Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-03-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ένταση εντός και εκτός Βουλής
  • [02] Διαξιφισμοί για τις υποκλοπές
  • [03] Μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας-Ρουμανίας
  • [04] Παραγραφή λόγω του νέου νόμου
  • [05] Έκρηξη σε έκθεση αυτοκινήτων
  • [06] Νέα απεργία στα αεροδρόμια
  • [07] Στον εισαγγελέα η "Αγνό"
  • [08] "Γκανγκστερικές οι πράξεις της 17Ν"
  • [09] "Ιστορική" ημέρα
  • [10] Bίαια επεισόδια στην Τουρκία
  • [11] Φονική πυρκαγιά στην Ισπανία
  • [12] Το Καντιμά νικητής των εκλογών
  • [13] Ωσεί παρών ο Σαρόν
  • [14] Ένταση εντός και εκτός Βουλής
  • [15] Συνεπής στο ραντεβού του ο "Αυτοκράτορας"
  • [16] Ρεβάνς-πρόκριση θέλουν οι "πράσινοι"
  • [17] Με κόσμο και Mr Green κόντρα στη Μπενετόν
  • [18] Δοκιμάζεται στη Γαλλία η Μίλαν
  • [19] Βρόντηξαν δις τα "κανόνια"
  • [20] "Μαγική εικόνα" το 0-0 στο "Ντα Λουζ"
  • [21] Η FIFA "ρίχνει το γάντι" στη G-14
  • [22] "Αντικατοπτρισμοί από την Ελλάδα"
  • [23] Νέα κρούσματα στην Ινδία
  • [24] Η Σελήνη στο "δρόμο" του Ήλιου

    [01] Πολιτική

    Κατά τη συζήτηση της τροπολογίας για τις τράπεζες

    Ένταση εντός και εκτός Βουλής

    28/3/2006 10:57:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/3/2006 8:46:12 πμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Φορτισμένο το κλίμα εντός και εκτός Βουλής, το απόγευμα της Τρίτης, με αφορμή τη συζήτηση για την επίμαχη τροπολογία, που αφορά το Ασφαλιστικό των τραπεζών, και η οποία αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη. Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε αίτηση αντισυνταγματικότητας, που υποστηρίχθηκε από το ΚΚΕ και τον ΣΥΝ, όμως καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία. Για μνημείο πολιτικού αυταρχισμού και νομικής ανοησίας, έκανε λόγο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ απαντώντας ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, είπε χαρακτηριστικά: "Πολιτική πενία συνταγματικάς τέχνας κατεργάζεται". Στην ομιλία του, ο κ. Αλογοσκούφης, υποστήριξε ότι η Κυβέρνηση κάνει αυτό που επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον και κατέθεσε τέσσερις γνωμοδοτήσεις γνωστών συνταγματολόγων που έκριναν ότι η ρύθμιση είναι συμβατή με το Σύνταγμα. Δεν υπάρχει αντισυνταγματικότητα τόνισε και ο υπουργός Απασχόλησης, Σάββας Τσιτουρίδης, καθώς, όπως ανέφερε, δεν καταργείται καμία εκκρεμής δίκη αλλά αντίθετα προστατεύονται τα συμφέροντα των εργαζομένων στις τράπεζες. Την ώρα της συνεδρίασης, τραπεζοϋπάλληλοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Κοινοβούλιο, προκαλώντας κυκλοφοριακό πρόβλημα στο κέντρο της Αθήνας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κορυφώνεται η αντιπαράθεση

    [02] Πολιτική

    Μεταξύ Κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

    Διαξιφισμοί για τις υποκλοπές

    28/3/2006 9:35:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Σε υψηλούς τόνους αντιπαρατέθηκαν σήμερα Κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση για το θέμα των υποκλοπών. Ο υπουργός Επικρατείας, Θεόδωρος Ρουσόπουλος κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, ότι ανεβάζει τους τόνους για εσωκομματικούς λόγους. "Το ΠΑΣΟΚ μας εμφανίζει θύτες, ενώ είμαστε θύματα των υποκλοπών" δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: "στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν εντυπώσεις στο εσωκομματικό τους πεδίο, γιατί ο κ. Γιώργος Παπανδρέου έχει ανάγκη να ενισχύσει τον εσωκομματικό δεσμό του κόμματός του, έχει εκτραχύνει τον πολιτικό του λόγο. Και είναι κρίμα, γιατί αλλιώς είχε πει στους Έλληνες πολίτες, ότι θα σταθεί και αλλιώς συμπεριφέρεται". Στο μεταξύ, ο πρώην υπουργός δημόσιας τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 καταλόγισε ευθύνες στην Κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα των υποκλοπών χωρίς όμως να την κατηγορήσει για τη διενέργειά τους.

    Η απάντηση Αθανασάκη

    Στο μεταξύ, για διακίνηση ψευδολογιών κατηγόρησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Θ. Ρουσόπουλο και τον υπουργό Πολιτισμού Γ. Βουλγαράκη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης. "Κάνουν φτηνή και ανεύθυνη αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Δεν φαίνονται να αντιλαμβάνονται τον ρόλο τους ως κυβέρνηση και τι σημαίνει πολιτική ευθύνη", επισήμανε ο ίδιος.

    Ο κ Αθανασάκης ανέφερε, ότι είναι δεδομένη η πολιτική ευθύνη του κ. Βουλγαράκη και κατηγόρησε την Κυβέρνηση, ότι αρέσκεται να δηλώνει θύμα αυτής της υπόθεσης, ενώ, όπως είπε, είναι θύμα της ανικανότητάς της και των πρακτικών της.

    Μιλώντας στην ΝΕΤ Ο Γιώργος Βουλγαράκης είχε απαντήσει σε όσους επιχείρησαν και προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ όπως είπε, να εμπλέξουν το όνομα του στην υπόθεση των υποκλοπών, ενώ ζήτησε την παρέμβαση του Εισαγγελέα με αφορμή τα δημοσιεύματα που τον εμπλέκουν στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

    [03] Πολιτική

    Μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας-Ρουμανίας

    28/3/2006 10:15:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν οι υπουργοί Εσωτερικών Ελλάδας και Ρουμανίας με το οποίο ανοίγουν οι προοπτικές για τη σύσφιξη των σχέσεων των δυο χωρών. Η Ελλάδα θα παράσχει στη Ρουμανία τεχνογνωσία για τη δημιουργία ΚΕΠ και τη διασύνδεση των φορέων του δημοσίου στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, καθώς προγράμματα επιμόρφωσης στελεχών του δημοσίου, αλλά και προγράμματα για την περιφερειακή οργάνωση και την ανάπτυξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο Έλληνας Υπουργός είχε συνάντηση και συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας, Καλίν Ποπέσκου Τσαριτσιάνου. Ο κ. Τσαριτσιάνου τίμησε με την παρουσία του τη γιορτή, που οργάνωσε η ελληνική πρεσβεία για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, ανατρέχοντας στις ελληνικές ρίζες του, καθώς η μητέρα του κατάγεται από τη Σμύρνη. Ο υπουργός Εσωτερικών παρακολούθησε μαζί με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας το κονσέρτο συμφωνικής ορχήστρας του Σταμάτη Σπανουδάκη.

    [04] Κοινωνία

    Για την υπόθεση Πόθεν Έσχες της Μπουρμπούλια

    Παραγραφή λόγω του νέου νόμου

    29/3/2006 12:30:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Στο αρχείο λόγω παραγραφής έθεσε το 5μελες εφετείο Αθηνών την υπόθεση της κατά συγχώνευση εφτάμηνης καταδίκης της πρώην ανακρίτριας Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια για παράλειψη υποβολής 2 δηλώσεων Πόθεν Έσχες. Η παραγραφή στηρίχτηκε στο νέο νόμο για επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης, που προβλέπει ότι καταδικαστικές αποφάσεις μέχρι 6 μήνες, όταν δεν έχουν καταστεί αμετάκλητες παραγράφονται. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η κ. Μπουρμπουλια, είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως σε φυλάκιση 5 μηνών για κάθε μία από τις παραλήψεις που συγχωνεύτηκαν σε φυλάκιση 7 μηνών. Την πρώην ανακρίτρια, η οποία δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, την εκπροσώπησε ο συνήγορος της. Εν τω μεταξύ, προθεσμία για την Δευτέρα για να απολογηθεί για ανακριβείς δηλώσεις Πόθεν Έσχες ζήτησε και πήρε μέσω του συνηγόρου του ο υπόδικος για εμπλοκή στο παραδικαστικό κύκλωμα, πρώην πρόεδρος πρωτοδικών Λεωνίδας Στάθης.

    [05] Κοινωνία

    Ζημιές σε έξι αυτοκίνητα

    Έκρηξη σε έκθεση αυτοκινήτων

    29/3/2006 10:19:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Εκτεταμένες ζημιές σε έξι αυτοκίνητα και στην πρόσοψη του κτιρίου προξένησε έκρηξη που σημειώθηκε λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα στην έκθεση αυτοκινήτων "Auto Experience", στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου 45, στην Αγία Βαρβάρα, Αιγάλεω. Οι αστυνομικοί μετά την έκρηξη βρήκαν και δεύτερο εκρηκτικό μηχανισμό, ο οποίος δεν εξερράγη και εξουδετερώθηκε από τους πυροτεχνουργούς με ελεγχόμενη έκρηξη. Οι εκρηκτικοί μηχανισμοί αποτελούνταν από μασούρια δυναμίτιδας. Στις 4 Μαρτίου άγνωστοι είχαν πετάξει στην ίδια έκθεση αυτοκινήτων χειροβομβίδα, η οποία επίσης προξένησε ζημιές σε αυτοκίνητα. Για το λόγο αυτό, οι αστυνομικοί θεωρούν ως πιθανότερη εκδοχή της επίθεσης τις προσωπικές διαφορές.

    [06] Κοινωνία

    Των υπαλλήλων ασφάλειας και ελέγχου

    Νέα απεργία στα αεροδρόμια

    29/3/2006 12:06:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Μικροκαθυστερήσεις στις πτήσεις όλων των αεροπορικών εταιρειών αναμένεται να σημειωθούν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης, λόγω της 24ωρης απεργίας, που πραγματοποιεί η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Ασφάλειας και Ελέγχου. Για τους ελέγχους των χειραποσκευών έχει οριστεί προσωπικό ασφαλείας. Σημειώνεται ότι υπηρεσίες security στα μεγάλα αεροδρόμια όπως τα "Ελευθέριος Βενιζέλος" και το "Μακεδονία", παρέχονται στον έλεγχο των χειραποσκευών.

    [07] Κοινωνία

    Για τις παραβάσεις που διαπίστωσε ο ΕΦΕΤ

    Στον εισαγγελέα η "Αγνό"

    28/3/2006 10:21:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Στον εισαγγελέα θα κατατεθεί η τελική έκθεση των ελεγκτών του Εθνικού Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), σχετικά με τις υγειονομικές παραβάσεις, που διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικού ελέγχου στις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ Α.Ε., στη Θεσσαλονίκη, ενώ οι αρμόδιες Αρχές αναμένεται να επιβάλλουν πρόστιμο στην εταιρεία. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Παπαθανασίου, συνεχάρη τον ΕΦΕΤ για τους ελέγχους του, ενώ επανέλαβε ότι "ελεύθερη αγορά δεν σημαίνει ασύδοτη αγορά" και τόνισε ότι υπάρχουν κανόνες, που πρέπει όλες οι επιχειρήσεις να τηρούν. Τα αρμόδια όργανα κατέσχεσαν περισσότερους από 64 τόνοι φρέσκου γάλακτος, οι οποίοι είχαν παστεριωθεί τουλάχιστον 2 μέρες νωρίτερα από την αναγραφόμενη ημερομηνία.Στο μεταξύ, οι ελεγκτές της Νομαρχίας Πειραιά διαπίστωσαν νέες παραβάσεις, όταν εντόπισαν και κατέσχεσαν από κατάστημα της δημοτικής αγοράς, 48,5 κιλά κρέατος με ελλιπείς σημάνσεις και σφραγίδες, που πωλούνταν ως ελληνικά. Τη Δευτέρα, στο ίδιο κρεοπωλείο είχαν εντοπιστεί ολλανδικά κρέατα, που πωλούνταν επίσης ως ελληνικά. Ο ιδιοκτήτης έχει ήδη παραπεμφθεί στον εισαγγελέα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παραβάσεις στην "Αγνό"

    [08] Κοινωνία

    Δήλωσε ο επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης

    "Γκανγκστερικές οι πράξεις της 17Ν"

    28/3/2006 9:35:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Με την κατάθεση του επιχειρηματία Βαρδή Βαρδινογιάννη συνεχίστηκε, την Τρίτη, στο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών η δίκη σε δεύτερο βαθμό των κατηγορουμένων ως μελών της οργάνωσης 17 Νοέμβρη. "Οι πράξεις της οργάνωσης ήταν γκανγκστερικές και όχι πολιτικές. Στόχος της επίθεσης ήμουν εγώ και οι συνεργάτες μου", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρδινογιάννης αναφερόμενος στην εναντίον του επίθεση, στις 20/11/1990, στη Ν. Ερυθραία. Τότε, ο γνωστός επιχειρηματίας και οι συνεργάτες του σώθηκαν από τις τρεις ρουκέτες, που εκτοξεύθηκαν εναντίον τους, χάρη στο τεθωρακισμένο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν. Οι παραπάνω δηλώσεις προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Δημήτρη Κουφοντίνα, που είχε επιχειρήσει να προσδώσει πολιτική χροιά στην επίθεση. Ο διάλογος Βαρδινογιάννη-Κουφοντίνα διεξήχθη σε υψηλούς τόνους, ενώ ο πρώτος χαρακτήρισε τις πράξεις της 17Ν "αίσχη" τονίζοντας ότι οι τρομοκράτες δεν είχαν κανένα δικαίωμα να κάνουν αυτά που έκαναν. Ένταση, όμως, προκλήθηκε και μεταξύ των κατηγορουμένων όταν το δικαστήριο εξέταζε την υπόθεση της επίθεσης σε βάρος του εισαγγελέα Κώστα Ανδρουλιδάκη.

    Σκληρή γλώσσα από τον Τζωρτζάτο

    Αφορμή στάθηκε η ανάγνωση από το δικαστήριο των επιστολών του Βασίλη Τζωρτζάτου, που είχαν δημοσιευθεί, με τις οποίες στρεφόταν κατά του Δημήτρη Κουφοντίνα.

    Ο Πάτροκλος Τσελέντης υποστήριξε ότι από την εμπειρία του στην οργάνωση και από τη γνωριμία του με τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο συμπεραίνει ότι η φρασεολογία του κειμένου στις επιστολές είναι του Γιωτόπουλου και όχι του Τζωρτζάτου.

    Άμεση ήταν η αντίδραση του Τζωρτζάτου , που απάντησε σε υψηλότατους τόνους λέγοντας: "Μιλάς εσύ, που σκότωσες ανθρώπους και τώρα πας να τη βγάλεις καθαρή;"

    Ιδιαίτερα επιθετικός ήταν ο Τζωρτζάτος και προς το Χριστόδουλο Ξηρό όταν αυτός επιχείρησε να παρέμβει.

    "Εσύ να πάρεις ένα σκοινί και να πας να κρεμαστείς", του είπε χαρακτηριστικά ο Τζωρτζάτος.

    [09] Κόσμος

    Οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις στη Γαλλία

    "Ιστορική" ημέρα

    29/3/2006 11:28:00 πμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ-REUTERS

    Τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων πενήντα χρόνων έζησε χθες η Γαλλία, καθώς τρία εκατομμύρια πολίτες σε όλη τη χώρα διαδήλωσαν κατά του νόμου για την πρώτη απασχόληση των νέων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οργανωτών, στο Παρίσι μετείχαν 700.000 άτομα στη διαδήλωση, 250.000 άτομα στη Μασσαλία, 70.000 στη Νάντ, 100.000 στο Μπορντώ και 60.000 στη Λιλ. Τα εργατικά συνδικάτα χαρακτήρισαν ως ιστορική την ημέρα, ενώ έστειλαν κοινή επιστολή στον πρόεδρο Σιράκ ζητώντας του να παρέμβει προσωπικά, ώστε να συζητηθεί και πάλι στη Βουλή το επίμαχο νομοσχέδιο.

    Εσωκομματικές κόντρες

    Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Ντε Βιλπέν παραμένει αδιάλλακτος αρνούμενος να αποσύρει το επίμαχο νομοσχέδιο, υπογραμμίζοντας ότι "η Δημοκρατία δεν δέχεται όρους και τελεσίγραφα".

    Ωστόσο πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος για διάλογο με στόχο την τροποποίηση του νόμου.

    Η στάση του όμως έχει προβληματίσει αρκετά στελέχη του κόμματός του, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που τον κατηγορούν ότι με την εμμονή του οδηγεί την Κεντροδεξιά σε "συλλογική αυτοκτονία".

    Μάλιστα ο υπουργός Εσωτερικών και εσωκομματικός του αντίπαλος, Νικολά Σαρκοζί, επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά χθες το βράδυ την πλατεία Δημοκρατίας, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη βίαια επεισόδια ανάμεσα σε νεαρούς κουκουλοφόρους και ισχυρές δυνάμεις της γαλλικής αστυνομίας και ζήτησε και πάλι μιλώντας στους δημοσιογράφους την αναστολή ισχύος του νόμου CPE.

    Χαρακτηριστικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι ότι ο πρόεδρος Σιράκ ακύρωσε την προγραμματισμένη για την Πέμπτη επίσκεψή του στη Χάβρη , όπου θα εγκαινίαζε το νέο λιμάνι, για να παραμείνει στο Παρίσι.

    Αύριο αναμένεται επίσης η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, από το οποίο έχει ζητήσει η αντιπολίτευση, να κηρύξει το νόμο αντισυνταγματικό.

    Επεισόδια και συλλήψεις

    Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι από την έναρξη των διαδηλώσεων για το συμβόλαιο πρώτης πρόσληψης περίπου 2.500 άνθρωποι έχουν συλληφθεί για επεισόδια.

    Μόνο χθες συνελήφθησαν 488 άνθρωποι στο Παρίσι και 299 στην υπόλοιπη χώρα.

    Ένα μέλος των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων για την καταστολή των ταραχών τραυματίσθηκε σοβαρά χθες στο πρόσωπο και νοσηλεύεται στο Παρίσι, ενώ 31 αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν σε ολόκληρη τη Γαλλία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μαζικές διαδηλώσεις στη Γαλλία

    [10] Κόσμος

    Ανάμεσα σε αστυνομικούς και Κούρδους

    Bίαια επεισόδια στην Τουρκία

    29/3/2006 10:55:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ

    Περίπου 35 άνθρωποι, μεταξύ αυτών 11 αστυνομικοί, τραυματίσθηκαν την Τρίτη στην Τουρκία, όταν ξέσπασαν βίαια επεισόδια ανάμεσα σε αστυνομικούς και Κούρδους που παρευρίσκονταν στην τελετή ταφής αυτονομιστών κούρδων μαχητών. Κατά την διάρκεια της κηδείας στο Ντιγιάρμπακιρ υπέστησαν ζημιές 70 γραφεία και άλλοι χώροι εργασίας, ενώ μια τράπεζα πυρπολήθηκε και καταστράφηκε ολοσχερώς, σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών Ασφαλείας. Οι νεαροί Κούρδοι πέταξαν μολότοφ, ενώ η αστυνομία έκανε χρήση ροπάλων, δακρυγόνων και κανονιών νερού και προέβη σε αρκετές συλλήψεις στην προσπάθειά της να θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο. Ωστόσο δεν δόθηκαν στοιχεία για τον αριθμό των συλληφθέντων. Η σύγκρουση σημειώθηκε στην κηδεία 14 μελών του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) που έχασαν τη ζωή τους το Σαββατοκύριακο σε επιχειρήσεις του στρατού στην περιοχή της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού στάλθηκαν στο Ντιγιάρμπακιρ από κοντινές πόλεις για να βοηθήσουν να αποκατασταθεί η τάξη. Συγκρούσεις σημειώθηκαν σε κηδεία αυτονομιστή στα Άδανα, στις τουρκικές ακτές στην Μεσόγειο.

    [11] Κόσμος

    Πέντε άτομα βρήκαν τραγικό θάνατο

    Φονική πυρκαγιά στην Ισπανία

    29/3/2006 9:27:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πυρκαγιά ξέσπασε αργά χθες το βράδυ σε ιδιωτική κλινική, που λειτουργούσε και ως οίκος ευγηρίας, στην ανατολική Ισπανία. Πέντε νοσηλευόμενοι βρήκαν τραγικό θάνατο και μια νοσοκόμα τραυματίστηκε. Η φωτιά σημειώθηκε στην ιατρική πτέρυγα του ιδιωτικού ινστιτούτου, στην περιοχή Μασαμαγκρέλ, έξω από την Βαλένθια, και επεκτάθηκε ταχύτατα. Περίπου 50 νοσηλευόμενοι στην ιδιωτική κλινική -όπου νοσηλεύονταν και άτομα με διαφόρων μορφών νοητικές διαταραχές- μεταφέρθηκαν εσπευσμένα σε άλλα ιδρύματα.Τα αίτια της πυρκαγιάς ερευνά η ισπανική αστυνομία.

    [12] Μ. Ανατολή

    Έκκληση Όλμερτ για διαπραγματεύσεις

    Το Καντιμά νικητής των εκλογών

    29/3/2006 7:21:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/3/2006 10:12:29 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ-BBC-REUTERS

    Το κόμμα Καντίμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ είναι ο νικητής των εκλογών στο Ισραήλ, καθώς με καταμετρημένο το 99,5% των ψήφων, εξασφαλίζει το 21,8% των ψήφων και 28 έδρες στη Βουλή, έναντι 15,1% και 20 εδρών του Εργατικού κόμματος. Ακολουθούν το κόμμα Σας που κερδίζει 13 έδρες, το υπερεθνικιστικό Γισραέλ Μπεϊτενού με 12 και το δεξιό Λικούντ με 11. Σημαντικό το ποσοστό αποχής, καθώς στις κάλπες προσήλθε το 62.3% των πολιτών, το χαμηλότερο στην εκλογική ιστορία της χώρας. Έτοιμος να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις, για την παραχώρηση κατεχόμενων εδαφών ώστε να ορισθούν τα τελικά σύνορα με τους Παλαιστινίους, δήλωσε ο Όλμερτ. Ωστόσο προειδοποίησε ότι εάν οι ειρηνευτικές προσπάθειες παραμείνουν τελματωμένες, τότε το Ισραήλ θα προχωρήσει στη μονομερή τελική χάραξη τους. Παράλληλα επανέλαβε το αίτημα του Ισραήλ για διάλυση των ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων, κάνοντας έκκληση για συμβιβασμό και ειρήνευση στη περιοχή.

    Αποδοχή της ήττας

    Νωρίτερα ο επικεφαλής του κόμματος Λικούντ Μπενιαμίν Νετανιάχου που κατέλαβε την πέμπτη θέση τελικά, παραδέχθηκε την ήττα του, δηλώνοντας ότι το κόμμα του υπέστη "βαρύτατο πλήγμα".

    Ο Νετανιάχου απέδωσε το αποτέλεσμα στη δυσαρέσκεια των πολιτών λόγω των αυστηρών οικονομικών μεταρρυθμίσεων, τις οποίες αναγκάσθηκε να επιβάλει ότι ήταν υπουργός Οικονομικών.

    "Η κατάσταση αυτή θα συνεχισθεί και ο λαός θα κατανοήσει ότι ήμασταν αναγκασμένοι να προβούμε σε τέτοιες ενέργειες για να διασώσουμε τη χώρα" δήλωσε ο Νετανιάχου στους απογοητευμένους οπαδούς του κόμματος του που είχαν συγκεντρωθεί στην έδρα του Λικούντ στο Τελ Αβιβ.

    Αντιδράσεις Παλαιστινίων

    Από τον νέο Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Ισμαήλ Χανίγια, ήρθε η πρώτη αντίδραση για το εκλογικό αποτέλεσμα στο Ισραήλ.

    Ο Χανίγια αμέσως μετά την ανακοίνωση των πρώτων exit polls που προέβλεπαν την επικράτηση του κόμματος Καντίμα του Εχουντ Ολμερτ, προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση του δεν πρόκειται να δεχθεί μονομερή βήματα από τη νέα κυβέρνηση του Ισραήλ για τη χάραξη οριστικών συνόρων.

    "Μια κυβέρνηση του Ισραήλ που δεν αναγνωρίζει τα νόμιμα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού για την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους δεν πρόκειται ποτέ να επιτύχει την ειρήνη ή να διευθετήσει οτιδήποτε στην περιοχή", δήλωσε ο Χανίγια σε συνέντευξη του στη Γάζα.

    Το ίδιο υποστήριξε και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, ζητώντας από τον Εχούντ Ολμέρτ, να εγκαταλείψει το σχέδιό του για μονομερή διαχωρισμό με τους Παλαιστίνιους.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC:Israel victor sets out programme

    Jerousaem Post: After counting 99% of the votes, Kadima gets 28 seats

    Haaretz: Olmert, declaring victory, appeals to Abbas for peace talks

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ωσεί παρών ο Σαρόν

    Στις κάλπες το Ισραήλ

    [13] Μ. Ανατολή

    Έκλεισαν οι κάλπες - Προηγείται το Καντίμα

    Ωσεί παρών ο Σαρόν

    28/3/2006 11:47:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/3/2006 11:00:01 πμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: BBC, NET

    Προηγείται το κόμμα που ίδρυσε ο Αριέλ Σαρόν, Καντίμα, σύμφωνα με τα πρώτα exit polls, που δόθηκαν στη δημοσιότητα, αμέσως μετά το κλείσιμο των καλπών στο Ισραήλ, το βράδυ της Τρίτης. Όπως φαίνεται, το Καντίμα θα καταλάβει από 29 έως 32 έδρες, στην Κνεσέτ, ενώ ακολουθούν οι Εργατικοί, του Αμίρ Περέτζ (20-22 έδρες). Έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι το Λικούντ, υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, το κόμμα από το οποίο είχε αποχωρήσει ο Σαρόν, εμφανίζεται τέταρτο, με μόλις 11 έδρες, ενώ την τρίτη θέση φαίνεται να καταλαμβάνει το ακροδεξιό κόμμα του Γισραήλ Μπεϊτένου, με 14 έδρες, στο 120μελές Κοινοβούλιο. Νικητής, όμως, των εκλογών αναδείχθηκε η αποχή καθώς εκτιμάται ότι μόλις το 60% των ψηφοφόρων προσήλθε στις κάλπες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στις κάλπες το Ισραήλ

    [14] Οικονομία

    Κατά τη συζήτηση της τροπολογίας για τις τράπεζες

    Ένταση εντός και εκτός Βουλής

    28/3/2006 10:57:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/3/2006 11:12:18 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Φορτισμένο το κλίμα εντός και εκτός Βουλής, το απόγευμα της Τρίτης, με αφορμή τη συζήτηση για την επίμαχη τροπολογία, που αφορά το Ασφαλιστικό των τραπεζών, και η οποία αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη. Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε αίτηση αντισυνταγματικότητας, που υποστηρίχθηκε από το ΚΚΕ και τον ΣΥΝ, όμως καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία. Στην ομιλία του, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, υποστήριξε ότι η Κυβέρνηση κάνει αυτό που επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον και κατέθεσε τέσσερις γνωμοδοτήσεις γνωστών συνταγματολόγων που έκριναν ότι η ρύθμιση είναι συμβατή με το Σύνταγμα. Την ώρα της συνεδρίασης, τραπεζοϋπάλληλοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Κοινοβούλιο, προκαλώντας κυκλοφοριακό πρόβλημα στο κέντρο της Αθήνας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κορυφώνεται η αντιπαράθεση

    [15] Μπάσκετ

    Συνεπής στο ραντεβού του ο "Αυτοκράτορας"

    28/3/2006 11:09:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Πανηγυρική πρόκριση στον τελικό του ULEB Cup κατέκτησε απόψε ο Άρης επικρατώντας με 82-77 της σερβικής Χέμοφαρμ στον επαναληπτικό των ημιτελικών της διοργάνωσης στη Θεσσαλονίκη. Οι "κίτρινοι" του Αντρέα Ματσόν, στο "καμίνι" του "Αλεξανδρειου" από τις θερμές εκδηλώσεις περίπου 6.000 φίλων του, που δημιούργησαν εκπληκτική ατμόσφαιρα, κατάφερε σε ένα συγκλονιστικό ματς να κάμψει την αντίσταση των αντιπάλων του και υπό συνεχή εναλλαγή των συναισθημάτων, να καλύψει την διαφορά των τριών πόντων του πρώτου αγώνα. Στο ραντεβού της 11ης Απριλίου στο βελγικό Σαρλερουά, ο Άρης θα αντιμετωπίσει τη ρωσική Δυναμό Μόσχας, που λίγη ώρα πιο πριν ζευγάρωσε στη ρωσική πρωτεύουσα με 92-81 τις νίκες της επί της Χάποελ Ιερουσαλήμ. Για την ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς, 10 πόντους πέτυχε ο διεθνής Λάζαρος Παπαδόπουλος, ενώ 7 πόντους σημείωσε ο Αντώνης Φώτσης.

    ΠαλικΑΡΗΣια πρόκριση

    Μετά το Κύπελλο Κυπελλούχων του 1993 στο Τορίνο, το Κύπελλο Κόρατς του 1997 στην Προύσα και το Τάσμπιονς Καπ του 2002 στη Θεσσαλονίκη, ο Άρης από σήμερα το βράδυ, ετοιμάζεται να προσθέσει μία ακόμη ευρωπαϊκή "κούπα" στην πλούσια τροπαιοθήκη του συλλόγου, αυτή του ULEB Cup του 2006. Τα παλικάρια του Αντρέα Ματσόν στην καυτή αρένα του "Αλεξάνδρειου Μέλαθρου" έπαιξαν όσο χρειαζόταν για να επιβληθούν με 82-77 της σερβικής Χεμοφάρμ και να εξασφαλίσουν την πρόκρισή τους στον τελικό της διοργάνωσης, στις 11 Απριλίου, στο Σαρλερουά του Βλεγίου.

    Στην κατάμεστη έδρα της Θεσσαλονίκης, το παιχνίδι δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τους "κίτρινους", που αιφνιδιάστηκαν από την ομάδα του Λούκας Παβλίσεβιτς. Εκμεταλλευόμενοι τα αμυντικά κενά των γηπεδούχων η Χέμοφαρμ βρέθηκε να προηγείται στο πρώτο δεκάλεπτο με 20-16. Στη συνέχεια όμως ο Άρης βρήκε το ρυθμό του και με βελτιωμένη άμυνα επιδόθηκε σε ρεσιτάλ κλεψιμάτων. Τελικά ο Μπρούερ ισοφάρισε για πρώτη φορά 31-31, 4 πριν τη λήξη του ημιχρόνου, η οποία βρήκε τους Θεσσαλονικείς "οδηγούς" στο σκορ με 43-37, χάρις σε μία θαυμάσια προσωπική ενέργεια του Ασημακόπουλου, μέσα σε ντελίριο ενθουσιασμού της κερκίδας.

    Στο β ημίχρονο οι Σέρβοι, προσπάθησαν να ξαναμπούν στο παιχνίδι και τα κατάφεραν μετά από συνεχή εναλλαγή του σκορ και με κάποια φαλτσοσφυρίγματα των διαιτητών, χάρις στον πολύ καλό απόψε Βουκοσάβλιεβιτς, ο οποίος έκανε το 62-61 για την ομάδα του. Από κει και πέρα το ματς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακατάλληλο για καρδιακούς, καθώς η αδρεναλίνη "έπιασε κόκκινα". Με τρίποντο του Κάστλ ο Άρης ξαναπήρε με 64-62 τα ηνία στο σκορ, αλλά στο 37 και πάλι οι Σέρβοι πέρασαν μπροστά με 70-68 και 72-71. Το "Αλεξάνδρειο" πήρε φωτιά όταν η μπάλα από τα χέρια του Μπρούερ, έξω από τα 6,25μ. "αναπαύτηκε" στο καλάθι των Σέρβων, δίνοντας στον Άρη σκορ πρόκρισης με 76-72. Οι φιλοξενούμενοι σε μία απέλπιδα προσπάθεια να μειώσουν και να πάνε στείλουν τουλάχιστον το ματς στην παράταση προσπάθησαν να μειώσουν, αλλά ο "Αυτοκράτορας" του ελληνικού μπάσκετ διατήρησε το πολύτιμο προβάδισμα με δίποντο του Ραϊαν Στακ 80-76. Το κερασάκι όμως στην "κίτρινη τούρτα" πρόσθεσε ο Κάστλ, ο οποίος διαμόρφωσε το τελικό 82-77, που έστειλε τον Άρη στο μεγάλο ραντεβού της 11ης Απριλίου με την Δυναμό Μόσχας.

    Τα δεκάλεπτα: 16-20, 43-37, 57-55, 82-77 ΑΡΗΣ: Στακ 20 (2), Καστλ 13 (1), Μπρούερ 25 (2), Σιγάλας 2, Πάντιους 14, Πέτροβιτς, Ουίλκινσον 2, Κουλ 2, Ασημακόπουλος 4. ΧΕΜΟΦΑΡΜ: Κόνλεϊ 15 (1), Ράιτ 19 (3), Τόπιτς 4, Μπόλιτς 10 (2), Τζιγκάνοβιτς 8, Γιοξίμοβιτς 1, Ραντίνοβιτς 2, Βουκοσάβλιεβιτς 18.

    [16] Μπάσκετ

    Ρεβάνς-πρόκριση θέλουν οι "πράσινοι"

    28/3/2006 10:04:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Με έκτο παίκτη τον κόσμο του ο Παναθηναϊκός υποδέχεται αύριο στο ΟΑΚΑ (Supersport 1, 21:45) την ιταλική Μπενετόν Τρεβίζο, στη "μητέρα των μαχών", του Top 16 της Ευρωλίγκα, για την πρόκριση στους "8" της διοργάνωσης. Μετά τη νίκη των Ιταλών στο Τρεβίζο με 76-69, το "μαγικό εισιτήριο" για την επόμενη φάση θα περάσει στα "πράσινα" χέρια, αν η ομάδα του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς καταφέρει να επικρατήσει των αντιπάλων της με +7 πόντους.

    Ομπράντοβιτς: "Δύσκολο το έργο μας"

    "Ο στόχος μας είναι νίκη με +7 πόντους" ξεκαθάρισε απόψε ο Σέρβος τεχνικός του Παναθηναίκού, στο ξεκίνημα των δηλώσεών του στην καθιεωρμένη συνέντευξη Τύπου των αγώνων της Ευρωλίγκα. "Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που θα είναι γεμάτο το ΟΑΚΑ. Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος έχει τις ίδιες φιλοδοξίες με εμάς", τόνισε ο "Ζοτς", που ελπίζει ότι το κατάμεστο γήπεδο θα δώσει "φτερά" στα πόδια των παικτών του, οι οποίοι θα πρέπει να είναι συγκεντρωμένοι καθόλη τη διάρκεια του αγώνα:

    "Όλοι είμαστε περήφανοι που αύριο θα είναι γεμάτο το γήπεδο. Εμείς αυτό που θέλουμε να κάνουμε, είναι να βγούμε στο παρκέ και να απολαύσουμε το παιχνίδι. Για να πετύχουμε το +7, χρειάζονται σαράντα λεπτά δουλειάς. Τίποτα δεν μπορεί να κριθεί από το πρώτο λεπτό. Είναι καλό που θα έρθει ο κόσμος και που πιστεύει πως θα πάρουμε νίκη και διαφορά. Όμως, αυτό δεν άλλαξε σε τίποτα την προετοιμασία μας. Δεν σημαίνει ότι πιστεύουμε πως θα είναι εύκολο το έργο μας, επειδή θα βγούμε μπροστά σε 18.000 κόσμο να παίξουμε. Η ιστορία γράφει και εμείς στον Παναθηναϊκό είμαστε υπερήφανοι που όπως στο ματς με την Εφές Πίλσεν, έτσι και στο αυριανό, θα είμαστε η ομάδα με τους περισσότερους φιλάθλους σε ματς της Ευρωλίγκα. Δεν έχει γίνει πουθενά αλλού κάτι τέτοιο" τόνισε ο τιμονιέρης του Παναθηναϊκού.

    Καλά... διαβασμένο το "τριφύλλι"

    Ο "Ζοτς", που στη συνέχεια επεσήμανε ότι "αν παίξουμε την άμυνα που παίξαμε στην Κωνσταντινούπολη και έχουμε τις ίδιες αλληλοβοήθειες, τότε η νίκη με διαφορά είναι σίγουρη" επιχείρησε να ακτινογραφήσει την αυριανή του αντίπαλο και το τρόπο παιχνιδιού της. "Ξέρουμε την φιλοσοφία του αντιπάλου μας, για αυτό και βασικός μας στόχος είναι να σταματήσουμε τον πρωτεύοντα και τον δευτερεύοντα αιφνιδιασμό της και να την οδηγήσουμε να παίξει περισσότερο πέντε εναντίον πέντε. Η Μπενετόν έχει πολλούς καλούς περιφερειακούς σκόρερς και πιστεύω πως κλειδί του αγώνα θα είναι η άμυνά μας, αλλά και η ικανότητά μας να διαβάζουμε στις επιθέσεις την άμυνα της αντιπάλου μας. Η Μπενετόν παίζει διαφορετικά μακριά από την έδρα της και διαφορετικά μέσα σε αυτή. Θέλουμε με την άμυνά μας να δυσκολέψουμε ιδιαίτερα τον Νίκολας, ο οποίος μαζί με τους Μπαρνιάνι και Σισκάουσκας αποτελούν το βαρόμετρό της. Επίσης, στο inside game, θα πρέπει να προσέξουμε τον Πόποβιτς. Όμως, έχουμε μελετήσει τα πάντα και είμαστε έτοιμοι" υποστήριξε ότι είναι καλά διαβασμένος για τις εξετάσεις της πρόκρισης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Με κόσμο και Mr Green κόντρα στη Μπενετόν

    [17] Μπάσκετ

    Με κόσμο και Mr Green κόντρα στη Μπενετόν

    28/3/2006 9:36:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Είδος εν ανεπαρκεία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί λίγες ώρες πριν από τον καθοριστικό αγώνα του Παναθηναϊκού με την ιταλική Μπενετόν Τρεβίζο (Supersport 1, 21:45), για τους 16 της Ευρωλίγκα, στο ΟΑΚΑ. Εκτός όμως από τον πύρινο κόσμο του τριφυλλιού, που αναμένεται να κατακλύσει το κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, το παρών στον αγώνα με τους Ιταλούς, θα δώσει και η νέα μασκότ της ομάδας, ο " Mr Green". Η επίσημη παρουσίαση του νέου μέλους της πράσινης οικογένειας, που θυμίζει κάτι από τους ήρωες των κόμικς της "Marvel" "Hulk" και "Flash" έγινε σήμερα, αμέσως μετά το τέλος της συνέντευξη τύπου του Ζέλικο Ομπράντοβιτς για την αναμέτρηση με τη Μπενετόν.

    [18] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Δοκιμάζεται στη Γαλλία η Μίλαν

    29/3/2006 1:18:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Οι αποψινές αναμετρήσεις στο γαλλικό "Ζερλάν" και στο "Τζουζέπε Μεάτσα", μεταξύ των Λιόν-Μίλαν (21:45, MEGA) και Ίντερ-Βιγιαρεάλ (00:10, MEGA) ρίχνουν την αυλαία των πρώτων αγώνων της προημιτελικής φάσης του Τσάμπιονς Λίγκ. Οι Γάλλοι πρωταθλητές, θα προσπαθήσουν μετά τον περσινό αποκλεισμό στους "8" από την ολλανδική Αϊντχόφεν, να αποδείξουν ότι "το πάθημα" τους έχει γίνει "μάθημα" ένα χρόνο μετά, κόντρα στους "ροσονέρι", που, μολονότι θα παίξουν χωρίς το Βραζιλιάνο Ζουνίνιο, ελπίζουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα που θα κάνει τον επαναληπτικό του Μιλάνου πιο εύκολο. Η Μίλαν στα χαρτιά, θεωρείται το φαβορί για την πρόκριση, αλλά δεν αρκεί αυτό αφού θα πρέπει να το αποδείξει και μέσα στο γήπεδο. Για την ομάδα του Αντσελότι, που μετά τις πετυχημένες εμφανίσεις του Φίλιπο Ιντζάγκι θεωρείται θεωρείται βέβαιο ότι επιθετικά θα στηριχθεί στους "Πίπο"-"Σέβα", επιστρέφει στην άμυνα μετά από τρεις μήνες απουσίας λόγω τραυματισμού, με το περιβραχιόνιο στο μπράτσο, ο διεθνής Πάολο Μαλντίνι.

    Θα συνεχίσει το παραμύθι της "Σταχτοπούτας";

    Στην ιταλική μητρόπολη της μόδας, η "Σταχτοπούτα" της διοργάνωσης, Βιγιαρεάλ, θέλει να συνεχίσει την εκπληκτική φετινή της πορεία. Για να το πετύχει όμως αυτό θα πρέπει να εκμεταλλευτεί στο έπακρον την απουσία του Πορτογάλου Λουίς Φίγκο για τους "νερατζούρι" και το "ντεφορμάρισμα" του Βραζιλιάνου παγκόσμιου πρωταθλητή, Αντριάνο.

    Ακόμη κι έτσι όμως τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου εύκολα, αφού η ομάδα του Μανουέλ Πελεγκρίνι θα παραταχθεί με πολλές ελλείψεις, αφού δεν υπολογίζει στη βοήθεια του τραυματία Αρουαμπαρένα και των τιμωρημένων Χοσίκο, Τακινάρντι. Αντίθετα με τη φανέλα της Βιγιαρεάλ επιστρέφει απόψε ο Χουάν Πάμπλο Σορίν.

    Από την άλλη η γηπεδούχος ομάδα του Μαντσίνι, θα προσπαθήσει να διασκεδάσει με νίκη επί των Ισπανών την ήττα στο καμπιονάτο από την Πάρμα και να διεκδικήσει το δικαίωμα να συνεχίσει σε μεγάλη διοργάνωση, αφού ο τίτλος στην Ιταλία, αποτελεί πλέον "άπιαστο όνειρο".

    [19] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Βρόντηξαν δις τα "κανόνια"

    29/3/2006 12:04:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ούτε το λασπωμένο τερέν του Χαϊμπουρι από τη συνεχή βροχή που έπεφτε από το ξεκίνημα της αναμέτρησης Άρσεναλ-Γιουβέντους δεν κατάφερε να καλύψει τη λάμψη του αστέρα των "κανονιών", Τιερί Ανρί. Ο Γάλλος διεθνής, που έκανε δύσκολη τη βραδιά της "Μεγάλης Κυρίας" κατέφερε με δικό του γκολ να συνεχίσει, ό,τι ξεκίνησε στο 40 ο συμπατριώτης του Φαμπρέγκας και να χαρίσει στο 69 τη νίκη στην αγγλική ομάδα με 2-0. Έτσι σε επτά βράδια η Άρσεναλ θα μεταβεί στο Τορίνο για τον επαναληπτικό με τους "μπιανκονέρι", έχοντας ένα σημαντικό πλεονέκτημα πρόκρισης. Από την άλλη οι Ιταλοί, που έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στην άμυνά τους και προσπάθησαν κυρίως με αντεπιθέσεις να πλήξουν την εστία του Λέμαν, στην έδρα της θα έχει δύσκολο έργο, αφού θα πρέπει να ανατρέψει το εις βάρος της σκορ, χωρίς τους αποβληθέντες με δύο κίτρινες κάρτες Καμερονέζι, Ζεμπινά και το Γάλλο Βιερά, που συμπλήρωσε τρεις κίτρινες κάρτες και χάνει επίσης τη ρεβάνς.

    Οι συνθέσεις του αγώνα

    Διαιτητής: Πέτερ Φρόεντφελντ (Σουηδία)

    Κίτρινες: Καμορανέζι, Τρεζεγκέ, Βιεϊρά, Ζεμπινά

    Κόκκινες: Καμορανέζι (87΄ δεύτερη κίτρινη), Ζεμπινά (89΄ δεύτερη κίτρινη)

    ΑΡΣΕΝΑΛ: Λέμαν, Έμπουε, Τουρέ, Σεντέρος, Φλαμινί, Πιρές, Φεμπρέγκας, Χλεμπ, Τζιλμπέρτο, Ρέγιες (82΄ Φαν Πέρσι), Ανρί

    ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ: Μπουφόν, Ζεμπινά, Τιράμ, Καναβάρο, Τζαμπρότα, Καμορανέζι, Έμερσον, Βιεϊρά, Μούτου (72΄ Κιελίνι), Ιμπραϊμοβιτς, Τρεζεγκέ (79΄ Ζαλαγιέτα)

    [20] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Μαγική εικόνα" το 0-0 στο "Ντα Λουζ"

    28/3/2006 11:51:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Δεν ανέδειξε νικητή η αναμέτρηση του πρώτου ημιτελικού του Τσάμπιονς Λίγκ, καθώς στο "Ντα Λουζ" της Λισαβόνας, Μπενφίκα και Μπαρτσελόνα, έπαιξαν ανοιχτά και έμειναν ισόπαλοι 0-0. Το τελικό σκορ, σίγουρα αδικεί τις δύο ομάδες, που έχασαν σωρεία μεγάλων ευκαιριών εκατέρωθεν για να ανοίξουν το σκορ, αλλά ο φρενήρης ρυθμός του παιχνιδιού ικανοποίησε τους φιλάθλους, που απόλαυσαν ένα χορταστικό θέαμα, από το οποίο έλειπε μόνο η "μπάλα στα δίχτυα". Έτσι οι δύο ομάδες θα λύσουν οριστικά τις διαφορές τους στις 5 Απριλίου στον επαναληπτικό του "Καμπ Νου", όπου θεωρητικά οι Καταλανοί έχουν το προβάδισμα στην υπόθεση πρόκριση απέναντι στην παρέα του Γιώργου Καραγκούνη, που μπήκε ως αλλαγή στο 65 στη θέση του ανύπαρκτου Τζιοβάνι. Δύο δοκάρια στο 58, 59 είχαν οι Καταλανοί με τους Λάρσον και Μότα αντίστοιχα, ενώ στο οι "Αετοί" ζήτησαν πέναλτι στο 70 σε χέρι του Μότα.

    Οι συνθέσεις των ομάδων

    Διαιτητής: Στιβ Μπένετ (Αγγλία)

    Κίτρινες: Μίκολι - Ινιέστα, Ντέκο, Μπελέτι

    ΜΠΕΝΦΙΚΑ: Μορέτο, Ρικάρντο Ρότσα, Λουιζάο, Αντερσον, Λεό, Μπέτο, Πετίτ, Μανουέλ Φερνάντες, Σιμάο, Τζεοβάνι (68΄ Καραγκούνης), Ρομπέρ (46΄ Μίκολι)

    ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Βαλντές, Μπελέτι, Ολεγκέρ, Μότα, Φαν Μπρόνκχορστ, Ντέκο (76΄ Γκάμπρι), Φαν Μπόμελ, Ινιέστα, Λάρσον (76΄ Ζιουλί), Ετό, Ροναλντίνιο

    Ελπίζει στη ρεβάνς ο Καραγκούνης

    Ικανοποιημένος από το τελικό 0-0 δήλωσε μετά τη λήξη του αγώνα του "Ντα Λουζ" στις κάμερες της ΝΕΤ ο διεθνής άσος της Μπενφίκα, Γιώργος Καραγκούνης, ο οποίος στάθηκε κυρίως σε μία φάση: "Στο πρώτο ημίχρονο ήμασταν τυχεροί καθώς η Μπαρτσελόνα, ως μεγάλη ομάδα έχασε πολλές ευκαιρίες. Στο δεύτερο όμως ήταν ένα άλλο παιχνίδι. Πιέσαμε, επιβάλλαμε το ρυθμό μας και στα τελευταία 15 λεπτά θα μπορούσαμε να είχαμε σημειώσει ένα γκολ" υποστήριξε ο "Κάρα" που στάθηκε σε μία καθοριστική φάση για την ομάδα του αυτή στο 70: "Το χέρι του Μότα είναι η φάση του αγώνα, αφού μετά η Μπαρτσελόνα θα συνέχιζε με δέκα παίκτες, ενώ εμείς θα είχαμε κερδίσει και το πέναλτι " δήλωσε ο Έλληνας παίκτης, που εξέφρασε την επιθυμία του να αγωνίζεται από την αρχή του αγώνα και όχι ως αλλαγή κοντά στο 60, εκτός αν πρόκειται για γούρι του Ολλανδού προπονητή του, Ρόναλντ Κούμαν.

    Για τον επαναληπτικό ο Γιώργος Καραγκούνης, αν και δεν παρέλειψε να χρίσει ως φαβορί την "Μπαρτσα", δήλωσε αισιόδοξος, καθώς θεωρεί το 0-0 καλό αποτέλεσμα: "Από την αρχή φαβορί για την πρόκριση είναι η Μπαρτσελόνα. Εμείς θα πάμε στον επαναληπτικό χωρίς άγχος διεκδικώντας τις ελπίδες που μας δίνει το 0-0 και το γεγονός ότι δεν έχουμε δεχθεί γκολ στο "Ντα Λουζ", αφού σε περίπτωση που πετύχεις κάποιο τέρμα, τότε αποκτάς σημαντικό πλεονέκτημα. Έχουμε γρήγορους παίκτες και με λίγη τύχη ίσως καταφέρουμε να κάνουμε ένα ακόμη βήμα, να αποκλείσουμε την Μπαρτσελόνα όπως αποκλείσαμε και άλλες μεγάλες ομάδες" τόνισε ο Γιώργος Καραγκούνης που με την είσοδό του έδωσε νέο αέρα στο παιχνίδι της "Αετών της Λισσαβόνας".

    [21] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Η FIFA "ρίχνει το γάντι" στη G-14

    28/3/2006 9:21:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Έτοιμη να ανοίξει πόλεμο με τους 18 ισχυρότερους συλλόγους της Ευρώπης, που συγκροτούν το "μπλοκ" της G-14, δείχνει η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, σε περίπτωση που εις εξ αυτών απαγορεύσει σε ποδοσφαιριστή τους να ανταποκριθεί σε κλήση από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της πατρίδας του. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που εδώ και αρκετό καιρό έχει προκαλέσει ρήξη στις σχέσεις της UEFA και της FIFA με ομάδες όπως οι Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, η Μπάγερν, Μίλαν Γιουβέντους, που μεταξύ άλλων απαρτίζουν τη G14.

    Δεν αστειεύεται ο Μπλάτερ

    Οι 18 κορυφαίοι σύλλογοι ζητούν την αλλαγή των κανονισμών σχετικά με την υποχρεωτική αποδέσμευση ποδοσφαιριστών για διεθνείς αγώνες και την αποζημίωση των ομάδων , εάν οι παίκτες τραυματιστούν στη διάρκεια των υποχρεώσεών τους με τις εθνικές ομάδες.

    Το παραπάνω αίτημα όμως βρίσκει αντίθετο τον πρόεδρο της FIFA, Σεπ Μπλάτερ, ο οποίος έστειλε το εξής μήνυμα: "Αν κάποιος από τους συλλόγους της G-14 αρνηθεί σε παίκτη του να συμμετάσχει στην εθνική ομάδα της χώρας του, τότε η FIFA έχει καθήκον να επέμβει. Οι σύλλογοι που θα πράξουν κάτι τέτοιο, θα αποκλειστούν από τις διεθνείς διασυλλογικές διοργανώσεις. Θα πρέπει, λοιπόν, να αποφασίσουν, γνωρίζοντας ότι, αν θέλουν πόλεμο, θα τον έχουν» προειδοποίησε ο κ. Μπλάτερ.

    [22] Πολιτισμός

    Στην Grand Gallery της Νέας Υόρκης

    "Αντικατοπτρισμοί από την Ελλάδα"

    29/3/2006 11:30:00 πμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    "Αντικατοπτρισμοί από την Ελλάδα" είναι ο τίτλος της έκθεσης εννέα διακεκριμένων Ελλήνων ζωγράφων που θα παρουσιαστεί στη Νέα Υόρκη από τις 4 17 Απριλίου. Η έκθεση, της οποίας συντονιστής είναι ο συλλέκτης Γ. Σταθόπουλος, θα πραγματοποιηθεί στην Grand Gallery, έναν από τους μεγαλύτερους εκθεσιακούς χώρους στο Μανχάταν, στο ιστορικό National Arts Club. Συνολικά θα εκτεθούν 35 έργα.

    Η Εριέττα Βορδώνη, ο Κωστής Γεωργίου, ο Γιώργος Γκολφίνος, ο Στέφανος Δασκαλάκης, ο Παύλος Σάμιος, η Μαρία Φιλοπούλου και ο Μανώλης Χάρος είχαν πραγματοποιήσει ομαδική έκθεση και το 2004 στο St Augustine της Φλόριντα, η οποία γνώρισε μεγάλη επιτυχία.

    Αυτή τη φορά στην ομάδα των ταλαντούχων συμπατριωτών μας, έρχονται να προστεθούν και δύο επιπλέον ζωγράφοι, ο Γιώργος Ρόρρης και ο Μανώλης Ζαχαριουδάκης.

    Οι εννέα ζωγράφοι, τηρώντας την τεχνοτροπία και τον χαρακτήρα τους, αποτελούν μία εικαστική ενότητα, βασισμένη στο δυναμισμό της εκφραστικότητας που τους συνδέει.

    Η παραστατικότητα και ο εξπρεσιονισμός τους δημιουργεί συνθέσεις πλούσιες σε θεματολογία και τεχνοτροπία, όπως προσωπογραφίες, τοπία, θαλασσογραφίες και πιο αφηρημένες δημιουργίες

    Σχετικά Links:

    Reflections from Greece

    [23] Υγεία

    Ενταντικοί έλεγχοι σε ανθρώπους

    Νέα κρούσματα στην Ινδία

    29/3/2006 11:37:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/3/2006 11:52:00 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Σαρωτικούς ελέγχους πραγματοποιούν σε ανθρώπους οι ινδικές υγειονομικές αρχές μετά τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών στη δυτική Ινδία, για τρίτη φορά μέσα σε δύο μήνες. Αρκετά κρούσματα της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκαν σε πουλερικά στο κρατίδιο Μαχαράστρα και ένα στο γειτονικό Μαντχία Πραντές. Οι αρχές υποπτεύονται πως πρόκειται για το θανατηφόρο ιό Η5Ν1 και ήδη έχουν σταλεί δείγματα σε εργαστήρια για επιβεβαίωση. Σε 200 χωριά του κρατιδίου Μαχαράστρα θα θανατωθούν 250.000 πουλερικά την Τετάρτη και την Πέμπτη, ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Χτύπησε" και την Τσεχία ο Η5

    [24] Τεχνολογία

    Ολική έκλειψη Ηλίου

    Η Σελήνη στο "δρόμο" του Ήλιου

    29/3/2006 8:35:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/3/2006 10:49:36 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ένα σπάνιο φυσικό φαινόμενο θα έχουμε την ευκαιρία να βιώσουμε απόψε το μεσημέρι σταδιακά από τις 12.30 έως τις 3.30. Γη Σελήνη και Ήλιος θα βρεθούν στην ίδια ευθεία με το μοναδικό δορυφόρο του πλανήτη μας, να "κρύβει" για λίγες ώρες τον ζωοδότη. Η πρώτη ολική έκλειψη Ηλίου της χιλιετίας, θα είναι ορατή στη χώρα μας, με το Καστελόριζο να "κλέβει" την παράσταση καθώς θα είναι το μοναδικό μέρος στον κόσμο, όπου το φαινόμενο θα είναι ορατό κατά 100%. Από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, η έκλειψη θα είναι μερική, σε ποσοστό 84% και 75%, αντίστοιχα και θα αγγίξει το μέγιστο σημείο της στις 13:47 το μεσημέρι. Το φαινόμενο έχει προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον, με επιστήμονες ερασιτέχνες αστρονόμους, αλλά και πολλούς τουρίστες να έχουν συρρεύσει στο ακριτικό νησί για την καλύτερη παρακολούθησή του. Σε αυτό συμβάλει και το γεγονός ότι η επόμενη ολική έκλειψη που θα γίνει ορατή από την Ευρώπη θα γίνει μετά από 82 ολόκληρα χρόνια. Οι ειδικοί πάντως προειδοποιούν, όσους θέλουν να παρακολουθήσουν το φαινόμενο, να φορέσουν ειδικά γυαλιά, καθώς η παρατήρηση της έκλειψης με απροστάτευτα μάτια εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους.

    Η κορύφωση του φαινομένου θα διαρκέσει μόνο τρία λεπτά, 13:52-13:55 ώρα Ελλάδος.

    Τη στιγμή εκείνη, στη θέση του ήλιου θα φαίνεται ένας μαύρος δίσκος (η σελήνη), αναδεικνύοντας γύρω του το λευκό ηλιακό στέμμα.

    Παράλληλα η θερμοκρασία θα μειωθεί αισθητά κατά πέντε με έξι βαθμούς, θα μειωθεί η υγρασία, θα δυναμώσει ο αέρας, ενώ θα σουρουπώσει και θα φανούν τα λαμπρότερα αστέρια και οι πλανήτες Αφροδίτη και Ερμής.

    Τις επιπτώσεις που θα έχει η σημερινή ολική έκλειψη ηλίου στην ατμόσφαιρα και στα επιφανειακά στρώματα της θάλασσας, θα μελετήσουν Έλληνες επιστήμονες σε 4 πόλεις της χώρας μας.

    Το ελληνικό κοινό θα έχει τη δυνατότητα να δει δορυφορικά την έκλειψη με τη βοήθεια του ελληνικού τηλεοπτικού δορυφόρου Hellas Sat, ο οποίος, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τον παροχέα δορυφορικού εξοπλισμού ENGs, θα την μεταδώσει τηλεοπτικά.

    Παράλληλα θα στήσει γιγαντοοθόνη στο Σύνταγμα για να παρακολουθήσει ο κόσμος την έκλειψη ηλίου από το Καστελόριζο.

    Το φαινόμενο μπορείτε να το παρακολουθήσετε ζωντανά και από το Διαδίκτυο, από το ειδικό site που έστησε το Πανεπιστήμιο στο http://solar-eclipse.uoa.gr/, αλλά και από τις διευθύνσεις, http://www.eclipse.org.uk και http://sunearthday.nasa.gov.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ηλιακό "κρυφτούλι"


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 29 March 2006 - 10:02:53 UTC