Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-03-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις
  • [02] Θερμή συνάντηση με Μπους
  • [03] Συνάντηση για τις υποκλοπές
  • [04] Φυλακισμένα στο σπίτι τους
  • [05] "Άστατος" εορτασμός
  • [06] Δίωξη για την ομηρία
  • [07] Υπέκυψε ο πυγμάχος
  • [08] "Καμπάνες" στη Λευκορωσία
  • [09] Πολιτικό αδιέξοδο στη Γαλλία
  • [10] Έκρηξη σε γαλλικό Πανεπιστήμιο
  • [11] Προβάδισμα Πρόντι
  • [12] Βία δίχως τέλος
  • [13] Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις
  • [14] ΑΕΚ: Πρόβλημα με Κόντη
  • [15] ΠΑΟΚ: Με κόσμο στο ντέρμπι
  • [16] Λάρισα: Εκτός για δέκα μέρες ο Δώνης
  • [17] "Σίγησε" κι ο τελευταίος της παρέας
  • [18] Ο Πύργος του Τόκιο
  • [19] Άδεια κατοχής… σκύλου!
  • [20] Ανάπτυξη εργασίας και μέλλον της Ευρώπης

    [01] Πολιτική

    Δηλώσεις Καραμανλή μετά τη Σύνοδο

    Συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις

    24/3/2006 2:59:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/3/2006 6:26:02 μμ)

    Στην πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και τα μεγάλα ζητήματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης καθώς και τις διμερείς σχέσεις αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, δίνοντας το στίγμα των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης, που αναπτύχθηκαν το τελευταίο διήμερο τόσο στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. όσο και στις επιμέρους επαφές. Σε συνέντευξη Τύπου, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι προχωρά χωρίς καμία μεταβολή το φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στο οποίο στηρίζεται η οικονομική πορεία της χώρας. Το δημοσιονομικό ξεκαθάρισμα είναι υψίστης προτεραιότητας και πρέπει "να λυθεί μία και καλή", όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ για την Ολυμπιακή υπογράμμισε πως πρέπει να δημιουργηθεί μία νέα εταιρεία απαλλαγμένη από τα βάρη του παρελθόντος και για τη ΔΕΗ τόνισε πως δεν τίθεται θέμα παραχώρησής της σε ιδιώτες. Για τη συνάντησή του με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό, Βλάντο Μπουτσκόφκι, που έγινε δεκτός μετά από αίτημά του, σημείωσε ότι η θέση της Ελλάδας όσον αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ παραμένει σταθερή, καθώς στόχος είναι η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή. Ωστόσο, τόνισε ότι προϋπόθεση αποτελεί η τήρηση ορισμένων κριτηρίων, μεταξύ των οποίων και το θέμα της ονομασίας.

    Με γνώμονα το συμφέρον των Ελλήνων

    Ερωτηθείς σχετικά με τη συνάντηση, ο κ. Καραμανλής είπε ότι οι σχέσεις Ελλάδας-ΠΓΔΜ βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο, σημειώνοντας ότι η χώρα μας είναι οικονομικά ο πρώτος επενδυτής και εμπορικός εταίρος της και συμπλήρωσε: "Θεώρησα ότι αυτή ήταν μία συνάντηση που μας έδινε την ευκαιρία να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους".

    "Το πολιτικό κόστος δεν αποτελεί κριτήριο για την πολιτική μας", τόνισε ο Πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι στόχος του κυβερνητικού προγράμματος είναι οι μεταρρυθμίσεις, που "υπηρετούν τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών", να γίνουν με γνώμονα την κοινωνική ευαισθησία και δικαιοσύνη.

    Παράλληλα, τόνισε ότι έχει αρχίσει να γίνεται εμφανής η μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα γεγονός το οποίο, όπως είπε, δείχνει ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο.

    Αναφερόμενος στις ΔΕΚΟ, ο Πρωθυπουργός είπε ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει καμιά υπαναχώρηση στο θέμα των αλλαγών καθιστώντας σαφές ότι συνεχίζεται η προσπάθεια αντιμετώπισης της οικονομικής κακοδιαχείρισης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Θετική προσέγγιση

    Ανάπτυξη εργασίας και μέλλον της Ευρώπης

    [02] Πολιτική

    Της Ντόρας Μπακογιάννη

    Θερμή συνάντηση με Μπους

    24/3/2006 7:41:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Με θερμές αναφορές στην Ελλάδα, τον Κώστα Καραμανλή και την οικογένειά της, από τον Τζορτζ Μπους, ολοκληρώθηκε η ολιγόλεπτη συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη με τον Αμερικανό πρόεδρο, στο Λευκό Οίκο, στην εκδήλωση για την 25η Μαρτίου. Ο Τζωρτζ Μπους εξήρε το ρόλο της Ελλάδας στην εδραίωση της Δημοκρατίας και της ελευθερίας. χαρακτήρισε την χώρα μας "σύμβολο της Δημοκρατίας" και αναφέρθηκε στους κοινούς αγώνες ΗΠΑ-Ελλάδας για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στο Αφγανιστάν. Παράλληλα εξήρε τη σημαντική προσφορά της ελληνικής κυβέρνησης για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, εκανε ιδιαίτερες φιλοφρονήσεις στη κ. Μπακογιάννη, επισημαίνοντας τις στενές σχέσεις μεταξύ των δύο οικογενειών(Μπους-Μητσοτάκη.), ενώ τόνισε ότι είναι σοφό οι κυβερνήσεις να έχουν γυναίκες υπουργούς Εξωτερικών.

    Αμέσως μετά η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι "Είναι πολύ σημαντικό ότι η Αμερική τιμά την Ελλάδα και την ελληνική επανάσταση, και μέσα από την ελληνική επανάσταση τιμά τις αρχές και τις αξίες που αυτή η επανάσταση υπηρέτησε. Στην κατ ιδίαν συνομιλία μου με τον Πρόεδρο Μπους αυτό ήταν και το περιεχόμενο, δηλαδή η αναγνώριση της Ελλάδας ως ένα σύμβολο, ως μια χώρα η οποία τιμά τις δημοκρατικές αξίες και τον πολιτισμό. Είναι βεβαίως και γενέτειρα της δημοκρατίας, αλλά είναι και σήμερα ένα παράδειγμα σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας η οποία ως μοντέλο δημοκρατίας λειτουργεί σε μια ολόκληρη περιοχή".

    Με αυτή τη συνάντηση ολοκλήρωσε την επίσκεψή της στην Ουάσιγκτον και αύριο θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου πιθανότατα θα συναντήσει τον γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε φιλικό κλίμα

    [03] Πολιτική

    Είχε ο Υπ. Δημ. Τάξης με τον τέως πρόεδρο του ΣΥΝ

    Συνάντηση για τις υποκλοπές

    24/3/2006 6:40:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Το μείζον θέμα των υποκλοπών βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης, που είχε, την Παρασκευή, ο υπουργός Δημ. Τάξης, Βύρων Πολύδωρας, με τον τέως πρόεδρο του ΣΥΝ, Νίκο Κωνσταντόπουλο. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ενημέρωσης, που έχει ξεκινήσει ο ΣΥΝ για την αντιμετώπιση των υποκλοπών και της κατασκοπείας. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Κωνσταντόπουλος ευχαρίστησε τον κ. Πολύδωρα για την "ειλικρινή συζήτηση" και επεσήμανε την ανάγκη να διερευνηθούν από όλες τις θεσμικές πλευρές τα ζητήματα. Από την πλευρά του, ο κ. Πολύδωρας ανέφερε ότι δέχθηκε τον κ. Κωνσταντόπουλο, όπως του αρμόζει, "με τιμή και εμπιστοσύνη" και χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα τη συζήτηση μαζί του, λόγω της ανακριτικής του σκέψης, με την οποία αντιμετωπίζει τα γεγονότα. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. και ο Διοικητής της ΕΥΠ.

    [04] Κοινωνία

    Στη Λάρισα, βρέθηκαν δύο παιδιά

    Φυλακισμένα στο σπίτι τους

    24/3/2006 4:45:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Οι έγκαιρες καταγγελίες των γειτόνων κατάφεραν, αυτή τη φορά, να σώσουν δύο αδερφάκια, που βρέθηκαν κλειδωμένα και σε κατάσταση ασιτίας, στο σπίτι τους στη Λάρισα. Οι αστυνομικοί, που εισέβαλαν στο διαμέρισμα, μετά από ανώνυμη καταγγελία στο "Χαμόγελο του Παιδιού", βρήκαν τα δύο αγοράκια, 8 και 11 ετών, εμφανώς παραμελημένα. Η 26χρονη μητέρα συνελήφθη και κατηγορείται με το αδίκημα της έκθεσης ανηλίκων, ενώ ο πατέρας, αλβανικής καταγωγής, που μαζί με τα δύο άλλα παιδιά, έχει εγκαταλείψει την οικογένειά του, αναζητείται. Τα παιδιά νοσηλεύονται στην Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

    [05] Κοινωνία

    Συννεφιά και βροχές το διήμερο

    "Άστατος" εορτασμός

    24/3/2006 4:17:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με συννεφιές, πρόσκαιρες βροχές και βοριαδάκι θα συνοδευτεί η φετινή επέτειος της 25ης Μαρτίου. Για αύριο Σάββατο η ΕΜΥ προβλέπει για τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού αιγαίου, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, λίγες νεφώσεις, όμως για την υπόλοιπη χώρα οι παροδικές νεφώσεις θα δώσουν το "παρών" μαζί με πρόσκαιρες τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά ασθενείς μέχρι μέτριοι, στα ανατολικά μέτριοι και στο αιγαίο ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στην ανατολική Ελλάδα.

    Την Κυριακή, ωστόσο το σκηνικό βελτιώνεται για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με εξαίρεση λίγες νεφώσεις που το απόγευμα στα ηπειρωτικά θ αυξηθούν, ενώ στην Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη αναμένονται επιπλέον τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στη δυτική Ελλάδα.

    Μέτρα της Τροχαίας στις εθνικές οδούς

    Η Τροχαία βρίσκεται σε ετοιμότητα και λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διευκολύνει όσους προτιμήσουν την ύπαιθρο για το εορταστικό διήμερο. Από τις 4 το μεσημέρι έως τις 9 το βράδυ απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων μεγαλύτερων του 1,5 τόνου στις εξόδους και των δύο εθνικών οδών. Ανάλογα μέτρα θα ισχύσουν και την Κυριακή για την επιστροφή των εκδρομέων, οπότε η απαγόρεση θα ισχύσει από τις 15:00 το μεσημέρι μέχρι τις 22:00 το βράδυ. Τα ίδια μέτρα θα ισχύουν από τις 3 το μεσημέρι μέχρι τις 10 το βράδυ και την Κυριακή προκειμένου διευκολυνθούν οι εκδρομείς κατά την επιστροφή του.

    Η Τροχαία συστήνει στους οδηγούς να είναι προσεκτικοί και να συμμορφώνονται με τον ΚΟΚ ώστε να έχουν ένα ασφαλές ταξίδι. Στα διόδια των εθνικών οδών, αλλά και σε άλλα σημεία του οδικού δικτύου θα βρίσκονται συνεργεία της Τροχαίας και θα διενεργούνται έλεγχοι με ραντάρ, για τον εντοπισμό παραβατών οδηγών. Επίσης, αυξημένοι θα είναι οι έλεγχοι αλκοτέστ, ενώ περιπολικά της τροχαίας και μοτοσικλέτες θα κινούνται στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.

    Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις η έξοδος αναμένεται να είναι αρκετά μικρότερη από αυτή της Καθαράς Δευτέρας. Η κίνηση μέχρι το μεσημέρι και στα δύο εθνικά οδικά δίκτυα διεξαγόταν χωρίς προβλήματα.

    Ψωμί για τρεις μέρες - Αλλαγές στα δρομολόγια

    Όσοι λοιπόν προτιμήσουν να παραμείνουν "εντός έδρας" πρέπει να φροντίσουν να προμηθευτούν ψωμί για τρείς ημέρες, καθώς το Σάββατο οι φούρνοι θα παραμείνουν ανοιχτοί μόνο για ψήσιμο.

    Εξάλλου το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο της Αθήνας η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, ενώπιον της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας, οπότε θα υπάρξουν τροποποιήσεις στα δρομολόγια των λεωφορείων και των τρόλεϊ. Οι αλλαγές θα ισχύσουν ανάλογα με τις ανάγκες και τις υποδείξεις της Τροχαίας από τις 07:30 το πρωί και μέχρι τη λήξη της παρέλασης. Ιδιαίτερα για την οδό Μητροπόλεως, λόγω της καθιερωμένης δοξολογίας, η τροποποίηση των γραμμών θα πραγματοποιηθεί από τις 06:00 έως το πέρας των εκδηλώσεων. Στα μέσα αυτά προστίθεται και το Τραμ, το οποίο θα έχει τέρμα και αφετηρία το σταθμό του "Φιξ". Περισσότερες λεπτομέρειες για τα δρομολόγια των λεωφορείων μπορείτε να αναζητήσετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΟΑΣΑ.

    Σχετικά Links:

    ΕΘΕΛ

    ΟΑΣΑ

    ΟΑΣΑ: Αλλαγές στα δρομολόγια

    [06] Κοινωνία

    Στην "Κασταλία" ασκήθηκε στον Π. Χατζηδάκη

    Δίωξη για την ομηρία

    24/3/2006 4:05:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/3/2006 5:27:24 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος άσκησε, την Πέμπτη, ο εισαγγελέας στον 26χρονο Παναγιώτη Χατζηδάκη, που επί τρεις ώρες κρατούσε ομήρους τρεις υπαλλήλους της ψυχιατρικής κλινικής "Κασταλία" στο Ελληνικό, όπου είχε και ο ίδιος νοσηλευτεί στο παρελθόν. Ο Χατζηδάκης πήρε προθεσμία για να απολογηθεί τη Δευτέρα, ενώ μέχρι τότε θα κρατείται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για αρπαγή κατά συρροή και σε βαθμό πλημμελήματος για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία. Ο συνήγορος του Χατζηδάκη ζήτησε τη διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης, καθώς ο συλληφθείς έπασχε από μανιοκατάθλιψη, και ζήτησε τη νοσηλεία του.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αναίμακτη απελευθέρωση

    Θρίλερ με ομήρους

    [07] Κοινωνία

    Υπέκυψε ο πυγμάχος

    24/3/2006 12:42:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Κατέληξε τα ξημερώματα της Παρασκευής στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας, ο 21χρονος πυγμάχος Δημήτρης Λειβαδάς, που νοσηλευόταν από το περασμένο Σάββατο, σε κωματώδη κατάσταση. Ο Δημήτρης Λειβαδάς είχε χάσει τις αισθήσεις του λίγο μετά το τέλος πυγμαχικού αγώνα στο κλειστό γήπεδο "Τόφαλος" της Πάτρας. Οι γιατροί που ήταν στο γήπεδο του πρόσφεραν τις πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια διακομίστηκε σε κωματώδη κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Ο πυγμάχος προετοιμαζόταν για την πρώτη του συμμετοχή στο πρωτάθλημα νέων, που έχει προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο. Στο ίδιο γήπεδο, τον Σεπτέμβριο του 2000, ένας άλλος Πατρινός πυγμάχος, ο Θανάσης Μηλιόρδος, είχε χάσει τότε την ζωή του κατά την διάρκεια αγώνα.

    Συνεχής επιδείνωση

    Έπειτα από τις εξετάσεις στις οποίες υπεβλήθη στο Νοσοκομείο, διαγνώσθηκε αιμάτωμα στον εγκέφαλο.

    Τα τελευταία εικοσιτετράωρα η κατάσταση της υγείας του 21χρονου πυγμάχου παρουσίαζε συνεχή επιδείνωση και παρά τις προσπάθειες των γιατρών, έχασε τελικά την μάχη για τη ζωή.

    Ο τελευταίος πυγμαχικός αγώνας που έδωσε ο Δημήτρης Λειβαδάς, ήταν στο πλαίσιο διασυλλογικού αγώνα τοπικού πρωταθλήματος, στην κατηγορία των 75 κιλών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σοβαρός τραυματισμός πυγμάχου

    [08] Κόσμος

    Κυρώσεις από Ε.Ε. και ΗΠΑ

    "Καμπάνες" στη Λευκορωσία

    24/3/2006 7:01:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Να επιβάλλουν κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας αποφάσισαν τα 25 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω των παρατυπιών που σημειώθηκαν στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές με στόχο την επανεκλογή του Αλεξάντερ Λουκασένκο. Όπως δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας (που ασκεί για το τρέχον εξάμηνο την προεδρεία της Ε.Ε.), Ούρσουλα Πλάσνικ, η Ένωση θα λάβει περιοριστικά μέτρα εναντίον αυτών που είναι υπεύθυνοι για τις παραβιάσεις των διεθνών εκλογικών προτύπων, χωρίς, ωστόσο, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι "25" εξετάζουν παράταση της απαγόρευσης έκδοσης βίζας σε όσους κατηγορούνται ότι νόθευσαν τις εκλογές και "πάγωμα" των περιουσιακών τους στοιχείων. Σε καμιά περίπτωση, πάντως, δεν θα ληφθούν οικονομικές κυρώσεις. Τη στάση της Ε.Ε. εξήρε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίου, Σκοτ Μακλίλαν, ανακοινώνοντας πως και οι ΗΠΑ θα λάβουν οικονομικές και ταξιδιωτικές κυρώσεις σε βάρος αξιωματούχων της Λευκορωσίας.

    Καταδικάζουν την αστυνομική επέμβαση

    Τόσο η κ. Πλάσνικ, όσο και ο κ. Μακλίλαν, καταδίκασαν την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων της Λευκορωσίας, που διέλυσαν πενθήμερη διαδήλωση οπαδών της Αντιπολίτευσης κατά του προέδρου Λουκασένκο και συνέλαβαν 200 άτομα, τα οποία θα παραπεμφθούν σε δίκη.

    Η Αυστριακή Υπουργός κάλεσε την Κυβέρνηση της Λευκορωσίας να μην αναλάβει οποιαδήποτε δράση κατά των συλληφθέντων και να τους ελευθερώσει, αλλά και να σεβαστεί το δικαίωμα της συνάθροισης, ενόψει και της μεγάλης διαδήλωσης που έχει προγραμματισθεί για το Σάββατο στο Μινσκ. Παράλληλα, η κ. Πλάσνικ κάλεσε τους διεθνείς εταίρους της Ε.Ε. και κυρίως τις γειτονικές χώρες της Λευκορωσίας "να υιοθετήσουν την ίδια στάση".

    "Καταδικάζουμε απερίφραστα τις ενέργειες των υπηρεσιών ασφαλείας της Λευκορωσίας", τόνισε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

    Στο μεταξύ, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Μιλίνκεβιτς, διαβεβαίωσε ότι η προγραμματισμένη για το Σάββατο διαδήλωση θα πραγματοποιηθεί, παρά την σημερινή επέμβαση της Αστυνομίας και απηύθυνε έκκληση για μαζική συμμετοχή.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    MSNBC: Amid protests, EU backs new Belarus sanctions

    BBC: West to put sanctions on Belarus

    Der Spiegel: USA planen Sanktionen gegen Weiβrussland

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συλλήψεις στη Λευκορωσία

    [09] Κόσμος

    Πολιτικό αδιέξοδο στη Γαλλία

    24/3/2006 6:25:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/3/2006 7:31:55 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ-REUTERS

    Σε ναυάγιο κατέληξε η πρώτη συνάντηση του Γάλλου πρωθυπουργού Ντομνίκ ντε Βιλπέν με τα γαλλικά συνδικάτα για την απόσυρση του νέου νόμου για την πρώτη απασχόληση. Η συνάντηση περαιώθηκε σε μόλις μία ώρα, δίχως απτά αποτελέσματα, καθώς οι ηγεσίες των πέντε μεγαλυτέρων εργατικών ενώσεων, που μετέβησαν στο μέγαρο Ματινιόν, δεν κατόρθωσαν να πείσουν την κυβέρνηση να αποσύρει τον επίμαχο νόμο, ο οποίος έχει αποτελέσει την αφορμή για κοινωνικές αναταραχές. Πάντως τα συνδικάτα επιμένουν στην απόσυρση του νόμου, ως τη μόνη δυνατή απάντηση στην παρούσα κρίση. Αύριο το πρωί ο Γάλλος πρωθυπουργός θα έχει σύντομη συνάντηση με οργανώσεις νέων, μαθητών και φοιτητών, κατόπιν επιμονής των συνδικάτων. Την ερχόμενη Τρίτη, έχουν προγραμματισθεί νέες κινητοποιήσεις κι απεργίες για την απόσυρση του νόμου.

    Καταδίκασαν τις δηλώσεις Σιράκ

    Κατά την άφιξή τους στο μέγαρο Ματινιόν, οι ηγέτες των συνδικάτων καταδίκασαν τις δηλώσεις που έκανε στις Βρυξέλλες ο γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ο οποίος υποστήριξε ότι ο νόμος για το CPE "πρέπει να εφαρμοσθεί".

    Ο κ.Σιράκ είχε δηλώσει ότι ο CPE "πρέπει να εφαρμοσθεί", αλλά και ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει έναν "υπεύθυνο διάλογο" με τα συνδικάτα για να συζητήσουν τους τρόπους εφαρμογής του.

    "Όταν ένας νόμος ψηφίζεται από το Κοινοβούλιο, πρέπει να εφαρμόζεται. Αυτό δεν εμποδίζει την κυβέρνηση να συζητήσει τον έναν ή τον άλλον τρόπο εφαρμογής του", τόνισε ο Σιράκ.

    Σκληρά μέτρα κατά των ταραξιών ζήτησε ο Σαρκοζί

    Την ίδια ώρα ο υπουργός Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί, ζήτησε από τους αστυνομικούς να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι σε όσους διαδηλωτές δημιουργούν επεισόδια κατά τις πορείες διαμαρτυρίας για την απόσυρση του νόμου, ειδικότερα μετά τα όσα έγιναν στο Παρίσι τη νύχτα της Πέμπτης.

    Σύμφωνα με τον Σαρκοζί οι διαδηλώσεις "άλλαξαν καθ οδόν προσανατολισμό" εξέλιξη που οδηγεί στην εφαρμογή μέτρων για την σύλληψη των αυτουργών των επεισοδίων.

    "Θα τους κυνηγήσουμε. Έναν προς έναν άμα χρειασθεί. Εάν απαιτηθεί θα πρέπει να διεισδύσουμε στο εσωτερικό των πορειών για να κάνουμε τη δουλειά μας και να αναζητήσουμε εκείνους που πρέπει να αναζητήσουμε», διατράνωσε ο υπουργός.

    Ο Σαρκοζί ζήτησε επίσης "να πολλαπλασιασθούν οι έλεγχοι στους σταθμούς και στις στάσεις του μετρό".

    Ο Γάλλος υπουργός ανακοίνωσε την σύλληψη 1.420 ατόμων από την απαρχή των γεγονότων, εκ των οποίων οι 60 κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας.

    Επίσης δήλωσε πως μεταξύ των 453 τραυματιών στα διάφορα επεισόδια, οι 262 είναι αστυνομικοί των ειδικών κατασταλτικών ομάδων.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: French labour law talks deadlock

    Lemonde:Les syndicats quittent Matignon sur un constat d'echec

    Liberation: Un pour douze, douze pour un

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνάντηση ντε Βιλπέν με τα συνδικάτα

    Πεδίο μάχης το Παρίσι

    [10] Κόσμος

    Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε - 20 αγνοούνται

    Έκρηξη σε γαλλικό Πανεπιστήμιο

    24/3/2006 2:08:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/3/2006 7:39:33 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: Reuters-AFP

    Ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε σήμερα νωρίς το μεσημέρι τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου της πόλης Μιλούζ, στα ανατολικά της Γαλλίας, κοντά στα γαλλογερμανικά σύνορα, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να σκοτωθεί. Αν και οι πληροφορίες παραμένουν συγκεχυμένες, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ένα άτομο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο βαριά τραυματισμένο, χωρίς όμως να κινδυνεύει η ζωή του, ενώ άλλα 20 αγνοούνται κάτω από τα ερείπια του κτηρίου, που έχει υποστεί σημαντικές καταστροφές. Όπως έγινε γνωστό ο άτυχος άνδρας ήταν καθηγητής της σχολής.

    Ήταν λιγότεροι οι φοιτητές λόγω των διαδηλώσεων

    Επί τόπου βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και σωστικά συνεργεία που εφάρμοσαν από την πρώτη στιγμή σχέδια εκτάκτου ανάγκης προκειμένου να μπορέσουν να σώσουν τους εγκλωβισμένους. Τα αίτια της έκρηξης που σημειώθηκε στο ισόγειο του τριώροφου κτιρίου, του Ινστιτούτου Χημείας του Πανεπιστημίου, πιθανότατα σε εργαστήριο, προς το παρόν παραμένουν άγνωστα, ωστόσο οι πρώτες ενδείξεις συγκλίνουν στην εκδοχή του ατυχήματος.

    Την ώρα της έκρηξης στο Ινστιτούτο, που θεωρείται το παλαιότερο στον τομέα του -η ίδρυση του χρονολογείται το 1822- βρίσκονταν 150 άνθρωποι, οι οποίοι απομακρύνθηκαν και η γύρω περιοχή αποκλείσθηκε. Να σημειωθεί ότι το Πανεπιστήμιο φιλοξενεί συνολικά 650 άτομα, φοιτητές και προσωπικό. Αν και δεν τελούσε υπό κατάληψη όπως αρκετά άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα, εντούτοις αρκετοί από τους σπουδαστές έλειπαν από τα μαθήματα και βρίσκονταν στο Παρίσι για τις διαδηλώσεις κατά του νόμου για την απασχόληση των νέων (CPE), που συγκλονίζουν τελευταία τη Γαλλία.

    [11] Κόσμος

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση

    Προβάδισμα Πρόντι

    24/3/2006 12:41:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Ο κεντροαριστερός συνασπισμός του Ρομάνο Πρόντι παρουσιάζει προβάδισμα έναντι του κεντροδεξιού συνασπισμού του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με διαφορά τουλάχιστον 5 ποσοστιαίων μονάδων στις εκλογές για τη Βουλή και τεσσάρων μονάδων για τη Γερουσία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Ρεπούμπλικα. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενήργησε το ινστιτούτο "Atlante Politico Demos-Eurisko" το ποσοστό των αναποφάσιστων δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές φτάνει το 30%. Συγκεκριμένα, το 51,7% δηλώνει ότι θα ψηφίσει υπέρ του κεντροαριστερού συνασπισμού στις βουλευτικές εκλογές έναντι 46,6% που τάσσεται υπέρ της κεντροδεξιάς. Στις εκλογές για τη Γερουσία, υπέρ του Ρομάνο Πρόντι το 51,4% και υπέρ του Μπερλουσκόνι το 47,1%. Στο ερώτημα ποιός είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Πρόντι συγκεντρώνει το 43,4% και ο Μπερλουσκόνι το 34,5%. Αναφορικά με τις "έννοιες" που συγκεντρώνουν τις πιο θετικές αντιδράσεις είναι "η Καθολική εκκλησία" με 77,4%, η "Ευρώπη" με 76,3%,ο "συνδικαλισμός" (51,1%),η "εργοδοσία" (51%) και οι Ηνωμένες Πολιτείες (48,7%). Η δημοσκόπηση έγινε στο διάστημα 20-22 Μαρτίου με τη συμμετοχή 1.534 ψηφοφόρων.

    [12] Ιράκ

    Βία δίχως τέλος

    24/3/2006 1:10:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters

    Επιθέσεις και εκρήξεις συνεχίζουν να συγκλονίζουν νυχθημερόν το Ιράκ. Βόμβα που ήταν τοποθετημένη κοντά στην είσοδο σουνιτικού τεμένους στην πόλη Χαλίς, ΒΑ της Βαγδάτης, εξερράγη το μεσημέρι της Παρασκευής, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε άνθρωποι και να τραυματιστούν 12, την ώρα που οι πιστοί εξέρχονταν, μετά το πέρας της προσευχής. Σε άλλη επίθεση νωρίτερα, στην ιρακινή πρωτεύουσα, τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους: τέσσερις πολίτες έπεσαν νεκροί από πυρά αγνώστων που εισέβαλαν σε αρτοποιείο, ένας αστυνομικός από βόμβα που τοποθέτησαν οι ίδιοι, καθώς και δύο ακόμη αστυνομικοί, σε ενέδρα στα δυτικά της πόλης. Επιπλέον, οι αρχές εντόπισαν τις σωρούς επτά ανθρώπων, που είχαν πυροβοληθεί στο κεφάλι.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Fourteen dead in Baghdad violence

    [13] Οικονομία

    Οι εργαζόμενοι στα Φωσφορικά Λιπάσματα

    Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

    24/3/2006 1:45:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/3/2006 5:58:13 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Κλειστή για δύο ώρες παρέμεινε, το βράδυ της Πέμπτης, η Εθνική Οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης, στο ύψος των Τεμπών, από 300 εργαζομένους του εργοστασίου Φωσφορικών Λιπασμάτων Θεσσαλονίκης, που διεκδικούν την άμεση επαναλειτουργία της μονάδας. Οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι δεν τους καλύπτει η απόφαση της διοίκησης για επαναλειτουργία του εργοστασίου, κάνουν λόγο για εμπαιγμό της εταιρείας σε βάρος τους και ζητούν την επαναλειτουργία του εργοστασίου καθώς και τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Την Παρασκευή, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, ενώ έχουν προγραμματίσει να διαδηλώσουν και στην Αθήνα, ζητώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επαναλειτουργεί το εργοστάσιο Λιπασμάτων

    [14] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    ΑΕΚ: Πρόβλημα με Κόντη

    24/3/2006 7:07:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ξαφνικό πρόβλημα με τον Χρήστο Κόντη προέκυψε στην ΑΕΚ. Ο Έλληνας αμυντικός αποχώρησε ως τραυματίας από την προπόνηση της "Ένωσης", καθώς δέχτηκε ένα χτύπημα στην δεξιά ποδοκνημική στο δίτερμα και, η σοβαρότητα του τραυματισμού του αλλά και το κατά πόσο θα είναι σε θέση να αγωνιστεί στον αγώνα της Κυριακής με τον Ακράτητο στο ΟΑΚΑ για το Πρωτάθλημα, θα ξεκαθαρίσει το Σάββατο. Από εκεί και πέρα, ο Βασίλης Λάκης ακολούθησε και πάλι πρόγραμμα αποθεραπείας, ο Στέφανο Σορεντίνο ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα. Όσο για τον Άγγελο Κομβολίδη συνεχίζει εντατικό πρόγραμμα εκγύμνασης, ενώ ο Βασίλης Πλιάτσικας ακολούθησε και σήμερα ρυθμούς αποκατάστασης, λόγω της συμμετοχής του στα δύο φιλικά παιχνίδια της Εθνική Νέων. Από εκεί και πέρα όλοι τέθηκαν στη διάθεση του Σάντος και προετοιμάζονται για ένα ακόμα παιχνίδι "τελικό", (όπως τονίζει και ο Πορτογάλος τεχνικός), με μόνο στόχο τη νίκη.

    [15] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    ΠΑΟΚ: Με κόσμο στο ντέρμπι

    24/3/2006 3:59:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Δεκτή έγινε εν μέρει η έφεση που είχε καταθέσει ο ΠΑΟΚ στη δευτεροβάθμια επιτροπή της ΕΠΟ αναφορικά με την τιμωρία που του είχε επιβληθεί για τα επεισόδια στην αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό. Η αρχική ποινή των τριών αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών μειώθηκε στις δύο, πράγμα που σημαίνει πως ο "δικέφαλος του Βορρά" θα υποδεχτεί με κόσμο την ΑΕΚ στο ντέρμπι της 27ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος. Επίσης το αρχικό πρόστιμο των 80.000 ευρώ μειώθηκε στις 50.000.

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Λάρισα: Εκτός για δέκα μέρες ο Δώνης

    24/3/2006 6:41:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους για δέκα ημέρες τιμωρήθηκε ο προπονητής της Λάρισας, Γιώργος Δώνης, από το πρωτοβάθμιο δικαιοδοτικό όργανο, για φραστική επίθεση εναντίον του διαιτητή της συνάντησης με τον Ατρόμητο. Παράλληλα η θεσσαλική καλείται να πληρώσει πρόστιμο 9 χιλιάδων ευρώ ως συνυπεύθυνη.

    Ακόμη με μια αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών τιμωρήθηκε, η ΠΑΕ Προοδευτική για τα όσα διαδραματίστηκαν στο ματς πρωταθλήματος με την Παναχαϊκή. Με ποινή αποκλεισμού πέντε ημερών, τιμωρήθηκε από τον αθλητικό δικαστή, ο ποδοσφαιριστής Παστός (Λεβαδειακός), ενώ δύο αγωνιστικές καλούνται να εκτίσουν οι Ν. Παπαδόπουλος (Απόλλων Καλαμαριάς), Μπάμπιτς (Πανηλειακός), Γενιτσαρίδης (Καλαμάτα), Βασιλείου (Θρασύβουλος), Κ. Παπαδόπουλος (Αστέρας Τρίπολης), Καλύβας (Κερατσίνι), Κωστής (Απόλλων Αθ.), Εβόης (Ιωνία Χανίων), Μπουέλε (Ολυμπιακός Β.), Μεσιακάρης (Αναγέννηση Καρδίτσας), Ιωαννίδης, Γεωργιάδης (Θερμαϊκός), Πινδώνης (Νέα Καβάλα), Αντωνίου (Τρίκαλα) και Αλεξάντροβιτς (Γιάννενα ΑΕ).

    Τέλος, με ποινή μιας αγωνιστικής τιμωρήθηκαν οι Ν. Αραμπατζής (ΠΑΟΚ), Μπίσκαν (Παναθηναϊκός), Κουλουκίδης (Βέροια), Χρήστου (Εθνικός Αστέρας), Νεμπεγλέρας (Άρης), Χάγκεν (Εργοτέλης), Σπυρόπουλος, Γραμματικόπουλος, Βετούλας (Αχαϊκή), Κορομπόκης (Αχαρναϊκός), Καντιμοίρης, Καρκαλέτσης (Ρόδος), Πετράκης (Ιωνία Χανίων), Τραορέ (Παναιτωλικός), Τσαμάλ (Κερατσίνι), Λούκας, Μάνος (Καστοριά), Σακελλάρης, Καλύβας (Λαμία), Τζιώτζης, Σαμαράς (Θερμαϊκός), Σαπαλίδης (Πανθρακικός), Τσουκλής, Μπεκιάρης (Αγροτικός Αστέρας), Ταρασιάδης (Πιερικός), Κατσαβός (Αναγέννηση Άρτας), Μιχαλόπουλος (ΠΑΣ Γιάννινα), Κανελίνι (Ένωση Θράκης) και Πανάκης (Πτολεμαίδα).

    [17] Πολιτισμός

    Απεβίωσε ο Πίο Λέιβα

    "Σίγησε" κι ο τελευταίος της παρέας

    24/3/2006 5:24:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Έφυγε χθες από τη ζωή, σε ηλικία 88 ετών, έπειτα από καρδιακή προσβολή, ο τραγουδιστής και συνθέτης Πίο Λέιβα, μέλος του συγκροτήματος των Κουβανών παλαιμάχων μουσικών Buena Vista Social Club. Ο Λέιβα, ο οποίος σε ηλικία μόλις έξι ετών είχε κερδίσει έναν διαγωνισμό μπόνγκος, έκανε τα πρώτα βήματά του στο τραγούδι το 1932. Έγινε διάσημος συμμετέχοντας στη δεκαετία του 50 στις φημισμένες κουβανικές ορχήστρες των Μπένι Μόρε και Μπέμπο Βαλντές.

    Την περασμένη Κυριακή υπέστη ένα εγκεφαλικό και απεβίωσε νωρίς χθες το πρωί στο νοσοκομείο. "Η μουσική ήταν η ζωή του. Σχεδόν τραγουδούσε χθες", δήλωσε η κόρη του Ροσαλία. Ο πάντοτε ευφάνταστος κι ευρηματικός στους αυτοσχεδιασμούς του στην παραδοσιακή μουσική "son" της Κούβας, ήταν το τελευταίο μέλος της περίφημης ομάδος των μουσικών που φεύγει από τη ζωή.

    Το μεγαλύτερο σε ηλικία μέλος του Club, ο κιθαρίστας και τραγουδιστής Κομπάι Σεγούνδο πέθανε το 2003 σε ηλικία 95 ετών και τον ακολούθησε την ίδια χρονιά κι ο πιανίστας Ρουμπέν Γκονσάλες σε ηλικία 84 ετών. Πέρυσι έφυγε από τη ζωή κι ο τραγοδιστής Ιμπραΐμ Φερέρ σε ηλικία 78 ετών.

    Οι, εν πολλοίς, ξεχασμένοι παλαίμαχοι κουβανοί μουσικοί είδαν αίφνης τη φήμη τους να απογειώνεται όταν συμμετείχαν το 1996 σε ένα τζαμάρισμα με τον διάσημο Αμερικανό κιθαρίστα Ράι Κούντερ, το οποίο κατέγραψε σε ταινία ο πασίγνωστος γερμανός σκηνοθέτης Βιμ Βέντερς. Το ντοκιμαντέρ του Βέντερς προκρίθηκε επίσης ως υποψήφια ταινία στην τελετή απονομής των Όσκαρ.

    [18] Τεχνολογία

    Ο Πύργος του Τόκιο

    24/3/2006 12:04:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Έναν πύργο ύψους 600 μέτρων, για την εκπομπή επίγειου ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος αποφάσισαν να οικοδομήσουν, ο Ιαπωνικός Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών ΝΗΚ) και πέντε μεγάλοι τηλεοπτικοί σταθμοί του Τόκιο. Ο Πύργος αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2010 και θα είναι ο ψηλότερος τηλεπικοινωνιακός πύργος του κόσμου, ξεπερνώντας και τον "CN Tower" του Τορόντο, που έχει ύψος 553 μέτρα. Θα ανεγερθεί στην περιοχή Σούμιντα-Τάιτο της πρωτεύουσας σε έκταση 8000 τετραγωνικών μέτρων, από την εταιρεία σιδηροδρόμων "Τόμπου", η οποία είναι και ιδιοκτήτρια της έκτασης. Το κόστος των 350 εκατ. ευρώ θα αναλάβει η "Τόμπου" μαζί με άλλες εταιρείες. Οι σταθμοί θα πληρώνουν ενοίκιο για την εγκατάσταση κεραιών εκπομπής.

    [19] Παράξενα

    Εξετάσεις για τους ιδιοκτήτες σκύλων στη Βιέννη

    Άδεια κατοχής σκύλου!

    24/3/2006 1:16:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Από εξετάσεις, που θα περιλαμβάνουν γραπτά και "προφορικά" θα περνούν σύντομα οι ιδιοκτήτες σκύλων στη Βιέννη. Όσοι το επιθυμούν και προσδοκούν να λάβουν μία ετήσια φοροαπαλλαγή και καλούδια για το τετράποδο τους, θα υποβάλλονται σε μία 2ωρη εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι άξιοι για να χουν σκύλο. Το γραπτό σκέλος περιλαμβάνει δύσκολες ερωτήσεις, που μόνο ένας πραγματικά "σκυλόφιλος", μπορεί να απαντήσει. Όπως για παράδειγμα: "Τι σημαίνει όταν ένας σκύλος κουνά την ουρά του; Είναι ευχαριστημένος, νευριασμένος ή πλήττει;"

    Γραπτά και προφορικά

    Το πρακτικό σκέλος της εξέτασης είναι πιο δύσκολο και προϋποθέτει μία βόλτα στην πόλη.

    Εκεί, οι εξεταστές θα διαπιστώνουν με τα ίδια τους τα μάτια, αν οι εξεταζόμενοι γνωρίζουν το ρόλο και τα καθήκοντα του αφεντικού.

    Θα περιμένουν για παράδειγμα, να βάζουν φίμωτρο στα σκυλιά, όταν μπαίνουν στο τραμ ή το μετρό και να μαζεύουν από τους δρόμους τα περιττώματά τους.

    Όσοι περάσουν τις εξετάσεις, θα λαμβάνουν ετήσια φοροαπαλλαγή για το ζώο ύψους 43,60 ευρώ και πολλά δωράκια για το τετράποδο, όπως κουπόνια αγοράς για το λουρί, σκυλοτροφές, ή το σακίδιο για τα περιττώματα.

    Η πρωτοβουλία των δημοτικών αρχών ελήφθη μετά από δημοσκόπηση που έγινε σε 500 κατοίκους της Βιέννης το 2004.

    Σύμφωνα με αυτήν, το 85% έβλεπε θετικά την προοπτική έκδοσης άδειας σκύλων!

    [20] Συνομιλίες Αλογοσκούφη και Βαληνάκη

    Ανάπτυξη εργασίας και μέλλον της Ευρώπης

    24/3/2006 8:47:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/3/2006 9:59:23 πμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η ανάπτυξη της αγοράς εργασίας στα κράτη- μέλη της ΕΕ βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που έγινε στο δείπνο των υπουργών Οικονομίας, στο οποίο συμμετείχε ο υπουργός Γιώργος Αλογοσκούφης και το οποίο θα βρεθεί στην ατζέντα του άτυπου ECOFIN που θα γίνει τον επόμενο μήνα στην Αυστρία. Συγκεκριμένα, οι υπουργοί Οικονομίας ανέλυσαν χθες, επί δύο ώρες, το σκανδιναβικό μοντέλο και ιδίως το μοντέλο που εφαρμόζεται στη Δανία, ενώ έγινε αναφορά και στο σουηδικό μοντέλο. Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι το μοντέλο αυτό έχει ως κύρια χαρακτηριστικά την ευελιξία στην αγορά εργασίας με υψηλή κοινωνική προστασία. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι σύμφωνα με την ανάλυση που έγινε, το μοντέλο στηρίζεται στις μεγάλες δημόσιες δαπάνες - κάτι που υπογράμμισαν οι περισσότεροι ομόλογοί του - στη συνεργασία των εργοδοτών, εργαζομένων και του κράτους. Τα συνδικάτα συμφωνούν με την ευελιξία εργασίας, οι εργοδότες προσφέρουν θέσεις εργασίας και η κυβέρνηση εγγυάται για ορισμένο χρονικό διάστημα το εισόδημα των εργαζομένων. Ουσιαστικά, όπως τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης, το μοντέλο βασίζεται στην υψηλή φορολογία, ώστε να καλύπτονται οι μεγάλες δημόσιες δαπάνες.

    Δείπνο υπουργών Οικονομίας

    Ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν συμμερίζεται την πολιτική που προσπαθεί να εφαρμόσει ο Γάλλος πρωθυπουργός ντε Βιλπέν για την απασχόληση των νέων και διευκρίνισε ότι η φράση του σχεδίου Συμπερασμάτων που αναφέρει ότι "έως το τέλος του 2007 κάθε νέος που εγκαταλείπει το σχολείο και είναι άνεργος θα πρέπει να δέχεται προσφορά εργασίας, μαθητείας, συμπληρωματικής επιμόρφωσης ή άλλης δυνατότητας απασχόλησης εντός έξι μηνών", αφορά νέους οι οποίοι δεν ολοκληρώνουν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η ενίσχυσή τους, όπως είπε, θα γίνει, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον την Ελλάδα, με ενεργητικές πολιτικές από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ.

    Ο υπουργός Οικονομίας είχε συνομιλία και με την επίτροπο Ανταγωνισμού Νέλι Κρος για την πρόωρη συνταξιοδότηση στον ΟΤΕ. Οπως δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει αποφανθεί ακόμη για το θέμα, ωστόσο η Ελλάδα ζητά να ληφθεί σύντομα απόφαση. Ο υπουργός υπογράμμισε πως αν απορριφθεί από την ΕΕ το σχέδιο, τότε τα χρήματα θα τα δώσει ο Οργανισμός στο ταμείο και όχι το κράτος όπως μέχρι σήμερα προβλέπεται.

    Ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ακόμα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ενθαρρύνει τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις γενικώς - κάτι τέτοιο αναφέρεται και στο σχέδιο των Συμπερασμάτων της συνόδου - ωστόσο είπε ότι τομεακά εάν αποδειχθεί ότι πρόκειται για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες με καθεστώς ιδιωτικού τομέα μπορεί να γίνει αποδεκτό.

    Ενα άλλο θέμα που συζήτησε ο κ. Αλογοσκούφης με την επίτροπο Ανταγωνισμού είναι και τα αφορολόγητα αποθεματικά των επιχειρήσεων των ετών 2003 - 2004, που η Κομισιόν θεωρεί ως κρατική ενίσχυση. "Είναι δύσκολη μάχη, ευελπιστώ όμως ότι δεν θα ζητηθεί στο τέλος από τις επιχειρήσεις να επιστρέψουν χρήματα στο δημόσιο", δήλωσε ο υπουργός, υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης, τον οποίο ο ίδιος κατήργησε. Τέλος, συζητήθηκε και το θέμα που αφορά στην ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και την ενδεχόμενη κρατική ενίσχυση.

    Δείπνο υπουργών Εξωτερικών

    Το μέλλον της Ευρώπης και ειδικότερα το τι μέλλει γενέσθαι με το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα κυριάρχησε στο δείπνο των υπουργών Εξωτερικών. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης επανέλαβε ότι η Ελλάδα τάσσεται τόσο υπέρ της διεύρυνσης όσο και της εμβάθυνσης της ΕΕ, υπογραμμίζοντας το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ελλάδας για την προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των βαλκανικών χωρών.

    Σημειώνεται ότι στο δείπνο αυτό, η Αυστριακή Προεδρία θεώρησε σκόπιμο να μην απευθύνει πρόσκληση και στον αρμόδιο για τη Διεύρυνση επίτροπο Ολι Ρεν, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς εξέφρασε προς τους εκπροσώπους του Τύπου την ενόχλησή του.

    Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή συνταγματική συνθήκη οι περισσότεροι εξέφρασαν την επιθυμία να συνεχιστεί η πορεία, αλλά τόνισαν ότι χρειάζεται μεγάλη συζήτηση και πρότειναν ειδική συνεδρίαση με περισσότερο χρόνο "είτε σε κάστρο, είτε σε μοναστήρι".

    Συζήτηση έγινε για το "Σχέδιο D" που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το διάλογο με την κοινωνία των πολιτών. Στη σύνοδο του Ιουνίου θα γίνει μια πρώτη συζήτηση για τη συνέχεια της διαδικασίας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 24 March 2006 - 17:53:01 UTC