Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-04-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ελλήνων Πάσχα
  • [02] Νέα απαγόρευση κυκλοφορίας

    [01] Κοινωνία

    Χρόνια Πολλά!

    Ελλήνων Πάσχα

    23/4/2006 10:29:00 πμ

    Πηγή: NET 105,8 - ΑΠΕ

    Με τον παραδοσιακό τρόπο, στην Ελλάδα, την Κύπρο και όλες τις κοινότητες του εξωτερικού, γιορτάζουν σήμερα οι Ελληνορθόδοξοι την εορτή της Ανάστασης και το Πάσχα. Τα μεσάνυχτα υποδέχθηκαν στους ναούς το Άγιο Φως, που έφθασε στη χώρα με ειδική πτήση των Ολυμπιακών Αερογραμμών από τα Ιεροσόλυμα. "Ο θρίαμβος της Αναστάσεως πρέπει να βιώνεται ως θρίαμβος της ζωής, της συναδελφώσεως των ανθρώπων, της προοπτικής και της ελπίδας", αναφέρει στο αναστάσιμο μήνυμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με έρευνα της Κάπα Research για λογαριασμό του "Βήματος", το Πάσχα εξακολουθεί να είναι αναπόσπαστο στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας. Εκτός Αθηνών γιορτάζει και αυτή τη χρονιά το Πάσχα η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία. Πάντως, το ψήσιμο του οβελία πραγματοποιείται σήμερα με άστατο καιρό και τοπικές βροχές, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ, βελτίωση του καιρού αναμένεται από το απόγευμα.

    Αναστάσιμα μηνύματα

    Στο βαθύτερο νόημα της Ανάστασης αναφέρονται και τα άλλα μηνύματά των εκκλησιαστικών ηγετών.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, αναφέρει πως "το μήνυμα της θείας αποκάλυψης μεταφράζεται σε πρόταση που αφορά τον τρόπο της προσωπικής υπάρξεως", ενώ, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων Αναστάσιος λέει πως "η Ανάσταση του Χριστού δώρισε στον άνθρωπο τη δυνατότητα αποδέσμευσης απ' το θάνατο, ελευθερία απ τον φόβο και το άγχος που προκαλεί".

    Το Πάσχα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας

    Κοντά στα στρατευμένα νιάτα βρίσκεται και αυτή τη χρονιά η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, θα επισκεφθεί μονάδες της 50ης μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας στο Σουφλί.

    Ο Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, θα επισκεφθεί το μεσημέρι την Φρεγάτα "Κανάρης", στο Λιμάνι της Τήνου.

    Την αεροπορική βάση της Δεκέλειας, στο Τατόι, θα επισκεφθεί στις 12.30 ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, θα επισκεφθεί το γηροκομείο στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Τήνο, ενώ, η Γ.Γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, συνεχίζει την επίσκεψή της στις Λαϊκές Δημοκρατίες της Κίνας και της Κορέας.

    Βασικό στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας

    Το Πάσχα είναι αναπόσπαστο και συνθετικό στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας, διαπιστώνει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών σύμφωνα με έρευνα της Κάπα Research για λογαριασμό του "Βήματος".

    Από τις απαντήσεις, προκύπτει ότι οι περισσότεροι Έλληνες του εσωτερικού επιλέγουν να γιορτάζουν το Πάσχα στον τόπο καταγωγής τους, ότι το 86% πηγαίνουν στην εκκλησία για την Ανάσταση, ότι το 77,2% ψήνουν αρνί και ότι οι απόδημοι είναι περισσότερο προσηλωμένοι στη θρησκευτικότητα των ημερών.

    Εξάλλου, στην ερώτηση "ποια από τις παρακάτω φράσεις για το Πάσχα σάς εκφράζει καλύτερα;", το 51,2% όσων κατοικούν στην Ελλάδα και το 45,7% του απόδημου Ελληνισμού, συγκεντρώνει η απάντηση "μια περίοδος θρησκευτικής κατάνυξης".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Χριστός Ανέστη

    [02] Κόσμος

    Διορία 24 ωρών στον μονάρχη

    Νέα απαγόρευση κυκλοφορίας

    23/4/2006 11:02:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters - ΑΠΕ

    Νέα 11ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας επέβαλαν σήμερα στην πρωτεύουσα του Νεπάλ και τα περίχωρά της οι αρχές, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν νέες μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του βασιλιά Γκιανέντρα. Μάλιστα, στους δρόμους το πρωί της Κυριακής βρίσκονται περισσότεροι στρατιώτες και αστυνομικοί, σε μια ένδειξη ότι οι αρχές προτίθενται να εφαρμόσουν αυστηρότερα την απαγόρευση από ό,τι το Σάββατο. Ωστόσο, τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης μεταδίδουν ότι νωρίς το πρωί της Κυριακής σημειώθηκαν διαδηλώσεις και πως αργότερα σήμερα, αναμένονται μαζικότερες κινητοποιήσεις. Την Παρασκευή, ο μονάρχης προσφέρθηκε να αποκαταστήσει την εξουσία, δίνοντας την εξουσία στο συνασπισμό επτά κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά τα κόμματα απέρριψαν την προσφορά του, αξιώνοντας τροποποίηση του συντάγματος για περιορισμό της εξουσίας του και εκλογές. Ο βασιλιάς, ο οποίος καθαίρεσε την κυβέρνηση και ανέλαβε την πλήρη εξουσία τον Φεβρουάριο του 2005, φέρεται να αποκλείει την ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων. Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση έδωσε το Σάββατο προθεσμία 24 ωρών στον βασιλιά να αποκαταστήσει το κοινοβούλιο του 2002, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα συστήσουν δική τους, παράλληλη κυβέρνηση.

    Σε 14 ανέρχονται οι νεκροί

    Εφημερίδες του Νεπάλ αναφέρουν ότι περισσότεροι από 200 διαδηλωτές τραυματίσθηκαν από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας το Σάββατο. Οι διαδηλωτές προσπαθούσαν να φθάσουν στο κέντρο της πόλης και απείχαν ένα χιλιόμετρο από το παλάτι του βασιλιά όταν οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ.

    Σύμφωνα με την αγγλόφωνη εφημερίδα του Νεπάλ "Himalayan Times", στις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις συμμετέχουν και παιδιά που εργάζονται στις μεταφορές, μαθητές και παιδιά του δρόμου.

    Επικαλούμενη στοιχεία της μη-κυβερνητικής οργάνωσης CWIN, η εφημερίδα ανέφερε ότι τουλάχιστον 212 παιδιά κάτω των 18 ετών έχουν τραυματισθεί μέχρι στιγμής στις διαδηλώσεις σε ολόκληρη την χώρα, από την 6η Απριλίου.

    Οι νεκροί στις διαδηλώσεις από τα πυρά της αστυνομίας και του στρατού ξεπερνούν τους 14.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    The Guardian: Nepalis scorn king's offer

    BBC: Nepal police enforce fresh curfew

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ξανά στους δρόμους

    Σχετικά Links:

    The Himalayan Times


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 23 April 2006 - 8:50:37 UTC