Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-03-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιλόσεβιτς
  • [02] Φοιτητικές διαδηλώσεις στη Γαλλία
  • [03] Διπλωματία μεν, προληπτικές επιθέσεις δε...
  • [04] Βίαια επεισόδια στο Ελ Σαλβαδόρ
  • [05] Βυθίστηκε βάρκα στη νοτιοδυτική Κίνα
  • [06] Απερρίφθη αίτηση αποφυλάκισης του Σιρχάν
  • [07] Στους "8" Ραπίντ, Σεβίλλη, Μίντλεσμπρο
  • [08] Χτύπησε και το Αφγανιστάν
  • [09] "Χτύπησε" σκύλο ο Η5

    [01] Κόσμος

    Το Σάββατο η κηδεία στο Ποζάρεβατς

    Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιλόσεβιτς

    16/3/2006 9:18:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/3/2006 11:33:25 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σε λαϊκό προσκύνημα εκτίθεται από σήμερα η σορός του πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο "Μουσείο της Επανάστασης" που βρίσκεται κοντά στην οικία της οικογένειας Μιλόσεβιτς στο προάστιο Ντέντινιε του Βελιγραδίου. Ο χώρος αυτός δόθηκε ύστερα από παρέμβαση του Βόισλαβ Κοστούνιτσα αφού οι Σοσιαλιστές μέχρι αργά χθές βράδυ δεν μπορούσαν να βρουν οίκημα για να τοποθετήσουν το φέρετρο του ηγέτη τους. Το αίτημα να εκτεθεί σε υπαίθριο χώρο μπροστά από το Κοινοβούλιο της Σερβίας - Μαυροβουνίου απορρίφθηκε από την δημοτική αρχή του Βελιγραδίου ενώ την ίδια τύχη είχαν και τα αιτήματα για τον συνεδριακό κέντρο SAVA και τα κλειστά στάδια Pionir και Βeogradska Arena. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το εθνικιστικό Ριζοσπαστικό άρχισαν εκστρατεία ζητώντας από τους υποστηρικτές τους να "ξεπροβοδίσουν" μαζικά τον ηγέτη τους στην τελευταία του κατοικία. Στο Βελιγράδι έχουν κολλήσει παντού αφίσες με την φωτογραφία του Μιλόσεβιτς ενώ έχουν κινητοποιηθεί οι οργανώσεις των Σοσιαλιστών σε ολόκληρη την Σερβία. Στο Σοσιαλιστικό Κόμμα εκτιμούν ότι στην κηδεία θα παραστούν περισσότεροι από 300.000 πολίτες ενώ αναφέρουν ότι μέχρι σήμερα στα βιβλία συλλυπητηρίων υπέγραψαν περίπου 400.000 άτομα. Το Σάββατο το μεσημέρι η σορός του Μιλόσεβιτς θα μεταφερθεί στην γενέτειρα του, το Ποζάρεβατς, 70 χλμ ΝΑ του Βελιγραδίου, και θα ταφεί στο οικόπεδο του σπιτιού του κάτω από ένα δέντρο φιλύρας το οποίο είχε συναισθηματική αξία για το ζεύγος Μιλόσεβιτς. "Σύμφωνα με τη θέλησή του, η σορός θα ταφεί κάτω από ένα αιωνόβιο δένδρο στον προαύλιο χώρο της οικογενειακής κατοικίας του Μιλόσεβιτς και όχι στο κοιμητήριο του Ποζάρεβατς, όπου έχει ταφεί και η μητέρα του", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Το πρωί του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί ειδική τελετή μπροστά στο σερβικό Κοινοβούλιο. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα εκτιμά ότι στην τελετή θα παραστούν περισσότεροι από 300.000 οπαδοί του Μιλόσεβιτς. Οι σερβικές αρχές έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να κηρύξουν εθνικό πένθος στη μνήμη του Μιλόσεβιτς με δεδομένες τις εναντίον του κατηγορίες για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στον γιουγκοσλαβικό εμφύλιο πόλεμο, που στοίχισε τη ζωή σε 200.000 ανθρώπους.

    Σήμερα αναμένεται να φτάσουν στο Βελιγράδι ο γιος του Μιλόσεβιτς, Μάρκο και η χήρα του Μίρα Μάρκοβιτς. Το Υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας έδωσε εντολή στην συνοριακή αρχή του αεροδρομίου του Βελιγραδίου να αφαιρέσει το διαβατήριο της κ. Μαρκοβιτς και να της παραδώσει δικαστική κλήση για να παρουσιαστεί στο δικαστήριο στις 23 Μαρτίου. Η Μίρα Μάρκοβιτς κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας επειδή δώρισε στην νταντά του εγγονού της διαμέρισμα που ανήκε στο κράτος. Στο Ποζάρεβατς, τη γενέτειρα του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, θα γίνει τελικά η ταφή του ανθρώπου.

    Και Ρώσοι στην κηδεία

    Στο μεταξύ Ρώσοι βουλευτές, μεταξύ των οποίων και ένας του κυβερνώντος κόμματος, θα μεταβούν στο Βελιγράδι για να παραστούν στην κηδεία του Μιλόσεβιτς, χωρίς όμως να αποτελούν επίσημη αντιπροσωπεία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρόεδρος της Δούμα, Μπορίς Γκριζλόφ. "Αποφασίστηκε να μην σταλεί επίσημη αντιπροσωπεία, αλλά να παραστούν εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων" στην νεκρώσιμη τελετή, τόνισε ο Γκριζλόφ. Ερωτηθείς αν θα μεταβεί και εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος του Προέδρου Πούτιν ο Γκριζλόφ τόνισε "κάποιος θα πάει. Το ποιός θα το αποφασίσουμε". Το ρωσικό κομμουνιστικό κόμμα ανακοίνωσε ότι θα εκπροσωπηθεί στην κηδεία από τον γ.γ. του, Γενάντι Ζιουγκάνοφ.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Public to view Milosevic coffin

    Independent: High emotions as Milosevic comes home to RIP

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στο Βελιγράδι η σορός Μιλόσεβιτς

    Στη Σερβία η ταφή του Μιλόσεβιτς

    [02] Κόσμος

    Για το νέο νόμο για την απασχόληση των νέων

    Φοιτητικές διαδηλώσεις στη Γαλλία

    16/3/2006 8:12:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/3/2006 11:00:45 πμ)

    Νέες μεγάλες διαδηλώσεις προγραμματίζουν για σήμερα οι φοιτητές σε αρκετές πόλεις της Γαλλίας, ενώ τα 2/3 των πανεπιστημίων τελούν υπό κατάληψη, για να εκφράσουν την κατηγορηματική αντίθεσή τους στο νέο νόμο που αφορά στην απασχόληση των νέων και που δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να προσλαμβάνουν και να απολύουν χωρίς αποζημίωση νέους κάτω των 26 ετών. Η συντονιστική επιτροπή των φοιτητών έχει καλέσει σήμερα τους νέους σε "ημέρα δράσης" κατά του νόμου. Χθες το βράδυ, 46 πρόεδροι των πανεπιστημίων (σε σύνολο 84) ψήφισαν πρόταση που καλεί την κυβέρνηση ντε Βιλπέν να ξεκινήσει νέο διάλογο για τον νόμο του λεγόμενου "Πρώτου Συμβολαίου Πρόσληψης" (CPE). Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ντομινίκ Ντε Βιλπέν αν και υποστηρίζει ότι με το νόμο αυτό θα μειωθεί η ανεργία των νέων, χθες το βράδυ δήλωσε ότι είναι "ανοικτός στον διάλογο", μετά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Η ανεργία των νέων που σήμερα βρίσκεται στο 22,8%, δηλαδή σε ποσοστό υπερδιπλάσιο του εθνικού μέσου όρου, θεωρείται και ένας από τους λόγους που πυροδότησαν τις μαζικές διαδηλώσεις στα προάστια του Παρισιού, τον περασμένο χρόνο. Η αστυνομία έχει τεθεί σε επιφυλακή καθώς εκφράζονται φόβοι ότι οι κινητοποιήσεις θα συνοδευτούν με βίαια επεισόδια.

    Εντονη η αντίδραση των αριστερών κομμάτων

    Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ εξέφρασε χθες την υποστήριξή του στον πρωθυπουργό Ντε Βιλπέν, αλλά ορισμένα μέλη του κυβερνώντος κόμματος δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι φοιτητικές κινητοποιήσεις, ένα χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές. Ήδη οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δημοτικότητα του Ντε Βιλπέν έχει υποστεί σημαντικές απώλειες.

    Πάντως, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο σημερινό τεύχος του περιοδικού Paris Match, ο Γάλλος πρωθυπουργός αναφέρει πως είναι απαραίτητο να πειστούν οι πολίτες για την ορθότητα της πολιτικής του. "Θα προχωρήσω μέχρι το τέλος γιατί πιστεύω σε αυτό το μέτρο", αναφέρει ο Ντε Βιλπέν.

    Η "Φιγκαρό", σε σημερινό της δημοσίευμα, επισημαίνει ότι οι επόμενες τρεις ημέρες μπορεί να αλλάξουν δραματικά το πολιτικό μέλλον του ντε Βιλπέν, καθώς το Σάββατο αναμένεται να παραλύσει ολόκληρη η χώρα από την κινητοποίηση ενός εκατομμυρίου ανθρώπων ενάντια στο νόμο για την απασχόληση των νέων.

    Την ίδια ώρα, τα κόμματα της Αριστεράς έχουν χαρακτηρίσει τον νόμο αντισυνταγματικό και έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη ζητώντας από το ανώτατο δικαστήριο να κηρύξει αντισυνταγματικό τον επίμαχο νόμο. Με κοινή ανακοίνωσή τους κάλεσαν τους Γάλλους να μετάσχουν στις κινητοποιήσεις, που προγραμματίζονται για σήμερα και το Σάββατο. Τα κόμματα της γαλλικής Αριστεράς κατέστησαν επίσης σαφές ότι θα ξεκινήσουν τον διάλογο με την κυβέρνηση "μόνον όταν θα αποσυρθεί ο νόμος".

    [03] Κόσμος

    Διπλωματία μεν, προληπτικές επιθέσεις δε...

    16/3/2006 10:26:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters - ΑΠΕ

    Στόχος της διεθνούς διπλωματικής προσπάθειας που θα υποχρεώσει το Ιράν να παραιτηθεί του πυρηνικού του προγράμματος πρέπει να είναι η αποφυγή της σύγκρουσης, επισημαίνεται σε νέα έκθεση του Λευκού Οίκου για τη στρατηγική σε θέματα εθνικής ασφάλειας. "Η πρόκληση του Ιράν ίσως να είναι η μεγαλύτερη που έχουμε αντιμετωπίσει από ένα κράτος", επισημαίνεται στην έκθεση, όπου υπογραμμίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες για "προληπτικές επιθέσεις": "Αν είναι αναγκαίο θα καταφύγουμε στη χρήση στρατιωτικής βίας, πριν πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε εχθρική επίθεση, ακόμα και αν δεν είναι σίγουρη η ημερομηνία και ο τόπος της επίθεσης αυτής". Στην ίδια έκθεση γίνεται, επίσης, αναφορά "στις προκλήσεις προς την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ στο Ιράκ, τη Μέση Ανατολή, τη Ρωσία και την Κίνα".

    "Λήψη μέτρων για την ασφάλεια των ΗΠΑ"

    Παράλληλα, εκφράζονται και άλλες ανησυχίες σχετικά με το Ιράν: ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία, απειλεί το Ισραήλ, προσπαθεί να εμποδίσει την ειρήνη στη Μ. Ανατολή, δημιουργεί προβλήματα στη δημοκρατία στο Ιράκ και αρνείται την ελευθερία στους Ιρανούς.

    Σύμφωνα με την έκθεση, όλα αυτά τα προβλήματα θα επιλυθούν αν το Ιράν λάβει τη στρατηγικής σημασίας απόφαση να αλλάξει την πολιτική του , να ανοίξει το πολιτικό του σύστημα και να επιτρέψει την ελευθερία.

    "Αυτός είναι ο απώτερος σκοπός των Ηνωμένων Πολιτειών. Στο μεταξύ, θα συνεχίσουμε να παίρνουμε τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε την εθνική και οικονομική μας ασφάλεια απέναντι στις αρνητικές επιπτώσεις της κακής τους συμπεριφοράς", υπογραμμίζεται στην έκθεση, η οποία διαχωρίζει τους Ιρανούς ηγέτες από τον ιρανικό λαό.

    "Η στρατηγική μας είναι να σταματήσουμε τις απειλές του (ιρανικού) καθεστώτος, ενώ παράλληλα προσπαθούμε να πλησιάσουμε και να δεσμευτούμε απέναντι στο λαό που καταπιέζει το καθεστώς αυτό", αναφέρεται χαρακτηριστικά.

    Επίσης, ο Λευκός Οίκος τονίζει πως η Βόρεια Κορέα αποτελεί σοβαρή πρόκληση στον τομέα της μη διάδοσης των πυρηνικών και προσθέτει πως θα συνεχίσει τις προσπάθειες για να επιστρέψει η Πιονγιανγκ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Όσον αφορά στην ενίσχυση των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας , αυτή παρουσιάζεται να εξαρτάται από την εξωτερική και εσωτερική πολιτική που υιοθετεί η Μόσχα, ειδικά απέναντι στη Μέση Ανατολή, την ανατολική, κεντρική και νότια Ασία.

    Τέλος, στην έκθεση τονίζεται πως η Χαμάς έχει μια ευκαιρία για ειρήνη και δημιουργία κράτους "αν εγκαταλείψει τις τρομοκρατικές της ρίζες και αλλάξει τις σχέσεις της με το Ισραήλ".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διπλή γλώσσα το Ιράν

    Σχετικά Links:

    Λευκός Οίκος

    Προεδρία του Ιράν

    [04] Κόσμος

    Σε διαδηλώσεις αριστερών

    Βίαια επεισόδια στο Ελ Σαλβαδόρ

    16/3/2006 9:02:00 πμ

    Βίαια επεισόδια ξέσπασαν σήμερα έξω από κεντρικό ξενοδοχείο του Σαν Σαλβαδόρ ανάμεσα στην αστυνομία και αριστερούς διαδηλωτές μετά την νίκη της Αριστεράς στις δημοτικές εκλογές με διαφορά λίγων ψήφων. Οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ με σφαίρες από ελαστικό όταν οι οπαδοί της υποψήφιας δημάρχου του Απελευθερωτικού Μετώπου, Φαραμπούντο Μαρτί και νικήτριας των εκλογών, Βιολέτα Μενζιβάρ επιχείρησαν να συγκροτήσουν πορεία προς το ξενοδοχείο όπου συνεδρίαζε η κεντρική εφορευτική επιτροπή. Από τα πυρά τραυματίστηκαν αρκετοί διαδηλωτές. Η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε ότι η Μενζιβάρ νίκησε στις εκλογές με διαφορά 59 ψήφων αποσπώντας 64.881 ψήφουςέναντι 64.822 του υποψηφίου του δεξιού κόμματος Αρένα, Ροντρίγο Σαμαγιόα. Οι οπαδοί του Σαμαγιόα υποστήριξαν ότι υπήρξε "νοθεία" στις εκλογές.

    [05] Κόσμος

    Τουλάχιστον 27 άτομα έχασαν τη ζωή τους

    Βυθίστηκε βάρκα στη νοτιοδυτική Κίνα

    16/3/2006 7:22:00 πμ

    Τουλάχιστον 27 επιβαίνοντες σε βάρκα, η οποία λειτουργούσε παράνομα ως φέρι, έχασαν την ζωή τους, όταν βυθίστηκε σε ποταμό της νοτιοδυτικής Κίνας, μετέδωσε την Πέμπτη το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα. Τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να σώσουν επτά ανθρώπους από το υπερφορτωμένο πλεούμενο που βυθίστηκε την Τετάρτη στον ποταμό Γιουξί, στην κομητεία Γιουετσί της επαρχίας Σιτσουάν. Όπως δήλωσαν διασώστες, ο αριθμός των ανθρώπων που επέβαιναν στο σκάφος την ώρα του ναυαγίου παραμένει ασαφής. Οι επιβαίνοντες επέστρεφαν στις κατοικίες τους από υπαίθρια αγορά με το σκάφος, που είχε άδεια να μεταφέρει μόλις δύο επιβάτες. Τα θύματα ήταν κυρίως ηλικιωμένοι και παιδιά.

    [06] Κόσμος

    Η 13η αίτηση του Παλαιστίνιου ακτιβιστή

    Απερρίφθη αίτηση αποφυλάκισης του Σιρχάν

    16/3/2006 7:36:00 πμ

    Ο Σιρχάν Σιρχάν, που παραμένει φυλακισμένος για τη δολοφονία του Ρόμπερτ Κένεντι, το 1968, όταν ο γερουσιαστής της Νέας Υόρκης πραγματοποιούσε εκστρατεία για να εξασφαλίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές, δεν κατάφερε ούτε στην 13η προσπάθεια των δικηγόρων του να επιτύχει την αποφυλάκισή του. Ο Παλαιστίνιος ακτιβιστής, ο οποίος θα γίνει 62 ετών την Κυριακή, προσπαθεί να ανακτήσει την ελευθερία του από το 1972. Αν το Συμβούλιο Αποφυλακίσεων ενέκρινε το αίτημά του, το ζήτημα θα επαφιόταν στον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας, Άρλνολντ Σβαρτσενέγκερ -η σύζυγος του οποίου, Μαρία Σράιβερ, είναι ανιψιά του Κένεντι-, για την τελική κρίση. "Το Συμβούλιο έκρινε ότι ο Σιρχάν εξακολουθεί να αποτελεί έναν απαράδεκτο κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια και πως δεν είναι κατάλληλος για αποφυλάκιση", είπε ο Τιπ Κίντελ, εκπρόσωπος του Συμβουλίου για τις Ποινές Φυλάκισης, όσον αφορά το αίτημα του Παλαιστινίου. Η επόμενη ακρόαση για την αποφυλάκιση του Σιρχάν θα γίνει "περίπου το 2011", σύμφωνα με τον ίδιο.

    Η δολοφονία του Κένεντι από τον Σιρχάν στο ξενοδοχείο "Αμπάσαντορ" του Λος Άντζελες έχει αποτελέσει το επίκεντρο διαφόρων θεωριών συνομωσίας σχετικά με τους ηθικούς αυτουργούς και τα κίνητρα.

    Ο Σιρχάν είχε καταδικασθεί αρχικά στην ποινή του θανάτου, αλλά το 1972, η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια με πιθανότητα αποφυλάκισής του όταν η πολιτεία έκρινε ότι η επιβολή της θανατικής ποινής είναι αντισυνταγματική.

    [07] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Στους "8" Ραπίντ, Σεβίλλη, Μίντλεσμπρο

    16/3/2006 12:52:00 πμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Η Ραπίντ Βουκουρεστίου με την ισχυρή παρακαταθήκη του 2-0 του πρώτου αγώνα απέναντι στο Αμβούργο, πήρε πανηγυρική πρόκριση μέσα στην Γερμανία, έστω και αν χρειάστηκε να πανηγυρίσει την ήττα με 3-1. Οι Ρουμάνοι βρέθηκαν πίσω στο σκορ από το 24' όταν ο Λάουτ έκανε το 1-0 για το Αμβούργο, και πριν ολοκληρωθεί το πρώτο μέρος το σκορ του πρώτου αγώνα είχε ήδη ισοφαριστεί με τον Μπαρμπάρεζ στο 36' να κάνει το 2-0. Η ισοφάριση όμως για την Ραπίντ ήρθε νωρίς στο δεύτερο μέρος με τον Μόλντοβαν και από εκεί και πέρα η γερμανική ομάδα ήταν αδύνατον να πετύχει αυτό που ήθελε δηλαδή άλλα δύο γκολ. Το τελικό 3-1 διαμόρφωσε ο Φαν ντερ Φάαρτ.

    Ανατροπή και πρόκριση

    Η Σεβίλλη πήρε την πρόκριση από την Λιλ για τους προημιτελικούς του UEFA αφού επικράτησε με 2-0 στον αγώνα της Ισπανίας και ανέτρεψε ολοκληρωτικά το 1-0 της Γαλλίας. Το σκορ άνοιξε στο 29 ο Κανουτέ, ενώ τρία λεπτά νωρίτερα η Λίλ βρέθηκε να αγωνίζεται με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Μποντμέρ με απευθείας κόκκινη κάρτα. Στην επανάληψη η πίεση των Ισπανών συνεχίστηκε και ο Κανουτέ αυτή τη φορά έγινε δημιουργός στο γκολ που σημείωσε ο Φαμπιάνο με το οποίο διαμορφώθηκε το τελικό αποτέλεσμα. Από το μέσον περίπου του δευτέρου μέρους και επειτα αποκαταστάθηκε και η αριθμητική ισορροπία για τις δύο ομάδες, αφού αποβλήθηκε ο Νάβας για την Σεβίλλη,

    Άλλος ένα "μεγάλος" έξω

    Ασταμάτητη όμως αποδεικνύεται και η Μίντλεσμπρο φέτος, αφού μετά την Στουτγκάρδη στους "32", τώρα στους "16" οι Άγγλοι απέκλεισαν άλλη μια μεγάλη ομάδα την Ρόμα. Σε ένα δυνατό και φανατισμένο παιχνίδι οι Ιταλοί "καίγονταν" για το γρήγορο γκολ, όμως αυτό ήρθε για τους Άγγλους, με τον Χάσελμαινκ στο 32. Η Ρόμα όπως ήταν φυσικό ανέβασε την απόδοσή της, ωστόσο κατάφερε να φτάσει μέχρι το 2-1 και όχι το 3-1 που ήταν αναγκαίο για την πρόκριση. Η νίκη ήρθε με δύο γκολ του Μαντσίνι, ένα στο 43' με το οποίο ισοφάρισε και ένα στο 66' με πέναλτι. Για την Ρόμα αποβλήθηκε στις καθυστερήσεις ο Μεξές.

    Τα σημερινά αποτελέσματα

    Αμβούργο-Ραπίντ 3-1 (24' Λάουτ, 36' Μπαρμπάρεζ, 63' Φαν ντερ Φάαρτ51' Μπούγκα) Σεβίλη-Λιλ 2-0 (29' Κανουτέ, 45' Λουίς Φαμπιάνο) Ρόμα-Μίντλεσμπρο 2-1 (43', 66' πεν. Μαντσίνι-32' Χάσελμπαϊνκ)

    [08] Υγεία

    Κρούσματα στη Βιρμανία

    Χτύπησε και το Αφγανιστάν

    16/3/2006 11:36:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Και το Αφγανιστάν χτύπησε ο το στέλεχος Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), ο θανατηφόρος ιός εντοπίστηκε σε έξι δείγματα πουλερικών που εστάλησαν σε εργαστήριο της Ρώμης από την Καμπούλ και το Τζαλαλαμπάντ. Την ίδια ώρα, εξετάσεις σε ανεξάρτητο εργαστήριο της Μπανγκόκ, επιβεβαίωσε την ύπαρξη του ιού στην περιοχή Μανταλέι της κεντρικής Βιρμανίας (Μιανμάρ). Εξάλλου, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της δυτικής Ινδίας άρχισαν να θανατώνουν περισσότερα από 70.000 πουλερικά σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη διάδοση της νόσου. Οι τοπικές αρχές επισήμαναν πως δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν την πιθανότητα να μεταδοθεί ο ιός στους ανθρώπους και δεκάδες γιατροί και εργαζόμενοι στις κτηνιατρικές υπηρεσίες ελέγχουν τα σπίτια τεσσάρων χωριών της περιοχής. Σημειώνεται ότι την Τετάρτη, κοινοποιήθηκε το πρώτο κρούσμα της γρίπης των πτηνών σε σκύλο, που βρέθηκε νεκρός στο Μπακού, πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Χτύπησε" σκύλο ο Η5

    [09] Υγεία

    Φόβοι για Η5Ν1 σε γεράκι στη Δανία

    "Χτύπησε" σκύλο ο Η5

    15/3/2006 11:56:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Από τη γρίπη των πτηνών είχε προσβληθεί ένας σκύλος, που βρέθηκε νεκρός στην πρωτεύουσα Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Στο ζώο ανιχνεύθηκε ο τύπος Α της γρίπης των πτηνών, ενώ διεξάγονται περεταίρω εξετάσεις, όπως ανακοινώθηκε από την κρατική επιτροπή, που είναι υπεύθυνη για την πρόληψη της εξάπλωσης της γρίπης. Πρόκειται για τον πρώτο σκύλο στην Ευρώπη, που αναφέρεται, ότι πέθανε από γρίπη των πτηνών. Στο μεταξύ, η Σερβία ανακοίνωσε σήμερα, ότι εντόπισε το πρώτο ύποπτο κρούσμα του θανατηφόρου στελέχους H5N1, του ιού σε οικόσιτο πτηνό και έλαβε προληπτικά μέτρα, στα οποία περιλαμβάνεται η θανάτωση πουλερικών και ορισμένων κατοικιδίων στην περιοχή, που εντοπίστηκε το ύποπτο κρούσμα, στη μεθόριο με τη Βοσνία. Σημειώνουμε, ότι η Σερβία είχε επιβεβαιώσει το πρώτο κρούσμα Η5Ν1 την περασμένη εβδομάδα σε κύκνο, που είχε βρεθεί στην περιοχή Σόμπορ, στο βορρά, κοντά στα σύνορα με την Κροατία.

    Την ίδια ώρα, τον εντοπισμό μιας εξαιρετικά παθογόνας μορφής του ιού Η5 της γρίπης των πτηνών σε γεράκι, ανακοίνωσε η Κυβέρνηση της Δανίας .

    "Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε, ότι εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της γρίπης των πτηνών στη Δανία", δήλωσε ο υπουργός Οικογένειας και Κατανάλωσης, Λαρς Μπαρφόεντ.

    Δείγματα από το γεράκι, που βρέθηκε νεκρό την Κυριακή σε παραλία του Σβίνοε, νότια της Κοπεγχάγης θα σταλούν στο εργαστήριο του Ουέιμπριτζ στη Βρετανία για να διευκρινιστεί, αν πρόκειται για το θανατηφόρο στέλεχος Η5Ν1.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τρεις Αζέροι νεκροί από Η5Ν1


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 16 March 2006 - 9:53:09 UTC