Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-05-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διασφάλιση των δικαιωμάτων
  • [02] Βολές Παπανδρέου
  • [03] Επίσκεψη Παυλόπουλου στην Κίνα
  • [04] Πολύδωρας εφ’ όλης της ύλης
  • [05] Στη δημοσιότητα τα "Πόθεν Έσχες" των πολιτικών
  • [06] Γιακουμάτος: "Θα αρθούν οι αδικίες στο ΕΚΑΣ"
  • [07] Κατά της εκμετάλλευσης των γυναικών
  • [08] Ασφαλής η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου
  • [09] Κανένας φόβος για το νερό
  • [10] Η επέτειος της ’λωσης
  • [11] Καταστροφή και απόγνωση
  • [12] Αυστηρές κυρώσεις
  • [13] Στο ’ουσβιτς ο Ποντίφικας
  • [14] Αιματηρά επεισόδια στο Αφγανιστάν
  • [15] Επανεξελέγη ο Ουρίμπε στην Κολομβία
  • [16] Φονική έκρηξη στο Ιράκ
  • [17] Αμετακίνητη η Τεχεράνη
  • [18] Βήμα προσέγγισης
  • [19] Ξεπέρασαν τις προσδοκίες
  • [20] Διάψευση Παπαδόπουλου
  • [21] Αποχώρησε ο Γούμενος
  • [22] Κορυφαίος χρόνος για Ξιανγκ
  • [23] Στη ΝΕΤ το φιλικό Βραζιλία-Ελβετία
  • [24] Στους "ρεντς" έως το 2010 ο Μπενίτεθ
  • [25] Εγκαίνια για το Σπορ+
  • [26] Επιρροές στην Τέχνη
  • [27] Ξεκίνημα για το ΣΠΟΡ+
  • [28] Έκδοση ηλεκτρονικής κάρτας υγείας
  • [29] Στόχος η μείωση των ανήλικων καπνιστών
  • [30] Χρυσάφι στα πόδια των "τρικολόρ"

    [01] Πολιτική

    Στο επίκεντρο οι σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας

    Διασφάλιση των δικαιωμάτων

    29/5/2006 12:09:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/5/2006 3:34:28 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    "Η Ελλάδα δεν κάνει επιθετικές κινήσεις αλλά θα διασφαλίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο", τόνισε ο Υπουργός Εθνικής ’μυνας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μιλώντας στην εκπομπή της ΝΕΤ "Πρώτη Γραμμή", επισημαίνοντας ότι κανείς δεν πρέπει "να μας θεώρει προβλέψιμους". Σχετικά με την πρόταση του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας για προσφυγή στην Χάγη, για όλες τις ελληνοτουρκικές διαφορές, ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε ότι δεν αποκλείεται η προσφυγή, υπογραμμίζοντας ότι για να πάει κανείς στο Διεθνές Δικαστήριο θα πρέπει να έχει προσδιορίσει απολύτως τα χωρικά του ύδατα. Εξάλλου, όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπως έχουν διαμορφωθεί μετά και τη σύγκρουση των F-16, εξετάστηκε στη συνάντηση που είχαν επί 90 λεπτά στο Μέγαρο Μαξίμου, το πρωί της Δευτέρας, ο Πρωθυπουργός με την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη . Επιπλέον, η υπουργός ενημέρωσε τον Κώστα Καραμανλή και για τις συζητήσεις που είχε με τους Ευρωπαίους ομολόγους της στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, που συνήλθε στην Βιέννη.

    "Να μην μας θεωρούν προβλέψιμους"

    Στην πρώτη του συνέντευξη μετά το πρόσφατο συμβάν στο Αιγαίο, ο υπουργός Εθνικής ’μυνας έστειλε σαφέστατο μήνυμα στην ’γκυρα.

    Μιλώντας στην εκπομπή "Πρώτη Γραμμή" της ΝΕΤ, τόνισε χαρακτηριστικά ότι η Τουρκία δεν θα πρέπει να θεωρεί προβλέψιμες τις κινήσεις μας.

    Ο κ. Μεϊμαράκης αναφέρθηκε και στη διαδικασία διάσωσης του Τούρκου πιλότου, αποκαλύπτοντας ότι το αμερικανικό αεροπλανοφόρο "Εντερπράιζ", που έπλεε στην ευρύτερη περιοχή, προσφέρθηκε να βοηθήσει στην διαδικασία διάσωσης, κάτι που αρνηθήκαμε διακριτικά.

    Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής ’μυνας, η Κυβέρνηση διαχειρίστηκε με τον καλύτερο τρόπο την κρίση και υπερασπίστηκε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα .

    "Ενδιαφέροντα σημεία"

    Κύκλο συζητήσεων έχει ανοίξει η πρόταση του κ. Στεφανόπουλου, σχετικά με την στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί στα ελληνοτουρκικά.

    Η κ. Μπακογιάννη, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση που διατύπωσε ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε ότι η ελληνική πολιτική είναι σταθερή και ότι υπάρχουν ενδιαφέροντα σημεία στην πρόταση.

    "Το θέμα της εξωτερικής πολιτικής είναι σύνθετο, μην με καλείτε να απαντήσω απλουστευτικά στην λογική του άσπρου-μαύρου", πρόσθεσε η υπουργός.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, χαιρέτισε χθες την πρόταση του τέως προέδρου της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, και πως η ΝΔ θα πρέπει να ακούσει τη φωνή του.

    Την υποστήριξή του στην πρόταση του κ. Στεφανόπουλου εξέφρασε και ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, ενώ προβληματισμό εξέφρασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, το κόμμα του οποίου κατέθεσε προσφυγή κατά της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου.

    Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση Στεφανόπουλου, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, τόνισε ότι η στρατηγική της κυβέρνησης παραμένει σταθερή και δεν πρέπει να αλλάξει, αλλά πρόσθεσε ότι ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας θέτει έναν προβληματισμό και θα πρέπει να εξεταστούν όλες οι ενέργειες.

    Η δυνατότητα παραπομπής των εκκρεμών προβλημάτων στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης προβλέπεται, πάντως, και στο διαπραγματευτικό πλαίσιο το όποιο έχει αποδεχθεί η Τουρκία κατά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της με την Ε.Ε. και, σε συνδυασμό με τις σχέσεις καλής γειτονίας, αποτελούν προαπαιτούμενο επί του όποιου κρίνεται η ενταξιακή πορεία της.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Η Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της"

    Προειδοποιήσεις προς την Αγκυρα

    [02] Πολιτική

    Βολές Παπανδρέου

    29/5/2006 4:06:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/5/2006 5:49:49 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κώστα Καραμανλή, εξαπέλυσε τη Δευτέρα από τη Νεστάνη της Αρκαδίας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ολοκληρώνοντας τη διήμερη επίσκεψή του στο νομό. Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Παπανδρέου κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό πως αθέτησε τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και άφησε τους αγρότες στην τύχη τους. Προτού ακούσει τα προβλήματα των κατοίκων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε μια σύντομη ομιλία και τόνισε ότι η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες για ανάπτυξη και ευημερία σε όλους τους τομείς. Αυτό, όμως, για να γίνει χρειάζεται μια κυβέρνηση, που όχι μόνο θα έχει όραμα, αλλά θα γνωρίζει τι γίνεται διεθνώς και θα έχει τη βούληση και το σχέδιο αυτό να το κάνει πράξη, τόνισε ο ίδιος. Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Θόδωρος Ρουσόπουλος, σχετικά με την ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην Τρίπολη, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Πλέον, όλοι οι πολίτες αντιλαμβάνονται τις αιτίες που οδηγούν τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στην πόλωση και το μηδενισμό. Αυτό που δεν κατανοεί ο κ. Παπανδρέου είναι ότι, ακολουθώντας αυτό τον κατηφορικό δρόμο, δεν μπορεί να αποκρύψει αυτές τις αιτίες".

    "Εγκατάλειψη του αγρότη"

    Δυστυχώς, σημείωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αυτό που έχει ζήσει ο Έλληνας αγρότης τα δύο τελευταία χρόνια είναι μόνο η εγκατάλειψη και πρόσθεσε ότι παρά τα μεγάλα προεκλογικά λόγια του κ. Κ. Καραμανλή, παρά τις υποσχέσεις, ο αγρότης έχει σήμερα εγκαταλειφθεί.

    Το κόστος έχει φτάσει πολύ ψηλά από το πετρέλαιο που ανέβηκε στην Ελλάδα πολύ περισσότερο από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το κόστος των λιπασμάτων και των φαρμάκων, συμπλήρωσε.

    Στόχος του ΠΑΣΟΚ, είπε ο κ. Παπανδρέου, είναι να δώσει προοπτική στην ελληνική επαρχία, στηρίζοντας το αγροτικό επάγγελμα με την στενή συνεργασία κοντά στον αγρότη, με υπηρεσίες, με ανάπτυξη της Αυτοδιοίκησης, με υποστήριξη των Συνεταιρισμών και με την παροχή δυνατοτήτων για σύγχρονες υποδομές.

    Στη συνέχεια, άκουσε τα προβλήματα των αγροτών, όπως για τα πανωτόκια που πληρώνουν στην Αγροτική Τράπεζα, τις ελληνοποιήσεις εισαγόμενων προϊόντων, έλλειψη υποδομών κ.ά. Με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει καμία προοπτική για τον αγροτικό κόσμο, είπαν στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ οι αγρότες της Νεστάνης.

    Το απόγευμα, ο κ. Παπανδρέου μεταβαίνει στη Σόφια, όπου θα μιλήσει στο δείπνο των ηγετών των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων, στο πλαίσιο του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δριμεία κριτική Παπανδρέου

    [03] Πολιτική

    Επίσκεψη Παυλόπουλου στην Κίνα

    29/5/2006 8:29:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: NET, Yπουργείο Εσωτερικών

    Με επισκέψεις στις υπό κατασκευή Ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο Πεκίνο καθώς και στη Σαγκάη και την επαρχία Σιαν -όπου υπάρχει ο περίφημος σινικός στρατός από τερακότα- συνεχίζει την περιοδεία του στην Κίνα, ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος. Ο κ. Παυλόπουλος διαπίστωσε ότι έως το καλοκαίρι του 2007 θα είναι έτοιμο το Ολυμπιακό Στάδιο της κινεζικής πρωτεύουσας που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 σημειώνοντας ότι ο σχεδιασμός των εγκαταστάσεων και η ταχύτητα ολοκλήρωσής τους αφήνουν εξαιρετικές εντυπώσεις. "Όλα δείχνουν ότι το Πεκίνο θα οργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 κατά τρόπο αντάξιο προς το Ολυμπιακό ιδεώδες αλλά και σύμφωνο με τη μεγάλη παράδοση του Κινέζικου πολιτισμού", δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε: "Βλέποντας μια τέτοια προετοιμασία και διαπιστώνοντας προς αυτή την κατεύθυνση τις δυνατότητες μιας μεγάλης χώρας όπως είναι η Κίνα, έχω χρέος να γυρίσω πίσω στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και να τονίσω, για μια ακόμη φορά, πόσο μεγάλο ήταν το επίτευγμα της Χώρας και του Λαού μας, και σε επίπεδο προετοιμασίας και σε επίπεδο άψογης τέλεσης των αγώνων. Πόσο μάλλον όταν οι ίδιοι οι Κινέζοι αρμόδιοι συνομολογούν ότι έχουν σήμερα ως βασικό πρότυπο εκείνο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Υπογραφή σημαντικών συμφωνιών

    [04] Πολιτική

    Πολύδωρας εφ όλης της ύλης

    29/5/2006 6:32:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: NET

    Πλήρη κάλυψη στον προκάτοχό του, Γιώργο Βουλγαράκη, και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Αναστάση Παπαληγούρα, για τα στοιχεία που είχαν δώσει στη δημοσιότητα, σχετικά με το θέμα της απαγωγής Πακιστανών παρείχε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βύρων Πολύδωρας, σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε τη Δευτέρα. Αναφερόμενος στην υπόθεση, ο κ. Πολύδωρας είπε ότι οι υπάλληλοι της ΕΥΠ, τα ονόματα των οποίων ενεπλάκησαν στις απαγωγές, ενδέχεται να καταθέσουν μηνύσεις εναντίον τους, για ψευδομαρτυρία, ενώ τόνισε ότι σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι εμπλέκεται η ΕΥΠ θα παραιτηθεί από υπουργός. Ερωτηθείς σχετικά με το περιεχόμενο δημοσιεύματος κυριακάτικης εφημερίδας, που έκανε λόγο για επικείμενες συλλήψεις τρομοκρατών δεύτερης γενιάς, ο κ. Πολύδωρας είπε ότι αργά η γρήγορα θα υπάρξουν εξελίξεις αφήνοντας ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο συλλήψεων. Επίσης, αναφέρθηκε στην Αγροφυλακή, για την οποία είπε ότι το ζήτημα βρίσκεται στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές πλευρές του θέματος και κατόπιν θα πάει στη Βουλή για να μπει στη διαδικασία της ψήφισης.

    [05] Πολιτική

    Για το οικονομικό έτος 2004

    Στη δημοσιότητα τα "Πόθεν Έσχες" των πολιτικών

    29/5/2006 3:47:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/5/2006 4:31:10 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Δόθηκαν, τη Δευτέρα, στη δημοσιότητα τα "Πόθεν Έσχες" όλων των βουλευτών για το οικονομικό έτος 2004. Ο έλεγχος, που διενεργήθηκε, αφορούσε συνολικά 524 περιπτώσεις πρώην και νυν βουλευτών, ευρωβουλευτών, υπουργών και υπευθύνων των οικονομικών υποθέσεων των κομμάτων, ενώ όπως τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων και Γ αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Τραγάκης, οι πολιτικοί κατέθεσαν και το έντυπο Ε9 με αποτέλεσμα η Βουλή να έχει ένα "μίνι-κτηματολόγιο" των παραπάνω, ενώ δε διαπιστώθηκε καμία παράβαση. Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η καταγραφή όλων των μετοχών, που κατέχουν οι πολιτικοί από το παρελθόν, καθώς απαγορεύεται πλέον με νόμο να αγοράσουν νέες. Όσον αφορά τα "Πόθεν Έσχες" των τεσσάρων πολιτικών αρχηγών και του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν εμφανίζουν ουσιώδεις αλλαγές, ενώ τη μεγαλύτερη περιουσία εμφανίζονται να έχουν ο Κώστας Καραμανλής και ο Αλέκος Αλαβάνος και τη μικρότερη η Αλέκα Παπαρήγα.

    Οι περιουσίες των πολιτικών αρχηγών

    Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, δήλωσε εισόδημα από βουλευτική αποζημίωση 91.628 ευρώ και 16.475 ευρώ από άλλες πηγές. Επίσης, είναι κάτοχος δύο ακινήτων στη Θεσσαλονίκη, τριών στις Σέρρες και δύο στις Κυκλάδες, έχει την ψιλή κυριότητα σε τρία ακίνητα στην Αττική, ενώ διαθέτει ένα αυτοκίνητο και ένα πλωτό.

    Ακόμη, κατέχει 23.120 μετοχές της ΑΚΕΤΕ ΑΕ (από δωρεά), ομόλογα Ευρ. Τράπεζας Επενδύσεων αξίας 141.200 δολαρίων, ομόλογα της ΕΤΒΑ αξίας 70.000 ευρώ και 41.302 μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων της Τράπεζας Πειραιώς αξίας 58.251 ευρώ.

    Σύμφωνα με το "Πόθεν Έσχες", ο Πρωθυπουργός εκποίησε ομόλογα Ευρ. Τράπεζας Επενδύσεων αξίας 93.663 ευρώ, ομόλογα ΕΤΒΑ αξίας 68.000 ευρώ και μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων της Τράπεζας Πειραιώς συνολικής αξίας 72.416 ευρώ.

    Οι καταθέσεις του Πρωθυπουργού σε τράπεζες από εισοδήματα:

    2.057 ευρώ στην ’λφα Μπανκ 6.403 ευρώ στην ΕΤΕ 44 ευρώ στην Εμπορική 7.223 δολάρια στην ’λφα Μπανκ 1.242 ευρώ στην ’λφα Μπανκ 509 βρετανικές λίρες στην ’λφα Μπανκ 57.698 ευρώ στην ’λφα Μπανκ (κοινός με Αλίκη Καραμανλή) 3.521 δολάρια ΗΠΑ στην ’λφα Μπανκ (κοινός με Αλίκη Καραμανλή) 12.707.863 δολάρια ΗΠΑ στην HSBC (κοινός με Αλέκο & Αλίκη Καραμανλή) 100.285 ευρώ στην HSBC (κοινός με Αλέκο & Αλίκη Καραμανλή). 816 ευρώ στην Τράπεζας Πειραιώς (κοινός με Αλέκο & Αλίκη Καραμανλή).

    Η σύζυγος του πρωθυπουργού, Νατάσσα Παζαΐτη-Καραμανλή, δήλωσε εισόδημα 8.475 ευρώ, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων της ’λφα Μπανκ αξίας 17.754 ευρώ και το 50% του σκάφους αναψυχής (με τον Κ. Καραμανλή).

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, δήλωσε εισόδημα από βουλευτική αποζημίωση 101.733 ευρώ και 2.110 ευρώ από άλλα εισοδήματα. Είναι κάτοχος ενός οικοπέδου στο Καστρί 640 τμ (εξ ημισείας με τη σύζυγό του) και ενός αυτοκινήτου 2000 κε, ενώ είχε τραπεζική κατάθεση 16.041 ευρώ στην ΕΤΕ και 1.954 ευρώ στην ’λφα Μπανκ.

    Η σύζυγος του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ’ντα Παπαπάνου, δήλωσε εισόδημα 54.657 ευρώ, ένα διαμέρισμα στην Πάτρα, μία κατοικία (εξ ημισείας με αδελφή της) και ένα αυτοκίνητο 1400 κε. Επίσης, είχε 30.966 ευρώ στην Εμπορική Τράπεζα και μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων της ’λφα Τράπεζας με αξία κτήσης 228.000 ευρώ.

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, δήλωσε εισόδημα από βουλευτική αποζημίωση 77.737 ευρώ (το οποίο διέθεσε στο ταμείο της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος) και από άλλες πηγές 25.557 ευρώ. Επίσης, διαθέτει εξ αδιαιρέτου με τη θυγατέρα της ένα ακίνητο στην Αθήνα, ενώ είχε κατάθεση 40 ευρώ στην ΕΤΕ.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, δήλωσε εισόδημα από βουλευτική αποζημίωση 76.595 ευρώ και από άλλες πηγές 64.343 ευρώ, ενώ από τα εισοδήματα αυτά, 14.000 ευρώ δόθηκαν ως ενίσχυση στο κόμμα. Μαζί με τη σύζυγό του, Αικατερίνη Χαραλαμπάκη, κατέχει τέσσερα ακίνητα στην Αττική, πέντε στις Κυκλάδες, πέντε στα Χανιά, ένα στο Ηράκλειο και ένα στις Βρυξέλλες, ενώ έχει μετοχές σε διάφορες τράπεζες και μαζί με τη σύζυγο του τρία αυτοκίνητα. Ο κ. Αλαβάνος δήλωσε καταθέσεις 217.900 ευρώ στην ΕΤΕ, 208.800 ευρώ στην KBC και 341 βρετανικών λιρών στην KBC και η σύζυγός του δήλωσε κατάθεση 54.000 ευρώ στην ΑΤΕ.

    Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, έλαβε ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αποζημίωση 15.191 ευρώ και δήλωσε 59.626 ευρώ από άλλες πηγές. Στην κατοχή του έχει δύο διαμερίσματα από γονική παροχή στην Αθήνα, τρεις οικίες στα Ιωάννινα, είχε κατάθεση 22.671 ευρώ στην ΕΤΕ, ενώ δήλωσε τρία αυτοκίνητα. Η σύζυγός του, Μαρία Πάνου, δήλωσε 28.861 ευρώ από εισοδήματα και είχε την επικαρπία σε ένα προικώο διαμέρισμα στο Παλαιό Ψυχικό και το 50% ενός προικώου καταστήματος 700 τμ.

    Σχετικά Links:

    Δείτε αναλυτικά τα "Πόθεν Έσχες" των πολιτικών

    [06] Κοινωνία

    Γιακουμάτος: "Θα αρθούν οι αδικίες στο ΕΚΑΣ"

    29/5/2006 7:02:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Επίσκεψη στο ΙΚΑ ’νω Λιοσίων πραγματοποίησε, τη Δευτέρα, ο υφυπουργός Απασχόλησης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, συνοδευόμενος από τον υποδιοικητή του ΙΚΑ, ’γγελο Μοσχονά, προκειμένου να δει από κοντά τα προβλήματα και τις ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Γιακουμάτος αναφέρθηκε στις περιπτώσεις συνταξιούχων, που δεν παίρνουν το ΕΚΑΣ για λίγα ευρώ, λέγοντας ότι το Υπουργείο Απασχόλησης θα εξετάσει το ενδεχόμενο να ξαναδοθεί το επίδομα στους παραπάνω προκειμένου να αρθούν οι αδικίες. Ο Υφυπουργός συνομίλησε με τους κατοίκους της περιοχής, άκουσε τα προβλήματα και τις προτάσεις τους και τόνισε ότι έχουν δρομολογηθεί προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων για τη διευκόλυνση των ασφαλισμένων. Επίσης, το Υπουργείο Απασχόλησης σχεδιάζει στο κτήριο του ΙΚΑ να στεγαστούν ο ΟΑΕΔ, η Εργατική Εστία και η Εργατική Κατοικία για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

    [07] Κοινωνία

    Κατά της εκμετάλλευσης των γυναικών

    29/5/2006 5:24:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί οκταμελής αντιπροσωπεία της επιτροπής για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και την Ισότητα των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σκοπός της επίσκεψης είναι να αξιολογηθούν τα μέτρα που παίρνει η χώρα μας για την προστασία των μεταναστριών και την καταπολέμηση του εμπορίου των γυναικών για σεξουαλική εκμετάλλευση. Σήμερα, πρώτη ημέρα της επίσκεψης, η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τους υπουργούς Δημοσίας Τάξης και Δικαιοσύνης. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν και οι Ελληνίδες Ευρωβουλευτές Ρόδη Κράτσα, Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου και Κατερίνα Μπατζελή.

    "Όχι στη βία και την ανισότητα"

    Kατά τη συνάντηση, ο υπουργός Δικαιοσύνης, τόνισε ότι η βία μέσα στην οικογένεια, το εμπόριο ανθρώπων, η σεξουαλική εκμετάλλευση, είναι ειδεχθή φαινόμενα των καιρών, με θύματα - κυρίως - τις γυναίκες.

    Όπως σημείωσε ο Αν. Παπαληγούρας, είναι μια πραγματικότητα που δίκαια προβληματίζει το Ευρωκοινοβούλιο, και ιδιαίτερα βέβαια ευαισθητοποιεί τις γυναίκες που είναι μέλη του.

    Με τα συγκεκριμένα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση, "συμμετέχουμε στην κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια για έναν κόσμο στον οποίο οι γυναίκες δεν θα πέφτουν θύματα βίας, εκμετάλλευσης ή ανισότητας - έναν κόσμο στον οποίο τα ανθρώπινα δικαιώματα θα γίνονται σεβαστά χωρίς διακρίσεις και χωρίς παρεκκλίσεις", τόνισε ο υπουργός.

    "Η αντιπροσωπεία πραγματοποιεί αυτή την επίσκεψη ώστε να αξιολογήσει τα μέτρα που παίρνει η Ελλάδα για την προστασία των μεταναστριών και την καταπολέμηση του εμπορίου των γυναικών για σεξουαλική εκμετάλλευση", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δημοσίας Τάξης Βύρων Πολύδωρας.

    [08] Κοινωνία

    Ασφαλής η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου

    29/5/2006 3:02:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/5/2006 5:19:09 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Σε περαιτέρω έλεγχο των ευπαθών σημείων της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου αναμένεται να προχωρήσει το ΥΠΕΧΩΔΕ. Όπως δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, για το σκοπό αυτό θα κληθούν να συνεργαστούν οι κατασκευαστές του έργου με τους εμπειρογνώμονες της επιτροπής που διερεύνησε τα αίτια της πυρκαγιάς σε ένα από τα καλώδια της γέφυρας τον Ιανουάριο του 2005. Ο Υπουργός πάντως τόνισε πως δεν τίθεται θέμα ασφάλειας και ούτε η αρμόδια επιτροπή έχει θέσει κάτι τέτοιο.

    Αφορμή για την παρέμβαση του κ. Σουφλιά, στάθηκε η δημοσίευση του πορίσματος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Πολυτεχνείου, στην εφημερίδα "Βήμα της Κυριακής", σύμφωνα με το οποίο η πυρκαγιά που ξέσπασε σε καλώδιο της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου στις αρχές του 2005 οφειλόταν σε αστοχία υλικού και όχι σε πλήγμα από κεραυνό.

    Από την πλευρά της, η κατασκευάστρια εταιρεία "Γέφυρα ΑΕ" με ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει απαράδεκτες, αβάσιμες και λανθασμένες τις αιτιάσεις που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα "Βήμα" και επιμένει στα αίτια που είχαν αποδοθεί τότε για το συμβάν.

    Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, τεχνικές και επιστημονικές έρευνες με την συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων σε Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο, οι οποίες διεξήχθησαν κάτω από συνθήκες πλήρους διαφάνειας με την συνεχή παρακολούθηση των ελληνικών αρχών, κατέδειξαν ως αιτία της φθοράς τα κεραυνικά φαινόμενα.

    Τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με την ασφάλεια της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, έδωσε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και ο γενικός γραμματέας συγχρηματοδοτούμενων έργων, Αθανάσιος Κουλουμπής, επικαλούμενος και το πόρισμα αλλά και τον ίδιο τον πρόεδρο της Επιτροπής καθηγητή κ. Κορωναίο.

    [09] Κοινωνία

    Υποστηρίζει η ΕΥΔΑΠ

    Κανένας φόβος για το νερό

    29/5/2006 10:48:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/5/2006 2:30:23 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Στις περισσότερες περιοχές της χώρας το πόσιμο νερό είναι καλό και πληροί τις κοινοτικές προδιαγραφές. Αυτό υποστήριξαν σήμερα ΕΥΔΑΠ και ειδικοί, απατώντας στα όσα ειπώθηκαν σε την Κυριακή,σε επιστημονική ημερίδα που παρουσιάστηκαν μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες, το νερό περιέχει βλαβερές για τον άνθρωπο χημικές ουσίες. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, τονίζοντας πως η ΕΥΔΑΠ τον βεβαίωσε ότι το νερό είναι απόλυτα εντάξει.

    Μόλυβδος, αμίαντος, χλωροφόρμιο, καρκινογόνοι υδρογονάνθρακες, ζιζανιοκτόνα και άλλες χημικές ουσίες, περιέχονται στο νερό της βρύσης, που πίνουμε σε όλη την Ελλάδα, υποστήριξε στην διάρκεια ημερίδας την Κυριακή, η Πανελλήνια Ένωση Ιατρών Δημόσιας Υγείας.

    Μάλιστα συνδύασε το γεγονός ύπαρξης βλαβερών ουσιών με την μεγάλη αύξηση ασθενειών, όπως τα καρδιαγγειακά, ο καρκίνος, η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης, και οφείλονται κυρίως στο νερό, αλλά και στο σύγχρονο τρόπο διατροφής.

    Τα αιτία οι γιατρί της Ένωσης τα απέδωσαν στη μέθοδο απολύμανσης του νερού με υπερχλωριώσεις.

    Πάντως, ο πρόεδρος της Ένωσης ξεκαθάρισε ότι στόχος της έρευνας δεν είναι να δημιουργηθεί κλίμα πανικού, αλλά να υπάρξει κινητοποίηση, ώστε ο καθαρισμός του να γίνεται με υγιή τρόπο.

    [10] Κοινωνία

    Η επέτειος της ’λωσης

    29/5/2006 9:22:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Στον Ναό της Αγίας Σοφίας στην συμπρωτεύουσα τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθίμου, για την επέτειο της ’λωσης της Κωνσταντινούπολης πριν από 553 χρόνια. Εκδηλώσεις μνήμης για τα χιλιάδες θύματα πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Την ίδια τακτική ακολουθεί μόνιμα η Τουρκία επισήμανε ο Στέλιος Παπαθεμελής, ενώ ο βουλευτής της Ν.Δ Σταύρος Καλαφάτης, υπογράμμισε το διαχρονικό μήνυμα που δίνουν τα γεγονότα της 29ης Μαϊου του 1453.

    [11] Κόσμος

    Από το σεισμό των 6,3 Ρίχτερ στην Ινδονησία

    Καταστροφή και απόγνωση

    29/5/2006 7:34:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/5/2006 1:29:36 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: BBC- ΑΠΕ- ΝΕΤ

    Στους 5115 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών τους από τον καταστροφικό σεισμό των 6,3 Ρίχτερ, που συγκλόνισε το Σάββατο την Ιάβα της Ινδονησίας, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του υπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων. Επίσης, υπολογίζεται, ότι 20.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ενώ σε 200.000 υπολογίζονται οι άστεγοι. Στο μεταξύ, πολλοί άνθρωποι βρίσκονται παγιδευμένοι στα ερείπια, ωστόσο, όπως αναφέρουν τα σωστικά συνεργεία, όσο περνούν οι ώρες τόσο λιγοστεύουν οι πιθανότητες να ανασυρθούν ζωντανοί. Ήδη ξεκίνησε η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα και στήνονται υπαίθριες κλινικές προκειμένου να βοηθηθεί το έργο των νοσοκομείων. Παρολαυτά, όπως αναφέρουν τα διεθνή πρακτορεία η διανομή της δεν προχωρά με γοργούς ρυθμούς, ενώ την κατάσταση δυσκολεύει ακόμη περισσότερο η πολλή βροχή, που πέφτει από αργά το βράδυ της Κυριακής.

    Φοβίζει το Μεράπι

    Οι μετασεισμοί συνεχίζονται και έχουν καταγράφει περισσότεροι από 500 με μεγαλύτερο έναν της τάξεως των 5,2 Ρίχτερ.

    Πολύ έντονη, όμως, είναι η ανησυχία για έξαρση της δραστηριότητας -ή και έκρηξη- του παρακείμενου ηφαιστείου Μεράπι, το οποίο εδώ και μερικές εβδομάδες παρουσιάζει έντονη και ανησυχητική δραστηριότητα που συνοδεύεται από έκλυση μεγάλων ποσοτήτων λάβας.

    Να σημειώσουμε, ακόμα, ότι ο σεισμός προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές στον παγκοσμίως γνωστό Πραμπανάν, τον ομορφότερο ινδουιστικό ναό της Ινδονησίας, που χρονολογείται από τον 9ο αιώνα και δέχεται κάθε χρόνο περίπου ένα εκατομμύριο επισκέπτες.

    Εν τω μεταξύ, οι υπηρεσίες του ΟΗΕ και του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού συνέρχονται σήμερα το απόγευμα της Γενεύη για να οργανώσουν επιχείρηση αρωγής.

    Ήδη όπως διευκρίνισε η Ελίζαμπεθ Μπιρς, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, ο Οργανισμός έχει αποστείλει ομάδα ειδικών για αποτίμηση της καταστροφής και των αναγκών του πληγέντος πληθυσμού.

    Διακόσιοι χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ερυθρού Σταυρού.

    Παράλληλα το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ έχει αρχίσει να διανέμει τρόφιμα. Οι τριάντα πρώτοι τόνοι τροφίμων που έχουν ήδη παραδοθεί αρκούν για την κάλυψη των αναγκών 20.000 ατόμων για επτά ημέρες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Χάος στην Ινδονησία

    [12] Κόσμος

    Σε πτηνοτροφικές μονάδες της Ρουμανίας

    Αυστηρές κυρώσεις

    29/5/2006 8:58:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πρόστιμα και αυστηρές κυρώσεις θα επιβληθούν σε πτηνοτροφικές μονάδες της Ρουμανίας, που δεν πληρούν τις απαραίτητες συνθήκες βιο-ασφάλειας, καθώς οι έλεγχοι έδειξαν ότι 162 μονάδες σε 15 επαρχίες υπέπεσαν σε σοβαρές παραβιάσεις. Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Καλίν Ποπέσκου Ταριτσεάνου ζήτησε από τις αρμόδιες αρχές να ενταθούν οι έλεγχοι στις μονάδες αλλά και να ελεγχθεί ο τρόπος που λειτουργούν τα τμήματα της υπηρεσίας κτηνιατρικής-υγιεινής ως προς αυτή την κατεύθυνση. Τις επόμενες εβδομάδες, η Υπηρεσία Κτηνιατρικής Υγιεινής και η Αρχή Προστασίας Καταναλωτή θα ελέγξουν ψυγεία στα οποία συντηρούνται τα κατεψυγμένα εισαγόμενα κοτόπουλα για να δουν αν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής. Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας της Ρουμανίας, οι επιβεβαιωμένες εστίες τις νόσου έφθασαν τις 115 σε 15 επαρχίες και στο Βουκουρέστι. Οι περισσότερες εστίες βρίσκονται στις περιοχές, Μπρασόφ (32), Πράχοβα (33) και Μπακάου (11).

    [13] Κόσμος

    Προσκυνηματική επίσκεψη στον τόπο του μαρτυρίου

    Στο ’ουσβιτς ο Ποντίφικας

    29/5/2006 7:54:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: BBC, NET,

    Έντονα συναισθηματικά φορτισμένη ήταν η προσκυνηματική επίσκεψη, που πραγματοποίησε την Κυριακή στο ’ουσβιτς, ο Πάπας Βενέδικτος ΧVΙ, ολοκληρώνοντας την τετραήμερη επίσκεψή του στην Πολωνία. Αποκαλώντας τον εαυτό του "γιο του γερμανικού λαού" και μιλώντας στα ιταλικά, ο Ποντίφικας απευθύνθηκε προς το Θεό λέγοντας: "Σε έναν χώρο σαν αυτόν οι λέξεις αποτυγχάνουν. Στο τέλος μπορεί μόνο να απομείνει μια τρομακτική σιγή, μια σιωπή που είναι οδυνηρή, μια κραυγή προς τον Θεό: Γιατί Κύριε παραμένεις σιωπηλός; Πώς μπόρεσες να αντέξεις όλο αυτό;". Ο ίδιος είπε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να μιλήσει σε αυτό τον "τόπο της φρίκης" ένας Γερμανός πολίτης, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η μόνη φορά που μίλησε δημόσια στη μητρική του γλώσσα ήταν όταν είπε μία σύντομη προσευχή φτάνοντας στα ερείπια των κρεματορίων του Μπίρκεναου.

    "Δε θα μπορούσα να μην έρθω εδώ!"

    Στην ομιλία του, που απηύθυνε με τρεμάμενη φωνή, χρησιμοποίησε αποσπάσματα αποκλειστικά από την Παλαιά Διαθήκη, το ιερό βιβλίο, που είναι κοινό για Εβραίους και Χριστιανούς, ενώ ο ίδιος διέσχισε την πύλη του στρατοπέδου συγκέντρωσης περπατώντας μόνος.

    Η επίσκεψη του Πάπα έγινε υπό βροχή, ενώ όταν σταμάτησε μπροστά από το μνημείο με τις 22 πλάκες, στη μνήμη των ανθρώπων ισάριθμων εθνικοτήτων, που θανατώθηκαν στο Μπίρκεναου, ο ουρανός άνοιξε και στο βάθος έκανε την εμφάνισή του ένα ουράνιο τόξο.

    Ο Ποντίφικας συναντήθηκε και με 32 εκ των 200 επιζησάντων του ’ουσβιτς, που βρέθηκαν εκεί την ημέρα της επίσκεψής του. "Δε θα μπορούσα να μην έρθω εδώ!", είπε ο Πάπας Βενέδικτος, που όταν ήταν νέος είχε αναγκαστεί να ενταχθεί στη νεολαία των Ναζί αλλά στη συνέχεια λιποτάκτησε από το γερμανικό στρατό, κράτησε αποστάσεις "από το κύκλωμα των εγκληματιών, που ανέβηκαν στην εξουσία μέσω ψεύτικων υποσχέσεων".

    "Ο λαός μας χρησιμοποιήθηκε ως όργανο αυτών που διψούσαν για καταστροφή και δύναμη", είπε ο Ποντίφικας απευθυνόμενος στο ακροατήριο των 1000 παρευρισκομένων.

    Σχετικά Links:

    BBC: "Pope in visit to Nazi death camps"

    Deutsche Welle: "Pope Benedict's Visit to Auschwitz "

    [14] Κόσμος

    Με περισσότερους από 20 νεκρούς

    Αιματηρά επεισόδια στο Αφγανιστάν

    29/5/2006 1:09:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/5/2006 10:32:34 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: BBC- NET

    Αιματηρές συμπλοκές, ξέσπασαν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, όταν ένα αμερικανικό στρατιωτικό όχημα ενεπλάκη σε τροχαίο δυστύχημα στην Καμπούλ, στο οποίο σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά άνθρωποι. Ειδικότερα, το στρατιωτικό όχημα, που κινούταν στο δρόμο προς το Μπαγκράμ, βόρεια της αφγανικής πρωτεύουσας συγκρούστηκε με άλλα οχήματα. Μετά τη σύγκρουση εκατοντάδες Αφγανοί πολίτες βγήκαν στους δρόμους της Καμπούλ φωνάζοντας αντι-αμερικανικά συνθήματα, ενώ πετούσαν πέτρες κι έκαιγαν αυτοκίνητα. Η ένταση κορυφώθηκε, όταν επιτέθηκαν σε Αμερικανούς στρατιώτες, οι οποίοι απάντησαν με πυροβολισμούς από τους οποίους υπολογίζεται, ότι σκοτώθηκαν περίπου 20 άτομα. Λίγο αργότερα υπήρξαν αναφορές και για πυροβολισμούς έξω από την αμερικανική πρεσβεία. Από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικών του Αφγανιστάν, απηύθυνε έκκληση για ηρεμία, ενώ ανακοίνωσε, ότι συστήνει ομάδα για να ερευνήσει τι ακριβώς συνέβη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών απαγορεύεται η κυκλοφορία στην Καμπούλ από τις 20.30 ώρα Ελλάδας και έως τις 02.30 της Τρίτης. Οι παραβάτες θα υποστούν αυστηρές δικαστικές διώξεις.

    Την ίδια ώρα Αφγανοί αξιωματούχοι δήλωσαν, ότι πολεμικά αμερικανικά αεροπλάνα έπληξαν θέσεις Ταλιμπάν στα δυτικά της χώρας. Όπως ανακοίνωσε, ο αναπληρωτής κυβερνήτης της επαρχίας της Χέλμαντ, Αμίρ Μοχάμεντ Ακουντζάντα, ότι τουλάχιστον 50 άτομα σκοτώθηκαν κατά τις επιδρομές. Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι ο ακριβής αριθμός των νεκρών θα επιβεβαιωθεί, όταν φτάσει η Αστυνομία στο σημείο της επίθεσης.

    [15] Κόσμος

    Με ποσοστό 62%

    Επανεξελέγη ο Ουρίμπε στην Κολομβία

    29/5/2006 10:38:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ- ΑΠΕ

    Επανεξελέγη στην Προεδρία της Κολομβίας, ο ’λβαρο Ουρίμπε, ο οποίος στις χθεσινές εκλογές απέσπασε ποσοστό 62% των ψήφων με καταμετρημένο το 98%. Όπως ανέφερε η εκλογική επιτροπή στις εκλογές, που διεξήχθησαν υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με τη συμμετοχή 200.000 αστυνομικών ψήφισαν περισσότεροι από 16,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι. Ο κύριος αντίπαλός του Ουρίμπε ήταν ο υποψήφιος της κεντροαριστεράς Κάρλος Γκαβίρια, ο οποίος συγκέντρωσε σύμφωνα με την επιτροπή 22,2%, δηλαδή σχεδόν 2,4 εκατομμύρια ψήφους, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Σε δηλώσεις του ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος υποσχέθηκε πως θα εγγυηθεί "τη δημοκρατική ασφάλεια" κατά της τρομοκρατίας, δεσμευόμενος επίσης να θέσει σε εφαρμογή "μία κοινωνική πολιτική" στη χώρα, η οποία σπαράσσεται από τον εμφύλιο πόλεμο. "Η δημοκρατική ασφάλεια έχει αρχίσει να ανακτά τις ελευθερίες που μας είχε στερήσει η τρομοκρατία", τόνισε ο Ουρίμπε, επαινώντας την "αυταπάρνηση και τις θυσίες" των στρατιωτών, που πολεμούν τους αντάρτες.

    Ο Ουρίμπε, 53χρονος δικηγόρος, που εξελέγη για πρώτη φορά Πρόεδρος το 2002, προώθησε μια συνταγματική αναθεώρηση ώστε να μπορέσει να είναι υποψήφιος για μια δεύτερη θητεία. Είναι δημοφιλής επειδή πήρε μέτρα εναντίον των αριστερών ανταρτών και των ακροδεξιών ενόπλων, που εμπλέκονται στον εμφύλιο πόλεμο ο οποίος διαρκεί εδώ και 40 χρόνια στη χώρα.

    Ο Ουρίμπε θεωρείται από τους πλέον στενούς συμμάχους των ΗΠΑ στη Νότιο Αμερική και έχει δεσμευθεί να συνεχίσει τον πόλεμο κατά των εμπόρων ναρκωτικών και των αριστερών ανταρτών.

    [16] Ιράκ

    Με 11 νεκρούς και 16 τραυματίες

    Φονική έκρηξη στο Ιράκ

    29/5/2006 8:43:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/5/2006 11:21:50 πμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Τουλάχιστον 11 επιβάτες λεωφορείου κοντά στην ιρακινή πόλη Μπακούμπα έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη βόμβας. Ακόμη 16 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ αναφέρθηκε, ότι συνολικά οι επιβάτες του λεωφορείου ήταν 44. Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της ιρακινής Αστυνομίας, η βόμβα είχε τοποθετηθεί στην άκρη δρόμου στα περίχωρα της πόλης κοντά σε φυλάκιο ελέγχου και εξερράγη τη στιγμή, που περνούσε το λεωφορείο. Σε άλλη επίθεση στη Βαγδάτη, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας, όπως ανέφερε το υπουργείου Εσωτερικών. Επίσης, στην περιοχή Ζισρ Ντιγιάλα, δύο πολίτες σκοτώθηκαν, όταν εξερράγη βόμβα στο εσωτερικό μικρού λεωφορείου.

    Συνελήφθη συνεργάτης του αλ Ζαρκάουϊ

    Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από το ιρακινό υπουργείο ’μυνας, ο στρατός της χώρας συνέλαβε στενό συνεργάτη του ηγέτη της αλ Κάιντα στο Ιράκ, Αμπού Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουι στη Βαγδάτη, το βράδυ της Κυριακής.

    "Οι δυνάμεις του ιρακινού στρατού συνέλαβαν τρεις τρομοκράτες, μέλη της αλ Κάιντα. Ένας από τους συλληφθέντες είναι ο Κάσιμ αλ-Ανι, στενός συνεργάτης του Ζαρκάουι. Ήταν ένας από τους πλέον καταζητούμενους", τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου ’μυνας, Κάσιμ αλ-Μοσάουι, .

    [17] Μ. Ανατολή

    Αμετακίνητη η Τεχεράνη

    29/5/2006 2:01:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: NET - Γαλλικό Πρακτορείο - ΑΠΕ

    Ο εμπλουτισμός ουρανίου θα συνεχιστεί σε ιρανικό έδαφος διαμηνύουν Ιρανοί αξιωματούχοι, λίγο μετά τις συναντήσεις που είχε στην Τεχεράνη ο Ρώσος απεσταλμένος Ιγκόρ Ιβανόφ. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης, Γκ. Ελχάμ, δεν τίθεται ζήτημα να μεταφερθεί το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του στη Ρωσία. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δηλώνει ότι οι μεγάλες δυνάμεις είναι έτοιμες να εγγυηθούν στο Ιράν το δικαίωμα στην πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεργαστεί πλήρως με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Την ίδια ώρα, δημοσίευμα της "Ουάσιγκτον Ποστ" επισημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκούν πιέσεις σε Ευρώπη και Ιαπωνία να εφαρμόσουν ευρείες κυρώσεις για να πιέσουν οικονομικά την Τεχεράνη, εάν αποτύχουν οι διπλωματικές προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

    "Να τηρήσει τις δεσμεύσεις του το Ιράν"

    Ο Λαβρόφ, σε ομιλία του στο γραφείο και τη μόνιμη επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, τόνισε ότι η Ρωσία, η Κίνα και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προτάσεις της ευρωπαϊκής τρόικας για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

    "Είμαστε έτοιμοι και θέλουμε τη συμμετοχή του Ιράν σε μια ευρεία οικονομική συνεργασία και στη συνεργασία για την ασφάλεια στην περιοχή. Παράλληλα, είμαστε έτοιμοι να εγγυηθούμε στο Ιράν το δικαίωμα στην πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς υπό την προϋπόθεση ότι όλα τα θέματα που θα τεθούν εκ των προτέρων στο Ιράν από την ΙΑΕΑ θα επιλυθούν και ότι η Τεχεράνη θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της συνθήκης μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων", τόνισε ο Λαβρόφ, ο οποίος παραδέχθηκε πάντως ότι πρόκειται "για ένα περίπλοκο έργο".

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Reuters: Iran says won't move all atomic work to Russia

    Σχετικά Links:

    Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας

    Washington Post

    [18] Οικονομία

    Βήμα προσέγγισης

    29/5/2006 6:27:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Θετική ήταν η παρέμβαση του υπουργείου Απασχόλησης προς την κατεύθυνση της υπογραφής κλαδικής σύμβασης στο χώρο των Τραπεζών. Στη σύσκεψη που έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας μεταξύ της ΟΤΟΕ, εκπροσώπων των τραπεζών και της ΓΣΕΕ, παρουσία του υπουργού Σάββα Τσιτουρίδη, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να κάνουν ένα βήμα μπροστά, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις εδώ και 5 μήνες. Ο κ. Τσιτουρίδης επανέλαβε τη στήριξη της κυβέρνησης στο άνοιγμα των τραπεζιτών σε άλλες χώρες όπως έγινε με την εξαγορά της Φίνανς Μπανκ από την Εθνική Τράπεζα. Σχετική έγκριση για τοποθετήσεις στο χρηματιστήριο πάνω από το 23% είχε δώσει το υπουργείο στη διαδικασία μετοχοποίησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Η συνάντηση πρόκειται να επαναληφθεί.

    [19] Οικονομία

    Οι εγγραφές για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

    Ξεπέρασαν τις προσδοκίες

    29/5/2006 3:17:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η Δημόσια εγγραφή, για την εισαγωγή του 34,84% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο Χρηματιστήριο. Η τιμή διάθεσης ορίστηκε στα 12,5 ευρώ ανά μετοχή και ένα σημαντικό ποσοστό καλύφθηκε από ξένους επενδυτές και κεφάλαια. Ρεκόρ κατέγραψαν οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν από τους ιδιώτες επενδυτές καθώς έφτασαν τις 124.000, και η δημόσια εγγραφή υπερκαλύφθηκε κατά 5,4 φορές. Το ελληνικό δημόσιο θα εισπράξει από την πώληση κεφάλαια ύψους 613,5 εκατομμυρίων ευρώ καθώς και επιπλέον 400 εκατομμύρια από κεφαλαιακή αναδιάρθρωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Τα συνολικά έσοδα μετά την εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με τη διάθεση του 7,18 % της Αγροτικής Τράπεζας διαμορφώθηκαν στο 1 δισεκατομμύριο 340 εκατομμύρια ευρώ και αντιστοιχούν στο 81% του προγράμματος αποκρατικοποιησεων για το 2006.

    [20] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Διάψευση Παπαδόπουλου

    29/5/2006 6:18:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Η φημολογία που εξαπλώθηκε τις τελευταίες ώρες για επιθυμία του Γιάννη Βαρδινογιάννη για νέα συνάντηση με τον Δημήτρη Παπαδόπουλο και άρνηση του παίκτη να γίνει αυτό, ανάγκασε τον ίδιο τον Έλληνα επιθετικό να λύσει την σιωπή του και να απαντήσει έστω και λακωνικά. Στην επίσημη ιστοσελίδα του λοιπόν ο Δημήτρης Παπαδόπουλος τόνισε τα εξής: "Εμφανίζονται, τον τελευταίο καιρό, δήθεν "δηλώσεις" μου σε διάφορα έντυπα, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Μόνο όταν τελειώσει οριστικά το ζήτημα, θα τοποθετηθώ δημοσίως". Η ανακοίνωση είναι αποκλειστικά και μόνο διάψευση των "δήθεν" δηλώσεών του και δεν παρέχει καμία παραπάνω λεπτομέρεια σχετικά με το μέλλον του παίκτη, ωστόσο με βάση τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες δεν πρέπει να θεωρείται καθόλου απίθανό να υπάρξει τελικά και νέο ραντεβού με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη.

    [21] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Αποχώρησε ο Γούμενος

    29/5/2006 4:43:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    ’δοξα ολοκληρώθηκε η προσπάθεια του Γιάννη Γούμενου να βρει τον "στρατηγικό" επενδυτή για τον ΠΑΟΚ και αυτό πλέον έχει ως αποτέλεσμα την κόντρα του μέχρι σήμερα, μεγαλομετόχου της ΠΑΕ με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο. Η αρχή έγινε με επιστολή που έστειλε το ζεύγος Θόδωρου και Γιάννας Αγγελόπουλου στον ερασιτέχνη, στην οποία αναφερόταν πως ουδέποτε εκφράστηκε ενδιαφέρον αγοράς των μετοχών της ΠΑΕ. Παράλληλα τονίστηκε πως σε πρωτοβουλία τρίτου προσώπου για εμπλοκή του ζεύγους στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ, η απάντηση ήταν αρνητική, ενώ η επιστολή κατέληγε πως διάφοροι λόγοι δεν καθιστούν δυνατό να σταθούν δίπλα στους ανθρώπους του ΠΑΟΚ, ο Θόδωρος και η Γιάννα Αγγελοπούλου.

    Λίγη ώρα αργότερα η δεύτερη ανακοίνωση ερχόταν από τους Γιάννη Γούμενο και Βασίλη Παγώνη και ήταν ανακοίνωση αποχώρησης από την ΠΑΕ αλλά παράλληλα ανακοίνωση με αιχμές κατά του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Οι δύο πρώην πλέον, μεγαλομέτοχοι του ΠΑΟΚ τόνισαν πως οι τελευταίοι μήνες περιλάμβαναν διαπραγματεύσεις με το ζεύγος Αγγελόπουλου και μάλιστα και οικονομική ενίσχυση από εκείνους προς τον ΠΑΟΚ, όμως τελικά η στάση ήταν αρνητική, για λόγους που οι κ. Γούμενος και Παγώνης πιθανολογούν πως έχουν να κάνουν με αδιαφορία της Πολιτείας.

    Η ουσία!

    Πέρα από τις ανακοινώσεις οι οποίες ακολουθούν στο κείμενο αναλυτικά, η ουσία είναι πως ο ΠΑΟΚ βρίσκεται εμπρός σε μια κρίσιμη στιγμή της ιστορίας του, αφού κινδυνεύει άμεσα να χάσει την ευρωπαϊκή παρουσία στην επόμενη περίοδο αλλά και ορισμένους σημαντικούς ποδοσφαιριστές. Το αίτημα της ΕΠΟ να υποβάλλει την λίστα με τις ελληνικές ομάδες που θα εκπροσωπήσουν την χώρα μας στα ευρωπαϊκά κύπελλα του 2007, τον Ιούνιο και όχι αυτή την εβδομάδα, δεν έγινε δεκτό από την UEFA και αυτό σημαίνει πως ο ΠΑΟΚ πρέπει μέσα στις δύο επόμενες ημέρες να διακανονίσει όλες τις οφειλές. Αν δεν καταφέρει λοιπόν να εξοφλήσει ή να ξεκινήσει την διαδικασία διακανονισμών με ποδοσφαιριστές, άλλες ομάδες και στο δημόσιο, τότε πολύ απλά αλλά με καταστροφικά αποτελέσματα, θα χάσει την ευκαιρία να αγωνιστεί στην Ευρώπη.

    Την ίδια στιγμή αν δεν καταβληθούν το ίδιο άμεσα 185.000 ευρώ στον Ινφεάνι Ουντέζε ο παίκτης θα μείνει ελεύθερος και θα έχει την δυνατότητα να αποφασίσει για το μέλλον του, απαιτώντας παράλληλα άλλες περίπου 300.00 ευρώ από το συμβόλαιο της επόμενης περιόδου. Η προσφυγή του Ουντέζε θα εκδικαστεί στις 5 Ιουνίου, δηλαδή την Δευτέρα και μέχρι τότε ο ΠΑΟΚ πρέπει να έχει φροντίσει να του καταβάλλει τα χρήματα.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση Αγγελόπουλου

    "Λάβαμε γνώση δια του Τύπου του περιεχομένου προς εμάς επιστολής σας, σχετικά με το μέλλον της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Σας γνωρίζουμε ότι ουδέποτε εκδηλώσαμε ενδιαφέρον για εμπλοκή μας στα θέματα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Όταν με πρωτοβουλία τρίτου προσώπου ετέθη το ενδεχόμενο αυτό, η στάση μας υπήρξε τελικά αρνητική. Κατανοούμε πλήρως την αγωνία σας, τη μεγάλη αγωνία όλων των ανθρώπων του ΠΑΟΚ για το μέλλον της ιστορικής αυτής ομάδας, που κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην οικογένεια του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ποικίλοι λόγοι όμως δεν μας επιτρέπουν να σταθούμε δίπλα σας. Ευχόμαστε όλοψυχα ο ΠΑΟΚ να βρει το δρόμο του".

    Αναλυτικά η ανακοίωνση Γούμενου-Παγώνη

    "Κατά την τριετία που μεσολάβησε, καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ σε οικονομικά ισχυρό επενδυτή, ο οποίος θα είχε τις προϋποθέσεις για να οδηγήσει την ομάδα στη θέση που της αρμόζει. Τους τελευταίους μήνες εστιάσαμε την προσπάθειά μας σε συγκεκριμένους οικονομικά ισχυρούς και υγιείς επενδυτές, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση, από το τέλος του Φεβρουαρίου και μετά, στην περίπτωση της οικογένειας της Γιάννας και του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

    Το μέχρι χθες υψηλό ενδιαφέρον τους αποδείχθηκε ήδη και στην πράξη από τον έλεγχο της ΠΑΕ, για λογαριασμό τους, από ορκωτούς ελεγκτές αλλά και από την από μέρους τους οικονομική ενίσχυση της ομάδας -από τις αρχές Μαρτίου- για την οποία θερμά ευχαριστούμε. Λυπούμαστε που το υψηλό αυτό ενδιαφέρον μετατράπηκε ήδη σε στάση «τελικά αρνητική». Πιθανολογούμε τους λόγους της «τελικά αρνητικής» αυτής στάσης, αντιλαμβανόμενοι ότι η πολιτεία δεν εξεδήλωσε με επάρκεια το δικό της, αντίστοιχα υψηλό, ενδιαφέρον.

    Κατανοώντας τις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η ομάδα, παραδίδουμε σήμερα τις μετοχές μας στον Α.Σ. ΠΑΟΚ, ο οποίος και αναλαμβάνει πλέον τη σκυτάλη για την αναζήτηση του κατάλληλου επενδυτή. Εμείς από την πλευρά μας δεν θα προβάλλουμε εμπόδιο σε οποιαδήποτε επιλογή του Α.Σ.".

    Βασίλης Παγώνης - Γιάννης Γούμενος

    [22] Κορυφαίος χρόνος για Ξιανγκ

    29/5/2006 12:11:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ο Κινέζος Λιου Ξιάνγκ ξεπέρασε τον εαυτό του στο μίτινγκ στίβου στο Γιουτζίν των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς σημείωσε την καλύτερη εφετινή επίδοση στον κόσμο στα 110μ. με εμπόδια. Ο χρυσός Ολυμπιονίκης της Αθήνας, με επίδοση 13.21 βελτίωσε κατά ένα εκατοστό την καλύτερη εφετινή επίδοση13.22, την οποία μέχρι χθες κατείχε ο ίδιος μαζί με τους Αμερικανούς Τέρενς Τράμελ και Αρις Μέριτ. Πίσω από τον Ασιάτη πρωταθλητή έμεινε με χρόνο 13.33 ο Γάλλος Λατζί Ντουκουρέ, ενώ τρίτος ήταν με 13.39 ο Αλεν Τζόνσον των ΗΠΑ.

    [23] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Στη ΝΕΤ το φιλικό Βραζιλία-Ελβετία

    29/5/2006 3:05:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Στο πλαίσιο της προθέρμανσης ενόψει του Μουντιάλ 2006 η Ελληνική Τηλεόραση θα μεταδώσει αύριο τρεις ενδιαφέροντες φιλικούς αγώνες. Οι κάμερες της ΝΕΤ θα βρεθούν στην Ελβετία, όπου εδώ και λίγες μέρες προετοιμάζεται η παρέα του Ροναλντίνιο και θα καλύψει απευθείας στις 21:30 τη φιλική αναμέτρηση της "σελεσάο" με την ομάδα της οικοδέσποινας χώρας. Στη συνέχεια από το αγγλικό Μάντσεστερ, όπου θα δώσει το παρών και ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής, Ότο Ρεχάγκελ, σε ρόλο "κατασκόπου" η ΕΤ-1 θα μεταδώσει σε μαγνητοσκόπηση στις 23:35 τον φιλικό αγώνα της προσεχούς αντιπάλου μας στην προκριματική φάση του EURO 2008, Ουγγαρίας με την Αγγλία. Το φινάλε της ποδοσφαιρικής πανδαισίας θα γραφτεί στη Γερμανία, όπου οι φετινοί διοργανωτές του Μουντιάλ υποδέχονται την Ιαπωνία, σε ένα ματς προετοιμασίας που θα μεταδοθεί σε μαγνητοσκόπηση στις 00:35 από τη ΝΕΤ.

    Το πρόγραμμα των μεταδόσεων

    Βραζιλία-Ελβετία 21:30, ΝΕΤ (απ'ευθείας μετάδοση)

    Γερμανία-Ιαπωνία 00:35, ΝΕΤ

    Αγγλία-Ουγγαρία 23:35, ΕΤ-1

    Το "παιχνίδι κατασκόπων" της ΕΠΟ

    Εκτός όμως από το παιχνίδι του Μάντσεστερ, Αγγλίας-Ουγγαρίας η ΕΠΟ ανακοίνωσε ότι ο Γερμανός ομοσπονδιακός κ. Ρεχάγεκλ και ο συνεργάτης του, Γιάννης Τοπαλίδης θα παρακολουθήσουν τις επόμενες μέρες και άλλους αντιπάλους της πρωταθλήτριας Ευρώπης στο δρόμο προς τα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Το πρόγραμμα των αναμετρήσεων, στις οποίες θα δώσουν το «παρών» οι δύο τεχνικοί της του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, έχει ως εξής:

    30/5/2006

    Αγγλία-Ουγγαρία (Μάντσεστερ) - Ρεχάγκελ-

    4/6/2006

    Ιαπωνία-Μάλτα (Ντίσελντορφ) -Ρεχάγκελ-

    31/5/2006

    Σαουδική Αραβία-Τουρκία (Οφενμπαχ) -Τοπαλίδης-

    1/6/2006

    Νορβηγία-Κορέα (Οσλο) -Τοπαλίδης-

    7/6/2006

    Βοσνία/Ερζεγοβίνη-Σαουδική Αραβία (Μόναχο) -Τοπαλίδης-

    [24] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Στους "ρεντς" έως το 2010 ο Μπενίτεθ

    29/5/2006 2:47:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    "Κόκκινος" μέχρι το 2010 θα παραμείνει οΙσπανός τεχνικός της Λίβερπουλ, Ραφαέλ Μπανίτεθ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής "Sun" ο Ίβηρας προπονητής ανανέωσε τη συνεργασία του με την αγγλική ομάδα κατι που πρόκειται να ανακοινωθεί επισήμως τις προσεχείς ημέρες. Το γεγονός αυτό "χάλασε" τα σχέδια της ισπανικής Ρεάλ Μαδρίτης, στη λίστα της οποίας για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της "βασίλισσας" ο κ. Μπενίτεθ βρισκόταν σε περίοπτη θέση.

    [25] Πολιτισμός

    Έγιναν από τον Πρωθυπουργό

    Εγκαίνια για το Σπορ+

    29/5/2006 1:40:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/5/2006 6:49:46 μμ)

    Από τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, παρουσία του Υπουργού Επικρατείας, Θοδωρή Ρουσόπουλου, πραγματοποιήθηκαν, τη Δευτέρα, τα εγκαίνια του νέου καναλιού της ψηφιακής πλατφόρμας Σπορ+. "Η ΕΡΤ κεφαλοποιεί το ολυμπιακό κεκτημένο. Προχωρά μπροστά επενδύοντας στην πολυφωνία, την αντικειμενικότητα και την ποιότητα. Μπαίνει στη νέα ψηφιακή εποχή με εκπομπή επίγειου ψηφιακού σήματος σε πιλοτική μορφή. Αξιοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία για να κάνει την τηλεόραση προσβάσιμη στους πολίτες με ειδικές ανάγκες, για να προβάλει διεθνώς τον ελληνικό πολιτισμό και τουρισμό και να καταστεί γέφυρα επικοινωνίας της Ελλάδας με την ευρύτερη περιοχή και τον υπόλοιπο κόσμο", τόνισε ο Πρωθυπουργός, λίγο μετά το πάτημα των κουμπιών στο μάστερ για το επίσημο ξεκίνημα των εκπομπών του νέου ψηφιακού καναλιού. Ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της ψηφιακής τλεόρασης, από τον πρόεδρο της ΕΡΤ, Χρήστο Παναγόπουλο, και τον Εντεταλμένο Σύμβουλο, Γιώργο Χουλιάρα. Ο κ. Καραμανλής, στο γραφείο του προέδρου της ΕΡΤ, ενημερώθηκε για το πρόγραμμα της ψηφιακής τηλεόρασης που έχει ήδη μπει στη ζωή μας.

    Πλούσιο αθλητικό πρόγραμμα

    Το Σπορ+ θα είναι ένα πλούσιο κανάλι δράσης με πολλές αθλητικές μεταδόσεις, για όλα τα ολυμπιακά αθλήματα αλλά και τα αθλήματα που δεν είναι ευρέως διαδεδομένα, με αθλητικά και ενημερωτικά προγράμματα από την ελληνική και διεθνή επικαιρότητα, δελτία ειδήσεων και με μια εντυπωσιακή καινοτομία. Ένα ημίωρο δελτίο ειδήσεων στα αγγλικά θα μεταδίδεται καθημερινά για τους αγγλόφωνους θεατές.

    Τρεις μήνες μετά την απευθείας μετάδοση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, το Σπορ+ υπόσχεται μια αθλητική πανδαισία για όλο το καλοκαίρι.

    Το Μουντιάλ αρχίζει και η ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ θα μας προσφέρει ποδοσφαιρικές συγκινήσεις του χθες και του σήμερα.

    Ποδοσφαιρικοί αγώνες από προηγούμενα παγκόσμια κύπελλα ποδοσφαίρου, μας δίνουν τη δυνατότητα να θυμηθούμε μερικούς από τους συγκλονιστικότερους αγώνες στην ιστορία του Μουντιάλ, ενώ από τις 9 Ιουνίου από τους δέκτες σας θα μπορείτε να πληροφορείστε για όλο το παρασκήνιο πριν τη σέντρα των αγώνων, αλλά και την ατμόσφαιρα απευθείας από τα γήπεδα της Γερμανίας.

    Οι αναμετρήσεις θα προβάλλονται σε μαγνητοσκόπηση.

    Από τις 31 Μαΐου με καθημερινές απευθείας μεταδόσεις από τις 16.00 ως τις 23.00, οι φίλοι του Μπητς Βόλεϊ θα μπορούν να απολαύσουν όλες τις μάχες που θα δώσουν οι Καραντάσιου-Αρβανίτη και Τσιαρτσιάνη-Κουτρουμανίδου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που θα διοργανωθεί στην Ολυμπιακή πίστα του Φαλήρου. Ήδη από την ψηφιακή Τηλεόραση της ΝΕΤ μεταδίδεται το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου για παίκτες κάτω των 21 χρονών. Οι ταλαντούχοι πιτσιρικάδες της Ευρώπης ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους στα γήπεδα της Πορτογαλίας. Η ημιτελική και η τελική φάση με απευθείας μεταδόσεις.

    Για τους φίλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού το Σπορ+ εξασφάλισε το φαντασμαγορικό σόου του Ολυμπιακού Σταδίου με τις υπερειδικές διαδρομές. Την Πέμπτη 1 Ιουνίου και την Κυριακή 4 Ιουνίου, οι τηλεθεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν 12 ώρες με τους ταχύτερους οδηγούς του κόσμου στην ειδικά διαμορφωμένη πίστα του ΟΑΚΑ.

    Από τις 5 Ιουνίου και ως τον μεγάλο τελικό, το φημισμένο τουρνουά τένις, Ρολάν Γκαρός ένα από τα κορυφαία του Γκραν Σλαμ, του κόσμου θα μεταδίδεται για πρώτη φορά απευθείας από τα προημιτελικά. Όλοι οι αγώνες τα κορυφαία ονόματα της παγκόσμιας κατάταξης και μεταξύ τους ο Κύπριος Μαρκος Παγδατής.

    Σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού το Σπορ+ θα μεταδώσει τις σημαντικότερες αθλητικές διοργανώσεις, με πλήρη κάλυψη ολόκληρου του προγράμματός τους:

    Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα υγρού στίβου από τις 29 Ιουλίου στη Βουδαπέστη, το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου από τις 5 Αυγούστου στο Γκέτεμποργκ, το Μουντομπάσκετ από τις 19 Αυγούστου στην Ιαπωνία. Και ακόμα τα πανελλήνια πρωταθλήματα μπητς βόλεϊ, την ευρωλίγκα του βόλεϊ , όλα τα εγχώρια διεθνή μήτινγκ στίβου, αλλά και το Κοσμοβόλεϊ στα τέλη Νοέμβριου στην Ιαπωνία.

    Νέα εποχή

    Με τα τρία νέα ψηφιακά κανάλια, το Σινέ+, το Πρίσμα+, αλλά και το Σπορ+ ήδη στον αέρα, να έχουν κατακτήσει τους συνδρομητές, με το πρόγραμμα τους, τις υπηρεσίες τους αλλά και το φιλικό προς τα άτομα με ειδικές ανάγκες περιβάλλον τους, η Δημόσια Τηλεόραση φέρνει μια νέα εποχή στην τηλεθέαση, με νέες συνήθειες και νέους τρόπους προσέγγισης του γυάλινου ηλεκτρονικού μας κόσμου. Οι τηλεθεατές μπορούν να παρακολουθούν το ψηφιακό πρόγραμμα της ΕΡΤ αφού προμηθευτούν τον ειδικό αποκωδικοποιητή και χωρίς να πληρώνουν συνδρομή.

    Αρκεί, βέβαια, να βρίσκονται μέσα στις περιοχές που καλύπτονται από την εμβέλεια του επίγειου ψηφιακού σήματος και να έχουν εγκαταστήσει κεραία UHF στραμμένη προς τον πομπό.

    Και τα τρία κανάλια εκπέμπονται στην Αττική, από τη συχνότητα UHF κανάλι 48 και από τους πομπούς του Υμηττού, της Πάρνηθας και της Αίγινας, στη Θεσσαλονίκη από τη συχνότητα UHF κανάλι 56 και από τον πομπό του Χορτιάτη και στη Θεσσαλία από τη συχνότητα UHF κανάλι 53 και από τον πομπό του Πηλίου.

    Ο αποκωδικοποιητής, διατίθεται στην αγορά και η τιμή του κυμαίνεται από 60 έως 200 ευρώ ανάλογα με τις δυνατότητες που παρέχει.

    Οι διαφοροποιήσεις μεταξύ των προσφερόμενων μοντέλων αφορούν κυρίως συμπληρωματικές λειτουργίες.

    Πρόκειται, λ.χ., για τη δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο, διαδραστικές υπηρεσίες ή χρήση καρτών που επιτρέπουν την παρακολούθηση κάποιων ψηφιακών σταθμών που μεταδίδονται με χρέωση δορυφορικά, υποδοχή και άλλων ψηφιακών προγραμμάτων που θα εκπέμπονται στην Ελλάδα, ή ο προγραμματισμός προβολής της αγαπημένης ταινίας την ώρα που θέλει ο τηλεθεατής, λειτουργίες που αναμένεται να αναπτυχθούν μέχρι το 2010.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ξεκίνημα για το ΣΠΟΡ+

    [26] Πολιτισμός

    Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

    Επιρροές στην Τέχνη

    29/5/2006 9:39:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/5/2006 10:31:42 μμ)

    Τις επιρροές που δέχτηκαν πρωτοπόροι καλλιτέχνες του 20ού αιώνα από τους πρώιμους πολιτισμούς της ανατολικής μεσογείου καταγράφει η έκθεση με τίτλο "Η μορφή της αρχής" που ανοίγει την Τρίτη για το κοινό στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών για τα είκοσι χρόνια του Μουσείου. Την έκθεση εγκαινίασε την Δευτέρα το βράδυ, ο Πρωθυπουργός, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε ότι "ο πολιτισμός συνδέει τους λαούς με θεσμούς ειρήνης και αλληλοσεβασμού. Η συνεργασία ανάμεσα στους λαούς αποτελεί κορυφαίο αίτημα στη σύγχρονη εποχή. Η Ελλάδα με τον ελληνικό πολιτισμό που έχει ως κέντρο τον άνθρωπο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Πρέπει να τολμάμε να παραμερίζουμε τα επουσιώδη και να θέτουμε τον άνθρωπο στο κέντρο του προβληματισμού μας".

    Σχετικά Links:

    Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

    [27] Πολιτισμός

    Πλήρες πρόγραμμα από σήμερα

    Ξεκίνημα για το ΣΠΟΡ+

    29/5/2006 12:02:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/5/2006 1:49:05 μμ)

    Στις 20 Μαρτίου η ΕΡΤ έγραψε μια νέα σελίδα στην τηλεοπτική ιστορία. Το ΠΡΙΣΜΑ+, το πρώτο επίγειο ψηφιακό κανάλι στην Ελλάδα εξέπεμψε το πρόγραμμά του στην Αττική. Στις 25 Απριλίου άρχισε το πρόγραμμά του το ΣΙΝΕ+, το ψηφιακό κανάλι με έμφαση στη ψυχαγωγία και στον πολιτισμό. Σήμερα, 29 Μαΐου, το ΣΠΟΡ+, το κανάλι της δράσης, του αθλητισμού, της μουσικής και της ενημέρωσης, ολοκληρώνει τον κύκλο της εκπομπής των πρώτων ψηφιακών τηλεοπτικών προγραμμάτων της ΕΡΤ. Και τα τρία κανάλια εκπέμπονται στην Αττική, από τη συχνότητα UHF κανάλι 48 και από τους πομπούς του Υμηττού, της Πάρνηθας και της Αίγινας, στη Θεσσαλονίκη από τη συχνότητα UHF κανάλι 46 και από τον πομπό του Χορτιάτη και στη Θεσσαλία από τη συχνότητα UHF κανάλι 53 και από τον πομπό του Πηλίου.

    Πλούσιο αθλητικό πρόγραμμα

    Το ΣΠΟΡ+ θα είναι ένα πλούσιο κανάλι δράσης με πολλές αθλητικές μεταδόσεις, για όλα τα ολυμπιακά αθλήματα αλλά και τα αθλήματα που δεν είναι ευρέως διαδεδομένα, με αθλητικά και ενημερωτικά προγράμματα από την ελληνική και διεθνή επικαιρότητα, δελτία ειδήσεων και με μια εντυπωσιακή καινοτομία. Ένα ημίωρο δελτίο ειδήσεων στα αγγλικά θα μεταδίδεται καθημερινά για τους αγγλόφωνους θεατές.

    Τρεις μήνες μετά την απευθείας μετάδοση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, το ΣΠΟΡ+ υπόσχεται μια αθλητική πανδαισία για όλο το καλοκαίρι.

    Το Μουντιάλ αρχίζει και η ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ θα μας προσφέρει ποδοσφαιρικές συγκινήσεις του χθες και του σήμερα.

    Ποδοσφαιρικοί αγώνες από προηγούμενα παγκόσμια κύπελλα ποδοσφαίρου, μας δίνουν τη δυνατότητα να θυμηθούμε μερικούς από τους συγκλονιστικότερους αγώνες στην ιστορία του Μουντιάλ, ενώ από τις 9 Ιουνίου από τους δέκτες σας θα μπορείτε να πληροφορείστε για όλο το παρασκήνιο πριν τη σέντρα των αγώνων, αλλά και την ατμόσφαιρα απευθείας από τα γήπεδα της Γερμανίας.

    Οι αναμετρήσεις θα προβάλλονται σε μαγνητοσκόπηση.

    Από τις 31 Μαΐου με καθημερινές απευθείας μεταδόσεις από τις 16.00 ως τις 23.00, οι φίλοι του Μπητς Βόλεϊ θα μπορούν να απολαύσουν όλες τις μάχες που θα δώσουν οι Καραντάσιου-Αρβανίτη και Τσιαρτσιάνη-Κουτρουμανίδου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που θα διοργανωθεί στην Ολυμπιακή πίστα του Φαλήρου.

    Ήδη από την ψηφιακή Τηλεόραση της ΝΕΤ μεταδίδεται το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου για παίκτες κάτω των 21 χρονών. Οι ταλαντούχοι πιτσιρικάδες της Ευρώπης ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους στα γήπεδα της Πορτογαλίας. Η ημιτελική και η τελική φάση θα καλυφθεί με απευθείας μεταδόσεις.

    Για τους φίλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού το ΣΠΟΡ+ εξασφάλισε το φαντασμαγορικό σόου του Ολυμπιακού Σταδίου με τις υπερειδικές διαδρομές. Την Πέμπτη 1 Ιουνίου και την Κυριακή 4 Ιουνίου, οι τηλεθεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν 12 ώρες με τους ταχύτερους οδηγούς του κόσμου στην ειδικά διαμορφωμένη πίστα του ΟΑΚΑ.

    Από τις 5 Ιουνίου και ως τον μεγάλο τελικό, το φημισμένο τουρνουά τένις, Ρολάν Γκαρός ένα από τα κορυφαία του Γκραν Σλαμ, του κόσμου θα μεταδίδεται για πρώτη φορά απευθείας από τα προημιτελικά. Όλοι οι αγώνες τα κορυφαία ονόματα της παγκόσμιας κατάταξης στους δέκτες σας και μεταξύ τους ο Κύπριος Μαρκος Παγδατής.

    Σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού το ΣΠΟΡ+ θα μεταδώσει επίσης τις σημαντικότερες αθλητικές διοργανώσεις, με πλήρη κάλυψη ολόκληρου του προγράμματός τους:

    Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα υγρού στίβου από τις 29 Ιουλίου στη Βουδαπέστη, το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου από τις 5 Αυγούστου στο Γκέτεμποργκ, το Μουντομπάσκετ από τις 19 Αυγούστου στην Ιαπωνία. Και ακόμα τα πανελλήνια πρωταθλήματα μπητς βόλεϊ, την ευρωλίγκα του βόλεϊ , όλα τα εγχώρια διεθνή μήτινγκ στίβου , αλλά και το Κοσμοβόλεϊ στα τέλη Νοέμβριου στην Ιαπωνία.

    [28] Υγεία

    Σε ημερίδα το ιατρικό απόρρητο

    Έκδοση ηλεκτρονικής κάρτας υγείας

    29/5/2006 7:24:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/5/2006 8:52:57 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Η διαδικασία για την έκδοση της ατομικής ηλεκτρονικής κάρτας υγείας, ολοκληρώνεται, ανακοίνωσε την Δευτέρα, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά την έναρξη της ημερίδας που διοργανώνει ο Συνήγορος του Πολίτη με θέμα "Ιατρικό Απόρρητο". Ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί σύντομα και στοχεύει στην καλύτερη δυνατή παροχή υπηρεσιών υγείας, καθώς και στην τήρηση του ιατρικού απορρήτου με τη διασφάλιση του ιατρικού φακέλου του ασθενούς και των αρχείων των νοσοκομείων. Τα συμπεράσματα της ημερίδας θα αξιοποιηθούν πλήρως από το υπουργείο στην προσπάθεια ορθού διαχειρισμού των ιατρικών δεδομένων. Από την πλευρά του, βοηθός του Συνηγόρου του Πολίτη ανέφερε ότι η ανεξάρτητη αρχή δέχεται σειρά αναφορών από πολίτες σχετικά με το ιατρικό απόρρητο και χαρακτήρισε θετική την εφαρμογή του μέτρου της ατομικής κάρτας. Την ανάγκη βελτίωσης του ισχύοντος κανονιστικού πλαισίου, υποστήριξε η εκπρόσωπος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

    Σχετικά Links:

    Συνήγορoς του Πολίτη

    [29] Υγεία

    Στόχος η μείωση των ανήλικων καπνιστών

    29/5/2006 5:59:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Εκστρατεία για να μειωθεί ο αριθμός των καπνιστών και κυρίως των ανήλικων, που καπνίζουν, ξεκινά το Υπουργείο Υγείας με την προώθηση νομοθετικού πλαισίου, με το οποίο θα απαγορεύεται η πώληση προϊόντων καπνού σε άτομα κάτω των 18 ετών και θα αναγράφεται η απαγόρευση στο πακέτο. Το νομοθετικό πλαίσιο που επεξεργάζεται το υπουργείο θα είναι έτοιμο μέχρι το φθινόπωρο. Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, που έχει οριστεί η 31η Μαΐου. Τα στοιχεία για τους έφηβους καπνιστές στη χώρα μας είναι συγκλονιστικά καθώς μέχρι την ηλικία των 14 ετών, σχεδόν οι μισοί νέοι έχουν δοκιμάσει τσιγάρο, ενώ στα 18, ο ένας στους δύο είναι συστηματικός καπνιστής. Ανησυχητικοί, όμως, είναι και οι αριθμοί που αφορούν τους ενήλικες καθώς την τελευταία δεκαετία οι καπνιστές αυξήθηκαν κατά 10%, ενώ ετησίως οι θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα αγγίζουν τις 6.000.

    [30] Χρυσάφι στα πόδια των "τρικολόρ"

    29/5/2006 11:50:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μία μικρή... περιουσία έταξαν οι υπεύθυνοι της Γαλλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας στους διεθνείς των "τρικολόρ", ως πριμ, για την κατάκτηση του τροπάιου του Μουντιάλ 2006. Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα "L Equipe" σε μία συζήτηση που είχε η Ομοσπονδία με επταμελής αντιπροσωπεία των "πετεινών" αποτελούμενη από τους Ζιντάν, Μπαρτέζ, Ανρί, Μακελελέ, Σανιόλ, Βιεϊρά και Τιράμ, η FFF ανακοίνωσε ότι θα "χρυσώσει" με 240.000 ευρώ τους παίκτες της Γαλλίας. Δεν γνωρίζουμε αν η γαλλική ομοσπονδία κατέληξε σε αυτό το ποσό για προληπτικούς λόγους, αφού το ίδιο πριμ εισέπραξαν οι διεθνείς της και για την κατάκτηση του τροπαίου του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1998, σε αντίθεση με το 2002, όπου το πριμ για τον τίτλο της πρωταθλήτριας κόσμου, έφτασε τα 300.000 ευρώ, χωρίς όμως να έχει αντίκρισμα, μετά τον πρόωρο ταπεινωτικό αποκλεισμό της ομάδας, από τη φάση των ομίλων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 29 May 2006 - 20:51:07 UTC