Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-03-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μεγάλη η συμβολή της ελληνικής ναυτιλίας
  • [02] Αντιπαράθεση για τον OTE
  • [03] Συνέδριο του ΕΛΚ στη Ρώμη
  • [04] Στο Μαξίμου ΕΛ.ΑΣ. – Πυροσβεστική
  • [05] Ξανά στη Vodafone η ΑΔΑΕ
  • [06] Επιχείρηση Κιβωτός
  • [07] Καταθέσεις για τη μοιραία μετάγγιση
  • [08] Ένταση για σφράγισμα σούπερ μάρκετ
  • [09] Θέμα χρόνου η έκδοση Βαβύλη
  • [10] "Καμπάνα" για την τηλε-απάτη
  • [11] Δίωξη κατά της ΑGB
  • [12] Αυστηρά μέτρα για τις πενταήμερες
  • [13] "Εκδρομικοί" παραχαράκτες
  • [14] Σοκ για πρόωρο τέλος μαθητή
  • [15] Κρίνεται η τύχη του CPE
  • [16] Σαφές μήνυμα προς το Ιράν
  • [17] Ελεύθερη η Τζιλ Κάρολ
  • [18] "Μάχη" για τη σύμβαση
  • [19] Σάντος: "Έχω το δικαίωμα στην αμφιβολία"
  • [20] Παρέμεινε στο "λιμάνι" ο Ριβάλντο
  • [21] Άνετα στον ημιτελικό ο ΠΑΟ
  • [22] Ραντεβού στη Θεσσαλονίκη
  • [23] Στην Πάτρα τα βραβευμένα του "9"
  • [24] H μνήμη του σώματος
  • [25] Η Τέχνη προστατεύει
  • [26] Έργα Θεοδωράκη στο "Μπρούκνερχαους"
  • [27] Gallery για ... γιόγκα
  • [28] Τριχωτή απειλή!
  • [29] Στο Μαντάμ Τισό ο πρίγκιπας Χάρι

    [01] Πολιτική

    Ομιλία του Κ. Παπούλια σε ημερίδα

    Μεγάλη η συμβολή της ελληνικής ναυτιλίας

    30/3/2006 7:56:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Για τη μεγάλη προσφορά της ελληνικής ναυτιλίας και την τεράστια οικονομική συμβολή της στο κοινωνικό σύνολο, μίλησε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, σε ημερίδα που οργάνωσε το Ναυτικό Επιμελητήριο για την ελληνική ναυτιλία. Η διοίκηση του Επιμελητηρίου προσέφερε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας μια ελληνική τριήρη, φυσικά σε μικρογραφία. Με πρωτοβουλία του Ναυτικού Επιμελητηρίου στις 5 Απριλίου θα γιορτάζεται κάθε χρόνο η προσφορά του Εμπορικού Ελληνικού Ναυτικού. Την πρωτοβουλία αυτή χαιρέτησαν θερμά όσοι βρέθηκαν στην εκδήλωση.

    [02] Πολιτική

    Με αφορμή τη πρόταση Βουρλούμη

    Αντιπαράθεση για τον OTE

    30/3/2006 6:02:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Αντιδράσεις προκαλεί στους κόλπους των εργαζομένων η πρόταση του προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΤΕ, Παναγιώτη Βουρλούμη για ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού. Σύμφωνα με τον κ. Βουρλούμη, η ανάγκη της πλήρους ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ είναι άμεση, προκειμένου να επιβιώσει στο νέο περιβάλλον που δημιουργείται στις τηλεπικοινωνίες. Ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, τόνισε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, παραπέμποντας στην πρόσφατη δήλωση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη. Πρόσθεσε δε ότι για τέτοια θέματα την απόφαση παίρνει η κυβέρνηση. Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ, με δήλωση του υπεύθυνου του Τομέα Απασχόλησης του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, Ευάγγελου Βενιζέλου ζήτησε από την κυβέρνηση να μην κρατά απαθή στάση απέναντι στο μέλλον του ΟΤΕ.

    "Απαράδεκτες και συκοφαντικές τις αιχμές του κατά των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού τους κινήματος", χαρακτήρισε τις δηλώσεις κ. Βουρλούμη η ΟΜΕ-ΟΤΕ.

    Η ΟΜΕ-ΟΤΕ στην ανακοίνωσή της κάνει λόγο για "ακραίες νεοφιλελεύθερες συνταγές, η εφαρμογή των οποίων οδηγεί σε πλήρη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων και σ΄ ένα εργασιακό μεσαίωνα" και οι οποίες θα πρέπει να αποκρουστούν με κάθε τρόπο από τους εργαζόμενους.

    Από ην πλευρά του ο αρμόδιος τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κάλεσε την κυβέρνηση να μην παρακολουθεί απαθής τις δηλώσεις και τις ενέργειες του ανθρώπου της στον ΟΤΕ, προσθέτοντας πως "οφείλει να πει επιτέλους ποια είναι η άποψη της για το μέλλον και τις προοπτικές ανάπτυξης του Οργανισμού που λόγω του μεγέθους και του ρόλου του επηρεάζουν καταλυτικά το σύνολο της αγοράς τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών".

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του διοικητή του ΟΤΕ το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, Δημήτρης Στρατούλης, τόνισε ότι ο κ. Βουρλούμης, αξιοποιεί τον πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης της Ν.Δ. για τις ΔΕΚΟ, για να κατεδαφίσει πλήρως τις εργασιακές σχέσεις και των ήδη εργαζομένων στον ΟΤΕ, αλλά και για τη διευκόλυνση του πλήρους ξεπουλήματος του Οργανισμού σε ιδιώτες.

    [03] Πολιτική

    Πραγματοποιείται παρουσία του κ. Καραμανλή

    Συνέδριο του ΕΛΚ στη Ρώμη

    30/3/2006 2:46:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/3/2006 3:17:04 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Με τη συμμετοχή και του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ξεκινούν σήμερα στη Ρώμη οι διήμερες εργασίες του 17ου τακτικού συνρδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Στην ατζέντα των θεμάτων περιλαμβάνεται η παρουσίαση του κεντρικού πολιτικού μανιφέστου με τις προτεραιότητες του ΕΛΚ για τα ζητήματα που απασχολούν σήμερα την ΕΕ, μια σειρά ψηφισμάτων, καθώς επίσης και τροποποιήσεις στο καταστατικό, στο πλαίσιο των οποίων αναμένεται να θεσμοθετηθεί η πρόταση που έχει καταθέσει η ΝΔ για τη δημιουργία θέσης Γραμματέα Εξωτερικών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

    Η φετινή διοργάνωση συμπίπτει με τον εορτασμό των 30 χρόνων από την ίδρυση του ΕΛΚ και έχει ως στόχο την εκλογή προέδρου, αντιπροέδρων, γενικού γραμματέα και ταμία.

    Τον Κώστα Καραμανλή συνοδεύουν η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ο Υπουργός Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης και αρκετά στελέχη της ΝΔ. Παρόντες θα είναι επίσης 15 πρωθυπουργοί ευρωπαϊκών κρατών, ανάμεσα στους οποίους η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και ο Καγκελάριος της Αυστρίας Βόλφγκαγκ Σιούσελ, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο και μέλη της Επιτροπής, όπως ο Έλληνας Επίτροπος Σταύρος Δήμας. Ο Κ. Καραμανλής στο περιθώριο του Συνεδρίου θα έχει συναντήσεις τόσο με τον Αυστριακό ομόλογό του όσο και με τον πρόεδρο της Γεωργίας κ. Σαακασβίλι.

    Στο Συνέδριο αναμένεται να παρευρεθούν περισσότεροι από 800 εκπρόσωποι, από 68 κόμματα που είναι μέλη, συνδεδεμένα μέλη, ή παρατηρητές στο ΕΛΚ από 35 ευρωπαϊκά κράτη, εντός και εκτός της ΕΕ.

    [04] Πολιτική

    Συνάντηση Καραμανλή με τους αρχηγούς

    Στο Μαξίμου ΕΛ.ΑΣ. Πυροσβεστική

    30/3/2006 1:54:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Αποτελεσματικότερη δράση για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας ζήτησε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της νέας ηγεσίας της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Βύρωνα Πολύδωρα. Όπως είπε ο κ. Πολύδωρας, στόχος της ηγεσίας του Υπουργείου είναι να αισθάνονται οι πολίτες ασφαλείς. Σε ότι αφορά στο Πυροσβεστικό Σώμα, επιδίωξη είναι η πρόληψη και η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ενώ στην Αστυνομία προέχει ο σεβασμός και η υπεράσπιση του πολίτη, καθώς και η εξουδετέρωση των κακοποιών σε όλη την κλίμακα των εγκληματικών δράσεων. Εκτός από τον νέο αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., Τάσο Δημοσχάκη και της Πυροσβεστικής, Ανδρέα Κόη, τον κ. Πολύδωρα συνόδευσαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Στέλιος Σύρρος, ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιώργος Καρδάρας, ο επιτελάρχης Στράτος Κυριακάκης, ο Επιθεωρητής Μακεδονίας, Γεώργιος Ανδραβίζος και ο επιθεωρητής Νότιας Ελλάδας, Βασίλειος Τσιατούρας.

    [05] Κοινωνία

    Αιφνιδιαστικός έλεγχος

    Ξανά στη Vodafone η ΑΔΑΕ

    30/3/2006 5:13:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/3/2006 6:07:04 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ - ΝΕΤ

    Με αιφνιδιαστικό έλεγχο στη Vodafone συνεχίστηκαν την Πέμπτη οι έρευνες της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) για την υπόθεση των υποκλοπών. Κλιμάκιο της Αρχής έμεινε στις κεντρικές εγκαταστάσεις της εταιρείας επί 6 ώρες, μετά από τα νέα στοιχεία αλλά και τα κενά που προέκυψαν από την μέχρι τώρα έρευνα. Αφορμή για τον έλεγχο αποτέλεσε το τρίτο κατά σειρά τρισέλιδο υπόμνημα της Vodafone προς την ΑΔΑΕ, που εστάλη πριν από δύο ημέρες και το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, κάνει λόγο για τέταρτο "μολυσμένο" κόμβο, εκτός των τριών γνωστών στον Κηφισό και την Παιανία. Μάλιστα, κλιμάκιο της Αρχής μετέβη το απόγευμα στις τεχνικές εγκαταστάσεις της Vodafone στον Κηφισό, ενώ σκοπεύει να επισκεφθεί και τους υπόλοιπους "μολυσμένους" κόμβους της εταιρείας. Στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, η ΑΔΑΕ θα αποστείλει στη Βουλή ένα πρώτο πόρισμα για την υπόθεση, ενώ το τελικό αναμένεται στις αρχές Μαΐου.

    "Θα υπάρξει ικανοποιητική απάντηση σε όλα από τους αρμόδιους Υπουργούς", τόνισε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βύρων Πολύδωρας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

    Στο μεταξύ, τη διαβεβαίωση ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) λειτουργεί στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας, έδωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, ερωτηθείς εάν η σημερινή ή η πρώην διοίκηση της ΕΥΠ έχουν ενημερώσει την Κυβέρνηση για συμμετοχή τους σε νόμιμες ή παράνομες υποκλοπές.

    Παράλληλα, ο κ. Αντώναρος επανέλαβε πως όσα στοιχεία είχε η Κυβέρνηση τα κατέθεσε στη Δικαιοσύνη, καλώντας όσους ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν κάτι για την υπόθεση να πράξουν το ίδιο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διαξιφισμοί για τις υποκλοπές

    [06] Κοινωνία

    Σε εξέλιξη ο Μαραθώνιος της ΕΡΤ

    Επιχείρηση Κιβωτός

    30/3/2006 1:08:00 μμ

    Ραδιοτηλεοπτικό Μαραθώνιο για τα παιδιά της Κιβωτού, πραγματοποιεί από τις έξι το πρωί η ΕΡΤ. Η Κιβωτός είναι μία μη κυβερνητική οργάνωση, που τα τελευταία εννιά χρόνια προσφέρει ασφάλεια, προστασία και αγάπη σε παιδιά που τη χρειάζονται. Καρδιά και ψυχή της είναι ο Πατέρας Αντώνιος Παπανικολάου, που όλα αυτά τα χρόνια έχει συγκεντρώσει κοντά του νέους και νέες, δημιουργώντας μαζί τους μια σχέση εμπιστοσύνης. Το εγχείρημα είναι σπουδαίο. Πρέπει να συγκεντρωθούν τα χρήματα για την ανέγερση μίας μόνιμης στέγης που θα στεγάσει τα όνειρα 200 παιδιών. Και όλοι μαζί, μπορούμε να βοηθήσουμε!

    Προσφορές ελπίδας

    Ο Μαραθώνιος θα συνεχισθεί μέχρι τα μεσάνυχτα.

    Όσοι επιθυμούν να συνδράμουν, μπορούν να δίνουν τις προσφορές τους στις τράπεζες:

    Εθνική Τράπεζα:180/47 04 17-79 (ΙΒΑΝ: GR97 0110 1800 0000 1804 7041 779) Εμπορική Τράπεζα: 8 5 4 3 8 5 2 2 Alpha Bank: 115 00 20 02 019 118 Eurobank: 0026.0003.08.0200575515 Αγροτική Τράπεζα: 017 04 00 55 72 18 Τράπεζα Πειραιώς: 5011-026757-274

    Επίσης μπορούν να δηλώσουν τις προσφορές τους στο τηλεφωνικό κέντρο:

    210 95 56 400

    ή να στείλουν SMS

    Γράψτε Κ και στείλτε το ΣΤΟ 1818 (1 ευρώ/sms)

    [07] Κοινωνία

    Σε εξέλιξη η εισαγγελική έρευνα

    Καταθέσεις για τη μοιραία μετάγγιση

    30/3/2006 6:52:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/3/2006 7:14:51 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη η εισαγγελική έρευνα για τη μόλυνση δύο ανθρώπων, με τον ιό του ΑΙDS κατά τη διάρκεια μετάγγισης αίματος. Ο διευθυντής του κέντρου αιμοδοσίας κ. Παπαγιάννης εξετάστηκε σήμερα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ αύριο αναμένεται να καταθέσει και ο 38άχρονος αιμοδότης που έδωσε το μολυσμένο αίμα. Παράλληλα, πριν ολοκληρωθεί η προκαταρκτική εξέταση, παραιτήθηκε ο αναπληρωτής καθηγητής αιματολογίας κ. Κλονιτζάκης, επικαλούμενος λόγους υγείας.

    Εν τω μεταξύ σε συνέντευξη εφ όλης της ύλης στην εκπομπή της ΝΕΤ, "Πρώτη Γραμμή", ο πρώην Υπουργός Υγείας και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, τόνισε ότι το συγκεκριμένο γεγονός δεν πρέπει να αποτελέσει πλήγμα για την ελληνική αιμοδοσία.

    Την ίδια ώρα, τα κενά και τις ελλείψεις στο σύστημα αιμοδοσίας έφερε στην επιφάνεια η τραγική υπόθεση.

    Οι εργαζόμενοι στα κέντρα αιμοδοσίας υποστηρίζουν ότι δεν φτάνει το προσωπικό για να ανταπεξέλθει στον καθημερινό φόρτο, ενώ η Ομοσπονδία των Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών αποκαλύπτει ότι χιλιάδες φιάλες αίματος καταστρέφονται από κακή διαχείριση.

    Για να καλυφθούν οι ανάγκες των συνεχών μεταγγίσεων αλλά και των εκτάκτων αναγκών, η χώρα μας αναγκάζεται να εισάγει αίμα, αλλά και παράγωγά του.

    [08] Κοινωνία

    Αποθήκες - χωματερές και χαλασμένα τρόφιμα

    Ένταση για σφράγισμα σούπερ μάρκετ

    30/3/2006 4:24:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8-Νομαρχία Πειραιά

    Αποφασισμένοι να μην αφήσουν τους υπαλλήλους του κλιμάκιου της Νομαρχίας Πειραιά να σφραγίσουν το σούπερ μάρκετ "Σκόντο" στη Νίκαια, εμφανίζονται οι εργαζόμενοι και ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης. Μέχρι και αυτήν την ώρα παραμένουν κλεισμένοι στο κατάστημα, αναμένοντας και την απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά, επί της αίτησης που κατατέθηκε εκ μέρους της "Σκόντο ΕΠΕ", για αναστολή του κλεισίματος ούτως ώστε να αποσυρθούν πρώτα τα μηχανήματα της εταιρείας. Στάση αναμονής τηρεί και η αστυνομία, δυνάμεις της οποίας είναι παρούσες έξω από το σούπερ μάρκετ.

    Η απόφαση για το κλείσιμο του σούπερ μάρκετ "Σκόντο ΕΠΕ" των Θ. Κανονίδη και Ι. Γαλάνη, που βρίσκεται επί της οδού 7ης Μάρτη 1944, αριθμός 23, στη Νίκαια, ελήφθη με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, έπειτα από χθεσινό αιφνιδιαστικό έλεγχο των Ελεγκτών της Νομαρχίας Πειραιά ο οποίος έφερε στο φως σωρεία υγειονομικών και άλλων παραβάσεων.

    Στο χώρο της επιχείρησης βρέθηκαν αποθήκες - χωματερές με βρώμικα ράφια και δάπεδα, μουχλιασμένοι τοίχοι, ρυπαρά ψυγεία, ενώ κατασχέθηκαν δεκάδες κιλά αλλοιωμένων και ληγμένων προϊόντων (εντοσθίων, αλιευμάτων και γαλακτοκομικών). Επίσης στο κατάστημα λειτουργούσε παράνομα αποθήκη χοντρικού εμπορίου, τμήματα καφεκοπτείου και πρατήριου άρτου και τσιγάρων ενώ 15 άτομα από το προσωπικό δεν διέθεταν βιβλιάρια υγείας.

    Κατόπιν τούτων η Νομαρχία Πειραιά ζήτησε το άμεσο κλείσιμο του σουπερ μάρκετ, καθώς και τη διαδικασία του αυτοφώρου για τους υπεύθυνους της επιχείρησης.

    Σχετικά Links:

    Νομαρχία Πειραιά

    [09] Κοινωνία

    Εντός των επόμενων ημερών ίσως και ωρών

    Θέμα χρόνου η έκδοση Βαβύλη

    30/3/2006 6:36:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/3/2006 6:45:33 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Θέμα ημερών, ίσως και ωρών, είναι η μεταφορά του Απόστολου Βαβύλη από τη φυλακή της Μπολόνιας στην Ελλάδα, για να εκτίσει το υπόλοιπο της επτάχρονης καταδίκης του για το αδίκημα της διακίνησης ναρκωτικών, στις ελληνικές φυλακές. Ο ίδιος ο Βαβύλης έχει συναινέσει για την έκδοσή του, καθώς, όπως υποστηρίζει, στην Ιταλία δεν αισθάνεται ασφαλής. Ήδη Έλληνες αξιωματικοί της ΕΛΑΣ από το κλιμάκιο συνεργασίας με την Ιντερπολ έχουν μεταβεί στην Ιταλία. Η παράδοσή του στις ελληνικές αρχές θα γίνει από Ιταλούς αστυνομικούς και στη συνέχεια θα μεταφερθεί αεροπορικώς στην χώρα μας. Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης έχει αποφασίσει η μεταφορά του Βαβύλη να γίνει με μυστικότητα και η άφιξή του πρόκειται να γίνει γνωστή την τελευταία στιγμή. Μόλις πατήσει σε ελληνικό έδαφος αναμένεται να μεταφερθεί αρχικά στη ΓΑΔΑ και στη συνέχεια, μετά την προσαγωγή του στον εισαγγελέα θα μεταφερθεί στις φυλακές Κορυδαλλού.

    Κωδική ονομασία BABYLON

    Ο Βαβύλης κατηγορείται για παραβίαση μυστικών πολιτείας(κακούργημα), πλαστογραφία μετά χρήσεως (κακούργημα), απάτη (κακούργημα), απλή συνέργεια σε υπεξαίρεση (κακούργημα), υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης και κλοπή.

    Οι κατηγορίες, πέραν της ποινής που εκτίει για διακίνηση ηρωίνης από την Ελλάδα στην Ιταλία αφορούν την πολυσχιδή δράση του στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, την Αλβανία, την Κάτω Ιταλία και φυσικά τη χώρα μας.

    Η σύλληψή του έγινε τον Απρίλιο του 2005 στη Μπολόνια της Ιταλίας μετά τον επιτυχή εντοπισμό του από Έλληνες αστυνομικούς μέσω των κινήσεών του στο διαδίκτυο.

    Η επιχείρηση έφερε την κωδική ονομασία BABYLON.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έρχεται στην Ελλάδα ο Βαβύλης

    [10] Κοινωνία

    Οκταετής κάθειρξη στον Χρηστίδη

    "Καμπάνα" για την τηλε-απάτη

    30/3/2006 6:12:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Στις φυλακές Διαβατών οδηγείται ο ιδιοκτήτης τηλεοπτικών καναλιών της Θεσσαλονίκης, Βασίλης Χρηστίδης, καθώς το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης του επέβαλε ποινή οκταετούς κάθειρξης για την πολύκροτη υπόθεση των παράνομων τηλεπαιχνιδιών. Επίσης, σε τετραετή φυλάκιση με αναστολή καταδικάστηκαν τρεις συγκατηγορούμενες του 39χρονου επιχειρηματία, μεταξύ των οποίων η σύζυγος και η αδελφή του, στις οποίες αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Ο Χρηστίδης και οι τρεις κατηγορούμενες κρίθηκαν ένοχοι για την κατηγορία της κατ επάγγελμα και κατά συνήθεια απάτης, ενώ αθωώθηκαν για την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης. Αθωωτική ήταν η απόφαση του Εφετείου και για άλλα δέκα άτομα, μεταξύ των οποίων δύο ιδιόκτητες περιφερειακών τηλεοπτικών καναλιών, υπάλληλοι των σταθμών του Χρηστίδη και ο δικηγόρος του.

    [11] Κοινωνία

    Για δύο κακουργήματα

    Δίωξη κατά της ΑGB

    30/3/2006 5:16:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/3/2006 6:43:20 μμ)

    Πηγή: ΝΕτ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Ποινική δίωξη για δύο αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, σχετικά με την αξιοπιστία των μετρήσεων τηλεθέασης, άσκησε την Πέμπτη, η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών Ελένη Τουλουπάκη, στον πρόεδρο της εταιρίας ΑGB Γιάννη Αναστασάκο, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Σπύρο Ζαβιτσάνο και στον μέτοχο της εταιρίας Σταύρο Λεούση. Η δίωξη γίνεται ψευδείς υπεύθυνες δηλώσεις κατ΄ εξακολούθηση, απάτη, απάτη σε βάρος του Δημοσίου κατά συρροή και εξακολούθηση και βασίστηκε σε πόρισμα 42 σελίδων που συνέταξε μετά από έρευνα, η Εισαγγελέας. Η AGB από την πλευρά της, σε ανακοίνωσή της διερωτάται εάν υπάρχουν σκοπιμότητες στην απόφαση της παραπομπής, διαβεβαιώνοντας ότι η λειτουργία της διακρίνεται από αμεροληψία και αξιοπιστία. Η δικογραφία μεταβιβάστηκε στην 5η Ανακρίτρια που θα διεξάγει και την κύρια ανάκριση.

    Η πρώτη κατηγορία αφορά σε δηλώσεις οικονομικής και επιχειρηματικής αυτοτέλειας στο τμήμα ελέγχου και διαφάνειας του ΕΣΡ, που έπρεπε η εταιρία να υποβάλλει από την σύστασή της το 2002, κάτι που δεν έκανε παρά μόνο το Φεβρουάριο του 2006 και ενώ ήταν σε εξέλιξη η έρευνα της κας Τουλουπάκη

    Επιπλέον οι σχετικές δηλώσεις που υπέβαλλε στο Υπουργείο Τύπου ήταν ψευδείς, αφού ο κος Λεούσης είχε συμμετοχή σε 4 διαφημιστικές εταιρίες ενώ διατηρούσε και διαφημιστική εταιρία. Σε αυτήν συμμετείχε σε ποσοστό 52% και η σύζυγός του κατείχε το 42%.

    Παράλληλα, διατάχθηκε προκαταρκτική έρευνα για να διαπιστωθεί αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες κατά των υπευθύνων του τμήματος ελέγχου και διαφάνειας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

    Η κατηγορία της απάτης κατά του Δημοσίου αφορά στην παραπλάνηση των κρατικών καναλιών, (ΝΕΤ, ΕΤ-1, ΕΤ-3), ότι η εταιρία είχε οικονομική και επιχειρηματική αυτοτέλεια. Αυτό προβλέπεται με νόμο για τα συγκεκριμένα κανάλια, ενώ για τα ιδιωτικά -κι εδώ συνίσταται το αδίκημα της απάτης-προβλέπεται βάσει ποινικής ρήτρας που έχουν βάλει για διασφάλισή τους.

    Ακόμα στο εισαγγελικό πόρισμα αναφέρονται 17 περιπτώσεις μη ορθής καταμέτρησης των μετρήσεων τηλεθέασης.

    Ενδεικτικά αναφέρεται ότι έδινε μέτρηση τηλεθέαση σε συγκεκριμένους σταθμούς σε ώρες που δεν εξέπεμπαν σήμα .

    Στο δείγμα υπήρχαν παιδιά 3 ετών ενώ ο νόμος προβλέπει πάνω από 4.

    Παράλληλα σε δείγμα από νοικοκυριό στου Γκύζη, φαίνεται ο πατέρας να έχει γεννηθεί την 1-1-1962 και τα 2 παιδιά του το 1962 και το 1963.

    Το τηλέφωνο δε της οικίας άνηκε στην ΑGB, (άρα ανύπαρκτη οικογένεια).

    Η εισαγγελική έρευνα, ξεκίνησε με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο το Δεκέμβριο του 2004 που περιελάμβαναν και επώνυμες καταγγελίες για τον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας.

    [12] Κοινωνία

    Ανακοίνωσε η Ελληνική Αστυνομία

    Αυστηρά μέτρα για τις πενταήμερες

    30/3/2006 5:16:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ήρθε η άνοιξη και μαζί της ο καιρός για τις καθιερωμένες σχολικές εκδρομές, για τις οποίες οι Υπηρεσίες Τροχαίας ανακοίνωσαν ότι θα προβούν στα απαραίτητα μέτρα για τη διαρκή αστυνόμευση του οδικού δικτύου, τον συστηματικό έλεγχο της καλής λειτουργίας των λεωφορείων και την τήρηση όλων των μέτρων ασφάλειας από τους οδηγούς.

    Οι καθηγητές και οι γονείς των μαθητών χρήσιμο είναι να γνωρίζουν τις υποχρεώσεις που έχουν οι οδηγοί των λεωφορείων και να είναι ενήμεροι σχετικά με τι θα πρέπει να προσέχουν πριν και κατά τη διάρκεια των σχολικών εκδρομών. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να γνωρίζουν μεταξύ άλλων ότι: ο κάθε οδηγός τουριστικού λεωφορείου υποχρεούται να ελέγχει την καλή τεχνική κατάσταση του λεωφορείου πριν και κατά τη διάρκεια της εκδρομής, να ελέγχει τα ελαστικά του λεωφορείου να είναι σε καλή κατάσταση και να μην έχουν υποστεί γήρανση, φθορές και αποξέσεις, ενώ όταν πρόκειται να διανυθεί μεγάλη χιλιομετρική απόσταση, στο λεωφορείο θα πρέπει να επιβαίνει και δεύτερος οδηγός. Σε κάθε μετακίνηση μαθητών επιβάλλεται να υπάρχει εντός του λεωφορείου και στην τελευταία θέση, συνοδός, για να έχει τον πλήρη έλεγχο των μαθητών, οι οποίοι πρέπει να φορούν ζώνες ασφαλείας, κατά τη μετακίνηση τους.

    Η Τροχαία, εφόσον ζητηθεί από τις Διευθύνσεις της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μπορεί να διενεργήσει ελέγχους σε τουριστικά λεωφορεία που πραγματοποιούν σχολικές εκδρομές, πριν την αναχώρησή τους.

    Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, πριν την πραγματοποίηση πολυήμερων σχολικών εκδρομών, θα πρέπει να ενημερώνονται οι Υπηρεσίες Τροχαίας σχετικά με το πρόγραμμα μετακινήσεων της εκδρομής, τον αριθμό των μαθητών, την ονομασία του σχολείου, τα στοιχεία των συνοδών-καθηγητών και των αρχηγών, καθώς και τα στοιχεία του πρακτορείου.

    [13] Κοινωνία

    Έξι μαθητές Λυκείου στον εισαγγελέα Θεσσαλονίκης

    "Εκδρομικοί" παραχαράκτες

    30/3/2006 3:55:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Στον εισαγγελέα Θεσσαλονίκης οδηγήθηκαν έξι μαθητές δύο Λυκείων, με την κατηγορία ότι το ποσό που παρέδωσαν στον λυκειάρχη τους για την κάλυψη των εξόδων της πενταήμερης σχολικής περιλάμβανε και 15 πλαστά χαρτονομίσματα αξίας 1.100 ευρώ! Ο λυκειάρχης αντελήφθη την ύπαρξη των πλαστών χαρτονομισμάτων μέσα στο πακέτο των 3.960 ευρώ και ειδοποίησε την Ασφάλεια.

    Κατά την προανάκριση προέκυψε ότι η παραχάραξη ήταν έργο ενός εκ των μαθητών, ο οποίος τα είχε δημιουργήσει χρησιμοποιώντας στο σπίτι του ειδικό πολυμηχάνημα με σκάνερ και εκτυπωτή. Η "δουλειά" μάλιστα ήταν τόσο προσεγμένη, ώστε τα πλαστά τραπεζογραμμάτια διέθεταν ταινίες ασφαλείας και υδατογραφήματα! Η όλη απάτη όμως δεν έγινε υπό το βάρος του ενδεχόμενου ματαίωσης της εκδρομής, λόγω έλλειψης χρημάτων. Κάθε άλλο. Σύμφωνα με την αστυνομία οι ανήλικοι κράτησαν τα 15 γνήσια χαρτονομίσματα και παρέδωσαν στο λυκειάρχη τα πλαστά!

    Και αυτή ήταν η αρχή των δυσάρεστων εκπλήξεων που αντιμετώπισαν οι αρχές ξετυλίγοντας το κουβάρι της ιστορίας. Στη διάρκεια ερευνών που ακολούθησαν βρέθηκαν στην κατοχή των νεαρών πέντε πλαστά χαρτονομίσματα των 50 και 10 ευρώ, ένα φύλλο χαρτιού στο οποίο απεικονίζονται παραχαραγμένα χαρτονομίσματα, λεπτές ταινίες αλουμινόχαρτου και ένα φύλλο ασημόχαρτου.

    Επίσης, μεταξύ άλλων κατασχέθηκαν τρεις πλαστές βεβαιώσεις αιμοδοσίας νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, που έφεραν σφραγίδα και υπογραφή και προορίζονταν για δικαιολόγηση απουσιών.

    [14] Κοινωνία

    Πέθανε από ανακοπή καρδιάς στο σχολείο του

    Σοκ για πρόωρο τέλος μαθητή

    30/3/2006 3:30:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/3/2006 6:25:22 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΝΕΤ

    Απότομα κόπηκε το νήμα της ζωής ενός 16χρονου σε λύκειο στο Δήμο Ζωγράφου. Το γεγονός έχει βυθίσει στο πένθος την οικογένεια του νεαρού μαθητή, αλλά και τους συμμαθητές του και τους δασκάλους του , που δεν μπορούν να πιστέψουν πως έφυγε τόσο ξαφνικά ένα παιδί γεμάτο ζωή.

    Το μοιραίο συνέβη το μεσημέρι της 28ης Μαρτίου. Ο 16χρονος έπαιζε αμέριμνος ποδόσφαιρο με τους φίλους του μετά το σχόλασμα. Κάποια στιγμή σταματά για να πιεί νερό, όμως ένιωσε ξαφνική αδιαθεσία και κατέρρευσε. Στο πλευρό έσπευσαν οι φίλοι του και δάσκαλοι, ενώ και το ΕΚΑΒ ειδοποιήθηκε και έσπευσε άμεσα. Όμως ήταν ήδη πολύ αργά για τον νεαρό. Ο ιατροδικαστής διέγνωσε την ανακοπή καρδιάς ως την αιτία του θανάτου του.

    Η κηδεία του 16χρονου γίνεται σήμερα το απόγευμα, ενώ γονείς και μαθητές του δήμου Ζωγράφου υπενθυμίζοντας παρόμοιο τραγικό περιστατικό που σημειώθηκε πριν από λίγους μήνες πάλι σε σχολείο του Ζωγράφου, απευθύνουν αίτημα στην Πολιτεία να μεριμνήσει για την ύπαρξη γιατρού στα σχολεία.

    [15] Κόσμος

    Αποφασίζει το Συνταγματικό Δικαστήριο

    Κρίνεται η τύχη του CPE

    30/3/2006 3:01:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/3/2006 4:22:45 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Στα χέρια του γαλλικού Συνταγματικού Δικαστηρίου βρίσκεται το Συμβόλαιο Πρώτης Απασχόλησης (CPE), καθώς το βράδυ αναμένεται η απόφαση για τη συνταγματικότητα του νόμου που έχει αναστατώσει τη Γαλλία. Όπως εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές, το Δικαστήριο θα αποφανθεί ότι ο επίμαχος νόμος κινείται στα όρια του Συντάγματος, κάτι που θα φέρει τον πρόεδρο της χώρας, Ζακ Σιράκ, προ των ευθυνών του: εντός 10 ημερών, ο κ. Σιράκ θα πρέπει να αποφασίσει είτε να θέσει το νόμο σε ισχύ, είτε να ζητήσει νέα συζήτηση στη Βουλή. Σύμφωνα με πηγές του προεδρικού γραφείου, ο κ. Σιράκ θα τοποθετηθεί επί του θέματος "τις προσεχείς ημέρες", αν και δεν αποκλείεται να προχωρήσει απόψε κιόλας σε τηλεοπτικό διάγγελμα προς το γαλλικό λαό. Την ίδια ώρα, το αδιέξοδο παραμένει, καθώς ο πρωθυπουργός, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, απορρίπτει το αίτημα συνδικάτων και φοιτητών για απόσυρση του CPE, ενώ η κοινωνική αναταραχή πλήττει την δημοτικότητα τόσο του κ. ντε Βιλπέν, όσο και του Γάλλου Προέδρου.

    Μαίνεται η αναταραχή

    Μετά τη γενική απεργία και τις μαζικές διαδηλώσεις της Τρίτης, εργατικά συνδικάτα και φοιτητές καλούν σε νέες κινητοποιήσεις και πορείες στις 4 Απριλίου, τις πέμπτες κατά σειρά από τις 7 Φεβρουαρίου.

    Από την πλευρά του, ο κ. ντε Βιλπέν εμμένει στην απόφασή του να μην αποσύρει τον επίμαχο νόμο, καλώντας σε διάλογο για επιμέρους τροποποιήσεις. Στο μεταξύ, το Υπουργείο Παιδείας ενημέρωσε προφορικά τους διευθυντές όλων των Λυκείων της χώρας που τελούν υπό κατάληψη να προχωρήσουν στο άνοιγμα των σχολείων.

    Τόσο η Αντιπολίτευση (η οποία και κατέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο), όσο και τα πέντε κυριότερα συνδικάτα, απηύθυναν έκκληση στον πρόεδρο Σιράκ, ζητώντας του να ασκήσει πιέσεις με όλο του το θεσμικό κύρος για να βρεθεί ταχεία λύση στη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει.

    Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου φαίνεται πως θα είναι καθοριστική για τις περαιτέρω εξελίξεις. Ο κ. Σιράκ μπορεί να επικυρώσει άμεσα τον επίμαχο νόμο, είτε να τον επαναφέρει προς συζήτηση στη Βουλή, ενώ το χρονικό διάστημα των 10 ημερών που του δίνει το Σύνταγμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για νέες διαπραγματεύσεις μεταξύ Κυβέρνησης, συνδικάτων και φοιτητών.

    Ωστόσο, το κάλεσμα ντε Βιλπέν έχει ήδη απορριφθεί από όλα τα εργατικά συνδικάτα, αλλά και τις σημαντικότερες φοιτητικές και μαθητικές οργανώσεις. Σύμφωνα, μάλιστα, με δημοσκόπηση της εταιρείας IPSOS για την εφημερίδα "Le Parisien", το 62% των Γάλλων τάσσεται υπέρ της απόσυρσης του νόμου, ενώ το 66% διαφωνεί με τη στάση του Πρωθυπουργού.

    Εξαιτίας της κοινωνικής αναταραχής, η δημοτικότητα του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Γαλλίας πήρε την κατιούσα. Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου CSA για το περιοδικό "La Vie" και το ραδιοσταθμό "France Info", η δημοτικότητα του κ. ντε Βιλπέν έπεσε κατά 7 μονάδες μέσα σε ένα μήνα και μόνο το 29% των Γάλλων δηλώνει ότι τον εμπιστεύεται. Πλήγμα όμως μετρά και ο κ. Σιράκ, καθώς η δημοτικότητά του αγγίζει το 33%, σημειώνοντας πτώση 4 μονάδων μέσα σε ένα μήνα. Παράλληλα, το 61% των ερωτηθέντων δηλώνει πως δεν εμπιστεύεται τον Γάλλο Πρόεδρο για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα κύρια προβλήματα της χώρας.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Le Monde: Le role decisif du Conseil constitutionnel

    ZDF: Kippt die Arbeitsmarktreform?

    Financial Times: Chirac faces pressure to halt labour bill

    New York Times: Chirac may step in to try to resolve crisis over jobs law

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Ιστορική" ημέρα

    [16] Κόσμος

    Απομώνοση ή διαπραγματεύσεις

    Σαφές μήνυμα προς το Ιράν

    30/3/2006 8:24:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ-REUTERS

    Προθεσμία 30 ημερών έδωσαν στην Τεχεράνη τα πέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να σταματήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Η Τεχεράνη πάντως υπερασπίζεται το δικαίωμά της να αποκτήσει πυρηνική ενέργεια και δηλώνει αλλεργική στις πιέσεις και τους εκφοβισμούς. Ωστόσο σε νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των μόνιμων μελών και της Γερμανίας, στο Βερολίνο, αποφασίσθηκε ότι, αν το Ιράν δεν συμμορφωθεί και δεν βρεθεί διπλωματική λύση, τότε θα υπάρξει επιβολή κυρώσεων. Αντίθετος σε μια τέτοια προοπτική, δήλωσε ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας ΙΑΕΑ, Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι συνιστώντας υπομονή καθώς το Ιράν δεν αποτελεί άμεση απειλή και η επιβολή κυρώσεων σε βάρος του θα είναι μια κακή ιδέα.

    Σκληροί και διαλλακτικοί

    "Το Ιράν μπορεί να διαλέξει ανάμεσα στην απομόνωση και το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ελπίζουμε ότι το Ιράν θα δράξει αυτήν την ευκαιρία", σημείωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, έπειτα από τη συνάντηση προσθέτοντας πως η εξεύρεση "διπλωματικής λύσης εξακολουθεί να είναι, όπως και πριν, ο στόχος των προσπαθειών μας".

    Όσον αφορά τη σημερινή δήλωση του ιρανού πρεσβευτή στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Αλιασγάρ Σολτανίεχ ότι η απόφαση του Ιράν για επανάληψη των δραστηριοτήτων του εμπλουτισμού ουρανίου είναι "αμετάκλητη", σημείωσε: "Ελπίζουμε αυτή να μην είναι η τελευταία λέξη της Τεχεράνης ".

    "Ως ισχυρό μήνυμα ενότητας της διεθνούς κοινότητας" χαρακτήρισε την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, η υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις.

    Από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, ότι ήδη η διεθνής κοινότητα έχει επιδείξει μεγάλη υπομονή, εκφράζοντας την ελπίδα το Ιράν θα "λάβει το μήνυμα" της δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο υποβολής κυρώσεων στην περίπτωση που το αρνηθεί να σταματήσει το πρόγραμμα εμπλουτισμού του ουρανίου.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Φιλίπ Ντουστ-Μπλαζί που έκανε λόγο για λήψη "αρνητικών μέτρων".

    Ωστόσο Κίνα και Ρωσία - δυο χώρες με υψηλά ενεργειακά συμφεροντα στο Ιράν - ζητούν να εξαντληθούν ολα τα διπλωματικά μέσα για να διευθετηθεί η κρίση.

    "Η Ρωσία δεν πιστεύει ότι η επιβολή κυρώσεων θα εξυπηρετούσε στην επίλυση των διαφόρων θεμάτων που είναι σε εκκρεμότητα", σημείωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι "η ΙΑΕΑ έχει αναφέρει ότι δεν υπάρχουν προφανείς αποδείξεις ότι επιδιώκονται στρατιωτικοί στόχοι".

    Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ντάι Μπιγκούο, από την πλευρά του τόνισε ότι "χρειάζεται περισσότερη φρόνηση" στην επίλυση της κρίσης με το Ιράν, κάνοντας γνωστό ότι "η Κίνα θα προσπαθήσει να δράσει έτσι ώστε να βρεθεί μια ειρηνική λύση".

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Iran given stark nuclear choice

    CNN: Rice: Iran can have nuclear energy, not arms

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τελεσίγραφο του ΣΑ για το Ιράν

    [17] Ιράκ

    Θύμα απαγωγής στο Ιράκ από τον Ιανουάριο

    Ελεύθερη η Τζιλ Κάρολ

    30/3/2006 3:48:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Τέλος στην πολύμηνη ομηρία της Αμερικανίδας δημοσιογράφου, Τζιλ Κάρολ, που έπεσε θύμα απαγωγής στο Ιράκ στις 7 Ιανουαρίου. Την απελευθέρωση της δημοσιογράφου της εφημερίδας "Christian Science Monitor" ανακοίνωσε ο ηγέτης του ιρακινού Ισλαμικού Κόμματος, Τάρεκ αλ - Χασίμι και επιβεβαίωσε η ιρακινή αστυνομία και η εφημερίδα όπου εργάζεται. Σύμφωνα με πηγή του ιρακινού Υπουργείου Εσωτερικών, η 28χρονη Αμερικανίδα μεταφέρθηκε στην καλούμενη Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης. "Ευτυχής και ευγνώμων" για την απελευθέρωση της δημοσιογράφου, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους. Η Κάρολ απήχθη από την οργάνωση "Ταξιαρχίες της Εκδίκησης", η οποία απειλούσε να την εκτελέσει αν δεν απελευθερώνονταν όλες οι γυναίκες που κρατούνται στις φυλακές του Ιράκ. Μάλιστα, η επίθεση των απαγωγέων στο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο διερμηνέας της. Στις αρχές Φεβρουαρίου, η δημοσιογράφος απηύθυνε αγωνιώδη έκκληση μέσω βίντεο, ζητώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων των απαγωγέων για να αφεθεί ελεύθερη.

    Οι ελπίδες για την απελευθέρωση της 28χρονης αναπτερώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, όταν δύο Καναδοί και ένας Βρετανός απελευθερώθηκαν μετά από επιχείρηση των βρετανικών δυνάμεων στο Ιράκ.

    Τα τελευταία τρία χρόνια υπολογίζεται πως εκατοντάδες Ιρακινοί και περισσότεροι από 200 δυτικοί υπήκοοι έχουν πέσει θύματα απαγωγής. Πολλοί από αυτούς απελευθερώθηκαν κι άλλοι εκτελέστηκαν από τους απαγωγείς, ενώ δύο Γερμανοί και δύο Κενυάτες κρατούνται ακόμα όμηροι.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Voice of America: US Hostage Jill Carroll Released in Iraq

    [18] Οικονομία

    Νέα συνάντηση ΣΕΒ ΓΣΕΕ

    "Μάχη" για τη σύμβαση

    30/3/2006 1:34:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/3/2006 7:26:42 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Σε νέα συνάντηση μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, το μεσημέρι της Δευτέρας, παραπέμπεται η εξεύρεση λύσης για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας. Κατά τις σημερινές διαπραγματεύσεις, τις πέμπτες κατά σειρά, οι εργοδοτικές οργανώσεις πρότειναν αύξηση 9,8% στη διετία 2006 2007 (κατώτερος μισθός 650 ευρώ και κατώτερο ημερομίσθιο 29 ευρώ), χωρίς, ωστόσο, να προσδιορίζουν τον τρόπο κατανομής της. Από την πλευρά της, η ΓΣΕΕ ζητά σύμβαση με αυξήσεις 5,5% αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου και κατηγόρησε τον ΣΕΒ για αδιαλλαξία. Την Παρασκευή συνεδριάζει η διοίκηση της ΓΣΕΕ, που δεν αποκλείεται να αποφασίσει απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στον Απρίλιο αν δεν υπάρξει σύγκληση απόψεων κατά τη συνάντηση της Δευτέρας. "Η Κυβέρνηση υποστηρίζει τον διάλογο", σχολίασε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα θετικό το ότι οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους.

    Σκληρή διαπραγμάτευση

    Οι εργοδοτικές οργανώσεις κατέστησαν σαφές ότι προτιμούν την υπογραφή διετούς σύμβασης.

    Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, οι αυξήσεις που προτείνουν οι εργοδότες καλύπτουν τον πληθωρισμό και είναι οι μεγαλύτερες που έχουν δοθεί στη ζώνη του ευρώ.

    Ο πρόεδρος των εμπόρων (ΕΣΕΕ), Δημήτρης Αρμενάκης, επεσήμανε τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης, προσθέτοντας ότι το 9,8% καλύπτει τον πληθωρισμό και ένα τμήμα της παραγωγικότητας, ενώ ο πρόεδρος των Επαγγελματοβιοτεχνών (ΓΣΕΒΕΕ), Δημήτρης Ασημακόπουλος, χαρακτήρισε την προτεινόμενη αύξηση ικανοποιητική και τόνισε ότι οι κοινωνικοί εταίροι έχουν υποχρέωση να υπογράψουν τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, εξέφρασε την αντίθεση των εργαζομένων με την πρόταση των εργοδοτών, προσθέτοντας πως δέχθηκε τη συνέχεια των συνομιλιών για να μην κατηγορηθεί ότι υποσκάπτει τη διαπραγμάτευση.

    Ο γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας, Κώστας Πουπάκης, δήλωσε ότι η διαπραγμάτευση βρίσκεται ένα βήμα πριν την οριστική ρήξη, επικρίνοντας τις εργοδοτικές οργανώσεις και κυρίως τον ΣΕΒ για "αδιάλλακτη και στείρα συμπεριφορά".

    "Βαρίδι στις διαπραγματεύσεις" χαρακτήρισε τη στάση του ΣΕΒ ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Αλέκος Καλύβης, επισημαίνοντας την ανάγκη κινητοποιήσεων, ενώ ο Γιώργος Μαυρίκος από το ΠΑΜΕ έκανε λόγο για εικονική αριθμητική των εργοδοτών και για αυξήσεις - πρόκληση, προτείνοντας απεργιακή κινητοποίηση μέσα στον Απρίλιο.

    Πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση καταλόγισε ο υπεύθυνος του Τομέα Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

    "Η κυβέρνηση είναι αυτή που λόγω της σκληρότητας της και της κοινωνικής της μονομέρειας έχει ενθαρρύνει τέτοιες συμπεριφορές που αποκλείουν τη διαμόρφωση ενός κλίματος κοινωνικής ειρήνης και συνοχής που να βοηθήσει στην ανάπτυξη του τόπου", τόνισε σχετικά ερωτώμενος ο κ Βενιζέλος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κρίσιμη συνάντηση

    [19] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Σάντος: "Έχω το δικαίωμα στην αμφιβολία"

    30/3/2006 8:01:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ,ΑΠΕ

    Για όλους και για όλα αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου ο τεχνικός της ΑΕΚ, Φερνάντο Σάντος. Ο Πορτογάλος προπονητής αναφέρθηκε αρχικά στο θέμα των ημερών που είναι οι κακές διαιτησίες και μάλιστα άφησε για τη διαφορά στα σφυρίγματα που παίρνει η ΑΕΚ σε σχέση με αυτά του Παναθηναϊκού, τονίζοντας "έχω δει πολλά στο ποδόσφαιρο και όλοι οι άνθρωποι είναι αθώοι", αλλά "δεν είμαι αφελής κι έχω πάντα το δικαίωμα της αμφιβολίας". Στη συνέχεια ανέλαβε τις ευθύνες του για την αδυναμία της "Ένωσης" να έχει ρυθμό και στα 90 λεπτά της αναμέτρησης. Παράλληλα μίλησε και για τον επικείμενο αγώνα της ΑΕΚ με τον Λεβαδειακό στο ΟΑΚΑ και τόνισε πως μόνος στόχος είναι η νίκη και πως αν οι παίκτες του παίξουν όπως στο πρώτο μέρος της αναμέτρησης με τον Ακράτητο, τότε είναι πεπεισμένος πως η ομάδα του θα κατακτήσει τους τρεις πόντους. Αναφερόμενος στο θέμα του συμβολαίου του επεσήμανε πως είναι συγκεντρωμένος στο στόχο της ομάδας και πως όταν έρθει η ώρα θα μιλήσει και για αυτό.

    "Δεν μου αρέσει να μιλάω για τους διαιτητές. Κι αυτοί άνθρωποι είναι και κάνουν σφάλματα. Όταν κάτι είναι επαναλαμβανόμενο, όμως, σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα. Ελπίζω να αντιληφθούν ότι τα πέναλτι είναι για να δίνονται. Πρέπει να τα ορίζουμε με τον ίδιο τρόπο για όλους. Μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο, όλοι είναι αθώοι. Θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχει πρόθεση, αλλά δεν είμαι αφελής. Έχω το δικαίωμα στην αμφιβολία". Αναφορικά με το δημοσίευμα αθλητικής εφημερίδας που αναφερόταν στους απλήρωτους παίκτες ο Πορτογάλος τεχνικός το διαψεύδοντας διέψευσε κατηγορηματικά: "Μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή, κανένας παίκτης μου δεν μου έθεσε κανένα θέμα σχετικά με τις πληρωμές, σε καμία προπόνηση δεν παρατήρησα κανέναν παίκτη να μην τα δίνει όλα στην προπόνηση εξαιτίας αυτού του θέματος".

    Στην συνέχεια, ο Σάντος μίλησε για το θέμα που προέκυψε στην προπόνηση της περασμένης Τρίτης, όταν ο Ολεγκ Βενγκλίνσκι έφτασε καθυστερημένος, λέγοντας με έμφαση: "Οποιος δεν φτάσει στην ώρα του στην προπόνηση, πληρώνει ένα μικρό πρόστιμο. Οποιος φτάνει μετά τις 10:30, τότε κάνει προπόνηση μόνος του. Κι ήταν και τυχερός, γιατί θεωρητικά θα έπρεπε να κάνει μόνος του προπόνηση το απόγευμα. Οι κανόνες είναι κανόνες και πρέπει πάντα να τηρούνται. Ό,τι έγινε, έγινε, τώρα προπονείται κανονικά με την ομάδα. Είναι σημαντικό οι κανόνες να τηρούνται".

    Όσον αφορά στον επικείμενο αγώνα πρωταθλήματος με τον Λεβαδειακό, ο Πορτογάλος προπονητής έκανε λόγο για "ακόμη έναν τελικό" και συνέχισε: "Αν κάνουμε ό,τι και στο πρώτο ημίχρονο με τον Ακράτητο, είμαι πεπεισμένος ότι θα νικήσουμε. Δεν υπάρχουν εύκολα ματς. Σεβόμαστε τους πάντες. Είναι μια ομάδα με καλή αμυντική λειτουργία και δυνατή στις στημένες φάσεις. Θα πρέπει να μπούμε αποφασισμένοι και να τους πιέσουμε ακόμη και χωρίς την μπάλα, για να μην τους επιτρέψουμε να βγουν στις αντεπιθέσεις".

    Αναφερόμενος στα προβλήματα που υπάρχουν με τις εγκαταστάσεις των Θρακομακεδόνων και τις προπονήσεις της ομάδας, ο Σάντος, τόνισε: "Πέρυσι είχαμε αυτό το πλεονέκτημα, να κάνουμε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα προπόνηση εδώ. Φέτος αυτό δεν είναι δυνατόν, όχι από λάθος της ΑΕΚ, αλλά επειδή συμβαίνει να παίζει εδώ και ο Παναθηναϊκός. Οι Θρακομακεδόνες παρουσιάζουν πάρα πολλά προβλήματα το χειμώνα, αφού είναι πραγματικά δύσκολο να κάνει κάποιος προπόνηση στο γήπεδο. Φέτος στο βοηθητικό γήπεδο του ΟΑΚΑ υπήρχε όμως και μια άλλη ομάδα. Δεν χρειάζεται να παραπονιόμαστε γι΄ αυτά τα πράγματα. Σε κάθε πρόβλημα υπάρχει λύση. Ο πρόεδρος κάνει μεγάλη προσπάθεια σε αυτόν τον τομέα".

    [20] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Παρέμεινε στο "λιμάνι" ο Ριβάλντο

    30/3/2006 5:54:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/3/2006 6:42:31 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Παίκτης του Ολυμπιακού θα είναι και την επόμενη σεζόν ο Ριβάλντο. Η μεγάλη αξία του "Ρίμπο", η αδιαμφισβήτητη προσφορά του στην ομάδα του Ολυμπιακού, η θετική εισήγηση του Τροντ Σόλιντ και η επιθυμία των δύο πλευρών να συνεχίσουν τη συνεργασία τους είχαν ως αποτέλεσμα την παραμονή του στους "ερυθρόλευκους". Ο Βραζιλιάνος άσος βρέθηκε στα γραφεία της διοίκησης, "τα βρήκε" με τους διοικούντες και έτσι θα συνεχίσει θα συνεχίσει και την επόμενη σεζόν 2006-2007 την καριέρα του με την ομάδα του Ολυμπιακού. Με τη συμφωνία, η οποία ανακοινώθηκε από την ΠΑΕ Ολυμπιακός, ενεργοποιήθηκε ο σχετικός όρος που υπήρχε στο συμβόλαιο του, με τις απολαβές του "Ρίμπο" να "αγγίζουν" το 1,8 εκατομμύριο ευρώ. Η σχετική ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός, έχει ως εξής: "Η ΠΑΕ Ολυμπιακός, εκτιμώντας τη μεγάλη προσφορά και τις ανεκτίμητες υπηρεσίες του Ριβάλντο, του μεγαλύτερου ποδοσφαιριστή που έχει αγωνιστεί στην Ελλάδα και που απέδειξε την αξία του μέσα στα γήπεδα τα τελευταία 2 χρόνια, αποφάσισε ύστερα από συνάντηση που είχαν μαζί του ο προέδρος του Ολυμπιακού κ.Σωκράτης Κόκκαλης και ο αντιπροέδρος κ.Γιώργος Λούβαρης, την παράταση του συμβολαίου του κατά ένα χρόνο". Εξερχόμενος από τα γραφεία του Ολυμπιακού, ο Βραζιλιάνος άσος είπε: "Ήθελα να μείνω, με ήθελαν και συμφωνήσαμε. Τα βρήκαμε σε όλα και θα παραμείνω στην ομάδα γι΄ ακόμη ένα χρόνο".

    Ο ΡΙΒΑΛΝΤΟ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

    Πρωτάθλημα Αγώνες Γκολ

    2004-05 23 12

    2005-06 21 7

    Κύπελλο Αγώνες Γκολ

    2004-05 6 2

    2005-06 3 2

    Ευρώπη Αγώνες Γκολ

    2004-05 9 1

    2005-06 5 2

    Σύνολο Αγώνες Γκολ

    2004-05 38 15

    2005-06 29 11

    "Νοκ-άουτ" ο Ρίμπο

    Από τη μία υπήρχαν τα ευχάριστα νέα με την παραμονή του Ριβάλντο στον Ολυμπιακό. Αλλά από την άλλη υπήρχε η δυσάρεστη είδηση που αναφέρει πως θα παραμείνει για αρκετό διάστημα εκτός αγωνιστικής δραστηριότητας. Ο Βραζιλιάνος άσος πέρασε από ιατρικές εξετάσεις, καθώς ταλαιπωρείται από υψηλό πυρετό, και οι οποίες έδειξαν ότι έχει ιογενή λοίμωξη και θα χρειαστεί να παραμείνει εκτός προπονήσεων δύο με τέσσερις εβδομάδες. Αυτό σημαίνει πως ο "Ρίμπο" δεν θα αγωνιστεί σίγουρα στον αγώνα με τον Ηρακλή για το Πρωτάθλημα αλλά και τον επαναληπτικό του Κυπέλλου Ελλάδας με τη Λάρισα και ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων θα προλάβει μόνο τους τελευταίους αγώνες του πρωταθλήματος και τον τελικό του Κυπέλλου. Στο διάστημα αυτό θα πραγματοποιηθούν εκ νέου εξετάσεις για την πορεία της αποθεραπείας του. ενώ οι άλλοι δύο ακολούθησαν ατομικό πρόγραμμα, αλλά αύριο ή το αργότερο μεθαύριο, θα προπονηθούν με την υπόλοιπη ομάδα κι έτσι θα είναι παρόντες στον αγώνα της Δευτέρας με τον Ηρακλή. Στα πλάνα του Νορβηγού τεχνικού και ο Γκάμπριελ Σούρερ που εξέτισε την ποινή της μίας αγωνιστικής.

    Σε κανονικούς ρυθμούς μπήκε ο Αρούνα Μπαμπανγκίντα και τέθηκε στη διάθεση του προπονητή του, ενώ ο Ντάνι συνέχισε το πρόγραμμα με τρέξιμο που έχει ξεκινήσει από χθες. Κατά τη διάρκεια της προπόνησης ο Τουρέ δέχτηκε μια κλωτσιά στην κνήμη και η πρώτη εκτίμηση είναι ότι δεν πρόκειται για κάτι ανησυχητικό, καθώς ο ποδοσφαιριστής συνέχισε την προπόνηση.

    [21] Βόλεϊ

    Άνετα στον ημιτελικό ο ΠΑΟ

    30/3/2006 8:33:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/3/2006 8:41:48 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο Παναθηναϊκός είναι η πρώτη ομάδα που πήρε την πρόκριση στους «4» του Κυπέλλου Ελλάδας των Ανδρών, το φάιναλ-8 του οποίου ξεκίνησε στην Αμαλιάδα. Οι "πράσινοι" επικράτησαν άνετα κε 3-0 σετ του ΠΑΟΚ και πλέον περιμένουν τον αντίπαλο τους, ο οποίος θα προκύψει αύριο, ύστερα από την κλήρωση που θα διενεργηθεί μετά το πέρας και του τέταρτου προημιτελικού, ανάμεσα στον Ηρακλή και τη Λαμία. Τα σετ: 25-21, 25-17, 25-20. Στο παιχνίδι, το οποίο έγινε στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης, την έδρα που χρησιμοποιεί ο τοπικός Κόροιβος που είναι ο διοργανωτής και το παρακολούθησαν περίπου 1.000 θεατές εκ των οποίων περίπου οι 300 ήταν φίλαθλοι του Παναθηναϊκού, παραβρέθηκε ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, ο οποίος είδε τον αγώνα μαζί με τον πρόεδρο της ΕΟΠΕ, Θανάση Μπελιγράτη.

    [22] Πολιτισμός

    1η Διαβαλκανική Καλλιτεχνική Συνάντηση

    Ραντεβού στη Θεσσαλονίκη

    30/3/2006 8:09:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ένας νέος θεσμός γεννιέται. Η πρώτη διαβαλκανική καλλιτεχνική συνάντηση με θέμα τις παραστατικές τέχνες ή αλλιώς το "1ο Balkan performing arts market" απέκτησε ληξιαρχική πράξη γέννησης με ημερομηνία την 1η Ιουνίου και τόπο τη Θεσσαλονίκη. Τις λεπτομέρειες για την τετραήμερη εκδήλωση - θα διαρκέσει έως τις 4 Ιουνίου έδωσε σήμερα στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας, ο υπουργός Πολιτισμού κ. Γ. Βουλγαράκης κάνοντας λόγο για "ένα νέο πλαίσιο επαφής που επιτρέπει στα καλλιτεχνικά σχήματα από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων να παρουσιαστούν στην παγκόσμια αγορά και να επιδιώξουν νέες συνεργασίες".

    Δώδεκα βαλκανικές χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα η οποία θα δώσει το "παρών" μέσω της παρουσίας 70 καλλιτεχνών και καλλιτεχνικών σχημάτων, πρόκειται να λάβουν μέρος προσφέροντας δείγματα καλλιτεχνικής έκφρασης από τους τομείς του θεάτρου, του χορός και της μουσικής. Συνολικά 150 συμμετοχές θα περάσουν από τους χώρους της διοργάνωσης, που αναμένεται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον καλλιτεχνικών διευθυντών, Φεστιβάλ, εταιριών παραγωγής, παραγωγών και γραφείων εκπροσώπησης καλλιτεχνών από όλον τον κόσμο.

    Στο περιθώριο θα πραγματοποιηθεί Διεθνές Συνέδριο, αλλά και στρογγυλά τραπέζια προβληματισμού με βασικό άξονα την αξιοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Χρηματοδότησης Πολιτισμού, μέσω της ένταξης και συμμετοχής σε διεθνή Πολιτιστικά Προγράμματα.

    Οι χώροι που θα γίνει η Διαβαλκανική Συνάντηση είναι το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Βασιλικό Θέατρο, το Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και ο Κινηματογράφος "Αριστοτέλειον", ενώ χορηγός επικοινωνίας θα είναι η ΕΡΤ και η ΕΡΤ3.

    Στα σχέδια του υπουργείου Πολιτισμού είναι η Διαβαλκανική Καλλιτεχνική Συνάντηση να πραγματοποιείται ανά δύο χρόνια.

    [23] Πολιτισμός

    Στον Πολυχώρο Millennium

    Στην Πάτρα τα βραβευμένα του "9"

    30/3/2006 5:57:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Στην πόλη της Πάτρας και στον Πολυχώρο Millennium (Πάροδος Ρ. Φεραίου 96), ταξιδεύουν τα έργα που βραβεύτηκαν στο πλαίσιο του 5ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Κόμικς, του περιοδικού "9" της "Ελευθεροτυπίας". Από τις 3 έως και τις 8 Απριλίου, οι φίλοι της 9ης Τέχνης θα έχουν την ευκαιρία να δουν 26 βραβευμένα έργα κόμικς. Τα 13 από αυτά διακρίθηκαν στην κατηγορία νέων ταλέντων και τα 13 στην κατηγορία νέων δημιουργών. Η έκθεση θα λειτουργεί 11:00-14:00 και 18:00-22:00 καθημερινά με είσοδο ελεύθερη για το κοινό, ενώ επόμενος της σταθμός θα είναι ο δήμος Καλαβρύτων, στο αρχοντικό Παλαιολογίνας. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Δευτέρα 10 Απριλίου. Θα παραμείνει ανοιχτή ως την Κυριακή 16 Απριλίου και θα λειτουργεί 11:00-14:00 και 17:00-20:00, πάλι με ελεύθερη είσοδο.

    [24] Πολιτισμός

    Dance performance στο Λουτρό των Αέρηδων

    H μνήμη του σώματος

    30/3/2006 5:39:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Εικόνα, κίνηση. Οι δύο άξονες της έκθεσης Video Art "Η ιστορικότητα της Εικόνας κι ο Χρόνος", που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο Λουτρό των Αέρηδων, στην Πλάκα (Κυρρήστου 8), εκφράζονται ξανά μέσα από την χορευτική performance της Ομάδας Σύγχρονου Χορού της Πέρσας Σταματοπούλου. Η παράσταση που καταπιάνεται με τη μνήμη του σώματος, παρουσιάστηκε στα εγκαίνια της έκθεσης, και τώρα επαναλαμβάνεται το βράδυ της Δευτέρας 3 Απριλίου και ώρα 19.30.

    Υπό τους ήχους της μουσικής του Coti K., η Ολια Λυδάκη, χορεύει και "μεταμορφώνεται", επηρεασμένη από την ιστορία και το ύφος που κουβαλάει ο συγκεκριμένος χώρος, γίνεται αγωγός εικόνων και αισθήσεων, λειτουργώντας ως συνδετικός, εναλλακτικός κρίκος στην ιδέα της ιστορικότητας της εικόνας και πως αυτή διαφοροποιείται στη διάρκεια του χρόνου. Η χορογραφία είναι της Πέρσας Σταματοπούλου.

    [25] Πολιτισμός

    Πανευρωπαϊκός διαγωνισμός

    Η Τέχνη προστατεύει

    30/3/2006 8:24:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό με θέμα "Η ΕΕ και τα δικαιώματα του παιδιού" διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απευθυνόμενη σε παιδιά και εφήβους, από 10 έως 18 ετών. Στόχος η δημιουργία μίας αφίσας, η οποία θα παρουσιάζει την ιδέα της προστασίας, του σεβασμού και της προώθησης των δικαιωμάτων των παιδιών εντός της ΕΕ. "Τα δικαιώματα είναι αποτελεσματικά μόνο όταν οι άνθρωποι τα γνωρίζουν, τα διεκδικούν και τα υπερασπίζονται. Ελπίζω ότι οι νέοι θα απολαύσουν την εργασία σε ομάδες γύρω από αυτό το θέμα, καθώς ταυτόχρονα θα μάθουν ποια είναι τα δικαιώματά τους", δήλωσε ο Επίτροπος για θέματα Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας, Φράνκο Φρατίνι. Η προθεσμία για αίτηση συμμετοχής στο διαγωνισμό λήγει στις 10 Απριλίου, ενώ στις 20 Απριλίου λήγει η προθεσμία υποβολής των έργων.

    Οι συμμετοχές θα χωριστούν σε δύο κατηγορίες ανάλογα με την ηλικία των νεαρών δημιουργών (από 10 έως 14 ετών και από 15 έως 18 ετών) και θα διαγωνιστούν ανά ομάδες τεσσάρων ατόμων και άνω. Στις αρχές Μαΐου 2006 θα γίνει μια πρώτη επιλογή των συμμετεχόντων σε εθνικό επίπεδο και μια τελετή βράβευσης, που θα οργανωθεί σε κάθε χώρα της ΕΕ. Στη συνέχεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προσκαλέσει τις νικήτριες ομάδες των πρώτων εθνικών βραβείων στις Βρυξέλλες, όπου θα βραβευθούν οι καλύτερες αφίσες. Οι βραβευμένες αφίσες πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στην εκστρατεία ενημέρωσης της Επιτροπής για την προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού.

    Για περισσότερες πληροφορίες: www.evroneolea.com

    [26] Πολιτισμός

    Ο "Αλέξης Ζορμπάς" στο Λιντς της Αυστρίας

    Έργα Θεοδωράκη στο "Μπρούκνερχαους"

    30/3/2006 8:19:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το μνημειώδες έργο του διασημότερου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη "Αλέξης Ζορμπάς" θα παρουσιαστεί μεθαύριο Σάββατο από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του γνωστού αρχιμουσικού Κάρολου Τρικολίδη, σε μεγάλη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής "Μπρούκνερχαους" της αυστριακής πόλης Λιντς.

    Σολίστ στην παράσταση-αφιέρωμα στα 80 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου μας συνθέτη - που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη "Ο βίος και η πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά" για ορχήστρα, χορωδία και σολίστ - θα είναι η καταξιωμένη μεσόφωνος Βίκυ Μπακλαβά και θα συνοδεύει η φημισμένη "Χορωδία Μπρούκνερ" του Λιντς.

    Ο "Αλέξης Ζορμπάς" είχε πρωτοανέβει το 1988 στην "Αρένα της Βερόνας", για την οποία είχε ενορχηστρώσει το έργο ο Μίκης Θεοδωράκης, σε μια απόπειρα παρουσίασης ελληνικού τραγουδιού με συμφωνικούς τρόπους έκφρασης, η οποία κατόπιν είχε διεθνώς μεγαλειώδη επιτυχία. Ο ίδιος ο συνθέτης θεωρεί το έργο - το οποίο στη μεθαυριανή παράσταση περιλαμβάνει δύο πράξεις σε 23 σκηνές - ως το αντιπροσωπευτικότερό του, μια και, όπως τονίζει, συνενώνονται τρεις μουσικές επιρροές που τον σημαδεύουν ως συνθέτη, η ευρωπαϊκή, η ελληνική και η κρητική μουσική.

    Με έτος ίδρυσής της το 1893 - ως τότε Ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών - η μετονομασθείσα οριστικά το 1942 σε Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, είναι σήμερα η σημαντικότερη συμφωνική ορχήστρα στην Ελλάδα, έχοντας γνωρίσει την τελευταία πεντηοκνταετία μεγάλες στιγμές με τους κορυφαίους κατά καιρούς διευθυντές της, από τον Φιλοκτήτη Οικονομίδη, το Μάνο Χατζηδάκι, μέχρι τον σημερινό της Βύρωνα Φιδετζή, αλλά και τους πάμπολλους διεθνούς κύρους αρχιμουσικούς και ερμηνευτές που συνεργάσθηκαν μαζί της.

    Γεννημένος το 1947 στο Μπαντ Αουσζέ της Αυστρίας από Αυστριακή μητέρα και Έλληνα πατέρα, ο Κάρολος Τρικολίδης σπούδασε στις Ανώτατες Μουσικές Σχολές της Βιέννης και του Σάλτσμπουργκ, βιολί, σύνθεση και κρουστά, ενώ για διευθυντής ορχήστρας μαθήτευσε στους Σβαρόφσκι, Καρύδη, Μαντέρνα αλλά και Κάραγιαν, δουλεύοντας αργότερα ως βοηθός τους. Έχει διακριθεί επανειλημμένα με πρώτα βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς , διατελεί μόνιμος ή φιλοξενούμενος αρχιμουσικός σε γνωστές ορχήστρες της Ευρώπης έχοντας διευθύνει εκατοντάδες συναυλίες μέχρι σήμερα.

    Ο Κάρολος Τρικολίδης έχει εμφανιστεί σε μια σειρά διεθνών φεστιβάλ, έχει εγγραφές δίσκων με διάφορες ευρωπαϊκές ορχήστρες και συνθέτες, ενώ εργάζεται ενεργά και για την ανάπτυξη της μουσικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

    Η καταγόμενη από την Αθήνα μεσόφωνος Βίκυ Μπακλαβά σπούδασε κλασικό τραγούδι στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές της το 2002 με άριστα και χρυσό μετάλλιο, για να συνεχίσει με σπουδές όπερας στο Πανεπιστήμιο Μουσικής της Βιέννης σε μεγάλους δασκάλους με την Υποτροφία Αλέξανδρος Ωνάσης. Έχει πλήθος εμφανίσεων την τελευταία δεκαετία στην Αυστρία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    Η "Χορωδία Μπρούκνερ" του Λιντς γιορτάζει φέτος 60 χρόνια από την ίδρυσή της, έχοντας συνεργαστεί στο παρελθόν με γνωστές ορχήστρες και σολίστ, ενώ στενή υπήρξε η συνεργασία της με τον Μίκη Θεοδωράκη με τον οποίο έχει παρουσιάσει τα έργα του, Κάντο Χενεράλ, Μαουτχάουζεν, Ζορμπάς αλλά και μουσικές ταινιών. Στο πλαίσιο των ελληνοαυστριακών πολιτιστικών ανταλλαγών, η Χορωδία Μπρούκνερ θα παρουσιάσει στις 26 Μαίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών έργα Μότσαρτ και Μπρούκνερ.

    Τον Μίκη Θεοδωράκη συνδέουν στενοί δεσμοί με την πόλη Λιντς, όπου έχει δώσει μεγάλες συναυλίες στο παρελθόν με τους διάσημους ερμηνευτές του, με τελευταία την "ιστορική", όπως χαρακτηρίστηκε, συναυλία το Σεπτέμβριο του 1998 στο Λιντς στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Μήνα και της τότε πρώτης προεδρίας της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [27] Παράξενα

    Περισυλλογή και διαλογισμός

    Gallery για ... γιόγκα

    30/3/2006 3:59:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Associated Press

    Οι αίθουσες Τέχνης είναι χώροι περισυλλογής και στοχασμού. Τώρα πια αποτελούν και ιδανικό τόπο χαλάρωσης. Το Ινστιτούτο Munson-Williams-Proctor στις ΗΠΑ, αποφάσισε να παντρέψει τη ζωγραφική με τη γιόγκα, προσφέροντας μετά από μία διάλεξη για τη ζωγραφική, μία ώρα μάθημα γιόγκα. "Η γιόγκα είναι κάτι περισσότερο από γυμναστική" εξηγεί ο δάσκαλος Rachael Nickel και συμπληρώνει "είναι μία πνευματική παράδοση τουλάχιστον 5.000 ετών". Σε ανάλογη πρωτοβουλία, έχει προχωρήσει και η αίθουσα ασιατικής Τέχνης Trammell & Margaret Crow Collection, στο κέντρο του Ντάλας. Σύμφωνα με τη διευθύντρια, οι γκαλερί είναι χώροι διαλογισμού και υπό αυτήν την έννοια είναι οι ιδανικότεροι για γιόγκα. Στο μουσείο αυτό, μάλιστα, επιδιώκεται κάποια από τα μαθήματα γιόγκα να γίνονται στην αίθουσα της ινδικής τέχνης, έτσι ώστε να υπάρχει "σύνδεση" με την ιστορία της γιόγκα.

    Σχετικά Links:

    Crow Collection of Asian Art

    Munson-Williams-Proctor Arts Institute

    [28] Παράξενα

    Γάτος με φονικά όπλα στο Κονέκτικατ

    Τριχωτή απειλή!

    30/3/2006 3:19:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Associated Press

    Μπορεί ένας γάτος να τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό; Και βέβαια μπορεί, αν είναι σαν τον Λούις, ένα απίστευτο γατόνι, που κατάφερε να σπείρει το φόβο και τον πανικό σε μία ολόκληρη πόλη. Ο Λούις, ήταν βλέπετε ένας γάτος αλλιώτικος από τους άλλους. Προικισμένος από τη φύση με έξι δάκτυλα σε κάθε ποδαράκι και ένα μεγάλο νύχι, είχε πλήρη επίγνωση των φυσικών του προσόντων. Και χρησιμοποιούσε με πρωτοφανή επιθετικότητα τα φονικά του όπλα, απέναντι σε όποιον είχε την ατυχία να βρεθεί μπροστά του. Μετά τις αλλεπάλληλες επιθέσεις κατά πεζών, οι περισσότεροι εκ των οποίων κατέληγαν με δαγκωματιές και γρατζουνιές στο νοσοκομείο, οι αρχές τον έθεσαν σε κατ οίκον περιορισμό. Αφού πρώτα όμως συνέλαβαν το αφεντικό του για αμέλεια και ελλιπή φύλαξη του κατοικιδίου του.

    [29] Ζωής ...σΤάσεις

    Στο Μαντάμ Τισό ο πρίγκιπας Χάρι

    30/3/2006 1:51:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Παρέα στον αδελφό του Γουίλιαμ, κάνει από χθες στο μουσείο Μαντάμ Τισό, ο πρίγκιπας Χάρι. Η κέρινη μορφή του, τοποθετήθηκε ακριβώς δίπλα σε αυτήν του αδελφού του και με αυτήν πλέον συμπληρώνονται στο μεγαλύτερο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων στον κόσμο, όλα τα μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας. Στο ομοίωμα, ο πρίγκιπας Χάρι, φορά τη στρατιωτική στολή της Ακαδημίας του Σάντχερστ, όπου φοιτά. Ο μικρότερος γιος του πρίγκιπα Καρολου και της Νταϊάνα, γίνεται φέτος 24 ετών. Έχει απασχολήσει πολλές φορές τα ΜΜΕ λόγω της συμπεριφοράς του. Ο τσακωμός του πέρσι με φωτογράφους που ήθελαν να τον απαθανατίσουν κατά την έξοδο από μία ντισκοτέκ είχε κάνει το γύρο του κόσμου. Διεθνή δυσαρέσκεια είχαν προκαλέσει και οι φωτογραφίες που τον έδειχναν να φορά τη στολή των Ναζί σε πάρτι μεταμφιεσμένων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 30 March 2006 - 17:55:15 UTC