Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-04-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Αθήνα ο Μάρκος Κυπριανού
  • [02] Σωροί τα σκουπίδια
  • [03] Προσφυγή Καλούση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
  • [04] "Έφυγε" η Κυριακή Αρσένη
  • [05] Τελική "μάχη" στην Ιταλία
  • [06] Δεν φταίει η Αλ-Κάιντα
  • [07] Άγνοια για τις πτήσεις της CIA δηλώνει ο Μέσιτς
  • [08] Εσωκομματικές βολές κατά του Μπους
  • [09] Προβάδισμα Ουμάλα στο Περού
  • [10] Απειλεί να απελάσει τον Αμερικανό πρέσβη ο Τσάβες
  • [11] Ανυποχώρητοι οι Γάλλοι φοιτητές
  • [12] Μπροστά οι Σοσιαλιστές στην Ουγγαρία
  • [13] Σεισμός 5,5 Ρίχτερ στη Σουμάτρα
  • [14] Κρίσιμη Σύνοδος στην Ε.Ε. για την Παλαιστίνη
  • [15] "Καπάρωσε" με θρίαμβο την πρώτη θέση
  • [16] "Πολυθρόνα για δυο" στην Αργεντινή
  • [17] "Dolce Vita" στη Ζυρίχη

    [01] Πολιτική

    Συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία

    Στην Αθήνα ο Μάρκος Κυπριανού

    10/4/2006 9:33:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/4/2006 11:19:28 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Το θέμα της γρίπης των πτηνών και οι πρωτοβουλίες της Ε.Ε. για την προστασία του καταναλωτή βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, με τον αρμόδιο κοινοτικό Επίτροπο, Μάρκο Κυπριανού, παρουσία των Υπουργών Υγείας και Ανάπτυξης. Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε ικανοποιητική την προσαρμογή της Ελλάδας στις κοινοτικές οδηγίες και επεσήμανε ότι η προετοιμασία της Ε.Ε. για τη γρίπη των πτηνών είναι στο υψηλότερο επίπεδο, προσθέτοντας ότι έχουν ληφθεί μέτρα για τη στήριξη των πτηνοτρόφων και αναζητούνται κονδύλια για τη δημιουργία ταμείου αλληλεγγύης και ευρωπαϊκού αποθέματος σε φάρμακα, σε περίπτωση πανδημίας. Από την πλευρά του, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι υπάρχει πλήρες σχέδιο για την αντιμετώπιση του ιού Η5Ν1 και προανήγγειλε την κατάθεση δύο νομοσχεδίων για τον ιατρικό και θεραπευτικό τουρισμό, ενώ ο κ. Σιούφας τόνισε ότι η χώρα μας έχει κάνει θετικό δρόμο στην κατεύθυνση της προστασίας του καταναλωτή, προσθέτοντας πως θα αλλάξει η νομοθεσία για τις καταναλωτικές οργανώσεις.

    Ο Επίτροπος της Ε.Ε. θα έχει επίσης συνομιλίες με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Γιώργο Παπανδρέου και την πρόεδρο της Βουλής, Άννα Ψαρούδα Μπενάκη, ενώ το μεσημέρι θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, στο Προεδρικό Μέγαρο.

    [02] Κοινωνία

    Συνεχίζεται η απεργία της ΠΟΕ - ΟΤΑ

    Σωροί τα σκουπίδια

    10/4/2006 9:55:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/4/2006 11:43:39 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Μικρές χωματερές θυμίζουν πολλά σημεία του Λεκανοπεδίου, καθώς συνεχίζεται για έκτη ημέρα η απεργία των εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων. Η δυσοσμία των σκουπιδιών αντιμετωπίζεται ήδη με ψεκασμούς, ενώ μικροεπεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής έξω από τη χωματερή των Άνω Λιοσίων, μεταξύ των ΜΑΤ και απεργών που παρεμπόδιζαν την αποκομιδή των σκουπιδιών από μη απεργούς συναδέλφους τους. Ο Υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, διαβεβαίωσε ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, ενώ επέκρινε την ΠΟΕ ΟΤΑ, χαρακτηρίζοντας τη στάση της αδιάλλακτη και υποκινούμενη από κομματικές σκοπιμότητες. Παράλληλα, έδωσε λίστα 11 αιτημάτων που έχουν διευθετηθεί από την Κυβέρνηση μέχρι σήμερα, προσθέτοντας πως οι απεργοί τορπιλίζουν με τη στάση τους τον διάλογο. Η ΠΟΕ - ΟΤΑ, που ζητά καταβολή αναδρομικών και υπαγωγή στα βαρέα και ανθυγιεινά, δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις.

    Προειδοποιούν με κλιμάκωση

    Στις 12 το μεσημέρι, οι απεργοί θα πραγματοποιήσουν πορεία από τα γραφεία της ΠΟΕ ΟΤΑ την πλατεία Καραϊσκάκη προς το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ το απόγευμα θα συνεδριάσουν εκ νέου για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

    Σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλος, υποστήριξε ότι οι χωματερές στα Άνω Λιόσια και τη Θεσσαλονίκη άνοιξαν ύστερα από επέμβαση των ΜΑΤ, ενώ κατήγγειλε πως ιδιώτες έχουν επιστρατευθεί για να αποθέτουν ανεξέλεγκτα απορρίμματα στους ΧΥΤΑ, με κίνδυνο πυρκαγιάς και κατολίσθησης.

    Σύμφωνα με τον κ. Μπαλασόπουλο, εάν κατά τη συνάντηση με τον κ. Παυλόπουλο δεν υπάρξει δέσμευση για ικανοποίηση των αιτημάτων της ΠΟΕ ΟΤΑ, η απεργία θα συνεχιστεί για ακόμα ένα 24ωρο. Στη συνέχεια, θα συγκληθεί γενικό συμβούλιο για να αποφασίσει περαιτέρω κινητοποιήσεις, ενώ θα ζητηθεί από την ΑΔΕΔΥ να προκηρυχθεί στάση εργασίας τις προσεχείς ημέρες για όλους τους εργαζομένους στο δημόσιο τομέα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Θα συνεχιστεί η απεργία

    Σχετικά Links:

    Υπουργείο Εσωτερικών

    ΠΟΕ - ΟΤΑ

    [03] Κοινωνία

    Στρέφεται εναντίον του ελληνικού Δημοσίου

    Προσφυγή Καλούση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

    10/4/2006 9:16:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με την οποία στρέφεται κατά του ελληνικού Δημοσίου διεκδικώντας αποζημίωση 3 εκατ. ευρώ, κατέθεσε ο προφυλακισμένος πρώην δικαστής Ευάγγελος Καλούσης. Ο πρώην πρόεδρος Πρωτοδικών, που κατηγορείται για συμμετοχή στο παραδικαστικό κύκλωμα, κάνει λόγο στην προσφυγή του για "άκυρη και παράνομη" κράτησή του, κατηγορώντας τους δικαστικούς λειτουργούς που ασχολήθηκαν με την υπόθεσή του ότι υπέκυψαν "στη συγκυριακή σκοπιμότητα και τη δημοσιογραφική δικτατορία". Με την προσφυγή του ο κ. Καλούσης διεκδικεί το προαναφερθέν ποσό στο οποίο συνυπολογίζει την απώλεια του μισθού και της σύνταξής του και κάνει λόγο για "απόλυτη καταστροφή της ζωής του".

    [04] Κοινωνία

    Τη Δευτέρα το μεσημέρι η κηδεία της

    "Έφυγε" η Κυριακή Αρσένη

    9/4/2006 11:49:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Έφυγε από τη ζωή, η Κυριακή Αρσένη, σημαντικό στέλεχος της ΕΡΤ, η οποία διετέλεσε επικεφαλής, της Διεύθυνσης Αρχείου - Μουσείου από το 1994 έως το 2003. Η Κυριακή Αρσένη, ιστορικός και Δόκτορας Βυζαντινολογίας, ανασυγκρότησε το αρχείο της ΕΡΤ και συνετέλεσε καίρια στη δημιουργία του Αρχείου-Μουσείου. Με ενέργειές της, αναγνωρίστηκε ως τεχνολογικό μνημείο ο πομπός της ΕΡΤ, στα Λιόσια. Η κηδεία της θα γίνει τη Δευτέρα στις 3 το μεσημέρι από το νεκροταφείο Ζωγράφου.

    [05] Κόσμος

    Στις 4 το απόγευμα τα έξιτ πολς

    Τελική "μάχη" στην Ιταλία

    10/4/2006 7:03:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/4/2006 11:22:43 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Στις κάλπες επιστρέφουν σήμερα οι Ιταλοί, προκειμένου να καθορίσουν αν θα παραμείνει στην εξουσία ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ή θα αναλάβει τα ηνία ο Ρομάνο Πρόντι. Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 8 το πρωί ώρα Ελλάδας και θα κλείσουν στις 4 το απόγευμα. Αμέσως μετά θα μεταδοθούν τα έξιτ πολς, ενώ τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται αργά το απόγευμα. Την Κυριακή, 47 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι και περίπου 3 εκατομμύρια Ιταλοί της διασποράς κλήθηκαν να αναδείξουν νέα Βουλή, Γερουσία και Κυβέρνηση. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, το 66,5% των πολιτών άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα κατά την πρώτη ημέρα ψηφοφορίας. Στις εκλογές του 2001 η συμμετοχή "άγγιξε" το 81,4%, όμως, οι εκλογές διεξήχθησαν σε μία ημέρα. Φέτος, η εκλογική διαδικασία διεξάγεται επί δύο ημέρες, ώστε να αποφευχθούν τα προβλήματα συνωστισμού που παρατηρήθηκαν το 2001.

    Αναμένοντας τα αποτελέσματα

    Πολιτικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν τις εκλογές δημοψήφισμα για τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και για την πολιτική επιβίωση του Καβαλιέρε, ο οποίος θεωρείται ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ιταλίας με εκρηκτικό ταπεραμέντο, εξαιτίας του οποίου προκλήθηκε πρωτοφανής οξύτητα κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα.

    Από την άλλη, ο Προφεσόρε χαρακτηρίζεται από τους αναλυτές γέννημα - θρέμμα της ιταλικής πολιτικής, άνθρωπος χαμηλών τόνων, συνεσταλμένος και αποφασιστικός.

    Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, που είδαν το φως της δημοσιότητας πριν από δύο εβδομάδες, έδιναν προβάδισμα στην κεντροαριστερή Ένωση (L Unione) του κ. Πρόντι με ποσοστό από 2,5% έως 5%, έναντι του συντηρητικού συνασπισμού υπό τον κ. Μπερλουσκόνι.

    Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, καθοριστικός θα είναι ο ρόλος των ψηφοφόρων που θα αποφασίσουν την τελευταία στιγμή, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ισοπαλίας. Πάντως, οι πολιτικοί ηγέτες έχουν ταχθεί υπέρ της πραγματοποίησης νέων εκλογών σε περίπτωση που κανένας από τους δύο μεγάλους συνασπισμούς δεν κερδίσει την πλειοψηφία και στα δύο σώματα του Κοινοβουλίου.

    Λόγω του νέου εκλογικού συστήματος ενισχυμένης αναλογικής, υπάρχει πιθανότητα (ανάλογα με την κατανομή των περιφερειών) να είναι διαφορετικός ο συνασπισμός που θα ελέγχει τη Γερουσία από αυτόν που θα ελέγχει τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το αποτέλεσμα των εκλογών θα κριθεί σε τρεις περιοχές: το Πιεμόντε, την Απουλία και το Λάτιο.

    Στη μεγάλη συμμετοχή αναφέρεται ο Τύπος

    Στο μεγάλο ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες την Κυριακή αναφέρεται ο σημερινός ιταλικός Τύπος.

    "Μεγάλη συμμετοχή", "Μπερλουσκόνι-Πρόντι: η ημέρα της ετυμηγορίας" είναι ο τίτλος της "Corriere della Sera", που τονίζει πως η πρώτη ημέρα της ψηφοφορίας διεξήχθη ήρεμα και μόνο ένα επεισόδιο σημειώθηκε όταν άγνωστοι πέταξαν τρεις βόμβες Μολότωφ σε εκλογικό τμήμα στη Βιτόριο Βένετο.

    Οι εφημερίδες "La Stampa" και "Il Messagero" επισημαίνουν πως η συμμετοχή ήταν μεγάλη πίσω από το παραβάν, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι κάνουν λόγο για ένταση και πολεμική ατμόσφαιρα στα εκλογικά τμήματα.

    Σύμφωνα με την "Il Messagero", ψηφοφόροι διαμαρτυρήθηκαν επειδή μέσα στις τάξεις των σχολείων υπήρχαν Εσταυρωμένοι, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που αγνόησαν την απαγόρευση και χρησιμοποίησαν τα κινητά τους τηλέφωνα ενώ ασκούσαν το εκλογικό τους δικαίωμα.

    Στις φωτογραφίες που δημοσιεύονται ο Καβαλιέρε εμφανίζεται μαζί με τη μητέρα του Ρόζα, την οποία προέτρεψε με δυνατή φωνή να ψηφίσει το κόμμα του, προκαλώντας την αντίδραση του εκλογικού αντιπροσώπου του κόμματος του κ. Πρόντι.

    Από την άλλη, ο Προφεσόρε ποζάρει ψύχραιμος και χαμογελαστός στις φωτογραφίες που τον δείχνουν τη στιγμή που ψηφίζει στη γενέτειρά του, τη Μπολώνια.

    Όπως γράφουν οι ιταλικές εφημερίδες, ο κ. Πρόντι θα παρακολουθήσει την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από το αρχηγείο του στο κέντρο της Ρώμης, ενώ ο κ. Μπερλουσκόνι θα βρίσκεται με την οικογένειά του στο Αρκόρε, στα περίχωρα του Μιλάνου.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    La Repubblica: Elezioni, l'affluenza e in calo ma domani si vota fino alle 15

    BBC: Italians return to election polls

    Le Monde: 47 millions d'electeurs italiens elisent un nouveau Parlement

    The Times: It may be marked exit, but it could be a revolving door

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στις κάλπες οι Ιταλοί

    [06] Κόσμος

    Για το μακελειό στις 7/7 στο Λονδίνο

    Δεν φταίει η Αλ-Κάιντα

    10/4/2006 10:58:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/4/2006 11:45:01 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 7ης Ιουλίου 2005 στο μετρό του Λονδίνου, όπου έχασαν τη ζωή τους 52 άνθρωποι, σχεδιάστηκαν με μικρό προϋπολογισμό και χωρίς την υποστήριξη της Αλ Κάιντα, όπως αποκαλύπτει σήμερα η βρετανική εφημερίδα "The Observer", επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές και το πόρισμα της σχετικής έρευνας, που πρόκειται να δοθεί σύντομα στη δημοσιότητα. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι βομβιστές οργάνωσαν και πραγματοποίησαν τις επιθέσεις, με πενιχρά μέσα, που κόστισαν μερικές εκατοντάδες λίρες και από πληροφορίες που βρήκαν στο Internet. «Οι επιθέσεις του Λονδίνου ήταν μια απλή επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε από τέσσερις φαινομενικά φυσιολογικούς ανθρώπους, οι οποίοι χρησιμοποίησαν το Internet για να οργανωθούν", ανέφερε κυβερνητική πηγή στη βρετανική εφημερίδα. Οι έρευνες δείχνουν επίσης ότι οι 4 δράστες, ήθελαν απλώς να γίνουν μάρτυρες, δεν υπήρξε πέμπτος καμικάζι, όπως πίστευαν οι βρετανικές Αρχές Είχαν επισκεφτεί το Πακιστάν, αλλά δεν είχαν καμία επαφή με την Αλ Κάιντα, ούτε συναντήθηκε ποτέ ο εγκέφαλος της επιχείρησης, ο Μοχάμαντ Σιντίκ Χαν, με τον υπαρχηγό της Αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι. Το σχετικό βίντεο, που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο, κατασκευάστηκε μετά τις επιθέσεις, σύμφωνα με τον Observer. Η αποκάλυψη του πορίσματος, γεννά ερωτήματα για τον τρόπο που χειρίσθηκαν τις επιθέσεις, τόσο το Λονδίνο και η Ουάσιγκτον, όσο και η Αλ Κάιντα, που προσπάθησε να τις οικειοποιηθεί.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    The Observer: Leak reveals official story of London bombings

    [07] Κόσμος

    "Ουδέποτε ενημερώθηκε η κροατική Κυβέρνηση"

    Άγνοια για τις πτήσεις της CIA δηλώνει ο Μέσιτς

    10/4/2006 11:27:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία έχουν κάνει χρήση του αεροδρομίου του Ντουμπρόβνικ για τη μεταφορά υπόπτων για τρομοκρατικές υποθέσεις, δεν έχουν ενημερώσει ποτέ την κροατική Κυβέρνηση επ αυτού, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κροατίας Στιέπαν Μέσιτς. "Θέλουμε να ξέρουμε γιατί έγινε χρήση της εδαφικής επικράτειας εν αγνοία μας, εάν όντως έγινε αυτό", δήλωσε σε συνέντευξή του στο Ρόιτερ, ο Κροάτης Πρόεδρος. "Στο πλαίσιο των εξουσιών που μου παραχωρεί το Σύνταγμα, διορίζω τους επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών, με αποτέλεσμα τόσο η Κυβέρνηση όσο κι εγώ να έχουμε πληροφορίες για τη δουλειά αυτών", σημείωσε ο κ. Μέσιτς, διευκρινίζοντας ότι ποτέ δεν είχε ενημέρωση για τέτοιου είδους πτήσεις. Το παράρτημα Κροατίας της Διεθνούς Αμνηστίας ζήτησε την περασμένη εβδομάδα από την κροατική Κυβέρνηση να ερευνήσει τους ισχυρισμούς ότι η CIA χρησιμοποίησε το αεροδρόμιο του Ντουμπρόβνικ για τη μεταφορά υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες.

    [08] Κόσμος

    Του ζητούν εξηγήσεις για τις διαρροές στοχείων

    Εσωκομματικές βολές κατά του Μπους

    10/4/2006 8:30:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής κάλεσε τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους να δώσει εξηγήσεις, σχετικά με την ενορχηστρωμένη διαρροή στον Τύπο πληροφοριών, που χαρακτηρίζονταν εμπιστευτικές, από τον ίδιον τον Λευκό Οίκο, με στόχο να δικαιολογηθεί η αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003. "Δεν ήταν ένα πρέπον πράγμα, διότι στην Κυβέρνηση δεν αρμόζει να υπάρχουν διαρροές", τόνισε ο γερουσιαστής Άρλεν Σπέκτερ, πρόεδρος της επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας, μιλώντας χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News. "Φρονώ πως είναι απαραίτητο να πουν στον αμερικανικό λαό ο Πρόεδρος κι ο αντιπρόεδρος τι ακριβώς έγινε", πρόσθεσε ο ίδιος. Ο γερουσιαστής, που ανήκει στο ίδιο κόμμα με τον Μπους, αντέδρασε με τις δηλώσεις του στον σάλο που έχει προκληθεί έπειτα από τη σχετική αποκάλυψη, που έφερε στο φως ο εισαγγελέας Πάτρικ Φιτζέραλντ, ο οποίος διεξάγει την έρευνα για να αποκαλυφθούν οι συνθήκες που οδήγησαν στην παράνομη και τεχνητή αποκάλυψη της μυστικής πράκτορα της CIA Βάλερι Πλάμερ από το περιβάλλον του αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι.

    [09] Κόσμος

    Δεύτερος γύρος τον Μάιο

    Προβάδισμα Ουμάλα στο Περού

    10/4/2006 8:25:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Με μικρή διαφορά προηγείται ο εθνικιστής υποψήφιος Ολάντα Ουμάλα, πρώην διοικητής του στρατού, στις εκλογές για την προεδρία του Περού. Όπως ανακοίνωσε η εφορευτική επιτροπή, με καταμετρημένο το 45% των ψήφων, ο κ. Ουμάλα συγκεντρώνει 27,6%, ενώ ακολουθούν η συντηρητική υποψήφια Λούρδες Φλόρες και ο απερχόμενος πρόεδρος Άλαν Γκαρσία, με 26,5% και 26,1% αντίστοιχα. Επειδή κανείς από τους υποψηφίους δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το απαιτούμενο 50%, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο επικρατέστερων στις 7 Μαΐου. Ο 43χρονος Ουμάλα, πρώην αντισυνταγματάρχης του στρατού στο πλευρό του οποίου τάσσεται και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, ήταν επικεφαλής αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος το 2000, ενώ υπόσχεται να επαναφέρει την οικονομία σε κρατικά χέρια, να μπλοκάρει την υπογραφή εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, να νομιμοποιήσει την καλλιέργεια της κόκας και να ξαναγράψει το Σύνταγμα ώστε "να τερματισθεί η νεο-αποικιοκρατία στο Περού". Βασικοί υποστηρικτές του είναι οι κάτοικοι της περιφέρειας και φτωχότεροι πολίτες της χώρας, όπου το 50% ζει κάτω από το όριο της φτώχιας.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    CNN: Leftist leads in Peru poll

    New Zeland Herald: Nationalist leads Peruvian vote

    [10] Κόσμος

    Τον κατηγορεί για προκλητική συμπεριφορά

    Απειλεί να απελάσει τον Αμερικανό πρέσβη ο Τσάβες

    10/4/2006 8:13:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Με απέλαση απείλησε σήμερα ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες τον Αμερικανό πρέσβη στη χώρα, Ουΐλιαμ Μπράουνφιλντ, δηλώνοντας ότι η επίθεση, θύμα της οποίας έπεσε την Παρασκευή ο διπλωμάτης, ήταν αποτέλεσμα δικής του προκλητικής συμπεριφοράς. "Εάν συνεχίσετε να προκαλείται, φτιάξτε τις βαλίτσες σας κύριε, διότι θα σας πετάξω έξω πρεσβευτή Μπράουνφιλντ, θα σας απελάσω από τη Βενεζουέλα, εάν συνεχίσετε να προκαλείται τον λαό της Βενεζουέλας", δήλωσε ο Ούγκο Τσάβες κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ραδιοτηλεοπτικής εκπομπής του. Ο Ουΐλιαμ Μπράουνφιλντ δέχθηκε επίθεση την Παρασκευή την ώρα που έμπαινε σε γήπεδο του μπέιζμπολ για να παραδώσει αθλητικό εξοπλισμό στους νέους. Υπό τις αποδοκιμασίες μέρους του πλήθους ο αμερικανός πρεσβευτής κατέφυγε στο αυτοκίνητό του, όπου βομβαρδίσθηκε με αυγά και ντομάτες. Μοτοσικλετιστές καταδίωξαν στη συνέχεια επί 20 λεπτά το αυτοκίνητό του.

    [11] Κόσμος

    Κινητοποιήσεων συνέχεια κατά του CPE

    Ανυποχώρητοι οι Γάλλοι φοιτητές

    10/4/2006 7:57:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Ανυποχώρητοι στη "μάχη" κατά του νόμου CPE για την απασχόληση των νέων εμφανίζονται οι Γάλλοι φοιτητές και μαθητές. Μετά από διήμερη συνέλευση στη Λυόν την Κυριακή, η εθνική συντονιστική επιτροπή αποφάσισε νέες κινητοποιήσεις στις 11, 13 και 18 Απριλίου, εκτός κι αν η Κυβέρνηση υπαναχωρήσει ως προς την εφαρμογή του νόμου. Επίσης, φοιτητές και μαθητές αποφάσισαν να εντείνουν τις συνομιλίες τους με τα συνδικάτα, ώστε να αποφασιστεί κυλιόμενη γενική απεργία και αξιώνουν απόσυρση του νόμου πριν την διακοπή των εργασιών της Εθνοσυνέλευσης, στις 17 Απριλίου. Τα βλέμματα στρέφονται σήμερα στο Παρίσι, όπου ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ έχει συγκαλέσει σύνοδο της Κυβέρνησης, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθεί ο επίμαχος νόμος, που έχει αναστατώσει τη χώρα εδώ και περίπου δύο μήνες. Το απόγευμα, συνδικαλιστές, φοιτητές και μαθητές θα συνεδριάσουν εκ νέου, ώστε να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Le Monde: Le sort du CPE pourrait etre tranche dans la matinee

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνεχίζεται η ένταση στη Γαλλία

    [12] Κόσμος

    Κάλπες ξανά στις 23 Απριλίου

    Μπροστά οι Σοσιαλιστές στην Ουγγαρία

    10/4/2006 7:30:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Προβάδισμα 1,14% εξασφάλισε ο απερχόμενος κυβερνητικός συνασπισμός Σοσιαλιστών Φιλελευθέρων στην Ουγγαρία κατά τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το κόμμα MSZP του απερχόμενου πρωθυπουργού Φέρεντς Γκιουρκσάνι προηγείται με 43,3%, έναντι 42,16% που συγκέντρωσε συντηρητικό κόμμα της Αντιπολίτευσης, Fidesz, του Βίκτορ Ορμπάν. Στην τρίτη θέση βρέθηκε το Φιλελεύθερο Κόμμα SDSZ με 6,9%, ενώ 5,03% συγκέντρωσε το συντηρητικό MDF, άλλοτε σύμμαχος του Fidesz. Οι Ούγγροι θα προσέλθουν ξανά στις κάλπες στις 23 Απριλίου, καθώς στις εκλογές της Κυριακής, τις πρώτες από την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε., κρίθηκαν 214 από τις 386 έδρες του Κοινοβουλίου, από τις οποίες οι Σοσιαλιστές εξασφάλισαν τις 114 και τις 100 το Fidesz. Λόγω της πολυπλοκότητας του εκλογικού συστήματος, που είναι συνδυασμός απλής και ενισχυμένης αναλογικής, ο δεύτερος γύρος θα κρίνει την έκβαση των εκλογών.

    "Κλειδί" τα μικρά κόμματα

    Σύμφωνα με πολιτικούς σχολιαστές, καθοριστικός για το αποτέλεσμα των εκλογών αναμένεται να είναι ο ρόλος των δύο μικρών κομμάτων, καθώς οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν μάχη στήθος με στήθος, με τα δύο "μεγάλα" κόμματα να συγκεντρώνουν περίπου 44%.

    Μάλιστα, το γεγονός ότι το MDF ξεπέρασε το εκλογικό όριο του 5% ενδέχεται να περιπλέξει τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

    Οι εκλογές στην Ουγγαρία θεωρούνται καθοριστικές για το μέλλον της, καθώς στόχος είναι η μείωση του ελλείμματος στο 3%, ώστε η χώρα να μπορέσει να εισέλθει στην ζώνη του ευρώ. Άλλωστε, η οικονομική εξέλιξη της χώρας και η διαφθορά κυριάρχησαν στον προεκλογικό αγώνα, που "σημαδεύτηκε" από μια πρωτοφανή σε σκληρότητα αντιπαράθεση των δύο βασικών αντιπάλων.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Financial Times: Hungarian Socialists lead in first-round poll

    Al Jazeera: Socialists ahead in Hungarian polls

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εκλογές στην Ουγγαρία

    [13] Κόσμος

    Δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές

    Σεισμός 5,5 Ρίχτερ στη Σουμάτρα

    10/4/2006 9:10:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα το πρωί στη δυτική ακτή της Σουμάτρας, ανακοίνωσε η Σεισμολογική Υπηρεσία της Τζακάρτας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν υπάρχουν θύματα ή ζημιές, διευκρίνισε η Υπηρεσία. Ο σεισμός ήταν υποθαλάσσιος και έγινε αισθητός στην Παντάνγκ, πρωτεύουσα της επαρχίας της Δυτικής Σουμάτρας. Το επίκεντρό του εντοπίστηκε 60 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Παντάνγκ στα στενά των νησιών Μενταουάι

    [14] Μ. Ανατολή

    Το πάγωμα της χρηματοδότησης θα συζητήσουν οι "25"

    Κρίσιμη Σύνοδος στην Ε.Ε. για την Παλαιστίνη

    10/4/2006 8:51:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Την άρση της άμεσης χρηματοδότησης της παλαιστινιακής, υπό την ηγεσία της Χαμάς, Κυβέρνησης, αναμένεται να αποφασίσουν κατά τη διάρκεια της σημερινής Συνόδου τους οι 25 ΥΠΕΞ της Ε.Ε., διερευνώντας παράλληλα τους τρόπους να μην πληγούν οι απλοί Παλαιστίνιοι από τα μέτρα αυτά. Διπλωματικοί κύκλοι τονίζουν πως το πάγωμα της χρηματοδότησης θα αφορά την άμεση βοήθεια προς την παλαιστινιακή Κυβέρνηση και την πληρωμή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων από κονδύλια της Ε.Ε. μέσω της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά δεν θα περιλαμβάνει την ανθρωπιστική βοήθεια μέσω διεθνών κι άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων. Στη σημερινή Σύνοδο, οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ θα συζητήσουν ποιες θα είναι, εάν θα υπάρξουν, οι σχέσεις των "25" με τη Χαμάς. Σε χθεσινό του μήνυμα προς την Ε.Ε. ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Μαχμούντ αλ Ζαχάρ εξορκίζει τους Ευρωπαίους ομολόγους του να μην σταματήσουν την άμεση βοήθεια, "να σεβασθούν τη δημοκρατική επιλογή του παλαιστινιακού λαού και να μην λάβει μέτρα που θα βλάψουν του παλαιστίνιους πολίτες".

    Στη Σύνοδο του Λουξεμβούργου οι Ευρωπαίοι Υπουργοί αναμένεται επίσης να εγκρίνουν την απαγόρευση θεώρησης της βίζας του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο κι άλλων 30 αξιωματούχων του καθεστώτος του, το οποίο εγκαλείται για νοθεία στις εκλογές της 19ης Μαρτίου, ενώ πρόκειται να προειδοποιήσουν τη χώρα για το ενδεχόμενο κυρώσεων.

    Οι ίδιοι διπλωματικοί κύκλοι προσθέτουν εξάλλου πως οι Υπουργοί θα επαναλάβουν την ανησυχία τους για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και θα ενημερωθούν από τον Επίτροπο Εμπορίου Πίτερ Μάντελσον για τις τελματωμένες συνομιλίες για το μέλλον του Παγκοσμίου Εμπορίου.

    [15] Μπάσκετ

    "Καπάρωσε" με θρίαμβο την πρώτη θέση

    10/4/2006 12:04:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/4/2006 12:19:47 πμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στα "πράσινα" ντύθηκε το μεγάλο ντέρμπι κορυφής της 22ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ. Οι "πράσινοι" επικράτησαν των "ερυθρολεύκων" με 90-71 στο κατάμεστο κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, έφτασε τους 42 βαθμούς, δύο παραπάνω από τον "αιώνιο αντίπαλο και έκανε το καθοριστικό βήμα για την κατάληψη της πρώτης θέσης της κανονικής περιόδου που οδηγεί στο απόλυτο πλεονέκτημα έδρας για τα πλέι οφ.. Τα δεκάλεπτα: 22-19, 39-41, 62-55, 90-71.

    Στο πρώτο δεκάλεπτο υπήρχε μία ισορροπία ανάμεσα στους δύο αντιπάλους, με τους "πράσινους" να παίρνουν μία διαφορά τριών πόντων (22-19). Ο Ολυμπιακός στο δεύτερο δεκάλεπτο ήλεγξε το ρυθμό και παρά την απώλεια του Έντνι, ο οποίος είχε τρία φάουλ από το πρώτο δεκάλεπτο και κάθισε στον πάγκο, και χάρις στους Ζίζιτς και Μπάρλο πήρε μία διαφορά δύο πόντων στο ημίχρονο (39-4). Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Ολυμπιακός έφτασε μέχρι και τους +7 (46-53), αλλά κάπου εκεί ο Παναθηναϊκός βελτίωσε την άμυνα του και την επίθεση του και χάρις σε ένα πολύ καλό Διαμαντίδη πήρε προβάδισμα πέντε πόντων (58-53) και το 3ο δεκάλεπτο βρήκε τους "πράσινους" μπροστά με 62-55/ Στο τέταρτο δεκάλεπτο ο Παναθηναϊκός "πάτησε γκάζι" και έφτασε με 90-71 στη νίκη.

    Διαιτητές: Πιτσίλκας, Χριστοδούλου, Μουζάκης.

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Αλβέρτης 12 (3), Παπανικολάου 1, Λάκοβιτς 13 (2), Μπατίστ 10 (1), Χατζηβρέττας, Σπανούλης 6, Τσαρτσαρής 11, Διαμαντίδης 22 (2), Σκεπάνοβιτς 1, Τομάσεβιτς 14.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιόνας Καζλάουσκας): Εντνι 14, Παπαμακάριος, Πρίντεζης 1, Ζίζιτς 16, Λιούις 5, Χατζής, Σεϊμπούτις 5 (1), Κόλιεβιτς 10 (2), Μπάρλος 15 (1), Βασιλόπουλος, Σχορτσιανίτης 5.

    [16] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Πολυθρόνα για δυο" στην Αργεντινή

    10/4/2006 11:16:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Παρά το άσβεστο μίσος που χωρίζει τις δύο ομάδες του Μπουένος Αίρες, Ρίβερ Πλεϊτ και Μπόκα Τζούνιορς συνεχίζουν χέρι χέρι στην κορυφή του πρωταθλήματος της Αργεντινής με 28 βαθμούς, μετά και τη συμπλήρωση της 14ης αγωνιστικής της Κλαουζούρα. Η αγαπημένη ομάδα του Ντιέγκο Μαραντόνα, επιβλήθηκε χθες εκτός έδρας με 2-1της Κολόν, ενώ το Σάββατο η "αιώνια αντίπαλος", Ρίβερ Πλεϊτ επικράτησε στο "Λα Μπομπονέρα" με 3-1 της Ινστιτούτο. Τρίτη στη βαθμολογία ακολουθεί η Λανούς, που στην πρεμιέρα της αγωνιστικής έφυγε νικήτρια από την έδρα της Νιούελς Όλντ Μποϊς με 2-1.

    [17] Ζωής ...σΤάσεις

    Μόλις στην 79η θέση η Αθήνα

    "Dolce Vita" στη Ζυρίχη

    10/4/2006 10:58:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/4/2006 11:28:09 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters - ΑΠΕ - ΝΕΤ

    Δίχως εκπλήξεις και για το 2006 ο κατάλογος με τις πόλεις με την καλύτερη ποιότητα ζωής στον κόσμο - που συντάσει η εταιρεία ανθρώπινου δυναμικού Mercer - όσον αφορά τις πρώτες θέσεις και την τελευταία. Στην πρώτη θέση βρίσκουμε τη Ζυρίχη, ενώ για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η Βαγδάτη βρίσκεται ουραγός στον σχετικό κατάλογο. Όσον αφορά την Αθήνα, η ελληνική πρωτεύουσα κατατάσσεται μόλις στην 79η θέση του καταλόγου. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα, η Γενεύη και το Βανκούβερ συμπληρώνουν την πρώτη τριάδα, ενώ το Μπανγκί στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία και η Μπραζαβίλ, η πρωτεύουσα της Δημοκρατίας του Κονγκό, συντροφεύουν τη Βαγδάτη στην κατάταξη των πόλεων με τη χείριστη ποιότητα ζωής. Οι τρεις πρώτες πόλεις στην κατάταξη παραμένουν οι ίδιες με πέρυσι.

    Λαμβάνοντας υπόψη δεκάδες παραμέτρους

    Το Σικάγο είναι η πόλη με τη μεγαλύτερη πρόοδο σε αυτό το διάστημα, σκαρφαλώνοντας στην 41η θέση από την 52η, χάρη στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας, ενώ το Κάιρο βρέθηκε στον αντίποδα, πέφτοντας εννέα θέσεις στην 131η θέση στη σειρά κατάταξης των 215 πόλεων που βαθμολογήθηκαν.

    "Αυτό οφείλεται στις πολιτικές αναταραχές και στις τρομοκρατικές επιθέσεις στην πόλη και στα περίχωρά της", ανακοίνωσε η εταιρεία, αναφορικά με τη θέση του Καΐρου.

    Τα κριτήρια της Mercer για την αξιολόγηση μίας πόλης βασίζονται σε 39 βασικές παραμέτρους για την ποιότητα ζωής, από την πολιτική σταθερότητα έως τα σχολεία, τα μπαρ και τα εστιατόρια, έως το περιβάλλον.

    Σχετικά Links:

    Mercer


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 10 April 2006 - 8:54:15 UTC