Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-03-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων
  • [02] Εκτέλεσαν Αμερικανό εθελοντή
  • [03] Νέα κρούσματα Η5Ν1
  • [04] Σύσκεψη με τις νομαρχιακές επιτροπές
  • [05] Συνάντηση με την ΠΑΣΠ
  • [06] Μητσοτάκης: "Μονόδρομος οι μεταρρυθμίσεις"
  • [07] Πολιτική κόντρα για τις υποκλοπές
  • [08] Συνάντηση για την αναθεώρηση
  • [09] Ενώπιον του ανακριτή
  • [10] Πέθανε ο Μιλόσεβιτς
  • [11] Επεισόδια στη Σορβόνη
  • [12] Η ζωή του Μιλόσεβιτς
  • [13] "Διπλό" στις καθυστερήσεις
  • [14] Πέρασε από το Ελληνικό ο ΠΑΟ
  • [15] ΝΒΑ: "Άλωσαν" το Σαν Αντόνιο οι Λέικερς
  • [16] Συνέχεια στις ελληνικές επιτυχίες στο Παγκόσμιο
  • [17] Τέταρτος ο Τσάτουμας
  • [18] Κρίθηκε προφυλακιστέα
  • [19] Ατρόμητος και Ευρωπαίος
  • [20] Πέρασε από την Τούμπα
  • [21] "Στάση" Πανελλήνιος για Άρη
  • [22] Άνετα το Μαρούσι
  • [23] Ανάσα "με 100σταρα" ο Μακεδονικός
  • [24] "Ολύμπια" (Λάρισας) νίκη
  • [25] Στον μικρό τελικό ο Παναθηναϊκός
  • [26] Δύο γκολ ο Γιαννακόπουλος
  • [27] "Στραβοπατήματα" στην Γερμανία

    [01] Κοινωνία

    Τα ξημερώματα στην Αττική

    Μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων

    11/3/2006 10:38:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΝΕΤ- ΑΠΕ

    Σειρά εμπρηστικών επιθέσεων με στόχο αντιπροσωπείες γαλλικών αυτοκινήτων και πιλοτή πολυκατοικίας στην Αττική, όπου υπήρχε αυτοκίνητο γαλλικών συμφερόντων, σημειώθηκε τα ξημερώματα στην Αττική. Ειδικότερα, άγνωστοι τοποθέτησαν αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς, που αποτελούνταν πιθανότατα απο γκαζάκια στη 1:50 στις αντιπροσωπείες της Ρενό στην οδό Μιχαλακοπούλου 123, Λύρα και Αύρας στην Κηφισιά, Βουλιαγμένης και Παπανδρέου στη Γλυφάδα και Συγγρού 201 στη Νέα Σμύρνη, καθώς και της Σιτροέν στη Λεωφόρο Συγγρού 203. Στις 2:10 ακολούθησε ο εμπρησμός σε πιλοτή πολυκατοικίας στην οδό Σχολείου 14 στην Αγία Παρασκευή, όπου σταχτή έγινε το αυτοκίνητο ακολούθου της γαλλικής πρεσβείας. Από τις πυρκαγιές καταστράφηκαν συνολικά 22 αυτοκίνητα και συγκεκριμένα τέσσερα στην Αγία Παρασκευή, δύο στη Μιχαλακοπούλου, δύο στην Κηφισιά, οκτώ στη Γλυφάδα και έξι στις δύο αντιπροσωπείες στη Νέα Σμύρνη. Προανάκριση για τους εμπρησμούς διενεργεί η κρατική Ασφάλεια σε συνεργασία με το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής.

    [02] Ιράκ

    Είχε απαχθεί το Νοέμβριο

    Εκτέλεσαν Αμερικανό εθελοντή

    11/3/2006 11:03:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ- ΒΒC

    Νεκρός βρέθηκε ο Αμερικανός Τομ Φοξ, εθελοντής της οργάνωσης Ομάδες Χριστιανών Ειρηνιστών, που είχε απαχθεί με άλλα τρία μέλη της οργάνωσης τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με τις πρώτες ιατροδικαστικές εξετάσεις ο 54χρονος άνδρας, που βρισκόταν στο Ιράκ ερευνώντας τις καταγγελίες περί βασανισμού κρατουμένων από τον αμερικανικό και τον ιρακινό στρατό, είχε και ο ίδιος βασανιστεί από τους δολοφόνους του. Την ευθύνη για απαγωγή του Φοξ και των άλλων τριών μελών των Ομάδων Χριστιανών Ειρηνιστών είχαν αναλάβει οι Ταξιαρχίες των Σπαθιών της Δικαιοσύνης. Με βίντεο, που είχαν δώσει στο Αλ Τζαζίρα και στο οποίο εικονίζονταν οι απαχθέντες Αμερικανοί, οι απαγωγείς προειδοποιούσαν, πως θα σκότωναν τους ομήρους τους, αν δεν απελευθερώνονταν όλοι οι Ιρακινοί κρατούμενοι σε ιρακινές και αμερικανικές φυλακές. Ωστόσο, σε νεότερο βίντεο, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 28 Φεβρουαρίου, από το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, εμφανίζονταν οι τρεις άλλοι απαχθέντες να εκλιπαρούν τις Κυβερνήσεις τους για βοήθεια, αλλά όχι ο Τομ Φοξ. Ο Φοξ ήταν 54 ετών καταγόταν από το Κλίαρμπρουκ της Βιρτζίνια και είχε δυο παιδιά.

    [03] Υγεία

    Σε Έβρο και Ημαθία

    Νέα κρούσματα Η5Ν1

    11/3/2006 11:16:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/3/2006 1:50:36 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ

    Θετικά δείγματα στο στέλεχος Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών βρέθηκαν τέσσερις ακόμη κύκνων που βρέθηκαν νεκροί στο Πύθειο Έβρου, στο 11ο φυλάκιο Έβρου και στον Άγιο Γεώργιο Ημαθίας. Στις εν λόγω περιοχές εφαρμόζονται εδώ και αρκετές εβδομάδες αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας. Με αυτές τις νέες περιπτώσεις τα κρούσματα τα κρούσματα Η5Ν1 στη χώρα μας φτάνουν τα 30. Όπως επισημαίνει με ανακοίνωσή του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στις εν λόγω περιοχές εφαρμόζονται εδώ και αρκετές εβδομάδες αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας. Επισημαίνεται, ακόμη, ότι δεν τίθεται θέμα λήψης πρόσθετων μέτρων, αφού τα προβλεπόμενα και εφαρμοζόμενα μέτρα είναι τα ίδια, είτε σε περίπτωση Η5 είτε H5N1.

    Ένα νεαρό κορίτσι το 22ο θύμα στην Ινδονησία

    Τα 22 έφτασαν τα θανατηφόρα κρούσματα της γρίπης των πτηνών στην Ινδονησία. Όπως ανακοινώθηκε από το εργαστήριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο Χονγκ Κονγκ το 22ο θύμα της γρίπης είναι ένα 12χρονο κορίτσι.

    Το νεαρό κορίτσι, που σύμφωνα με τις αρχές ονομαζόταν Χάνιφ, πέθανε την 1η Μαρτίου σε νοσοκομείο στην πόλη Μπογιολάλι, στην κεντρική Ιάβα και έπειτα από τις ειδικές εξετάσεις, που πραγματοποιήθηκαν στο εγκεκριμένο εργαστήριο του ΠΟΥ, επιβεβαιώθηκε, ότι είχε προσβληθεί από το θανατηφόρο στέλεχος του ιού, Η5Ν1. Η άτυχη μικρή είχε έρθει σε επαφή με νεκρά πτηνά κοντά στο σπίτι της. Σημειώνουμε, ότι η Ινδονησία ανέφερε το πρώτο κρούσμα προσβολής ανθρώπου από τη γρίπη των πτηνών το 2005.

    Έκτοτε, έχουν επιβεβαιωθεί 30 κρούσματα, εκ των οποίων οι οκτώ ασθενείς επέζησαν.

    Την ίδια ώρα νέο κρούσμα της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε στην Πολωνία. Όπως ανακοίνωσαν οι κτηνιατρικές υπηρεσίας της χώρας πρόκειται για ένα κύκνο που βρέθηκε νεκρός κοντά στο Γκόρζουφ Βιελκοπόλσκι, στο δυτικό τμήμα της χώρας, σε απόσταση περίπου πενήντα χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη Γερμανία.

    "Αυτή τη στιγμή γίνονται αναλυτικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για το στέλεχος H5N1", που είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο, δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής των κτηνιατρικών υπηρεσιών, Γιανούζ Ζβιάτσεκ. Ο ίδιος πρόσθεσε, ότι τα αποτελέσματα μπορεί να είναι γνωστά εντός της ημέρας.

    [04] Πολιτική

    Ενόψει των δημοτικών εκλογών

    Σύσκεψη με τις νομαρχιακές επιτροπές

    11/3/2006 4:57:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/3/2006 9:57:01 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Την πρώτη του σύσκεψη με στελέχη από τις νομαρχιακές επιτροπές όλης της χώρας, είχε το Σάββατο στη Ρηγίλλης, ο νέος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρης Ζαγορίτης, που καθόρισε τους άξονες για την πορεία του κόμματος προς τις εκλογές του Οκτωβρίου. Μετά τη συνεδρίαση, στην οποία ήταν παρών και ο πρώην γραμματέας και νυν υπουργός Εθνικής Άμυνας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο κ. Ζαγορίτης είπε ότι έγινε ένας γόνιμος διάλογος κατά τη διάρκεια του οποίου κατατέθηκαν χρήσιμες προτάσεις και τόνισε ότι στις δημοτικές εκλογές "τον πρώτο λόγο έχουν οι τοπικές κοινωνίες". Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πότε θα ανακοινωθούν τα ονόματα, ο Γραμματέας της ΝΔ είπε ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν όταν το κόμμα θα είναι έτοιμο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ζαγορίτης ζήτησε από τα στελέχη του κόμματος συνεργασία, συντονισμό και συνεννόηση. Σημειώνεται ότι ο κ. Ζαγορίτης ξεκινά τις επόμενες ημέρες την εκστρατεία της ΝΔ για τις δημοτικές εκλογές, με πρώτο σταθμό την Ήπειρο.

    [05] Πολιτική

    Με θέμα την Παιδεία και τις φοιτητικές εκλογές

    Συνάντηση με την ΠΑΣΠ

    11/3/2006 7:52:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Με τους γραμματείς της ΠΑΣΠ από όλη τη χώρα, συναντήθηκε το Σάββατο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, με θέμα "Επένδυση στον άνθρωπο - Πρωτοβουλία για την Παιδεία". "Για μας η Παιδεία είναι το μέλλον και θέλουμε με την ΠΑΣΠ να ανοίξουμε νέους δρόμους, διότι εμείς πιστεύουμε στην Ελλάδα που θα δώσει αξία στον άνθρωπο, θα επενδύσει στον άνθρωπο", τόνισε ο κ. Παπανδρέου. Αναφερόμενος στις φοιτητικές εκλογές είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει ένα "δημιουργικό φοιτητικό κίνημα, που θα αμφισβητεί δημιουργικά και θα καταθέτει προοδευτικές προτάσεις" προσθέτοντας ότι για το λόγο αυτό το κίνημα έχει ανοιχτό διάλογο με την ΠΑΣΠ αλλά και όλη τη νεολαία.

    [06] Πολιτική

    Μητσοτάκης: "Μονόδρομος οι μεταρρυθμίσεις"

    11/3/2006 7:36:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/3/2006 9:44:04 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Μονόδρομο χαρακτήρισε την πολιτική των μεταρρυθμίσεων που ακολουθεί η Κυβέρνηση, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, μιλώντας την Παρασκευή στα Χανιά σε κομματική εκδήλωση, που οργάνωσε ο βουλευτής, Στέλιος Νικηφοράκης. Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι αποφασιστικές και γρήγορες, και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα συμβεί στη δεύτερη διετία της τετραετίας της ΝΔ. Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ότι έχουν οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο τη χώρα, ενώ αναφερόμενος στο ρόλο, που έπαιξε ο Αντώνης Σαμαράς, έκανε λόγο για προδοσία, που ανέτρεψε πρόωρα την κυβέρνηση της ΝΔ. "Ισχύει η πάγια θέση μου να μη σχολιάζω δηλώσεις άλλων και πολύ περισσότερο του Επίτιμου Προέδρου", είπε ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη. Από το Σάλτσμπουργκ, η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, δήλωσε: "Ο Κ. Μητσοτάκης έχει πορεία 60 χρόνων στην πολιτική. Εκφράζει πάγια αυτή τη θέση και μάλιστα με την ίδια ορολογία". Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, χαρακτήρισε ταυτόσημες τις πολιτικές και τις επιδόσεις της περιόδου 1990-93 με αυτές της Κυβέρνησης. "Εδώ και πολύ καιρό έχω πάψει να ασχολούμαι με τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη", ήταν η απάντηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά.

    [07] Πολιτική

    Μεταξύ Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης

    Πολιτική κόντρα για τις υποκλοπές

    11/3/2006 6:05:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/3/2006 11:53:40 πμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Vodafone, Γιώργου Κορωνιά, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, και τα λεγόμενά του εξακολουθούν να προκαλούν αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις μεταξύ στελεχών της Κυβέρνησης και της Αντιπολίτευσης. Ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για κομματικές σκοπιμότητες και ανευθυνότητα προσθέτοντας πως με τη στάση του δείχνει πολιτική μικροψυχία. Απαντώντας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, είπε ότι οι αήθεις επιθέσεις της Κυβέρνησης εναντίον του ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνουν "την απόλυτη ανευθυνότητα και την πλήρη σύγχυση" της Κυβέρνησης, την οποία κατηγόρησε για προσπάθεια μετάθεσης των ευθυνών. "Κάθε μέρα αποκαλύπτεται το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης της ΝΔ, του κ. Καραμανλή. Κάθε μέρα αποκαλύπτονται αλήθειες", είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, ζήτησε εκ νέου την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης καλώντας την Κυβέρνηση να καταθέσει όλα τα στοιχεία και κάνοντας λόγο για διεθνές παρακράτος, που λειτουργεί ελεύθερα στη χώρα μας.

    Από την πλευρά του, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, Λευτέρης Ζαγορίτης , είπε ότι η έρευνα για τις υποκλοπές συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα και τόνισε ότι η ΝΔ "θέλει περισσότερο από τον καθένα να αποκαλυφθεί η αλήθεια" καθώς στόχος ήταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και στελέχη της ΝΔ.

    "Δεν είμαστε εμείς οι υπόλογοι. Εμείς θέλουμε περισσότερο από τον καθένα και να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν. Κάποιοι υποκριτές ας κάνουν κράττει", κατέληξε ο κ. Ζαγορίτης.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ο οποίος τόνισε πως η Κυβέρνηση έχει καταθέσει στη Δικαιοσύνη ό,τι γνώριζε για την υπόθεση και εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι πολίτες επιθυμούν το θέμα να μην αποτελέσει αφορμή για κομματική αντιπαράθεση.

    Δυσφορία από Ericsson και ΑΔΑΕ

    Την ίδια ώρα, από τη Σουηδία ο αντιπρόεδρος και διευθυντής της μητρικής Ericsson, Χένρι Στένσον, διαψεύδει εμμέσως πλην σαφώς, τον κ. Κορωνιά, σχετικά με το λογισμικό νόμιμων συνακροάσεων, το οποίο ήταν ανενεργό, επισημαίνοντας ότι το σύστημα, που προμήθευσε η Ericsson στην Panafon, πριν από 14 χρόνια, και η δυνατότητα να παρακολουθούνται οι συνομιλίες υπήρχε εγκατεστημένη στο σύστημα από την αρχή.

    Από την πλευρά της, η Αρχή Διασφάλισης Απόρρητου Επικοινωνιών δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά της για όσα έχει δηλώσει δημόσια ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone, ενώ πηγές της ΑΔΑΕ τονίζουν ότι πριν την τελική απόφασή της, η Αρχή θα συνυπολογίσει όλα όσα έχει δηλώσει δημόσια ο κ. Κορωνιάς.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ευθύνες και πάλι στην Ericsson

    [08] Πολιτική

    Πυρά κατά ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση των υποκλοπών

    Συνάντηση για την αναθεώρηση

    11/3/2006 2:07:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/3/2006 5:26:10 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΝΕΤ- ΑΠΕ

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή είχε, το Σάββατο, στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος με αντικείμενο τη διαμόρφωση της τελικής πρότασης, που θα καταθέσει στη Βουλή η Κυβέρνηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεργασίας, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε, ότι πρόκειται για σημαντική πρωτοβουλία, για κοινοβουλευτική διαδικασία, που απαιτεί διάλογο και συναίνεση, όπως επιβάλλει και το Σύνταγμα. Όσον αφορά τις ημερομηνίες, που θα αρχίσει η διαδικασία και θα υποβληθεί η πρόταση, ο κ. Παυλόπουλος είπε, ότι προβλέπεται από το άρθρο 110 του Συντάγματος.

    Κόντρα για τις υποκλοπές

    Ερωτώμενος σχετικά με την κατάθεση Κορωνιά στην Βουλή κατηγόρησε την Αξιωματική Αντιπολίτευση για κομματικές σκοπιμότητες. "Το ΠΑΣΟΚ καλά θα ήταν να ήταν περισσότερο υπεύθυνο σε τέτοιου είδους θέματα, σημείωσε ο κος Παυλόπουλος και πρόσθεσε πως με την στάση του αυτή δείχνει πολιτική μικροψυχία και θυσιάζει την ουσία στον βωμό κομματικών σκοπιμοτήτων", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Παυλόπουλου για τις υποκλοπές, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, ανέφερε χαρακτηριστικά: "με αήθεις επιθέσεις εναντίον του ΠΑΣΟΚ για το θέμα των υποκλοπών, όπως η σημερινή του υπουργού Εσωτερικών κ. Παυλόπουλου, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. επιβεβαιώνει την απόλυτη ανευθυνότητά και την πλήρη σύγχυσή της".

    Ο ίδιος έκανε λόγο για προσπάθεια της Κυβέρνησης για μετάθεση των τεράστιων ευθυνών της, "μια προσπάθεια, όμως, το ίδιο ανεύθυνη και ατυχής με την έως τώρα στάση της".

    [09] Κοινωνία

    Για να της απαγγελθούν κατηγορίες

    Ενώπιον του ανακριτή

    11/3/2006 11:29:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/3/2006 8:36:04 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΝΕΤ

    Στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής μετέβη ο Εισαγγελέας Εφετών, Κυριάκος Καρούτσος, όπου ενημέρωσε την πρώην ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια για την εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης σε βάρος της, το οποίο έχει εκδοθεί με τις κατηγορίες περί ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και κατάχρησης εξουσίας. Η πρώην ανακρίτρια οδηγήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στον εφέτη ανακριτή, για να της απαγγελθούν οι εις βάρος της κατηγορίες. Η πρώην ανακρίτρια έχει το δικαίωμα να ζητήσει προθεσμία για να απολογηθεί, ωστόσο η απολογία της πρέπει να γίνει μέσα σε μία εβδομάδα. Στη συνέχεια, εφέτης ανακριτής και Εισαγγελέας θα αποφασίσουν, αν θα προφυλακιστεί. Στην περίπτωση, που κριθεί προφυλακιστέα θα οδηγηθεί σε ειδικό κελί στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού.

    Ανοιχτό μένει το ενδεχόμενο η κ Μπουρμπούλια να ζητήσει μεταφορά της σε νοσοκομείο επικαλούμενη λόγους υγείας, ωστόσο η ίδια δεν έχει προβάλει ακόμη κάποιο τέτοιο αίτημα.

    Το πρωί η πρώην ανακρίτρια οδηγήθηκε στη σήμανση για δακτυλικά αποτυπώματα και φωτογραφίες. Σύμφωνα με αναφορές είναι αδυνατισμένη και φανερά καταβεβλημένη, αλλά συνεργάσιμη με τις Αρχές.

    Σημειώνουμε, ότι η πρώην ανακρίτρια βρίσκεται από την Παρασκευή στα χέρια της ελληνικής δικαιοσύνης μετά την έκδοσή της από τη Γαλλία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στην Αθήνα η Μπουρμπούλια

    [10] Κόσμος

    Βρέθηκε νεκρός στο κελί του στη Χάγη

    Πέθανε ο Μιλόσεβιτς

    11/3/2006 2:17:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/3/2006 10:50:35 πμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Στη φυλακή του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) στη Χάγη άφησε, το Σάββατο, την τελευταία του πνοή ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, σε ηλικία 64 ετών. Σύμφωνα με μια πρώτη ανακοίνωση, αιτία θανάτου του ήταν καρδιακή προσβολή, ωστόσο, εξετάζεται και το ενδεχόμενο να υπέστη εγκεφαλικό. Ο πρώην Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας υπέφερε από υπέρταση και λόγω των προβλημάτων της υγείας του είχε αρκετές φορές διακοπεί η δίκη του στη Χάγη. Μάλιστα, σύμφωνα με τους γιατρούς του, ο Μιλόσεβιτς έπασχε από ένα ιδιόμορφο τύπο υπέρτασης: η πίεσή του ανέβαινε ξαφνικά, προκαλώντας βλάβες στην καρδιά και τα νεφρά του. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ο Μιλόσεβιτς είχε ζητήσει να του επιτραπεί να μεταβεί στη Μόσχα για θεραπεία. Ωστόσο, καθώς στη ρωσική πρωτεύουσα κατοικούν η γυναίκα και τα παιδιά του, το αίτημά του θεωρήθηκε ως πρόφαση για πιθανή διαφυγή του και δεν έγινε δεκτό. Ο Μιλόσεβιτς κατηγορούνταν για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και για γενοκτονία κατά στους πολέμους στην Κροατία και την Βοσνία (1991-1995) και στο Κόσοβο (1998-1999).

    Κατηγορεί το Διεθνές Δικαστήριο ο αδερφός του

    Για το θάνατο του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ο αδερφός του Μπόρισλαβ Μιλόσεβιτς. κατέστησε αποκλειστικά υπεύθυνο το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. "Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία φέρει την πλήρη ευθύνη γι' αυτό", δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Από την πλευρά του, το Διεθνές Δικαστήριο δια στόματος του εκπροσώπου του, Κριστιάν Σαρτιέ, τονίζει ότι δεν μπορεί να κατηγορηθεί το ΔΠΔ για το θάνατο του Μιλόσεβιτς δεδομένου ότι το Δικαστήριο "λαμβάνει τη μεγαλύτερη φροντίδα για τους κατηγορούμενούς του, και για αυτόν ειδικότερα".

    "Λυπάμαι βαθιά επειδή πλησιάζαμε στο τέλος της δίκης που προβλεπόταν για την αρχή του καλοκαιριού. Βρίσκω ότι αυτό είναι λυπηρό για όλους τους μάρτυρες, όλους τους επιζήσαντες και όλα τα θύματα που ανέμεναν δικαιοσύνη. Αναμένουμε το αποτέλεσμα της νεκροψίας για να γνωρίζουμε τα αίτια του θανάτου", τόνισε η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλα ντελ Πόντε.

    Την ίδια ώρα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας, Χαβιέ Σολάνα, δήλωσε, ότι ο θάνατος του πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας θα βοηθήσει τη Σερβία να "κοιτάξει οριστικά προς το μέλλον".

    Τα συλλυπητήριά του, στην οικογένεια Μιλόσεβιτς και το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Σερβίας εξέφρασε ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, ενώ το υψηλόβαθμο στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της χώρας, Ζόραν Αντζέλκοβιτς, κατηγόρησε και αυτός το Διεθνές Δικαστήριο χαρακτηρίζοντας δολοφονία την απόφαση να μη νοσηλευτεί στη Μόσχα ο Μιλόσεβιτς.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην συνήγορος του Μιλόσεβιτς, Μπράνισλαβ Ταπούσκοβιτς, που είχε διοριστεί από το δικαστήριο της Χάγης, είπε ότι το Δικαστήριο αδιαφόρησε για την υγεία του πρώην Γιουγκοσλάβου Προέδρου, επειδή νόμιζε ότι ο κατηγορούμενος προφασιζόταν ότι ήταν άρρωστος.

    Τη λύπη τους, που ο Μιλόσεβιτς δεν κρίθηκε από τη Δικαιοσύνη, εξέφρασαν από την πλευρά τους ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας-Μαυροβουνίου, Βουκ Ντράκοσβιτς, και ο πρόεδρος της Κροατίας, Στέπαν Μέσιστς.

    Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με ανακοίνωσή του, εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του Μιλόσεβιτς και στο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Σερβίας, και κάνει λόγο για μια "ψυχρή υπολογισμένη δολοφονία".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Η ζωή του Μιλόσεβιτς

    [11] Κόσμος

    Μεταξύ αστυνομικών και φοιτητών

    Επεισόδια στη Σορβόνη

    11/3/2006 12:56:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Νύχτα ταραχών η χθεσινή στη γαλλική πρωτεύουσα, καθώς η συνεχιζόμενη για τρίτο 24ωρο κατάληψη του πανεπιστημίου της Σορβόνης από φοιτητές παρεκτράτη από τον ειρινικό της χαρακτήρα. Οι εκατοντάδες φοιτητές, που βρίσκονταν στο κτήριο διαμαρτύρονταν για την υπερψήφισης την Πέμπτη από τη Βουλή νόμου, που επιτρέπει στους εργοδότες να προσλαμβάνουν νεαρούς κάτω των 26 ετών υπογράφοντας διετές συμβόλαιο το οποίο θα μπορούν να σπάνε άνευ όρων. Ωστόσο, κάποια στιγμή οι πιο ακραίοι διαδηλώτες άρχισαν να επιτίθενται σε αστυνομικούς ετώντας βιβλία, καρέκλες, πυροσβεστήρες, ακόμη και θρανία. Οι αστυνομικοί επενέβησαν με δακρυγόνα και προσπάθησαν να γκρεμίσουν το οδόφραγμα της κεντρικής εισόδου υπό καταιγισμό αντικειμένων. Τελικά επέστρεψαν λίγο πριν από τις τέσσερις το πρωί έχοντας λάβει σχετικό αίτημα του Πρύτανη των παρισινών Πανεπιστημίων. Πραγματοποιώντας μια επιχείρηση αστραπή κατάφεραν να εκκενώσουν μέσα σε 10 λεπτά το κτήριο. Ωστόσο οι συγκρούσεις μεταφέρθηκαν στη λεωφόρο Σαιν Μισέλ, όπου το Μάη του 68 φοιτητές και αστυνομία είχαν ξανασυγκρουστεί. Τα επεισόδια στο κορυφαίο πανεπιστήμιο της Γαλλίας προκάλεσαν τη δήλωση του δημάρχου του Παρισιού "περί βαθιάς ανησυχίας" για τη χρήση βίας εκ μέρους της αστυνομίας.

    Κρίσιμες στιγμές για τον Βιλπέν

    Η χτεσινή νύχτα ήταν η κορύφωση των αντιδράσεων, που ξεκίνησαν με το πράσινο φως της γαλλικής Βουλής στον εν λόγω νόμο.

    Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις έχουν επηρεάσει τα 26 από τα 84 πανεπιστήμια της χώρας.

    Για τον Πρωθυπουργό Ντομινίκ Ντε Βιλπέν αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις της θητείας του. Μάλιστα, βλέποντας τη δημοτικότητα του να δέχεται ισχυρό πλήγμα και υπό την πίεση των κινητοποιήσεων ο Ντομινίκ Ντε Βιλπέν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να τροποποιηθεί ο νόμος.

    Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εσωτερικών, Νικολά Σαρκοζί επιστρέφει εσπευσμένως από τις Γαλλικές Αντίλλες.

    [12] Κόσμος

    Η ζωή του Μιλόσεβιτς

    11/3/2006 3:53:00 μμ

    Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς γεννήθηκε στις 20/8/1941 στο Ποζάρεβατς της Σερβίας και σπούδασε στη Σχολή στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου. Η πολιτική του σταδιοδρομία ξεκινά τον Ιανουάριο του 1959, οπότε γίνεται μέλος της Ένωσης Κομμουνιστών Γιουγκοσλαβίας (ΕΚΓ). Από το 1984-1986 βρίσκεται στη θέση του Πρόεδρου της Επιτροπής της ΕΚΓ του Βελιγραδίου, ενώ την περίοδο 1986-1988 γίνεται μέλος του Προεδρείου της Ένωσης Κομμουνιστών Σερβίας. Το 1989 αναδεικνύεται πρόεδρος του Προεδρείου της Ένωσης Κομμουνιστών Σερβίας. Το Μάιο του 1989 εκλέγεται Πρόεδρος της Σερβίας για ένα χρόνο. Τον Ιούλιο 1990 αναδεικνύεται πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας, δηλαδή του Κόμματος που προήλθε από την ένωση της "Σοσιαλιστικής Συμμαχίας" και της "Ένωσης Κομμουνιστών Σερβίας" και το Δεκέμβριο του 1990 στις πολυκομματικές προεδρικές εκλογές που διοργανώνονται στην Σερβία, εκλέγεται Πρόεδρος της ομόσπονδης αυτής δημοκρατίας με το 65% των ψήφων.

    Στις 27/4/1992 στην παλαιά ομοσπονδιακή Βουλή στο Βελιγράδι Σέρβοι και Μαυροβούνιοι βουλευτές ανακηρύσσουν επισήμως την ίδρυση της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας. Περίπου ένα μήνα αργότερα σ 31/5/1992: Διεξάγονται κοινοβουλευτικές εκλογές και το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του Μιλόσεβιτς κερδίζει 73 από τις 138 έδρες. Τις εκλογές μποϋκοτάρισε η αντιπολίτευση, ενώ η συμμετοχή δεν ξεπέρασε το 60% στη Σερβία και το 50% στο Μαυροβούνιο. Στις 20/12/1992: Κερδίζει τις προεδρικές εκλογές που διεξάγονται, ενώ ο μειοψηφών αντίπαλός του, Μ. Πάνιτς, ζητεί την ακύρωσή τους και την επανάληψή τους σε τρεις μήνες.

    Στις 2/5/1993 συμμετέχει στη Διάσκεψη των Αθηνών, κατά την οποία οι Σέρβοι της Βοσνίας, με δική του προτροπή, υπογράφουν το ειρηνευτικό σχέδιο των Βανς και Οουεν για τη Βοσνία. Στις 6/5/1993 μετά την απόρριψη του ειρηνευτικού σχεδίου από το σερβικό Κοινοβούλιο αποφασίζει τη διακοπή του ανεφοδιασμού των Σέρβων της Βοσνίας και τους απαγορεύει την είσοδο στη Σερβία, ενώ στις 11/5 προτείνει τη διεξαγωγή Πανσερβικής Κοινοβουλευτικής Διάσκεψης, με τη συμμετοχή των Σέρβων της Βοσνίας και της Κροατίας για να αποφασίσουν από κοινού εάν θα αποδεχθούν το ειρηνευτικό σχέδιο Βανς-Οουεν για τη Βοσνία. Στις 20/10/1993 διαλύει τη Βουλή, λόγω "πολιτικής κωλυσιεργίας" και προκηρύσσει πρόωρες εκλογές για τις 19 Δεκεμβρίου.

    Στις πρόωρες εκλογές, που διεξάγονται στις 19/12/1993 το Σοσιαλιστικό Κόμμα κερδίζει την πλειοψηφία με 123 έδρες, όχι όμως και την κυβερνητική αυτοδυναμία για την οποία χρειάζονται 126 έδρες. Η συμμαχία DEPOS του Βουκ Ντράσκοβιτς κέρδισε 45 έδρες, οι Εθνικιστές Ριζοσπάστες του Βόισλαβ Σέσελι, 39 έδρες, το Δημοκρατικό Κόμμα, 29 έδρες, το Δημοκρατικό Κόμμα της Σερβίας, 7 έδρες, οι Ούγγροι της Βοϊβοδίνας, 5 έδρες και ο συνασπισμός των κομμάτων των Αλβανών, 2 έδρες. Το 4% των ψηφοδελτίων εκρίθη άκυρο και διεξάγονται επαναληπτικές εκλογές σε 52 τμήματα.

    Στις 22/2/1994 δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Μίρκο Μαριάνοβιτς και στις 18/3/1994 η κυβέρνηση Μαριάνοβιτς λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Στις 30/8/1995 ο ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας και καταζητούμενος από τη διεθνή κοινότητα για εγκλήματα πολέμου, Ράντοβαν Κάρατζιτς, τον εξουσιοδοτεί εν λευκώ να συνεχίσει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Βοσνίας.

    Στις 21/11/1995 μονογράφει ως πρόεδρος της Σερβίας με τους ομολόγους του της Κροατίας και της Βοσνίας την ειρηνευτική συμφωνία για τη Βοσνία που προβλέπει ότι η Βοσνία θα παραμείνει ενιαίο κράτος με διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα, διαιρεμένη στην Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία και τη Σερβική Δημοκρατία, με κεντρική διοίκηση, δύο κοινοβουλευτικά συμβούλια, ενώ το Σεράγεβο θα παραμείνει ενιαία πόλη και προβλέπεται η διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών. Η συμφωνία θα μείνει γνωστή ως "συμφωνία του Ντέιτον" από την πόλη του Οχάιο όπου συνομολογήθηκε.

    Στις 15/7/1997 εκλέγεται πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας λαμβάνοντας σε μυστική ψηφοφορία στο μεν Συμβούλιο των Δημοκρατών (Άνω Βουλή) 29 ψήφους στο δε Συμβούλιο των Πολιτών (Κάτω Βουλή) 88 ψήφους. Στις 23/7/1997 ορκίζεται Πρόεδρος.

    Δύο περίπου χρόνια αργότερα στις 27/5/1999 παραπέμπεται στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του ΟΗΕ με την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας από τις αρχές του χρόνου στο Κόσοβο. Στις 24/3, το ΝΑΤΟ άρχισε να βομβαρδίζει στόχους στο γιουγκοσλαβικό έδαφος, με σκοπό την προστασία των Αλβανών του Κοσόβου από την εθνοκάθαρση στην οποία, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Συμμαχίας, επιδίδονταν οι γιουγκοσλαβικές δυνάμεις ασφαλείας. Το ΝΑΤΟ τερμάτισε στις 10/6 τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, μετά την αποδοχή από το Βελιγράδι των αρχών του ειρηνευτικού σχεδίου της Ομάδας των Οκτώ, βάσει του οποίου αναπτύχθηκε στο Κόσοβο διεθνής δύναμη ασφαλείας και η πολιτική διοίκηση της περιοχής ανατέθηκε στον ΟΗΕ.

    Στις 23/6/1999 η ελβετική Κυβέρνηση αποφασίζει τη δέσμευση όλων των περιουσιακών στοιχείων του, μετά από αίτημα του ΔΠΔ του ΟΗΕ.

    Στις 17/2/2000 επανεκλέγεται ομόφωνα πρόεδρος του Σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    Στις 6/7/2000 τα δύο σώματα της Βουλής της Γιουγκοσλαβίας εγκρίνουν πρόταση για τροποποίηση του Συντάγματος, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την παραμονή του στην εξουσία και μετά το 2001. Βάσει της τροπολογίας, η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνεται στο εξής απευθείας από το λαό και θα είναι δυνατό να ανανεωθεί μία φορά.

    Στις 28/7/2000 ορίζεται επίσημα υποψήφιος του Σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου και στις 24/9/2000 συγκεντρώνει το 40,23% των ψήφων έναντι 48,22% του υποψηφίου της αντιπολίτευσης, Κοστούνιτσα, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή εκλογική επιτροπή. Ωστόσο, αντιπολίτευση ο δικός της υποψήφιος συγκέντρωσε ποσοστό άνω του 50% και εξελέγη πρόεδρος από τον πρώτο γύρο. Στις βουλευτικές εκλογές, που διεξήχθησαν ταυτόχρονα με τις προεδρικές, το Σοσιαλιστικό Κόμμα και τα συνεργαζόμενα με αυτό κόμματα "Γιουγκοσλαβική Αριστερά" και "Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα του Μαυροβουνίου", κέρδισαν την πλειοψηφία των εδρών στην Άνω και την Κάτω Βουλή.

    Στις 6/10/2000 αναγνωρίζει τη νίκη του Κοστουνίτσα στις προεδρικές εκλογές και την επομένη ο νέος Πρόεδρος ορκίζεται ενώπιον του νέου Κοινοβουλίου. Είχαν προηγηθεί μαζικές ειρηνικές διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης στο Βελιγράδι και σε άλλες πόλεις, με αίτημα την αναγνώριση της νίκης της στις προεδρικές εκλογές.

    Στις 25/11/2000 επανεκλέγεται πρόεδρος του Σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος χωρίς αντίπαλο, με ποσοστό 86,5%, από το έκτακτο συνέδριο του κόμματος στο Βελιγράδι. Στις 23/12/2000 το Σοσιαλιστικό Κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό μόλις 13,76% και 37 έδρες στο νέο Κοινοβούλιο της Σερβίας και την 1/2/2001 ο νέος υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας δηλώνει ότι ο Μιλόσεβιτς έχει τεθεί σε 24ωρη κατ΄οίκον αστυνομική επιτήρηση.

    Στις 25/2/2001 ξεκινά έρευνα-ανάκριση εις βάρος του με την κατηγορία των ψευδών δηλώσεων περιουσιακών στοιχείων και στις 28/2/2001 η εισαγγελία του Βελιγραδίου ζητεί από την αστυνομία να ξεκινήσει έρευνα εναντίον του για τη μεταφορά ράβδων χρυσού στο εξωτερικό το φθινόπωρο του 2000. Η ελβετική Κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι από 21/9-2/11/2000 παρελήφθησαν από τη Γιουγκοσλαβία ράβδοι χρυσού 173 βάρους κιλών και αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Την 1/4/2001 συλλαμβάνεται στο σπίτι του στο Βελιγράδι, με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας και της διαφθοράς. Ο Εσαγγελέας διατάζει την προφυλάκισή του για 30 ημέρες και στις 2/4 καταθέτει εγγράφως στον Εισαγγελέα του Βελιγραδίου, ότι χρηματοδότησε μυστικά τις ένοπλες δυνάμεις των Σέρβων της Βοσνίας και της Κροατίας.

    Στις 6/4/2001 ο γραμματέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία επιδίδει επίσημα στον υπουργό Δικαιοσύνης το κατηγορητήριο και το ένταλμα σύλληψης κατά του Μιλόσεβιτς

    Στις 12/4/2001 μεταφέρεται στο στρατιωτικό νοσοκομείο όπου παραμένει νοσηλευόμενος για δύο ημέρες. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ισχυρίζεται ότι η επιδείνωση της υγείας του (πάσχει από υπέρταση) οφείλεται στις συνθήκες κράτησής του στις φυλακές.

    Στις 30/4/2001 παρατείνεται η προφυλάκισή του για 60 ημέρες και στις 3/5/2001 το Δικαστήριο τού επιδίδει το κατηγορητήριο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

    Στις 23/6/2001 η γιουγκοσλαβική Κυβέρνηση υιοθετεί αμφιλεγόμενο διάταγμα για τη συνεργασία της Γιουγκοσλαβίας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ανοίγοντας το δρόμο για την έκδοση στη Χάγη όλων των Γιουγκοσλάβων πολιτών που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου.

    Στις 25/6/2001 οι δικηγόροι του προσφεύγουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο και στις 28/6/2001 παραδίδεται από τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη, παρά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, νωρίτερα την ίδια μέρα, να αναστείλει προσωρινά την εφαρμογή του διατάγματος για τη συνεργασία της Γιουγκοσλαβίας με το ΔΠΔ.

    Στις 3/7/2001 παρουσιάζεται ενώπιον του ΔΠΔ χωρίς συνηγόρους, δηλώνει ότι πρόκειται για ένα "παράνομο" όργανο και αρνείται να δηλώσει αν αποδέχεται ή όχι την ενοχή του.

    Στις 9/10/2001 το ΔΠΔ απαγγέλλει εναντίον του κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη διάρκεια του πολέμου στην Κροατία (1991-95).

    Στις 23/11/2001 το ΔΠΔ απαγγέλλει εναντίον του κατηγορία για γενοκτονία στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία (1992-95). Συνολικά αντιμετωπίζει 29 κατηγορίες για εγκλήματα στη Βοσνία.

    Στις 12/2/2002 αρχίζει η δίκη του στο ΔΠΔ της Χάγης. Αμφισβητεί την νομιμότητα του δικαστηρίου και το κατηγορεί ότι αποτελεί μέρος μιας εκστρατείας δαιμονοποίησής του.

    Στις 18/1/2003 όντας υπόδικος στη Χάγη, επανεκλέγεται πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    Στις 29/4/2003 κατηγορείται επίσημα από τη σερβική αστυνομία ως επικεφαλής του δικτύου που οργάνωσε την απόπειρα δολοφονίας του τότε αντιπολιτευόμενου πολιτικού Βουκ Ντράσκοβιτς, στο Μαυροβούνιο, τον Ιούνιο του 2000.

    Στις 23/9/2003 ειδικός Εισαγγελέας της Σερβίας απαγγέλλει κατηγορία εναντίον του για τη δολοφονία του πρώην προέδρου της Σερβίας, Ιβάν Στάμπολιτς, που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς τον Αύγουστο του 2000 και το πτώμα του βρέθηκε θαμμένο στο δάσος το Μάρτιο του 2003 και την απόπειρα δολοφονίας του αντιπολιτευόμενου πολιτικού Βουκ Ντράσκοβιτς.

    Στις 28/12/2003 εκλέγεται βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις βουλευτικές εκλογές της Σερβίας, όμως δεν πρόκειται να καταλάβει την έδρα του λόγω του, ότι είναι υπόδικος στη Χάγη.

    [13] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    "Διπλό" στις καθυστερήσεις

    11/3/2006 6:14:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Το γρήγορο προβάδισμα της Προοδευτικής δεν ήταν αρκετό να της δώσει την νίκη επί του Εργοτέλη, ούτε όμως και την ισοπαλία, αφού οι Κρητικοί κατάφεραν να φύγουν με τρεις βαθμούς με γκολ στις καθυστερήσεις. Στο 4' ο Χανιώτης άνοιξε το σκορ για την ομάδα του Κορυδαλλού και με την συμπλήρωση των πρώτων 45 λεπτών οι γηπεδούχοι έμειναν με δέκα παίκτες, λόγω αποβολής του Ρόβα στο 45'. Το αποτέλεσμα της αποβολής φάνηκε σχεδόν αμέσως στο ξεκίνημα της επανάληψης, όταν οι φιλοξενούμενοι ισοφάρισαν στο 51' με τον Σουντζή. Το 1-1 έμοιαζε να μένει τελικό σκορ, όμως ο Νατσέφκσι στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων, έδωσε σπουδαία νίκη στον Εργοτέλη.

    Πρόγραμμα

    Προοδευτική-Εργοτέλης 1-2 ΚΥΡΙΑΚΗ 15:30 (Βόλος) Ολυμπιακός ΑΣΚ Βόλου-Πανσερραϊκός 15:30 (Φυλή) Θρασύβουλος Φυλής-Εθνικός Αστέρας 15:30 (Πύργος) Πανηλειακός-Χαϊδάρι ΑΟ 15:30 (Ζωγράφου) Ηλυσιακός-Καστοριά 15:30 (Χαριλάου) Αρης-Βέροια 15:30 (Πάτρα) Παναχαϊκή 2005-Καλαμάτα

    Βαθμολογία

    Κέρκυρα 47 Εργοτέλης 45 -23αγ Αρης 41 Θρασύβουλος 37 Εθνικός Αστέρας 35 Προοδευτική 31 -23αγ Καλαμάτα 29 Καστοριά 29 Νίκη Βόλου 29 Βέροια 29 Χαϊδάρι 28 Πανσερραϊκός 23 ΑΣΚ Ολυμπιακός 23 Παναχαϊκή 22 Ηλυσιακός 22 Πανηλειακός 4 * Ο Πανηλειακός έχει έναν μηδενισμό και -1 βαθμό.

    [14] Μπάσκετ

    Πέρασε από το Ελληνικό ο ΠΑΟ

    11/3/2006 7:37:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Σημαντική νίκη από άποψη πρωτιάς αλλά και ψυχολογίας πέτυχε ο Παναθηναϊκός, ο οποίος επικράτησε στο κλειστό του Ελληνικού του Πανιωνίου με 94-79, σε παιχνίδι για την 19η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ. Οι «πράσινοι» πέτυχαν έτσι την 17η νίκη τους στο Πρωτάθλημα και παρέμειναν στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα, ενώ από την άλλη αυτή ήταν η 10η ήττα για τους «κυανέρυθρους». Πέντε παίκτες του Παναθηναϊκού έφτασαν διψήφιο αριθμό πόντων, ενώ από τον Πανιώνιο πρώτος σκόρερ ήταν ο Σάββας Ηλιάδης με 23 πόντους. Τα δεκάλεπτα: 23-27, 40-44, 60-68, 79-94. Το πρώτο ημίχρονο ήταν ένα ντέρμπι, με τις δύο ομάδες να εναλλάσσονται στο σκορ. Από τη μία η ομάδα του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, φανερά επηρεασμένη από τις τρεις συνεχόμενες ήττες στην Ευρωλίγκα δεν ξεκίνησε δυνατά και από την άλλη ο Πανιώνιος, αν και έπαιζε με ένα Αμερικανό, μετά τη φυγή του Ντονέλ Χάρβεϊ, έβρισκε τις λύσεις από τον Σάββα Ηλιάδη. Στη λήξη του πρώτου μέρους ο ΠΑΟ κατάφερε να κρατήσει μία μικρή διαφορά τεσσάρων πόντων (44-40). Στο δεύτερο μέρος οι «πράσινοι» ξεκίνησαν πολύ καλό και με μεγάλους πρωταγωνιστές τους Τομάσεβιτς, Σπανούλης και Μπατίστ άρχισε να μεγαλώνει τη διαφορά. Ο Πανιώνιος δεν μπόρεσε να αντιδράσει και οι «πράσινοι» πήραν με 94-79 άνετα τη νίκη.

    Διαιτητές: Ζαβλανός, Μουζάκης, Σταματόπουλος

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Νίκος Λινάρδος): Κέκελης, Ραντοβάνοβιτς 3 (1), Βασιλόπουλος 4 (1), Περπέρογλου (2), Έιβερι 15 (1), Αγγελόπουλος 8, Ηλιάδης 23, Οικονόμου 4, Μαυροειδής 12, Σιγκούνας

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Αλβέρτης 5 (1), Σάκοτα 2, Παπανικολάου, Λάκοβιτς 17 (2), Μπατίστ 14 (1), Φέμερλινγκ, Χατζηβρέττας 4, Σπανούλης 14 (2), Τσαρτσαρής 11 (1), Διαμαντίδης 6 (1), Στσεπάνοβιτς 8 (2), Τομάσεβιτς 13

    [15] Μπάσκετ

    ΝΒΑ: "Άλωσαν" το Σαν Αντόνιο οι Λέικερς

    11/3/2006 4:30:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Μεγάλη νίκη για τους Λος Άντζελες Λέικες, που επικράτησαν των Σπερς μέσα στο Σαν Αντόνιο με 100-92. Μεγάλος πρωταγωνιστής για τους νικητές ο Κόμπι Μπράιαντ που πέτυχε 29 πόντους, αλλά και ο Λιουκ Ουόλτον που πέτυχε 13 πόντους και μάζεψε 10 ριμπάουντ. Η μεγάλη έκπληξη έγινε στο Μαϊάμι, όπου οι Χιτ γνώρισαν την ήττα από τους Γκόλτεν Στέιτ Ουόριορςμε 111-106. Πρώτος σκόρερ για τους νικητές ο Τζέισον Ρίτσαρτσόν που πέτυχε 44 πόντους, ενώ για τους ο Ντουέιν Ουέιντ που πέτυχε 42 πόντους αλλά και Σακίλ Ο Νίλ με 21 πόντους και 15 ριμπάουντ.

    Τα αποτελέσματα

    Ορλάντο-Κλίβελαντ 102-73

    Τορόντο-Ντένβερ 97-108

    Μαϊάμι-Γκόλντεν Στέιτ 106-111

    Βοστώνη-Μιλγουόκι 86-92

    Νέα Ορλεάνη/Οκλαχόμα-Ιντιάνα 90-92

    Σικάγο-Λ.Α. Κλίπερς 96-107

    Σαν Αντόνιο-Λ.Α. Λέικερς 92-100

    Σακραμέντο-Μέμφις 105-93

    Σιάτλ-Μινεσότα 107-96

    ΑΝΑΤΟΛΗ

    Περιφέρεια Ατλαντικού

    Νιού Τζέρσεϊ 32-28 Φιλαδέλφεια 30-31 Βοστώνη 26-36 Τορόντο 21-41 Νέα Υόρκη 17-43

    Κεντρική περιφέρεια

    Ντιτρόϊτ 49-11 Κλίβελαντ 36-27 Ιντιάνα 31-28 Μιλγουόκι 30-31 Σικάγο 27-35 Νοτιοανατολική περιφέρεια

    Μαϊάμι 40-21 Ουάσινγκτον 30-30 Ορλάντο 21-40 Ατλάντα 20-39 Σάρλοτ 17-45

    ΔΥΣΗ

    Βορειοδυτική περιφέρεια

    Ντένβερ 35-28 Γιούτα 30-31 Μινεσότα 26-35 Σιάτλ 24-38 Πόρτλαντ 19-42

    Περιφέρεια Ειρηνικού

    Φοίνιξ 42-18 Λ.Α. Κλίπερς 35-25 Λ.Α. Λέικερς 33-30 Σακραμέντο 31-31 Γκόλντεν Στέϊτ 26-36

    Νοτιοδυτική περιφέρεια

    Ντάλας 48-13 Σαν Αντόνιο 48-14 Μέμφις 34-28 Νέα Ορλεάνη/Οκλαχόμα 31-30 Χιούστον 29-33

    [16] Συνέχεια στις ελληνικές επιτυχίες στο Παγκόσμιο

    11/3/2006 5:31:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/3/2006 6:47:57 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μετά την πρώτη επιτυχία, με την είσοδο του Λούη Τσάτουμα στον τελικό του μήκους, άλλοι δύο Έλληνες αθλητές κατάφεραν να περάσουν στον τελικό των αγωνισμάτων τους. Συγκεκριμένα, κατά τη 2η ημέρα των αγώνων στο στάδιο Ολυμπίνσκι, ο Δημήτρης Τσιάμης στο τριπλούν και η Στέλλα Πιλάτου στα μήκος πήραν την πρόκριση για τους τελικούς των αγωνισμάτων τους, που θα γίνουν αύριο το απόγευμα, ενώ για λίγο δεν τα κατάφερε να περάσει στα ημιτελικά των 60μ εμποδίων η Αλεξάνδρα Κόμνου. Η Ελληνίδα αθλήτρια πήρε το εισιτήριο για τον τελικό του μήκους με 6.55 στην πρώτη της προσπάθεια και έδειξε πως βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση. Εξάλλου και ο ο Δημήτρης Τσιάμης επιβεβαίωσε τις προβλέψεις κι έπιασε το όριο για τον αυριανό τελικό του αγωνίσματος. Ο αθλητής μας σημείωσε 16.95 στο Β΄ γκρουπ, στην πρώτη του συμμετοχή σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί σε τρεις τελικούς της διοργάνωσης, με τους Λούη Τσάτουμα, Στέλλα Πιλάτου και Δημήτρη Τσιάμη, κάτι που ήταν στους στόχους της αποστολής και είχε εισημάνει με δηλώσεις του ο τεχνικός διευθυντής της ΕΠΥΑ, Κώστας Σπανίδης.

    Μαζί της στον τελικό θα βρίσκονται, η Τατιάνα Κότοβα (Ρωσία), που σήμερα στα προκριματικά έκανε 6.73, η Ναϊντέ Γκόμεζ (Πορτογαλία), που επίσης είχε άλμα στα 6.73μ, η Τιάνα Μάντισον (ΗΠΑ) με 6.60μ, η Κονσεπσιόν Μοντανέρ (Ισπανία) με 6.55μ, η Γιαργκέλις Σαβίνε (Κούβα) με 6.46μ, ενώ από το Β΄ γκρουπ πέρασαν μόνο δύο αθλήτριες, η Οξάνα Ουντμούρτοβα (Ρωσία) με 6.58μ και η Ινέτα Ραντέβιτσα (Λετονία) με 6.51μ. Αντίθετα εκτός τελικού έμειναν η Αμαρικανίδα Γκρέις Απσοου με 6.44μ και η Ρουμάνα Αντίνα Αντον με καλύτερο άλμα στα 6.37μ.

    Στα 60μ. εμπόδια η Αλεξάνδρα Κόμνου στην πρώτη συμμετοχή της σε μεγάλη διοργάνωση δεν κατάφερε να προκριθεί στα ημιτελικά. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια των υψηλών εμποδίων με χρόνο 8.14, πήρε την έκτη θέση στη σειρά της κι έχασε για λίγο την πρόκριση, αφού κατετάγη 18η, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί εφέτος είχε ατομικό ρεκόρ 8.05. Στα ημιτελικά προκρίθηκαν 16 αθλήτριες. Την κορυφαία επίδοση των προκριματικών έκανε η Τζαμαϊκανή Μισέλ Φρίμαν με 7.90.

    [17] Τέταρτος ο Τσάτουμας

    11/3/2006 7:13:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Την τέταρτη θέση στον τελικό του μήκους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου που διεξάγεται στη Μόσχα, κατέκτησε ο Λούης Τσάτουμας. Ο Καλαματιανός πρωταθλητής, "προσγειώθηκε" στα 8 μέτρα 10 εκατοστά, επίδοση που τον έφερε μια "ανάσα" από τα μετάλλια. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Ιγκνίσιους Γκαϊσά από την Γκάνα με 8.30μ., ενώ στην δεύτερη θέση ακολούθησε ο Ίρβινκγ Σαλαντίνο από τον Παναμά με 8.29μ.

    [18] Κοινωνία

    Στον Κορυδαλλό η Μπουρμπούλια

    Κρίθηκε προφυλακιστέα

    11/3/2006 8:28:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/3/2006 11:22:06 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Προσωρινά κρατούμενη με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα κρίθηκε η Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, μετά τη σύντομη απολογία της στον εφέτη ανακριτή, Ιωάννη Σίδερη. Η πρώην ανακρίτρια οδηγήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στις φυλακές Κορυδαλλού, καθώς έγινε συμφωνία ώστε να ανοίξουν οι γυναικείες φυλακές προκειμένου να μην παραμείνει στο κτήριο της Γενικής Ασφάλειας, μέχρι τη Δευτέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη ετοιμαστεί κελί, στην πτέρυγα που κρατούνται οι μητέρες. Η κ. Μπουρμπούλια παρέμεινε στο ανακριτικό γραφείο για περίπου μιάμιση ώρα, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι μάλλον επέλεξε να δώσει τυπική απολογία και να μην κάνει χρήση του δικαιώματος, που της δίνει ο νόμος, για προθεσμία. Νωρίτερα, ο Εισαγγελέας Εφετών, Κυριάκος Καρούτσος, είχε μεταβεί στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και ενημέρωσε την κ. Μπουρμπούλια για την εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης σε βάρος της, το οποίο έχει εκδοθεί με τις κατηγορίες περί ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και κατάχρησης εξουσίας.

    Βαρύ κατηγορητήριο

    Ο εφέτης ανακριτής γνωστοποίησε στην πρώην ανακρίτρια ολόκληρο το κατηγορητήριο, που έχει συνταχθεί σε βάρος της. Η Κ. Μπουρμπούλια αντιμετωπίζει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος για τα παρακάτω αδικήματα:

    Κατάχρησης εξουσίας Νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα Συμμετοχής σε συμμορία Παθητικής δωροδοκίας

    Δεν αποκλείεται το κατηγορητήριο να διευρυνθεί, καθώς οι ανακριτές ερευνούν και τους λογαριασμούς της πρώην ανακρίτριας.

    Ήδη, από το Σεπτέμβριο του 2004 εκκρεμεί εις βάρος της ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για:

    Κατάχρηση εξουσίας και Ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ενώπιον του ανακριτή

    [19] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ατρόμητος και Ευρωπαίος

    11/3/2006 8:22:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Το παιχνίδι του Αιγάλεω με τον Ατρόμητο παρά το ότι ήταν πολύ καλό από πλευράς ρυθμού και απόδοσης των δύο ομάδων, οδηγούταν προς το στείρο 0-0 που αν μη τι άλλο αδικούσε και τους γηπεδούχους και τους φιλοξενούμενους. Το γκολ του Τσιμπούρ όμως στο 91' πρόσθεσε και αποτέλεσμα, στην άγρια ομορφιά του αγώνα, δίνοντας στον Ατρόμητο ένα σπουδαίο "διπλό" και τρεις πολύτιμους βαθμούς που τον φέρνουν στην έκτη θέση της βαθμολογίας, πάνω από τον ΠΑΟΚ. Η ήττα του Αιγάλεω πάντως αδικεί την ομάδα του Γιώργου Χατζάρα η ισοπαλία ήταν το πιο δίκαιο αποτέλεσμα και οι γηπεδούχοι δικαιούνται να διαμαρτύρονται και για ένα ακυρωθέν γκολ του Μουστογιάννη, από μια λάθος υπόδειξη του βοηθού διαιτητή.

    Οι φάσεις ήταν πολλές και στο πρώτο μέρος και στο δεύτερο και ήταν και μοιρασμένες για τις δύο ομάδες, ολοκληρώνοντας έτσι την πολύ όμορφη εικόνα του "ανοιχτού" ματς. Όσο περνούσε η ώρα φυσικά, οι προσπάθειες εντείνονταν και από τους 22 ποδοσφαιριστές, έτσι στο 77' ο Σκοπελίτης βρήκε τον Μουστογιάννη ο οποίος έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, όμως ο βοηθός είχε σηκώσει την σημαία και λανθασμένα ο διαιτητής ακύρωσε το τέρμα του Αιγάλεω. Στο 87' το σκηνικό μεταφέρθηκε στην περιοχή του Τζενάμο ο οποίος νίκησε τον Τσιμπούρ και στην συνέχεια ο Ζαχαρόπουλος έχασε μοναδική ευκαιρία, όμως δεν έγινε το ίδιο και στο 91' όταν σε μια φάση διαρκείας στην περιοχή του Αιγάλεω, η μπάλα έφτασε στον Τσιμπούρ και εκείνος από κοντά εκμεταλλεύτηκε την σύγχυση στην περιοχή του Τζενάμο.

    Διαιτητής: Κουκουλάκης (Ηρακλείου) Κίτρινες : Γιάντσετιτς

    ΑΙΓΑΛΕΩ: Τζενάμο, Γιαντσετίτς, Ζαπρόπουλος, Ψωμάς, Ποπόφ, Σκοπελίτης, Μάριτς (60΄ Αγρίτης), Τσάτσος, Όμο, Νικολόπουλος (82΄ Σαγανάς), Μανουσάκης (66΄ Μουστόγιαννης) ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ: Μιχαηλίδης, Κατεμής, Γεωργίου, Μικές, Γελαδάρης, Μερίνο (85΄ Ντόε), Ραγκουέλ (75΄ Χάλαρης), Κούτσης (75΄ Δήμος), Κορακάκης, Τζιμπούρ, Ζαχαρόπουλος

    [20] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Πέρασε από την Τούμπα

    11/3/2006 7:46:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Η ατμόσφαιρα στην Τούμπα ήταν άσχημη με τις εξέδρες να είναι απογοητευτικά άδειες, έτσι οι δύο ομάδες φρόντισαν να παρουσιάσουν ένα θέαμα που δεν ήταν για να απολαύσει ο κόσμος! Το πρώτο ημίχρονο ήταν κακό και για τον ΠΑΟΚ και για τον Παναθηναϊκό και το μόνο που χρίζει αναφοράς είναι μια υποψία ευκαιρίας για τον ΠΑΟΚ σε ένα γύρισμα του Μίετσελ για τον Σαλπιγγίση το οποίο εκείνος δεν πρόλαβε και μια κεφαλιά του Γκέκα που πέρασε άουτ. Στην επανάληψη οι άμυνες συνέχισαν να είναι οι πρωταγωνίστριες όμως ο Παναθηναϊκός κυνήγησε περισσότερο το γκολ και ο ΠΑΟΚ τις αντεπιθέσεις. Ένα σουτ του Γκονζάλες στο 49' μπλόκαρε ο Φερναντέζ ενώ δέκα λεπτά αργότερα ο Μίετσελ έχασε μεγάλη ευκαιρία εξ επαφής να ανοίξει το σκορ. Έτσι στο 65' ο Βύντρα έβγαλε μια μακρινή μπαλιά πίσω από την σέντρα, όμως ο Φερνατνέζ και ο Καρυπίδης μπερδεύτηκαν και ο Παπαδόπουλος με κεφαλιά άνοιξε το σκορ. Στο 70' ο Παπαδόπουλος και πάλι θα μπορούσε να κάνει και το 0-2 τον σταμάτησε όμως σε τετ-α-τετ ο Φερναντέζ. Με την νίκη αυτή ο Παναθηναϊκός πέρασε στην δεύτερη θέση και πλέον περιμένει τον αυριανό αγώνα της ΑΕΚ με τον Πανιώνιο για το αν θα παραμείνει σε αυτήν.

    Διαιτητής: Κοντογιαννίδης (Ξάνθης) Κίτρινες : Καρυπίδης, Γκονζάλες, Μπίσκαν

    ΠΑΟΚ: Φερνάντεζ, Φουτσίνι (90` Εγκωμίτης), Καρυπίδης, Χασιώτης, Ουντέζε, Μπαλάφας (71` Γιασεμάκης), Χαραλάμπους (83` Χριστοδουλόπουλος), Κωνσταντινίδης, Σικαμπάλα, Σαλπιγγίδης, Μίετσελ. ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Γκαλίνοβιτς, Βύντρα, Σέριτς, Μόρις, Γκούμας, Μπίσκαν, Τζιόλης, Γκονζάλες (75` Αντριτς), Λεοντίου (90` Θεοδωρίδης), Παπαδόπουλος, Γκέκας (80` Μάντζιος).

    [21] Μπάσκετ

    "Στάση" Πανελλήνιος για Άρη

    11/3/2006 10:50:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Τέλος στο σερί των πέντε διαδοχικών ηττών έβαλε ο Πανελλήνιος με τη νίκη του, 72-60. επί του Άρη στο πλαίσιο της 19ης αγωνιστικής στην Α1 ανδρών στο μπάσκετ. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης έχασε την ευκαιρία να "κλειδώσει" μια θέση στην τετράδα, ενώ στο παιχνίδι της τετράδας ξαναμπήκε ο σύλλογος των "Ολυμπιονικών". Στον Νταμίρ Μουλαομέροβιτς οφείλει τη νίκη του ο Πανελλήνιος που αγωνίστηκε απέναντι στον Άρη, όπως τότε που ήταν παίκτης του αιώνιου αντιπάλου του, ΠΑΟΚ και ήταν εκείνος που τράβηξε την ομάδα στα δύσκολα σημεία που το ματς πήγαινε πόντο-πόντο. Από τους γηπεδούχους εκτός του Κροάτη ξεχώρισαν οι Νάτζφει και Τζόνσεν με 11 πόντους έκαστος, ενώ για τους φιλοηξενούμενους επίσης από 11 πόντους είχαν οι Καστλ και Πάντιους.

    Τα δεκάλεπτα: 20-18, 44-28, 49-43, 72-60 Διαιτητές: Βορεάδης, Γκόντας, Φούφης

    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ (Αργύρης Πεδουλάκης): Μουλαομέροβιτς 27 (4), Νάτζφεϊ 11 (2), Τσαλδάρης 6 (2), Μόρφης, Σακελλαρίου, Τζόνσεν 11, Κοπρίβιτσα 2, Τσόπης, Μπούμτσε-Μπούμτσε 6, Τόμας 5 (1), Τσαμάτος 4 ΑΡΗΣ (Αντρέα Ματσόν): Καστλ 11 (2), Σιγάλας 6 (2), Ορφανός, Πέτροβιτς, Μπριούερ 9, Χαριτόπουλος 2, Ασημακόπουλος, Ουίλκινσον 9 (1), Πάντιους 11 (2), Στακ 12, Κουλ

    [22] Μπάσκετ

    Άνετα το Μαρούσι

    11/3/2006 9:29:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Με τον καλύτερο τρόπο γιόρτασε των 500 συμμετοχών του στην Α1 στο μπάσκετ το Μαρούσι, αφού επικράτησε άνετα του Ηρακλή με 78-63, σε παιχνίδι για την 19η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Πρώτος σκόρερ για την ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη ο Ρόντρικ Μπλάκνεϊ με 27 πόντους. Από την άλλη ο «Γηραιός» πήρε μία ακόμη ήττα και παρέμεινε στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας. Τα δεκάλεπτα: 19-13, 39-32, 56-47, 78-63. Μόνο στο πρώτο μέρος ο Ηρακλής μπόρεσε να «κοντράρει» το Μαρούσι, με τους γηπεδούχους να κρατάνε μία διαφορά 7 πόντων (39-32) στη λήξη του ημιχρόνου. Στο δεύτερο ημίχρονο το Μαρούσι επιβεβαίωσε την ανωτερότητα του και πήρε άνετα με 78-73 τη νίκη.

    Διαιτητές: Πιτσίλκας, Διαμαντής, Μάνος

    ΜΑΡΟΥΣΙ (Παναγιώτης Γιαννάκης): Μπλάκνεϊ 26 (3), Νικολαϊδης 6 (2), Μπουντούρης, Κυρίτσης 3, Σέκουλιτς 12, Χόμαν 9, Στεφανίδης 9, Κολώκας 3 (1), Καϊμακόγλου 10, Δέσπος, Λόλας, Νοέας

    ΗΡΑΚΛΗΣ (Γιούρι Ζντοβτς): Κινγκ 15 (1), Αθανασιάδης, Παναγιωτόπουλος, Γιαννουζάκος 8 (1), Σφέικος, Χρήστου 13, Μπέλος, Μάγλος 8, Δέδας 7 (1), Τζένκινς 7, Κούρτοβιτς 5 (1)

    [23] Μπάσκετ

    Ανάσα "με 100σταρα" ο Μακεδονικός

    11/3/2006 9:09:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Σε ένα εντυπωσιακό παιχνίδι, όπου η επίθεση έπαιξε το σημαντικότερο ρόλο, ο Μακεδονικός επικράτησε την Πάτρα του Απόλλωνα με 110-100, σε παιχνίδι για την 19η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ. Μπρέισι, Λι και Χαραλαμπίδης ξεπέρασαν τους 20 πόντους έκαστος, ενώ τρεις ακόμη παίκτες σημείωσαν διψήφιο νούμερο. Τα δεκάλεπτα: 20-27, 44-57, 70-74, 100-110. Πλέον, μετά την 12η ήττα του, ο Απόλλων απομακρύνεται από τον στόχο της οχτάδας. Στο πρώτο ημίχρονο ο Μακεδονικός μπήκε δυνατά και χάρις τους Καράμπουλα, Συμεωνίδη, Χαραλαμπίδη και Καραποστόλου, πήρε στη λήξη του ημιχρόνου μία διαφορά 13 πόντων (57-44). Στο δεύτερο ημίχρονο ο Απόλλωνας προσπάθησε για την επαναφορά και ως ένα σημείο τα κατάφερε, κυρίως χάρις τους Φόρτε και Έιμπραμς, μείωσε στους -4 (70-74). Όμως ο Μακεδονικός κράτησε, χάρις στα αμυντικά ριμπάουντ και την ευστοχία από τη γραμμή των ελευθέρων βολών (30/32), πήρε με 110-100 τη σημαντική νίκη.

    Διαιτητές: Παπαδημητρίου, Τανατζής, Ταβουλαρέας

    ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ (Γιάννης Χριστόπουλος): Καφκής 4, Κουμπούρας 10 (2), Γεωργαλής 8, Γκιζογιάννης 11 (1), Πέττας, Λιούμπιν 3 (1), Τσάκιτς 17, Ουίλιαμς 6, Φορτέ 21 (3), Έιμπραμς 20

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ (Γιώργος Καλαφατάκης): Μπρέισι 21 (1), Λι 22 (4), Χαραλαμπίδης 21, Καράμπουλας 14 (2), Τότσιος 2, Συμεωνίδης 16, Τζακόπουλος 1, Καραποστόλου 11 (3), Πέτρουλας 2

    [24] Μπάσκετ

    "Ολύμπια" (Λάρισας) νίκη

    11/3/2006 9:04:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Μεγάλη νίκη πέτυχε η Ολύμπια Λάρισας, η οποία επικράτησε της ΑΕΚ στο κλειστό της Νεάπολης με 79-72, σε παιχνίδι για την 19η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ. Αυτή ήταν η 8η νίκη για τους "πορτοκαλί", ενώ η "Ένωση" έφτασε τις 10 ήττες. Τα δεκάλεπτα: 19-18, 39-35, 58-49, 79-72. Στην αρχή του παιχνιδιού η ΑΕΚ κατάφερε να πάρει το προβάδισμα, αλλά η Ολύμπια, χάρις τους Μέισον και Στιούαρτ, κατάφεραν να πάρουν το προβάδισμα με τη λήξη του δεκαλέπτου (19-18). Στο δεύτερο μέρος οι «πορτοκαλί» κράτησαν την υπέρ τους διαφορά στο ημίχρονο με 39-35. Στο δεύτερο ημίχρονο η Ολύμπια ήταν ανώτερη και λίγο πριν τη λήξη του παιχνιδιού έφτασε τη διαφορά στο +16 (77-61). Το μόνο που κατάφερε η "Ένωση" ήταν να μειώσει τη διαφορά και η Ολύμπια πήρε με 79-72 τη σημαντική νίκη.

    Διαιτητές: Κορομηλάς Κ., Πηλοϊδης, Ηλιόπουλος

    ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ (Βαγγέλης Αλεξανδρής): Βουκαντίνοφ, Μέισον 16 (1), Νικολαϊδης 14 (4), Παπαβασιλείου 4, Λάππας 9 (2), Αποστολίδης 4, Κακλαμάνος, Ραντόγεβιτς 14, Γιόνζεν, Χαρισμίδης 2, Τριχόπουλος, Στιούαρτ 16 (2)

    ΑΕΚ (Λευτέρης Κακιούσης): Αθανασούλας, Χάτζατζ 2, Ρίματς 5, Πελεκάνος 14, Παντελιάδης, Μαγκουνής, Καλαμπόκης 16 (1), Τσιάρας 7 (1), Κόπενραθ 10, Μπουρούσης 16 (1), Παπαϊωακείμ 2

    [25] Βόλεϊ

    Στον μικρό τελικό ο Παναθηναϊκός

    11/3/2006 11:15:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δεν τα κατάφερε ο Παναθηναϊκός απέναντι στην Πιατσέντζα, στον δεύτερο ημιτελικό του Τοπ Τιμς Καπ που φιλοξενείται στη Μαγιόρκα. Η ελληνική ομάδα ηττήθηκε 3-1 και θα αγωνιστεί αύριο το μεσημέρι (13:00) στον μικρό τελικό της διοργάνωσης, με αντίπαλο τη Βοϊβοντίνα του Νόβι Σαντ.

    Τα σετ: 25-22, 21-25, 18-25, 21-25.

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Βέμπερ): Ανδρεάδης 6, Μαρσέλο 1, Γκόμεζ 18, Πανταλέων 8, Ντάντε 8, Μπάεφ 11, Στεφάνου (λίμπερο, 74%), Ψάρρας, Ντονάς, Λάππας 2, Σμαραγδής 2.

    ΠΙΑΤΣΕΝΤΖΑ (Νταλ Ολιο): Καρντόνα 8, Μάρσαλ 15, Γκρμπιτς 4, Ζλατάνοφ 1, Σιμεόνοφ 19, Μποβολέντα 4, Σέρτζιο (λίμπερο, 80%), Μπράβο 9, Ραμπετζάνα

    [26] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Δύο γκολ ο Γιαννακόπουλος

    11/3/2006 9:31:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με δυο γκολ του Στέλιου Γιαννακόπουλου η Μπόλτον πήρε θριαμβευτική νίκη, συντρίβοντας την Γουέστ Χαμ με 4-1. Ο Έλληνας μέσος άνοιξε το σκορ στο 12' και στο 33' έκανε το 2-0 για την ομάδα του που σημείωσε άλλα δύο τέρματα με τους Σπιντ και Πέντερσεν. Η Γουέστ Χαμ είχε μειώσει σε 3-1 με τον Σέριγχαμ. Με την νίκη αυτή και την ήττα της Τότεναμ από την Τσέλσι, η Μπόλτον παραμένει σε τροχιά τετράδας και συνεχίζει την εκπληκτική της πορεία. Η Τσέλσι πάντως πήρε αγχωτική νίκη και αυτή ήρθε χάρη σε ένα εκπληκτικό γκολ του Ουίλιαμ Γκαλάς στις καθυστερήσεις του αγώνα. Όσο για τον έτερο των Ελλήνων στην Πρέμιερ Λιγκ, Γιώργο Σαμαρά, δεν τα κατάφερε καθώς η Μάντσεστερ Σίτι ηττήθηκε 2-1 από την από την Πόρτμσουθ στο «Φράτον Παρκ». Ο νεαρός διεθνής έδωσε με κεφαλιά την ασίστ στον Ρίτσαρντ Νταν, ο οποίος στο 83΄ ισοφάρισε, όμως στις καθυστερήσεις ο Πέδρο Μέντες χάρισε μια νίκη-χρυσάφι στους γηπεδούχους.

    Αποτελέσματα

    Μπέρμιγχαμ-Γουέστ Μπρομ 1-1 (49΄πεν. Φορσέλ - 70΄ Ελινγκτον)

    Τσέλσι-Τότεναμ 2-1 (14΄ Εσιέν, +90΄ Γκαλάς - 45΄ Τζένας)

    Μπόλτον-Γουέστ Χαμ 4-1 (12΄, 33΄ Γιαννακόπουλος, 45΄ Σπιντ, 81΄ Πέντερσεν - 79΄ Σέριγχαμ)

    Εβερτον-Φούλαμ 3-1 (14΄πεν., 36΄ Μπίτι, 55΄ ΜακΦάντεν - 86΄πεν. Τζον)

    Πόρτσμουθ-Μάντσεστερ Σίτι 2-1 (60΄, +90΄ Μέντες - 83΄ Νταν)

    Σάντερλαντ-Γουϊγκαν 0-1 (8΄ Καμαρά)

    Μπλάκμπερν-Αστον Βίλα 2-0 (49΄ Τοντ, 71΄ Μπέλαμι)

    Κυριακή, 12 Μαρτίου

    Μάντσεστερ Γ.-Νιούκαστλ 12/3 Τσάρλτον-Μίντλεσμπρο 12/3 Αρσεναλ-Λίβερπουλ 12/3

    Βαθμολογία

    Τσέλσι 75 Μάντσεστερ Γ. 57 -27αγ Λίβερπουλ 55 -28αγ Τότεναμ 49 Μπόλτον 45 -27αγ Αρσεναλ 44 -28αγ Μπλάκμπερν 43 -28αγ Γουίγκαν 43 Γουεστ Χαμ 42 -28αγ Μάντσεστερ Σίτι 40 Εβερτον 40 Νιούκαστλ 39 -28αγ Τσάρλτον 36 -28αγ Αστον Βίλα 34 -28αγ Μίντλεσμπρο 34 -27αγ Φούλαμ 32 Γουεστ Μπρομ 27 Μπέρμιγχαμ 24 -28αγ Πόρτσμουθ 21 Σάντερλαντ 10

    [27] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Στραβοπατήματα" στην Γερμανία

    11/3/2006 8:33:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Μετά τον σοκαριστικό αποκλεισμό της Βέρντερ Βρέμης από την Γιουβέντους στο Τσάμπιονς Λιγκ, ήρθε η βαριά εντός έδρας ήττα απόψε να ολοκληρώσει την εικόνα της κακής φόρμας στην οποία βρίσκεται η ομάδα του Τόμας Σάαφ. Η Βέρντερ έχασε 3-0 από την Χέρτα Βερολίνου μέσα στην έδρα της και εκτός από την αυτού κάθε αυτού απώλεια, υπήρξε και η έμμεση! Την ίδια ώρα η Μπάγερν έχανε έδαφος μένοντας στο 0-0 με την Βόλφσμπουργκ, όμως η ήττα της Βέρντερ ήταν υατό που ανακούφισε τους Βαυαρούς. Παρόλα αυτά το Αμβούργο καραδοκεί να μειώσει την διαφορά και αυτό θα προσπαθήσει να κάνει στον αυριανό αγώνα με την Καϊζερσλάουτερν. Στο μεταξύ, το μεγάλο αστέρι που οδηγεί τη Νυρεμβέργη εκ του ασφαλούς στη σωτηρία είναι ο Ρόμπερτ Βίτεκ. Ο Σλοβάκος επιθετικός πέτυχε για δεύτερη συνεχόμενη αγωνιστική χατ-τρικ αφού μετά το 3-0 -έργο δικό του- επι της Ντούισμπουργκ, ήταν ο ηγέτης της ομάδας του και στο εκτός έδρας 4-3 επί της Κολονίας. Μάλιστα ο Βίτεκ πέτυχε και τα τρία τέρματά του (τα δύο με πέναλτι) στα πρώτα 22 λεπτά της αναμέτρησης!

    Αποτελέσματα

    Αρμίνια Μπίλεφελντ-Λεβερκούζεν 1-0 (5΄ Ντάλοβιτς)

    Μάιντς-Γκλάντμπαχ 3-0 (62΄, 88΄ Τουρκ, 68΄ Ζιντάν)

    Στουτγκάρδη-Ντόρτμουντ 0-0

    Βέρντερ Βρέμης-Χέρτα Βερολίνου 0-3 (53΄ Μπόατενγκ, 76΄ Μαρσελίνιο, 83΄ Μπαστούρκ)

    Κολονία-Νυρεμβέργη 3-4 (27΄ Ζίφκοβιτς, 61΄ Μάτιπ, 62΄ Ποντόλσκι - 6΄πεν., 16΄, 22΄πεν. Βίτεκ, 58΄ Σαένκο)

    Βόλφσμπουργκ-Μπάγερν Μονάχου 0-0

    Ντούισμπουργκ-Ανόβερο 0-0

    Αμβούργο-Καϊζερσλάουτερν 12/3 Σάλκε-Αϊντραχτ Φρανκφούρτης 12/3

    Βαθμολογία

    Μπάγερν Μονάχου 59 Βέρντερ Βρέμης 50 Αμβούργο 50 -24αγ Σάλκε 48 -24αγ Στουτγκάρδη 35 Γκλάντμπαχ 33 Χέρτα Βερολίνου 33 Λεβερκούζεν 32 Ανόβερο 31 Ντόρτμουντ 31 Αρμίνια Μπίλεφελντ 30 Βόλφσμπουργκ 27 Νυρεμβέργη 27 Αϊντραχτ Φρανκφούρτης 26 -24αγ Καϊζερσλάουτερν 24 -24αγ Μάιντς 24 Ντούισμπουργκ 21 Κολονία 18


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 14 March 2006 - 7:35:59 UTC