Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-05-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύγκρουση στο Αιγαίο
  • [02] Αντιπαράθεση για την Παιδεία
  • [03] "Γυρίζουν τη χώρα στο παρελθόν"
  • [04] Πρεμιέρα εξετάσεων
  • [05] Αιματηρό επεισόδια στην Πλάκα
  • [06] Κατασχέθηκαν ακατάλληλα τρόφιμα
  • [07] Αιματηρή ληστεία
  • [08] Στην τελική ευθεία η αύξηση του ΕΚΑΣ
  • [09] Επίσημο το "ναι" στην απόσχιση
  • [10] Δεκάδες άμαχοι νεκροί στο Αφγανιστάν
  • [11] Έντεκα νεκροί από "φίλια" πυρά
  • [12] "Ταρακουνήθηκε" η Ρωσία
  • [13] Αλλαγή σελίδας
  • [14] Πολύνεκρη επίθεση σε τέμενος
  • [15] Στην Ουάσινγκτον ο Ολμέρτ
  • [16] Χαμόγελα από τον ΟΟΣΑ
  • [17] Σε τροχιά ανάκαμψης
  • [18] Αναβλήθηκε η Γενική Συνέλευση της Εθνικής
  • [19] Η Σύνοδος του ΟΟΣΑ
  • [20] "Έφυγε" ο Γκόρσκι
  • [21] Οι φιγούρες του Μποτέρο στην Αθήνα
  • [22] Ύποπτα παυσίπονα
  • [23] Αναβλήθηκαν συναυλίες των R.S

    [01] Πολιτική

    Ελληνικού και τουρκικού αεροσκάφους F-16

    Σύγκρουση στο Αιγαίο

    23/5/2006 1:10:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/5/2006 11:22:47 μμ)

    Πηγή: NET-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Ένα ελληνικό και ένα τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος F-16, συγκρούστηκαν 15 λεπτά πριν τη μία το μεσημέρι, 21 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Καρπάθου και εντός του FIR Αθηνών. Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ βρέθηκε η κάσκα του αγνοούμενου Έλληνα πιλότου Κωνσταντίνου Ηλιάκη, καθώς και το "survival kit" με ελληνικές ενδείξεις. Συνεργεία του Ναυτικού και της Αεροπορίας βρίσκονται στην περιοχή, καθώς συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου σμηναγού. Στο σπίτι του πιλότου Κωνσταντίνου Ηλιάκη, στο Ακρωτήρι Ηρακλείου, η αγωνία κορυφώνεται. Ο 35χρονος σμηναγός έχει δύο παιδιά, ηλικίας 3 και 4 ετών και θεωρείται άριστα εκπαιδευμένος. Ο Τούρκος πιλότος Χαλί Ιμπραχίμ Όζντεμιρ, χρησιμοποιώντας το σύστημα εκτίναξης έπεσε σε διεθνή ύδατα και διασώθηκε από το πλησιέστερο σκάφος, ένα εμπορικό πλοίο με παναμέζικη σημαία. Ο ίδιος αρνήθηκε να τον παραλάβει ελληνικό super puma και πλωτά του Πολεμικού Ναυτικού, που έσπευσαν στην περιοχή. Άμεσα ενημερώθηκε για το συμβάν, ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, που βρίσκεται στο Παρίσι, από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Η επικοινωνία του Πρωθυπουργού και του Υπουργού είναι συνεχής, ενώ το πρόγραμμα του, στο Παρίσι συνεχίζεται τροποποιημένο. Ο κ. Μεϊμαράκης παράλληλα ενημέρωσε την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας.

    Για το συμβάν έχουν ενημερωθεί το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε, ενώ την Τετάρτη οι διπλωματικές αρχές θα προβούν στα σχετικά διαβήματα. Ικανοποίηση εξέφρασε το Στέητ Ντηπάρτμεντ για το γεγονός ότι η ελληνική και η τουρκική πλευρά βρίσκονται σε στενή επαφή, ενώ συνέστησε μέγιστη αυτοσυγκράτηση. Στην Άγκυρα, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας υποστήριξαν ότι το επεισόδιο συνέβη στο διεθνή εναέριο χώρο και ότι το ΝΑΤΟ είχε ειδοποιηθεί για την πτήση των τουρκικών μαχητικών πάνω από το Αιγαίο.

    Το ιστορικό της σύγκρουσης

    Την ίδια ώρα, οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ των δύο χωρών είχαν τηλεφωνικές συνομιλίες που αφορούσαν τόσο το συμβάν όσο και το θέμα της παράδοσης του Τούρκου πιλότου στις τουρκικές αρχές. Από τις συνομιλίες διεφάνη η βούληση των δύο πλευρών για αποτροπή ενδεχόμενης έντασης στο Αιγαίο, βούληση η οποία είχε εκφραστεί από τις πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών.

    Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, το συμβάν σημειώθηκε όταν δύο ελληνικά μαχητικά F-16 επιχείρησαν να αναγνωρίσουν τρία τουρκικά αεροπλάνα, ένα αεροφωτογραφικό και τα δύο F-16 που το συνόδευαν.

    Κατά τη διάρκεια ελιγμού ενός τούρκικου F-16 αυτό συγκρούστηκε με το ελληνικό, σε ύψος 27 χιλιάδων ποδών.

    Άμεσα κινητοποιήθηκε το Εθνικό Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ), με πολλαπλά μέσα (Αεροσκάφη, Ελικόπτερα και Πλωτά μέσα του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος) τα οποία κατέφθασαν στην περιοχή εντός του FIR Αθηνών και άρχισαν την έρευνα και διάσωση των πιλότων των δύο αεροσκαφών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον ICAO.

    Το τουρκικό γενικό επιτελείο, με ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε και από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, επιβεβαίωσε το συμβάν, δίνοντας ως χρόνο σύγκρουσης τις 12.48, και τόπο τα 35 ναυτικά μίλια νότια της Ρόδου.

    Παράλληλα έκανε λόγο για "παρεμπόδιση του τουρκικών αεροσκαφών που εκτελούσαν εκπαιδευτική πτήση στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου και της Μεσογείου" από ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη.

    Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται και η διάσωση του Τούρκου πιλότου, 100 μίλια από τις ακτές της Τουρκίας.

    Την ώρα της σύγκρουσης και την διάσωση του Τούρκου πιλότου επιβεβαίωσε και ΓΕΕΘΑ, αλλά όχι και την περιοχή που έγινε η σύγκρουση.

    Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, το συμβάν σημειώθηκε στις 12:45 το μεσημέρι, 21 ναυτικά μίλια νότια-νοτιοανατολικά της Καρπάθου, ενώ για τον Τούρκο πιλότο αναφέρει ότι περισυνελέγη από το παναμέζικο εμπορικό πλοίο "Γκάζ Σέντσιουρι" της εταιρίας Γιαναμάρου, ιαπωνικών συμφερόντων.

    Οι Έλληνες διασώστες, μαζί με τον Κυβερνήτη του πλωτού του Λιμενικού Σώματος που κατέφθασε στην περιοχή, επέβησαν στο Παναμαικό πλοίο για παροχή βοήθειας στον Τούρκο πιλότο, ο οποίος αρνήθηκε την βοήθεια, επικαλούμενος την άρτια φυσική του κατάσταση.

    Στη συνέχεια, κατόπιν αιτήματος της Τουρκικής πλευράς, επετράπη η παραλαβή του Τούρκου χειριστού, από Τουρκικό Ελικόπτερο, το οποίο κατέφθασε μετέπειτα στην περιοχή.

    Αυτή την ώρα, συνεχίζονται οι έρευνες από τα ελληνικά σωστικά συνεργεία για τον εντοπισμό του Έλληνα πιλότου που αγνοείται.

    Σημειώνεται ότι το τουρκικό αεροσκάφος δεν είχε καταθέσει σχέδια πτήσης (παράβαση FIR Αθηνών).

    Συνομιλία με Γκιουλ

    Άμεση ήταν και η ενημέρωση της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία βρισκόταν στο Ελσίνκι για συνομιλίες με τον Φιλανδό ομόλογο της, Ερκι Τουομιόγια, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας

    Μετά από επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό η κ. Μπακογιάννη επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα.

    Λίγο πριν το ταξίδι της επιστροφής, η κ. Μπακογιάννη, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό της Αμπντουλάχ Γκιούλ.

    Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών εξέφρασαν τη λύπη τους για το σημερινό συμβάν, συμφωνώντας ότι αυτό δεν θα πρέπει να επηρεάσει την επιδίωξη και των δύο χωρών για βελτίωση των σχέσεών τους.

    Λίγο αργότερα ο κ. Γκιουλ, με δηλώσεις του επανήλθε υιοθετώντας την άποψη του τουρκικού επιτελείου ότι, "το επεισόδιο έγινε στο διεθνή εναέριο χώρο" τονίζοντας όμως πως, "Τουρκία και Ελλάδα προσπαθούν να αυξήσουν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για να εμποδίζονται ακριβώς τέτοιες καταστάσεις".

    Σε ανακοίνωση του, το τουρκικό Υπουργείου των Εξωτερικών αναφέρει ότι αμέσως μετά το συμβάν ο κ. Γκιουλ κάλεσε τηλεφωνικά την ελληνίδα ομόλογό για να εκφράσει τη λύπη του για το συμβάν, ενώ προστίθεται πως "οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση και να μην επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις".

    Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τηλεφωνική επικοινωνία, σχετικά με τη σύγκρουση των δύο στρατιωτικών αεροσκαφών, υπήρξε και μεταξύ του αρχηγού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγού Χιλμί Οζκιόκ με τον Έλληνα ομόλογό του Παναγιώτη Χηνοφώτη.

    Το συμβάν είχε ανακοίνωσει νωρίτερα, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, τηρώντας, σαφείς επιφυλάξεις για την ακρίβεια των πληροφοριών που μετέφερε (καθώς το γεγονός είχε συμβεί λίγα λεπτά νωρίτερα).

    "Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δυσάρεστο γεγονός", σημείωσε ο εκπρόσωπος και παρέπεμψε για περισσότερες πληροφορίες στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

    Την αγωνία της κα Μπακογιάννη για την τύχη του πιλότου μετέφερε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος τόνισε ότι "οι ελληνικές αρχές λειτουργούν με υπευθυνότητα και με γνώμονα την ασφάλεια της διεθνούς αεροπλοϊας και την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων", ενώ πρόσθεσε ότι στις διμερείς σχέσεις επιβάλεται να υπάρχουν σχέσεις καλής γειτονίας.

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου είχε το βράδυ της Τρίτης, η ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ενημέρωσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με το σημερινό συμβάν στο Αιγαίο.

    Ψυχραιμία συνιστούν οι πολιτικοί αρχηγοί

    Ψυχραιμία και υπευθυνότητα προκείμενου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης συνέστησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, τονίζοντας την ανάγκη η κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτήν πριν να είναι αργά.

    Ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, επισήμανε ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας είναι δεδομένα και αδιαπραγμάτευτα, και κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί το πλαίσιο της καλής γειτονίας, αλλά και τους όρους της ΕΕ ως υποψήφια χώρα-μέλος.

    Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπεραμύνθηκε της πολιτικής που άσκησαν οι κυβερνήσεις του κόμματος τα προηγούμενα χρόνια και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν αξιοποίησε τις ιστορικές ευκαιρίες που της δόθηκαν για την επίλυση των διαφορών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μικρότερα ή μεγαλύτερα επεισόδια και αύξηση της έντασης.

    Ο κ. Παπανδρέου, ενημερώθηκε για το συμβάν, από τον υπουργό Άμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ενώ εξέφρασε την ελπίδα του να βρεθεί σώος ο Έλληνας πιλότος

    "Από τον κύριο Παπανδρέου που θήτευσε περί τα 10 χρόνια στο Υπουργείο Εξωτερικών, θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη υπευθυνότητα σε ένα τέτοιο θέμα το οποίο μόνο για κομματική εκμετάλλευση δεν προσφέρεται", σχολίασε σχετικά ο υπουργός Επικρατείας Θοδωρής Ρουσόπουλος.

    "Η σύγκρουση των δύο F-16 στο Αιγαίο καταδεικνύει πως είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη για τους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας να αντιμετωπίσουν από κοινού την ένταση που δημιουργούν οι αντιθέσεις και οι σχεδιασμοί των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ -ΕΕ, καθώς και οι ανταγωνισμοί της Ελληνικής και της Τουρκικής πλουτοκρατίας στην περιοχή" τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Για προαναγγελθείσα σύγκρουση, έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, ενώ απέδωσε τα προβλήματα που δημιουργούνται στην εσωτερική κρίση της Τουρκία και στην προσπάθειάς της να την εξάγει.

    Ωστόσο επισήμανε ότι πρέπει να αποφευχθεί κάθε κλιμάκωση της κρίσης, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Greek and Turkish planes collide

    CNN: Greek, Turkish fighter jets crash

    NTV: Egede ucaklar carp?st?

    CNN TURK:Turk pilot kazadan sag kurtuldu

    [02] Πολιτική

    Κριτική από Γιώργο Παπανδρέου

    Αντιπαράθεση για την Παιδεία

    23/5/2006 4:02:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Κριτική στην Κυβέρνηση για τα ζητήματα της παιδείας και της ενέργειας άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στην ομιλία του στη συνεδρίαση των Συντονιστών του Κόμματος. Ο κ Παπανδρέου, αφού ευχήθηκε καλή επιτυχία σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, που παίρνουν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, είπε, ότι η δωρεάν παιδεία έχει εξελιχθεί παιδεία για τους έχοντες. Όπως είπε, στόχος του ΠΑΣΟΚ, όταν γίνει Κυβέρνηση θα είναι να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα του κόστους της παιδείας. Ο κ Παπανδρέου μίλησε ακόμα για έλλειψη ευρύτερης συναίνεσης και συνεννόησης και κατηγόρησε την Κυβέρνηση, ότι και στους τομείς της παιδείας και της ενέργειας έχει ένα κρυφό σχέδιο υπέρ των ολίγων. Απαντώντας στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο αναπληρωτής κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος τόνισε, ότι τα όσα είπε συνιστούν απόδειξη απύθμενης υποκρισίας. Ο ίδιος επέρριψε ευθύνες προσωπικά στο Γιώργο Παπανδρέου για την κατάσταση στο χώρο της εκπαίδευσης, υπενθυμίζοντας ότι και ο ίδιος είχε διατελέσει υπουργός Παιδείας. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι εκείνος που δεν επιθυμεί τη συναίνεση, καθώς όπως τόνισε, το ΠΑΣΟΚ αποχώρησε από τον Εθνικό διάλογο για την παιδεία. Ανταπαντώντας στον κ Αντώναρο, η υπεύθυνη του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Μαρία Δαμανάκη, κατηγόρησε για απύθμενο θράσος την Κυβέρνηση, η οποία, όπως είπε συνεχίζει να βαπτίζει Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία, την παρωδία που δημιούργησε.

    [03] Πολιτική

    Επίθεση Παπανδρέου από τον Πειραιά

    "Γυρίζουν τη χώρα στο παρελθόν"

    23/5/2006 12:20:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/5/2006 7:24:09 πμ)

    Επίθεση κατά αυτών που διαχωρίζουν τους πολίτες, όπως είπε, εξαπέλυσε από τον Πειραιά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Αναφερόμενος στην υποψηφιότητα της Γκιουλ Καρά Χασάν, ο Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ, υπερασπίζεται την ισονομία και την ισοπολιτεία και καταφέρθηκε εναντίον όσων θέτουν ταμπέλες, οι οποίοι δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να γυρίζουν τη χώρα πίσω. Νωρίτερα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, επανέλαβε πως κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

    Δριμύ κατηγορώ

    Μιλώντας στα εγκαίνια του Πολυχώρου Απόλλων στα Καμίνια του Πειραιά, ο Γιώργος Παπανδρέου υπεραμύνθηκε της υποψηφιότητας , της Γκιουλ Καρά Χασάν, για την Υπερνομαρχία Δράμας, Καβάλας και Ξάνθης.

    "Η υποψηφιότητα μιας γυναίκας μουσουλμάνας απ τη μειονότητα, συμβολίζει την ισονομία, συμβολίζει την ισότητα, συμβολίζει την ειρηνική συμβίωση στην Ελλάδα, αλλά και μέσα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, όλων των λαών, πολιτισμών και θρησκειών", τόνισε χαρακτηριστικά.

    Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση σε όσους αμφισβητούν την επιλογή της ελληνίδας μουσουλμάνας, επισημαίνοντας ότι η υποψηφιότητα της, συμβολίζει την ενότητα της χώρας μας για τη σιγουριά και το μέλλον μιας δημοκρατικής Ελλάδας, ζητώντας από τους πολίτες να πουν όχι στη μιζέρια, όχι στο διχασμό, όχι στη μισαλλοδοξία.

    Εστιάζοντας ειδικότερα την κριτική του στο κόμμα της ΝΔ, έκανε λόγο για μια παράταξη που επέτρεψε, στο παρελθόν, με τις πολιτικές της και που απέδειξε ότι δεν μπορεί να ξεφύγει από τη λογική της συντήρησης, του διχασμού και της οπισθοδρόμησης.

    "Η υποψηφιότητα της Καρά Χασάν δεν είναι απολογία για το παρελθόν. Είναι μια νέα βούληση να χτιστεί ένα καλύτερο μέλλον. Όσοι ζητούν στο όνομα της Καρά Χασάν εκδίκηση για το παρελθόν, κάνουν έγκλημα για το μέλλον του τόπου", συμπλήρωσε για να ολοκληρώσει τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ, αγωνίζεται για μια ελεύθερη, σίγουρη, ισχυρή, δημοκρατική και αλληλέγγυη κοινωνία.

    [04] Κοινωνία

    Με Νεοελληνική Γλώσσα

    Πρεμιέρα εξετάσεων

    23/5/2006 10:37:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/5/2006 8:22:30 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: NET, ΝΕΤ 105.8

    Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας ξεκίνησαν την Τρίτη, οι Πανελλαδικές εξετάσεις για τους 98.150 τελειόφοιτους και απόφοιτους ενιαίων λυκείων. Στους υποψήφιους ετέθη ένα κείμενο του καθηγητή Φιλοσοφίας, Ευάγγελου Παπανούτσου, για να γράψουν την περίληψη με θέμα "Ο άνθρωπος που αγαπά και πιστεύει αυτό που κάνει ζει όρθιος με την ψυχή του", ενώ το θέμα της έκθεσης ήταν: "Αν το πνευματικό κέντρο του δήμου σας κάνει εκδήλωση για τα παιδιά μιας περιοχής της χώρας που έχει υποστεί φυσική καταστροφή τι θα πείτε για να τα εμψυχώσετε;". Η διαδικασία της αποστολής των θεμάτων στα 1238 εξεταστικά κέντρα ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα, ενώ φέτος αναμένεται να εισαχθεί σε ΑΕΙ και ΤΕΙ ένας στους δύο υποψηφίους, με απαραίτητη προϋπόθεση η βαθμολογία να είναι πάνω από τη βάση. Συνεχίζονται την Πέμπτη, οι Πανελλαδικές για τους τελειόφοιτους και απόφοιτους των Ημερησίων λυκείων, όπου οι υποψήφιοι θα διαγωνιστούν στα μάθηματα της Βιολογίας της Φυσικής, της Ιστορίας και των Μαθηματικών και Στοιχεία Στατιστικής.

    Το πρωί της Τρίτης, η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, επισκέφθηκε το 19ο Λύκειο Αθήνας, στα Πατήσια, και αφού ευχήθηκε "Καλή Επιτυχία", τόνισε ότι η διασφάλιση της ποιότητας στην εκπαίδευση είναι πολύ μεγάλη υπόθεση όχι μόνο για το σύνολο της κοινωνίας αλλά για κάθε παιδί χωριστά.

    Από την πλευρά της, η γραμματέας του τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, Συλβάνα Ράπτη, είπε ότι η βαθμολογική βάση 10 καταργεί αυτό που ίσχυε άλλες χρονιές, δηλαδή μία θέση σε ΑΕΙ-ΤΕΙ για κάθε νέο.

    Οι εξετάσεις για τα ενιαία λύκεια θα ολοκληρωθούν στις 6 Ιουνίου και για τα εσπερινά στις 5 Ιουνίου.

    Η ΕΡΤonline βρίσκεται στο πλευρό των μαθητών και των οικογενειών τους, στηρίζοντας τις προσπάθειές τους για εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

    Στο ειδικό site για τις Εξετάσεις 2006, θα μπορείτε να βρείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των εξετάσεων για τα Ενιαία και Τεχνολογικά Λύκεια και οδηγίες προς τους υποψηφίους, ενώ θα είστε οι πρώτοι που θα μάθετε τα θέματα των εξετάσεων απευθείας από το ΥΠΕΠΘ και τις απαντήσεις τους.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εισιτήριο για ΑΕΙ - ΤΕΙ

    [05] Κοινωνία

    Άγνωστοι πυροβόλησαν 25χρονο Ιρανό

    Αιματηρό επεισόδια στην Πλάκα

    23/5/2006 11:23:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε λίγο μετά τις 9 το βράδυ στο τέρμα της οδού Διόσκουρον στην Πλάκα. Ένα ζευγάρι που επέβαινε σε μοτοποδήλατο πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο έναν 25χρονο Ιρανό, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει σοβαρά στην ωμοπλάτη. Ο Ιρανός διακομίστηκε στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Ελαφρά τραυματίστηκαν από σκάγια και άλλα δύο άτομα που βρίσκονταν στο σημείο εκείνο. Τα αίτια της επίθεσης δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη από την Αστυνομία.

    [06] Κοινωνία

    Σε καταστήματα τροφίμων στο Ίλιον και τη Ν. Ιωνία

    Κατασχέθηκαν ακατάλληλα τρόφιμα

    23/5/2006 8:26:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ

    Κρέατα συνολικού βάρους 650 κιλών και 400 κιλά τυρί φέτα κατασχέθηκαν σε καταστήματα τροφίμων στο Ίλιον και τη Νέα Ιωνία. Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχίας Αθηνών κατέσχεσε παρασκευάσματα κρέατος, νωπά και κατεψυγμένα στο κατάστημα "Παρασκευάς Αφατζανίδης", στην οδό Σαμουήλ 30 & Δερβενακίων στο Ίλιον. Τα προϊόντα ήταν σε νωπή κατάσταση και είχαν έντονες αλλοιώσεις των οργανοληπτικών τους χαρακτήρων (έντονη δυσοσμία, γλοιώδες επίστρωμα, πράσινη χροιά) και χαρακτηρίστηκαν ακατάλληλα προς κατανάλωση και βρώση. Εναντίον του κατόχου των προϊόντων θα υποβληθεί μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα και θα του επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο, ενώ ο ίδιος παραιτήθηκε του δικαιώματος ένστασης. Τα προϊόντα θα καταστραφούν. Επίσης, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής κατέσχεσε 400 κιλά τυρί φέτα στο σούπερ-μάρκετ "Ι. & Σ. Σκλαβενίτη" (Κασταμονής 67 & Αλαμάνας 29, στη Νέα Ιωνία). Η κατάσχεση έγινε, γιατί στις ενδείξεις του τυριού αναγραφόταν "φέτα προστατευόμενη ονομασία προέλευσης" και ως τόπος παραγωγής η Κεφαλλονιά, ενώ σύμφωνα με το νόμο θα έπρεπε να αναγράφεται "λευκό τυρί άλμης", γιατί η Κεφαλλονιά δεν έχει δικαίωμα να παράγει τυρί φέτα (σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και ποτών, άρθρο 83).

    Η λανθασμένη ένδειξη πάνω στο τυρί παραπλανούσε, ως προς την προέλευση του προϊόντος, το καταναλωτικό κοινό. Η εταιρεία έκανε ένσταση και το προϊόν δόθηκε στην κατανάλωση, αφού προηγουμένως επικολλήθηκαν οι σωστές ενδείξεις.

    Η υπόθεση θα παραπεμφθεί στον εισαγγελέα και θα επιβληθεί πρόστιμο στην εταιρεία. Τέλος, ειδοποιήθηκε εγγράφως η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχίας Κεφαλληνίας, ώστε να προχωρήσει σε δικές τις ενέργειες ως προς την παραγωγό εταιρεία "Σπυρ. Τζωρτζάτος & Υιοί ΟΕ".

    [07] Κοινωνία

    Με θύμα το δράστη

    Αιματηρή ληστεία

    23/5/2006 5:09:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Αιματηρή απόπειρα ληστείας πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο υποκατάστημα της Αγροτικής τράπεζας στη λεωφόρο Αμφιθέας 93, στο Παλαιό Φάληρο, με θύμα τον επίδοξο ληστή. Ο δράστης, δικηγόρος στο επάγγελμα, πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε ευτυχώς ελαφρά, από τον φρουρό της τράπεζας, ενώ μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο και συνοδεία αστυνομικών στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας.

    Ο 33χρονος, πέρασε την πόρτα της Αγροτικής τράπεζας στις δυο και μισή το μεσημέρι και προσπάθησε να αφοπλίσει τον φύλακα.

    Κατά την συμπλοκή, αρχικά τα κατάφερε, όμως ο υπάλληλος της τράπεζας, πήρε ξανά το όπλο του και πυροβόλησε τον δράστη στο πόδι.

    Αιμορραγώντας, ο επίδοξος ληστής άρχισε να τρέχει προς το αυτοκίνητό του για να διαφύγει, όμως ο φύλακας τον κυνήγησε πυροβολώντας και μαζί με αστυνομικούς, που είχαν ειδοποιηθεί από την τράπεζα, τον ακινητοποίησαν.

    [08] Κοινωνία

    Κατατίθεται σχετική ρύθμιση στη Βουλή το φθινόπωρο

    Στην τελική ευθεία η αύξηση του ΕΚΑΣ

    23/5/2006 7:45:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Με ρύθμιση η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο, και θα περιλαμβάνει την αύξηση του ΕΚΑΣ, υλοποιείται η προεκλογική δέσμευση της Κυβέρνησης, όπως επανέλαβε η ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης σε συνέδριο για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού. Επίσης, μέχρι το τέλος της τετραετίας θα έχει επανεξεταστεί και το θέμα των αδικιών, που υπάρχουν σε κατηγορίες συνταξιούχων, οι οποίες χάνουν το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των συνταξιουχικών οργανώσεων, Γιάννης Τριάντης δήλωσε, ότι οι συνταξιούχοι διεκδικούν την ενσωμάτωση του ΕΚΑΣ στις συντάξεις, ώστε να προκύψουν αξιοπρεπείς συντάξεις για όλους.

    [09] Κόσμος

    Σειρά έχει το Κόσοβο;

    Επίσημο το "ναι" στην απόσχιση

    23/5/2006 10:54:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/5/2006 2:22:09 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters - BBC - ΑΠΕ

    Τα επίσημα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη την Κυριακή στο Μαυροβούνιο, ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, Φράντισεκ Λίπκα. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα τελικά αποτελέσματα, το 55,5% των κατοίκων του Μαυροβουνίου ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας του. Σχετικά με την επιθυμία των υποστηρικτών της διατήρησης με τη Σερβία για επαναμέτρηση των ψήφων, ο πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν του έχει διατυπωθεί επίσημο αίτημα. Από την πλευρά της, η αυστριακή προεδρία αναγνωρίζει τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος και εκτιμά ότι η Ένωση θα αποδεχτεί το αποτέλεσμα, ενώ, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων του ρωσικού Κοινοβουλίου, Κόνσταντίν Κοζάτσεφ, η συζήτηση για το καθεστώς του Κοσόβου αναμένεται να ενταθεί. Το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα ανήλθε σε 86,49%. "Ανοικτή" η ένταξη του Μαυροβουνίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλώνει από την πλευρά του, ο αρμόδιος Επίτροπος της Ε.Ε., Όλι Ρεν.

    "Αποδεχτείτε το αποτέλεσμα"

    Η προγραμματισμένη για το απόγευμα της Δευτέρας συνέντευξη τύπου του Λίπκα αναβλήθηκε, επειδή η Εκλογική Επιτροπή για το Δημοψήφισμα δεν ήταν σε θέση να ανακοινώσει τα αποτελέσματα, καθώς δεν είχε λάβει στοιχεία από την Τοπική Εκλογική Επιτροπή της Ποντγκόριτσα.

    Ο λόγος είναι ότι, μεταξύ των μελών της Τοπικής Εκλογικής Επιτροπής στην Ποντγκόριτσα, προέκυψαν διαφωνίες για τα αποτελέσματα από 37 εκλογικά κέντρα, στα οποία ψήφισαν 19.000 πολίτες και υποβλήθηκαν ενστάσεις για παρατυπίες.

    Οι υποστηρικτές της διατήρησης της ένωσης με τη Σερβία ζήτησαν τη Δευτέρα να επαληθευτούν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος και να επανακαταμετρηθούν οι ψήφοι σε όλα τα εκλογικά τμήματα.

    Ο επικεφαλής της παράταξης υπέρ της ανεξαρτησίας και πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, στη διάρκεια συγκέντρωσης οπαδών του στην πόλη Τσέτινιε κάλεσε τους αντιπάλους του να αποδεχθούν την απόφαση των πολιτών.

    Εξάλλου, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι όλοι οι διεθνείς οργανισμοί συνεχάρησαν το Μαυροβούνιο για το δημοκρατικό χαρακτήρα της διαδικασίας του δημοψηφίσματος.

    "Ανοικτή" η προοπτική ένταξης στην Ε.Ε.

    Η προοπτική της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι "ανοικτή για το Μαυροβούνιο", δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Όλι Ρεν.

    "Η ευρωπαϊκή προοπτική είναι ανοικτή για το Μαυροβούνιο, όπως είναι και για τη Σερβία όταν θα εκπληρώσει τα διάφορα κριτήρια, ιδιαίτερα τη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία", αναφέρει ο επίτροπος σε ανακοίνωση.

    Ο Ρεν επιβεβαίωσε ότι η Επιτροπή θα ζητήσει τώρα από τους 25 δύο χωριστές εντολές για διαπραγματεύσεις: μια νέα εντολή για να διαπραγματευθεί με το Μαυροβούνιο και μια τροποποιημένη εντολή για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τη Σερβία, χωρίς το Μαυροβούνιο.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Montenegro vote result confirmed

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αλλαγή σελίδας

    Ιστορικό "διαζύγιο"

    [10] Κόσμος

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες

    Δεκάδες άμαχοι νεκροί στο Αφγανιστάν

    23/5/2006 8:27:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πολύ μεγαλύτερος από αυτόν, που αρχικά ανακοινώθηκε επίσημα, φαίνεται πως είναι ο αριθμός των αμάχων νεκρών ενός αφγανικού χωριού, το οποίο βομβάρδισαν οι συμμαχικές δυνάμεις. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις συμμαχικές δυνάμεις από το βομβαρδισμό του χωριού, που βρίσκεται κοντά στο Κανταχάρ τη ζωή τους έχασαν περίπου 80 αντάρτες Ταλιμπάν και 16 άμαχοι. Ωστόσο, αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν, ότι είδαν τις σορούς περισσοτέρων από 40 χωρικών, μεταξύ των οποίων και πολλών παιδιών και πρόσθεσαν, ότι τουλάχιστον 50 άμαχοι τραυματίστηκαν. Μεταξύ των αυτοπτών μαρτύρων και ο 60χρονος χωρικός Ατάχ Μοχάμεντ δήλωσε, ότι κατά τον βομβαρδισμό που κράτησε πολλές ώρες, σκοτώθηκαν 24 μέλη της οικογενείας του. Επίσης, ένας νεαρός χωρικός, που νοσηλεύεται τραυματισμένος στο πρόσωπο και το στήθος, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι μία βόμβα έπεσε στο σπίτι του. "Εγώ τραυματίστηκα, αλλά τα δύο αδέλφια μου σκοτώθηκαν" τόνισε ο νεαρός Αφγανός, προσθέτοντας, ότι πολλοί τραυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία του Κανταχάρ.

    [11] Κόσμος

    Έντεκα νεκροί από "φίλια" πυρά

    23/5/2006 7:35:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters

    Δέκα αστυνομικοί και ένας πολίτης σκοτώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας κατά λάθος, σε ανταλλαγή πυρών με στρατιώτες, σε αγροτική περιοχή στα νότια της Κολομβίας. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Καμίλο Οσπίνα, το αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε στην κοινότητα Χαμούντι, όταν οι στρατιώτες θεώρησαν ότι οι αστυνομικοί ήταν έμποροι ναρκωτικών. Προκειμένου να διευκρινιστούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η σύγκρουση, στελέχη της αστυνομίας και του γενικού επιτελείου στρατού θα μεταβούν στην περιοχή για να διασφαλίσουν τη διαφάνεια των ερευνών. Ο διοικητής της αστυνομίας, στρατηγός Χόρχε Ντανιέλ Κάστρο, που συμμετείχε στη συνέντευξη τύπου μαζί με τον υπουργό, ανέφερε ότι οι αστυνομικοί είχαν πάει στο Χαμούντι για να εξαρθρώσουν μια συμμορία εμπόρων ναρκωτικών.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Reuters: Colombian troops kill 10 police in "friendly fire"

    [12] Κόσμος

    "Ταρακουνήθηκε" η Ρωσία

    23/5/2006 7:17:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο - ΑΠΕ

    Σειρά ισχυρών σεισμικών δονήσεων σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας στη ρωσική Άπω Ανατολή, και συγκεκριμένα στη χερσόνησο της Καμτσάκα, στην ίδια περιοχή που είχε χτυπηθεί από τους σεισμούς της 21ης Απριλίου. Σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής, στην περιοχή σημειώθηκαν τουλάχιστον τέσσερις σεισμοί, μεγέθους από 5,4 έως 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, μία πολύ ισχυρή δόνηση έγινε αισθητή, στην ανατολική ακτή της περιοχή Κοριάκι, ενώ, καθ όλη τη διάρκεια της νύχτας και ανά διαστήματα 10-20 λεπτών, σημειώνονταν συνεχώς σεισμοί διαφόρων μεγεθών. Στο χωριό Τιλιτσίκι, όπου υπέστησαν ζημιές το υδραγωγείο και το σύστημα ηλεκτροδότησης, παρουσιάστηκαν νέες ρωγμές στα σπίτια. "Θα πρέπει να ξαναρχίσουμε τις επισκευές από το μηδέν", δήλωσε χαρακτηριστικά τοπικός αξιωματούχος. Πάντως, κανείς από τους κατοίκους του χωριού, που από τις 21 Απριλίου ζουν σε σκηνές, δεν τραυματίστηκε από τους νέους σεισμούς. Για προληπτικούς λόγους, 23 ασθενείς του τοπικού νοσοκομείου μεταφέρθηκαν προσωρινά σε ένα λεωφορείο.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    ITAR TASS: New quake hits Russia Koryak Autonomous Area

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ισχυρός σεισμός στη ΒΑ Ρωσία

    [13] Κόσμος

    Μετά το δημοψήφισμα στο Μαυροβούνιο

    Αλλαγή σελίδας

    22/5/2006 11:39:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ-Reuters

    Νέα αλλαγή στο χάρτη των ευρωπαϊκών χωρών επέφερε το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Μαυροβούνιου. Την απόσχισή τους από την ένωση με τη Σερβία, υπερψήφισαν οριακά, με λίγο πάνω από 55% οι πολίτες του Μαυροβουνίου, δίνοντας παράλληλα ελπίδες στους Αλβανούς του Κοσόβου, ότι έρχεται η σειρά τους για ανεξαρτητοποίηση. Οι υποστηρικτές, πάντως της ένωσης με την Σερβία ζήτησαν σήμερα τα προκαταρκτικά αποτελέσματα να επαληθευτούν και να ξαναμετρηθούν οι ψήφοι σε όλα τα εκλογικά τμήματα. ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε., ΟΑΣΕ, η Βρετανία αλλά και πολλές βαλκανικές χώρες χαιρέτισαν το αποτέλεσμα. Στάση αναμονής από το Βελιγράδι που μένει πλέον και τυπικά χωρίς συμμάχους, επιστρέφοντας στα σύνορα του 1918. Επιφυλακτική η Ρωσία.

    Σιωπή από Τάντιτς και Κοστούνιτσα

    Παρά τον "ιστορικό διαζύγιο" η Σερβία, προτίμησε τη σιωπή καθώς τόσο ο πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς, αλλά και ο πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα, δεν έκαναν δηλώσεις.

    Εξαίρεση αποτελεί ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας - Μαυροβουνίου Βουκ Ντράσκοβιτς, ο οποίος σε δηλώσεις του εκτίμησε ότι η ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου αποτελεί ευκαιρία για την παλινόρθωση της συνταγματικής κοινοβουλευτικής μοναρχίας στη Σερβία.

    Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Μαυροβούνιο σχολίασε και ο αντιπρόεδρος της σερβικής Βουλής και στέλεχος του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης Βόισλαβ Μιχαΐλοβιτς, ο οποίος τόνισε ότι το Μαυροβούνιο πέτυχε την ανεξαρτησία του, με τη βούληση των πολιτών του.

    Η Σερβία θα διατηρήσει καλές σχέσεις γειτονίας με το Μαυροβούνιο, εκτίμησε από το Λονδίνο ο νυν υπουργός Οικονομικών της Σερβίας Μιλάντιαν Ντίνκιτς κατά τη σύνοδο των διοικητών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης κι Ανάπτυξης (BERD), η οποία πρόκειται σύντομα ν ανοίξει γραφείο της και στο Μαυροβούνιο.

    Να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Μαυροβούνιο κάλεσε τη σερβική κυβέρνηση ο προσφάτως παραιτηθείς αντιπρόεδρός της Μίρολιουμπ Λάμπους, σημειώνοντας ότι η πολιτική ηγεσία, θα πρέπει να καλέσει άμεσα τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουγκάνοβιτς σε διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση των μελλοντικών σχέσεων των δύο κρατών.

    Επιφυλακτική η Μόσχα

    Επιφυλακτική η Μόσχα έκρινε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου μπορεί να έχει επιπτώσεις στην περιοχή των Βαλκανίων και κυρίως στην τύχη του Κοσόβου,

    "Είναι προφανές ότι η συζήτηση για το καθεστώς του Κοσόβου θα ενταθεί μετά το δημοψήφισμα αυτό", επισήμανε ο επικεφαλής της επιτροπής διεθνών υποθέσεων του ρωσικού κοινοβουλίου Κονσταντίν Κοζάτσεφ, σε μια πρώτη αντίδραση της Ρωσίας.

    Το δημοψήφισμα του Μαυροβουνίου "θα δώσει πολιτική δυναμική στα έθνη που αγωνίζονται για την ανεξαρτησία τους, όπως το Κόσοβο, η Αμπχαζία, η Νότια Οσετία και η Υπερδνειστερία", δήλωσε παράλληλα ο Σεργκέι Μαρκόφ, πολιτικός αναλυτής που πρόσκειται στο Κρεμλίνο.

    Κατά την Έλενα Γκούσκοβα, διευθύντρια του Κέντρου Μελετών για την Κρίση στα Βαλκάνια, η διαδικασία κατακερματισμού των Βαλκανίων θα συνεχιστεί και μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου.

    Στο Κόσοβο εστιάζουν οι Αλβανοί

    Τις εκτιμήσεις της Μόσχας, ήρθε να επιβεβαιώσει ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του αλβανικού Κοινοβουλίου, Πρετς Ζογκάι, που συνέδεσε τις εξελίξεις στο Μαυροβούνιο με το ζήτημα του Κοσόβου, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Η ανεξαρτησία του Κοσόβου και του Μαυροβουνίου θα είναι κάτι θετικό, ακόμη και για την ίδια τη Σερβία, που θα πρέπει να οικοδομήσει σχέσεις με τους γείτονές της στη βάση της αμοιβαίας καλής θέλησης και του διαλόγου και όχι στη βάση των υπαγορεύσεων και διαταγών".

    Από τη Σκόδρα, όπου συμμετέχει σε συνέδριο για την ανάπτυξη της περιοχής, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα χαιρέτισε το αποτέλεσμα προσθέτοντας ότι "τέτοια αποτελέσματα κάνουν την περιοχή μας πιο σταθερή και ασφαλή" και πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το Μαυροβούνιο σε όλους τους τομείς.

    Διεθνής αποδοχή

    Το αποτέλεσμα χαιρέτισαν η Βουλγαρία η, ΠΓΔΜ και η Κροατία.

    Θετικά έκρινε το αποτέλεσμα η αυστριακή προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγνωρίζοντας τη "νομιμότητα του δημοψηφίσματος" και εκτιμώντας ότι η ΕΕ θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα.

    Η Ουάσιγκτον, από την πλευρά της χαιρέτισε την ομαλή διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, όμως δήλωσε πως προτιμά να αναμένει την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων προτού εκφρασθεί για την ετυμηγορία του λαού της χώρας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ιστορικό "διαζύγιο"

    [14] Ιράκ

    Έντεκα νεκροί

    Πολύνεκρη επίθεση σε τέμενος

    23/5/2006 10:40:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, BBC, ΑΠΕ

    Τουλάχιστον έντεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και αρκετοί τραυματίστηκαν, όταν εξερράγη βόμβα μπροστά από σιιτικό τέμενος στη Βαγδάτη. Η πολύνεκρη έκρηξη σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στη συνοικία Τύνιδα στο βόρειο τμήμα της ιρακινής πρωτεύουσας. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών υπάρχουν επτά τραυματίες από την έκρηξη. Νωρίτερα, δύο ξεχωριστές εκρήξεις παγιδευμένων με εκρηκτικά οχημάτων έχασαν τη ζωή τους 10 άμαχοι.

    [15] Μ. Ανατολή

    Στην Ουάσινγκτον ο Ολμέρτ

    23/5/2006 9:03:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: BBC - Γαλλικό Πρακτορείο - ΑΠΕ

    Με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους συναντάται σήμερα στον Λευκό Οίκο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, που επισκέπτεται την Ουάσινγκτον για πρώτη φορά μετά την εκλογή του τον περασμένο Μάρτιο. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, ο Τζορτζ Μπους επιθυμεί να μάθει τις προθέσεις του Ολμέρτ, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την οριστικοποίηση των συνόρων του Ισραήλ. Ήδη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε συνεργασία με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις. Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, συνελήφθη ο ηγέτης της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς στη Δυτική Όχθη, Ιμπραήμ Χάμεντ, κατά τη διάρκεια επιδρομής στη Ραμάλα. Ο Χάμεντ κατηγορείται από το Ισραήλ ότι οργάνωσε, από το 2001, σειρά επιθέσεων αυτοκτονίας, όπως αυτή σε καφετέρια της Ιερουσαλήμ, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τριάντα άτομα.

    Και το Ιράν στην ατζέντα

    Οι δύο ηγέτες έχουν ξανασυναντηθεί μία μόνο φορά, το 1998, όταν ο Τζορτζ Μπους ως κυβερνήτης του Τέξας είχε επισκεφτεί την Ιερουσαλήμ και ο Ολμέρτ ήταν δήμαρχος της πόλης.

    Κατά τη συνάντησή τους, αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

    Την Τετάρτη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα μιλήσει ενώπιον του Κογκρέσου.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Israel's PM starts key US talks

    The Wall Street Journal: Israeli Premier Wants U.S. Help On Border Plan

    [16] Οικονομία

    Ικανοποιημένος από την πορεία της Οικονομίας

    Χαμόγελα από τον ΟΟΣΑ

    23/5/2006 5:47:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Θετικές είναι οι προβλέψεις, που διατυπώνει για το ρυθμό ανάπτυξης στην Ελλάδας, ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) στην ετήσια έκθεσή του, που δόθηκε το μεσημέρι στη δημοσιότητα στο Παρίσι. Ειδικότερα, για το 2006 προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,7% και για το επόμενο έτος κατά 3,6%. Όσον αφορά το έλλειμμα για φέτος εκτιμάται, ότι θα είναι στο 3% και για το 2007 στο 3,3%. Παράλληλα, επισημαίνεται η ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων κυρίως στους τομείς του ασφαλιστικού και του συστήματος Υγείας. Εξαιρετικά θετικό χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, το γεγονός, ότι στην έκθεση, αναγνωρίζονται οι προσπάθειες της Ελλάδας για περιορισμό του ελλείμματος και διατήρησης των υψηλών αναπτυξιακών ρυθμών. Επίσης, απέρριψε εκ νέου το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων αλλά διευκρίνισε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει το διάλογο για το ασφαλιστικό.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Η Σύνοδος του ΟΟΣΑ

    [17] Οικονομία

    Θετικό πρόσημο στα περισσότερα Χρηματιστήρια

    Σε τροχιά ανάκαμψης

    23/5/2006 7:40:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ, ΝΕΤ

    "Πρασίνισαν" την Τρίτη οι περισσότεροι δείκτες των διεθνών χρηματιστηρίων, έπειτα την βουτιά της "Μαύρης Δευτέρας". Πολλοί επενδυτές έσπευσαν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που προκάλεσε η μεγάλη πτώση. Με άνοδο άνοιξε το χρηματιστήριο της Ν.Υόρκης, καθώς οι τιμές του πετρελαίου και του χρυσού ανέβασαν τις μετοχές εταιριών του τομέα της ενέργειας και των μετάλλων. Ο Dow Jones παρουσίαζε άνοδο 0,15% (16,65 μονάδες) και βρισκόταν στις 11.141,98 μονάδες, ενώ ο δείκτης Nasdaq των εταιριών υψηλής τεχνολογίας παρουσίαζε άνοδο 0,76% κερδίζοντας 16,46 μονάδες, στις 2.189,32 μονάδες. Ο δείκτης DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης αυξήθηκε 2,4%, ο FTSE στο Λονδίνο 2,6% και ο CAC στο Παρίσι 2,5%. Με κέρδη +3,15% έκλεισε η Σοφοκλέους στις 3.763,92 μονάδες, σκορπίζοντας χαμόγελα στους επενδυτές. Την ίδια ώρα, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου παίρνουν και πάλι ανοδική πορεία. Στο Λονδίνο ο Μπρεντ έφτασε τα 69,35 δολάρια, σημειώνοντας άνοδο 67 σέντς, ενώ στη Νέα Υόρκη έφτασε στα 69,3 δολάρια το βαρέλι. Από την άλλη, με νέα πτώση 1,38% έκλεισε η συνεδρίαση στο Τόκυο, καθώς οι μεγάλοι χαμένοι ήταν οι τράπεζες. Η ψυχραιμία των επενδυτών στο Χόνγκ Κόνγκ κατάφερε να συγκρατήσει τις τιμές και η συνεδρίαση έκλεισε με απώλειες μόλις 0,04%. Οι απώλειες στην Ασία οφείλονται στο χθεσινό κλίμα στις αγορές της λατινικής Αμερικής, που επηράστηκαν από τη φημολογία για αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ.

    Βαρύ πετρέλαιο

    Την άποψη ότι ο ΟΠΕΚ δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να μειώσει τις τιμές του πετρελαίου από τα παρόντα επίπεδα και σε μεγάλο βαθμό έχει μεταθέσει την εξουσία του σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό, στις εταιρίες που το εμπορεύονται, διατύπωσε ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Σαμ Μπόντμαν.

    Μιλώντας στην Παγκόσμια Ενεργειακή Σύνοδο που διοργανώνει το Reuters στη Νέα Υόρκη, ο Aμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι "οι παραγωγοί του ελαφρού αργού πετρελαίου έχουν μεταθέσει στους εμπόρους τον καθορισμό των τιμών και αυτό είναι κάτι διαφορετικό από ό,τι ίσχυε".

    Tέλος, ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας εμφανίστηκε απαισιόδοξος σχετικά με τα αποθέματα πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας σημειώνοντας ότι "έχουν σημαντικά αποθέματα, αλλά έχω την αίσθηση ότι είναι βαρύ πετρέλαιο και αυτό δεν διυλίζεται εύκολα από τα περισσότερα διυλιστήρια".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Στο κόκκινο" Σοφοκλέους και Ευρώπη

    [18] Οικονομία

    Θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουνίου

    Αναβλήθηκε η Γενική Συνέλευση της Εθνικής

    23/5/2006 4:56:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Αναβλήθηκε για την 1η Ιουνίου η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά τρία δισεκατομμύρια ευρώ. Η αναβολή αποφασίστηκε κατόπιν αιτήματος των εργαζομένων, οι οποίοι θα ζητήσουν ενδελεχή ενημέρωση γύρω από την εξαγορά της τουρκικής Φινάνς Μπανκ από την Εθνική. Αισιόδοξος, ότι όλα τα εμπόδια θα ξεπερασθούν και θα πραγματοποιηθεί η εξαγορά, εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας, Τάκης Αράπογλου. Ο ίδιος χαρακτήρισε την εξαγορά της Φίνανς Μπανκ ιδιαίτερα συμφέρουσα τόσο λόγω των καλών αποτελεσμάτων της τράπεζας όσο και των περιθωρίων ανάπτυξης, που έχει σε μία αγορά 70 εκατομμυρίων πολιτών. Διευκρίνισε ακόμη, ότι η εξαγορά δεσμεύει μόνο το 20% των ιδίων κεφαλαίων της Εθνικής, ενώ απέρριψε την πιθανότητα να περάσει ο έλεγχος της Τράπεζας σε κέντρα λήψης αποφάσεων εκτός Ελλάδας.

    Ο αναπληρωτής κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος επανέλαβε, ότι η Κυβέρνηση χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες, που αναλαμβάνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις προς τις γειτονικές χώρες, καθώς, όπως πρόσθεσε, οι συγκεκριμένες επενδύσεις συμβάλουν στην διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή.

    Από την πλευρά του, το Kομμουνιστικό Kόμμα Eλλάδας με ανακοίνωση του καλεί του εργαζόμενους να μην παρασυρθούν από το αποπροσανατολιστικό, όπως χαρακτηρίζει, προσκλητήριο κατά του αφελληνισμού της Εθνικής.

    [19] Οικονομία

    Υπό ελληνική προεδρία

    Η Σύνοδος του ΟΟΣΑ

    23/5/2006 11:42:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/5/2006 11:05:39 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Τα προβλήματα και τις προοπτικές από τη νέα διεθνή οικονομική πραγματικότητα, όσον αφορά στην ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή εξετάζει η ετήσια Υπουργική Σύνοδος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στο Παρίσι, τις εργασίες της οποίας άνοιξε το πρωί της Τρίτης ο Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. Στην παρέμβασή του ο κ Καραμανλής τόνισε, ότι "οι προοπτικές είναι θετικές" και η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και το 2007. Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι υπάρχουν κίνδυνοι και εντάσεις, που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν γιατί διαφορετικά θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απομόνωση και να περιορίσουν τον κύκλο της ανάπτυξης. "Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε σχέση με τους κινδύνους που προκύπτουν από τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και την ασφάλεια της ενεργειακής τροφοδοσίας, τις πρόσφατες αυξήσεις στα επιτόκια, τις αυξανόμενες ανισορροπίες στα δημοσιονομικά μεγέθη και στα εξωτερικά ισοζύγια", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός. Όπως πρόσθεσε, "η αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων αλλά και η περαιτέρω ενίσχυση των θετικών προοπτικών απαιτούν υπεύθυνες μακροοικονομικές πολιτικές και κατάλληλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις". Επίσης, ο κ. Καραμανλής παραχώρησε συνέντευξη στην μεγάλη οικονομική εφημερίδα "Λεζ Εκό", όπου αναφέρθηκε στην πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και στις υποχρεωσεις που έχει η Τουρκία απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο μεταξύ, στη δημοσιότητα δόθηκε η ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία, η οποία προβλέπει έλλειμμα 3% για φέτος, και 3,3% για το 2007.

    Δείπνο προς τιμήν των υπουργών Οικονομίας παρέθεσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Ο κ. Καραμανλής το απόγευμα συμμετείχε στη συνεδρίαση με κεντρικό θέμα "Το μέλλον του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης". Ο Πρωθυπουργός στην έναρξη της Συνόδου εκτίμησε ότι η παγκόσμια οικονομία θα έχει σταθερή ανάπτυξη και το 2007.

    Ο κ. Καραμανλής επέστρεψε το απόγευμα της Τρίτης στο Κε ντ Ορσέ (Γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών), όπου διεξάγεται η Σύνοδος, καθώς αποχώρησε πριν ολοκληρωθεί το γεύμα λόγω του συμβάντος με τα δύο πολεμικά αεροσκάφη. Την Τετάρτη εκτός από τις εργασίες της Συνόδου έχει προγραμματιστεί και συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Ντομινίκ ντε Βιλπέν.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Οφέλη για όλους

    Σχετικά Links:

    ΟΟΣΑ

    [20] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Έφυγε" ο Γκόρσκι

    23/5/2006 2:27:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 85 ετών αφησε χθές βράδυ ο Κάζιμιρ Γκορσκι σε νοσοκομείο της Βαρσοβίας. O "Πάπας", όπως αποκαλείτο, του πολωνικού ποδοσφαιρου, ομοσπονδιακός τεχνικός της Πολωνίας τη χρυση δεκαετία του 1970 και κατέκτησε πολλές διακρίσεις μεταξύ των οποίων το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου (1972), το ασημένιο στους Αγώνες του Μόντρεαλ (1976), ενώ δύο χρόνια πριν στο Μουντιάλ της Γερμανίας, κατέκαλβε την τριτη θέση. Παράλληλα ήταν και ενας απο τους καλύτερους ξενους προπονητές που πέρασαν ποτέ απο το ελληνικό πρωτάθλημα., καθώς κατά τη διαρκεια της θητείας του γνώρισε μεγάλες δόξες στους πάγκους του Παναθηναικού, του Ολυμπιακού, της Καστοριάς και του Εθνικού.

    [21] Πολιτισμός

    Οι φιγούρες του Μποτέρο στην Αθήνα

    23/5/2006 8:48:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Γεμίζει η Αθήνα με τις πληθωρικές φιγούρες του διάσημου Κολομβιανού καλλιτέχνη, Φερνάντο Μποτέρο, με δύο εκθέσεις έργων του. Τη Δευτέρα, εγκαινιάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη αναδρομική έκθεση με 142 πίνακές του (22/5 - 23/9), ενώ, από αύριο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα φιλοξενεί 29 γλυπτά του (24/5 - 10/9). Σήμα κατατεθέν του μεγάλου καλλιτέχνη, η εξύμνηση του όγκου μέσω των έργων του, τον οποίο χρησιμοποιεί για να υπογραμμίσει την υπερβολή της τέχνης. Στην έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη, την οποία εγκαινίασε το βράδυ της Δευτέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, θα περιλαμβάνεται και η πρόσφατη δουλειά του, την οποία εμπνεύστηκε από την αποκάλυψη των βασανιστηρίων που υπέστησαν Ιρακινοί κρατούμενοι στις φυλακές Αμπού Γράιμπ. Χορηγός επικοινωνίας της έκθεσης είναι η ΕΡΤ Α.Ε.

    Χιούμορ και αισθαντισμός

    Ο 74χρονος Φερνάντο Μποτέρο - αυθεντικός πολίτης του κόσμου - ζει και εργάζεται στην Ιταλία, τη Νέα Υόρκη, το Παρίσι, ενώ, είναι παντρεμένος επί τριάντα χρόνια με την Ελληνίδα γλύπτρια, Σοφία Βάρη.

    Στη ζωγραφική του Μποτέρο αναφέρθηκε η διευθύντρια της Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη, μιλώντας μεταξύ άλλων για τις απλές καθημερινές γυναικείες και ανδρικές φιγούρες που καθορίζουν με τον όγκο τους το έργο του Μποτέρο, έργο που διαποτίζεται από καυστικό χιούμορ και ειρωνεία αλλά και από ευφορία, αισθαντισμό, "λουσμένο στο φως του νότου, της Μεσογείου και ίσως γι αυτό το αισθανόμαστε οικείο", όπως είπε η ίδια χαιρετίζοντας την έκθεση.

    [22] Υγεία

    Κνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας

    Ύποπτα παυσίπονα

    23/5/2006 9:29:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Η συνεχής και αλόγιστη χρήση των παυσίπονων βλάπτει σοβαρά το καρδιαγγειακό σύστημα, προειδοποιούν Ισπανοί ερευνητές και συνιστούν πολύ προσεκτική συμπεριφορά και συχνό έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Η μακροχρόνια λήψη αναλγητικών μπορεί να αυξήσει έως και 30% τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Παράλληλα, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας. Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως οι ασθενείς με καρδιαγγειακά προβλήματα που λαμβάνουν παυσίπονα θα πρέπει να ελέγχουν συχνά την αρτηριακή τους πίεση γιατί τα φάρμακα αυτά την αυξάνουν. Στην έρευνα αυτή μελετήθηκαν ευρέως διαδεδομένα αναλγητικά φάρμακα τα οποία κυκλοφορούν εδώ και πολλά χρόνια σε Ευρώπη και Αμερική.

    [23] Ζωής ...σΤάσεις

    Για δυο ή τρεις εβδομάδες

    Αναβλήθηκαν συναυλίες των R.S

    23/5/2006 9:48:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ

    Αναβλήθηκε το ευρωπαϊκό τουρνέ της παγκόσμιας περιοδείας του συγκροτήματος Rolling Stones, που ξεκινούσε στις 27 Μαΐου στη Βαρκελώνη, λόγω της επέμβασης στην οποία υποβλήθηκε ο κιθαρίστας Keith Richards. Όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο εκπρόσωπος του συγκροτήματος στο Λονδίνο, Μπέρναρντ Ντόχερτι "η περιοδεία θα καθυστερήσει για δυο ή τρεις εβδομάδες. Οι Rolling Stones θα ανακοινώσουν τις ημερομηνίες της ευρωπαϊκής περιοδείας τις προσεχείς ημέρες". Τέλος, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες του Τύπου σύμφωνα με τις οποίες οι δυο συναυλίες στο Παρίσι που είχαν προβλεφθεί για τις 3 Ιουνίου και τις 2 Ιουλίου αναβλήθηκαν επ' αόριστον. Οι Mick Jagger, Keith Richards, Ronnie Wood & Charlie Watts θα πραγματοποιήσουν περισσότερες από 30 ευρωπαϊκές συναυλίες, στις εξής χώρες: Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία, Νορβηγία, Μ. Βρετανία, Πολωνία, Αυστρία και Τσεχία, Ρωσία, Ελλάδα, Κροατία, Σερβία & Μαυροβούνιο, Πορτογαλία, Δανία, Ελβετία και Ιρλανδία.

    "Αισθάνομαι πολύ καλά"

    Ο Keith Richards 62 ετών, υποβλήθηκε σε εγχείρηση στο κεφάλι στις αρχές Μαΐου στη Νέα Ζηλανδία, μετά από την πτώση του από ένα φοίνικα.

    Σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι "αισθάνεται πολύ καλά, είναι ευτυχής που επέστρεψε σπίτι του, και είναι ανυπόμονος να ξαναρχίσει την περιοδεία με τους Rolling Stones τον επόμενο μήνα.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Rolling Stones


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 23 May 2006 - 20:50:50 UTC