Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-04-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυβερνητική για εξωτερικά
  • [02] Νέα δημοσκόπηση
  • [03] Στέιτ Ντιπάρτμεντ για επίσκεψη Ράις
  • [04] Συνομιλίες Παπανδρέου για το Κόσοβο
  • [05] Συνεχείς έλεγχοι στην αγορά
  • [06] Συναγερμός στον ΟΣΕ
  • [07] Νέος σεισμός στη Ζάκυνθο
  • [08] Toυς κατάπιε ο ωκεανός
  • [09] Έξαρση της θρησκευτικής βίας στην Αίγυπτο
  • [10] "Κιτρίνισε" το Πεκίνο
  • [11] Τραγικό τροχαίο στο Μεξικό
  • [12] Φόβοι για αντίποινα
  • [13] Στην ΙΑΕΑ το θέμα του Ιράν
  • [14] Πάνω από 1 ευρώ η μέση τιμή της αμόλυβδης
  • [15] Καλύτερα ο Ριβάλντο
  • [16] Τιτανομαχία!
  • [17] "Αγκάλιασε" τον τίτλο η Τσέλσι

    [01] Πολιτική

    Συνάντηση Μπακογιάννη-Αλαβάνου

    Κυβερνητική για εξωτερικά

    18/4/2006 11:15:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/4/2006 11:30:01 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Οι τρέχουσες εξελίξεις στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, βρίσκονται στο επίκεντρο της Κυβερνητικής Επιτροπής, που συνεδριάζει αυτή την ώρα υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου. Νωρίτερα η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Συνασπισμού, Αλέκο Αλαβάνο, στο πλαίσιο των επαφών που έχει ξεκινήσει για την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, για τα εθνικά θέματα. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, η κατάσταση στα Βαλκάνια, οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Διαφορά απόψεων και φιλοσοφίας σε πολλά θέματα διαπίστωσε ο κ. Αλαβάνος ο οποίος ωστόσο σημείωσε την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα του διαλόγου.

    Ο κ. Αλαβάνος όπως είπε έθεσε τρία θέματα στην κ. Μπακογιάννη.

    -Πρώτον, η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ να συνοδευτεί με συγκεκριμένα βήματα, κυρίως στο Κυπριακό.

    -Δεύτερον, εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στο Ιράν ζητώντας να υποστηριχθεί πολιτική λύση σε αντιδιαστολή όπως σημείωσε με τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών και

    -Τρίτον, επισήμανε την ανάγκη να μη διακοπεί η χρηματοδότηση προς τους Παλαιστίνιους, γιατί κάτι τέτοιο θα προκαλέσει την αποδιάρθρωση της Παλαιστινιακής Αρχής και θα επικρατήσει το χάος στην περιοχή.

    [02] Πολιτική

    Προβάδισμα 0,8% η ΝΔ

    Νέα δημοσκόπηση

    18/4/2006 8:47:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Προβάδισμα 0,8% διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την τελευταία πανελλαδική δημοσκόπηση της GPO για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού "ΜEGA". Στην πρόθεση ψήφου, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει το 34% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων, το ΠΑΣΟΚ 33,2%, το ΚΚΕ 7%, ο Συνασπισμός 3% και το ΛΑΟΣ 4,8%. Στην ίδια δημοσκόπηση το 46% κρίνει ως καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή, έναντι του 34,8% που προτιμά τον Γιώργο Παπανδρέου. Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί ότι περισσότεροι από τους μισούς, το 50,2% των ερωτηθέντων, χαρακτηρίζει σημαντικές τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση στην οικονομία. Από την άλλη πλευρά όμως, το 69,9% των ερωτηθέντων δηλώνει πολύ ή μάλλον δυσαρεστημένο από την κυβερνητική οικονομική πολιτική. Αίσθηση προκαλεί επίσης πως το 79% πιστεύει ότι απαιτείται άμεση μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Τέλος, το 61,7% αντιτίθεται στις ελεύθερες απολύσεις με ταυτόχρονη διασφάλιση των απολυμένων από το κράτος του λεγόμενου σουηδικού μοντέλου.

    [03] Πολιτική

    "Θα εξαρτηθεί από το πρόγραμμα της"

    Στέιτ Ντιπάρτμεντ για επίσκεψη Ράις

    18/4/2006 7:36:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Απέφυγε να επιβεβαιώσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τις πληροφορίες για ενδεχόμενη επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Αθήνα, στο αμέσως προσεχές διάστημα. Η Κοντολίζα Ράις "προσβλέπει στο να ταξιδέψει στην Ελλάδα κάποια στιγμή" δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κ. Μακόρμακ. Κύκλοι της Ουάσινγκτον διευκρίνιζαν λίγο αργότερα ότι αυτό είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από το πρόγραμμά της.

    Πάντως, η Αμερικανίδα ΥπΕξ θα βρεθεί αμέσως μετά το Πάσχα στη "γειτονιά" μας και συγκεκριμένα στη Σόφια, όπου θα μεταβεί για τις ανάγκες της συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιείται στις 27 και 28 Απριλίου. Στη σύνοδο θα συμμετάσχει και η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, οπότε οι δύο γυναίκες αναμένεται να συναντηθούν στο περιθώριο των εργασιών. Η κ. Ράις αναμένεται να έχει επαφές και με τον Τούρκο ΥπΕξ Αμπντουλάχ Γκιουλ ο οποίος προ ενός μηνός ανέβαλε επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον για λόγους υγείας.

    [04] Πολιτική

    Συναντάται με τον Ειδικό Εκπρόσωπο των ΗΠΑ

    Συνομιλίες Παπανδρέου για το Κόσοβο

    18/4/2006 7:12:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Mε τον Ειδικό Εκπρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτειών στις συνομιλίες για το Κόσοβο, πρέσβη, Φράνκ Βίσνερ, συναντάται το απόγευμα ο πρόεδρος το ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου. Επίσης, σήμερα η γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος Μ. Ξενογιαννακοπούλου, θα έχει συνάντηση στις 11.00 με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα εργοστάσια Ζάχαρης.

    [05] Κοινωνία

    Ενόψει των εορτών του Πάσχα

    Συνεχείς έλεγχοι στην αγορά

    18/4/2006 9:28:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/4/2006 11:48:42 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Αυξάνεται συνεχώς η κίνηση στην αγορά, λίγες ημέρες πριν το Πάσχα, με τους καταναλωτές να σπεύδουν για τα τελευταία ψώνια, για το εορταστικό τραπέζι. Την ίδια ώρα εντείνονται οι έλεγχοι με στόχο την προστασία του καταναλωτή. Στο στόχαστρο των ελεγκτών οι λεγόμενες ελληνοποιήσεις εισαγόμενων κρεάτων, αλλά και τα φαινόμενα κερδοσκοπίας. Το πρωί συνεργεία του Υπουργείου Ανάπτυξης επέβαλλαν πρόστιμα 350 ευρώ σε δυο ιχθυέμπορους, δυο κρεοπώλες ένα οπωροπώλη και σε σούπερ μάρκετ κοντά στην Αγορά του Πειραιά, στο οποίο επιβλήθηκε για παραπλανητικές πινακίδες. Παράλληλα τα ξημερώματα κλιμάκιο του ΣΔΟΕ έκανε έφοδο στην κεντρική αγορά του Ρέντη.

    Στου Ρέντη Γεννηματά και κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ

    Ο παραδοσιακός οβελίας πάντως φαίνεται να κυμαίνεται περίπου στα περυσινά επίπεδα, ενώ πιο τσιμπημένες είναι οι τιμές σε οπωροκηπευτικά και θαλασσινά.

    Η τιμή στο εγχώριο αρνάκι γάλακτος φτάνει στα 10.49 το κιλό, ενώ η τιμή της ντομάτας στη λαχαναγορά φτάνει στα δυόμισι ευρώ και τα φρέσκα κρεμμύδια πωλούνται προς 1,20.

    Την διαβεβαίωση ότι οι έλεγχοι στην αγορά θα συνεχιστούν εντατικά, έδωσε η Υπερνομάρχης Αθηνών Πειραιά Φώφη Γεννηματά, η οποία νωρίς το πρωί επισκέφτηκε συνοδευόμενη από τον Νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα και το Νομάρχη Αθηνών Γιάννη Σγουρό την κρεαταγορά στου Ρέντη.

    Η κ. Γεννηματά απηύθυνε έκκληση προς τους εμπόρους να συγκρατηθούν οι τιμές των αμνοεριφίων καθώς όπως είπε σήμερα και αύριο είναι οι κρίσιμες μέρες για την αγορά.

    Εν τω μεταξύ, κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής την Άννα Διαμαντόπουλου και τον Χρήστο Πρωτόπαπα, επισκέφθηκαν μαζί με τον Νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα την αγορά του Πειραιά, μίλησε με καταναλωτές και εμπόρους και ενημερώθηκε για τις τιμές.

    Η Άννα Διαμαντόπουλου σε δηλώσεις της έκανε λόγο για πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια υποστηρίζοντας ότι το πασχαλινό τραπέζι θα κοστίσει 13% περισσότερο σε σχέση με πέρυσι.

    "Η κυβέρνηση δεν μπορεί να ελέγξει την κερδοσκοπία που παίρνει την ανηφόρα" τόνισε και κάλεσε τους αρμόδιους φορείς αλλά και τους καταναλωτές να έχουν πιο ενεργό ρόλο.

    Παραβάσεις στη Θεσσαλονίκη

    Εξάλλου, αλεύρι με ζωντανά ακάρεα, ληγμένα γιαούρτια, σαλάτες και πάπρικα, αλλά και ελληνοποιήσεις ψαριών, διακίνηση αμνοεριφίων με παραποιημένα στοιχεία, είναι μερικές από τις παραβάσεις, που διαπίστωσαν οι ελεγκτές της διεύθυνσης Εμπορίου της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, σε ελέγχους που πραγματοποίησαν τις τρεις τελευταίες ημέρες σε σούπερ μάρκετ, εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, λαικές αγορές και την ιχθυόσκαλα της Μηχανιώνας.

    Διαπιστώθηκε, ακόμα, υπέρβαση τιμών από πωλητές λαικών αγορών, σε είδη, όπως ντομάτες και πιπεριές.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε πασχαλινούς ρυθμούς

    [06] Κοινωνία

    Έπειτα από τηλεφώνημα για βόμβα

    Συναγερμός στον ΟΣΕ

    18/4/2006 11:35:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8

    Σε κινητοποίηση τέθηκαν οι δυνάμεις της αστυνομίας, έπειτα από απειλητικό τηλεφώνημα για βόμβα σε αμαξοστοιχία Intercity. Το τηλεφώνημα, που έγινε στο σταθμό του ΟΣΕ της Θεσσαλονίκης, προειδοποιούσε για την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού σε τρένο που είχε ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό την Αλεξανδρούπολη. Η αμαξοστοιχία ακινητοποιήθηκε αμέσως στο σταθμό Δράμας, όπου έσπευσαν δυνάμεις της πυροσβεστικής και της αστυνομίας, καθώς και ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι προκειμένου να ελεγχθούν τα βαγόνια. Οι 95 επιβάτες συνέχισαν το ταξίδι προς τον προορισμό τους με λεωφορεία του ΚΤΕΛ.

    [07] Κοινωνία

    Μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

    Νέος σεισμός στη Ζάκυνθο

    18/4/2006 8:30:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Νέα σεισμική δόνηση 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 6.55 σήμερα το πρωί με επίκεντρο τον ίδιο εστιακό χώρο ανοιχτά της Ζακύνθου που είχε δώσει τις προηγούμενες ημέρες και τις άλλες ισχυρές σεισμικές δονήσεις. Δεν αναφέρθηκαν υλικές ζημιές στην αστυνομία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μετασεισμός 5,2 στη Ζάκυνθο

    [08] Κόσμος

    Ναυάγησε φέριμποτ στην Ινδονησία

    Toυς κατάπιε ο ωκεανός

    18/4/2006 8:43:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/4/2006 11:30:20 πμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: Reuters

    Στα νερά του ωκεανού αγνοούνται οι περίπου 100 επιβάτες ενός ινδονησιακού φέριμποτ που ναυάγησε χθες 1.900 χλμ ανατολικά της Τζακάρτας, στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του νησιού Ρότε. Από τις έρευνες, που συνεχίζονται από αέρος και θαλάσσης κοντά στο ανατολικό Τιμόρ, εντοπίστηκαν και διασώθηκαν 15 άνθρωποι. Σύμφωνα με τις αρχές ο αριθμός των επιβατών ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος, μια και δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τον αριθμό των εισιτηρίων. Τα φέριμποτ αποτελούν δημοφιλές και οικονομικό μέσο μετακίνησης μεταξύ των 17.000 νησιών της Ινδονησίας, όμως οι προδιαγραφές ασφαλείας που πρέπει να ισχύουν για τα ακτοπλοϊκά ταξίδια δεν εφαρμόζονται με αυστηρό τρόπο. Σύμφωνα με συγγενείς των επιβατών, το μοιραίο πλοίο μετέφερε πολύ περισσότερους ανθρώπους από ό,τι όριζε η άδεια του.

    [09] Κόσμος

    Μετά την τριπλή επίθεση σε εκκλησίες Κοπτών

    Έξαρση της θρησκευτικής βίας στην Αίγυπτο

    17/4/2006 9:52:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: BBC, NET

    Αναζωπυρώνεται επικίνδυνα η θρησκευτική βία, στην Αίγυπτο, μετά την τριπλή επίθεση σε εκκλησίες Κοπτών, την περασμένη Παρασκευή, στην Αλεξάνδρεια, που είχε ως αποτέλεσμα ένας Κόπτης να χάσει τη ζωή του και τουλάχιστον 12 πιστοί να τραυματιστούν. Όλα ξεκίνησαν όταν Μουσουλμάνοι οπλισμένοι με μαχαίρια εισέβαλαν σε τρεις εκκλησίες, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας και επιτέθηκαν στο συγκεντρωμένο πλήθος με αποτέλεσμα να σημειωθούν επεισόδια μεταξύ εισβολέων και πιστών. Την επομένη, μετά την κηδεία του θύματος, εξαγριωμένοι Κόπτες, που κατηγορούν την Κυβέρνηση για διακρίσεις εις βάρος τους, συγκρούστηκαν με Μουσουλμάνους, στην Αλεξάνδρεια, προκαλώντας την επέμβαση της αστυνομίας. Οι συγκρούσεις, μεταξύ των δύο θρησκευτικών κοινοτήτων, συνεχίστηκαν και τις επόμενες ημέρες με αποτέλεσμα ένας Μουσουλμάνος να χάσει τη ζωή του.

    Επεισόδια και ανησυχία

    Δεκαπέντε άτομα συνελήφθησαν και άλλα τόσα τραυματίστηκαν στα επεισόδια, μετά την κηδεία, ενώ οι περίπου 3.000 Κόπτες φώναζαν αντικυβερνητικά συνθήματα υποστηρίζοντας ότι η βία εναντίον τους μένει ατιμώρητη. Από την πλευρά τους, οι Αρχές, που συνέλαβαν ένα δράστη, κάνουν λόγο για σχιζοφρενή.

    Ωστόσο, οι ισχυρισμοί αυτοί δε φαίνεται να πείθουν τους Κόπτες, που πιστεύουν ότι οι δράστες είναι πολλοί και κάνουν λόγο για συντονισμένη επιχείρηση των Μουσουλμάνων εναντίον των Χριστιανών. Μάλιστα, δε διστάζουν να πουν ότι εάν δεν τους προστατεύσουν οι Αρχές, θα το κάνουν μόνοι τους.

    Οι Κόπτες, που θεωρούνται γνήσιοι απόγονοι των αρχαίων Αιγυπτίων, αποτελούν το 10% του αιγυπτιακού πληθυσμού. Οι περισσότεροι Χριστιανοί στην Αίγυπτο είναι Κόπτες. Η εκκλησία τους διαχωρίστηκε από την Ορθόδοξη και τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία το 451 μ.Χ. εξαιτίας θρησκευτικών διαφωνιών.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    ΒΒC: Sectarian tensions flare in Egypt

    [10] Κόσμος

    Εξαιτίας αμμοθύελλας από την έρημο Γκόμπι

    "Κιτρίνισε" το Πεκίνο

    17/4/2006 8:36:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: BBC, Reuters, Xinhua, NET

    Ασφυκτική είναι η ατμόσφαιρα στην κινεζική πρωτεύουσα εξαιτίας της αμμοθύελλας, που σαρώνει μεγάλες περιοχές της χώρας, προερχόμενη από την έρημο Γκόμπι. Η ορατότητα είναι σχεδόν μηδενική, ενώ οι τεράστιες ποσότητες άμμου, που έχουν καλύψει το Πεκίνο, κάνουν δύσκολη την καθημερινότητα εκατομμυρίων κατοίκων δημιουργώντας ακόμη και προβλήματα στην υγεία τους. Πρόκειται για την όγδοη και χειρότερη αμμοθύελλα για το 2006, που σαρώνει την κινεζική μεγαλούπολη. Το πρωί της Δευτέρας, οι κάτοικοι είδαν ολόκληρη την πόλη να έχει καλυφθεί από ένα λεπτό στρώμα κίτρινης σκόνης, που έφεραν οι άνεμοι από τη Μογγολία. Στην προσπάθειά τους να προστατευθούν, οι κάτοικοι κυκλοφορούν με μάσκες και περιορίζουν τις μετακινήσεις τους, ενώ οι Αρχές καταβρέχουν τους δρόμους και έδωσαν εντολή να σταματήσουν οι εκσκαφές στις οικοδομές. Πολλοί εισήχθησαν στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα.

    Επιδείνωση λόγω ερημοποίησης και ρύπανσης

    Οι αμμοθύελλες από την έρημο Γκόμπι είναι συνηθισμένο φαινόμενο, όμως οι ειδικοί εκτιμούν ότι η αύξηση στη συχνότητα της εμφάνισής τους οφείλεται στην ερημοποίηση. Οι Αρχές του Πεκίνου έχουν φυτέψει δέντρα γύρω από την πόλη για να προσπαθήσουν να περιορίσουν τις επιπτώσεις, από την αμμοθύελλα.

    Όμως, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η ερημοποίηση στα δυτικά της χώρας, το λίγο πράσινο και τα μεγάλα έργα, που γίνονται στην πρωτεύουσα, εντείνουν το φαινόμενο. Απόδειξη το γεγονός ότι φέτος το Πεκίνο έζησε τις χειρότερες αμμοθύελλες, ενώ αντιμετωπίζει μία από τις χειρότερες χρονιές, όσον αφορά την ατμοσφαιρική ρύπανση.

    Ενδεικτική της κατάστασης είναι η φράση, που χρησιμοποίησε ένας κάτοικος του Πεκίνου, για να περιγράψει την εικόνα. "Είναι σαν η έρημος να έφτασε στην πόλη", είπε στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, προσθέτοντας ότι του πήρε τουλάχιστον 15 λεπτά για να ξεσκονίσει το αυτοκίνητό του.

    Η άμμος είχε ήδη καλύψει, από το Σαββατοκύριακο, τις περιοχές στα σύνορα Κίνας-Μογγολίας, φτάνοντας τα μεσάνυχτα της Κυριακής και στην πρωτεύουσα.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Reuters: Sand storm, pollution envelop Beijing

    Xinhua: "Yellow blanket" covers Beijing overnight

    BBC: Beijing hit by eighth sandstorm

    [11] Κόσμος

    Λεωφορείο έπεσε στον γκρεμό

    Τραγικό τροχαίο στο Μεξικό

    17/4/2006 11:52:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ

    Ένα από τα χειρότερα τροχαία δυστυχήματα με λεωφορείο στο Μεξικό, σημειώθηκε τη Δευτέρα όταν λεωφορείο με δεκάδες επιβάτες, έπεσε σε γκρεμό παρασύροντας στο θάνατο 63 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και 10 παιδιά. Το τροχαίο σημειώθηκε σε ένα απότομο σημείο του αυτοκινητοδρόμου, που συνδέει την πρωτεύουσα της χώρας με τη Βερακρούζ, στα ανατολικά της χώρας. Σύμφωνα με την αστυνομία, το όχημα βγήκε από το δρόμο, έσπασε τις προστατευτικές μπάρες και έπεσε στον γκρεμό.

    [12] Μ. Ανατολή

    Κλιμακώνεται η ένταση

    Φόβοι για αντίποινα

    18/4/2006 10:22:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/4/2006 11:28:28 πμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters-BBC

    Κλίμα έντασης και αγωνίας επικρατεί στα παλαιστινιακά εδάφη, μόλις μία ημέρα μετά την αιματηρή επίθεση αυτοκτονίας στο Τελ Αβίβ που στέρησε τη ζωή από 9 ανθρώπους, καθώς το Ισραήλ έχει ήδη προειδοποιήσει ότι για την επικείμενη απάντηση του. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ θα έχει σήμερα συνάντηση με τους υπουργούς Άμυνας, Εξωτερικών και Εσωτερικής Ασφάλειας για να συζητήσουν τα μέτρα που θα ληφθούν εναντίον της Παλαιστινιακής Αρχής. Πηγές της ισραηλινής κυβέρνησης αναφέρουν πως οι αρχηγοί του στρατού περιμένουν το πράσινο φως για τις επιθέσεις, ενώ οι Παλαιστίνιοι ήδη πήραν τη νύχτα μια πρώτη γεύση του τι μέλλει γενέσθαι. Αεροπορική επιδρομή σημειώθηκε το πρωί στη Γάζα, με στόχο ένα σιδηρουργείο, ενώ τη νύχτα σημειώθηκε 21 συλλήψεις στη Δυτική Όχθη. Ανάμεσα στους συλληφθέντες και ο πατέρας του 21χρονου καμικάζι. Την ίδια ώρα, η ισραηλινή αστυνομία βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού εξαιτίας του φόβου νέων επιθέσεων. Ενισχυμένες δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους γύρω από την Ιερουσαλήμ και κατά μήκος της "πράσινης γραμμής" που χωρίζει τα ισραηλινά εδάφη με τη Δυτική Όχθη. Η διεθνής κοινότητα καταδίκασε απερίφραστα την αιματοχυσία. Ο γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Αναν ζήτησε από την Παλαιστινιακή Αρχή να λάβει αυστηρά μέτρα κατά των βιαιοτήτων, ενώ η Ουάσινγκτον προειδοποίησε την κυβέρνηση της Χαμάς να μην υπερασπίζεται τέτοιες ενέργειες.

    Αυστηρά προληπτικά μέτρα

    Η χθεσινή επίθεση σε εστιατόριο του Τελ Αβίβ, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η Ισλαμική Τζιχάντ, είναι η αιματηρότερη που σημειώνεται στο Ισραήλ έπειτα από εκείνη στις 31 Αυγούστου του 2004 στη Μπιρσίβα, στο νότιο τμήμα της χώρας, από την οποία είχαν σκοτωθεί 16 άνθρωποι. Η Ισλαμική Τζιχάντ έχει αναλάβει για λογαριασμό της την ευθύνη των οκτώ τελευταίων επιθέσεων εναντίον του Ισραήλ.

    Ο υπουργός Άμυνας Σαούλ Μοφάζ, καθώς και οι επικεφαλής του ισραηλινού στρατού πρότειναν χθες να απομονωθούν από τα υπόλοιπα παλαιστινιακά εδάφη οι βόρειες περιοχές της Δυτικής Όχθης και να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις εναντίον των μαχητών της Ισλαμικής Τζιχάντ. Ο Μοφάζ θέλει να εμποδίσει τους Παλαιστίνιους να μετακινούνται ανάμεσα στην περιοχή της Τζενίν (απ όπου προερχόταν ο καμικάζι της χθεσινής επίθεσης) και το Τουλκάρεμ, προς τη Ναμπλούς και τη Ραμάλα. Η αστυνομία πάντως σκοπεύει να λάβει πρόσθετα μέτρα για να εμποδίσει τους Παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης να περνούν στο Ισραήλ αναζητώντας "μαύρη" εργασία.

    Στο μεταξύ, υπέκυψε χθες στα τραύματά του, ένας 17χρονος Παλαιστίνιος που είχε χτυπηθεί από ισραηλινά πυρά πυροβολικού στο Μπέιτ Λαχία, στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι οβίδες έπληξαν την είσοδο ενός κτηρίου σε συνοικία του Μπέιτ Λαχία.

    Συνέρχεται το "Κουαρτέτο"

    Με την ένταση στα παλαιστινιακά εδάφη κλιμακώνεται επικίνδυνα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Άναν, δήλωσε χθες πως ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να συναντηθούν τον ερχόμενο μήνα στα πλαίσια των προσπαθειών για την προώθηση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Το "Κουαρτέτο" για τη Μέση Ανατολή θα συνέλθει στις 9 Μαΐου στη Νέα Υόρκη με αντικείμενο τους τρόπους εφαρμογής των οδηγιών του ειρηνευτικού σχεδίου του "Οδικού Χάρτη", που προβλέπει την ειρηνική συνύπαρξη ενός ισραηλινού και ενός παλαιστινιακού κράτους.

    Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ, προειδοποίησαν, την κυβένρηση της Χαμάς ότι μελλοντική υποστήριξη σε "τρομοκρατικές ενέργειες, θα έχει τις σοβαρότερες επιπτώσεις". "Σημειώσαμε τις αντιδράσεις πολυάριθμων τρομοκρατικών παλαιστινιακών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς, που υπερασπίζονται ή και επικροτούν την πράξη τρομοκρατίας και βαρβαρότητας, που έγινε σήμερα στο Τελ Αβίβ, όπως καταγράψαμε και την ταχεία καταδίκη της εκ μέρους του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς", τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλίλαν. "Η υπεράσπιση ή η παροχή προστασίας σε τρομοκρατικές ενέργειες εκ μέρους υπευθύνων της παλαιστινιακής κυβέρνησης θα έχει τις σοβαρότερες επιπτώσεις στις σχέσεις της Παλαιστινιακής Αρχής και όλων των κρατών που επιθυμούν στη Μέση Ανατολή να υπάρχει ειρήνη", υπογράμμισε.

    Η Ουάσιγκτον ζήτησε λίγο αργότερα από το Κατάρ (που είναι στενός σύμμαχος τους) να δώσει διευκρινίσεις για τη βοήθεια, ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων, που σκοπεύει να χορηγήσει στην Παλαιστινιακή Αρχή, παρά τις εκκλήσεις της πρώτης να μην υποστηριχθεί άμεσα η κυβέρνηση της Χαμάς, η οποία διακηρύσσει την καταστροφή του Ισραήλ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μακελειό στο Τελ Αβίβ

    [13] Μ. Ανατολή

    Νέες απειλές Αχμαντινετζάντ

    Στην ΙΑΕΑ το θέμα του Ιράν

    18/4/2006 10:11:00 πμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters

    Τα αποτελέσματα του πρόσφατου ταξιδιού του Ελ Μπαραντέι στο Ιράν, θα εξετάσει σήμερα στη Βιέννη η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Στη συζήτηση δεν θα παραβρεθεί αντιπροσωπεία αξιωματούχων του Ιράν, καθώς δεν κρίθηκε αναγκαία η παρουσία της στην παρούσα χρονική φάση. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, υπεραμύνθηκε για ακόμα μια φορά των πυρηνικών επιλογών της χώρας του, προειδοποιώντας πως το Ιράν είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε στρατιωτική απειλή από όπου και αν προέρχεται αυτή.

    "Ο στρατός πρέπει να είναι πάντα έτοιμος και εξοπλισμένος με την τελευταία τεχνολογία για να απαντήσει στις επιθέσεις", επισήμανε ο Αχμαντινετζάντ και πρόσθεσε πως το Ιράν "επιθυμεί την ειρήνη, την ασφάλεια και την πρόοδο όλων των λαών και ειδικά των χωρών της περιοχής".

    Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους κάλεσαν μέσω του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Σκοτ Μακ Λίλαν το Συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ να αναλάβει δράση εναντίον του Ιράν, αντιδρώντας καθ αυτό τον τρόπο στην ανακοίνωση της Τεχεράνης ότι θα χρησιμοποιήσει εξελιγμένους φυγοκεντριστές τύπου Ρ2, για τον εμπλουτισμό ουρανίου.

    Ο Μακ Λίλαν δήλωσε πως "εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες, θα έρχονται σε αντίθεση προς τις δηλώσεις του ιρανικού καθεστώτος, σύμφωνα προς τις οποίες το πυρηνικό του πρόγραμμα προορίζεται μόνο για ειρηνικούς σκοπούς", πρόσθεσε.

    [14] Οικονομία

    Αυξήθηκε κατά 1,62% από τις 7 Απριλίου

    Πάνω από 1 ευρώ η μέση τιμή της αμόλυβδης

    17/4/2006 8:26:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Στο 1,004 ευρώ ανά λίτρο διαμορφώθηκε στις 14 Απριλίου η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, σύμφωνα με πανελλαδικές μετρήσεις τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης σε περίπου 2.300 πρατήρια, σημειώνοντας αύξηση κατά 1,62%, από τα 0,988 ευρώ ανά λίτρο στις 7 Απριλίου. Από τις αρχές του 2004, η τιμή της αμόλυβδης έχει συνολικά αυξηθεί κατά 37,35%, ενώ στο ίδιο διάστημα η τιμή του πετρελαίου μπρεντ αυξήθηκε κατά 123,81%. Στη χώρα μας, σύμφωνα με το ΥΠΑΝ, η λιανική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης είναι η χαμηλότερη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπολείπεται κατά 19,74% του σχετικού ευρωπαϊκού μέσου. Όσον αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, η πανελλαδική μέτρηση τιμών δείχνει ότι η μέση τιμή του διαμορφώθηκε στις 14 Απριλίου στα 0,629 ευρώ ανά λίτρο, ενώ στην περιοχή της Αττικής μετρήθηκε στα 0,627 ευρώ ανά λίτρο. Η τιμή αυτή αφορά την προμήθεια μικρών ποσοτήτων πετρελαίου θέρμανσης, ενώ για ποσότητες άνω των 1.000 λίτρων η τιμή είναι χαμηλότερη τουλάχιστον κατά 3 - 4 λεπτά.

    [15] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Καλύτερα ο Ριβάλντο

    17/4/2006 10:52:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Σε προγραμματισμένες εξετάσεις υποβλήθηκε σήμερα ο Ριβάλντο στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Ως γνωστόν, ο Βραζιλιάνος μέσος του Ολυμπιακού ταλαιπωρείται από ιογενή λοίμωξη και οι εξετάσεις έδειξαν ότι υπάρχει μια μικρή βελτίωση. Μάλιστα, ο Λάκης Νικολάου άφησε κάποιες ελπίδες ότι μπορεί ο Ριβάλντο να προλάβει τον τελικό του Κυπέλλου με την ΑΕΚ, ωστόσο η κατάστασή του και η πορεία της αποθεραπείας θα επανεκτιμηθεί την επόμενη εβδομάδα κι έτσι θα βγουν πιο ασφαλή συμπεράσματα για το αν θα είναι σε θέση να αγωνιστεί μέχρι τις 6 Μαίου. Από εκεί και πέρα, μια κλοτσιά στο πόδι έχει δεχτεί ο Καστίγιο και γι' αυτό υποβλήθηκε σε θεραπεία, ενώ το ίδιο έκανε και ο Καψής, λόγω ενοχλήσεων που αισθάνεται στη φτέρνα. Ο Τουρέ και ο Νε συνέχισαν το ατομικό πρόγραμμα.

    Σήμερα ο Τροντ Σόλιντ μίλησε για λίγη ώρα στους ποδοσφαιριστές του. Τους έδωσε συγχαρητήρια για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, όμως έκανε και κάποια παράπονα για την απόδοση που είχαν χτες και την ήττα που γνώρισαν στη Λάρισα. «Με τέτοια αποτελέσματα χαλάμε την καλή εικόνα», τους είπε μεταξύ άλλων και ζήτησε να ξεχαστεί αυτό το ματς και να νικήσουν στα παιχνίδια που απομένουν, ώστε να μην χαλάσει στο τέλος η συνολική εικόνα που είχαν ως ομάδα όλη τη χρονιά. Όσο για τον φάκελο με το πριμ, που περίμενε τους «ερυρθόλευκους» στον Ρέντη από την περασμένη Τετάρτη που προκρίθηκαν στον τελικό του Κυπέλλου και θα άνοιγε σήμερα, παρέμεινε κλειστός, αφού είναι προφανές ότι ο Σωκράτης Κόκκαλης δυσαρεστήθηκε από τη χτεσινή ήττα. Έτσι, το πιθανότερο είναι ότι το... άνοιγμά του πάει για μετά τον τελικό του Κυπέλλου. Αύριο οι «ερυθρόλευκοι» θα προπονηθούν στις 11 το πρωί.

    [16] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Τιτανομαχία!

    18/4/2006 10:50:00 πμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Το πρώτο βήμα για τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 17 Μαϊου στο Παρίσι, θέλουν να κάνουν Μίλαν και Μπαρτσελόνα που συγκρούονται σήμερα το βράδυ στο "Σαν Σίρο" (21.45, ΝΕΤ). Οι δύο αντίπαλοι είχαν βρεθεί αντιμέτωποι και την περασμένη χρονιά, αλλά για τη φάση των ομίλων και οι γηπεδούχοι ήταν αυτή που επικράτησαν (1-0 η Μίλαν στο Μιλάνο και 2-1 η Μπαρτσελόνα στη Βαρκελώνη, αντίστοιχα).

    Οι "ροσονέρι", με ανεβασμένη ψυχολογία μετά τη νίκη επί της Ίντερ την Παρασκευή και τη μείωση της διαφοράς από την πρωτοπόρο Γιουβέντους στους πέντε βαθμούς, δεν θα έχουν στη διάθεσή τους τον ήρωα στον αγώνα με τη Λιόν, Φίλιπο Ινζάγκι. Ο Ιταλός επιθετικός ταλαιπωρείται από υψηλό πυρετό και δεν συμπεριλήφθηκε στην αποστολή. Ο Κάρλο Αντσελότι όμως έδειξε ότι δεν είναι διατεθειμένος να ψάξει για δικαιολογίες: "Είναι ο τρίτος ημιτελικός που παίζουμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, επομένως είμαστε προετοιμασμένοι για έναν τέτοιο αγώνα. Βρισκόμαστε σε καλή κατάσταση. Ο Τζιλαρντίνο μπορεί να μην σκόραρε στο ντέρμπι, αλλά βοήθησε σημαντικά και περιμένω να κάνει το ίδιο και αύριο (σ.σ. σήμερα)".

    Στην αντίπερα όχθη, ο Φρανκ Ράικαρντ δεν θα έχει στη διάθεσή του τον Ντέκο που είναι τιμωρημένος, καθώς και τους τραυματίες Χένρικ Λάρσον και Λάιονελ Μέσι. Ο Ολλανδός τεχνικός θεωρεί ότι αυτοί οι δύο αγώνες μπορούν να αποτελέσουν σημείο αναφοράς στην ευρωπαϊκή πορεία των Καταλανών τα τελευταία χρόνια: "Είμαστε μια νέα ομάδα και είμαστε πεινασμένοι για επιτυχίες, αλλά είναι ώρα να το αποδείξουμε στο υψηλότερο επίπεδο. Η Μίλαν είναι πολύ έμπειρη ομάδα με ισχυρή άμυνα και θα είναι ενδιαφέρον πώς θα αντιδράσουμε απέναντι σε έναν τέτοιο αντίπαλο".

    Με τις δύο ομάδες να έχουν από τις πιο παραγωγικές επιθέσεις στην Ευρώπη (75 γκολ σε 34 αγώνες η Μίλαν, 73 γκολ σε αγώνες η Μπαρτσελόνα), όλοι περιμένουν μια συναρπαστική αναμέτρηση, γεγονός που σχολίασε και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. «Νομίζω ότι όχι μόνο οι φίλοι της Μίλαν, αλλά όλοι οι φίλαθλοι στην Ευρώπη και τον κόσμο που θα παρακολουθήσουν τον αγώνα, θα το διασκεδάσουν», δήλωσε ο ιδιοκτήτης των "ροσονέρι".

    [17] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Αγκάλιασε" τον τίτλο η Τσέλσι

    17/4/2006 10:27:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ένας βαθμός χωρίζει την Τσέλσι από την κατάκτηση του δεύτερου συνεχόμενου πρωταθλήματος. Η ομάδα του Ζοσέ Μουρίνιο δεν δυσκολεύτηκε να κερδίσει 3-0 την Έβερτον στο «Στάμφορντ Μπριτζ» και απλά χρειάζεται μια ισοπαλία στους τρεις εναπομείναντες αγώνες για να πανηγυρίσει και τον φετινό τίτλο. Οι Λαμπάρντ, Ντρογκμπά και Εσιέν σκόραραν για την Τσέλσι, η οποία διατήρησε την διαφορά των εννέα βαθμών που τη χωρίζει από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που απέδρασε με τους τρεις βαθμούς από το «Γουάιτ Χαρτ Λέιν» επικρατώντας 2-1 της Τότεναμ. Ο Γουέιν Ρούνι πέτυχε και τα δύο τέρματα των «κόκκινων διαβόλων» στο πρώτο ημίχρονο.

    Τα αποτελέσματα

    Τσάρλτον Πόρτσμουθ 2 - 1 Χιουζ 75, Μπεντ 82 ΝτΑλεσάντρο 39 Τσέλσι Έβερτον 3 0 Λαμπάρντ 27, Ντρογκμπά 61, Εσιέν 73 Μίντλεσμπρο Γουέστ Χαμ 2 0 Χασελμπάινκ 40, Μακαρόνε (πεν.) 56 Σάντερλαντ Νιούκαστλ 1 4 Χόιτ 31 Τσόπρα 59, Σίρερ (πεν.) 60, ΕνΖογκμπία 65, Λούκε 86 Τότεναμ Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1 2 Τζένας 52 Ρούνι 7, 35 Γουέστ Μπρόμγουιτς Μπόλτον 0 - 0

    Η βαθμολογία (σε 35 αγώνες)

    1. Τσέλσι 88 2. Μάντσεστερ Γ. 79 3. Λίβερπουλ 73 4. Τότεναμ 61 5. Αρσεναλ 57 -34αγ 6. Μπλάκμπερν 54 -34αγ 7. Νιούκαστλ 51 8. Μπόλτον 49 -34αγ 9. Γουεστ Χαμ 49 10. Γουίγκαν 48 -34αγ 11. Τσάρλτον 47 12. Εβερτον 45 13. Μίντλεσμπρο 43 -34αγ 14. Μάντσεστερ Σίτι 40 -34αγ 15. Άστον Βίλα 39 -34αγ 16. Φούλαμ 39 -34αγ 17. Πόρτσμουθ 32 18. Μπέρμιγχαμ 29 -34αγ 19. Γουεστ Μπρομ 29 20. Σάντερλαντ 12 -34αγ


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 18 April 2006 - 8:55:08 UTC