Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-04-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βαριές ευθύνες στη Vodafone
  • [02] "Άστοχη η απομάκρυνση Φλωρίδη"
  • [03] Ο διάλογος για τα ΜΜΕ
  • [04] Στη Βουλή το πόρισμα για τις υποκλοπές
  • [05] Μητροπολιτικό Πάρκο το Ελληνικό
  • [06] Ελληνικά ντολμαδάκια ...Βουλγαρίας
  • [07] Στον Εισαγγελέα ο συζυγοκτόνος
  • [08] Προβάδισμα Πρόντι
  • [09] Αλλάζει ο CPE
  • [10] Τραγωδία με στρατιωτικό ελικόπτερο
  • [11] "Persona non grata" στην Ε.Ε. ο Λουκασένκο
  • [12] Έτοιμη η έκθεση για τα χτυπήματα στη Μαδρίτη
  • [13] Πολύνεκρη έκρηξη σε νοσοκομείο της Κίνας
  • [14] Στοπ στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της Χαμάς
  • [15] Προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις
  • [16] Νικολαϊδης: "Στημένα τα επεισόδια"
  • [17] Επίθεση οπαδών στο Ντέμη
  • [18] Έμειναν στο μηδέν
  • [19] Ο Βασσάρας "σφυρίζει" στο "Αλκαζάρ"
  • [20] Σε θεραπευτική αγωγή μπήκε η Αρβανίτη
  • [21] Παγκόσμιο ρεκόρ η Ντεφάρ
  • [22] ΗΠΑ καλούν Ρονάλντο
  • [23] "Περιμένοντας τον Μπέκετ"
  • [24] Γκράφιτι στο Goethe της Θεσσαλονίκης
  • [25] "Συμπερασματικός Οιδίπους"
  • [26] Ζωή στον Εγκέλαδο;
  • [27] "Μάθε τέχνη και άστηνε!"

    [01] Πολιτική

    Καραμάριος: Να παρέμβει άμεσα εισαγγελέας

    Βαριές ευθύνες στη Vodafone

    10/4/2006 5:57:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Καταπέλτης για την εταιρεία Vodafone αποτελεί το ενδιάμεσο πόρισμα για την υπόθεση των υποκλοπών, που παραδόθηκε σήμερα από την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. "Με βάση αυτό το πόρισμα, πρέπει άμεσα ο εισαγγελέας να ασκήσει δίωξη κατά της Vodafone", δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής κ. Αναστάσιος Καραμάριος. Στο κείμενο των 27 σελίδων, η ΑΔΑΕ διευκρινίζει ότι η τοποθέτηση του παράνομου λογισμικού στις εγκαταστάσεις της Vodafone έγινε με φυσική παρουσία και η περαιτέρω αναβάθμιση του πραγματοποιήθηκε εξ αποστάσεως, δηλαδή ηλεκτρονικά.

    Ως επίκεντρο των παρεμβάσεων αναφέρεται το κέντρο της Vodafone στην Παιανία - ένα εκ των τεσσάρων μολυσμένων κέντρων- στο οποίο την 24η Ιανουαρίου 2005, την ημέρα που διαπιστώθηκε το πρόβλημα με τα SMS, διαπιστώθηκε πρόσβαση πέντε στελεχών της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας, ενώ τελευταίος αναχώρησε από εκεί κάποιος με κάρτα εισόδου με την ένδειξη visitor. Η κάρτα αυτή χορηγείται σε εξωτερικούς επισκέπτες των εγκαταστάσεων της Vodafone, αλλά και στους υπαλλήλους της εταιρίας, στην περίπτωση που δεν έχουν δικαίωμα πρόσβασης στη συγκεκριμένη εγκατάσταση. Όμως, η εταιρεία δήλωσε ότι έχει καταστρέψει τα βιβλία καταγραφής εισόδου-εξόδου της επίμαχης χρονικής περιόδου, γεγονός που καθιστά αδύνατη την ταυτοποίηση των προσώπων στα οποία χορηγήθηκε κάρτα visitor εκείνο το διάστημα. Αντιθέτως υπάρχουν και κατετέθησαν τα αντίστοιχα αρχεία για τα ψηφιακά κέντρα του Κηφισού και της Πειραιώς.

    Το πόρισμα αναφέρεται επίσης και στις δυνατότητες του παράνομου λογισμικού το οποίο επέτρεπε στους υποκλοπείς να υποκλέπτουν και τα γραπτά μηνύματα που ελάμβαναν ή έστελναν οι παρακολουθούμενοι, ενώ έδινε και στίγμα για το ακριβές σημείο που βρίσκονταν τόσο οι παρακολουθούμενοι όσο και αυτοί που τους καλούσαν.

    Η ΑΔΑΕ διευκρινίζει επίσης ότι σε κάθε περίπτωση, για την τροποποίηση του παρείσακτου λογισμικού στις 24/01/05 κρίνεται απαραίτητη η συνδρομή προσώπου στο εσωτερικό της Vodafone με κατάλληλα δικαιώματα πρόσβασης. Να σημειωθεί ότι μεταξύ των 31 υπαλλήλων που είχαν δικαίωμα πρόσβασης ήταν και ο Κώστας Τσαλικίδης.

    Πλέον αναμένεται το τελικό πόρισμα στις αρχές Μαΐου, όπου θα υπάρχει και αναφορά για τα πρόστιμα κατά της εταιρείας τα οποία βάσει του καταστατικού της ΑΔΑΕ μπορούν να κυμαίνονται από 10.000 έως και το 1,5 εκατομμύριο ευρώ ανά παράπτωμα.

    [02] Πολιτική

    Άρθρο Α. Αδριανόπουλου στην Αυριανή

    "Άστοχη η απομάκρυνση Φλωρίδη"

    10/4/2006 4:44:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Θέση στην αντιπαράθεση, που έχουν προκαλέσει οι πρόσφατες δηλώσεις Φλωρίδη για το Σουηδικό μοντέλο στο θέμα των απολύσεων, πήρε σήμερα και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Ανδριανόπουλος. Σε άρθρο του στην εφημερίδα "Αυριανή" χαρακτηρίζει άστοχη την απομάκρυνση Φλωρίδη και ζητά διάλογο χωρίς αδιέξοδα. "Στο διάλογο αυτό μπορεί να ακουσθούν και φωνές ιδιαίτερες, αντισυμβατικές, ασυνήθιστες. Από εκεί κάπου όμως θα προέλθει το καινούργιο. Κι όχι από τους αφορισμούς και τις καταγγελίες. Το ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να εύχεται να έχει και πολλά άλλα στελέχη σαν τον Γιώργο Φλωρίδη. Και όχι να καταδικάζει μια φωνή που τόλμησε να μιλήσει με την δύναμη της λογικής", τονίζει ο κ. Αδριανόπουλος. Αλλά και ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Μίμης Ανδρουλάκης σε δηλώσεις του, έχει χαρακτηρίσει γόνιμες τις απόψεις του Γιώργου Φλωρίδη.

    Για κρυφό πρόγραμμα μιλά ο Γ. Αλογοσκούφης

    Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τονίζει πως πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός της επιλογής των συνεργατών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ που επιλέγονται ως συντονιστές, από την διατύπωση πολιτικών απόψεων.

    Σχετικά με την εσωκομματική αντιπαράθεση που έχουν δημιουργήσει στο ΠΑΣΟΚ οι δηλώσεις Φλωρίδη, ο αναπληρωτής Κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, έκανε λόγο για μια "περίεργη - αν μη τι άλλο - τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ επί του θέματος που δεν έχει αποσαφηνιστεί".

    Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, μίλησε για κρυφό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ στην Οικονομία, και απέδωσε εκεί "τις υβριστικές επιθέσεις στελεχών του κόμματος κατά της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης". Ακόμα, επεσήμανε ότι το κρυφό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ προβλέπει ελεύθερες απολύσεις και αύξηση της φορολογίας, ενώ κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να υποστηρίξει ευθέως το πρόγραμμά του λέγοντας ότι δεν μπορούν τα στελέχη του να "ψαρεύουν σε θολά νερά."

    "Δεν υπάρχει κρυφή ατζέντα στο ΠΑΣΟΚ", απάντησε ο Μιλτιάδης Παπαιωάννου.

    [03] Πολιτική

    Ο διάλογος για τα ΜΜΕ

    10/4/2006 3:14:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105.8 - ΑΠΕ

    Την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής θα ενημερώσει την Τετάρτη το απόγευμα ο υπουργός Επικρατείας, Θοδωρής Ρουσόπουλος, σχετικά με την πορεία του διαλόγου για τη θεσμοθέτηση του νομοσχεδίου συγκέντρωσης και αδειοδότησης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Το πρωί της Δευτέρας, ο κ. Ρουσόπουλος είχε στη Γραμματεία Τύπου συνάντηση με τους εκπροσώπους των κομμάτων, για τα σημεία του νομοσχεδίου που δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί, και από την οποία απείχε το ΚΚΕ. Ο ίδιος χαρακτήρισε τη σημερινή συζήτηση ενδιαφέρουσα και σημείωσε πως σε γενικές γραμμές δεν υπήρξαν μεγάλες διαφωνίες. Επιπλέον, ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως η ρύθμιση των ζητημάτων θα γίνει αφού ακουστούν οι προτάσεις και οι θέσεις και των βουλευτών - μελών της Επιτροπής. Σημειώνεται ότι, όπως δήλωσε ο υπουργός, το νομοσχέδιο θα έχει ψηφιστεί πριν από την έναρξη των θερινών τμημάτων της Βουλής.

    Τα θέματα που εκκρεμούν

    Ο κ. Ρουσόπουλος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς, "διότι η διαδικασία προκήρυξης και έναρξης των αδειοδοτήσεων δεν πρέπει να καθυστερήσει και πρέπει να ρυθμιστούν θέματα που είχαν μείνει αρρύθμιστα".

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα υπάρχουν ρυθμίσεις για την ψηφιακή εποχή, καθώς όλα τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, κυρίως τα τηλεοπτικά, θα πρέπει με καθορισμένους χρόνους να αρχίσουν να μπαίνουν στην ψηφιακή εποχή.

    Αναφερόμενος στα θέματα που μένει να οριστικοποιηθούν, ο κ. Ρουσόπουλος έκανε λόγο για:

    τον αριθμό των αδειών των τηλεοπτικών σταθμών πανεθνικής εμβέλειας, τα μόρια που θα δίνονται στα κριτήρια αδειοδοτήσεων και για τον αριθμό των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών, τονίζοντας ότι "η θέση της κυβέρνησης είναι απο τις τοπικές τηλεοπτικές άδειες να προχωρήσουμε στις περιφερειακές, με στόχο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων ΜΜΕ".

    Στόχος είναι η δημιουργία βιώσιμων επιχειρήσεων, που "θα βοηθούν το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και όπως το Σύνταγμα επιβάλει για την ποιότητα της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας, αλλά θα βοηθούν και στην εξασφάλιση θέσεων εργασίας".

    Παράλληλα, επισήμανε ότι αυτή είναι μία πολύ σημαντική προσπάθεια, καθώς "άλλο θέμα είναι πόσες άδειες μπορεί να χωράει ο χάρτης των συχνοτήτων και άλλο θέμα πόσοι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί είναι βιώσιμοι".

    Τέλος, κατέληξε ότι στα ποσοστά ιδιοκτησίας μέχρι τώρα είχε επικρατήσει μία λογική υποκρισίας και τόνισε ότι "εμείς δεν θα κινηθούμε σε αυτή τη λογική, θα αλλάξουμε τελείως το τοπίο".

    "Ανοιχτός διάλογος - Σαφές πλαίσιο"

    Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Γκιουλέκας, δήλωσε ότι ο διάλογος που γίνεται είναι ανοικτός και επισήμανε πως μετά από 20 χρόνια άναρχου τοπίου, η κυβέρνηση έρχεται να βάλει κανόνες.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, αναγνώρισε ότι χρειάζεται ένα σαφές, απλό και διαφανές πλαίσιο, που θα διασφαλίζει τον πολιτικό πλουραλισμό των Μέσων. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως κάποιες από τις κυβερνητικές προτάσεις είναι αόριστες.

    Ο βουλευτής του Συνασπισμού, Φώτης Κουβέλης, έδωσε έμφαση στις προτάσεις που θα κατατεθούν για τον αριθμό των αδειών, αλλά και στον τρόπο λειτουργίας της εταιρίας που θα ελέγχει τις μετρήσεις τηλεθέασης, ακροαματικότητας και κυκλοφορίας των εντύπων.

    [04] Πολιτική

    Παραδίδεται από την ΑΔΑΕ

    Στη Βουλή το πόρισμα για τις υποκλοπές

    10/4/2006 1:32:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/4/2006 7:07:16 μμ)

    Το ενδιάμεσο πόρισμα για την υπόθεση των υποκλοπών στην Vodafone, παραδίδεται από την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τοποθέτηση και αναβάθμιση του παράνομου λογισμικού στις εγκαταστάσεις της Vodafone έγινε με φυσική παρουσία και όχι εξ αποστάσεως, ενώ υπάρχει και ονομαστική λίστα ατόμων που είχαν πρόσβαση στα τέσσερα μολυσμένα κέντρα της Vodafone. Τέλος, ειδική αναφορά γίνεται στο όνομα του στελέχους της εταιρείας Κώστα Τσαλικίδη.

    [05] Κοινωνία

    Το μεγαλύτερο της Ευρώπης

    Μητροπολιτικό Πάρκο το Ελληνικό

    10/4/2006 6:33:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/4/2006 7:07:55 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Την μετατροπή του χώρου του πρώην αεροδρομίου Αθηνών στο Ελληνικό σε Μητροπολιτικό Πάρκο, προανήγγειλε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, μετά από συνάντησή του με τον Δήμαρχο Αθηναίων, Θεόδωρο Μπεχράκη, τονίζοντας ότι θα είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης καθώς η έκτασή του θα φτάνει τα 4000 στρέμματα. Τα τελικά σχέδια όπως ανέφερε ο Υπουργός είναι ήδη έτοιμα και θα παρουσιαστούν σε λίγες ημέρες. Ταυτόχρονα θα προχωρήσει και η επέκταση της Αττικής Οδού μέχρι την Ποσειδώνος. Όσον αφορά το γήπεδο του Παναθηναϊκού, λόγος για τον οποίο έγινε και η συνάντηση, ο κ. Σουφλιάς, ξεκαθάρισε ότι η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα είναι έτοιμη τον Ιούνιο.

    Ο κ. Σουφλιάς, με τις δηλώσεις του έδωσε απάντηση και στα δημοσιεύματα που ήθελαν ο χώρος του πρώην αεροδρομίου, να μην εκμεταλλεύεται στο σύνολο του από το υπουργείο αλλά στο μισό, δηλαδή σε έκταση 2000 στρεμμάτων.

    Παράλληλα διέψευσε ότι εκτός των 800 στρεμμάτων που δόθηκαν στην εταιρεία ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ για αθλητικές εγκαταστάσεις, θα δοθούν και 100 στρέμματα στο ΜΕΤΡΟ, για ιδία χρήση

    Για το γήπεδο του Παναθηναϊκού, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, τόνισε ότι ζήτησε από τον κ. Μπεχράκη, πρόσθετα στοιχεία τα οποία λείπουν από το σχετικό φάκελο και τα οποία θα εξεταστούν και θα συζητηθούν σε νέα συνάντηση την επόμενη εβδομάδα.

    Αμέσως μετά το Πάσχα, θα γίνουν οι τελικές συζητήσεις για την οριστικοποίηση των άρθρων της νομοθετικής ρύθμισης και αν όλα πάνε καλά μέσα στον Ιούνιο, θα κατατεθεί στη Βουλή.

    "Στόχος είναι η ανάπλαση του γηπέδου στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, για να κάνουμε ένα όμορφο πάρκο, η αναβάθμιση του Ελαιώνα και βεβαίως η κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού. Αλλά όλα αυτά πρέπει να γίνουν με ένα σεβασμό σε ορισμένους κανόνες" τόνισε ο Υπουργός.

    Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Αθηναίων Θεόδωρος Μπεχράκης το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί και αμέσως μετά το Πάσχα, θα υπάρξει οριστική λύση του θέματος.

    "O κύριος υπουργός μας διαβεβαίωσε ότι από την στιγμή που θα υπάρχουν τα στοιχεία και θα γίνουν όλα αυτά αποδεκτά είναι μικρός ο χρόνος που απαιτείται για την νομοθετική ρύθμιση" επισήμανε ο κ. Μπεχράκης συμπληρώνοντας ότι σε συνεργασία με τον ερασιτέχνη Παναθηναϊκό θα προχωρήσουν στην ανάπλαση της έκτασης που καταλαμβάνει το παλιό γήπεδο της ομάδας στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

    [06] Κοινωνία

    Ανακλήθηκαν 24.000 κονσέρβες ντολμαδάκια Pelekan

    Ελληνικά ντολμαδάκια ...Βουλγαρίας

    10/4/2006 2:54:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/4/2006 7:32:25 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΕΦΕΤ - ΝΕΤ

    Το Πάσχα πλησιάζει και ο κλοιός των ελέγχων από κλιμάκια του υπουργείου Ανάπτυξης, των Νομαρχιών και του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) στις αγορές, σφίγγει. Στα πλαίσια των ελέγχων αυτών, επιθεωρητές του ΕΦΕΤ εντόπισαν πριν από λίγες ημέρες προϊόντα κονσέρβας τα οποία έφεραν παράνομες σημάνσεις, καθώς και κρέατα που είχε λήξει η ημερομηνία συντήρησης τους.

    Ειδικότερα, οι επιθεωρητές του ΕΦΕΤ σε ελέγχους που διενήργησαν στις 4 και 5 του μηνός στις εγκαταστάσεις και τις αποθήκες της επιχείρησης "Πέλεκαν Pelco, Βιομηχανία Κονσερβών Αφοί Τεκτηρίδη & Σία ΟΕ", ανακάλυψαν 24.000 κονσέρβες "Pelekan Ντολμαδάκια Γιαλαντζί", συνολικού βάρους 11.214,48 κιλών, οι οποίες έφεραν παραπλανητική σήμανση. Οι κονσέρβες ανέγραφαν "προϊόν Ελλάδος" αντί του ορθού "προϊόν Τουρκίας" ή "προϊόν Βουλγαρίας", δεδομένου ότι παρήχθησαν για λογαριασμό της εταιρείας στις παραπάνω χώρες. Ο ΕΦΕΤ ζήτησε την άμεση ανάκληση από την αγορά των αντίστοιχων προϊόντων που παρουσιάζουν το πρόβλημα με σκοπό την αποκατάσταση των ενδείξεων.

    Επίσης, οι ελεγκτές κατάσχεσαν από το κατάστημα πώλησης Κρεάτων Νωπών και Κατεψυγμένων Προϊόντων του Γεωργίου Κ. Ρούση, στις Αφίδνες Αττικής, 12 χαρτοκιβώτια με νωπούς χοιρινούς λαιμούς, γαλλικής προέλευσης, συνολικού βάρους 250 κιλών, λόγω λήξης της αναγραφόμενης ημερομηνίας συντήρησης.

    Αμφότερες οι επιχειρήσεις θα παραπεμφθούν στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, καθώς και για την επιβολή τυχόν διοικητικών κυρώσεων.

    Την ίδια ώρα, κατά τους εντατικούς ελέγχους που πραγματοποιούν στη Βαρβάκειο Αγορά τα κλιμάκια του υπουργείου Ανάπτυξης εντόπισαν ορισμένους κρεοπώλες που δεν διέθεταν σωστή σήμανση πάνω στους πάγκους των κρεάτων, ενώ κάποιοι άλλοι προσπαθούσαν να πουλήσουν για νωπό κρέας που είχε αποψυχθεί. Στον Πειραιά, οι ελεγκτές της Νομαρχίας απέσυραν πάνω από μισό τόνο ακατάλληλα για κατανάλωση κρέατα από καταστήματα της Δημοτικής Αγοράς. Ειδικότερα κατασχέθηκαν: 600 κιλά βοδινού κρέατος στο κρεοπωλείο του κ. Παπαναστασόπουλου με υπεύθυνο τον κ. Γιωτάκη, λόγω αρχής αλλοίωσης στο χρώμα και την υφή, τέσσερα σφάγια αμνοεριφίων βάρους 40 κιλών στο κρεοπωλείο της κ. Α. Πεφάνη λόγω ελλιπούς σήμανσης και 40 κιλά χοιρινό νωπό κρέας στο κρεοπωλείο της Κατσιαδας ΟΕ, επίσης λόγω ελλιπούς σήμανσης.

    Στο μεταξύ, οι τιμές στα αμνοερίφια, παρουσιάζουν διακυμάνσεις. Οι καταναλωτές στην πλειοψηφία τους κοιτάζουν και συγκρίνουν τιμές, ωστόσο κάποιοι ήδη έχουν ήδη αρχίσει τις πρώτες αγορές τους, προκειμένου να αποφύγουν το συνωστισμό της Μεγάλης Εβδομάδας. Πάντως σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχουν τεταμένη την προσοχή τους και να αναζητούν απαραιτήτως τη σφραγίδα της χώρας προελεύσεώς του κρέατος.

    Οι έλεγχοι θα συνεχισθούν με ακόμη πιο εντατικούς ρυθμούς στο επόμενο διάστημα.

    Σχετικά Links:

    ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    [07] Κοινωνία

    Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση

    Στον Εισαγγελέα ο συζυγοκτόνος

    10/4/2006 1:56:00 μμ

    Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση άσκησε ο Εισαγγελέας στο βοσκό που ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου την 30χρονη σύζυγό του και εν συνεχεία την εγκατέλειψε έξω από το Θριάσειο Νοσοκομείο και εξαφανίστηκε, έχοντας μαζί του, τα δύο ανήλικα παιδιά τους. Ο 48χρονος Ιωάννης Αγγελόπουλος εμφανίστηκε στους αστυνομικούς ψύχραιμος και αμετανόητος και ισχυρίστηκε ότι δεν ήθελε να σκοτώσει τη σύντροφό του και πως τη χτύπησε, διότι πίστευε ότι τον απατούσε.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παραδόθηκε ο βοσκός

    [08] Κόσμος

    Σύμφωνα με τα πρώτα exit poll

    Προβάδισμα Πρόντι

    10/4/2006 4:09:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/4/2006 6:32:13 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ-Reuters

    Ο Ρομάνο Πρόντι είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών στην Ιταλία , σύμφωνα με τις προβλέψεις των exit-poll. Σύμφωνα με δυο διαφορετικές δημοσκοπήσεις κάλπης που δόθηκαν στη δημοσιότητα με διαφορά και έγινα από την εταιρεία Nexus που έγινε για λογαριασμό της κρατικής τηλεόρασης RAI και του τηλεοπτικού σταθμού Mediaset ιδιοκτησίας Μπερλουσκόνι, ο κεντροαριστερός συνασπισμός συγκεντρώνει ποσοστό 50% έως 54% των ψήφων και στα δυο σώματα του κοινοβουλίου, ενώ ο συνασπισμός του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι λαμβάνει ποσοστό 45% έως 49%, με περιθώριο λάθους συν πλην 2%. Σε άλλη σφυγμομέτρηση που έκανε το Ινστιτούτο Piepoli, για λογαριασμό του ειδησεογραφικού τηλεοπτικού δίκτυου Sky TG24, ο συνασπισμός του Πρόντι συγκεντρώνει το 52% των ψήφων και του Μπερλουσκόνι το 47%.

    Πολικοί αναλυτές αναφέρουν ότι αν οι προβλέψεις αυτές επιβεβαιωθούν, τότε θα πρέπει να μιλάμε για μια καθαρή νίκη των κεντροαριστερών δυνάμεων, καθώς θα έχουν την πλειοψηφία τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και αν αυτά ισχύουν τότε ο Ρομάνο Πρόντι εξασφαλίζει τουλάχιστον 340 έδρες επί συνόλου 630 εδρών της κάτω Βουλής και 159 έως 170 έδρες σε σύνολο 315 εδρών στη Γερουσία.

    Παράλληλα διαψεύδονται και τα σενάρια που έκαναν λόγο για ισοπαλία μεταξύ των δυο διεκδικητών, γεγονός που θα οδηγούσε τη χώρα σε νέες εκλογικές περιπέτειες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τελική "μάχη" στην Ιταλία

    [09] Κόσμος

    Τροποποιήσεις ανακοίνωσε ο Σιράκ

    Αλλάζει ο CPE

    10/4/2006 12:01:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/4/2006 4:16:34 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Τέλος στους περίπου δύο μήνες κοινωνικής αναταραχής που προκάλεσε ο νόμος για την πρώτη απασχόληση των νέων, γνωστός ως CPE, αποφάσισε να βάλει ο Ζακ Σιράκ. Όπως ανακοινώθηκε από τη γαλλική προεδρία και μετά από συνάντηση του κ. Σιράκ με σημαίνοντα κυβερνητικά στελέχη, το επίμαχο άρθρο 8 του CPE θα αντικατασταθεί από μια διάταξη που θα περιλαμβάνει μέτρα υπέρ της ένταξης στην εργασία των μη προνομιούχων νέων που δυσκολεύονται να βρουν δουλειά. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η απόφαση του Γάλλου Προέδρου προήλθε "κατόπιν πρότασης του πρωθυπουργού και αφού το θέμα συζητήθηκε με τους προέδρους των κοινοβουλευτικών ομάδων και με τους ηγέτες της πλειοψηφίας". Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν ανακοίνωσε πως μία εκ των τροπολογιών θα κατατεθεί σήμερα στο Κοινοβούλιο, προσθέτοντας πως ο CPE δεν μπορεί να εφαρμοστεί "επειδή δεν διασφαλίστηκε η εμπιστοσύνη των νέων και των επιχειρήσεων". Παράλληλα, εξέφρασε τη λύπη του που "δεν έγινε κατανοητός από όλους", τονίζοντας ότι ήθελε να δράσει γρήγορα κατά της ανεργίας των νέων. Εντός της ημέρας, συνδικάτα, φοιτητές και μαθητές θα συναντηθούν για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Le Monde: Jacques Chirac annonce le remplacement du CPE par un dispositif d'insertion

    The Guardian: Chirac backs down on employment law

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ανυποχώρητοι οι Γάλλοι φοιτητές

    [10] Κόσμος

    Στην Τουρκία

    Τραγωδία με στρατιωτικό ελικόπτερο

    10/4/2006 2:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/4/2006 2:52:02 μμ)

    Τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν, όταν το στρατιωτικό ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν εξερράγη στον αέρα και κατέπεσε σε εργοστάσιο στην επαρχία Κοτσαέλι, ανατολικά της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το ελικόπτερο εξερράγη στον αέρα και στη συνέχεια κομμάτια του έπεσαν στο εργοστάσιο που κατασκευάζει καλώδια από ατσάλι. Επίσης, τραυματίστηκαν και δύο εργάτες στο εργοστάσιο. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, το εργοστάσιο απέχει 120 χιλιόμετρα από την Κωνσταντινούπολη. Τα αίτια της συντριβής παραμένουν αδιευκρίνιστα προς το παρόν.

    [11] Κόσμος

    Αποφάσισαν οι "25" για τη νοθεία στις εκλογές

    "Persona non grata" στην Ε.Ε. ο Λουκασένκο

    10/4/2006 12:43:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε σήμερα να απαγορεύσει την έκδοση αδειών εισόδου σε 31 Λευκορώσους αξιωματούχους, ανάμεσά τους και στον Προέδρο της χώρας Αλεξάντερ Λουκασένκο, μετά τα κρούσματα νοθείας στις προεδρικές εκλογές της 19ης Μαρτίου. Οι 25 Υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. συμφώνησαν για τους 31 αξιωματούχους που θεωρούνται υπεύθυνοι για τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθησαν οι εκλογές, κατά τη διάρκεια της σήμερα το πρωί στο Λουξεμβούργο,. Προς το παρόν η Ε.Ε. δεν προβλέπει καμιά άλλη κύρωση αν και εξετάστηκε και το πάγωμα των περιουσιών ορισμένων αξιωματούχων, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα πως θα ενισχύσει την υποστήριξή της προς την αντιπολίτευση και τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης της Λευκορωσίας.

    [12] Κόσμος

    Σ' έναν τοπικό ισλαμιστικό πυρήνα οι ευθύνες

    Έτοιμη η έκθεση για τα χτυπήματα στη Μαδρίτη

    10/4/2006 12:13:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ολοκλήρωσε την έκθεσή του ο Ισπανός δικαστής Χουάν ντελ Όλμο, που ερευνά τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Μαρτίου 2004, όμως είναι μάλλον απίθανο να δημοσιοποιηθεί η έκθεση αυτή μέχρι αύριο Τρίτη, δήλωσαν δικαστικές πηγές. Η έκθεση, που θα κατηγορεί για τις επιθέσεις αυτές περίπου τριάντα ανθρώπους, αναμενόταν σήμερα το πρωί. Όταν η υπόθεση φτάσει στο δικαστήριο -μάλλον στις αρχές του επόμενου χρόνου- θα είναι μια από τις μεγαλύτερες δίκες για την τρομοκρατία στην Ευρώπη. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας El Pais ο δικαστής Ντελ Όλμο αποδίδει τις ευθύνες των επιθέσεων, που στοίχισαν τη ζωή σε 191 ανθρώπους, σ έναν τοπικό ισλαμιστικό πυρήνα που εμπνεύστηκε τα χτυπήματα από την Αλ Κάιντα. Ο Ισπανός δικαστής αποκλείει κάθε έμμεση ή άμεση ανάμιξη της οργάνωσης των Βάσκων αυτονομιστών της ΕΤΑ στις επιθέσεις, κάτι που είχε υποστηρίξει η τότε Κυβέρνηση της χώρας του Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

    [13] Κόσμος

    Φόβοι για αύξηση του αριθμού των νεκρών

    Πολύνεκρη έκρηξη σε νοσοκομείο της Κίνας

    10/4/2006 11:46:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τουλάχιστον δεκαπέντε νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός έκρηξης σε νοσοκομείο της βόρειας Κίνα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Νέα Κίνα. Η έκρηξη σημειώθηκε στο νοσοκομείο της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού της πόλης Γουανπινγκ τα ξημερώματα της Δευτέρας (τοπική ώρα) και μέχρι τώρα τα συνεργεία διάσωσης έχουν ανασύρει 15 πτώματα. Η έκρηξη σημειώθηκε σε χώρο στάθμευσης του νοσοκομείου και προκάλεσε σοβαρές ζημιές και στα γύρω κτίρια, πρόσθεσε το πρακτορείο, χωρίς να αναφέρει άλλες λεπτομέρειες παρά μόνο πως ο αριθμός των θυμάτων είναι πιθανό να αυξηθεί.

    [14] Μ. Ανατολή

    Είπε η Σύνοδος των ΥΠΕΞ της Ε.Ε.

    Στοπ στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της Χαμάς

    10/4/2006 6:46:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/4/2006 7:32:13 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: BBC, ΑΠΕ

    Την αναστολή της κοινοτικής οικονομικής βοήθειας προς την Παλαιστινιακή Αρχή, που, μετά τις πρόσφατες εκλογές, τελεί υπό την ηγεσία της Χαμάς, αποφάσισαν, τη Δευτέρα, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεδρίασαν στο Λουξεμβούργο. Παράλληλα, με την υιοθέτηση της σχετικής πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι Υπουργοί εξέφρασαν τη βούλησή τους, η απόφαση να μην αποβεί σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα ενισχυθεί η ανθρωπιστική βοήθεια. Το πάγωμα της χρηματοδότησης αφορά μόνο την άμεση βοήθεια προς την Παλαιστινιακή Κυβέρνηση και την πληρωμή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων από κονδύλια της Ε.Ε. μέσω της Παγκόσμιας Τράπεζας και όχι την ανθρωπιστική βοήθεια μέσω ανθρωπιστικών οργανώσεων. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, η αρμόδια επίτροπος για τις Εξωτερικές Σχέσεις, Φερέρο Βάλντερ, διευκρίνισε ότι η Ε.Ε. θα είναι στο πλευρό των Παλαιστινίων και θα ενισχύει ενέργειες, που αφορούν την τροφοδοσία με τρόφιμα, ενέργεια και φάρμακα. Παράλληλα, οι "25" αποφάσισαν "να μην υπάρχει καμία επαφή σε πολιτικό επίπεδο [με την Παλαιστινιακή Αρχή] και οι επαφές θα συνεχιστούν εάν κριθεί αναγκαίο σε κατώτερο επίπεδο, αυστηρά για τις ανάγκες επίλυσης πρακτικών θεμάτων".

    Δυσοίωνες προβλέψεις

    Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις των "25", η πρόθεσή τους για διακοπή της βοήθειας, που είχε γίνει γνωστό ότι θα αποτελούσε το αντικείμενο της Συνόδου, είχε ήδη προκαλέσει την έντονη αντίδραση των Αράβων.

    Οι κυριότερες αραβικές εφημερίδες υποστηρίζουν ότι η κίνηση αυτή θα προκαλέσει μεγάλα οικονομικά προβλήματα στον παλαιστινιακό λαό, που θα δημιουργήσουν κοινωνικές αναταραχές, ενώ ισχυρίζονται ότι στόχος της Ε.Ε. είναι η αποδυνάμωση των Παλαιστινίων.

    Ενδεικτικό είναι το άρθρο της παλαιστινιακής εφημερίδας Αλ Αγιάμ, το οποίο κάνει λόγο για περαιτέρω απομόνωση της Παλαιστινιακής Κυβέρνησης, έξαρση των εσωτερικών συγκρούσεων καθώς και των οικονομικών και κοινωνικών δυσκολιών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κρίσιμη Σύνοδος στην Ε.Ε. για την Παλαιστίνη

    [15] Οικονομία

    Προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις

    10/4/2006 7:14:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Χωρίς καμία παρέκκλιση προχωρεί το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης και επισήμανε ότι δεν αλλάζουν οι στόχοι του φετινού προϋπολογισμού. Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της πρόσφατης Άτυπης Συνόδου Eurogroup και Ecofin στην Αυστρία, ο κ. Αλογοσκούφης ανακοίνωσε παράλληλα ότι η κυβέρνηση αναμένει την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τη μείωση του φόρου στις επισκευές κατοικιών.

    Μείωση του ΦΠΑ για επισκευές κατοικίας

    Ανάσα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς θα δώσει η μείωση κατά 10% του φόρου για τις επισκευές στις κατοικίες. Από 19% που είναι σήμερα θα προσγειωθεί στο 9%.

    Το μόνο που απομένει όπως εξήγησε ο κ. Αλογοσκούφης είναι η έγκριση του σχετικού κανονισμού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξέλιξη η οποία βρίσκεται στο τελικό της στάδιο.

    Το νέο μετρό αφορά τις οικιακές επισκευές, σε υδραυλικά, ηλεκτρολογικά, ελαιοχρωματισμούς καθώς και τις κατασκευές αλουμινίου-σιδήρου, τις ξυλουργικές επιδιορθώσεις και την τοποθέτηση υαλοπινάκων.

    Στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, ο Υπουργός Οικονομίας επανέλαβε ότι το πρόγραμμα σέβεται τις οικονομικές και κοινωνικές αντοχές της χώρας καθώς και ότι δεν αλλάζουν δημοσιονομικοί στόχοι -ανεξάρτητα από τις όποιες αναθεωρήσεις της Eurostat.

    Αγκάθι, ο πληθωρισμός που σκαρφάλωσε στο 3,3% το Μάρτιο εξαιτίας των καύσιμων και των εισιτηρίων.

    Ο υπουργός Οικονομίας εμφανίστηκε προβληματισμένος για την άνοδο του πληθωρισμού το Μάρτιο ωστόσο, είπε ότι αν λάβει κανείς υπόψη του τις τεράστιες αυξήσεις των τιμών πετρελαίου, η εξέλιξη αυτή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ιδιαίτερα αρνητική στην Ελλάδα.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε ένα έτος αυξήθηκε κατά 24,2% το ελαιόλαδο και το πετρέλαιο θέρμανσης, 21,1% οι νωπές πατάτες, 13,5% οι ξηροί καρποί και 8,9% η βενζίνη.

    Για τον Απρίλιο πάντως η ΕΣΥΕ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί πτωτικά στα επίπεδα του 3%.

    Παράλληλα ο κ. Αλογοσκούφης κάλεσε στην Αξιωματική Αντιπολίτευση να καταθέσει το οικονομικό της πρόγραμμα, διερωτώμενος εάν υπάρχει. "Πρόγραμμα ακούμε και δεν το βλέπουμε" τόνισε χαρακτηριστικά.

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Νικολαϊδης: "Στημένα τα επεισόδια"

    10/4/2006 3:02:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Καμία ανοχή δεν πρόκειται να δείξει σε θέματα βίας ο πρόεδρος της ΑΕΚ, Ντέμης Νικολαϊδης, όπως δήλωσε πριν από λίγο σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι στο συνεδριακό χώρο "Capsis" στο Μαρούσι, με αφορμή τα χθεσινοβραδινά επεισόδια στο "Ελευθέριος Βενιζέλος". Ο κ. Νικολαϊδης εκτός από τα χθεσινά "στημένα", όπως τα χαρακτήρισε, επεισόδια και τα φαλτσοσφυρίγματα της διαιτησίας, αναφέρθηκε και στην ήττα της ομάδας στην Τούμπα από τον ΠΑΟΚ με 2-1. Την επόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της "Ένωσης" προανήγγειλε σχετική συνέντευξη Τύπου για τα οικονομικά της ομάδας και το θέαμ του νέου γηπέδου.

    Δε θα γίνει "κίτρινη παράγκα"

    Ο ισχυρός άνδρας της "Ένωσης", αφού επειχείρησε μία μικρή αναδρομή της κόντρας που έχει ξεσπάσει με κάποιους φιλάθλους με αφορμή το γηπεδικό, χαρακτήρισε τους λιγοστούς πρωταγωνιστές των επεισοδίων "θρασύδειλους" που "στήνουν επεισόδια εξυπηρετώντας τα συμφέροντα κάποιων" και τους οποίους "η αστυνομία τους αφήνει και κυκλοφορούν ή ο εισαγγελέας τους αφήνει ελεύθερους".

    Στη συνέχεια ο κ. Νικολαϊδης υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ότι δεν πρόκειται ποτέ να συγχωρήσει τη συμπεριφορά τους προς τους ποδοσφαιριστές της ομάδας και ότι δεν μπορούν να τον διώξουν "50 θρασύδειλα παιδάκια", μιας και ο ίδιος δεν είναι υπάλληλος κανενός.

    Στο στόχαστρο όμως του Ντέμη μπήκε και η διαιτησία, η οποία, όπως είπε, έχει αδικήσει την ΑΕΚ σε πολλά παινχίδια φέτος. "Η ΑΕΚ αδικήθηκε σε πολλά παιχνίδια αλλά για να ευνοηθεί θα πρέπει να χρηματίσει να απειλεί ή να διαμαρτύρεται κάθε Κυριακή. Αυτό δεν της αρμόζει" επεσήμανε ο κ. Νικολαϊδης ο οποίος υπογράμμισε ότι "όσο και αν το θέλουν κάποιοι, δεν θα υπάρξει ποτέ προσπάθεια δημιουργίας κίτρινης παράγκας"

    Τέλος αναφερόμενος στον αγώνα της Τούμπας ο πρόεδρος των "κιτρινόμαυρων" υποστήριξε, ότι "η εικόνα στο ματς με τον ΠΑΟΚ δεν έδειχνε ότι θα χάσουμε. Νομίζω ότι ήμασταν λίγο άτυχοι και δικαιούμασταν τουλάχιστον μια ισοπαλία".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επίθεση οπαδών στο Ντέμη

    Την ξεσκέπασε ο ΠΑΟΚ

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Επίθεση οπαδών στο Ντέμη

    10/4/2006 11:50:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκάλεσε η ήττα της ΑΕΚ στην Τούμπα με 2-1 από τον ΠΑΟΚ, που έφερε την ομάδα της Θεσσαλονίκης μία ανάσα από την έξοδο στο Κύπελλο UEFA και παράλληλα απομάκρυνε το "σεντόνι" του Τσάμπιονς Λίγκ για την Ένωση, τρεις αγωνιστικές πριν τη λήξη του πρωταθλήματος. Περίπου 70 "κιτρινόμαυροι" δυσαρεστημένοι οπαδοί από τη διαιτησία του κ. Μαυροκουκουλάκη και την ήττα, περίμεναν τα ξημερώματα με άγριες διαθέσεις την αποστολή της Ένωσης στο "Ελευθέριος Βενιζέλος". Όταν έκανε την εμφάνισή του ο πρόεδρος της ομάδας οι οπαδοί δεν περιορίστηκαν μόνο στις αποδοκιμασίες και τις ύβρεις, αλλά επιτέθηκαν και στον πρόεδρο της ομάδας, Ντέμη Νικολαϊδη.

    Βρήκε το μπελά του και ο Ίβιτς

    Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν πάρει θέση από νωρίς στο χώρο του αεροδρομίου, προσπάθησαν να προστατεύσουν τον κ. Νικολαϊδη, αλλά τέσσερις εκ των οπαδών κατάφεραν να τον χτυπήσουν.

    Ανάλογο επεισόδιο σημειώθηκε με θύμα τον Ίλια Ίβιτς, που προσπάθησε να παίξει το ρόλο του "πυροσβέστη". Στους προπηλακισμούς ο πρόεδρος της Ένωσης απάντησε προς τους δράστες "σας ξέρω ποιοι είστε" και στη συνέχεια, αφού απομακρύνθηκε με την παρέμβαση της αστυνομίας, υπέβαλε μηνύσεις στο αστυνομικό τμήμα.

    [18] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Έμειναν στο μηδέν

    10/4/2006 6:37:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με τον Πανηλειακό να μην έχει κανέναν ενδιαφέρον για το ματς και την Νίκη Βόλου να συμπληρώνει την εικόνα αυτή, παρά το ότι θα ήθελε τους τρεις βαθμούς της νίκης, οι δύο ομάδες αρκέστηκαν στο 0-0 στην αναμέτρηση με την οποία "έκλεισε" η 27η αγωνιστική της Β' Εθνικής κατηγορίας. Λίγες ήταν οι φάσεις και για τις δύο ομάδες και αυτές πέρασαν ανεκμετάλλευτες, έτσι το αποτέλεσμα ήταν δίκαιο.

    Τα αποτελέσματα

    Θρασύβουλος-Προοδευτική 2-0 Ολυμπιακός ΑΣΚ Βόλου-Αρης 2-1 Παναχαϊκή 2005-Ηλυσιακός 1-1 Πανσερραϊκός-Εργοτέλης 1-1 Καστοριά-Κέρκυρα 1-0 Χαϊδάρι ΑΟ-Βέροια 0-1 Εθνικός Αστέρας-Καλαμάτα 0-0 Πανηλειακός-Νίκη Βόλου 0-0

    Η βαθμολογία

    Κέρκυρα 56 Εργοτέλης 52 Αρης 47 Θρασύβουλος 46 Χαϊδάρι 37 Καστοριά 37 Εθνικός Αστέρας 37 Προοδευτική 35 Βέροια 35 ΑΣΚ Ολυμπιακός 34 Νίκη Βόλου 34 Καλαμάτα 32 Ηλυσιακός 31 Πανσερραϊκός 28 Παναχαϊκή 28 Πανηλειακός 8 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο Πανηλειακός έχει έναν μηδενισμό και -1 βαθμό.

    [19] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ο Βασσάρας "σφυρίζει" στο "Αλκαζάρ"

    10/4/2006 12:33:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    O διεθνής ρέφερι Κύρος Βασσάρας θα σφυρίξει στο "Στάδιο Αλκαζάρ τη 2η αναμέτρηση της 7ης φάσης του Κυπέλλου Ελλάδας SINCO, Λάρισας-Ολυμπιακού, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Βοηθοί του διαιτητή του Συνδέσμου Θεσσαλονίκης θα είναι οι κ.κ. Π. Μαυρόπουλος (Θεσσαλονίκης)-Σ. Τσολακίδης (Αθήνας), ενώ 4ος διαιτητής θα είναι ο Β. Παμπορίδης του Συνδέσμου του Κιλκίς. Παρατηρητής του αγώνα θα είναι ο Σ. Χαρλαβάνης από την Εύβοια. Για την ίδια φάση της διοργάνωσης "άρχοντας του αγώνα" Αγροτικού Αστέρα-ΑΕΚ θα είναι ο Λ. Πολατιάν (Πέλλας) με βοηθούς τους Θ. Κλημαντάκη (Χαλκιδικής)-Ε. Σκουλή (Πέλλλας). Τέταρτος διαιτητής της αναμέτρησης θα είναι ο Θ. Γκαϊτατζής από τη Δράμα, ενώ χρέη παρατηρητή θα έχει ο Α. Βέλλιος (Ξάνθης).

    "Καμπάνα" σε Ολυμπιακό, Λάρισα

    Πρόστιμο 12.000 ευρώ στην ΠΑΕ Ολυμπιακός και 15.000 ευρώ στην ΠΑΕ Λάρισα επέβαλλε στην τελευταία της συνεδρίαση η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ, για επεισόδια που έλαβαν χώρα στο μεταξύ τους αγώνα Κυπέλλου Ελλάδας SINCO (22/3).

    [20] Βόλεϊ

    Σε θεραπευτική αγωγή μπήκε η Αρβανίτη

    10/4/2006 3:35:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μετά το Πάσχα αναμένεται η επιστροφή στην αγωνιστική δράση για τη διεθνή πρωταθλήτρια του μπιτς βόλεϊ, Βίκυ Αρβανίτη, που τραυματίστηκε πρόσφατα κατά τη διάρκεια προπονήσεων. Αυτό όμως θα συμβεί μόνο σε περίπτωση που υπάρξει βελτίωση στο γόνατό της (υπέστη κάκωση χόνδρου). Η άτυχη παίκτρια εξετάστηκε από τον γιατρό των Εθνικών ομάδων, Κώστα Δημητρακόπουλο, ο οποίος της χορήγησε θεραπευτική αγωγή και θα την επανεξετάσει την Πέμπτη. Σε περίπτωση όμως που υπάρξει βελτίωση στον τραυματισμό της, η Αρβανίτη ίσως χρειαστεί να υποβληθεί σε αρθροσκόπηση για να καθαριστεί το γόνατό της και θα μείνει εκτός δράσης για 15 ημέρες.

    [21] Παγκόσμιο ρεκόρ η Ντεφάρ

    10/4/2006 2:31:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Η χρυσή Ολυμπιονίκης από την Αιθιοπία, Μεσερέτ Ντεφάρ είναι από χθες η νέα κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στα 5.000 μέτρα δρόμου με χρόνο 14 46. Η αφρικανή πρωταθλήτρια, που πέτυχε αυτή τη σπουδαία επίδοση στο διεθνή αγώνα του Κάρλσμπαντ της Καλιφόρνια, έσπασε έτσι το προηγούμενο ρεκόρ 14 51 της Βρετανίδα Πόλα Ράντκλιφ. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η 16η φορά που καταρρίπτεται το παγκόσμιο ρεκόρ στους αγώνες της Καλιφόρνιας.

    [22] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    ΗΠΑ καλούν Ρονάλντο

    10/4/2006 12:15:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μπορεί οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού να ζητούν μεταξύ σοβαρού και αστείου από τον πρόεδρο της ομάδας, Σωκράτη Κόκκαλη να φέρει στο "λιμάνι" το Βραζιλιάνο σούπερ σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά όπως όλα δείχνουν εκτός από τις ευρωπαϊκές ομάδες, που θέλουν να εντάξουν το "Φαινόμενο" στις τάξεις τους, τελευταία μπήκε "σφήνα" και μία ομάδα των ΗΠΑ. Πρόκειται για τους New York Red Bulls, ομάδα της πρώτης κατηγορίας του αμερικανικού πρωταθλήματος, η οποία φέρεται να ετοιμάζει σοβαρή οικονομική πρόταση για τον άσο της "σελεσάο". Σε περίπτωση πάντως που ο Ρονάλντο ενδώσει στην πρόταση από το "Μεγάλο Μήλο" θα είναι ο τρίτος Βραζιλιάνος, μετά τους συμπατριώτες του Κάρλος Αλμπέρτο Τόρες και Πελέ, που αγωνίστηκαν στην Αμερική, με τη φανέλα μιας άλλης Νεοϋορκέζικης ομάδας της διάσημης Cosmos.

    [23] Πολιτισμός

    100 χρόνια από τη γέννηση του Σάμουελ Μπέκετ

    "Περιμένοντας τον Μπέκετ"

    10/4/2006 2:46:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    "Ιστορίες, ιστορίες, χρόνια και χρόνια με ιστορίες, κι ύστερα, ξαφνικά, η ανάγκη ενός άλλου, να μου κάνει παρέα, όποιος να ναι, ένας άγνωστος, να του μιλάω, να προσποιούμαι πως μ ακούει, χρόνια κι έτσι, κι ύστερα, τώρα, κάποιου άλλου, κάποιου που να με ήξερε". Σάμουελ Μπέκετ

    Τα 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Ιρλανδού νομπελίστα συγγραφέα Σάμουελ Μπέκετ γιορτάζει η εκπομπή "Το Θέατρο στο μικρόφωνο" του ραδιοφωνικού σταθμού "Αθήνα 9,84" και ανεβάζει από κοινού με τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων, σε μορφή αναλογίου, την παράσταση του έργου του Μπέκετ "Περιμένοντας τον Γκοντό". Επί της σκηνής εμφανίζονται ο Κωνσταντίνος Τζούμας, ο Δημήτρης Πιατάς και ο Γρηγόρης Σταμούλης, και στο video ο Λάκης Λαζόπουλος. Η εκδήλωση διοργανώνεται την Τρίτη 11 Απριλίου, στις 20:00, στον Πολυχώρο Νέου Κόσμου (Τιμοκρέοντος 6Α, Άγιος Σώστης, τηλ.: 210 9244131). Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

    Οι υπόλοιποι συντελεστές της εκδήλωσης είναι:

    Σκηνοθεσία: Γιώργος Βουδικλάρης, Κατερίνα Πολυχρονοπούλου Μουσική επιμέλεια: Θοδωρής Σαραντής Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαριάννα Παπάκη Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Ανδρέας Σκαφίδας Ηχητική επεξεργασία: Κωνσταντίνος Μάτσικας

    [24] Πολιτισμός

    Πολύχρωμοι καμβάδες

    Γκράφιτι στο Goethe της Θεσσαλονίκης

    10/4/2006 1:14:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: cultureguide

    Γκράφιτι που απεικονίζουν φιγούρες breakdance και γενικότερα την hip hop κουλτούρα φιλοξενούνται στην γκαλερί του Ινστιτούτου Goethe Θεσσαλονίκης. Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους μερικοί από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες γκράφιτι, και παράλληλα θα προβάλλονται ταινίες γύρω από το hip hop. Το "πάρτυ" αρχίζει στις 10 Απριλίου, με προβολή της γερμανικής ταινίας "Status Yo" του Til Hastreiter, και θα διαρκέσει έως τις 12 Μαΐου. Οι επισκέπτες της έκθεσης έχουν παράλληλα την δυνατότητα να ενημερωθούν και για το μεγαλύτερο βαλκανικό Hiphop / Breakdance Φεστιβάλ που θα διεξαχθεί στις συναυλιακές εγκαταστάσεις του Μύλου Θεσσαλονίκης, στις 6 Μαΐου 2006.

    Σχετικά Links:

    Ινστιτούτο Goethe Θεσσαλονίκης

    [25] Πολιτισμός

    Από τον Κώστα Τσόκλη

    "Συμπερασματικός Οιδίπους"

    10/4/2006 12:00:00 μμ

    Μετά τη "Μήδεια" που δημιούργησε ο Κώστας Τσόκλης το 1990, ο "Συμπερασματικός Οιδίπους" είναι το δεύτερο έργο του με πρόσχημα τις αρχαίες τραγωδίες. Πρόκειται για ένα έργο εμπνευσμένο από τις τραγωδίες του Σοφοκλή αλλά και από την καθημερινότητα, το οποίο παρουσιάζεται στο Νέο Μουσείο Μπενάκη από τις 10 Απριλίου έως τις 28 Μαΐου 2006. Η διάρκεια του θεάματος είναι 60 λεπτά. Η πόρτα ανοίγει για 20', ενώ στη συνέχεια παραμένει κλειστή για το διάστημα των υπολοίπων 40' που διαρκεί η δράση. Το Νέο Μουσείο Μπενάκη βρίσκεται επί της οδού Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου. Ώρες λειτουργίας: Τε-Πε, Κυ: 10:00-18:00. Πα-Σα: 10:00 - 22:00. Δε: κλειστά.

    Ο ίδιος γράφει για το "γιατί" του έργου του, λογοδοτώντας στον εαυτό του και στους άλλους: "Κι εγώ πετάχτηκα ανυπεράσπιστος στην ερημιά κι όμως επέζησα . Κι εγώ έζησα χρόνια μέσα στην θεία άγνοια, έμαθα κάποτε κι εγώ την φρικτή αλήθεια, χωρίς όμως καλά να την καταλάβω, δυστυχώς. Κι εγώ άφησα την πατρίδα μου...στάθηκα αναποφάσιστος στα σταυροδρόμια του κόσμου... έλυσα κι εγώ κάποια αφελή αινίγματα... αυτοακρωτηριάστηκα, θύμωσα, αρνήθηκα την αλήθεια των άλλων, ακολούθησα αβέβαιους δρόμους, έφτασα στον δικό μου Κολωνό... είδα σημάδια του Θεού. Επεδίωξα την ανέφικτη Κάθαρση. Υποσχέθηκα...".

    Σχετικά Links:

    Μουσείο Μπενάκη

    [26] Τεχνολογία

    Στο μικρό φεγγάρι του Κρόνου

    Ζωή στον Εγκέλαδο;

    10/4/2006 1:48:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: BBC

    Ένα από τα 35 φεγγάρια του Κρόνου, ο Εγκέλαδος, ίσως είναι το καλύτερο μέρος για να ψάξουμε για ζωή, σε άλλο σημείο του ηλιακού μας συστήματος. Την άποψη αυτή εξέφρασε επιστήμονας που δουλεύει στο πρόγραμμα του διαστημικού σκάφους Cassini, που μελετά τον Κρόνο και τα φεγγάρια του, εδώ και δύο χρόνια περίπου. Συγκεκριμένα, σε μεγάλο συνέδριο στη Βιέννη, ο δρ. Μπομπ Μπράουν είπε ότι ο Εγκέλαδος περιέχει απλά οργανικά μόρια, νερό και θερμότητα, δηλαδή τα συστατικά της ζωής, ενώ, έκανε λόγο και για πιθανές μελλοντικές αποστολές που θα προσεγγίσουν το μικρό φεγγάρι του Κρόνου. Την ίδια ώρα, άλλη έρευνα που παρουσιάστηκε σε άλλο μεγάλο συνέδριο, του European Geosciences Union (EGU), σημειώνει ότι ο Εγκέλαδος μπορεί να έχει πυρήνα τετηγμένου πετρώματος, με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 1.100 βαθμούς Κελσίου.

    Ισχυρές ενδείξεις για ύπαρξη νερού

    Τον Ιούλιο του 2005, ο Cassini πραγματοποίησε μία θεαματική πτήση κοντά στον Εγκέλαδο, μόλις 173 χλμ. πάνω από την επιφάνειά του.

    Τότε ήταν που εξακριβώθηκε ότι το φεγγάρι του Κρόνου έχει ατμόσφαιρα, και προέκυψαν ισχυρές ενδείξεις ότι τα αέρια που την αποτελούν εκλύονται από ρήγματα στην επιφάνεια του πλανήτη, στα οποία δόθηκε η ονομασία "tiger stripes" ("ραβδώσεις της τίγρης").

    Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, τα αέρια αποτελούνται από υδρατμούς, πράγμα που αυξάνει τις πιθανότητες να βρίσκεται νερό κάτω από την παγωμένη επιφάνεια του Εγκέλαδου.

    Σχετικά Links:

    Αποστολή Cassini

    [27] Παράξενα

    "Εκπαιδευτική... τηλεόραση"

    "Μάθε τέχνη και άστηνε!"

    10/4/2006 12:32:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Κάθε άλλο παρά χαμένες πήγαν οι ώρες που αφιερώνει καθημερινά μπροστά στην τηλεόραση μία 75χρονη Ρουμάνα, από το χωριό Ποπένι. Ένα βράδυ, την ώρα που κοιμόταν, ένας άντρας διέρρηξε το σπίτι της και της επιτέθηκε. Η Αννίτα Ντ., αφού φώναξε για βοήθεια χωρίς αποτέλεσμα, δοκίμασε στην πράξη κάποιες κινήσεις καράτε που είχε "ξεσηκώσει" από τηλεοπτική εκπομπή με θέμα την αυτοάμυνα, και μάλιστα άκρως αποτελεσματικά, αφού κατάφερε να τον ακινητοποιήσει! Στη συνέχεια, κάλεσε την αστυνομία που συνέλαβε τον μόλις 30 ετών άντρα, ο οποίος κατηγορείται για διάρρηξη και απόπειρα βιασμού!


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 10 April 2006 - 16:56:45 UTC