Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-04-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Μπακογιάννη-Γκιουλ
  • [02] Εξέγερση στις φυλακές Τρικάλων
  • [03] Σήμερα η έκθεση της ΙΑΕΑ για το Ιράν
  • [04] Μειώνει τις αμυντικές δαπάνες το Πακιστάν
  • [05] Ισπανο-αγγλική υπόθεση ο τελικός του UEFA
  • [06] Έργα του Καραβάτζιο στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
  • [07] Έβαλαν φυλακή παπαγάλο

    [01] Πολιτική

    Στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ

    Συνάντηση Μπακογιάννη-Γκιουλ

    28/4/2006 11:07:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Με τον Τούρκο ομόλογο της Αμπντουλάχ Γκιουλ συναντήθηκε το πρωί η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, στο περιθώριο των εργασιών του άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, που συνεχίζεται σήμερα στη Σόφια. Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις διμερείς οικονομικές σχέσεις, αλλά και η προετοιμασία της συνάντησης του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Θεσσαλονίκη στο περιθώριο της Διαβαλκανικής Συνόδου Κορυφής. Η κ. Μπακογιάννη θα συναντηθεί επίσης και με τον υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας.

    [02] Κοινωνία

    Στο προαύλιο παραμένουν οι κρατούμενοι

    Εξέγερση στις φυλακές Τρικάλων

    28/4/2006 7:44:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/4/2006 11:28:13 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Έληξε η διορία, που είχε δώσει ο εισαγγελέας στους κρατούμενους στις φυλακές Τρικάλων -οι οποίοι έχουν εξεγερθεί από χθες- να επιστρέψουν στα κελιά τους. Η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, ωστόσο επί τόπου βρίσκεται ισχυρή αστυνομική δύναμη, ενώ έχει αποκλειστεί όλη η γύρω περιοχή. Περίπου 100 κρατούμενοι παραμένουν στο προαύλιο, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησης. Ζητούν ακόμη να μη μετατεθεί στις φυλακές Λάρισας ισοβίτης.

    [03] Κόσμος

    Αδιάλλακτη η στάση της Τεχεράνης

    Σήμερα η έκθεση της ΙΑΕΑ για το Ιράν

    28/4/2006 7:18:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/4/2006 9:21:59 πμ)

    Ανησυχία έχει προκαλέσει στη διεθνή κοινότητα το θέμα για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο της άτυπης Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιείται στη Σόφια. Σήμερα, πρόκειται να παραδοθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) από τον Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, στην οποία αναφέρεται ότι το Ιράν αρνείται να σταματήσει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου- μία διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή καυσίμου για πυρηνικούς πυραύλους, αλλά και στην παραγωγή ενέργειας. Την ίδια ώρα, ο Ιρανός πρέσβης στον ΟΗΕ Τζαβάντ Ζαρίφ δηλώνει ότι δεν πρόκειται η χώρα του να συμμορφωθεί με μία πιθανή απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη χαλιναγώγηση των πυρηνικών φιλοδοξιών του, διότι το πρόγραμμα που αναπτύσσει δεν αποτελεί απειλή για τη διεθνή ασφάλεια. "Εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας λάβει αποφάσεις που δεν βρίσκονται στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του, τότε το Ιράν δεν αισθάνεται υποχρεωμένο να υπακούσει", δήλωσε ο πρεσβευτής του Ιράν.

    Αναμένονται κυρώσεις

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 29 Μαρτίου είχε καλέσει το Ιράν να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, καθώς η Δύση υποπτεύεται ότι αυτή η διαδικασία αποτελεί μέρος ενός μυστικού προγράμματος ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.

    Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Τζον Μπόλτον, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θέλουν να ληφθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας απόφαση με βάση το κεφάλαιο 7 του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που συνεπάγεται κυρώσεις για τη χώρα που θα αγνοήσει τις υποδείξεις του Σώματος. Εξάλλου, ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς, τόνισε σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν σαφές πως ο ΟΗΕ πρέπει να αντιδράσει με αποφασιστικότητα έναντι της Τεχεράνης. Σύμφωνα με τον Νίκολας Μπερνς, η αναφορά που θα παρουσιάσει σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ,Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι θα είναι "άκρως αρνητική" για το Ιράν.

    Όμως ο Τζαβάντ Ζαρίφ επέμεινε ότι το Ιράν είναι υποχρεωμένο να αγνοήσει μία κακή απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, πολύ περισσότερο όταν ο ίδιος ο Ελ Μπαραντέι έχει δηλώσει πως το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης δεν συνιστά άμεση απειλή.

    Εφόσον εγκριθεί μία απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας που θα βασίζεται στο κεφάλαιο 7 του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, παρά τις αντιρρήσεις της Ρωσίας και της Κίνας, και το Ιράν αρνηθεί να υπακούσει, η Δύση θα προχωρήσει σε κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης, αλλά σύμφωνα με διπλωμάτες στην έδρα του ΟΗΕ δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης.

    Πάντως, πριν τεθεί σε ψηφοφορία ένα σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Ιράν, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τα υπουργεία Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας θα συναντηθούν στο Παρίσι, στις 2 Μαΐου. Θα ακολουθήσει η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών αυτών των κρατών, στην έδρα του ΟΗΕ, στις 9 Μαΐου.

    Ο πρεσβευτής του Ιράν στον ΟΗΕ δήλωσε πάντως ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ανοικτές προς συζήτηση διάφορες προτάσεις για την εκτόνωση της κρίσης. Μεταξύ αυτών η πρόταση της Ρωσίας, να γίνεται ο εμπλουτισμός ουρανίου για το Ιράν στο ρωσικό έδαφος, για την οποία ο Ζαρίφ είπε πως "είναι ακόμα ζωντανή".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ράις "καλεί" Συμβούλιο Ασφαλείας

    [04] Κόσμος

    Λόγω οικονομικών δυσκολιών

    Μειώνει τις αμυντικές δαπάνες το Πακιστάν

    28/4/2006 8:00:00 πμ

    Το Πακιστάν ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τον αριθμό των αεροσκαφών F-16 που προτίθεται να αγοράσει από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον Πακιστανό υπουργό Εξωτερικών, Ριάζ Μουχάμαντ Χαν, οι πιέσεις που υπάρχουν στην εθνική οικονομία του Πακιστάν μετά τον καταστροφικό σεισμό του Οκτωβρίου, υποχρεώνουν την κυβέρνηση να μειώσει τις δαπάνες για την προμήθεια των αεροσκαφών. Ωστόσο δεν διευκρίνισε πόσα F-16 θα αγοραστούν τελικά από το Πακιστάν. Ο Ριάζ Μουχάμαντ Χαν έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς, στην Ουάσινγκτον, στο πλαίσιο του νέου στρατηγικού διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες.

    [05] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ισπανο-αγγλική υπόθεση ο τελικός του UEFA

    28/4/2006 11:06:00 πμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Μετά τους επαναληπτικούς του ημιτελικού, βρέθηκε το ζευγάρι του τελικού του Κυπέλλου UEFA που θα γίνει στις 10 Μαΐου στο "Φίλιπς Στάντιον" του Αϊντχόφεν. Σεβίλλη και Μίντλεσμπρο επικράτησαν των Σάλκε και Στεάουα Βουκουρεστίου με 1-0 και 4-2 αντίστοιχα (πρώτα παιχνίδια 0-0 και 1-0), όπου θα τεθούν αντιμέτωποι με στόχο το τρόπαιο.

    Το πολύ μεγάλο παιχνίδι έγινε στο "Ρίβερ Σάιντ". Η Στεάουα, έκανε εντυπωσιακό ξεκίνημα και μόλις στο 24 κατάφερε να προηγηθεί με 0-2 με γκολ των Ντίκα (16) και Γκόιαν (24). Η ομάδα του Βουκουρεστίου απέκτησε έτσι μεγάλο πλεονέκτημα για την πρόκριση αφού και στο πρώτο παιχνίδι είχε επικρατήσει με 1-0. Όμως η απάντηση της "Μπόρο" ήταν άμεση και ήρθε δια χειρός Μακαρόνε. Ο Ιταλός μπήκε στο παιχνίδι και στο 26΄κατάφερε αρχικά να μειώσει σε 1-2. Στο δεύτερο ημίχρονο η Μίντλεσμπρο μπήκε δυνατά και στο 64΄κατάφερε να ισοφαρίσει με τον Βίντουκα σε 2-2. Στο 73 ο Ρίντοκ έκανε το 3-2 και η ολική ανατροπή για τους Άγγλους έγινε στο 89 και πάλι με τον Μακαρόνε που "έγραψε" το 4-2 και έδωσε την πρόκριση για τον μεγάλο τελικό στην ομάδα του. Παράλληλα, αυτό το αποτέλεσμα ευνόησε και την Ελλάδα, αφού μετά τον αποκλεισμό της Στεάουα, θα μπορέσουμε να έχουμε και τη μεθεπόμενη περίοδο 6 ελληνικές ομάδες στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Στο άλλο παιχνίδι χρειάστηκε η παράταση για το ποια ομάδα θα πάρει το εισιτήριο. Με το πρώτο παιχνίδι στο 0-0, Σεβίλλη και Σάλκε στο "Σάντσεθ Πιχουάν" προσπάθησαν να διαφυλάξουν τα νώτα τους και έτσι η κανονική διάρκεια δεν έβγαλε νικητή. Στην παράταση οι Σεβιγιάνοι ήταν καλύτεροι και στο 101 κατάφεραν να πετύχουν το πολυπόθητο γκολ με τον Πουέρτα και να πάρουν την πρόκριση για τον τελικό.

    ΗΜΙΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ

    Α.ΣΕΒΙΛΗ (Ισπανία)-Σάλκε (Γερμανία) 1-0 παρ.*(0-0)

    *Η κανονική διάρκεια του αγώνα έληξε χωρίς σκορ

    Β.ΜΙΝΤΛΕΣΜΠΡΟ (Αγγλία)-Στεάουα Βουκ. (Ρουμανία) 4-2 (0-1)

    *Με κεφαλαία οι ομάδες που προκρίθηκαν

    ΤΕΛΙΚΟΣ (θα διεξαχθεί στις 10 Μαϊου στο «Φίλιπς Στάντιον» του Αϊντχόφεν)

    Σεβίλη (Ισπανία)-Μίντλεσμπρο (Αγγλία)

    [06] Πολιτισμός

    Εως τα τέλη Ιουνίου θα διαρκέσει η έκθεση

    Έργα του Καραβάτζιο στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

    28/4/2006 8:46:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης φιλοξενεί η έκθεση "Καραβάτζιο και 17ος αιώνας", που αποτελείται από τρία έργα του Ιταλού "μαέστρο" και 11 έργα "καραβατζιστών", ζωγράφων του 17ου αιώνα που επηρεάστηκαν, εμπνεύστηκαν ή τον μιμήθηκαν. Την έκθεση εγκαινίασε το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ακόμη ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης και ο πρέσβης της Ιταλίας στην Αθήνα Τζιαν Πάολο Καβαράι. Ο κ. Βουλγαράκης στο χαιρετισμό του επεσήμανε ότι το κοινό θα έχει την ευκαιρία να έρθει σε άμεση επαφή "με την υποβλητική εσωστρέφεια και την ένταση των φωτοσκιάσεων του Καραβάτζιο, ενός μεγάλου δασκάλου της ζωγραφικής που ενδιαφέρει το ευρύτερο κοινό και όχι αποκλειστικά τους ειδικούς της τέχνης, το έργο και η ζωή του οποίου έχει αποτυπωθεί σε ταινίες και βιβλία". Ο πρέσβης της Ιταλίας στην Αθήνα, ο οποίος μετέφερε τον χαιρετισμό του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, υπό την αιγίδα του οποίου τελεί η έκθεση, ανέφερε ότι η έκθεση "αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία να εδραιωθούν περαιτέρω οι σχέσεις Ιταλίας και Ελλάδας, που βασίζονται ούτως ή άλλως" σε μια παράδοση φιλίας και συνεργασίας. Επίσης, αναφέρθηκε με θερμά λόγια στην Ειρήνη Παπά, η οποία -όπως είπε- θεωρείται στην Ιταλία, σύμβολο της ελληνοϊταλικής φιλίας, μάλιστα την αποκάλεσε "Ειρήνη-Φως-Παπά".

    [07] Παράξενα

    Για να ομολογήσει το αφεντικό του

    Έβαλαν φυλακή παπαγάλο

    28/4/2006 10:00:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Όχι μία, ούτε δύο, αλλά πέντε ολόκληρες μέρες πέρασε στη φυλακή ένας παπαγάλος από την Αργεντινή. Που βρέθηκε πίσω από τα κάγκελα δεν ήταν φταίξιμο δικό του, αλλά της γοητείας του! Βλέπετε τόσο ξεχωριστός φαίνεται πως είναι, που οι δυο διεκδικητές της ιδιοκτησίας του έφτασαν στα δικαστήρια για να ξεκαθαρίσουν σε ποιον ανήκει! Όταν ο δικαστής Κάρλος είδε τους γείτονες Χόρχε Μασάδο και Αρ Βέγκα να τσακώνονται για τον Πέπο, αποφάσισε, ότι υπήρχε μόνο μια λύση: να κλείσουν τον περίφημο παπαγάλο φυλακή μέχρι να ομολογήσει ποιος είναι το αφεντικό του. Έτσι ο Πέπο μπήκε σε ένα κελί και έζησε αρκετές ώρες "ανάκρισης" μέχρι που ομολόγησε! Μετά από πέντε μέρες είπε "Χόρχε" και μάλιστα τραγούδησε το ρεφρέν από τον ύμνο της ποδοσφαιρικής ομάδας Σαν Λορέντζο, της αγαπημένης του αφεντικού του. Συγκινημένος ο Χόρχε Μασάδο έσπευσε να παραλάβει το αγαπημένο του πτηνό, ενώ δήλωσε, ότι ήταν σίγουρος, πως ο Πέπο δε θα τον απογοήτευε γιατί είναι πραγματικός φίλος και υποστηρικτής της Σαν Λορέντζο!


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 28 April 2006 - 8:51:53 UTC