Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-04-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Σουφλί το Πάσχα ο Πρόεδρος
  • [02] Μαζική έξοδος
  • [03] Επιβάτης πήδηξε από τρένο
  • [04] Μέλισσες σκόρπισαν τον πανικό
  • [05] "Συμμαχία προθύμων" εναντίον του Ιράν
  • [06] Είκοσι χιλιάδες οι θανατοποινίτες
  • [07] Φονική πυρκαγιά στη Μόσχα
  • [08] Ο Κάστρο για τον Κόλπο των Χοίρων
  • [09] Δέκα νεκροί σε ταραχές σε φυλακή
  • [10] Ινδιάνοι Μάγια λύντσαραν ζευγάρι
  • [11] Αγωγό φυσικού αερίου ετοιμάζει ο Τσάβες
  • [12] Κατηγορείται για δολοφονία Μεξικανός ιερέας
  • [13] Πλημμύρες σάρωσαν την Ανατολική Ιάβα
  • [14] Νέο ιστορικό ρεκόρ
  • [15] "Αντίο" από τον Κολοσσό
  • [16] Τέλος στο σερί ηττών του Άρη
  • [17] "Καθάρισε" ο… άλλος Τουρέ!
  • [18] Τα φαινόμενα απατούν!

    [01] Πολιτική

    Σε μονάδες και φυλάκια

    Στο Σουφλί το Πάσχα ο Πρόεδρος

    20/4/2006 11:06:00 πμ

    Στο Σουφλί και σε μονάδες και φυλάκια της 50ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας θα γιορτάσει το Πάσχα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο κ Παπούλιας θα αφιχθεί το Μ.Σάββατο στις 7μμ στο αεροδρόμιο "Δημόκριτος" της Αλεξανδρούπολης, όπου και θα αναχωρήσει για το Σουφλί. Ο κ Παπούλιας θα παρακολουθήσει την ακολουθία της Αναστάσεως στον ναό του Αγίου Γεωργίου και στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε δείπνο στην Λέσχη Αξιωματικών της τοπικής φρουράς. Το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα στις 12.30μμ θα επισκεφθεί το στρατιωτικό φυλάκιο των Λαβάρων και στις 13.30μμ το στρατόπεδο της 50ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας στο Σουφλί, όπου θα παρακαθίσει στο πασχαλινό τραπέζι.

    [02] Κοινωνία

    Με σύμμαχο τον καλό καιρό

    Μαζική έξοδος

    20/4/2006 9:03:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: NET - NET 105,8 - ΑΠΕ

    Άρχισε από τις πρώτες πρωινές ώρες η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα από τα μεγάλα αστικά κέντρα, με την κίνηση στα εθνικά οδικά δίκτυα να αυξάνεται ώρα με την ώρα, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν σημειωθεί προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων. Το τελευταίο 24ωρο, περισσότερα από 100.000 αυτοκίνητα πέρασαν από τα διόδια Αφιδνών και Ελευσίνας. Στον σταθμό των ΚΤΕΛ στον Κηφισσό επικρατεί το αδιαχώρητο, την ώρα που τα εισιτήρια για πλοία και αεροπλάνα έχουν γίνει ανάρπαστα, με την πληρότητα να αγγίζει το 100%. Για το λόγο αυτό έχουν προγραμματιστεί επιπλέον δρομολόγια υπεραστικών λεωφορείων, πλοίων και αεροπλάνων. Η Τροχαία βρίσκεται σε ετοιμότητα και προχωρεί από σήμερα σε λήψη έκτακτων μέτρων, με σκοπό την ασφαλή έξοδο και επιστροφή των εκδρομέων. Μάλιστα, από σήμερα στις 15.00 έως τις 22.00, τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση κίνησης των φορτηγών άνω του 1,5 τόνου, στα ρεύματα εξόδου των εθνικών οδών. Επιπλέον, η αστυνομία κάνει έκκληση στους οδηγούς για λήψη αλκοόλ με μέτρο, ενώ, οι έλεγχοι αλκοτέστ συνεχίζονται κανονικά.

    Έκτακτα μέτρα

    Στην Κακιά Σκάλα, στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, θα ληφθούν τα εξής μέτρα:

    Τη Δευτέρα του Πάσχα και την Κυριακή του Θωμά στο ρεύμα εισόδου, 13.00 - 22.00, θα παραχωρηθεί μια επιπλέον λωρίδα κυκλοφορίας, στην οποία θα κινούνται μόνο τα ΙΧ αυτοκίνητα και τα οχήματα άμεσης ανάγκης.

    Η κυκλοφορία των οχημάτων προς Κόρινθο θα διεξάγεται είτε από τις υπόλοιπες λωρίδες, είτε θα γίνεται πλήρης εκτροπή μέσω της παλαιάς εθνικής οδούς Αθηνών-Κορίνθου, από τον κόμβο Μεγάρων έως τον κόμβο Κινέττας.

    Από τη Μ. Πέμπτη απαγορεύεται η κίνηση των φορτηγών σε όλα τα εθνικά δίκτυα, από τις 15.00 έως τις 22.00, τη Μ. Παρασκευή από τις 08.00 έως τις 13.00, και τη Δευτέρα του Πάσχα από τις 15.00 έως τις 23.00.

    Την Κυριακή του Πάσχα και την Κυριακή του Θωμά δεν θα ισχύουν απαγορεύσεις.

    Από την απαγόρευση εξαιρούνται τα οχήματα οδικής βοήθειας, τα φορτηγά των ΕΛΤΑ και εταιρειών διανομής Τύπου και όσα μεταφέρουν ευπαθή προϊόντα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ξεκίνησε η έξοδος

    Σχετικά Links:

    Τροχαία

    ΥΕΝ

    ΚΤΕΛ

    [03] Κοινωνία

    Επιχείρηση της Αστυνομίας για τον εντοπισμό του

    Επιβάτης πήδηξε από τρένο

    20/4/2006 9:52:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση της Αστυνομίας για τον εντοπισμό επιβάτη τρένου ο οποίος, σύμφωνα με μαρτυρίες, πήδηξε από το βαγόνι την ώρα που η αμαξοστοιχία κινούνταν στην περιοχή Ιωνίας Θεσσαλονίκης. Μαρτυρίες επιβατών της αμαξοστοιχίας, που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρούπολη, αναφέρουν ότι ο άγνωστος άνδρας χωρίς λόγο και αιτία άνοιξε το παράθυρο του τελευταίου βαγονιού και πήδηξε ξαφνικά έξω από το τρένο, λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης και της τροχαίας, καθώς επίσης και άνδρες της ΕΜΑΚ άρχισαν να χτενίζουν την περιοχή, ενώ η αμαξοστοιχία αναχώρησε ύστερα από λίγη ώρα για την Αλεξανδρούπολη. Οι έρευνες συνεχίζονται μέχρι αυτή την ώρα χωρίς αποτέλεσμα, ενώ από την αστυνομία θεωρείται πολύ πιθανό ότι ο άγνωστος επιβάτης κατάφερε να διασωθεί από την πτώση και στη συνέχεια απομακρύνθηκε από την περιοχή.

    [04] Κοινωνία

    Απελευθερώθηκαν από φορτηγό που τις μετέφερε

    Μέλισσες σκόρπισαν τον πανικό

    20/4/2006 11:13:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    "Σύννεφο" από μέλισσες, που ξεπερνούσε τις πεντακόσιες χιλιάδες, αναστάτωσε την περιοχή Ιωνίας Θεσσαλονίκης με τους περαστικούς έτρεχαν πανικόβλητοι να αποφύγουν τα τσιμπήματα. Αιτία του πανικού ήταν η σύγκρουση ενός φορτηγού αυτοκινήτου, που μετέφερε τις κυψέλες, με ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο που είχε σαν αποτέλεσμα να απελευθερωθούν σμήνη μελισσών. Από τα τσιμπήματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο δύο άτομα για την παροχή πρώτων βοηθειών. Τελικά, η "εμπόλεμη" περιοχή αποκλείστηκε, κλήθηκε έμπειρος μελισσοκόμος οποίος κατάφερε να οδηγήσει τις μέλισσες στις κυψέλες τους αποκαθιστώντας την τάξη στην περιοχή.

    [05] Κόσμος

    Σύμφωνα με τη Κοντολίζα Ράις

    "Συμμαχία προθύμων" εναντίον του Ιράν

    20/4/2006 8:38:00 πμ

    Την πιθανότητα μια "συμμαχία των προθύμων" να λάβει σκληρά μέτρα εναντίον του Ιράν, εάν δεν το πράξει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις. Μιλώντας σε εκδήλωση για την αμερικανική εξωτερική πολιτική στο Σικάγο αργά το βράδυ της Τετάρτης, η Ράις είπε ότι παραμένει πεπεισμένη πως η κρίση μπορεί να επιλυθεί διαμέσου της διπλωματίας -αν και όχι κατ ανάγκη πάντοτε μέσω του ΟΗΕ. "Γνωρίζετε ότι υπάρχουν κράτη που λένε ότι αν δεν επιτύχουμε την λήψη ουσιωδών μέτρων από το Συμβούλιο Ασφαλείας, ίσως μια συμμαχία των προθύμων θα μπορούσε να εξετάσει άλλα οικονομικά και πολιτικά μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν", είπε η Ράις στο ακροατήριο. Η Ρωσία και η Κίνα, μόνιμα μέλη με δικαίωμα άσκησης βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, εναντιώνονται στις προτάσεις των ΗΠΑ για την επιβολή σκληρών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν για την άρνησή του να διακόψει το πυρηνικό του πρόγραμμα. Η διαφωνία αυτή κυριάρχησε ξανά στις συνομιλίες της Μόσχας αυτή την εβδομάδα για το Ιράν στις οποίες συμμετείχαν οι τρεις προαναφερθείσες δυνάμεις καθώς και η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία.

    Η Ράις επανέλαβε την πάγια θέση της Κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά όσον αφορά την αντιμετώπιση του Ιράν -τοποθέτηση που αφήνει να διαφανεί ακόμη και το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης-, ενώ τόνισε πως "πάντοτε λέγαμε ότι όσον αφορά το δικαίωμα στην αυτοάμυνα δεν χρειάζεται καμία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ".

    Η Ράις χαρακτήρισε πάντως την κρίση "διαφορετική" από εκείνη με το Ιράκ, όπου οι ΗΠΑ εισέβαλλαν για να ανατρέψουν τον Σαντάμ Χουσεΐν το 2003.

    "Το ζήτημα εδώ είναι να κινητοποιήσουμε την διεθνή κοινότητα, να ενώσουμε την διεθνή κοινότητα στην άποψη ότι το Ιράν δεν πρέπει να αποκτήσει ούτε ένα πυρηνικό όπλο", είπε η Ράις.

    "Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε την διπλωματία να αποδώσει", κατέληξε.

    [06] Κόσμος

    Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία

    Είκοσι χιλιάδες οι θανατοποινίτες

    20/4/2006 8:23:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σε τελευταία έκθεση της Διεθνούς Αμνησίας αναφέρεται ότι παραμένουν σήμερα σε μικρή απόσταση από τον χώρο των εκτελέσεων, στο εσωτερικό της φυλακής, περίπου 20 χιλιάδες καταδικασμένοι στην εσχάτη των ποινών σ όλο τον κόσμο, ενώ όλο το περασμένο έτος ποσοστό 94% των εκτελέσεων έγιναν μόνον σε τέσσερα κράτη στον κόσμο - Κίνα Ιράν, Σαουδική Αραβία και ΗΠΑ. Πέρυσι, σε όλο τον κόσμο εκτελέστηκαν 2.148 θανατοποινίτες - 1.770 εκτελέσεις έγιναν στην Κίνα, 94 στο Ιράν, 86 στη Σαουδική Αραβία και 60 στις Ηνωμένες Πολιτείες σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας έκθεσης. Όμως, επειδή οι κινεζικές Αρχές δεν δημοσιεύουν όλα τα στοιχεία, που αφορούν τις θανατικές καταδίκες, πιθανολογείται ότι στην Κίνα ο αριθμός των θανατικών καταδικών είναι μεγαλύτερος, εκτιμάται από την διεθνή οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εδρεύει στο Λονδίνο. Αλλά αυτή δεν είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο όπου δεν υπάρχουν "διαφανή" στοιχεία στο θέμα αυτό, καθώς και στο Βιετνάμ, ο συνολικός αριθμός των εκτελέσεων αποτελεί κρατικό μυστικό. Ποσοστό 80% όλων των θανατικών εκτελέσεων λαμβάνει κάθε χρόνο χώρα στην Κίνα, όπου συνολικά 68 διαφορετικά εγκλήματα επισύρουν την θανατική ποινή κι ανάμεσά τους η φοροδιαφυγή, η υπεξαίρεση μεγάλων κεφαλαίων, εγκλήματα συναφή με τη διακίνηση-χρήση ναρκωτικών ουσιών, σημειώνεται στην έκθεση αυτή της Διεθνούς Αμνηστίας.

    Η διεθνής οργάνωση ανησυχεί μήπως τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που συνδέονται με την μεταμόσχευση ανθρώπινων οργάνων -στην Κίνα δίνονται για μεταμόσχευση τα όργανα των εκτελεσμένων- μπορεί να παρακινούν με τον τρόπο τους στη διατήρηση της θανατικής ποινής.

    Όμως σε άλλα κράτη -τη Λευκορωσία, το Ουζμπεκιστάν- ούτε οι ίδιοι οι θανατοποινίτες, ούτε οι οικείοι τους ενημερώνονται εγκαίρως για την ημερομηνία εκτέλεσης της ποινής και δεν μπορούν να αποχαιρετιστούν για πάντα, κάτι που η Διεθνής Αμνηστία εκτιμά ως κρατική επιβολή μιας "απάνθρωπης διαδικασίας".

    "Η θανατική ποινή είναι η υψίστη και μη αναστρέψιμη άρνηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολλές φορές μάλιστα εκτελείται κατά τρόπο που φανερώνει διακρίσεις με πολιτικά κίνητρα ή και λόγους που αφορούν μόνον τη δικαστική διαδικασία, που προηγείται της καταδίκης στην εσχάτη των ποινών .Σήμερα, 20 χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη περιμένουν την ημέρα εκείνη, που ένα Κράτος έχει αποφασίσει να τους αφαιρέσει τη ζωή τους", τονίζεται σε ένα χαρακτηριστικό σημείο της ανωτέρω έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας.

    Ως πρόοδος -μετά όμως από μακρόχρονα διαμορφωμένη "αντίθετη" πρακτική- σημειώνεται, εφεξής για τις ΗΠΑ, η μη-εκτέλεση της θανατικής ποινής, όταν ο καταδικασμένος σ αυτήν δεν είχε ενηλικιωθεί κατά την τέλεση του εγκλήματος. Αντιθέτως, καταδικάζεται απερίφραστα η εκτέλεση μεγάλου αριθμού καταδικασμένων, που δεν έχουν ενηλικιωθεί, στο σημερινό Ιράν.

    [07] Κόσμος

    Φονική πυρκαγιά στη Μόσχα

    20/4/2006 9:48:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πυρκαγιά που ξέσπασε σε κτήριο όπου στεγάζονταν οικοδόμοι κόστισε την ζωή σε τουλάχιστον 10 από αυτούς και τον τραυματισμό άλλων τεσσάρων, σε προάστιο της Μόσχας, το πρωί της Πέμπτης. Οι εργαζόμενοι πέθαναν από εισπνοή καπνού. Η πυροσβεστική χρειάσθηκε περίπου 90 λεπτά για να κατασβέσει την πυρκαγιά, τα αίτια της οποίας παραμένουν μέχρι στιγμής άγνωστα. Οι εργαζόμενοι ζούσαν σε έξι σημεία στο πολυώροφο κτήριο, καθώς εργάζονταν ανά βάρδιες 24 ώρες το 24ωρο για να ολοκληρώσουν την κατασκευή του. Η πυρκαγιά ξέσπασε στις 04:00 τοπική ώρα (02:00 ώρα Ελλάδας) στο δυτικό προάστιο Κράσνογκορσκ.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Russia blaze kills 10 builders

    ITAR TASS: Fire in Krasnogorsk dist, Moscow Region, kills ten people

    [08] Κόσμος

    45η επέτειος από την εισβολή

    Ο Κάστρο για τον Κόλπο των Χοίρων

    20/4/2006 9:38:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σαράντα πέντε χρόνια μετά την εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων που έγινε με την υποστήριξη της CIA, η Κούβα συνεχίζει να αψηφά την μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη του κόσμου, δήλωσε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Κούβας Φιντέλ Κάστρο. Η Κούβα, είπε ο Κάστρο, δεν εκφοβίζεται από την ναυτική δύναμη των ΗΠΑ, με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο USS George Washington, που πραγματοποιεί γυμνάσια στην Καραϊβική. "Αυτό το έθνος αντιμετώπισε την ισχυρότερη δύναμη στην Γη και εξακολουθεί να βρίσκεται στα πόδια του", είπε ο Κάστρο σε ομιλία του στην επέτειο της αποτυχημένης απόπειρας των ΗΠΑ να ανατρέψουν την επαναστατική κυβέρνηση του νησιού το 1961. "Δεν τιμούμε αυτήν την 45η επέτειο πεσμένοι στα γόνατά μας. Δεν θα υπάρξει ποτέ μια δύναμη σ αυτό τον κόσμο ικανή να μας αναγκάσει να πέσουμε στα γόνατα", είπε. Ο στενότερος σύμμαχος της Κούβας στην Λατινική Αμερική, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, κατηγόρησε τις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα ότι επιχειρούν να απειλήσουν την χώρα του και την Κούβα με την ανάπτυξη πολεμικών στην Καραϊβική.

    [09] Κόσμος

    Μετά από επίθεση άλλων κρατουμένων

    Δέκα νεκροί σε ταραχές σε φυλακή

    20/4/2006 9:31:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Δέκα κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους σε φυλακή της Βενεζουέλας, από επίθεση άλλων κρατουμένων, οι οποίοι νόμιζαν ότι τα θύματά τους είχαν δωροδοκήσει κάποιους δεσμοφύλακες για να τους προμηθεύσουν με ναρκωτικά και όπλα. Οι αρχές κατάσχεσαν στα κελιά των θυμάτων, αλλά και των δραστών της επίθεσης, ναρκωτικά και όπλα. Τα θύματα ήταν μέλη μίας από τις συμμορίες των φυλακών, που είναι γνωστή ως "οι παραστρατιωτικοί", όπως μεταδίδει η κρατική τηλεόραση της χώρας, επικαλούμενη τις ανακοινώσεις που έκανε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γιούρι Πιμεντέλ. Το επεισόδιο έγινε στη φυλακή της Σάντα Άννα, στην Πολιτεία Τατσίρα. Οι εξεγέρσεις και οι αιματηρές συγκρούσεις είναι συνηθισμένο φαινόμενο στις φυλακές της Βενεζουέλας, που δεν είναι επανδρωμένες με το κατάλληλο προσωπικό και έχουν μεγαλύτερο αριθμό εγκλείστων απ ό,τι προβλέπεται.

    [10] Κόσμος

    Είχε συλληφιεί για την απαγωγή ενός 7χρονου

    Ινδιάνοι Μάγια λύντσαραν ζευγάρι

    20/4/2006 9:16:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ένα έξαλλο πλήθος έκαψε ζωντανούς έναν άνδρα και μια γυναίκα που φέρονται να είχαν απαγάγει ένα παιδί από ένα χωριό των υψιπέδων των Μάγια στην Γουατεμάλα την Τετάρτη, δήλωσε εκπρόσωπος της Αστυνομίας. Το πλήθος περίπου 800 ανθρώπων άρπαξε από το τοπικό κρατητήριο στο χωριό Σουμπάνγκο, 40 χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης της Γουατεμάλας, ένα ζευγάρι που κρατούταν για απόπειρα απαγωγής ενός 7χρονου αγοριού, και το λύντσαρε, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Αστυνομίας Ισίδρο Ράμος. "Το συγκεντρωμένο πλήθος τους έβγαλε από την φυλακή, προέβη σε άγριο ξυλοδαρμό τους ώσπου να πέσουν αναίσθητοι και μετά τους περιέλουσε με βενζίνη και τους έκαψε πριν προλάβει κανείς να επέμβει", δήλωσε ο Ράμος στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι νεκροί ήταν υπήκοοι Γουατεμάλας. Δεν είναι σαφές εάν υπήρξαν συλλήψεις.

    Σε πολλές κοινότητες των Μάγια έχει καλλιεργηθεί ένα κλίμα παράνοιας λόγω των φημών ότι ξένοι απαγάγουν παιδιά για να τα πουλήσουν για υιοθεσία ή εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων στο εξωτερικό.

    Το 2000, ένας Ιάπωνας τουρίστας και ένας οδηγός λεωφορείου, υπήκοος Γουατεμάλας, είχαν δολοφονηθεί σε μια ινδιάνικη αγορά όταν το πλήθος νόμισε ότι βρίσκονταν εκεί με την πρόθεση να απαγάγουν παιδιά.

    Τουλάχιστον 360 άνθρωποι έχουν λυντσαριστεί στο φτωχό και ταλανιζόμενο από την εγκληματικότητα αυτό κράτος της Κεντρικής Αμερικής από το 1996, όταν τελείωσε ο εμφύλιος πόλεμος που διήρκεσε 36 χρόνια και κόστισε τις ζωές 200.000 ανθρώπων -στην συντριπτική τους πλειοψηφία, αγροτών Μάγια.

    Ειδικοί αποδίδουν τις δολοφονίες στην έκθεση του πληθυσμού στις ακρότητες του εμφυλίου σε συνδυασμό με την έλλειψη εμπιστοσύνης στο σύστημα απόδοσης δικαιοσύνης.

    [11] Κόσμος

    Υποστήριξη από τους ηγέτες άλλων τριών χωρών

    Αγωγό φυσικού αερίου ετοιμάζει ο Τσάβες

    20/4/2006 9:10:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Υποστήριξη από τους ηγέτες άλλων τριών νοτιοαμερικανικών κρατών για την προώθηση του μεγαλεπίβολου σχεδίου για τη δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου, που θα μειώσει την αμερικανική επιρροή στην περιοχή αναζητά ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας. Ο Ούγο Τσάβες επιδιώκει τη δημιουργία ενός αγωγού που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από τη Βενεζουέλα μέχρι τη Βραζιλία και την Αργεντινή. Χθες ταξίδεψε στην Ασουνσιόν, όπου συναντήθηκε με τους Προέδρους της Βολιβίας, της Ουρουγουάης και της Παραγουάης, οι οποίοι έχουν εκφράσει ενδιαφέρουν για τη δημιουργία ενός αγωγού που θα ενώσει ενεργειακά τις χώρες της περιοχής. "Οι δυνάμεις του βορρά δεν θέλουν αυτόν τον αγωγό γιατί θέλουν το φυσικό αέριο για τον εαυτό τους", δήλωσε ο Τσάβες. Η Αργεντινή, η Βραζιλία και η Βενεζουέλα έχουν ήδη υποσχεθεί να αναλάβουν τις δαπάνες για τις πρώτες μελέτες για τον αγωγό αυτό, που θα μπορεί να μεταφέρει το φυσικό αέριο σε απόσταση άνω των 7.000 χιλιομέτρων, σχεδόν σε όλη τη Νότια Αμερική. Αξιωματούχοι εκφράζουν την εκτίμηση ότι ο αγωγός μπορεί να είναι έτοιμος μέχρι το 2012. Το κόστος του έργου σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα ανέλθει στα 23 δισεκατομμύρια δολάρια.

    [12] Κόσμος

    Ότι σκότωσε και διαμέλισε μια 22χρονη γυναίκα

    Κατηγορείται για δολοφονία Μεξικανός ιερέας

    20/4/2006 8:56:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ρωμαιοκαθολικός ιερέας συνελήφθη την Τετάρτη στο Μεξικό και του απαγγέλθηκε η κατηγορία ότι σκότωσε και διαμέλισε μια 22χρονη γυναίκα με την οποία πιστεύεται ότι είχε ένα παιδί, δήλωσε ο Μεξικανός εισαγγελέας Άμπελ Βιγικάνα. Η 22χρονη εξαφανίσθηκε μετά την επίσκεψή της στο σπίτι του Σέζαρ Τόρες Μαρτίνες στο Τσιμαλχουακάν, κοντά στην Πόλη του Μεξικού, κατά την οποία φέρεται να ζήτησε από τον ιερέα χρήματα για να αναθρέψει την 18 μηνών κόρη της, σύμφωνα με τον Βιγικάνα. Η διαμελισμένη σορός της βρέθηκε σε πλαστικές σακούλες, κρυμμένη σε ένα νεκροταφείο. Ο 42χρονος Μαρτίνες φέρεται να σκότωσε την νεαρή γυναίκα μετά από λογομαχία και να έκοψε το σώμα της σε κομμάτια με ένα κουζινομάχαιρο. Κρατείται κατηγορούμενος για φόνο και σύληση της αξιοπρέπειας της νεκρής.

    [13] Κόσμος

    Τουλάχιστον πέντε νεκροί και χιλιάδες άστεγοι

    Πλημμύρες σάρωσαν την Ανατολική Ιάβα

    20/4/2006 8:12:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πλημμύρες και κατολισθήσεις σάρωσαν χωριά στην πυκνοκατοικημένη περιοχή της Ανατολικής Ιάβας της Ινδονησίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον πέντε άνθρωποι να βρουν το θάνατο και χιλιάδες να μείνουν άστεγοι, μεταδίδουν ινδονησιακά μέσα ενημέρωσης. Οι πλημμύρες που προκάλεσαν οι διήμερες σφοδρές βροχοπτώσεις κατέστρεψαν μερικώς ή ολοσχερώς εκατοντάδες κατοικίες σε δεκάδες χωριά, σε έξι υποπεριφέρειες της περιφέρειας Τρενγκαλέκ, περίπου 650 χλμ. νοτιοανατολικά της Τζακάρτα. Αρκετές γέφυρες παρασύρθηκαν από τα νερά ενώ οι κατολισθήσεις κάλυψαν δρόμους, αποκόπτοντας τις οδικές συγκοινωνίες ανάμεσα στην περιφέρεια Τρενγκαλέκ και τις κοντινές περιοχές, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Antara. Ομάδες διασωστών αναζητούν επιζώντες για να τους μεταφέρουν σε προσωρινά καταφύγια. Χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν βοήθεια.

    Η περίοδος των βροχών υπήρξε ιδιαίτερα φονική εφέτος στην Ινδονησία. Στις αρχές Ιανουαρίου, κατολισθήσεις και πλημμύρες σάρωσαν πολλά χωριά στις επαρχίες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ιάβας, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 120 άνθρωποι και να τραυματισθούν δεκάδες ακόμη. Χιλιάδες έμειναν άστεγοι.

    Περιβαλλοντιστές ενοχοποιούν για τις διαδοχικές καταστροφές από τις βροχές την μαζική αποψίλωση των δασών, που αποδίδουν στην παράνομη υλοτομία. Υποστηρίζουν ότι οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις σημειώνονται σε διάφορες περιοχές της Ινδονησίας αφού καταστραφούν τα δένδρα που συγκρατούν τα νερά.

    [14] Οικονομία

    Οι απειλές "πυροδοτούν" το πετρελαίο

    Νέο ιστορικό ρεκόρ

    20/4/2006 7:16:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/4/2006 11:48:41 πμ)

    Νέο ιστορικό ρεκόρ σημείωσε πριν από λίγο στο Λονδίνο η τιμή του μαύρου χρυσού. Στις 11π.μ. ώρα Ελλάδας η τιμή του Μπρεντ διαμορφώθηκε στα 74,10 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας αύξηση 37 σεντς. Νέα αύξηση καταγράφηκε και στη Νέα Υόρκη όπου η τιμή του αμερικανικού αργού έφτασε στα 72,17 δολάρια το βαρέλι, ακριβότερο κατά 82 σεντς, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην κλιμάκωση της κρίσης με αφορμή το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τις αμερικανικές απειλές.Αναλυτές εκτιμούν ότι η κούρσα μπορεί να ξεπεράσει και τα 80 δολάρια το βαρέλι, καθώς έχει επιδεινωθεί η κρίση για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης ενώ εντείνονται και οι φόβοι για ενδεχόμενη στρατιωτική δράση κατά της χώρας, η οποία είναι τέταρτη παγκοσμίως στην κατάταξη των εξαγωγέων μαύρου χρυσού. Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος του Ιράν δήλωσε ότι οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν κάτω της πραγματικής τους αξίας λέγοντας χαρακτηριστικά: "Η παγκόσμια τιμή πετρελαίου δεν έχει φθάσει ακόμη στην πραγματική της αξία. Τα προϊόντα που προέρχονται από το αργό πωλούνται δεκάδες φορές υψηλότερα από όσο χρεώνουν οι χώρες παραγωγής πετρελαίου". Παράλληλα, κάλεσε τις χώρες που παράγουν πετρέλαιο να ιδρύσουν ένα ταμείο για να βοηθήσουν στην ελάφρυνση των πιέσεων που δέχονται οι αναπτυσσόμενες χώρες με κατανάλωση σε πετρέλαιο λόγω της ανόδου των τιμών.

    Στο μεταξύ, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να αποδεσμεύσει αποθέματα πετρελαίου προκειμένου να συμπληρώσει το κενό στις προμήθειες εάν το Ιράν αποφασίσει να διακόψει τις εξαγωγές. Επισημάνθηκε, όμως, ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν τα αποθέματα για τη μείωση των τιμών που καταρρίπτουν το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τρελή κούρσα στις τιμές

    [15] Μπάσκετ

    "Αντίο" από τον Κολοσσό

    20/4/2006 12:20:00 πμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Παρά την έλλειψη κινήτρου, αφού δεν μπορούσε να αποφύγει ούτε με νίκη τον υποβιβασμό, ο Κολοσσός Ρόδου αγωνίστηκε για το γόητρό του απέναντι στην Ολύμπια Λάρισας. Οι παίκτες του Γιώργου Ζευγώλη επικράτησαν με 87-79 των «πορτοκαλί» στο Βενετόκλειο και αύξησαν σε έξι τα ροζ φύλλα τους στην πρώτη ιστορική συμμετοχή του συλλόγου στην Α1 ανδρών στο μπάσκετ. Την 9η θέση συνεχίζει να κυνηγά η Ολύμπια Λάρισας, στην οποία και παρέμεινε, κορυφαία στην ιστορία της ΚΑΕ στην κατηγορία. Για την τιμή του έπαιξε ο Κολοσσός Ρόδου μπροστά στους φιλάθλους του και πρόβαλλε σθεναρή αντίσταση στην Ολύμπια Λάρισας ήδη από το πρώτο ημίχρονο. Οι Άντριαν Πένλαντ και Βασίλης Σούλης έδωσαν τις περισσότερες λύσεις, ενώ Μπράιαντ και Μακρής είχαν επίσης συνεισφορά στο σκοράρισμα. Στον αντίποδα, ο Βαγγέλης Αλεξανδρής είδε τους Άλτον Μέισον και Αλεξάνταρ Ραντόγεβιτς να παλεύουν μόνοι τους και η Ολύμπια ακολουθούσε από απόσταση έξι πόντων, 47-41 στο ημίχρονο.

    Στην τρίτη περίοδο οι Ροδίτες πάτησαν γκάζι, έσφιξαν την άμυνά τους και υποχρέωσαν σε 15 λάθη τους Λαρισαίους μέχρι τη λήξη έναντι μόλις 5 δικών τους. Ο Άντριαν Πένλαντ πέτυχε 24 πόντους, ενώ 14 πρόσθεσαν οι Γιώργος Τσιάκος και Βασίλης Σούλης. Στον αντίποδα, για τους ηττημένους οι 19 πόντοι των Μέισον και Νικολαϊδη, αλλά και οι 17 του Ραντόγεβιτς δεν αποδείχτηκαν αρκετοί για το θετικό αποτέλεσμα.

    Τα δεκάλεπτα: 18-22, 47-41, 71-60, 87-79 Διαιτητές: Τανατζής-Μπήτης-Βαρδάλος

    ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥ (Γιώργος Ζευγώλης): Χάνσελ 4, Πανταζόπουλος, Πένλαντ 24 (1), Παπαδάτος 5 (1), Σκορδάλης, Παναγιωταράκος 1, Λιβιεράτος 2, Νάκιτς 4, Σούλης 14 (3), Μπράιαντ 10, Μακρής 9 (2), Τσιάκος 14 ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ (Βαγγέλης Αλεξανδρής): Βουκαντίνοφ 2, Μέισον 19 (1), Νικολαϊδης 19 (4), Παπαβασιλείου 7 (1), Λάππας 1, Αποστολίδης, Κακλαμάνος 5 (1), Ραντόγεβιτς 17, Γιόνζεν 2, Χαρισμίδης, Μιχαϊλοβιτς 7

    [16] Μπάσκετ

    Τέλος στο σερί ηττών του Άρη

    20/4/2006 12:13:00 πμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ο Άρης έδωσε τέλος στο σερί των τεσσάρων ηττών στις τελευταίες πέντε αναμετρήσεις του σε Ελλάδα και Ευρώπη. Οι παίκτες του Αντρέα Ματσόν "ξέσπασαν" πάνω στον Απόλλωνα Πατρών στο Αλεξάνδρειο και πέτυχαν μία άνετη νίκη με το τελικό 84-69, για την 24η αγωνιστική της Α1 κατηγορίας. Οι γηπεδούχοι διατηρήθηκαν στην πέμπτη θέση του βαθμολογικού πίνακα, ενώ ο Απόλλων, που υπέστη την 9η εκτός έδρας ήττα του, μπαίνει σε... μπελάδες, καθώς ισοβαθμεί στην προτελευταία θέση με Ηρακλή, Μακεδονικό και Γυμναστικό Λάρισας.

    Τα δεκάλεπτα: 20-16, 40-31, 68-43, 84-69 Διαιτητές: Σχινάς-Αρβανιτίδης-Γεωργιάδης

    ΑΡΗΣ (Αντρέα Ματσόν): Καστλ 6 (1), Σιγάλας, Ορφανός 1, Καμπερίδης 3, Μπρούερ 18 (2), Χαριτόπουλος 5, Ασημακόπουλος 6 (2), Ουίλκινσον 12 (1), Πάντιους 20 (4), Καραβανάς, Στακ 13 (3), Πέτροβιτς. ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ (Γιάννης Χριστόπουλος): Καυκής 2, Εκινέ 10, Κουμπούρας 8 (2), Γκιζογιάννης 6, Πέττας 4, Λιούμπιν 4, Τσάκιτς 2, Φορτέ 8, Εϊμπραμς 20 (1), Γκργακτ 5.

    [17] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Καθάρισε" ο άλλος Τουρέ!

    20/4/2006 12:01:00 πμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Η Άρσεναλ αν και έδειξε πως έχει μεγαλύτερη ποιότητα σαν ομάδα από την Βιγιαρεάλ, δεν κατάφερε να πάρει σκορ ασφαλείας ενόψει του δεύτερο ημιτελικού ανάμεσα στις δύο ομάδες στο "Μαδριγάλ" αφού το 1-0 είναι άκρως εύθραυστο από μια επικίνδυνη ομάδα όπως η Βιγιαρεάλ. Οι γηπεδούχοι στην τελευταία τους ευρωπαϊκή υποχρέωση στο "Χάιμπουρι", αφού μεταφέρονται στο νέο τους γήπεδο από την νέα αγωνιστική περίοδο, παρουσιάστηκαν αρκετά ορεξάτοι για ένα γρήγορο γκολ στο ξεκίνημα του αγώνα, "κόλλησαν" όμως στην καλή αμυντική λειτουργία των Ισπανών. Πάντως το γρήγορο γκολ ήρθε έστω και αν ο διαιτητής το ακύρωσε μετά από υπόδειξη του βοηθού του για οφσάιντ του Ανρί σε μια φάση του 12ου λεπτού. Η απόφαση ήταν λανθασμένη αφού ο Γάλλος καλυπτόταν οριακά από τον αμυντικό και αυτό έδωσε την ευκαιρία στους φιλοξενούμενους να ανεβάσουν την απόδοσή τους και να ισορροπήσουν το ματς.

    Τελικά το γκολ ήρθε για τους "κανονιέρηδες" στο 41΄, όταν το κόρνερ του Ανρί, επέστρεψε στον ίδιο, ο Γάλλος επιθετικός σέντραρε εκ νέου, και ο Κόλο Τουρέ, με προβολή από το ύψος της μικρής περιοχής, άνοιξε το σκορ για τους γηπεδούχους. Το δεύτερο ημίχρονο κύλησε στους ίδιους ρυθμούς, με την Άρσεναλ να χάνει σπουδαία ευκαιρία για να διπλασιάσει τα τέρματά της. Το χρονόμετρο του "Χάιμπουρι" έδειχνε το 57ο λεπτό όταν, μετά από συνδυασμό των Πιρές και Έμπουε, ο τελευταίος σέντραρε για τον Ανρί, η προσπάθεια του οποίου κόπηκε από τον Άρθο λίγο πριν η μπάλα περάσει τη γραμμή. Μέχρι το τέλος και οι δύο ομάδες προσπάθησαν για ένα τέρμα, το οποίο τελικά δεν ήρθε και το 1-0 ήταν και το τελικό αποτέλεσμα.

    Διαιτητής: Κόνραντ Πλάουτζ (Αυστρία) Κίτρινες: Αρθο, Ρικέλμε, Τακινάρντι, Φράνκο, Κίκε Αλβάρες

    ΑΡΣΕΝΑΛ: Λέμαν, Φλαμινί, Έμπουε, Σεντέρος, Τουρέ, Φαμπρέγκας, Τζιλμπέρτο, Χλεμπ (80΄ Μπέργκαμπ), Λιούνγκμπεργκ (81΄ Φαν Πέρσι), Πιρές, Ανρί ΒΙΓΙΑΡΕΑΛ: Μπαρμπόζα, Αρουαμπαρένα, Χάβι Βέντα, Άρθο, Κίκε Αλβάρεθ, Τακινάρντι, Ρικέλμε, Σορίν (73΄ Χοσίκο), Σένα, Χοσέ Μάρι (55΄ Φράνκο), Φορλάν (+90΄ Καγιέχα)

    [18] Παράξενα

    Τα φαινόμενα απατούν!

    20/4/2006 10:20:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Τα... "χρειάστηκαν" δύο Γερμανοί έφηβοι που αποφάσισαν να επιδοθούν σε "επικίνδυνες αποστολές"! Ο 15χρονος Χέρμαν Άλντιτζ και ο 16χρονος Γιόχαν Σνάιντερ, από το Κρέφελντ, καθώς κρυφοκοίταζαν από το παράθυρο του γείτονα, εντόπισαν στο κελάρι του ένα... πτώμα! Τρομοκρατημένοι, οι δύο μαθητές κάλεσαν αμέσως την αστυνομία, η οποία έσπευσε αμέσως στον τόπο του εγκλήματος. Ωστόσο, λίγα λεπτά αργότερα το μυστήριο εξιχνιάσθηκε, καθώς το "πτώμα" ήταν από... άχυρα, ένα σκιάχτρο με αντρικά ρούχα και μία πλαστική σακούλα στο "κεφάλι"!


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 20 April 2006 - 8:51:30 UTC