Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-05-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παρέμβαση Παπανδρέου
  • [02] Για παραποίηση μιλά ο Κεφαλογιάννης
  • [03] Συνάντηση Βουλγαράκη -Αλογοσκούφη
  • [04] Στα ΕΛΤΑ ο Αλαβάνος
  • [05] Στην Αθήνα το Ευρ. Κοινωνικό Φόρουμ
  • [06] Βρέθηκαν και άλλα αρχαία
  • [07] "Πυρετός" για το Ιράν
  • [08] Οκτώ Ρίχτερ ανοικτά της Αυστραλίας
  • [09] Επίθεση αυτοκτονίας στη Φαλούτζα
  • [10] Καμία αλλαγή πολιτικής
  • [11] Ολοκλήρη... 11άδα στον αθλητικό δικαστή
  • [12] Στη Βουλή η νέα δομή του ποδοσφαίρου
  • [13] Αδιάφορη… νίκη
  • [14] Εύκολη νίκη ο Ολυμπιακός
  • [15] "Αντίο" με ήττα
  • [16] Πρεμιέρα με Μάρα στο Βόλο
  • [17] Η χρυσή "πίτα" του Μουντιάλ
  • [18] Κατέληξε στους 11 ο Παρεϊρα
  • [19] Μπήκε "σφήνα" η "Γιούβε" για Ανρί
  • [20] Οδεύει προς "διαζύγιο" ο Ντίντα
  • [21] Ροκ βραδιά στο Μέγαρο
  • [22] Λυρικός Κόσμος

    [01] Πολιτική

    Στην αντιπαράθεση κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ

    Παρέμβαση Παπανδρέου

    3/5/2006 2:12:00 μμ

    Έμμεση ήταν η παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου στην αντιπαράθεση κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τις δηλώσεις Πάγκαλου για τις δημοτικές εκλογές και την απάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στη συνεδρίαση των συντονιστών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι χρέος των στελεχών του Κινήματος είναι να παραμένουν προσηλωμένα στην υπεύθυνη κριτική και στη διατύπωση υπεύθυνων προτάσεων για τη χώρα. Ο κ. Παπανδρέου είχε λίγο αργότερα και κατά ιδίαν συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο στο γραφείο του στη Βουλή όπου συζήτησε θέματα που αφορούσαν τις δημοτικές εκλογές αλλά και το ασφαλιστικό. Από την πλευρά του ο Θόδωρος Πάγκαλος μιλώντας στην εκπομπη "Κοινωνία ώρα 8" του τηλεοπτικού σταθμού "ΜΕΓΚΑ" υποστήριξε τη θέση του ότι, στους μεγάλους Δήμους πρέπει να θέσουν υποψηφιότητα κορυφαία πολιτικά στελέχη και όταν ρωτήθηκε αν με τα όσα είπε στα "ΝΕΑ" φωτογράφιζε τον Ευάγγελο Βενιζέλο επέμεινε πως δεν μίλησε για κανένα. Με αφορμή τις τριβές στο ΠΑΣΟΚ για τις υποψηφιότητες στις δημοτικές εκλογές ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σχολίασε ότι πρέπει να υπάρχουν κανόνες .

    Κριτική στην Κυβέρνηση

    Ο κύριος Παπανδρέου αναφέρθηκε επίσης στις τρέχουσες εξελίξεις, αλλά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με αφορμή την αυριανή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο ομόλογό του, στη Θεσσαλονίκη.

    "Αύριο θα συναντηθεί ο κ. Καραμανλής με τον κ. Ερντογάν. Παρότι ευχόμαστε πάντα σε αυτές τις συναντήσεις το καλύτερο, η εμπειρία μας των τελευταίων δύο ετών μας έχει κάνει ιδιαίτερα ανήσυχους. Έχουμε γίνει μάρτυρες της όξυνσης των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας αλλά και των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ", είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι "έχω επανειλημμένα τονίσει ότι η Κυβέρνηση και ο κ. Καραμανλής έχασαν δύο μεγάλες ιστορικές ευκαιρίες για να θέσουν γερά τα θεμέλια μιας ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, ενώ μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσαμε να έχουμε θέσει και θέματα ιδιαίτερου εθνικού ενδιαφέροντος, όπως το Κυπριακό και οι διμερείς μας σχέσεις με τρόπο και σωστό και δεσμευτικό".

    "Περιμέναμε από την Κυβέρνηση αυτή και τον κ. Καραμανλή προσωπικά να δώσει συνέχεια στην πετυχημένη πολιτική μας του Ελσίνκι. Εμείς είχαμε καταφέρει να μετατρέψουμε τα θέματα αυτά σε ευρωπαϊκά. Σήμερα η κυβέρνηση και ο κ. Καραμανλής κατάφεραν να μετατρέψουν τα θέματα αυτά σε διμερή και πρόσφατα επανέφεραν τις ΗΠΑ ως βασικό διαμεσολαβητή των σχέσεών μας με την Τουρκία", είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Αναφερόμενος στο θέμα του Ιράν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το ΠΑΣΟΚ ως Κίνημα επί των ημερών του Ανδρέα Παπανδρέου ακόμα είχε πάρει ξεκάθαρη θέση ενάντια στην εξάπλωση των πυρηνικών όπλων και υπέρ του περιορισμού των υπαρχόντων πυρηνικών οπλοστασίων και χαρακτήρισε την εξάπλωση των μαζικών όπλων καταστροφής ως μια από τις μεγαλύτερες απειλές για κράτη και λαούς.

    "Εμείς στηρίζουμε τη διπλωματική και ειρηνική επίλυση του προβλήματος μέσα από πολυμερή διαβούλευση, σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου", είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι το θέμα εντάσσεται και σε μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα αντιπαράθεσης μεταξύ Δύσης και Ισλάμ.

    "Η Ελλάδα έχει δυνατότητα να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο σ αυτή την αναδυόμενη σύγκρουση, γιατί έχει παραδοσιακές σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής και έχει τη δυνατότητα επικοινωνίας, συνεννόησης και δημιουργίας γέφυρας κατανόησης μεταξύ Ευρώπης, Δύσης και Αραβικών και Μουσουλμανικών χωρών. Αρκεί να μην είναι απούσα, και σήμερα είναι απούσα. Είμαστε μέρος του προβλήματος και όχι μέρος της λύσης", υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

    Παράλληλα, επέκρινε την Κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι διαθέτει κρυφή ατζέντα για την οικονομία, την οποία -όπως επισήμανε- προσπαθεί να προωθήσει, κρυπτόμενη από τη μάσκα της μεταρρύθμισης. "Μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών η Κυβέρνηση δείχνει ότι δεν μπορεί να εκτιμήσει σωστά τις κρίσιμες εξελίξεις εντός της χώρας, αλλά και σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο", ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι τα διεθνή γεγονότα επηρεάζουν και την καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη και τόνισε ότι σε αυτή τη συγκυρία ο αγρότης, ο χαμηλοσυνταξιούχος και ο ελεύθερος επαγγελματίας βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται, καθώς και την αθέμιτη κερδοσκοπία των μεσαζόντων χωρίς την παραμικρή προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης.

    "Η Νέα Δημοκρατία ανήμπορη να αντιμετωπίσει τις εξελίξεις προσπαθεί επίμονα να προωθήσει την δική της ατζέντα που είναι κομματική και ρουσφετολογική και κρύβεται πίσω από τη μάσκα της συναίνεσης και της μεταρρύθμισης, αλλά ούτε συναίνεση επιθυμεί ούτε μεταρρύθμιση μπορεί να φέρει και ενώ η πολιτική συγκυρία τρέχει η Νέα Δημοκρατία έχει καθηλωθεί σε βαθιά πολιτική πελατειακή σήψη", ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει κάθε μέρα να αντιπαραθέτει τη δική του υπεύθυνη πολιτική και τις προτάσεις του, θα αναδεικνύει τις πολιτικές του διαφορές με τη Νέα Δημοκρατία και να δίνει ελπίδα στον ελληνικό λαό και υπογράμμισε ότι σ αυτή τη συγκυρία το χρέος μας στον τόπο είναι να αναδεικνύουμε την πολιτική ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας από τη μία και να ενισχύουμε από την άλλη την εμπιστοσύνη που ήδη μας δείχνει ο ελληνικός λαός με τις θέσεις και τις προτάσεις μας.

    Τέλος, ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τους βουλευτές να δείξουν προσήλωση απέναντι στα προβλήματα του τόπου, στους στόχους του ΠΑΣΟΚ και στη δράση του και όπως χαρακτηριστικά τόνισε "σήμερα ως αντιπολίτευση και αύριο ως κυβέρνηση".

    Aπάντηση Ρουσόπουλου

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ τόνισε:

    "Ο κ. Παπανδρέου επιχείρησε σήμερα να δηλώσει «παρών», καταφεύγοντας και πάλι στη διαστρέβλωση, στην άρνηση, στην κινδυνολογία, στο λαϊκισμό.

    Για μια ακόμη φορά, επιχείρησε να αποδώσει σε άλλους προβλήματα που είναι ταυτισμένα με το ΠΑΣΟΚ:

    - Οι χαμένες για τον Τόπο ευκαιρίες, φέρουν σφραγίδα ΠΑΣΟΚ. - Η απουσία υπεύθυνου πολιτικού λόγου, καθαρών θέσεων, ρεαλιστικών προτάσεων, φέρει σφραγίδα ΠΑΣΟΚ. - Οι κρυφές ατζέντες, όπως καθημερινά αποκαλύπτεται, φέρουν σφραγίδα ΠΑΣΟΚ".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αντιδράσεις από τη συνέντευξη Πάγκαλου

    Για όλους και για όλα ο Πάγκαλος

    [02] Πολιτική

    Των δηλώσεων του περί διαφθοράς και διαπλοκής

    Για παραποίηση μιλά ο Κεφαλογιάννης

    3/5/2006 12:35:00 μμ

    Για παραποίηση δηλώσεών του περί διαφθοράς και διαπλοκής κάνει λόγο ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης σχολιάζοντας σημερινά δημοσιεύματα. "Παραποιήθηκε, κατά πως ήθελε ο καθένας, μια συζήτηση που είχα με επίκεντρο θέματα διαφθοράς και διαπλοκής. Η σημερινή Κυβέρνηση, τονίζει στη δήλωσή του ο Υπουργός, κάνει μια μεγάλη προσπάθεια στον τομέα της διαφθοράς και της διαπλοκής. Είναι αυτονόητο ότι η προσπάθεια αυτή αποτελεί υποχρέωση όλων μας, και των κομμάτων και των πολιτικών και των δημοσιογράφων και τελικά και των πολιτών. Αυτό ανέδειξα στη συζήτησή μου με ορισμένους δημοσιογράφους ως τον μόνο δρόμο για μια δημοκρατία με ποιότητα. Αυτοί οι οποίοι ερμηνεύουν και παρερμηνεύουν αποσπασματικά φράσεις και έννοιες απλώς δημιουργούν εντυπώσεις οι οποίες είναι μακράν της αλήθειας των όσων είπα". Σχολιάζοντας σχετικά ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, παρέπεμψε στην ανακοίνωση του Υπουργού: "Εχει κάνει δηλώσεις με τις οποίες ξεκαθαρίζει ότι επιχειρείται ερμηνεία και παρερμηνεία αποσπασμάτων φράσεων και εννοιών, δημιουργώντας έτσι εσφαλμένες εντυπώσεις, μακράν των όσων είπε", τόνισε.

    Ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, από το Κατάρ, όπου συνόδευε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, φέρεται να έκανε λόγο για σχέσεις με συμφέροντα και κατηγόρησε δημοσιογράφους, εκδότες και πολιτικούς για διαφθορά.

    Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ο κ. Κεφαλογιάννης φέρεται να είπε ότι "οι πολιτικοί είναι καραγκιόζηδες επειδή συντηρούν το αρρωστημένο κλίμα διαπλοκής που κυριαρχεί στη χώρα". Του αποδίδεται, επίσης, η φράση ότι "ο κόσμος θα μας ξαναψηφίσει γιατί είμαστε καλά παιδιά, κολεγιόπαιδα, ενώ τους άλλους τους ξέρει και γνωρίζει τί έκαναν τόσα χρόνια".

    Εξάλλου ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με όσα φέρεται ότι είπε ο κ. Μ. Κεφαλογιάννης, δήλωσε μεταξύ άλλων: "Θέλω να πιστεύω ότι ο κ. Κεφαλογιάννης δεν αυτοχαρακτηρίστηκε καραγκιόζης, ούτε αποκάλεσε την Κυβέρνηση Κυβέρνηση καραγκιόζηδων. Διότι στην αντίθετη περίπτωση θα έπρεπε ήδη να έχει φύγει από την Κυβέρνηση".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, στο πλαίσιο της εισήγησής του στη συνεδρίαση των Συντονιστών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του και αναφερόμενος στο ίδιο ζήτημα είπε: "Προσωπικά εγώ δεν θα χαρακτήριζα την Κυβέρνηση καραγκιόζηδες, αν και ο συσχετισμός με ένα θέατρο σκιών είναι δελεαστικός, γιατί πίσω απ όλα αυτά τα γεγονότα είναι κρυμμένη η Δεξιά και όλο και περισσότερο αναδεικνύεται η γνωστή δεξιά αντίληψη", ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τα μείζονα θέματα που αναδεικνύονται με επικοινωνιακό και όχι ουσιαστικό τρόπο.

    Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Γ. Καρατζαφέρης, ερωτηθείς για τις δηλώσεις των κ. Μ. Κεφαλογιάννη και Θ. Πάγκαλου, δήλωσε: "Ενώ ο κόσμος πνίγεται από ακρίβεια, ανεργία, πιστωτικές κάρτες, βενζίνη και άλλα, οι πρωτοκλασάτοι των δύο κομμάτων εξουσίας συναγωνίζονται σε ακραίους χαρακτηρισμούς. Από τη μία πλευρά τα "ψώνια" του ΠΑΣΟΚ και από την άλλη οι "καραγκιόζηδες" της ΝΔ. Συγχαρητήρια για τον πολιτικό πολιτισμό που διδάσκουν στους πολίτες".

    [03] Πολιτική

    Συνεργασία για θέματα πολιτισμού

    Συνάντηση Βουλγαράκη -Αλογοσκούφη

    3/5/2006 3:56:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού του υπουργείου Πολιτισμού για το 2006 εξετάσθηκε σε συνάντηση που είχαν την Τετάρτη, οι υπουργοί Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης και Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίσθηκε την επόμενη εβδομάδα να συνεδριάσουν οι γενικοί γραμματείς των δύο υπουργείων, ώστε να εξεταστούν και να δρομολογηθούν τα προγράμματα του Υπουργείου. Στόχος να εξελιχθούν αποτελεσματικά οι δραστηριότητες του ΥΠΠΟ. Αμέσως μετά ο κ. Βουλγαράκης εξέφρασε την ικανοποίησή του από τα αποτελέσματα της συνάντησης ενώ εξέφρασε την πίστη του ότι τα οικονομικά τρέχοντα ζητήματα του ΥΠΠΟ θα διευθετηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μάλιστα έκανε λόγο για έκτακτες αποφάσεις από πλευράς υπουργείου Οικονομίας που θα ενισχύσουν τον τομέα του Πολιτισμού, όπου η κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα. Σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, αναφέρεται ότι ο πολιτισμός αποτελεί βασική προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, η οποία αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες που έχει για τη στήριξή του.

    [04] Πολιτική

    24ωρη πανελλαδική απεργία την Πέμπτη

    Στα ΕΛΤΑ ο Αλαβάνος

    3/5/2006 3:37:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/5/2006 6:59:04 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕτ 105,8

    Τις εγκαταστάσεις του διαμετακομιστικού κέντρου των Ελληνικών Ταχυδρομείων επισκέφτηκε το πρωί ο πρόεδρος του Συνασπισμού. Ο Αλέκος Αλαβάνος τάχθηκε εναντίον της ιδιωτικοποίησης του Ταμιευτηρίου και υπέρ της ενοποίησης των Ελληνικών Ταχυδρομείων με αυτό. Όπως τόνισε τάσσεται στο πλευρό των υπαλλήλων, οι οποίοι κατεβαίνουν αύριο σε κινητοποιήσεις και εξαπέλυσε τα πυρά του εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα αυτό. Οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ έχουν εξαγγείλει για αύριο 24ωρη πανελλαδική απεργία διαμαρτυρόμενοι για τις διαδικασίες που ακολουθεί η κυβέρνηση σχετικά με την είσοδο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο Χρηματιστήριο, η οποία, όπως εκτιμούν, αποβαίνει σε βάρος των ΕΛΤΑ.

    [05] Πολιτική

    Μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο το Σάββατο

    Στην Αθήνα το Ευρ. Κοινωνικό Φόρουμ

    3/5/2006 1:02:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αρχίζουν την Πέμπτη στην Αθήνα οι εργασίες του 4ου Κοινωνικού Ευρωπαϊκού Φόρουμ. Το σήμα έναρξης θα δοθεί την Τετάρτη στις 8 το βράδυ με τη διοργάνωση συναυλίας στην πλατεία Κοτζιά, οπότε θα απαγορευτεί η στάση και η στάθμευση καθώς και η κυκλοφορία των οχημάτων από τις 4 το απόγευμα μέχρι το τέλος των εκδηλώσεων στην οδό Αθηνάς, στην Πειραιώς από την Ιερά Οδό μέχρι την Ομόνοια, στην Πεσματζόγλου από τη Σταδίου μέχρι την Αριστείδου και στη Σοφοκλέους από την Αριστείδου έως την Αθηνάς. Οι εργασίες αρχίζουν την επομένη με τα σεμινάρια των κινημάτων και των οργανώσεων.

    Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες οι διοργανωτές από την Ελλάδα επισημάνθηκε ότι στόχος είναι να δοθεί μήνυμα αλληλεγγύης για τους λαούς όλου του κόσμου που αγωνίζονται ενάντια στους πολέμους, την παγκοσμιοποίηση και τις πολιτικές του φιλελευθερισμού. Το Φόρουμ θα διαρκέσει έως τις 7 Μαΐου και θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις μπάσκετ και ξιφασκίας στο πρώην Δυτικό Αεροδρόμιο. Στη διάρκεια του θα λάβουν χώρα 277 συζητήσεις, ενώ θα συμμετάσχουν περισσότερες από 1.000 οργανώσεις. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην αντιπολεμική συναυλία της Παρασκευής που θα γίνει στους χώρους του Φόρουμ, στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο το Σάββατο στις 3 το απόγευμα στο Πεδίο του Άρεως και στη συνέλευση των κινημάτων στις 10 το πρωί της Κυριακής.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρου απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχει συνεργασία με την αστυνομία για την περιφρούρηση του συλλαλητηρίου είπε ότι τόσο το συνδικαλιστικό κίνημα όσο και τα υπόλοιπα κινήματα είναι σε θέση να περιφρουρήσουν τη διαδήλωση. Από την πλευρά του ο Γ. Αλμπάνης, μέλος της οργανωτικής επιτροπής υποστήριξε ότι καλλιεργείται κλίμα τρομοκρατίας ώστε η συμμετοχή στο συλλαλητήριο να είναι μικρή, ενώ ο Πέτρος Κωσταντίνου, εκπροσωπώντας την "Πρωτοβουλία Γένοβα 2001" και τη Συμμαχία "Σταματήστε τον Πόλεμο", ισχυρίστηκε ότι γίνονται προσπάθειες παρεμπόδισης ομιλητών να φτάσουν στην Ελλάδα. Από την πλευρά του ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Αλέκος Καλύβης κάλεσε τους εργαζόμενους και τη νεολαία να συμμετάσχουν μαζικά στις εκδηλώσεις του Φόρουμ, το οποίο όπως είπε θα αποτελέσει ισχυρό πόλο αντίδρασης στις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζονται παγκοσμίως. Το ΚΚΕ δεν συμμετέχει στις διαδηλώσεις.

    Επί ποδός Αστυνομία

    Σύμφωνα με τους διοργανωτές εκτιμάται ότι περίπου 10.000 θα είναι οι διαδηλωτές που θα έρθουν από το εξωτερικό και οι οποίοι θα μείνουν σε ξενοδοχεία, αλλά και σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στις εγκαταστάσεις του πρώην δυτικού αεροδρομίου. Οι αφίξεις έχουν ξεκινήσει και η Αστυνομία βρίσκεται σε επαγρύπνηση από την Πρωτομαγιά φρουρώντας στόχους στην πρωτεύουσα, όπως πρεσβείες, επιχειρήσεις, κλπ ενώ υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τις ευρωπαϊκές αστυνομίες και την Ιντερπόλ.

    Για την ομαλή διεξαγωγή των εκδηλώσεων και την πρόληψη τυχόν επεισοδίων θα χρησιμοποιηθούν όλες τις μέρες περίπου 8.000 αστυνομικοί (700 άρχισαν να έρχονται ήδη από την επαρχία) ενώ για την πορεία θα διατεθούν πάνω από 3.500 χιλιάδες και τα μέτρα θα είναι πιο ενισχυμένα από τις πορείες του Πολυτεχνείου. Οι αξιωματικοί της Αστυνομίας είχαν ήδη συναντήσεις με τους διοργανωτές των εκδηλώσεων οι οποίοι έχουν δηλώσει πως θα περιφρουρούν την πορεία για να μην υπάρξουν έκτροπα από εξτρεμιστικά στοιχεία ενώ μεγάλο βάρος της αστυνόμευσης θα πέσει στις εκδηλώσεις ενός "αντιφόρουμ" που θα πραγματοποιήσουν αναρχικοί στο Πολυτεχνείο και οι οποίοι όπως έχουν προαναγγείλει το μεσημέρι του Σαββάτου θα πραγματοποιήσουν δική τους συγκέντρωση στην πλατεία Μοναστηρακίου.

    [06] Κοινωνία

    Στο σπίτι της Μάριον Τρου

    Βρέθηκαν και άλλα αρχαία

    3/5/2006 3:58:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Νέα παρτίδα αρχαίων αντικειμένων βρέθηκε στο σπίτι της πρώην επιμελήτριας του ιδιωτικού Αμερικανικού Μουσείου Πωλ Γκετί, Μάριον Τρου στην Πάρο, στο πλαίσιο της έρευνας για το κύκλωμα της αρχαιοκαπηλίας, που εντοπίστηκε μετά τα ευρήματα στη βίλα Παπαδημητρίου στη Σχοινούσα. Η Δίωξη Αρχαιοκαπηλίας πραγματοποίησε νέα έρευνα στο σπίτι της Μάριον Τρου και βρήκε άλλα 12 αρχαία αντικείμενα. Συγκεκριμένα ανακάλυψε δύο μαρμάρινες σαρκοφάγους, οχτώ μαρμάρινες κέραμοι διαφόρων διαστάσεων, μία ακανόνιστη μαρμάρινη πλάκα αρχαίου πιεστηρίου και ένα λίθινο ιγδίο. Σε βάρος της Μάριον Τρου σχηματίζεται δικογραφία, ενώ η ίδια απουσιάζει στο εξωτερικό.

    [07] Κόσμος

    Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας

    "Πυρετός" για το Ιράν

    3/5/2006 3:23:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάζει στις 11 το βράδυ (ώρα Ελλάδας), στη Νέα Υόρκη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητήσει την έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Οι φήμες για τα σχέδια ψηφίσματος που προωθούν ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία δίνουν και παίρνουν, ενώ πολλοί μιλούν για δύο σχέδια, αναλόγως με τη στάση που θα τηρήσουν Κίνα και Ρωσία, οι οποίες εξακολουθούν να αντιτίθενται στην επιβολή κυρώσεων στην Τεχεράνη. Το διπλωματικό "παζάρι" αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες ημέρες, ενόψει και της κρίσιμης συνεδρίασης των Υπουργών Εξωτερικών των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας, την ερχόμενη Τρίτη στην έδρα του ΟΗΕ. Στο μεταξύ, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνάντηση του Αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους, με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, όπου θα διαφανούν και οι προθέσεις του Βερολίνου.

    Στο επίκεντρο οι κυρώσεις

    Δύο εκδοχές φαίνεται ότι έχει το σχέδιο ψηφίσματος που προωθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία.

    Το πρώτο και πιο ήπιο σχέδιο εκτιμάται πως θα δίνει στην Τεχεράνη τρίμηνη προθεσμία για να αναστείλει το πυρηνικό της πρόγραμμα, ενώ, σε περίπτωση που εκπνεύσει η προθεσμία, θα απαιτηθεί δεύτερο ψήφισμα για την επιβολή κυρώσεων.

    Από την άλλη, το δεύτερο σχέδιο θα επικαλείται το κεφάλαιο 7 της Χάρτας του ΟΗΕ, που καθιστά δεσμευτική για το Ιράν την εφαρμογή του. Το εν λόγω κεφάλαιο ανοίγει το δρόμο για την επιβολή κυρώσεων, αλλά και για τη χρήση στρατιωτικής βίας, "εάν διαπιστωθεί απειλή για τη διεθνή ειρήνη".

    Ωστόσο, η υιοθέτηση του φημολογούμενου πρώτου σχεδίου φαίνεται πιθανότερη, καθώς Κίνα και Ρωσία αντιδρούν στην επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν.

    Από την πλευρά της, η Τεχεράνη εμμένει στη στάση της, τονίζοντας ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα έχει ειρηνικούς σκοπούς, ενώ ανακοίνωσε πως η διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου "άγγιξε" το 4,8%, ποσοστό αρκετό για την παραγωγή πυρηνικού καυσίμου. Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της χώρας και επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Γολάμ Ρεζά Αγαζαντέχ, ανακοίνωσε την ανακάλυψη σημαντικού επιφανειακού κοιτάσματος ουρανίου στο νότιο Ιράν.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    CNN: U.S. leads drive on Iran sanctions

    Die Welt: Grundzuge einer UN-Resolution gegen den Iran liegt vor

    ABC: Western powers make case on Iran to U.N. council

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διπλωματικός μαραθώνιος

    [08] Κόσμος

    Οκτώ Ρίχτερ ανοικτά της Αυστραλίας

    3/5/2006 7:39:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/5/2006 7:49:29 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ

    Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε την περιοχή των νήσων Τόγκα, στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της Αυστραλίας. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα USGS, ο σεισμός έγινε αισθητός στις 18.26 ώρα Ελλάδος. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές. Όπως ανακοίνωσε το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι του Ειρηνικού (PTWC), εκδόθηκε προειδοποίηση για παλιρροϊκό κύμα στη Νέα Ζηλανδία.

    [09] Ιράκ

    Δεκαοκτώ νεκροί και 30 τραυματίες

    Επίθεση αυτοκτονίας στη Φαλούτζα

    3/5/2006 2:08:00 μμ

    Δεκαοκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 30 τραυματίστηκαν σήμερα σε επίθεση αυτοκτονίας στη Φαλούτζα, έξω από κέντρο στρατολογίας όπου είχαν συγκεντρωθεί άνδρες για να ζητήσουν δουλειά στις αστυνομικές δυνάμεις. Οπως ανακοίνωσαν πηγές των δυνάμεων ασφαλείας, ένας καμικάζι ζωσμένος με εκρηκτικά ανατινάχθηκε μπροστά σε μια ουρά ανθρώπων οι οποίοι ζητούσαν να προσληφθούν στην αστυνομία της Φαλούτζα, με αποτέλεσμα να σκοτώσει 18 άτομα και να τραυματίσει 30. Οι επιθέσεις με στόχο τα κέντρα στρατολογίας είναι πάρα πολλές, ιδιαίτερα στην επαρχία αλ-Ανμπάρ, εστία της σουνιτικής εξέγερσης, γύρω από τις πόλεις Ραμάντι και Φαλούτζα, σε απόσταση 60 χλμ δυτικά της Βαγδάτης.

    [10] Οικονομία

    Παρά την αρνητική διεθνή οικονομική συγκυρία

    Καμία αλλαγή πολιτικής

    3/5/2006 5:17:00 μμ

    Πηγή: NET-ΝΕΤ 105,8-AΠE

    Απέκλεισε κατηγορηματικά τα σενάρια αναθεώρησης των στοιχείων του προϋπολογισμού ο Υπουργός Οικονομίας, λόγω της ανόδου των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Σε συνέντευξη Τύπου για τον απολογισμό της πορείας της οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο του έτους ο κ. Αλογοσκούφης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η οικονομία θα αντισταθεί στις διεθνείς πιέσεις, ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι 3,8% και ότι είναι εφικτή η μείωση του ελλείμματος χωρίς κανένα πρόσθετο φορολογικό μέτρο.

    Παρά την αρνητική συγκυρία που διαμορφώνεται διεθνώς από την πετρελαϊκή κρίση, ο κ. Αλογοσκούφης διαβεβαίωσε ότι οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης τόσο για αυξήσεις στις συντάξεις του ΟΓΑ και του ΕΚΑΣ, όσο και για την φορολογική μεταρρύθμιση, θα εφαρμοστούν στο ακέραιο.

    Ο κ. Αλογοσκούφης, εξάλλου χαρακτήρισε θετικές τις προοπτικές για την ελληνική οικονομία τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει δυναμική με αυξητικές τάσεις η ανεργία αν και παραμένει υψηλή μειώθηκε κάτω του 10%, , ενώ η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,3%.

    Την ίδια ώρα, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομίας, το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα αυξήθηκε με ρυθμό 4% την τελευταία διετία, προσθέτοντας ότι στο τέλος του 2005 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας, σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ, ήταν 77,1% και το 2007 θα φτάσει το 80%.

    Αισιόδοξος εμφανίστηκε και για το θέμα των ζημιογόνων ΔΕΚΟ επισημαίνοντας ότι σύντομα οι συζητήσεις θα καταλήξουν σε συμφωνία, μέσα στα πλαίσια της ασκούμενης εισοδηματικής πολιτικής, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αναλυτικές ανακοινώσεις θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα.

    Ξεκαθάρισε πάντως, ότι όπου δεν υπάρξουν συμφωνίες θα εφαρμοστεί ο νόμος.

    Ερωτηθείς για τα προγράμματα πρόωρης συνταξιοδότησης εργαζομένων που έχασαν την δουλειά τους στην Νάουσα από εργοστάσια που έκλεισαν, υπογράμμισε αυτά αποτελούν την εξαίρεση και όχι τον κανόνα και θα εφαρμόζονται μόνο στην ύστατη ανάγκη όπως στην περίπτωση του νομού Ημαθίας που εμφανίζει ανεργία πάνω απο 20%.

    Παράλληλα ανακοίνωσε ότι η Κυβέρνηση προωθεί σχέδια ολοκληρωμένης παρέμβασης με συγκεκριμένα κριτήρια σε νομούς που πλήττονται από την αποβιομηχανοποίηση.

    Από την πλευρά τους πάντως ΣΕΒ και ΓΣΒΕΕ θεωρούν βεβιασμένη την απόφαση για πρόωρη συνταξιοδότηση που θα επιβαρύνει τον Ειδικό Λογαριασμό Εργοδοτών-Εργαζομένων

    Η ΓΣΕΕ εξάλλου προχωρά σε 24 ωρη απεργία την ερχόμενη Τετάρτη σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες.

    [11] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ολοκλήρη... 11άδα στον αθλητικό δικαστή

    3/5/2006 3:20:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Την Παρασκευή στις 9.30 το πρωί θ απολογηθούν στο Πρωτοβάθμιο Δικαιοδοτικό Όργανο της ΕΠΑΕ, η ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός, ο ΟΦΗ, η Καλαμαριά, ο ΠΑΟΚ, ο Πανιώνιος, ο Εθνικός Αστέρας, ο Ηλυσιακός, το Χαϊδάρι, ο Άρης και η Παναχαϊκή. Όλες οι ΠΑΕ κλήθηκαν μετά για επεισοδιακές συμπεριφορές των οπαδών τους, ενώ επίσης θα "λογοδήσουν", για λογαριασμό της ομάδας της Καισαριανής ο παράγοντας της ΠΑΕ κ. Παπαδόπουλος, καθώς και ο προπονητής του Άρη, Νίκος Αναστόπουλος.

    [12] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Στη Βουλή η νέα δομή του ποδοσφαίρου

    3/5/2006 1:14:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, στις συνομιλίες οιτ διήρκεσαν περίπου μία ώρα, ήταν νέα δομή τού επαγγελματικού ποδοσφαίρου που θα γίνει πράξη με νόμο στη Βουλή εντός τού μήνα, οι σχέσεις Πολιτείας-ΕΠΟ, τα οικονομικά των ομοσπονδιών και τα αθλητικά έργα.

    Στο πλευρό του Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου η Πολιτεία

    Ο Υφυπουργός, κατά την έξοδο του από το Μέγαρο Μαξίμου, σε ερωτήσεις που του τέθηκαν από δημοσιογράφους, είπε τα εξής:

    Ο Πρωθυπουργός είναι πρακτικός άνθρωπος και δίνει λύσεις. Συζητήσαμε τη νέα πορεία του Επαγγελματικού Αθλητισμού και ειδικά για το ποδόσφαιρο. Συγκεκριμένα:

    Τις τελευταίες κινήσεις για τα ηλεκτρονικά εισιτήρια, την καταπολέμηση της βίας, την οικονομική κατάσταση του Ελληνικού Αθλητισμού και το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων, όσον αφορά τα έργα, που κατασκευάζει το Υφυπουργείο Αθλητισμού, σε όλη τη χώρα.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Η αισιοδοξία σας ότι δεν θα τιμωρηθούν οι Ελληνικές ομάδες, από πού απορρέει; Υπάρχει ραντεβού με τη FIFA; Μιλήσατε με τον Πρωθυπουργό για τη ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ;

    Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ: Για το πρώτο, σας λέω ότι θα βρούμε τη λύση. Οι δικές μας προτάσεις θα γίνουν αντικείμενο συζήτησης και με τη FIFA. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προετοιμασία της νέας δομής του Επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Εκείνο που διέκρινα ήταν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κυρίως στη στόχευση, οι ομάδες που θα μετάσχουν να αναλάβουν και αυτές ένα φορτίο, ώστε το ποδόσφαιρο να βρει το ρόλο, που του αναλογεί στην Ελληνική κοινωνία.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχει κάποιο μήνυμα του Πρωθυπουργού στους παράγοντες- επενδυτές του ποδοσφαίρου, εν όψει της νέας κατάστασης δεδομένου ότι στις 30 του μήνα θα καταθέσετε το νόμο για την αλλαγή του Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου;

    Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ: Το μήνυμα είναι ότι η Πολιτεία έχει τη βούληση να στηρίξει το Επαγγελματικό Ποδόσφαιρο. Όμως κυρίαρχο στοιχείο είναι οι προθέσεις των ίδιων των επενδυτών, που ασχολούνται με το άθλημα, να δείξουν ότι διεκδικούν ένα καλύτερο ρόλο.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο Πρωθυπουργός είναι φίλος του ποδοσφαίρου. Ενδιαφέρθηκε για το Πρωτάθλημα;

    Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ: Κάναμε τους απαραίτητους σχολιασμούς. Η συζήτηση αυτή αφορά εμάς τους δύο και την άποψη που έχει για το Πρωτάθλημα που τελειώνει.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Τα οικονομικά των Ομοσπονδιών, 2 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα μειωθούν; Θα αλλάξει ο αθλητικός χάρτης; Υπάρχει έλεγχος; Τι γίνεται;

    Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ: Γενικότερα οι Ελληνικές Ομοσπονδίες υφίστανται τους ελέγχους που προβλέπει η νομοθεσία, για τα χρήματα που τους δίνει η Πολιτεία και τις πράξεις που κάνουν αυτές. Βλέπετε ότι πολύ συχνά το Ελεγκτικό Συμβούλιο, μετά τους ελέγχους που κάνει, στέλνει τις προτάσεις του και εμείς προχωρούμε σύμφωνα με τη νομοθεσία.

    [13] Μπάσκετ

    Αδιάφορη νίκη

    3/5/2006 7:11:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ο Πανιώνιος ολοκλήρωσε με νίκη τις υποχρεώσεις του στην κανονική περίοδο της Α1 μπάσκετ των ανδρών, αφού επικράτησε σήμερα του Αμαρουσίου στο κλειστό του Ελληνικού με 79-65, σε αναμέτρηση για την 26η και τελευταία αγωνιστική. Η επιτυχία αυτή, ωστόσο, δεν είχε ουσιαστικό αντίκρισμα για τους Νεοσμυρνιώτες, οι οποίοι δεν απέφυγαν την όγδοη θέση στη βαθμολογία και τη "μονομαχία" με τον Παναθηναϊκό στην α΄ φάση των πλέι οφ. Από την άλλη το Μαρούσι δεν είχε κανένα βαθμολογικό κίνητρο έχοντας αρκεστεί και εξασφαλίσει την τρίτη θέση, οπότε δεν παρουσιάστηκε και ιδιαιτέρως ανταγωνιστικό στον αποψινό αγώνα. Οι γηπεδούχοι πήραν από την αρχή το προβάδισμα και το διατήρησαν σχεδόν σε ολόκληρο τον αγώνα για να πάρουν μάλιστα και διαφορά στο τέλος.

    Τα δεκάλεπτα: 19-15, 40-38, 55-52, 79-65. Διαιτητές: Χριστοδούλου, Γκόντας, Παπαπέτρου.

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Νίκος Λινάρδος): Κέκκελης 2, Βασιλόπουλος 8 (2), Περπέρογλου 7 (1), Ειβερι 27 (3), Οικονόμου 3, Μαυροειδής 4, Μαρμαρινός 16, Ταπούτος 4, Οουενς 8 (1), Ηλιάδης. ΜΑΡΟΥΣΙ (Παναγιώτης Γιαννάκης) Μπλάκνεϊ 12 (1), Νικολαϊδης 3 (1), Μπουντούρης, Κυρίτσης 6, Σέκουλιτς 14, Χόμαν 15, Στεφανίδης 2, Κολώκας 2, Καϊμακόγλου 3 (1), Δέσπος, Καράγκουτης 8.

    [14] Μπάσκετ

    Εύκολη νίκη ο Ολυμπιακός

    3/5/2006 7:04:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με νίκη ολοκλήρωσε ο Ολυμπιακός τις υποχρεώσεις του στην Α1 μπάσκετ των ανδρών. Το συγκρότημα του Γιόνας Καζλάουσκας επικράτησε άνετα της Ολύμπιας Λάρισας στο κλειστό της Νεάπολης με 99-72, και έφτασε τις εννέα εκτός έδρας και 22 συνολικά επιτυχίες στο εφετινό πρωτάθλημα. Η Ολύμπια κατέλαβε την 9η θέση που είναι και η κορυφαία στην ιστορία της. Οι φιλοξενούμενοι τέθηκαν από νωρίς επικεφαλής και σε κανένα σημείο του αγώνα δεν έδειξαν να απειλούνται. Από το δεύτερο δεκάλεπτο και έπειτα μάλιστα η διαφορά πήρε αυξητικές τάσεις, όποτε το θέμα πλέον ήταν μόνο διαδικαστικό, για αν φτάσει στο τελικό 99-72.

    Τα δεκάλεπτα: 21-29, 38-54, 56-77, 72-99. Διαιτητές: Τανατζής, Μαχαιριανάκης, Γκούμας

    ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ (Βαγγέλης Αλεξανδρής): Βουκαντίνοφ 2, Μέισον 16 (1), Νικολαϊδης 6 (2), Παπαβασιλείου 2, Λάππας 6 (1), Αποστολίδης 6, Κακλαμάνος, Ραντόγεβιτς 5, Γιόνζεν 5, Χαρισμίδης 10, Μιχαϊλοβιτς 11, Τριχόπουλος 3. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιόνας Καζλάουσκας): Εντνι 11 (1), Πρίντεζης 16, Αργυρόπουλος 3 (1), Καλαϊτζίδης 2, Λιούις 9 (3), Χατζής 15 (2), Σεϊμπούτις, Κόλιεβιτς 7 (1), Μπάρλος 12 (2), Βασιλόπουλος, Αγαδάκος 6, Σχορτσιανίτης 18.

    [15] Μπάσκετ

    "Αντίο" με ήττα

    3/5/2006 6:45:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με ήττα "αποχαιρέτησε" την Α1 μπάσκετ των ανδρών ο Κολοσσός Ρόδου. Στο "κύκνειο άσμα" τους στη μεγάλη κατηγορία, οι νησιώτες ηττήθηκαν με 94-92 από τον Απόλλωνα Πάτρας στο "Βενετόκλειο", σε αναμέτρηση για την 26η και τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου. Η ήττα αυτή ήταν η όγδοη εντός έδρας και συνολικά 20η εφετινή για τον Κολοσσό, την ώρα που οι Αχαιοί σημείωσαν την τέταρτη εκτός έδρας νίκη τους στο πρωτάθλημα. Οι γηπεδούχοι αν και αδιάφοροι στην ουσία, δεν άφησαν το ματς και προσπάθησαν να ολοκληρώσουν την πορεία τους στην μεγάλη κατηγορία με νίκη, όμως τελικά οι Πατρινοί δεν ήθελαν μια ήττα για το φινάλε στην κανονική διάρκεια, έτσι διατήρησαν το προβάδισμα και τελικά πήραν την νίκη.

    Τα δεκάλεπτα: 18-27, 46-49, 63-74, 92-94. Διαιτητές: Παπαδημητρίου, Ταβουλαρέας, Παφίλης.

    ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥ (Γιώργος Ζευγώλης): Χάνσελ 2, Πανταζόπουλος 3 (1), Πένλαντ 21 (1), Σκορδάλης 6 (2), Παναγιωταράκος 2, Νάκιτς 15 (3), Σούλης 23 (1), Μακρής 5 (1), Τσιάκος 15 (1). ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ (Γιάννης Χριστόπουλος): Καυκής 3 (1), Εκινέ 2, Κουμπούρας 12 (1), Γκιζογιάννης 9 (1), Πέττας 21, Λιούμπιν, Τσάκιτς 8, Φορτέ 16 (1), Εϊμπραμς 20 (2), Γκργκατ 3.

    [16] Πρεμιέρα με Μάρα στο Βόλο

    3/5/2006 3:27:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μετά το επιτυχημένο 26ο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής Γυναικών/Νεανίδων, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες στο νεόδμητο κλειστό της Νέας Ιωνίας, τη σκυτάλη αναλαμβάνει από αύριο στην ίδια έδρα το το 27ο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης Γυμναστικής Ανδρών/Εφήβων. Στους θεαματικούς αγώνες τα "ελληνικά χρώματα", πέρα από τα οργανωτικά θέματα πλευρά ελπίζουν να διακριθούν και σε αγωνιστικό επίπεδο, καθώς οι διεθνείς Βλάσης Μάρας και Βασίλης Τσολακίδης συγκαταλέγονται πλέον στην "ελίτ" των άσων του αθλήματος και συγκεντρώνουν πολλές πιθανότητες να σκαρφαλώσουν στο βάθρο. Η προσπάθεια των διεθνών μας ξεκινά από αύριο, καθώς ο Μάρας στο μονόζυγο και ο Τσολακίδης στο δίζυγο ρίχνονται στη μάχη των προκριματικών με στόχο το εισιτήριο για το κυριακάτικο ραντεβού των τελικών των αγωνισμάτων τους.

    Το αγωνιστικό πρόγραμμα της 1ης ημέρας

    10.00-13.00 Αγώνας Ι Ανδρών - Όμιλος 1

    Πολωνία, Μικτό γκρουπ 1 (Βέλγιο, Ιρλανδία), Μικτό γκρουπ 7 (Τουρκία), Κύπρος, Βρετανία, Κροατία, Φινλανδία, Βουλγαρία, Δανία, Νορβηγία, Πορτογαλία

    14.00-17.00 Αγώνας Ι Ανδρών - Όμιλος 2

    Τσεχία, Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία, Μικτό γκρουπ 6 (Λιθουανία), Μικτό γκρουπ 5 (Σλοβακία), Ισραήλ, Σλοβενία, Μικτό γκρουπ 4 (Σερβία/Μαυροβούνιο, Μολδαβία), Μικτό γκρουπ 3 (Αρμενία, Λουξεμβούργο), Μικτό γκρουπ 2 (Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία), Ισλανδία

    18.00-21.00 Αγώνας Ι Ανδρών - Όμιλος 3

    Λευκορωσία, Ρουμανία, Γαλλία, Ρωσία, Ουκρανία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Ελβετία, Ουγγαρία, Λετονία, Ελλάδα

    [17] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Η χρυσή "πίτα" του Μουντιάλ

    3/5/2006 2:50:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Σε μια εποχή, όπως η σημερινή, όπου το χρήμα λατρεύεται σα Θεός, επόμενο ήταν μπροστά στη δύναμη του να μην μείνει ασυγκίνητη ούτε η "στρογγυλή Θεά". Το τεράστιο ενδιαφέρον που παρουσιάζει το σημαντικότερο ποδοσφαιρικό ραντεβού του πλανήτη, το καλοκαίρι στα γήπεδα της Γερμανίας, και τα ανυπολόγιστα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και διαφημίσεις, σίγουρα αφήνει πολλές φορές σε δεύτερη μοίρα τα αθλητικά ιδεώδη και το βάρος της φανέλας με το εθνόσημο. Στο πλαίσιο Λοιπόν του Μουντιάλ 2006, οι ομοσπονδίες των 32 ομάδων θα μοιραστούν 190 εκατομμύρια ευρώ, με τον νικητή του τελικού της 9ης Ιουλίου να κερδίζει μαζί με το ολόχρυσο αγαλματίδιο και 15,51 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, οι ομάδες που θα αποκλειστούν στον 1ο γύρο, θα φέρουν στα ταμεία της ομοσπονδίας τους 3,79 εκ. ευρώ, ενώ αυτές που θα αποκλειστούν στην επόμενη φάση θα εισπράξουν 5,38 εκ. ευρώ. Τέλος, αποκλεισμός στα προημιτελικά σημαίνει πριμ 7,28 εκ. ευρώ, ενώ οι ομάδες που θα καταλάβουν την 3η και την 4η θέση θα εισπράξουν από 13,62 εκ. ευρώ και η φιναλίστ του τελικού 14,24 εκατομμύρια ευρώ.

    [18] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Κατέληξε στους 11 ο Παρεϊρα

    3/5/2006 2:21:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μπορεί επισήμως να μην έχουν ανακοινωθεί οι περισσότερες αποστολές των ομάδων, που θα διεκδικήσουν το βαρύτιμο τρόπαιο στο Μουντιάλ του 2006, καθώς η προθεσμία της FIFA λήγει στις 15 Μαϊου, αλλά ήδη ο τεχνικός της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Βραζιλίας έχει καταλήξει στην 11άδα της πρεμιέρας κόντρα στην Κροατία. Ο τιμονιέρης της "σελεσάο", Κάρλος Αλμπέρτο Παρεϊρα στον αγώνα της 13ης Ιουνίου, εκτός εξαιρετικού απροόπτου θα χρησιμοποιήσει ακριβώς την ίδια ομάδα που αγωνίστηκε κόντρα στη Βενεζουέλα, τον περασμένο Οκτώβριο στα προκριματικά της διοργάνωσης Οι 11 λοιπόν "εκλεκτοί" της Βραζιλίας στο ματς με τους Κροάτες θα είναι οι εξής: Ντίντα, Καφού, Χουάν, Λούσιο, Ρομπέρτο Κάρλος, Έμερσον, Ζε Ρομπέρτο, Ροναλντίνιο, Κακά, Ρονάλντο και Αντριάνο.

    [19] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Μπήκε "σφήνα" η "Γιούβε" για Ανρί

    3/5/2006 2:04:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    "Χρυσάφι" στα πόδια του Γάλλου άσου, Τιερί Ανρί ρίχνουν Μπαρτσελόνα και Ίντερ, προκειμένου να "ντύσουν" στα "χρώματά" τους τον "κανονιέρη" της Άρσεναλ. Πρόσφατα όμως στο "παιχνίδι" της απόκτησης του Ανρί "μπήκε" και η Γιουβέντους,η οποία καλοβλέπει το ενδεχόμενο επιστροφής του παίκτη στο Τορίνο μετά το 1999, όταν και αγωνίστηκε σε 16 αγώνες της "Μεγάλης Κυρίας" πετυχαίνοντας 3 γκολ. Εκτοτε η πόρτα των "μπιανκονέρι" παραμένει "ανοικτή" για το Γάλλο επιθετικό. Παρόλα αυτά ο μεγαλύτερος σκόπελος που καλείται να ξεπεράσει η ομάδα του Τορίνου είναι τα 12 εκατομμύρια ευρώ που προσφέρουν για τον διεθνή των "τρικολόρ" οι Καταλανοί.

    [20] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Οδεύει προς "διαζύγιο" ο Ντίντα

    3/5/2006 1:38:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Έτοιμος να τα... μαζέψει και να φύγει από το Μιλάνο είναι ο διεθνής Βραζιλιάνος τερματοφύλακας Νέλσον Ντίντα, ο οποίος διστάζει να υπογράψει το συμβόλαιο ανανέωσης που του πρότεινε η ιταλική ομάδα. Αιτία της αναποφασιστικότητας του άσου της "σελεσάο", αποτελεί το γεγονός, ότι η επιστροφή του Αμπιάτι θέτει σε κίνδυνο τη παρουσία του κάτω από τα δοκάρια της ομάδας του Μιλάνο, ως βασικός πορτιέρο της Μίλαν. Αντίθετα τη φανέλα της Μίλαν προβάρει όπως όλα δείχνουν ο Κροάτης άσος της Σάλκε, Γιόσιπ Σίμουνιτς, ο οποίος δε συναίνεσε στην ανανέωση συμβολαίου που του πρότεινε η γερμναική ομάδα. Ο παίκτης, που πρόσφατα βρέθηκε και στο στόχαστρο του Ολυμπιακού, θα υπογράψει συμβόλαιο τριετούς διάρκειας με τους "ροσονέρι" με οικονομικές απολαβές ύψους 2,2 εκ. ευρώ.

    [21] Πολιτισμός

    Με τον Φ. Πλιάτσικα και τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ

    Ροκ βραδιά στο Μέγαρο

    3/5/2006 5:05:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Μια ξεχωριστή μουσική παράσταση θα δώσει την Τρίτη 9 Μαΐου, στο Μέγαρο Μουσικής, ο Φίλιππος Πλιάτσικας και τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ. Σε ήχους ροκ και ρυθμούς μπαλάντας, το πρώην μέλος των Πυξ Λαξ, πλαισιωμένος από τους Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Διονύση Τσακνή, Βασίλη Καζούλη, Θεοδοσία Τσάτσου, Στάθη Δρογώση και Ευσταθία θα ερμηνεύσει αγαπημένες μελωδίες από την εποχή των Πυξ Λαξ, μέχρι τις πιο πρόσφατες. Την ενορχήστρωση έχει κάνει ο Νίκος Καλατζάκος. Η συναυλία, η οποία θα κυκλοφορήσει σε CD και DVD από την ΕΡΤ, είναι η πρώτη από ένα μουσικό πρόγραμμα της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και με άλλους συνθέτες, τα ονόματα των οποίων θα ανακοινωθούν αργότερα.

    "Το πάντρεμα, σύγχρονης μουσικής με τη συμφωνική είναι μια πρακτική που συνηθίζεται στο εξωτερικό, αλλά σπανίζει στην Ελλάδα. Για μας, είναι ένα ωραίο στοίχημα και θα το κερδίσουμε", δήλωσε με αισιοδοξία ο πρόεδρος της ΕΡΤ Χρήστος Παναγόπουλος, δεδομένου ότι, όπως είπε, τα εισιτήρια της συναυλίας στο Μέγαρο Μουσικής ήδη εξαντλούνται.

    Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ Ανδρέας Πυλαρινός χαρακτήρισε το εγχείρημα "πρόκληση για την ΕΡΤ και εγγύηση για μια μεγάλη επιτυχία".

    [22] Πολιτισμός

    Χρώματα και ατσάλι

    Λυρικός Κόσμος

    3/5/2006 12:57:00 μμ

    Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων και η Περιβαλλοντική Οργάνωση "Ελλάδα Καθαρή", στο πλαίσιο του 8ου EcoFestival παρουσιάζουν από 5 έως 18 Μαΐου 2006 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων την καλλιτεχνική έκθεση των Gabriela Von Habsburg και Nikolaus Hipp σε συνεργασία με τη Γερμανική, την Ουγγαρέζικη, την Αυστριακή και την Ελβετική Πρεσβεία στην Ελλάδα.

    Η Gabriela von Habsburg γεννήθηκε στο Λουξεμβούργο το 1956. Μαθητεύοντας κοντά στον καθηγητή Robert Jacobsen στο Μόναχο, ανακάλυψε πως οι καλλιτεχνικές της τάσεις συνέπιπταν με αυτές του διδασκάλου της και κινούνταν στα πλαίσια της γεωμετρικής τεχνοτροπίας. Ιδιαίτερη σημασία για την καλλιτέχνιδα έχει το ατσάλι, όπου στα χέρια της το ψυχρό μέταλλο αποκτά την ικανότητα ενός διαλόγου μεταξύ φύσης και τέχνης.

    Ο Nikolaus Hipp γεννήθηκε το 1938 στο Μόναχο της Γερμανίας και υπήρξε μαθητής του Heinrich Kropp. Το 2000 έλαβε το βραβείο ζωγραφικής Franz Kafka στην Πράγα. Ανεξάρτητος από ρεύματα και τάσεις του καθιερωμένου καλλιτεχνικού χώρου, ο Nikolaus Hipp ακολούθησε το δικό του καλλιτεχνικό όραμα από τις αρχές της δεκαετίας του 70 μέχρι σήμερα. Οι πίνακες του μεταφέρουν τον επισκέπτη στην κορυφή ενός βουνού, όπου θαυμάζει την απέραντη θέα, όπου ο θόρυβος του κόσμου γίνεται σιωπή και οι άνθρωποι γίνονται ένα με τη φύση.

    Η Περιβαλλοντική Οργάνωση "Ελλάδα Καθαρή" καθιέρωσε το 1999 το θεσμό του EcoFestival ως μία ιδέα που θα συνδύαζε Περιβάλλον, Πολιτισμό, Τέχνη και Μουσική. Aποτελεί τη γέφυρα που ενώνει την Πανευρωπαϊκή Ημέρα Πολιτισμού (5 Μαΐου) με την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου).

    Εγκαίνια: Παρασκευή 5 Μαϊου 2006, στις 19:30 Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων: Αίθουσες: 29 και 30 Ακαδημίας 50, τηλ.: 210 36 21 601 ΄Ωρες λειτουργίες: 9π.μ. 1μ.μ. και 5μ.μ.-9μ.μ. εκτός Κυριακής απογεύματος και Δευτέρας


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 3 May 2006 - 16:57:18 UTC