Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-05-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιδράσεις για τη Καρά Χασάν
  • [02] Απολογήθηκε ο Αραμπατζής
  • [03] Έφυγε ο Π. Σταματόπουλος
  • [04] Διαδηλώση υπέρ του κοσμικού κράτους
  • [05] Αιματηρές συγκρούσεις
  • [06] Διεθνής νευρικότητα
  • [07] Πέρασε με άνεση από το Αλεξάνδρειο
  • [08] Έμεινε "απόρθητο" το Μαρούσι
  • [09] Ισοφάρισε ο Γηραιός
  • [10] Παρθενική πτήση του ιπτάμενου γίγαντα

    [01] Πολιτική

    Για τον τρόπο εκλογής των Μουφτήδων

    Αντιδράσεις για τη Καρά Χασάν

    18/5/2006 7:42:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/5/2006 9:18:03 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Αντιδράσεις εκτός ΠΑΣΟΚ και προβληματισμό σε βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε η δημόσια τοποθέτηση της υποψήφιας Υπερνομάρχη Δράμας-Καβάλας -Ξάνθης, Γκιουλ Καρά Χασάν, για τον τρόπο εκλογής των Μουφτήδων. Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα της Ξανθής "Εμπρός", η κ. Καρά Χασάν τάσσεται υπέρ της εκλογής Μουφτή από τη μειονότητα και όχι του διορισμού τους από την εκάστοτε κυβέρνηση. Η υποψήφια του ΠΑΣΟΚ στηρίζει την επιχειρηματολογία της στο γεγονός ότι οι Μουφτήδες έχουν και δικαστική εξουσία, και θα πρέπει να είναι αποδεκτοί από το λαό. Λίγο αργότερα με νέα της δήλωση η κυρία Καρά Χασάν, διευκρίνισε ότι έγινε αποσπασματική παρουσίαση των απόψεών της και πρόσθεσε ότι σέβεται τους νόμους του κράτους.

    Στη γραπτή ανακοίνωση της, η κ. Καρά Χασάν κάνει λόγο για αποσπασματική παρουσίαση των δηλώσεων της και επισημαίνει

    "Έχω δηλώσει ότι όπως ο κάθε Έλληνας έτσι και εγώ , σέβομαι τους νόμους του κράτους , θεωρώ όμως ότι σε μια δημοκρατική κοινωνία το δικαίωμα του διαλόγου και του προβληματισμού για θέματα που απασχολούν τους πολίτες είναι αυτονόητο".

    Στο θέμα αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, τονίζοντας ότι υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία για το θέμα της επιλογής των Μουφτήδων, η οποία είναι σεβαστή.

    Παράλληλα παρέπεμψε στη γραπτή δήλωση της κ. Καρά Χασάν, ότι σέβεται τους νόμους του ελληνικού κράτους, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι, δεν θα ξεφύγει απ τα προβλήματά της, με το να κρύβεται πίσω απ την αποσπασματική χρησιμοποίηση δηλώσεων της κας Καρά Χασάν και τη μεταφορά τους στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο.

    Οι απόψεις αυτές προκάλεσαν πάντως προβληματισμό στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης υποστήριξε ότι οι θέσεις αυτές πρέπει να συζητηθούν.

    [02] Κοινωνία

    Απολογήθηκε ο Αραμπατζής

    18/5/2006 10:17:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μετανιωμένος εμφανίστηκε μετά την απολογία του στον ανακριτή ο Κώστας Αραμπατζής, ο οποίος πρωταγωνίστησε στην υπόθεση της ομηρίας στη Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης. "Ήταν μια κακή στιγμή. Ζητώ συγγνώμη", δήλωσε ο 52χρονος μπροστά στα τηλεοπτικά συνεργεία, ενώ απέδωσε την ενέργειά του στην "κακή συμπεριφορά των Γερμανών". Σε βάρος του ο εισαγγελέας άσκησε ποινικές διώξεις για πέντε κακουργήματα και τρία πλημμελήματα.

    Ο Αραμπατζής, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης 19 ετών για τρεις απαγωγές Γερμανών, εισέβαλε το πρωί της Τρίτης στη Γερμανική Σχολή της Θεσσαλονίκης, απήγαγε τον διευθυντή και τον διαχειριστή της.

    Έπειτα από πολύωρη ομηρία του πρώτου παρουσιάστηκε στις αγροτικές φυλακές της Κασσαβέτειας Βόλου, επιστρέφοντας -όπως όφειλε- μετά από 10ήμερη άδεια.

    Το ποινικό παρελθόν του -άλλοτε εμπόρου- Αραμπατζή ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1995 όταν απήγαγε δυο Γερμανούς τραπεζίτες, προσπαθώντας να τους εξαναγκάσει να σβήσουν τα χρέη του.

    Δύο μήνες αργότερα προέβη σε τρίτη απαγωγή -αυτή τη φορά Γερμανού επιχειρηματία- με τον οποίο είχε εμπορική συνεργασία. Πρωτόδικα καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 24 ετών, αλλά στο Εφετείο η ποινή του μειώθηκε σε 19 χρόνια.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στον ανακριτή ο Αραμπατζής

    [03] Κοινωνία

    Έφυγε ο Π. Σταματόπουλος

    18/5/2006 9:43:00 μμ

    Έφυγε την Πέμπτη από τη ζωή, ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Σταματόπουλος, ο οποίος απεβίωσε αιφνιδίως από εγκεφαλική αιμορραγία, σε ηλικία 38 ετών. Εργατικός, φιλόπονος και επιμελής διακρίθηκε για την ευθύτητα του χαρακτήρα του, τη συνέπειά του, το άριστο ήθος και την επαγγελματική του συμπεριφορά. Ήταν εξαιρετικά αγαπητός στους συναδέλφους του και αφήνει πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό.

    Ο Παναγιώτης Σταματόπουλος γεννήθηκε στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας το 1968 και τελείωσε το Λύκειο Κρεστένων του Νομού Ηλείας.

    Ήταν απόφοιτος ιδιωτικής δημοσιογραφικής σχολής και είχε κάνει μουσικές σπουδές στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών.

    Άρχισε την δημοσιογραφική του καριέρα το 1991 στις ειδήσεις του "New Channel".

    Τον επόμενο χρόνο εργάστηκε στην πρωινή εκπομπή του "Mega", Studio 5.

    Από το 1993 έως τα μέσα του 1996 ήταν ρεπόρτερ στις ειδήσεις της τηλεόρασης του "Σκάι" (Alpha), και πήρε μέρος στις σημαντικότερες αποστολές των τελευταίων χρόνων (εξέγερση στην Αλβανία, πόλεμος στην Γιουγκοσλαβία αποστολή στην Κένυα- υπόθεση Οτσαλάν).

    Τον τελευταίο χρόνο ήταν αρχισυντάκτης στην τηλεόραση του "CHANNEL 9".

    Με ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, συλλυπείται την οκτάχρονη κόρη του και τους οικείους του.

    "Αποχαιρετούμε έναν άξιο συνάδελφο, που υπηρέτησε με ευπρέπεια τη δημοσιογραφία και χάθηκε στο άνθος της νιότης του, ενώ είχε πολλά ακόμη να προσφέρει", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    [04] Κόσμος

    Διαδηλώση υπέρ του κοσμικού κράτους

    18/5/2006 10:34:00 μμ

    Σε διαδήλωση υπέρ του κοσμικού κράτους και εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν εξελίχθηκε η κηδεία του Τούρκου δικαστή Μουσταφά Οζμιλγκίν που δολοφονήθηκε χτες από δικηγόρο ακραίο ισλαμιστή μέσα σε αίθουσα του Συμβουλίου Επικρατείας. Εικοσιπέντε χιλιάδες Τούρκοι συγκεντρώθηκαν στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατουρκ, για να εκφράσουν την αποδοκιμασία τους, για τη χθεσινή επίθεση που είχε στόχο τον δικαστή Μουσταφά Γουτζέλ. Μεταξύ αυτών ήταν και οι πρόεδροι του Συνταγματικού Δικαστηρίου, του Συμβουλίου Επικρατείας και του Εφετείου αλλά και πρυτάνεις πανεπιστημίων, και πάρα πολλοί πολίτες, άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Η τουρκική κυβέρνηση επικρίνεται σχετικά με την επίθεση αυτή, σύμφωνα με αναλυτές, επειδή ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν έχει καταφερθεί δημοσίως εναντίον των αποφάσεων του συμβουλίου Επικρατείας που αφορούν στην απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας σε δημόσιους χώρους.

    [05] Κόσμος

    Αιματηρές συγκρούσεις

    18/5/2006 8:34:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ - BBC

    Έξαρση της βίας σημειώνεται στο Αφγανιστάν, όπου οι Ταλιμπάν έχουν εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών αρχών στο νότο της χώρας. Σύμφωνα, πάντως, με τα επίσημα στοιχεία, οι περισσότεροι από τους νεκρούς ανήκουν στις τάξεις των ανταρτών, ενώ ένας Αμερικανός πολίτης και μία Καναδή στρατιωτικός συγκαταλέγονται μεταξύ των θυμάτων. Πρόκειται για τις σοβαρότερες εχθροπραξίες από το 2001 που ανατράπηκε του καθεστώτος των Ταλιμπάν. Στις βόρειες και ανατολικές επαρχίες που τελούν υπό νατοϊκή διοίκηση, τα επεισόδια παραμένουν σποραδικά, όπως η επίθεση που είχε δεχθεί τον περασμένο Νοέμβριο η ελληνική δύναμη που στρατοπεδεύει και επιχειρεί στην πρωτεύουσα Καμπούλ.

    Συγκρούσεις και βομβιστικές επιθέσεις

    Μέχρι στιγμής, ο τραγικός απολογισμός είναι 87 ανυπότακτοι μαχητές, 15 Αφγανοί αστυνομικοί, ένας Αμερικανός πολίτης και μία Καναδή ανθυπολοχαγός, όλοι νεκροί από την έξαρση της βίας που γνωρίζει εδώ και δύο μέρες το νότιο Αφγανιστάν.

    Οι μάχες ανάμεσα στους αντάρτες και τις δυνάμεις ασφαλείας της αφγανικής κυβέρνησης περιορίζονται στις δύο επαρχίες του νότου, το Χέλμαντ όπου τα διεθνή πρακτορεία κάνουν λόγο για 40 Ταλιμπάν και 13 αστυνομικούς νεκρούς, και τη Κανταχάρ, όπου σε χωριστές ανταλλαγές πυρών βρήκαν το θάνατο 35 αντάρτες και μία Καναδή υπολοχαγός.

    Ταυτόχρονα, σημειώθηκαν δύο βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας με παγιδευμένα αυτοκίνητα στο Γαζνί και τη Χεράτ, όπου, εκτός από τους δύο οδηγούς, σκοτώθηκε και ένας Αμερικανός πολίτης που συμμετείχε σε πρόγραμμα εκπαίδευσης της αφγανικής αστυνομίας.

    Την ίδια ώρα, το Καναδικό Κοινοβούλιο αποφάσισε να επεκτείνει κατά 2 χρόνια την παραμονή των 2.300 Καναδών στρατιωτικών, ενώ η Βουλγαρία ενέκρινε την αποστολή 70 ακόμη ανδρών συνεισφέροντας έτσι στην αύξηση της νατοϊκής δύναμης σε 16.000 μέλη.

    [06] Οικονομία

    Ντόμινο πανικού στη διεθνή χρηματαγορά

    Διεθνής νευρικότητα

    18/5/2006 8:27:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/5/2006 9:14:36 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ντόμινο πανικού έπληξε όλα τα διεθνή χρηματιστήρια, την Τετάρτη και την Πέμπτη, που κατέγραψαν τις μεγαλύτερες από τον Οκτώβριο του 2002 απώλειες μέσα σε μία ημέρα. Οι δείκτες κοκκίνισαν από τη Wall Street μέχρι τις αγορές της Ασίας. "Μαύρη Τετάρτη" και για τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, μεταξύ των οποίων και η Σοφοκλέους. Οι επενδυτές έσπευσαν μαζικά να πουλήσουν τις μετοχές τους, επηρεασμένοι από τα στοιχεία για υψηλό πληθωρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωζώνη, εξέλιξη η οποία ανοίγει δρόμο σε νέες αυξήσεις επιτοκίων. Σήμερα, ωστόσο, το κλίμα γύρισε και περιορίστηκαν οι απώλειες στις περισσότερες κεφαλαιαγορές.

    "Μαύρη Τετάρτη"

    Δύσκολη ήταν η μέρα για τις Ασιατικές και τις αναδυόμενες χρηματαγορές, που έκλεισαν όλες με αρνητικό πρόσημο.

    Ενδεικτικά, ο δείκτης Νίκεϊ στο Τόκιο έκλεισε στο -1,35%, και στο Χονγκ Κονγκ στο -2,10%, ακολουθώντας το αρνητικό κλίμα που επιβλήθηκε στη Wall Street, χθες το βράδυ, οπότε ο Νάσντακ έπεσε 1,5% και ο Ντάου Τζόουνς 1,88%.

    Οι τιμές στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ανέκαμψαν -τουλάχιστον στο άνοιγμα των συναλλαγών, το απόγευμα.

    Παρομοίως και οι χρηματαγορές της Ευρώπης μετά τη χθεσινή βουτιά, του δείκτη Ντάξ στη Φρανκφούρτη στο -3,4%, του Κάκ 40 στο Παρίσι στο -3,21% και στο Λονδίνο στο -2,28%.

    Ωστόσο, εκτιμάται πως η ανάκαμψη αυτή δεν είχε τη δυναμική που αναμενόταν.

    Συνεδρίαση για πολύ γερά νεύρα ήταν και η σημερινή στη Σοφοκλέους, που έσπασε το φράγμα των 4000 μονάδων χωρίς αντιστάσεις, λόγω επιθετικών ρευστοποιήσεων από θεσμικά χαρτοφυλάκια του εξωτερικού.

    Χθες έκλεισε με απώλειες -2,28% και σήμερα με -2,77%.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι σε 4 συνεδριάσεις ο γενικός δείκτης έχει χάσει 7%.

    Αυτή η πτώση είναι σχεδόν ταυτόσημη με τη μεγάλη διόρθωση του Μαρτίου σε όλες τις αναδυόμενες αγορές λόγω της αύξησης των Ιαπωνικών επιτοκίων.

    Οι οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως η κακή εβδομάδα των διεθνών χρηματιστηρίων και η νευρικότητα στις συναλλαγές αντανακλά την ανησυχία των επενδυτών για την αύξηση του πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Eυρωζώνη και στην Βρετανία, που πιθανόν να συμπαρασύρει τα επιτόκια σε Ευρώπη και Αμερική.

    Επισημαίνουν, όμως, πως πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να ρευστοποιήσουν υπερτιμημένες μετοχές για ευνόητους λόγους.

    [07] Μπάσκετ

    Πέρασε με άνεση από το Αλεξάνδρειο

    18/5/2006 9:20:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/5/2006 9:33:46 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Μόλις μία νίκη χρειάζεται πλέον ο Παναθηναϊκός για να βρεθεί στα τελικά του πρωταθλήματος. Οι "πράσινοι" έκανα επίδειξη δύναμης μέσα στο Αλεξανδρείο επί του Άρη και με όπλο τα τρίποντα (17/34) επικράτησε άνετα με 93-71. Οι "πράσινοι" έκαναν το 2-0 στις αναμετρήσεις με τους "κίτρινους" και θέλουν τη νίκη στο επόμενο παιχνίδι την Κυριακή (19.00) στο Γαλάτσι για να βρεθούν στους τελικούς. Τα δεκάλεπτα: 18-14, 35-46, 50-70, 71-93. Για ένα δεκάλεπτο, το πρώτο ο Άρης ήταν αυτός που μπήκε δυνατά και με όπλο την άμυνα αλλά και τα τρίποντα κατάφερε να προηγηθεί με 18-14. Στο δεύτερο μέρος οι γηπεδούχοι άντεξαν για λίγο, καθώς ο ΠΑΟ "ξύπνησε" και χάρις το επιθετικό κρεσέντο τον Σπανούλη και Τσαρτσαρή πήραν το προβάδισμα με 35-46. Στο δεύτερο ημίχρονο και την 3η περίοδο ο Παναθηναϊκός κατάφερε ουσιαστικά να «καθαρίσει» το παιχνίδι. Από τη μία η ευστοχία των "πράσινων" έξω από τα 6,25 (μέχρι και ο Μπατίστ πέτυχε 2 τρίποντα) και από την άλλη η μη αντίδραση του Άρη, έδωσαν την ευκαιρία στην ομάδα του Ομπράντοβιτς να μεγαλώσει τη διαφορά (50-70) Στην τέταρτη περίοδο όλα κύλησαν άνετα για τους "πράσινους", με τον Άρη να μην αντιδρά, που με 71-93 πήραν τη νίκη και έκαναν το 2-0. Αξίζει να γίνει αναφορά για τον Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος ήταν από τους καλύτερους και κατάφερε να γίνει ο κινητήριος μοχλός στη νίκη του Παναθηναϊκού. Ο Έλληνας διεθνής πλέι μέικερ τελείωσε τον αγώνα με συγκομιδή 20 πόντων (2/2β., 0/1, δίπ.), εκ των οποίων οι 18 ήταν από τη γραμμή των 6.25 (6/8 τρίποντα), 1 ασίστ και 1 κλέψιμο.

    Οι συνθέσεις:

    ΑΡΗΣ (ΑΝΤΡΕΑ ΜΑΤΣΟΝ): Καστλ 13 (3), Σιγάλας 1, Ορφανός, Καμπερίδης 5 (1), Μπρούερ 20, Χαριτόπουλος , Ασημακόπουλος, Ουίλκινσον 5, Πάντιους 10 (2), Πέτροβιτς 6 (1), Στακ 9 (1), Γκργκούρεβιτς 2.

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (ΖΕΛΙΚΟ ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ): Παπανικολάου 3 (1), Λάκοβιτς 12 (1), Μπατίστ 19 (2), Φέμερλινγκ 4, Χατζηβρέττας 5, Σπανούλης 10 (6), Τσαρτσαρής 15 (3), Διαμαντίδης 12 (4), Τομάσεβιτς 3.

    [08] Μπάσκετ

    Έμεινε "απόρθητο" το Μαρούσι

    18/5/2006 8:07:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/5/2006 8:26:12 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Με όπλο της πολύ καλή του άμυνα, το Μαρούσι επικράτησε του Ολυμπιακού στο κλειστό του Αγίου Θωμά με 70-65 και ισοφάρισε σε 1-1 τα παιχνίδια της ημιτελικής φάσης των πλέι οφ. Η σειρά μεταφέρεται για την Κυριακή, όπου θα γίνει το τρίτο παιχνίδι στο ΣΕΦ, για να πάρει εκ νέου το προβάδισμα, αλλά όχι και την πρόκριση αφού θα χρειαστεί σίγουρα και τέταρτο παιχνίδι την Τετάρτη και πάλι στο κλειστό του Αγίου Θωμά αφού η πρόκριση κρίνεται στις τρεις νίκες. Τα δεκάλεπτα: 24-22, 42-35, 54-49, 70-65. Από την αρχή του παιχνιδιού το Μαρούσι κατάφερε να πάρει μία μικρή διαφορά στο προβάδισμα, χάρις τον Μπλάκνεϊ. Από την άλλη ο Ολυμπιακός, είχε σε πολύ καλή μέρα τον Λιούις στο πρώτο μέρος και έτσι έμεινε κοντά στο παιχνίδι (42-35). Στο δεύτερο μέρος η άμυνα του Αμαρουσίου κράτησε τους ίδιους ρυθμούς και κράτησε έτι τον έλεγχο και το προβάδισμα και στην 3η περίοδο (54-49). Στην 4η περίοδο, Κυρίτσης και Καράκουντης κράτησαν επιθετικά την ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη, σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό, που δεν βρήκε πολλές λύσεις από επίθεση και άμυνα και, έτσι το Μαρούσι πήρε τη νίκη με 70-65 και ισοφάρισε τη σειρά.

    Διαιτητές: Βορεάδης, Γκόντας, Αφεντουλίδης

    ΜΑΡΟΥΣΙ (Παναγιώτης Γιαννάκης): Μπλάκνεϊ 17 (2), Νικολαϊδης, Μπουντούρης, Κυρίτσης 13 (1), Σέκουλιτς 8, Χόμαν 9, Στεφανίδης 3 (1), Κολώκας 5, Καϊμακόγλου 2, Γιαννουλάκος, Νοέας 4, Καράγκουτης 9 (1)

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιόνας Καζλάουσκας): Έντνι 2, Παπαμακάριος 5 (1), Αργυρόπουλος 2, Ζίζιτς 5, Λιούις 19 (4), Χατζής 9 (1), Σεϊμπούτις, Πρίντεζης, Μπάρλος 9 (2), Βασιλόπουλος 4, Αγαδάκος, Σχορτσιανίτης 10

    [09] Βόλεϊ

    Ισοφάρισε ο Γηραιός

    18/5/2006 8:40:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/5/2006 9:01:36 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ένα εκπληκτικό ματς έγινε στο κλειστό του Ευόσμου, ανάμεσα στον Ηρακλή και τον Παναθηναϊκό. Σε ένα παιχνίδι που κράτησε περίπου 2,5 ώρες, ο Γηραιός επικράτησε με 3-1 σετ του ΠΑΟ και ισοφάρισε την σειρά σε 1-1 στο δεύτερο των τελικών, όπου θα κρίνουν και τον πρωταθλητή στην Α1 Βόλεϊ Ανδρών. Ο πρωταθλητής θα αναδειχθεί στα τρία νικηφόρα παιχνίδια, ενώ η επόμενη συνάντηση μεταξύ των δύο ομάδων θα διεξαχθεί την προσεχή Δευτέρα (22/5, 18:00, ΕΤ1) στο κλειστό της Γλυφάδας. Υψηλού επιπέδου Βόλεϊ, από τις δύο κορυφαίες ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος έγινε στον Εύοσμο. Ο Ηρακλής, που είχε χάσει στο πρώτο παιχνίδι, μπήκε δυνατά και κατάφερε να πάρει το πρώτο σετ με 25-20. Οι "πράσινοι" στο δεύτερο αύξησαν στο κατακόρυφο την απόδοση τους και πήρε το δεύτερο με 21-25. Το καλύτερο σετ ήταν το τρίτο, Οι δύο ομάδες πήγαιναν χέρι-χέρι επί 47 λεπτά! και τελικά ο Ηρακλής κατάφερε να το κατακτήσει με 37-35. Στο τέταρτο σετ ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε καλύτερα και κατάφερε να πάρει προβάδισμα δύο πόντων (11-13). Ο Γηραιός ισοφάρισε και μέχρι τα 21 οι δύο ομάδες ήταν ισόπαλες, Εκεί ο Ηρακλής με ένα ξέσπασμα κατάφερε να πάρει τους πόντους και με 25-21 τη νίκη και την ισοφάριση. Τα σετ: 25-20, 21-25, 37-35, 25-21.

    [10] Τεχνολογία

    Στο Χίθροου το Airbus A380

    Παρθενική πτήση του ιπτάμενου γίγαντα

    18/5/2006 7:41:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters

    Προσγειώθηκε, σήμερα, πρώτη φορά στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου ο γίγαντας των αιθέρων, το Airbus A380, προερχόμενο από τον χώρο της διεθνούς αεροπορικής έκθεσης του Βερολίνου και αφού πέταξε συμβολικά πάνω από τις εγκαταστάσεις της Airbus, όπου σχεδιάστηκε στη βόρεια Ουαλία και το Μπρίστολ. Το πλήθος κόσμου που είχε συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο καλωσόρισε με ζητωκραυγές το αεροσκάφος που ανατρέπει όσα ξέραμε μέχρι σήμερα, που σχεδιάστηκε να μεταφέρει 555 επιβάτες, αλλά έχει χώρο και για άλλους 800, που έχει μήκος ίσο με οκτώ λονδρέζικα λεωφορεία και εσωτερικό όπου θα μπορούσαν άνετα να σταθμεύσουν 70 αυτοκίνητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Χίθροου υπέστη προσαρμογές προκειμένου να μπορέσει να εξυπηρετήσει μονομιάς τόσο μεγάλο αριθμό επιβατών.

    Επικεφαλής της επίσημης επιτροπής υποδοχής ο υπουργός των Οικονομικών της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος χαιρέτισε το γεγονός ως "θρίαμβο της ευρωπαϊκής συνεργασίας" και προέβλεψε ότι το αεροπλάνο αυτό "θα γίνει πάρα πολύ δημοφιλές".

    Η πρώτη εταιρεία που θα εντάξει το Airbus A380 στο στόλο της είναι η "Singapour Airlines", με σταθμό στις διεθνείς πτήσεις της το ανωτέρω βρετανικό αεροδρόμιο. Το Airbus A380 θα παραμείνει για ελέγχους στο Χίθροου μέχρι αύριο Παρασκευή.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 18 May 2006 - 20:53:17 UTC