Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-05-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνέντευξη Μπακογιάννη στη ΝΕΤ
  • [02] Κατάθεση Κοραντή στη Βουλή
  • [03] Υπέρ του ορισμού εφέτη - ανακριτή
  • [04] Σεισμική δόνηση κοντά στη Θεσσαλονίκη
  • [05] Μήνυση Μπουρμπούλια κατά Δ. Ράνιου
  • [06] Κινήσεις στη σκακιέρα
  • [07] Και νέα παραίτηση στη CIA
  • [08] Μακελειό βόρεια του Ιράκ
  • [09] Βοήθεια Κουαρτέτου με επιφυλάξεις
  • [10] Ρύθμιση για χιλιάδες ανέργους
  • [11] Η ώρα της αλήθειας στο Παγκρήτιο
  • [12] Τέσσερις στο δρόμο για το... sweep

    [01] Πολιτική

    Αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας

    Συνέντευξη Μπακογιάννη στη ΝΕΤ

    10/5/2006 10:47:00 πμ

    Πηγή: ΝΕτ-ΝΕΤ 105,8

    Συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης στην εκπομπή της ΝΕΤ "Πρώτη Γραμμή", έδωσε σήμερα, η υπουργός Εξωτερικών. Η Ντόρα Μπακογιάννη, αναφέρθηκε στην διπλωματική κρίση του Ιράν, την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, την επιλογή του ΠΑΣΟΚ για την Υπερνομαρχία Δράμας- Ξάνθης- Καβάλας, το ασφαλιστικό, αλλά και για θέματα διαφάνειας και διαχείρισης δημόσιου χρήματος.

    Στόχος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στο θέμα του Ιράν είναι η διαμόρφωση μιας ενιαίας γραμμής στην Ευρώπη, τόνισε στη ΝΕΤ η Ντόρα Μπακογιάννη, ξεκαθαρίζοντας ότι στόχος της Ελλάδας, είναι η επίλυση της κρίσης με διπλωματικά μέσα και όχι με στρατιωτική επέμβαση.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά, επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, διευκρινίζοντας ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας μια τέτοια προοπτική, ενώ όσον αφορά το ζήτημα του Πατριαρχείου επισήμανε ότι δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά εκατομμύρια Χριστιανούς Ορθοδόξους σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Θετική κίνηση σε επίπεδο συμβολισμού που θα κριθεί πολιτικά στις δημοτικές εκλογές χαρακτήρισε την υποψηφιότητα Γκιουλ Καρά Χασάν στην Υπερνομαρχία Δράμας- Ξάνθης- Καβάλας.

    "Οι Έλληνες μουσουλμάνοι είναι ένα εκλεκτό κομμάτι της κοινωνίας μας. Το θρήσκευμα δεν επιτρέπεται ποτέ να είναι λόγος πολιτικής διαφοροποίησης", συμπλήρωσε.

    Σχολιάζοντας την κριτική που ασκήθηκε, αφού επισήμανε ότι κάθε Έλληνας βουλευτής έχει τις δικές του απόψεις και θέσεις, προέτρεψε να αποφεύγεται η πολιτική μιζέρια και να μην γίνονται οι ακραίες φωνές σημαία της πολιτικής μας ζωής.

    Για το θέμα της διαφάνειας και τη διαχείρισης δημόσιου χρήματος, η κυρία Μπακογιάννη επεσήμανε ότι η κυβέρνηση κάνει μία μεγάλη προσπάθεια στο θέμα αυτό ίσως όμως όχι με τα αποτελέσματα που θα ήθελε.

    Για το ασφαλιστικό δήλωσε ότι οι όποιες αλλαγές δεν αφορούν τους εργαζόμενους που έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα αλλά τους νέους που θα μπουν τα επόμενα χρόνια στην αγορά εργασίας.

    [02] Πολιτική

    Μετά τα νέα στοιχεία της ΑΔΑΕ

    Κατάθεση Κοραντή στη Βουλή

    10/5/2006 10:18:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, για το ζήτημα των υποκλοπών, θα καταθέσει σήμερα ο διοικητής της ΕΥΠ, Γιώργος Κοραντής, αλλά και ο προκάτοχος του, Παύλος Αποστολίδης, μετά τα νέα στοιχεία που αποκάλυψε η ΑΔΑΕ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, που αναφέρονται σε έγγραφο της Ανεξάρτητης Αρχής, η ΑΔΑΕ ζητά τώρα από τον ΟΤΕ την άρση του απορρήτου για 12 αριθμούς σταθερών τηλεφώνων.

    [03] Πολιτική

    Συνάντηση Καραμανλή - Παπαληγούρα

    Υπέρ του ορισμού εφέτη - ανακριτή

    9/5/2006 10:12:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Θετικός εμφανίστηκε στον ορισμό εφέτη-ανακριτή για την υπόθεση των υποκλοπών, ο υπουργός Δικαιοσύνης μετά τη συνάντησή που είχε με τον Πρωθυπουργό. Ο κ. Παπαληγούρας διέψευσε τις πληροφορίες που έφεραν τον κ. Λινό να έχει ασκήσει κατά την αρχή της υπόθεσης πιέσεις προς το υπουργείο Δικαιοσύνης έτσι ώστε η υπόθεση να ανατεθεί στον κ. Παπαγγελόπουλο και όχι σε εφέτη-ανακριτή και επανέλαβε πως η Κυβέρνηση τιμά τον κ. Λινό και σέβεται την ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Κατά τη συνάντηση ο κ. Παπαληγούρας ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για μια σειρά νομοσχεδίων που ετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα, στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της απονομής της διοικητικής δικαιοσύνης, το νομοσχέδιο που αναθεωρεί την επιθεώρηση των δικαστών από την ανεξάρτητη δικαιοσύνη.

    [04] Κοινωνία

    Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες

    Σεισμική δόνηση κοντά στη Θεσσαλονίκη

    10/5/2006 10:57:00 πμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Ασθενής σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε 40 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκη, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους της συμπρωτεύουσας, αλλά και της Χαλκιδικής και του Κιλκίς. Όπως ανακοινώθηκε από το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ο σεισμός καταγράφηκε στις 10.01΄ και το επίκεντρο εντοπίζεται μεταξύ Ζαγκλιβερίου Θεσσαλονίκης και Πολυγύρου Χαλκιδικής. Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες, παρακολουθούν το φαινόμενο, συνιστώντας ψυχραιμία στους κατοίκους της περιοχής.

    [05] Κοινωνία

    Μήνυση Μπουρμπούλια κατά Δ. Ράνιου

    9/5/2006 7:59:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μήνυση για τα αδικήματα της ψευδορκίας, ψευδούς κατάθεσης και συκοφαντικής δυσφήμισης κατέθεσε η προσωρινά κρατούμενη πρώην πρωτοδίκης Κων/να Μπουρμπούλια κατά του συμβούλου επιχειρήσεων, κρατούμενου, Δημήτρη Ράνιου. Η μήνυση αφορά την κατάθεση που έδωσε ο Ράνιος πριν περίπου έναν μήνα στον εφέτη ανακριτή της υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος κ. Σίδερη, σχετικά με τους χειρισμούς της Μπουρμπούλια την περίοδο που ήταν ανακρίτρια της υπόθεσης του Χρηματιστηρίου. Ο σύμβουλος επιχειρήσεων, που ήταν κατηγορούμενος στην υπόθεση του Χρηματιστηρίου, φέρεται να υποστήριξε στον κ. Σίδερη ότι η τότε ανακρίτρια του είχε ζητήσει μεγάλο χρηματικό ποσό για να μην τον προφυλακίσει. Σύμφωνα με τον Ράνιο, επειδή είχε αρνηθεί την πρόταση της ανακρίτριας, εκείνη του είχε επιβάλει, μετά την απολογία του, περιοριστικούς όρους με υψηλότατη χρηματική εγγύηση 250 εκατ. δραχμών. Ο σύμβουλος επιχειρήσεων είχε διαφύγει τότε στο εξωτερικό χωρίς να καταβάλει την εγγύηση. Ο Ράνιος συνελήφθη στην Ελλάδα πριν λίγους μήνες, καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης. Η Μπουρμπούλια που ενημερώθηκε για την κατάθεση Ράνιου υπέβαλε μήνυση σε βάρος του, υποστηρίζοντας ότι όσα ισχυρίζεται ο σύμβουλος επιχειρήσεων είναι παντελώς αναληθή. Η μήνυση μελετάται από τον αρμόδιο Εισαγγελέα.

    [06] Κόσμος

    Από Ιράν και ΟΗΕ

    Κινήσεις στη σκακιέρα

    10/5/2006 9:46:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/5/2006 11:16:32 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ-Reuters-BBC

    Σε διπλωματικό ράλι επιδίδεται ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, σε μια προσπάθεια να βρει συμπαραστάτες στη διεθνή κοινότητα που θα στηρίξουν την προσπάθεια της Τεχεράνης, να ολοκληρώσει και να αναπτύξει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Σήμερα επισκέφτηκε την Ινδονησία, μια από τις μεγαλύτερες μουσουλμανικές χώρες, και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Σουζίλο Μπάμπανγκ Γιουντχογιόνο. Ινδονησία και Ιράν διατηρούν παραδοσιακά φιλικές σχέσεις, γεγονός που καταγράφηκε και στις δηλώσεις του Γιουντχογιόνο, που προσφέρθηκε να μεσολαβήσει ώστε να υπάρξει ειρηνική επίλυση της διπλωματικής κρίσης. Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθησή του ότι πρόγραμμα του Ιράν έχει ειρηνικό σκοπό. Από την πλευρά του ο Αχμαντινετζάντ, χαρακτήρισε ως ψεύτικη την ανησυχία των μεγάλων δυνάμεων τους για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, από τη στιγμή που οι ίδιες επεκτείνουν συνεχώς τις δικές τους έρευνες στο πεδίο αυτό. Την ίδια ώρα οι ισχυροί του ΟΗΕ επιλέγουν να ακολουθήσουν την τακτική του καρότου και του μαστιγίου έναντι της Τεχεράνης.

    "Εσφαλμένες αποφάσεις"

    "Το Ιράν έχει τη δυνατότητα να υπερασπιστεί "τα δικαιώματα και τα συμφέροντά του" , χαρακτηρίζοντας την ίδια ώρα ως "εσφαλμένες αποφάσεις" της διεθνούς κοινότητας, που προσβάλουν το λαό του.

    "Η αντίσταση του ιρανικού λαού δεν έχει στόχο μόνο να διαφυλάξει τα δικαιώματα του ισλαμικού κόσμου ,αλλά και όλων των λαών του κόσμου" πρόσθεσε

    Αναφερόμενος στην επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Ου. Μπους, την οποία η Ουάσινγκτον επέλεξε να αγνοήσει, ο Αχμαντινετζάντ είπε ότι ήταν σωστή απόφαση και ότι δεν έχει απολύτως κανένα σχόλιο για την αμερικανική αντίδραση.

    "Από αυτούς εξαρτάται", είπε.

    Πακέτο μέτρων

    Την ίδια ώρα οι ισχυροί του ΟΗΕ επιλέγουν να ακολουθήσουν την τακτική του καρότου και του μαστιγίου έναντι της Τεχεράνης.

    Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας συμφώνησαν να καλέσουν το Ιράν να επιλέξει μεταξύ προνομίων, για την αναστολή του πυρηνικού τους προγράμματος και κυρώσεων.

    Η κίνηση αυτή θα καθυστερήσει την κατάθεση ψηφίσματος.

    Οι πολιτικοί διευθυντές της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας κατά τη διάρκεια των προσεχών ημερών θα προετοιμάσουν ένα "πακέτο" προνομίων και κυρώσεων, το οποίο θα παρουσιαστεί ακολούθως στους υπουργούς Εξωτερικών στο περιθώριο συνεδρίασης που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες και εφόσον εγκριθεί θα παρουσιαστεί στην ιρανική κυβέρνηση.

    Στα οφέλη ενδέχεται να περιλαμβάνονται ζητήματα που σχετίζονται με την ενεργειακή ασφάλεια και την πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς.

    Διπλωμάτες επισήμαναν ότι Ρωσία και Κίνα θέλουν να είναι βέβαιες πως το Ιράν θα γνωρίζει τα πλεονεκτήματα από την λήψη της σωστής απόφασης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Υπέρ της διπλωματίας

    Διπλωματικός πυρετός

    [07] Κόσμος

    Και νέα παραίτηση στη CIA

    9/5/2006 9:09:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ

    Παραιτήθηκε ο τρίτος αξιωματούχος στην ιεραρχία της CIA, Κάιλ Φόγκο, λόγω εμπλοκής του σε μια υπόθεση διαφθοράς, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση αποχώρησης του διευθυντή της οργάνωσης, Πόρτερ Γκος. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας ο Κάιλ Φόγκο παραιτήθηκε την Δευτέρα και ζητήθηκε να μη δωθεί συνέχεια επισημαίνοντας ότι είναι "μια εσωτερική υπόθεση". Ο κ. Φόγκο είναι αντικείμενο μιας έρευνας του γενικού επιθεωρητή της CIA για τις σχέσεις του με τον Μπρεντ Ουίλκες, εναν καλό φίλο του επιχειρηματία στον τομέα της Άμυνας, που είχε εμπλακεί σε υπόθεση διαφθοράς με τον πρώην κοινοβουλευτικό από την Καλιφόρνια, Ράντι Κάνινγκχαμ, ο οποίος τον Μάρτιο καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια κάθειρξη για δωροδοκία.

    [08] Ιράκ

    17 νεκροί - 35 τραυματίες

    Μακελειό βόρεια του Ιράκ

    9/5/2006 9:44:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: BBC, REUTERS, ΑΠΕ

    Δεκαεπτά άτομα σκοτώθηκαν και 35 τραυματίστηκαν όταν εξερράγη παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά σε μια πολυσύχναστη αγορά στην ιρακινή πόλη Ταλ Αφάρ βόρεια, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Σύμφωνα Νοσοκομειακές πηγές ανέφεραν ότι πολλοί από τους νεκρούς και τραυματίες είναι μέλη της Αστυνομίας και του στρατού. Ειρωνεία αποτελεί το γεγονός ότι το Μάρτιο ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους αναφέρθηκε στην πόλη Ταλ Αφάρ ως παράδειγμα της προόδου που έχει επιτευχθεί, χαρακτηρίζοντάς την μια ελεύθερη πόλη που μας δίνει λόγους να ελπίζουμε σε ένα ελεύθερο Ιράκ".

    [09] Μ. Ανατολή

    "Χλιαρές" οι αντιδράσεις των Παλαιστινίων

    Βοήθεια Κουαρτέτου με επιφυλάξεις

    10/5/2006 7:59:00 πμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters

    Στη δημιουργία ενός "διεθνούς μηχανισμού", μέσω του οποίου θα διοχετεύεται οικονομική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους, προχωρά το κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή. Η ομάδα των διεθνών μεσολαβητών που αποτελείται από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη, έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις πολλών ωρών, συμφώνησε να παραχωρήσει βοήθεια για μια δοκιμαστική περίοδο τριών μηνών, στα πλαίσια μιας προσπάθειας άρσης του οικονομικού αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται η νέα κυβέρνηση μετά την επικράτηση της Χαμάς στις εκλογές. "Χλιαρές" οι αντιδράσεις των Παλαιστινίων, καθώς ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Χαμάς, δεν θα δεχθεί όρους για την παροχή βοήθειας και εξακολουθεί να αντιτίθεται στις απαιτήσεις των Δυτικών χωρών να αναγνωρίσει το Ισραήλ και να αποκηρύξει την ένοπλη βία.

    Ο Σαέμπ Ερεκάτ, κορυφαίος σύμβουλος του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ότι το σχέδιο δεν είναι αρκετά τολμηρό.

    Σε επιστολή του προς το Κουαρτέτο, ο Αμπάς είχε καλέσει τη Δύση να παρέχει κεφάλαια για να καταβληθούν οι -απλήρωτοι από τον Μάρτιο- μισθοί σε 165.000 εργαζόμενους της Παλαιστινιακής Αρχής.

    Ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής Γκάζι Χαμάντ είπε ότι αργότερα σήμερα θα εκδοθεί επίσημη απάντηση στην πρόταση του Κουαρτέτου.

    [10] Οικονομία

    Επεκτείνεται η τροπολογία της Νάουσας

    Ρύθμιση για χιλιάδες ανέργους

    10/5/2006 7:13:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/5/2006 10:13:40 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Οικονομική ενίσχυση και όχι πρόωρη συνταξιοδότηση προβλέπει για τους ανέργους, ρύθμιση του υπουργού Οικονομίας, με την οποία η τροπολογία για τους απολυμένους της κλωστοϋφαντουργίας της Νάουσας, επεκτείνεται σε όλες τις περιοχές της χώρας με ποσοστό ανεργίας πάνω από 20%. Πρόκειται για ένα μικρό μέρος μιας ολοκληρωμένης παρέμβασης για την ενίσχυση των κατοίκων του Νομού Ημαθίας που αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης. Ο κ. Αλογοσκούφης, διευκρίνισε ότι η οικονομική ενίσχυση θα διακόπτεται σε περίπτωση που ο άνεργος βρει δουλειά, καθώς και ότι οι άνεργοι που θα ενταχθούν στο ειδικό καθεστώς οικονομικής ενίσχυσης, θα καταβάλουν οι ίδιοι τις ασφαλιστικές τους εισφορές, προκειμένου να συμπληρώσουν τα χρόνια που χρειάζονται για να βγουν κανονικά στη σύνταξη.

    Αντιπαράθεση στο ΠΑΣΟΚ

    Οι νέες διατυπώσεις του υπουργού Οικονομίας, προκάλεσαν τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι νομοθετεί πρόχειρα και αποσπασματικά.

    Κατά των προγραμμάτων πρόωρης συνταξιοδότησης και υπέρ της εφαρμογής αναπτυξιακών σχεδίων σε περιοχές με ψηλά ποσοστά ανεργίας, τάχθηκε το ΠΑΣΟΚ.

    Η στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα καθορισθεί σήμερα

    Πάντως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε πρόταση για τις περιοχές που πλήττονται από υψηλή ανεργία η οποία προβλέπει τη δυνατότητα απασχόλησης για απολυμένους άνω των 50 ετών σε θέσεις κοινωνικής εργασίας, με ανώτατες αποδοχές τα 800 ευρώ.

    Νωρίτερα, πάντως, στη συνεδρίαση των τομεαρχών, η πρόταση ήταν να υπερψηφίσει το ΠΑΣΟΚ την κυβερνητική τροπολογία, με αποτέλεσμα να υπάρξει λεκτική αψιμαχία μεταξύ των κυρίων Βενιζέλου και Φλωρίδη, με τον πρώτο να τοποθετείται υπέρ και τον δεύτερο να ζητά την επεξεργασία μίας συνολικής αναπτυξιακής πρότασης από την αξιωματική αντιπολίτευση.

    Σήμερα θα τοποθετηθεί και το ΚΚΕ, ενώ ο ΣΥΝ ανακοίνωσε ότι θα την υπερψηφίσει.

    [11] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Η ώρα της αλήθειας στο Παγκρήτιο

    10/5/2006 10:23:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με φόντο το βαρύτιμο τρόπαιο του Κυπέλλου Ελλάδας Ολυμπιακός και ΑΕΚ διασταυρώνουν τα ξίφη τους στη φιλόξενη έδρα του Παγκρήτιου με στόχο το τελευταίο φετινό τίτλο. Ο αποψινός τελικός, που θα αρχίσει στις 18:30 και θα μεταδοθεί απευθείας από τη ΝΕΤ, σε σχέση με τις αναμετρήσεις των δύο ομάδων στο πρωτάθλημα αναμένεται να έχει το δικό του χρώμα, καθώς σε ένα θεσμό όπως αυτός του Κυπέλλου οι εκπλήξεις δεν λείπουν. Ο πολυνίκης του θεσμού, με 21 κατακτήσεις Κυπέλλων, Ολυμπιακός χωρίς τον μεγάλο Βραζιλιάνο του σταρ, Ριβάλντο, ο οποίος συνεχίζει να αναρρώνει στην Αθήνα από τη λοίμωξη που ταλαιπωρείται εδώ και μερικές εβδομάδες, στοχεύει σε ένα ακόμη νταμπλ. Η "Ένωση" από την άλλη, με 12 κούπες στην τροπαιοθήκη της, θέλει τον τίτλο για να τον προσφέρει ως αποχαιρετιστήριο δώρο στον Πορτογάλο τεχνικό της Φερνάντο Σάντος, αλλά και να κλείσει με τον καλύτερο τρόπο τη φετινή σεζόν. Παρόντες στην αναμέτρηση θα είναι για τους "ερυθρόλευκους" ο Τζόρτζεβιτς και για το "Δικέφαλο" ο Λυμπερόπουλος, που μέχρι πριν από λίγες μέρες θεωρούνταν αμφίβολοι. Η προϊστορία των αναμετρήσεων των δύο ομάδων στη διοργάνωση, είναι βαμμένη στα "κιτρινόμαυρα", καθώς σε τέσσερις συνολικά κόντρες τελικού Κυπέλλου, η ΑΕΚ μετρά τέσσερις νίκες, έναντι μίας του Ολυμπιακού, που έχει να νικήσει τους "Ενωσίτες" εδώ και 53 χρόνια. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι όμως το αποψινό ραντεβού και για το διαιτητή του συνδέσμου Αιτωλοακαρνανίας, Βασίλη Τεροβίτσα, ο οποίος σφυρίζει για πρώτη φορά σε τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας.

    Η άμυνα θα φέρει τη νίκη

    Με 12ο παίκτη τον κόσμο τους, που με την άφιξή τους από ξηράς, θαλάσσης και αέρος αναμένεται να "βουλιάξουν" το νησί, Ολυμπιακός και ΑΕΚ θα επιδιώξουν απόψε στο τέλος της γιορτής του Ηρακλείου να χορέψουν σε ρυθμούς πεντοζάλης και να μεθύσουν με την κατάκτηση του 64ου Κυπέλλου Ελλάδας.

    Οι "ερυθρόλευκοι", που φέτος παραμένουν αήττητοι στις συναντήσεις τους με την ΑΕΚ, όπως δήλωσε και ο Νορβηγός τεχνικός τους, Τρόντ Σόλιντ στη χθεσινή καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, θέλουν να αποδείξουν ότι παρά τις μέτριες τελευταίες εμφανίσεις τους, θέλουν να αποδείξουν ότι είναι "πεινασμένοι" για το δεύτερο συνεχόμενο νταμπλ και θα κάνουν ό,τι μπορούν για να το κατακτήσουν.

    Πρώτο μέλημα του κ. Σόλιντ, που θα έχει κανονικά στη διάθεσή του το Σέρβο διεθνή, Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, είναι κυρίως η καλή αμυντική λειτουργία της ομάδας του. Εκτός εξαιρετικού απροόπτου η 11άδα που θα παρατάξει στο Παγκρήτιο θα αποτελείται από τους Νικοπολίδη, Μαυρογενίδη, Μπουλούτ, Σούρερ, Ανατολάκη, Στολτίδη, Τουρέ, Καφέ, Οκκά, Κωνσταντίνου και Τζόρτζεβιτς. Την υπόλιπη αποστολή συγκροτούν οι Γεωργάτος, Γιάννου, Λέμενς, Μπαμπαγκίντα, Καστίγιο, Ντάνι, Χοβανισιάν, Κυριάκος, Κωστούλας, Μάριτς, Πατσατζόγλου, Ταραλίδης, Βάλλας, Παναγόπουλος. Ωστόσο την ομάδα ακολούθησαν στην Κρήτη και οι τραυματίες Καψής, Πάντος, Βενετίδης.

    Ο πρωταθλητής που συμμετέχει για 34η φορά σε τελικό Κυπέλλου στην πορεία του προς το αποψινό ραντεβού απέκλεισε αρχικά τους Πανηλειακό (4-0), Θρασύβουλο (2-0) και τις Ξάνθη (1-1, 1-0), Λάρισα (3-1, 1-0).

    Αποχαιρετιστήριο δώρο σε Σάντος το Κύπελλο

    Στο "στρατόπεδο" της ΑΕΚ, η ευχή όλων είναι να μην επηρεαστούν οι παίκτες της από τη χθεσινή δήλωση "βόμβα" του Πορτογάλου τεχνικού, Φερνάντο Σάντος, που αποχωρεί από τον "κιτρινόμαυρο" πάγκο μετά από τις φετινές αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας. Ίσως πάλι αυτό να λειτουργήσει και ως ένα επιπλέον κίνητρο για τους "Ενωσίτες", που θα παλέψουν για το Κύπελλο, προκειμένου να το κάνουν δώρο στον προπονητή τους. Ο κ. Σάντος, ανακουφισμένος από τη συμμετοχή του Νίκου Λυμεπρόπουλου, αναμένεται να στηριχθεί κυρίως στην ταχύτητα των Σέζαρ, Λάκη προκειμένου να πλήξει τους ερυθρόλευκους εκεί που "πονάνε".

    Ο Φερνάντο Σάντος, που όπως και ο Νορβηγός συνάδελφός του κ. Σόλιντ θα παίξει με σύστημα 4-3-3 θα στηριχθεί, εκτός εξαιρετικού απροόπτου, στους Σορεντίνο, Γεωργέα, Τσιρίλο, Αλεξόπουλο, Τζιωρτζιόπουλο, Κατσουράνη, Έμερσον, Λυμπερόπουλο, Σέζαρ, Ίβιτς και Λάκη, ενώ στη διάθεση του Πορτογάλου τεχνικού βρίσκονται και οι Χιώτης, Μόρας, Κόντης, Πλιάτσικας, Σοάρες, Καπετάνοςς, Κομβολίδης, Μπούρμπος, Κυριακίδης, Βιενγλίνσκι, Δέλλας, Τσάνκο, Κονέ, Κουτρουμάνος και Σαπάνης.

    Για να δώσει το παρών στην 18η συμμετοχή της η "Ένωση" χρειάστηκε από την αρχή της φετινής διοργάνωσης να αποκλείσει τους ΠΑΣ Γιάννινα (3-0), Εθνικό (1-1, 1-1, 4-3 στα πέναλτι), Νίκη Βόλου (0-0, 2-0) και Αγροτικό Αστέρα (3-0, 0-1).

    Στο πλευρό της ΑΕΚ η παράδοση

    ΟΛΥΜΠIΑΚΟΣ - ΑΕΚ: 3-2

    11ος τελικός Κυπέλλου Ελλάδας

    Κυριακή 17 Μαϊου 1953 - Γήπεδο Λεωφόρου Αλεξάνδρας

    Διαιτητής: Ζαπάρδας

    Σκόρερς: 20 Κοπανίδης, 37 Κανσός, 79 Δαρίβας - 83 Σεραφείδης, 88 Κανάκης

    ΟΛΥΜΠIΑΚΟΣ: Καραπατής, Ρωσσίδης, Σούλης, Μουράτης, Ξανθόπουλος, Μπέμπης, Κανσός, Κοκκινάκης, Κοπανίδης, Δαρίβας, Δρόσος.

    ΑΕΚ: Δελαβίνιας, Παραγυιός, Γούλιος, Δαράκης, Μάνεσης, Παπαθεοδώρου, Εμμανουηλίδης, Κανάκης, Παπαγεωργίου, Σταματιάδης, Σεραφείδης.

    ΑΕΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: 2-1

    14ος τελικός Κυπέλλου Ελλάδας

    Κυριακή 24 Ιουνίου 1956 - Γήπεδο Λεωφόρου Αλεξάνδρας

    Διαιτητής: Ριγκάτο

    Σκόρερς: 22 Χανιώτης, 67 Κανάκης - 26 Δαρίβας

    ΑΕΚ: Σεραφείδης, Παραγυιός, Καρακατσάνης, Τσαγκάρης, Ζωγράφος, Πούλης, Εμμανουηλίδης, Κανάκης, Χανιώτης, Σταματιάδης, Κουρτίδης.

    ΟΛΥΜΠIΑΚΟΣ: Θεοδωρίδης, Ρωσσίδης, Σούλης, Ξανθόπουλος, Μπέμπης, Κοτρίδης, Μουστακλής, Ιωάννου, Υφαντής, Πολυχρονίου, Δαρίβας.

    ΑΕΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: 2-0 (α.α.)

    24ος τελικός Κυπέλλου Ελλάδας

    Η ΑΕΚ είχε περάσει στον τελικό χωρίς αγώνα, αφού η Καβάλα, δεν κατέβηκε να αγωνιστεί, υποστηρίζοντας ότι ο αγώνας έπρεπε να γίνει στη Θεσσαλονίκη, κάτι που δεν δέχτηκε η ΕΠΟ. Από την άλλη πλευρά ο Ολυμπιακός είχε αποκλείσει στον άλλο ημιτελικό τα Τρίκαλα στο στάδιο Καραϊσκάκη με 5-0. Ο τελικός αργούσε να οριστεί από την Ομοσπονδία, οπότε θα γινόταν τον Ιούλιο και έτσι ο Ολυμπιακός δήλωσε ότι αρνείται να αγωνιστεί, γιατί ο τότε προπονητής του Μάρτον Μπούκοβι θεώρησε ότι το ματς αυτό θα έκανε "ζημιά" στα πλάνα της προετοιμασίας της ομάδας του εν όψει του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης.

    ΑΕΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: 2 - 1

    60ος τελικός Κυπέλλου Ελλάδας

    Σάββατο 25 Απριλίου 2002 - Γήπεδο Ο.Α.Κ.Α.

    Διαιτητής: Mπριάκος

    Σκόρερ: 52 Κωνσταντινίδης, 82 Ίβιτς - 70 Τζιοβάνι,

    ΑΕΚ: Χιώτης, Γεωργέας, Κασάπης (29 Ξενίδης), Γκαμάρα, Καψής, Ζήκος, Ζαγοράκης, Λάκης, Κωνσταντινίδης (81 Ίβιτς), Τσάρτας, Νικολαϊδης.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Γεωργίου, Πατσατζόγλου, Βενετίδης, Α?ανατίδης, Κωστούλας (85 Οφορίκουε), Καρεμπέ (44 Ζε Ελίας), Γιαννακόπουλος, Ζέτερμπεργκ (85 Νινιάδης), Αλεξανδρής, Τζιοβάνι, Τζόρτζεβιτς.

    Οι τροπαιούχοι του Κυπέλλου Ελλάδας

    ΟΜΑΔΑ ΤΡΟΠΑΙΑ

    Ολυμπιακός 21

    Παναθηναϊκός 16

    ΑΕΚ 12

    ΠΑΟΚ 4

    Πανιώνιος 2

    Άρης 1

    Ηρακλής 1

    Εθνικός 1

    Λάρισα 1

    ΟΦΗ 1

    Καστοριά 1

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Αντίο" Σάντος από το Ηράκλειο

    Προπονήθηκε στο Παγκρήτιο η ΑΕΚ

    Πέταξε για Ηράκλειο ο Ολυμπιακός

    Με διαφορετικό πλοίο

    Με "Λύμπε" στον τελικό

    [12] Μπάσκετ

    Τέσσερις στο δρόμο για το... sweep

    9/5/2006 7:46:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Τo "δύο στα δύο" που θα τους δώσει το εισιτήριο για την επόμενη φάση των πλεϊ οφ θα επιδιώξουν έστω και μακριά από το σπίτι τους, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, Μαρούσι και Άρης στην αυριανή 2η αγωνιστική των προημιτελικών των πλεϊ οφ της Α1 Ανδρών. Παρόλα αυτά οι Πανιώνιος, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Πανελλήνιος, θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την έδρα τους, για να ισοφαρίσουν σε 1-1 τις νίκες και να τα παίξουν "όλα για όλα" στην τρίτη και τελευταία αγωνιστική της 8άδας του πρωταθλήματος.

    Αναζητά την υπέρβαση ο Πανιώνιος

    Ο "υγιεινός περίπατος" του Παναθηναϊκού στο παρκέ του Γαλατσίου, στην πρεμιέρα της προημιτελικής φάσης των πλεϊ οφ της Α1 Ανδρών με 86-69 επί του Πανιώνίου, αλλά και η διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων χρίζει το "τριφύλλι" φαβορί για την αυριανή δεύτερη αναμέτρηση του Ελληνικού.

    Παρόλα αυτά η ομάδα της Ν. Σμύρνης με το Δημήτρη Μαρμαρινό στη σύνθεσή της ο οποίος υπέστη λουμπάγκο πριν το πρώτο ματς της σειράς και έκτοτε υποβάλλεται σε εντατική θεραπεία, θα προσπαθήσει να πάρει τη νίκη και να ισοφαρίσει σε 1-1. Στην προσπάθεια αυτή δε θα συμμετέχει όμως ο Χρήστος Πετρόπουλος, ο οποίος ναι μεν ακολουθεί ατομικό πρόγραμμα γυμναστικής δεν είναι όμως ακόμη σε θέση να επιστρέψει στη δράση.

    Από την πλευρά των φιλοξενούμενων ο πρωταθλητής θα παραταχθεί στην αντίπαλη έδρα πλήρης, καθώς ο Σέρβος τεχνικός, Ζέλικο Ομπράντοβιτς δεν αντιμετωπίζει προβλήματα απουσιών. Το μόνο που ζήτησε από τους παίκτες του είναι να επιδείξουν τον ανάλογο σεβασμό που υπήρχε στο πρώτο παιχνίδι για να αποφύγουν οποιαδήποτε απρόοπτα και περιπέτειες

    Ντέρμπι και στο παρκέ

    Μετά τη βαριά ήττα με 93-67 στο ΣΕΦ η ΑΕΚ παίζει αύριο στο Γαλάτσι "το τελευταίο της χαρτί" για πρόκριση, ανήμερα του τελικού Κυπέλλου ποδοσφαίρου των δύο ομάδων. Η ομάδα του Λευτέρη Κακιούση, θα προσπαθήσει να αποφύγει τα λάθη του πρώτου αγώνα, που έδωσαν διαδικαστικό χαρακτήρα στην αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό και να "ρεφάρει" το την ήττα της φαληρικής έδρας.

    Για ένα διαφορετικό ματς έχει προετοιμάσει τους πάικτες τους ο Λιθουανός τεχνικός του Ολυμπιακού, Γιόνας Καζλάουσκας, που θέλει η ομάδα του να ζευγαρώσει τις νίκες της και να προετοιμαστεί για τη σειρά των ημιτελικών."Θέλουμε το 2-0, αλλά δεν θα είναι εύκολο. Αν πέσουμε στην παγίδα και πιστέψουμε ότι όλα έχουν τελειώσει, θα είναι μεγάλο λάθος" υποστήριξε ο Λιθουανός προπονητής, που στην αποψινή προπόνηση στερήθηκε τις υπηρεσίες του Σοφοκλή Σχορτσιανίτη. Ο "baby Shaq" των ερυθρολεύκων βρέθηκε στο πλευρό της μητέρας του, η οποία έπεσε θύμα διάρρηξης μέσα στο ίδιο της το σπίτι και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείοτου με ισχυρό σοκ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η "κιτρινόμαυρη" ΚΑΕ θα ανοίξει τις θύρες του γηπέδου στις 18.00 προκειμένου οι φίλαθλοι να παρακολουθήσουν από τις γιγαντοοθόνες του κλειστού τον τελικό κυπέλλου Ελλάδας (18.30), απέναντι στον Ολυμπιακό, και εν συνεχεία να ενισχύσουν την ομάδα μπάσκετ (ο αγώνας αρχίζει στις 21.00).

    Μόνο σε "Χ" ελπίζει ο ΠΑΟΚ

    Στο κλειστό του Άγιου Θωμά ο ΠΑΟΚ άγγιξε τη νίκη, αλλά στην Πυλαία ο "δικέφαλος του Βορρά", δεν θα αρκεστεί στην απλή επαφή, αφού στον αγώνα με το Μαρούσι, οι ασπρόμαυροι θέλουν να την σφιχταγκαλιάσουν. Άλλωστε οι Θεσσαλονικείς ξέρουνε ότι μόνο έτσι θα στείλουν την υπόθεση πρόκριση σε τρίτο και τελευταίο ματς, όπου θα τα δώσουν όλα για το εισιτήριο των ημιτελικών.

    Η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη, μπορεί να απέκτησε προβάδισμα με το 61-59, αλλά ξέρει ότι στο αυριανό ματς της Θεσσαλονίκης, θα χρειαστεί κάτι περισσότερο από ένα από μηχανής Θεό λέγε με Αλέξη Κυρίτση- για να διπλασιάσει τις επιτυχίες της και να προχωρήσει στην 4άδα. Στην κρίσιμη αναμέτρηση του "ΠΑΟΚ Sports Arena" τον άτυχο αρχηγό Γιώργο Καράγκουτη, που υπέστη διάστρεμμα στο πρώτο παιχνίδι θα αντικαταστήσει ο Δημήτρης Δέσπος.

    Με Μπρούερ ο Άρης στην Κυψέλη

    Τέλος στο κλειστό της Κυψέλης ο Άρης με την παρουσία του Μπρούερ, που σύμφωνα με το υπερηχογράφημα που υποβλήθηκε, ξεπέρασε τον τραυματισμό του, θα προσπαθήσει να σπρώξει την ομάδα του Ματσόν στη δεύτερη νίκη πρόκριση.

    Τα προβλήματα για την ομάδα του τιμωρημένου Αργύρη Πεδουλάκη, που θα κοουτσάρει ξανά τους "μπλε" από την εξέδρα, δεν λείπουν ενόψει της δεύτερης αναμέτρησης των προημιτελικών των πλεϊ οφ. Ο Κροάτης άσος Νταμίρ Μουλαομέροβιτς, δίνει έναν πραγματικό αγώνα δρόμου για να καταφέρει να δώσει το παρών στην κρίσιμη συνάντηση. Σήμερα ο "Μούλα" υποβλήθηκε ακτινογραφία στη μέση, υπεβλήθη σε θεραπεία και μασάζ, προκειμένου , αλλά η συμμετοχή του θα κριθεί την ύστατη στιγμή. Αντίθετα με τον Μουλαομέροβιτς, οριστικά απών από τη μάχη της Κυψέλης θα είναι αύριο ο τραυματίας Στεφάν Νάντζφεϊ.

    Το πρόγραμμα της 2ης αγωνιστικής της 8άδας

    ΕΛΛΗΝΙΚΟ 21:00 ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (ET1) ΓΑΛΑΤΣΙ 21:00 AEK - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (S/S) ΠΑΟΚ 19:00 ΠΑΟΚ - ΜΑΡΟΥΣΙ (S/S) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ 16:00 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ-ΑΡΗΣ (ET1)


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 10 May 2006 - 8:52:33 UTC