Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-06-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προβληματισμός και ανησυχία
  • [02] Οι υποψηφιότητες του ΠΑΣΟΚ
  • [03] Περιοδεία Πρωθυπουργού
  • [04] Υποψηφιότητες ΛΑΟΣ για νομαρχιακές
  • [05] Άκαρπες οι έρευνες
  • [06] Ένταση και ανησυχία
  • [07] Ασφαλής η γέφυρα Ριο-Αντίρριο
  • [08] Διώξεις για ανθρωποκτονία
  • [09] Ξυλοδαρμός για κλήσεις
  • [10] Σενάρια και ανακοινώσεις
  • [11] Φονικοί κεραυνοί
  • [12] Δυστύχημα σε τουρκικό ορυχείο
  • [13] Μπαράζ επιθέσεων στη Βαγδάτη
  • [14] Βίντεο αποκάλυψη για νέα Χαντίθα
  • [15] Πρόταση των "6" στο Ιράν
  • [16] "Χτύπημα" στο λαθραίο πετρέλαιο
  • [17] Επαφές Αλογοσκούφη
  • [18] Πρώτοι σε ρυθμό ανάπτυξης
  • [19] Στο πλευρό του ΠΑΟΚ ο Πηλαδάκης
  • [20] Εκτός UEFA ο ΠΑΟΚ
  • [21] ΕΠΟ: Νέες απειλές από τη FIFA
  • [22] Η γενική συνέλευση της ΕΠΟ
  • [23] Στον Εργοτέλη ο Δασκαλάκης
  • [24] ΝΒΑ: Σόου Νοβίτσκι, προβάδισμα για Ντάλας
  • [25] Τελευταία ευκαιρία για Θάλεια/Μαρία
  • [26] Μπιτς Βόλεϊ: Στην 17η θέση Καραντάσιου/Αρβανίτη
  • [27] Μπιτς Βόλεϊ: Συνεχίζουν Κουτρουμανίδου/Τσιαρτσιάνη
  • [28] Συνεχίζει αήττητη στο διπλό η Λένα
  • [29] Εγκαίνια στο νέο κτήριο του Κέντρου Έρευνας Λαογραφίας
  • [30] Αναζητώντας τα πλοία του Μίνωα
  • [31] Μόνος στο σπίτι και… μη χειρότερα!

    [01] Πολιτική

    Για τις εξελίξεις στην Τουρκία

    Προβληματισμός και ανησυχία

    2/6/2006 4:15:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/6/2006 6:11:41 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Την ανησυχία της για την κατάσταση στην Τουρκία αλλά και την συμπεριφορά της γειτονικής χώρας εξέφρασε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στη Βουλή σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά του Νίκου Κωνσταντόπουλου. Από την πλευρά του, ο κ. Κωνσταντόπουλος ζήτησε επανεκτίμηση της πολιτικής απέναντι στην Άγκυρα, ενώ ο Άκης Τσοχατζόπουλος σε συνέντευξή του πρότεινε εξίσωση του θαλάσσιου και εναέριου χώρου. Ένα πραξικόπημα θα έχει ολέθριες συνέπειες για την Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή μας, δηλώνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα, ο Γιώργος Παπανδρέου απέστειλε επιστολή στους πολιτικούς αρχηγούς, ζητώντας να οριστούν συναντήσεις για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Παρακολουθούμε όλα όσα συμβαίνουν με μεγάλη προσοχή, δηλώνει ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχετικά με τα σενάρια αποσταθεροποίησης στη Τουρκία. Εξάλλου, η κα Μπακογιάννη είχε συνάντηση και με τον υπουργό Άμυνας, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας των δύο υπουργείων.

    Μεθοδικότητα και συναίνεση

    Η κυβέρνηση εργάζεται με σχέδιο, μεθοδικότητα και επιδιώκει συναίνεση και συνεννόηση στα εθνικά θέματα, τόνισε η υπουργός Εξωτερικών από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του πρώην προέδρου του ΣΥΝ, Νίκου Κωνσταντόπουλου.

    Η Ντόρα Μπακογιάννη εξέφρασε στη Βουλή της ανησυχία της για την συμπεριφορά αλλά και για την γενικότερη κατάσταση στην Τουρκία.

    Αφού συλλυπήθηκε για μια ακόμη φορά την οικογένεια του πιλότου Ηλιάκη, είπε ότι αντιμετωπίστηκε μια δύσκολη κατάσταση στο ΝΑ Αιγαίο, και η κυβέρνηση διαφύλαξε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με τον καλύτερο τρόπο.

    Αναφορικά με την υποστήριξη της Ελλάδας ως προς τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας, η κα Μπακογιάννη τόνισε ότι πρόκειται για στρατηγικού χαρακτήρα επιλογή, ωστόσο, σημείωσε ότι ο δρόμος της Τουρκίας είναι μακρύς και ανηφορικός.

    Επιπλέον, η υπουργός υπογράμμισε ότι δεν εγκαταλείφθηκε το Ελσίνκι, αλλά συμπληρώθηκε και βελτιώθηκε, ενώ, σχετικά με τα όσα ακούγονται για προσφυγή στη Χάγη, ανέφερε ότι κάτι τέτοιο απαιτεί προσεκτική προετοιμασία, υπογραφή συνυποσχετικού μεταξύ των μερών, και ακριβή καθορισμό του αντικείμενου.

    "Επανεκτίμηση της πολιτικής έναντι της Άγκυρας"

    Επανεκτίμηση της πολιτικής απέναντι στην Άγκυρα ζήτησε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ πανηγύρισε για το Ελσίνκι, αλλά δεν το αξιοποίησε όπως θα έπρεπε, ενώ η ΝΔ "δυστυχώς το εγκατέλειψε". Παράλληλα, θεωρεί λάθος το δόγμα Μολυβιάτη - όπως το αποκάλεσε - για "αισιόδοξη αναμονή και αυτόματη βελτίωση των πραγμάτων" στο Κυπριακό.

    Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντόπουλο, δεν είναι μόνο η υφαλοκρηπίδα το θέμα: "Εμμένοντας σε αυτό το σχήμα περί αποκλειστικότητας της υφαλοκρηπίδας, εξακολουθούν τα δύο κόμματα να δίνουν επικοινωνιακές μάχες οπισθοφυλακών με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό εκλογικό πεδίο", είπε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Επίσης, εκτίμησε ότι "οι συνθήκες είναι δυσμενέστερες από ό,τι πριν από δύο χρόνια", και πρότεινε να υπάρξει "αξιολόγηση, συμπερασματοποίηση, επανεκτίμηση και ένα σύστημα ενεργούς προληπτικής διπλωματίας, γιατί τα πράγματα δεν παραμένουν ακίνητα".

    Ανταπαντώντας, η κ. Μπακογιάννη παρατήρησε ότι ασκείται προληπτική διπλωματία ενώ, "έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση η οποία πράγματι παρουσιάζει συγκεκριμένη δυσκολία, διότι η ένταση στην Τουρκία ανεβαίνει πάρα πολύ. Είναι μια τελείως διαφορετική πραγματικότητα από ότι ήταν πριν από δυο χρόνια".

    Σχολιάζοντας όσα είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος για τον προκάτοχό της, η υπουργός είπε ότι τον αδικεί: "Όταν (ο κ. Μολυβιάτης) διαπιστώνει ότι το 75% του κυπριακού λαού καταψηφίζει το σχέδιο Ανάν, είναι αυτονόητο ότι θα σεβαστούμε την άποψή του και θα χτίσουμε απάνω σε μια καινούργια σελίδα στο Κυπριακό".

    Χωρικά ύδατα και Χάγη

    Η Άγκυρα πρέπει να αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου της Χάαγης, δήλωσε από την πλευρά του στην εκπομπή της ΝΕΤ "Πρωτη Γραμμή", ο Θεόδωρος Πάγκαλος.

    Την πρόταση εκτός της υφαλοκρηπίδας, να ζητήσει η Αθήνα και την εξίσωση θαλάσσιου και εναέριου χώρου, εξέφρασε ο Άκης Τσοχατζόπουλος.

    Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί στο θέμα της εξωτερικής πολιτικής και των σχέσεων με την Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί στρατηγική με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και συνέπεια, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες.

    Ο εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερώτηση για την πρόταση του πρώην υπουργού, Ακη Τσοχατζόπουλου, για επέκταση των χωρικών υδάτων στα δέκα μίλια, είπε ότι η στρατηγική της κυβέρνησης δεν επηρεάζεται από διάφορες προτάσεις που εμφανίζονται στον Τύπο την μία ημέρα ή την άλλη.

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ο κ. Αντώναρος απάντησε ότι η επιλογή της προσφυγής στη Χάγη είναι ένα εργαλείο της συνολικής στρατηγικής που υποστηρίζουν και τα δύο μεγάλα κόμματα, μιας στρατηγικής που υποστηρίζει την προσαρμογή της Τουρκίας στα ευρωπαϊκά δεδομένα.

    Επιστολή Παπανδρέου

    Επιστολή απέστειλε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προς τον Πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς, με την οποία ζητεί να οριστούν οι συναντήσεις μαζί του για τη συζήτηση των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και την ανάγκη χάραξης μιας νέας στρατηγικής στα εθνικά θέματα.

    Μετά από μία αναφορά στο τελευταίο επεισόδιο στο Αιγαίο, ο κ. Παπανδρέου εκφράζει την ανησυχία του κόμματός του για την πορεία της χώρας στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ιδιαίτερα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και σημειώνει ότι πρέπει "να βρεθεί ξανά ο δρόμος για την ομαλή πορεία στις σχέσεις μας με την Τουρκία".

    Όπως λέει στην επιστολή του, είναι αναγκαίο να διαμορφωθεί μία νέα στρατηγική ειρήνης, ασφάλειας, συνεργασίας και καλής γειτονίας προς όφελος όλων των λαών της περιοχής.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σενάρια και ανακοινώσεις

    Στόχος η συναίνεση

    [02] Πολιτική

    Ο Κ. Σκανδαλίδης για το Δήμο Αθηναίων

    Οι υποψηφιότητες του ΠΑΣΟΚ

    2/6/2006 10:35:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/6/2006 5:12:01 μμ)

    Πηγή: NET - ΑΠΕ

    Τους υποψηφίους του κόμματος στους δήμους Αθηναίων, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης και στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Παπανδρέου, στο πλαίσιο των εργασιών της πανελλαδικής συνδιάσκεψης του κόμματος για την Αυτοδιοίκηση. Υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων θα είναι ο Κώστας Σκανδαλίδης, για το δήμο Πειραιά ο Παναγιώτης Φασούλας, για τη νομαρχία Θεσσαλονίκης η Βούλα Πατουλίδου και για το δήμο της Θεσσαλονίκης η Χρύσα Αράπογλου. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο Κώστας Σκανδαλίδης συμβολίζει για το Κίνημα τη σχέση που έχει διαχρονικά το ΠΑΣΟΚ με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. "Ο Κώστας Σκανδαλίδης γνωρίζει καλά τον χώρο, καθώς έχει χρηματίσει και υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης", πρόσθεσε. "Συμβολίζει τη νέα αντίληψη που θέλει το ΠΑΣΟΚ να φέρει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και το νέο της ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας", είπε ο κ. Παπανδρέου και υπογράμμισε ότι η επιλογή Σκανδαλίδη δεν είναι επιλογή παραίτησης, είναι μία επιλογή νίκης, είναι η επιλογή που στέλνει το μήνυμα ότι πρέπει να γυρίσει τη σελίδα στην Αθήνα, να μιλάμε για μία Αθήνα προοδευτική. Την πεποίθησή του για μια πραγματική δημοκρατική ανατροπή νίκης εξέφρασε ο κ. Σκανδαλίδης, μιλώντας για 20 χαμένα χρόνια συντηρητικής κυριαρχίας στο δήμο της Αθήνας, με μόνο διάλλειμα αυτό του Αντώνη Τρίτση.

    Επιλογές νίκης

    Αναφερόμενος στον Παναγιώτη Φασούλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τον ευχαρίστησε που δέχθηκε να είναι υποψήφιος, καθώς αντιμετώπιζε μία δύσκολη οικογενειακή κατάσταση με την υγεία του γιού του και η αποδοχή του χρίσματος, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, δείχνει διπλά τη μεγάλη απόφαση που πήρε ο κ. Φασούλας, τον οποίο χαρακτήρισε άνθρωπο νέων αντιλήψεων και αυτό που χρειάζεται ο Πειραιάς για να ανταποκριθεί στο νέο ρόλο που έχει σήμερα. Τόνισε επίσης ότι ο Παναγιώτης Φασούλας ήταν πάντα παρών στα δημόσια πράγματα, με καθαρό λόγο και υπογράμμισε ότι μπορεί να συνθέσει τους πολλούς και διαφορετικούς ορίζοντες που χρειάζεται ο Πειραιάς.

    Σε σύγκρουση με την απάθεια και την μοιρολατρία που έχουν οδηγήσει, όπως είπε, τον Πειραιά σε φθίνουσα πορεία, κάλεσε ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά, και πρόσθεσε: "Θα μπω μπροστά για να φέρουμε την νίκη και μόνο η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για την Αυτοδιοίκηση είναι ικανός λόγος για να ξαναέλθει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία".

    Για το δήμο Θεσσαλονίκης και την υποψήφια κα Χρύσα Αράπογλου, βουλευτή του Κινήματος στη συμπρωτεύουσα, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η υποψήφια δήμαρχος έχει υπηρετήσει την πόλη της απο πολλές θέσεις, καθώς πριν απο λίγα χρόνια υπήρξε αντινομάρχης στη νομαρχία Θεσσαλονίκης. Γνωρίζει, πρόσθεσε, καλά τις ανάγκες της πόλης και τα προβλήματά της και υπογράμμισε ότι η Θεσσαλονίκη χρειάζεται δήμαρχο που να μπορεί να δίνει λύσεις. "Η Θεσσαλονίκη είναι έτοιμη να αγκαλιάσει μια προοδευτική πρόταση", τόνισε στην ομιλία της η υποψήφια δήμαρχος της πόλης, Χρύσα Αράπογλου, απευθύνοντας πρόσκληση για ενότητα και συστράτευση, ιδιαίτερα στον Γιάννη Μπουτάρη αλλά και σε όλες τις δυνάμεις της Θεσσαλονίκης "που έχουν αντιταχθεί στην πολιτική των χαμηλών οριζόντων".

    Αναφερόμενος στην κα Βούλα Πατουλίδου -η οποία συνδέθηκε από τη συμπρωτεύουσα όπου βρίσκεται με το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, όπου διεξάγεται η Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, μέσω τηλεοπτικού κυκλώματος - ο κ. Παπανδρέου είπε ότι μπαίνει τώρα σε ένα νέο στίβο, αυτόν της Αυτοδιοίκησης. Τόνισε δε ότι η Βούλα Πατουλίδου έχει αποδείξει ότι ξέρει και να βάζει στόχους και να τους πετυχαίνει, με σκληρή δουλειά, αποφασιστικότητα και όραμα. Και επεσήμανε ότι η αγωνιστικότητά της θα είναι πολύτιμη στη μεγάλη μάχη που θα δοθεί στη Θεσσαλονίκη. "Όταν η μάχη δοθεί καλά, το αποτέλεσμα θα είναι η νίκη", είπε απευθυνόμενη προς την Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ η υποψήφια Νομάρχης.

    Το κλίμα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ήταν πανηγυρικό και οι νέοι υποψήφιοι έγιναν δεκτοί με παρατεταμένα χειροκροτήματα από τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης, τα οποία με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ θα δώσουν τη μάχη για την τοπική και νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Τη μάχη αυτή, ο κ. Παπανδρέου τη χαρακτήρισε ως μάχη απέναντι στη συντήρηση και στην αντίληψη που θέλει την Αυτοδιοίκηση όμηρο στις κομματικές σκοπιμότητες. Επίσης, χαρακτήρισε χαμένα τα χρόνια της συντηρητικής διακυβέρνησης στους τρείς μεγάλους δήμους της χώρας, οι οποίοι, όπως τόνισε, πρέπει να αποκτήσουν προοδευτική διοίκηση.

    Παρούσα στη Συνδιάσκεψη είναι και η υποψήφια υπερνομάρχης Καβάλας-Δράμας-Ξάνθης Γκιουλ Μπεγιάζ Καρά Χασάν, για την επιλογή της οποίας ο κ. Παπανδρέου είπε ότι με αυτήν το ΠΑΣΟΚ απέδειξε την έμπρακτη προσήλωσή του στην ανοιχτή, πολυπολιτισμική, δημοκρατική κοινωνία της ισονομίας και της ισοπολιτείας. Η κ. Καρά Χασάν έγινε δεκτή από τους συνέδρους με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό και παρατεταμένο χειροκρότημα.

    ΚΚΕ: "Ίδιες οι πολιτικές ΠΑΣΟΚ - ΝΔ"

    Σε ανακοίνωσή του, το Κομμουνιστικό Κόμμα σχολιάζει ότι η προσπάθεια του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να δείξει ότι το κόμμα του έχει διαφορετική πολιτική για την τοπική αυτοδιοίκηση από τη ΝΔ, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα πεπραγμένα, τις θέσεις και τις προτάσεις του.

    Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ είναι ίδια και απαράλλακτη με της ΝΔ, επισημαίνει το ΚΚΕ και καλεί τους ψηφοφόρους να καταψηφίσουν τους υποψήφιους των δύο μεγάλων κομμάτων στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές.

    [03] Πολιτική

    Στη Φθιώτιδα

    Περιοδεία Πρωθυπουργού

    2/6/2006 10:26:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/6/2006 6:37:46 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ -ΝΕΤ 105,8 -ΑΠΕ

    Περιοδεία στο νομό Φθιώτιδας πραγματοποίησε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος επισκέφθηκε τα έργα για τη νέα εθνική οδό του Μαλιακού και ενημερώθηκε από τους φορείς του νομού για τα προβλήματα που υπάρχουν, αλλά και την πορεία υλοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής στην περιοχή. Όπως δήλωσε ο Κώστας Καραμανλής το 2007 θα είναι έτοιμο το μεγαλύτερο κομμάτι του Μαλιακού, ενώ τόνισε πως τα έργα προχωρούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς μετατρέποντας ένα πολύ επικίνδυνο, κομμάτι του εθνικού οδικού δικτύου σε έναν ευρωπαϊκών προδιαγραφών και ασφαλή, αυτοκινητόδρομο που θα ολοκληρωθεί το 2008. "Κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας, καλύπτουμε τις παραλείψεις μιας ολόκληρης 20ετίας", υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι με τις υποδομές, που δημιουργούνται εξασφαλίζεται η δυναμική και διατηρήσιμη ανάπτυξη για την ελληνική Περιφέρεια. Στη συνέχεια κ Καραμανλής συναντήθηκε με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Φθιώτιδας. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στη σημασία της πολιτικής για την περιφέρεια στην οποία η Κυβέρνηση, όπως επεσήμανε δίνει προτεραιότητα και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην μεταρρύθμιση για την τοπική αυτοδιοίκηση. Ο Πρωθυπουργός, υπογράμμισε ακόμα, ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει με σιγουριά και αποφασιστικότητα τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η κοινωνία.

    Το κέντρο βάρους στην περιφέρεια

    "Η στρατηγική μας είναι δεδομένη: συνεχίζουμε με σίγουρα και αποφασιστικά βήματα, τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, που απαιτεί η κοινωνία μας. Αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που διασφαλίζουν στη χώρα μας μια νέα, καλύτερη, προοπτική. Αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που δημιουργούν περιβάλλον σιγουριάς , εμπιστοσύνης και ασφάλειας, για όλους τους πολίτες, όπου κι αν ζουν", επεσήμανε στην ομιλία του ο Κώστας Καραμανλής.

    "Από την πρώτη στιγμή, που αναλάβαμε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση του τόπου, μεταφέραμε το κέντρο βάρους της πολιτικής μας στην ελληνική περιφέρεια ", πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στους τρεις βασικούς άξονες των δράσεων, που ανέπτυξε η Κυβέρνηση για την περιφέρεια: το νέο αναπτυξιακό πρότυπο, τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις πολιτικές σε προνομιακούς τομείς για την περιφέρεια, όπως είναι η αγροτική και η τουριστική ανάπτυξη".

    Ο κ. Καραμανλής επεσήμανε ακόμη, ότι βασικός άξονας στη στρατηγική για την περιφερειακή ανάπτυξη είναι οι ολοκληρωμένες περιφερειακές παρεμβάσεις και, ιδίως, η ενίσχυση τόσο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού, όσο και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στον αναπτυξιακό και τον κοινωνικό ρόλο τους.

    Λίγο νωρίτερα, ο κ. Καραμανλής μετέβη και στο Συντονιστικό Κέντρο της Τροχαίας Εθνικών Οδών, ενώ νωρίτερα επισκέφθηκε τις Θερμοπύλες και ενημερώθηκε για το νέο Μουσείο που θα κατασκευαστεί στο Μνημείο του Λεωνίδα .

    Το βράδυ ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει σε εκδήλωση του Ινστιτούτου "Κωνσταντίνος Καραμανλής".

    [04] Πολιτική

    Για την Αττική

    Υποψηφιότητες ΛΑΟΣ για νομαρχιακές

    2/6/2006 7:14:00 πμ

    Τις υποψηφιότητες που θα υποστηρίξει στις νομαρχιακές εκλογές του φθινοπώρου, στην υπερνομαρχία Αθηνών ανακοίνωσε το ΛΑΟΣ. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος, τη θέση του υπερνομάρχη θα διεκδικήσει ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Παπαδόπουλος. Στη νομαρχία Αθηνών υποψήφιος θα είναι ο εκδότης και ιστορικός, εκπρόσωπος τύπου του ΛΑΟΣ Αδωνις Γεωργιάδης και στη νομαρχία Πειραιά ο ταξίαρχος ε.α. Χρήστος Θεοδωρακίδης. Στην υπερνομαρχία Ξάνθης - Καβάλας - Δράμας υποψήφιος θα είναι ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κολλάτος. Στη νομαρχία Καβάλας υποψήφιος θα είναι ο Εμμανουήλ Κάζος.

    [05] Κοινωνία

    Ένας νεκρός, πέντε αγνοούμενοι

    Άκαρπες οι έρευνες

    2/6/2006 9:31:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/6/2006 5:11:08 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8

    Άκαρπες παραμένουν έως αυτή την ώρα οι έρευνες για τους πέντε Τούρκους ναυτικούς, που αγνοούνται από χθες το μεσημέρι, ύστερα από σύγκρουση ελληνικού δεξαμενόπλοιου με το τουρκικών συμφερόντων φορτηγό "Χαν", ανοιχτά της Ύδρας. Οι επτά από τους 13 ναυτικούς που επέβαιναν στο τουρκικό πλοίο διασώθηκαν, ενώ ένας άνδρας ανασύρθηκε νεκρός. Οι καιρικές συνθήκες παραμένουν καλές και οι έρευνες συνεχίζονται από θαλάσσης, με δύο πλωτά σκάφη και ένα ναυαγοσωστικό του Λιμενικού Σώματος, καθώς και από παραπλέοντα πλοία και από αέρος με ένα ελικόπτερο. Όμως μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί το παραμικρό ανθρώπινο ίχνος, γεγονός που επιβεβαιώνει ίσως το χειρότερο σενάριο: ενδεχομένως οι πέντε ναυτικοί, μεταξύ αυτών και ο πλοίαρχος του υπό παναμαϊκή σημαία μότορσιπ, δεν κατάφεραν να εγκαταλείψουν εγκαίρως το βυθιζόμενο πλοίο.

    Καταθέτουν οι ναυτικοί

    Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η σύγκρουση αποδίδεται σε ανθρώπινο λάθος, ενώ φως στην υπόθεση αναμένεται να ρίξει η κατάθεση των διασωθέντων Τούρκων ναυτικών, σήμερα, στο Λιμεναρχείο του Κερατσινίου. Το ελληνικό δεξαμενόπλοιο "Αλιος Άρτεμις", παραμένει ανοιχτά της Ύδρας. Εντός της ημέρας και αφού ελεγχθεί και κριθεί αξιόπλοο θα καταπλεύσει στον Πειραιά, προκειμένου πλοίαρχος και μέλη του πληρώματος να δώσουν κατάθεση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σύγκρουση φορτηγών πλοίων

    [06] Κοινωνία

    Στο χώρο της Παιδείας

    Ένταση και ανησυχία

    2/6/2006 5:02:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/6/2006 5:26:19 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Ένταση επικράτησε την Παρασκευή έξω από το Υπουργείο Παιδείας, όταν φοιτητές της Ιατρικής που διαμαρτύρονταν κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων αλλά και εναντίον των αλλαγών που προετοιμάζει το Υπουργείο στα Πανεπιστήμια επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να εισέλθουν εντός του κτηρίου. Οι αστυνομικοί εμπόδισαν τους φοιτητές, οι οποίοι απάντησαν εκσφενδονίζοντας αυγά και γιαούρτια. Γρήγορα όμως τα πνεύματα ηρέμησαν και οι φοιτητές απεχώρησαν. Το απόγευμα όμως θα επανέλθουν αφού διοργανώνουν συναυλία στα προπύλαια, ως συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας και για να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους. Εν τω μεταξύ, δικογραφία σχηματίστηκε από την αστυνομία, σε βάρος νεαρού που νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο, με την κατηγορία ότι συμμετείχε στα χθεσινά επεισόδια που έγιναν κατά τη διάρκεια του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου στην Αθήνα.

    Προβληματισμός για την εξεταστική

    Την ίδια ώρα ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί τις τάξεις των φοιτητών, καθώς πολλοί βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να χαθεί η εξεταστική περίοδος του Ιουνίου λόγω των καταλήψεων και της απεργίας των καθηγητών των ΑΕΙ.

    Οι πανεπιστημιακοί φοιτητές συνεχίζουν για δεύτερη μέρα τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις που διαμαρτύρονται για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστήμιων και το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει το Υπουργείο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Κλειστά λόγω των κινητοποιήσεων είναι το Πολυτεχνείο, η Πάντειος, το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Θράκης, το Οικονομικό Αθήνας, και το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, ενώ συνεχίζονται οι καταλήψεις από φοιτητές σε πολλές σχολές όλης της χώρας.

    Κατά των αλλαγών στο νόμο πλαίσιο μέσα στο καλοκαίρι, τάχθηκε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει έγκαιρα τα μαθήματα από τη Γαλλία, και να σταματήσει να ρίχνει λάδι στη φωτιά, της Παιδείας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διαμαρτυρία για την Παιδεία

    [07] Κοινωνία

    Διαβεβαιώσεις της εταιρείας εκμετάλλευσης

    Ασφαλής η γέφυρα Ριο-Αντίρριο

    2/6/2006 4:45:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Δεν πρόκειται να κλείσει για τους οδηγούς η γέφυρα Ρίου Αντιρρίου, καθώς κατά την εταιρεία που έχει την ευθύνη λειτουργίας της, έγιναν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι, μετά την πυρκαγιά σε ένα από τα καλώδιά της τον Ιανουάριο του 2005 και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Αυτό υποστήριξαν οι άνθρωποι της εταιρείας "Γέφυρα ΑΕ", σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Παρασκευή, υποστηρίζοντας για ακόμη μία φορά ότι η πυρκαγιά είχε προκληθεί από κεραυνό. Οι κύριοι Κριστόφ Ντελασιέ και Νίκος Χαλικιόπουλος διευκρίνισαν επίσης ότι η εταιρεία, δεν έχει καμία αντίρρηση να γίνει εκ νέου ενδελεχής έλεγχος της γέφυρας , όπως ζήτησε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς.

    [08] Κοινωνία

    Για τη φωτιά στις 31 Μαρτίου

    Διώξεις για ανθρωποκτονία

    2/6/2006 4:34:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/6/2006 6:05:04 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια, κατά του πρώην διευθυντή των φυλακών Κορυδαλλού Γιώργου Μαρινάρου, των σωφρονιστικών υπαλλήλων Ν. Μαντζουράκη και Γ. Μπελάκη, καθώς και του αρχιφύλακα των φυλακών Βασίλη Ζήση, άσκησε την Παρασκευή, η Εισαγγελία Πειραιά, κρίνοντας τους ως υπευθύνους για τον θάνατο τεσσάρων κρατουμένων στις 31 Μάρτιου στον Κορυδαλλό. Τρεις Ρουμάνοι και ένας Έλληνας κρατούμενος είχαν βρει φρικτό θάνατο από πυρκαγιά, την οποία οι ίδιοι έβαλαν στο κελί τους και δεν σβήστηκε έγκαιρα. Το εισαγγελικό πόρισμα καταλογίζει σοβαρές ελλείψεις στην πυρασφάλεια, καθυστερημένη αντίδραση και ελλιπή εκπαίδευση των σωφρονιστικών υπαλλήλων. Όλοι οι κατηγορούμενοι εντός των ημερών θα κληθούν να καταθέσουν στην εισαγγελία ενώ αν προκύψουν ευθύνες εναντίον τους θα παραπεμφθούν στον τακτικό ανακριτή.

    [09] Κοινωνία

    Ανδρών της δημοτικής αστυνομίας

    Ξυλοδαρμός για κλήσεις

    2/6/2006 6:20:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Δυο άνδρες της δημοτικής αστυνομίας ξυλοκοπήθηκαν, από νεαρά άτομα στα Εξάρχεια, την ώρα που έκοβαν κλήσεις σε παρανόμως σταθμευμένα αυτοκίνητα. Οι δράστες βγήκαν από καφενείο της περιοχής, χτύπησαν με γροθιές και κλωτσιές τους αστυνομικούς και στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή. Οι δυο αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά και μεταφέρθηκαν στον Ευαγγελισμό από τους οποίους ο ένας λίγο αργότερα πήρε εξιτήριο, ενώ ο δεύτερος παρέμεινε στο για προληπτικούς λόγους καθώς φέρει χτυπήματα στο κεφάλι και το πρόσωπο. Ατυχές περιστατικό χαρακτήρισε την επίθεση ο δήμαρχος Αθηναίων Θόδωρος Μπεχράκης, ο οποίος τους επισκέφθηκε στο νοσοκομείο. Ζήτησε ,δε, να αποδοκιμαστούν τέτοιου είδους περιστατικά και σημείωσε ότι πρόκειται για δύο νέα παιδιά που απλώς έκαναν την δουλειά τους.

    [10] Κόσμος

    Για την παρακρατική οργάνωση της Άγκυρας

    Σενάρια και ανακοινώσεις

    2/6/2006 5:51:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Πληθαίνουν τα σενάρια για τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης Ερντογάν, μετά την εξάρθρωση νέας παρακρατικής οργάνωσης που φέρεται να σχεδίαζε επίθεση ακόμη και κατά του Ταγίπ Ερντογάν. Σχετικά με αυτή την υπόθεση, η τουρκική αστυνομία ανακοίνωσε την Παρασκευή πως συνέλαβε εννέα άτομα, περιλαμβανομένων δύο στρατιωτικών και όχι τριών όπως ανέφεραν οι αρχικές πληροφορίες. Παράλληλα διέψευσε ότι οι συλληφθέντες συνωμοτούσαν για να σκοτώσουν τον πρωθυπουργό. Παρά την διάψευση, οι τουρκικές εφημερίδες σε σημερινά δημοσιεύματά τους εμμένουν πως οι αρχές ασφαλείας, βρήκαν σχεδιαγράμματα που δείχνουν το δρόμο που χρησιμοποιεί ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να πάει στο σπίτι του στην Άγκυρα, προκαλώντας υποψίες ότι η ομάδα σχεδίαζε να δολοφονήσει αυτόν και ενδεχομένως και άλλους κορυφαίους αξιωματούχους.

    Απαντήσεις από την αστυνομία

    Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Ισμαήλ Τσαλισκάν δήλωσε ότι, στο σπίτι που ερευνήθηκε στο προάστιο Εριαμάν βρέθηκαν όπλα, ενώ σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η αστυνομία κατέσχεσε επίσης εκρηκτικά, μια ωρολογιακή βόμβα, ράβδους δυναμίτη και χειροβομβίδες.

    Οι τουρκικές εφημερίδες αναφέρουν πως οι συλληφθέντες είναι μέλη μιας υπερθνικιστικής συμμορίας με την ονομασία "Ανταρτικός Στρατός του Ατάμπεη" και πως στην ομάδα περιλαμβάνονται ένας σμηναγός, ένας έφεδρος αξιωματικός και ένας απόστρατος αξιωματικός του στρατού.

    Ο Τσαλισκάν αρνήθηκε να σχολιάσει αν η ομάδα είχε οποιουσδήποτε πολιτικούς στόχους, αλλά δήλωσε πως η αστυνομία συντονίζει την έρευνά της με το Γενικό Επιτελείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

    Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η αστυνομία δεν αποκάλυψε κάποια σχέση ανάμεσα σ αυτούς που συνελήφθησαν αυτή την εβδομάδα και στην επίθεση που πραγματοποίησε νωρίτερα αυτό το μήνα ένοπλος ισλαμιστής στο Συμβούλιο Επικρατείας της Άγκυρας σκοτώνοντας ένα δικαστή.

    Παρέμβαση εργοδοτών-Αδιέξοδο συνομιλιών

    Γεγονός πάντως αποτελεί ότι, η πολιτική κρίση στην Τουρκία μετά την εξάρθρωση της ομάδας, παίρνει διαστάσεις ανοιχτής αντιπαράθεσης κυβέρνησης-παρακράτους.

    Τα νέα στοιχεία που βγαίνουν καθημερινά στην επιφάνεια, δίνουν τροφή στον πόλεμο εξουσίας που μαίνεται ανάμεσα στη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση και παράγοντες του τουρκικού καθεστώτος, που με το επιχείρημα της προάσπισης του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους, ζητούν τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

    Την ίδια ώρα, παράγοντες της τουρκικής οικονομίας εκφράζουν την ανησυχία τους για τις συνέπειες της κρίσης στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

    Την Παρασκευή ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων της Τουρκίας απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλώντας την να σταματήσει τις ενέργειές της κατά του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους και να ασχοληθεί με την εισαγωγή δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων που θα φέρουν την Τουρκία πιο κοντά στην Ευρώπη.

    "Συζητούμε για θρησκευτικά θέματα που καταλαμβάνουν την ημερήσια διάταξη αντί να μιλούμε για μεταρρυθμίσεις", δήλωσε ο Ομέρ Σαμπαντζί, πρόεδρος της πανίσχυρης εργοδοτικής ένωσης, κάνοντας λόγο για συρρίκνωση της αξιοπιστίας της χώρας

    Την ίδια ώρα σε αδιέξοδο κατάληξαν οι συνομιλίες του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ και του Γερμανού ομολόγου του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, καθώς δεν υπήρξε καμία πρόοδος στα αιτήματα της ΕΕ να ανοίξει η Τουρκία τα λιμάνια και τον εναέριο χώρος της στην Κυπριακή Δημοκρατία.

    "Δεν υπήρξαν εξελίξεις. Είναι ακόμη ανοικτό του πρωτοκόλλου ", δήλωσε ο Σταϊνμάιερ για να επισημάνει ότι καλό θα ήταν να έχει επιλυθεί το συγκεκριμένο ζήτημα έως το τέλος του χρόνου και πριν αναλάβει η Γερμανία την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Οι επόμενες εκλογές στην Τουρκία είναι προγραμματισμένες για τον Νοέμβριο 2007.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Προβληματισμός και ανησυχία

    Απετράπη επίθεση κατά Ερντογάν

    [11] Κόσμος

    Εικοσιδύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Ινδία

    Φονικοί κεραυνοί

    2/6/2006 12:28:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: Reuters

    Σφοδρές καταιγίδες με ισχυρούς ανέμους σαρώνουν ανελέητα τα κρατίδια της ινδικής επικράτειας, που βρίσκεται μεσούσης της ετήσιας περιόδου των μουσώνων. Δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ αυτών και τρία παιδιά, από κεραυνούς ή ηλεκτροπληξία στο δυτικό κρατίδιο του Γκουζαράτ, μέσα σε διάστημα μόλις ενός 24ώρου. Άλλοι 10 Ινδοί σκοτώθηκαν από με παρόμοιο τρόπο στο ανατολικό κρατίδιο της Δυτικής Βεγγάλης. Οι σφοδρές βροχοπτώσεις στις αρχές της εβδομάδας δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα και εκτεταμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση στην πρωτεύουσα Μουμπάι, όπως ονομάζεται πλέον η γνωστή μας Βομβάη. Πέρυσι οι μουσώνες είχαν κυριολεκτικά παραλύσει την πόλη επί σειρά ημερών, ενώ στην ευρύτερη περιοχή εκατοντάδες άνθρωποι βρήκαν το θάνατο με διάφορους τρόπους.

    [12] Κόσμος

    Δεκαεπτά έχασαν τη ζωή τους μέσα στις στοές

    Δυστύχημα σε τουρκικό ορυχείο

    2/6/2006 7:52:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/6/2006 5:13:11 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-Associated Press-Reuters

    Οδυνηρό τέλος βρήκαν χθες, 17 από τους εργάτες ενός ανθρακωρυχείου της βορειοδυτικής Τουρκίας, οι οποίοι θάφτηκαν ζωντανοί 150 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, έπειτα από έκρηξη μεθανίου. Η τραγωδία σημειώθηκε αργά τη νύχτα σε ανθρακωρυχείο που εκμεταλλεύεται ιδιωτική εταιρία Sentas Madencilik στο Οντακόι στη δυτική επαρχία Μπαλικεσίρ, 475 χλμ νότια της Κωνσταντινούπολης. Η έκρηξη είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση των στοών. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk που επικαλέστηκε τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, το συμβάν δεν αποδίδεται σε ανθρώπινη αμέλεια.

    "Από τους 57 ανθρακωρύχους που βρίσκονταν μέσα την ώρα του δυστυχήματος οι 35 κατάφεραν να απεγκλωβιστούν σώοι, ενώ άλλοι πέντε τραυματίστηκαν. Δυστυχώς όμως χάσαμε 17 ανθρώπους" ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Χιλμί Γκιουλέρ. Τα συνεργεία διάσωσης, με τη συνδρομή κι άλλων ανθρακωρύχων, που μεταφέρθηκαν με στρατιωτικό ελικόπτερο στον τόπο της τραγωδίας από κοντινά ορυχεία, κατάφεραν να ανασύρουν και τις 17 σορούς. Κάποιοι όμως από εθελοντές χρειάστηκε να διακομιστούν στο νοσοκομείο με δηλητηρίαση από τις αναθυμιάσεις. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters άλλοι τρία άτομα παραμένουν παγιδευμένα στις στοές.

    Τα δυστυχήματα του είδους δυστυχώς δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο για την Τουρκία. Ερωτηθείς σχετικά ο Τούρκος υπουργός απέρριψε το ενδεχόμενο ανεπαρκών ελέγχων ασφαλείας από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τόνισε ότι διατάχθηκε έρευνα για το περιστατικό. "Δυστυχώς πάντα υπάρχει η πιθανότητα ατυχημάτων σε αυτή η δουλειά. Τα επίπεδα του μεθανίου είχαν μετρηθεί μόλις λίγα λεπτά πριν την έκρηξη, αλλά προφανώς σημειώθηκε απότομη άνοδος του" είπε ο Γκιουλέρ.

    Τον Ιούνιο του 2005 έξι εργάτες έχασαν τη ζωή τους από τις αναθυμιάσεις μεθανίου, εγκλωβισμένοι στις στοές ορυχείου κοντά στο λιμάνι του Ζονγκουλάκ, στη Μαύρη Θάλασσα. Τον Απρίλιο του ίδιου έτους έκρηξη μεθανίου σε ορυχείο στην πόλη Γκεντίζ στην Κιουτάχεια είχε κοστίσει τη ζωή σε 18 ανθρώπους. Η μεγαλύτερη τραγωδία όμως είχε σημειωθεί πριν από 14 χρόνια, το 1992 όταν έκρηξη αερίου, πάλι σε ορυχείο κοντά στο Ζονγκουλάκ, στάθηκε μοιραία για 270 ανθρώπους.

    [13] Ιράκ

    1055 νεκροί μέσα στο μήνα Μάϊο

    Μπαράζ επιθέσεων στη Βαγδάτη

    2/6/2006 11:04:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters-Associated Press

    Στόχος βομβιστικών επιθέσεων έγιναν με διαφορά λίγης ώρας, δυο υπαίθριες αγορές της Βαγδάτης και ένα σιιτικό τέμενος, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι άνθρωποι και να τραυματιστούν συνολικά άλλοι 44. Οι δύο βόμβες εξερράγησαν σχεδόν ταυτόχρονα σε μια υπαίθρια αγορά ζώων στη συνοικία Γκαζάλ, στο δρόμο Τζουμχουρίγια. Τα εκρηκτικά είχαν τοποθετηθεί μέσα σε σάκους, ο ένας στο κέντρο και ο άλλος στην είσοδο της πολυσύχναστης αγοράς όπου κάθε Παρασκευή συρρέει πλήθος άνθρωποι για να αγοράσει πουλερικά, σκύλους, ερπετά και άλλα ζώα. Οι εκρήξεις έγιναν λίγο μετά στις 08.30 (τοπική ώρα) όταν η αγορά ήταν γεμάτη κόσμο. Τουλάχιστον τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους ακαριαία, ενώ οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο απολογισμός αυτός δεν αποκλείεται να αυξηθεί, καθώς υπάρχουν τουλάχιστον 40 τραυματίες.

    Δέκα λεπτά νωρίτερα, είχε εκραγεί άλλη μία βόμβα στη συνοικία αλ Τζεντίντα της ιρακινής πρωτεύουσας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι και τέσσερις να τραυματιστούν. Η βόμβα είχε τοποθετηθεί απέναντι από το τέμενος Χουσεϊνιβάτ αλ-Αμπάς.

    "Γάζωσαν" τη συνοικία Ντούρα

    Η σημερινή αιματοχυσία έρχεται να προστεθεί στο χθεσινό λουτρό αίματος στο νότιο προάστιο Ντούρα, όπου σημειώθηκαν συντονισμένες επιθέσεις ανταρτών οι οποίοι έβαλαν με όλμους εναντίον αρκετών σπιτιών. Όταν σταμάτησαν τα πυρά, εννέα Ιρακινοί είχαν πέσει νεκροί, μεταξύ αυτών ένα παιδάκι δύο χρόνων, ενώ άλλοι 43 είχαν τραυματιστεί. Σημειώνεται ότι η περιοχή Ντούρα είναι μια από τις πλέον επικίνδυνες της Βαγδάτης, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι σουνίτες που επιζητούν την ανατροπή της σιιτικής ιρακινής κυβέρνησης.

    Χθες τα υπουργεία Εσωτερικών, Αμυνας και Υγείας της χώρας ανακοίνωσαν τον απολογισμό των θανάτων που σημειώθηκαν μέσα στο Μάιο. Σύμφωνα με αυτόν 1055 Ιρακινοί έχασαν τις ζωές τους σε εκρήξεις 26 παγιδευμένων αυτοκινήτων και 65 βομβών, αλλά και σε 60 ένοπλες επιθέσεις, αυξάνοντας κατά 38% το ποσοστό των βίαιων θανάτων σε σχέση με τον Απρίλιο. Οι 932 από τα θύματα ήταν άμαχοι πολίτες.

    [14] Ιράκ

    Εν αμφιβόλω η αμερικανική θέση για το Ισάκι

    Βίντεο αποκάλυψη για νέα Χαντίθα

    2/6/2006 5:26:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Κι ενώ ο θόρυβος, που προκλήθηκε από την ερευνούμενη εμπλοκή Αμερικανών στρατιωτών στη σφαγή στην ιρακινή πόλη Χαντίθα δεν έχει ακόμα κοπάσει ένα νέο βίντεο ντοκουμέντο, που μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, φέρνει στο φως στοιχεία, για εκτελέσεις αμάχων στην πόλη Ισάκι. Από το βράδυ της Πέμπτης το BBC μεταδίδει εικόνες στις οποίες εμφανίζονται νεκροί Ιρακινοί άμαχοι, ενήλικες και παιδιά, οι οποίοι σύμφωνα με την ιρακινή αστυνομία εκτελέσθηκαν από Αμερικανούς στρατιώτες. Το βίντεο δείχνει πολλά πτώματα, μεταξύ των οποίων και τα πτώματα τριών παιδιών. Το σώμα του ενός εκ των παιδιών είναι καλυμμένο από αίμα. Το βρετανικό δίκτυο υποστηρίζει, ότι έλαβε το σχετικό βίντεο από σουνιτική ομάδα που αντιτίθεται στην παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ. Με το βίντεο τίθεται εν αμφιβόλω η επίσημη εκδοχή της αμερικανικής πλευράς σχετικά με το τι συνέβη στην ιρακινή πόλη.

    Αντικρουόμενα στοιχεία

    Σύμφωνα με όσα δήλωναν εκπρόσωποι των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ κατά τη διάρκεια επιχείρησης για τον εντοπισμό μέλους της αλ-Κάιντα σε σπίτι της πόλης Ισάκι, σκοτώθηκαν τέσσερις Ιρακινοί πολίτες: το φερόμενο μέλος της αλ-Κάιντα, δύο γυναίκες και ένα παιδί.

    Ωστόσο, σύμφωνα με το πόρισμα της ιρακινής αστυνομίας, το οποίο επικαλέσθηκε το BBC, τα αμερικανικά στρατεύματα εκτέλεσαν 11 άτομα στο σπίτι αυτό, μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά και τέσσερις γυναίκες πριν να το ανατινάξουν.

    Από την πλευρά του, ο αμερικανικός στρατός, που δε φαίνεται να αμφισβητεί την αυθεντικότητα του βίντεο, ανακοίνωσε, ότι θα διεξάγει έρευνες σχετικά με τα νέα στοιχεία.

    Μήνυση κατά του αμερικανικού στρατού

    Στο μεταξύ, μήνυση εναντίον του αμερικανικού στρατού, σκοπεύει να υποβάλει ο αδελφός της εγκύου που σκοτώθηκε χθες στη Σαμάρα από τα πυρά Αμερικανών στρατιωτών.

    "Μετέφερα την αδελφή μου στο νοσοκομείο και δεν κατάλαβα, ότι ο δρόμος που πήρα ήταν απαγορευμένος, διότι καμία ένδειξη δεν το ανέφερε. Ένας Αμερικανός επίλεκτος σκοπευτής άνοιξε πυρ και πέτυχε τη μητέρα μου και την αδελφή μου στο κεφάλι. Όταν φθάσαμε στο νοσοκομείο ήταν νεκρές. Μετά το πένθος θα υποβάλω μήνυση κατά του αμερικανικού στρατού", δήλωσε ο Ράνταμ αλ Ασουάντι. Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση "προς όλους του τίμιους Ιρακινούς να αποκαλύψουν τους φόνους αθώων που έχει διαπράξει ο αμερικανικός στρατός".

    Αναφέρουμε, ότι λίγη ώρα μετά το χθεσινό συμβάν στη Σαμάρα ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε, ότι ένα αυτοκίνητο εισχώρησε σε μια ζώνη για την οποία υπήρχε ένδειξη ότι ήταν απαγορευμένη, κοντά σε φυλάκιο των δυνάμεων του συνασπισμού. Αρνήθηκε να υπακούσει στις επανειλημμένες προειδοποιήσεις και να σταματήσει και ρίχθηκαν πυρά για να ακινητοποιήσουν το αυτοκίνητο, το οποίο σταμάτησε, άλλαξε κατεύθυνση και εγκατέλειψε την απαγορευμένη ζώνη.

    Όπως ανέφερε Ιρακινός αστυνομικός οι δύο νεκρές γυναίκες ήταν η Ναμπίχα Ζασίμ αλ Ασουάντι, 35 ετών, έγκυος, και η μητέρα της Σαλίχα Χαμάντ Χασάν αλ Ασουάντι, 55 ετών. Κατευθύνονταν με το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο αδελφός της προς το νοσοκομείο όπου η Ναμπίχα επρόκειτο να φέρει τον κόσμο το παιδί της.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μπαράζ επιθέσεων στη Βαγδάτη

    [15] Μ. Ανατολή

    Για εγκατάλειψη του πυρηνικού προγράμματος

    Πρόταση των "6" στο Ιράν

    2/6/2006 12:57:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/6/2006 7:38:42 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-BBC

    Με απόφαση να προχωρήσουν σε από κοινού διπλωματική πρωτοβουλία για παρουσίαση δέσμης κινήτρων προς το Ιράν ώστε να παγώσει το πυρηνικό του πρόγραμμα έληξε η χθεσινή συνεδρίαση των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Γερμανίας, που πραγματοποιήθηκε χθες στη Βιέννη. Η συμφωνία επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας, της Κίνας και της Γερμανίας. Οι λεπτομέρειες της πρότασης δεν πρόκειται να ανακοινωθούν προτού παρουσιαστούν στο Ιράν -το οποίο διακηρύσσει ότι το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου που ακολουθεί είναι αδιαπραγμάτευτο- ωστόσο διευκρινίστηκε πως οι κυρώσεις θα είναι αυστηρές σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τεχεράνης. Όσον αφορά την πρόταση έχει επίσης διαρρεύσει ότι περιλαμβάνει την προσφορά ενός πυρηνικού αντιδραστήρα νέας τεχνολογίας και τη διασφάλιση του εφοδιασμού της χώρας με εμπλουτισμένο ουράνιο.

    "H ώρα της αλήθειας για το Ιράν"

    "Πιέζουμε το Ιράν να επιλέξει το θετικό δρόμο" αρκέστηκε να δηλώσει σχετικά η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μάργκαρετ Μπέκετ.

    Από την πλευρά της, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε, ότι το Ιράν αντιμετωπίζει την ώρα της αλήθειας προσθέτοντας, ότι τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Γερμανία ελπίζουν ότι το Ιράν θα σκεφθεί τη συμφωνία των έξι.

    Παρόλο, που ανέφερε, ότι δε θέτει τελεσίγραφο, επανέλαβε τις προειδοποιήσεις άλλων υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων, ότι η Τεχεράνη έχει στη διάθεσή της "μερικές εβδομάδες" και όχι μερικούς μήνες, για να δώσει μία θετική απάντηση.

    Από την Άγκυρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάιερ εξέφρασε την ελπίδα, ότι το Ιράν θα ανταποκριθεί θετικά στην πρόταση.

    "Είχαμε πολύ θετικές συνομιλίες στη Βιέννη. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε θετική απάντηση από την Τεχεράνη", πρόσθεσε.

    ΗΠΑ: "Θα έχουν πυρηνική βόμβα σε 10 χρόνια"

    Στο μεταξύ, σήμερα, ο επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών, Τζον Νεγκροπόντε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC είπε πως το Ιράν εμφανίζεται αποφασισμένο κατασκευάσει πυρηνικά όπλα: "Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, μπορεί να έχουν πυρηνικά στο διάστημα μεταξύ της αρχής της προσεχούς δεκαετίας ως τα μέσα της, κάτι που είναι πολύ ανησυχητικό" υποστήριξε ο Νεγκροπόντε, ο οποίος χαρακτήρισε το κράτος του Ιράν ως το μεγαλύτερο υποστηρικτή της τρομοκρατίας στον κόσμο.

    Ο Νεγκροπόντε προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα παλαιοτέρα λάθη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών όσον αφορά στην εκτίμηση των οπλικών ικανοτήτων του Ιράκ, απάντησε πως η κατάσταση έχει αλλάξει:" Έχουμε βελτιώσει ουσιαστικά την αρτιότητα των αναλύσεων μας" υποστήριξε.

    [16] Οικονομία

    Σε υποκατάστημα εταιρείας εμπορίου καυσίμων

    "Χτύπημα" στο λαθραίο πετρέλαιο

    2/6/2006 6:32:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Παράνομο κύκλωμα που αποχρωμάτιζε και διακινούσε στην αγορά λαθραία καύσιμα δρώντας με την κάλυψη νόμιμης εταιρείας, εντόπισε και εξάρθρωσε στον Ασπρόπυργο η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων. Ειδικότερα, η ΥΠΕΕ εντόπισε σε υποκατάστημα εταιρείας εμπορίου καυσίμων, μια υπόγεια δεξαμενή που περιείχε οκτώ χιλιάδες λίτρα πετρελαίου, χωρίς να υπάρχουν έγγραφα, από τα οποία να προκύπτει η προηγούμενη καταβολή των αναλογούντων δασμών και φόρων. Εντόπισε επίσης τρία φορτηγά αυτοκίνητα, ένα εκ των οποίων ήταν εξοπλισμένο με μηχανισμό κατάλληλο για αποχρωματισμό πετρελαίου ναυτιλίας, το οποίο διακινείται ατελώς και προορίζεται μόνο για ποντοπόρα πλοία. Τα άλλα δυο περιείχαν ποσότητες λαθραίου καυσίμου. Το ένα εκ των φορτηγών, έφερε πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας, ενώ τα άλλα δύο δεν είχαν σχετικά στοιχεία κυκλοφορίας. Η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, κατέσχεσε τα φορτηγά, τα καύσιμα και τον μηχανολογικό εξοπλισμό. Η διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίζεται για τον εντοπισμό των εμπλεκομένων προσώπων στο κύκλωμα.

    [17] Οικονομία

    Επαφές Αλογοσκούφη

    2/6/2006 10:12:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/6/2006 2:48:41 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σειρά συναντήσεων έχει σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης συναντήθηκε το πρωί με τα μέλη της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν η προσπάθεια συγκράτησης των δαπανών, αλλά και ο διάλογος για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Πάγια θέση του ΔΝΤ αποτελεί ο αυστηρός έλεγχος των δημοσίων δαπανών, αλλά και ο εξορθολογισμός του ασφαλιστικού συστήματος, με έμφαση στον περιορισμό των πρόωρων συντάξεων. Σημειώνεται ότι τα στελέχη του ΔΝΤ συλλέγουν οικονομικά στοιχεία από το Υπουργείο Οικονομίας και την Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ θα επισκεφθούν εκ νέου την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο. Στη συνέχεια θα συντάξουν έκθεση για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Αλογοσκούφης αμέσως μετά, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Εμπορικής Τράπεζας, Γιώργο Προβόπουλο, με τον οποίο συζήτησε για την πορεία ιδιωτικοποίησης της τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το χρονοδιάγραμμα ιδιωτικοποίησης παραμένει το ίδιο. Στη συνέχεια, ο υπουργός Οικονομίας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ελληνο-Τουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Παναγιώτη Κουτσίκο και με τον Σέρβο ομόλογό του, Μλάτζαν Ντίνκιτς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

    Ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων Ελλάδας-Σερβίας

    Η συνάντηση των δύο υπουργών Οικονομίας έγινε σε θετικό κλίμα, ενώ οι κύριοι Αλογοσκούφης και Ντίνκιτς δήλωσαν πως οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας - Σερβίας βρίσκονται σε ιδιαίτερα ικανοποιητικό επίπεδο .

    Όπως δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης, συμφωνήθηκε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο οι διμερείς οικονομικές σχέσεις, δεδομένου ότι είναι κοινή η πεποίθηση πως η οικονομική ανάπτυξη συμβάλλει στην ευημερία των λαών.

    "Η Ελλάδα, είναι από τους κυριότερους επενδυτές στη Σερβία και η χώρα αυτή είναι από τους κυριότερους εμπορικούς μας εταίρους. Την τελευταία δεκαετία η Ελλάδα έχει επενδύσει 1,2 δισ. ευρώ στη Σερβία", δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης και πρόσθεσε ότι η σερβική οικονομία αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας της Σερβίας δήλωσε ότι το ύψος των επενδύσεων της Ελλάδας στη χώρα αυτή αποδεικνύει τις πολύ καλές σχέσεις των δυο χωρών. Ο Σέρβος υπουργός ζήτησε την υποστήριξη της Ελλάδας για την υιοθέτηση πρότασης να χρηματοδοτηθεί η χώρα του με 1 δισ. ευρώ, το οποίο θα διατεθεί σε οδικά δίκτυα. Ο κ. Αλογοσκούφης δέχθηκε την πρόταση αυτή, δηλαδή να υποστηρίξει η χώρα μας το αίτημα της Σερβίας.

    Επίσης, ο κ. Μλάτζαν Ντίνκιτς είπε ότι συμφωνήθηκε με τον Ελληνα υπουργό Οικονομίας να υπογραφεί το συντομότερο δυνατόν η συμφωνία αποφυγής διπλής φορολόγησης και ότι ζήτησε από την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη να καταργηθούν οι βίζες για τους Σέρβους που επισκέπτονται την Ελλάδα και τις άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ. Ο Σέρβος υπουργός προσκάλεσε τον κ. Αλογοσκούφη να επισκεφθεί τη χώρα του, στο πλαίσιο των καλών σχέσεων των δυο χωρών και της επέκτασης της οικονομικής συνεργασίας τους.

    [18] Οικονομία

    Στην ευρωζώνη

    Πρώτοι σε ρυθμό ανάπτυξης

    2/6/2006 7:24:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Κατά 2,7% αυξήθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2006 το ΑΕΠ της Ελλάδας, ενώ σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2005 (δηλαδή σε ετήσια βάση) η αύξηση του ΑΕΠ ήταν 4%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Με τα ποσοστά αυτά η Ελλάδα έρχεται στην πρώτη θέση των κρατών της ζώνης του ευρώ από την άποψη του ρυθμού ανάπτυξης, τόσο σε τριμηνιαία, όσο και σε ετήσια βάση.

    Αναλυτικότερα, το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2006, σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2005, κατά 0,6%, ενώ σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2005 η αύξηση του ΑΕΠ ήταν 1,9%. Στην "Ευρώπη των 25" το ΑΕΠ αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2006, σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2005 κατά 0,7%, ενώ σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2005 η αύξηση του ΑΕΠ ήταν 2,2%.

    [19] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Στο πλευρό του ΠΑΟΚ ο Πηλαδάκης

    2/6/2006 5:10:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Το να χαίρεται η διοίκηση μιας ομάδας με τα σοβαρά προβλήματα ενός αντίπάλου της, ακόμη κι αν αυτά της εξασφαλίζουν μία έξοδο στην Ευρώπη, σίγουρα δεν ανήκει σε αυτό που στον αθλητισμό ονομάζουμε "fair play". Η διοίκηση της ΠΑΕ Λάρισας, λοιπόν υπέρμαχος του "ευ αγωνίζεσθαι" μόλις πληροφορήθηκε την απόφαση της επιτροπής εφέσεων της ΕΠΟ για τον ΠΑΟΚ, που προκρίνει έτσι την ΑΕΛ στο Κύπελλο Ιντερτότο, δια στόματος του προέδρου της Κώστα Πηλαδάκη, αρχικά εξέφρασε τη συμπαράστασή του στο "Δικέφαλο του Βορρά" για αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάει η ομάδα της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ομάδα του.

    Δεν αλλάζει τίποτα για τη Λάρισα

    "Μας θλίβει αυτό που συνέβη σε ένα ιστορικό σωματείο όπως ο ΠΑΟΚ. Ειναι κρίμα γι΄αυτήν την ομάδα κάτι που κατέκτησε μέσα στα γήπεδα να το χάνει κατ΄αυτόν τον τρόπο. Εύχομαι ο σύλλογος της Θεσσαλονίκης να βρει το δρόμο του", τόνισε για τον αποκλεισμό του ΠΑΟΚ ο παράγοντας της Θεσσαλικής ομάδας.

    Στη συνέχεια αναφερόμενος στα μελλοντικά πλάνα της Λάρισας ο κ. Πηλαδάκης επεσήμανε: "Για εμάς δεν αλλάζει τίποτα όσον αφορά τον μεταγραφικό σχεδιασμό. Ετσι κι αλλιώς έχουμε προγραμματίσει τις κινήσεις μας με στόχο τη δημιουργία μιας ομάδας ικανής να διεκδικήσει θέση στο κύπελλο UEFA της επόμενης περίοδου".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εκτός UEFA ο ΠΑΟΚ

    [20] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Εκτός UEFA ο ΠΑΟΚ

    2/6/2006 4:16:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δεν θα δώσει το παρών στο Κύπελλο UEFA της περιόδου 2006-07 ο ΠΑΟΚ. Η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ απέρριψε σήμερα το μεσημέρι την αίτηση του ΠΑΟΚ για συμμετοχή στο Κύπελλο UEFA, καθώς η ΠΑΕ του "δικέφαλου του Βορρά" δεν κατάφερε να προσκομίσει την εγγυητική τραπέζης για την εξόφληση των υποχρεώσεών της 6.000.000 ευρώ). Ύστερα από αυτή την απόφαση το τέταρτο εισιτήριο που οδηγεί στο Κύπελλο UEFA παίρνει ο Ατρόμητος, ενώ η Λάρισα θα πάρει μέρος στο Ιντερτότο. Για την απόφαση αυτή ενημερώθηκε ο πρόεδρος του ΑΣ ΠΑΟΚ, Θανάσης Κατσαρής, ενώ θέση για το θεμα πήρε με επίσημη ανανκοίνωσή της και η ΕΠΟ.

    Η ανακοίνωση της ΕΠΟ και η θέση Γκαγκάτση

    "Η Επιτροπή Εφέσεων απέρριψε την έφεση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ κατά της υπ΄ αριθμ. 16/25.5.2006 απόφασης της Επιτροπής Αδειοδότησης της ΕΠΟ, διότι η ΠΑΕ δεν κατέθεσε τα στοιχεία που της ζητήθηκαν"..

    Τo "κόκκινο" που άναψε η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ, επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος Βασίλης Γκαγκάτσης στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της ομοσπονδίας σχολιάζοντας και την κατάσταση που επικρατεί στν ιστορικό σύλλογο: "Ο ΠΑΟΚ δεν προσκόμισε εγγυητική επιστολή και δυστυχώς δεν θα παίξει στο Κύπελλο UEFA. Ο ΠΑΟΚ, πέρα από ομάδα μου, είναι ένα ιστορικό σωματείο που από λάθη των διοικήσεών του έφτασε εδώ που έφτασε. Ελπίζω και πιστεύω στο μέλλον, πέρα από το δυσάρεστο γεγονός, να αλλάξει η φιλοσοφία για το πως πρέπει να διοικείται αυτό το σωματείο" υπογράμμισε ο κ. Γκαγκάτσης.

    "Προδωμένοι" δηλώνουν οι άνθρωποι της ομάδας

    Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της αποπομπής του ΠΑΟΚ από το Κύπελλο UEFA, ο πρόεδρος του ΑΣ ΠΑΟΚ Θανάσης Κατσαρής δήλωσε: "Νιώθουμε προδομένοι, είτε λέγεται αυτός Γκαγκάτσης, είτε λέγεται Ορφανός. Περιμέναμε να έρθει η εγγυητική και αντί γι αυτό μας είπαν ότι ο ΠΑΟΚ δεν παίζει στην Ευρώπη. Εμείς κάναμε ό,τι μπορούσαμε γιατί αυτοί που είχαν δυνατότητες να δώσουν λύση ήταν μόνο η Πολιτεία. Πριν 48 ώρες μας έδωσαν μια "καυτή πατάτα" και μας είπαν να ψάξουμε να βρούμε λύση. Την λύση σε ένα τέτοιο ποσό μπορούσε να δώσει μόνο το Κράτος.

    Ο κ. Ορφανός, παρά τις προτάσεις που κάναμε, δεν είχε να μας δώσει λύση. Είχα πει να δώσουμε επιταγή του ΑΣ από τα περιουσιακά στοιχεία του συλλόγου, επιλέξαμε κι άλλες λύσεις, προτείναμε τα πάντα, αλλά δυστυχώς δεν έγινε τίποτα. Νιώθω τόσο άσχημα για την ατιμωτική αυτή απόφαση, που πραγματικά ντρέπομαι. Χθες είχαμε και κάποιες συζητήσεις με τον εκπρόσωπο του κ. Σαββίδη, τον κ. Βασίλη Παπαδόπουλο, που μας έκανε μια πρόταση. Ομόφωνα αποφασίσαμε να γίνει αποδεκτή αυτή η πρόταση Σαββίδη, αλλά ουδέποτε ήρθε στο ραντεβού ο εκπρόσωπος του, κ. Καχριμάνης. Σήμερα έχουν "ξεγυμνωθεί" οι πάντες και δεν θα μείνει αναπάντητη αυτή η πρόκληση. Εμείς προσπαθούσαμε να βρούμε τη λύση της εγγυητικής, αλλά κανένας δεν μας συμπαραστάθηκε. Αφού αυτό έφυγε και είμαστε τώρα εκτός του UEFA, θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση εξ' ιδίων για την επιβίωση της ομάδας".

    Ο Γιώργος Κούδας, πρόεδρος των βετεράνων της ομάδας, είπε: "Φόρτωσαν ένα μεγάλο σταυρό στον κ. Κατσαρή. Εδώ και 48 ώρες προσπαθούσαμε να βρούμε λύσεις, αλλά όλοι μάς έκλεισαν την πόρτα και από εδώ και πέρα ορισμένοι άνθρωποι, δεν θα πρέπει να πατήσουν ούτε στα όρια της Θεσσαλονίκης. Επρεπε να σεβαστούν μια ιστορία 80 ετών, μια ομάδα με κόσμο και προσφορά στο ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό. Εδώ και δυο μέρες κάναμε έναν αγώνα που ήταν άνισος και δύσκολος και δυστυχώς δεν καταφέραμε τίποτα. Μιλάμε και για μια Πολιτεία που έπρεπε να σεβαστεί αυτόν τον σύλλογο. Αν και ο επικεφαλής της κυβέρνησης είχε ενημερωθεί για το πρόβλημα, έπρεπε να είχε ενδιαφερθεί για να το λύσει".

    Ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ Γιώργος Καλύβας είπε από την πλευρά του: "Δεν είμαστε διοίκηση, αλλά μόνον κάποια πρόσωπα που έπρεπε να βοηθήσουμε σ αυτή την δύσκολη φάση την ομάδα. Η διοίκηση είναι σε απραξία. Σήμερα άφησα την δουλειά μου και ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση του κ. Κατσαρή, αλλά όσες επαφές και αν κάναμε δεν βρήκαμε καμιά ανταπόκριση. Κρίμα για τον ΠΑΟΚ που έμεινε μόνος και αβοήθητος σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή της ιστορίας του".

    [21] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    ΕΠΟ: Νέες απειλές από τη FIFA

    2/6/2006 1:07:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Νέος κίνδυνος για τις ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη. Ο Γιόζεφ Μίφσουντ, ο οποίος παρίσταται στη γενική συνέλευση της ΕΠΟ ως απεσταλμένος της FIFA και της UEFA, απείλησε ακόμα και με αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της περιόδου 2006-07. Αφού χαρακτήρισε τη συνάντηση της περασμένης Δευτέρας ανάμεσα στον Σεπ Μπλάτερ, τον Γιώργο Ορφανό και τον Βασίλη Γκαγκάτση ως "δύσκολη και δύστροπη", ο αξιωματούχος από τη Μάλτα υπογράμμισε: "Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Αν ο υπουργός επιμείνει στη θέση του, τότε η εκτελεστική επιτροπή της FIFA θα αποφασίσει να μη συμμετάσχουν ελληνικές ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της περιόδου 2006-07".

    [22] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Η γενική συνέλευση της ΕΠΟ

    2/6/2006 7:25:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Πηγή: ΕΠΟ

    Η τακτική Γενική Συνέλευση των Ενώσεων-μελών της ΕΠΟ ενέκρινε το διοικητικό και οικονομικό απολογισμό του ΔΣ της Ομοσπονδίας. Για το διοικητικό απολογισμό, 43 Ενώσεις ψήφισαν "ναι", 10 "όχι' και μια ψήφισε "παρούσα". Τον οικονομικό απολογισμό ενέκριναν 46 Ενώσεις, 3 ψήφισαν "όχι", 3 ψήφισαν "παρούσα" και 2 ήταν απούσες. Επίσης, εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός για το έτος 2007 (46 "ναι", 2 "όχι", 4 παρούσες, 2 απούσες).

    [23] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Στον Εργοτέλη ο Δασκαλάκης

    2/6/2006 1:29:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την ενίσχυση του για την ερχόμενη περίοδο συνεχίζει ο Εργοτέλης. Η ομάδα της Κρήτης ανακοίνωσε την απόκτηση του Σήφη Δασκαλάκη, του πρώην πλέον τερματοφύλακα του ΟΦΗ, για τα επόμενα τρία χρόνια. Αυτή είναι η 4η μεταγραφική κίνηση της ομάδας του Εργοτέλη, μετά τους Χατζί, Τάσιτς και Μποέλε. Η ανακοίνωση, που έγινε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του συλλόγου, αναφέρει τα εξής: "Ο 25χρονος, πρώην τερματοφύλακας της ΠΑΕ ΟΦΗ, Σήφης Δασκαλάκης, υπέγραψε σήμερα το πρωί, παρουσία των μεγαλομετόχων Απόστολου Παπουτσάκη και Γιώργου Σουλτάτου, τριετές συμβόλαιο με την ΠΑΕ ΛΥΤΤΟΣ Εργοτέλης".

    [24] Μπάσκετ

    ΝΒΑ: Σόου Νοβίτσκι, προβάδισμα για Ντάλας

    2/6/2006 11:31:00 πμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ο Ντιρκ Νοβίτσκι έκλεψε την παράσταση για τους Ντάλας Μάβερικς στον 5ο τελικό της Δυτικής περιφέρειας του ΝΒΑ. Ο Γερμανός πέτυχε 50 πόντους, προσωπικό ρεκόρ στα πλέι οφ, και οδήγησε τους Μαβς στη νίκη με 117-101 επί των Φοίνιξ Σανς που πήραν το προβάδισμα με 3-2. Πλέον η ομάδα του Ντάλας χρειάζεται μία ακόμα νίκη για να πάρει την πρόκριση για τους τελικούς του πρωταθλήματος τα ξημερώματα της Κυριακής, όταν θα αναμετρηθούν με τους "Ήλιους" στην Αριζόνα. Στο 3ο δεκάλεπτο οι Σανς βρέθηκαν να προηγούνται με 70-77, αλλά η απάντηση των Μαβς ήταν άμεση, καθώς με ένα σερί 10-0 έκανε το 82-81. Στην τέταρτη περίοδο άρχισε το σόου του Ντίρκ Νοβίτσκι, ο οποίος πέτυχε 22 πόντους στην τελευταία περίοδο, από τους 50 συνολικά και χάρισε τη νίκη στο Ντάλας. Για τους γηπεδούχους, πολύ καλή απόδοση είχε και ο Τζος Χάουαρντ με 23 πόντους. Για τους Σανς, που είχαν πέντε παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων, πρώτος σκόρερ ήταν ο Τιμ Τόμας με 26 πόντους.

    [25] Βόλεϊ

    Τελευταία ευκαιρία για Θάλεια/Μαρία

    2/6/2006 5:27:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/6/2006 7:15:39 μμ)

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Λίγο έλειψε να κάνουν την υπέρβαση οι διεθνείς μας Μαρία Τσιαρτσιάνη και Θάλεια Κουτρουμανίδου στον 3ο γύρο του INFOTE Athens Open, καθώς "κοίταξαν στα μάτια" τις χρυσές Ολυμπιονίκες Του 2004, τις Αμερικανίδες Κέρι Γουόλς και Μίστι Μέι. Τελικά όμως παρά την εντυπωσιακή τους εμφάνιση στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις του μπιτς βόλεϊ στο Φάληρο οι πρωταθλήτριές μας, ηττήθηκαν στις λεπτομέρειες από το πανίσχυρο δίδυμο των ΗΠΑ με 2-0 σετ (21-19, 21-19). Έτσι τώρα οι Κουτρουμανίδιου/Τσιαρτσιάνη θα έχουν μία τελευταία ευκαιρία για να συνεχίσουν στη διοργάνωση, διεκδικώντας στο ταμπλό των ηττημένων τη νίκη στον κρισιμότατο αγώνα που θα δώσουν με τις Κινέζες Γουάνγκ / Τιαν Ζία (Νο 4). Η αναμέτρηση των διεθνών μας θα διεξαχθεί απόψε στις 21:00 και θα μεταδοθεί απευθείας από την ΕΤ-1.

    Πίστη στην πρόκριση

    Λένε ότι "η αξία του νικητή δίνει δόξα στον ηττημένο" και σίγουρα όταν αντιμετωπίζεις την καλύτερη ομάδα του κόσμου και καταφέρνεις να χάσεις με 2-0 , αλλά μόλις με δύο πόντους διαφορά σε κάθε σετ, τότε δικαιούσαι να αισιοδοξείς για τη συνέχεια και να βλέπεις το μέλλον "με άλλο μάτι". Ό,τι κάνουν εδώ και λίγη ώρα οι διεθνείς μας Μαρία Τσιαρτσιάνη και Θάλεια Κουτρουμανίδου, που με την απόδοσή τους έκαναν τις χρυσές Ολυμπιονίκες των ΗΠΑ, να "ιδρώσουν" πολύ μέχρι να φτάσουν στη νίκη. Είχαμε ελευθερία και φαντασία απέναντι στην καλύτερη ομάδα του κόσμου" τόνισε αμέσως μετά την αναμέτρηση με το Νο 1 δίδυμο του κόμσου, τις Αμερικανίδες Κέρι Γουόλς και Μίστι Μεϊ και συνέχισε: "Ρισκάραμε κρατήσαμε την "αλλαγή" και αν είχαμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην κόντρα θα είχαμε καλύτερη τύχη. Δίνουμε νέο ματς το βράδυ, είμαστε σε καλή κατάσταση και πιστεύω ότι θα προχωρήσουμε" τόνισε η διεθνής από το Βόλο.

    Από την πλευρά της συμπαίκτριας της, η Θεσσαλονικιά Μαρία Τσιαρτσιάνη, φαίνεται να μη στέκεται ιδιαίτερα στο χαμένο παιχνίδι, αλλά στην εμφάνιση της ομάδας της και τη δύσκολη συνέχεια: "Αυτό το παιχνίδι το χαρήκαμε και το ευχαριστηθήκαμε. Είχαμε ρυθμό, πήγαμε καλή στην "αλλαγή", στο μπλοκ και την άμυνα, αλλά θέλαμε και άλλους πόντους από το σερβίς. Το βράδυ αν πιάσουμε τέτοια απόδοση νομίζω ότι θα έχουμε καλύτερη τύχη".

    "Έσταζε μέλι" για τις Ελληνίδες η Μεϊ

    Η πανύψηλη άσος των ΗΠΑ, Κέρι Γουόλς, που σίγουρα καρδιοχτύπησε κατά τη διάρκεια του αγώνα με τις Ελληνίδες, ξεκαθάρισε ότι " Ήταν ένα συναρπαστικό παιχνίδι, αφού και στα δύο σετ δεν μπορέσαμε να ξεφύγουμε στο σκορ. Ευτυχώς κερδίσαμε και τώρα κοιτάμε μπροστά. Δεν με ενδιαφέρει ποιον θα βρούμε αντίπαλο στόχος της ομάδας μας είναι να πάρουμε το χρυσό μετάλλιο και τίποτα λιγότερο".

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του "alter ego" της Γουόλς, Μίστι Μεϊ, η οποία "έσταζε μέλι" για τις Κουτρουμανίδου/Τσιαρτσιάνη: "Η ελληνική ομάδα με εντυπωσίασε. Μαζί με τις Κινέζες ήταν οι καλύτερες ομάδες που αντιμετωπίσαμε και γενικώς από τις καλύτερες που έχω δει να παίζουν μέχρι τώρα στο τουρνουά. Είχαν πολύ καλή κίνηση μέσα στο γήπεδο και μπλόκαραν τις επιθέσεις μας. Εύχομαι στις Ελληνίδες αθλήτριες καλή συνέχεια κι εμείς ελπίζω να πάρουμε το χρυσό".

    [26] Βόλεϊ

    Μπιτς Βόλεϊ: Στην 17η θέση Καραντάσιου/Αρβανίτη

    2/6/2006 1:51:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τη 17η θέση στο Παγκόσμιο τουρνουά μπιτς βόλεϊ INFOTE Athens Open, το οποίο διεξάγεται στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Φαλήρου, κατέλαβαν οι Βάσω Καραντάσιου και Βίκυ Αρβανίτη (Νο 7). Οι Πρωταθλήτριες Ευρώπης, οι οποίες μετείχαν στο ταμπλό των ηττημένων, δεν μπόρεσε να συνεχίσει, καθώς ηττήθηκε με 2-0 (21-12, 21-17) από τις Βραζιλιάνες Ριμπέιρο/Αντούνες (Νο 8) και αποκλείστηκαν από τη συνέχεια του τουρνουά. Πάντως το κοινό που βρέθηκε στο γήπεδο, χειροκρότησε θερμά το ελληνικό δίδυμο. Μετά τον αγώνα η Βίκυ Αρβανίτη αρκέστηκε να σχολιάσει: "Δεν ήμασταν στην επιθυμητή κατάσταση. Είχαμε άγχος και αυτό βγήκε στο παιχνίδι μας. Τώρα συνεχίζουμε για τα επόμενα τουρνουά".

    [27] Βόλεϊ

    Μπιτς Βόλεϊ: Συνεχίζουν Κουτρουμανίδου/Τσιαρτσιάνη

    2/6/2006 11:06:00 πμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το 2χ2 πέτυχαν οι Θέλεια Κουτρουμανίδου και Μαρία Τσιαρτσιάνη στο INFOTE Athens Open που γίνεται στο Φάληρο. Οι πρωταθλήτριες Ελλάδας (Νο 9) επικράτησαν άνετα των Κινέζων, Ζι / Γουάνγκ (No 25) με 2-0 σετ (21-17, 21-15) και πέρασαν στον 3ο γύρο, όπου εκεί θα έχουν πολύ δύσκολο έργο καθώς θα αντιμετωπίσουν το Νο 1 του ταμπλό, τις Αμερικανίδες Γουόλς και Μέι.

    [28] Συνεχίζει αήττητη στο διπλό η Λένα

    2/6/2006 7:16:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μετά τον πρόωρο αποκλεισμό της στο τουρνουά του απλού στο παρισινό Ρολάν Γκαρός, η Ελληνίδα πρωταθλήτρια συνεχίζει ακάθεκτη την πορεία της στο γ΄γύρο του διπλού του δεύτερου φετινού τουρνουά Grand Slam. Η τενίστρια από την Κρήτη με μόνιμη παρτενέρ τη φετινή περίοδο την Ισπανίδα άσο, Αναμπέλ Μεντίνα Γκαρίγκες, επικράτησαν των αντιπάλων τους Μπάμερ (Αυστρία)/Γιούλια Σρουφ (Γερμανία) με 6-1, 6-2 στον αγώνα του β γύρου που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο από λίγο στην γαλλική πρωτεύουσα και σφράγισε την πρόκρισή της για την 3η φάση της διοργάνωσης. Εκεί το ελληνοισπανικό δίδυμο θα αντιμετωπίσει τη νικήτρια ομάδα ζευγάρι της αναμέτρησης των Ανα-Λένα Γκρένεφελντ (Γερμανία)/Μέγκαν Σόνεσι (ΗΠΑ) - Γιανέτε Χουσάροβα (Σλοβακία)/Σάνια Μίρζα (Ινδία).

    [29] Πολιτισμός

    Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας

    Εγκαίνια στο νέο κτήριο του Κέντρου Έρευνας Λαογραφίας

    2/6/2006 3:11:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Εγκαινιάστηκε, την Παρασκευή, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, και Ακαδημαϊκών, το νέο κτήριο του Κέντρου Έρευνας Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών ( Ηπίτου 3, Πλάκα). Μετά την τελετή ο Πρόεδρος περιηγήθηκε στους χώρους του 4οροφου ανακαινισμένου νεοκλασικού κτηρίου, που είναι δωρεά του Ιδρύματος "Λίλιαν Βουδούρη", και ενημερώθηκε για τα λαογραφικού χαρακτήρα εκθέματα αλλά και τις συλλογές παραδοσιακών εθιμικών τραγουδιών, ποιημάτων κλπ. Στο σύντομο χαιρετισμό της, η υπουργός Παιδείας, Μαριέτα Γιαννάκου, αναφέρθηκε στη σημασία του Κέντρου για τους νέους ερευνητές αλλά και στο πλούσιο υλικό του το οποίο, όπως είπε, είναι ψηφιοποιημένο και εύχρηστο στους αναζητούντες παραδοσιακά στοιχεία της πατρίδας μας. Μέσω των νέων τεχνολογιών, πρόσθεσε, δίνεται κάθε δυνατότητα στους νέους αξιοποιώντας το σημαντικό παρελθόν μας να χτίσουν ένα ισχυρό μέλλον.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Κώστας Στεφανής, αναφερόμενος στην παρουσία του κ. Παπούλια είπε ότι ενθαρρύνει το έργο του Κέντρου Έρευνας της Λαογραφίας και αναδεικνύει τη σημασία της για τη διατήρηση της "μνήμης" ενός λαού. "Πέρασαν αιώνες", σημείωσε "για την επίσημη αναγνώριση αφού σε μεγάλες ιστορικές περιόδους κάθε τι λαϊκό αποτελούσε δεισιδαιμονία και διωκόταν αυστηρά".

    Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν, επίσης, ο γ.γ. της Ακαδημίας, Νικ. Ματσανιώτης, ο επόπτης του Κέντρου, ακαδημαϊκός Πάνος Λιγομενίδης, και η διευθύντρια, Αικ. Πολυμέρου-Καμηλάκη.

    Αναφερόμενη στο έργο του Κέντρου, η κ. Καμηλάκη σημείωσε ότι ερευνητικές αποστολές του στον αγροτικό και αστικό χώρο, καταγράφουν, παρακολουθούν και μελετούν την εξέλιξη και το μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας.

    Στο κέντρο έχει συγχωνευτεί από το 1927 η Εθνική Μουσική Συλλογή "προς διάσωση και περισυλλογή των ασμάτων των χωρών και των μουσικών οργάνων του ελληνικού λαού".

    Τέλος, ως Εθνικό Κέντρο τεκμηρίωσης του λαϊκού Πολιτισμού αποτελεί την δεξαμενή πληροφόρησης για ερευνητές διαφορετικών επιστημονικών κλάδων που χρησιμοποιούν το αρχείο του ή προσφεύγουν στις εξειδικευμένες γνώσεις των ερευνητών του.

    [30] Τεχνολογία

    Στο Κρητικό Πέλαγος

    Αναζητώντας τα πλοία του Μίνωα

    2/6/2006 5:19:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    "Πλώρη" για την εξερεύνηση της θαλάσσιας περιοχής της Κρήτης έχει βάλει διεθνής ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής τον Ρόμπερτ Μπάλαρντ, τον καθηγητή ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου του Ρόουντ Άιλαντ, ο οποίος, το 1985 εντόπισε το ναυάγιο του Τιτανικού. Στόχος τους να βρουν στοιχεία για το Μινωικό Πολιτισμό, που άκμασε στην Εποχή του Χαλκού, και να κατανοήσουν καλύτερα τη θαλασσοπλοΐα πριν από 4.000 χρόνια. Η αποστολή ξεκινά στις 8 Ιουνίου, ενώ οι επιστήμονες, με τη βοήθεια σόναρ, έχουν ήδη εντοπίσει σημεία, όπου ενδέχεται να υπάρχουν αρχαία ναυάγια. Οι ειδικοί ευελπιστούν ότι με την ανακάλυψη ναυαγίων θα μπορέσουν να βρουν τον απαραίτητο συνδετικό κρίκο προκειμένου να συγκεντρώσουν περισσότερες πληροφορίες για τις σχέσεις, που είχαν οι Μινωίτες με τις Μυκήνες, τη Συρία και την Αίγυπτο.

    Έρευνες και στη Θήρα

    Παράλληλα, οι επιστήμονες θα εξερευνήσουν το βυθό γύρω από τη Θήρα καθώς και τον κρατήρα του ηφαιστείου που προκάλεσε τη μεγάλη έκρηξη γύρω στο 1600 π.Χ., χρησιμοποιώντας, για πρώτη φορά, υποβρύχια τηλεκατευθυνόμενα οχήματα εξοπλισμένα με βιντεοκάμερες και αισθητήρες θερμότητας.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Θήρα θεωρείται εξίσου σημαντική για την κατανόηση της μινωικής Κρήτης αφού η κοινωνία της φαίνεται πως ήταν έντονα επηρεασμένη από το Μινωικό Πολιτισμό.

    [31] Παράξενα

    Μόνος στο σπίτι και μη χειρότερα!

    2/6/2006 12:45:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Μπορεί η ιστορία, που ακολουθεί, να μας θυμίζει πολύ το σενάριο της κινηματογραφικής επιτυχίας "Μόνος στο Σπίτι", όμως, τη διακρίνει μία βασική διαφορά. Ο πρωταγωνιστής της είδησης κατάφερε να προκαλέσει τεράστιες υλικές ζημιές σπίτι των γονιών του, όπως και ο πιτσιρικάς Κέβιν, όμως το έκανε εν αγνοία του. Όλα ξεκίνησαν όταν οι γονείς του 18χρονου Σιν Ντέιβι έφυγαν για διακοπές στη Σκοτία αφήνοντας το γιο τους μόνο στο σπίτι, στη νοτιοανατολική Βρετανία. Εκείνος, προφανώς αφηρημένος και βιαστικός, άφησε ένα καλάθι μπουγάδας πάνω στην ηλεκτρική κουζίνα και έφυγε από το σπίτι. Χωρίς, όμως, να το καταλάβει ακούμπησε ένα διακόπτη της κουζίνας, με αποτέλεσμα να ανάψει το μάτι, το οποίο με τη σειρά του έβαλε φωτιά στα ρούχα, που ήταν στο καλάθι. Η πυρκαγιά εξαπλώθηκε σε μία σακούλα γεμάτη με ψώνια και τη μεγαλύτερη ζημιά έκανε ένα αποσμητικό σε μορφή σπρέι, που, όπως ήταν φυσικό, υπερθερμάνθηκε και εξερράγη!

    "Είναι τελείως ειρωνικό"

    Αποτέλεσμα της έκρηξης ήταν να σπάσουν τα τζάμια, να εκτοξευθεί η ξύλινη στέγη του μπανγκαλόου της οικογένειας Ντέιβι και το κόστος των ζημιών να ανέλθει στις 35.000 στερλίνες.

    Για να ξεφύγει, όμως, από το θυμό των γονιών του, ο Σιν σκέφτηκε να κατηγορήσει το σκύλο της οικογένειας, τον Τζετ, λέγοντας ότι εκείνος τα προκάλεσε όλα όταν πήδηξε πάνω στον πάγκο της κουζίνας.

    Η μητέρα του Σιν, μην μπορώντας να εξηγήσει πώς ο γιος της κατάφερε να διαλύσει το σπίτι, αρκέστηκε να πει: "Είναι τελείως ειρωνικό. Ο Σιν δε μαγειρεύει τίποτα όταν λείπουμε από το σπίτι. Επιβιώνει τρώγοντας κατεψυγμένα έτοιμα γεύματα, που ζεσταίνει στο φούρνο μικροκυμάτων, και από ντελίβερι".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 2 June 2006 - 16:51:11 UTC