Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-05-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απάντηση από την Κεφαλονιά
  • [02] Αντιπολεμικό μήνυμα
  • [03] Επιχείριση διάσωσης αλιευτικού σκάφους
  • [04] Δεν τα βρήκαν για δεύτερη φορά
  • [05] Εκρήξεις σε αποθήκες όπλων στη Αλβανία
  • [06] Γερά πορτοφόλια Μπλερ - Μέρκελ
  • [07] Πυρκαγιά σε κρουαζιερόπλοιο
  • [08] Κρίση στη CIA
  • [09] Συντριβή βρετανικού ελικοπτέρου
  • [10] Η Αυστρία τιμά τον Φρόιντ
  • [11] Αντίο στο δημιουργό της "Ευδοκίας"

    [01] Πολιτική

    Σκληρή κριτική Παπανδρέου

    Απάντηση από την Κεφαλονιά

    6/5/2006 3:05:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από την Κεφαλονιά ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όπου περιοδεύει. Ο Γιώργος Παπανδρέου καταλόγισε αδυναμία στην κυβέρνηση να επιλύσει τα προβλήματα των πολιτών, εγκατάλειψη της περιφέρειας και επετέθη προσωπικά στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι έχει δημιουργήσει κλίμα απογοήτευσης στους πολίτες. Κάλεσε την κυβέρνηση να τοποθετηθεί στις δηλώσεις του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης σχετικά με την υποψηφιότητα της Μουσουλμάνας στο θρήσκευμα στην Υπερνομαρχία Δράμας-Καβάλας.

    Για πλήρη αθέτηση όλων των προεκλογικών τους εξαγγελιών και για εγκατάλειψη της περιφέρειας επέκρινε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στο Ληξούρι, στην Κεφαλονιά, στην οποία βρίσκεται από χθες το βράδυ.

    "Ο κ. Καραμανλής έχει ξεχάσει την Περιφέρεια, ενώ ο ίδιος και η κυβέρνηση δεν ξέρουν να διαχειριστούν κρίσεις", είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι ο μόνος προγραμματισμός και το μόνο σχέδιο που έχει η κυβέρνηση είναι η εξυπηρέτηση του στενού κομματικού συμφέροντος και ο έλεγχος της εξουσίας.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συμπλήρωσε ότι απέναντι στην πολιτική της ΝΔ που εκτός όλων των άλλων δημιουργεί και απαισιοδοξία στους πολίτες υπάρχει προοπτική και άλλος δρόμος, υπογραμμίζοντας την τεράστια σημασία που δίνει το ΠΑΣΟΚ στην περιφερειακή ανάπτυξη και στην αποκέντρωση της εξουσίας.

    Ο κ. Παπανδρέου απευθύνθηκε με οξύ τρόπο προς τον πρωθυπουργό αναφερόμενος στο θέμα της υποψηφιότητας για την Υπερνομαρχία Δράμας - Καβάλας - Ξάνθης της κας Καραχασάν και είπε ότι αυτή η υποψηφιότητα συμβολίζει πέραν όλων των άλλων ότι "εμείς δεν διαχωρίζουμε, δεν φακελώνουμε και δεν δημιουργούμε πολίτες β κατηγορίας. Άκουσα ότι ο αρμόδιος υπουργός Μακεδονίας-Θράκης μίλησε με μία αντίληψη που μας παραπέμπει σε διαχωρισμούς και φακελώματα, σε μια αυταρχική αντίληψη δεξιάς και ρωτώ τον πρωθυπουργό αν αυτά εκφράζουν την επίσημη πολιτική του κ. Καραμανλή. Διότι αυτός είναι ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης. Είναι ντροπή να ακούγονται τέτοια λόγια, τέτοια εποχή σε δημοκρατική χώρα".

    [02] Κοινωνία

    Στο 4ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ

    Αντιπολεμικό μήνυμα

    6/5/2006 5:36:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/5/2006 7:14:28 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η αντιπολεμική διαδήλωση του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ, που πραγματοποιείται στην Αθήνα, με τη συμμετοχή πολιτών κομμάτων, συνδικάτων, κινημάτων, Μη κυβερνητικών οργανώσεων, από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Η μεγάλη πορεία πλησιάζει προς το τέρμα της, την Ελληνική Βουλή και την πλατεία Συντάγματος. Ομάδα νεαρών προκάλεσε επεισόδια έξω από την Βρετανική Πρεσβεία, το Πολεμικό Μουσείο, το Υπουργείο Εσωτερικών και την Βουλή. Στη συνέχεια, έφτασαν στην Ερμού όπου έκαναν ζημιές σε αρκετά καταστήματα. Οι ταραξίες κατευθύνθηκαν προς το Μοναστηράκι, όπου εκεί ήταν αστυνομικές δυνάμεις, ενώ έγιναν περισσότερες από 15 προσαγωγές. Νωρίτερα, μικρής έντασης επεισόδια σημειώθηκαν λίγο μετά τις 5 το απόγευμα κάτω από την Αμερικάνικη Πρεσβεία, όταν ομάδα νεαρών αντιεξουσιαστών πέταξαν βόμβες μολότοφ εναντίον της Αστυνομίας στο σταθμό του μετρό απέναντι από το Μέγαρο Μουσικής. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και καταδίωξαν τους νεαρούς, οι οποίοι κατεβαίνοντας την Β. Σοφίας συνέχισαν να πετούν βόμβες μολότοφ ακόμα και εναντίον των δυνάμεων των ΜΑΤ μπροστά στο ξενοδοχείο Χίλτον. Ακόμη, επεισόδιο σημειώθηκε μπροστά από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας, από ομάδα νεαρών που είχε προηγηθεί της πορείας. Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν δακρυγόνα. Νεαροί κουκουλοφόροι πυρπόλησαν περιπολικό της Αστυνομίας, στην οδό Λουκάρεως πίσω από τον Άρειο Πάγο. Ζημιές σε καταστήματα στην οδό Ερμού προκάλεσαν αναρχικοί οι οποίοι διαχωρίστηκαν από την πορεία στο ύψος του Συντάγματος.

    Μικρής έντασης επεισόδια

    Στην κεφαλή της πορείας βρίσκονται εκπρόσωποι της οργανωτικής επιτροπής και οι χιλιάδες των ξένων επισκεπτών του Φόρουμ, ενώ στην συνέχεια τα ελληνικά συνδικάτα και οι ΜΚΟ. Ακολουθεί το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ με επικεφαλής περίπου 1.000 μετανάστες που είχαν ήδη προσυγκεντρωθεί στην Πλατεία Βικτωρίας, ενώ στο τέλος βρίσκονται οι οργανώσεις "Γένοβα"και "Σταματείστε τον Πόλεμο". Ακόμη, ομαλά ολοκληρώθηκε και η πορεία των αναρχικών και των αντιεξουσιαστών που ξεκίνησε νωρίτερα και κατέληξε στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι αντιεξουσιαστικές οργανώσεις είχαν αποφασίσει να κάνουν την δική τους πορεία, όπως επίσης και το δικό τους Φόρουμ παράλληλα με αυτό του Ευρωπαικού Κοινωνικού Φόρουμ.

    Η πορεία των αντιεξουσιαστών, περίπου 600- 700 άτομα, διεξήχθηκε ομαλά με τη συμμετοχή και πολλών ξένων αναρχικών οργανώσεων. Ισχυρότατη αστυνομική δύναμη ακολουθούσε τους διαδηλωτές σε όλη την διάρκεια της πορείας από την οδό Αθηνάς μέχρι τη Σταδίου και την Πανεπιστημίου.

    Ακολούθησαν μικροεπεισόδια μεταξύ μερικών δεκάδων αντιεξουσιαστών καί αστυνομίας καθώς καί η χρήση δακρυγόνων, ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε υποκατάστημα της ΑΤΕ στό υψος της συμβολής της λεωφόρου Αλεξάνδρας καί Ιπποκράτους καθώς και σε ένα περιπολιτικό της Αστυνομίας, ενώ προσήχθησαν δύο άτομα στην αστυνομία.

    Κατά της χρήσης των εδαφών της Ελλάδας και της Τουρκίας αλλά και κατά των πυρηνικών όπλων τάχθηκαν με κοινή δήλωσή τους, ο Συνασπισμός και το Κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης της Τουρκίας μετά τη συνάντηση των προέδρων των δύο κομμάτων Α. Αλαβάνου και Χαϊρί Κοζάνογλου.

    Ο Συνασπισμός και το Κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης της Τουρκίας εκτιμούν ότι "η πιθανή επιδείνωση της κατάστασης στη Μ. Ανατολή απαιτεί ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες από την πλευρά των δυνάμεων της ειρήνης στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο. Για τη λύση του Κυπριακού, χωρίς καθυστέρηση, στο πλαίσιο του ΟΗΕ και στη βάση των αποφάσεών του, κάτι που απαιτεί και νέες προσπάθειες "από τα κάτω" για την επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων και την προώθηση μίας κουλτούρας συνύπαρξης".

    Τέλος, τα δύο κόμματα υποστηρίζουν την πρόταση για την αμοιβαία μείωση των στρατιωτικών δαπανών και εξοπλισμών Ελλάδας-Τουρκίας και εκφράζουν την αποφασιστικότητά τους να ξεκινήσουν σχετική καμπάνια ώστε να αναπτυχθεί το πλατύτερο δυνατό κίνημα στις κοινωνίες μας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αντιπολεμικό συλλαλητήριο

    [03] Κοινωνία

    Σώοι οι επιβαίνοντες

    Επιχείριση διάσωσης αλιευτικού σκάφους

    6/5/2006 6:32:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/5/2006 6:42:43 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, επιχείρηση διάσωσης τεσσάρων ναυαγών αλιευτικού σκάφους που έμεινε ακυβέρνητο λόγω μηχανικής βλάβης νωρίς το μεσημέρι, ενώ επλεε 10 μίλια ανοικτά του Καφηρέα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Άμυνας. Στην περιοχή έσπευσαν ένα ελικόπτερο Super Puma, η φρεγάτα "Σαλαμίς" και η κανονιοφόρος "Κάσος". Ο ένας εκ των τεσσάρων διεσώθη από ελικόπτερο Super Puma, ενώ μετά από παροχή τεχνικής βοήθειας από πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, ο κινητήρας του σκάφους που επέβαιναν οι υπόλοιποι τρείς ναυαγοί λειτούργησε και ήδη κατευθύνεται προς το Γαύριο Ανδρου. Στην περιοχή έπνεεαν άνεμοι εντάσεως 8 μποφορ.

    [04] Κόσμος

    Στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το Ιράν

    Δεν τα βρήκαν για δεύτερη φορά

    6/5/2006 11:46:00 πμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters

    Διχασμένο εμφανίζεται το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναφορικά με το προτεινόμενο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και τη Βρετανία σχέδιο απόφασης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, καθώς Ρωσία και Κίνα διαφωνούν κατηγορηματικά να περιληφθεί στο κείμενο οποιαδήποτε αναφορά στο άρθρο 7 του Χάρτη του ΟΗΕ που θα άνοιγε το δρόμο για την επιβολή κυρώσεων ή την ανάληψη στρατιωτικής δράσης. "Το σχέδιο απόφασης που εξετάζεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ χρειάζεται μεγάλες αλλαγές" δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Κιζλιάκ, προσθέτοντας πάντως ότι "είναι ακόμη νωρίς για να πούμε ποιες αλλαγές πρέπει να περιληφθούν για να ικανοποιηθεί η ρωσική πλευρά". Το βράδυ της Παρασκευής, τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας πραγματοποίησαν τη δεύτερη κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασή τους, χωρίς να κατορθώσουν μέχρι στιγμής να γεφυρώσουν τις διαφορές τους. Τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών αυτών, μαζί με το Γερμανό ομόλογό τους, θα συναντηθούν στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

    Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

    Αγκάθι των διαπραγματεύσεων όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές αποτελεί ο τρόπος με τον οποίο θα επιτευχθεί η ενίσχυση της συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, με την πρόταση των τριών, για επιβολή κυρώσεων αλλά ακόμα και για χρήση στρατιωτικών μέσων για τη συμμόρφωση της Τεχεράνης να αποτελεί τη "κόκκινη γραμμή", μεταξύ των δυο πλευρών.

    Η Ρωσία, όπως και η Κίνα αντιτίθενται σε οποιαδήποτε αναφορά στο άρθρο 7, εκφράζοντας φόβους ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε τις Ηνωμένες Πολιτείες στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν.

    "Χωρίς την αναφορά στο άρθρο 7, οποιαδήποτε απόφαση του Συμβουλίου δεν θα δείχνει τα δόντια της διεθνούς κοινότητας στο Ιράν" αντιτάσσουν οι υπέρμαχοι αυτής της άποψης, προσθέτοντας ότι αν οι "πέντε" που έχουν το δικαίωμα του βέτο δεν συμφωνήσουν, θα είναι πολύ δύσκολο στα υπόλοιπα 10 μέλη του Συμβουλίου να υποστηρίξουν το προτεινόμενο σχέδιο απόφασης.

    "Η Ρωσία είναι μέλος της διεθνούς κοινότητας και θέλει πάρα πολύ να συμμορφωθεί το Ιράν με τη συνθήκη μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων" τόνισε ο Ρώσος πρεσβευτής ,Βιτάλι Τσούρκιν, διαψεύδοντας παράλληλα ότι υπάρχει προθεσμία ως τη Δευτέρα για να καταλήξουν οι πέντε σε μια απόφαση.

    "Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν" πρόσθεσε ο Ρώσος πρεσβευτής.

    Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Κινέζος πρεσβευτής, Γουάνγκ Γκουάνγκια τόνισε ότι το Πεκίνο εξακολουθεί να διαφωνεί με την αναφορά στο άρθρο 7.

    Ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζον Μπόλτον εξέφρασε πάντως την ελπίδα ότι θα έχει υπάρξει συμφωνία ως τη Δευτέρα. Πρόσθεσε και αυτός πάντως ότι "αν δεν γεφυρωθούν οι διαφορές, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα".

    Το ίδιο υποστήριξε και ο Γάλλος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Ζαν Μαρκ ντε λα Σαμπλιέρ, τονίζοντας ότι "Είναι πολύ νωρίς να πούμε αν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έκκληση Ανάν για το Ιράν

    [05] Κόσμος

    Δυο στρατιωτικοί τραυματίστηκαν

    Εκρήξεις σε αποθήκες όπλων στη Αλβανία

    6/5/2006 6:48:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δύο στρατιωτικοί τραυματίστηκαν το Σάββατο από σειρά εκρήξεων που σημειώθηκαν σε αποθήκες όπλων του αλβανικού στρατού στην περιοχή Ζεμελάν, νότια των Τιράνων. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Αστυνομίας "δεν γνωρίζουμε εάν υπάρχουν νεκροί, αλλά προς το παρόν μπορούμε να πούμε ότι δύο στρατιωτικοί τραυματίστηκαν και ότι οι εκρήξεις συνεχίζονται". Στη περιοχή έχουν σπεύσει η Αστυνομία και ο στρατός, αλλά δεν μπορούν να επέμβουν, καθώς οι εκρήξεις συνεχίζονται. Αυτόπτης μάρτυρας τόνισε ότι η φωτιά επεκτάθηκε σε τουλάχιστον έξι αποθήκες πολεμοφοδίων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αλυσιδωτές εκρήξεις οβίδων, που απειλούν τη ζωή των κατοίκων της περιοχής. Η κατάσταση είναι δραματική και πολλοί κάτοικοι έχουν καταφύγει σε σήραγγες, διότι οι οβίδες που εκρήγνυνται πέφτουν πάνω στις στέγες των σπιτιών, πολλές από τις οποίες έχουν καταστραφεί. Να σημειωθεί ότι τα όπλα βρίσκονται στις αποθήκες αυτές μετά την κατάθεσή τους από πολίτες που τα είχαν λαφυραγωγήσει στη διάρκεια της ένοπλης εξέγερσης του 1997, η οποία ξέσπασε όταν χιλιάδες Αλβανοί υπέστησαν οικονομική καταστροφή από το παρατραπεζικό κύκλωμα των "πυραμίδων".

    [06] Κόσμος

    Σύμφωνα με έρευνα

    Γερά πορτοφόλια Μπλερ - Μέρκελ

    6/5/2006 4:47:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ

    Στην κορυφή των πιο ακριβοπληρωμένων Ευρωπαίων ηγετών βρίσκονται ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Όπως αναφέρεται στην έρευνα που διεξήχθη από την εταιρία συμβούλων επιχειρήσεων Hay Group και δημοσιεύεται στη γερμανική επιθεώρηση Wirtschaftswoche, οι ετήσεις αποδοχές του Βρετανού Πρωθυπουργού φτάνουν στις 268.500 ευρώ, ενώ η αμοιβή της Γερμανίδας καγκελάριου πλησιάζουν στις 261.500 ευρώ. Να σημειωθεί ότι ο Μπλερ ως ο καλύτερος αμειβόμενος ευρωπαίος ηγέτης, οι αποδοχές του δεν αντιστοιχούν παρά στο 5% με 10% των αποδοχών ενός κορυφαίου διευθυντικού στελέχους μιας μεγάλης βρετανικής επιχείρησης, ενώ η Μέρκελ δεν κερδίζει παρά το 10% με 15% των αποδοχών ενός διευθυντή γερμανικής εταιρίας. Εν τω μεταξύ, ο Σλοβένος πρωθυπουργός Μίκουλας Ντζουρίντα με ετήσιες αποδοχές 39.100, είναι ο πιο "κακοπληρωμένος" πρωθυπουργός σε 13 ευρωπαϊκές χώρες, ενώ ο Πολωνός ομόλογος του Καζιμίρ Μαρτσινκίεβιτς είναι σε λίγο καλύτερη θέση με ετήσιες αποδοχές 53.400 ευρώ. Τέλος, στην κορυφή "όλων" είναι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους με ετήσιες αποδοχές 400.000 δολάρια.

    [07] Κόσμος

    Σώοι επιβάτες και πλήρωμα

    Πυρκαγιά σε κρουαζιερόπλοιο

    6/5/2006 3:26:00 μμ

    Πηγή: NET-AΠE

    Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια των 462 επιβατών του υπό κυπριακή σημαία κρουαζιερόπλοιου Καλυψώ, που ενώ έπλεε ανοικτά των νοτιοανατολικών ακτών της Βρετανίας, ξέσπασε φωτιά που στο μηχανοστάσιο. Η φωτιά κατασβέστηκε από το πλήρωμα του σκάφους, δύο ώρες μετά την εκδήλωσή της, χωρίς να τραυματιστεί κανείς από τους επιβάτες του πλοίου, οι οποίοι είχαν ετοιμαστεί για προληπτικούς λόγους να το εγκαταλείψουν. Στην περιοχή έσπευσαν ελικόπτερα και σκάφη της ακτοφυλακής, ενώ εκπαιδευμένοι πυροσβέστες ανέβηκαν στο πλοίο για να βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Οι επιβάτες στην πλειοψηφία τους ήταν Ολλανδοί, αλλά κανείς Έλληνας.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    ΒΒC: Cruise halted in Channel by blaze

    [08] Κόσμος

    Παραιτήθηκε ο διευθυντής Πόρτερ Γκος

    Κρίση στη CIA

    6/5/2006 12:35:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ-Reuters

    Την παραίτησή του υπέβαλε αιφνιδιαστικά ο διευθυντής της CIA, Πόρτερ Γκος. Αν και δε δόθηκαν εξηγήσεις για την ενέργειά του αυτή, υπάρχουν πολλές ανεπίσημες αναφορές που θέλουν τον άνθρωπο που διαδέχθηκε τον Τζωρτζ Τένετ να έχει ποικίλα προβλήματα στην εκτέλεση του έργου του. Τον Γκος -που ανέλαβε την ηγεσία της CIA το 2004 θα διαδεχθεί -κατά πάσα πιθανότητα- ο πτέραρχος Μάϊκλ ΧέΪντεν, σήμερα αναπληρωτής του επικεφαλής στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών Τζων Νεγκρεπόντε.

    Η ανακοίνωση της παραίτησης Γκος έγινε κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης συνάντησης στο Οβάλ Γραφείο στην οποία συμμετείχαν ο Γκος και ο Τζον Νεγκροπόντε.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους δεν έδωσε καμία εξήγηση για την παραίτηση του διευθυντή της CIA, ωστόσο έπλεξε το εγκώμιο του.

    "Η θητεία του Γκος στη CIA ήταν μεταβατική. Βοήθησε την υπηρεσία να ενταχθεί στην κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών. Ήταν μια δύσκολη δουλειά. Τα κατάφερε με επιδεξιότητα", δήλωσε ο Μπους.

    Ορισμένοι κύκλοι είχαν προβλέψει ότι η θητεία του Γκος θα ήταν σύντομη λόγω μιας ρήξης που δημιουργήθηκε στην αρχή της με πολλά ανώτερα στελέχη της υπηρεσίας τα οποία αποχώρησαν στη συνέχεια.

    Την ίδια ώρα η ανακοίνωση της παραίτησης, έτυχε θερμής υποδοχής στην υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ.

    "Η κατάσταση έχει γίνει τόσο άσχημη, είναι απλώς ένα πρόσχημα της στιγμής. Δεν υπάρχει ανώτερη ηγεσία. Οι μόνοι που βρίσκονται ακόμη εκεί, έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης και δεν το έχουν κάνει, είναι άνθρωποι με παιδιά που σπουδάζουν και οι οποίοι πληρώνουν δίδακτρα" ήταν η αντίδραση ενός πρώην υψηλόβαθμου πράκτορα που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

    Ο Γκος, που είχε αναλάβει καθήκοντα μετά την παραίτηση του Τζορτζ Τένετ εν μέσω κλιμακούμενης κριτικής για τις αποτυχίες των υπηρεσιών πληροφοριών στον πόλεμο του Ιράκ, είπε ότι η CIA "είναι σε πολύ ομαλή πορεία, πορεύεται καλά".

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: CIA boss in surprise resignation

    [09] Ιράκ

    Στη Βασόρα

    Συντριβή βρετανικού ελικοπτέρου

    6/5/2006 5:21:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/5/2006 6:45:46 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ

    Βρετανικό ελικόπτερο συνετρίβη σε κατοικημένη περιοχή το Σάββατο στη Βασόρα, με αποτέλεσμα τέσσερις Βρετανοί στρατιώτες να σκοτωθούν. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του βρετανικού στρατού το ελικόπτερο καταρίφθηκε απο πύραυλο. Δεκάδες Ιρακινοί πανηγύρισαν την κατάρριψη και δε δίστασαν να ρίξουν πέτρες εναντίον των Βρετανών στρατιωτών και να πυρπολήσουν τανκς. "Είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω τον τραγικό θάνατο πολλών Βρετανών στρατιωτικών", τόνισε ο νέος υπουργός Αμυνας Ντες Μπράουν, χωρίς να προσδιορίσει τον αριθμό των θυμάτων. Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου δήλωσε ότι ένοπλοι Ιρακινοί έριξαν πέτρες και άνοιξαν πυρ εναντίον των Βρετανών στρατιωτών που έφθασαν στον τόπο της συντριβής και ένας Βρετανός στρατιώτης τραυματίσθηκε, ενώ είδε στα συντρίμμια του τουλάχιστον δυο πτώματα. Πυροσβέστες ανέφεραν ότι είδαν τέσσερα απανθρακωμένα πτώματα. Την πληροφορία για την πτώση του ελικοπτέρου επιβεβαίωσε ο βρετανικός στρατός, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό των επιβατών.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Reuters: British helicopter down in Iraq

    [10] Πολιτισμός

    Για την 150η επέτειο της γέννησης του

    Η Αυστρία τιμά τον Φρόιντ

    6/5/2006 3:45:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Wikipedia, ΑΠΕ

    Ο Αυστριακός ιατρός, φυσιολόγος, ψυχίατρος και θεμελιωτής της ψυχαναλυτικής σχολής στον τομέα της ψυχολογίας Σίγκμουντ Φρόιντ (6 Μαΐου 1856 23 Σεπτεμβρίου 1939), τιμάται από την γενέτειρα του για την 150η επέτειο της γέννησης του. Στην οδό Berggasse 19, όπου ο εβραϊκής καταγωγής Αυστριακός ψυχαναλυτής διέμενε και διατηρούσε το ιατρείο του από το 1891 έως το 1938, και όπου φιλοξενείται από το 1971 μουσείο αφιερωμένο στον Φρόιντ, διοργανώνεται έκθεση υπό τον τίτλο "Ο καναπές: η σκέψη σε ανάπαυση". Η έκθεση εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 5 Μαΐου και θα διαρκέσει έως το Νοέμβριο, σκιαγραφώντας την ιστορία του επίπλου αυτού και του ρόλου του στην ιστορία της ψυχανάλυσης. Στην εκδήλωση θα εκτεθούν ιστορικοί καναπέδες, μεταξύ τους ένας που παρουσιάστηκε στην Παγκόσμια Έκθεση στη Βιέννη το 1873 και ένας άλλος, έργο του διάσημου αρχιτέκτονα της βιενέζικης art nouveau Οτο Βάγκνερ. Στην έκθεση δεν θα κοσμεί ο αυθεντικός καναπές του διάσημου ψυχαναλυτή, που βρίσκεται στο μουσείο Φρόιντ στο Λονδίνο . Μέρος της έκθεσης είναι αφιερωμένο στο γραφείο και το ιατρείο του Φρόιντ με την αυθεντική τους επίπλωση και στην ιστορία της ψυχιατρικής. Παράλληλα, περιορισμένες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και στη Βιέννη, όπου ο "πατέρας της" ψυχανάλυσης έζησε 78 χρόνια της ζωής τους.

    Φεστιβάλ "Psyche im Kino"

    Στο μουσείο εγκαινιάστηκε "η αίθουσα Berggasse 19", όπου οι επισκέπτες μπορούν να εμπνευστούν από τις θεωρίες του Φρόιντ ή απλώς να ξεκουραστούν πάνω στους διάφορους καναπέδες της.

    Για τους λάτρεις της pop art, ο αυστριακός κινηματογράφος διοργανώνει Φεστιβάλ με θέμα "Psyche im Kino" (Η ψυχή στο σινεμά) εμπνευσμένο από τις θεωρίες του Φρόιντ.

    Από τις 10 Μαΐου, οι πρώτες εκδόσεις των έργων του ψυχαναλυτή, φωτογραφίες και ντοκουμέντα που δείχνουν το νεαρό Φρόιντ, θα εκτίθενται στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Βιέννης.

    Λίγα λόγια για τον Σίγκμουντ Φρόυντ

    Ο Σίγκμουντ Φρόυντ (Sigismund Schlomo Freud) γεννήθηκε στις 6 Μαΐου 1856 στην αυστριακή πόλη Φράιμπουργκ (σημερινό Pribor της περιοχής Μοραβίας της Τσεχίας). Σε ηλικία τριών ετών, μετακόμισε με την οικογένεια του στη Βιέννη όπου και έζησε μέχρι το 1938. Από νεαρή ηλικία επέδειξε σημαντικές διανοητικές ικανότητες και ήταν άριστος μαθητής. Το 1873 άρχισε τις πρώτες του σπουδές στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Βιέννης όπου μαθήτευσε υπό την επίβλεψη του φυσιολόγου Ernst von Br&#252;cke. Αποφοίτησε το 1881 και από το 1882 ξεκίνησε να δουλεύει ως γιατρός στο Γενικό Νοσοκομείο της Βιέννης. Η πρώτη του ψυχαναλυτική εργασία δημοσιεύτηκε το 1895 σε συνεργασία με τον Josef Breuer.

    Ο Φρόιντ φρόντισε δύο φορές, το 1885 και το 1907, να καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος από τα προσωπικά του έγγραφα. Το 1886 παντρεύτηκε την Martha Bernays, με την οποία απέκτησε έξι παιδιά. Από αυτά, μόνο η κόρη του Anna ασχολήθηκε με την ψυχανάλυση. Σε αντίθεση με το επιστημονικό του έργο, που χαρακτηρίστηκε από μεγάλες συγκρούσεις με συναδέλφους του, η προσωπική του ζωή καταγράφεται ως γαλήνια και χωρίς σημαντικές εντάσεις. Ένα από τα λίγα ενδιαφέροντα του Φρόυντ πέρα από την ψυχιατρική ήταν και η αρχαιολογία. Υπάρχουν αναφορές πως ήταν άνθρωπος με ιδιαίτερες εμμονές και εντυπωσιακά τακτικός. Ο Φρόυντ ήταν μανιώδης καπνιστής πούρων και το 1923 παρατηρήθηκαν τα πρώτα συμπτώματα καρκίνου στην γνάθο. Εξαιτίας της αρρώστιας, υποβλήθηκε συνολικά σε 33 χειρουργικές επεμβάσεις, ωστόσο συνέχισε μέχρι το τέλος της ζωής του να δημοσιεύει βιβλία και να παρακολουθεί τους ασθενείς του.

    Με την επέμβαση των Γερμανών στην Αυστρία, το 1938, ο Φρόυντ αναζήτησε καταφύγιο στο Λονδίνο εξαιτίας των διώξεων των Ναζί όπου κατάφερε να μεταφερθεί με ασφάλεια, χάρη στις προσπάθειες της πριγκήπισσας Μαρίας Βοναπάρτη (φίλη και ασθενής του Φρόυντ) και του Αμερικανού πρεσβευτή στη Γαλλία, William Bullit. Την ίδια περίοδο, τόσο ο γιός του όσο και η κόρη του ανακρίθηκαν από τη Γκεστάπο. Οι Ναζί είχαν ήδη απαγορεύσει το έργο του Φρόυντ, ενώ πολλά βιβλία του κάηκαν στην πυρά. Ο Φρόυντ έζησε στο Λονδίνο μέχρι το θάνατο του στις 23 Σεπτεμβρίου του 1939. Το σπίτι στο οποίο έζησε εκεί, έχει μετατραπεί σήμερα σε Μουσείο του Φρόυντ.

    Αναγνωρίζεται ως ένας από τους πλέον βαθυστόχαστους αναλυτές του 20ου αιώνα που μελέτησε και προσδιόρισε έννοιες όπως το ασυνείδητο, η απώθηση και η παιδική σεξουαλικότητα. Οι επιστημονικές θεωρίες του Φρόιντ και οι τεχνικές θεραπείας που ανέπτυξε θεωρήθηκαν ιδαίτερα καινοτόμες και αποτέλεσαν αντικείμενα έντονης αμφισβήτησης όταν παρουσιάστηκαν στη Βιέννη του 19ου αιώνα. Η επίδραση του Φρόυντ δεν περιορίστηκε μόνο στην ψυχολογία και την ψυχιατρική, αλλά ταυτόχρονα απλώθηκε σε πολλούς τομείς της επιστήμης (ανθρωπολογία, κοινωνιολογία, φιλοσοφία) και της τέχνης.

    [11] Πολιτισμός

    Κηδεύτηκε ο Αλέξης Δαμιανός

    Αντίο στο δημιουργό της "Ευδοκίας"

    6/5/2006 1:19:00 μμ

    Πηγή: NET

    Το τελευταίο αντίο είπαν σήμερα στο δεύτερο νεκροταφείο Αθηνών στον μεγάλο Έλληνα σκηνοθέτη και ηθοποιό Αλέξη Δαμιανό. Στην τελευταία του κατοικία τον συνόδευσαν φίλοι, συνεργάτες, απλοί άνθρωποι που αγάπησαν τον δημιουργό που σημάδεψε με την απλότητα του την 7η τέχνη. Με την απώλεια του, κλείνει ένα σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας του Ελληνικού κινηματογράφου. Και οι τρεις ταινίες της φιλμογραφίας του, σφράγισαν τον Ελληνικό κινηματογράφο. Με τις ταινίες του "Μέχρι το πλοίο", "Ευδοκία", "Ηνίοχος" παρουσιάζεται μία υποφωτισμένη σελίδα της Ελληνικής ιστορίας. Ο άνθρωπος με το ανήσυχο πνεύμα ταξιδεύει για να ενώσει το όνομα του με την αιωνιότητα. Στη μνήμη μας όμως θα είναι χαραγμένη η ζωντάνια του επαναστάτη που η ματιά του πίσω από το βιζέρ, απεικόνισε μία σκληρή μα και τόσο ανθρώπινη πραγματικότητα. Η κηδεία έγινε δημοσία δαπάνη. Στεφάνια κατέθεσαν μεταξύ άλλων ο υπουργός πολιτισμού Γ. Βουλγαράκης, η εταιρία Ελλήνων σκηνοθετών, το Ελληνικό κέντρο κινηματογράφου και το φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 6 May 2006 - 16:52:33 UTC