Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-05-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Βουλή η Παιδεία
  • [02] "Χορός" Ρίχτερ στο Ιόνιο
  • [03] Συνέχεια των πανελλαδικών
  • [04] Ιράκ και Ιράν στο επίκεντρο
  • [05] Πρώτο "ναι" για τη μετανάστευση
  • [06] Συνομιλίες Μπλερ-Μπους για Ιράν και Ιράκ
  • [07] Κατάπαυση ή δημοψήφισμα
  • [08] Κολοσσός σιδηρουργίας
  • [09] Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ
  • [10] ΝΒΑ: Ισοφάρισαν τα "πιστόνια"

    [01] Πολιτική

    Σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών

    Στη Βουλή η Παιδεία

    26/5/2006 9:59:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/5/2006 10:58:12 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Οι μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Παιδείας θα βρεθούν σήμερα το πρωί στο επίκεντρο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, μετά από αίτημα του ΚΚΕ. Το πολιτικό θερμόμετρο, πάντως, ανέβηκε χθες, με αφορμή τις διευκρινήσεις που εκδόθηκαν για τα Μαθηματικά. Ο Απόστολος Κακλαμάνης αμφισβήτησε την διαδικασία συγκρότησης της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων, ενώ, η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, απάντησε ότι η βάση της Επιτροπής είναι η ίδια τα τελευταία χρόνια και δήλωσε έκπληξη για την αμφισβήτηση του αδιάβλητου των εξετάσεων. Εξάλλου, σε απεργία διαρκείας προχωρούν από την 1η Ιουνίου οι καθηγητές των ΑΕΙ, εκφράζοντας την αντίθεσή της στην ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων. Παράλληλα με τις κινητοποιήσεις των καθηγητών, σε εξέλιξη βρίσκονται και καταλήψεις σε 240 Σχολές από φοιτητές που αντιδρούν στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Κλειστά σήμερα τα ΤΕΙ όλης της χώρας, ενώ, σήμερα στις 11:00, συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν στην Ομόνοια φοιτητές, οι οποίοι ζητούν δωρεάν συγγράμματα και αύξηση της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στους δρόμους οι φοιτητές

    Ομαλά οι εξετάσεις

    [02] Κοινωνία

    120 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ζακύνθου

    "Χορός" Ρίχτερ στο Ιόνιο

    26/5/2006 11:07:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Σεισμός 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 2.14΄ το πρωί σε απόσταση 120 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Ζακύνθου. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των σεισμολόγων ο σημερινός σεισμός, δεν σχετίζεται με την πρόσφατη σεισμική έξαρση. Όπως τόνισε στο ΑΠΕ, ο σεισμολόγος Βασίλης Καρακώστας το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στο "Ελληνικό Τόξο", στο θαλάσσιο χώρο του Ιονίου πελάγους σε απόσταση 100 περίπου χιλιομέτρων δυτικά της Πύλου.

    [03] Κοινωνία

    Συνέχεια των πανελλαδικών

    26/5/2006 10:30:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Ο μαραθώνιος των πανελλαδικών εξετάσεων συνεχίζεται σήμερα για τους υποψήφιους των εσπερινών λυκείων, που διαγωνίζονται στα Λατινικά, τη Χημεία την Ηλεκτρολογία και τις Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Στη Νεοελληνική Λογοτεχνία διαγωνίζονται αύριο Σάββατο οι υποψήφιοι θεωρητικής κατεύθυνσης και στα Μαθηματικά της θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης των ενιαίων λυκείων. Υπενθυμίζουμε ότι στο ειδικό site για τις Εξετάσεις 2006 της ΕΡΤonline, μπορείτε να βρείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των εξετάσεων για τα ενιαία και τεχνολογικά λύκεια, καθώς και οδηγίες προς τους υποψηφίους, ενώ θα είστε οι πρώτοι που θα μάθετε τα θέματα των εξετάσεων απευθείας από το ΥΠΕΠΘ και τις απαντήσεις τους.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ομαλά οι εξετάσεις

    [04] Κόσμος

    Στη συνάντηση Μπους-Μπλερ

    Ιράκ και Ιράν στο επίκεντρο

    26/5/2006 9:55:00 πμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters

    Η κατάσταση στο Ιράκ αλλά και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν κυριάρχησε στις συζητήσεις μεταξύ του Αμερικανού πρόεδρου Τζορτζ Μπους, και του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, που επισκέπτεται επίσημα τις ΗΠΑ. Οι δύο ηγέτες έκαναν έκκληση στη διεθνή κοινότητα να στηρίξει τη νέα κυβέρνηση του Ιράκ, ενώ ο Τζορτζ Μπους, αρνήθηκε να ορίσει ένα χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ αναφέροντας ότι θα παραμείνουν στην περιοχή "όσο χρειαστεί για να φτάσουν στη νίκη". Ωστόσο χαρακτήρισε λάθος τα όσα συνέβησαν στη φυλακή του Αμπού Γράιμπ με τους βασανισμούς αιχμαλώτων. "Πιστεύω πως το μεγαλύτερο λάθος μας μέχρι τώρα, από την πλευρά της εμπλοκής της χώρας μας, είναι το Αμπου Γράιμπ", τόνισε ο Μπους για να προσθέσει ότι, αντίθετα με αυτό που συνέβαινε την εποχή του Σαντάμ οι άνθρωποι που έκαναν αυτές τις πράξεις παραδόθηκαν στη δικαιοσύνη.

    "Τα αμερικανικά στρατεύματα θα παραμείνουν στο Ιράκ, όσο χρόνο απαιτείται για τη νίκη", τόνισε ο Μπους, στη κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τόνι Μπλερ που από την πλευρά του υποστήριξε πως είναι πολύ πιθανό οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας να αναλάβουν τον έλεγχο της χώρας μέχρι το τέλος του 2007.

    "Είναι πολύ συγκεκριμένος ο λόγος που θέλουν να παραμείνει η πολυεθνής δύναμη. Θέλουν την υποστήριξή μας μέχρι να μπορέσουν να μας αντικαταστήσουν. Πιστεύω πως αυτό θα συμβεί", πρόσθεσε ο Μπλερ.

    Για το ίδιο ζήτημα ο Μπλερ υποστήριξε επίσης πως ήταν μεγάλο λάθος η απομάκρυνση των μελών του κόμματος Μπααθ, καθώς όπως είπε αυτό οδήγησε στην αποδυνάμωση του ιρακινού στρατού με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν δυσκολίες στην αναδιοργάνωση των δυνάμεων ασφαλείας και προκάλεσε βίαιες αντιδράσεις στη χώρα.

    Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν και στην κρίση που έχει δημιουργηθεί με το Ιράν με αφορμή το πυρηνικό του πρόγραμμα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να δηλώνει πως θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να προσφέρει κίνητρα αν η Τεχεράνη συμφωνούσε να σταματήσει τις πυρηνικές της δραστηριότητες.

    "Η μπάλα είναι στο γήπεδο των Ιρανών", είπε χαρακτηριστικά ο Μπους, επαναλαμβάνοντας τη βούλησή του να επιλύσει με διπλωματικά μέσα την κρίση αυτή.

    "Ένας από τους στόχους μας είναι να πείσουμε τον κόσμο πως ένα Ιράν με πυρηνικά όπλα θα είναι πολύ επικίνδυνο. Και το θέμα είναι πως θα το καταφέρουμε. Επιθυμούμε να το κάνουμε διπλωματικά, όμως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά", τόνισε ο Μπους.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνομιλίες Μπλερ-Μπους για Ιράν και Ιράκ

    [05] Κόσμος

    Από τη Γερουσία των ΗΠΑ

    Πρώτο "ναι" για τη μετανάστευση

    26/5/2006 10:40:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το νομοσχέδιο που επιφέρει αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ και επιτρέπει τη νομιμοποίηση χιλιάδων λαθρομεταναστών αλλά και την κατασκευή ενός φράχτη μήκους 600 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό, υπερψήφισε η αμερικανική Γερουσία. Με βάση το νομοσχέδιο οι λαθρομετανάστες που βρίσκονται στις ΗΠΑ για περισσότερα από πέντε χρόνια θα μπορέσουν να παραμείνουν στη χώρα και να αποκτήσουν την υπηκοότητα εφόσον πληρούν κάποιες προϋποθέσεις (όπως να πληρώσουν ένα πρόστιμο, να μάθουν αγγλικά και να καταβάλουν φόρους). Όσοι βρίσκονται στη χώρα περισσότερα από δύο χρόνια (αλλά δεν έχουν συμπληρώσει τα πέντε) θα πρέπει να φύγουν αλλά θα μπορούν να επιστρέψουν ως προσωρινοί εργάτες και θα τους δοθεί η ευκαιρία να αποκτήσουν την υπηκοότητα στο μέλλον.

    Ωστόσο, οι προϋποθέσεις αυτές δεν είναι βέβαιο ότι θα διατηρηθούν όταν το νομοσχέδιο παραπεμφθεί προς συζήτηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς οι συντηρητικοί στο Σώμα αυτό επιμένουν να μην υπάρξει καμία προϋπόθεση για την παραμονή των λαθρομεταναστών στη χώρα.

    Γι΄αυτό άλλωστε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών, Χάρι Ρέιντ, που είχε ταχθεί υπέρ της μεταρρύθμισης δήλωσε μετά την ψηφοφορία, "Κερδίσαμε μια μεγάλη μάχη αλλά όχι και τον πόλεμο".

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Έντουαρντ Κένεντι, δήλωσε χαρακτηριστικά "Το εύκολο μέρος της συζήτησης τελείωσε. Τώρα ακολουθεί το δύσκολο μέρος".

    Σήμερα υπολογίζεται ότι στις ΗΠΑ ζουν 11 με 12 εκατομμύρια λαθρομετανάστες, στην πλειοψηφία τους ισπανόφωνοι.

    [06] Κόσμος

    Στην Ουάσινγκτον ο Βρετανός πρωθυπουργός

    Συνομιλίες Μπλερ-Μπους για Ιράν και Ιράκ

    26/5/2006

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και η κατάσταση στο Ιράκ θα απασχολήσουν τις συνομιλίες, που θα έχει στη Ουάσινγκτον με τον Τζωρτζ Μπους, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ. Στην ατζέντα των επαφών θα βρίσκονται ακόμα η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στο Νταρφούρ του Σουδάν. Σε συνέντευξη που έδωσε στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, ο Τόνι Μπλερ δήλωσε: "δεν επιθυμούμε μια διαμάχη με το Ιράν", ωστόσο πρόσθεσε, ότι αν το Ιράν δεν σεβαστεί τις διεθνείς δεσμεύσεις του, η διεθνής κοινότητα, μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα ασχοληθεί με αυτό". "Η Τεχεράνη πιστεύει ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επιθυμούν να θέσουν στο στόχο τους το Ιράν. Δεν είναι αλήθεια, επιθυμούμε απλώς να σταματήσει να υποστηρίζει την τρομοκρατία και να σταματήσει να ανακατεύεται στα εσωτερικά μιας χώρας που τώρα κυβερνάται υπό διαιτησία του ΟΗΕ και με μια πολυεθνική δύναμη, που βρίσκεται εκεί κάτω με την υποστήριξη του ΟΗΕ", πρόσθεσε. Αναφερόμενος στο Ιράκ υποστήριξε, ότι η βία στη χώρα δεν οφείλεται στην διεθνή συμμαχία. "Είναι δυσάρεστο αλλά δεν είναι δικό μας λάθος. Είναι λάθος των ανθρώπων που το προκάλεσαν" σημείωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός. Όπως πρόσθεσε "υπάρχει τώρα μια δημοκρατική διαδικασία και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για οποιονδήποτε να συνεχίζεται η βία ή η τρομοκρατία". Μάλιστα, ο Τόνι Μπλερ εξέφρασε την ελπίδα να γίνει "το συντομότερο δυνατόν" η αποχώρηση των βρετανικών στρατευμάτων από το Ιράκ με βάση το οριστικό σχέδιο των ιρακινών αρχών.

    [07] Μ. Ανατολή

    Κατάπαυση ή δημοψήφισμα

    26/5/2006 7:07:00 πμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters

    Προθεσμία "δέκα ημερών στη Φάταχ και τη Χαμάς, προκείμενου να συμφωνήσουν σε ένα κοινό πολιτικό πρόγραμμα και να σταματήσουν τις εχθροπραξίες μεταξύ τους έδωσε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς. Σε αντίθετη περίπτωση, προειδοποίησε ότι θα θέσει σε δημοψήφισμα μέσα σε 40 ημέρες, πρόταση την οποία επεξεργάστηκαν στελέχη παλαιστινιακών οργανώσεων που κρατούνται στο Ισραήλ και προβλέπει μεταξύ άλλων τον τερματισμό των επιθέσεων στο Ισραήλ, το σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας και τη δημιουργία ενός παλαιστινακού κράτους στα εδάφη που κατέχει από το 1967 το Ισραήλ. Παράλληλα κάλεσε όλους τους Παλαιστίνιους "να μην προσφεύγουν στα όπλα" για να λύνουν τις διενέξεις τους και να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στη "μάχη" κατά του διαχωριστικού τείχους και του ισραηλινού εποικισμού.

    Απόπειρα πίεσης λέει η Χαμάς

    Η πρόταση του Μαχμούντ Αμπάς, για διοργάνωση δημοψηφίσματος, συνιστά "μια απόπειρα πίεσης", εκτίμησε από την πλευρά της η Χαμάς, θεωρώντας ότι έχει ως στόχο να επιβληθεί μια συγκεκριμένη άποψη και να θέσει πλαίσιο διαλόγου.

    Από την πλευρά του ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανίγια δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μεταξύ εκπροσώπων των παλαιστινιακών παρατάξεων για τη διευθέτηση της πολιτικο-οικονομικής κρίσης ότι η κυβέρνησή του δεν θα κάνει παραχωρήσεις ως προς τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, παρά την πολιορκία που έχει επιβληθεί στους Παλαιστίνιους από τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες.

    Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός καταδίκασε επίσης την προσφυγή στα όπλα και στη βία ανάμεσα στη Χαμάς και τη Φατάχ και απέκλεισε το ενδεχόμενο εμφυλίου πολέμου στα παλαιστινιακά εδάφη.

    Παράλληλα, επαναλαμβάνοντας ότι απορρίπτει το σχέδιο του ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Ολμερτ που προβλέπει τμηματική αποχώρηση από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την προσάρτηση των εδαφών στα οποία βρίσκονται οι κυριότεροι εβραϊκοί οικισμοί, κατήγγειλε ότι το ισραηλινό σχέδιο έχει ως στόχο να μετατρέψει τον "φράκτη ασφαλείας" σε μόνιμο σύνορο του παλαιστινιακού κράτους και να επιτύχει τη διατήρηση των μεγαλύτερων οικισμών.

    [08] Οικονομία

    Συγχώνευση Arcelor -Severstal

    Κολοσσός σιδηρουργίας

    26/5/2006 11:04:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Η ευρωπαϊκή σιδηρουργία Arcelor ανακοίνωσε σήμερα τη συγχώνευσή της με τη ρωσική Severstal, δημιουργώντας την πρώτη σε μέγεθος χαλυβουργία σε όλον τον κόσμο, με κύκλο εργασιών 46 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η συμφωνία προβλέπει τη μεταφορά από την Arcelor στη ρωσική εταιρεία του συνόλου των οικονομικών συμφερόντων και των δραστηριοτήτων της (περιλαμβανομένης και της Severstal Βορείου Αμερικής), όπως επίσης και τα ορυχεία σιδήρου και άνθρακος και τη συμμετοχή της στην ιταλική σιδηρουργία Lucchini". Σε αντάλλαγμα, ο πρόεδρος της Severstal, Αλεξέι Μορντάτσοφ, θα λάβει το 32% των μετοχών του νέου ομίλου και το αξίωμα του αναπληρωτή προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Arcelor, πρόεδρος της οποίας παραμένει ο Γκι Ντολέ.

    [09] Οικονομία

    Για καταστροφές του 2004

    Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ

    26/5/2006 10:46:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/5/2006 11:05:48 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Αποζημιώσεις ύψους 6.262.000 ευρω θα χορηγήσει σήμερα ο ΕΛΓΑ σε 9.200 παραγωγούς των οποίων η φυτική παραγωγή υπέστη ζημιές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα την περίοδο 12-15 Φεβρουάριου του 2004. Εν τω μεταξύ στα 92.000.000 ευρώ υπολογίζονται οι ζημίες που υπέστη ο πτηνοτροφικός κλάδος λόγω της γρίπης των πουλερικών και χθες Πέμπτη το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, απέστειλε το σχετικό πρόγραμμα αποζημιώσεων προς έγκριση στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ.

    [10] Μπάσκετ

    ΝΒΑ: Ισοφάρισαν τα "πιστόνια"

    26/5/2006 11:36:00 πμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Όλα ίσια στους τελικούς της Ανατολής, μετά και το δεύτερο παιχνίδι ανάμεσα στους Πίστονς και τους Χιτ. Η ομάδα του Ντιτρόιτ επικράτησε στην δεύτερη αναμέτρηση του Μαϊάμι με 92-88 εντός έδρας και ισοφάρισε σε 1-1 τη σειρά. Το παιχνίδι ήταν συγκλονιστικό και μάλιστα το Μαϊάμι παραλίγο να "σπάσουν" την έδρα, όταν με τρίποντο του Ουέιντ πλησίασαν αρκετά. Όμως ο Μπίλαπς ήταν ψύχραιμος στις βολές και έδωσε τη νίκη στην ομάδα του. Κορυφαίος για τους Πίστονς ο Πρινς με 24 πόντους και 11 ριμπάουντ και τον ακολούθησε ο Χάμιλτον με 22 πόντους. Από την πλευρά των Χιτ ο Ντουέιν Ουέντι πέτυχε 32 πόντους και μάζεψε 7 ριμπάουντ και ο Σακίλ Ο Νιλ με 21 πόντους. Οι επόμενοι δύο αγώνες της σειρά θα γίνουν στο Μαϊάμι. Συνοπτικά σε αναμέτρηση που έγινε τα ξημερώματα για τα τελικά της Ανατολικής περιφέρειας, σημειώθηκε το εξής αποτέλεσμα:

    Ντιτρόιτ-Μαϊάμι 92-88

    (Οι δύο ομάδες είναι ισόπαλες στη σειρά των τελικών με σκορ 1-1)


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 26 May 2006 - 8:50:43 UTC