Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-03-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σκληρή κριτική
  • [02] Επικρίσεις Παπανδρέου για τα αγροτικά
  • [03] Στο επίκεντρο η Ολυμπιακή
  • [04] Άμεση καταβολή αποζημιώσεων
  • [05] Δυσαρεστημένοι οι εργαζόμενοι
  • [06] Κλείνουν τα πρατήρια
  • [07] Σταθερή η κατάσταση του πυγμάχου
  • [08] Απολογισμός στον Έβρο
  • [09] Πρόταση συμβιβασμού
  • [10] Νέα επίθεση Τσάβες κατά Μπους
  • [11] Στήριξη των πτηνοτρόφων
  • [12] Νίκη για Χαϊδάρι
  • [13] Στο μυαλό των μωρών
  • [14] Ενισχύεται η Υγεία
  • [15] Συμπαθές εξά-ποδο
  • [16] Γυμνό ανθρώπινο μωσαϊκό

    [01] Πολιτική

    Από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στον Γ. Παπανδρέου

    Σκληρή κριτική

    20/3/2006 3:32:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Προσωπική επίθεση στον Γ. Παπανδρέου εξαπέλυσε και σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, με αφορμή την αποστροφή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με την οποία κάλεσε τους νέους να ακολουθήσουν το παράδειγμα της γαλλικής νεολαίας και να γίνουν επαναστάτες με αιτία. Ο κ. Ρουσόπουλος διαβάζοντας την πρόταση του κ. Παπανδρέου στην ομιλία του στο Λαύριο στις 20 Ιανουαρίου του 2004, για απασχόληση των νέων από 25 έως 29 ετών, χωρίς καταβολή εκ μέρους των εργοδοτών ασφαλιστικών εισφορών, τόνισε ότι "αυτά δεν τα είπε, ούτε ο κ. Ντε Βιλπέν, ούτε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, τα είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος σε μία επίδειξη σουρεαλισμού καλεί σήμερα τους νέους να επαναστατήσουν εναντίον του.

    "Να πει ότι έκανε λάθος"

    Ο κ. Ρουσόπουλος σημείωσε επίσης πως "ο κ. Παπανδρέου προσπαθεί να αφαιρέσει δικαιώματα αναφαίρετα, δικαιώματα που κατακτήθηκαν με πολλούς αγώνες σε προηγούμενους αιώνες και που στον 21ο αιώνα θα ήταν αδιανόητο να ακυρωθούν. Αντιλαμβάνομαι, ότι το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να διορθώσει την προεκλογική του γκάφα και την οποία επανέλαβε πρόσφατα ο κ. Παπανδρέου στη Βουλή. Δεν νομίζω ότι διορθώνεται. Πρέπει να βγει ευθαρσώς και να πει ότι έκανε λάθος".

    Παράλληλα κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου για δημιουργία κλίματος πολιτική όξυνσης, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ, ως κυβέρνηση επί 20 χρόνια, γιγάντωσε τα σημερινά κρίσιμα προβλήματα στην οικονομία και την κοινωνία, είπε συστηματικά ψέματα στους πολίτες και τους ευρωπαίους εταίρους της χώρας και συνεχίζει να λέει ψέματα και να καταφεύγει στη μαύρη προπαγάνδα.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του κ. Γ. Αλογοσκούφη για την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ, τονίζοντας πως "όλοι, και πρώτοι εμείς, υπηρετήσαμε τον στόχο ένταξης στην ΟΝΕ και τον υπηρετήσαμε με συνέπεια".

    Σημείωσε όμως πως "είναι σαφές ότι η πραγματική δημοσιονομική κατάσταση ήταν διαφορετική από αυτήν που προσπάθησε να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ. Λόγω των κρυφών ελλειμμάτων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, είμαστε σήμερα υποχρεωμένοι να καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η απογραφή που έγινε από κοινοτικές υπηρεσίες κατέδειξε μια σειρά σφαλμάτων, ελλείψεων και αποκρύψεων που ήταν απότοκος της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ".

    Ο κ. Ρουσόπουλος πρόσθεσε ότι «αν τότε η ΝΔ ήταν κυβέρνηση, σε καμία περίπτωση δεν θα είχαμε δημιουργήσει πλαστές εντυπώσεις στην οικονομία και σαφώς θα βάζαμε τη χώρα στην ΟΝΕ".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ολομέτωπη επίθεση Ρουσόπουλου

    [02] Πολιτική

    Από την Αιτωλοακαρνανία

    Επικρίσεις Παπανδρέου για τα αγροτικά

    20/3/2006 2:35:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/3/2006 6:44:48 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Για ανικανότητα να σταθεί κοντά στον αγρότη κατηγόρησε την κυβέρνηση, από την κοινότητα Στάνος της Αιτωλοακαρνανίας, όπου περιοδεύει για δεύτερη ημέρα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στα προβλήματα των καπνοπαραγωγών της περιοχής, επέκρινε τον Πρωθυπουργό ότι δεν έδωσε τη μάχη που υποσχέθηκε στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση ότι δεν έκανε καμία διαπραγμάτευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων ύψους 150 εκατ. ευρώ. Παράλληλα επέκρινε την κυβέρνηση για εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων, σε βάρος των πολλών.

    Αξιοποιείστε την ΚΑΠ

    Ειδικότερα, τόνισε ότι ο κ. Κ. Καραμανλής κατά τη διαπραγμάτευση του 4ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, δεν έκανε καμία προσπάθεια να ενισχύσει τον αγροτικό τομέα, όπως έκανε η Πορτογαλία.

    "Πήγε στις Βρυξέλλες, κάθισε, άκουσε, δεν μίλησε και έφυγε. Καμία προσπάθεια, καμία διαπραγμάτευση, κανένα κύρος", πρόσθεσε.

    Ο ίδιος, δεσμεύθηκε ότι θα δώσει σκληρές μάχες για την ενίσχυση των Ελλήνων αγροτών, τονίζοντας πως όταν το ΠΑΣΟΚ θα γίνει κυβέρνηση θα επαναπραγματευθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να επιστραφούν τα ποσά που έχασε η ΝΔ για τους έλληνες αγρότες και ειδικότερα για τους καπνοπαραγωγούς

    Το πρωί ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε το εργοστάσιο επεξεργασίας και συσκευασίας σπαραγγιών, όπου συνεχάρη όλους τους εργαζόμενους για τη δουλειά που κάνουν.

    Συγχρόνως ζήτησε από την κυβέρνηση να στηρίξει τέτοιες προσπάθειες, υπογραμμίζοντας ότι η Πολιτεία πρέπει να αντιμετωπίσει τη γραφειοκρατία και να βοηθήσει ώστε στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική να αξιοποιηθούν οι τοπικές δυνάμεις, και ιδιαίτερα οι νέοι αγρότες με τέτοιες πρωτοβουλίες.

    "Δυστυχώς, η σημερινή κυβέρνηση δεν κοιτά να αξιοποιήσει την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, χάνοντας μια σημαντική ευκαιρία για να βοηθηθεί τον αγρότη, να κάνει βήματα μπροστά, να είναι ανταγωνιστικός, να μην είναι, δηλαδή, απλώς εξαρτημένος από την επιδότηση ", συμπλήρωσε

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καθ οδόν προς την κοινότητα Στάνου σταμάτησε στην κοινότητα Κυψέλης και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Δημήτρη Βλάχου, του καπνοπαραγωγού που σκοτώθηκε από αστυνομικές σφαίρες το 1962 κατά τη διάρκεια των μεγάλων διαδηλώσεων των καπνοπαραγωγών.

    Απάντηση Ρουσόπουλου-Αντίδραση ΚΚΕ

    Άμεση ήταν η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Θ. Ρουσόπουλου, στα όσα ισχυρίστηκε ο κ. Παπανδρέου:

    "Πλανώνται οικτρά στο ΠΑΣΟΚ αν νομίζουν ότι οι ανακρίβειες, η διαστροφή της αλήθειας και η μαύρη προπαγάνδα, στην οποία προσφάτως καταφεύγουν θα μένουν αναπάντητες.

    Ο κ. Παπανδρέου θα πρέπει να καταλάβει ότι αυτοί που συνέδεσαν 20 χρόνια διακυβέρνησης με την αδιαφάνεια και την εξυπηρέτηση συμφερόντων, αυτοί που εξέθρεψαν την παρασιτική οικονομία, την ολιγαρχία και τους μεσάζοντες, δεν θα καταφέρουν να μεταθέσουν αλλού τις ιστορικές ευθύνες που τους βαραίνουν.

    Θα πρέπει να καταλάβει ότι αυτοί που καλούσαν τους αγρότες "να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους" δεν μπορούν σήμερα να παριστάνουν τους τιμητές.

    Θα πρέπει να καταλάβει ότι, όταν με δηλώσεις της κυρίας Διαμαντοπούλου στις 16 και 17 Ιουνίου 2005 το ΠΑΣΟΚ θέτει τον πήχη των διαπραγματεύσεων για τα κοινοτικά κονδύλια στα 19-20 εκ. ευρώ και η Κυβέρνηση τον ξεπερνά, είναι τουλάχιστον φαιδρό να υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δεν πέτυχε τους στόχους της στις Βρυξέλλες.

    Ο κ. Παπανδρέου και το κόμμα του θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι μπορείς να κοροϊδέψεις κάποιους και για λίγο, αλλά δεν μπορείς να κοροϊδεύεις τους πάντες και συνέχεια".

    Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, επισημαίνει ότι "αποτελεί πρόκληση και μεγάλη κοροϊδία η κοκορομαχία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την μικρομεσαία αγροτιά. Ενώ και οι δυο συμφώνησαν, ψήφισαν και εφαρμόζουν τη νέα ΚΑΠ και τον ΠΟΕ, που την ξεκληρίζει, τώρα επιχειρούν να εμφανιστούν ως φίλοι της συναγωνιζόμενοι για το ποιος την εφαρμόζει καλύτερα! Το πρώτο βήμα για να ξεφύγουν από τα δεινά της αντιαγροτικής πολιτικής οι μικρομεσαίοι αγρότες είναι να ξεφύγουν οριστικά από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ."

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κριτική Παπανδρέου

    [03] Πολιτική

    Συνάντηση Καραμανλή - Λιάπη

    Στο επίκεντρο η Ολυμπιακή

    20/3/2006 1:04:00 μμ

    Το θέμα της Ολυμπιακής και η εφαρμογή του νόμου για τις ΔΕΚΟ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, με τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μιχάλη Λιάπη. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Λιάπης επεσήμανε πως η Κυβέρνηση εξετάζει την πρόταση για ίδρυση νέας εταιρείας που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και θα έχει ιδιώτη μάνατζερ, προσθέτοντας πως η τελική πρόταση θα κατατεθεί σύντομα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση "ώστε να έχουμε το έχειν καλώς και από την Κομισιόν". Αναφορικά με το νόμο για τις ΔΕΚΟ, ο Υπουργός τον χαρακτήρισε μεγάλη μεταρρύθμιση η οποία δεν στοχεύει στα δικαιώματα των εργαζομένων, που είναι δεδομένα, αλλά στη βελτίωση της θέσης των εργαζόμενων και στην εξυγίανση των οικονομικών των ΔΕΚΟ. Σε ερώτηση για το θέμα της ενδεχόμενης δίμηνης παράτασης στην εφαρμογή του νόμου που άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να δοθεί ο Υπουργός Οικονομίας, ο κ. Λιάπης δήλωσε ότι θα τηρήσει τις συγκεκριμένες προθεσμίες.

    Συνεργασία και με τον Υπουργό Δικαιοσύνης

    Ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε επίσης και με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Αναστάση Παπαληγούρα.

    Όπως είπε ο Υπουργός, επί τάπητος τέθηκαν τρία "εξαιρετικής σημασίας" νομοσχέδια: το πρώτο αφορά στην αντιμετώπιση και καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, το δεύτερο στην επιτάχυνση της απονομής της διοικητικής δικαιοσύνης και το τρίτο στη δημιουργία δικαστικής αστυνομίας.

    Ερωτηθείς για το θέμα των υποκλοπών, ο κ. Παπαληγούρας είπε ότι δεν είναι θέμα του Υπουργείου, αλλά της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, ενώ σε ερώτηση για το πότε θα κληθεί ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone, Γιώργος Κορωνιάς, από τον ανακριτή είπε ότι θα έρθει η ώρα όταν το αποφασίσει η Δικαιοσύνη.

    Αναφορικά με την Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, ο Υπουργός δήλωσε ότι συνειδητοποιεί και η πρώην ανακρίτρια πως είναι προς το δικό της συμφέρον να έχει καλή συνεργασία με την ελληνική Δικαιοσύνη. Τέλος, ο κ. Παπαληγούρας πρόσθεσε ότι είναι θέμα ημερών η έκδοση του Απόστολου Βαβύλη, ενώ για την ανακρίτρια Αντωνία Ηλία σχολίασε: "σήμερα πια είναι πολύ δύσκολο να κρύβεται κανείς ες αεί".

    [04] Κοινωνία

    Στους πληγέντες του Έβρου

    Άμεση καταβολή αποζημιώσεων

    20/3/2006 7:08:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Άμεση αποκατάσταση των ζημιών, που υπέστησαν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι από την υπερχείλιση του ποταμού στον Έβρο, εξήγγειλε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Νίκος Κατσαρός που επισκέπτεται την περιοχή. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις 75.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης σκεπάστηκαν από τα νερά των πρόσφατων πλημμυρών. Συνεργεία της νομαρχίας έχουν ήδη αρχίσει να καταγράφουν τις ζημιές που έχουν προκληθεί και οι πληγέντες μπορούν από σήμερα να υποβάλλουν αιτήσεις για να λάβουν τις αποζημιώσεις, οι οποίες -σύμφωνα με διαβεβαίωση της κυβέρνησης- θα καταβληθούν εντός τριμήνου. Την διαβεβαίωση για άμεσες και πλήρεις αποζημίωσης έδωσε λίγο αργότερα στη Βουλή και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός κατά τη συζήτηση σχετικής ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ Ορέστη Κολοζώφ. Αυτοί οι οποίοι επλήγησαν τόνισε ο υφυπουργός, θα αποζημιωθούν στο ακέραιο ενώ ληφθεί ειδική μέριμνα και για τα χωράφια που δεν θα μπορέσουν να καλλιεργηθούν και θα αποζημιωθούν ώστε να περιοριστούν οι απώλειές τους.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Απολογισμός στον Έβρο

    [05] Κοινωνία

    Από τους εργοδότες, σύμφωνα με δημοσκόπηση

    Δυσαρεστημένοι οι εργαζόμενοι

    20/3/2006 3:43:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/3/2006 5:28:50 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Δυσαρέσκεια για τη στάση των εργοδοτών, αλλά και για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης καταγράφει έρευνα της Metron Analysis που έγινε για λογαριασμό της ΓΣΕΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης οι έξι στους 10 πολίτες εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με τις προτάσεις των εργοδοτικών οργανώσεων αλλά και από τις ενέργειες της κυβέρνησης στο θέμα των αυξήσεων, στην καταπολέμηση της ανεργίας και στο ασφαλιστικό. Συγκεκριμένα, η έρευνα -που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2006- αναδεικνύει αρνητική γνώμη των εργαζομένων όσον αφορά τις ενέργειες της κυβέρνησης σχετικά με τις αυξήσεις των συντάξεων κατά 61,9%, με τις αυξήσεις στους μισθούς και τα ημερομίσθια κατά 64,5%, με την αντιμετώπιση της ακρίβειας κατά 64,3%, με την καταπολέμηση της ανεργίας κατά 66,5% και σχετικά με το ασφαλιστικό κατά 59,3%. Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση με τους νόμους που ψήφισε ευνοεί κυρίως τους εργοδότες ή κυρίως τους εργαζόμενους, το 67,8% απάντησε κυρίως τους εργοδότες, ενώ μόνον το 6,4% είπε τους εργαζομένους. Επίσης, το 10,1% δήλωσε ότι δεν ευνοείται κανένας, ενώ το 7,8% είπε πως ευνοεί και τους εργοδότες και τους εργαζομένους. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το γεγονός ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό των ερωτηθέντων "βλέπει" θετικά τις προτάσεις του ΣΕΒ. Συγκεκριμένα, μόλις το 4,1% των εργαζομένων θεωρεί θετική την κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και μόνον το 6,9% θεωρεί θετική την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων. Επίσης το 83,7% θεωρεί ως καλύτερη πολιτική για την αντιμετώπιση της ανεργίας σε περιοχές με κρίση την αύξηση των δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων, ενώ μόλις το 2,3% θεωρεί θετική την πρόταση του ΣΕΒ για πάγωμα των μισθών και μη εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

    Υπεύθυνοι οι εργοδότες

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ αναφερόμενος στα αποτελέσματα της δημοσκόπησης τόνισε ότι οι εργοδότες φέρουν ευθύνη για τις προοπτικές που προτείνουν τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τη χώρα, ενώ επεσήμανε ότι η δημοσκόπηση αυτή αποτελεί μήνυμα προς την κυβέρνηση και τις εργοδοτικές οργανώσεις.

    Ο κ. Χρήστος Πολυζωγόπουλος τόνισε ότι είναι απαραίτητη η συνεννόηση ωστόσο -όπως είπε- θα πρέπει να υπάρξουν απαντήσεις για πραγματικές αυξήσεις και για ενίσχυση του πλαισίου διαπραγματεύσεων ώστε να μην αμφισβητούνται οι συλλογικές συμβάσεις σε οποιοδήποτε επίπεδο.

    Σχετικά με την επικείμενη συνάντηση με τους εργοδότες την ερχόμενη Τετάρτη, ο κ. Πολυζωγόπουλος υπογράμμισε ότι αν το σύνολο των εργοδοτικών οργανώσεων προσέλθει με τη γραμμή που περιέγραψαν οι δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ τότε η σύγκρουση θα είναι αναπόφευκτη. Απαιτείται υπογράμμισε, να μοιράζεται δίκαια και τίμια ο παραγόμενος πλούτος σημειώνοντας ότι οι λέξεις "δίκαια" και "τίμια" ανήκουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σχετικά με τον νόμο για τις ΔΕΚΟ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δήλωσε ότι τα συνδικάτα θα επιμείνουν μέχρι τέλους για την ανατροπή του, ενώ χαρακτήρισε ως "κουτοπόνηρη τακτική" την 20ημερη αναβολή της ημερομηνίας έναρξης του νόμου που αποδίδεται σε κυβερνητικά στελέχη.

    Σημειώνεται ότι η ΓΣΕΕ θα οργανώσει μέσα στον Μάιο (17-19/5) αναπτυξιακό συνέδριο για να επεξεργαστεί σε βάθος τις απόψεις της για την αντιμετώπιση της ανεργίας, την ανάπτυξη και το ασφαλιστικό.

    [06] Κοινωνία

    Στις 30 και 31 Μαρτίου

    Κλείνουν τα πρατήρια

    20/3/2006 1:48:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/3/2006 3:29:33 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Κινητοποιήσεις στις 30 και 31 Μαρτίου με κλείσιμο των πρατηρίων και ακινητοποίηση των βυτιοφόρων μεταφοράς υγρών καυσίμων ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών και η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών βυτιοφόρων ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου. Μάλιστα αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχισης επ αόριστον των κινητοποιήσεών τους, θέμα για το οποίο θα αποφασίσει η συντονιστική τους επιτροπή. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών, Δημήτρης Μακρυβέλιος, εκτίμησε ότι ο τζίρος του λαθρεμπορίου καυσίμων φτάνει στο 1,5 δισ. ευρώ.

    Όπως εξήγησε ο κ. Μακρυβέλιος, ο κλάδος οδηγείται σε απεργία, καθώς μετά την εξάντληση κάθε προσπάθειας για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων στη λειτουργία της αγοράς πετρελαιοειδών, η εικόνα της αγοράς παραμένει μη ανταγωνιστική για τον Έλληνα καταναλωτή.

    Παράλληλα επέρριψε ευθύνες, για την έξαρση του λαθρεμπορίου σε εταιρείες που πωλούν αφορολόγητα ναυτιλιακά καύσιμα καθώς και σε ειδικά βενζινάδικα στα σύνορα, που διαθέτουν καύσιμα προς εξαγωγή

    Ο πρόεδρος των βενζινοπωλών, πρόσθεσε ότι το πρόβλημα της λαθρεμπορίας, μπορεί να παταχθεί εύκολα με τα σύγχρονα μέσα της τεχνολογίας, καθώς στην αγορά κυκλοφορούν σχετικά ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών.

    Τέλος όλοι οι φορείς τάχθηκαν υπέρ των ελέγχων που περιλαμβάνουν όλο το εύρος της αγοράς, ώστε να μην φαίνεται πάντα ότι το πρόβλημα το δημιουργούν ορισμένοι κακοί πρατηριούχοι.

    "Και ο δικός μας κλάδος έχει και καλούς και κακούς, δεν εκπροσωπούμε κλάδο αγγέλων και αγίων. Θέλουμε όμως διακριτούς ρόλους στην αγορά. Θέλουμε την εξυγίανσή της και αυτό μπορεί να γίνει με καλή διάθεση και διάλογο με όλα τα μέρη. Ζητάμε τον πραγματικό έλεγχο όλων των εμπλεκομένων επιχειρήσεων στην ουσία της φορολογικής και τελωνειακής συνέπειας και όχι στο ανελέητο κυνηγητό των επιχειρήσεων μας για τυπικές φορολογικές και αγορανομικές παραβάσεις", τόνισε ο κ. Μακρυβέλιος.

    [07] Κοινωνία

    Έπεσε λιπόθυμος μετά από αγώνα

    Σταθερή η κατάσταση του πυγμάχου

    20/3/2006 4:12:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Σταθερή παραμένει η κατάσταση της υγείας του 21χρονου πυγμάχου Δημήτρη Λειβαδά, που εξακολουθεί να νοσηλεύεται στην μονάδα εντατικής θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας, με αιμάτωμα στον εγκέφαλο. Αν και έχει παρουσιαστεί μία μικρή βελτίωση, οι γιατροί θέλουν να περάσουν τα πρώτα κρίσιμα εικοσιτετράωρα, ώστε να είναι βέβαιοι για την πορεία της υγείας του νεαρού πυγμάχου. Ο νεαρός πυγμάχος, ένοιωσε αδιαθεσία και λιποθύμησε μετά το τέλος αγώνα στο κλειστό γήπεδο "Τόφαλος" της Πάτρας. Αμέσως του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, αφού στο γήπεδο υπήρχαν γιατροί και στη συνέχεια διακομίστηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όπου εισήχθη στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Όσον αφορά τα αίτια που προκάλεσαν το σοβαρό τραυματισμό του αθλητή, αυτά αναμένεται να διακριβωθούν πλήρως, όταν βελτιωθεί η υγεία του.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σοβαρός τραυματισμός πυγμάχου

    [08] Κοινωνία

    Για την αποζημίωση των πληγέντων

    Απολογισμός στον Έβρο

    20/3/2006 11:52:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Ξεκίνησε ο απολογισμός των ζημιών που προκάλεσαν οι πρόσφατες πλημμύρες στον Έβρο, η στάθμη του οποίου παρουσιάζει πτώση. Στις πληγείσες περιοχές θα βρεθεί σήμερα ο διοικητής του ΕΛΓΑ, Νίκος Κατσαρός, ο οποίος σε σύσκεψη που θα γίνει στην Ορεστιάδα θα ανακοινώσει το ύψος των αποζημιώσεων που θα καταβληθούν στους αγρότες. Παράλληλα, συνεργεία της Νομαρχίας ξεκινούν την καταγραφή των ζημιών σε επιχειρήσεις, οικίες και οικοσκευές. Επίσης, από σήμερα οι πληγέντες μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για να λάβουν αποζημιώσεις, οι οποίες, σύμφωνα με τη διαβεβαίωση της Κυβέρνησης, θα καταβληθούν εντός τριμήνου. Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες, περίπου 160.000 στρέμματα βρίσκονται κάτω από τα νερά, ενώ άλλα 80.000 έχουν κατακλυσθεί από υπερχειλίσεις τοπικών χειμάρρων, ρεμάτων και τα νερά της βροχής.

    Υποχωρούν τα νερά

    Στο βόρειο τμήμα του Νομού, η στάθμη του Έβρου και του Άρδα έπεσε κάτω από τα όρια επικινδυνότητας, ενώ στο νότιο τμήμα βρίσκεται πλησίον του ορίου.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις το πρωί της Δευτέρας, η στάθμη των υδάτων στο Πύθιο είναι 5,49μ. (όριο συναγερμού 5,70 μ.), στο Πέταλο 6,02 μ. (όριο συναγερμού 6,00 μ.) και στους Κήπους 4,05 μ. (όριο συναγερμού 4,00 μ.).

    Στον Άρδα, η στάθμη "έπεσε" στα 4,60 μ. με όριο συναγερμού τα 5,20 μ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μετρούν πληγές στον Έβρο

    [09] Κόσμος

    Στη Γαλλία για τον CPE από τους εργοδότες

    Πρόταση συμβιβασμού

    20/3/2006 5:40:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ-REUTERS

    Συμβιβαστική λύση, πρότειναν λίγες ώρες πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο των εργατικών συνδικάτων και των οργανώσεων της νεολαίας, για απόσυρση του νόμου περί απασχόλησης των νέων που προωθεί η κυβέρνηση, επιχειρηματίες στον πρωθυπουργό Ντομινίκ Ντε Βιλπέν στην Γαλλία. Οι εκπρόσωποι που συναντήθηκαν με τον Γάλλο πρωθυπουργό, ομόφωνα πρότειναν σε αντίθεση με τι ότι ισχύει στον CPE, η απόλυση να είναι απολύτως αιτιολογημένη από τους εργοδότες, αλλά και να μειωθεί ο χρόνος της δοκιμαστικής απασχόλησης. Παρά το γεγονός, ότι το πρώτο βήμα για κοινωνική ειρήνευση έγινε από την πλευρά των εργοδοτών, παραμένει ακόμα ασαφές εάν αυτές οι προτεινόμενες αλλαγές, θα είναι αρκετές για να μειωθούν οι εντεινόμενες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ από την πλευρά του επανέλαβε σήμερα την έκκληση του για ένα επικοδομητικό και αξιόπιστο διάλογο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων προκειμένου να "βελτιωθεί" ο CPE. Είναι η τέταρτη φορά από την περασμένη Τρίτη που ο αρχηγός του κράτους δείχνει την υποστήριξή του προς την κυβέρνηση οι χειρισμοί της οποίας στο θέμα αυτό προκάλεσαν το Σάββατο την κινητοποίηση ενός πλήθους περίπου ενάμισι εκατομμυρίου ανθρώπων σε δεκάδες γαλλικές πόλεις.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εμμένει ο Ντε Βιλπέν

    [10] Κόσμος

    Με αφορμή έκθεση του Λευκού Οίκου

    Νέα επίθεση Τσάβες κατά Μπους

    20/3/2006 12:32:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: Reuters, NET

    Με βαρύτατους χαρακτηρισμούς επιτέθηκε για μία ακόμη φορά στον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες. Το νέο λεκτικό χείμαρρο προκάλεσε η οργή του Τσάβες με αφορμή έκθεση του Λευκού Οίκου, που τον χαρακτηρίζει "δημαγωγό", που χρησιμοποιεί τα πλούσια πετρελαϊκά κοιτάσματα της Βενεζουέλας για να αποσταθεροποιήσει τη δημοκρατία. Γάιδαρε, αλκοολικέ, μέθυσε και Κύριε Κίνδυνε ήταν μερικές από τις εκφράσεις, που χρησιμοποίησε ο Τσάβες, την Κυριακή, ενώπιον μεγάλου ακροατηρίου. Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας είναι ένας από τους μεγαλύτερους επικριτές της αμερικανικής πολιτικής και έχει επανειλημμένως κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι θέλουν να τον καθαιρέσουν. Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε διαρκή κόντρα με τον Τσάβες εξαιτίας των στενών του σχέσεων με την Κούβα και το Ιράν. Ωστόσο, οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι οι πρόσφατες επιθέσεις έχουν ως στόχο να οξύνουν το κλίμα, ενόψει των προεδρικών εκλογών του Δεκεμβρίου.

    [11] Οικονομία

    Παρέμβαση Μπασιάκου στην Ε.Ε.

    Στήριξη των πτηνοτρόφων

    20/3/2006 6:28:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Την ανάγκη άμεσης λήψης κοινοτικών μέτρων στήριξης του πτηνοτροφικού τομέα της χώρας μας έθεσε και πάλι στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας που συνήλθε σήμερα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος. Η αρμόδια Επίτροπος για την Γεωργία Φ. Μπολ, στην τοποθέτησή της ανέφερε πως στο επόμενο Συμβούλιο, τον Απρίλιο, θα είναι σε θέση να φέρει προς συζήτηση συγκεκριμένα μέτρα στήριξης του τομέα της πτηνοτροφίας αφού εν τω μεταξύ προηγηθεί η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και διεξαχθεί συζήτηση των μέτρων στήριξης στο Κολέγιο των Κοινοτικών Επιτρόπων".

    Ο κ. Μπασιάκος ζήτησε συγκεκριμένα την απόσυρση και αποζημίωση των κατεψυγμένων ποσοτήτων του κρέατος πουλερικών και των αυγών, την αποζημίωση για τα αποθέματα που υποβαθμίζονται συνεχώς, την ενίσχυση στις περιπτώσεις καταστροφής αυγών εκκόλαψης, νεοσσών και πτηνών αναπαραγωγής και ενισχύσεις για τη λειτουργία αποτελεσματικής ιδιωτικής αποθεματοποίησης.

    Παράλληλα, με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών ζήτησε να ξεκινήσει άμεσα εκστρατεία επικοινωνίας και ενημέρωσης των καταναλωτών.

    Ανάλογη παρέμβαση έχει ήδη κάνει ο υπουργός Επικρατείας, Θεόδωρος Ρουσόπουλος προς την αρμόδια επίτροπο Βάλστρομ.

    [12] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Νίκη για Χαϊδάρι

    20/3/2006 7:00:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Πριν μερικούς μήνες το 2-0 με το οποίο επικράτησε το Χαϊδάρι του Θρασύβουλου θα ήταν έκπληξη, όμως οι τελευταίες κακές εμφανίσεις της ομάδας της Φυλής, καθιστούν το αποτέλεσμα μάλλον αναμενόμενο. Οι γηπεδούχοι πήρα τον προβάδισμα στο 40' με τον Τουρνά μετά από όμορφη προσπάθεια και στις καθυστερήσεις πέτυχαν και το δεύτερο τέρμα τους με ψηλοκρεμαστό σουτ του Πετρόπουλου. Έτσι ο Θρασύβουλος έχασε μια ακόμη ευκαιρία να διατηρηθεί κοντά στην κορυφή, αφού αν είχε πάρει την νίκη θα είχε πλησιάσει τον Άρη σε απόσταση δύο βαθμών.

    Τα αποτελέσματα

    Καλαμάτα-Αρης 0-0 Προοδευτική-Παναχαϊκή 2005 1-0 Εργοτέλης-Νίκη Βόλου 1-0 Βέροια-Ηλυσιακός 0-2 Κέρκυρα-Πανηλειακός 2-0 Καστοριά-Ολυμπιακός Βόλου 0-1 Πανσερραϊκός-Εθνικός Αστέρας 4-1 Χαϊδάρι-Θρασύβουλος 2-0

    Η βαθμολογία

    Κέρκυρα 24 53 Εργοτέλης 24 48 Αρης 24 45 Θρασύβουλος 24 40 Εθνικός Αστέρας 24 35 Προοδευτική 24 34 Χαϊδάρι 24 34 Καστοριά 24 30 Καλαμάτα 24 30 Νίκη Βόλου 24 29 Βέροια 24 29 ΑΣΚ Ολυμπιακός 24 27 Πανσερραϊκός 24 27 Ηλυσιακός 24 26 Παναχαϊκή 24 25 Πανηλειακός 24 4 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο Πανηλειακός έχει έναν μηδενισμό και -1 βαθμό.

    [13] Υγεία

    Babylab Project στη Βρετανία

    Στο μυαλό των μωρών

    20/3/2006 1:41:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: BBC

    Πόσα τα μωρά μαθαίνουν και ποιες γνώσεις τους κληρονομούνται; Αν μπορούσαν να μας μιλήσουν, τι πραγματικά θα μας έλεγαν ότι αντιλαμβάνονται; Απαντήσεις, σε όλα τα παραπάνω ενδιαφέροντα ερωτήματα, αναμένεται να δώσει το ερευνητικό πρόγραμμα Babylab του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ. Στο πλαίσιο του προγράμματος, επιστήμονες θα αναλύσουν πως τα μωρά, αντιδρούν όταν βλέπουν σχήματα στις οθόνες των υπολογιστών, αλλά και τον τρόπο που παίζουν.

    Παράθυρο με θέα... τη σκέψη τους

    Απώτερος στόχος της έρευνας είναι να αντιληφθούν οι επιστήμονες, τι ακριβώς συμβαίνει όταν εκδηλώνονται ανωμαλίες στην ανάπτυξη πολύ μικρών παιδιών

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας, Δρ Sylvain Sirois η έρευνα θα εστιάσει σε ένα πολύ κρίσιμο στάδιο ανάπτυξης των μωρών.

    Την περίοδο που ο φλοιός, το τμήμα του εγκεφάλου που διαφοροποιεί τους ανθρώπους από τα ζώα, αναλαμβάνει τον κύριο ρόλο στην ανάπτυξη του μωρού.

    "Πολλά συμβαίνουν μεταξύ πέμπτου και έκτου μήνα ζωής, θέλουμε να εξετάσουμε τι ακριβώς συμβαίνει, παρατηρώντας κάθε είδους αλλαγή, από τις διαφορές στην αντίληψη μέχρι την ιδιοσυγκρασία" τονίζει ο Dr Sirois σημειώνοντας ότι εκτός των άλλων αναμένεται να δοθούν και από ψυχολογικής πλευράς, για το τι πραγματικά μαθαίνεται και ποιες γνώσεις κληρονομούνται.

    Σχετικά Links:

    Πανεπιστήμιο Manchester

    [14] Υγεία

    Τόνισε ο Δημ. Αβραμόπουλος

    Ενισχύεται η Υγεία

    20/3/2006 1:05:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σημαντικές αλλαγές στον τομέα της Υγείας προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας τη Δευτέρα στην εκπομπή της ΝΕΤ "Πρώτη Γραμμή". Ο κ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε ότι έως το 2007 θα προσληφθούν 5.000 εργαζόμενοι, που θα τοποθετηθούν στο ΕΣΥ, καθώς οι προσλήψεις 4.000 εργαζομένων, που πέτυχαν στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το 2003, δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες. Όπως τόνισε ο Υπουργός Υγείας, ένας από τους πρώτους στόχους είναι η πλήρης λειτουργία του Νοσοκομείου "Αττικόν", ενώ στο στόλο του ΕΚΑΒ θα προστεθούν καινούργια ασθενοφόρα νέας τεχνολογίας. "Η υγεία αλλάζει και οφείλουμε να προσαρμοζόμαστε διαρκώς", σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος κάνοντας σαφές ότι οι αιφνιδιαστικές επισκέψεις στα νοσοκομεία όλης της χώρας θα συνεχιστούν. Σημειώνεται ότι, τον επόμενο μήνα θα κατατεθούν στην Βουλή τα δύο νομοσχέδια που αφορούν τις προμήθειες των νοσοκομείων και την πολιτική για το φάρμακο.

    [15] Παράξενα

    Αρνάκι με έξι πόδια

    Συμπαθές εξά-ποδο

    20/3/2006 3:23:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Agence Francaise de Presse

    Αν και είναι μόλις λίγων ωρών, το αρνάκι που γεννήθηκε στο Βέλγιο (και βλέπετε στη φωτογραφία) βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των διεθνών ΜΜΕ. Η φωτογραφία του αγρότη Μορίς Πίτερς με το συμπαθές ζωντανό, κάνει το γύρο του κόσμου, όχι για το σπάνιο του είδους, αλλά για την ιδιαιτερότητα που έχει. Το συμπαθές αρνάκι έχει, αντί για τέσσερα, έξι πόδια, κάτι που από ότι φαίνεται δεν επηρεάζει τη δημοτικότητα του. Τα δυο επιπλέον άκρα δεν του επιτρέπουν να στέκεται στα πόδια του και να περπατήσει. Επιπλέον, δεν μπορεί να φάει μόνο του και πρέπει να ταΐζεται με ιδιαίτερο τρόπο. Αν καταφέρει να επιζήσει πέραν της μίας βδομάδας, σημειώνει ο κτηνίατρος, που το έχει εξετάσει, θα πρέπει να υποβληθεί σε εγχείρηση ακρωτηριασμού των δυο επιπλέον ποδιών.

    [16] Ζωής ...σΤάσεις

    Με φόντο το άγαλμα του Σιμόν Μπολιβάρ

    Γυμνό ανθρώπινο μωσαϊκό

    20/3/2006 4:11:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/3/2006 4:38:14 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Associated Press

    Το ανθρώπινο σώμα, αντιπροσωπεύει την ομορφιά, την αγάπη και την ειρήνη. Και οι 1500 Βενεζουελάνοι, που πόζαραν γυμνοί την Κυριακή, σε κεντρικό δρόμο του Καράκας, μπροστά από το άγαλμα του Σιμόν Μπολιβάρ, έβγαλαν μπροστά στο φωτογραφικό φακό του Αμερικανού Spencer Tunick, απίστευτη ομορφιά και ενέργεια. Αυτό τουλάχιστον ανέφερε, ο ίδιος ο καλλιτέχνης των ανθρώπινων μωσαϊκών, παρά τις δυσκολίες που, όπως είπε, είχε το εγχείρημα. «Μου ήταν δύσκολο να δουλέψω με ανθρώπους τόσο ενθουσιώδεις και με τόσο πολλή ενέργεια. Μπορεί όμως να μου πήρε λίγο παραπάνω, αλλά στο τέλος πήρα ότι ακριβώς ήθελα» είπε στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της νέας του δουλειάς.

    Χωρίς ρούχα και προκαταλήψεις

    Δυσκολίες, όμως αντιμετώπισαν και πολλοί από τους εθελοντές, που έπρεπε να πετάξουν από πάνω τους όχι μόνο τα ρούχα αλλά και τα ταμπού.

    " Ήμουν πολύ νευρικός, πριν ξεκινήσουμε. Όταν όμως πόζαρα, αισθάνθηκα ελεύθερος" αναφέρει ο Χάρολντ Βελάσκες ένας 23χρονος φοιτητής.

    Ο Spencer Tunick από το Μπρούκλιν της Ν. Υόρκης ασχολείται με τα ανθρώπινα μωσαϊκά, από το 1992.

    Μπροστά στο φακό του, έχουν ποζάρει γυμνοί δεκάδες άνθρωποι σε δημόσιους χώρους από τη Φιλανδία, μέχρι την Αυστραλία.

    Σχετικά Links:

    Spencer Tunick


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 20 March 2006 - 17:59:25 UTC