Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-04-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Καραμανλής στη Σόφια-Β. Ελλάδα
  • [02] Την Παρασκευή ο νέος Κώδικας στη Βουλή
  • [03] Επεισόδια στη Βαρβάκειο
  • [04] Ζευγάρι βιαστών
  • [05] "Με απειλούν ακόμη και σήμερα"
  • [06] Εξάρθρωση συμμορίας
  • [07] Εγκαινίασε το Μουσείο Εξορίστων ο Πρόεδρος
  • [08] Σάλος στην Ιταλία
  • [09] Μακελειό στη Σρι Λάνκα
  • [10] Αιματηρή διαδήλωση στο Νεπάλ
  • [11] Βουλευτικό "αντίο" στον CPE
  • [12] Προκαλεί ο εμπλουτισμός ουρανίου
  • [13] Υπογράφθηκε η νέα σύμβαση
  • [14] Στον τελικό η ΑΕΚ
  • [15] Πήρε θέση η Ερασιτεχνική ΑΕΚ
  • [16] Ολυμπιακός: Με πίστη για πρόκριση
  • [17] Πιο κοντά στην Τσέλσι ο Μπάλακ
  • [18] "Μετράει μήνες" ο Κόουλ στο Χαϊμπουρι
  • [19] Δημοπρασία με άρωμα Ελλάδας στο Sotheby's
  • [20] Ανησυχία από υγρό φακών επαφής
  • [21] Ζήτησε ηθική αποζημίωση και πήρε μία… πίτσα

    [01] Πολιτική

    Τετραήμερη περιοδεία

    Ο Καραμανλής στη Σόφια-Β. Ελλάδα

    12/4/2006 3:12:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/4/2006 4:17:20 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105,8

    Επίσημη επίσκεψη στη Σόφια της Βουλγαρίας θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη το απόγευμα, ο Πρωθυπουργός όπου θα έχει συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, ενώ θα υπογραφούν συμφωνίες στο πλαίσιο της ενίσχυσης των διμερών σχέσεων. Την Παρασκευή το απόγευμα ο Κώστας Καραμανλής θα επισκεφθεί το νομό Κιλκίς, όπου θα μιλήσει σε συγκέντρωση, ενώ το Σαββατοκύριακο θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη. Στη συμπρωτέυουσα θα έχει συνατνήσεις με το Δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και το Νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη, ενώ θα επισκεφθεί και το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους υπουργούς Πολιτισμού των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, οι οποίοι βρίσκονται στην Ελλάδα στο πλαίσιο διεθνούς Συνόδου. Ερωτηθείς για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού και για το αν υπήρξαν ακυρώσεις ο αναπληρωτής Κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος χαρακτήρισε αποκυήματα της φαντασίας όσα είδαν το φως της δημοσιότητας.

    Το πρόγραμμα στη Σόφια

    Το απόγευμα της Πέμπτης ο Κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κορέας Βαν Κι Μοον και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία. Ο Πρωθυπουργός, αμέσως μετά την άφιξή του στη Σόφια θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη και στη συνέχεια μαζί με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας θα μεταβεί στον καθεδρικό ναό Αλέξανδου Νιέφσκυ. Το βράδυ ο κ. Καραμανλής θα παρακαθίσει σε δείπνο που παραθέτει προς τιμή του ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Πήτερ Στάνισεφ. Την Παρασκευή το πρωί ο Πρωθυπουργός, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα έχει συνομιλίες με τη βουλγαρική πλευρά, θα υπογραφούν διμερείς συμφωνίες και στις 10.30 θα δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου.

    Στις 11.00 ο Κ. Καραμανλής θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας κ. Παρβάνοφ, στη συνέχεια δε θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής κ.Πιρίνσκυ και τέλος με τον Πατριάρχη Βουλγαρίας.

    Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη, από όπου το απόγευμα θα μεταβεί στο Κιλκίς. Το Σάββατο, ο Κώστας Καραμανλής θα συναντηθεί διαδοχικά με τον δήμαρχο και τον νομάρχη της συμπρωτεύουσας και την Κυριακή θα συναντηθεί στη Θεσσαλονίκη με τους Υπουργούς Πολιτισμού των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που θα έχουν ολοκληρώσει τη σύνοδό τους στην Πάτρα.

    Δηλώσεις Αντώναρου

    Ο αναπληρωτής Κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος ερωτηθείς για δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι αρχικά είχε σχεδιαστεί ένα ευρύτερο πρόγραμμα περιοδείας του Πρωθυπουργού τόνισε ότι "πρόκειται για αποκυήματα της φαντασίας". Ο εκπρόσωπος σημείωσε πως στον Πρωθυπουργό υποβάλλονται διάφορες προτάσεις για το πρόγραμμα των περιοδειών του, οι οποίες εξετάζονται και τελικά επιλέγεται το τελικό πρόγραμμα των επισκέψεων. "Αυτή τη φορά, ο Πρωθυπουργός επέλεξε να πάει στο Κιλκίς, αλλά το πρόγραμμα επισκέψεών του θα συνεχιστεί", δήλωσε ο κ. Αντώναρος.

    Σε άλλη ερώτηση αν ο Πρωθυπουργός αποφεύγει την επίσκεψη σε "προβληματικές περιοχές", ο εκπρόσωπος απάντησε πως "ασφαλώς δεν ισχύει κάτι τέτοιο" και πρόσθεσε ότι ο Κώστας Καραμανλής συζητά με πάρα πολλούς φορείς και έλληνες πολίτες τα προβλήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία.

    Τέλος, στο ερώτημα αν η προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού για "στροφή στην περιφέρεια" υλοποιείται με το πρόγραμμα επίσκεψης του Πρωθυπουργού στο Κιλκίς για ένα απόγευμα και τη διήμερη παραμονή του στη Θεσσαλονίκη, ο Ευάγγελος Αντώναρος υπογράμμισε πως "δεν πρέπει να υποβαθμίζεται η σημασία των επαφών" που θα έχει ο πρωθυπουργός στη συμπρωτεύουσα. Και παρατήρησε πως "ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει το πρόγραμμα των επισκέψεών του σε πολλά μέρη της Ελλάδας".

    [02] Πολιτική

    Το νομοσχέδιο του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων

    Την Παρασκευή ο νέος Κώδικας στη Βουλή

    12/4/2006 1:35:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/4/2006 7:31:08 μμ)

    Μέχρι την Παρασκευή θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για το νέο Κώδικα Δήμου και Κοινοτήτων το οποίο αποτελεί προϊόν συναίνεσης μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών, της ΚΕΔΚΕ, της ΠΟΕ-ΟΤΑ και της ΠΟΠ-ΟΤΑ. Όπως σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος σε συνέντευξη Τύπου, οι καινοτομίες του νομοσχεδίου αφορούν μεταξύ άλλων:

    Την καταγραφή των αρμοδιοτήτων των Δήμων και Κοινοτήτων, έτσι ώστε να οριοθετηθούν οι αρμοδιότητές τους και να διενεργείται με ευκολότερο τρόπο ο έλεγχος των οικονομικών τους. Καθορίζεται ο θεσμός των τοπικών δημοψηφισμάτων. Καθιερώνεται η διαδικασία εκούσιας συνένωσης σε έναν ΟΤΑ ή κοινότητα που συνορεύουν μεταξύ τους και ενισχύονται επιπλέον οικονομικά. Κοινότητες άνω των 4.000 κατοίκων μετατρέπονται σε δήμους. Ρυθμίζεται η εξυγίανση των δημοτικών και κοινοτικών επιχειρήσεων.

    Ο κ. Παυλόπουλος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων υπογράμμισε πως δεν πρόκειται να ανοίξει θέμα Καποδίστρια ή θέμα αποσχίσεων, αλλά μπορούν να γίνουν εκούσιες συνενώσεις μέσα από τοπικά δημοψηφίσματα.

    Επικρίσεις ΠΑΣΟΚ-ΚΚΕ-ΣΥΝ

    Έντονη κριτική για τον νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων που παρουσίασε ο κ. Παυλόπουλος άσκησαν το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ.

    Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για "κρίσιμο πολιτικό έλλειμμα" και επισημαίνει ότι ο κώδικας, αν και περιέχει σημαντικές ρυθμίσεις για την οργάνωση και λειτουργία των ΟΤΑ α' βαθμού, δεν ανταποκρίνεται στη σύγχρονη ευρωπαϊκή αυτοδιοικητική πραγματικότητα και δεν αποτυπώνει την πολιτική βούληση για μία σύγχρονη, πολιτικά ισχυρή και οικονομικά αυτοτελή πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση. Πάντως, όπως παρατηρεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η σημαντικότερη καινοτομία, για την οποία θα μείνει στην ιστορία ο κώδικας, είναι η ενσωμάτωση της "περιβόητης" νομοθετικής ρύθμισης για την εκλογή δημάρχου από την πρώτη Κυριακή με 42%.

    Από την άλλη, ο Σπύρος Χαλβατζής, επικεφαλής της Συμπαράταξης για την Αθήνα και υποψήφιος δήμαρχος του ΚΚΕ, σε δήλωσή του υπογραμμίζει ότι με τον νέο Κώδικα προωθείται η πλήρης προσαρμογή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στους νόμους της αγοράς. Ο κ. Χαλβατζής επισημαίνει ότι περιορίζεται η δράση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και "εντείνεται η προσπάθεια για παραπέρα συρρίκνωση των κοινωνικών υπηρεσιών, η εφαρμογή της ανταποδοτικότητας παντού και προωθείται η αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση".

    Ο Συνασπισμός δεν μπορεί να κάνει δεκτό τον νέο κώδικα, γιατί θέλει μια Αυτοδιοίκηση δυνατή που μπορεί να προβάλει και να υπηρετήσει ένα αξιόπιστο μοντέλο κοινωνικής ανάπτυξης, δήλωσε ο Β. Αποστόλου μέλος του ΠΓ και υπεύθυνος για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης του κόμματος. Ο κ. Αποστόλου υπογραμμίζει ότι ο νέος κώδικας δεν καλύπτει τις σημερινές ανάγκες της Αυτοδιοίκησης και παρά το γεγονός ότι επιχειρούνται "ορισμένες βελτιώσεις, κυρίως σε θέματα διαδικαστικού χαρακτήρα, παραπέμπονται στις καλένδες τα μεγάλα θεσμικά και οικονομικά ζητήματα του χώρου". Αναφερόμενος στη θέσπιση του 42% στην εκλογή των δημάρχων και την απουσία κάθε αναφοράς στο δημοκρατικό προγραμματισμό, επισημαίνει ότι οριστικοποιείται η ομηρία της Αυτοδιοίκησης στο δικομματισμό.

    Απάντηση Υπουργείου Εσωτερικών

    Για διαστρέβλωση της πραγματικότητας κάνει λόγο, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών, απαντώντας στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ. "Μία απλή σύγκριση του σχεδίου αυτού με το σχέδιο που άφησε το ΠΑΣΟΚ το 2004 είναι καταλυτική ως προς το ότι το νέο σχέδιο υπερτερεί συντριπτικά σε θεσμικές καινοτομίες και δημοκρατική ευαισθησία. Και δεν έχει το ΠΑΣΟΚ παρά να ρωτήσει γι' αυτό την ΚΕΔΚΕ". Επίσης, το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι "απέναντι στις 'υπεξαιρέσεις' πόρων, που ήταν η συνήθης πρακτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ιδίως μεταξύ 1997-2003, η σημερινή κυβέρνηση απαντά, μεταξύ άλλων με τον υπερδιπλασιασμό του Αναπτυξιακού Προγράμματος για τους ΟΤΑ α' βαθμού (ΕΠΤΑ, 1998-2004, 1,7 δισ. ευρώ, Θησέας 3,5 δισ. ευρώ συν συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα), με τον υπερτριπλασιασμό των πόρων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης". Καταλήγοντας, το υπουργείο Εσωτερικών σημειώνει ότι "ουδείς μπορεί να λησμονήσει ότι το ΠΑΣΟΚ επιχείρησε πάντα, προσβάλλοντας τους θεσμούς, να χρησιμοποιήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση για ιδιοτελείς κομματικούς σκοπούς, κάτι για το οποίο η Τοπική Αυτοδιοίκηση του γύρισε και θα του γυρίζει την πλάτη".

    [03] Κοινωνία

    Επιστρατεύθηκε αστυνομική δύναμη

    Επεισόδια στη Βαρβάκειο

    12/4/2006 1:16:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/4/2006 7:48:48 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Άναψαν τα αίματα το πρωί της Τετάρτης στη Βαρβάκειο. Ισχυρή αστυνομική δύναμη επιστρατεύθηκε προκειμένου να πραγματοποιηθεί έλεγχος από το Υπουργείο Ανάπτυξης και τον ΕΦΕΤ, καθώς ελεγκτές και κρεοπώλες ήρθαν στα χέρια, ενώ καταστηματάρχες προπηλάκισαν δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία, διότι δεν ήθελαν να ληφθούν πλάνα των καταστημάτων τους. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, οι κρεοπώλες έκλεισαν τα φώτα και απείλησαν ότι θα κλείσουν την αγορά αντιδρώντας στην παρουσία δημοσιογράφων. "Οι δημοσιογράφοι, στο πλαίσιο της ελευθεροτυπίας, των κανόνων που διέπουν το επάγγελμά τους και με σεβασμό στους νόμους πρέπει να αφήνονται να κάνουν τη δουλειά τους", σχολίασε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, προσθέτοντας πώς όπου υπάρχουν παρανομίες θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις. Μιλώντας στη ΝΕΤ 105.8, ο πρόεδρος της Βαρβακείου Αγοράς, Κλεάνθης Τσιρώνης, δήλωσε ότι υπήρξε μόνο φραστική αντιπαράθεση, ενώ για το συμβάν ενημερώθηκε το Υπουργείο Ανάπτυξης, το αστυνομικό τμήμα Ακροπόλεως και ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Πάνος Σόμπολος.

    "Αμείωτοι οι έλεγχοι"

    "Κανένας δεν δικαιούται να θέτει εμπόδια στο έργο των δημοσιογράφων", δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, σχολιάζοντας τα επεισόδια.

    Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Παπαθανασίου, δήλωσε πως "είναι αυτονόητο ότι η αγορά θα ελέγχεται, γιατί το Κράτος είναι εδώ και προστατεύει τα συμφέροντα των καταναλωτών" και πρόσθεσε: "χρειάζεται υπευθυνότητα και ψυχραιμία από όλους".

    Αναφερόμενος στους ελέγχους ενόψει και του Πάσχα, ο κ. Αντώναρος είπε πως ο Έλληνας καταναλωτής προστατεύεται από τις αρμόδιες Αρχές με όλους τους τρόπους που προβλέπονται και επιβάλλονται από τη νομοθεσία, ενώ τόνισε πως μια μειοψηφία εμπόρων που βρίσκονται να παρανομούν δεν χαρακτηρίζει τη μεγάλη πλειοψηφία του κλάδου τους.

    "Τα σημερινά θλιβερά επεισόδια στην Βαρβάκειο Αγορά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ανακόψουν τη ροή των ελέγχων από τις υπηρεσίες του Υπουργείου, του ΕΦΕΤ και των Νομαρχιών", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι "η παρουσία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης εξασφαλίζει την διαφάνεια και την ενημέρωση του κοινού, η οποία σε τελική ανάλυση λειτουργεί θετικά για τους επαγγελματίες που κάνουν σωστά τη δουλειά τους".

    "Καταδικάζουμε με απερίφραστο τρόπο τους προπηλακισμούς δημοσιογράφων", δήλωσε ο αναπληρωτής νομάρχης Αθηνών, Χαρης Πασβατίδης, τονίζοντας πως οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό.

    Από τους εντατικούς ελέγχους στην αγορά διαπιστώθηκε σειρά παραβάσεων που αφορούν παραπλανητικές πινακίδες και επιβλήθηκαν πρόστιμα, ενώ δύο κρεατέμποροι παραπέμφθηκαν στον Εισαγγελέα γιατί πωλούσαν κατεψυγμένο κρέας για νωπό και δεν τηρούσαν τις προδιαγραφές ασφαλείας ψυγεία - προθήκες.

    Σφραγίστηκε κατάστημα στον Πειραιά

    Στο μεταξύ, ελεγκτές της Νομαρχίας Πειραιά σφράγισαν κατάστημα τροφίμων (κρεοπωλείο γενικού εμπορίου) στην κεντρική αγορά της πόλης γιατί λειτουργούσε χωρίς άδεια πουλώντας παράλληλα ακατάλληλα για κατανάλωση προϊόντα. Πριν από δύο ημέρες, στο ίδιο κατάστημα, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 600 κιλά αλλοιωμένων κρεάτων.

    Για την προστασία της δημόσιας υγείας, ο νομάρχης Πειραιά, Γιάννης Μίχας, αποφάσισε την άμεση διακοπή λειτουργίας του καταστήματος. Η απόφαση διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πειραιά, στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και στο Δήμο, οι υπηρεσίες του οποίου προέβησαν σήμερα στη σφράγιση του καταστήματος.

    "Είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει πολίτης, δεν υπάρχει σοβαρός επαγγελματίας που να μην συμφωνεί με την απόφασή μας να είμαστε αυστηροί απέναντι σε όσους δεν σέβονται τους καταναλωτές. Το μήνυμα σε όσους εξακολουθούν να λειτουργούν ανεύθυνα και ασυνείδητα είναι σαφές: λουκέτο στους παρανομούντες και σε όσους αδιαφορούν για τη δημόσια υγεία", δήλωσε ο κ. Μίχας.

    [04] Κοινωνία

    Ζευγάρι βιαστών

    12/4/2006 6:57:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Ζευγάρι βιαστών που λήστευε και βίαζε τα θύματά του συνελήφθη από αστυνομικούς την Τρίτη, στη Δυτική Αττική, ύστερα από προσπάθειες δύο ετών. Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι δράστες είχαν διαπράξει έξι βιασμούς, τρεις απόπειρες βιασμού και ληστείες. Ανάμεσα στα θύματά τους ήταν μία 14χρονη μαθήτρια και μία κοπέλα με ειδικές ανάγκες. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα στον εισαγγελέα. Εξάλλου, από την Αστυνομία εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, η οποία από την αρχή του έτους δραστηριοποιείτο στην εκμετάλλευση και την προώθηση στην πορνεία αλλοδαπών γυναικών στην περιοχή της Αττικής.

    Δράση δύο ετών

    Η γυναίκα παρέσυρε νεαρές, κυρίως χρήστες ναρκωτικών, τις οποίες στη συνέχεια βίαζε και λήστευε ο σύντροφος της, ενώ, μία από τις κοπέλες που έπεσαν θύματα του ζευγαριού, ο άντρας την βίασε μαζί με τον γιο του και το γαμπρό του.

    Η υπόθεση εξιχνιάσθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, αστυνομικοί της οποίας συνέλαβαν το απόγευμα της Τρίτης στο Χαϊδάρι τον 43χρονο βιαστή και την 35χρονη, που έπαιζε το ρόλο του "δολώματος" και συζούσε μαζί του.

    Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τον διευθυντή της Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι το ζευγάρι εδώ κα δυο χρόνια είχε διαπράξει στην περιοχή της Δυτ. Αττικής και του Πειραιά, έξι βιασμούς και ληστείες ταυτόχρονα, τρεις απόπειρες βιασμού και ληστείες των θυμάτων, μια ληστεία, πέντε κλοπές, πλαστογραφίες και άλλα αδικήματα.

    Οι δράστες χρησιμοποιούσαν διάφορα ψευδώνυμα όπως "Τζίμης", "Χάρης", "Μήτσος" και "Ελεονώρα", "Ελεάνα", "Μελίνα", Βιβή", με τα οποία πλησίαζαν τις κοπέλες τις οποίες η 35χρονη έπειθε να την ακολουθήσουν. Στη συνέχεια, τις επιβίβαζαν σε δικό τους αυτοκίνητο και τις μετέφεραν σε ερημικές τοποθεσίες όπου τις λήστευαν και ο άντρας τις βίαζε.

    Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι έχουν διαπράξει και άλλες αξιόποινες πράξεις.

    [05] Κοινωνία

    "Καθοδηγητής ο Γιωτόπουλος"

    "Με απειλούν ακόμη και σήμερα"

    12/4/2006 5:54:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Τηλεφωνικές απειλές κατά της ζωής της κατήγγειλε ότι δέχεται ακόμη και σήμερα, η Ντόρα Μπακογιάννη, καταθέτοντας στη δίκη της "17 Νοέμβρη" που γίνεται σε β βαθμό σε αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού. Όσον αφορά τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, η υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι ήταν "καθοδηγητής της οργάνωσης". Εξάλλου, η κα Μπακογιάννη, αναφερόμενη στους κατηγορουμένους, είπε: "Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα να βλέπεις ανθρώπους να καπηλεύονται τις ιδέες της Αριστεράς. Δεν αγωνίζονται με 45άρια οι αριστεροί. Είναι ύβρις για την αριστερά μια τέτοια αντίληψη. Οι λαϊκοί αγωνιστές αγωνίζονται για τη ζωή και την καθημερινότητα. Λαϊκοί αγωνιστές είναι αυτοί που βρίσκονται έξω από εδώ, και όχι αυτοί που ληστεύουν τράπεζες και έχουν δύο-τρία σπίτια". Επιπλέον, επισήμανε ότι "η τρομοκρατία είναι ο απόλυτος φασισμός, διότι σε μια δημοκρατία διαλέγεσαι" και πρόσθεσε ότι η δημοκρατία υποχρεώνει στην προστασία της μειονότητας. Στη συνέχεια κατέθεσαν τα παιδιά του Παύλου και της Ντόρας Μπακογιάννη, Κωνσταντίνος και Αλεξία, καθώς και ο αδελφός του Παύλου Μπακογιάννη, Νίκος.

    Εύκολος στόχος

    "Ξέρεις τί είναι να χρησιμοποιείς τον τίτλο της 17 Νοέμβρη και να μην έχεις κάνει τίποτα, παρά μόνο να πίνεις καφέ στο Παρίσι και να περνάς ώρες φιλοσοφώντας και μετά να κάνεις τον κριτή των πάντων και να δολοφονείς;"

    Με τη φράση αυτή, η κα Μπακογιάννη άφησε να εννοηθεί ποια είναι η άποψή της για την ενοχή του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, ο οποίος έχει καταδικασθεί πρωτοδίκως σε 21 φορές ισόβια ως ηγετικό στέλεχος της "17Ν".

    Η υπουργός ξεκίνησε την κατάθεσή της μιλώντας για την προσωπικότητα και τη ζωή του Παύλου Μπακογιάννη.

    Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην ημέρα της δολοφονίας του (26/9/89) , λέγοντας ότι είπε "καλημέρα" σε όλους. Ακόμα και στους δολοφόνους του . "Αυτοί", συμπλήρωσε, "δεν είχαν το θάρρος να τον κοιτάξουν στα μάτια και τον πυροβόλησαν πισώπλατα. Έτσι, βρισκόμαστε εδώ, στο δικαστήριό σας με τους δολοφόνους του Παύλου κατηγορουμένους και καταδικασθέντες πρωτοδίκως".

    Αναφορικά με τα κίνητρα των δραστών αλλά και για τις συνέπειες στην πολιτική από τη δολοφονία του, η υπουργός είπε ότι ο Παύλος Μπακογιάννης είχε φτάσει κοντά σε πρόσωπα από την έρευνά του για τη δράση της τρομοκρατίας και γι' αυτό αποφάσισαν να τον βγάλουν από τη μέση. Και διευκρίνισε ότι δεν υπήρξε καμία επίπτωση για την πολιτική ζωή από τη δολοφονία του. Οι συνέπειες, είπε, ήταν για την ίδια και τα παιδιά της, για την Ευρυτανία. Όμως, συμπλήρωσε, η δημοκρατία προχώρησε.

    Όπως είπε η ίδια, ο Παύλος Μπακογιάννης ήταν "εύκολος στόχος", ενώ τη μοιραία μέρα δεν είχε κοντά του τον άνθρωπο που τον συνόδευε πάντα. Και ανέφερε πως το "απόλυτο νταηλίκι" των δραστών ήταν ότι τον πυροβόλησαν ενώ βρισκόταν πεσμένος κάτω.

    Ένταση στο δικαστήριο

    Ένταση κυριάρχησε στο δικαστήριο, όταν μερίδα συνηγόρων υπερασπίσεως (κυρίως η υπεράσπιση του Δημήτρη Κουφοντίνα) προέβησαν σε δηλώσεις επιθετικού χαρακτήρα προς το πρόσωπο της κας Μπακογιάννη, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος του δικαστηρίου να αφαιρέσει το λόγο από τη δικηγόρο κυρία Ιωάννα Κούρτοβικ.

    Λίγο αργότερα ο Δ.Κουφοντίνας με δήλωσή του προς το δικαστήριο είπε ότι είναι κατανοητός ο πόνος, ο θυμός και η θλίψη. Συμπλήρωσε, όμως, ότι ένας πολιτικός που διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην πολιτική σκηνή, κρίνεται από τη βάση των έργων του, υποστηρίζοντας ότι στόχος της οργάνωσης ήταν το σύστημα που κατέρρεε και όχι το πρόσωπο του Παύλου Μπακογιάννη.

    Επίσης, ο Δημήτρης Κουφοντίνας είπε ότι η τοποθέτηση της κ. Μπακογιάννη ήταν πολιτική και πρόσθεσε ότι στην ενέργεια κατά του Π. Μπακογιάννη "δεν ήταν δυνατόν να χρησιμοποιηθούν άπειρα εικοσάχρονα παιδιά και νεομύητα μέλη". Επίσης, υποστήριξε ότι έγινε μια προσπάθεια πολιτικών παραγόντων να καταδικάσουν κατηγορουμένους που η σχέση τους με την οργάνωση δεν έχει καμία συνάφεια με τις βαρύτατες κατηγορίες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στη δίκη της 17Ν καταθέτει η Μπακογιάννη

    [06] Κοινωνία

    Από το τμήμα ασφάλειας Χαλκίδας

    Εξάρθρωση συμμορίας

    12/4/2006 5:00:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Από το τμήμα ασφάλειας Χαλκίδας εξαρθρώθηκε οργανωμένη συμμορία που διέπραττε μεγάλες κλοπές σε αλυσίδα καταστημάτων ηλεκτρονικών ειδών (Κωτσόβολος), στην Αττική, Αχαΐα, Κορινθία και Εύβοια. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν πέντε άτομα και αναζητούνται άλλα έξι, Έλληνες, Αλβανοί και Βούλγαροι, που κατηγορούνται ότι είχαν διαπράξει 15 μεγάλες κλοπές σε αλυσίδα καταστημάτων ηλεκτρονικών ειδών. Στη κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κλοπιμαία αξίας 400.000 ευρώ και τίτλοι αμοιβαίων κεφαλαίων ύψους 70.000 ευρώ. Από την ασφάλεια ερευνάται το ενδεχόμενο συμμετοχής στο κύκλωμα και αστυνομικού.

    [07] Κοινωνία

    Έκοψε ένα συρματόπλεγμα αντί για κορδέλα

    Εγκαινίασε το Μουσείο Εξορίστων ο Πρόεδρος

    12/4/2006 1:57:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ανάμεσα σε δεκάδες παλιούς εξόριστους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, έκοψε σήμερα το μεσημέρι την κορδέλα - συρματόπλεγμα εγκαινιάζοντας το Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων "Αη Στράτη" στην οδό Αγίων Ασωμάτων, στον Κεραμεικό. "Σήμερα, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν εγκαινιάζουμε μουσεία για να ξύσουμε πληγές, αλλά για να κοιτάξουμε κατάματα την ιστορία μας και ειδικά κομμάτια για τα οποία δεν είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι, τονίζοντας τη σημασία που έχει κυρίως για τη νέα γενιά η κατάκτηση της αυτογνωσίας μας". Ο κ. Παπούλιας ξεναγήθηκε στο Μουσείο, όπου φυλάσσονται αντικείμενα καθημερινής χρήσης των εξόριστων, εικαστικό υλικό, αλλά και πολλές φωτογραφίες εκείνης της δύσκολης εποχής.

    "Κοιτάζοντας την Ιστορία"

    Το Μουσείο αυτό υπήρξε το όραμα κάποιων παλιών εξόριστων στον Αη Στράτη για τη δημιουργία ενός χώρου διάσωσης και προβολής της νεότερης πολιτικής ιστορίας με επίκεντρο το θεσμό της εξορίας, τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και τις διώξεις για πολιτικούς λόγους.

    Με το άνοιγμά του στο κοινό, το Μουσείο στοχεύει να λειτουργήσει ως ένα σύγχρονο κέντρο έρευνας, ανάδειξης και προβολής στοιχείων που αφορούν την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ειδικότερα, αποτελεί τον πρώτο μουσειακό και ερευνητικό χώρο εξειδικευμένου αποκλειστικά σε θέματα εξορίας.

    Μάλιστα, η στάση απέναντι στα εκθέματα της τραγικής εκείνης περιόδου γίνεται επιβεβλημένη, ειδικά στη γωνία του εξόριστου, ένα χώρο που δίνει την πραγματική εικόνα του οικείου χώρου και των συνθηκών μέσω της οποίας ζούσαν οι εξόριστοι με πράγματα όπως ένα κρεβάτι που μεταφέρθηκαν από τον Αη Στράτη.

    Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν ο υπουργός Πολιτισμού, Γιώργος Βουλγαράκης, οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Ανωμερίτης και Νίκος Σηφουνάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, ο Μανώλης Γλέζος και πλήθος πρώην εξορίστων.

    [08] Κόσμος

    Ψηφοδέλτια βρέθηκαν στα σκουπίδια

    Σάλος στην Ιταλία

    12/4/2006 5:39:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/4/2006 6:32:19 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Λιγότερες από 48 ώρες έχουν περάσει από τις εκλογές στην Ιταλία και η αναστάτωση μοιάζει να μην έχει τέλος. Μετά την επιμονή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να μην αναγνωρίσει το αποτέλεσμα και το αίτημά του για επανακαταμέτρηση 43.000 ψήφων, σάλο προκάλεσε ο εντοπισμός εγκαταλελειμμένων καλπών με έγκυρα ψηφοδέλτια. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές Αρχές, πέντε κάλπες βρέθηκαν πίσω από εκλογικό τμήμα της συνοικίας Τουσκολάνα τη Ρώμης και, ήδη, η Εισαγγελία της πόλης διέταξε έρευνα για το συμβάν, καθώς, σύμφωνα με το νόμο, τα ψηφοδέλτια πρέπει να μεταφερθούν στα περιφερειακά διοικητικά δικαστήρια και στη συνέχεια στο Υπουργείο Εσωτερικών. Πάντως, ο Ρομάνο Πρόντι δηλώνει πως η νίκη του είναι εξασφαλισμένη, ενώ άρχισε τις επαφές με στελέχη της κεντροαριστερής Ένωσης για το σχηματισμό κυβέρνησης.

    Πρόντι: "καθαρή νίκη"

    "Δεν έχω τον παραμικρό φόβο μήπως ανατραπεί το αποτέλεσμα. Πρόκειται για μία καθαρή νίκη", δήλωσε ο ηγέτης της κεντροαριστεράς, σχολιάζοντας την αξίωση του Καβαλιέρε για επανακαταμέτρηση των ψήφων.

    Μιλώντας στους ξένους ανταποκριτές στη Ρώμη, ο κ. Πρόντι αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις βασικές του προτεραιότητες. Όπως είπε, στόχος του είναι η μάχη κατά της Μαφίας, ιδιαίτερα μετά τη σύλληψη του επικεφαλής της Κόζα Νόστρα, Μπερνάντο Προβεντσάνο, καθώς και ένας νέος νόμος για τη σύγκρουση συμφερόντων, που "δεν έχει στόχο να επιδεινώσει τα πράγματα για ένα άτομο, αλλά θα είναι ίσος για όλους".

    Νωρίτερα, ο κ. Πρόντι εκτίμησε ότι θα μπορέσει να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας το δεύτερο 15μερο του Μαΐου, όταν θα έχει εκλεγεί ο επόμενος πρόεδρος της χώρας, καθώς η θητεία του Κάρλο Ατζέλιο Τσάμπι λήγει στις 18 του ίδιου μήνα.

    "Σύμφωνα με τη συνταγματική απόφαση, μάλλον θα είναι ο νέος Πρόεδρος που θα μου δώσει την εντολή να κυβερνήσω. Θα πρέπει λοιπόν να περιμένουμε μέχρι το δεύτερο μισό του Μαΐου", επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Πρόντι.

    Η νέα Βουλή θα συγκροτηθεί στις 28 Απριλίου, ενώ στις 12 και 13 Μαΐου η Γερουσία, η Κάτω Βουλή και οι εκπρόσωποι των περιφερειών θα ψηφίσουν για τον επόμενο Πρόεδρο της χώρας.

    Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τα οριστικά επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, η ένωση της Αριστεράς του κ. Πρόντι, εξασφαλίζει 158 έδρες στη Γερουσία και 348 έδρες στην Κάτω Βουλή, ενώ ο συνασπισμός του απερχόμενου πρωθυπουργού κερδίζει 156 έδρες στη Γερουσία και 281 στην Κάτω Βουλή, μια έδρα της οποίας καταλαμβάνει ανεξάρτητος βουλευτής.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Corriere della Serra: Pacchi di schede trovati per strada a Roma

    The Guardian: Prodi pushes to form new government

    Die Welt: Berlusconi gibt Niederlage nicht zu

    Reuters: Italy faces political limbo, vote dispute rages

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έτοιμος να κυβερνήσει ο Πρόντι

    Διχασμός α λα ιταλικά

    [09] Κόσμος

    Έκρηξη βόμβας σε αγορά με 13 νεκρούς

    Μακελειό στη Σρι Λάνκα

    12/4/2006 6:33:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, BBC, ΑΠΕ

    Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 40 τραυματίστηκαν, όταν εξερράγη βόμβα που ήταν τοποθετημένη σ' ένα ποδήλατο σε αγορά στο λιμάνι Τρινκομαλί, βορειοανατολικά της Σρι Λάνκα. Σύμφωνα με πληροφορίες της αστυνομίας μεταξύ των νεκρών είναι δύο στρατιώτες. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού "ένας στρατιώτης σκοτώθηκε, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας δεν έχουν προς το παρόν καμία πληροφορία για το ποιος ή ποιοι βρίσκονται πίσω από την επίθεση αυτή. Διεθνείς παρατηρητές προειδοποιούν ότι υπάρχει κίνδυνος η κατάσταση να τεθεί εκτός ελέγχου. Η έκρηξη πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες έπειτα από επίθεση ενόπλων, που πιστεύεται ότι ήταν αντάρτες Ταμίλ, στην ίδια πόλη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο αστυνομικοί. Αυτόπτες μάρτυρες τόνισαν ότι ορισμένα καταστήματα πυρπολήθηκαν.

    Διεθνής ανησυχία

    Από την Δευτέρα, τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις στη βορειοανατολική Σρι Λάνκα, μεταξύ των οποίων πέντε στρατιώτες. Το Φεβρουάριο εκπρόσωποι της Κυβέρνησης και των ανταρτών Ταμίλ συναντήθηκαν για πρώτη φορά έπειτα από τρία χρόνια στην Ελβετία.

    Από το 2002, σε συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και ανταρτών έχουν χάσει την ζωή τους περίπου 64.000 άνθρωποι στη Σρι Λάνκα.

    Η Ελεν Ολαφσντότιρ, εκπρόσωπος της Αποστολής Παρατηρητών στη Σρι Λάνκα(SLMM), δήλωσε ότι "υπάρχει κίνδυνος η κατάσταση να τεθεί εκτός ελέγχου και ότι οι παρατηρητές δεν μπορούν να μεταβούν στην περιοχή των επεισοδίων".

    Να σημειωθεί ότι η SLMM είναι μία αποστολή από σκανδιναβικές χώρες, τα μέλη της οποίας δεν φέρουν όπλα. Έχει σκοπό την επιτήρηση της ανακωχής μεταξύ της Κυβέρνησης και των ανταρτών Ταμίλ.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Reuters: 13 die in Sri Lanka as war fears rise

    BBC: Many killed after Sri Lanka blast

    [10] Κόσμος

    Ένας νεκρός και 13 τραυματίες

    Αιματηρή διαδήλωση στο Νεπάλ

    12/4/2006 6:21:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Στους τέσσερις ανέβηκε ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων αυτή την εβδομάδα στο Νεπάλ. Ένας διαδηλωτής έχασε τη ζωή του και άλλοι 13 τραυματίσθηκαν στην πόλη Παρασί, όταν αστυνομικοί εξαπέλυσαν πυρά εναντίον πορείας κατά του βασιλιά Γκιανέντρα. Το Σαββατοκύριακο, τρία άτομα σκοτώθηκαν σε διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις του Νεπάλ, όπου εδώ και περίπου μία εβδομάδα χιλιάδες άνθρωποι βγαίνουν καθημερινά στους δρόμους, μετά από έκκληση των κυριότερων πολιτικών κομμάτων και με την υποστήριξη των μαοϊστών ανταρτών. Οι διαδηλωτές αντιδρούν στην ανάληψη από τον βασιλιά (τον Φεβρουάριο του 2005) όλων των εξουσιών και ζητούν την αποκατάσταση της δημοκρατίας. "Η συνεχής αποτυχία του βασιλιά να επαναφέρει τα κόμματα σε μια διαδικασία αποκατάστασης της δημοκρατίας ευθύνεται για το πρόβλημα", σχολίασε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Nepal police shoot dead protester

    [11] Κόσμος

    Υιοθετήθηκε ο νέος νόμος

    Βουλευτικό "αντίο" στον CPE

    12/4/2006 3:26:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Με 151 ψήφους υπέρ, των δεξιών και κεντρώων βουλευτών και 93 κατά, από τους σοσιαλιστές και τους κομμουνιστές, η γαλλική Βουλή υιοθέτησε το νόμο που θα αντικαταστήσει το αμφιλεγόμενο Συμβόλαιο Πρώτης Απασχόλησης, γνωστό ως CPE. Ο νέος νόμος, που κατατέθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία ώστε να τερματιστεί η κοινωνική αναταραχή που συγκλόνισε τη γαλλική κοινωνία για περισσότερες από 10 εβδομάδες, πρέπει τώρα να εγκριθεί και από τη Γερουσία. Μεταξύ άλλων, οι 30 διατάξεις του αντικαταστάτη του CPE ενθαρρύνουν την πρόσληψη ανειδίκευτων νέων ή νέων που προέρχονται από τα υποβαθμισμένα προάστια των γαλλικών πόλεων, στα οποία είχαν ξεσπάσει ταραχές το περασμένο φθινόπωρο. Η κυβέρνηση ντε Βιλπέν ελπίζει ότι ο νέος νόμος θα εγκριθεί οριστικά πριν από τις διακοπές του Πάσχα, διορία που είχαν θέσει φοιτητές και συνδικάτα για την παρουσίαση μιας εναλλακτικής λύσης. Στο μεταξύ, να επιστρέψουν στα μαθήματά τους, μετά και ην απόσυρση του επίμαχου νόμου, κάλεσε φοιτητές και μαθητές ο Ζακ Σιράκ.

    Έκκληση Σιράκ στους φοιτητές

    "Όλοι οι νέοι πρέπει να μπορέσουν να επιστρέψουν στα μαθήματά τους και να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις τους μετά την κατάσταση αποκλεισμού που γνώρισε η χώρα εξαιτίας της αντίδρασης στον CPE", υπογράμμισε ο αρχηγός του γαλλικού Κράτους σε δηλώσεις του που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την προεδρία.

    Πάντως, τάξη φαίνεται να μπαίνει σε λύκεια και πανεπιστήμια. Ενδεικτικό είναι, άλλωστε, ότι στο πανεπιστήμιο της πόλης Rennes, που πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις και ήταν από τα πιο σκληροπυρηνικά, αποφασίστηκε η επανέναρξη των μαθημάτων. Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, την Τρίτη, τα μισά από τα 62 πανεπιστήμια της Γαλλίας λειτούργησαν κανονικά.

    Όπως δήλωσε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φοιτητών, Ζουλί Κουντρέ, με την αντικατάσταση του CPE ο στόχος επετεύχθη και, πλέον, σκοπός των φοιτητών είναι ο συντονισμός με τους καθηγητές για την ολοκλήρωση της εξεταστέας ύλης, ενόψει και των εξετάσεων.

    Για τους μαθητές της τελευταίας τάξης του λυκείου "στοίχημα" παραμένει το Μπακαλορεά, για το οποίο οι εξετάσεις ξεκινούν στα τέλη Μαΐου.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Liberation: L'Assemblee enterre le CPE a son tour

    BBC: French MPs back revised jobs law

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πανηγυρίζουν στη Γαλλία

    [12] Μ. Ανατολή

    Κυρώσεις κατά του Ιράν ζητούν οι ΗΠΑ

    Προκαλεί ο εμπλουτισμός ουρανίου

    12/4/2006 7:09:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Τους ασκούς του Αιόλου άνοιξε η ανακοίνωση της Τεχεράνης ότι κατάφερε επιτυχώς να εμπλουτίσει ουράνιο στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Νατάνζ. Την άμεση και αποφασιστική δράση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, ενώ την απερίφραστη καταδίκη τους εξέφρασαν η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ρωσία, η Κίνα και οι υπουργοί Εξωτερικών πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, αναμένεται στην Τεχεράνη για τη διευθέτηση της κρίσης, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα θα είναι έτοιμη η έκθεσή του για τον ιρανικό πυρηνικό φάκελο, που θα κατατεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τα 35 κράτη μέλη της IAEA. Για "μεγάλο επίτευγμα" έκανε λόγο από τη Συρία ο πρώην πρόεδρος του Ιράν, Ακμπάρ Χασεμί Ραφσανζανί, τονίζοντας πως η χώρα του "δεν θα υποκύψει σε πιέσεις". Κατόπιν αιτήματος της ΙΑΕΑ, το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει δώσει διορία μέχρι τις 28 Απριλίου για αναστολή όλων των πυρηνικών δραστηριοτήτων, κάτι που η Τεχεράνη αγνόησε.

    Διεθνής καταδίκη

    Όπως δήλωσε η κ. Ράις, οι ιρανικές ανακοινώσεις αποτελούν απόδειξη ότι η Τεχεράνη δεν θέλει να συμμορφωθεί με όσα ζητούνται εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας "να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της".

    Ο Ύπατος Eκπρόσωπος της Ε.Ε. σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Χαβιέρ Σολάνα, δήλωσε ότι η ανακοίνωση του Ιράν αποτελεί "ένα πολύ κακό νέο" και κινείται προς "λάθος κατεύθυνση", προσθέτοντας ότι η Ένωση θα μελετήσει ενδεχόμενες κυρώσεις εάν αποτύχουν οι διπλωματικές προσπάθειες.

    Δια στόματος του Υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, η Ρωσία καταδίκασε την ιρανική πρωτοβουλία, απορρίπτοντας, ωστόσο, οποιαδήποτε χρήση βίας για διευθέτηση της κρίσης, ενώ ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ, Γουάνγκ Γκουανγκγιά, τάχθηκε κατά των κυρώσεων και της χρήσης βίας.

    Τη "σοβαρή ανησυχία" του εξέφρασε και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, που κάλεσε την Τεχεράνη να αναστείλει τις πυρηνικές δραστηριότητες και να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις.

    "Η ανακοίνωση των ιρανικών Αρχών για την έναρξη του εμπλουτισμού ουρανίου είναι ανησυχητική. Εάν η ανακοίνωση αυτή επιβεβαιωθεί, τότε θα έρθει σε πλήρη αντίθεση με τις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΙΑΕΑ και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ", δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Φιλίπ Ντουστ - Μπλαζί.

    Τέλος, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Τόμας Στεγκ, είπε πως η ανακοίνωση της Τεχεράνης είναι "ένα επιπλέον βήμα προς την κακή κατεύθυνση".

    Πάντως, η Τεχεράνη εμφανίζεται αμετάπειστη. "Οι πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν είναι σαν ένας καταρράκτης που άρχισε να ρέει. Δεν μπορεί να σταματήσει", τόνισε ανώτατος Ιρανός αξιωματούχος που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Iran urged to stop nuclear work

    Le Monde: La crise nucleaire iranienne porte le petrole vers des niveaux records

    Washington Post: As Iran Celebrates, Europe Worries

    Der Spiegel: Iran plant Urananreicherung mit 54.000 Zentrifugen

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Προβληματισμός Δύσης για Ιράν

    [13] Οικονομία

    Ικανοποίηση εργοδοτών - ΓΣΕΕ

    Υπογράφθηκε η νέα σύμβαση

    12/4/2006 4:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/4/2006 4:45:21 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Ικανοποιημένοι εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι εργοδοτών και εργαζομένων, που υπέγραψαν το μεσημέρι τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία είναι διετούς διάρκειας και προβλέπει συνολικές αυξήσεις 11,3% στους μισθούς. Ωστόσο, η νέα σύμβαση δεν βρίσκει σύμφωνους τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, το οποίο καλεί σε 24ωρη απεργία την Πέμπτη τις συνομοσπονδίες που πρόσκεινται σε αυτό. Την αντίδρασή του στη συμφωνία εξέφρασε εκ νέου το ΚΚΕ, χαρακτηρίζοντάς την "επαίσχυντη" και καλώντας τους εργαζόμενους "να παλέψουν για ουσιαστικές αυξήσεις". Εξάλλου, 24ωρη κινητοποίηση στις 4 Μαΐου αποφάσισαν τα συνδικάτα, με αφορμή τις προωθούμενες ρυθμίσεις για τις ΔΕΚΟ και τις Τράπεζες, ενώ 48ωρη απεργία στις 10 και 11 Μαΐου εξήγγειλαν οι καθηγητές της Μέσης Εκπαίδευσης και 24ωρη απεργία στις 10 Μαΐου οι καθηγητές των ΤΕΙ. Τέλος, σε 24ωρη κινητοποίηση στις 11 Μαΐου προσανατολίζεται η ΑΔΕΔΥ, με οικονομικά αιτήματα.

    Χαμόγελα από τους κοινωνικούς εταίρους

    Ιδιαίτερα καλή χαρακτήρισε τη νέα σύμβαση ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, επισημαίνοντας ότι "επιτεύχθηκε σε δύσκολες συνθήκες", ενώ πρόσθεσε πως οι προβλεπόμενες αυξήσεις είναι οι μεγαλύτερες που δόθηκαν αυτή την περίοδο στις χώρες της ευρωζώνης.

    "Ελπίζω και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να έχουν ανάλογη αύξηση στα κέρδη τους κατά την ίδια περίοδο", δήλωσε ο πρόεδρος των επαγγελματοβιοτεχνών (ΓΣΕΒΕΕ), Δημήτρης Ασημακόπουλος, αναφερόμενος στις αυξήσεις 11,3% που προβλέπει η σύμβαση.

    Ως την "πιο δύσκολη συμφωνία των τελευταίων ετών", η οποία συμπληρώθηκε με κάποια θεσμικά μέτρα, όπως η βελτίωση της αποζημίωσης απόλυσης των εργατοτεχνιτών και η βελτίωση των γονεϊκών διευκολύνσεων, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης ο πρόεδρος των εμπόρων (ΕΣΕΕ), Δημήτρης Αρμενάκης.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, δήλωσε χαρούμενος για τη συμφωνία και κάλεσε την Κυβέρνηση να ακολουθήσει το παράδειγμα των κοινωνικών εταίρων και στις ΔΕΚΟ, διασφαλίζοντας ότι οι αυξήσεις στους μισθούς θα προέλθουν μέσα από συλλογικές διαπραγματεύσεις και θα αποφευχθούν οι διαχωρισμοί των εργαζομένων σε παλιούς και νέους. Παράλληλα, ο κ. Πολυζωγόπουλος επέκρινε όσους αντιδρούν στη νέα σύμβαση, λέγοντας χαρακτηριστικά: "κάνουν λάθος όσοι επικρίνουν την ηγεσία των συνδικάτων για το περιεχόμενο της σύμβασης, που επιτεύχθηκε μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες".

    Υπενθυμίζεται πως, με βάση τη συμφωνία, οι αυξήσεις που θα δοθούν είναι: 2,9% αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2006, 2,9% από 1η Σεπτεμβρίου 2006 και 5,1% από 1 Μαΐου 2007.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αναταραχές και απεργίες

    Κόντρα για τη σύμβαση

    "Τα βρήκαν" για τη σύμβαση

    [14] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Στον τελικό η ΑΕΚ

    12/4/2006 6:36:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, ο οποίος θα γίνει στο Παγκρήτιο Στάδιο στις 6 Μαΐου προκρίθηκε η ΑΕΚ, παρά την ήττα της με 1-0 από τον Αγροτικό Αστέρα στον Εύοσμο στον επαναληπτικό αγώνα της ημιτελικής φάσης. Η "Ένωση" είχε επικράτησε στον πρώτο αγώνα με 3-0 στο ΟΑΚΑ και ουσιαστικά είχε "καθαρίσει" την υπόθεση πρόκριση από το πρώτο παιχνίδι. Το γκολ που έκρινε την αναμέτρηση πέτυχε ο Τσούκλης στο 92 της αναμέτρησης. Ο Αγροτικός Αστέρας (ομάδα Γ Εθνικής), κατάφερε να πάρει μία ιστορική νίκη κόντρα σε μία μεγάλη ομάδα και παράλληλα αποχαιρέτησε με "ψηλά το κεφάλι»" τη διοργάνωση καθώς έγινε η πρώτη ομάδα Γ΄ Εθνικής που φτάνει στα ημιτελικά του θεσμού

    Με το 3-0 στις αποσκευές ο Φερνάντο Σάντος θέλησε να ξεκουράσει αρκετούς από τους βασικούς του παίκτες. Το πρώτο ημίχρονο έμοιαζε νε αγγαρεία, ειδικά για τους παίκτες της ΑΕΚ, και έτσι οι φάσεις ήταν λίγες. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης μπήκε δυνατά και μόλις στο 3΄ έφτασε κοντά στην επιτυχία, αλλά η κεφαλιά του Τελλιάδη, μετά το φάουλ του Κυζερίδη, πέρασε λίγο άουτ από την εστία του Σορεντίνο. Έξι λεπτά αργότερα, το σουτ του Κυζερίδη, από τη γωνία της μεγάλης περιοχής, εξουδετέρωσε ο Ιταλός τερματοφύλακας. Η πρώτη φορά που απείλησε η Ένωση στο α΄ μέρος ήταν στο 39΄, όταν το δυνατό σουτ του Σαπάνη, μέσα από την περιοχή και πλάγια αριστερά, έστειλε την μπάλα στην εξωτερική μεριά του δοκαριού κι στη συνέχεια άουτ.

    Η πρώτη μεγάλη φάση στο δεύτερο μέρος έγινε στο 56΄και ήταν για τον Αγροτικό Αστέρα. Ο Τελλιάδης μπήκε από αριστερά, έκοψε τη μπάλα στην «καρδιά» της μικρής περιοχής, όπου ο Κυζερίδης υπό την πίεση του Μόρα δεν κατάφερε να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα. Δύο λεπτά αργότερα ήρθε η απάντηση της ΑΕΚ, με την μπάλα μετά το δυνατό σουτ του Κόντη έξω από την περιοχή και την προβολή του Σοάρες να σταματά στο δοκάρι. Από εκεί και πέρα οι δεν υπήρξε κάτι το σημαντικό μέχρι το 92. Μετά από εκτέλεση κόρνερ, ο Τσούκλης εκμεταλλεύτηκε το κενό στο κέντρο της άμυνας της "Ένωση" και "έγραψε" το τελικό 1-0 για τους Θεσσαλονικείς.

    Διαιτητής: Πολατιάν (Πέλλας)

    Κόκκινες: -

    Κίτρινες: Τζιόκας - Μάλμπασα

    Οι συνθέσεις:

    ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ: Θεοφάνους, Τζιόκας (76΄ Αραμπατζής), Μπουλγκουρίδης, Μπάρμπας, Μαλλούς, Καλλιάκης, Τσούκλης, Κυζερίδης (81΄ Νίκιτς), Τελλιάδης (71΄ Λαδάκης), Μπεκιάρης, Σακελλαρίδης.

    AEK: Σορεντίνο, Μόρας, Αλεξόπουλος, Μάλμπασα, Κόντης, Τσάνκο, Κυριακίδης, Σαπάνης, Λάκης (87΄ Κουτρουμάνος), Σοάρες (70΄ Ίβιτς), Καπετάνος.

    [15] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Πήρε θέση η Ερασιτεχνική ΑΕΚ

    12/4/2006 2:16:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μετά τη χθεσινή ανακοίνωσή του συνδέσμου παλαιμάχων ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ, με την οποία τα μέλη του εξέφρασαν την απόλυτη στήριξή τους στο Ντέμη Νικολαϊδη, καταδικάζοντας παράλληλα τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν στο "Ελευθέριος Βενιζέλος" σήμερα ήταν η σειρά της διοίκησης της ερασιτεχνικής ΑΕΚ να πάρει θέση. Με ανακοίνωσή της χαρακτήρισε ακραία τη συμπεριφορά των οπαδών και απαράδεκτη τη διαιτησία του Κουκουλάκη, ενώ απέφυγε επιμελώς να πάρει θέση για τη στάση του προέδρου της "Ένωσης", στην πρόσφατη έκτακτη συνέντευξη Τύπου.

    Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης

    "Η διοίκηση της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ λυπάται για τα θλιβερά συμβάντα που έλαβαν χώρα στο αεροδρόμιο της Αθήνας μετά την επιστροφή της ποδοσφαιρικής ομάδας από την Θεσσαλονίκη το βράδυ της Κυριακής. Ορισμένοι οπαδοί μας, διακατεχόμενοι από το αίσθημα της πικρίας για την ήττα της ομάδας μας και για τις συνεχείς αδικίες που υφίσταται η ΑΕΚ σε όλα τα επίπεδα (με αποκορύφωμα την απαράδεκτη και προκλητική διαιτησία των Κουκουλάκη-Παπαδάκη και της παρέας τους, αποτέλεσμα ευρύτερου σχεδίου κύκλων του παρασκηνίου για να εξουδετερωθεί η ΑΕΚ), εκδήλωσαν τα συναισθήματά τους με ακραίο τρόπο, ο οποίος δε συνάδει σε φιλάθλους του σωματείου μας.

    Επειδή όλους μας συνδέουν η αγάπη και οι μικρές προθέσεις για την προκοπή της ομάδας μας, έστω και αν διαφωνούμε σε επιμέρους τακτικές, πιστεύουμε ότι οποιεσδήποτε διαφορές που μας χωρίζουν θα πρέπει να εκδηλώνονται μέσα σε πνεύμα πολιτισμού, δημοκρατικών αρχών και έτσι όπως αρμόζει σε ανθρώπους που διαπνέονται από τα οράματα, τα ιδεώδη και τα ιδανικά που εκφράζει ποικιλότροπα η ΑΕΚ."

    Στηρίζουν Ντέμη οι παλαίμαχοι

    Της σημερινής ανακοίνωσης της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ, προηγήθηκε ανακοίνωση του Συνδέσμου των παλαιμάχων, ο οποίος τάσσεται στο πλευρό του προέδρου της ΑΕΚ και χαρακτηρίζει την επίθεση εναντίον του "άνανδρη".

    "Ο Σύνδεσμος παλαιμάχων ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τον πρόεδρο της ΠΑΕ ΑΕΚ στον αγώνα που έχει ξεκινήσει, για να εξυγιάνει την ομάδα μας σε όλους τους τομείς και να φέρει νέο ήθος στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η επίθεση που δέχτηκε ο διοικητικός ηγέτης της ομάδας μας ήταν αήθης και άνανδρη και η Πολιτεία στα πρόσωπα του Εισαγγελέα και των δικαστικών λειτουργών που έχουν επιληφθεί της υπόθεσης, επιβάλεται να τιμωρήσει παραδειγματικά τους δράστες. Ο Πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ χαρακτήρισε σοφά στημένα και καθοδηγούμενα γεγονότα, αφού γνωρίζει ότι η πλειοψηφία του κόσμου της AEK εξακολουθεί να τον στηρίζει", αναφέρει χαρακτηριστικό απόσπασμα της ανακοίνωσης του συλλόγου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Άρχισαν οι προσαγωγές

    Νικολαϊδης: "Στημένα τα επεισόδια"

    Επίθεση οπαδών στο Ντέμη

    Την ξεσκέπασε ο ΠΑΟΚ

    [16] Μπάσκετ

    Ολυμπιακός: Με πίστη για πρόκριση

    12/4/2006 7:01:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Για το Τελ Αβίβ αναχώρησε ο Ολυμπιακός, προκειμένου να αντιμετωπίσει την δις Πρωταθλήτρια Ευρώπης Μακάμπι, στον 3ο και τελευταίο προημιτελικό της Ευρωλίγκα και που κρίνει ποια ομάδα θα πάει στο φάιναλ 4 της Πράγας. Ο Γιόνας Καζλάουσκας και οι παίκτες του αναγνωρίζουν τις δυσκολίες του παιχνιδιού στο "Νόκια Αρίνα" αλλά είναι αποφασισμένοι για να πάρουν το διπλό και πάρουν τη μεγάλη πρόκριση, όπως ανέφερε και ο προπονητής της ομάδας του Πειραιά, λίγο πριν την αναχώρηση της ομάδας. "Αν δεν πιστεύαμε ότι θα νικούσαμε, δεν θα έπρεπε να ταξιδέψουμε στο Τελ Αβίβ. Ενα παιχνίδι είναι κι όλα μπορούν να γίνουν. Ο ένας ξέρει τον άλλο και δεν υπάρχουν πολλά μυστικά. Σ΄ αυτό το παιχνίδι θα παίξει ρόλο ο χαρακτήρας της κάθε ομάδας" τόνισε ο Λιθουανός τεχνικός και συμπλήρωσε με νόημα: "Σίγουρα υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που έχω στο μυαλό μου, αλλά δεν είναι για να τα συζητάμε δημόσια. Ο Γκέρσον σίγουρα διαβάζει εφημερίδες και, αν πω κάτι, θα είναι προετοιμασμένος...".

    [17] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Πιο κοντά στην Τσέλσι ο Μπάλακ

    12/4/2006 3:19:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Σε... τεντωμένο σκοινί βρίσκονται οι σχέσεις τουΓερμανού άσου Μίκαελ Μπάλακ και Μπάγερν Μονάχου. Ο διεθνής στραϊκερ των «πάντσερ» βρίσκεται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με την πρωταθλήτρια Αγγλίας, Τσέλσι, τη στιγμή που οι "Βαυαροί" τον κατηγορούν ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι τα χρήματα. Μέσω όμως του ατζέντη του, Μίκαελ Μπέκερ, με δηλώσεις του στην "Frankfurter Allgemeine Zeitung" ο Μπάλακ ξεκαθάρισε ότι "το χρηματικό δεν είναι η μοναδική προτεραιότητά του. Θέλει να πάρει μία απόφαση βασισμένη σε καθαρά αθλητικά κριτήρια".

    [18] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Μετράει μήνες" ο Κόουλ στο Χαϊμπουρι

    12/4/2006 12:27:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Η φετινή χρονιά θα είναι η τελευταία του διεθνή Βρετανού άσου, Ασλεϊ Κόουλ στην Άρσεναλ, που εδώ και επτά μήνες δεν αγωνίζεται λόγω τραυματισμού. Αυτό τουλάχιστο υποστηρίζει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα "The Sun", που θέλει τον αμυντικό των "κανονιών" να "τα μαζεύει" από το Χαίμπουρι, ακόμη και αν η ομάδα τουΑρσέν Βενγκέρ στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης. Όπως προέκυψε από το στενό περιβάλλον του 25χρονου παίκτη, η διοίκηση της αγγλικής ομάδας πρότεινε μείωση των αποδοχών του από 60 χιλιάδες την εβδομάδα σε 55 χιλιάδες λίρες και παρόλο που έχει ακόμη συμβόλαιο δύο ετών, ενδέχεται να συνεχίσει την καριέρα του στην Τσέλσι ή στην ισπανική Ρεάλ Μαδρίτης.

    [19] Πολιτισμός

    Στις 22 Μαΐου, στο Λονδίνο

    Δημοπρασία με άρωμα Ελλάδας στο Sotheby's

    12/4/2006 3:15:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Ογδόντα πέντε πίνακες ζωγραφικής, μεγάλης χρηματικής και καλλιτεχνικής αξίας, κορυφαίων Ελλήνων ζωγράφων θα βγουν στις 22 Μαΐου στο σφυρί από τον οίκο δημοπρασιών Sothebys. Μεταξύ των αριστουργημάτων και ο πανέμορφος πίνακας του Νικηφόρου Λύτρα (1832-1904) "Το Άτακτο Εγγόνι", που σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς ελληνικούς πίνακες ζωγραφικής του 19ου αιώνα, που έχουν παρουσιαστεί σε δημοπρασία τα τελευταία χρόνια. Η τιμή του έργου, που έχει χρησιμοποιηθεί και για το εξώφυλλο του βιβλίου της δημοπρασίας, εκτιμάται στα 145.000-217.000 ευρώ. Η δημοπρασία με τίτλο Greek Sale θα παρουσιαστούν, επίσης, δεκάδες έργα μεγάλων κλασικών και σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών όπως των: Βολανάκη, Προσαλέντη, Ιακωβίδη, Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Γερμενή, Παρθένη, Γουναρόπουλου, Γερμενή, Τσαρούχη, Τέτση, Γαΐτη, Τσόκλη, Φασιανού και Μυταρά. Τα σημαντικά έργα θα εκτίθενται τέσσερις ημέρες πριν τη δημοπρασία (17-21/5) στο κτήριο της New Bond Street.

    Σχετικά Links:

    Sotheby's

    [20] Υγεία

    Της εταιρείας Bausch and Lomb

    Ανησυχία από υγρό φακών επαφής

    12/4/2006 1:04:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/4/2006 4:44:32 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: Reuters, Times, Associated Press, Mayo Clinic, Washington Post, NET

    Αναστάτωση σε εκατομμύρια ανθρώπους, που φορούν φακούς επαφής, έχει προκαλέσει η είδηση, ότι άτομα, που χρησιμοποιούσαν το καθαριστικό φακών επαφής RENU της εταιρείας Bausch and Lomb υπέστησαν σοβαρές βλάβες στα μάτια τους. Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ (FDA), έχουν αναφερθεί 109 περιπτώσεις από 17 Πολιτείες, μιας σπάνιας μόλυνσης από μύκητα, που μπορεί να προκαλέσει ακόμη και απώλεια όρασης. Όλοι οι πάσχοντες χρησιμοποιούσαν το εν λόγω υγρό και ανέφεραν ότι, μετά τη χρήση, κοκκίνιζαν τα μάτια τους και οι ίδιοι ένιωθαν δυσφορία. Ο μύκητας, που βρίσκεται σε φυτά τροπικών και υποτροπικών περιοχών, προσβάλλει τον κερατοειδή, ενώ εάν η πάθηση, διάρκειας 2 έως 3 μηνών, δεν αντιμετωπιστεί άμεσα προκαλεί τραυματισμό του κερατοειδούς και τύφλωση. Μάλιστα, οκτώ ασθενείς αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε μεταμόσχευση κερατοειδούς. Η εταιρεία ανέστειλε την αποστολή του προϊόντος στις ΗΠΑ, κάτι που είχε ήδη κάνει από το Φεβρουάριο για τις αγορές της Σιγκαπούρης και του Χονγκ Κονγκ, όπου παρουσιάστηκαν παρόμοια προβλήματα. Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ενημερώθηκε για τα κρούσματα και θα ξεκινήσουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει πρόβλημα.

    Σε εξέλιξη οι έρευνες

    Αν και μέχρι στιγμής, δεν έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει άμεση σύνδεση της μόλυνσης με τη χρήση του υγρού, στο μικροσκόπιο των ειδικών έχει μπει το γεγονός ότι αρκετοί εκ των ασθενών χρησιμοποιούσαν το συγκεκριμένο υγρό. Από την πλευρά της, η FDA τονίζει ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πει κανείς ότι αιτία των μολύνσεων είναι το υγρό RENU καθώς η έρευνα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο. Από τους 109 ασθενείς, οι Αρχές έχουν μιλήσει μέχρι στιγμής με τους 30, ενώ έχει γίνει γνωστό ότι οι 28 του συνόλου των πασχόντων φορούσαν φακούς επαφής. Οι 26 εξ αυτών ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν για τον καθαρισμό των φακών τους το συγκεκριμένο υγρό ή κάποιο άλλο προϊόν της ίδιας εταιρείας, ενώ μόλις οι πέντε δήλωσαν ότι χρησιμοποιούσαν και άλλα υγρά, μαζί με το RENU.

    Η ίδια η εταιρεία εκτιμά ότι για την έξαρση των περιστατικών δεν ευθύνεται το υγρό της, όμως συνεργάζεται με τις υγειονομικές Αρχές των ΗΠΑ και τις ασιατικές χώρες για να προσδιοριστεί η αιτία.

    Αυτό, όμως, που προβληματίζει τους επιστήμονες είναι το γεγονός ότι δεν έχει εκδηλωθεί κανένα ανάλογο παράπονο από χρήστες του υγρού, στην Ιαπωνία και την Ευρώπη. Μάλιστα, τονίζουν ότι σύμφωνα με αναφορές του Υπουργείου Υγείας της Σιγκαπούρης, οι περισσότεροι ασθενείς, που μολύνθηκαν, δεν ακολουθούσαν τις οδηγίες για την υγιεινή και τη σωστή φροντίδα των φακών τους.

    Προσοχή στη φροντίδα των φακών μας

    Οι ειδικοί τονίζουν ότι σε κάθε περίπτωση δε θα πρέπει να κοιμόμαστε φορώντας τους φακούς μας, καθώς αυτό αυξάνει τον κίνδυνο μολύνσεων, ενώ συστήνουν σε όσους αντιμετωπίσουν πρόβλημα ερεθισμού (ερυθρότητα, πόνο, δάκρυσμα, υπερευαισθησία στο φως) ή πρόβλημα στην όραση να βγάλουν αμέσως τους φακούς και να επικοινωνήσουν με τον οφθαλμίατρό τους.

    Επίσης, πριν βάλουν ή βγάλουν του φακούς τους, θα πρέπει να έχουν πλύνει πολύ καλά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό και να ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες σωστού καθαρισμού και αποθήκευσης των φακών τους.

    Έπεσε η μετοχή της εταιρείας

    Ο συσχετισμός της μόλυνσης με το υγρό της Bausch and Lomb αλλά και η απόφαση της εταιρείας να αναστείλει την αποστολή του προϊόντος της είχαν άμεση επίπτωση στη μετοχή της, που την Τρίτη, η αξία της μειώθηκε κατά 21% στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, φτάνοντας στο ναδίρ των τελευταίων πέντε ετών.

    Ωστόσο, έγινε γνωστό, δεν πρόκειται να αποσυρθούν οι παρτίδες, που ήδη βρίσκονται στα ράφια των αμερικανικών καταστημάτων, αλλά ούτε και θα αναστείλει την αποστολή του υγρού στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, καθώς για τις αγορές αυτές, το υγρό παρασκευάζεται στην Ιταλία και όχι στις ΗΠΑ.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Reuters: "Bausch lens-solution setback may be broad blow"

    Washington Post: "Officials Probe Eye Infection Outbreak"

    Mayo Clinic: "Contact lenses: Prevent infection with simple steps"

    Σχετικά Links:

    Bausch and Lomb

    [21] Παράξενα

    Ζήτησε ηθική αποζημίωση και πήρε μία πίτσα

    12/4/2006 12:37:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Ένα λαχταριστό κομμάτι πίτσας έγινε το μήλον της έριδος σε μία δικαστική διαμάχη μεταξύ ενός εργαζόμενου στη βραζιλιάνικη αεροπορική εταιρεία Infraero και του αφεντικού του. Όλα ξεκίνησαν όταν ο προϊστάμενος του πρώην, πλέον, υπαλλήλου τον είδε να βγάζει ένα κομμάτι πίτσα από ένα κάδο απορριμμάτων και τον αποκάλεσε "καθαριστή σκουπιδοτενεκέδων". Ο εργαζόμενος θεώρησε άκρως προσβλητική την έκφραση, που χρησιμοποίησε το αφεντικό του, και προσέφυγε στα δικαστήρια για να ζητήσει ηθική αποζημίωση. Ο δικαστής τάχθηκε αναφανδόν υπέρ του προσβεβλημένου υπαλλήλου και του επιδίκασε το ποσό των 14.500 ευρώ για αποζημίωση μαζί με ένα κομμάτι πίτσας! Το σκεπτικό του δικαστή για την πρωτότυπη αυτή αποζημίωση ήταν, όπως και ο ίδιος είπε, να κάνει τον προϊστάμενο του υπαλλήλου να το ξανασκεφτεί την επόμενη φορά, που θελήσει να κάνει ένα προσβλητικό σχόλιο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 12 April 2006 - 16:59:32 UTC