Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-04-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ο πρώτος λόγος στον πολίτη"
  • [02] Ανθρώπινο χέρι έβαλε τον κοριό
  • [03] "Θα βρεθεί λύση για τα Λιπάσματα"
  • [04] Ελληνοκινεζική εκπαιδευτική συμφωνία
  • [05] "Κοκκίνισε" και πάλι η Ελλάδα
  • [06] Συνελήφθησαν δύο επίορκοι αστυνομικοί
  • [07] Παραμένουν οι τιμωρίες της Τουρκίας

    [01] Πολιτική

    Για μια ισχυρή Αυτοδιοίκηση και κοινωνία

    "Ο πρώτος λόγος στον πολίτη"

    7/4/2006 5:21:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/4/2006 8:03:17 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Τις θέσεις τους για την Τοπική Αυτοδιοικηση ανέπτυξαν αμέσως μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού, Υπουργοί και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Οι εργασίες της Συνδιάσκεψης ολοκληρώθηκαν το απόγευμα με την ομιλία του Γραμματέα της ΚΕ της ΝΔ Λευτέρη Ζαγορίτη. Στην ομιλία του ο κ. Ζαγορίτης είπε ότι από αύριο ξεκινάει εξόρμηση στην περιφέρεια από τα στελέχη του κόμματος, τα οποία και θα μεταφέρουν μήνυμα "μαχητικής ετοιμότητας", τονίζοντας ότι "πρέπει να μεταφέρουμε μήνυμα ευθύνης και αποφαστικότητας, μήνυμα αισιοδοξίας και σιγουριάς για τη νίκη της Αυτοδιοίκησης σε κάθε γωνιά της χώρας". Παράλληλα τόνισε ότι η ΝΔ διαθέτει ικανά στελέχη τα οποία είναι έτοιμα να υλοποιήσουν το όραμα του κόμματος, σημειώνοντας ότι "πρέπει να οπλίσουμε την φαρέτρα του πολιτικού μας λόγου με τα επιχειρήματα που ακούστηκαν εδώ. Να μεταφέρουμε σε όλη την Ελλάδα ένα μήνυμα πως ο πρώτος λόγος ανήκει στον πολίτη". Η ΝΔ, είπε, έχει μια και μόνη προτεραιότητα, ασκεί ανθρωποκεντρική πολιτική, δίνοντας λύση στα προβλήματα της καθημερινότητας και κάνοντας πράξεις τις δεσμεύσεις της για μια ολοένα και πιο ισχυρή αυτοδιοίκηση και κοινωνία.

    Καθιέρωση θεσμού τοπικού δημοψηφίσματος

    Στις μεταρρυθμίσεις που προώθησε η κυβέρνηση τα δύο τελευταία χρόνια αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας στην Εθνική Συνδιάσκεψη του κόμματος, ενώ έκανε μία συνοπτική αναφορά στην κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση, επισημαίνοντας "παραλείψεις του παρελθόντος, κομματισμό, έλλειψη προνοητικότητας, αβελτηρία, συγκεντρωτισμό, οικονομική δυσπραγία". Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση έλαβε μία σειρά μέτρων επείγοντος χαρακτήρα για τη ρύθμιση των χρεών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με ευνοϊκούς όρους. Όπως ανέφερε, κεντρικό σημείο της αναπτυξιακής στρατηγικής της κυβέρνησης αποτελεί το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα "ΘΗΣΕΑΣ" που έχει προϋπολογισμό 3,5 δισ. ευρώ. Ήδη, όπως είπε, έχει κατανεμηθεί στους ΟΤΑ το 45% των πόρων του προγράμματος.

    Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε ο νέος κώδικας δήμων και κοινοτήτων, ο οποίος κατατίθεται την Δευτέρα στη Βουλή και περιλαμβάνει πολύ σημαντικές καινοτομίες, οι οποίες στο μεγαλύτερο μέρος τους έγιναν αποδεκτές από τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με το νέο κώδικα, είπε ο κ. Παυλόπουλος, καθιερώνεται για πρώτη φορά ο θεσμός του τοπικού δημοψηφίσματος, διαμορφώνονται εγγυήσεις κοινωνικού ελέγχου της τοπικής εξουσίας, καθιερώνεται η χάρτα δικαιωμάτων του δημότη, η κατάρτιση οδηγού του δημότη και η υποχρέωση της δημοτικής και κοινοτικής αρχής να προβαίνει σε ετήσιο απολογισμό πεπραγμένων σε δημόσια συνεδρίαση. Επίσης, πρόσθεσε ότι θεσμοθετείται ένα πλέγμα διατάξεων, με τις οποίες περιορίζεται η κρατική εποπτεία, ενισχύεται ο κοινωνικός ρόλος των ΟΤΑ, εκσυγχρονίζεται η οικονομική τους διοίκηση με όρους διαφάνειας και εξυγιαίνονται οι δημοτικές επιχειρήσεις.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι μέσα σε δύο χρόνια η κυβέρνηση κατόρθωσε να κάνει ότι δεν είχε ενδιαφερθεί και καταφέρει να κάνει το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία 10 και πλέον χρόνια της διακυβέρνησής του.

    Η Αυτοδιοίκηση πυλώνας αναπτυξιακού προτύπου

    Επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, λέγοντας ότι "ψαρεύει σε θολά νερά" και προκαλεί ανασφάλεια στους πολίτες, τους εργαζόμενους και στους νέους. Το ΠΑΣΟΚ, είπε ο κ. Σιούφας, συνεχίζει τη μακρά περίοδο της πολιτικής του ανωριμότητας, ενώ απαντώντας στα όσα είχε δηλώσει ο κ. Παπανδρέου για τα δύο χρόνια διακυβέρνησης πως σηματοδοτούν την αρχή του τέλους της νέας διακυβέρνησης, υπογράμμισε ότι τα δύο χρόνια είναι απλώς το τέλος της αρχής, μίας μακράς διακυβέρνησης με τον Κώστα Καραμανλή. Η ΝΔ, είπε ο κ. Σιούφας, είναι κυρίαρχη πολιτική και ιδεολογική δύναμη, αλλά για να παραμείνει τέτοια χρειάζεται περισσότερη συνοχή, αλληλεγγύη, συλλογικότητα. Ο κ. Σιούφας χαρακτήρισε την Τοπική Αυτοδιοίκηση πυλώνα αναπτυξιακού προτύπου και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση χτίζει επάνω σε αυτόν τον πυλώνα για να δώσει την απάντηση που πρέπει στις δύο Ελλάδες του ΠΑΣΟΚ. Σημείωσε τέλος, ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης οικοδόμησε σχέσεις εμπιστοσύνης, συνεργασίας και επίλυσης των προβλημάτων με τις τοπικές κοινωνίες.

    Χώρος συννενόησης και συναίνεσης

    Στην ομιλία του, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Βαγγέλης Μεϊμαράκης, τόνισε ότι σε αυτές τις εκλογές δεν κρίνεται η κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση της ΝΔ έχει πλούσιο έργο στη διετία που προηγήθηκε και το οποίο πρέπει να προβληθεί. Το Υπουργείο Εσωτερικών, ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης, έλυσε χρονίζοντα προβλήματα και αυτό πρέπει να το πούμε στον πολίτη. Οφείλουμε να βγούμε προς τα έξω και να δώσουμε το μήνυμα ότι η κυβέρνηση στηρίζει την περιφέρεια και δίνει τέλος στο αθηνοκεντρικό κράτος.

    Ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είπε ο κ. Μεϊμαράκης, είναι χώρος συνεννόησης και συναίνεσης. Οι υποψήφιοι πρέπει να αναζητήσουν τοπικές συμμαχίες, πέρα και πάνω από κομματικές σημαίες.

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ανέφερε ακόμη ότι πριν το Πάσχα θα πρέπει η ΝΔ να προχωρήσει στην ανακοίνωση των περισσοτέρων ονομάτων των υποψηφίων δημάρχων και νομαρχών και κάλεσε όλους τους υπουργούς και βουλευτές να βγουν προς τα έξω και να τους στηρίξουν.

    Υπενθύμισε ακόμη την παλαιότερη ρήση του πρωθυπουργού ότι χρειάζεται σεμνότητα, ταπεινότητα και εργατικότητα.

    Τέλος, συνεχάρη τη ΔΑΠ για τη νίκη της, λέγοντας μάλιστα ότι η πρωτιά της φοιτητικής παράταξης δείχνει ότι οι ιδέες της ΝΔ έχουν ευρύτερη απήχηση στη νεολαία.

    Στρατηγική νίκης

    Σημαντική πολιτική αναμέτρηση, χαρακτήρισε τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στην Εθνική Συνδιάσκεψη της Νέας Δημοκρατίας. Η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να βγει σήμερα από την Συνδιάσκεψη με μία ξεκάθαρη στρατηγική νίκης και πρόσθεσε ότι η Αυτοδιοίκηση χρειάζεται πάνω από όλα την εμπιστοσύνη της παράταξης. Είπε ακόμη ότι πρέπει να δοθεί μήνυμα απόλυτης εμπιστοσύνης και στήριξης στα στελέχη που θα δώσουν τη μάχη της Αυτοδιοίκησης. "Οι υποψήφιοι που θα δώσουν τη μάχη των εκλογών θα πρέπει να ξέρουν ότι έχουν πίσω τους όλη την παράταξη", τόνισε η κ. Μπακογιάννη.

    Τέλος, συνεχάρη τη ΔΑΠ για τη νίκη της στις φοιτητικές εκλογές και σημείωσε ότι όταν δίνεις τη μάχη με αρχές και αξίες, τότε έχεις την πρωτιά.

    Δεν κρίνουν κυβερνήσεις οι δημοτικές εκλογές

    Στη θεσμική και οικονομική ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τα δύο χρόνια της κυβέρνησης της ΝΔ, αναφέρθηκε ο γραμματέας Αυτοδιοίκησης του κόμματος Ιορδάνης Τζαμτζής, μιλώντας στην Εθνική Συνδιάσκεψη του κόμματός. Ο κ. Τζαμτζής εστίασε την ομιλία του στη δημοσιονομική εξυγίανση, την τομή του 42%, με την οποία δίνεται στις τοπικές κοινωνίες ένα πιο δημοκρατικό και αντιπροσωπευτικό σύστημα ανάδειξης των τοπικών αρχών, στο νοικοκύρεμα στα οικονομικά των δήμων, μέσω του προγράμματος "ΘΗΣΕΑΣ" και την καθιέρωση για πρώτη φορά σταθερών και αυτοτελών πόρων για τους ΟΤΑ, μέσω των οποίων μπορούν να αναπτύσσουν επενδυτική δραστηριότητα. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές έχουν το δικό τους περιεχόμενο και δεν κρίνουν κυβερνήσεις, ωστόσο εξάγουν συμπεράσματα και κυρίαρχα κρίνουν πρόσωπα και ικανότητες. Ο κ. Τζαμτζής τόνισε ότι στην πορεία προς τις εκλογές υπάρχουν κεντρικές επιλογές του κόμματος που πρέπει να γίνουν σεβαστές από όσους μας στηρίζουν, και πρόσθεσε ότι κεντρικές συμφωνίες ανάμεσα σε κόμματα δεν γίνονται. Η ΝΔ, είπε, ενθαρρύνει τις τοπικές συνεργασίες για την εκλογή προσώπων, πέρα και πάνω από κομματικές σημαίες, με κριτήρια την αξιοσύνη, την εντιμότητα και την ετοιμότητα. Εξήγησε, τέλος, ότι ενόψει των εκλογών τα κομματικά όργανα έχουν έρθει σε επαφή με φορείς και πρόσωπα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και βρίσκονται σε διαρκή επαφή με την ελληνική κοινωνία.

    Συστράτευση των πολιτών

    Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, στην ομιλία του χαρακτήρισε κρίσιμη την εκλογική αναμέτρηση του προσεχούς Οκτωβρίου και απευθύνθηκε στους δημότες της Αθήνας, που, όπως είπε, δεν παρασύρονται από διαχωρισμούς και κομματικές σκοπιμότητες και τους ζήτησε να συστρατευτούν όλοι στον αγώνα για μία καλύτερη Αθήνα. Στην ομιλία του ανέφερε ότι σήμερα ξεκινά και επισήμως τον προεκλογικό του αγώνα "για την Αθήνα του σήμερα και του αύριο για την Αθήνα της δικής μας γενιάς και των επομένων, με όραμα και στόχο" Και πρόσθεσε ότι με τη διαφάνεια, τη σκληρή εργασία και τη συνεργασία όλων των δυνάμεων, χωρίς διαχωρισμούς και αποκλεισμούς η πρωτεύουσα της Ελλάδας θα αποτελεί υπόδειγμα πόλης για όλους τους Ευρωπαίους. Ο Νικήτας Κακλαμάνης είπε ακόμη ότι είναι αποφασισμένος να αφιερωθεί στον σκοπό αυτό και να δώσει όλες του τις δυνάμεις για την επίτευξη του στόχου με τη βοήθεια όλων των δημοτών, ανεξαρτήτως πολιτικής ή κομματικής τοποθέτησης.

    Κατά τη διάρκεια της Συνδιάσκεψης μίλησαν πολλά στελέχη της ΝΔ, μεταξύ αυτών και η βουλευτής και Γραμματέας των γυναικείων οργανώσεων της Νέας Δημοκρατίας Κατερίνα Παπακώστα, η οποία τόνισε ότι οι επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές αποτελούν το πολιτικό εφαλτήριο και συνοδεύονται από το πολιτικό μήνυμα των τοπικών κοινωνιών οι οποίες θέλουν τον πρώτο λόγο να τον έχει ο πολίτης.

    Ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Γιώργος Παπανικολάου αναφέρθηκε στις φοιτητικές εκλογές κατά τις οποίες η νεολαία της Νέα Δημοκρατία αναδείχτηκε πρώτη δύναμη. Εξέφρασε δε τη στήριξη της νεολαίας στην κυβέρνηση και το έργο της και ζήτησε να στηριχθούν οι υποψηφιότητες νέων στις δημοτικές και στις νομαρχιακές εκλογές.

    Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, μίλησε για το ευρωπαϊκό μοντέλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και για τα κονδύλια που παρέχονται μέσω των κοινοτικών προγραμμάτων για την περιφερειακή ανάπτυξη.

    Επίσης, μίλησαν νομάρχες, δήμαρχοι, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, που είχαν στηριχθεί στις προηγούμενες εκλογές από τη Νέα Δημοκρατία και οι οποίοι αναφέρθηκαν σε θέματα της περιφερειακής αποκέντρωσης και ανάπτυξης, αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν νομαρχίες και δήμοι και τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Τους άξιους και ικανούς"

    [02] Πολιτική

    Τη Δευτέρα το πόρισμα στη Βουλή

    Ανθρώπινο χέρι έβαλε τον κοριό

    7/4/2006 10:34:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/4/2006 11:20:00 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Στο συμπέρασμα ότι το παράνομο λογισμικό στις εγκαταστάσεις της Vodafone τοποθετήθηκε από ανθρώπινο χέρι, κατέληξαν τα μέλη της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου, που ανέλαβαν να ρίξουν φως στην υπόθεση των υποκλοπών. Στο δεύτερο πόρισμα, που θα στείλουν στη Βουλή, γίνεται ακόμη λόγος για το ενδεχόμενο να υπήρξαν και αλλά μολυσμένα κέντρα, εκτός από τα τέσσερα γνωστά. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα συμπεράσματα της δεύτερης κατά σειρά τεχνικής γνωμάτευσης της ανεξάρτητης αρχής, η πρώτη είχε εκδοθεί στις 8 Μαρτίου, που περιλαμβάνονται στις περίπου 27 σελίδες του πορίσματος, είναι ότι η τοποθέτηση και αναβάθμιση του παράνομου λογισμικού έγινε με φυσική παρουσία στις εγκαταστάσεις της Vodafone. Εξ αποστάσεως, δηλαδή μέσω ηλεκτρονικής πρόσβασης, γίνονταν κατ επανάληψη αλλαγές στους παρακολουθούμενους αριθμούς. Ακόμα, άσχετα με το αν αυτός που τοποθέτησε το λογισμικό ήταν υπάλληλος της Vodafone, ή της Ericsson ή τρίτος, τα μέλη της ΑΔΑΕ θεωρούν ότι η Vodafone δε διαφύλαξε επαρκώς τις τεχνικές εγκαταστάσεις της από τη πρόσβαση κακόβουλων ατόμων.

    Δεν αποκλείεται να βρεθούν και άλλοι μολυσμένοι κόμβοι

    Επίσης, στα βασικά σημεία του πορίσματος περιλαμβάνονται, ότι ο μολυσμένος κόμβος της Παιανίας διαδραμάτισε ιδιαίτερο ρόλο. Το τέταρτο μολυσμένο κέντρο στη Πειραιώς, που ανακάλυψε η Vodafone, ενώ τα αλλά τρία είχαν εντοπιστεί από την Ericsson, δεν αποκλείεται να είναι η αρχή για την ανακάλυψη και άλλων μολυσμένων κόμβων.

    Ακόμα, οι κεραίες στο γνωστό τρίγωνο της Μαβίλη ήταν περισσότερες από τρεις, τουλάχιστον τέσσερις ή πέντε.

    Στο ίδιο υπόμνημα της ΑΔΑΕ γίνεται επίσης ιδιαίτερη αναφορά στο όνομα του Κώστα Τσαλικιδη και σε αριθμητική και ονομαστική λίστα ατόμων που είχαν πρόσβαση, μέσω κωδίκων, στους μολυσμένους κόμβους.

    Η ολομέλεια της αρχής διασφαλισης αποφάσισε να αποστείλει το υπόμνημα στη Βουλή τη Δευτέρα. Σε αυτή τη φάση και ενώ η έρευνα για τις υποκλοπές είναι σε εξέλιξη, η ΑΔΑΕ έκρινε ότι δε θα αναφερθεί σε πρόστιμα, κάτι που θα γίνει στο τελικό πόρισμα αρχές Μαΐου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ακρόαση για τις υποκλοπές

    [03] Πολιτική

    Διαβεβαιώνει το υπουργείο Απασχόλησης

    "Θα βρεθεί λύση για τα Λιπάσματα"

    7/4/2006 8:58:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με ένταση διεξήχθη στη Βουλή η συζήτηση για το εργοστάσιο των Φωσφορικών Λιπασμάτων στη Θεσσαλονίκη. Ο υφυπουργός Απασχόλησης Γεράσιμος Γιακουμάτος έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η Κυβέρνηση εγγυάται, ότι όλοι οι εργαζόμενοι στα Φωσφορικά Λιπάσματα, όποια λύση και να δοθεί, θα είναι πράγματι εξασφαλισμένοι, από πλευράς υπουργείου Απασχόλησης. Ο υφυπουργός, απαντώντας σε σχετική επερώτηση του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι η Κυβέρνηση, εφ όσον γίνονται διαβουλεύσεις μεταξύ Διοίκησης της επιχείρησης και εργαζομένων, αδυνατεί να παρέμβει. "Έχει ωστόσο επεξεργαστεί σχέδια και είμαστε σίγουροι ότι το μέλλον δε θα είναι αβέβαιο θα βρεθεί μια λύση ώστε να μπορέσουν πραγματικά οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν". Απαντώντας στο ΚΚΕ, που ζήτησε να επαναλειτουργήσει ολικώς το εργοστάσιο και να μην απολυθεί ούτε ένας εργαζόμενος, ο κ. Γιακουμάτος σημείωσε ότι "η λογική αυτή του όλα ή τίποτα, είναι επικίνδυνη". Παράλληλα, ο υφυπουργός υπογράμμισε, ότι το υπουργείο θα διατάξει "έλεγχο μέχρι το κόκαλο μόλις τελειώσει αυτή η ιστορία".

    Έντονες οι αντιδράσεις

    Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, έκανε λόγο για "αυταρχικό κλείσιμο του εργοστασίου", το οποίο, όπως είπε, είναι "το μνημείο της κοινωνικής σκληρότητας" και "πολιτικής αναξιοπιστίας και ανακολουθίας της Κυβέρνησης της ΝΔ".

    "Η Θεσσαλονίκη δεν αντέχει άλλο κλείσιμο επιχείρησης" παρατήρησε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χρύσα Αράπογλου, κατηγορώντας την Κυβέρνηση ότι "παρακολουθεί απαθής και χωρίς κοινωνική ευαισθησία και αναπτυξιακό σχέδιο" την αύξηση της ανεργίας στην συμπρωτεύουσα.

    Η Κυβέρνηση έδωσε το δικαίωμα να κλείσει το εργοστάσιο, δήλωσε ο Άκης Τσοχατζόπουλος.

    "Αφήσατε τα λιπάσματα να βουλιάξουνε και να φτάσουν στη χρεοκοπία και έρχεστε με κροκοδείλια δάκρυα να δείξετε ότι είστε οι Ελ Σιντ των εργαζομένων καβάλα στο άσπρο άλογο και όχι στο πράσινο του ΠΑΣΟΚ", ήταν η απάντηση του Γεράσιμου Γιακουμάτου.

    Από πλευράς ΚΚΕ, ο βουλευτής Άγγελος Τζέκης χαρακτήρισε το διάλογο "προσχηματικό" και κάλεσε τους εργαζόμενους να αποχωρήσουν από το διάλογο, καθώς "οι προτάσεις για εξορθολογισμό της λειτουργίας της επιχείρησης, σημαίνουν απολύσεις και μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων". Επίσης, ο κ. Τζέκης επέρριψε ευθύνες και στην ηγεσία της ΠΑΣΕΓΕΣ, που ελέγχεται από το ΠΑΣΟΚ, για τις επιλογές της στην αγορά και αποπληρωμή των λιπασμάτων.

    Στο ίδιο πνεύμα και ο εκπρόσωπος του Συνασπισμού, Θ. Λεβέντης, υποστήριξε ότι το εργοστάσιο είναι κερδοφόρο και πρέπει όλοι "να πάψουν να μιλούν για ζημίες". Ακόμα, όπως είπε, ευθύνες έχουν και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η ΝΔ.

    [04] Κοινωνία

    Στο Πεκίνο η υπουργός Παιδείας

    Ελληνοκινεζική εκπαιδευτική συμφωνία

    7/4/2006 11:28:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε μία από τις σημαντικότερες συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, προχώρησε η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία με τον ομόλογό της Ζου Ζι υπέγραψαν συμφωνία, που αφορά σε ανταλλαγές υποτροφιών μεταξύ Ελλήνων και Κινέζων φοιτητών, καθώς και προγράμματα εκμάθησης της ελληνικής και της κινεζικής γλώσσας. Συγκεκριμένα, η συμφωνία αναφέρεται στα έτη 2007-2010 και αφορά την ανταλλαγή υποτροφιών για φοιτητές τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Όσον αφορά τα προπτυχιακά οι υποτροφίες είναι 10 μηνών και για τα μεταπτυχιακά 12 μηνών. Τα προγράμματα αυτά θα αφορούν την εκμάθηση της ελληνικής και της κινεζικής γλώσσας, αλλά και των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση. Η κα. Γιαννάκου, η οποία δέχτηκε θερμή υποδοχή από τους Κινέζους αξιωματούχους, χαρακτήρισε σημαντική τη συμφωνία, τονίζοντας, ότι αφορά την εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα και ότι θα αποφέρει πολλά και στις δύο χώρες. Από την πλευρά του ο Κινέζος υπουργός Παιδείας επισήμανε ότι Ελλάδα και Κίνα είναι δύο χώρες με μεγάλο πολιτισμό και ιστορία, χαρακτήρισε την υπογραφή του πρωτοκόλλου σημαντική για την ενίσχυση των δύο χωρών σε επίπεδο πολιτιστικό, εκπαίδευσης και φιλίας.

    Ανταλλαγή γνώσης

    Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να γίνονται μηνιαία, θερινά σεμινάρια για τη γλώσσα και τον πολιτισμό, ενώ θα εξεταστούν οι προοπτικές, μέσω της διπλωματικής οδού, για υποτροφίες που αφορούν την έρευνα και την τεχνολογία.

    Στο μνημόνιο συνεργασίας προβλέπεται η ανταλλαγή καθηγητών, τεχνογνωσίας και υλικού εκπαίδευσης, ειδικά σε επιστήμες όπως η αρχαιολογία, η ιστορία, η φιλοσοφία και γενικότερα στις κλασικές επιστήμες. Παράλληλα, αναγνωρίζεται και η σημασία των νέων τεχνολογιών στην κοινωνία της γνώσης.

    Σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι θα αναγνωρίζεται η γλωσσομάθεια σε επίπεδο κρατικού πτυχίου και από τις δύο πλευρές.

    Επίσης, η κινεζική πλευρά έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα προγράμματα Ολυμπιακής Παιδείας, γνώση που θα μεταφερθεί στην κινεζική εκπαίδευση μέσω του υπουργείου Παιδείας.

    Ακόμα, συμφωνήθηκε να ενισχυθούν θεσμοί όπως η Ολυμπιάδα Μαθηματικών, Φυσικής και Χημείας, να γίνει ανταλλαγή προγραμμάτων της εκπαιδευτικής τηλεόρασης, ενώ η Κίνα μέσω της Ελλάδας ανοίγει ένα παράθυρο στην Ευρώπη, καθώς θα υπάρξει συνεργασία στα ευρωπαϊκά προγράμματα όπως για παράδειγμα το "Ερασμος".

    [05] Κοινωνία

    Από το σύννεφο άμμου, που ήρθε από τη Σαχάρα

    "Κοκκίνισε" και πάλι η Ελλάδα

    7/4/2006 9:30:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Προβλήματα στις θαλάσσιες και τις αεροπορικές συγκοινωνίες προκάλεσαν την Παρασκευή οι ισχυροί νότιοι άνεμοι, που έφεραν και πάλι κόκκινη άμμο από την Αφρική. Ήδη το Λιβυκό πέλαγος αλλά και το Αιγαίο έχουν καλυφθεί από το κόκκινο σύννεφο, με αποτέλεσμα να τροποποιηθούν πολλά δρομολόγια πλοίων και πτήσεις αλλά και να ακυρωθούν. Συγκεκριμένα, ματαιώθηκαν συνολικά 14 πτήσεις εσωτερικού, οι περισσότερες προς Κρήτη και Ρόδο, ενώ δεν πραγματοποιήθηκαν τρεις πτήσεις προς Πάρο. Ακόμη, ακυρώθηκε το δρομολόγιο του Blue Star Ferry, με προορισμό την Πάρο, ενώ δεν πραγματοποιούνται ούτε τα δρομολόγια προς Χίο και Μυτιλήνη. Σε όσους πρόκειται να ταξιδέψουν τις επόμενες ώρες, συστήνεται να επικοινωνήσουν με τον ταξιδιωτικό τους πράκτορα ή τις εταιρείες προκειμένου να αποφύγουν την ταλαιπωρία.

    [06] Κοινωνία

    Συνελήφθησαν δύο επίορκοι αστυνομικοί

    7/4/2006 10:05:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Νέες υποθέσεις επίορκων αστυνομικών είδαν, την Παρασκευή, το φως της δημοσιότητας. Στο αυτόφωρο τριμελές πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης οδηγήθηκε αστυφύλακας με την κατηγορία της απάτης περί "μεσαζόντων", καθώς φέρεται ότι ζήτησε από το σύζυγο προφυλακισμένης για εμπορία ναρκωτικών, 20.000 ευρώ προκειμένου να μεσολαβήσει για την αποφυλάκισή της. Την υπόθεση κατήγγειλε συνάδελφος του αστυνομικού, με αποτέλεσμα ο 26χρονος να συλληφθεί την ώρα που εισέπραττε τα χρήματα. Η δεύτερη περίπτωση αφορά έναν αστυφύλακα, που υπηρετεί στη φρουρά επιχειρηματία, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε κλεμμένο τζιπ. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν ο ιδιοκτήτης του οχήματος το είδε στο κέντρο της Αθήνας, με πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας, και ενημέρωσε την αστυνομία. Ο αστυνομικός, που συνελήφθη, υποστήριξε ότι είχε πάρει το όχημα από ένα φίλο του αγνοώντας ότι είναι κλεμμένο. Η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων ερευνά τώρα εάν εμπλέκεται σε κύκλωμα, που κλέβει πολυτελή αυτοκίνητα και τα διαθέτει στην αγορά.

    [07] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Παραμένουν οι τιμωρίες της Τουρκίας

    7/4/2006 10:04:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Απορρίφθηκαν όλες οι εφέσεις που είχε καταθέσει η τουρκική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, κατά των αποφάσεων της πειθαρχικής επιτροπής της FIFA που αφορούσαν στα επεισόδια του αγώνα-μπαράζ με την Ελβετία για το μουντιάλ 2006. Η συνεδρίαση της επιτροπής εφέσεων έγινε σήμερα στη Ζυρίχη και η απόφαση ήταν... καταιγιστική για τους Τούρκους, που τώρα έχουν ακόμη έναν δρόμο να ακολουθήσουν κι αυτός οδηγεί στη Λοζάνη και το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS). Έτσι, το καθεστώς ενόψει των προκριματικών του EURO 2008 παραμένει ως έχει στον Γ΄ προκριματικό όμιλο, όπου μετέχει και η Ελλάδα. Η Τουρκία θα δώσει οριστικά και τους έξι εντός έδρας αγώνες της κεκλεισμένων των θυρών και σε ουδέτερο γήπεδο που θα βρίσκεται σε άλλη χώρα-μέλος της UEFA σε απόσταση 500 χιλιομέτρων από τα τουρκικά σύνορα.

    Η ανακοίνωση που εξέδωσε η FIFA αναφέρει χαρακτηριστικά: «Υπό την προεδρία του Ραφαέλ Σαλγκάδο από τη Γουατεμάλα, η επιτροπή εφέσεων της FIFA εξέτασε σε βάθος και απέρριψε ολοκληρωτικά τα αιτήματα της Τουρκίας. Σύμφωνα με το καταστατικό της FIFA, το CAS μπορεί να ανατρέψει την απόφαση από τη στιγμή που οι ενδιαφερόμενοι απευθυνθούν σε αυτό». Οι ατομικές ποινές που είχαν επιβληθεί σε μέλη της τουρκικής ομάδας ήταν, για τον Αλπάι Οτσαλάν, έξι αγωνιστικές και πρόστιμο 15.000 ελβετικών φράγκων, για τον Εμρέ Μπελόζογλου, έξι αγωνιστικές και πρόστιμο 15.000 ελβετικών φράγκων, για τον Σερκάν Μπαλτσί, δύο αγωνιστικές και πρόστιμο 5.000 ελβετικών φράγκων και για τον Μεχμέτν Οζντιλέκ (βοηθό προπονητή της Τουρκίας), αποκλεισμός 12 μηνών από οποιαδήποτε ποδοσφαιρική δραστηριότητα και πρόστιμο 15.000 ελβετικών φράγκων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 7 April 2006 - 20:51:22 UTC