Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-05-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Και νέα καρτοκινητά - κοριοί
  • [02] Περιοδεία Καραμανλή σε Λακωνία-Μεσσηνία
  • [03] Πανεπιστημιακή τιμή στον Κ. Παπούλια
  • [04] Συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ
  • [05] Συνάντηση για τον Τουρισμό
  • [06] Δέκα προτάσεις για την Αθήνα
  • [07] Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ
  • [08] Παπανδρέου κατά Κυβέρνησης
  • [09] Αντιπαράθεση για τη Δικαιοσύνη
  • [10] Δελτίο διακοπών
  • [11] Απεργία διαρκείας ξεκινούν οι Γεωτεχνικοί
  • [12] Επεισόδια σε αστυνομικό τμήμα
  • [13] Χωρίς αποτέλεσμα οι έρευνες
  • [14] Ασθενής δόνηση στον Κορινθιακό
  • [15] Μονιμοποιούνται χιλιάδες συμβασιούχοι
  • [16] Η νέα εικόνα της ΕΡΤ
  • [17] "Δεν είπα ψέματα για το Ιράκ"
  • [18] Ανασχηματισμό ετοιμάζει ο Μπλερ
  • [19] Έκκληση Ανάν για το Ιράν
  • [20] Τηλεφώνημα για βόμβα σε πλοίο
  • [21] Μετ' εμποδίων η ειρήνη στο Νταρφούρ
  • [22] Στηρίζουν οι ΗΠΑ το Ισραήλ
  • [23] Εξαγορά της ΓΕΡΜΑΝΟΣ από την COSMOTE
  • [24] Θετικές προβλέψεις από την ΕΕ
  • [25] Ολυμπιακός: Και με τη βούλα Μπόρχα
  • [26] Κατάληψη στα γραφεία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ
  • [27] Ολυμπιακός: Υπαρκτό ενδιαφέρον για Ουαντού
  • [28] Ολυμπιακός: Ελπίδες για "Τζόλε"
  • [29] ΑΕΚ: Το μυαλό σε τελικό και "Λύμπε"
  • [30] Ευρωπαϊκό Ενόργανης: Εκτός τελικού η Ελλάδα
  • [31] Έξτρα πριμ στους Πορτογάλους
  • [32] Ξεκαθάρισμα στους "φούριος ρόχας"
  • [33] Παίρνει Ροσίτσκι η Ατλέτικο
  • [34] "Ζωντανή" για το Τσάμπιονς Λιγκ η Άρσεναλ
  • [35] Προβάρει τη 2η θέση η Ρεάλ
  • [36] Το Αιγαίο: μια υδάτινη μετάπολη
  • [37] Φόρουμ Πολιτισμού και Δημιουργίας
  • [38] "Εις υγείαν" με ζιβανία

    [01] Πολιτική

    Νέα διάσταση στην υπόθεση των υποκλοπών

    Και νέα καρτοκινητά - κοριοί

    5/5/2006 1:21:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/5/2006 3:21:06 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Θετικά αντιμετωπίζει η Kυβέρνηση την πρόταση του αρχηγού της Aξιωματικής αντιπολίτευσης για ανάθεση της διερεύνησης της υπόθεσης των υποκλοπών σε εφέτη ανακριτή. Μια ημέρα μετά τις αποκαλύψεις του προέδρου της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών στη Βουλή, η υπόθεση των υποκλοπών λαμβάνει νέες διαστάσεις, προκαλώντας ταυτόχρονα και τις πρώτες αντιδράσεις. Ο κ. Ανδρέας Λαμπρινόπουλος αποκάλυψε ότι έγιναν κλήσεις και στάλθηκαν γραπτά μηνύματα προς τα καρτοκινητά - σκιές από το εξωτερικό, δίνοντας έτσι νέα διάσταση στην υπόθεση. Οι εργασίες της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, θα συνεχιστούν την προσεχή Τετάρτη, με την κατάθεση του νυν και του τέως διοικητή της ΕΥΠ. "Η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή αποτάθηκε στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση των υποκλοπών. Κατά συνέπεια, κάθε ενδεχόμενη πρωτοβουλία της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης όπως ενδεικτικά η ανάθεση της υπόθεσης σε Εφέτη-Ανακριτή χαιρετίζεται ιδιαίτερα θετικά από την Κυβέρνηση", δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας, σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου. Εξάλλου, διευκρινήσεις σχετικά με την ακρόαση στη Βουλή έδωσε νωρίτερα η ΑΔΑΕ με ανακοίνωσή της.

    Διευκρινήσεις από την ΑΔΑΕ

    Με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου και προκειμένου να αποφευχθούν παρερμηνείες, η Α.Δ.Α.Ε., με ανακοίνωσή της αναφέρει, ότι κατά την διάρκεια ακρόασής της ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας τη 4η του μηνός Μαΐου σε σχετικές ερωτήσεις της Επιτροπής, δηλώθηκαν από τον πρόεδρο και τα μέλη της Αρχής, τα ακόλουθα:

    Η ΑΔΑΕ δεν εμπλέκει την εταιρία ΤΙΜ με τα τρία καρτοτηλέφωνα της εταιρίας αυτής που ανακαλύφθηκαν να επικοινωνούν με τα καρτοτηλέφωνα-σκιές της εταιρίας VODAFONE και να επιδεικνύουν στο μικρό χρονικό διάστημα της λειτουργίας τους ανάλογη συμπεριφορά με τα εν λόγω καρτοτηλέφωνα-σκιές. Η ΑΔΑΕ δεν διαθέτει στοιχεία ούτε συνδέει τα τηλεφωνήματα που έγιναν από ένα εκ των καρτοτηλεφώνων της εταιρίας ΤΙΜ προς τις ΗΠΑ με την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ. Η ΑΔΑΕ χαρακτηρίζει ύποπτα και επομένως ερευνητέα τα τηλεφωνήματα που έγιναν από 4 χώρες προς τα καρτοκινητά-σκιές της εταιρίας Vodafone και δεν συνδέει τα τηλεφωνήματα αυτά με τις μυστικές υπηρεσίες των χωρών αυτών.

    "Όλα τα στοιχεία βοηθούν στη διαλεύκανση της υπόθεσης"

    Στο μεταξύ, στη σημερινή δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης παρέπεμψε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, σε ερώτηση σχετική με τη χθεσινή πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να παραπεμφθεί το θέμα των υποκλοπών σε εφέτη-ανακριτή.

    Ειδικότερα, ο κ. Αντώναρος επανέλαβε ότι "η κυβέρνηση αποτάθηκε από την πρώτη στιγμή στη δικαιοσύνη για να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση των υποκλοπών. Κατά συνέπεια, κάθε ενδεχόμενη πρωτοβουλία της ανεξάρτητης δικαιοσύνης - όπως ενδεικτικά η ανάθεση της υπόθεσης σε εφέτη-ανακριτή - χαιρετίζεται ιδιαίτερα θετικά από την κυβέρνηση".

    Σε ερώτηση σχετική με τα όσα ανέφερε χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ, ο εκπρόσωπος επανέλαβε ότι "όποια στοιχεία έρχονται στην επιφάνεια, βοηθούν στη διαλεύκανση της υπόθεσης - την οποία επιθυμεί σφόδρα η κυβέρνηση".

    Επίσης σε άλλη ερώτηση για την ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται η έρευνα ο κ. Αντώναρος διευκρίνισε ότι "υπάρχει αστυνομική, δικαστική και τεχνική έρευνα. Όλες μαζί συμβάλλουν στη συγκέντρωση εκείνων των στοιχείων που είναι απαραίτητα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης".

    Από την άλλη πλευρά, ο υπεύθυνος του Τομέα Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ερωτηθείς για τη θετική στάση της κυβέρνησης στην πρόταση του κ. Γ. Παπανδρέου για ορισμό εφέτη - ανακριτή στην υπόθεση των υποκλοπών τόνισε ότι στο θέμα των υποκλοπών "η κυβέρνηση είναι βαριά εκτεθειμένη, απολογείται και προσπαθεί τώρα να τρέξει πίσω από τις εξελίξεις". Τέλος, πρόσθεσε ότι "οι ευθύνες είναι τεράστιες, είναι προσωποποιημένες και έχουν προσλάβει διαστάσεις σκανδάλου που παίρνει τη μορφή χιονοστιβάδας".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέες αποκαλύψεις από ΑΔΑΕ

    Σχετικά Links:

    ΑΔΑΕ

    Υπουργείο Δικαιοσύνης

    [02] Πολιτική

    Θα μιλήσει στο κλειστό γυμναστήριο Σπάρτης

    Περιοδεία Καραμανλή σε Λακωνία-Μεσσηνία

    5/5/2006 7:25:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Περιοδεία στο νομό Λακωνίας αρχίζει από το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Θα επισκεφθεί την ανώτατη νοσηλευτική σχολή στη Σπάρτη, τη μονάδα τεχνητού νεφρού της πόλης και την πρότυπη αγροτική μονάδα εσπεριδοειδών, ενώ θα συναντηθεί και με το νομάρχη Λακωνίας. Σε λίγο, ο κ. Καραμανλής θα μιλήσει σε εκδήλωση στο κλειστό γυμναστήριο της Σπάρτης. Αύριο, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τα έργα του αυτοκινητόδρομου Τρίπολης- Καλαμάτας, θα συναντηθεί με το νομάρχη Μεσσηνίας, καθώς και με εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων στην αίθουσα εκδηλώσεων της Νομαρχίας.

    [03] Πολιτική

    Στη Μυτιλήνη

    Πανεπιστημιακή τιμή στον Κ. Παπούλια

    5/5/2006 6:17:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Στη Μυτιλήνη άρχισε το απόγευμα της Παρασκευής, η 52η Σύνοδος των Πρυτάνεων και των Προέδρων των Διοικουσών Επιτροπών των ελληνικών πανεπιστημίων, παρουσία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας. Νωρίτερα, σε ειδική εκδήλωση η πανεπιστημιακή κοινότητα απένειμε στον Κάρολο Παπούλια το χρυσό μετάλλιο του Πανεπιστημίου του Αιγαίου. Εν τω μεταξύ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς τα κεντρικά λύκεια της Μυτιλήνης, με αφορμή την επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας Μαριέτας Γιαννάκου στη Λέσβο, πραγματοποίησε ο Δήμος Αγιάσου. Η δημοτική αρχή ζητά την ανάκτηση της σχολικής περιουσίας του Δήμου, η οποία με μια σειρά νόμων και διαταγμάτων των τελευταίων ετών περιήλθε στην περιουσία του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ).

    [04] Πολιτική

    Υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου

    Συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ

    5/5/2006 4:12:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/5/2006 4:35:54 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Έκλεισε ο κύκλος των συνεχόμενων συνεδριάσεων των θεσμικών και κομματικών οργάνων του ΠΑΣΟΚ, μετά την ολοκλήρωση του Πολιτικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Νωρίτερα, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε στη Βουλή, με τις γυναίκες υποψήφιες για τους Δήμους και τις Νομαρχίες που θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ στις Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στην αρχή της συνεδρίασης τόνισε ότι "η Αυτοδιοίκηση χρειάζεται ανανέωση, νέους ανθρώπους και νέο αίμα, χρειάζεται την προσφορά που πολλές γυναίκες σήμερα μπορούν και δίνουν στην ελληνική κοινωνία, στην πολιτική ζωή. Χρειάζεταιν να πάρει η Αυτοδιοίκηση νέες εξουσίες και να αποκτήσει νέες δυνατότητες". Ακόμη, εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι οι υποψήφιες γυναίκες και καλά θα πάνε, και θα βρουν την υποστήριξη της ελληνικής κοινωνίας, και θα μπορέσουν αύριο ως στελέχη της Αυτοδιοίκησης να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτού του θεσμού και της ελληνικής κοινωνίας. Εν των μεταξύ, για την Κεφαλονιά αναχωρεί την Παρασκευή ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να παραστεί στο Περιφερειακό Συνέδριο του κόμματος του.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

    [05] Πολιτική

    Ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου

    Συνάντηση για τον Τουρισμό

    5/5/2006 12:46:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Συνεργασία στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου, είχε το πρωί της Παρασκευής, ο Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με την υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά. Μετά τη συνάντηση, η κα Πετραλιά δήλωσε ότι ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή για τις προτεραιότητες και τους στόχους της πολιτικής του υπουργείου. Όπως σημείωσε η υπουργός, την Τρίτη 9 Μαΐου, θα ανακοινωθούν οι προτάσεις για τη νέα τουριστική περίοδο, ενώ υπογράμμισε ότι χρειάζεται μακροχρόνιος σχεδιασμός για να εφαρμοστούν οι πολιτικές. Σημειώνεται ότι ο Πρωθυπουργός αναχωρεί για τη Λακωνία, όπου το βράδυ θα μιλήσει σε συγκέντρωση, στο κλειστό γυμναστήριο της Σπάρτης.

    [06] Πολιτική

    Για "τον πολιτισμό της καθημερινότητας"

    Δέκα προτάσεις για την Αθήνα

    5/5/2006 12:12:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με στόχο "τον πολιτισμό της καθημερινότητας", ο υποψήφιος με τη ΝΔ, δήμαρχος Αθηναίων στις εκλογές του Οκτωβρίου, Νικήτας Κακλαμάνης, ξεκίνησε άτυπα την προεκλογική του εκστρατεία. Σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε σε μεγάλο ξενοδοχείο, ο κ. Κακλαμάνης εξήγησε τους λόγους -συναισθηματικοί και πολιτικοί, όπως είπε- για τους οποίους διεκδικεί τη Δημαρχία και παρουσίασε ορισμένες πρώτες προτάσεις για το μέλλον της Αθήνας.

    Ενα από τα βήματα για την οργανωμένη αναμόρφωση της Αθήνας είναι κατά την άποψη του κ. Κακλαμάνη η δημιουργία μητροπολιτικών δομών που θα διαχειρίζονται θέματα τα οποία ξεπερνούν τα στενά γεωγραφικά όρια του Δήμου, ενώ επεσήμανε πως η Αθήνα είναι η μοναδική πρωτεύουσα στην Ευρώπη που δε διαθέτει κεντρικό συντονιστικό όργανο για να αποφασίζει πάνω σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως οι συγκοινωνίες, η καθαριότητα κ.λπ. Ο κ. Κακλαμάνης πρότεινε επίσης πριν δημιουργηθεί ένα συντονιστικό όργανο για την αναμόρφωση της πόλης, ορισμένες κινήσεις που χωρίς να έχουν μεγάλο κόστος αφορούν όλους τους πολίτες.

    Ειδικότερα:

    1) να διαθέσει ο Δήμος υπηρεσίες - με τους υπάρχοντες υπαλλήλους- οι οποίοι θα αναλαμβάνουν τη διεκπεραίωση των καθημερινών υποθέσεων των ατόμων με αναπηρίες, των ηλικιωμένων κ.α. Οπως επίσης να διατίθενται οχήματα ειδικά διαμορφωμένα για να μετακινούνται ή να μεταφέρονται οι ανάπηροι.

    2) Τους αναξιοποίητους χώρους σε διάφορες γειτονιές που ανήκουν στο Δήμο μπορούν να μετατρέψουν επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα σε παιδικές χαρές, παιδικούς σταθμούς, χώρους άθλησης. Ειδικό πρόγραμμα προβλέπεται και για τα παιδιά των μεταναστών.

    3) Οσον αφορά τις γειτονιές ο κ. Κακλαμάνης προτείνει ένα σχέδιο με δύο άξονες: α) δημιουργία κέντρων όπου θα συγκεντρώνονται και θα συμμετέχουν σε κοινές δραστηριότητες οι πολίτες και β) δημιουργία "συνεκτικών πυρήνων", για κάθε γειτονιά, με εμπορικά, ψυχαγωγικά, πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα, όλο το χρόνο.

    4) Προβλέπεται επίσης δημιουργία μιας υπηρεσίας που θα δέχεται προτάσεις και υποδείξεις από τους πολίτες και θα παρεμβαίνει άμεσα.

    [07] Πολιτική

    Υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου

    Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

    5/5/2006 12:55:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/5/2006 4:23:29 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, που πραγματοποιείται υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου. Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε με τις γυναίκες υποψήφιες που θα στηρίξει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Σε δηλώσεις του, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για άξιες γυναίκες των οποίων την προσφορά χρειάζεται η αυτοδιοίκηση. Αύριο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην Κεφαλονιά.

    [08] Πολιτική

    "Ανύπαρκτος" ο Πρωθυπουργός

    Παπανδρέου κατά Κυβέρνησης

    4/5/2006 11:17:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/5/2006 11:50:33 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε όλα τα θέματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος. Ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκαθάρισε τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ σε όλα, ζήτησε εντατικοποίηση των ρυθμών της αντιπολιτευτικής δράσης και εξαπέλυσε επίθεση κατά της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, τον οποίο χαρακτήρισε "ανύπαρκτο" και αναφερθηκε στα θέματα των υποκλοπών, της δικαιοσύνης, της αναθεώρησης του συντάγματος και του ασφαλιστικού, για το οποίο παρουσίασε πρόταση δέκα σημείων του κόμματός του.

    Ο κ. Παπανδρέου, τόνισε ότι ο Έλληνας πολίτης είναι σήμερα βαθιά απογοητευμένος από τη νεοδεξιά κυβέρνηση του κ. Καραμανλή που βλέπει το κράτος ως εργαλείο εξυπηρέτησης των ημετέρων. Απέρριψε τις προσκλήσεις του Πρωθυπουργού για διάλογο, τονίζοντας ότι ο κ. Καραμανλής δεν ψάχνει για συνομιλητές αλλά για συνενόχους στην πολιτική του, ενώ τον κατηγόρησε ότι δεν έχει το θάρρος να πει ότι αδυνατεί να εφαρμόσει αυτά που υποσχέθηκε.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στόχος της είναι η ιδιοποίηση της εξουσίας και η δημιουργία του κράτους των λίγων και ισχυρών και έκανε λόγο για ανομολόγητο σχέδιο και κρυφό πρόγραμμα, το οποίο, όπως είπε, είναι σκληρό και αντιλαϊκό.

    Χαρακτήρισε ανησυχητικά όσα συμβαίνουν στο χώρο της δικαιοσύνης και αναφερόμενος στην υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επέλεξε το δρόμο της κομματικής εκμετάλλευσης και ότι αντί για κάθαρση προχωρεί σε σύστημα διαπλοκής.

    Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η λύση του ασφαλιστικού προβλήματος δεν μπορεί να προέλθει από μειωμένες συντάξεις, ενώ τόνισε ότι μέρος των συντάξεων είναι απαράδεκτα χαμηλές. Στην πρόταση δέκα σημείων για το ασφαλιστικό, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε μεταξύ άλλων τη σταδιακή ενοποίηση των ταμείων σε τρία ταμεία κύριας ασφάλισης, τη θεσμοθέτηση εθνικής κατώτατης σύνταξης για όλους, την επαναξιολόγηση του καταλόγου βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, την αποθάρρυνση της πρόωρης εξόδου από την εργασία και την ενθάρρυνση ταυτόχρονα της περαιτέρω παραμονής στην εργασία.

    Εξωτερική πολιτική

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό για την εξωτερική πολιτική, αλλά και στην Ντόρα Μπακογιάννη για τη στάση που τήρησε όταν η κ. Ράις έκανε λόγο για Βόρεια Κύπρο. Χαρακτήρισε "ανύπαρκτο" στη διεθνή σκηνή τον Πρωθυπουργό και τον κατηγόρησε ότι αγνοεί ότι στην Ευρώπη διαμορφώνονται οι νέοι συσχετισμοί.

    Αναφερόμενος στις δηλώσεις της κ. Ράις, ο κ. Παπανδρέου τις χαρακτήρισε δυσάρεστη στιγμή για την ελληνική διπλωματία και πρόσθεσε ότι το πέρασμά της από την Ελλάδα δεν απέφερε κανένα κέρδος για τη χώρα. Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, η κ. Μπακογιάννη όφειλε να αντιδράσει στον όρο Βόρεια Κύπρος και πρόσθεσε ότι η υπουργός Εξωτερικών όφειλε να υπενθυμίσει ότι η στρατιωτική κατοχή αποτελεί τη βασική αιτία του προβλήματος.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι υπάρχει μια επικίνδυνη στροφή της στρατηγικής αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και εξέφρασε φόβους ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει και πάλι το κάλυμμα όσων χωρών δεν θέλουν την Τουρκία στην Ευρώπη.

    "Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, σχολιάζοντας την αποψινή ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ότι ο Γ. Παπανδρέου "ελλείψει προτάσεων και επιχειρημάτων εμμένει σταθερά στο δρόμο της διαστρέβλωσης της αλήθειας και της κενής ρητορείας". "Αυτό τον ολισθηρό δρόμο δεν τον εγκαταλείπει ακόμη και όταν αναφέρεται στην εξωτερική πολιτική και σε εθνικά θέματα. Όσο και αν το επιχειρεί όμως, δεν μπορεί να παραπλανήσει τους πολίτες", πρόσθεσε ο κ. Ρουσόπουλος.

    Τέσσερις γυναίκες στην κούρσα των εκλογών

    Στο τέλος της ομιλίας του, ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε την υποστήριξη από το ΠΑΣΟΚ τεσσάρων υποψηφιοτήτων γυναικών για ένα δήμο, δύο νομαρχίες και μία υπερνομαρχία.

    Η έκπληξη ήταν η ανακοίνωση της Γκιουλ Καραχασάν ως υποψήφιας υπερνομάρχη Δράμας, Ξάνθης, Καβάλας. Η κ. Καραχασάν, μέλος της μουσουλμανικής κοινότητας της περιοχής, είναι αναπληρώτρια γραμματέας της δημοτικής οργάνωσης ΠΑΣΟΚ Μύκης Ξάνθης. Ο κ. Παπανδρέου αιτιολογώντας την επιλογή αυτή, τόνισε ότι συμβολίζει την ουσία της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ για συμβίωση θρησκειών και πολιτισμών.

    Οι υπόλοιπες υποψηφιότητες είναι: Τίνα Αμπατζάκη, για το δήμο Ζωγράφου Αττικής, η Ευαγγελία Σχοιναράκη για τη νομαρχία Ηρακλείου Κρήτης και η Ευαγγελίας Λιακούλη για τη νομαρχία Λάρισας.

    [09] Πολιτική

    Παρεμβάσεις στο έργο της καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ

    Αντιπαράθεση για τη Δικαιοσύνη

    4/5/2006 10:09:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Δριμεία επίθεση στην ηγεσία του Αρείου Πάγου εξαπέλυσε ο αρμόδιος συντονιστής του ΠΑΣΟΚ Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, κατηγορώντας τους κ.κ. Λινό και Παπαγγελόπουλο ότι λειτούργησαν με τη λογική της συγκάλυψης στην υπόθεση των υποκλοπών καθ υπόδειξη του Υπουργού Δικαιοσύνης. Ο Αναστάσης Παπαληγούρας και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Αντώναρος κατηγόρησαν την αξιωματική αντιπολίτευση για περισσή ανευθυνότητα και υποκρισία που βλάπτει τους θεσμούς και την ποιότητα της δημοκρατίας.

    ΝΔ: Υποκρισία και ισοπέδωση των θεσμών

    Παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην απονομή της δικαιοσύνης κατήγγειλε ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Ο Συντονιστής Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ επέκρινε συγκεκριμένους δικαστικούς λειτουργούς πως από δόλο ή αμέλεια δεν υπηρετούν σωστά το λειτούργημα τους.

    Όπως είπε και χθες στην εισήγηση του στη χθεσινή συνεδρίαση των συντονιστών του ΠΑΣΟΚ, τα δύο τελευταία χρόνια τα πολλά και χρόνια προβλήματα της Δικαιοσύνης οξύνονται, οι δικαστικοί λειτουργοί διέρχονται περίοδο έντονης αμφισβήτησης, ενώ μεταξύ τους κυριαρχεί ένα "πρωτόγνωρο για τα δικαστικά δεδομένα κλίμα φόβου και ανασφάλειας". Το κλίμα κρίσης και αμφισβήτησης, σύμφωνα με την εισήγηση, είναι το "αποτέλεσμα, κυρίως, των ωμών και απροκάλυπτων κυβερνητικών παρεμβάσεων και ιδιαίτερα του υπουργού Δικαιοσύνης στο έργο της, αλλά και της θέσης του Πρωθυπουργού ότι έχουμε μια "διεφθαρμένη Δικαιοσύνη".

    Σε ό,τι αφορά στην υπόθεση των υποκλοπών, ο κ. Παπαϊωάννου έκανε λόγο για "πρωτοφανή καθυστέρηση άσκοπης προκαταρκτικής εξέτασης", ενώ θα έπρεπε να γίνει "άμεση παραγγελία για διενέργεια ανάκρισης με στόχο τον εντοπισμό των δραστών" και πρόσθεσε ότι στην διερεύνηση των αιτίων θανάτου του Κ. Τσαλικίδη ακολουθείται, στην αρχική έρευνα, "ασυνήθης διαδικασία που έχει αφήσει αναπάντητα κρίσιμα ερωτήματα".

    "Η σημερινή κυβέρνηση σέβεται απόλυτα την ανεξαρτησία στη λειτουργία της δικαιοσύνης και η στάση αυτή βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τη στάση του ΠΑΣΟΚ, που έχει μακρά ιστορία ανεπίτρεπτων επεμβάσεων στη λειτουργία της δικαιοσύνης", απάντησε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος. Και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ "με αυτή τη συνειδητή απαξίωση της δικαιοσύνης και των λειτουργών της, βλάπτει τους θεσμούς και την ποιότητα της δημοκρατίας". "Εμείς, σε καμία περίπτωση, δεν θα ακολουθήσουμε το ΠΑΣΟΚ σ΄ αυτό τον κατήφορο" τόνισε.

    Στο θέμα παρενέβη εν συνεχεία και ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας. "Ως κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ συστηματικά επιχείρησε να καταστήσει τη δικαιοσύνη κομματικό του φέουδο, με επανειλημμένες βαθιές "βουτιές" στη δικαστική επετηρίδα, με δημόσιες επιθέσεις κατά δικαστικών λειτουργών που δεν ήσαν της αρεσκείας του, με συνεχείς παρεμβάσεις και προσπάθειες χειραγώγησης της ανεξάρτητης δικαστικής εξουσίας. Ως αντιπολίτευση σήμερα, δεν διστάζει να επιχειρεί τη σπίλωση εκείνων των δικαστικών λειτουργών οι οποίοι προωθούν την κάθαρση της δικαιοσύνης από τα δικαστικά και παραδικαστικά κυκλώματα διαφθοράς - δηλαδή από τα φαινόμενα που η όλη πολιτεία ΠΑΣΟΚ εξέθρεψε στη Δικαιοσύνη, όπως και σε όλους τους τομείς του δημόσιου βίου" επισήμανε στη δήλωση του ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

    [10] Κοινωνία

    Από την Τρίτη 9/5 ξεκινά η διάθεση των δελτίων

    Δελτίο διακοπών

    5/5/2006 6:33:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Αρχίζει την Τρίτη 9 Μαΐου η διάθεση των δελτίων κοινωνικού τουρισμού στους δικαιούχους που απογράφηκαν στο νομό Αττικής και τις επαρχιακές πόλεις, οι υπηρεσίες των οποίων ολοκλήρωσαν τη διαδικασία καταχώρησης. Φέτος για πρώτη φορά δεν υπάρχει όριο εισοδήματος, ενώ δεν υπάρξει κλήρωση δικαιούχων, γιατί ο αριθμός των δελτίων κάλυψε τη συνολική πανελλαδική ζήτηση. Συνολικά 320.000 καινούργια μηχανογραφημένα δελτία θα διανεμηθούν στους πολίτες, που δήλωσαν συμμετοχή στο πρόγραμμα του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, οι οποίοι θα ειδοποιηθούν και τηλεφωνικά, προκειμένου να προσέλθουν στα κατά τόπους γραφεία διανομής όπου θα παραλάβουν εκτός από το δελτίο και το βιβλιαράκι με τα τουριστικά καταλύματα, τα οποία φέτος ξεπερνούν τις 2.500. Αξίζει να σημειωθεί ότι εφεξής ο Οργανισμός θα τηρεί μητρώα δικαιούχων, γεγονός που θα συμβάλει καθοριστικά στην εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων.

    Στην Αττική, η διάθεση των δελτίων θα γίνεται καθημερινά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες από 8:00- 16:00, πλην Δευτέρας, από όλα τα γραφεία του Οργανισμού Εργατικής Εστίας:

    Αθήνας, Αγ. Μάρκου 11 (210) 32.45.297 (210) 32.32.716 Αθήνας, Πατησίων 125 (210) 88.41.950 (210) 88.25.700 Περιστερίου, Θίσβης 7 (210) 57.43.907 Πειραιά, Ομηρίδου Σκυλίτση 19 (210) 41.20.746 Ταύρου, Τιμόθεου Ευγενικού 5 (210) 34.24.394 Ν. Ιωνίας, 28ης Οκτωβρίου 42 (210) 27.17.636 (210) 27.75.416 Αργυρούπολης, Αργυρουπόλεως 94-96 (210) 99.58.596 Χολαργού, Αγαμεμνονος 22 (210) 65.42.155 Αιγάλεω, Πλαστήρα 105 και Κολοκοτρώνη 10 (210) 53.12.795 Ελευσίνας, Χαριλάου 30 (210) 55.45.360

    Στις επαρχιακές πόλεις που θα αρχίσουν άμεσα τη χορήγηση των δελτίων, θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις στον τοπικό τύπο.

    Σχετικά Links:

    Οργανισμός Εργατικής Εστίας

    [11] Κοινωνία

    Στις 8 Μαΐου 2006

    Απεργία διαρκείας ξεκινούν οι Γεωτεχνικοί

    5/5/2006 3:39:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημόσιων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) ξεκινά στις 8 Μαΐου 2006 απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας, διαμαρτυρόμενη για την υπάρχουσα διοικητική δομή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία χαρακτηρίζει αποδιοργανωμένες και αποστελεχωμένες τις υπηρεσίες του Υπουργείου, με ελλιπή διοικητική και υλικοτεχνική υποστήριξη (προβληματικά Μητρώα, αδυναμία ελέγχων), προσθέτοντας "η εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) καρκινοβατεί, το εισόδημα των Αγροτών συρρικνώνεται, η ανάπτυξη της γεωργίας περιορίζεται, οι απορροφήσεις των Κοινοτικών κονδυλίων υπολείπονται και διαγράφεται σοβαρός κίνδυνος να χαθούν σημαντικοί οικονομικοί πόροι, ενώ οι έλεγχοι Φυτικών και Ζωικών προϊόντων συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα".

    [12] Κοινωνία

    Από μέλη του Κοινωνικού Φόρουμ

    Επεισόδια σε αστυνομικό τμήμα

    5/5/2006 11:58:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/5/2006 5:34:27 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Κατάληψη στο αστυνομικό τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα επιχείρησαν στις 10.40 το πρωί, περίπου πενήντα άτομα, μέλη του Κοινωνικού Φόρουμ. Οι διαδηλωτές μπήκαν στο τμήμα, για να διαμαρτυρηθούν για τους ξυλοδαρμούς νεαρών Αφγανών μεταναστών, που είχαν γίνει πριν μερικούς μήνες και παράλληλα ζήτησαν να επισκεφθούν τα κρατητήρια και να φωτογραφήσουν το χώρο. Οι αστυνομικοί όμως δεν το επέτρεψαν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί επεισόδιο, κατά τη διάρκεια του οποίου τραυματίστηκε ελαφρά ένας Ιταλός, μέλος του Φόρουμ. Στη συνέχεια οι αστυνομικές δυνάμεις προσήγαγαν στο τμήμα τον πρώην βουλευτή του ΣΥΝ Παναγιώτη Λαφαζάνη, τη δικηγόρο Ιωάννα Κούρτοβικ, έναν Ιταλό ευρωβουλευτή και άλλα 26 άτομα, ενώ λίγη ώρα αργότερα τους άφησαν ελεύθερους. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος σχολιάζοντας τα επεισόδια, δήλωσε ότι τα χάπενινγκ είναι μια μορφή διαμαρτυρίας, που ωστόσο πρέπει να έχουν τα όριά τους. Πρόσθεσε ακόμη ότι όσοι συμμετέχουν σε αυτά πρέπει να αποφεύγουν τεχνάσματα και παρελκυστικές τακτικές ειδικά όταν οι εκδηλώσεις γίνονται σε χώρους, όπως τα αστυνομικά τμήματα που φυλάσσονται από ένστολους με όπλα.

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας σε δήλωση του αναφέρει ότι πρέπει να έχουν συναίσθηση της επικινδυνότητας όσοι επιχειρούν χάπενινκς, ιδιαίτερα όταν εισβάλουν αιφνιδιαστικά σε Αστυνομικά καταστήματα που φρουρούνται από ενόπλους. Επίσης, ο κ. Πολύδωρας σε γραπτή δήλωση του επισημαίνει ότι "η χώρα μας είναι ειρηνική και φιλήσυχη. Με αυτό το πνεύμα υποδεχθήκαμε και το 4ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Forum. Τα Αστυνομικά Τμήματα είναι ανοιχτά σε Ευρωβουλευτές για την άσκηση των καθηκόντων τους. Είναι οι κοινοβουλευτικοί προς τούτο πάντα ευπρόσδεκτοι. Τα "χάπενινγκς" όμως έχουν και αυτά τα οριά τους".

    Το γραφείο Τύπου του Συνασπισμού, σε ανακοίνωσή του, εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την αναίτια, όπως υποστηρίζει, επίθεση των ΜΑΤ, σε ειρηνικούς διαδηλωτές και τη σύλληψη της αντιπροσωπείας του ΣΥΝ.

    Έκτακτα μέτρα

    Με παράλληλες εκδηλώσεις και συζητήσεις για το Ιράν, τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που απασχολούν την Ευρώπη, την παγκοσμιοποίηση, το μέλλον του αντιπολεμικού κινήματος, συνεχίζεται για 2η ημέρα το 4ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό φόρουμ. Κορυφαία εκδήλωση του συνεδρίου θα αποτελέσει η συγκέντρωση του Σαββάτου στις 3 το απόγευμα στο Πεδίον του Άρεως και η πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία. Η Αστυνομία έχει λάβει έκτακτα μέτρα και το κέντρο της Αθήνας θα μοιάζει με απόρθητο φρούριο.

    Σταδιακά από τις 7 το πρωί του Σαββάτου, μέχρι το τέλος των διαδηλώσεων, η Τροχαία θα απαγορεύσει τη κυκλοφορία και τη στάθμευση σε όλο το μήκος της λεωφόρου Αλεξάνδρας, της Σταδίου, της Βασιλίσσης Σοφίας, της Αμαλίας, της Πανεπιστημίου, της Ερμού, της Αθηνάς και της Μητροπόλεως. Διακοπή της κυκλοφορίας τις ίδιες ώρες θα γίνει στη Πατησίων από την Αγίου Μελετίου μέχρι την Πανεπιστημίου, στην Αιόλου από την Πανεπιστημίου μέχρι τη Σταδίου, στη Συγγρού από την Αθανασίου Διάκου μέχρι τη λεωφόρο Αμαλίας, στην Κηφισίας από Κατεχάκη μέχρι Αλεξάνδρας και στην Πειραιώς από την Ιερά Οδό μέχρι και την πλατεία Ομονοίας.

    [13] Κοινωνία

    Για τον εντοπισμό των 26 ναυτικών

    Χωρίς αποτέλεσμα οι έρευνες

    5/5/2006 11:21:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/5/2006 12:24:01 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής, συνεχίζονται οι έρευνες μεταξύ Ατλαντικού και Ινδικού Ωκεανού, νότια του ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας, για τον εντοπισμό των 26 ναυτικών, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και τέσσερις Έλληνες, που αγνοούνται μετά τη βύθιση του φορτηγού πλοίου "Αλέξανδρος Τ" το βράδυ της Τετάρτης. Στις έρευνες συμμετέχουν ένα C -130 και ένα ναυαγοσωστικό, τα οποία από νωρίς το πρωί "χτενίζουν" την περιοχή. Αγνοούμενοι Έλληνες είναι ο πλοίαρχος Παναγιώτης Βλησμάς, ο υποπλοίαρχος Γιάννης Καραμηνάς, ο πρώτος μηχανικός Νέαρχος Μπουκουβάλας και ο δεύτερος μηχανικός Ηλίας Ευστρατίου. Οι συγγενείς των Ελλήνων ναυτικών καταγγέλλουν ότι το πλοίο παρουσίαζε συχνά προβλήματα, ενώ κάνουν λόγο για ολιγωρία της πλοιοκτήτριας εταιρείας να ειδοποιήσει τις αρχές.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ναυάγιο με Έλληνες ναυτικούς

    [14] Κοινωνία

    Ασθενής δόνηση στον Κορινθιακό

    5/5/2006 10:49:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αισθητή στη Φωκίδα, την Κορινθία, ακόμη και στην Αττική, έγινε η πρωινή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 9:16 με επίκεντρο τον Κορινθιακό, νότια της Δεσφίνας και βορείως του Δερβενίου. Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός δηλώνοντας ότι πρόκειται για μεμονωμένη και μετρίου μεγέθους δόνηση σαν αυτές που γίνονται καθημερινά σε διάφορες περιοχές της χώρας.

    Σχετικά Links:

    Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

    [15] Κοινωνία

    Συνταγματικό το Π. Δ,, λέει το ΣτΕ

    Μονιμοποιούνται χιλιάδες συμβασιούχοι

    5/5/2006 8:39:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/5/2006 12:21:36 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Λήγει η αγωνία για δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχους του δημόσιου τομέα που επί χρόνια βρίσκονταν σε εργασιακή εκκρεμότητα μετά τη δημοσίευση των αποφάσεων του Γ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκριναν με οριακή πλειοψηφία 3 - 2, συνταγματικό το διάταγμα Παυλόπουλου. Οι δικαστές δέχτηκαν ότι μεταβατικές διατάξεις που θεσπίζονται με το Προεδρικό διάταγμα για τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου είναι ανεκτές από το αναθεωρημένο Σύνταγμα. Τα δύο μέλη που μειοψήφησαν είχαν την άποψη ότι δεν θα πρέπει να γίνει μονιμοποίηση των συμβασιούχων ακόμα κι αν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

    [16] Κοινωνία

    Διοικητική μεταρρύθμιση και οικονομική πορεία

    Η νέα εικόνα της ΕΡΤ

    4/5/2006 6:05:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/5/2006 12:12:49 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Τη νέα εικόνα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας-Τηλεόρασης στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης παρουσίασε το μεσημέρι της Πέμπτης, σε συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ Χρήστος Παναγόπουλος. Η δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος μηχανογράφησης, η αλλαγή στο οργανόγραμμα, η εκπαίδευση των υπαλλήλων και η θέσπιση συστήματος αξιολόγησης είναι τα στοιχεία που συνθέτουν την δημιουργία της νέας εικόνας της ΕΡΤ, καθώς προωθείται με γρήγορους ρυθμούς η διοικητική και οικονομική μεταρρύθμιση της εταιρείας. Ο Πρόεδρος της ΕΡΤ τόνισε ότι ήδη έχουν φανεί τα θετικά αποτελέσματα τόσο στον οικονομικό, όσο και στο διοικητικό τομέα.

    Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΡΤ

    Για τη διοικητική μεταρρύθμιση, ο κ. Παναγόπουλος ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή μπορεί να υπάρχει μία πλήρης εικόνα των περιουσιακών της στοιχείων και υλικών, τα οποία έχουν καταγραφεί ύστερα από 12μηνη εργασία, με αποτέλεσμα να έχουν εντοπιστεί αδυναμίες και κενά, αλλά και σχετικοί τρόποι "θεραπείας". Επόμενο βήμα θα είναι η κωδικοποίηση όλων των στοιχείων ώστε η κίνησή τους να γίνεται μέσω υπολογιστών εύκολα και γρήγορα.

    Ακόμη, δρομολογείται η καταγραφή των διαδικασιών και λειτουργιών που δεν είχαν κανονική ροή. Μετά από ένα χρόνο εργασίας η αρμόδια ομάδα με τη βοήθεια δύο εταιρειών κατέληξε σε φόρμες πιστοποίησης των εγγράφων του προσωπικού.

    Σε φάση επεξεργασίας βρίσκεται το θέμα της καταγραφής όλων των διαδικασιών, καθώς σήμερα από τις περίπου 1.200 μόνο 250 από αυτές καταγράφονται και παρακολοθούνται. "Με τον τρόπο αυτό, κάθε διοίκηση, θα είναι σε θέση να ξέρει τι κάνει και ποιες είναι οι αρμοδιότητες κάθε υπαλλήλου, αλλά και το σπουδαιότερο, θα υπάρξει τακτοποίηση του συστήματος που είχε πολλούς ενδιάμεσους σταθμούς με αποτέλεσμα να είναι δυσκίνητο και σαφώς πολύ δυσλειτουργικό και γραφειοκρατικό", είπε ο Πρόεδρος της ΕΡΤ.

    Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται η μηχανογράφηση του οργανισμού σε ένα κεντρικό σύστημα που θα ενοποιήσει τα έξι μικρότερα υποσυστήματα που τώρα λειτουργούν, αλλά και η αλλαγή ωραρίων εργασίας, μέσα από τυποποίηση συγκεκριμένων ωραρίων σε 24ωρη βάση. Επίσης προωθείται η εισαγωγή συστήματος αξιολόγησης αλλά και συνεχούς εκπαίδευσης προσωπικού και στελεχών.

    Σε διαδικασία αφομοίωσης, όπως αναφέρθηκε, βρίσκονται και οι 1.500 συμβασιούχοι της ΕΡΤ, οι οποίοι θα τοποθετηθούν ανάλογα με τα τυπικά προσόντα τους και τις ανάγκες του οργανισμού. Έχει δρομολογηθεί η αλλαγή κανονισμού προσωπικού ώστε ν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις.

    Από 1/7 θα λειτουργήσει πιλοτικά και το σύστημα παρακολούθησης -σε επίπεδο εκτέλεσης και χρήσης- του προϋπολογισμού με στοιχεία ημέρας. Στο σύστημα αυτό υπήρχε απόκλιση εξαμήνου, ενώ τώρα το επίπεδο έχει βελτιωθεί σε μηνιαία παρακολούθηση.

    Όσον αφορά στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΡΤ και τους στόχους που είχαν οριστεί μέχρι το 2008, ο κ. Παναγόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς το επίπεδο υλοποίησης συνολικά ξεπερνά το 60%, ενώ σε ορισμένους τομείς, όπως η καλωδιακή τηλεόραση φτάνει το 80%. Εξάλλου, στους τομείς της ανάπτυξης περιοδικών, την κινηματογραφία, τη μουσική η πορεία είναι πολύ καλή.

    Σχετικά με τα οικονομικά, σημείωσε οτι τα αποτελέσματα του πρώτου 9μήνου, είναι θετικά, καθώς υπάρχει ένα πλεόνασμα ύψους 1 εκατ. ευρώ, με έσοδα 279 εκατ. ευρώ και έξοδα 278 εκατ. ευρώ.

    Στη συνέντευξη παρευρέθησαν ο Γενικός Διευθυντής Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών Γιώργος Υφαντής, ο Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού Ευάγγελος Λουριδάς, οι Ειδικοί Σύμβουλοι Γρηγόρης Σκαλιστήρας και Αντώνης Ιωαννίδης και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Κώστας Κέκης.

    [17] Κόσμος

    "Δεν είπα ψέματα για το Ιράκ"

    5/5/2006 10:13:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters

    Σκληρές ερωτήσεις και αποδοκιμασίες αντιμετώπισε την Πέμπτη ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, κατά τη διάρκεια μίας θυελλώδους ομιλίας του στην Ατλάντα, όπου ένας πρώην αναλυτής της CIA τον κατηγόρησε ότι είπε ψέματα για να δικαιολογήσει την εισβολή στο Ιράκ. Μιλώντας στο Νότιο Κέντρο Διεθνών Σπουδών, ο Ντόναλντ Ράμσφελντ άκουσε τον πρώην αναλυτή της CIA, Ρέι ΜακΓκόβερν, να τον ρωτά: "Γιατί είπατε ψέματα για να μας βάλετε σε ένα πόλεμο που δεν ήταν απαραίτητος, και που έχει προκαλέσει τόσες απώλειες;". Ο Ράμσφελντ αρνήθηκε ότι είπε ψέματα και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Μπους διατύπωσε "μία ειλικρινή άποψη" όταν έλεγε πως το Ιράκ είχε όπλα μαζικής καταστροφής. Εξάλλου, την Πέμπτη, η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιο που εξασφαλίζει πόρους χρηματοδότησης των αμερικανικών επιχειρήσεων σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Συγκεκριμένα, ενέκρινε ποσό ύψους 109 δισ. δολαρίων, ξεπερνώντας κατά πολύ τα κονδύλια που ζητούσε ο Λευκός Οίκος, και αγνοώντας τις απειλές Μπους ότι θα ασκήσει βέτο στα πρόσθετα κονδύλια.

    "Δεν υπήρχαν όπλα μαζικής καταστροφής"

    Όταν ο πρώην αναλυτής της CIA τον ρώτησε για τον τρόπο με τον οποίον μεθοδεύτηκε η εισβολή στο Ιράκ, ο υπουργός Άμυνας απάντησε ότι δεν ασχολείται με τη δουλειά της αντικατασκοπείας και πρόσθεσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών και ο πρόεδρος Μπους πέρασαν αρκετές εβδομάδες με τους αναλυτές της CIA μελετώντας τις πληροφορίες για το ιρακινό οπλοστάσιο. Ο Ράμσφελντ υποστήριξε, επίσης, ότι ο πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ "διατύπωσαν την ειλικρινή άποψή τους" για το θέμα αυτό, αλλά παραδέχτηκε ότι "όπως φαίνεται δεν υπήρχαν όπλα μαζικής καταστροφής".

    Ο Ρέι ΜακΓκόβερν διέκοψε τον Ράμσφελντ για να του υπενθυμίσει πως τότε έλεγε ότι γνώριζε που βρίσκονταν τα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ Χουσεΐν.

    "Δεν είπα κάτι τέτοιο. Έλεγα ότι γνώριζα πού υπάρχουν ύποπτα σημεία", ισχυρίστηκε ο Ράμσφελντ.

    "Λέγατε πως γνωρίζατε που βρίσκονταν, κοντά στο Τικρίτ, κοντά στη Βαγδάτη και βόρεια, ανατολικά, νότια και δυτικά. Αυτά είναι τα λόγια σας", του απάντησε ο ΜακΓκόβερν, προσθέτοντας: "Θα ήθελα μία ειλικρινή απάντηση. Εδώ μιλάμε για ψέματα".

    "Λοιπόν, πρώτα απ΄όλα, δεν είπα ψέματα", περιορίστηκε να απαντήσει ο Αμερικανός υπουργός.

    Η ομιλία του Ράμσφελντ διακόπηκε αρκετές φορές από το ακροατήριο, ενώ υψώθηκε και πλακάτ που έγραφε "Ένοχος για εγκλήματα πολέμου".

    Μία γυναίκα από το ακροατήριο, της οποίας ο γιος σκοτώθηκε στο Ιράκ, ρώτησε τον υπουργό Άμυνας εάν το Πεντάγωνο μπορεί να διαβεβαιώσει ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες είναι κατάλληλα εξοπλισμένοι για τη μάχη.

    "Βεβαίως και είναι", της απάντησε ο Ράμσεφλντ, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του για το θάνατο του γιου της.

    Άλλα μέλη του ακροατηρίου του Ράμσφελντ ήταν πιο ευγενικά. Ένας από αυτούς τον ρώτησε : "Τί συνέβη στην παιδική σας ηλικία και γίνατε αυτός ο άνθρωπος που είστε σήμερα; Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει κάποιους γονείς, διότι είστε ένας σπουδαίος άνθρωπος". Και ο Ράμσφελντ απάντησε: "Η μαμά μου ήταν δασκάλα και ο μπαμπάς μου διάβαζε ιστορία ασταμάτητα".

    Σημειώνεται ότι στο Ιράκ, οι Αμερικανοί έχουν χάσει 2.411 στρατιώτες και 17.874 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    CNN: Showdown over must-pass spending bill on the horizon

    CNN: Hecklers interrupt Rumsfeld speech

    BBC: Rumsfeld heckled over war in Iraq

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Γερουσία εναντίον Μπους

    Σχετικά Links:

    Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ

    [18] Κόσμος

    Μετά την ταπεινωτική ήττα στις τοπικές εκλογές

    Ανασχηματισμό ετοιμάζει ο Μπλερ

    5/5/2006 8:03:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/5/2006 3:30:56 μμ)

    Σε ανασχηματισμό πρόκειται να προχωρήσει μέσα στις επόμενες ώρες ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, μετά την ήττα των Εργατικών στις τοπικές εκλογές, ανακοινώθηκε από την Ντάουνινγκ Στριτ. Αρκετοί υπουργοί της Κυβέρνησης Μπλερ έφτασαν το πρωί της Παρασκευής στην πρωθυπουργική κατοικία, ανάμεσά τους ο υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τζον Πρέσκοτ. Παράλληλα, ο Ντες Μπράουν διορίστηκε υπουργός Άμυνας της Βρετανίας στη θέση του Τζον Ριντ, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News επικαλούμενο δικές του πηγές. Ο Ριντ διορίστηκε επισήμως υπουργός Εσωτερικών σε αντικατάσταση του Τσαρλς Κλαρκ, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε για την απελευθέρωση 1.023 αλλοδαπών κρατουμένων, οι οποίοι έπρεπε κανονικά να απελαθούν μετά την έκτιση της ποινής τους. Ο 54χρονος Μπράουν, δικηγόρος από τη Σκοτία, ήταν υφυπουργός Οικονομικών από το 2001. Το Εργατικό Κόμμα έχασε τουλάχιστον 220 έδρες στις χθεσινές τοπικές εκλογές και συγκέντρωσε μόλις 26%, πίσω από τους Συντηρητικούς (40%, +213 έδρες) και τους Φιλελεύθερους (27%, -16 έδρες). Αύξηση στο ποσοστό του πέτυχε και το Εθνικό Βρετανικό Κόμμα, που είναι κατά των μεταναστών, στο ανατολικό Λονδίνο και στη βόρεια και κεντρική Βρετανία.

    [19] Κόσμος

    Κάλεσε τις ΗΠΑ για απευθείας διάλογο

    Έκκληση Ανάν για το Ιράν

    5/5/2006 7:08:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/5/2006 9:11:34 πμ)

    Έκκληση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες απήυθυνε ο γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ώστε να αρχίσουν απευθείας διάλογο με το Ιράν, τονίζοντας ότι μία τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποδεκτή λύση της κρίσης. Σε συνέντευξη που έδωσε στην δημόσια αμερικανική τηλεόραση, ο κ. Ανάν επεσήμανε ότι οι Ιρανοί μπορεί να είναι διστακτικοί για την επιστροφή στο διάλογο που είχαν μέχρι τώρα με τους Ευρωπαίους, ενώ αντίθετα ίσως δείξουν διάθεση να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τους Αμερικανούς. "Εάν όλοι οι παίκτες-κλειδιά βρίσκονταν γύρω από το ίδιο τραπέζι, θα ήταν εφικτή η επεξεργασία ενός πακέτου που θα μπορούσε να ικανοποιήσει τις ανησυχίες όλων", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ανάν. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι διπλωματικές διαβουλεύσεις στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα των πυρηνικών του Ιράν. Οι εκπρόσωποι των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασαν το απόγευμα της Πέμπτης (ώρα Νέας Υόρκης) για περίπου μία ώρα, με θέμα το σχέδιο απόφασης, με το οποίο ζητείται από το Ιράν να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου. Η συνεδρίαση των πρεσβευτών των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Κίνας έγινε κεκλεισμένων των θυρών, ενώ την ίδια ώρα διεξήχθη και μία σύσκεψη ειδικών των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Διπλωματικές διεργασίες του Συμβουλίου Ασφαλείας

    Ο εκπρόσωπος της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ ντε λα Σαμπλιέρ, μετά τη λήξη της συνεδρίασης, δήλωσε ότι έγινε μια πολύ ειλικρινή και χρήσιμη συζήτηση. Παράλληλα ανέφερε ότι πρόκειται να συνεδριάσουν και σήμερα, προσθέτοντας ότι "τα πράγματα μπορεί να προχωρήσουν πολύ γρήγορα".

    "Ελπίζω ότι η ολομέλεια του Συμβουλίου Ασφαλείας θα συνεδριάσει το απόγευμα της Παρασκευής για να δει πού βρισκόμαστε", είπε από την πλευρά του ο πρεσβευτής των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον.

    Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το σχέδιο απόφασης, δεν αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση πριν την ερχόμενη Τρίτη. Το βράδυ της Δευτέρας στη Νέα Υόρκη θα συνεδριάσουν για το θέμα του Ιράν οι υπουργοί Εξωτερικών των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, μαζί με τον ομόλογό τους της Γερμανίας. Για να περάσει το σχέδιο απόφασης θα πρέπει να λάβει τουλάχιστον εννέα θετικές ψήφους, σε σύνολο 15, και να μην ασκήσει βέτο κανένα από τα μόνιμα μέλη.

    Την ίδια ώρα, ο πρεσβευτής του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη, Ζαβάντ Ζαρίφ, κατηγόρησε τη Βρετανία και τη Γαλλία ότι δημιουργούν τεχνητή κρίση με το σχέδιο απόφασης που ζητά από την Τεχεράνη να διακόψει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου. "Το Ιράν δεν ανταποκρίνεται σε απειλές και εκφοβισμούς", δήλωσε ο Ζαρίφ, υπογραμμίζοντας ότι η η Δύση προσπαθεί "να δημιουργήσει κρίση εκεί που δεν χρειάζεται". "Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποφευχθεί απλώς με σοβαρές και λογικές συζητήσεις", πρόσθεσε ο Ιρανός αξιωματούχος.

    Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε σημαντική πτώση σήμερα, κάτι που οι αναλυτές αποδίδουν σε "τεχνική διόρθωση" της αγοράς, παρόλο που εξακολουθούν να εκφράζονται ανησυχίες για το ζήτημα του Ιράν. Στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης (NYMEX) το αργό παράδοσης Ιουνίου υποχώρησε κατά 2,34 δολάρια και έκλεισε κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι, στα 69,94 δολάρια. Σημειώνεται ότι πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή του πετρελαίου από τις 13 Απριλίου.

    [20] Κόσμος

    Τηλεφώνημα για βόμβα σε πλοίο

    5/5/2006 12:26:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters

    Ανώνυμο τηλεφώνημα έλαβαν το πρωί της Παρασκευής οι λιμενικές αρχές του Παλέρμο, με τον άγνωστο να προειδοποιεί για την άφιξη στο λιμάνι της σικελικής πόλης, πλοίου που μεταφέρει βόμβα. Ωστόσο, όπως τόνισαν οι αρχές, κανένα πλοίο δεν αναμένεται στο λιμάνι τη συγκεκριμένη ώρα (12:30 ώρα Ελλάδας), την οποία υπέδειξε ο άγνωστος. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πυροτεχνουργοί ερεύνησαν ήδη οχηματαγωγό που έφθασε νωρίτερα στο Παλέρμο από την Τύνιδα, αλλά δεν εντόπισαν κάτι ύποπτο.

    [21] Κόσμος

    Εντονες πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα

    Μετ' εμποδίων η ειρήνη στο Νταρφούρ

    5/5/2006 9:12:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η κατάσταση στο Νταρφούρ, μετά την απόφαση δύο οργανώσεων ανταρτών να μην υπογράψουν ειρηνευτική συμφωνία με την κυβέρνηση του Χαρτούμ, παρά τις έντονες πιέσεις της διεθνούς κοινότητας. Ο Μοχάμεντ Τουγκόντ του Κινήματος για τη Δικαιοσύνη και την Ισότητα (JEM) δήλωσε πως το σχέδιο - συμφωνία που πρότεινε η Αφρικανική Ένωση δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις της οργάνωσής του, ειδικά αυτές που αφορούν την ένωση του Νταρφούρ σε αυτόνομη περιοχή. Από την πλευρά του ο Αμπντελουαχίντ Αλ-Νουρ της οργάνωσης Στρατός για την Απελευθέρωση του Σουδάν (SLM/A) τόνισε ότι δεν τους ικανοποιεί το κείμενο της συμφωνίας και για το λόγο αυτό δεν θα το υπογράψουν. Εκπρόσωπος της Αφρικανικής Ένωσης δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν αργότερα σήμερα, όμως οι ηγέτες του JEM επισημαίνουν πως το θέμα της περιφερειακής κυβέρνησης είναι αδιαπραγμάτευτο.

    [22] Κόσμος

    Διαβεβαίωση Μπους

    Στηρίζουν οι ΗΠΑ το Ισραήλ

    5/5/2006 8:25:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να αποσύρουν τη δέσμευσή τους απέναντι στο Ισραήλ και δεν θα έχουν επαφές με τους ηγέτες της Χαμάς και την παλαιστινιακή κυβέρνηση έως ότου η οργάνωση αυτή αναγνωρίσει το ισραηλινό κράτος, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, μιλώντας στο γκαλά της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής, που διοργανώθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ίδρυσή της. Η δέσμευση των ΗΠΑ να υπερασπιστούν την ασφάλεια του Ισραήλ είναι "ισχυρή, διαρκής και απαρασάλευτη", είπε ο Μπους, προσθέτοντας ότι "η Χαμάς έκανε σαφές ότι δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ. Εγώ αποσαφηνίζω ότι για όσο διαρκεί αυτή η πολιτική της δεν θα έχουμε καμία επαφή με την ηγεσία της Χαμάς", υπογράμμισε ο Τζορτζ Μπους.

    [23] Οικονομία

    Εξαγορά της ΓΕΡΜΑΝΟΣ από την COSMOTE

    5/5/2006 11:51:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/5/2006 4:46:50 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ - ΝΕΤ 105,8

    Στην προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών των εταιριών της COSMOTE καθώς και της ΓΕΡΜΑΝΟΣ προχώρησε την Παρασκευή η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η απόφαση αυτή έγινε με σκοπό την προστασία του επενδυτικού κοινού, καθώς η διοίκηση του Χρηματιστηρίου αναμένει τις ανακοινώσεις των εν λόγω εταιρειών, οι οποίες διαπραγματεύονται την εξαγορά της εταιρίας ΓΕΡΜΑΝΟΣ από την COSMOTE.

    Από την πλευρά της, η COSMOTE ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τον Πάνο Γερμανό, ιδρυτή της εισηγμένης εταιρείας ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ, οι οποίες εάν καταλήξουν σε επιτυχία θα οδηγήσουν στην εξαγορά από την COSMOTE του ποσοστού συμμετοχής του κ. Γερμανού και συνακόλουθα στην απόκτηση ελέγχου της εν λόγω εταιρείας. Επίσης, και η COSMOTE ζήτησε την αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της μέχρι και τη Δευτέρα 8 Μαΐου 2006, οπότε και θα προβεί σε ανακοίνωση σχετικά με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. Ανάλογη ανακοίνωση έστειλε στη διοίκηση του ΧΑΑ και η διοίκηση της εταιρείας ΓΕΡΜΑΝΟΣ.

    Το θέμα της εξαγοράς κλήθηκε να σχολιάσει από τις Βρυξέλες, όπου βρίσκεται, ο υπουργός Οικονομίας. Ο κ. Αλογοσκούφης, σημείωσε ότι το ελληνικό Δημόσιο είχε ενημερωθεί και ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στη διοίκηση της Cosmote. Παράλληλα ανέφερε ότι στη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη αγορά οι προσαρμογές και οι εξαγορές επιχειρήσεων αποτελούν παράγοντα της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας μιας εθνικής οικονομίας.

    Σχετικά Links:

    ΓΕΡΜΑΝΟΣ

    COSMOTE

    [24] Οικονομία

    Κάτω από το 3% το έλλειμμα για το 2006

    Θετικές προβλέψεις από την ΕΕ

    5/5/2006 4:36:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/5/2006 5:02:26 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Με ικανοποίηση υποδέχθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, το περιεχόμενο των εαρινών οικονομικών προβλέψεων που θα δώσει στη δημοσιότητα την προσεχή Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Κομισιόν εκτιμά για πρώτη φορά πως το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας, το 2006, δεν θα ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ, "μία πολύ θετική εξέλιξη", όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Αλογοσκούφης, που εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομίας της ΕΕ. Ωστόσο ότι οι προβλέψεις του υπουργείου Οικονομίας είναι ακόμα πιο αισιόδοξες, αφού προβλέπουν ότι το ελληνικό έλλειμμα θα πέσει στο 2,6% το 2006. Την ικανοποίηση του για τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης προς αυτήν την κατεύθυνση εξέφρασε ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Οικονομίας, Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος τόνισε αφενός ότι οι ελληνικές αρχές συνεργάστηκαν πλήρως με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μείωση του υπερβολικού ελλείμματος, αφετέρου, ότι οι προσπάθειες για σταθεροποίηση των ελλειμμάτων δεν τελειώνουν το 2006, αλλά θα πρέπει να συνεχιστούν και το 2007.

    Συνέχιση των προσπαθειών για σταθεροποίηση

    Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει ότι το 2006 θα είναι στο 3,5% του ΑΕΠ και το 2007 στο 3,4% του ΑΕΠ. Οι εκτιμήσεις αυτές είναι περίπου οι ίδιες με αυτές της Ελλάδας.

    Επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει ότι το 2007 το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας θα σημειώσει αύξηση στο 3,6% του ΑΕΠ. Ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι η εκτίμηση αυτή είναι εξηγήσιμη και οφείλεται στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ακόμη πλήρη γνώση του σχεδιασμού της οικονομικής πολιτικής για το 2007, όπως αυτός θα αποτυπωθεί στον επομενο προϋπολογισμό. "Μεσοπρόθεσμα, θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, μέσω διαρθρωτικών αλλαγών, οι οποίες είναι αναγκαίες για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών της Ελλάδας", σημείωσε λίγο αργότερα ο Επίτροπος Οικονομίας, κ. Αλμούνια. Από την πλευρά του ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι τα όποια μέτρα κριθούν αναγκαία για τη σταθεροποίηση των ελλειμμάτων κάτω από το 3%, θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό για το 2007.

    Ο κ. Αλμούνια υπενθύμισε ότι τις ερχόμενες εβδομάδες θα επισκεφτεί την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, κλιμάκιο της Eurostat (Eυρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία), προκειμένου να συζητήσουν τη μεθοδολογία, βάσει της οποίας θα πρέπει στο εξής να εκτιμάται η οικονομική κατάσταση των δήμων και των ασφαλιστικών ταμείων στην Ελλάδα.

    Καθησυχαστικοί για την κούρσα του πετρελαίου

    Ο κ. Αλογοσκούφης, σχολιάζοντας τις διεθνείς εξελίξεις στο θέμα των τιμών του πετρελαίου, εμφανίστηκε επίσης καθησυχαστικός, λέγοντας ότι παρά τις σημαντικές αυξήσεις η Ευρωπαϊκή οικονομία δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα και ότι η "ζώνη του ευρώ" είναι σε θέση να απορροφά τους τριγμούς που δημιουργούνται συνεπεία της ανόδου των τιμών του πετρελαίου.

    Αναφερόμενος επίσης στη συζήτηση που έγινε χθες στο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομίας της "ζώνης του ευρώ", σχετικά με τα διαφορετικά επίπεδα πληθωρισμού ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας που παρατηρούνται στα κράτη που μετέχουν στο ευρώ, ο υπουργός σημείωσε ότι το Eurogroup θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερος συντονισμός των οικονομικών πολιτικών των συμμετεχόντων χωρών.

    Σε ό,τι αφορά την επικείμενη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα Βαλκάνια και τις οικονομικές επιπτώσεις αυτής της εξέλιξης, ο Υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι ειδικά για την Ελλάδα η διεύρυνση της ΕΕ προς τις Βαλκανικές χώρες θα αποτελέσει ένα εξαιρετικά θετικό γεγονός.

    [25] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ολυμπιακός: Και με τη βούλα Μπόρχα

    5/5/2006 3:17:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/5/2006 3:27:01 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Παίκτης του Ολυμπιακού είναι και επίσημα ο Φέλιξ Μπόρχα. Ο 23χρονος επιθετικός, που βρίσκεται στην Ελλάδα από την Πέμπτη το βράδυ, πήγε από το Ιατρικό κέντρο, πέρασε από με επιτυχία τα ιατρικά τεστ και αργότερα μεταφέρθηκε στα γραφεία της διοίκησης, όπου και υπέγραψε το νέο του τετραετές συμβόλαιο με τους "ερυθρόλευκους". Η σχετική ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός έχει ως εξής: "Μετά από συνάντηση που είχε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός ΣΦΠ, κ. Γιώργος Λούβαρης, με τον ποδοσφαιριστή Φέλιξ Μπόρχα και τους εκπροσώπους του, στα γραφεία της πλατείας Αλεξάνδρας, ο διεθνής με το Εκουαδόρ επιθετικός υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας για τέσσερα χρόνια".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ολυμπιακός: Υπαρκτό ενδιαφέρον για Ουαντού

    [26] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Κατάληψη στα γραφεία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ

    5/5/2006 7:05:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Την κατάσταση στα χέρια τους αποφάσισαν να πάρουν σήμερα κάποιοι φίλοι του ΠΑΟΚ, βλέποντας την στασιμότητα που επικρατεί στο ιδιοκτησιακό θέμα της ομάδας και που καθιστά δυσοίωνο το μέλλον του "Δικέφαλου του Βορρά". Επτακόσιοι "ασπρόμαυροι" οπαδοί κατέλαβαν τα γραφεία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ σε ένδειξη διαμαρτυρίας, για την διοικητική και οικονομική κατάσταση της ομάδας και κάλεσαν τους τρεις αρχηγούς Ζαγοράκη, Τοχούρογλου και Καρυπίδη να τους εξηγήσουν τι μέλλει γενέσθαι, καθώς η προθεσμία σχετικά με το θέμα της διατήρησης του ενδιαφέροντος του Ρώσου ομογενή επιχειρηματία, Ιβάν Σαββίδη, εκπνέει το Σαββατοκύριακο.

    Ντούμι: "Να λυθούν τα θέματα"

    Πράγματι ο Ρουμάνος τεχνικός της ομάδας της Θεσσαλονίκης, κ. Ίλιε Ντουμιτρέσκου έδωσε άδεια στους παίκτες του, οι οποίοι αποχώρησαν από την προπόνηση για να δώσουν κάποιες εξηγήσεις και να ενημερώσουν τους καταληψίες. Χαρακτηριστικά πάντως ο Ρουμάνος τεχνικός ερωτηθείς για το θέμα είπε: "Ελπίζω να έρθει ειρήνη και να πάνε όλα καλά. Ολοι έχουμε προβλήματα και εγώ είμαι εδώ για να προπονώ τους παίκτες και όχι για να λύνω άλλα θέματα. Ελπίζω να πάνε όλα καλά και να λυθούν όλα αυτά τα θέματα".

    [27] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ολυμπιακός: Υπαρκτό ενδιαφέρον για Ουαντού

    5/5/2006 2:45:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ένα από τα ονόματα που ενδιαφέρουν τον Ολυμπιακό, είναι και αυτό του Μαροκινού Αμπντές Ουαντού, καθώς η σχετική είδηση δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Ouest France» που αναφέρεται στον ελληνικό Τύπο. Παράλληλα, όπως μετέδωσε με σημερινό του τηλεγράφημα από την Ρεν το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP), ο ίδιος ο κεντρικός αμυντικός δήλωσε πως αυτή τη στιγμή το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η Ρεν, η ομάδα στην οποία αγωνίζεται στο γαλλικό πρωτάθλημα και που αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη του σαμπιονά, καθώς διεκδικεί με αξιώσεις τη συμμετοχή της στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Στο στόχαστρο του Ουαντού, του οποίου το συμβόλαιο λήγει το καλοκαίρι, δεν βρισκόταν στα πλάνα του Λάζλο Μπόλονι μετά την επιστροφή του από το Κόπα Άφρικα, είναι η ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

    [28] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ολυμπιακός: Ελπίδες για "Τζόλε"

    4/5/2006 9:48:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Βελτίωση παρουσιάζει η κατάσταση του τραυματισμού του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς. Το γόνατο του αρχηγού του Ολυμπιακού έχει πρηστεί, ωστόσο οι γιατροί της ομάδας είναι αρκετά αισιόδοξοι πως θα μπορέσει να δώσει το παρών στον Τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας που θα γίνει την Τετάρτη στο Παγκρήτιο με αντίπαλο την ΑΕΚ. Στα υπόλοιπα, ο Γκάμπριελ Σούρερ έκανε θεραπεία και πρόγραμμα στο γυμναστήριο αλλά έδειξε πως ο τραυματισμός του έδειξε βελτίωση, ο Πάντος ακολούθησε πρόγραμμα που περιελάμβανε θεραπεία και πισίνα, οι Στολτίδης και Μπαμπαγκίντα ακολούθησαν πρόγραμμα με τρέξιμο, ο Καψής έκανε θεραπεία, ο Κωνσταντίνου έκανε θεραπεία και ακολούθησε ελαφρύ ατομικό πρόγραμμα, ενώ ο Καστίγιο, που έχει ένα αιμάτωμα στον τετρακέφαλο, έκανε θεραπεία. Τέλος, οι Βενετίδης και Νε συνέχισαν το ειδικό πρόγραμμα. Και σήμερα οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού πέρασαν από εργομετρικά και ισοκινητικά τεστ.

    [29] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    ΑΕΚ: Το μυαλό σε τελικό και "Λύμπε"

    4/5/2006 8:48:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Δύο είναι τα θέματα που απασχολούν την ΑΕΚ. Ο Τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας κόντρα στον Ολυμπιακό την Τετάρτη στο Παγκρήτιο και ο τραυματισμός του Νίκου Λυμπερόπουλου και το κατά πόσο θα μπορέσει να δώσει το παρών στο μεγάλο παιχνίδι. Σε συνάρτηση αυτών, ο μεταγραφικός σχεδιασμός της ομάδας, καθώς και το παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α Εθνικής με την Ξάνθη στο Ολυμπιακό Στάδιο, με το οποίο η "Ένωση" σε περίπτωση νίκης ή ακόμα και ισοπαλίας, "κλειδώνει" τη δεύτερη θέση που οδηγελι στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, περνάει σε δεύτερη μοίρα τόσο από τον Φερνάντο Σάντος όσο και από τη διοίκηση.

    Ο τελικός του Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό (σ.σ. σε πρώτη φάση) και η εξέλιξη της υγείας του Νίκου Λυμπερόπουλου, απασχολούν αποκλειστικά τους ανθρώπους της ΑΕΚ. Η μεταγραφολογία των τελευταίων ημερών, βάση της οποίας σχεδόν καθημερινά η διοίκηση φέρεται να κλείνει τον ένα παίκτη μετά τον άλλον, περνά εντελώς απαρατήρητη για τον Φερνάντο Σάντος και τους συνεργάτες του, καθώς και από τοη διοίκηση.

    Ο τραυματισμός του Νίκου Λυμπερόπουλου, (κάταγμα στο μεγάλο δάχτυλο του αριστερού ποδιού), προβληματίζει τον Φερνάντο Σάντος. Ο διεθνής επιθετικός ακολούθησε ειδικό πρόγραμμα και θα δο9κιμάσει τις δύο επόμενες μέρες να αυξήσει ρυθμούς. Οι άνθρωποι της ΑΕΚ είναι αρκετά επιφυλακτικοί για την εξέλιξη της πορείας της υγείας του Έλληνα επιθετικού, πρώτου σκόρε της «Ένωσης» όμως ευελπιστούν πως τελικά θα μπορέσει, έστω και με ένεση, να δώσει το «παρών» στον μεγάλο τελικό. Ο Μάλμπασα εξασφάλισε άδεια από τη διοίκηση, προκειμένου να μεταβεί στο Βέλγιο για να υποβληθεί σε αρθροσκόπηση μηνίσκου από τον προσωπικό του γιατρό.

    Θετική εξέλιξη υπήρξε στις περιπτώσεις των Καπετάνου και Βελνίσκι, καθώς ναι μεν και οι δύο ακούθησαν ατομικό πρόγραμμα, έδειξαν όμως πως είναι πολύ καλύτερα και από μεθαύριο το αργότερο θα μπορέσουν να μπουν σε κανονικούς ρυθμούς.

    * Επέστρεψαν οι Νικολαϊδης, Ίβιτς από Ολλανδία και Κύπρο, αντίστοιχα, χωρίς να γίνει γνωστό το περιεχόμενο των επαφών που είχαν.

    ** Καμμία απολύτως αντίδραση δεν υπήρξε από την επίσημη ΑΕΚ, για την έκρηξη που σημειώθηκε τα ξημερώματα στο μαγαζί που είναι συνιδιοκτήτης ο Ντέμης Νικολαϊδης. Κάποιοι συνέδεσαν το περιστατικό με την... κόντρα που έχει ο πρόεδρος της ΠΑΕ με μερίδα των οπαδών, ωστόσο, από τη διοίκηση δεν έγινε το παραμικρό σχόλιο.

    [30] Ευρωπαϊκό Ενόργανης: Εκτός τελικού η Ελλάδα

    5/5/2006 12:16:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Εκτός οκτάδας, κατ΄ επέκταση και του τελικού, έμεινε η Ελλάδα σε ομαδικό επίπεδο, μετά την ολοκλήρωση του προκριματικού Αγώνα Ι των Ανδρών, στο 27ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής Ανδρών/Εφήβων, που ξεκίνησε στον Βόλο. Η ελληνική ομάδα (Μάρας, Τσολακίδης, Ζαχαριάδης, Λιμπανοβνός, Μαρκούσης) κατετάγη 12η και δεν μπόρεσε να κάνειο πράξη τον αρχικό στόχο που ήταν το πλασάρισμα στον τελικό. Μοναδική θετική εξαίρεση ήταν ο Βλάσσης Μάρας, ο οποίος πήρε την πρόκριση για τον τελικό του μονόζυγου και θα δώσει το παρών την Κυριακή στον Βόλο. Από την άλλη, ο Βασίλης Τσολακίδης, στο δίζυγο, άθλημα που είναι η "σπεσιαλιτέ" του, δεν μπόρεσε να πάρει την πρόκριση για τον τελικό.

    Τα αποτελέσματα

    Αναλυτικά οι αθλητές που προκρίθηκαν στους τελικούς των ατομικών, ανά αγώνισμα:

    ΜΟΝΟΖΥΓΟ: 1. Μάρας (ΕΛΛΑΔΑ, 15.875), 2. Πέγκαν (Σλοβενία, 15.675), 3. Κασίνα (Ιταλία, 15.650), 4. Σέρερ (Ελβετία, 15.450), 5. Χοροχόρντιν (Ρωσία, 15.425), 6. Κουσερά (Γαλλία, 15.350), 7. Κουλέσα (Πολωνία, 15.350), 8. Ζόντερλαντ (Ολλανδία, 15.325)... 31. Μαρκούσης (Ελλάδα, 14.600), 54. Ζαχαριάδης (Ελλάδα, 14.050).

    ΑΛΜΑ: 1. Ντραγκουλέσκου (Ρουμανία, 16.575), 2. Γκολοτσούτσκοφ (Ρωσία, 16.512), 3. Τζιβάν (Ρουμανία, 16.450), 4. Σελάριου (Ρουμανία, 16.400) *, 5. Χαμπιούχεν (Γερμανία, 16.350), 6. Βίνιανιτζ (Γαλλία, 16.325), 7. Γιάνεφ (Βουλγαρία, 16.287), 8. Πέρεζ (Ισπανία, 16.262), 9. Λίσκαρτζ (Πολωνία, 16.250).

    * Ο Σελάριου αν και 4ος αποκλείστηκε, αφού μόνο δύο αθλητές ανά χώρα έχουν δικαίωμα πρόκρισης στους τελικούς.

    ΚΡΙΚΟΙ: 1. Σαφόσκιν (Ρωσία, 16.025), 2. Κοπολίνο (Ιταλία, 15.850), 3. Γιόβτσεφ (Βουλγαρία, 15.850), 4. Ζοζούλια (Ουκρανία, 15.325),5. Βιάλτσεφ (Ουκρανία, 15.225), 6. Ανζιολέτι (Ιταλία, 15.200), 7. Κασπάροβιτς (Λευκορωσία, 15.175), 8. Αντεργκάσεν (Γερμανία, 15.150), ... 15. Λιμπανοβνός (Ελλάδα, 14.675), 60. Μαρκούσης (Ελλάδα, 12.925), 63. Μάρας (Ελλάδα, 12.725).

    ΔΙΖΥΓΟ: 1. Πέτκοβσεκ (Σλοβενία, 15.925), 2. Ιβανκόφ (Λευκορωσία, 15.800), 3. Κουσερά (Γαλλία, 15.600), 4. Ντεβιατόφσκι (Ρωσία, 15.475), 5. Κασπάροβιτς (Λευκορωσία, 15.475), 6. Πιασέτσκι (Σλοβακία, 15.300), 7. Καρμπανένκο (Γαλλία, 15.225), 8. Σαβίτσκι (Λευκορωσία, 15.200)*, 9. Χαμπιούχεν (Γερμανία, 15.175), ... 12. Τσολακίδης (Ελλάδα, 15.000), , 32. Λιμπανοβνός (Ελλάδα, 14.400), 66. Μαρκούσης (Ελλάδα, 13.225).

    * Ο Σαβίτσκι αποκλείστηκε για τον λόγο που αναφέρεται προηγουμένως.

    ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΔΑΦΟΥΣ: 1. Ντραγκουλέσκου (Ρουμανία, 15.975), 2. Σελάριου (Ρουμανία, 15.525), 3. Γιάνεφ (Βουλγαρία, 15.425), 4. Ούντε (Κροατία, 15.400), 5. Γκολοτσούτσκοφ (Ρωσία, 15.350), 6. Κονέτσνι (Τσεχία, 15.275), 7. Καπέλι (Ελβετία, 15.200), 8. Πότσο (Ιταλία, 15.200), ... 46. Ζαχαριάδης (Ελλάδα, 13.925), 47. Τσολακίδης (Ελλάδα, 13.900), 75. Μαρκούσης (Ελλάδα, 13.025).

    ΠΛΑΓΙΟΣ ΙΠΠΟΣ: 1. Μπέρκι (Ουγγαρία, 15.800), 2. Ποπέσκου (Ρουμανία, 15.250), 3. Μπουσνάρι (Ιταλία, 15.225), 4. Γιούκελ (Γερμανία, 15.150), 5. Ούντε (Κροατία, 14.925), 6. Σπιριντόνοφ (Γερμανία, 14.900), 7. Σούπρουν (Ουκρανία, 14.800), 8. Κότζι (Ρουμανία, 14.800)... 14. Μάρας (Ελλάδα, 14.550), 49. Λιμπανοβνός (Ελλάδα, 13.050), 75. Μαρκούσης (Ελλάδα, 12.225).

    Συνοπτικά οι οκτώ ομάδες που προκρίθηκαν:

    1. Ρωσία (273.550), 2. Ουκρανία (268.900), 3. Γαλλία (268.825), 4. Λευκορωσία (268.225), 5. Ιταλία (267.925), 6. Γερμανία (266.775), 7. Ρουμανία (265.625), 8. Ελβετία (262.825), ... 12. Ελλάδα (256.275), ... 26. Κύπρος (228.975).

    [31] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Έξτρα πριμ στους Πορτογάλους

    5/5/2006 6:32:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Τουλάχιστον ένα πολυτελές αυτοκίνητο θα μπορούν να αγοράσουν οι διεθνείς της Πορτογαλίας σύμφωνα με τον πρόεδρο της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας, Ζιλμπέρτο Μαντάϊγ, αν το καλοκαίρι στη Γερμανία σηκώσουν το βαρύτιμο τρόπαιο του Μουντιάλ 2006. Κι αν αδημονείτε να μάθετε το ακριβές ποσό του πριμ της Πορτογαλικής Ομοσπονδίας προς το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα τους Βραζιλιάνου Λουίς Φελίπε Σκολάρι, στο σημερινό φύλλο της η εφημερίδα "Sports daily Record", επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στην ομοσπονδία της χώρας, αναφέρουν ότι κάθε διεθνής της ιβηρικής ομάδας θα εισπράξει 275.000 ευρώ .

    [32] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ξεκαθάρισμα στους "φούριος ρόχας"

    5/5/2006 5:44:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Τέλος στο όνειρο έξι διεθνών Ισπανών για τη συμμετοχή τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 έβαλε ο ομοσπονδιακός τεχνικός των "ταυρομάχων" Λουϊς Αραγονιές. Ο τιμονιέρης της ισπανικής ομάδας ανακοίνωσε τα ονόματα των 27 παικτών από τους οποίους μέχρι τις 15 Μαϊου θα προκύψουν οι 23 εκλεκτοί άσοι, που θα δώσουν το παρών το καλοκαίρι στα γήπεδα της Γερμανίας. Αντίθετα ο κ. Αραγονιές "εκτός νυμφώνος" άφησε τους παίκτες των "φούριας ρόχας", Μέλι (Μπέτις), Μπόρια Ουμπίνα (Θέλτα), Ιβάν Ντε Λα Πένια (Εσπανιόλ), Χαϊμέ Γκαβιλάν (Χετάφε), Βιθέντε (Βαλένθια) και Κάνι (Σαραγόσα).

    Η 27άδα των "φούριας ρόχας"

    Τερματοφύλακες: Ικερ Κασίγιας (Ρεάλ Μαδρίτης), Πέπε Ρέινα (Λίβερπουλ), Σαντιάγκο Κανιθάρες (Βαλένθια).

    Αμυντικοί: Αντόνιο Λόπεθ, Πάμπλο Ιμπάνιεθ (Ατλέτικο Μαδρίτης), Κάρλες Πουγιόλ (Μπαρτσελόνα), Χουανίτο (Μπέτις), Ασιερ Ντελ Ορνο (Τσέλσι), Ζοάν Καπντεβίγια (Λα Κορούνια), Μίτσελ Σαλγκάδο, Σέρχιο Ράμος (Ρεάλ Μαδρίτης), Κάρλος Μαρτσένα (Βαλένθια), Χάβι Βέντα (Βιγιαρεάλ).

    Μέσοι: Σεσκ Φαμπρέγας, Χοσέ Αντόνιο Ρέγες (Αρσεναλ), Αντρες Ινιέστα, Τσάβι (Μπαρτσελόνα), Χοακίν (Μπέτις), Λουίς Γκαρσία, Τσάμπι Αλόνσο (Λίβερπουλ), Νταβιντ Αλμπέλδα, Ρούμπεν Μπαράχα (Βαλένθια), Μάρκος Σένα (Βιγιαρεάλ).

    Επιθετικοί: Φερνάντο Τόρες (Ατλέτικο Μαδρίτης), Φερνάντο Μοριέντες (Λίβερπουλ), Ραούλ (Ρεάλ Μαδρίτης), Νταβίντ Βίγια (Βαλένθια).

    [33] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Παίρνει Ροσίτσκι η Ατλέτικο

    5/5/2006 2:01:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/5/2006 4:15:13 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πολύ ζεστά ξεκίνησε τις μεταγραφικές κινήσεις η Ατλέτικο Μαδρίτης. Οι "ροχιμπλάνκος" προχώρησαν σε μία σπουδαία μεταγραφή καθώς προχώρησαν στην απόκτηση του Τόμας Ροσίτσκι που αγωνίζεται με την Ντόρτμουντ. Ο 26χρονος Τσέχος θα υπογράψει τις επόμενες μέρες συμβόλαιο συνεργασίας για τέσσερα χρόνια με την Ατλέτικο, ενώ το κόστος της μεταγραφής θα ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Ο διεθνής μέσος είχε υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με τους "ροχιμπλάνκος" αλλά η μεταγραφή κόλλησε αρχικά καθώς δεν τα έβρισκε με τον γερμανικό σύλλογο. Όμως οι δύο πλευρές τα βρήκαν και έτσι ο Τσέχος διεθνής θα συνεχίσει την καριέρα του στο ισπανικό πρωτάθλημα.

    [34] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Ζωντανή" για το Τσάμπιονς Λιγκ η Άρσεναλ

    5/5/2006 1:28:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Σημαντική νίκη για την Άρσεναλ που επικράτησε με 3-1 της Μάντσεστερ Σίτι σε εξ αναβολής παιχνίδι για την πρέμιερ λιγκ. Οι "κανονιέρηδες" βρίσκονται πλέον ένα βαθμό πίσω από την Τότεναμ και όλα θα κριθούν στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος για το ποια από τις δύο ομάδες θα πάρει την 4η προνομιούχο θέση που οδηγεί στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Μεγάλος πρωταγωνιστής της αναμέτρησης ο Ρέγες, ο οποίος μπήκε ως αλλαγή και έτυχε τα δύο γκολ που έδωσαν τη νίκη στην ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ και ενώ το σκορ ήταν 1-1. Στην τελευταία αγωνιστική η Άρσεναλ θα υποδεχτεί την Γουίγκαν και η Τότεναμ θα αγωνιστεί εκτός έδρας με την Γουέστ Χαμ που αντιμετωπίζει την Λίβερπουλ στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας. Υπενθυμίζεται πως η Άρσεναλ θα αγωνιστεί στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στην Μπαρτσελόνα και σε περίπτωση κατάκτησης του τροπαίου θα αγωνιστεί στο Τσάμπιονς Λιγκ και τα "σπιρούνια" θα περιοριστούν κατά πάσα πιθανότητα στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Στο άλλο παιχνίδι η υποβιβασμένη Σάντερλαντ επικράτησε με 2-1 της Φούλαμ και πέτυχε την πρώτη της εντός έδρας νίκη στο πρωτάθλημα.

    Τα αποτελέσματα

    Μάντσεστερ Σίτι-Αρσεναλ 1-3 38΄ Σομέιγ - 30΄ Λιούνγκμπεργκ, 78΄, 84΄ Ρέγιες

    Σάντερλαντ-Φούλαμ 2-1 32΄ Λε Ταλέκ, 57΄ Μπράουν - 76΄ Ρατζίνσκι

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 37 αγώνες)

    Τσέλσι 91 Πρωταθλήτρια-Τσάμπιονς Λιγκ

    Μάντσεστερ Γ. 80 Τσάμπιονς Λιγκ

    Λίβερπουλ 79 Τσάμπιονς Λιγκ

    Τότεναμ 65

    Αρσεναλ 64 Μπλάκμπερν 60 Κύπελλο UEFA

    Νιούκαστλ 55 Μπόλτον 53 Γουέστ Χαμ 52 Γουίγκαν 51 Εβερτον 49 Τσάρλτον 47 Φούλαμ 45 Μίντλεσμπρο 45 Μάντσεστερ Σίτι 43 Αστον Βίλα 39 Πόρτσμουθ 38

    Μπέρμιγχαμ 34 Υποβιβασμός Γουεστ Μπρομ 29 Υποβιβασμός Σάντερλαντ 15 Υποβιβασμός

    [35] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Προβάρει τη 2η θέση η Ρεάλ

    5/5/2006 12:52:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πολύ κοντά στο να αποφύγει τη διαδικασία των προκριματικών και να μπει απευθείας στους ομίλους για το Τσάμπιονς Λιγκ της ερχόμενης περιόδου είναι η Ρεάλ Μαδρίτης. Οι "μερένγκες" αν και αγχώθηκαν, επικράτησαν με 3-2 εκτός έδρας της Σανταντέρ για την 36η αγωνιστική το ισπανικού πρωταθλήματος, (προηγήθηκαν με 3-0) και σε συνδυασμό με την ήττα της Βαλένθια από τη Μαγιόρκα πέρασαν στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας, ένα βαθμό πάνω από τις "νυχτερίδες" και πίσω από την ήδη πρωταθλήτρια Μπαρτσελόνα.

    Τα αποτελέσματα

    Άλαβες-Μπέτις 2-0 (18΄ Αλοϊζι, 54΄ Νενέ)

    Αθλέτικ Μπιλμπάο-Σαραγόσα 1-0 (74΄ Γέστε)

    Ατλέτικο Μ.-Οσασούνα 0-1 (15΄ Μουνιόθ)

    Κάντιθ-Σοσιεδάδ 2-2 (67΄ Εστογιάνοφ, 90΄πεν. Λόμπος - 8΄ Πριέτο, 47΄ Γκαριτάνο)

    Εσπανιόλ-Λα Κορούνια 1-2 (43΄ Λουίς Γκαρσία - 73΄ Ιβάν Καρίλ, 89΄ Τριστάν)

    Μαγιόρκα-Βαλένθια 2-1 (9΄ Αράνγκο, 47΄ Ντόνι - 16΄ Ανγκούλο)

    Σεβίλη-Χετάφε 3-0 (21΄αυτ. Πουλίδο , 31΄ Σαβιόλα, 40΄ Λουίς Φαμπιάνο)

    Βιγιαρεάλ-Μάλαγα 2-1 (10΄ Φράνκο, 20΄ Τακινάρντι - 21΄ πεν. Γκεράρδο)

    Θέλτα-Μπαρτσελόνα 0-1 (54΄ Ετό)

    Σανταντέρ-Ρεάλ Μ. 2-3 (76, 90 Ματαμπουένα-34 πεν. Ρομπέρτο Κάρλος, 60 Σολδάδο, 70 Ρομπίνιο)

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 36 αγώνες)

    Μπαρτσελόνα 79 -35αγ Πρωταθλήτρια-Τσάμπιονς Λιγκ Ρεάλ Μαδρίτης 69 Βαλένθια 68 Οσασούνα 65

    Θέλτα 60 Σεβίλη 59 -35αγ

    Λα Κορούνια 55 Βιγιαρεάλ 53 Χετάφε 51 Ατλέτικο Μαδρίτης 50 Σαραγόσα 43 Μαγιόρκα 40 Σοσιεδάδ 39 Αθλέτικ Μπιλμπάο 39 Μπέτις 38 Εσπανιόλ 38 Κύπελλο UEFA Σανταντέρ 37

    Αλαβές 36 Κάντιθ 33 Μάλαγα 24 Υποβιβασμός

    [36] Πολιτισμός

    10η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία

    Το Αιγαίο: μια υδάτινη μετάπολη

    5/5/2006 7:13:00 μμ

    Με την αρχιτεκτονική πρόταση "Το Αιγαίο: μια υδάτινη μετάπολη" και επιτρόπους της εθνικής συμμετοχής τους αρχιτέκτονες Ηλία Κωνσταντόπουλο και Λόη Παπαδόπουλο, η χώρα μας θα συμμετάσχει στη 10 Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής της Μπιενάλε Βενετίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί από 10 Σεπτεμβρίου έως 19 Νοεμβρίου 2006. Την ευθύνη της αρχιτεκτονικής εγκατάστασης θα έχουν οι αρχιτέκτονες Κατερίνα Κοτζιά και Κορίνα Φιλοξενίδου, οι οποίες συμμετέχουν ενιαία στη συνολική επιμέλεια της ελληνικής εκπροσώπησης.

    Η ελληνική συμμετοχή, με βάση τη θεωρητική πλατφόρμα της φετινής διοργάνωσης με θέμα: "Πόλεις: Αρχιτεκτονική και Κοινωνία" που επεξεργάστηκε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Biennale Richard Burdett και είναι αφιερωμένη στους μετασχηματισμούς που υφίσταται σήμερα η έννοια της αστικότητας, επιχειρεί να διερευνήσει τις ιδιαιτερότητες του Αρχιπελάγους του Αιγαίου ως ένα αναδυόμενο κοινωνικό, χωρικό και αστικό μοντέλο. Η επιλογή των ανωτέρω έγινε ύστερα από ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος και την ευθύνη της διοργάνωσης της συμμετοχής έχει η Διεύθυνση Εικαστικών Τεχνών - Τμήμα Προώθησης Σύγχρονης Τέχνης του Υπουργείου Πολιτισμού.

    Σχετικά Links:

    La Biennale di Venezia

    [37] Πολιτισμός

    Φόρουμ Πολιτισμού και Δημιουργίας

    4/5/2006 6:29:00 μμ

    Ξεκινά σήμερα στην Αθήνα στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις Μπάσκετ - Ξιφασκίας (πρώην Δυτικό Αεροδρόμιο Ελληνικού) το 4ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ. Παράλληλα με τις πολιτικές συναντήσεις και συζητήσεις, θα υπάρξει ένα πλέγμα πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, με συμμετοχές καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο. Επειδή, όπως τονίζουν και οι διοργανωτές, ο πολιτισμός είναι πολιτική και η δημιουργία αντίσταση. Το πρόγραμμα είναι πλούσιο. Ειδικότερα, στο χώρο του Φόρουμ (σε τρεις διαφορετικές σκηνές) θα πραγματοποιηθούν οι συναυλίες:

    Πέμπτη, 4/5, 8 μ.μ. Sunny Μπαλτζή - Space Star Lovers από την Πολωνία - Mikro - Chicks on Speed από τη Γερμανία - Deus X Machina - Σπυριδούλα - Πιλαλί-Πουλικάκος - Τσοπάνα Rave - Bocomolech - Τρίφωνο - Σύννεφα με Παντελόνια και πολλά ακόμα συγκροτήματα.

    Παρασκευή, 5/5, 8 μ.μ. Οι Earthbound. Το γαλλικό συγκρότημα "Les Οngles Noirs" που κάνει την εξέγερση γιορτή. Το συγκρότημα Bainak από τη Χώρα των Βάσκων και οι γνωστοί κινηματίες Amparanoia Ο αλγερίνος αντιμιλιταριστής μουσικός Ρασίντ Ταχά και το συγκρότημά του.

    Σάββατο, 6/5, 8 μ.μ. Magic de spell-Ενδελέχεια-Παύλος Παυλίδης και The b movies - Μιλτιάδης Πασχαλίδης - Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Κι όλη τη νύχτα οι: So Adictive, οι Ouzo the band, το Στοίχημα, οι Happy Dog Project, οι Glandestinos, οι Funky Filtra, οι Funkollective, οι De Traces και πολλά ακόμα συγκροτήματα.

    Στους ίδιους χώρους θα παρουσιαστούν: Ομαδική έκθεση πάνω από 150 Ελλήνων εικαστικών. Ομάδες εικαστικών και performance από Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Πολωνία, Δανία, Ισπανία, Βραζιλία, Ιταλία, Τουρκία, Παλαιστίνη. Εκθέσεις φωτογραφίας και αφίσας. Έκθεση κόμιξ, γελοιογραφίας και σκιτσογραφίας, ελλήνων και ξένων δημιουργών. Graffiti, Video Art, Ντοκυμαντέρ, ταινίες, εργαστήρια ελεύθερης έκφρασης. Athens Video Art Festival, Φεστιβάλ της κίνησης ελλήνων ντοκιμαντεριστών. Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους. Αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Νίκο Νικολαϊδη. Ντοκιμαντέρ πρώτης προβολής, 15 θεατρικές παραστάσεις, θέατρο δρόμου, ομάδες χορού.

    Ειδικότερα:

    Την Πέμπτη 4/5 Αίθουσα: S 208 12:00-14:00 Ντοκιμαντέρ "The Corporation" των Mafk Achbar, Jeniffer Abbot και Joel Bakan. Το ντοκιμαντέρ ερευνά την ιστορία, τη φύση, την εξέλιξη, την επιρροή και το πιθανό μέλλον των πολυεθνικών εταιρειών. 14:00-17:00 Προβολή του ιταλικού ντοκιμαντέρ "Viva Zapatero" της Sabina Guzzanti. Ακολουθεί συζήτηση με τίτλο "Έλεγχος των media και ελευθερία του λόγου: η Ιταλία πριν και μετά τον Μπερλουσκόνι". Ομιλητές-ριες: Luciana Castellina (από τους ιδρυτές του Il Manifesto, συγγραφέας, αρθρογράφος), Doriana Goracci (Women in Black, Bellaciao Italia), Cecchino Antonini (δημοσιογράφος, Liberazione), Angelo Mastrandrea (δημοσιογράφος, Il Manifesto), Gigi Sullo (διευθυντής του εβδομαδιαίου Carta). Γλώσσες του εργαστηρίου ιταλικά και αγγλικά. 18:00-19:00 Προβολή της ταινίας "Ο δρόμος προς τη Δύση" του Κυριάκου Κατζουράκη. Ο σκηνοθέτης θα συνομιλήσει με το κοινό για τους μετανάστες και τη μετανάστευση. 19:00-21:00 "Για μια τέχνη σαν επανάσταση». Εργαστήριο με συντονιστή τον Μ. Στεφανίδη και εισηγητές τους καλλιτέχνες Δ. Ζουρούδη, Κ. Κατζουράκη, Β. Βλασταρά, Α. Παπαδημητρίου και Γ. Ασημακόπουλο.

    Αίθουσα: S 207 14:00-17:00 Ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Παύλου Νεράτζη: "Στο πιάτο μας" με θέμα τα μεταλλαγμένα. "Η Ελλάδα των προσφύγων", "Κύματα πάνω από την πόλη", με θέμα τις πολλαπλές επιπτώσεις των κεραιών κινητής τηλεφωνίας. "Της γης το χρυσάφι", ντοκιμαντέρ του Γιάννη Καρυπίδη, για την αντίσταση των κατοίκων της Χαλκιδικής στην πολυεθνική TVX. 17:00-21:00 Αφιέρωμα στο μεγάλο Ελληνα σκηνοθέτη Νίκο Νικολαΐδη. Προβολή των ταινιών: "Τα Κουρέλια Τραγουδάνε Ακόμα", Γλυκιά Συμμορία

    Αίθουσα: F 10

    15:00-21:00 Ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Παύλου Νεράτζη: "Ο γιος μας ο Κάρλο", "Η αντι-παγκοσμιοποίηση" Ντοκιμαντέρ "Crossroads" (καταγραφή του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ στο Πόρτο Αλέγκρε το 2005) από τον Γερμανό Dieter Rucht. Πρώτη προβολή του "The Take". Ένα ανατρεπτικό ντοκιμαντέρ - αντίλογος στην παγκοσμιοποίηση από τον μαχητικό καναδό δημοσιογράφο Avi Lewis και τη συγγραφέα του πολυδιαβασμένου σε όλο τον πλανήτη "Νο Logo", Naomi Klein. "Centrum" . Το 2004, μια ομάδα αναρχικών καταλαμβάνει ένα κτιριακό συγκρότημα στο κέντρο της Βουδαπέστης, παραγωγής του Indymedia Ουγγαρίας και του 4Cut. "Μια άλλη Ευρώπη είναι εφικτή" Μια κινηματική road movie, παραγωγής του Indymedia Ουγγαρίας και του Global Project. (Μεταγλωττισμένο στα αγγλικά). "Rage against the Regime" Σκηνοθεσία Asia Der και Horvath Zsoka. Καταγραφή των διαδηλώσεων στη Σκοτία εναντίον των G8, με την έμπειρη ματιά των δύο ούγγρων βιντεοακτιβιστών. Παραγωγής Global Project και Vedegylet. "GENfood "Nein Danka! (Μεταλλαγμένα; Όχι ευχαριστώ!)" 15 λεπτά για μια Ευρώπη χωρίς μεταλλαγμένα, ένα κινηματικό ντοκιμαντέρ καταγγελίας της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα μεταλλαγμένα. Παραγωγής Indymedia FS και Vedegylet Global Projekt.

    Αίθουσα F 16 15:00-16:00 "Ο Ζαχαράκης", από την ομάδα "Θέατρο του Παπουτσιού Πάνω στο Δέντρο". 16:30-18:00 "Αντιγόνη", από τη Θεατρική Πρωτοβουλία "Αντιγόνη", σε συνεργασία με τη θεατρική ομάδα "Δρυός Τόποι" και τον Π.Ο.Φ.Π.Α. 18:15 -18:45 "Ο Σπιούνος", θεατρικό απόσπασμα από το "Τρόμος και αθλιότητα στο Γ Ράιχ" του Μπ. Μπρέχτ, με τον Νίκο Αξιώτη και τις Αναστασία Ανέστη, Μαριάννα Παπασάββα, Θεοδώρα Ευγενάκη. 19:00-20:20 "Μήδεια" του Ευριπίδη, από την Εταιρεία Θεάτρου «Προσωδία». 21:00 -22:00 "Για την Αφροδίτη", από το θεατρικό όμιλο του Παρισιού "Erinna". Μια ποιητική, θεατρική διάλεξη για τη θεά του έρωτα Αφροδίτη και το νησί της. 22:30 -00:00 "Η Μεσόγειος Γυναίκα" από την ομάδα "Γκολ"

    Αίθουσα: S 203 Εργαστήριο ελεύθερης ζωγραφικής και γλυπτικής δημιουργίας. Συντονιστής Παναγιώτης Βωβός-Τουμπάνης. Εργαστήριο ελεύθερης μουσικής έκφρασης. Πειραματική συνεύρεση μουσικών και κοινού σε σε συλλογικές συνθέσεις. Συντονίζει η Δανάη Στεφάνου. Αίθουσα S 206 12:00-14:00 Εργαστήριο της γερμανικής ομάδας «Culture of Peace» για το πολιτικό τραγούδι. 17:00-21:00 Δημιουργικό διαδραστικό εργαστήριο θεάτρου του Κέντρου Τεχνών και Διαπολιτισμικής Αγωγής «Ώσμωση». Εμψυχώνουν Χριστίνα Ζώνιου και Fabrizio Martini. Στο «αλεξίπτωτο» 12:00-14:00 Εργαστήριο yoga-capoeira από το εργαστήριο «Ashanti». 14:00-16:00 Εργαστήριο κρουστών με συντονιστή τον Βασίλη Βασιλάτο για τη διαδήλωση του Σαββάτου.

    Παρασκευή 5/5 Αίθουσα: S 208 13:00-16:00 Ντοκιμαντέρ «A thousand reasons to Live», αφιερωμένο στο σύστημα υγείας της Κούβας. Θα ακολουθήσει συζήτηση. 16:00-18:00 «Al Nakba Archive», ταινία για την τραγική κατάσταση των παλαιστίνιων προσφύγων στους καταυλισμούς του Λιβάνου. 18:00-21:00 Nτοκιμαντέρ «Η συμβολή της Τέχνης στην απεξάρτηση», κοινής παραγωγής της θεραπευτικής κοινότητας 18 Άνω και της ΟΤΟΕ. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

    Αίθουσα: F 10 Συνολικός χρόνος 15:00-21:00 Ντοκιμαντέρ «Συναντώντας τον άλλο», για τη συνάντηση εγχώριων και αλλοδαπών, από τις φοιτήτριες του Παντείου Πανεπιστημίου Φιλίππα Διαμάντη, Μυρτώ Μινάρδου και Μαργαρίτα Φυλακτού. «It is not a gun», ταινία με θέμα το διεθνές μουσικό σχολείο της Ένωσης Al Kamanjati, που βρίσκεται σε καταυλισμούς προσφύγων στην Παλαιστίνη. «Cinema for peace» Τουρκικές ταινίες μικρού μήκους, αντιμιλιταριστικά σπαράγματα ενός λεπτού το καθένα, παραχωρημένα από το Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Ταινιών. «The Yes Men». Ένα καυστικό φιλμ για τα «ευαίσθητα» στελέχη του ΠΟΕ. «The Silent Death», ντοκιμαντέρ του Τούρκου Huseyin Karabeys για τα συστήματα και τις συνθήκες κράτησης στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. «We will meet again Lale», δραματοποιημένο κοινωνικό ντοκιμαντέρ του Dilek Colak. Συλλογή ταινιών μικρού μήκους με τίτλο «Bir adada bir arada» («Μαζί σ ένα νησί»), με θέμα τη συνύπαρξη Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, από το Πολιτιστικό Κέντρο Μπαράκα της Βόρειας Κύπρου, το Α-τύπος της Νότιας Κύπρου, τον Κινηματογραφικό Σύλλογο Τουρκίας και έλληνες ανεξάρτητους κινηματογραφιστές.

    Αίθουσα: S 207 14:00-17:00 Ταινίες του σκηνοθέτη Δημήτρη Αθανίτη: «Η πόλη των θαυμάτων» (για την Ολυμπιάδα). «2000+1 στιγμές» (η Αθήνα στην αλλαγή της χιλιετίας). «The Yes Men». Ένα καυστικό φιλμ για τα «ευαίσθητα» στελέχη του ΠΟΕ. 17:00-21:00 Αφιέρωμα στο μεγάλο έλληνα σκηνοθέτη Νίκο Νικολαΐδη, παρουσία του ιδίου. Προβολή των ταινιών : «Zero years» «O χαμμένος τα παίρνει όλα» Ο Νίκος Νικολαΐδης θα συζητήσει, στο διάλειμμα μεταξύ των προβολών, με το κοινό για την κοινωνική και την αισθητική ματιά των ταινιών του.

    Αίθουσα: F 16 15:00-16:00 Παράσταση του αγγλικού πολυθίασου Mayakovskys Circus Theatre Company. 16:30 -18:00 Από την ομάδα «Playback Ψ», θεατρικό δρώμενο με μέθοδο εμψύχωσης, κοινωνικού διαλόγου και αλληλεπίδρασης. 18:00-19:00 «Τα παραμύθια των σκλάβων και των λαθρομεταναστών. Από το σκλάβο Αίσωπο ως σήμερα», παράσταση με αφηγητή τον Στέλιο Πελασγό. 19:00-21:00 Από την ομάδα «Ένα» παράσταση του έργου του Σέρτζι Μπελμπέλ «Μετά τη βροχή». 21:00-22:15 «Η Ψ και ο Χ στη χώρα του τίποτα», μουσική παράσταση σε κείμενα Μπέκετ και Πλαθ, με την Λουίζα Κωστούλα και τον Κωνσταντίνο Πατσιούλα. 22:30-00:00 Η ομάδα «Νέμεση» στο έργο «Sex ή Σαίξπηρ».

    Αίθουσα: S 203 Εργαστήριο ελεύθερης ζωγραφικής και γλυπτικής δημιουργίας. Συντονιστής Παναγιώτης Βωβός-Τουμπάνης. Εργαστήριο ελεύθερης μουσικής έκφρασης. Πειραματική συνεύρεση μουσικών και κοινού σε σε συλλογικές συνθέσεις. Συντονίζει η Δανάη Στεφάνου.

    Αίθουσα S 206 12:00-14:00 Εργαστήριο της γερμανικής ομάδας «Culture of Peace» για το πολιτικό τραγούδι. 17:00-21:00 Δημιουργικό διαδραστικό εργαστήριο θεάτρου του Κέντρου Τεχνών και Διαπολιτισμικής Αγωγής «Ώσμωση». Εμψυχώνουν Χριστίνα Ζώνιου και Fabrizio Martini. Στο «αλεξίπτωτο» 12:00-14:00 Εργαστήριο yoga-capoeira από το εργαστήριο «Ashanti». 14:00-16:00 Εργαστήριο κρουστών με συντονιστή τον Βασίλη Βασιλάτο για τη διαδήλωση του Σαββάτου.

    Σάββατο 6/5 Αίθουσα: S 206 12:00-14:00 «Mozaiko»: Ευρωπαϊκό Κέντρο Ενημέρωσης και Δράσης για ζητήματα κοινωνικής πολιτικής μέσω της τέχνης για μια νέα κουλτούρα της εκπαίδευσης.

    Πρόγραμμα 1. Εισηγήσεις και συζήτηση για: - Τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου καλλιτεχνών συνδεδεμένων με την κοινωνία και την πολιτική. - Την οργάνωση οικονομικής βοήθειας για ευρωπαϊκές δράσεις. 2. Δημιουργική δράση - Καλλιέργεια κοινωνικών δεξιοτήτων μέσω δημιουργικού παιχνιδιού. Θέατρο: F 16 21:00-21:30 Από το Θεατρικό Εργαστήριο της Εθελοντικής Εργασίας Θεσσαλονίκης την παράσταση Σαν αστείο...

    Πέμπτη - Παρασκευή - Σάββατο Αίθουσα: F 39 ΑTHENS VIDEO ART FESTIVAL, το γνωστό πλέον video art φεστιβάλ με συμμετοχές καλλιτεχνών από όλο των κόσμο, όπου ο πειραματισμός και η τέχνη συναντιούνται. Ειδική παρουσίαση με video art από τις πέντε ηπείρους για το 4ο Ε.Κ.Φ.

    Αίθουσα: F 09 Φεστιβάλ της Κίνησης Ελλήνων Ντοκιμαντεριστών.

    Αίθουσα: F 11 Φεστιβάλ του Σωματείο «Μικρό» για τη διάδοση της ταινίας μικρού μήκους. Με τις ταινίες μικρού μήκους: «Μην πυροβολείς» του Κωνσταντίνου Μπλάθρα «Ο ξένος (όνειρο ή πραγματικότητα)» του Κίμωνα Τσακίρη «Προστασία του Χρήστου Νικολέρη «Τα σαλιγκάρια της Λουλούς» του Παναγιώτη Φαφούτη «Its a sad story» της Χρύσας Τζελέπη «Χαραυγή» του Γιάννη Κατσάμπουλα «Υπάρχουν λιοντάρια στην Ελλάδα» της Ίρινα Μπόικο «Μια θέση στον ήλιο» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη «Μικρές μέρες» του Κώστα Μαχαίρα «Κατώι» του Μπόγιαρ Αλιμανί «Ισμαήλ» του Γιώργου Ζαφείρη

    Αίθουσα: F 07 10 εγκαταστάσεις Video-Art

    Σχετικά Links:

    4ου Ευρωπαϊκ;o Κοινωνικ;o Φόρουμ

    [38] Ζωής ...σΤάσεις

    Το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Μαΐου

    "Εις υγείαν" με ζιβανία

    4/5/2006 8:16:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Φεστιβάλ Ζιβανίας για να γνωρίσουν από κοντά οι Αθηναίοι το παραδοσιακό κυπριακό απεριτίφ, που παράγεται από την απόσταξη σταφυλιού, διοργανώνουν ο Δήμος Αθηναίων, ο Δήμος Λευκωσίας, το Συμβούλιο Αμπελοοινικών Προϊόντων Κύπρου, η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας και η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην αίθουσα "Κωστής Παλαμάς" της "Τεχνόπολις" του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι), το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Μαΐου 2006.

    Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα γίνεται γευσιγνωσία, θα προσφέρονται αναμνηστικά δώρα, ενώ θα κληρωθούν και δύο αεροπορικά εισιτήρια για την Κύπρο. Τέλος, θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα από την λαϊκή καλλιτεχνική χορωδία και την ορχήστρα Γιωργαλλέτου.΄Ωρες λειτουργίας: Σάββατο 19.00- 23.00 και Κυριακή 19.00- 22.00.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 5 May 2006 - 16:58:14 UTC