Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-05-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Μηδενική ανοχή"
  • [02] Μήνυση κατά Βουλγαράκη
  • [03] Επίσκεψη Σιούφα
  • [04] Στην Αθήνα η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσων της Γαλλίας
  • [05] Νέες δηλητηριάσεις
  • [06] Στην κυπριακή επιτροπή το πόρισμα
  • [07] Με διακομματική πρωτοβουλία
  • [08] Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τη Eurovision
  • [09] Αστυνομικοί έψαχναν λίρες
  • [10] Στον ανακριτή ο Αραμπατζής
  • [11] Ασθενής σεισμός στην Πιερία
  • [12] Ένταση στο κέντρο της Αθήνας
  • [13] Σαρωτικό πέρασμα του "Τσαντσού"
  • [14] Βουτιά θανάτου
  • [15] "Ναι" της Ιορδανίας στα πυρηνικά του Ιράν
  • [16] Τέσσερις νεκροί σε ορυχείο του Καναδά
  • [17] Αιματηρές επιθέσεις στο Ιράκ
  • [18] Απελευθέρωση των ναύλων
  • [19] Ολυμπιακός: Μέλος και ο "Μιχαλάκης"
  • [20] Πετάει για Μελβούρνη η Εθνική
  • [21] Δεύτερη πράξη στους ημιτελικούς
  • [22] Με Τσέρνιτς στον Εύοσμο ο Ηρακλής
  • [23] Πόλο: Η ανατροπή συνεχίζεται
  • [24] Χάουγκε: "Σφύριξα γρήγορα"
  • [25] Κλειστές οι τράπεζες λόγω Μουντιάλ
  • [26] Στην κορυφή της Ευρώπης η "Μπάρτσα"
  • [27] Πελοπόννησος. Χαρτογραφία και Ιστορία

    [01] Πολιτική

    Αντώναρος για δηλώσεις Κωστόπουλου

    "Μηδενική ανοχή"

    18/5/2006 5:23:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/5/2006 5:58:46 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8

    Παραιτήθηκε αργά χθες το βράδυ ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Κωστόπουλος, μετά το θόρυβο που ξέσπασε από τις δηλώσεις του σε ημερίδα των Χρηματιστών για την απαγόρευση πολιτικών προσώπων να παίζουν στο Χρηματιστήριο. Ο κ. Κωστόπουλος σε ομιλία του ανέφερε ότι υπήρχαν στοιχεία για εμπλοκή πολιτικών στο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, τα οποία δεν δημοσιοποιήθηκαν. Στο θέμα αναφέρθηκε σήμερα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος κάνοντας λόγο για έγκλημα στο Χρηματιστήριο από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Αντώναρος τόνισε ότι η εντολή του Πρωθυπουργού είναι μηδενική ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς, αδιαφάνειας και διαπλοκής και πρόσθεσε ότι το θέμα Κωστόπουλου έχει κλείσει.

    "Έγκλημα του Χρηματιστηρίου"

    Παράλληλα, ο κ. Αντώναρος σημείωσε πως όταν η ΝΔ ζητούσε έγκαιρα τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών για το ζήτημα του Χρηματιστηρίου, το ΠΑΣΟΚ δεν συναινούσε.

    "Εμείς τα στοιχεία που έχουμε τα παραπέμπουμε στη δικαιοσύνη, αντίθετα με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν", πρόσθεσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός τονίζοντας πως "η υπόθεση του Χρηματιστηρίου εκκρεμεί ενώπιον της δικαιοσύνης".

    Ο κ. Αντώναρος υπενθύμισε ότι η ευθύνη των πολιτικών προσώπων έχει παραγραφεί "με υπαιτιότητα του ΠΑΣΟΚ", συμπληρώνοντας πως "δεν υπάρχει κανείς Έλληνας που να μην γνωρίζει τη ξεκάθαρη θέση του Κ. Καραμανλή και της ΝΔ στο θέμα αυτό".

    Καταλήγοντας, ο εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ "μίλησε για έγκλημα του Χρηματιστηρίου και δεν άλλαξε ποτέ άποψη. "Η κυβέρνηση χειρίζεται το συγκεκριμένο θέμα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στο πλαίσιο που ορίζουν οι νόμοι" τόνισε.

    Χθες ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης έκανε λόγο για ασυνάρτητο συκοφαντικό παραλήρημα του Δημήτρη Κωστόπουλου, που αποκάλυψε, όμως, τον τρόπο που έκανε αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ η ΝΔ, αλλά και πως σκέφτονται ακόμα σήμερα, κάποιοι στην κυβερνώσα παράταξη.

    Το θέμα σχολίασε και ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ κ. Μιλτ. Εβερτ, λέγοντας ότι "ορθώς έπραξε το Μέγαρο Μαξίμου και υποχρέωσε τον κ. Κωστόπουλο σε παραίτηση". Πρόσθεσε, πάντως, ότι ο κ. Κωστόπουλος ήθελε να πει κάτι το οποίο παρεξηγήθηκε, ωστόσο, έτσι όπως το διατύπωσε ήταν όντως παρεξηγήσιμο. Ο πρώην Πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ακόμη ότι "την ευθύνη για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου φέρει εξ ολοκλήρου η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παραίτηση Κωστόπουλου

    [02] Πολιτική

    Μήνυση κατά Βουλγαράκη

    18/5/2006 6:48:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Μηνυτήρια αναφορά κατά του τέως υπουργού Δημόσιας Τάξεως Γιώργου Βουλγαράκη και κατά παντός άλλου υπευθύνου, κατέθεσαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, τρεις Πακιστανοί, που φέρονται ως θύματα επιχείρησης απαγωγής, με άλλους ομοεθνείς τους, το περασμένο καλοκαίρι. Με τη μήνυση τους εγκαλούν τον κ. Βουλγαράκη για ηθική αυτουργία στις απαγωγές, υπόθαλψη εγκληματία και ψευδή ανωμοτί κατάθεση. Μεταξύ άλλων, αναφέρουν ότι ο τέως υπουργός Δημοσίας Τάξεως γνώριζε για την υπόθεση των απαγωγών, συνέδραμε και παρείχε απόλυτη κάλυψη και συγκάλυψη σε πρόσωπα και σε υπηρεσίες που αναμείχτηκαν με την επιχείρηση. Τη μήνυση παρέλαβε και μελετά ο αρμόδιος εισαγγελέας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επιμένουν στην παραίτηση Βουλγαράκη

    [03] Πολιτική

    Επίσκεψη Σιούφα

    18/5/2006 12:07:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/5/2006 12:33:22 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Το ιατροβιολογικό κέντρο ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών επισκέφθηκε το πρωί της Πέμπτης, ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Γιάννη Παπαθανασίου και τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας και τεχνολογίας, Δημήτρη Νανόπουλο. Ο υπουργός Ανάπτυξης ξεναγήθηκε στους χώρους του ερευνητικού κέντρου, κι ενημερώθηκε από τα στελέχη του κέντρου για την πορεία των ερευνητικών προγραμμάτων όπως και για την μέχρι τώρα λειτουργία του. Όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης στόχος της Κυβέρνησης είναι η αναμόρφωση του πλαισίου για την έρευνα και την τεχνολογία. Για τον λόγο αυτό ήδη το υπουργείο Ανάπτυξης συνεργάζεται με το υπουργείο Παιδείας.

    [04] Πολιτική

    Στο Παρίσι την ερχόμενη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός

    Στην Αθήνα η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσων της Γαλλίας

    18/5/2006 10:41:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8-ΑΠΕ

    Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, αλλά και το θέμα του Ιράν θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη με τη υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κατρίν Κολονά, η οποία βρίσκεται από χθες το βράδυ στην Αθήνα. Όπως έγινε γνωστό από αρμόδιες γαλλικές διπλωματικές πηγές, την προσεχή εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη θα μεταβούν στο Παρίσι, όπου θα έχουν διαβουλεύσεις για διμερή και ευρωπαϊκά θέματα με τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ και τον πρωθυπουργό Ντομινίκ Ντε Βιλπέν.

    [05] Κοινωνία

    Εκτός κινδύνου απ΄ τα χόρτα

    Νέες δηλητηριάσεις

    18/5/2006 4:28:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/5/2006 6:13:47 μμ)

    Το άγριο χόρτο "ντατούρα ινόξια", πιο γνωστό ως "διαβολόχορτο" ήταν ο υπεύθυνος για τις μαζικές δηλητηριάσεις από χόρτα, που έχουν προκαλέσει αναστάτωση στους καταναλωτές, καθώς ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου δήλωσε ότι ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων ενήργησε άμεσα, ενώ η υπόθεση παρακολουθείται στενά. Σήμερα, νέα κρούσματα δηλητηρίασης απο κατανάλωση χόρτων ήρθαν στο φως της δημοσιότητας. Πρόκειται για ένα ζευγάρι που είχε αγοράσει βλίτα από λαϊκή αγορά της Αθήνας με αποτέλεσμα να καταλήξουν και οι δυο στο νοσοκομείο. Στο μεταξύ, τα τρία από τα επτά θύματα από τα χόρτα των Μεγάρων νοσηλεύονται στην εντατική, αλλά εκτός κινδύνου, ενώ ο παραγωγός και το σούπερ μάρκετ "Βερόπουλος", στο Κουκάκι, ρίχνουν ο ένας στον άλλο τις ευθύνες.

    Αλληλοκατηγορίες

    Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι στην καλλιέργεια των χόρτων δεν έγινε η κατάλληλη απομάκρυνση των επικίνδυνων ζιζανίων τα οποία στην περισυλλογή αναμίχθηκαν με τα βλίτα. Βέβαια οι εργαστηριακές έρευνες θα αποφανθούν υπεύθυνα για την ταυτότητα του δηλητηριώδους ζιζανίου.

    Ο παραγωγός ισχυρίστηκε ότι οι καλλιέργειές του δεν έχουν κανένα πρόβλημα και υποστήριξε ότι το σουπερ μάρκετ είχε αναμείξει την παραγωγή του με άλλα χόρτα. Ωστόσο στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ "Συμβαίνει τώρα" παραδέχθηκε ότι ανακάλυψε, εκ των υστέρων, στο χωράφι του, χόρτα τα οποία είναι επικίνδυνα.

    Από την πλευρά της, η διοίκηση του Ομίλου "Βερόπουλος" αναφέρει ότι έχει προβεί στη δέσμευση όλων των αποθεμάτων του προϊόντος και γνωστοποιεί ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον του παραγωγού. Σε σημερινή ανακοίνωση της επισημαίνει ότι παρακολουθεί στενά, μέσω του εταιρικού ιατρού, την πορεία των ασθενών που νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία της Αθήνας και δηλώνει ότι θα σταθεί κοντά στους ασθενείς μέχρις ότου αποκατασταθεί η υγεία τους πλήρως.

    Όπως επισημαίνει, η εταιρία, μετά από έλεγχο σε ιδιωτικά εργαστήρια, εντοπίζει το λόγο της δηλητηρίασης στο παράσιτο φυτό Datura Stramonium (ποικιλία φυτού πολύ κοντινή στο "διαβολόχορτο" η οποία είνα γνωστή ως "αγκαθόμηλο") και όχι σε φυτοφάρμακο. Τονίζει ακόμα ότι λόγω της διαδικασίας ιχνηλασιμότητας που ακολουθεί και μετά τον "συναγερμό" του ΕΦΕΤ για το πρόβλημα, εντοπίστηκε αμέσως ο παραγωγός των χορταρικών (Παναγιώτης Λουκάς, περιοχή Μεγάρων) με την προβληματική παρτίδα και παραδόθηκαν τα στοιχεία στις Αρχές. Με τον τρόπο αυτό, αποφεύχθηκε η περαιτέρω εξάπλωση του προβληματικού προϊόντος σε πιθανούς άλλους πελάτες του, αφού ο παραγωγός παραδέχθηκε ότι ολόκληρη η παραγωγή του είχε το συγκεκριμένο πρόβλημα.

    "Η δική μας περίπτωση δεν είναι η μόνη που προμηθευτήκαμε νωπά βλίτα με παρουσία τοξικού φυτού, αλλά υπάρχει γενικότερο πρόβλημα στην αγορά από την στιγμή που εντοπίζεται και σε άλλες περιπτώσεις πελατών που έκαναν τις αγορές τους από άλλα καταστήματα και λαϊκές αγορές" επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ομίλου Βερόπουλου. Η εταιρία αναφέρει ότι έχει διακόψει την συνεργασία της με τον συγκεκριμένο παραγωγό, ενώ θα αποφύγει να προμηθευτεί χορταρικά από την περιοχή των Μεγάρων μέχρι να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι από τις Κρατικές Υπηρεσίες και να ολοκληρωθεί η έρευνα.

    Συναγερμό έχουν σημάνει οι αρμόδιες αρχές, καθώς το σούπερ μάρκετ "Βερόπουλος" στο Κουκάκι είχε προμηθευτεί από τον παραγωγό των χόρτων μόνο τα 100 από τα 700 κιλά της παραγωγής του. Παραμένει πάντως άγνωστο αν έχουν διατεθεί και αλλού ποσότητες της επίμαχης παραγωγής.

    Το επικίνδυνο "διαβολόχορτο"

    Το "διαβολόχορτο" είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τις επικίνδυνες ιδιότητες του. Σε περίπτωση κατανάλωσης του τα συμπτώματα είναι: ταραχή, έντονη ναυτία, διαστολή της κόρης των ματιών, θολούρα και κακή εστίαση στην όραση, ταχυπαλμία, έντονος αποπροσανατολισμός, απώλεια μνήμης, απώλεια χρόνου, ντελίριο, ευαισθησία στο φως και στο θόρυβο. Ξηρό στόμα και μάτια, ρινορραγία, απώλεια ελέγχου του σώματος. Ουσιαστικά δημιουργούνται και άλλα πολλά παραισθησιογόνα αποτελέσματα. Ωστόσο τα παραισθησιογόνα ταξίδια του "διαβολόχορτου" είναι συχνά θανατηφόρα καθώς ο χρήστης βρίσκεται εκτός ελέγχου.

    Πρόκειται για ένα πολύ διαδεδομένο φυτό. Είναι ένας ποώδης θάμνος, με αρωματικά άνθη σε σχήμα τρομπέτας που στέκονται όρθια και με αγκαθωτούς καρπούς. Τα κοτσάνια είναι αγκαθωτά και σχετικά λεπτά συγκρινόμενα με το υπόλοιπο φυτό. Τα φύλλα είναι πλατιά χωρίς ιδιαίτερα χαρακτηριστικά βασικά ωοειδή και μερικές φορές με πολλές γωνίες. Μερικά φυτά είναι μονοετή και μερικά πολυετή. Υπάρχουν τουλάχιστο 15 διαφορετικά είδη του φυτού με πολλές ποικιλίες το καθένα, καθώς τα "διαβολόχορτα" καλλιεργήθηκαν εδώ και αιώνες για τα εντυπωσιακά τους λουλούδια και για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες. Οι περισσότερες κατάγονται από τον Νέο κόσμο με δύο αξιοσημείωτες εξαιρέσεις την D. metel και την D. ferox που κατάγονται από την Ευρασία. Τα "διαβολόχορτα" είναι μέλη της οικογένειας των Σολανοειδών που περιλαμβάνει και άλλα τοξικά φυτά όπως ο καπνός, ο μανδραγόρας και η μπελαντόνα, αλλά και κοινά λαχανικά όπως η ντομάτα, η πατάτα, η μελιτζάνα και η πιπεριά. Λόγω της μεγάλης εξάπλωσης του γένους επικρατεί σύγχυση ανάμεσα στις ποικιλίες του φυτού.

    [06] Κοινωνία

    Για την τραγωδία της 14ης Αυγούστου

    Στην κυπριακή επιτροπή το πόρισμα

    18/5/2006 12:55:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/5/2006 5:27:40 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Στον πρόεδρο της Κυπριακής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων, Κώστα Ορφανό, παρέδωσε το πόρισμα για την αεροπορική τραγωδία της 14ης Αυγούστου στο Γραμματικό, με το αεροσκάφος της εταιρείας "ΗΕLIOS", ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων Ακριβός Τσολάκης. Σύμφωνα με τον κ. Τσολάκη, στο πόρισμα γίνεται πλήρης αναφορά στα αίτια που οδήγησαν στη συντριβή του αεροσκάφους. Τα ευρήματα δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, καθώς, έως την επίσημη παράδοσή του στις ελληνικές αρχές, καλύπτεται από το εισαγγελικό απόρρητο. Η παράδοση του πορίσματος έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου, και του υπουργού Συγκοινωνιών, Χάρη Θράσου, ενώ, ταυτόχρονα απεστάλη στην αμερικανική και γαλλική Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Δυστυχημάτων, και θα διαβιβαστεί στις εταιρείες "HELIOS" και "ΒΟEING". Την ικανοποίησή τους για την παράδοση του πορίσματος Τσολάκη εκφράζουν οι συγγενείς των θυμάτων.

    Εντός 60 ημερών τα σχόλια των παραληπτών

    Ο κ. Τσολάκης, παραδίδοντας το πόρισμα, επανεπιβεβαίωσε τον στόχο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της διερεύνησης, πριν από την παρέλευση ενός έτους από την ημερομηνία του δυστυχήματος.

    Αν και μέχρι την κατάθεσή του στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών της Αθήνας το πόρισμα υπόκειται στο εισαγγελικό απόρρητο, πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ευρήματά του δεν αποκλείεται να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στις διεθνείς αερομεταφορές.

    Ο Ακριβός Τσολάκης, με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Κύπρο, πρόκειται να συναντηθεί και με εκπροσώπους των συγγενών των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της επιτροπής των συγγενών των θυμάτων Νικόλας Γιασουμή δήλωσε στο ΡΙΚ ότι "τώρα μπορεί να αρχίσει αμέσως τις εργασίες της η Επιτροπή για διερεύνηση ευθυνών, που διόρισε το Υπουργικό Συμβούλιο".

    Επίσης, ο κ. Γιασουμή ανέφερε ότι οι συγγενείς των θυμάτων θα καταγγείλουν σε διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς αερομεταφορών το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου για τις διαδικασίες που ακολούθησαν στο θέμα της μετονομασίας σε "Ajet" της αεροπορικής εταιρείας "HELIOS". Οι συγγενείς των θυμάτων, επικαλούμενοι, γνωματεύσεις των νομικών τους συμβούλων, υποστηρίζουν ότι για το θέμα της μετονομασίας δεν τηρήθηκαν οι ορθές διαδικασίες.

    Παράλληλα, ο υπουργός Συγκοινωνιών Χάρης Θράσου επεσήμανε ότι το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας τον ενημέρωσε ότι τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες και οι συστάσεις του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, καλώντας την επιτροπή των συγγενών των θυμάτων να του δώσει τη γνωμάτευση των νομικών της συμβούλων, ώστε να μπορέσει να εξετάσει τα σημεία, για τα οποία υπάρχει ισχυρισμός ότι δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες.

    Εντός 60 ημερών πρέπει οι παραλήπτες του πορίσματος να υποβάλουν τα σχόλια τους στην ελληνική Επιτροπή υπό τον Ακριβό Τσολάκη, ο οποίος θα τα καταθέσει μαζί με το πόρισμα στον Υπουργό Μεταφορών της Ελλάδας και στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών της Αθήνας. Μέχρι τότε το πόρισμα υπόκειται στο εισαγγελικό απόρρητο.

    Στην αεροπορική τραγωδία στο Γραμματικό, στις 14 Αυγούστου 2005, έχασαν τη ζωή τους 121 άνθρωποι από την πτώση και συντριβή του αεροσκάφους Boeing 737-300 της κυπριακής εταιρείας "ΗΕLIOS".

    [07] Κοινωνία

    Ζητούν αλλαγές για ανεργεση ναών και προσηλυτισμό

    Με διακομματική πρωτοβουλία

    18/5/2006 7:15:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Να καταργηθεί η διαδικασία αδειοδότησης για την ανέγερση ναών και χώρων λατρείας άλλων θρησκειών από τον οικείο Μητροπολίτη, αλλά και να επαναπροσδιοριστεί το αδίκημα του προσηλυτισμού εισηγούνται δώδεκα βουλευτές από όλες τις πτέρυγες του κοινοβουλίου, με δύο τροπολογίες που κατατέθηκαν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

    Ειδικότερα, οι βουλευτές προτείνουν για την ανέγερση χώρων λατρείας να καταργηθούν οι αρμοδιότητες του Γραφείου Ναοδομίας και να μην εμπλέκονται στην σχετική διαδικασία, οι κατά τόπους Μητροπόλεις, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

    Αντί αυτού προτείνουν "για την ανέγερση ναών ή χώρων λατρείας όλων των θρησκευτικών ομολογιών και δογμάτων, να εκδίδεται η σχετική άδεια οικοδομής από την αρμόδια πολεοδομική αρχή, ύστερα από γνώμη της οικείας Επιτροπής Αρχιτεκτονικού Ελέγχου".

    Όσον αφορά το ζήτημα του προσηλυτισμού, οι βουλευτές ζητούν, να επαναπροσδιοριστεί "η αντικειμενική υπόσταση του αδικήματος του προσηλυτισμού κατά τρόπο σύμφωνα με το Σύνταγμα", ζητώντας "όποιος ασκεί αθέμιτες πιέσεις σε άλλον, με σκοπό να τον εξαναγκάσει να μεταβάλει τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις να τιμωρείται με πρόστιμο και σε περίπτωση που ο παθών είναι ανήλικος, με φυλάκιση έξι μηνών".

    Τις προτάσεις υπογράφουν οι βουλευτές Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Άρης Σπηλιωτόπουλος, Νίκος Γεωργιάδης της ΝΔ, Ανδρέας Λοβέρδος, Μαρία Δαμανάκη, Ευαγγελία Σχοιναράκη, Συλβάνα Ράπτη και Τηλέμαχος Χυτήρης του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Χουρμουζιάδης του ΚΚΕ, ο Φώτης Κουβέλης του ΣΥΝ, καθώς και οι δύο ανεξάρτητοι Ανδρέας Ανδριανόπουλος και Στέφανος Μάνος.

    [08] Κοινωνία

    Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τη Eurovision

    18/5/2006 3:00:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και διευκολύνσεις, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κόσμου, έχουν προγραμματιστεί για τους χιλιάδες θεατές, που θα βρεθούν στο ΟΑΚΑ, για να παρακολουθήσουν τον ημιτελικό και τον τελικό. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τροχαίας, στις 18 και 20 Μαΐου, θα διακοπεί η κυκλοφορία και θα απαγορευτεί η στάση και στάθμευση των οχημάτων στη Σπύρου Λούη (από Λ. Κηφισίας έως Λ. Κύμης) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από τις 18:00. Για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους, οι οδηγοί καλούνται να αποφεύγουν τα παραπάνω τμήματα του δρόμου. Επίσης, η γραμμή 1 του ΗΣΑΠ (Πειραιάς-Κηφισιά) από τις 18 έως και τις 20 Μαΐου, θα λειτουργεί όλο το 24ωρο, ενώ για περισσότερες πληροφορίες, το επιβατικό κοινό μπορεί να επικοινωνεί με το τηλεφωνικό κέντρο 185 του ΟΑΣΑ (www.oasa.gr).

    Για να μεταβείτε στο στάδιο, οι διοργανωτές προτείνουν να χρησιμοποιήσετε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς καθώς δεν επιτρέπεται το παρκάρισμα εντός του ΟΑΚΑ. Ωστόσο, υπάρχει χώρος στάθμευσης ανοιχτός για το κοινό στη Σπύρου Λούη και τη Λεωφόρο Κύμης, ο οποίος όμως δε φυλάσσεται.

    Υπάρχουν δύο τρόποι για να φτάσετε στο στάδιο, είτε με το Μετρό (Γραμμή 1 του ΗΣΑΠ) είτε με λεωφορείο.

    Εάν σας βολεύει το Μετρό, πάρτε την πράσινη γραμμή και κατεβείτε στο σταθμό "Ειρήνη".

    Εάν επιλέξετε το λεωφορείο, μπορείτε να πάρετε το Χ14 από την Πλατεία Συντάγματος, που λειτουργεί σε 24ωρη βάση και φτάνει κατευθείαν στο ΟΑΚΑ. Όπως μας ενημέρωσε το Γραφείο Τύπου του ΟΑΣΑ, μετά τις 21.00 η επιβίβαση και αποβίβαση θα γίνεται στη στάση που βρίσκεται επί της Κηφισίας.

    Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε τη νυχτερινή λεωφορειακή γραμμή 500, που λειτουργεί από τις 00:30 έως τις 4:30 (Πειραιάς-Κηφισιά) και κάνει στάση στην "Ειρήνη".

    Μην περιμένετε μέχρι την τελευταία στιγμή για να παραλάβετε τα εισιτήριά σας! Καλύτερα θα είναι να τα πάρετε από τα εκδοτήρια πριν την ημέρα του διαγωνισμού. Το εκδοτήριο εισιτηρίων στο ΟΑΚΑ λειτουργεί καθημερινά από τις 10.00 έως τις 19.00 και βρίσκεται κοντά στην "Ειρήνη". Μην ξεχάσετε ότι για την παραλαβή των εισιτηρίων σας θα πρέπει απαραιτήτως να έχετε μαζί σας και την απόδειξη αγοράς του εισιτηρίου.

    Στις 18 και 20 Μαΐου, οι πύλες εισόδου των θεατών θα είναι ανοιχτές από τις 11.30-17.00 και από τις 19.00 έως το τέλος των shows. Οι θεατές, που θα παρακολουθήσουν τον ημιτελικό και τον τελικό, θα πρέπει να βρίσκονται στο χώρο της εκδήλωσης δύο ώρες πριν από την έναρξη.

    Η έναρξη και στις δύο βραδιές είναι στις 22.00, και οι πόρτες κλείνουν στις 21.30.

    Καλή σας διασκέδαση!

    [09] Κοινωνία

    Στα πρώην βασιλικά κτήματα του Τατοίου

    Αστυνομικοί έψαχναν λίρες

    18/5/2006 1:49:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Τέσσερα άτομα, μεταξύ αυτών ένας αστυνομικός, ένας ειδικός φρουρός και ένας σμήναρχος εν αποστρατεία, συνελήφθησαν στα πρώην βασιλικά κτήματα του Τατοίου, οι οποίοι πραγματοποιούσαν παράνομα έρευνες για λίρες στο χώρο, έπειτα από ενέδρα αστυνομικών της Ασφάλειας Αττικής. Κατά τη στιγμή της επιχείρησης διέφυγε ένα πέμπτο άτομο το οποίο και αναζητείται. Να σημειωθεί ότι οι δύο αστυνομικοί που εμπλέκονται και ο ειδικός φρουρός, ήταν επιφορτισμένοι με τη φύλαξη του κτήματος.

    [10] Κοινωνία

    Αναμένεται να απολογηθεί το μεσημέρι

    Στον ανακριτή ο Αραμπατζής

    18/5/2006 12:34:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/5/2006 1:12:58 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Στον τακτικό ανακριτή αναμένεται να απολογηθεί το μεσημέρι ο 52χρονος Κώστας Αραμπατζής, που απήγαγε τον διευθυντή της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Νωρίτερα, ο Εισαγγελέας άσκησε σε βάρος του Αραμπατζή ποινικές διώξεις εναντίον του για πέντε κακουργήματα και τρία πλημμελήματα. Ο δράστης της διπλής απαγωγής του Διευθυντή και του Επιστάτη της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης οδηγήθηκε το πρωί της Πέμπτης στον Εισαγγελέα, ο οποίος αφού μελέτησε τη δικογραφία, του άσκησε ποινικές διώξεις για αρπαγή κατά συρροή, απόπειρα εκβίασης, προμήθεια, κατοχή και κατασκευή εκρηκτικών υλών σε βαθμό κακουργήματος. Επίσης, απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος του για παράνομη οπλοφορία και οπλοκατοχή, απειλή και εισαγωγή όπλων και αντικειμένων από το εξωτερικό, αδικήματα που είναι σε βαθμό πλημμελήματος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στον εισαγγελέα ο Αραμπατζής

    [11] Κοινωνία

    4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

    Ασθενής σεισμός στην Πιερία

    18/5/2006 11:38:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ασθενής σεισμός μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στην Πιερία. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο κοντά στις ακτές της Κατερίνης και του Λιτόχωρου. "Πρόκειται για μία φυσιολογική εξέλιξη. Η περιοχή στο παρελθόν δεν μας έχει δώσει ισχυρούς σεισμούς, πάνω από 5 Ρίχτερ. Η σεισμικότητα είναι μάλλον χαμηλή και επομένως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας", τόνισε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο σεισμολόγος του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Βασίλης Καρακώστας. Στην ίδια περιοχή, την Τετάρτη σημειώθηκαν δύο μικρότερες σεισμικές δονήσεις. Στις 20:04 καταγράφηκε δόνηση 3,3 βαθμών και στις 22:57 σεισμός 3,2 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.

    [12] Κοινωνία

    Στην πορεία φοιτητών

    Ένταση στο κέντρο της Αθήνας

    18/5/2006 4:09:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Ένταση σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, στο Σύνταγμα, όταν φοιτητές από Σχολές της Αθήνας που πραγματοποιούσαν συλλαλητήριο επιχείρησαν να σπάσουν το μπλόκο των αστυνομικών, προκειμένου να προχωρήσουν στη Βασιλίσσης Σοφίας προς τη Βουλή. Συγκεκριμένα, οι φοιτητές - οι οποίοι αντιδρούν στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος για την ίδρυση μη κερδοσκοπικών, μη κρατικών πανεπιστημίων - ενώ είχαν προγραμματίσει να πάνε στο υπουργείο Παιδείας, άλλαξαν γνώμη και άρχισαν να κατευθύνονται προς τη Βουλή, όπου υπήρχε ισχυρή αστυνομική δύναμη. Οι επικεφαλής της πορείας επιχείρησαν να διασπάσουν τον κλοιό των αστυνομικών με αποτέλεσμα να συγκρουστούν με την αστυνομία που έκανε χρήση δακρυγόνων για να εμποδίσει τους διαδηλωτές να φθάσουν στη Βουλή. Σημειώνεται ότι σήμερα και αύριο, οι πανεπιστημιακοί πραγματοποιούν 48ωρη απεργία, διεκδικώντας την ικανοποίηση θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων. Κλειστά παραμένουν σήμερα και όλα τα ΤΕΙ, καθώς η ομοσπονδία των διδασκόντων αποφάσισε να πραγματοποιήσει δύο 24ωρες απεργίες, σήμερα και την ερχόμενη Παρασκευή 26 Μαΐου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Απεργία ΑΕΙ-ΤΕΙ

    [13] Κόσμος

    Στη νοτιοανατολική Ασία

    Σαρωτικό πέρασμα του "Τσαντσού"

    18/5/2006 8:11:00 πμ

    Δύο παιδιά έχασαν την ζωή τους όταν ένα κτήριο κατέρρευσε και άλλοι 6.400 άνθρωποι αποκόπηκαν από τις πλημμύρες καθώς ο τυφώνας Τσαντσού έπληξε την επαρχία Γκουανγκντόνγκ της Κίνας το πρωί της Πέμπτης, αναφέρουν κρατικά μέσα ενημέρωσης. Οι αρχές προχώρησαν στην εκκένωση σχεδόν 900.000 κατοίκων της περιοχής καθώς ο τυφώνας πλησίαζε τις επαρχίες Γκουανγκντόνγκ και Φουτζιάν, προκαλώντας κατολισθήσεις και πλημμύρες από το απόγευμα της Τετάρτης. Ο Τσαντσού προηγουμένως έπληξε τις Φιλιππίνες, όπου οι αρχές έκαναν λόγο για 37 νεκρούς, ενώ οι αρχές του Βιετνάμ ανέφεραν ότι αγνοούνται 99 αλιείς σε 11 σκάφη που βρίσκονταν εν πλω καθώς ο τυφώνας εκινείτο προς τα κινεζικά παράλια. Η εφημερίδα "Ημερησία της Κίνας" ανέφερε ότι ο τυφώνας, με ανέμους ανώτατης ταχύτητας 180 χλμ ανά ώρα, είναι ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί ποτέ στη θάλασσα της νότιας Κίνας τον μήνα Μάιο. Συνήθως οι νότιες κινεζικές ακτές πλήττονται από τυφώνες την περίοδο από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο. Στην Ταϊβάν, ένα πετρελαιοφόρο δεξαμενόπλοιο προσάραξε όταν τα κύματα το ώθησαν στις ακτές της νότιας Ταϊβάν. Διασώστες ανέσυραν τα 13 μέλη του πληρώματός του χρησιμοποιώντας ένα ελικόπτερο.

    [14] Κόσμος

    Βουτιά θανάτου

    18/5/2006 4:59:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Τουλάχιστον 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 20 τραυματίστηκαν στη Χιλή, όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν βγήκε από την πορεία του κι έπεσε σε ποτάμι. Σύμφωνα με την αστυνομία, 12 από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία παρακείμενων πόλεων. Το λεωφορείο που εκτελούσε το δρομολόγιο από το Βαλπαράιζο στο κεντρικό τμήμα της χώρας προς τις νότιες επαρχίες - έπεσε στον ποταμό Τινγκουιριρίκα, 140 χλμ. νότια της πρωτεύουσας Σαντιάγο, στις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν εξακριβωθεί τα αίτια του δυστυχήματος. Ωστόσο, οι κάτοικοι χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο κομμάτι του δρόμου ως "Το Τρίγωνο των Βερμούδων", λόγω των πολλών και επικίνδυνων στροφών του και της ομίχλης που συχνά επικρατεί στην περιοχή.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    CNN: Bus plunges off bridge in Chile

    [15] Κόσμος

    Σύμφωνα με δήλωση του Ιρανού υπ. Εξωτερικών

    "Ναι" της Ιορδανίας στα πυρηνικά του Ιράν

    18/5/2006 7:37:00 πμ

    Στο Αμάν της Ιορδανίας βρίσκεται ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μανουσέρ Μοτακί για επίσημη επίσκεψη. Ο κ. Μοτακί είχε συνάντηση με τον Ιορδανό ομόλογό του Αμπντούλ Ιλάχ Χατίμπ, με τον οποίο συζήτησε και το θέμα με τα πυρηνικά προγράμματα της χώρας του. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε ο Μανουσέρ Μοτακί δήλωσε ότι η ιορδανική κυβέρνηση εξέφρασε την "υποστήριξή της" στο δικαίωμα της Τεχεράνης να αποκτήσει πυρηνική τεχνολογία για ειρηνικούς σκοπούς. Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της θέσης της χώρας του και ζήτησε την εξεύρεση λύσης στη διαμάχη με τη Δύση μέσω "του διαλόγου" και όχι των διαδικασιών του Συμβουλίου Ασφαλείας. "Εκτιμούμε ιδιαιτέρως την υποστήριξη της Ιορδανίας στο δίκαιο δικαίωμα του Ιράν να αποκτήσει πυρηνική τεχνολογία για ειρηνικούς σκοπούς", δήλωσε ο Ιρανός υπουργός. "Οι διπλωματικοί δρόμοι και ο διάλογος αποτελούν το μοναδικό τρόπο για την αντιμετώπιση του θέματος αυτού. Το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας και όχι μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ", πρόσθεσε ο Μανουσέρ Μοτακί. Νωρίτερα, ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα, στη συνάντησή του με τον επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης διπλωματικής λύσης στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει για τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης και προειδοποίησε ότι η χρήση βίας εναντίον του Ιράν "θα είχε σοβαρές συνέπειες για τη σταθερότητα στην περιοχή". Ο Μοτακί αρνήθηκε ότι στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Αμάν έγινε συζήτηση για ιορδανική μεσολάβηση μεταξύ Τεχεράνης και Δύσης, ενώ αναφερόμενος στο θέμα του Ιράκ, επισήμανε ότι η συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας είναι αναγκαία ώστε "να οριστεί χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Απέρριψε την πρόταση

    [16] Κόσμος

    Από τοξικά αέρια σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις

    Τέσσερις νεκροί σε ορυχείο του Καναδά

    18/5/2006 7:19:00 πμ

    Τέσσερις άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σε ένα κλειστό ορυχείο ψευδάργυρου στο Κίμπερλι της Βρετανικής Κολομβίας του Καναδά, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας Teck Cominco Ltd., της μεγαλύτερης παγκοσμίως ιδιοκτήτριας ορυχείων ψευδάργυρου. Σύμφωνα με ανακοινωθέν της εταιρείας, ανάμεσα στα θύματα είναι ένας υπάλληλός της, ένας υπεργολάβος της και δύο νοσοκόμοι. Δεν είναι σαφές το πώς συνέβη το δυστύχημα. Η Βασιλική Καναδική Έφιππη Αστυνομία εκτίμησε ότι η ακολουθία των γεγονότων που οδήγησε στο θάνατο των τεσσάρων αυτών ανθρώπων άρχισε με την εύρεση της σορού ενός εργαζόμενου για λογαριασμό της εταιρίας που ήλεγχε την ποιότητα του νερού. Ο άνδρας που οδήγησε τους διασώστες στη σορό υπέκυψε λίγο αργότερα από άγνωστη αιτία, και κατόπιν, άλλοι δύο επίσης υπέκυψαν. Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι τα θύματα εισέπνευσαν κάποιο τοξικό αέριο, αλλά αυτό "δεν έχει επιβεβαιωθεί" μέχρι στιγμής, δήλωσε ο Τζέιμς Όγκιλβι, δήμαρχος του Κίμπερλι, μιας πόλης 7.000 κατοίκων. Οι διασώστες που ανέσυραν τις τρεις από τις σορούς το έκαναν φορώντας μάσκες οξυγόνου, ανέφερε η εταιρία Teck. Η τέταρτη σορός παραμένει στο ορυχείο. Για την υπόθεση διεξάγεται έρευνα. Η εκπρόσωπος της Teck, Κία Μπάρκερ, είπε ότι η εταιρεία δαπανά 62,9 εκατ. δολάρια ώστε το ορυχείο να επανέλθει σε παραγωγική λειτουργία. Το ορυχείο έκλεισε το 2001 μετά από 92 συνεχούς και αδιάλειπτης παραγωγής, τη χρονιά εκείνη είχαν εξορυχτεί από αυτό μεταλλεύματα αξίας 18 δισ. δολαρίων.

    [17] Ιράκ

    Εννέα νεκροί

    Αιματηρές επιθέσεις στο Ιράκ

    18/5/2006 10:38:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: BBC, REUTERS, ΑΠΕ

    Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τέσσερις τραυματίστηκαν σε αλλεπάλληλες επιθέσεις που σημειώθηκαν στη ιρακινή πρωτεύουσα. Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε στη συνοικία Ουαζιρίγια, στη βόρεια Βαγδάτη όταν εξερράγη βόμβα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις άνθρωποι και να τραυματιστούν τρεις, σύμφωνα με νεώτερη ανακοίνωση της αστυνομίας. Στόχος της επίθεσης ήταν μία περίπολος της ιρακινής αστυνομίας. Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που έφτασε στον τόπο της επίθεσης ανέφερε ότι η έκρηξη ήταν πολύ ισχυρή με αποτέλεσμα να καταστραφούν τουλάχιστον τρία σταθμευμένα οχήματα. Η δεύτερη επίθεση σημειώθηκε στη συνοικία Χόρτα αλ Χάμσα, στη νοτιοδυτική Βαγδάτη, όταν ένοπλοι αντάρτες που επέβαιναν σε αυτοκίνητο άνοιξαν πυρ σε μινιβάν με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε άνθρωποι και ένας να τραυματιστεί. "Στο μινιβάν επέβαιναν εργαζόμενοι που πήγαιναν στη δουλειά τους" δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας. Την ίδια ώρα, στη Βασόρα βρίσκεται ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Ντες Μπράουν για να συναντηθεί με τους Βρετανούς στρατιώτες που σταθμεύουν στο νότιο Ιράκ, θέλοντας να δεί από κοντά την κατάσταση στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις ενάντια στα βρετανικά στρατεύματα αλλά και οι διαφωνίες μεταξύ των τοπικών ιρακινών ηγετών, γεγονός που έχει ανησυχήσει την ηγεσία των βρετανικών δυνάμεων.

    [18] Οικονομία

    Ευνοϊκή ρύθμιση για την άγονη γραμμή

    Απελευθέρωση των ναύλων

    18/5/2006 6:43:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Σε εκπτώσεις στα εισιτήρια τις καθημερινές και στην έκδοση κάρτας πολλαπλών διαδρομών με μειωμένες τιμές, προχωρούν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες. Χθες, οι υπουργοί Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης και Αιγαίου Αριστοτέλης Παυλίδης υπέγραψαν κοινή υπουργική απόφαση για την απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών γραμμών σε 27 λιμάνια. Εξαίρεση αποτελούν τα νησιά της άγονης γραμμής, όπου οι τιμές στα εισιτήρια δεν θα υπερβαίνουν αυτές που θα ισχύσουν στους λιμένες ελεύθερης σύνδεσης.

    Η απόφαση ανοίγει το δρόμο για καλύτερη εξυπηρέτηση των νησιών, καθώς οι εταιρείες αναμένεται να πυκνώσουν τα δρομολόγιά τους στο Αιγαίο, την θερινή περίοδο. Ήδη αρκετές εταιρείες προχώρησαν στην αναπροσαρμογή του ναύλου Γ θέσης, στα δρομολόγια προς Αργοσαρωνικό, Κρήτη, Κυκλάδες, Ανατολικό Αιγαίο και Δωδεκάνησα.

    Πιο ευνοημένοι αναμένεται να είναι οι κάτοικοι των νησιών της λεγόμενης άγονης γραμμής, καθώς σε αυτά δεν προβλέπεται απελευθέρωση των υπηρεσιών. Στην υπουργική απόφαση προβλέπεται ότι η τιμή του ναύλου για τα απομακρυσμένα νησιά δεν θα μπορεί να υπερβαίνει την ανώτατη τιμή του ναύλου για τα νησιά όπου οι τιμές απελευθερώνονται. Έτσι για παράδειγμα το εισιτήριο Γ θέσης για τη διαδρομή από Πειραιά προς Κάρπαθο, μέσω Σητείας, παραμένει στα 31 ευρώ και 50 λεπτά. Αντίθετα η τιμή του εισιτηρίου ίδιας θέσης από Πειραιά προς Σητεία διαμορφώνεται στο εξής στα 31 Ευρώ και 80 λεπτά το άτομο:

    Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σχολιάζοντας την υπουργική απόφαση για λογαριασμό του ΣΥΝ, έκανε λόγο για "μεγάλο "δώρο" της κυβέρνησης στο ασύδοτο εφοπλιστικό κεφάλαιο, που ανοίγει το δρόμο για την πλήρη παράδοση του Αιγαίου στις ορέξεις των εφοπλιστών". Σημείωσε ότι κιόλας "ανακοινώθηκαν αυξήσεις "φωτιά" στα ναύλα μέχρι 12% από ορισμένες ακτοπλοϊκές εταιρείες (βλ. Hellenic Seaways), ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες τον χορό των ανεξέλεγκτων ανατιμήσεων".

    Σε περίπτωση υπερβολικών αυξήσεων οι ακτοπλοϊκές εταιρείες θα παραπέμπονται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Τα θερινά δρομολόγια που θα ισχύσουν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, αναμένεται να ανακοινωθούν εντός των προσεχών ημερών.

    [19] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ολυμπιακός: Μέλος και ο "Μιχαλάκης"

    18/5/2006 7:21:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μέλος του Ολυμπιακού είναι από σήμερα ο Μιχάλης Κωνσταντίνου. Ο Κύπριος επιθετικός παρέλαβε την κάρτα μέλους των "ερυθρολεύκων" σε ειδική εκδήλωση που έγινε στην αίθουσα εργασίας Τύπου του γηπέδου Καραϊσκάκη και αμέσως έκανε δηλώσεις στις οποίες τόνισε πως είναι απόλυτα χαρούμενος για την κατάκτηση του νταμπλ και πως ελπίζει να το επαναλάβει και τη νέα περίοδο. Στη συνέχεια πως ο Ολυμπιακός βάζει σιγά-σιγά της βάσεις και πως μπορεί να κάνει την ερχόμενη περίοδο μία πολύ καλή πορεία στην Ευρώπη και το Τσάμπιονς Λιγκ, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Ο Ολυμπιακός μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω στην Ευρώπη, αφού κάθε χρόνο κερδίζει εμπειρίες. Βάζει σιγά-σιγά τις βάσεις. Η Ευρώπη είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα, όχι μόνο για τις ελληνικές ομάδες, αλλά για όλες όσες αγωνίζονται στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Χρειάζονται πολλοί παράγοντες, για να κάνεις μια καλή πορεία στην Ευρώπη, κι ελπίζω φέτος να έχουμε πολλούς παράγοντες, για να κάνουμε κι εμείς την υπέρβαση".

    Οι δηλώσεις

    "Γίνεται μια προσπάθεια από τον Ολυμπιακό εδώ και πολλά χρόνια. Ανήκω στην οικογένεια του Ολυμπιακού εδώ κι ένα χρόνο και φυσιολογικά είμαι κι εγώ μέλος του συλλόγου. Αυτή η χρονιά ήταν πολύ πετυχημένη για τον Ολυμπιακό. Ήταν η πρώτη μου χρονιά, στην οποία καταφέραμε να πάρουμε το νταμπλ, και εύχομαι και την επόμενη να κάνουμε το ίδιο και, παράλληλα, μία καλύτερη πορεία στην Ευρώπη, κάτι που όλοι θέλουμε πάρα πολύ. Πιστεύω να είμαστε όλοι δυνατοί για να το καταφέρουμε".

    Τέλος, έγινε και μια αναφορά στην προηγούμενη ομάδα του, αφού είπε στο τέλος: "Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι στον Ολυμπιακό και δίνω τον καλύτερό μου εαυτό. Δεν κοιτάζω το παρελθόν. Οπως έχω πει και παλιότερα σε συνεντεύξεις μου και θα το πω για μία ακόμη φορά, ο κόσμος με έχει στηρίξει από την πρώτη στιγμή. Οταν έρχεσαι από τον Παναθηναϊκό στον Ολυμπιακό, περιμένεις να δεις τις αντιδράσεις του κόσμου. Ο κόσμος βοήθησε, όπως και οι συμπαίκτες μου και όλοι στον Ολυμπιακό, και αυτό φάνηκε και από μένα προσωπικά μέσα στο γήπεδο".

    Οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού, καθώς και τα μέλη της τεχνικής ηγεσίας, παρέλαβαν χθες τις κάρτες μέλους του συλλόγου.

    [20] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Πετάει για Μελβούρνη η Εθνική

    18/5/2006 2:51:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μια καλή ευκαιρία να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα ενόψει της πρεμιέρας των προκριματικών του EURO 2008 με τη Μολδαβία, θα έχει ο Γερμανός ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής, Ότο Ρεχάγκελ στο προσεχές φιλικό της Μελβούρνης (25/5) με τα "καγκουρό". Αυτό τόνισε ο τιμονιέρης της πρωταθλήτριας Ευρώπης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, λίγο πριν την απογευματινή αναχώρηση (16:15) του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος για την "Πράσινη Ήπειρο". Στην μεγαλούπολη της Αυστραλίας οι διεθνείς θα έχουν την ευκαιρία στο περιθώριο των αγωνιστικών τους υποχρεώσεων να γνωρίσουν την αποθέωση από τους ομογενείς, που δε βλέπουν την ώρα για να τους σφίξουν το χέρι για την εθνική υπερηφάνεια που τους χάρισαν πριν από δύο χρόνια στα γήπεδα της Πορτογαλίας. Η αποστολή της "γαλανόλευκης" θα δώσει το παρών το Σάββατο στο ελληνικό φεστιβάλ "Αντίποδες", ενώ την Δευτέρα θα τιμηθεί από το ελληνικό τμήμα του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης.

    Πλήρης η "γαλανόλευκη" στη Μελβούρνη

    Χωρίς απουσίες θα παραταχθεί η βασίλισσα της Ευρώπης στο αχανές στάδιο "MCG" της Μελβούρνης, στο στάδιο που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1956, όπου η οικοδέσποινα χώρα θα δώσει κόντρα στην Εθνική το τελευταίο της εντός έδρας αγώνα, πριν από το Μουντιάλ του 2006. "Θέλουμε να εκμεταλλευθούμε το παιχνίδι με την Αυστραλία για να βρούμε την ενδεκάδα που θα παρατάξουμε στον πρώτο επίσημο αγώνα με την Μολδαβία», τόνισε ο κ. Ρεχάγκελ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ενόψει του φιλικού αγώνα της Εθνικής με την Αυστραλία, την οποία η χώρα μας αντιμετωπίζει στην Πράσινη Ήπειρο για πρώτη φορά μετά από 28 χρόνια.

    Στη συνέχεια ο Γερμανός τεχνικός αναφερόμενος στον αγώνα που περιμένουν πως και πως χιλιάδες ομογενείς επεσήμανε ότι η Εθνική θα προσπαθήσει να κοντράρει στα ίσα τα "καγκουρό": "Θέλουμε να εκμεταλλευθούμε αυτό το παιχνίδι για να βρούμε την ενδεκάδα που θα παρατάξουμε στον πρώτο επίσημο αγώνα με την Μολδαβία. Θα έχουμε αρκετό χρόνο για να δεθούμε και να συζητήσουμε για την τακτική που θα ακολουθήσουμε. Έχω πληροφορηθεί ότι το γήπεδο θα είναι κατάμεστο. Εμείς οφείλουμε να κάνουμε ένα καλό παιχνίδι και να φανούμε αντάξιοι αντίπαλοι της Αυστραλίας" υποστήριξε ο ομοσπονδιακός τεχνικός λίγο πριν το μακρινό ταξίδι, ενώ κλείνοντας τις δηλώσεις του ο κ. Ρεχάγκελ συμπλήρωσε: "Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό για την κατάκτηση του νταμπλ και να ευχηθώ καλή επιτυχία σε όλες τις ομάδες που θα συμμετάσχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις".

    Οι προπονήσεις των διεθνών

    Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα πραγματοποιήσει την πρώτη της κλειστή προπόνηση επί ασυτραλιανού εδάφους το Σάββατο 20/5 και ώρα 14:30 (τοπική) στο Bob Jane Stadium (κλειστή), ενώ την Κυριακή 21/5 στις 18:00 στο Olympic Park θα προπονηθεί για δέυτερη φορά. Οι ομογενείς θα έχουν την ευκαιρία να αποθεώσουν τους διεθνείς στην ανοιχτή προπόνηση που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 22/5 και ώρα 18:00 στο Bob Jane Stadium . Μακριά από βλέμματα θα προπονηθεί η πρωταθλήτρια Ευρώπης στο ίδιο γήπεδο και την Τρίτη 23/5 στις 18:00, ενώ στην τελευταία προπόνηση της Τετάρτης 24/5 στις 19:30, θα προπονηθεί στο επιβλητικό στάδιο MCG χωρητικότητας 98.000 θέσεων, όπου θα διεξαχθεί τηςν επομένη ο αγώνας με τη "Socceroos". Σε αυτή την προπόνηση το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την ελληνική ομάδα για 15' λεπτά, καθώς μετά βάσει προγράμματος, η προπόνηση θα αποκτήσει "κλειστό" χαρακτήρα

    [21] Μπάσκετ

    Δεύτερη πράξη στους ημιτελικούς

    18/5/2006 12:29:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/5/2006 7:32:51 μμ)

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Το δεύτερο από τα τρία βήματα που απαιτούνται για την πρόκριση στον τελικό καλούνται να κάνουν απόψε Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός σε Θεσσαλονίκη (17:00, ΝΕΤ) και Άγιο Θωμά (18:00, Supersport 1) αντίστοιχα, στο πλαίσιο των β αγώνων των ημιτελικών των πλεϊ οφ της Α1 Ανδρών. Κόντρα σε Άρη και Μαρούσι αντίστοιχα οι "αιώνιοι", μετά τις άνετες νίκες τους στα πρώτα παιχνίδια, θεωρητικά προβάλλουν ως φαβορί, αλλά οι σκληροτράχηλοι αντίπαλοί τους, αναμένεται να παρουσιάσουν ένα διαφορετικό πρόσωπο και να τα δώσουν όλα για την ισοφάριση των αγώνων, που θα τους κρατήσει "ζωντανούς" στο... κόλπο της πρόκρισης.

    Με Μπρούερ για το 1-1

    Στο κατάμεστο "Αλεξάνδρειο Μέλαθρο" της Θεσσαλονίκης η νίκη για τον Άρη κόντρα στους πρωταθλητές αποτελεί μονόδρομο. Οι "κίτρινοι", που θα αγωνιστούν πλήρεις, αφού η ομάδα του Ματζόν δεν αντιμετωπίζει προβλήματα απουσιών, θέλουν μπροστά στο κοινό τους να "διασκεδάσουν" τις άσχημες εντυπώσεις του πρώτου αγώνα (83-67) και με νίκη-ρεβάνς να πετύχουν το 1-1, που θα τους χαρίσει ελπίδες για τη συνέχεια.

    Ο Ιταλός τεχνικός του Άρη, Αντρέα Ματζόν θα έχει κανονικάστη διάθεσή του και τον Αμερικανό Κόρεϊ Μπρούερ, ο οποίος ξεπέρασε την ίωση που τον ταλαιπώρησε τις προηγούμενες μέρες και χθες έβγαλε κανονικά το πρόγραμμα της προοπόνησης: "Πιστεύω ότι διδαχτήκαμε από τα λάθη που κάναμε στον πρώτο αγώνα κι αυτή τη φορά θα φανούμε καλύτερα διαβασμένοι" δήλωσε ο Ματσόν μετά την προπόνηση πιστεύοντας στην ισοφάριση.

    Από την πλευρά του "τριφυλλιού" η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, που θέλει να τελειώνει τη σειρά των ημιτελικών μία ώρα αρχύτερα, ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη με στόχο το 2-0 που θα τους φέρει μία αγκαλιά από την πρόκριση, αφού θα έχουν την ευκαιρία στο κλειστότου Γαλατσίου να κάνουν το "sweep".

    Με άλλο πρόσωπο το Μαρούσι

    Η παράδοση άνευ όρων στο ΣΕΦ, αποτελεί παρελθόν για το Μαρούσι που υποδέχεται απόψε στις 18:00 στο κλειστό του Άγιου Θωμά τον Ολυμπιακό στον δεύτερο ημιτελικό των πλεϊ οφς της Α1 Ανδρών. Οι παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη θα προσπαθήσουν απόψε να αποδείξουν ότι η εμφάνιση στον πρώτο ημιτελικό δεν ήταν αντιπροσωπευτική των δυνατοτήτων της ομάδας και θα κυνηγήσουν τη νίκη που θα φέρει ξανά τους ημιτελικούς στα ίσια.

    Τα ευχάριστα νέα για τον "δράκο" ήταν ότι ο αρχηγός Γιώργος Καράγκουτης έλαβε μέρος μαζί με τους υπόλοιπους συμπαίκτες του στη χθεσινή προπόνηση καιγια πρώτη φορά μετά τον τραυματισμό του έθεσε σοβαρή υποψηφιότητα να συμπεριληφθεί στην 12άδα.

    "Στα πλει οφ το σημαντικότερο είναι να αποφορτίζεσαι γρήγορα από το προηγούμενο παιχνίδι και να συγκεντρώνεσαι στο επόμενο. Σίγουρα η εμφάνισή μας στο ΣΕΦ δεν ήταν αυτή που περιμέναμε. Δεν ήμασταν εμείς" τόνισε από την πλευρά των γηπεδούχων ο Χριστόφορος Στεφανίδης και συνέχισε για τον αποψινό επαναληπτικό: "Ωστόσο πιστεύουμε ότι στην έδρα μας θα εμφανιστούμε διαφορετικοί. Ο Ολυμπιακός εκτός από την ισχύ του, δείχνει και σε εξαιρετική κατάσταση, γι αυτό κι εμείς πρέπει να προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο".

    Φοβάται το χαλάρωμα ο Καζλάουσκας

    Με το Μαυροβούνιο άσο Ιβάν Κόλιεβιτς, ο οποίος έπεσε θύμα τροχαίου, λίγο μετά τον πρώτο ημιτελικό του ΣΕΦ, να θεωρείται αμφίβολος για την αποψινή αναμέτρηση, ο Ολυμπιακός θέλει τη νίκη που θα τον στείλει με το ένα πόδι στα τελικά. Μοναδικός "πονοκέφαλος" του Λιθουανού τεχνικού των "ερυθρόλευκων", Γιόνας Καζλάουσκας, ήταν το κατέβασμα στροφών της ομάδας του στον ημιτελικό του Φαλήρου.

    "Δεν πρέπει να χαλαρώνουμε γιατί κάποια στιγμή θα το πληρώσουμε ακριβά", είπε μιλώντας στους παίκτες του ο κ. Καζλάουσκας, που δεν έδειξε να σκέφτεται από τώρα τον τελικό. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του συμπατριώτη του Ρεϊνάλντας Σείμπούτις ο οποίος έκρουσε τον... κώδωνα κινδύνου στους συμπαίκτες τους: "Στο δεύτερο παιχνίδι πρέπει να παίξουμε το ίδιο καλά για 40 λεπτά. Ακόμα καλύτερα στην άμυνα γιατί το Μαρούσι θα παίζει στο γήπεδό του και η νίκη είναι μονόδρομος. Είναι πολύ καλή ομάδα και αξίζουν το σεβασμό μας".

    Το πρόγραμμα των αγώνων

    ΑΓ. ΘΩΜΑΣ 18:00 ΜΑΡΟΥΣΙ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (S/S 1) ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ 19:00 ΑΡΗΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (ΝΕΤ)

    [22] Βόλεϊ

    Με Τσέρνιτς στον Εύοσμο ο Ηρακλής

    18/5/2006 1:20:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/5/2006 7:32:10 μμ)

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Με νέο πρόσωπο στην ομάδα τον Ιταλό πρωταθλητή Ευρώπης, Ματεϊ Τσέρνιτς ο Ηρακλής υποδέχεται απόψε στις 17:30 (ΕΤ-1) τον Παναθηναϊκό στον κλειστό του Ευόσμου, στο πλαίσιο του β τελικού των πλεϊ οφ της Α1 Ανδρών. Οι νταμπλούχοι Ελλάδας, που στον πρώτο τελικό της Γλυφάδας γνώρισαν βαριά ήττα με 3-1, θα προσπαθήσουν σήμερα στην κατάμεστη έδρα τους να ισοφαρίσου σε 1-1 και να συνεχίσουν απτόητοι το κυνήγι του τίτλου. Από την άλλη πλευρά οι "πράσινοι" που φέτος είναι αήττητοι σε όποιο αγώνα κι αν έδωσαν στη Θεσσαλονίκη, με το ηθικό στα ύψη, θα προσπαθήσουν να πετύχουν το 2-0, που θα τους φέρει μία ανάσα από την "κούπα". Στην προσπάθεια της ισοφάρισης πάντως ο τεχνικός του Ηρακλή Αλέκος Λεώνης, αναμένεται να χρησιμοποιήσει τον ακραίο Ματεϊ Τσέρνιτς αντί του Αμερικανού κεντρικού, Τομ Χοφ, καθώς στο πρώτο ματς των δύο ομάδων ο Γηραιός αντιμετώπισε προβλήματα στην υποδοχή. Διαιτητές του β τελικού θα είναι οι κ.κ. Γεροθόδωρος-Λέκκας.

    [23] Πόλο: Η ανατροπή συνεχίζεται

    18/5/2006 7:45:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ανατροπή της ανατροπής και πάλι ανατροπή. Έτσι περιγράφεται ο τελικός των πλέι οφ τηξς Α1 Πόλο Ανδρών ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Εθνικό. Στον τέταρτο τελικό της σειράς των πλέι οφ ο Ολυμπιακός έσπασε και πάλι την έδρα του τυπικά γηπεδούχου Εθνικού με 8-6 και ισοφάρισε σε 2-2 ττις μεταξύ τους αναμετρήσεις. Ο τίτλος του πρωταθλητή θα κριθεί στο 5ο και τελευταίο παιχνίδι το Σάββατο, πάλι στο κολυμβητήριο, αυτή τη φορά με γηπεδούχο τον Ολυμπιακό. Το τρόπαιο του φετινού πρωταθλητή έχει μία από τις κορυφαίες διακυμάβσεις που έχουν γίνει ποτέ. Ο Εθνικός κατάφερε στο πρώτο παιχνίδι να σπάσει την έδρα του Ολυμπιακού, ο Ολυμπιακός απάντησε στο δεύτερο, οι "μπλε" κατάφεραν να το κάνουν μέσα στην έδρα του τυπικά γηπεδούχου Ολυμπιακού και οι "ερυθρόλευκοι" έδωσαν και πάλι την απάντηση τους.

    [24] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Χάουγκε: "Σφύριξα γρήγορα"

    18/5/2006 5:36:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η απόφαση του Τέριε Χάουγκε να αποβάλει τον Γενς Μέλαν 18ο λεπτό της αναμέτρησης του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και την Άρσεναλ προκάλεσε ποικίλα σχόλια και μάλλον αρνητικά. Ο Νορβηγός διαιτητής έγινε δέκτης κριτικής για την απόφασή του να δείξει κόκκινη κάρτα στον Γερμανό γκολκίπερ της Αρσεναλ, ωστόσο, όπως αναφέρει σήμερα διαδικτυακή εφημερίδα της πατρίδας του, παραδέχτηκε ότι σφύριξε νωρίτερα απ΄ ότι έπρεπε, στην ανατροπή του Ετό από τον Λέμαν. "Πρέπει να παραδεχτώ ότι σφύριξα λίγο γρήγορα, αλλά ήμουν εξαιρετικά συγκεντρωμένος" τόνισε ο Χάουγκε, με δηλώσεις του στην "Verdens Gang", και συνέχισε: "Ο τερματοφύλακας έκανε φάουλ στον παίκτη κι εγώ σφύριξα χωρίς να δω που πήγε η μπάλα". Ο Νορβηγός, ο οποίος έγινε ο πρώτος διαιτητής από τη χώρα που "σφύριξε" τελικό της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, δήλωσε πως ήταν ένα άτυχο συμβάν, όμως τόνισε πως οι φάσεις εξελίσσονται γρήγορα τρόπο και η απόφαση πρέπει να είναι άμεση. . "Η κατάσταση ήταν λίγο άτυχη, αλλά πρέπει ν΄ αποδεχτώ αυτό που έκανα. Ίσως θα έπρεπε να περιμένω και να περιμένω, αλλά έτσι είναι τα πράγματα για τους διαιτητές σήμερα". Πάντως ο Νορβηγός διαιτητής απέσπασε πολλά θετικά σχόλια από τους επισκέπτες της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, τονίζοντας πως η απόφαση του να αποβάλει τον γερμανό τερματοφύλακα ήταν σωστή. Σε ψηφοφορία μέσω διαδικτύου, τα 2/3 των περίπου 21.300 ψηφισάντων δηλώνουν ότι ο Χάουγκε πήρε τη σωστή απόφαση με το να αποβάλει τον Λέμαν. Επίσης, το εγκώμιο του Χάουγκε έπλεξε και ο επικεφαλής της επιτροπής διαιτησίας της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Νορβηγίας, Ρούνε Πέντερσεν.

    [25] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Κλειστές οι τράπεζες λόγω Μουντιάλ

    18/5/2006 11:44:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Η έκφραση "στρογγυλή Θεά" που χρησιμοποιείται συνήθως για να υποδηλωθεί η λατρεία των φίλων του ποδόσφαιρου για το "βασιλιά των σπορ" βρίσκει το απόλυτο νόημα στη Βραζιλία. Το ποδοσφαιρό στη "χώρα της σάμπας" είναι πολλές φορές ανώτερο από τη θρησκεία και μπροστά σε έναν αγώνα της "σελεσάο" όλοι οι Βραζιλιάνοι γίνονται ένα. Κάθε τέσσερα χρόνια μάλιστα περιμένουν να καμαρώσουν την ομάδα τους να σηκώνει την "κούπα" του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Λίγες εβδομάδες λοιπόν πριν από το Μουντιάλ του 2006 η Κεντρική Τράπεζα της "χώρας του καφέ" αποφάσισε ότι οι τράπεζες και τα υπόλοιπα χρηματοοικονομικά ιδρύματα θα πρέπει να ανοίγουν για τουλάχιστον τέσσερις ώρες τις ημέρες που θα διεξάγονται αγώνες, και κατά τα λοιπά θα μπορούν να προσαρμόζουν τα ωράριά τους, ώστε να έχουν την ευκαιρία να λατρέψουν τους βερντεόρο "θεούς" τους στην προσπάθεια της κατάκτησης του 6ου τίτλου της παγκόσμιας πρωταθλήτριας.

    [26] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Στην κορυφή της Ευρώπης η "Μπάρτσα"

    17/5/2006 11:57:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/5/2006 11:20:01 πμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Σε έναν τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ που τα είχε όλα, η Μπαρτσελόνα επικράτησε με 2-1 της Άρσεναλ στο "Σταντ Ντε Φρανς" και κατέκτησε το τρόπαιο. Για 75 λεπτά οι "κανονιέρηδες" ήταν πολύ κοντά στο θρίαμβο, αλλά η "Μπάρτσα" έκανε την ανατροπή. Το αρχικό σοκ της αποβολής του τερματοφύλακα της Άρσεναλ στο 18 δεν πτόησε τους Άγγλους, οι οποίοι στο 37 πήραν κεφάλι στο σκορ με την κεφαλιά του Κάμπελ. Στο δεύτερο μέρος και μέχρι το 75 οι Άγγλοι κρατούσαν με άνεση το προβάδισμα, αλλά λογάριασαν χωρίς τον Λάρσον. Η είσοδος του Σουηδού επιθετικού έδωσε πνοή στους Καταλανούς και από δικές του προσπάθειες ήρθαν τα πάνω κάτω. Αρχικά πρόσφερε την ευκαιρία στον Ετό να ισοφαρίσει και στο 80 με ιδανική πάσα στον Μπελέτι, να διαμορφώσει το 2-1. Η "Μπάρτσα" είναι Πρωταθλήτρια Ευρώπης για δεύτερη φορά στην ιστορία της και πρώτη μετά το 1992, ενώ ο προπονητής της Φρανκ Ράικαρντ κατάφερε να γίνει ένας από τους λίγους που καταφέρενει να πάρει το τρόπαιο και ως παίκτης, αλλά και ως τεχνικός.

    Αλλαγή δεδομένων

    Με τον καλύτερο τρόπο για την Άρσεναλ ξεκίνησε ο τελικός. Μέσα σε ένα λεπτό (3, 4) οι "κανονιέρηδες" πήγαν να βάλουν φωτιά στιις εξέδρες, όταν ο Ανρί βρέθηκε μία ανάσα από το γκολ. Και στις δύο φάσεις όμως, την πρώτη βρέθηκε μόνος του στην μικρή περιοχή και στη δεύτερη σούταρε από τα αριστερά, ο Βαλντέζ κράτησε το μηδέν στην εστία του. Από εκεί και πέρα η Μπαρτσελόνα ισορρόπησε τα πράγματα, αλλά δεν μπόρεσε να δημιουργήσει κάποια ευκαιρία. Όλα αυτά όμως μέχρι το 19, αφού στη συνέχεια όλα άλλαξαν.

    Σε εκείνο το λεπτό ο Ροναλντίνιο έβγαλε με "μαγική" μπαλιά τον Ετό σε θέση βολής και ο Λέμαν στην προσπάθεια του να αποσοβήσει τον κίνδυνο, τον "γκρέμισε" εκτός περιοχής. Μάλιστα ο Ζιουλί, ο οποίος ακολούθησε τη φάση έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, αλλά ο διαιτητής Χάουγκε είχε ήδη σφηρίξει και έτσι το γκολ δεν μέτρησε. Σε εκείνη τη φάση ο Νορβηγός ρέφερι απέβαλε σωστά τον Γερμανό τερματοφύλακα, αν και μπορούσε να το αφήσει, με αποτέλεσμα να αλλάξουν οι ισορροπίες στον τελικό. Στην εξέλιξη της φάσης ο "Ρόνι" εκτέλεσε το φάουλ, αλλά η μπάλα πέρασε ελάχιστα άουτ.

    Μία φάση και γκολ

    Ο προπονητής της Άρσεναλ αναγκάστηκε να αλλάξει τερματοφύλακα και στη θέση του Λέμαν, πέρασε τον Αλμούνια και έβγαλε τον Πιρές. Η "Μπάρτσα" πήρε τον έλεγχο αλλά η πολυπρόσωπη άμυνα των "κανονιέρηδων" δεν τους άφησε περιθώρια για να ανοιχτούν.

    Παρά την πίεση των "Καταλανών", η Άρσεναλ που δεν είχε κάνει κάποια σπουδαία φάση, άνοιξε το σκορ στο 37. Η ομάδα του Βενγκέρ κέρδισε φάουλ έξω από την περιοχή και ο επερχόμενος Κάμπελ με κεφαλιά-οβίδα έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, "γράφοντας" το 1-0. Στα επόμενα λεπτά η Μπαρτσελόνα προσπάθησε να ισοφαρίσει πριν λήξει το ημίχρονο. Στο 45+ παραλίγο μάλιστα να τα καταφέρει, όταν από "μαγική" πάσα του Ροναλντίνιο, ο Ετό βρέθηκε μόνος του, πλάσαρε σωστά, αλλά αρχικά ο Αλμούνια και στη συνέχεια το δοκάρι, αποσόβησαν την ισοφάριση.

    "Αναγκαστική" επίθεση

    Με το 0-1 στις πλάτες της η Μπαρτσελόνα αναγκαστικά έπρεπε να βγει στην επίθεση. Η πρώτη καλή φάση για τους Καταλανούς έγινε στο 52, όταν μετά από ωραία προσπάθεια ο Ινιέστα, που είχε μπει στην ανάπαυλα ως αλλαγή στη θέση του Εντμίλσον, σούταρε από καλή θέση, αλλά ο Αλμούνια είπε και πάλι "όχι". Στην προσπάθεια να τονώσει την επιθετική του γραμμή, ο Ράικαρντ έβαλε τον Λάρσον στη θέση του ΒανΜπόμελ. Παρά την αριθμητική της υπεροχή η "Μπάρτσα" δεν έκανε τίποτα, εν αντιθέσει με τους Λονδρέζους , που με το σύστημα των αντεπιθέσεων πήγαν να "κάνουν τη ζημιά". Στο 65 ο Λιούνμπεργκ βρέθηκε μόνος του στην περιοχή, αλλά ο Βαλντέζ έστειλε την μπάλα κόρνερ, ενώ πέντε λεπτά μετά ο Ανρί πέρασε τους πάντες, αλλά λογάριασε χωρίς τον τερματοφύλακας της Μπαρτσελόνα.

    Διπλή απάντηση στην βροχή

    Η Μπαρτσελόνα έδειχνε να τα έχει χαμένα, αλλά όλα άλλαξαν στο 76. Η βροχή που έπεφτε ασταμάτητα από την ανάπαυλα "άνοιξε" το δρόμο και για τους Καταλανούς. Η αλλαγή του Λάρσον αποδείχτηκε "λίρα εκατό" για την Μπάρτσα. Σε μία από τις καλές του ενέργειες ο Σουηδός έβγαλε μόνο του τον Ετό όπου ο Καμερουνέζος, πλάσαρε εύστοχα και έφερε τον τελικό στα ίσια, 1-1. Τέσσερα λεπτά μετά οι Καταλανοί έφτασαν στην ανατροπή. Ο Λάρσον κράτησε από τα δεξιά τη μπάλα, έβγαλε σε θέση φορ τον Μπελέτι, ο οποίος νίκησε τον Αλμούνια και μέσα σε αποθέωση έγραψε το 2-1.

    Η Άρσεναλ από την υπερπροσπάθεια που είχε κάνει δεν βρήκε τις ψυχικές δυνάμεις να αντιδράσει και έτσι η Μπαρτσελόνα πήρε για δεύτερη φορά στη Βαρκελώνη το βαρύτιμο τρόπαιο.

    Διαιτητής: Τέριε Χάουγκε (Νορβηγία)

    Κίτρινες: Ολεγκέρ, Λάρσον - Εμπουε, Ανρί

    Κόκκινη: Λέμαν (18΄)

    Βρετανικά παράπονα για τη διαιτησία

    Η στιγμή της αναμονής στο μουσκεμένο τερέν του "Σταντ Ντε Φρανς" μέχρι ο πρόεδρος της UEFA, Λέναρντ Γιόχανσον να απονείμει το βαρύτιμο τρόπαιο στους "μπλαουγκράνα", έμοιαζε βασανιστική για τους "κανονιέρηδες", που μέχρι το 75' βρίσκονταν δύο βήματα από την πηγή, αλλά στο τέλος δεν ήπιαν νερό. Ακόμη και οι... κλεφτές ματιές που έριξαν κάποιοι παίκτες της Άρσεναλ, όταν πέρναγαν δίπλα από την "κούπα", έδειχναν ξεκάθαρα το μέγεθος της απογοήτευσης των φιναλίστ.

    Χαρακτηριστική ήταν εξάλλου η πικρία που έβγαλε στις δηλώσεις του μετά τον αγώνα ο Γάλλος άσος της λονδρέζικης ομάδας Τιερί Ανρί, που θα μπορούσε αν ευστοχούσε σε κάποιες ευκαιρίες να γίνει το "πρόσωπο της βραδιάς" : "Περίμενα από τον διαιτητή να κάνει σωστά τη δουλειά του, αλλά δεν το έκανε" τόνισε για τη φάση που η ομάδα του έμεινε με 10 παίκτες ο "Τιτί" και εκτόξευσε ευθείες βολές για τη διαιτησία: "Η αποβολή του Λέμαν ήταν σωστή, αλλά αν δεν ήθελαν να νικήσουμε, ας μας το έλεγαν από την αρχή. Τα πράγματα για μας ήταν κάτι περισσότερο από δύσκολα. Μπορούμε να είμαστε πολύ περήφανοι για την προσπάθεια που κάναμε, αλλά λυπάμαι, η διαιτησία ήταν φρικτή. Κάποια σφυρίγματα ήταν περίεργα" επεσήμανε ο σουπερστάρ της Άρσεναλ.

    Από την πλευρά του ο Αλσατός τιμονιέρης της αγγλικής ομάδας Αρσέν Βενγκέρ επεσήμανε: "Η φάση της αποβολής μου φάνηκε οφσάιντ, όπως και το πρώτο γκολ, ενώ ήταν πολύ δύσκολο να παίζουμε 10 εναντίον 11 για τόσο μεγάλο διάστημα. Θα θέλαμε να παίξουμε 11 εναντίον 11 στον τελικό. Παίξαμε φανταστικά, όπως και σε όλη τη διάρκεια της φετινής ευρωπαϊκής πορείας. Δυστυχώς όμως στους τελικούς ο κόσμος θυμάται μόνο τους νικητές" δήλωσε με νόημα ο κ. Βενγκέρ.

    Οι συνθέσεις των ομάδων

    ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Βαλντές, Ολεγκέρ (71΄ Μπελέτι), Μαρκές, Πουγιόλ, Φαν Μπρόνκχορστ, Ντέκο, Εντμίλσον (46΄ Ινιέστα), Φαν Μπόμελ (61΄ Λάρσον), Ζιουλί, Ετό, Ροναλντίνιο

    ΑΡΣΕΝΑΛ: Λέμαν, Έμπουε, Τουρέ, Κάμπελ, Κόουλ, Πιρές (20΄ Αλμούνια), Τζιλμπέρτο, Λιούνγκμπεργκ, Φαμπρέγκας (74΄ Φλαμινί), Χλεμπ (84΄ Ρέγιες), Ανρί

    [27] Πολιτισμός

    Στο Μέγαρο Εϋνάρδου, μέχρι τις 29 Οκτωβρίου

    Πελοπόννησος. Χαρτογραφία και Ιστορία

    18/5/2006 6:58:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Μετά τους παλαιούς χάρτες της Κρήτης, μία νέα ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα συλλογή παλαιών χαρτών της Πελοποννήσου παρουσιάζει το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, στο Μέγαρο Εϋνάρδου. Πρόκειται για χάρτες που σχεδιάστηκαν από το 16ο έως το 18 αιώνα, όλα κομμάτια της συλλογής του ζεύγους Βίκτωρος και Νιόβης Μελά, η οποία δωρίθηκε από τους ίδιους για τη δημιουργία του Αρχείου Χαρτογραφίας του Ελληνικού Χώρου, το 2002. Η έκθεση οργανώνεται σε στενή συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων και τον συλλέκτη και μελετητή παλαιών χαρτών κ. Αντώνη Ι. Τάντουλο, οι οποίοι μετέχουν με ιδιαίτερα αξιόλογα και σπάνια εκθέματα.

    Τους περίτεχνους χάρτες, "τεκμήρια των συνειδήσεων της κοινωνίας στην οποία ανήκαν οι χαρτογράφοι που τους εκπόνησαν", όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, συνοδεύουν ψηφιακές διαδραστικές εφαρμογές για μικρούς και μεγάλους. Η έκθεση "Πελοπόννησος. Χαρτογραφία και Ιστορία, 16ος - 18ος αιώνας" θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Οκτωβρίου 2006 και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του ΜΙΕΤ στην Πάτρα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

    ΜΙΕΤ, Θουκυδίδου 13 - Αθήνα Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Τρίτη-Κυριακή 10 π.μ. 2 μ.μ. Τρίτη και Πέμπτη 6-8 μ.μ. Πληροφορίες: 210 3234 267, 210 5221 420 (9 π.μ. 3 μ.μ.) 210 5223 101 (ώρες λειτουργίας έκθεσης)

    Σχετικά Links:

    ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 18 May 2006 - 16:54:51 UTC