Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-03-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μηνύματα ενότητας
  • [02] "Πληροφοριοδότης του Χουσεΐν η Ρωσία"
  • [03] Ακρόαση για πρόταση μομφής κατά Μπους

    [01] Κοινωνία

    Σήμερα η στρατιωτική παρέλαση

    Μηνύματα ενότητας

    25/3/2006 9:55:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/3/2006 11:24:05 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Κορυφώνονται αυτή την ώρα οι εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας, ενώπιον της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας. "Η προσπάθεια και ο αγώνας σήμερα πρέπει να ενταθούν, καθώς βρισκόμαστε μπροστά σε σημαντικές εθνικές και διεθνείς προκλήσεις, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των οποίων απαιτείται η ενότητα του απανταχού Ελληνισμού", τονίζει στο μήνυμά του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας. Σημειώνεται ότι λόγω της παρέλασης, έχουν τροποποιηθεί τα δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϋ στο κέντρο της πρωτεύουσας, μέχρι τη λήξη των εκδηλώσεων, ενώ, η Τροχαία βρίσκεται σε ετοιμότητα, προκειμένου να διευκολύνει την έξοδο των εκδρομέων του εορταστικού διημέρου.

    "Βαριά κληρονομιά"

    Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπούλιας υπογραμμίζει στο μήνυμά του, ότι το όραμα των Αγωνιστών του 1821 είναι βαριά κληρονομιά για τους Έλληνες και μας οδηγεί στην ύψιστη αποστολή να υπηρετήσουμε με ευθύνη, ομοψυχία και ενότητα τα ιδανικά της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας, καθώς και να παραμείνουμε προσηλωμένοι στις αρχές και τις αξίες που κράτησαν, στο πέρασμα των αιώνων, ζωντανή τη φλόγα του Ελληνισμού.

    "Η διπλή γιορτή της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού υπογραμμίζει τη διαχρονική επικαιρότητα των αξιών και των ιδανικών που ενέπνευσαν τους Αγωνιστές της παλιγγενεσίας", υπογραμμίζει από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, επισημαίνοντας ότι 185 χρόνια μετά, το αίτημα για ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια, συνεχίζει να ενώνει τους Έλληνες ως γνώμονας της συλλογικής μας δράσης.

    "Ο απελευθερωτικός μας αγώνας που γιορτάζει όλος ο Ελληνισμός, θα αποτελεί πάντα το σύμβολο της αξιοπρέπειας για κάθε λαό που παλεύει για την αυτοδιάθεσή του", επισημαίνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    "Η επανάσταση του '21 αποδεικνύει ότι ο δρόμος της οργανωμένης και αποφασιστικής πάλης είναι αυτός που συμφέρει το λαό", τονίζει το ΚΚΕ, ενώ ο ΣΥΝ αναφέρει ότι ο αγώνας για ανεξαρτησία, ανθρώπινα δικαιώματα και κοινωνική πρόοδο είναι πάντα επίκαιρος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Άστατος" εορτασμός

    Μαθητική παρέλαση στην Αθήνα

    Σχετικά Links:

    Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών

    [02] Κόσμος

    Μέσω του Ρώσου πρεσβευτή

    "Πληροφοριοδότης του Χουσεΐν η Ρωσία"

    25/3/2006 10:41:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters - BBC

    Πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών για τις στρατιωτικές κινήσεις των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών τής υπό αμερικανικής ηγεσίας εισβολής το 2003, έδινε η Ρωσία στην κυβέρνηση του Ιράκ. Αυτό υποστηρίζει έκθεση του Πενταγώνου , που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή. Σύμφωνα με την έκθεση, στις 2 Απριλίου 2003, έγγραφο του Ιρακινού υπουργού Εξωτερικών προς τον τότε πρόεδρο Σαντάμ Χουσεΐν ανέφερε πως οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες είχαν δώσει πληροφορίες για τα σχέδια των αμερικανικών στρατευμάτων στους Ιρακινούς μέσω του Ρώσου πρεσβευτή. Συγκεκριμένα, οι μυστικές υπηρεσίες ανέφεραν - πάντα σύμφωνα με την έκθεση - πως οι αμερικανικές δυνάμεις επρόκειτο να αποκόψουν τη Βαγδάτη από το νότο, την ανατολή και το βορρά, ότι οι βομβαρδισμοί των ΗΠΑ θα επικεντρώνονταν στη Βαγδάτη και ότι η επίθεση στην ιρακινή πρωτεύουσα δεν θα ξεκινούσε πριν από τις 15 Απριλίου. "Το καθεστώς ελάμβανε επίσης πληροφορίες που τροφοδότησαν τις υποψίες ότι η επίθεση ανοικτά του Κουβέιτ ήταν απλώς μια παραπλάνηση", αναφέρει η έκθεση. Μέχρι στιγμής, η Ρωσία δεν έχει σχολιάσει επίσημα την έκθεση του Πενταγώνου.

    Σχετικά με τους πρώτους μήνες της εισβολής

    Σύμφωνα με την έκθεση, έγγραφο που εστάλη στον Σαντάμ στις 24 Μαρτίου 2003 ανέφερε πως "η πληροφορία που συνέλεξαν οι Ρώσοι από τις πηγές τους εντός της Αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης της Ντόχα είναι πως οι ΗΠΑ είναι πεπεισμένες πως η κατοχή των ιρακινών πόλεων είναι αδύνατη και πως έχουν αλλάξει την τακτική τους, προκειμένου να αποφύγουν την είσοδο στις πόλεις".

    Η έκθεση ανέφερε πως αυτού του είδους η πληροφορία "ήταν μόνο ένα προπέτασμα καπνού που συσκότιζε το μυαλό της ηγεσίας του Ιράκ".

    Οι αποκαλύψεις περιλαμβάνονται σε έκθεση της Διοίκησης Μικτού Επιτελείου των ΗΠΑ σχετικά με την ιρακινή άποψη για τα γεγονότα κατά τους πρώτους μήνες της εισβολής, από το Μάρτιο έως το Μάιο του 2003, και βασίζεται σε συνεντεύξεις με υψηλόβαθμους Ιρακινούς αξιωματούχους και κατασχεθέντα έγγραφα.

    Μάλιστα, η έκθεση σημειώνει τα επιχειρηματικά συμφέροντα της Ρωσίας στο ιρακινό πετρέλαιο.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    CNN: Pentagon: Russians fed Hussein intelligence

    BBC: Russia 'gave Iraq intelligence'

    Σχετικά Links:

    Pentagon

    [03] Κόσμος

    Ακρόαση για πρόταση μομφής κατά Μπους

    25/3/2006 11:07:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters - ΑΠΕ

    Ακρόαση θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα η Δικαστική Επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ, στην οποία οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν την πλειοψηφία, με αντικείμενο το αίτημα δημοκρατικού νομοθέτη να υποβληθεί πρόταση μομφής κατά του Αμερικανού προέδρου για το πρόγραμμα εσωτερικής κατασκοπίας. Συγκεκριμένα, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής, Ρας Φέινγκολντ, από το Ουισκόνσιν, έχει καταθέσει ψήφισμα με το οποίο καλεί τη Γερουσία να υποβάλει πρόταση μομφής κατά του Τζορτζ Μπους με την κατηγορία ότι το πρόγραμμα εσωτερικής επιτήρησης χωρίς έκδοση εντάλματος είναι παράνομο. Η αποκάλυψη του μυστικού αυτού προγράμματος προκάλεσε πολιτικό σάλο στο Καπιτώλιο και όχι μόνο.

    Την ερχομένη Παρασκευή

    Ο Φέινγκολντ, ο οποίος δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την υποστήριξη πολλών συναδέλφων του Δημοκρατικών, είχε δηλώσει ότι αν δεν οριζόταν ακρόαση θα κατέθετε αίτημα για ψηφοφορία στην ολομέλεια της Γερουσίας.

    Μόνο μία φορά έχει υποβληθεί στο παρελθόν πρόταση μομφής εναντίον ενός προέδρου από τη Γερουσία, το 1834 , κατά του Άντριου Τζάκσον για μια τραπεζική διαμάχη.

    Σε σύντομη ανακοίνωση, η Επιτροπή ανέφερε πως η ακρόαση θα διεξαχθεί την ερχόμενη Παρασκευή, με εντολή του προέδρου της, Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή, Άρλεν Σπέκτερ, από την Πενσιλβάνια.

    Σχετικά Links:

    Λευκός Οίκος


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 25 March 2006 - 9:51:06 UTC