Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-04-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενημέρωση για την εξωτερική πολιτική
  • [02] Διαδοχικές συναντήσεις με εργαζομένους
  • [03] Αποσύρεται ατμοσίδερο
  • [04] Πεντάμηνη προθεσμία στους Διοικητές των νοσοκομείων
  • [05] Αποφυλακίστηκε η 82χρονη
  • [06] Αυστηρά πρόστιμα προβλέπει ο νέος Κ.Ο.Κ
  • [07] Σύνθετη και πολύπλοκη περίπτωση
  • [08] Το "ευχαριστώ" της Μπακογιάννη
  • [09] Παράνομο σχέδιο Π.Δ. για οικοδόμηση Ραφήνας και Πικερμίου
  • [10] Βαριά καταδίκη για "στοργικό" πατέρα
  • [11] Τηρείται η εκεχειρία της ΕΤΑ
  • [12] Μετά το Πάσχα το ασφαλιστικό
  • [13] Νέα υψηλά για το πετρέλαιο
  • [14] Στις 18.30 ο τελικός
  • [15] "Τέλος" ο Στιούαρτ
  • [16] Πρόσκληση για ..."ενόχληση"
  • [17] Οι "Ρόδες" στον Κεραμεικό
  • [18] Τα κατά Ματθαίον Πάθη
  • [19] Πρώτοι οι Έλληνες σε καλή υγεία
  • [20] "Χτύπησε" το Σουδάν ο Η5Ν1

    [01] Πολιτική

    Στην Κυβερνητική, από την ΥΠΕΞ

    Ενημέρωση για την εξωτερική πολιτική

    18/4/2006 3:16:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/4/2006 6:10:39 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Θέματα εξωτερικής πολιτικής βρέθηκαν στο επίκεντρο της Κυβερνητικής Επιτροπής, που συνεδρίασε την Τρίτη, υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή. Μετά το πέρας της συνεδρίασης, η κ. Μπακογιάννη είπε ότι ενημέρωσε τα μέλη της Κυβερνητικής για τα εξωτερικά θέματα, με έμφαση στο Κυπριακό, τα δυτικά Βαλκάνια, τις διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ, τα Ελληνοτουρκικά αλλά και την πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η θέση της χώρας μας, όσον αφορά την ένταξη της Τουρκίας είναι ξεκάθαρη, καθώς τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής με την προϋπόθεση η γειτονική χώρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις, που έχει αναλάβει έναντι της Ε.Ε. Παράλληλα, τόνισε ότι οι αλλαγές, που πρέπει να συντελεστούν για να ενταχθεί στην Ένωση, θα αποβούν και προς όφελος του τουρκικού λαού. Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο επίσκεψης στην Ελλάδα της Αμερικανίδας ομολόγου της, Κοντολίζα Ράις, η κ. Μπακογιάννη είπε μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν νεότερα σχετικά με την επίσκεψη.

    Συναντήσεις με όλα τα κόμματα

    Νωρίτερα, στο πλαίσιο των ενημερωτικών επαφών για τα εθνικά θέματα, που έχει ξεκινήσει η κ. Μπακογιάννη, με τους πολιτικούς αρχηγούς, είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΝ, Αλέκο Αλαβάνο.

    Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι το κόμμα του έχει "διαφορετικές φιλοσοφίες" με το κυβερνών κόμμα, τονίζοντας όμως ότι είναι σημαντικό να υπάρχει διάλογος, ανταλλαγή απόψεων και αναζήτηση κοινών σημείων στην εξωτερική πολιτική.

    Την Τετάρτη, η κ. Μπακογιάννη θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, για να τον ενημερώσει για τα τρέχοντα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, ενώ μετά το Πάσχα, θα έχει συνάντηση με τη γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κίνα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κυβερνητική για εξωτερικά

    Επαφές για τα εθνικά θέματα

    [02] Πολιτική

    Είχε η Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ

    Διαδοχικές συναντήσεις με εργαζομένους

    18/4/2006 2:22:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/4/2006 2:53:31 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Για δραματική κατάσταση στον τομέα της παραγωγής ζάχαρης έκανε λόγο η Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μετά τη συνάντηση, που είχε στα γραφεία του κόμματος, με τους εκπροσώπους των εργαζομένων της Βιομηχανίας Ζάχαρης. Η κ. Ξενογιαννακοπούλου κατηγόρησε την Κυβέρνηση για έλλειψη σχεδίου για τον τομέα της ζάχαρης και ότι απέφυγε να κάνει ουσιαστική διαπραγμάτευση, όταν συζητήθηκε το θέμα στο Συμβούλιο Υπουργών. Παράλληλα, την κάλεσε να τηρήσει τις υποσχέσεις της απέναντι στους παραγωγούς και να συνεχίσει τις προσπάθειες διαπραγμάτευσης, ούτως ώστε η Ελλάδα να εξασφαλίσει τη δυνατότητα ειδικών ενισχύσεων από εθνικούς πόρους στον τομέα. Νωρίτερα, η κ. Ξενογιαννακοπούλου συναντήθηκε με αντιπροσωπεία εργαζομένων στο Ναυπηγείο Νεωρίου Σύρου και κάλεσε την Κυβέρνηση να δείξει έμπρακτα ότι θέλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ομαδικών απολύσεων, παρουσιάζοντας ένα σχέδιο προοπτικής για την ναυπηγική βιομηχανία και τους εργαζόμενους σε αυτή.

    [03] Κοινωνία

    Υπερθέρμανση και πρόκληση ηλεκτροπληξίας

    Αποσύρεται ατμοσίδερο

    18/4/2006 6:40:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/4/2006 7:32:34 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Επικίνδυνο ατμοσίδερο με μπόιλερ, κινεζικής προέλευσης, μάρκας ΠΕΡΛΑ, τύπος HD-106 αποσύρεται από τα ράφια με απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης. Το ατμοσίδερο δεν ικανοποιεί τα ευρωπαϊκά πρότυπα ηλεκτρικής ασφάλειας καθώς σε αυτό παρατηρήθηκε μη επαρκής στήριξη του καλωδίου τροφοδοσίας με πιθανότητα φθοράς κατά τη χρήση του και μεγάλη άνοδος της θερμοκρασίας της εσωτερικής καλωδίωσης της συσκευής, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο υπερθέρμανσης και πρόκλησης ηλεκτροπληξίας. Το Υπουργείο Ανάπτυξης συνιστά στους καταναλωτές, που έχουν στην κατοχή τους τη συγκεκριμένη ηλεκτρική συσκευή, να μην τη χρησιμοποιoύν. Η επικίνδυνη συσκευή διατίθεται από την εταιρεία ΠΕΡΛΑ Α.Ε., Πολύστυλο Καβάλας.

    [04] Κοινωνία

    Από τον Υπουργό Υγείας

    Πεντάμηνη προθεσμία στους Διοικητές των νοσοκομείων

    18/4/2006 5:26:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Αυστηρή προθεσμία πέντε μηνών, έδωσε στους Διοικητές των νοσοκομείων της χώρας ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, προκειμένου να εφαρμόσουν δέκα κανόνες με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας των νοσοκομείων. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Αβραμόπουλος παρουσίασε μια εγκύκλιο με αποδέκτες τους Διοικητές, με συγκεκριμένες οδηγίες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η αναβάθμιση των καθημερινών λειτουργιών τους, ο ευπρεπισμός των χώρων, ο διαρκής έλεγχος των οικονομικών, η αυστηρή τήρηση των ωραρίων, από τους εργαζομένους, και κατά το δυνατόν διευκόλυνση της πρόσβασης των ασθενών στα νοσοκομεία. Παράλληλα, είπε ότι θα δημιουργηθεί γραφείο παραπόνων για τους ασθενείς και τους συγγενείς τους με στόχο να διορθώνονται τα προβλήματα, ενώ στόχος είναι και η επέκταση των τηλεφωνικών ραντεβού στο 1535 σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής. Στη συνέχεια, ο Υπουργός επισκέφθηκε το νοσοκομείο "Άγιος Σάββας" και ενημερώθηκε από τους εργαζόμενους και τους ασθενείς για τα προβλήματα της αντικαρκινικής μονάδας.

    Οι δύο όψεις της Υγείας

    Το νοσηλευτικό προσωπικό είπε στον κ. Αβραμόπουλο ότι οι λίστες αναμονής για τους καρκινοπαθείς ορισμένες φορές ξεπερνούν και τον μισό χρόνο, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις θεραπείες των καρκινοπαθών έχει να κάνει με τις ακτινοβολίες, όπου η ζήτηση είναι μεγάλη με αποτέλεσμα να υπάρχουν και εκεί μεγάλες λίστες των ασθενών.

    Από την πλευρά του, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι στο νοσοκομείο αντίκρισε "δύο όψεις". Η μία του αξιόμαχου και υψηλής ποιότητας επιστημονικού και νοσηλευτικού δυναμικού, και η άλλη όψη "της φθοράς και της εγκατάλειψης".

    "Οι μεγάλες λίστες αναμονής, θα ανήκουν σε λίγο καιρό από τώρα σαν μια κακή ανάμνηση στο παρελθόν", τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος και δεσμεύτηκε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ενισχυθεί το νοσοκομείο σε ανθρώπινο δυναμικό και θα ανακαινιστούν οι χώροι.

    Σημειώνεται ότι, τη Μεγάλη Τετάρτη, ο κ. Αβραμόπουλος θα επισκεφτεί το Νοσοκομείο Παίδων "Αγία Σοφία" και το Εθνικό Ίδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων στους Αγίους Αναργύρους.

    [05] Κοινωνία

    Είχε φυλακιστεί χτες για χρέη προς το Δημόσιο

    Αποφυλακίστηκε η 82χρονη

    18/4/2006 5:25:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Αποφυλακίστηκε νωρίς το μεσημέρι η 82χρονη γυναίκα που χθες είχε οδηγηθεί στις φυλακές Κορυδαλλού για χρέος προς το Δημόσιο που της είχε επιβληθεί πριν από δεκατρία χρόνια για καταπάτηση δασικής έκτασης στον Γέρακα Αττικής. Η ηλικιωμένη γυναίκα αποφυλακίστηκε μετά από διακανονισμό για την καταβολή του χρέους των 9.600 ευρώ, που έκαναν νωρίς το πρωί τα παιδιά της με την αρμόδια ΔΟΥ. Σε βάρος της 82χρονης εκκρεμούσε ποινή 15 μηνών και πρόστιμο που το 1993 ήταν 600 χιλιάδες δραχμές για την κοπή πεύκων και την ανέγερση οικίας σε δασική έκταση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στης φυλακής τα σίδερα..

    [06] Κοινωνία

    Σε ισχύ το καλοκαίρι

    Αυστηρά πρόστιμα προβλέπει ο νέος Κ.Ο.Κ

    18/4/2006 3:02:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/4/2006 5:10:54 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και η βελτίωση της οδικής ασφάλειας ενόψει της εξόδου του Πάσχα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν το μεσημέρι της Τρίτης, οι υπουργοί Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλης Λιάπης και Δημοσίας Τάξεως Βύρων Πολύδωρας. Στη συνάντηση αποφασίστηκε η ενίσχυση της αστυνόμευσης στις εθνικές οδούς, ενώ στις εξόδους των Εθνικών οδών θα διανέμεται ο οδηγός οδικής ασφάλειας με χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές για ασφαλή οδήγηση. Εν τω μεταξύ, πολλαπλασιασμό προστίμων σε σοβαρές παραβάσεις όπως παραβίαση του κόκκινου και οδήγηση υπό την επήρεια μέθης προβλέπει ο νέος κώδικας οδικής κυκλοφορίας που θα ισχύσει από το καλοκαίρι. Εξάλλου, η Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Αθηναίων, επιστρέφει από την Τρίτη τις πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων που αφαιρέθηκαν ως τις 14 Απριλίου 2006, με την καταβολή μόνο του ελάχιστου προστίμου, προκειμένου να διευκολυνθούν οι οδηγοί στις μετακινήσεις τους. Πληρότητα που αγγίζει το 100% παρουσιάζουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για τις μέρες του Πάσχα. Για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού έχουν προγραμματιστεί έκτακτα δρομολόγια στα πλοία, στα αεροπλάνα και στα τρένα. Από την Τρίτη, η Τροχαία έθεσε σε ισχύ τα μέτρα και στις δύο εθνικές οδούς, για την πασχαλινή έξοδο. Σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία η έξοδος των εκδρομέων αναμένεται να γίνει με καλές καιρικές συνθήκες, ενώ για την Κυριακή του Πάσχα ο καιρός προβλέπεται άστατος με τοπικές βροχές στην ηπειρωτική χώρα. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται σε κανονικά επίπεδα.

    Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών

    Με στόχο τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας και την αύξηση του βαθμού οδικής ασφάλειας κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς θα ισχύσει απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου.

    Τη Μεγάλη Πέμπτη 20 Απριλίου 2006 για το ρεύμα εξόδου από 15.00 έως 22.00 ώρας και τη Μ. Παρασκευή 21 Απριλίου 2006 για το ρεύμα εξόδου από 08.00 έως 13.00 ώρας, θα ισχύουν οι απαγορεύσεις:

    Στη Νέα Εθνική Οδό (Ν.Ε.Ο.) και στην Παλιά Εθνική Οδό (Π.Ε.Ο.) Αθηνών - Κορίνθου- Πατρών, από τα διόδια της Ελευσίνας μέχρι τον κόμβο του Ρίου. Στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών - Θεσσαλονίκης, από τον κόμβο Αγίου Στεφάνου (Κρυονέρι) μέχρι τη διασταύρωση του Μπράλου, από τον κόμβο Λαμίας μέχρι τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας και από τη Λάρισα (χ.θ. 371+400) μέχρι τη κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (χ.θ. 410). Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας, από το 11ο χιλιομ. μέχρι τη γέφυρα Στρυμώνα. Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Ν. Μουδανιών από την αερογέφυρα Ρυσίου μέχρι το 34ο χιλιομ. Στην Εθνική οδό Σχηματαρίου - Χαλκίδας, από τη διασταύρωση της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών - Θεσσαλονίκης μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (χ.θ. 12+300). Στην Επαρχιακή οδό Λαγκαδά - Ρεντίνας από το χωριό Νυμφόπετρα μέχρι τη διασταύρωση Ρεντίνας.

    Τη Δευτέρα 24 Απριλίου 2006 και τη Δευτέρα 1 Μαΐου 2006, για το ρεύμα εισόδου και από 15.00 έως 23.00 ώρας θα ισχύουν οι απαγορεύσεις:

    Στη Ν.Ε.Ο. και στην Π.Ε.Ο. Πατρών - Κορίνθου - Αθηνών, από τον κόμβο του Ρίου μέχρι τα διόδια της Ελευσίνας. Στη Ν.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - Αθηνών, στο ρεύμα προς Αθήνα, από την κάτω διάβαση περιοχής, Σκοτίνας (χ.θ. 410) μέχρι τη Λάρισα (χ.θ. 371+400), από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας μέχρι τον κόμβο Λαμίας και από τη διασταύρωση του Μπράλου μέχρι τον κόμβο Αγίου Στεφάνου (Κρυονέρι). Στην Εθνική Οδό Καβάλας - Θεσσαλονίκης από τη γέφυρα Στρυμώνα μέχρι το 11ο χιλιομ. Στην Εθνική Οδό Ν. Μουδανιών - Θεσσαλονίκης από το 34ο χιλιομ. μέχρι την αερογέφυρα Ρυσίου. Στην Εθνική οδό Χαλκίδας - Σχηματαρίου, από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (χ.θ. 12+300) μέχρι τη διασταύρωση της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών - Θεσσαλονίκης. Στην Επαρχιακή οδό Ρεντίνας - Λαγκαδά από τη διασταύρωση Ρεντίνας μέχρι το χωριό Νυμφόπετρα.

    Την Κυριακή 23 Απριλίου και 30 Απριλίου 2006 δεν θα ισχύουν απαγορεύσεις.

    Εξαιρούνται της απαγόρευσης κυκλοφορίας:

    Τα οχήματα Οδικής Βοήθειας, τα φορτηγά αυτοκίνητα των ΕΛ.ΤΑ, τα φορτηγά αυτοκίνητα των εταιρειών διανομής Τύπου, τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν ζώντα ζώα, παστεριωμένο γάλα, νωπά ψάρια και κρέας. Τα φορτηγά αυτοκίνητα μεταφοράς νερού (υδροφόρα) όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών. Τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα στο τμήμα Κόρινθος (Εξαμίλια) - Ρίο της Ν.Ε.Ο.Α.Κ., στο ρεύμα εξόδου. Τα βυτιοφόρα υγρών καυσίμων και όσον αφορά στο ρεύμα εξόδου, μόνο για το τμήμα από διασταύρωση Ρεντίνας μέχρι τη γέφυρα Στρυμώνα στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας.

    [07] Κοινωνία

    Η υπόθεση αρχιοκαπηλείας στη Σχοινούσα

    Σύνθετη και πολύπλοκη περίπτωση

    18/4/2006 12:53:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/4/2006 3:34:35 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Ως μια από τις πιο σύνθετες και πολύπλοκες περιπτώσεις αρχαιοκαπηλίας, που έχουν εντοπιστεί τα τελευταία χρόνια, χαρακτήρισε την υπόθεση της βίλας στη Σχοινούσα, ο υπουργός Πολιτισμού, Γιώργος Βουλγαράκης. Παράλληλα, έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο με τα 99 πρώτα καταγεγραμμένα αντικείμενα και δεσμεύτηκε ότι μετά το πέρας των ερευνών θα συσταθεί επιτροπή εκτίμησης των αντικειμένων για την πληρέστερη καταγραφή, χρονολόγηση και γνησιότητά τους. Ο κατάλογος περιλαμβάνει αντικείμενα που καλύπτουν ένα μεγάλο χρονικό φάσμα από την ελληνιστική ως τη μεταβυζαντινή περίοδο, χωρίς να λείπουν μεμονωμένα προϊστορικά δείγματα τα οποία δεν έχουν ακόμη ταυτιστεί.

    Συνεχίζονται οι έρευνες

    Ωστόσο, όπως επισήμανε ο Υπουργός Πολιτισμού, οι έρευνες για τον εντοπισμό και την καταγραφή των αδήλωτων αρχαίων στον περιβάλλοντα χώρο της βίλας Παπαδημητρίου, συνεχίζονται, καθώς έως τώρα υπάρχουν ενδείξεις αλλά όχι αποδείξεις τόσο για τον ακριβή αριθμό των αντικειμένων, όσο και για την ταυτότητά τους.

    "Υπάρχουν ενδείξεις ότι λειτουργούσε και εργαστήριο μαρμαροτεχνικής και γλυπτικής προφανώς για αντίγραφα, ενώ τα περισσότερα κιβώτια προέρχονται από δημοπρασίες των οίκων "Σόθμπις" και "Κρίστις" που έχουν ημερομηνίες δημοπρασίας από το 2001 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2005", εξήγησε στους δημοσιογράφους ο κ. Βουλγαράκης.

    Επίσης, εξέφρασε την πολιτική βούληση για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών και τις προσπάθειες, που θα καταβάλει η Πολιτεία, με απαραίτητη τη συνδρομή των πολιτών, για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη Σχοινούσα βρίσκεται ομάδα ειδικών αρχαιολόγων, αστυνομικών και δικαστικών Αρχών, που συνεχίζει τις έρευνες, ενώ όλα τα κιβώτια, τα κοντέινερς και οι αποθήκες φυλάσσονται από το Λιμενικό και την Αστυνομία.

    Ο επικεφαλής των ερευνών, Εισαγγελέας Ιωάννης Διώτης, που μαζί με την Εισαγγελέα Σταυρούλα Κουτουλάκου βρίσκονται στη Σχοινούσα, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πίσω από την υπόθεση να βρίσκεται διεθνές κύκλωμα αρχιοκαπηλείας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα καταλήγει σε ηχηρά ονόματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Εντός της εβδομάδας, αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες στα σπίτια της οικογένειας Παπαδημητρίου, στο Ψυχικό και τη Σχοινούσα, και δεν αποκλείεται να ασκηθούν ποινικές διώξεις.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Υποψίες για διεθνές κύκλωμα

    [08] Κοινωνία

    Προς τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο

    Το "ευχαριστώ" της Μπακογιάννη

    18/4/2006 7:35:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ευχαριστήρια επιστολή προς τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο απέστειλε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη με αφορμή την απόφαση της Ιεράς Συνόδου να παραχωρήσει η Εκκλησία έκταση 30 στρεμμάτων στην περιοχή του Σχιστού για την κατασκευή Μουσουλμανικού Κοιμητηρίου, αλλά και γιατί η Σύνοδος καταδίκασε τη γελοιογραφική αναπαράσταση του ιδρυτού της Μουσουλμανικής Θρησκείας. Στην επιστολή της, η Υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει, μεταξύ άλλων: " Με την πρωτοβουλία αυτή, η Εκκλησία συμβάλλει, καθοριστικώς, στην αποτελεσματική αντιμετώπιση ενός σημαντικού ζητήματος, ανθρωπιστικής φύσεως και επιδεικνύει εμπράκτως, κατά τρόπο άμεσο το ενδιαφέρον της για τους Μουσουλμάνους συνανθρώπους μας. Με τον τρόπο αυτό, αποστέλλει το κατάλληλο μήνυμα, το οποίο αναμένεται να εκτιμηθεί αναλόγως από διαφόρους αποδέκτες".

    [09] Κοινωνία

    Σύμφωνα με γνωμοδότηση του ΣτΕ

    Παράνομο σχέδιο Π.Δ. για οικοδόμηση Ραφήνας και Πικερμίου

    18/4/2006 7:29:00 μμ

    Παράνομο κρίθηκε το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του ΥΠΕΧΩΔΕ που αφορά την έγκριση πολεοδομικής μελέτης της Ζώνης Αστικού Αναδασμού (ΖΑΑ) της Κοινότητας Πικερμίου και του δήμου Ραφήνας του νομού Αττικής, με την υπ αρίθμ. 104/2006 γνωμοδότησή του το Ε Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η πολεοδομική μελέτη του σχεδίου Π.Δ. προβλέπει τη δημιουργία οικισμού 10.500 κατοίκων (επί συνολικής χωρητικότητας 23.000 της ΖΑΑ) και τη δόμηση 3.134,16 στρεμμάτων (επί συνόλου 6.012 στρεμμάτων της ΖΑΑ). Η προς πολεοδόμηση περιοχή περιλαμβάνει στο νότιο και το ανατολικό μέρος αγροτικές εκτάσεις (αμπελώνες, οπωρώνες και λίγους ελαιώνες) και διακρίνεται σε τρία τμήματα, δηλαδή ένα κεντρικό, το οποίο προς το Νότο συνορεύει με παραρρεμάτια περιοχή, προς Βορρά εφάπτεται με το όριο της ζώνης προστασίας της Πεντέλης, περιλαμβάνει δε μεγάλο τμήμα του αρχαιολογικού χώρου του Πικερμίου, ενώ το κεντρικό τμήμα χωρίζεται το μεν δυτικό με δασική έκταση, το δε ανατολικό με δασική έκταση και ρέμα.

    Το Ε Τμήμα αναφέρει ότι το σχέδιο Π.Δ. στηρίζεται στο παλαιό νομοθετικό καθεστώς που ίσχυε προ του Ν. 2508/1997 και παράνομα επιτρέπει την κατασκευή κατοικιών στον αρχαιολογικό χώρο του Πικερμίου. Επίσης, το σχέδιο Π.Δ. δεν έλαβε υπόψη του το Ρυμοτομικό Σχέδιο της Αθήνας (ΡΣΑ).

    Το ΣτΕ επαναλαμβάνει τη νομολογία του που αναφέρει ότι, σύμφωνα με το ΡΣΑ, δεν επιτρέπεται η σύσταση νέων οικοδομικών συνεταιρισμών στην περιοχή της Αθήνας. Κατά το ΡΣΑ, επιτρέπεται μόνο η περιορισμένη και απολύτως αναγκαία επέκταση των νομίμως υφισταμένων οικισμών.

    Κατά τη νομολογία του δικαστηρίου, "η δημιουργία νέων, αυτοτελών οικισμών από συνεταιρισμούς ή ιδιώτες μπορεί να θεωρηθεί συνάδουσα προς την αρχή της βιώσιμης οικιστικής αναπτύξεως μόνο εάν οι υπάρχοντες οικισμοί είναι κορεσμένοι και υφίσταται η ανάγκη ιδρύσεως νέων".

    Τέλος, το ΣτΕ αναφέρει ότι, σε περίπτωση που υποβληθεί το σχέδιο Π.Δ. για νέα επεξεργασία, η αρχαιολογική περιοχή θα παραμείνει εκτός σχεδίου.

    [10] Κόσμος

    "Αηδιαστική" χαρακτήρισαν την υπόθεση οι δικαστές

    Βαριά καταδίκη για "στοργικό" πατέρα

    18/4/2006 5:59:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σε κάθειρξη 32 ετών και σε 24 μαστιγώσεις καταδικάστηκε σήμερα ένας άντρας για το βιασμό πέντε θυγατέρων του σε μία υπόθεση που χαρακτηρίστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Σιγκαπούρης ως "αηδιαστική". "Ήταν μία θλιβερή και απρεπής κατάχρηση εμπιστοσύνης και σεβασμού που του επέτρεψε να κάνει ότι έκανε", δήλωσε ένας από τους δικαστές. Ο 45χρονος άνδρας, μουσουλμάνος, που κατέφυγε στη βοήθεια ορισμένων από τις συζύγους που είχε αποκτήσει για να βιάσει τα παιδιά του, ομολόγησε την ενοχή του την περασμένη Πέμπτη. Τα κορίτσια ήταν ηλικίας από 12 έως 15 ετών όταν έγιναν οι βιασμοί στο διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2003 μέχρι τον Ιούνιο του 2005. Σύμφωνα με τον δικαστή είναι η μοναδική φορά στην ιστορία της Σιγκαπούρης που τόσα πολλά κορίτσια γίνονται θύματα του ίδιου του πατέρα τους. Τον "πατέρα" κατήγγειλε στην αστυνομία η μεγαλύτερη από τις κόρες του και το δικαστήριο ανέφερε ότι η ενέργειά της ήταν η ενδεδειγμένη. Δύο από τα κορίτσια αναγκάστηκαν να κάνουν έκτρωση. Ο 45χρονος έχει 10 συζύγους και έχει αποκτήσει 66 παιδιά από τους "συμβατικούς γάμους" που επιτρέπονται σε ορισμένες ισλαμικές χώρες αλλά είναι άκυροι στη Σιγκαπούρη.

    [11] Κόσμος

    Δήλωσε ο Ισπανός Πρωθυπουργός

    Τηρείται η εκεχειρία της ΕΤΑ

    18/4/2006 4:12:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ

    "Η εκεχειρία της αυτονομιστικής οργάνωσης των Βάσκων ΕΤΑ τηρείται", τόνισε ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο. Η αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων ανακοίνωσε στις 22 Μαρτίου ότι προχωρεί σε μονομερή κατάπαυση του πυρός. Ο Θαπατέρο ελπίζει ότι το γεγονός αυτό θα οδηγήσει σε ειρηνευτικές συνομιλίες και σε τερματισμό της 38χρονης ένοπλης πάλης των ανταρτών για ανεξαρτησία κατά την διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν περί τα 850 άτομα. Η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι πρέπει να υπάρξει πλήρης τερματισμός της βίας πριν από την έναρξη οποιονδήποτε διαπραγματεύσεων.

    Οι απειλητικές επιστολές

    "Η τελευταία αναφορά που έχω από τις δυνάμεις ασφαλείας σχετικά με την εκεχειρία της ΕΤΑ επιβεβαιώνει ότι από τις 22 Μαρτίου η κατάπαυση του πυρός τηρείται. Όλες οι πληροφορίες που έχουν οι δυνάμεις ασφαλείας επιβεβαιώνουν ότι οι απειλητικές επιστολές που έλαβαν επιχειρηματίες τελευταία εστάλησαν πριν από την κατάπαυση του πυρός", τόνισε ο Ισπανός πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Cadena SER.

    Την περασμένη εβδομάδα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι επιχειρηματίες στη βόρεια Ισπανία έλαβαν επιστολές με απειλητικό περιεχόμενο από την ΕΤΑ.

    [12] Οικονομία

    Με συζήτηση στη Βουλή

    Μετά το Πάσχα το ασφαλιστικό

    18/4/2006 1:30:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/4/2006 1:44:44 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕτ 105,8-ΑΠΕ

    Με κατάθεση πρότασης για συζήτηση στη Βουλή, ανοίγει αμέσως μετά το Πάσχα ο διάλογος για το ασφαλιστικό. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης, επισημαίνοντας ότι ταυτόχρονα θα καλέσει και τους κοινωνικούς εταίρους για την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου. Παράλληλα θα συσταθούν δύο Επιτροπές οι οποίες θα συζητήσουν τα βαρέα και ανθυγιεινά και την αξιοποίηση της περιουσίας των Ασφαλιστικών Ταμείων, ενώ θα εκπονηθεί αναλογιστική μελέτη από διεθνή οίκο. Πάντως, στις προθέσεις της κυβέρνησης όπως διευκρίνισε ο κύριος Τσιτουρίδης, δεν εντάσσονται ούτε η αύξηση των ορίων ηλικίας αλλά ούτε και η μείωση των συντάξεων. Ωστόσο ο Υπουργός μετέθεσε τις όποιες αποφάσεις και την λήψη μέτρων για την επόμενη τετραετία.

    Ο κ. Τσιτουρίδης, υπογράμμισε ότι μέσα στο χρόνο, θα έχει οριστικοποιηθεί η πρόταση για τη νέα λίστα επαγγελμάτων που θα εντάσσονται στα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα(ΒΑΕ) και θα αφορά τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.

    Παράλληλα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση μελετά μέτρα που θα αποκλείσουν φαινόμενα απόλυσης εργαζομένων με καθεστώς ΒΑΕ και αντικατάστασής τους από νέους που θα εξαιρούνται από αυτά.

    Επίσης μέσα στο Μάιο θα συγκροτηθεί η Επιτροπή που θα επεξεργαστεί την πρόταση για την αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ταμείων μη επιβεβαιώνοντας δημοσιεύματα που μιλούν για ριζικές αλλαγές στους κανόνες αξιοποίησης με μεγαλύτερη είσοδο των αποθεματικών των ταμείων στο Χρηματιστήριο.

    Ο υπουργός Απασχόλησης εκτίμησε επίσης ότι μέσα στο 2006 θα αποδώσει η πολιτική για το νοικοκύρεμα των ταμείων, ενώ πρόσθεσε, ότι η κυβέρνηση εξετάζει την παράταση των προθεσμιών για τη ρύθμιση οφειλών εργοδοτών στο ΙΚΑ.

    Τέλος σχετικά με το χθεσινό αίτημα της ΟΤΟΕ για σύγκληση τριμερούς επιτροπής διαπραγμάτευσης για τις κλαδικές συμβάσεις στις τράπεζες, ο κ. Τσιτουρίδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της ισχύουσας νομοθεσίας, επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αποστεί από τις δικές της υποχρεώσεις.

    [13] Οικονομία

    "Πέταξε" η τιμή σε Ν. Υόρκη και Λονδίνο

    Νέα υψηλά για το πετρέλαιο

    18/4/2006 1:18:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Νέα ιστορικά ρεκόρ σημείωσαν, σήμερα, οι τιμές τόσο του αμερικανικού ελαφρού αργού όσο και του πετρελαίου τύπου Μπρεντ λόγω φόβων για στρατιωτική κλιμάκωση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν. Το αμερικανικό αργό ανήλθε στα 70,86 δολάρια το βαρέλι, στα υψηλότερα επίπεδα από το 1983, ενώ η τιμή του Μπρεντ έφτασε στην αγορά του Λονδίνου, ξεπέρασε τα 72 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 1988. Η τιμή του άγγιξε, προσωρινά, τα 72,04 δολάρια το βαρέλι, για να υποχωρήσει στη συνέχεια κάτω από τα 72 δολάρια.

    [14] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Στις 18.30 ο τελικός

    18/4/2006 2:27:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ανακοίνωσε σήμερα ότι ο τελικός του Κυπέλλου ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ θα αρχίσει στις 18:30. Οι "ερυθρόλευκοι" και ο "Δικέφαλος" θα διεκδικήσουν το τρόπαιο στην αναμέτρηση, η οποία θα διεξαχθεί στις 6 Μαϊου στο Παγκρήτιο Στάδιο.

    [15] Μπάσκετ

    "Τέλος" ο Στιούαρτ

    18/4/2006 2:44:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Χωρίς τον Λάρι Στιούαρτ, ο οποίος έμεινε στη Λάρισα, αναχώρησε η αποστολή της Ολύμπιας για τη Ρόδο, όπου αύριο το απόγευμα (17:00) θα αντιμετωπίσει τον Κολοσσό στο "Βενετόκλειο", στο πλαίσιο της 24ης αγωνιστικής για την Α1 μπάσκετ των ανδρών. Ο Αμερικανός πάουερ φόργουορντ υπεβλήθη σε μαγνητική τομογραφία, η οποία έδειξε ότι η κατάσταση στο τραυματισμένο γόνατό του είναι άσχημη, ενώ χθες τού αφαιρέθηκε και υγρό, δείγμα της σοβαρότητας της κατάστασης του. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι το ιατρικό επιτελείο των "πορτοκαλί" εκτιμά πως είναι πολύ δύσκολο, αν όχι απίθανο, να προλάβει ο Στιούαρτ να αγωνιστεί ξανά σε κάποιο από τα παιχνίδια που απομένουν έως τη λήξη της κανονικής περιόδου.

    Στο μεταξύ, με δηλώσεις του στην ιστοσελίδα της ΚΑΕ για τον αυριανό αγώνα με τον Κολοσσό, ο Πρόδρομος Νικολαϊδης τόνισε: "Ανεξάρτητα από το αν ο Κολοσσός θεωρείται ότι έχει υποβιβαστεί, με την κίνηση του να διατηρήσει όλους τους παίκτες στο ρόστερ του δείχνει ότι διατηρεί την αξιοπιστία του πρωταθλήματος ψηλά. Είναι ένα δύσκολο παιχνίδι, καθώς ο αντίπαλος παίζει χωρίς άγχος, αλλά κι εμείς θέλουμε τη νίκη και θα προσπαθήσουμε να την κατακτήσουμε".

    [16] Πολιτισμός

    Πρόσκληση για ..."ενόχληση"

    18/4/2006 12:45:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Θέατρο δρόμου, τσίρκο, μουσική, φωτογραφία, χορός και προβολές βίντεο κατεβαίνουν στο δρόμο για μία νύχτα, βάζοντας φωτιά στην πλατεία Ναβαρίνου της Θεσσαλονίκης. Με σύνθημα "Ευχαριστούμε που ενοχλείτε" η μη κυβερνητική οργάνωση "Παιδιά Εν Δράσει" προσκαλεί πνεύματα με μεγάλες ανησυχίες και νεαρές ηλικίες να συμμετάσχουν σε μια γιορτή τέχνης που θα στηθεί εκεί το βράδυ της 5ης Μαΐου.

    Η έμπνευση έρχεται κατευθείαν από τους δρόμους της Γαλλίας, όταν αυτοί δονούνταν από τις πρόσφατες διαδηλώσεις των Γάλλων φοιτητών, ζητώντας εφαρμογή και επί ελληνικού εδάφους. Η ανάλογη εκδήλωση είχε πραγματοποιηθεί με επιτυχία στις αρχές Απριλίου στη Γαλλία και τώρα έρχεται η σειρά της Ελλάδας.

    Στη γιορτή θα πάρουν μέρος ομάδες της πόλης που ασχολούνται με την τέχνη και την έκφραση. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 19:00 το απόγευμα και θα τελειώσει αργά το βράδυ με μουσική και χορό. Προβολές, κλόουν, ζογκλέρ, ακροβάτες, ξυλοπόδαροι, μουσικά συγκροτήματα, χορευτές εκθέσεις φωτογραφίας και πολλές εκπλήξεις σε μια πλατεία που θα μεταμορφωθεί για λίγες ώρες στην πιο ζωντανή και ηχηρή γωνία της πόλης. "Ευχαριστούμε που ενοχλείτε" ένα σύνθημα από νέους για νέους, αφορμή για συνάντηση και συζήτηση, δράση και έκφραση, εικόνες για σκέψη και όνειρα. Ένα ραντεβού που δεν πρέπει να χαθεί.

    Σχετικά Links:

    Μerci de deranger

    [17] Πολιτισμός

    Μια μοναδική συναυλία στις 5 Μαΐου

    Οι "Ρόδες" στον Κεραμεικό

    18/4/2006 12:24:00 μμ

    Οι "Ρόδες" κλείνουν τον κύκλο (και τον 1ο χρόνο) του πρώτου album τους "στην γιορτή της Φαντασίας" και το γιορτάζουν σε μία και μοναδική παράσταση στον Κεραμεικό την Παρασκευή 5 Μαΐου στις 21.30. Αυτά που είδαμε και ακούσαμε την προηγούμενη σαιζόν σε συνδυασμό με αυτά που θα δούμε και θα ακούσουμε μέσα στην επόμενη, σε μία δίωρη παράσταση στην σκηνή του Κεραμεικού.

    Παλιά και καινούργια τραγούδια, διασκευές, freestyle, hip-hop, ska, reggae, dub και electronica από τους Νικήτα (X-ray) Κλιντ, Σωτήρη (stab) Παπαγεωργίου και Νίκο (ατόφιο) Χριστοφίδη στα μικρόφωνα, Άρη (Ζάρι) Ζαρακά και Χρήστο (Volvo) Τσάμπουρα στις κιθάρες, Χρήστο (Stanley) Διακουμή στα τύμπανα, Μάριο (Κόρμο) Χασαλεύρη στο μπάσο, Αλέκο (Vertical) Σώρο στo sampler και Γιώργο (Cuba) Ζουζανέα στα κρουστά.

    Supporting Act ο "Αποστόλης - bitman" σε ένα δεκάλεπτο beatbox set. Αμέσως μετά το τέλος της συναυλίας, θα ακολουθήσει ένα μεγάλο Πάρτυ με μουσικές από djs και τα μέλη του συγκροτήματος με ανοιχτά μικρόφωνα... Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης είναι ο ραδιοφωνικός σταθμός Kosmos.

    [18] Πολιτισμός

    Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

    Τα κατά Ματθαίον Πάθη

    18/4/2006 11:44:00 πμ

    Πηγή: ΟΜΜΘ

    Στην κατανυκτική ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας εντάσσεται η συναυλία Τα κατά Ματθαίον Πάθη του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης την Μεγάλη Τετάρτη 19 Απριλίου, ώρα 20.00. Πρόκειται για μία μεγαλειώδη εκτέλεση του αριστουργήματος του Γερμανού συνθέτη με 6 σολίστ, συμφωνική ορχήστρα και δύο χορωδίες.

    Τα Πάθη αποτελούν μουσικό είδος που εξελίχθηκε στα πλαίσια της παράδοσης της δυτικής εκκλησιαστικής μουσικής. Αποτελούν μουσική μελοποίηση αποσπασμάτων των Ευαγγελικών περικοπών που αναφέρονται στα Πάθη και τη Σταύρωση του Ιησού.

    Τα κατά Ματθαίον Πάθη είναι αναμφισβήτητα ένα από τα σπουδαιότερα και μεγαλοπρεπέστερα έργα της δυτικής ευρωπα&#239;κής μουσικής. Γράφτηκαν το 1728 κια πρωτοπαίχτηκαν στη Λειψία το 1729 υπό την καθοδήγηση και διεύθυνση του ίδιου του Μπαχ. Το κείμενο είναι γραμμένο σε γερμανική γλώσσα και περιέχει τα κείμενα από το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο που αφορούν στο Θείο Πάθος (κεφάλαια 26 και 27), χορικά (choral) της προτεσταντικής εκκλησίας (ορισμένα από τα οποία χρονολογούνται ήδη από το 16ο αι.), καθώς και ποιητικά κείμενα του Christian Friedrich Henrichi, επονομαζομένου Piccander.

    Το έργο χωρίζεται σε δύο ενότητες που υποδιαιρούνται σε 68 μέρη και η μουσική αναπαριστά γεγονότα και συναισθήματα. Οι χορωδίες τραγουδούν ομοφωνικά χορικά (choral) που αποτελούν ομολογίες πίστης ή χορωδιακά που αποδίδουν άλλοτε τις σκέψεις και τα συναισθήματα των πιστών και άλλοτε τον ιουδα&#239;κό όχλο. Εμφανίζονται οι σολίστ Thomas Cooley (τενόρος - Ευαγγελιστής), Sebastian Noack (βαρύτονος - Ιησούς), Μάτα Κατσούλη (σοπράνο), Μαίρη Έλεν Νέζη (άλτο), Δημήτρης Τηλιακός (βαρύτονος), Βασίλης Κωστόπουλος (μπάσος). Συμμετέχουν η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, η Χορωδία Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση τη Μαίρης Κωνσταντινίδου και η Χορωδία Ι.Ν. Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση της Μαρίας Ε. Μελιγκοπούλου. Η μουσική διεύθυνση είναι του Νίκου Αθηναίου.

    Η προπώληση των εισιτηρίων γίνεται αποκλειστικά από τα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης καθώς και από το εκδοτήριο του ΟΜΜΘ στην πλατεία Αριστοτέλους. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 10 ευρώ, 20 ευρώ, 30 ευρώ, μαθητικά-φοιτητικά 10ευρώ.

    [19] Υγεία

    Σε προσδοκώμενη ζωή χωρίς προβλήματα υγείας

    Πρώτοι οι Έλληνες σε καλή υγεία

    18/4/2006 5:03:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Την υψηλότερη στην Ε.Ε. προσδοκώμενη ζωή, χωρίς προβλήματα υγείας, έχουν οι Έλληνες. Αυτό δείχνει η έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών 1995-2003, που διεξήγαγε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας. Ως προσδοκώμενη ζωή χωρίς προβλήματα υγείας χαρακτηρίζεται ο αριθμός των ετών που προσδοκάται ότι θα ζήσουν τα άτομα ορισμένης ηλικίας κατά μέσο όρο χωρίς προβλήματα. Η έρευνα διενεργήθηκε σε τελικό δείγμα 5.000 νοικοκυριών, ηλικίας 16 ετών και άνω. Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ στον υπολογισμό του δείκτη δεν περιλαμβάνονται τα άτομα στις συλλογικές κατοικίες. Μεταξύ των συμπερασμάτων που προκύπτουν από την έρευνα για την περίοδο 1995 - 2003 είναι αναλυτικότερα και τα εξής:

    Προσδοκώμενη ζωή χωρίς προβλήματα κατά τη γέννηση

    -Όσο αυξάνεται η προσδοκώμενη ζωή κατά τη γέννηση, τόσο μειώνεται η προσδοκώμενη ζωή χωρίς προβλήματα υγείας.

    -Ο δείκτης ετών προσδοκώμενης ζωής χωρίς προβλήματα υγείας κατά τη γέννηση μειώθηκε κατά 1,2% για τις γυναίκες και 0,5% για τους άνδρες.

    -Για τις γυναίκες, η προσδοκώμενη ζωή χωρίς προβλήματα υγείας κατά τη γέννηση κυμαίνεται, το χρονικό διάστημα 1995 έως 2003, μεταξύ 69,2 και 68,4 ετών, ενώ η προσδοκώμενη ζωή κατά τη γέννηση κυμαίνεται μεταξύ 80,2 και 81,3 ετών.

    -Για τους άνδρες, η προσδοκώμενη ζωή χωρίς προβλήματα υγείας κατά τη γέννηση κυμαίνεται μεταξύ 65,8 και 66,7 ετών, ενώ η προσδοκώμενη ζωή κατά τη γέννηση κυμαίνεται μεταξύ 75,0 και 76,5 ετών.

    -Για τις γυναίκες, η προσδοκώμενη ζωή κατά τη γέννηση αυξήθηκε, το ίδιο χρονικό διάστημα, κατά 1,2 έτη, ενώ η προσδοκώμενη ζωή χωρίς προβλήματα υγείας κατά τη γέννηση μειώθηκε κατά 0,8 έτη.

    -Για τους άνδρες, η προσδοκώμενη ζωή κατά τη γέννηση αυξήθηκε κατά 1,5 έτη, ενώ η προσδοκώμενη ζωή χωρίς προβλήματα υγείας κατά τη γέννηση αυξήθηκε κατά 0,9 έτη.

    -Η προσδοκώμενη ζωή χωρίς προβλήματα υγείας για τους άνδρες είναι η υψηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Προσδοκώμενη ζωή χωρίς προβλήματα κατά την ηλικία των 65 ετών

    -Όσο αυξάνεται η προσδοκώμενη ζωή, κατά την ηλικία των 65 ετών, τόσο μειώνεται η προσδοκώμενη ζωή χωρίς προβλήματα υγείας.

    -Ο δείκτης ετών προσδοκώμενης ζωής χωρίς προβλήματα, κατά την ηλικία των 65 ετών, μειώθηκε, από το 1995, κατά 7,4% για τις γυναίκες και κατά 2,0% για τους άνδρες.

    -Για τις γυναίκες, η προσδοκώμενη ζωή χωρίς προβλήματα υγείας, κατά την ηλικία των 65 ετών, κυμαίνεται, το χρονικό διάστημα 1995 έως 2003, μεταξύ 11,6 και 10,5 ετών, ενώ η προσδοκώμενη ζωή, κατά την ηλικία των 65 ετών, κυμαίνεται μεταξύ 18,4 και 18,7ετών.

    -Για τους άνδρες, η προσδοκώμενη ζωή χωρίς προβλήματα υγείας, κατά την ηλικία των 65 ετών, κυμαίνεται μεταξύ 9,8 και 9,9 ετών, ενώ η προσδοκώμενη ζωή κατά την ίδια ηλικία κυμαίνεται μεταξύ 16,1 και 16,8 ετών.

    -Για τις γυναίκες, η προσδοκώμενη ζωή, κατά την ηλικία των 65 ετών, αυξήθηκε κατά 0,5 έτη, ενώ η προσδοκώμενη ζωή χωρίς προβλήματα υγείας, κατά την ηλικία των 65 ετών, μειώθηκε κατά 1,1 έτη.

    -Για τους άνδρες, η προσδοκώμενη ζωή, κατά την ηλικία των 65 ετών, αυξήθηκε κατά 0,7 έτη, ενώ η προσδοκώμενη ζωή χωρίς προβλήματα υγείας, κατά την ηλικία των 65 ετών αυξήθηκε κατά 0,1 έτη.

    -Η προσδοκώμενη ζωή χωρίς προβλήματα υγείας για τους άνδρες κατά την ηλικία των 65 ετών, είναι η υψηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [20] Υγεία

    Ένας 21χρονος νοσεί στην Κίνα

    "Χτύπησε" το Σουδάν ο Η5Ν1

    18/4/2006 5:54:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Το Σουδάν ανακοίνωσε σήμερα ότι εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε πουλερικά στη χώρα, τα οποία πιθανολογείται ότι φέρουν το στέλεχος υψηλής παθογένειας Η5N1 του ιού, και ότι ένα άτομο, για το οποίο υπάρχει υποψία ότι έχει προσβληθεί από τον ιό, υποβάλλεται σε εξετάσεις. "Οι εξετάσεις που έγιναν σε εργαστήριο δείχνουν την παρουσία του ιού (σε πουλερικά) στο Χαρτούμ και στο κρατίδιο της Γκεζίρα", ανακοίνωσε σήμερα ο Σουδανός υπουργός Κτηνοτροφίας Άχμεντ Μουστάφα Χάσαν. Ο ίδιος επισήμανε ότι ο ιδιοκτήτης ενός πτηνοτροφείου στο Χαρτούμ πιθανολογείται ότι έχει προσβληθεί από τον ιό και υποβάλλεται σε εξετάσεις σε νοσοκομείο. Ο Τζον Τζόμπουρ, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), επιβεβαίωσε την παρουσία του ιού μεταξύ των πουλερικών, αλλά δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την παρουσία του σε άνθρωπο. Στο μεταξύ ένα νέο κρούσμα της γρίπης των πτηνών σε άνθρωπο ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Υγείας της Κίνας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο ασθενής είναι ένας 21χρονος από την κεντρική Κίνα, ο οποίος νοσηλεύεται και η κατάστασή του επιδεινώνεται συνεχώς. Οι εργαστηριακές εξετάσεις επιβεβαίωσαν ότι ο νεαρός άνδρας έχει μολυνθεί από το επικίνδυνο στέλεχος H5N1 του ιού της γρίπης των πτηνών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 18 April 2006 - 16:57:40 UTC