Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-03-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαμάχη για την απασχόληση
  • [02] Αδιαλλαξίας συνέχεια
  • [03] Στη Σόφια ο υπουργός Άμυνας
  • [04] Τρία νομοσχέδια για τη Δικαιοσύνη
  • [05] Στην Καρδίτσα ο Κάρολος Παπούλιας
  • [06] "Να καταργηθεί η επιστράτευση"
  • [07] Αναγκαστική προσγείωση στο Ελ. Βενιζέλος
  • [08] Κλειστή η Νομαρχία Θεσσαλονίκης
  • [09] Αρχισε η δίκη για την υπόθεση Ρωμιόπουλου
  • [10] Σκληραίνουν τη στάση τους
  • [11] Πέρασε από την Νεά Σμύρνη
  • [12] "Ξεπούλημα" ο Ολυμπιακός
  • [13] Νέα εμφάνιση Η5Ν1 στη Δανία

    [01] Πολιτική

    Οξύνεται η αντιπαράθεση

    Διαμάχη για την απασχόληση

    20/3/2006 9:05:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Συνέχεια έδωσαν σήμερα Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ στη διαμάχη τους για τα εργασιακά, με αφορμή τις κινητοποιήσεις στη Γαλλία. Ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος παρουσίασε πρόταση για προσλήψεις νέων από τις επιχειρήσεις χωρίς ασφαλιστικές εισφορές, την οποία είχε διατυπώσει ο Γιώργος Παπανδρέου πριν από δύο χρόνια στο Λαύριο. Για διαστρέβλωση των απόψεων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Νίκος Αθανασάκης. Το λεγόμενο γαλλικό μοντέλο πυροδοτεί εντάσεις και μεταξύ ΓΣΕΕ και ΣΕΒ παραμονές της νέας συνάντησής τους για τη συλλογική σύμβαση εργασίας. Η Συνομοσπονδία παρουσίασε δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων εμφανίζεται δυσαρεστημένη από τους χειρισμούς της κυβέρνησης όσον αφορά τα εργασιακά.

    Σχετικά με τα στοιχεία της Ο.Ν.Ε.

    Επιβεβαιώνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι δηλώσεις του υπουργού οικονομίας στη ΝΕΤ για καταδικαστικές Εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, αναφορικά με τον τρόπο ένταξης της χώρας στην Ο.Ν.Ε.

    Η εκπρόσωπος Επιτρόπου Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Αμέλια Τόρες, δήλωσε σχετικά: "Ανακαλύψαμε ελλείψεις στο σύστημα συλλογής στατιστικών στοιχείων τις οποίες διορθώσαμε σε μεγάλο βαθμό και αυτό είναι σημαντικό, να εξασφαλίσουμε ότι έχουμε αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία και ότι αυτά τα προβλήματα δεν θα εμφανιστούν ξανά στο μέλλον."

    Στο ερώτημα αν η Ελλάδα πληρούσε τα αναγκαία κριτήρια όταν εντάχθηκε στην Ευρωζώνη, η εκπρόσωπος του Χοακίν Αλμούνια απάντησε πως δεν εμπλέκεται στα εσωτερικά της χώρας μας, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι είναι σε όλους γνωστές οι σημαντικές αναθεωρήσεις που υπήρξαν κατά το παρελθόν, αναφορικά με τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία.

    Εκατέρωθεν βολές

    Προσωπική επίθεση στον Γιώργο Παπανδρέου εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, με αφορμή την προτροπή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ προς τους νέους να ακολουθήσουν το παράδειγμα της γαλλικής νεολαίας και να γίνουν "επαναστάτες με αιτία".

    Για διαστρέβλωση των απόψεων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, μίλησε ο Νίκος Αθανασάκης.

    Εξάλλου, παραμονές της νέας διαπραγματευτικής συνάντησης ΓΣΕΕ - εργοδοτών για την υπογραφή της νέας σύμβασης, ο πρόεδρος του ΣΕΒ εμμένει στις δηλώσεις του για τις γαλλικές προτάσεις.

    Ο κ. Κυριακόπουλος σημείωσε: "Πρέπει να πω ότι με εκπλήσσει η αντίδραση των Γάλλων στην πρόταση, όπως την αντιλαμβάνομαι, δηλαδή προτάσεις που θα αύξαναν την απασχόληση των νέων, όταν και αυτοί έχουνε σοβαρό πρόβλημα στην ανεργία των νέων. Νομίζω ότι πρέπει να μας προβληματίσει αυτή η κοινωνική αναταραχή της Γαλλίας".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δυσαρεστημένοι οι εργαζόμενοι

    Σκληρή κριτική

    [02] Πολιτική

    Αδιαλλαξίας συνέχεια

    20/3/2006 11:20:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Αμετακίνητη από την αδιάλλακτη στάση της εμφανίζεται η Τουρκία, καθώς ο πρωθυπουργός Ερντογάν δήλωσε σε αυστριακό περιοδικό ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να ανοίξει λιμάνια και αεροδρόμιά της για κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, όσο δεν καταργείται η απομόνωση των Τουρκοκυπρίων. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Χουριέτ", το υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας ενέκρινε το σχέδιο του Εθνικού Συμβουλίου για το αμυντικό δόγμα της χώρας, σύμφωνα με το οποίο "η Ελλάδα δεν μπορεί να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Πρέπει να διατηρηθεί η αποτροπή ότι η επέκταση συνιστά αιτία πολέμου". Ως προς το Κυπριακό, στο δόγμα αναφέρεται ότι "χώρος επίλυσης του Κυπριακού είναι ο ΟΗΕ. Η Τουρκία έχει δικαίωμα εγγυήτριας δύναμης στο νησί. Η τουρκική στρατιωτική παρουσία έχει ζωτική σημασία για την ασφάλεια των τουρκοκυπρίων. Η κατάσταση αυτή πρέπει να συνεχιστεί".

    "Δεν είναι φιλική στάση το casus belli"

    Αναφορικά με την τελωνειακή σύνδεση, ο Τούρκος πρωθυπουργός εξακολουθεί να τηρεί σκληρή στάση, καθώς σε συνέντευξή του στο Αυστριακό περιοδικό "Προφίλ" τονίζει ότι "ενόσω δεν καταργούνται οι κυρώσεις κατά της Βόρειας Κύπρου, δεν πρόκειται να ανοίξουμε τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά μας για τους Ελληνοκυπρίους, ανεξάρτητα από το κόστος που θα έχει αυτό για μας".

    Σε σχετική ερώτηση για το casus belli, η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, σε πρόσφατη συνέντευξή της στην αυστριακή εφημερίδα "Ντι Πρέσσε", είχε τονίσει ότι δεν πρόκειται για φιλική στάση που θα άρμοζε μεταξύ γειτόνων.

    Άμεση ήταν η αντίδραση του συντονιστή του τομέα Εξωτερικών και Άμυνας του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσή, ο οποίος είπε πως αποδεικνύεται η μεγάλη ευθύνη που ανέλαβε η κυβέρνηση Καραμανλή, όταν συμφώνησε στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας εγκαταλείποντας τις προϋποθέσεις και τα χρονοδιαγράμματα που είχαν τεθεί με τη συμφωνία του Ελσίνκι. "Τώρα, η Τουρκία επιχειρεί να ξεκινήσει τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις, διατηρώντας στο ακέραιο τις αμφισβητήσεις όσον αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, την άρνησή της για τη λειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη και την παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο", συμπλήρωσε ο ίδιος.

    [03] Πολιτική

    Σύγκληση απόψεων

    Στη Σόφια ο υπουργός Άμυνας

    20/3/2006 10:25:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Οι άριστες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας επιβεβαιώθηκαν κατά τις επαφές του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με τη βουλγαρική ηγεσία στη Σόφια. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας τους τόσο σε διμερές όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, στις συνομιλίες που είχε ο κ. Μεϊμαράκης με τον ομόλογό του Βεσελίν Μπλιζνάκοφ, παρατηρήθηκε σύγκληση απόψεων τόσο στο θέμα του Κοσόβου όσο και της Σερβίας -Μαυροβούνιου. Οι δύο πλευρές εξέφρασαν την βούληση για περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας ενώ ο Βούλγαρος Υπουργός χαρακτήρισε την Ελλάδα στρατηγικό εταίρο. Ο κ. Μεϊμαράκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων και της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, υπογραμμίζοντας τη βεβαιότητα ότι το επίπεδο αυτό θα βελτιώνεται και θα διευρύνεται συνεχώς. Επίσης τόνισε, πως επί τάπητος έθεσαν τα θέματα ασφαλείας στην Νότιο-Ανατολική Ευρώπη και συμφώνησαν ότι τα Βαλκάνια μπορούν και πρέπει να γίνουν μια περιοχή σταθερότητας, ειρήνης και ανάπτυξης.

    Κλίμα φιλίας και συνεργασίας

    Επίσης, κατά τις συνομιλίες συμφωνήθηκε η Ελλάδα να εκπαιδεύσει 30 Ιρακινούς αξιωματικούς που θα βρίσκονται το καλοκαίρι στη στρατιωτική ακαδημία της Βουλγαρίας. Την εκπαίδευση, που διαρκέσει τρεις εβδομάδες θα κάνουν Έλληνες αξιωματικοί από το Κέντρο Ειρηνευτικών αποστολών του Κιλκίς.

    Οι δύο χώρες μαζί με τη Ρουμανία και την Κύπρο συμμετέχουν επίσης από κοινού στην συγκρότηση κοινής μονάδος στο πλαίσιο του ευρωστρατού. Η μονάδα αυτή θα είναι έτοιμη το 2007.

    Μετά τη συνάντηση με τον Μπλιζνάκοφ, ο κ. Μεϊμαράκης συναντήθηκε στο Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας της Βουλγαρικής Βουλής, Άνγκελ Ναϊντένοφ, όπου ανταλλάχθηκαν απόψεις για θέματα τόσο στρατιωτικά όσο και κοινοβουλευτικά. Στη συνέχεια ο Υπουργός έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ. Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά το κλίμα φιλίας και συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών και η συμβολή της Ελλάδας στις διαδικασίες ειρήνευσης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

    Την Τρίτη ο κ Μεϊμαράκης θα μεταβεί στη Ρουμανία για συνομιλίες με την ηγεσία της χώρας.

    [04] Πολιτική

    Συνάντηση Καραμανλή-Παπαληγούρα

    Τρία νομοσχέδια για τη Δικαιοσύνη

    20/3/2006 8:06:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Αναστάση Παπαληγούρα, συναντήθηκε επίσης ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. Όπως είπε ο Υπουργός, επί τάπητος τέθηκαν τρία "εξαιρετικής σημασίας" νομοσχέδια: το πρώτο αφορά στην αντιμετώπιση και καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, το δεύτερο στην επιτάχυνση της απονομής της διοικητικής δικαιοσύνης και το τρίτο στη δημιουργία δικαστικής αστυνομίας. Ερωτηθείς για το θέμα των υποκλοπών, ο κ. Παπαληγούρας είπε ότι δεν είναι θέμα του Υπουργείου, αλλά της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, ενώ σε ερώτηση για το πότε θα κληθεί ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone, Γιώργος Κορωνιάς, από τον ανακριτή είπε ότι θα έρθει η ώρα όταν το αποφασίσει η Δικαιοσύνη. Επίσης, αναφορικά με την Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, ο Υπουργός δήλωσε ότι συνειδητοποιεί και η πρώην ανακρίτρια πως είναι προς το δικό της συμφέρον να έχει καλή συνεργασία με την ελληνική Δικαιοσύνη. Τέλος, ο κ. Παπαληγούρας πρόσθεσε ότι είναι θέμα ημερών η έκδοση του Απόστολου Βαβύλη, ενώ για την ανακρίτρια Αντωνία Ηλία σχολίασε: "σήμερα πια είναι πολύ δύσκολο να κρύβεται κανείς ες αεί".

    Ερώτημα προσωρινής απόλυσης

    Στο μεταξύ, την ερχόμενη Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2006, στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου θα συζητηθεί το ερώτημα της προσωρινής απόλυσης 36 δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, λόγω μη υποβολής δηλώσεων του πόθεν έσχες και για παράβαση καθήκοντος, λόγω της εμπλοκής τους στο παραδικαστικό κύκλωμα. Από τους 36 που παραπέμφθηκαν, οι 30 είναι για μη υποβολή δηλώσεων του πόθεν έσχες, οι πέντε για εμπλοκή τους στο παραδικαστικό κύκλωμα και ένας για άλλη παράβαση.

    [05] Πολιτική

    Δευτέρα και Τρίτη

    Στην Καρδίτσα ο Κάρολος Παπούλιας

    20/3/2006 7:20:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Επίσημη επίσκεψη στην Καρδίτσα πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με αφορμή την επέτειο της τελευταίας μάχης της Θεσσαλικής επανάστασης του 1878. Στην τελετή υποδοχή του παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, ο Υφυπουργός Παιδείας Σπύρος Ταλιαδούρος και ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Φ. Γκούπας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε τη Νομαρχία Καρδίτσας όπου σε προγραμματισμένη εκδήλωση του απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα από το Νομάρχη Βασίλη Αναγνωστόπουλο, ως "ένδειξη σεβασμού των πολιτών του νομού για την τιμή της επισκέψεως του". Ο κ. Σιούφας χαρακτήρισε την επίσκεψή του κ. Παπούλια ως σημαντικό γεγονός, καθώς αποδεικνύει το ενδιαφέρον του Προέδρου της Δημοκρατίας για την ελληνική περιφέρεια. Στη συνέχεια, ο κ. Παπούλιας επισκέφθηκε την Πινακοθήκη της Καρδίτσας, ενώ το απόγευμα επισκέφθηκε το υδροηλεκτρικό φράγμα στη Λίμνη Πλαστήρα, όπου εξέφρασε την ικανοποίησή του ότι συνεχίζεται η πρόοδος της χώρας καθώς υπάρχουν πολιτικοί που ωθούν την Ελλάδα προς τα εμπρός. "Αυτό το έργο δείχνει την προοπτική προόδου που έχει η πατρίδα μας. Χωρίς παιδεία δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και χωρίς ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος", υπογράμμισε ο κ. Παπούλιας.

    Από την πλευρά του, ο Υπουργός Ανάπτυξης αναφερόμενος στο σχέδιο διαμόρφωσης των λιμνών Πλαστήρα, Σμοκόβου και Αχελώου που βρίσκονται σε φάση κατασκευής, διευκρίνισε πως έχει ως στόχο να συνδεθούν οδικά μεταξύ τους, επισημαίνοντας πως σε αυτήν την προοπτική οι τρεις λίμνες θα συμβάλλουν σημαντικά στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής προωθώντας τον τουρισμό σε ολόκληρο το νομό.

    [06] Πολιτική

    "Να καταργηθεί η επιστράτευση"

    20/3/2006 10:21:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Σχέδιο νόμου για την κατάργηση του μέτρου της πολιτικής επιστράτευσης παρουσίασε τη Δευτέρα ο Συνασπισμός. Ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέκος Αλαβάνος, σε συνέντευξη τύπου τόνισε ότι το μέτρο είναι προσβλητικό για τη χώρα, επέκρινε το ΠΑΣΟΚ που το εφάρμοσε το 2002, και κατηγόρησε το ΚΚΕ για διασπαστικές ενέργειες. Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση και την πρόταση νόμου του ΣΥΝ: "Η πολιτική επιστράτευση των απεργών είναι μέτρο καθαρά αντισυνταγματικό, που αντίκειται στο άρθρο 22 παρ.1 και 4 του Συντάγματος, αφού παρεμποδίζει ανεπίτρεπτα την άσκηση του συνταγματικώς κατοχυρωμένου εργασιακού δικαιώματος για απεργία (). Γι΄αυτό, ο νομοθέτης του Ν.Δ.17/74 αναγνώρισε ως επιτρεπτούς λόγους επιστράτευσης μόνο τη διασφάλιση της εθνικής άμυνας σε καιρό πολέμου ή την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών για την προετοιμασία της εθνικής άμυνας και κανένα άλλο λόγο". "Το ερώτημα είναι γιατί επέλεξε το θέμα της επιστράτευσης των ναυτεργατών ο πρόεδρος του ΣΥΝ για να συκοφαντήσει το ΚΚΕ; Μήπως πρόκειται για αντιπερισπασμό μετά τις εσωκομματικές αναταράξεις σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ; Δεν γνωρίζει ο κ. Αλαβάνος πως όποιος ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη της ταξικής ενότητας για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής δεν μπορεί να είναι με όλα και με όλους;", αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ.

    [07] Κοινωνία

    Προσγειώθηκε με ασφάλεια

    Αναγκαστική προσγείωση στο Ελ. Βενιζέλος

    20/3/2006 7:54:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/3/2006 9:36:29 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια του προεδρικού αεροσκάφους της Μποτσουάνα, που εκτελούσε πτήση από το Λούξορ της Αιγύπτου στο Λονδίνο. Ο πιλότος, ενώ το αεροσκάφος βρισκόταν στον ελληνικό εναέριο χώρο και σε ύψος περίπου 40.000 ποδών, διαπίστωσε ότι υπάρχει ρωγμή στο τζάμι του θαλάμου διακυβέρνησης. Αμέσως ήρθε σε επαφή με τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, από όπου του δόθηκε εντολή να κατέβει στα 18.000 πόδια και να προσεγγίσει το αεροδρόμια για προσγείωση. Το αεροσκάφος προσγειώθηκε με ασφάλεια στις 19.01 και βρίσκεται σε χώρο του αεροδρομίου προκειμένου να ελεγχθεί και να επισκευαστεί η βλάβη. Στο αεροπλάνο επέβαινε και ο Πρόεδρος της Μποτσουάνα.

    [08] Κοινωνία

    Κλειστή η Νομαρχία Θεσσαλονίκης

    20/3/2006 10:22:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Κλείνουν συμβολικά την Τετάρτη οι υπηρεσίες της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης. Με τον τρόπο αυτό, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης θέλει να υπενθυμίσει το αίτημα της νομαρχίας για έκτακτη επιχορήγηση με τουλάχιστον 40 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες, κυρίως στη σχολική στέγη. Όπως ανακοίνωσε η Νομαρχία, τα ραντεβού για τεχνικό έλεγχο στις υπηρεσίες των ΚΤΕΟ, που είχαν προγραμματιστεί για την προσεχή Τετάρτη, μετατίθενται για την Πέμπτη 30 Μαρτίου, τις ίδιες ώρες.

    [09] Κοινωνία

    Αρχισε η δίκη για την υπόθεση Ρωμιόπουλου

    20/3/2006 10:13:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Στο 5μελές Στρατοδικείο της Ξάνθης άρχισε τη Δευτέρα η δίκη του έφεδρου ανθυπολοχαγού, Άρη Μπακατινάκη, που κατηγορείται για το φόνο του στρατιώτη, Σπύρου Ρωμιόπουλου, το 1997. Οι συγγενείς του άτυχου φαντάρου επιμένουν στην εκδοχή της δολοφονίας, όμως, οι ιατροδικαστές αποκλείουν την περίπτωση του στραγγαλισμού. Αρχικά, ο Μπακατινάκης είχε απαλλαγεί με βούλευμα. Ωστόσο, το 2003, ο Άρειος Πάγος αναίρεσε την απαλλακτική απόφαση και η υπόθεση οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη. Για την υπόθεση αναμένεται να καταθέσουν στο στρατοδικείο περισσότεροι από 50 μάρτυρες.

    Σύμφωνα με τον Φραγκίσκο Ραγκούση, Πολιτική Αγωγή, τα στοιχεία που υπάρχουν σήμερα υπήρχαν από την πρώτη στιγμή, "ο νεκρός μιλούσε, έδειχνε ότι είναι έγκλημα".

    "Εμάς μας αφορά αν εμείς είμαστε υπεύθυνοι για το συμβάν. Δεν θα εξετάσουμε την αίτία θανάτου. Αυτή είναι δουλεία των μαρτύρων και των ιατροδικαστών", σημείωσε ο Στέλιος Γιαλαόγλου, συνήγορος υπεράσπισης του Άρη Μπακατινάκη.

    [10] Κόσμος

    Σκληραίνουν τη στάση τους

    20/3/2006 9:27:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/3/2006 10:59:42 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Σε νέες κινητοποιήσεις προχωρούν μαθητές και φοιτητές στη Γαλλία, απορρίπτοντας τη συμβιβαστική πρόταση που παρουσίασαν οι επιχειρήσεις για το επίμαχο "Συμβόλαιο Πρώτης Απασχόλησης" (CPE) κατά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό Ντομινίκ ντε Βιλπέν. Τα συνδικάτα των εργαζομένων καθώς και οι φοιτητές και οι μαθητές των λυκείων, αποφάσισαν να απαντήσουν με νεα ημέρα διαδηλώσεων και με στάσεις εργασίας, την Τρίτη 28 Μαρτίου, διαμαρτυρόμενοι για το CPE και ζητώντας την απόσυρση του σχετικού νόμου, κάτι που δεν φαίνεται διατεθειμένος να πράξει ο Γάλλος πρωθυπουργός. Νέα ένταση αναμένεται να πυροδοτήσει ο σοβαρός τραυματισμός 39χρονου συνδικαλιστή, που βρίσκεται σε κώμα, αφότου ποδοπατήθηκε από τις ειδικές δυνάμεις της γαλλικής αστυνομίας.

    Εξετάζεται η πρόταση των επιχειρηματιών

    Το αίτημα της νεολαίας είναι ξεκάθαρο: να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που επιτρέπει στους εργοδότες να απολύουν εντός δύο ετών, χωρίς αποζημίωση, τους νεοπροσληφθέντες κάτω των 26 ετών. Αυτό θέτουν ως όρο οι φοιτητικές οργανώσεις για να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Ο Γάλλος πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό ένα "παραθυράκι" για τροποποιήσεις. Σε συνέντευξη του, εμφανίζεται έτοιμος να κάνει διορθώσεις, όχι όμως να καταργήσει το νομοσχέδιο, το οποίο εκτιμά ότι θα οδηγήσει στη μείωση της ανεργίας, που αγγίζει το 10%.

    Μολονότι η δημοτικότητά του ντε Βιλπέν σημειώνει ελεύθερη πτώση, το 63% της γαλλικής κοινής γνώμης δεν επιθυμεί την παραίτησή του.

    Στο πλευρό του τάσσεται και ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ, που κάλεσε όλες τις πλευρές σε διάλογο.

    Και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Φιλίπ Ντούστ Μπλαζί, εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες την υποστήριξή του προς τον πρωθυπουργό, υπογραμμίζοντας ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες "έχουν παρόμοιες διατάξεις" με το CPE.

    Την ίδια ώρα, επί τάπητος τίθεται η συμβιβαστική πρόταση των επιχειρηματιών, που συναντήθηκαν με τον Ντομινίκ ντε Βιλπέν. Τα βασικά σημεία των αλλαγών που έθεσαν είναι δύο: η απόλυση πρέπει να είναι απόλυτα αιτιολογημένη και ο χρόνος της δοκιμαστικής απασχόλησης πρέπει να μειωθεί στον ένα χρόνο.

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση της γαλλικής "Λιμπερασιον", υπέρ των τροποποιήσεων τάσσεται το 38% των Γάλλων πολιτών, ενώ το 35% υποστηρίζει την οριστική κατάργηση του νομοσχεδίου.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Strike call over French job law

    Le Monde: CPE : les syndicats appellent a une journee d'action avec des arrets de travail le 28 mars

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πρόταση συμβιβασμού

    Εμμένει ο Ντε Βιλπέν

    [11] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Πέρασε από την Νεά Σμύρνη

    20/3/2006 11:19:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ο Πανιώνιος μπορεί να χρειαζόταν απεγνωσμένα τους βαθμούς της νίκης απέναντι στον ΠΑΟΚ στον αγώνα με τον οποίο ολοκληρώθηκε η 24η αγωνιστική, όμως ο ΠΑΟΚ τους πήρε τελικά αφού το 1-0 του Σαλπιγγίδη στο 50' αποδείχτηκε αρκετό να δώσει στον "δικέφαλο" του βορρά την νίκη. Οι γηπεδούχοι ξεκίνησαν αρκετά καλά και έδειξαν διάθεση να σημειώσουν ένα τέρμα που θα έδιωχνε το άγχος αλλά ατύχησαν να βρεθεί απέναντί τους ο πολύ καλός Φερναντέζ που σε αρκετές περιπτώσεις έσωσε τον ΠΑΟΚ. Αυτή ήταν η εικόνα του πρώτου μέρους με τον Πανιώνιο να είναι καλύτερος, όμως στην επανάληψη άλλαξε. Ο Σαλπιγγίδης στο 48' αστόχησε, όμως δύο λεπτά αργότερα ήταν πιο αποτελεσματικός και με κεφαλιά άνοιξε το σκορ και διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα.

    Η ψυχρολουσία των παικτών της ομάδας της Νέας Σμύρνης ήταν εμφανέστατη, αφού χρειάστηκε να περάσουν είκοσι λεπτά για να απειλήσουν την εστία του ΠΑΟΚ. Πιο συγκεκριμένα ήταν το 72ο λεπτό, όταν ο Δημητριάδης ανετράπη από τον τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ και ο διαιτητής της αναμέτρησης υπέδειξε το σημείο του πέναλτι. Αυτό ανέλαβε να εκτελέσει ο Φερνάντες αλλά ο άλλος Φερνάντεζ του γηπέδου απέκρουσε σε κόρνερ, διατηρώντας το προβάδισμα του ενός τέρματος για τους Θεσσαλονικείς. Μέχρι το τέλος τίποτε δεν άλλαξε και ο ΠΑΟΚ πήρε τους τρεις βαθμούς της νίκης, αναπτερώνοντας τις ελπίδες του για έξοδο στο Κύπελλο UEFA, καθώς έπιασε στην έκτη θέση τη Λάρισα.

    Διαιτητής: Πορφύρης (Αρκαδίας) Κίτρινες: Γιαννόπουλος - Ουντέζε, Χαραλάμπους, Κωνσταντινίδης, Χριστοδουλόπουλος, Αραμπατζής, Μπαλάφας, ΦουτσίνιΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Βάνιακ, Γιαννόπουλος, Μαγκντί, Καμπάνταης, Κουτσόπουλος (81΄ Σπυρόπουλος), Γουνδουλάκης, Εξουζίδης, Ζωγραφάκης (61΄ Φερνάντες), Γκασπάρ, Μπρέσκα, Λουτσιάνο (69΄ Δημητριάδης) ΠΑΟΚ: Φερνάντεζ, Καρυπίδης, Χασιώτης, Ουντέζε, Κωνσταντινίδης, Μπαλάφας, Χαραλάμπους (88΄ Μαλεζάς), Φουτσίνι (74΄ Αραμπατζής), Σαλπιγγίδης, Ηλιάδης (+90΄ Μουμίν), Χριστοδουλόπουλος

    [12] Μπάσκετ

    "Ξεπούλημα" ο Ολυμπιακός

    20/3/2006 8:36:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ανάρπαστα έγιναν τα εισιτήρια της αναμέτρησης Ολυμπιακός-Μπαρτσελόνα, που θα διεξαχθεί την Πέμπτη στις 20:45 στο ΣΕΦ. Η είδηση πως η ανδρική ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού έχει ήδη εξασφαλίσει την πρόκρισης στους "8" της Ευρωλίγκα μετά τη νίκη επί της Μάλαγα, δημιούργησε παροξυσμό για ένα "μαγικό χαρτάκι" στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής της φάσης των "16". Ήδη τα 10.854 εισιτήρια που εκδόθηκαν εξαντλήθηκαν από σήμερα και τα εκδοτήρια θα είναι κλειστά από αύριο. Χίλια εισιτήρια εξαφανίστηκαν στα πρώτα είκοσι λεπτά που άνοιξαν τα εκδοτήρια στα γραφεία της ΚΑΕ στην Πλατεία Αλεξάνδρας, ενώ τέσσερις ώρες μετά, εισιτήρια δεν υπήρχαν ούτε για δείγμα. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως ορισμένοι αγόραζαν ακόμη και εισιτήρια διαρκείας, είτε επειδή δεν βρήκαν εισιτήριο για τον αγώνα και αποφάσισαν να το "πληρώσουν", κάτι παραπάνω, είτε επειδή αποφάσισαν έξι μήνες μετά την έναρξη της περιόδου, να μην χάσουν ούτε ένα ματς. Πλέον μόνο όσοι έχουν κάνει κρατήσεις από την επίσημη ιστοσελίδα της ΚΑΕ θα μπορούν να τα προμηθευτούν τις επόμενες μέρες από τα εκδοτήρια στο γήπεδο.

    [13] Υγεία

    Νέα εμφάνιση Η5Ν1 στη Δανία

    20/3/2006 8:51:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/3/2006 9:11:03 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Εννέα αγριόπαπιες είχαν προσβληθεί από το θανατηφόρο στέλεχος τους ιού της γρίπης των πτηνών, Η5Ν1, στη Δανία, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα οι κτηνιατρικές υπηρεσίες στην Κοπεγχάγη. Από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες αναφέρθηκε η ολοκλήρωση του σχετικού ελέγχου στα εργαστήρια του Ααρχους στο κέντρο της Δανίας, με την οριστική διάγνωση των εννέα περιπτώσεων Η5Ν1 σε αγριόπαπιες. Υπενθυμίζεται, ότι στις 15 Μαρτίου ο ιός Η5Ν1 είχε εντοπιστεί και σε ένα γεράκι, στην κωμόπολη Σβίνοε. Πάντως, όλα τα ευρήματα θα αποσταλούν και σε βρετανικά εργαστήρια, παρά τη "βεβαιότητα" των Δανών υπευθύνων, για την ύπαρξη του Η5Ν1.

    Κρούσματα σε Καμπότζη-Καζακστάν

    Στο μεταξύ, οι αρχές της Καμπότζης προχώρησαν στην εξόντωση 200 παπιών στην ανατολική επαρχία Κάμπονγκ Τσαμ, όπου ο ιός Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε πέντε πτηνά. Ο επικεφαλής της Γεωργικής Υπηρεσίας στην περιφέρεια Τσόεουνγκ Πρέι, Σον Σιβόν, δήλωσε ότι κάτοικοι της περιοχής ενημέρωσαν τις αρχές για θανάτους πουλερικών και αμέσως ελήφθησαν δείγματα από πέντε νεκρές πάπιες που εστάλησαν για εξετάσεις στις αρχές του μήνα.

    Οι εξετάσεις έδειξαν ότι τα πτηνά είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών και γι΄ αυτό αποφασίστηκε ο προληπτικός σφαγιασμός πτηνών και η αποζημίωση των πτηνοτρόφων.

    Πάντως, κανένας άνθρωπος από όσους ήρθαν σε επαφή με τα πουλιά, δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα της γρίπης.

    Παράλληλα, ο θανατηφόρος ιός H5N1 εντοπίστηκε και σε νεκρούς κύκνους στο δυτικό Καζακστάν, όπου ο ιός είχε εντοπιστεί και πέρυσι.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Και τρίτο θύμα του Η5Ν1 στην Αίγυπτο


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 20 March 2006 - 21:54:10 UTC