Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-05-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενημέρωση για την εξωτερική πολιτική
  • [02] Επίθεση Παπανδρέου σε Καραμανλή
  • [03] Κυβερνητική για ανώτατη Παιδεία
  • [04] Ηρεμία στα Ίμια
  • [05] Στη Σόφια ο Γ. Παπανδρέου
  • [06] Στο επίκεντρο τα ελληνοτουρκικά
  • [07] "Τυφλή" βομβιστική επίθεση
  • [08] Για καλά προετοιμασμένους
  • [09] Απολογείται ο Βαβύλης
  • [10] Λιγότερη γραφειοκρατία
  • [11] Διευκολύνσεις για τους επιβάτες
  • [12] Με τιμές ήρωα
  • [13] Σύγκρουση αμαξοστοιχίας με φορτηγό
  • [14] Έκρηξη στο Λυκαβηττό
  • [15] Καταφθάνει βοήθεια στην Ινδονησία
  • [16] Νέα επεισόδια στο Παρίσι
  • [17] Νέος υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ
  • [18] Αιματηρή επιχείρηση
  • [19] Ενημέρωση εκκαθάρισης μέσω SMS
  • [20] Αλλαγή προέδρου στη ΔΕΠΑ
  • [21] Στη Βουλή ο Αράπογλου
  • [22] Πήρε Ουάντου ο Ολυμπιακός
  • [23] "Ελεύθερος κι ωραίος" ο Φουτσίνι
  • [24] Στη Σπάρτα Ρότερνταμ ο Αναστασίου
  • [25] Το "μενού" των Ελλήνων μαθητών

    [01] Πολιτική

    Από Μπακογιάννη-Μεϊμαράκη

    Ενημέρωση για την εξωτερική πολιτική

    30/5/2006 5:42:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/5/2006 7:10:21 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΝΕΤ

    Η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα βρεθεί το απόγευμα στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο υπουργός Άμυνας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, θα ενημερώσουν τα μέλη της Επιτροπής για τις τελευταίες εξελίξεις, μετά και το πρόσφατο επεισόδιο στο Αιγαίο, που κόστισε τη ζωή στη σμηναγό Κώστα Ηλιάκη. Οι σχέσεις Αθήνας-Άγκυρας απασχόλησαν το πρωί τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Άμυνας, πριν τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής. Το πρωί εξάλλου, τουρκική ακταιωρός πλησίασε ελληνικό αλιευτικό σκάφος στα Ίμια. Το τουρκικό σκάφος εγκατέλειψε την περιοχή μετά την εμφάνιση σκάφους του Λιμενικού Σώματος.

    Νέες αντιδράσεις για τη πρόταση Στεφανόπουλου

    Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συζητήσεις με αφορμή την πρόταση του τέως προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, να παραπεμφθούν στο δικαστήριο της Χάγης όλες οι ελληνοτουρκικές διαφορές, εκτός από τις λεγόμενες "γκρίζες ζώνες".

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, σχολιάζοντας το μεσημέρι την πρόταση του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, έκανε λόγο για "ενδιαφέρουσα προσέγγιση."

    Επισήμανε ωστόσο, πως η μοναδική διαφορά της χώρας μας με την Τουρκία, είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

    Ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος υπογράμμισε εξάλλου, ότι η προσφυγή στη Χάγη προϋποθέτει την υπογραφή συνυποσχετικού από τις δύο πλευρές και τόνισε με νόημα πως το θέμα της Χάγης συζητείται εδώ και 30 χρόνια στη χώρα μας.

    Ερωτηθείς για την πρόσφατη συμφωνία Καραμανλή-Ερντογάν για μορατόριουμ στο Αιγαίο τους θερινούς μήνες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε, πως ό,τι έχει συμφωνηθεί δεν έχει αλλάξει.

    Ο υπουργός Άμυνας από την πλευρά του σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους, τόνισε η προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης αποτελεί πάγια θέση της ελληνικής πολιτικής, επισημαίνοντας ότι την ώρα της κρίσης δεν μπορούμε να μιλάμε για αλλαγή στρατηγικής.

    Ακόμη πρόσθεσε πως διαφώνησε με την πρόταση που αφορούσε στην αποστρατιωτικοποίηση των νήσων.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, και αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι γίνεται καθημερινά, ολοένα και πιο επικίνδυνη και έκανε λόγο για απόντα πρωθυπουργό.

    Υπογράμμισε παράλληλα ότι η χώρα μας βρίσκεται μπροστά στο δίλημμα να επιλέξει ανάμεσα στην ισχύ του δικαίου ή στην επιβολή του ισχυρού επί του δικαίου και για το λόγο αυτό -τόνισε- σταθερή επιδίωξη του ΠΑΣΟΚ, είναι η παραπομπή στη Χάγη για το θέμα της υφαλοκρηπίδας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ηρεμία στα Ίμια

    Στο επίκεντρο τα ελληνοτουρκικά

    [02] Πολιτική

    Συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΠΑΣΟΚ

    Επίθεση Παπανδρέου σε Καραμανλή

    30/5/2006 3:33:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/5/2006 6:11:24 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Επίθεση στον Πρωθυπουργό για το χειρισμό των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του. Ακόμη, ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε τον Κώστα Καραμανλή ότι παρέδωσε τα όπλα πριν από τη μάχη, προσθέτοντας ότι για τα εθνικά θέματα αναδεικνύεται καθημερινώς η Κυβέρνηση όλο και πιο επικίνδυνη. Δεν είναι μόνο χωρίς ικανότητες αλλά έχει και έναν απόντα Πρωθυπουργό. "Τους είχαμε προειδοποιήσει για την εξωτερική τους πολιτική τα τελευταία δύο χρόνια ότι οδηγούνται τα πράγματα σε ένα εκκρεμές εντάσεων και υποχωρήσεων. Η απώλεια του ήρωα Ηλιάκη, η τοποθέτηση του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας και οι τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο, αναδεικνύουν την έλλειψη υπεύθυνης πολιτικής από την Κυβέρνηση", είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, επέκρινε την Κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό για τον τρόπο που ερμηνεύει την απόφαση του Ελσίνκι στη δήλωσή του ότι δεν θα λύσει ζητήματα 30 ετών σε έξι μήνες, την ανακοίνωση για τις ΗΠΑ ότι δεν θα θέσει βέτο για την Τουρκία, την απουσία του από την διαπραγμάτευση στην Λουκέρνη, τονίζοντας ότι "εμείς προτείνουμε μια νέα στρατηγική για ένα νέο Ελσίνκι".

    Ο κ. Παπανδρέου επιχείρησε να φανεί διαλεκτικός και συναινετικός λέγοντας ότι στο ΠΑΣΟΚ θα είναι πάντοτε έτοιμοι να στηρίξουν μια νέα εθνική στρατηγική, ο ίδιος θα συνεχίσει να θέτει τα θέματα διεθνώς και στα πλαίσια της σοσιαλιστικής διεθνούς και ότι στο κόμμα της αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν θα μιλούν για μειοδοσίες αλλά θα συνεχίσουν να κάνουν κριτική στην Κυβερνητική επιτροπή.

    "Εμείς δεν μπορούμε να αφήσουμε το Κυπριακό να διολισθήσει σε διαβούλευση για εμπορικές σχέσεις, όταν παραμένει θέμα κατοχής της Κύπρου", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου απευθυνόμενος ονομαστικά στον κ. Καραμανλή και την κ. Μπακογιάννη.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν επικριτικός και στο θέμα της εξαγοράς της τουρκικής τράπεζας Finansbank από την Εθνική Τράπεζα, υποστηρίζοντας ότι "δίνουμε ψήφο για την τουρκική οικονομία, όχι όμως για την ελληνική οικονομία. Εμείς ρωτάμε: ποίος είναι ο σκοπός της αγοράς αυτής; Ήταν μήπως ενταγμένος σε ένα σχέδιο εξωτερικής πολιτικής; Ποία είναι η κρυφή ατζέντα; Εμείς ζητάμε πλήρη διασφάλιση των ελληνικών συμφερόντων".

    Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος απαντώντας στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τόνισε τα εξής:

    "Προτάσσοντας για μια ακόμη φορά τη μικροκομματική σκοπιμότητα, ο κ. Παπανδρέου επέλεξε να ακολουθήσει - και στα ευαίσθητα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής - τον αδιέξοδο δρόμο της πόλωσης και της οξύτητας. Η Κυβέρνηση δεν τον παρακολουθεί. Μένει σταθερή στις αρχές και τις αξίες που υπηρετούν τα συμφέροντα του Έθνους".

    [03] Πολιτική

    Κυβερνητική για ανώτατη Παιδεία

    30/5/2006 3:06:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/5/2006 3:54:42 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Η ανώτατη Παιδεία βρέθηκε στο επίκεντρο της Κυβερνητικής επιτροπής που συνεδρίασε το πρωί της Τρίτης, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει της βραδινής συζήτησης για το νομοσχέδιο περί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Βουλή. Μετά το τέλος της συνάντησης η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου δήλωσε ότι "στη συνεδρίαση έγινε μία πρώτη αναλυτική συζήτηση με βάση την πρόταση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, την πρόταση της Συνόδου των Πρυτάνεων και τις άλλες προτάσεις που έχουν κατατεθεί για την ανώτατη Παιδεία". Σε ερώτηση για το αν θα γίνουν ομαλά οι εξετάσεις, η κα Γιαννάκου είπε χαρακτηριστικά "Νομίζω ναι. Όλοι θέλουν να έχουν εξετάσεις και οι μαθητές και οι φοιτητές. Άλλωστε οι εξετάσεις και η προσπάθεια των φοιτητών βρίσκονται στο επίκεντρο της προσπάθειας όλων μας και του Υπουργείου Παιδείας και του εκπαιδευτικού προσωπικού". Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η αναστάτωση στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Την Τετάρτη, οι σύλλογοι πανεπιστημιακών κάθε ΑΕΙ αποφασίζουν για το εάν θα προχωρήσουν ή όχι σε αποχή διαρκείας, αντιδρώντας στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η Κυβέρνηση στο χώρο της Ανώτατης Παιδείας και με κίνδυνο να χαθεί για τους φοιτητές η εξεταστική περίοδος του Ιουνίου. Συνεχίζονται οι καταλήψεις πολλών σχολών από φοιτητές.

    [04] Πολιτική

    Ηρεμία στα Ίμια

    30/5/2006 12:46:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/5/2006 6:21:22 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ένταση προκλήθηκε το πρωί της Τρίτης στα Ίμια, όταν τουρκική ακταιωρός προσέγγισε τα νησιά και ζήτησε από ελληνικό αλιευτικό να αποχωρήσει από την περιοχή. Επί τόπου έσπευσε πλωτό του Λιμενικού από την Κάλυμνο, που ζήτησε από τον κυβερνήτη του τουρκικού σκάφους να εγκαταλείψει τα ελληνικά χωρικά ύδατα, κάτι το οποίο αρχικά αρνήθηκε. Πριν από λίγο, αποχώρησε τελικά από την περιοχή η τουρκική ακταιωρός, ενώ στην περιοχή παραμένει το σκάφος του Λιμενικού, για παν ενδεχόμενο.

    [05] Πολιτική

    Για το Συνέδριο του Ευρ. Σοσιαλιστικού Κόμματος

    Στη Σόφια ο Γ. Παπανδρέου

    30/5/2006 7:25:00 πμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, μετέβη το απόγευμα της Δευτέρας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, όπου κατόπιν πρόσκλησης του Βούλγαρου πρωθυπουργού, Σεργκέι Στάνισεφ, παρακάθισε και μίλησε, στο δείπνο των ηγετών, στο πλαίσιο του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, με θέμα τα Βαλκάνια. Σε δηλώσεις, που έκανε, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι είναι η πρώτη συνάντηση των σοσιαλιστών ηγετών των βαλκανικών χωρών, μετά το δημοψήφισμα στο Μαυροβούνιο, σημειώνοντας ότι σταθερός στόχος όλων των βαλκανικών χωρών παραμένει η ευρωπαϊκή πορεία των Βαλκανίων "για να δημιουργήσουμε μια βαλκανική χερσόνησο ειρήνης, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανάπτυξης". "Το ΠΑΣΟΚ και εγώ προσωπικά, και από την πλευρά της Σοσιαλιστικής Διεθνούς αλλά και ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, οργανώνουμε πρωτοβουλίες και δουλεύουμε συστηματικά για αυτήν την προοπτική. Την προοπτική της ένταξης των βαλκανικών χωρών σε μια κοινή οικογένεια αξιών", κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Βολές Παπανδρέου

    [06] Πολιτική

    Στο επίκεντρο τα ελληνοτουρκικά

    30/5/2006 12:26:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά την πρόσφατη τραγωδία στην Κάρπαθο, συζήτησαν, την Τρίτη, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με τον υπουργό Άμυνας, Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Το απόγευμα, ο κ. Μεϊμαράκης και η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, θα ενημερώσουν για τη στρατηγική της κυβέρνησης την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συζητήσεις με αφορμή την πρόταση του τέως προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, να παραπεμφθούν στο δικαστήριο της Χάγης όλες οι ελληνοτουρκικές διαφορές, εκτός από τις λεγόμενες "γκρίζες ζώνες".

    [07] Κοινωνία

    Κοντά στο σπίτι του Γ. Βουλγαράκη

    "Τυφλή" βομβιστική επίθεση

    30/5/2006 4:08:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/5/2006 7:08:02 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Έρευνες προς όλες τις κατευθύνσεις διεξάγει η Αντιτρομοκρατική για τον εντοπισμό των δραστών της έκρηξης με αυτοσχέδιο μηχανισμό, στις 7.42 το πρωί, στη συμβολή των οδών Σαρανταπήχου και Δοξαπατρή στο Κολωνάκι, κοντά στο σπίτι του υπουργού Πολιτισμού, Γιώργου Βουλγαράκη. Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της ενέργειας, ενώ δεν υπήρξε και προειδοποιητικό τηλεφώνημα. "Κάθε βόμβα στρέφεται κατά της Δημοκρατίας και όχι εναντίον κάποιου συγκεκριμένου προσώπου", τόνισε σε δηλώσεις του ο Υπουργός λίγο μετά το συμβάν. Παράλληλα επισήμανε ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Αστυνομία, τονίζοντας ότι αποτελείται από έμπειρους αξιωματικούς που έχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες έρευνας. Για στοχοποίηση του Υπουργού έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος. Την επίθεση καταδίκασε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος.

    Από τύχη δεν υπήρξαν θύματα

    Η έκρηξη σημειώθηκε στις 7:42' το πρωί και ήταν ισχυρότατη, με αποτέλεσμα να υποστούν μεγάλες ζημιές πέντε αυτοκίνητα.

    Ο αυτοσχέδιος μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε ποδήλατο, το οποίο είχαν αφήσει οι δράστες ανάμεσα σε δύο αυτοκίνητα.

    Πολύ κοντά στο σημείο της έκρηξης λειτουργούν δύο δημοτικά σχολεία και ένα νηπιαγωγείο.

    Σύμφωνα με τους δασκάλους, από καθαρή τύχη δεν είχαμε τραυματισμούς, ενώ προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές. Πυροτεχνουργοί "χτένισαν" το προαύλιο του σχολείου και οι γονείς έσπευσαν να απομακρύνουν τα παιδιά τους.

    Το τελευταίο διάστημα σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο κ. Βουλγαράκης δεχόταν απειλές για τη ζωή του και γι αυτό το λόγο κάθε πρωί ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας ήλεγχε σε μία απόσταση άνω των 50 μέτρων την περιοχή γύρω από το σπίτι του.

    Η έκρηξη έγινε την ώρα που ο αστυνομικός της ασφάλειας έκανε την καθιερωμένη έρευνα και είχε πλησιάσει σχετικά κοντά στο σημείο που έσκασε η βόμβα.

    Λίγα λεπτά νωρίτερα η σύζυγος του κυρίου Βουλγαράκη, μαζί με το ένα από τα παιδιά τους είχε περάσει από το σημείο. Ο Υπουργός μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά, ήταν στο σπίτι του και ετοιμαζόταν να αναχωρήσει για το υπουργείο Πολιτισμού.

    Επί τόπου έσπευσε ο Αττικάρχης, υποστράτηγος Ασημάκης Γκόλφης, πυροτεχνουργοί της Ασφάλειας και άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, ενώ ολόκληρη η περιοχή αποκλείστηκε από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

    Αμέσως μετά το συμβάν, συγκλήθηκε σύσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού Δημοσίας Τάξεως, Βύρωνα Πολύδωρα, με τη συμμετοχή του αρχηγού της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγο Αναστάσιου Δημοσχάκη, του υπαρχηγού, αντιστρατήγου Στυλιανού Σύρου, και του προϊσταμένου επιτελείου του αρχηγείου της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγο Ευστράτιο Κυριακάκη.

    Σύμφωνα με αξιωματικούς της αστυνομίας, η έρευνα επικεντρώνεται σε απειλητικά τηλεφωνήματα που είχε δεχθεί ο κ. Βουλγαράκης το τελευταίο χρονικό διάστημα.

    Στο μικροσκόπιο των εγκληματικών εργαστηρίων και τα πέντε αυτοκίνητα που έπαθαν ζημιές, αλλά και όλα τα ευρήματα από την έρευνα στην περιοχή.

    Στις 9 το πρωί τον Υπουργό επισκέφθηκε ο Υπουργός Επικρατείας Θοδωρής Ρουσόπουλος και συζήτησαν για 40 λεπτά.

    Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Βουλγαράκης, επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τον Πρωθυπουργό.

    Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο Υπουργός Πολιτισμού πέφτει θύμα βομβιστικής επίθεσης. Το Σεπτέμβριο του 2003 άγνωστοι είχαν τοποθετήσει γκαζάκια στο σπίτι, του τότε βουλευτή της Ν.Δ., που είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή του γκαράζ, ενώ η φωτιά είχε απειλήσει και μέρος του σπιτιού που βρίσκονταν τα μέλη της οικογένειας του.

    Καταδίκασαν την επίθεση

    Τη βομβιστική επίθεση, καταδίκασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης και στελέχη όλου του πολιτικού φάσματος.

    Για στοχοποίηση στο πρόσωπο του υπουργού Πολιτισμού έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος, σχολιάζοντας την πρωινή βομβιστική επίθεση την οποία και καταδίκασε, λέγοντας πως τέτοιες επιθέσεις στοχεύουν την ίδια τη Δημοκρατία.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφού υπενθύμισε ότι ο Γιώργος Βουλγαράκης γίνεται για δεύτερη φορά στόχος μέσα σε τρία χρόνια, τόνισε πως η Δημοκρατία μας είναι ισχυρή και δεν κινδυνεύει από τέτοιες δοκιμασίες.

    Την τυφλή βομβιστική ενέργεια καταδίκασε έντονα και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος εξέφρασε την συμπαράστασή του προς τον υπουργό Πολιτισμού.

    "Ευχή μας βεβαίως είναι η σύλληψη των δραστών", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσθέτοντας ότι "η τρομοκρατία είναι πλήγμα κατά της Δημοκρατίας".

    "Καταδικάζουμε απερίφραστα την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού, κοντά στο σπίτι του Υπουργού Πολιτισμού κ. Γ. Βουλγαράκη", αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συνασπισμού, προσθέτοντας πως τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες υπονομεύουν την πολιτική ζωή του τόπου.

    Την επίθεση καταδίκασε και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

    "Τέτοιες άνανδρες επιθέσεις δεν λυγίζουν τη βούληση της ελληνικής πολιτείας και των πολιτικών δυνάμεων του τόπου να πατάξει την τρομοκρατία", τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μιχάλης Λιάπης.

    "Καταδικάζουμε κάθε τέτοιου είδους ενέργεια, απ' όπου κι αν προέρχεται. Η τρομοκρατία έχει ταλαιπωρήσει πολύ, όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και πολλές άλλες χώρες, έχοντας ως θύματα αθώους πολίτες. Δεν λύνονται ζητήματα με τέτοιου είδους ενέργειες", επισήμανε ο γραμματέας της Κ.Ε. της Νέας Δημοκρατίας κ. Λευτέρης Ζαγορίτης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έκρηξη στο Λυκαβηττό

    [08] Κοινωνία

    Για καλά προετοιμασμένους

    30/5/2006 9:31:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/5/2006 11:59:27 πμ)

    Πηγή: NET 105,8

    Ομαλά κύλησε η σημερινή ημέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Η αποστολή των θεμάτων έγινε χωρίς προβλήματα, ενώ δεν ζητήθηκε καμία διευκρίνιση. Οι υποψήφιοι των Ενιαίων Λυκείων εξετάστηκαν στα μαθήματα της Ιστορίας θεωρητικής κατεύθυνσης, της Βιολογίας θετικής κατεύθυνσης, της Χημείας - Βιοχημείας τεχνολογικής κατεύθυνσης και στην Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον, τεχνολογικής κατεύθυνσης. Υπενθυμίζουμε ότι στο ειδικό site για τις Εξετάσεις 2006 της ΕΡΤonline, μπορείτε να βρείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των εξετάσεων για τα Ενιαία και Τεχνολογικά Λύκεια και οδηγίες προς τους υποψηφίους, ενώ θα είστε οι πρώτοι που θα μάθετε τα θέματα των εξετάσεων απευθείας από το ΥΠΕΠΘ και τις απαντήσεις τους.

    "Απαιτητικά θέματα"

    Χωρίς καθυστερήσεις έφθασαν και σήμερα στα εξεταστικά κέντρα τα θέματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

    Οι υποψήφιοι χαρακτήρισαν απαιτητικά τα θέματα της Ιστορίας για την θεωρητική κατεύθυνση αλλά και της Ανάπτυξης Εφαρμογών σε προγραμματιστικό περιβάλλον για τον κλάδο της πληροφορικής.

    Δυσκολίες έκρυβαν για τους υποψηφίους και τα θέματα που επιλέχθηκαν στη Βιολογία στη θετικής κατεύθυνση, αλλά και της Χημείας - Βιοχημείας για την τεχνολογική κατεύθυνση.

    Καθηγητές εκτιμούν ότι οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν τη βάση.

    Οι Πανελλαδικές για τους υποψηφίους των Ενιαίων Λυκείων συνεχίζονται την Πέμπτη, με εξετάσεις στα μαθήματα των Αρχαίων Ελληνικών και της Φυσικής.

    [09] Κοινωνία

    Ενώπιον του τακτικού ανακριτή

    Απολογείται ο Βαβύλης

    30/5/2006 5:06:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Από τις 9 το πρωί απολογείται ενώπιον του 5ου τακτικού ανακριτή, ο Απόστολος Βαβύλης, ο οποίος μεταφέρθηκε από τις φυλακές Κορυδαλλού όπου εκτίει το υπόλοιπο της ποινής που του επεβλήθη στην Ιταλία για εισαγωγή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Ο επονομαζόμενος και άνθρωπος με τα χίλια πρόσωπα κατηγορείται σε βαθμό κακουργήματος για παραβίαση μυστικών της πολιτείας που αφορά τις σχέσεις με μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, καθώς και για απάτη, πλαστογραφία μετά χρήσεως, άμεση συνέργεια σε υπεξαίρεση, που αφορούν στη σύσταση του σωματείου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ΜΑΓΚΝΑ ΓΚΡΕΤΣΙΑ. Ο Βαβύλης κατηγορείται και για 6 πλημμελήματα που έχουν σχέση με την πολυσχιδή δράση του για την ανάδειξη του πατριάρχη Ειρηναίου. Ο ίδιος αρνείται, με απολογητικό υπόμνημα που υπέβαλλε, όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

    [10] Κοινωνία

    Για τα επιδόματα αναπηρίας

    Λιγότερη γραφειοκρατία

    30/5/2006 2:09:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Μία φορά θα εξετάζονται από τις υγειονομικές επιτροπές του ΙΚΑ τα άτομα που έχουν βαριές και μη αναστρέψιμες παθήσεις προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται από τις συνεχείς επισκέψεις για τη χορήγηση επιδόματος αναπηρίας. Ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης μετά από ευρεία σύσκεψη με τη διοίκηση του Ιδρύματος, προανήγγειλε και την έναρξη καταβολής της πρώτης δόσης των αναδρομικών του ΛΑΦΚΑ στις 22 Ιουνίου στους συνταξιούχους του ΙΚΑ. Διαβεβαίωσε επίσης τους ασφαλισμένους ότι μέχρι τέλος του 2006 οι παρεχόμενες υπηρεσίες στις 290 μονάδες θα έχουν βελτιωθεί σημαντικά.

    Πέντε παθήσεις στη ρύθμιση

    Τέρμα στη ταλαιπωρία πολλών ανάπηρων που αν είχαν βαριές και μη αναστρέψιμες παθήσεις, προκείμενου να τους χορηγηθεί το επίδομα αναπηρίας ή η σύνταξη έπρεπε να κρίνονται 2 ,3 ή και4 φορές από τις υγειονομικές επιτροπές του ιδρύματος.

    Με ρύθμιση του Υπουργείου Απασχόλησης, που σύντομα θα κατατεθεί στο πλαίσιο της γενικότερης βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών από το ίδρυμα, οι περιπτώσεις αυτές θα κρίνονται μια φορά από τις επιτροπές υγείας.

    Στη ρύθμιση θα ενταχθούν πέντε κατηγορίες παθήσεων :

    Το σύνδρομο Νταουν και ο αυτισμός υψηλού βαθμού με νοητική υστέρηση 80% και άνω.

    Οι ακρωτηριακές βλάβες άνω ή κάτω ακρών 80% και άνω

    Η φωκομελία με 80% αναπηρία

    Η Νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου ή μετά απομεταμοσχευση με αναπηρία 80% και η μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων με αναπηρία 80%

    Στη 3ωρη σύσκεψη που είχε ο κ. Τσιτουρίδης με τη διοίκηση του ΙΚΑ ανακοινώθηκε και η έναρξη καταβολής της πρώτης δόσης των αναδρομικών του ΛΑΦΚΑ. Στις 22 Ιουνίου στους 641.000 συνταξιούχους του ιδρύματος θα καταβληθεί το συνολικό πόσο των 66,6 εκατομμυρίων ευρώ.

    Ο Υπουργός επανέλαβε και τη δέσμευση της κυβέρνησης να επανεξετάσει την ανακατάταξη των κλιμακίων , προκείμενου να μην αδικούνται οι συνταξιούχοι που για ελάχιστα ευρω χάνουν το ΕΚΑΣ .

    [11] Κοινωνία

    Που διακινούνται από το λιμάνι του Πειραιά

    Διευκολύνσεις για τους επιβάτες

    30/5/2006 1:50:00 μμ

    Πηγή: NET-NET 105,8

    Μέτρα για την διευκόλυνση των επιβατών που διακινούνται από το λιμάνι του Πειραιά, ανακοίνωσαν την Τρίτη, οι υπουργοί Ναυτιλίας Μανόλης Κεφαλογιάννης και Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης, σε εκδήλωση στον Πειραιά. Όπως δήλωσε ο κ. Κεφαλογιάννης μέσα στον Αύγουστο θα αρχίσει να λειτουργεί η γέφυρα που θα ενώνει τον Ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά με το λιμάνι, ώστε οι επιβάτες να μην υποχρεώνονται να διασχίζουν τον δρόμο, ενώ από σήμερα αρχίζει να λειτουργεί ο νέος επιβατικός σταθμός στην ακτή Καννέλου για κρουαζιερόπλοια. Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Λιάπη, μέχρι το τέλος καλοκαιριού ο ΗΣΑΠ θα παρατείνει τα δρομολόγια του έως τις 3 τα ξημερώματα για την εξυπηρέτηση των επιβατών της ακτοπλοΐας.

    [12] Κοινωνία

    Η κηδεία του Κώστα Ηλιάκη

    Με τιμές ήρωα

    30/5/2006 2:32:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/5/2006 5:03:34 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με τις δέουσες στρατιωτικές τιμές θα τελεστεί την Τετάρτη στις 11:00 το πρωί από τον Ιερό Ναό της Μητρόπολης Χανίων, η εξόδιος ακολουθία, του 36χρονου Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη που χάθηκε με το αεροπλάνο του ύστερα από εμπλοκή με τουρκικό μαχητικό πάνω από την θαλάσσια περιοχή της Καρπάθου. Ο Κώστας Ηλιάκης έμπειρος χειριστής με 1000 ώρες πτήσης στα Α7 και 700 ώρες στα F16 ήταν παντρεμένος και πατέρας 2 ανήλικων παιδιών. Ο Υπουργός Άμυνας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης με αφορμή το θάνατο του Σμηναγού, κήρυξε διήμερο επίσημο Στρατιωτικό Πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις, την 30 και 31 Μαΐου 2006. Συλλυπητήριο τηλεγράφημα, απέστειλε στην οικογένεια του η γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, εκφράζοντας την ειλικρινή της συμπαράσταση.

    [13] Κοινωνία

    Σύγκρουση αμαξοστοιχίας με φορτηγό

    30/5/2006 12:44:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σοβαρά τραυματισμένος νοσηλεύεται στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής ο 48χρονος, Αγγελος Ζαγοριανός, ο οποίος οδηγούσε φορτηγό αυτοκίνητο που συγκρούστηκε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας με τρένο. Η σύγκρουση συνέβη σε διάβαση στην Παλιά Εθνική Οδό Κομοτηνής - Ξάνθης, με την επιβατική αμαξοστοιχία 444, που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη - Κωνσταντινούπολη. Ο 48χρονος οδηγός του φορτηγού φέρει πολλαπλά κατάγματα, όμως σύμφωνα με τους γιατρούς έχει διαφύγει τον κίνδυνο. Αντίθετα, όλοι οι επιβάτες της αμαξοστοιχίας είναι καλά στην υγεία τους και μεταφέρθηκαν στον σιδηροδρομικό σταθμό της Κομοτηνής. Από το πρωί, τα δρομολόγια των τρένων στην περιοχή πραγματοποιούνται κανονικά.

    Σχετικά Links:

    ΟΣΕ

    [14] Κοινωνία

    Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες

    Έκρηξη στο Λυκαβηττό

    30/5/2006 8:08:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/5/2006 4:46:41 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε στις 7:42 το πρωί της Τρίτης, την περιοχή του Λυκαβηττού, όταν αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, που ήταν τοποθετημένος σε ποδήλατο μεταξύ δύο σταθμευμένων αυτοκινήτων, εξερράγη στη συμβολή των οδών Δοξαπατρή και Σαρανταπήχου. Η έκρηξη σημειώθηκε σε μικρή απόσταση από το σπίτι του υπουργού Πολιτισμού και τέως υπουργού Δημ. Τάξης, Γιώργου Βουλγαράκη, ενώ την ώρα του συμβάντος συνεργείο του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ) διεξήγαγε προληπτικό έλεγχο σε σταθμευμένα αυτοκίνητα με ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο. Δε σημειώθηκαν τραυματισμοί, ενώ δεν υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα ούτε ανάληψη ευθύνης. Με δηλώσεις του, ο κ. Βουλγαράκης, που δέχθηκε επίσκεψη από τον υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρο Ρουσόπουλο, είπε ότι κάθε βόμβα στρέφεται κατά της Δημοκρατίας και όχι εναντίον κάποιου συγκεκριμένου προσώπου και πρόσθεσε ότι έχει εμπιστοσύνη στην Ελληνική Αστυνομία.

    Υλικές ζημιές και σε δημοτικό σχολείο

    Όπως έγινε γνωστό, ο Υπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρωθυπουργό για το συμβάν, όμως, δεν αποκάλυψε εάν είχε γίνει δέκτης απειλητικών τηλεφωνημάτων.

    Από την έκρηξη, υπέστησαν ζημιές πέντε οχήματα, ενώ έσπασαν τζάμια στο Δημοτικό Σχολείο της περιοχής, που βρίσκεται κοντά στο σημείο, με αποτέλεσμα σήμερα το σχολείο να παραμείνει κλειστό.

    Επί τόπου έσπευσε ο Αττικάρχης, υποστράτηγος Ασημάκης Γκόλφης, ολόκληρη η περιοχή αποκλείστηκε από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ στον τόπο της έκρηξης μετέβησαν πυροτεχνουργοί της Ασφάλειας και άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

    Αμέσως μετά το συμβάν, συγκλήθηκε σύσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού Δημοσίας Τάξεως, με τη συμμετοχή του αρχηγού της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγο Αναστάσιο Δημοσχάκη, του υπαρχηγού, αντιστράτηγο Στυλιανό Σύρο, και του προϊσταμένου επιτελείου του αρχηγείου της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγο Ευστράτιο Κυριακάκη.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ελάχιστα λεπτά πριν την έκρηξη, είχαν περάσει από το σημείο η σύζυγος με το ένα τους παιδί. Υπενθυμίζουμε ότι η κατοικία του κ. Βουλγαράκη είχε γίνει στόχος βομβιστικής επίθεσης το Σεπτέμβριο του 2003.

    [15] Κόσμος

    Στις 5.698 οι νεκροί

    Καταφθάνει βοήθεια στην Ινδονησία

    30/5/2006 7:50:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/5/2006 4:30:09 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, Reuters

    Δεν έχει τέλος ο πόνος στην πολύπαθη Ινδονησία, όπου εξακολουθεί να επικρατεί χάος και απόγνωση μετά τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Μαΐου. Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων της Ινδονησίας, ο αριθμός των νεκρών έχει αγγίξει τις 5.698, ενώ τρία 24ωρα μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου, ο επικεφαλής της ομάδας διάσωσης είπε ότι δεν υπάρχουν πλέον ελπίδες για ανάσυρση επιζώντων από τα συντρίμμια, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο εντός της ημέρας να σταματήσει το έργο των σωστικών συνεργείων. Στο μεταξύ, ξεκίνησε η άφιξη των ανθρωπιστικών αποστολών στη Γιογκιακάρτα, το αεροδρόμιο της οποίας άνοιξε παρά τις τεράστιες καταστροφές, που έχει υποστεί, προκειμένου να υποδεχθεί τη διεθνή βοήθεια. Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι πάνω από 22 χώρες έχουν ανταποκριθεί στην έκκληση για βοήθεια, ενώ ο ΟΗΕ θα αποστείλει τρία υπαίθρια νοσοκομεία, 100 κλινών, σκηνές, φάρμακα και γεννήτριες. Ωστόσο, η κατάσταση των χιλιάδων τραυματιών και αστέγων παραμένει απελπιστική.

    Σύμφωνα με υπολογισμούς του Ερυθρού Σταυρού και της UNICEF, πάνω από 20.000 άτομα έχουν τραυματιστεί, ενώ οι άστεγοι εκτιμάται ότι κυμαίνονται από 140.000 έως 200.000.

    Πολλοί τραυματίες και επιζώντες αναγκάζονται να κοιμούνται γύρω από τα νοσοκομεία και τα τζαμιά ή σε αυτοσχέδιες παράγκες, δίπλα από τα ερείπια των σπιτιών τους.

    Οι περισσότεροι μεταξύ των νεκρών είναι ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά καθώς δεν κατάφεραν να βγουν από τα ερείπια των κατεστραμμένων σπιτιών. Στην περιοχή της Γιογκιακάρτα, πάνω από 35.000 σπίτια και κτήρια έχουν ισοπεδωθεί από τον μεγέθους 6,3 βαθμών σεισμό.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Καταστροφή και απόγνωση

    [16] Κόσμος

    Μεταξύ μεταναστών και αστυνομίας

    Νέα επεισόδια στο Παρίσι

    30/5/2006 5:12:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters-Γαλλικό Πρακτορείο

    Βίαια επεισόδια ξέσπασαν τη νύχτα της Δευτέρα, στο υποβαθμισμένο προάστειο Μοντφερμέιγ του Παρισιού, φέρνοντας στη μνήμη τις ταραχές που ξέσπασαν το περασμένο Νοέμβριο στη γαλλική πρωτεύουσα. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν περίπου 100 νεαροί μετανάστες αφρικάνικης καταγωγής άρχισαν να χτυπούν τα κάγκελα του σπιτιού του δημάρχου Χαβιέ Λεμουάν, που το φθινόπωρο είχε απαγορεύσει τη συνάθροιση άνω των τριών ατόμων για τους νέους κάτω των 18 ετών. Οι νεαροί, οπλισμένοι με ξύλα και ρόπαλα του μπέιζμπολ σύμφωνα με την αστυνομία, επιτέθηκαν με βόμβες μολότωφ στη συνέχεια εναντίον των περίπου 250 αστυνομικών με αποτέλεσμα για τέσσερις ώρες το κέντρο του προαστίου να θυμίζει πεδίο μάχης. Οι νεαροί έβαλαν φωτιά σε ένα κτίριο των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου, που υπέστη σοβαρές ζημιές.

    Κατά τη διάρκεια των ταραχών επτά αστυνομικοί τραυματίστηκαν και τουλάχιστον τρεις νεαροί συνελήφθησαν.

    Τα επεισόδια πυροδότησε η σύλληψη ενός νεαρού μετανάστη με την κατηγορία της επίθεσης σε οδηγό λεωφορείου.

    Επεισόδια ξέσπασαν επίσης και στο γειτονικό προάστιο Κλισί σου Μπουά, όπου τον περασμένο Οκτώβριο δύο νεαροί αφρικανικής καταγωγής είχαν χάσει τη ζωή τους από ηλεκτροπληξία , καθώς -κυνηγημένοι από την αστυνομία-κατέφυγαν σε έναν υποσταθμό της ηλεκτρικής εταιρίας.

    [17] Κόσμος

    Ο πρόεδρος της Goldman Sachs, Χένρι Πόλσον

    Νέος υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ

    30/5/2006 4:31:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/5/2006 7:04:42 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ

    Διορίστηκε από τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο νέος υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ, Χένρι Πόλσον (πρόεδρος της επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs), στη θέση του παραιτηθέντος Τζον Σνόου. Η παραίτηση του πρώην υπουργού Οικονομίας Τζόν Σνόου ανακοινώθηκε τη στιγμή που η αμερικανική οικονομία κινείται με ανοδικούς ρυθμούς. Στην ομιλία του, ο Τζορτζ Μπους τόνισε ότι "ο Χένρι Πόλσον έχει εμπειρία ζωής στις επιχειρήσεις, έχει μια βαθιά γνώση των χρηματοοικονομικών αγορών και την ικανότητα να εξηγεί οικονομικά ζητήματα με απλούς όρους. Έχει αποκτήσει φήμη για την ειλικρίνεια και την ακεραιότητα του χαρακτήρα του". Ακόμη, ο Αμερικανός Πρόεδρος υποστήριξε ότι ο Πόλσον θα φέρει το υψηλό του επίπεδο στο υπουργείο Οικονομίας. Από την πλευρά του, ο απελθών υπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Λευκό Οίκο επεσήμανε ότι προσβλέπει στην επιστροφή του στην ιδιωτική του ζωή. Την πλήρη στήριξη δείχνει να εξασφαλίζει ο νέος υπουργός Οικονομίας από τους γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος.

    Τον στηρίζει η Γερουσία

    Την ίδια ώρα, ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών στη Νέα Υόρκη, Τσάκ Σούμερ στηρίζει πλήρως τον Πόλσον κατά τη ψηφοφορία στη Γερουσία για την επικύρωση του διορισμού του. "Η εμπειρία του, η ευφυΐα του και η σε βάθος κατανόηση των εθνικών και παγκόσμιων οικονομικών ζητημάτων τον κάνει την καλύτερη επιλογή, στην οποία θα ήλπιζε η Αμερική", δήλωσε ο Σούμερ.

    Σε περίπτωση που επικυρωθεί ο διορισμός του Πόλσον από την αμερικανική Γερουσία, αναλαμβάνει μια "γεμάτη" ατζέντα, καθώς η Κυβέρνηση Μπους προσπαθεί να επεκτείνει το εμπόριό της στο διεθνές επίπεδο και να πείσει την Κίνα να κινηθεί πιο γρήγορα σχετικά με το θέμα των συναλλαγματικών ισοτιμιών, προκειμένου να βοηθήσει τα αμερικανικά προϊόντα να γίνουν πιο ανταγωνιστικά στην Κίνα.

    Το ζήτημα που τίθεται, είναι το πόση ευχέρεια κινήσεων θα έχει ο νέος Αμερικανός υπουργός Οικονομίας, στο πλαίσιο της Κυβέρνησης Μπους, όπου ο εκάστοτε υπουργός Οικονομίας έχει περισσότερο την αρμοδιότητα να προωθεί οικονομικές πολιτικές -που καθορίζονται σε επίπεδο Λευκού Οίκου- παρά το σχηματισμό τους.

    Σύμφωνα με αναλυτές, η επιλογή Πόλσον δίνει στον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους τη δυνατότητα να έχει ένα μεγάλο όνομα της Wall Street ως "συνήγορό" του σχετικά με την πολιτική του μείωσης της φορολογίας, την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτηρίζει ως σημαντικό παράγοντα στην αναπτυσσόμενη αμερικανική οικονομία, αλλά οι επικριτές του δηλώνουν ότι αντίθετα έχει συμβάλει σε μεγάλα μακροπρόθεσμα ελλείμματα του προϋπολογισμού.

    Λίγα λόγια για Πόλσον

    Ο Χένρι Πόλσον γεννήθηκε το 1946 και μεγάλωσε σε μια φάρμα στο Μπάρινγκτον στην πολιτεία του Ιλινόις.

    Αποφοίτησε από το Κολέγιο Ντάρμουθ το 1968 και έλαβε MBA από το Harvard Business School το 1970.

    Πριν ξεκινήσει την καριέρα του στην επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs το 1974, εργάστηκε στο Πεντάγωνο ως βοηθός του υφυπουργού Άμυνας (1970-1972) και ως βοηθός του αμερικανού προέδρου Ρ.Νίξον από το 1972 έως το 1973.

    [18] Μ. Ανατολή

    Αιματηρή επιχείρηση

    30/5/2006 10:06:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/5/2006 10:40:34 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters

    Επτά Παλαιστίνιοι μαχητές σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε την πρώτη χερσαία επιχείρηση μετά την αποχώρησή του από την περιοχή, τον περασμένο Σεπτέμβρη. Την ίδια ώρα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών του Ισραήλ, Ρόνι Μπερ-Ον, το Ισραήλ σχεδιάζει να ανακαλέσει την άδεια παραμονής στην Ιερουσαλήμ σε τέσσερις Παλαιστινίους βουλευτές που ευθυγραμμίζονται με την πολιτική της Χαμάς και να τους εξαναγκάσει να μετακομίσουν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, εκτός εάν αποχωρήσουν από την οργάνωση.

    Η πρώτη μετά την αποχώρηση

    Τέσσερις Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και τρία μέλη της ισλαμικής Τζιχάντ, σκοτώθηκαν και εννιά τραυματίστηκαν μεταξύ των οποίων και δύο Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι - κατά τη διάρκεια της εισβολής του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας.

    Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε την επιχείρηση στη Γάζα τονίζοντας στόχος των ισραηλινών στρατιωτών ήταν "μέλη ενός τρομοκρατικού πυρήνα στο βόρειο τμήμα της λωρίδας της Γάζας, που επιχείρησαν να εκτοξεύσουν ρουκέτες προς το ισραηλινό έδαφος".

    Πρόκειται για την πρώτη χερσαία επίθεση των Ισραηλινών στη Γάζα μετά την αποχώρηση των δυνάμεών τους από την περιοχή στις 11 Σεπτεμβρίου του 2005, μετά από κατοχή 38 ετών.

    Σε άλλη επιχείρηση στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, τρεις ακόμη Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους σε ανταλλαγή πυρών με Ισραηλινούς στρατιώτες.

    Από την έναρξη της παλαιστινιακής ιντιφάντα στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2000 έχουν σκοτωθεί 5.074 άτομα, το 80% των οποίων ήταν Παλαιστίνιοι.

    Απειλούν με απέλαση

    Μιλώντας στο δεύτερο δίκτυο της ισραηλινής κρατικής τηλεόρασης, ο Ισραηλινός υπουργός Εσωτερικών, Μπαρ-Ον, δήλωσε πως έχει αποστείλει επιστολές σε Παλαιστινίους βουλευτές, δίνοντάς τους διορία 30 ημερών, είτε να εγκαταλείψουν τη Χαμάς, είτε να παραιτηθούν από το αξίωμά τους, ειδεμή θα απελαθούν.

    Εάν εφαρμοσθεί η απειλή του Ισραηλινού υπουργού, με απέλαση κινδυνεύει και ο Παλαιστίνιος υπουργός Εσωτερικών, Χάλεντ Αμπού Αράφα, που φέρεται ως ανεξάρτητος.

    "Εάν αποφασίσουν να ακυρώσουν την συμμετοχή τους, είτε στο παλαιστινιακό Κοινοβούλιο, είτε στη Χαμάς, τότε θα επανεξετάσω την απόφασή μου, αλλά εάν συνεχίσουν να παραμένουν μέλη της Χαμάς θα χρειασθεί να με πείσουν για να μην ασκήσω τη δυνατότητά μου να τους ανακαλέσω την άδεια παραμονής τους", τόνισε ο Μπαρ-Ον.

    Σε περίπτωση που απελαθούν, οι τέσσερις πολιτικοί θα χάσουν τις ισραηλινές ταυτότητές τους και τα πολιτικά τους δικαιώματα.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Militants die in Mid-East clashes

    Reuters: Israeli troops kill 6 in Gaza, West Bank raids

    [19] Οικονομία

    Σε εφαρμογή το M-Taxis

    Ενημέρωση εκκαθάρισης μέσω SMS

    30/5/2006 5:36:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μια νέα υπηρεσία που στοχεύει στην ταχύτατη και έγκυρη ενημέρωση των φορολογουμένων για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της φετινής φορολογικής δήλωσης τους, τέθηκε σε εφαρμογή από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Μετά το διαδίκτυο, που διευκολύνει σημαντικά τις συναλλαγές των φορολογουμένων με τις αρμόδιες αρχές - σημειωτέον ότι 2005 υλοποιήθηκαν περισσότερες από 2.250.000 ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω Ιντερνετ, τώρα και οι κινητές τηλεπικοινωνίες καλούνται να συνδράμουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο λόγος για την Μobile Taxis, μια υπηρεσία που προσφέρεται μέσω του Taxisnet, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να ενημερώνονται άμεσα για την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης τους, μόλις αυτή περαιωθεί.

    Αυτό που χρειάζεται για την εγγραφή στο M-Taxis είναι η αποστολή ενός απλού SMS, στον αριθμό 2552. Το γραπτό μήνυμα θα πρέπει να περιέχει τον αριθμό φορολογικού μητρώου του φορολογούμενου και το κόστος της ανέρχεται σε 0,5 ευρώ συν ΦΠΑ 19%. Κατόπιν, ο φορολογούμενος θα ενημερωθεί, μέσω SMS, για την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης. Μάλιστα, στην περίπτωση που η δήλωση είναι χρεωστική, ο φορολογούμενος θα λαμβάνει έγκαιρες προειδοποιήσεις σχετικά με τις ημερομηνίες καταβολής των δόσεων του φόρου. Η υπηρεσία, όπως ανακοινώθηκε, υποστηρίζεται από όλες τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

    Σχετικά Links:

    Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

    [20] Οικονομία

    Πρόεδρος του ΣΕΕΣ θα αναλάβει ο κ. Μωυσής

    Αλλαγή προέδρου στη ΔΕΠΑ

    30/5/2006 5:26:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Δεκτή έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας την παραίτηση του κ. Ραφαήλ Μωυσή από τη θέση του προέδρου του Δ.Σ. της ΔΕΠΑ, καθώς ο κ. Μωυσής θα αναλάβει τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ), μετά από πρόσφατη έγκριση του υπουργικού συμβουλίου.

    Ο κ. Μωυσής έχει μακρά προϋπηρεσία στον ενεργειακό τομέα έχοντας διατελέσει επί Κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Καραμανλή Εκτελεστικός Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ενέργειας, που ήταν το προκάτοχο όργανο του ΣΕΕΣ, στη συνέχεια διοικητής της ΔΕΗ και από τον Απρίλιο του 2004 πρόεδρος της ΔΕΠΑ.

    "Τόσο ο ίδιος, όσο και ο κ. Μωυσής, θεωρήσαμε ότι ο πρόεδρος του ανωτάτου συμβουλευτικού οργάνου της Κυβερνήσεως για τα ενεργειακά δεν είναι σκόπιμο να διατηρεί ειδική σχέση με κανέναν από τους ενεργειακούς φορείς και οργανισμούς", δήλωσε ο κ. Σιούφας και δήλωσε βέβαιος ότι ο κ. Μωυσής" και από τη νέα του θέση "θα συνεχίσει να συμβάλει αποφασιστικά, συνολικά στα ενεργειακά ζητήματα της χώρας".

    [21] Οικονομία

    Στη Βουλή ο Αράπογλου

    30/5/2006 11:31:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ενημερώνει σήμερα ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Τάκης Αράπογλου, για την επενδυτική στρατηγική της Εθνικής στο εξωτερικό, και ειδικότερα για την εξαγορά της τουρκικών συμφερόντων τράπεζας Finansbank. Εξάλλου, την πρόθεση της να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο της τουρκικής Finansbanκ, αποκτώντας μειοψηφική συμμετοχή έως 10%, ανακοίνωσε την Δευτέρα η Παγκόσμια Τράπεζα. Μετά την Εθνική Τράπεζα, και η Αγροτική προχωρά στην εξαγορά τράπεζας γειτονικής χώρας. Πρόκειται για τη ρουμανική Μιντ Μπανκ.

    [22] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Πήρε Ουάντου ο Ολυμπιακός

    30/5/2006 11:28:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Με μία λιτή ανακοίνωση ο Ολυμπιακός επισημοποίησε χθες το βράδυ την απόκτηση του διεθνή Μαροκινού άσου από τη γαλλική Ρεν, Αμπντεσλάμ Ουάντου. Ο 27χρονος Αφρικανός αμυντικός, που θα έρθει στην Ελλάδα τις προσεχείς μέρες για να ολοκληρωθεί και τυπικά η μεταγραφή του, γεννήθηκε την 1 Νοεμβρίου 1978 στο Μαροκινό Σαρ Αζεκούρ και πήγε στη Γαλλία σε ηλικία τριών ετών. Τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα τα έκανε στην ομάδα Ζαρβίλ σε ηλικία επτά ετών, ενώ στα 16 του αποτελούσε βασικό στέλεχος της πρώτης ομάδας. Στη συνέχεια τον ανακάλυψε ο Πατρίκ Γκαμπριέλ και το 19958 υπέγραψε συμβόλαιο στη Νανσί Λορέν στην οποία αγωνίστηκε μέχρι και το 2001, χρονιά που κλήθηκε στην Εθνική του Μαρόκου. Ο Ζαν Τιγκανά τον πήρε μαζί του στην αγγλική Φούλαμ, όπου αγωνίστηκε για τα επόμενα δύο χρόνια. Tο 2003 επέστρεψε στη Γαλλία για λογαριασμό της Ρεν.

    Η "ερυθρόλευκη" ανακοίνωση

    Η ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΦΠ ανακοινώνει την κατ αρχήν συμφωνία της με τον Μαροκινό διεθνή ποδοσφαιριστή, Αμπντεσλάμ Ουαντού. Ο ποδοσφαιριστής θα έρθει τις προσεχείς ημέρες στην Αθήνα προκειμένου να ολοκληρωθεί η μεταγραφή

    [23] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    "Ελεύθερος κι ωραίος" ο Φουτσίνι

    30/5/2006 2:07:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ένα ακόμη πρόβλημα ήρθε σήμερα να προσθέσει η Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών της ΕΠΑΕ στο "βουνό" που υπάρχει την τελευταία περίοδο στον ΠΑΟΚ. Τη στιγμή που το μέλλον του "Δικέφαλου του Βορρά" χαρακτηρίζεται εξαιρετικά αβέβαιο, άρχισαν και οι αναμενόμενες προσφυγές των παικτών του. Ο Καμερουνέζος άσος Αρμάντο Φουτσίνι κέρδισε το ένα σκέλος της προσφυγής που είχε καταθέσει κι έμεινε ελεύθερος να διαπραγματευτεί τη μεταγραφή του σε ομάδα της αρεσκείας του. Ταυτόχρονα, του επιδικάστηκε ένα μέρος των χρημάτων που διεκδικούσε (σ.σ. χωρίς να γίνει γνωστό το ακριβές ποσό). Επίσης, στον πρώην παίκτη της ομάδας της Θεσσαλονίκης, Βλάντιμιρ Κάραλιτς, θα πρέπει να καταβληθούν 40.000 ευρώ. Ο ΠΑΟΚ έχει το δικαίωμα της προσφυγής στη δευτεροβάθμια επιτροπή της ΕΠΟ και για τις δύο περιπτώσεις

    [24] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Στη Σπάρτα Ρότερνταμ ο Αναστασίου

    30/5/2006 5:40:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Τα επόμενα δύο και πιθανώς τελευταία, χρόνια της καριέρας του ο Γιάννης Αναστασίου θα βρίσκεται στο Ρότερνταμ και συγκεκριμένα στην Σπάρτα την μεγαλύτερη ομάδα της ολλανδικής πόλης. Ο Έλληνας επιθετικός όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου μετά από διαπραγματεύσεις τριών εβδομάδων κατέληξε σε συμφωνία και θα υπογράψει το συμβόλαιο με την νέα του ομάδα στις 10 Ιουνίου. Έτσι ο Αναστασίου με την Άντερλεχτ, την Ρόντα και τον Άγιαξ θα συνεχίσει την καριέρα του στα γήπεδα της Ευρώπης στην Σπάρτα Ρότερνταμ.

    [25] Υγεία

    "Σνομπάρουν" τη μεσογειακή διατροφή

    Το "μενού" των Ελλήνων μαθητών

    30/5/2006 1:53:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/5/2006 2:30:57 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Αλματώδη αύξηση παρουσιάζουν την τελευταία 20ετία στη χώρα μας τα μεταβολικά νοσήματα - σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση και καρδιαγγειακά - με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες να χάνουν πρόωρα τη ζωή τους. Βασική αιτία της δυσάρεστης αυτής εξέλιξης είναι η αλλαγή στη διατροφική συνήθεια των Ελλήνων και κυρίως των νέων, που καταφεύγουν στα ταχυφαγεία. Μάλιστα, περίπου ένας στους πέντε μαθητές Λυκείου δεν κάθεται πλέον στο οικογενειακό τραπέζι, αλλά τρώει "έτοιμο" φαγητό, 4 έως 7 φορές την εβδομάδα. Αυτό δείχνει μελέτη διατροφικής συνήθειας, που πραγματοποίησε το Διαβητολογικό Κέντρο του Τζανείου Νοσοκομείου Πειραιά, σε συνεργασία με την Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας, σε 498 μαθητές Λυκείων της Αθήνας (Ηλιούπολη) και σε 487 του Πειραιά (Κέντρο). Η μελέτη θα παρουσιαστεί αύριο Τετάρτη, στο "Ευγενίδειο Ίδρυμα", σε Διημερίδα με τίτλο "Ημερίδες Μεταβολισμού", που διοργανώνει για 11η χρονιά το Διαβητολογικό Κέντρο με την επιστημονική συνεργασία της ΑΠΠΚ του Πανεπιστημίου της Αθήνας.

    Κρέας και γλυκίσματα

    Αποτέλεσμα της νέας διατροφικής συνήθειας των Ελλήνων μαθητών είναι να κινδυνεύουν άμεσα στην ενήλικη ζωή τους από τα μεταβολικά νοσήματα. Η αποστροφή των νέων στη μεσογειακή κουζίνα αποδεικνύεται καταστροφική, καθώς πλέον τα Ελληνοπούλα είναι από τα πλέον παχύσαρκα στην Ευρώπη, ενώ έχουμε αύξηση του σακχαρώδη διαβήτη που πλησιάζει το 10% του γενικού πληθυσμού.

    Σύμφωνα με όσα δείχνουν τα στοιχεία της μελέτης, η διατροφή των μαθητών δεν εμπεριέχει ιδιαίτερα στοιχεία υγιεινής διατροφής, της λεγόμενης "μεσογειακής διατροφής".

    Συγκεκριμένα, χαρακτηρίζεται από συχνή κατανάλωση κρέατος και γλυκισμάτων, και σπάνια κατανάλωση ψαριών και οσπρίων. Το μόνο θετικό στη σημερινή διατροφή των μαθητών είναι η συχνή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

    Μόνη ασπίδα η μεσογειακή διατροφή

    Όπως δείχνουν τα στοιχεία της μελέτης, είναι εμφανής μία σημαντική αλλαγή στις συνήθειες των μαθητών, πράγμα που σηματοδοτεί αλλαγή του γενικότερου τρόπου ζωής.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά τις δυσκολίες της σύγχρονης ζωής, η Ελληνίδα μητέρα μαγειρεύει καθημερινά. Στο 89% των περιπτώσεων υπάρχει στο σπίτι μαγειρεμένο φαγητό από την μητέρα και το 95% των μαθητών δηλώνει πως προτιμά το σπιτικό φαγητό. Παρ' όλα αυτά μέχρι και το 20% των μαθητών τρώει "έτοιμο" φαγητό 4-7 φορές την εβδομάδα, με ιδιαίτερη προτίμηση στα σουβλάκια.

    Άξιο σχολιασμού είναι, επίσης, ότι σύμφωνα με τις απαντήσεις των μαθητών, τα κυλικεία των σχολείων περιέχουν απαγορευμένα , σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση, προϊόντα (πίτσα, γλυκά, κρουασάν κλπ.).

    Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε μία ισχυρή μειοψηφία μαθητών που καπνίζει (25-35%) και κάνει συχνή χρήση αλκοολούχων ποτών (9-16%).

    "Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα. Κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου γιατί η κατάσταση χειροτερεύει με το πέρασμα των χρόνων", τονίζει ο διευθυντής του Διαβητολογικού Κέντρου του Τζανείου, Δρ Ανδρέας Μελιδώνης, επιστημονικός υπεύθυνος της μελέτης.

    "Η μόνη ασπίδα στην υγεία μας και ειδικότερα στην υγεία των παιδιών μας είναι η μεσογειακή διατροφή , που δυστυχώς σήμερα κινδυνεύει να εκλείψει από την κουζίνα μας", πρόσθεσε ο κ Μελιδώνης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 30 May 2006 - 16:51:04 UTC