Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-06-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Πόλη με ανθρώπινο πρόσωπο"
  • [02] Δραστηριότητα στα εθνικά θέματα
  • [03] Επαφές για την Παιδεία
  • [04] Διευκρινίσεις για τη Χάγη
  • [05] Λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο
  • [06] Νέα στοιχεία
  • [07] Απόδοση ευθυνών
  • [08] Κατάθεση Κορωνιά για Τσαλικίδη
  • [09] Στην Τεχεράνη ο Σολάνα
  • [10] Ανατροπές στη Σομαλία
  • [11] Γκαρσία ξανά στην προεδρία
  • [12] Αιματηρή επίθεση
  • [13] Διόρθωση στοιχείων
  • [14] Το Μαυροβούνιο ζητά αναγνώριση
  • [15] Επιθέσεις κι απαγωγές
  • [16] Εισβολή σε τηλεοπτικό σταθμό στη Γάζα
  • [17] Έκρηξη σε προσφυγικό καταυλισμό στη Γάζα
  • [18] Ισραηλινή επίθεση από αερός
  • [19] Επίδομα για τους πολύτεκνους
  • [20] Συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα
  • [21] Συνάντηση Αλογοσκούφη - Γκαργκάνα
  • [22] Στην ΕΡΤ ο Άρης
  • [23] Νέα κόντρα ΕΠΟ – ΕΠΑΕ
  • [24] Την Πέμπτη κρίνεται η τύχη του ΠΑΟΚ
  • [25] "Κληρώνει" σήμερα για ΠΑΟΚ
  • [26] Κάλεσμα στον "πράσινο" κόσμο
  • [27] Ξεκίνησε το Φεστιβάλ Πέτρας
  • [28] Επικίνδυνη η σχέση παχυσαρκίας-καρκίνου του μαστού
  • [29] Στη διαδικτυακή αγορά και η Disney
  • [30] Σκύλος… χωρισμένων γονιών
  • [31] Έγινε μαμά η Κομανέτσι

    [01] Πολιτική

    16 προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για "βιώσιμη πόλη"

    "Πόλη με ανθρώπινο πρόσωπο"

    5/6/2006 10:33:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/6/2006 11:48:21 μμ)

    Σε όλη την Ελλάδα χρειαζόμαστε ταλαντούχους ικανούς και αφοσιωμένους δημάρχους που θα πιστεύουν στην πόλη τους και δεν θα είναι μεσάζοντες της κεντρικής κυβέρνησης ή του κόμματος. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην εκδήλωση του συνδυασμού της υποψήφιας δημάρχου Νέας Σμύρνης Νόρας Κατσέλη, επισημαίνοντας ότι ο νέος ρόλος της πόλης απαιτεί ισχυρή τοπική ηγεσία σε ένα αποκεντρωμένο πλαίσιο, απεξάρτηση από την κεντρική εξουσία και οικονομική αυτοτέλεια. Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι έχασε τις ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν για το λεκανοπέδιο στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και ζήτησε από την Κυβέρνηση να πει τα σχέδιά της για το Ελληνικό, το Φάληρο, τον πρώην χώρο του Ιπποδρόμου και άλλες περιοχές της πρωτεύουσας. Παράλληλα κατέθεσε 16 προτάσεις για "βιώσιμη πόλη", οι οποίες -όπως είπε - αποτελούν άξονες δράσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θα συμπεριληφθούν και στο πρόγραμμα δράσης του ΠΑΣΟΚ μετά τις εθνικές εκλογές, για τις οποίες εξέφρασε την βεβαιότητα ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο νικητής.

    Οι προτάσεις έχουν ως εξής:

    1) Το περιβάλλον και ο πολιτισμός αποτελούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής πόλης.

    2) Η πόλη να καταστεί κέντρο καινοτομίας με παροχή εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και άλλων υπηρεσιών.

    3) Η πόλη να είναι οικονομικά αυτοτελής με αυτοτελείς πόρους.

    4) Η πόλη να είναι προσβάσιμη σε όλα τα εμποδιζόμενα άτομα.

    5) Η πόλη να στηρίζεται στην «αναγέννηση» της γειτονιάς.

    6) Αστική ανανέωση των πόλεων με προστασία της κτιριακής κληρονομιάς και στόχο την αύξηση του πρασίνου κατά 20% ανά κάτοικο σε διάστημα τετραετίας.

    7) Πρόληψη των κοινωνικών ανισοτήτων και της «γκετοποίησης».

    8) Μεταφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της διαχείρισης των ελεύθερων δημόσιων χώρων και του πρασίνου.

    9) Κατάρτιση από τους δήμους των πολεοδομικών μελετών.

    10) Ορθολογική διαχείριση των στερεών απόβλητων με στόχο την κατά 20% μείωσή τους ανά κάτοικο σε διάστημα τετραετίας.

    11) Βιώσιμη και ανθρώπινη κινητικότητα στις πόλεις ώστε να ευνοηθούν οι μετακινήσεις με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

    12) Ανάπτυξη τοπικών προγραμμάτων προμήθειας και παραγωγής ενέργειας.

    13) Εκπόνηση ειδικού προγράμματος ελέγχου εκπομπών ρύπων.

    14) Δημιουργία δημοτικού «πράσινου» ταμείου με διαπαραταξιακό έλεγχο.

    15) Εισαγωγή διαδικασίας εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων κάθε εξαγγελλόμενου έργου και

    16) Αναγέννηση της εμπιστοσύνης στον πολίτη.

    [02] Πολιτική

    Συνεργασία Καραμανλή με Μπακογιάννη, Μεϊμαράκη

    Δραστηριότητα στα εθνικά θέματα

    5/6/2006 9:44:00 μμ

    Οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, υπό το πρίσμα των τελευταίων γεγονότων στο Αιγαίο αλλά και της κρίσης στο εσωτερικό της Τουρκίας, θα τεθούν επί τάπητος την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Κώστας Καραμανλής θα συναντηθεί με τον Γιώργο Παπανδρέου μετά το αίτημα του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να ενημερώσει για τα ελληνοτουρκικά όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Την Τρίτη ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας ενόψει της επίσκεψης της Ντόρας Μπακογιάννη, στις 10 Ιουνίου στην Τουρκία. Επίσης, την Τρίτη ξεκινά και η στρατιωτική άσκηση της Τουρκίας "Λευκή Φουρτούνα", η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο και είναι προγραμματισμένη από καιρό. Για την πραγματοποίησή της οι Τούρκοι έχουν δεσμεύσει πολλές περιοχές σε διάφορα σημεία του Αιγαίου, ορισμένες από τις οποίες έχουν απορριφθεί από τη χώρα μας.

    "Δεν υπήρξε υπόμνημα"

    Στο μεταξύ, ο υπουργός Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής διευκρίνισε ότι η Κυβέρνηση δεν παρέλαβε υπόμνημα γραπτό ή προφορικό, το οποίο να αναφέρει ότι Ελλάδα και Τουρκία είχαν φτάσει κοντά στην σύνταξη συνυποσχετικού για παραπομπή ελληνοτουρκικών ζητημάτων στη Χάγη. Παράλληλα, τόνισε ότι δεν γνωρίζει εάν υπήρχε παράλληλος δίαυλος διαπραγματεύσεων, πέραν των όσων παρέλαβε η κυβέρνηση.

    Απαντώντας στον κ. Ρουσόπουλο, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης δήλωσε ότι δεν υπήρξε έτοιμο συνυποσχετικό και ότι ο τότε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης είχε ενημερώσει τον Πέτρο Μολυβιάτη. Επίσης δήλωσε ότι δεν υπήρχαν "παράλληλοι δίαυλοι" επαφών. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι ουδέποτε ο Πρόεδρος του Κινήματος τάχθηκε υπέρ της αποστρατικοποίησης των νησιών, όπως είχε αναφέρει την προηγούμενη εβδομάδα ο Υπουργός ΄Άμυνας και πρόσθεσε πως ο κ. Μεϊμαράκης "αναγκάσθηκε στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει άλλες διατυπώσεις". Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι ο υπουργός ΄Αμυνας δεν θα ακολουθήσει στο μέλλον την ίδια τακτική.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Επικρατείας επανέλαβε ότι δεν υπήρξε ουδεμία πληροφορία στο υπουργείο Εξωτερικών για το συνυποσχετικό. Και υπογράμμισε ότι τα όσα ανέφερε ο κ. Αθανασάκης περί προετοιμασίας, βρίσκονται σε προφανή αντίφαση με τα όσα περί επικείμενης ελληνοτουρκικής συμφωνίας εντός των πρώτων μηνών του 2004 αναφέρει στο πρόσφατο βιβλίο του ο πρώην Πρωθυπουργός.

    [03] Πολιτική

    Επαφές για την Παιδεία

    5/6/2006 6:23:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/6/2006 6:40:50 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Κατάργηση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας θα αποτελούσε η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνασπισμού, Αλέκο Αλαβάνο, ο οποίος συναντήθηκε τη Δευτέρα με την υπουργό Παιδείας. Από την πλευρά της, η Μαριέττα Γιαννάκου διαβεβαίωσε ότι το δημόσιο Πανεπιστήμιο αποτελεί βασικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης. Παράλληλα, η κα Γιαννάκου αμφισβήτησε εκτιμήσεις της ΟΛΜΕ ότι 20-25.000 υποψήφιοι έχουν γράψει κάτω από τη βάση στα Μαθηματικά και τη Φυσική. Επιπλέον, η υπουργός συναντήθηκε και με την υπερνομάρχη Φ. Γεννηματά, τον νομάρχη Αθηνών Γ. Σγουρό και Πειραιά Γ. Μίχα, οι οποίοι έλαβαν δεσμεύσεις για βελτίωση του των συνθηκών μετακίνησης των μαθητών και αντιμετώπιση του κτηριακού προβλήματος στα σχολεία του λεκανοπεδίου.

    "Ενίσχυση του δημόσιου Πανεπιστημίου"

    Κατά τη συνάντησή τους, ο κ. Αλαβάνος ζήτησε από την υπουργό Παιδείας να μην κατατεθεί στο θερινό τμήμα της Βουλής το σχέδιο του νόμου πλαισίου για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων, εκφράζοντας εκ νέου αντίθεσή του σε πιθανή αναθεώρηση του άρθρου του Συντάγματος που αφορά στα μη κρατικά πανεπιστήμια.

    Ωστόσο, η κα Γιαννάκου δήλωσε ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί πριν το Σεπτέμβριο, σημειώνοντας ότι υπήρξε διάλογος και μέσω του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας και μέσω των προτάσεων των πρυτάνεων.

    Η υπουργός διαβεβαίωσε ότι "ο νόμος αυτός δεν πρόκειται να εμποδίσει, αντίθετα θα ενισχύσει την λειτουργία των δημοσίων Πανεπιστημίων. Θα εισαγάγει καλύτερους όρους αξιοκρατίας στα ζητήματα προσωπικού. Δεν θα στερήσει στους φοιτητές τη χρηματοδότηση των βιβλίων".

    Στο μεταξύ, άμεση ήταν η απάντηση της υπουργού Παιδείας, στις εκτιμήσεις του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, σύμφωνα με τις οποίες δεκάδες χιλιάδες μαθητές δεν θα περάσουν φέτος σε ΑΕΙ και ΑΕΙ.

    Μεταξύ άλλων, η κα Γιαννάκου τόνισε ότι "δεν είναι προφήτης" και πως αυτό που ξέρει είναι ότι πρέπει να υπάρχουν ποιοτικά κριτήρια. "Για φέτος υπάρχουν διαθέσιμες 82.000 θέσεις στα Πανεπιστήμια, για 98.000 υποψήφιους. Το λέω αυτό για να διορθώσω και τα ψέματα που λέγονται ότι 35.000 άτομα θα μείνουν εκτός Πανεπιστημίου, γιατί οι θέσεις που έχουμε δώσει δεν είναι αρκετές. Φέτος, είναι περισσότερες από τις άλλες χρονιές", σημείωσε η υπουργός.

    Σχολική στέγη και διπλοβάρδιες

    Εκτενή συζήτηση είχε τη Δευτέρα η κα Γιαννάκου και με την Υπερνομάρχη και τους νομάρχες Αθηνών και Πειραιώς, σχετικά με τα θέματα της σχολικής στέγης και της μεταφοράς των μαθητών.

    Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν σε μεταφορές μαθητών στα σχολεία, τη σχολική στέγη, τις διπλοβάρδιες κ.ά.

    "Το πρόβλημα της σχολικής στέγης με τη διπλοβάρδια και τα μισθωμένα κτίρια οδηγεί τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα την υπερνομαρχία πραγματικά σε αδιέξοδο. Ενημερώσαμε διεξοδικά την ηγεσία του υπουργείου, σε συνέχεια και παλαιοτέρων συναντήσεων, για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε", δήλωσε σχετικά η κα Γεννηματά.

    [04] Πολιτική

    Απαντήσεις Ρουσόπουλου

    Διευκρινίσεις για τη Χάγη

    5/6/2006 4:06:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/6/2006 6:37:47 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Διευκρινίσεις για το δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή της Κυριακής" για τα ελληνοτουρκικά, έδωσε την Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, τονίζοντας πως "υπόμνημα με τέτοιες πληροφορίες δεν παρελήφθη από την κυβέρνηση της ΝΔ, ούτε υπάρχει στα αρχεία του Υπουργείου Εξωτερικών". Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Ελλάδα είχε φτάσει, το 2003, κοντά στην υπογραφή συνυποσχετικού με την Τουρκία για την παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας στην Χάγη, αλλά την τελευταία στιγμή ακυρώθηκε λόγω της αξίωσης της Τουρκίας να συμπεριληφθεί στο κείμενο και θέμα μειονότητας στη Θράκη. Ο κ. Ρουσόπουλος, απατώντας εξάλλου σε ερώτηση ότι ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, αναφέρει στο βιβλίο του ότι ήταν ζήτημα χρόνου, η προσφυγή στη Χάγη, επισήμανε πως δεν μπορεί να ξέρει αν έγιναν ανεπίσημες διαπραγματεύσεις, για τις οποίες δεν τηρείτο πρακτικά. "Εμείς παραλάβαμε μόνο τα αρχεία των διερευνητικών συναντήσεων μεταξύ των επιτροπών που έχουν συστήσει οι δυο χώρες και που ακόμα βρίσκονται σε εξέλιξη" τόνισε.

    Συνάντηση Ντόρας-Ρις

    Νωρίτερα συνάντηση με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Ελλάδα Τσαρλς Ρις είχε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

    Η Υπουργός, στα τέλη της εβδομάδας θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα έχει επαφές με τούρκους αξιωματούχους.

    Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη και εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών επαφών της Υπουργού με ξένους διπλωμάτες.

    Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις

    Ερωτώμενος ο κ. Ρουσόπουλος, για την τουρκική αεροναυτική άσκηση, που είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί τις ίδιες ημέρες με την επίσκεψη Μπακογιάννη στην Τουρκία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως "η τουρκική άσκηση έχει ανακοινωθεί επισήμως και θεωρούμε ότι η Τουρκία θα κινηθεί στη λογική μιας χώρας που ενδιαφέρεται για την ευρωπαϊκή της προοπτική".

    Συνάντηση Καραμανλή - Παπανδρέου

    Την Τετάρτη στις 10.30 το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Η συνάντηση γίνεται ύστερα από αίτημα του κ. Παπανδρέου, προκειμένου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να θέσει το θέμα της χάραξης νέας στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική.

    Ανάλογη πρόταση απηύθυνε ο Γ. Παπανδρέου και στους αρχηγούς των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    Μέχρι τώρα έχει προσδιοριστεί η συνάντησή του με τη ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία θα γίνει την Παρασκευή στις 11 το πρωί, στο γραφείο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέα παρέμβαση Στεφανόπουλου

    [05] Πολιτική

    Επαφές Καρτράιτ στην Αθήνα

    Λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο

    5/6/2006 3:44:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/6/2006 6:31:51 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Το κυπριακό επιβάλλεται πλέον να λυθεί στη βάση των ευρωπαϊκών αρχών, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, μετά τη συνάντησή του με τη Γενική Κυβερνήτη της Νέας Ζηλανδίας Σύλβια Καρτράιτ, η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων. Η συνάντηση έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο παρουσία των συζύγων των δυο ηγετών, της κας Μέϊ Παπούλια και του κ. Πίτερ Καρτράϊτ. Η κ Καρτράιτ, είχε ημίωρη συνάντηση σε αθηναϊκό ξενοδοχείο και με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    "Εξέθεσα τις απόψεις μας για τα ευρωπαϊκά και τα παγκόσμια θέματα καθώς και για το Κυπριακό, ένα πρόβλημα που απασχολεί την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κοινοπολιτεία και τη διεθνή κοινότητα και το οποίο επιβάλλεται πλέον να επιλυθεί στη βάση των ευρωπαϊκών αρχών", δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, μετά την ολιγόλεπτη συνάντησή του με τη Γενική Κυβερνήτη της Νέας Ζηλανδίας ντέιμ Σύλβια Καρτράιτ.

    Ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε επίσης στις "άριστες σχέσεις των δυο χωρών", και στους κοινούς αγώνες κατά του ναζισμού, οι οποίοι σφυρηλάτισαν δεσμούς φιλίας.

    Η κ. Καρτράϊτ μίλησε από την πλευρά της " με θερμά λόγια για τους δεσμούς φιλίας μεταξύ των δυο λαών οι οποίοι, όπως διαπίστωσε στη διήμερη επίσκεψή της στην Κρήτη "είναι εξαιρετικά εμφανής".

    Η Νεοζηλανδή ηγέτης αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα που επεξεργάζονται οι δυο πλευρές για ανταλλαγή νέων, με σκοπό την παραμονή και εργασία τους στις δυο χώρες με διάρκεια ενός έτους.

    Όταν ολοκληρωθεί το εν λόγω πρόγραμμα πρόσθεσε, θα συμβάλλει στην ενίσχυση των δεσμών φιλίας και στο μέλλον.

    [06] Κοινωνία

    Στην υπόθεση εξαφάνισης του 11χρονου Άλεξ

    Νέα στοιχεία

    5/6/2006 8:40:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/6/2006 3:30:20 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ , ΝΕΤ 105,8

    Παγωμένη παρακολουθεί η κοινή γνώμη τις εξελίξεις στο θρίλερ με την εξαφάνιση του μικρού Άλεξ, στη Βέροια. Νέα τροπή λαμβάνει η υπόθεση, καθώς οι πέντε ανήλικοι αναίρεσαν τις αρχικές τους καταθέσεις, ενώ οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο εμπλοκής και ενός ενήλικα. Με νέες καταθέσεις των ανηλίκων, αλλά και του παππού των δύο εξ αυτών, που φέρονται ως δράστες, επιχειρεί η Αστυνομία να ρίξει φως στο θρίλερ. Την ίδια ώρα, η μητέρα του μικρού Άλεξ εξακολουθεί να διατηρεί μια μικρή ελπίδα ότι το παιδί της είναι ζωντανό και απευθύνει δραματική έκκληση σε όσους γνωρίζουν κάτι να λύσουν τη σιωπή τους. Όπως εξήγησε στους δημοσιογράφους, ο 11χρονος είχε παραπονεθεί πολλές φορές για επιθέσεις εκ μέρους συμμαθητών του. Εξάλλου, παρουσία εισαγγελέα και ιατροδικαστή ερευνήθηκε εγκαταλελειμμένο παλαιό κτήριο δίπλα στο χώρο όπου είχαν υποδείξει αρχικά οι ανήλικοι ως τόπο ταφής του άτυχου παιδιού. Βρέθηκαν και περισυνελέγησαν κομμάτια υφάσματος με κηλίδες αίματος και στάχτη που εστάλησαν για εξέταση στα εργαστήρια της εγκληματολογικής υπηρεσίας.

    Εν αναμονή των αποτελεσμάτων

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας βρέθηκαν κοντά στο σημείο: ύφασμα από στρώμα κρεβατιού με κηλίδα αίματος, ύφασμα από χαλάκι με δύο κηλίδες αίματος, καμένο λευκό πανί, καμένη σιέλ φόρμα, λευκό ύφασμα καμένο, δύο κουβέρτες μία κίτρινη καρό με αίμα και μία άλλη χωρίς ίχνη αίματος, οκτώ γόπες τσιγάρων και δύο μπατονέτες με ίχνη καύσης.

    Τα ευρήματα εστάλησαν για εξέταση στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ., ενώ το πρωί της Δευτέρας η μητέρα του Άλεξ έδωσε αίμα για να γίνει ταυτοποίηση.

    Το ερώτημα που απασχολεί τώρα την Αστυνομία αν πρόκειται πράγματι για κηλίδες αίματος και αν ναι, αν το αίμα ανήκε στον 11χρονο Άλεξ.

    Δίπλα στο ύφασμα υπήρχαν ίχνη φωτιάς και θεωρείται πολύ πιθανόν οι δράστες να έκαψαν τα ρούχα του άτυχου παιδιού για να σβήσουν τα ίχνη.

    Εκτιμάται, επίσης, ότι στη συνέχεια κάποιος πήρε το πτώμα του και το έθαψε σε άγνωστο σημείο.

    Την ίδια ώρα, πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα και η Αστυνομία εξετάζει όλα τα σενάρια και τις εκδοχές.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας κατάθεσής τους, οι πέντε ανήλικοι έπεσαν σε αντιφάσεις, ενώ η Αστυνομία εξετάζει το ενδεχόμενο της συμμετοχής στην υπόθεση ενός ενήλικα.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, εξέφρασε εκ μέρους της κυβέρνησης τη συμπαράστασή της στη μητέρα του Αλεξ και στους οικείους του 11χρονου, επισημαίνοντας ότι η πολιτεία και η κοινωνία πρέπει να σκύψουν ακόμη πιο σοβαρά στα προβλήματα της παιδικής βίας και εγκληματικότητας. Επίσης, τόνισε ότι οι αρμόδιες αρχές θα συνεχίσουν να ερευνούν την υπόθεση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συγκλονιστικές εξελίξεις

    [07] Κοινωνία

    Ανθρωποκυνηγητό για Παλαιοκώστα -Αλκέτ

    Απόδοση ευθυνών

    5/6/2006 8:20:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/6/2006 7:55:25 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8

    Διοικητικές ευθύνες στους υπεύθυνους των Φυλακών Κορυδαλλού καταλόγισε, σε πρώτη φάση, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας, που προήδρευσε σήμερα έκτακτης σύσκεψης στο σωφρονιστικό κατάστημα, όπου σημειώθηκε χθες η θεαματική απόδραση δύο βαρυποινιτών με ελικόπτερο. Ο Υπουργός διαπίστωσε έλλειμμα επάρκειας και επαγγελματισμού από πλευράς των υπηρεσιακών αρμοδίων και ανακοίνωσε ότι τίθενται σε διαθεσιμότητα ο εκτελών χρέη διευθυντή των Φυλακών, ο αρχιφύλακας και ο υπαρχιφύλακας της 5ης πτέρυγας, καθώς και ένας φύλακας της εξωτερικής φρουράς, ενώ άλλοι τέσσερις σωφρονιστικοί υπάλληλοι και ένας εξωτερικός φρουρός μετατίθενται ή αποσπώνται. "Το οργανωμένο έγκλημα, μετερχόμενο όλα τα σύγχρονα μέσα, είναι πιο αδίστακτο από ποτέ. Η Πολιτεία δεν πρέπει να είναι αδίστακτη, όμως οφείλει να δείξει την αποφασιστικότητα της απέναντι στα συμπτώματα διασάλευσης της τάξης" είπε ο Υπουργός και εξήγγειλε νέα μέτρα για τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων ασφαλείας των φυλακών όλης της χώρας, ώστε να είναι θωρακισμένες αποτελεσματικά για το ενδεχόμενο επίθεσης από αέρος. Επίσης επιφυλάχθηκε για περαιτέρω κυρώσεις μόλις περατωθούν τα πορίσματα, από τις έρευνες που έχει παραγγείλει. Επείγουσα έρευνα για το πρωτοφανές περιστατικό έχει διατάξει και ο εισαγγελέας τους Αρείου Πάγου Δημήτρης Λινός. Στο μεταξύ, συνεχίζεται η γιγαντιαία επιχείρηση της Αστυνομίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δύο δραπετών, του Βασίλη Παλαιοκώστα και του Αλβανού κακοποιού Ριζάι Αλκέτ. Ιθύνον νους της θεαματικής διαφυγής φέρεται ο υπ' αριθμόν ένα καταζητούμενος στην Ελλάδα και αδελφός του Βασίλη Παλαιοκώστα, Νίκος.

    Έλλειμμα επάρκειας και επαγγελματισμού

    Η έκτακτη σύσκεψη στον Κορυδαλλό χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα υψηλούς τόνους. Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαληγούρας, γυρίζοντας εσπευσμένως χθες από τις Βρυξέλλες, δεν έκrυψε την οργή του και είχε προειδοποιήσει ότι "θα πάρει κεφάλια".

    Αφού ενημερώθηκε για τα γεγονότα προχώρησε στην άμεση απόδοση διοικητικών ευθυνών θέτοντας σε διαθεσιμότητα τέσσερα άτομα, μεταξύ αυτών και τον εκτελών χρέη διευθυντή των Φυλάκων Κορυδαλλού, Ιωάννη Ανέστη. Υπενθυμίζεται ότι ο διευθυντής των Φυλακών βρίσκεται σε διαθεσιμότητα από τον περασμένο Μάρτιο, όταν είχε σημειωθεί η πυρκαγιά που στάθηκε μοιραία για δύο κρατούμενους.

    Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη σύσκεψη ο Υπουργός έκανε λόγο "για μια καλά προσχεδιασμένη και οργανωμένη απόδραση", ενώ τόνισε ότι θα μπορούσε να γίνει χρήση όπλου από τους φύλακες.

    Διευκρίνισε ότι από το περιστατικό προκύπτει διοικητική ευθύνη και όχι πολιτική και επιφυλάχθηκε για περαιτέρω κυρώσεις μετά την ολοκλήρωση των ερευνών, οπότε θα έχουν διακριβωθεί οι συνθήκες της απόδρασης.

    Για το θέμα του Κορυδαλλού είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνουν οι Φυλακές μόνο για υποδίκους κρατουμένους και υπόλοιποι να μεταφερθούν στις καινούριες φυλακές που θα λειτουργήσουν μέχρι το τέλος του 2006.

    Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε σε επικείμενες νέες προσλήψεις για την κάλυψη των αναγκών φύλαξης των φυλακών, λέγοντας ότι εντός του μήνα μέσω ΑΣΕΠ, ολοκληρώνεται ο διορισμός 91 νέων υπαλλήλων.

    Επίσης, όπως τόνισε εγκρίθηκαν από τριμήνου, 315 θέσεις από τις οποίες 220 θα προκηρυχθούν στις αρχές Ιουλίου και 93 εντός εξαμήνου, ενώ εγκρίθηκαν άλλες 69 θέσεις και προκηρύσσονται από το ΑΣΕΠ.

    Στις δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης Αναστάση Παπαληγούρα, παρέπεμψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος τις ερωτήσεις που του ετέθησαν σχετικά με το θέμα της απόδρασης των δύο κρατουμένων χθες από τις φυλακές Κορυδαλλού. Σημείωσε πάντως ότι υπάρχει θέμα διοικητικών και όχι πολιτικών ευθυνών.

    Η χώρα έχει για πρώτη φορά "κυβέρνηση πολιτικά ανεύθυνων υπουργών", έχει "Πρωθυπουργό και υπουργούς που αγνοούν την έννοια της πολιτικής ευθύνης", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, αναφερόμενος στη χθεσινή, πρωτοφανή όπως την χαρακτήρισε, απόδραση με ελικόπτερο, δύο κρατουμένων από τις φυλακές Κορυδαλλού. Ο κ. Αθανασάκης τόνισε ότι η πολιτική ευθύνη υπάρχει αντικειμενικά, όταν εξευτελίζεται και διαλύεται το κράτος και ότι θα έπρεπε να αναλάβει να την καταλογίσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Αντί αυτού, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Καραμανλής καλύπτει τους υπουργούς και φέρει ο ίδιος ακέραιη την ευθύνη. Επίσης, ανέφερε ότι εκτός της πολιτικής ευθύνης υπάρχουν και οι έννοιες "ευθιξία", "φιλότιμο" και "τσίπα", οι οποίες, όπως υπογράμμισε, είναι επίσης άγνωστες στους υπουργούς της ΝΔ. Ο κ. Αθανασάκης ανέφερε εξάλλου, ότι η διάλυση του κράτους υπάρχει παντού, ως αποτέλεσμα της κομματοκρατίας, του ρουσφετιού, της αναξιοκρατίας και των πελατειακών σχέσεων. Και κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι διέλυσε την "ολυμπιακή ασφάλεια" ακόμα και ολόκληρες υπηρεσίες που ασχολούνταν με τα θέματα αυτά. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις των αρμοδίων στελεχών της ΝΔ το 2002, μετά την απόδραση του Πήτερ Σέντομ, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε πως τότε ο κ. Πολύδωρας είχε δηλώσει ότι "οι διαθεσιμότητες είναι στάχτη στα μάτια των πολιτών" και είχε αποκαλέσει τις φυλακές "παραθεριστήρια των κακοποιών", ενώ ο κ. Παυλόπουλος είχε δηλώσει ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης "έχει μετατραπεί σε υπουργείο ελεύθερης απόδρασης κρατουμένων". Ο κ. Αθανασάκης δήλωσε πως τότε είχε παραιτηθεί ο ΓΓ του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

    Για το θέμα της απόδρασης το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για τις όποιες ευθύνες υπάρχουν σε πολιτικό και διοικητικό επίπεδο και ο κ. Αθανασάκης δήλωσε πως ευελπιστεί ότι "αυτή τη φορά θα δεήσει να απαντήσει ο Πρωθυπουργός, καθώς το θέμα αφορά τον ίδιο".

    Ανθρωποκυνηγητό

    Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται η γιγαντιαία επιχείρηση της Αστυνομίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των Βασίλη Παλαιοκώστα και Ριζάι Αλκέτ.

    Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραπετών αλλά και των συνεργών τους. Μπλόκα στήνονται στην Αττική αλλά και στα Τρίκαλα απ΄ όπου κατάγονται οι αδερφοί Παλαιοκώστα.

    Την ίδια ώρα, στα εργαστήρια των εγκληματολογικών ερευνών γίνεται ανάλυση των αποτυπωμάτων που βρέθηκαν στο ελικόπτερο και στις μηχανές, με στόχο να εντοπιστούν και τα δυο άτομα που βοήθησαν στην απόδραση.

    Οι αρχές ερευνούν και τα τηλέφωνα από τα οποία κάλεσαν τα δυο αυτά άτομα για να ενοικιάσουν το ελικόπτερο.

    Επίσης αναζητούνται, δυο γυναίκες που είχαν πετάξει στην πρώτη αναγνωριστική πτήση που είχε γίνει την προηγούμενη Κυριακή.

    Εν τω μεταξύ, όπως προκύπτει από την κατάθεση του πιλότου του ελικοπτέρου, οι δράστες της απόδρασης είχαν εξειδικευμένες και υψηλού επιπέδου τεχνικές γνώσεις πλοήγησης.

    Ο πρώην χειριστής της Αεροπορίας Στρατού, με πολλές ώρες στον αέρα και μεγάλη εμπειρία υποστηρίζει στη κατάθεσή του, πως λίγο μετά την απογείωση έβγαλαν το όπλο και τον απείλησαν, ενώ του υπέδειξαν πια πλήκτρα να μην ακουμπήσει στο χειριστήριο.

    Ταυτόχρονα του έβγαλαν τα ακουστικά και ήλεγξαν πιθανή επικοινωνία tου για εκδήλωση πειρατείας. Στη συνέχεια του έδωσαν ακριβές δρομολόγιο να ακολουθήσει.

    Ο δράστης μάλιστα που καθόταν δίπλα του, τον απείλησε λέγοντας ότι, αν δεν κάνει ότι του λέει θα τον σκοτώσει θα τον πετάξει στο κενό και θα οδηγήσει αυτός το ελικόπτερο.

    Παράλληλα του υπέδειξε να κρατά υψηλές στροφές στον κινητήρα και να κάνει την κάθοδο και την αιώρηση στο ένα μέτρο από το έδαφος, με τις ίδιες στροφές.

    Σύμφωνα με τον πιλότο, αυτό του ζητήθηκε γιατί δεν ήθελαν να ακουμπήσει το ελικόπτερο στο έδαφος για να έχουν πάντα την διαφυγή σε πρώτο ρόλο, ακόμη κι αν η επιχείρησή τους αποτύγχανε.

    Αφού επιβιβάστηκαν οι δυο δραπέτες, του είπαν να βάλει στο φουλ την μηχανή παρά τον κίνδυνο που ελλόχευε να προσκρούσουν πάνω σε κάποια πολυκατοικία. Ανεβάζοντας κατακόρυφα τις στροφές, η δράση του φορητού οπλισμού αλλά και οποιουδήποτε άλλου όπλου, δεν θα μπορούσε να «λοκάρει» τον στόχο.

    Μάλιστα σε παρατήρηση του πιλότου ότι αν το κάνει αυτό, υπάρχει ο κίνδυνος να σκοτωθούν οι δράστες απάντησαν: "Κάντο γιατί θα σε σκοτώσω."

    Ακολουθώντας τις οδηγίες τους προσγειώθηκε στο Σχιστό ένας εκ των δραστών του πέταξε ένα κομπολόι και του είπε: "Πάρτο για να θυμάσαι το Νίκο".

    Ο πιλότος πάντως δεν αναγνώρισε μεταξύ των δραστών, τον αδελφό του δραπέτη Βασίλη Παλαιοκώστα, Νίκο.

    Είχαν γνώση πτήσεων VFR

    Ένα στοιχείο ακόμα που εντυπωσιάζει, όσον αφορά την οργάνωση και πραγματοποίηση του όλου σχεδίου απόδρασης , είναι ότι οι δράστες είχαν πλήρη γνώση των κανόνων πτήσεων VFR (πτήσεις εξ όψεως), αφού ήξεραν ότι τις συγκεκριμένες πτήσεις δεν έχει υποχρέωση να τις παρακολουθεί η πολιτική αεροπορία και στη καθημερινή πρακτική έτσι γίνεται.

    Σύμφωνα με το εγχειρίδιο αεροπορικών πληροφοριών που ισχύει διεθνώς, οι πτήσεις VFR πραγματοποιούνται εκτός αεροδιάδρομων και κάτω από τα 1900 πόδια, ενώ ο κυβερνήτης τέτοιων πτήσεων έχει υποχρέωση να καταθέσει σχέδιο πτήσης δηλώνοντας χρόνο απογείωσης και χρόνο ακριβούς επιστροφής

    Εάν παρέλθει μισή ώρα από τον αναμενόμενο χρόνο λήξης της πτήσης και δεν ενημερωθεί το κέντρο έλεγχου περιοχής Αθηνών για την ολοκλήρωση της πτήσης, τότε τίθεται σε συναγερμό η ΥΠΑ, για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου.

    Καθ όλη την διάρκεια της πτήσης τα ραντάρ της πολιτικής αεροπορίας μπορούν να βλέπουν το στίγμα του ελικόπτερου, αλλά δεν έχουν υποχρέωση να παρακολουθούν εάν εφαρμόζει πιστά το σχέδιο πτήσης, ο πιλότος.

    Καθημερινά στην Αττική, γίνονται περίπου 65 πτήσεις VFR και συχνά οι κυβερνήτες αλλάζουν απροειδοποίητα δρομολόγιο ή πετούν σε άλλο ύψος από αυτό που αρχικά έχουν δηλώσει.

    Οι δράστες από ότι φαίνεται, ήξεραν, ότι οι πτήσεις εξ όψεως, απαγορεύονται να γίνονται εντός λεκανοπεδίου μόνο σε τρία σημεία: πάνω από τη Βουλή πάνω από την Ακρόπολη και 5000 πόδια πάνω απλό τις φυλακές Κορυδαλλού.

    Γι αυτό το λόγο άλλωστε δυο λεπτά μετά την απογείωση του ελικοπτέρου οι δράστες έσβησαν τη συσκευή που επιτρέπει στο ραντάρ της πολιτικής αεροπορίας να εντοπίζει τη θέση του.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΥΠΑ ,την ώρα που πετούσε το συγκεκριμένο ελικόπτερο, 20 ακόμη ελικόπτερα πραγματοποιούσαν πτήσεις VFR, στον Αττικό ουρανό.

    Αναφερόμενος στην πτήση του ελικοπτέρου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η ΥΠΑ ακολούθησε τους διεθνείς κανόνες του ICAO, για τις πτήσεις εξ όψεως, παρατηρώντας ότι για τα σχέδια πτήσης, των ελικοπτέρων δεν προβλέπεται έλεγχος των επιβατών.

    Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν προβλέπεται κάν η υποβολή σχεδίων πτήσης.

    Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Λιάπης, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία ευθύνη της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, τονίζοντας ότι, το σχέδιο πτήσης βγήκε νόμιμα και τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

    Βίος και πολιτεία

    Δεκάξι χρόνια εγκληματικής δράσης, ληστειών, απαγωγών, αποδράσεων και επιθέσεων συμπληρώνουν οι αδελφοί Παλαιοκώστα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ, σχετίζονται με περισσότερες από 40 ένοπλες ληστείες, ενώ το 1995 οι διωκτικές αρχές τους αποδίδουν ότι σχεδίασαν και υλοποίησαν την απαγωγή του επιχειρηματία Χαΐτογλου στην Βόρεια. Ελλάδα, αποσπώντας από την οικογένειά του 250 εκ. δρχ.

    Ο Νίκος Παλαιοκώστας, ο μεγαλύτερος αδελφός περιλαμβάνεται στη λίστα των 10 πλέον καταζητούμενων κακοποιών της ΙΝΤΕΡΠΟΛ ενώ είναι επικηρυγμένος με το ποσό των 750.000 ευρώ.

    Ο δραπέτης από την Κυριακή. Βασίλειος Παλαιοκώστας είχε συλληφθεί στις 20 Δεκεμβρίου του 1999 όταν εντοπίστηκε από μπλόκο αστυνομικών στην Πύλη Τρικάλων.

    Είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 24 ετών και κρατήθηκε σε διαφορετικές φυλακές από το 1999 έως το 2003 όπότε μεταφέρθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού.

    Ιδιαίτερες επιδόσεις στις αποδράσεις έχουν να επιδείξουν με την μέχρι τώρα δράση τους και οι δύο καταζητούμενοι κακοποιοί.

    Ο Νίκος Παλαιοκώστας, είχε αποδράσει από τις φυλακές Κορυδαλλού κατά την διάρκεια της μεγάλης εξέγερσης το Δεκέμβριο του 90 ενώ ο Βασίλης Παλαιοκώστας είχε δραπετεύσει το 1991 από τις φυλακές Χαλκίδας.

    Ένα χρόνο νωρίτερα ο Νίκος Παλαιοκώστας είχε προσπαθήσει να οργανώσει την απόδραση του αδερφού του από τις φυλακές Λάρισας, μαζί με τον Κώστα Σαμαρά αλλά είχαν συλληφθεί.

    Πειρατείες ελικοπτέρων: "Δοκιμασμένη" μέθοδος απόδρασης

    Η γκανγκστερική, "κινηματογραφικών προδιαγραφών" απόδραση δεν αποτελεί καινοφανές γεγονός για τα διεθνή αστυνομικά χρονικά

    Η πρώτη φορά που καταγράφηκε τέτοιο περιστατικό ήταν πριν από 21 χρόνια, το Δεκέμβριο του 1985. Τότε, τρεις κρατούμενοι σε φυλακές της Αλαμπάμα των ΗΠΑ, με την βοήθεια γυναίκας συνεργού κατάφεραν να αποδράσουν από τις φυλακές της Νότιας Καρολίνας. Η γυναίκα συνεργός τους, ανάγκασε τον πιλότο του ελικόπτερου να το προσγειώσει μέσα στις φυλακές προκειμένου οι κρατούμενοι να μπορέσουν να αποδράσουν. Στη συνέχεια χρησιμοποιώντας κλεμμένο αυτοκίνητο, ολοκλήρωσαν το σχέδιο διαφυγής.

    Τον Μάρτιο του 2001, τρεις κρατούμενοι σε φυλακές της Νότιας Γαλλίας, και πάλι με τη βοήθεια συνεργού καταφέρνουν να αποδράσουν. Ο συνεργός τους έκανε πειρατεία σε ελικόπτερο που βρισκόταν σε βάση στο Σαιν Τροπέ, και ανάγκασε τον πιλότο να το προσγειώσει σε σημείο της αυλής των φυλακών όπου δεν υπήρχε φύλαξη. Προτού οι φρουροί καταλάβουν τί είχε συμβεί οι τρεις τους είχαν ήδη επιβιβαστεί στο ελικόπτερο. Σε απόσταση 60 χιλιομέτρων από τις φυλακές το ελικόπτερο προσγειώθηκε και οι κρατούμενοι έφυγαν με το αυτοκίνητο που τους περίμενε.

    Τον Απρίλιο του 2001 ο μεγαλέμπορος ναρκωτικών Λουί Καρμπόνι το έσκασε με παρόμοιο τρόπο από τις φυλακές Μπόργκο της Κορσικής. Δύο μασκοφόροι συνεργοί του κατέλαβαν ελικόπτερο της υπηρεσίας εκτάκτου ανάγκης το οποίο μόλις είχε μεταφέρει κάποιον ασθενή σε κοντινό νοσοκομείο. Πετώντας πάνω από τις φυλακές, έριξαν ένα καλώδιο, το οποίο χρησιμοποιησε ο 45χρονος κρατούμενος, προκειμένου να επιβιβαστεί στο ελικόπτερο.

    Τον Ιανουάριο του 2002, δύο κρατούμενοι σε φυλακές του Σάο Πάολο της Βραζιλίας απέδρασαν επίσης με τη χρήση ελικοπτέρου. Το μόνο που είχαν να κάνουν οι συνεργοί τους ήταν να νοικιάσουν ένα ελικόπτερο λέγοντας ότι θέλουν να ξεναγηθούν στην πόλη. Το ελικόπτερο προσγειώθηκε στην αυλή των φυλακών και η απόδραση έγινε με κινηματογραφική ταχύτητα.

    Τον Δεκέμβριο του 2002, πέντε κρατούμενοι σε φυλακές υψίστης ασφαλείας του Πουέρτο Ρίκο έγιναν "καπνός" κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια των φρουρών. Υπό την χρήση όπλων συνεργοί τους ανάγκασαν τον οδηγό του ελικοπτέρου να το προσγειώσει στην ταράτσα των φυλακών, όπου και επιβιβάστηκαν οι δραπέτες.

    Απρίλιος 2003, και στη Γαλλία πραγματοποιείται και πάλι απόδραση που θα ζήλευαν και οι πιο έμπειροι κομάντος. Χρησιμοποιώντας την γνωστή πλέον μέθοδο της πειρατείας, συνεργός τριών κρατουμένων ξεδίπλωσε πάνω από τα κεφάλια τους την οδό προς την ελευθερία Πέταξε μια σιδερένια σκάλα, στην οποία οι δραπέτες δεν είχαν παρά να επιβιβαστούν. Η όλη διαδικασία δεν διήρκεσε περισσότερο από 3 λεπτά....

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Απόδραση με ελικόπτερο

    [08] Κοινωνία

    Κατάθεση Κορωνιά για Τσαλικίδη

    5/6/2006 3:36:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Επί περίπου δύο ώρες κατέθετε τη Δευτέρα στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, Ιωάννη Διώτη, ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone, Γιώργος Κορωνιάς, στο πλαίσιο της έρευνας για τις συνθήκες θανάτου του 39χρονου Κώστα Τσαλικίδη. Ο κ. Κορωνιάς με τις απαντήσεις του στις ερωτήσεις του εισαγγελικού λειτουργού, αναμένεται να συνδράμει ώστε να διαλευκανθούν κάποια σημεία της υπόθεσης που αφορούν στο θάνατο του στελέχους της εταιρείας, το Μάρτιο του 2005. Αφού μελετήσει τα στοιχεία των μαρτυρικών καταθέσεων αλλά και των εκθέσεων που έχει από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ασφάλειας, όπως και τα στοιχεία που προσκομίστηκαν από την οικογένεια Τσαλικίδη, ο εισαγγελικός λειτουργός θα αρχίσει να συντάσσει το πόρισμά του για την υπόθεση.

    [09] Κόσμος

    Για να παρουσιάσει την πρόταση των "6"

    Στην Τεχεράνη ο Σολάνα

    5/6/2006 5:12:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/6/2006 11:30:19 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ 105,8

    Στην Τεχεράνη έφτασε το βράδυ της Δευτέρας ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέ Σολάνα, για να υποβάλλει στο Ιράν την πρόταση των "6", δηλαδή το πακέτο κινήτρων, στο οποίο κατέληξαν η Αμερική, η Βρετανία, η Ρωσία, η Γαλλία, η Κίνα (μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ) και η Γερμανία για να πειστεί το Ιράν να ανακόψει το πυρηνικό του πρόγραμμα. Η πρόταση περιλαμβάνει διευκολύνσεις, ιδίως στον τομέα του εμπορίου, αλλά και κυρώσεις από τον ΟΗΕ σε περίπτωση που δεν εφαρμοστούν. Δυτικοί διπλωμάτες τονίζουν πως το Ιράν θα έχει πολλές εβδομάδες στη διάθεσή τους για να απαντήσουν στην πρόταση. Ο κ. Σολάνα θα συναντηθεί την Τρίτη με τον Αλί Λαριτζανί, γραμματέα του Ανωτάτου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, για να του παρουσιάσει τις προτάσεις, ενώ πιθανότατα να συναντηθεί και με τον πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Αναν "ενθάρρυνε" τον Ιρανό πρόεδρο, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ να εξετάσει την τελευταία πρόταση της διεθνούς κοινότητας που στοχεύει στην επίλυση της διαμάχης με το Ιράν όσον αφορά τις πυρηνικές του δραστηριότητες, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Στέφαν Ντουγιάριτς. Ο κ. Ανάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Αχμαντινετζάντ το βράδυ της Παρασκευής και τον προέτρεψε "να εξετάσει πλήρως" το νέο πακέτο προτάσεων που πρόκειται να του παρουσιάσει ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ενεργειακές απειλές από το Ιράν

    [10] Κόσμος

    Οι ισλαμιστές πήραν τον έλεγχο στην πρωτεύουσα

    Ανατροπές στη Σομαλία

    5/6/2006 7:42:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/6/2006 11:43:43 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: BBC- ΑΠΕ

    Μετά από εβδομάδες μαχών με τους Σομαλούς πολεμάρχους, οι ισλαμιστές πολιτοφύλακες, - Ένωση των Ισλαμικών Δικαστηρίων-, ισχυρίζονται, ότι απέκτησαν τον έλεγχο της πρωτεύουσας της Σομαλίας, Μογκαντίσου. Οι πολέμαρχοι ήλεγχαν το Μογκαντίσου εδώ και 15 χρόνια, μετά την ανατροπή του δικτάτορα Μοχάμεντ Σιάντ Μπαρέ. Από το Φεβρουάριο, που ξεκίνησαν οι μάχες περισσότεροι από 350 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 1.500 τραυματίστηκαν. Μετά τις εχθροπραξίες, όμως, της Κυριακής κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 18 άνθρωποι, οι ισλαμιστές πολιτοφύλακες ελέγχουν την στρατηγικής σημασίας πόλη Μπάλαντ, 30 χιλιόμετρα από το Μογκαντίσου, ενώ σήμερα κατέλαβαν ένα οχυρό των πολεμάρχων στην πρωτεύουσα διευρύνοντας τον έλεγχό τους σε ένα μεγάλο τμήμα της χώρας. Σύμφωνα με αναφορές, ήδη, οι εννέα από τους 11 πολεμάρχους του Μογκαντίσου έχουν φύγει από την πόλη, ενώ οι ισλαμιστές ανακοίνωσαν, ότι βρίσκονται σε συνομιλίες με μαχητές, που παραμένουν πιστοί στους πολέμαρχους.

    Χαμόγελα και επιφυλάξεις

    Σε ραδιοφωνικό διάγγελμα ο εκπρόσωπος των ισλαμιστών, Σείκ Σαρίφ Σείκ Αχμάντ ανακοίνωσε, ότι οι πολέμαρχοι έχασαν τον έλεγχο της πρωτεύουσας και κάλεσε τους πολίτες να αποδεχτούν τη νέα ηγεσία.

    "Η Ένωση των Ισλαμικών Δικαστηρίων, δεν σκοπεύει να συνεχίσει τις εχθροπραξίες, αλλά στοχεύει στην προαγωγή της ειρήνης και της ασφάλειας μετά την αλλαγή, που έφερε η νίκη των πολιτών με τη βοήθεια του Αλλάχ", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Επίσης, δήλωσε, ότι είναι έτοιμοι για διάλογο, ενώ ανοιχτός σε συνομιλίες εμφανίστηκε και ο προσωρινός πρωθυπουργός της Σομαλίας, Αλί Μοχάμεντ Γκέντι.

    Ως θετική φαίνεται πως βλέπουν την εξέλιξη κάποιοι οι πολίτες."Είναι ένα καλό νέο για μας, επειδή οι πολέμαρχοι επιδίωκαν τις συγκρούσεις. Προσβλέπουμε σε μία ζωή χωρίς συγκρούσεις", δήλωσε κάτοικος του Μογκαντίσου, μιλώντας στο Reuters. Ωστόσο, υπάρχουν και αυτοί, που εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί.

    "Είναι καλό να βλέπεις να σταματούν οι εχθροπραξίες, αλλά δε θέλω να γιορτάσω μια προσωρινή νίκη" δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια άλλη κάτοικος.

    Κάποιοι άλλοι, πάλι εκφράζουν φόβους για το τι μπορεί να επιφυλάσσει ένα μέλλον με τους ισλαμιστές στην ηγεσία και περισσότερο ανησυχούν για την επιβολή της ισλαμικής θρησκείας στο εκπαιδευτικό σύστημα.

    [11] Κόσμος

    Επανεξελέγει πρόεδρος του Περού

    Γκαρσία ξανά στην προεδρία

    5/6/2006 12:08:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters-BBC

    Επιστροφή στον προεδρικό θώκο του Περού για άλλη μια φορά έπειτα από 15 χρόνια σήμανε η εκλογική διαδικασία για τον σοσιαλδημοκράτη πρώην πρόεδρος Αλαν Γκαρσία, ο οποίος προηγείται με 54,70% έναντι 45,30% του αντιπάλου του, Ολάντα Ουμάλα, με καταμετρημένο το 84% των ψήφων.

    Ο Αλαν Γκαρσία που διατέλεσε πρόεδρος του Περού στο διάστημα 1985-1990, διακήρυξε ήδη τη νίκη του ενώπιον χιλιάδων οπαδών του σε μεγάλη συγκέντρωση στη Λίμα.

    Ο Ουμάλα -ο "Περουβιανός Τσάβες", όπως έχει χαρακτηριστεί, καθώς είναι υποστηρικτής της εθνικοποίησης των ενεργειακών πόρων της χώρας- έκανε λόγο για αλαζονεία του αντιπάλου του. Αρνήθηκε να παραδεχτεί την ήττα του και δήλωσε ότι θα περιμένει την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων που δεν αποκλείεται να κρατήσει μια εβδομάδα.

    Η ψηφοφορία έγινε μέσα σε ήρεμο κλίμα και οι δυο υποψήφιοι μπορεί να ψήφισαν χωρίς να δημιουργηθούν επεισόδια, ωστόσο ο προεκλογικός αγώνας μεταξύ των δύο ανδρών υπήρξε σκληρός.

    Ο Γκαρσία, που κατεβαίνει για τρίτη φορά σε προεδρικές εκλογές, παρουσιάστηκε στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ως "σωτήρας της δημοκρατίας". Στήριξε σημαντικό μέρος της καμπάνιας του στην κριτική κατά του ανταγωνιστή του, πρώην στρατιωτικού Ολάντα Χουμάλα, υπενθυμίζοντας συχνά στους ψηφοφόρους την εμπλοκή του παλαιότερα σε στάση, την έλλειψη πολιτικής πείρας, αλλά και τους στενούς δεσμούς του με τον Τσάβες. "Το Περού έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα εθνικής κυριαρχίας και ανέκοψε τις προσπάθειες του Ούγο Τσάβες για να ενσωματώσει τη χώρα στην επεκτατική στρατηγική του στρατιωτικού και οπισθοδρομικού μοντέλου που προσπαθεί να επιβάλει στη Λατινική Αμερική", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γκαρσία μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος.

    Την ίδια ώρα στο αντίπαλο στρατόπεδο ο Ουμάλα, είχε υποσχεθεί ρήξη με το παρελθόν μην παραλείποντας να κάνει συχνά λόγο για τα λάθη επί διακυβέρνησης Γκαρσία, θυμίζοντας στους συμπατριώτες του τον καλπάζοντα πληθωρισμό και την έξαρση της βίας.

    Ο Ουμάλα, που έκανε την έκπληξη εξασφαλίζοντας την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο στις 9 Απριλίου, εμφανίζεται ως αντι-νεοφιλελεύθερος, ενώ που δεν κρύβει πως έχει ως πρότυπο τον βολιβιανό πρόεδρο Εβο Μοράλες, όντα και ο ίδιος οπαδός της εθνικοποίησης των φυσικών πόρων της χώρας, που είναι μια από τις φτωχότερες της νότιας Αμερικής.

    Σύμφωνα με τους διεθνείς ανταποκριτές η επόμενη ημέρα βρίσκει τη χώρα διχασμένη και τον Γκαρσία να είναι αντιμέτωπος με το δύσκολο έργο της επίτευξης της ενότητας.

    [12] Κόσμος

    Νοτιοανατολικά της Τουρκίας

    Αιματηρή επίθεση

    5/6/2006 11:34:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ

    Επίθεση με αυτόματα όπλα και οπλοπολυβόλα εξαπέλυσαν αντάρτες του Κουρδικού Εργατικού κόμματος (PKK) εναντίον στρατιωτικής φάλαγγας που κατευθυνόταν από το Μπινγκόλ στο Ελαζίγκ, νοτιοανατολικά της Τουρκίας. Ένας Τούρκος στρατιώτης έχασε τη ζωή του άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής, Βεχμπί Αβούς. Οι επιθέσεις των ανταρτών του PKK έχουν αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες παρά την αποστολή ενισχύσεων του τουρκικού στρατού στην περιοχή. Την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση στην Μερσίνα το περασμένο Σάββατο που προκάλεσε τον τραυματισμό 15 ατόμων, ανέλαβε η εκτός νόμου κουρδική οργάνωση "Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν" (TAK). Με ανακοίνωσή που δημοσιεύεται στο διαδίκτυο η οργάνωση προειδοποιεί ότι όσο συνεχίζεται το βασανιστήριο του Κουρδιστάν, ουδεμία περιοχή της Τουρκίας δεν θα ζεί ειρηνικά και απειλεί με νέες επιθέσεις "εκδίκησης". Η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε ψυγείο παγωτών στο εμπορικό κέντρο της Μερσίνας και εξερράγη το μεσημέρι του Σαββάτου με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 15 ανυποψίαστοι περαστικοί.

    [13] Κόσμος

    Διόρθωση στοιχείων

    5/6/2006 9:36:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS

    Η Κυβέρνηση της Ινδονησίας διόρθωσε τα στοιχεία των θυμάτων από τον ισχυρότατο σεισμό 6,3 Ρίχτερ που συγκλόνισε στις 27 Μαΐου τη νήσο Ιάβα. Ομάδες καταμέτρησης που είχαν αποσταλεί στις πληγείσες περιοχές για να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία επέστρεψαν με διορθωμένους υπολογισμούς, καταγράφοντας 5.782 νεκρούς από 6.234 νεκρούς. Διορθωμένα είναι και τα στοιχεία για τους τραυματίες, που από τους 46.000 ο επίσημος αριθμός τους μειώθηκε στο 36.300. Σύμφωνα με τα νέα επίσημα στοιχεία εκτιμάται πως 340.000 σεισμόπληκτοι χρειάσθηκε να απομακρυνθούν από τις εστίες του. Συνολικά από τον σεισμό καταστράφηκαν 217.000 κατοικίες.

    [14] Κόσμος

    Από τη διεθνή κοινότητα

    Το Μαυροβούνιο ζητά αναγνώριση

    5/6/2006 7:28:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το Μαυροβούνιο έστειλε την Κυριακή επιστολές στις χώρες μέλη της ΕΕ, στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στα γειτονικά κράτη και στα σημαντικότερα κράτη του κόσμου για να τους ζητήσει "τη διεθνή αναγνώριση της Δημοκρατίας του Μαυροβουνίου ως κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους", όπως αναφέρει σχετικά.

    Το υπουργείο Εξωτερικών του Μαυροβουνίου στο ίδιο κείμενο, που δημοσιοποιήθηκε στο διαδίκτυο, σημειώνει επίσης ότι "είναι έτοιμο να συνάψει διπλωματικές σχέσεις" με τα κράτη αυτά.

    Υπενθυμίζεται ότι το Μαυροβούνιο κήρυξε το Σάββατο την ανεξαρτησία του, μετά το δημοψήφισμα της 21ης Μαΐου στο οποίο το 55,5% των εκλογέων τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας και του χωρισμού από την Σερβία.

    [15] Ιράκ

    Σε Βαγδάτη και Φαλούτζα

    Επιθέσεις κι απαγωγές

    5/6/2006 5:54:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: BBC

    Νέο μακελειό στο Ιράκ. Στη Βαγδάτη, ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον λεωφορείου, που μετέφερε σπουδαστές με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 11 από τους επιβαίνοντες. "Τα θύματα είχαν μόλις αναχωρήσει από το τεχνικό πανεπιστήμιο και είχαν επιβιβασθεί σε ένα πούλμαν, όταν δύο άλλα οχήματα τους έκοψαν το δρόμο στην συνοικία Ντούρα νότια της Βαγδάτης. Στη συνέχεια βγήκαν από τα οχήματα δύο ένοπλοι και άνοιξαν πυρ εναντίον τους, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 11 σπουδαστές", ανέφερε υπεύθυνος των ιρακινών δυνάμεων ασφάλειας. Την Κυριακή δολοφονήθηκαν με παρόμοιο τρόπο άλλα 20 άτομα, στην πλειονότητά τους σπουδαστές, 100 περίπου χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης. Επίσης σήμερα το πρωί, στη Φαλούτζα σκοτώθηκαν δύο ακόμη Ιρακινοί όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν επλήγη από πύραυλο αμερικανικού μαχητικού αεροπλάνου, δήλωσαν αστυνομικές πηγές της πόλης. Μέχρι στιγμής δεν έχουν διευκρινισθεί τα κίνητρα της επίθεσης.

    Απαγωγή μυυστήριο

    Στο μεταξύ, ένοπλοι απήγαγαν 50 ανθρώπους στο κέντρο της Βασγδάτης. Το περιστατικό σημειώθηκε στην οδό Σαλιχίγια, όπου στεγάζονται πολλές εταιρίες, που αναλαμβάνουν την μεταφορά πολιτών σε άλλες πόλεις του Ιράκ, καθώς και την Ιορδανία και τη Συρία.

    Οι απαχθέντες στην πλειονότητά τους είναι εργαζόμενοι και πελάτες των εταιριών Σύμφωνα με πληροφορίες της ιρακινής Αστυνομίας, οι ένοπλοι έφτασαν με περίπου 13 αυτοκίνητα, ενώ φορούσαν στολές των δυνάμεων ειδικής ασφάλειας του Ιράκ

    Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

    Ωστόσο, την κατάσταση περιπλέκει πληροφορία, ότι δεν επρόκειτο για απαγωγή , αλλά για συλλήψεις για λαθρεμπόριο όπλων στα πλαίσια επιχείρησης των δυνάμεων ασφαλείας.

    Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των κομάντος της Αστυνομίας της Βαγδάτης, αρνήθηκε, ότι δόθηκε επίσημη εντολή για συλλήψεις.

    Και το υπουργείο Εσωτερικών δια στόματος του εκπροσώπου του αποποιήθηκε οποιαδήποτε σχέση με το γεγονός, ενώ τόνισε, ότι οι δυνάμεις των κομάντος δεν υπάγονται στη δικαιοδοσία του.

    [16] Μ. Ανατολή

    Αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη η Χαμάς

    Εισβολή σε τηλεοπτικό σταθμό στη Γάζα

    5/6/2006 9:30:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Εισβολή σε γραφεία τηλεοπτικού σταθμού στη Γάζα πραγματοποίησαν ένοπλοι υποστηρικτές της Χαμάς, με την αιτιολογία, ότι το κανάλι μεροληπτεί υπέρ της αντίπαλης παλαιστινιακής οργάνωσης, της Φατάχ. Όπως αναφέρεται οι ένοπλοι εισέβαλαν στα στούντιο του Palestine TV, που βρίσκεται στην πόλη Καν Γιούνις, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του σταθμού, ενώ παράλληλα ξυλοκοπούσαν υπαλλήλους. Η Χαμάς δια στόματος του εκπροσώπου της, αρνήθηκε, ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση. Μεγάλες ήταν οι υλικές ζημιές από την επίθεση. "Μια παράνομη ομάδα ενόπλων κατέστρεψε τα πάντα, κάμερες, τηλεοπτικά πιάτα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και έπιπλα", δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Palestine TV, Μοχάμεντ Ντάουντι.

    Το προσωπικό του σταθμού, λίγο μετά την επίθεση προχώρησε σε διαμαρτυρία έξω από το κεντρικό κτήριο του Palestine TV, ενώ πολλοί από τους υπαλλήλους είχαν φιμώσει συμβολικά τα στοματά τους.

    Επίσης, το κανάλι σταμάτησε να εκπέμπει για μισή ώρα.

    Πρόκειται για την πρώτη τέτοια επίθεση μετά από την άνοδο της Χαμάς στην εξουσία.

    [17] Μ. Ανατολή

    Σκοτώθηκε μέλος της Χαμάς

    Έκρηξη σε προσφυγικό καταυλισμό στη Γάζα

    5/6/2006 12:27:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: BBC, ΑΠΕ

    Ένα μέλος της Χαμάς έχασε τη ζωή του και τρεις τραυματίστηκαν, μεταξύ αυτών η σύζυγος και το παιδί του, όταν εξερράγη παγιδευμένο αυτοκίνητο στο σπίτι του στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Ο Αχμεντ Ιμπραήμ Σάρι, 30 ετών, ήταν μέλος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ. Ασθενοφόρα έσπευσαν στο σημείο της έκρηξης. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανέφερε ότι δεν πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή την ώρα της έκρηξης.

    [18] Μ. Ανατολή

    Με ένα νεκρό και τέσσερις τραυματίες

    Ισραηλινή επίθεση από αερός

    5/6/2006 9:52:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Αεροπορική επίθεση εναντίον αυτοκινήτου στην Τζαμπαλίγια, πραγματοποίησαν οι ισραηλινές δυνάμεις με αποτέλεσμα ένας Παλαιστίνιος να χάσει τη ζωή του και τέσσερις να τραυματιστούν. Νεκρός είναι ο 27χρονος Ιμάντ Ασαλίγια, μέλος της ένοπλης οργάνωσης Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης, η οποία έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές εκτοξεύσεις αυτοσχέδιων ρουκετών εναντίον του ισραηλινού εδάφους. Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του επιβεβαίωσε τη διενέργεια της επιχείρησης αυτής, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

    [19] Οικονομία

    Αρχίζει η καταβολή του

    Επίδομα για τους πολύτεκνους

    5/6/2006 5:07:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ξεκινά από την Τρίτη και θα ολοκληρωθεί έως τις 15 Ιουνίου, η καταβολή από τον ΟΓΑ, των επιδομάτων σε 326.758 πολύτεκνες οικογένειες. Το επίδομα του τρίτου παιδιού ανέρχεται σε 159,82 ευρω το μήνα και χορηγείται σε 53.074 οικογένειες. Το πολυτεκνικό επίδομα για κάθε παιδί κάτω των 23 ετών ανέρχεται σε 39,95 ευρω και αφορά 83.330 οικογένειες. Για τις ισόβιες συντάξεις ο ΟΓΑ χορηγεί 91,91 ευρω το μήνα σε 190.354 δικαιούχες μητέρες. Το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί για τα πολυτεκνικά επιδόματα του 3ου διμήνου ανέρχεται σε περίπου 73 εκατομμύρια ευρω.

    [20] Οικονομία

    Τρία νέα μεγαλα έργα στο ΣΔΙΤ

    Συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα

    5/6/2006 2:08:00 μμ

    Πηγή: NE-NET 105,8-AΠE

    Την υπαγωγή άλλων τριών μεγάλων έργων, στο πλαίσιο για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αποφάσισε σήμερα η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Αλογοσκούφη. Τα έργα είναι προϋπολογισμού 123, 5 εκατ. ευρώ και αφορούν την ανακατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου Φαλήρου προκειμένου να μετατραπεί σε διεθνές συνεδριακό κέντρο, την κατασκευή 7 νέων πυροσβεστικών σταθμών στην περιφέρεια και συγκεκριμένα στην Αλεξανδρούπολη, Βέροια, Λευκάδα, Γιαννιτσά, Μεσολόγγι, Γαργαλιάνους και Θεσσαλονίκη, καθώς και τέσσερα κτιριακά συγκροτήματα της ελληνικής αστυνομίας. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Αλογοσκούφης, ο νόμος για τις ΣΔΙΤ μας επιτρέπει να προχωρούμε με γοργούς ρυθμούς για τη δημιουργία υποδομών με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των κοινωνικών υπηρεσιών. Ο υπουργός, πρόσθεσε ακόμα, ότι στη φάση της ωρίμανσης για ένταξη στις ΣΔΙΤ βρίσκονται και αλλά έργα τα οποία θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Απριλίου 2006 η Διυπουργική Επιτροπή είχε εγκρίνει την αίτηση υπαγωγής κατασκευής 27 νέων σχολικών κτιρίων του αρμόδιου οργανισμού με ενδεικτικό προϋπολογισμό 105,4 εκατ.ευρώ. Επίσης προωθείται η κατασκευή και η συντήρηση σχολείων στη βόρεια Ελλάδα.

    [21] Οικονομία

    Η πορεία της Οικονομίας

    Συνάντηση Αλογοσκούφη - Γκαργκάνα

    5/6/2006 12:09:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Η πορεία της Οικονομίας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε το πρωί της Δευτέρας, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκο Γκαργκάνα. Μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκεσε μια ώρα, δεν έγιναν δηλώσεις. Αυτή την ώρα ο κ. Αλογοσκούφης προεδρεύει σε συνεδρίαση της Διυπουργικής επιτροπής για τις συμπράξεις δημόσιου με ιδιωτικό τομέα.

    [22] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Στην ΕΡΤ ο Άρης

    5/6/2006 10:03:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Μετά τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Ολυμπιακού από την ερχόμενη σεζόν και του Παναθηναϊκού από την αγωνιστική περίοδο 2007-2008, η ΕΡΤ ανακοίνωσε σήμερα την απόκτηση των δικαιωμάτων και του Άρη. Η συμφωνία μεταξύ της δημόσιας τηλεόρασης και της ομάδας της Θεσσαλονίκης είναι για επόμενα τρία χρόνια. Ο Άρης μετά από ένα χρόνο επέστρεψε στην πρώτη εθνική και μέσα από την συχνότητα της ΕΡΤ θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε όλα τα εντός έδρας παιχνίδια της ομάδας.

    [23] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Νέα κόντρα ΕΠΟ ΕΠΑΕ

    5/6/2006 9:00:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, καθιστά σαφές ότι για την ΕΠΟ δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης στις κατηγορίες των επαγγελματικών πρωταθλημάτων. Όπως υπογραμμίζεται σχετικά "Η υπόθεση των αναδιαρθρώσεων στις κατηγορίες των επαγγελματικών πρωταθλημάτων έχει κριθεί για την ομοσπονδία κατ΄ επανάληψη: τον Αύγουστο του 2005, τον Δεκέμβριο του 2005 και, πιο πρόσφατα, στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της την 1η Ιουνίου 2006. Και στις τρεις περιπτώσεις, οι προκηρύξεις της ΕΠΑΕ έχουν απορριφθεί από το Δ.Σ. της ΕΠΟ. Ως εκ τούτου, η σημερινή απόφαση του Δ.Σ. της ΕΠΑΕ, δεν αφορά την Ομοσπονδία, που εμμένει απολύτως στις απόψεις της ως υπερκείμενη αρχή στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου".

    Εν συνεχεία, η ΕΠΟ συστήνει στις ενδιαφερόμενες ομάδες να κάνουν τον προγραμματισμό τους με βάση τις αποφάσεις της Ομοσπονδίας, ενώ καταφέρεται εναντίον της διοργανώτριας: "Η προσπάθεια της ΕΠΑΕ να φέρει σε αντιπαράθεση τους ενδιαφερόμενους συλλόγους με την ΕΠΟ δεν πρόκειται να έχει κανένα αποτέλεσμα, ενώ η Ομοσπονδία συνιστά στις ομάδες που δήθεν επωφελούνται από τη σημερινή απόφαση της ΕΠΑΕ να κάνουν τον προγραμματισμό τους με βάση τις σχετικές αποφάσεις του Δ.Σ. της ΕΠΟ. Σε σχέση με τη σημερινή απόφαση, εκείνο που έχει αξία να επισημανθεί είναι ότι από αυτή την ΕΠΑΕ δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο".

    [24] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Την Πέμπτη κρίνεται η τύχη του ΠΑΟΚ

    5/6/2006 7:54:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Την Πέμπτη θα εξετάσει η ΕΠΟ αλλά και η UEFA την περίπτωση του ΠΑΟΚ και θα αποφασίσει αν η ομάδα της Θεσσαλονίκης έχει το δικαίωμα τελικά να αγωνιστεί στο κύπελλο UEFA, όπως προέκυψε μέσα από την αγωνιστική χρονιά που ολοκληρώθηκε. Η διοίκηση του ΠΑΟΚ έκανε τα αδύνατα, δυνατά, από την Παρασκευή και μετά, όταν βγήκε η απόφαση για αποκλεισμό του και με την βοήθεια της Εθνικής Τράπεζας εξασφάλισε την εγγυητική επιστολή, ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ. Ως εγγύηση για την τράπεζα βέβαια μπήκαν οι γηπεδικοί χώροι του ερασιτέχνη, όμως αυτός την παρούσα φάση μοιάζει ως η μοναδική λύση για σωτηρία. Η εγγυητική επιστολή είναι ήδη στα χέρια του προέδρου της ΕΠΟ, Βασίλη Γκαγκάτση και πλέον εναπόκειται στην Ελληνική Ομοσπονδία αλλά και την UEFA, αν θα γίνει αποδεκτή.

    [25] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    "Κληρώνει" σήμερα για ΠΑΟΚ

    5/6/2006 11:49:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Με αγωνία περιμένει σήμερα η διοίκηση και οι φίλοι του ΠΑΟΚ την απόφαση της UEFA, για τη συμμετοχή ή όχι του "Δικέφαλου του Βορρά" στην διοργάνωση του Κυπέλλου UEFA, μετά την κατάθεση της εγγυητικής επιστολής τραπέζης ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ στην ΕΠΟ. Έστω και εκπρόθεσμα οι "ασπρόμαυροι" της Θεσσαλονίκης, εξασφάλισαν με τη συνδρομή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία έλαβε ως εγγύηση και τους γηπεδικούς χώρους του ΑΣ ΠΑΟΚ, σήμερα το πρωί, μετά από έναν πραγματικό αγώνα δρόμου, το πολύτιμο έγγραφο, που ήδη βρίσκεται στα χέρια του προέδρου της ΕΠΟ, Βασίλη Γκαγκάτση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Λυκουρέζος: "Ο Σαββίδης θέλει να βοηθήσει"

    [26] Μπάσκετ

    Κάλεσμα στον "πράσινο" κόσμο

    5/6/2006 1:57:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μετά τη χθεσινή πρόβα τίτλου στο ΣΕΦ, όπου ο Παναθηναϊκός ζευγάρωσε τις νίκες του και με νίκη στο τρίτο τελικό του ΟΑΚΑ, την Τετάρτη στέφεται για 4η συνεχόμενη χρονιά πρωταθλητής Ελλάδας ο πρόεδρος της ΚΑΕ, Παύλος Γιαννακόπουλος, απηύθυνε σήμερα ανοικτή πρόσκληση στους φιλάθλους των "πρασίνων". Με ανακοίνωσή του στην επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας, ο ισχυρός άνδρας του "τριφυλλιού" τονίζει τα εξής: "Η ομάδα μας, μετά την νίκη της στο ΣΕΦ, βρίσκεται ένα βήμα από τον τελικό στόχο της. Τεχνική ηγεσία και παίκτες χρειάζονται την Τετάρτη το βράδυ τον κόσμο στο πλευρό τους και είμαι βέβαιος ότι οι φίλοι της ομάδας θα κάνουν το καθήκον τους και θα γεμίσουν το ΟΑΚΑ, προκειμένου να βοηθήσουν με την συμπαράσταση τους και την κόσμια συμπεριφορά τους την ομάδα μας. Οι φίλοι του Παναθηναϊκού θα αναγνωρίσουν με την παρουσία τους τις προσπάθειες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και των παιδιών του και θα έρθουν στο γήπεδο για να τους ενισχύσουν όπως πάντα με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο".

    [27] Πολιτισμός

    Τέσσερις μήνες και 49 εκδηλώσεις

    Ξεκίνησε το Φεστιβάλ Πέτρας

    5/6/2006 12:54:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/6/2006 1:19:12 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Εκατοντάδες καλλιτέχνες, 49 εκδηλώσεις, τέσσερις μήνες και ένα θέατρο. Αυτή θα μπορούσε να είναι η σύντομη περιγραφή του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Πέτρας, που φιλοξενείται στο-χτισμένο στα νταμάρια της Πετρούπολης-Θέατρο Πέτρας. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 3 Ιουνίου και θα διαρκέσουν έως και τις 26 Σεπτεμβρίου, καθώς κάτω από τη μεγάλη ομπρέλα του δημοφιλούς Φεστιβάλ μπήκαν συνολικά 49 εκδηλώσεις, διαφορετικών ειδών. Γνωστοί καλλιτέχνες αλλά και νέοι δημιουργοί από το χώρο της μουσικής, του θεάτρου και του χορού θα παρουσιάσουν και φέτος τις δημιουργίες τους, για να προσφέρουν σε όλους μας ένα δροσερό καλοκαίρι. Χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ Α.Ε.

    Τηλ. επικοινωνίας: 210-5062166, 210-5065456, 210-5063710 και 210-5012402

    Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

    ΙΟΥΝΙΟΣ

    Σάββατο 3 Ιουνίου - "Φωνές της Πέτρας", Συναυλία Πολυφωνικού Τραγουδιού Σάββατο 10 Ιουνίου - Συναυλία των Active Member Σάββατο 17 Ιουνίου - Συναυλία του Δημοτικού Ωδείου Πετρούπολης Κυριακή 18 Ιουνίου - "Ανδρομάχη" του Ευριπίδη, θεατρική παράσταση από τον Οργανισμό Ελληνικού Θεάτρου Αιχμή Δευτέρα 19 Ιουνίου - Συναυλία του Δημοτικού Ωδείου Πετρούπολης Τετάρτη 21 Ιουνίου - Bellydance Superstars, Βραδιά αφιερωμένη στα παιδιά του Μαλάουι Σάββατο 24 και Κυριακή 25 Ιουνίου - Παραδοσιακοί χοροί από το Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Πετρούπολης Δευτέρα 26 Ιουνίου - "Μαρία Πενταγιώτισσα" (του Μποστ), θεατρική παράσταση από το Θέατρο Διαδρομή Τετάρτη 28 Ιουνίου - Συναυλία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη Πέμπτη 29 Ιουνίου - "Μια νύχτα με το Σαίξπηρ", θεατρική παράσταση από το Θέατρο Προσκήνιο Παρασκευή 30 Ιουνίου - Συναυλία του Δημοτικού Ωδείου Πετρούπολης

    ΙΟΥΛΙΟΣ

    Σάββατο 1 Ιουλίου - "Υπό το βλέμμα του Μποστ", θεατρική παράσταση από το Θέατρο Τέττιγες Κυριακή 2 Ιουλίου - "Ρωμαίος και Ιουλιέτα σαν το σκύλο με τη γάτα", παιδική θεατρική παράσταση από το Κ.Θ.Β.Ε. Δευτέρα 3 Ιουλίου - Συναυλία, Κώστας Χατζής και οι φίλοι του (Γλυκερία, Μαρία Αλεξίου κ.ά.) Τρίτη 4 Ιουλίου - "Βολπόνε" (του Μ. Τζόνσον), θεατρική παράσταση από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης Τετάρτη 5 Ιουλίου - "Pandoras Books", Seresta Dance Company σε συνεργασία με το χοροθέατρο Ακτίνα Παρασκευή 7 Ιουλίου - Αφιέρωμα στο μεγάλο σκηνοθέτη Μίνωα Βολανάκη Δευτέρα 10 Ιουλίου - Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών, Συμμετέχουν: Camut, Βασίλης Βασιλάτος και η Ομάδα Κρουστών του Μουσικού Τμήματος του Ε.Μ.Π., Κώστας Μόσχος Τρίτη 11 Ιουλίου - Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών, Συμμετέχουν: Eν Χορδαίς, Misirli Ahmet, Κώστας Αναστασιάδης, Μιχάλης Κλαπάκης, Ανδρέας Γεωργίου, Ramesh Shotham, Γιώργος Ψειράκης Τετάρτη 12 Ιουλίου - Συναυλία του Μιχάλη Χατζηγιάννη Πέμπτη 13 Ιουλίου - Συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου Παρασκευή 14 Ιουλίου - Συναυλία του Γιάννη Σπανού Κυριακή 16 Ιουλίου - "Βάκχες" του Ευριπίδη, θεατρική παράσταση από το Θέατρο Άλεκτον Δευτέρα 17 Ιουλίου - Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Μαγνησίας, Τραγουδούν: Α. Κετιμέ, Γ. Νέγκα, Π. Λαλέζας, Γ. Χαρούλης Τετάρτη 19 Ιουλίου - "Όρνιθες" του Αριστοφάνη, θεατρική παράσταση από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας Πέμπτη 20 Ιουλίου - Συναυλία: Λ. Μαχαιρίτσα, Α. Μιτζέλου, Κίτρινα Ποδήλατα, Ν. Ζιώγαλα, Β. Καζούλη Κυριακή 23 Ιουλίου - "Τραγούδια και σκοποί της Μακεδονίας και της Γουμένισσας" (συναυλία) Δευτέρα 24 Ιουλίου - "Μουσικά ηχοχρώματα του νομού Ιωαννίνων" (συναυλία) Τρίτη 25 Ιουλίου - "Το ροκ της δυτικής όχθης", Συναυλία με τους Τσοπάνα Rave, 8 Έως 2, Σ.Α.Μ., September, Γυμνά Καλώδια Τετάρτη 26 Ιουλίου - "Μουσικές του κόσμου" (συναυλία) Πέμπτη, 27 Ιουλίου - "Τι απέγινε η Νόρα;", Μουσικοθεατρική παράσταση από τους Θεατρίνους Θεατές

    ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

    Πέμπτη 24 Αυγούστου - "Θεσμοφοριάζουσες του Αριστοφάνη, θεατρική παράσταση από το Εθνικό Θέατρο Δευτέρα 28 Αυγούστου - "Οθέλλος" (του Ουίλιαμ Σαίξπηρ), θεατρική παράσταση από το Θέατρο του Νέου Κόσμου Τετάρτη 30 Αυγούστου - "Ιφιγένεια η εν Ταύροις" του Ευριπίδη, θεατρική παράσταση από το Κ.Θ.Β.Ε.

    ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

    Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου - "Δον Καμίλο" (του Σ. Πατατζή), θεατρική παράσταση από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου - "Πέρσες" του Αισχύλου, θεατρική παράσταση από το Εθνικό Θέατρο Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου - "Κάτω Ιταλία", Ταμπουρέλα και Ταραντέλες (συναυλία) Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου - "Ο Περλιμπλίν και η Μπελίσα" (του Φ. Γ. Λόρκα), θεατρική παράσταση από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου - Συναυλία με την Άλκηστις Πρωτοψάλτη Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου - "Και απόψε αυτοσχεδιάζουμε", θεατρική παράσταση από το θέατρο των Αλλαγών Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου - "Η στρίγγλα που έγινε αρνάκι", παιδική θεατρική παράσταση από την Ελληνική Θεαμάτων - Κ. Ρουγγέρη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου - Συναυλία-αφιέρωμα στον Πάνο Γεραμάνη Τρίτη 12 και Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου - "Η βελόντα και τα παράσιτα", θεατρική παράσταση από την Πειραματική Σκηνή Θεάτρου Πέτρας Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου - "Εν τω μήνι αθύρ", Χοροθέατρο Ροές Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου - "Βασίλισσα Μαργκό", Εθνικό Μπαλέτο Βελιγραδίου Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου - "Πλούτος", θεατρική παράσταση από το θέατρο Αθήναιον Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου - "Οι Κυνικοί ξανάρχονται", συναυλία με το Νίκο Καλογερόπουλο Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου - "Οι εκατομμυριούχοι της Νάπολης" (του Εντουάρντο ντε Φιλίππο), θεατρική παράσταση Αποφοίτων: 1ου Ενιαίου Λυκείου Πετρούπολης, 3ου Γυμνασίου Ιλίου και μαθητές του 1ου Ενιαίου Λυκείου Πετρούπολης, του 1ου Γυμνασίου Πετρούπολης, και του 3ου Γυμνασίου Ιλίου. Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου - "Μαύρη Κωμωδία" (του Πήτερ Σέφερ), θεατρική παράσταση από το Δημοτικό Θέατρο Μεγάρων Δευτέρα 25 και Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου - "Και τελικά;", θεατρική παράσταση από τη θεατρική ομάδα Έμμετρον

    [28] Υγεία

    Κατέδειξε έρευνα Αμερικανών επιστημόνων

    Επικίνδυνη η σχέση παχυσαρκίας-καρκίνου του μαστού

    5/6/2006 1:26:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: Reuters

    Ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση της εμφάνισης του καρκίνου του μαστού και, κατ επέκταση στην καταπολέμησή του, φαίνεται ότι έκανε η επιστημονική κοινότητα μέσω μιας έρευνας, που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με μελέτη της Αμερικανικής Κοινότητας για τον Καρκίνο, που διεξήχθη σε 44.000 γυναίκες, οι γυναίκες που παίρνουν βάρος στην ενήλικη ζωή τους, έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη ζωή τους. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, έγινε σύγκριση γυναικών, που είχαν πάρει έως 10 κιλά, με γυναίκες, που είχαν πάρει πάνω από 20 κιλά, για να διαπιστωθεί ότι η δεύτερη ομάδα είχε από 1,5 έως 2 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να προσβληθεί από καρκίνο του μαστού. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού αυξάνεται όταν τα επίπεδα οιστρογόνων είναι πολύ υψηλά, στο οποίο συμβάλλει ο λιπώδης ιστός, καθώς παράγει και αυτός οιστρογόνα αυξάνοντας περαιτέρω τον κίνδυνο.

    Υπεύθυνα τα οιστρογόνα;

    Όπως τονίζουν οι ερευνητές, τα νέα στοιχεία καταδεικνύουν τη σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και καρκίνου του μαστού καθώς και τη σημασία της διατήρησης του σωστού σωματικού βάρους.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με μία άλλη πρόσφατη έρευνα, οι γυναίκες που λαμβάνουν για πάνω από 20 χρόνια θεραπευτική αγωγή μόνο με οιστρογόνα, για να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν και αυτές καρκίνο του μαστού.

    Είναι, επομένως, προφανές ότι οι δύο έρευνες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι τα οιστρογόνα ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τον καρκίνο του μαστού, που κάθε χρόνο προσβάλλει παγκοσμίως 1,2 εκατομμύρια γυναίκες και άντρες.

    [29] Τεχνολογία

    Θα πουλά ταινίες μέσω Internet

    Στη διαδικτυακή αγορά και η Disney

    5/6/2006 11:35:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/6/2006 12:16:11 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: BBC

    Πέφτουν ένα-ένα τα σύνορα μεταξύ των διαφόρων μορφών ψυχαγωγίας και με τη σφραγίδα της νομιμότητας, καθώς, όπως φαίνεται, οι διάφορες εταιρείες σταμάτησαν να αντιστέκονται στο "κατέβασμα" αρχείων μέσω Internet. Μετά την κίνηση διαφόρων τραγουδιστών, που αποφάσισαν να αρχίσουν να πουλούν τις δισκογραφικές τους δουλειές μέσω του Διαδικτύου, σειρά είχαν οι εταιρείες παραγωγής ταινιών. Μετά τις εταιρείες Universal Pictures, Sony Pictures Entertainment, Warner Bros., Metro-Goldwyn-Mayer και Paramount Pictures ακολούθησε η Disney, που ανακοίνωσε ότι στο εξής οι χρήστες του Internet θα μπορούν να αγοράζουν τις ταινίες της μέσω του CinemaNow.com. Η υπηρεσία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τη λειτουργία της στις 6 Ιουνίου με την ταινία Glory Road. Μέχρι πρόσφατα, μεγάλα στούντιο του Χόλιγουντ δίσταζαν ως προς τη διάθεση ταινιών μέσω του Internet από το φόβο ότι μια τέτοια κίνηση θα προωθούσε την παράνομη διακίνησή τους και θα μείωνε τις ενοικιάσεις DVD. Φαίνεται, όμως, ότι η ραγδαία εξάπλωση του Διαδικτύου τους έκανε να αλλάξουν γνώμη. Σημειώνεται ότι οι ταινίες της Disney, που θα διατίθενται μέσω της νέας υπηρεσίας θα προστατεύονται από την αντιγραφή.

    Σχετικά Links:

    Disney

    CinemaNow

    [30] Παράξενα

    Σκύλος χωρισμένων γονιών

    5/6/2006 10:37:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/6/2006 12:28:26 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: Reuters

    Όλα του γάμου δύσκολα και του διαζυγίου ακόμη πιο δύσκολα, θα μπορούσαμε να παρατηρήσουμε για την περίπτωση ενός Ισπανού φιλόζωου, που όταν πήρε διαζύγιο από τη γυναίκα του αναγκάστηκε να καταφύγει στα δικαστήρια, προκειμένου να μπορεί να βλέπει το αγαπημένο του σκυλάκι. Όλα ξεκίνησαν όταν το διαζευγμένο ζευγάρι αποφάσισε ότι ο Γιάκο, το σκυλί του, θα έμενε με τη "μητέρα" μετά το διαζύγιο με την προϋπόθεση ο "πατέρας" να μπορεί να βλέπει το σκύλο ορισμένες ώρες και ημέρες της εβδομάδας, όπως θα γινόταν για το παιδί της οικογένειας. Όταν, όμως, οι σχέσεις των δύο επιδεινώθηκαν, η γυναίκα απαγόρευσε στον πρώην σύζυγό της να επισκέπτεται τον Γιάκο. Η μόνη ελπίδα του δύστυχου φιλόζωου ήταν το τοπικό δικαστήριο στο οποίο κατέφυγε για την υπόθεση και δικαιώθηκε.

    "Τα σκυλιά δεν είναι παιδιά"

    Όμως, το επαρχιακό δικαστήριο της Βαρκελώνης την αναίρεσε καθώς έκρινε ότι η προηγούμενη απόφαση δημιουργούσε δικαστικό προηγούμενο βάσει του οποίου τα κατοικίδια θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τα παιδιά σε περίπτωση διαζυγίου.

    "Αυτού του είδους οι περιπτώσεις είναι σπάνιες, δεδομένου ότι η κοινή λογική υπαγορεύει πως ο κόσμος δε θα πρέπει να φέρνει τέτοιες υποθέσεις στα δικαστήρια", έγραψε μια ισπανική εφημερίδα για το περιστατικό, χωρίς όμως να αναφέρει τι έκανε ο απελπισμένος κύριος.

    [31] Ζωής ...σΤάσεις

    Έγινε μαμά η Κομανέτσι

    5/6/2006 2:10:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/6/2006 3:07:34 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: Associated Press, ΑΠΕ

    Τρεις δεκαετίες μετά τις απίστευτες επιτυχίες, που την ενέταξαν στην παγκόσμια γυμναστική ιστορία ως τη μοναδική γυμνάστρια με το "απόλυτο άριστα", η 44χρονη πλέον Νάντια Κομανέτσι έζησε ίσως την πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής της, καθώς γέννησε το πρώτο της παιδί, Ένα αγοράκι, που θα ονομαστεί Ντίλαν Πολ. "Και οι δυο μας έχουμε ζήσει πολλές συναρπαστικές στιγμές στην αθλητική ζωή μας, όμως αυτή είναι μία εντελώς μοναδική στιγμή ", είπε μιλώντας τηλεφωνικά στο Associated Press, η ευτυχισμένη μητέρα. Τον ενθουσιασμό του, όμως, δεν έκρυψε ούτε ο-επίσης χρυσός Ολυμπιονίκης-μπαμπάς, Μπαρτ Κόνερ. "Μπαίνουμε σε ένα νέο κεφάλαιο του βιβλίου μας, το οποίο ανυπομονούμε να αρχίσουμε να γράφουμε", είπε προσθέτοντας ότι η Κομανέτσι γέννησε με καισαρική σε μαιευτήριο της Οκλαχόμα, όπου είναι και η μόνιμη κατοικία τους.

    "Χρυσό" μικρό

    Μάλιστα, το ζευγάρι δε δίστασε να μοιραστεί τη χαρά του με όλο τον κόσμο δημοσιεύοντας την είδηση στην ιστοσελίδα του περιοδικού τους "International Gymnast" μαζί με μία φωτογραφία ενός πόστερ, που καλωσορίζει τον μικρούλη αποκαλώντας τον "Απόλυτο 10 ".

    Υπενθυμίζουμε ότι, η Κομανέτσι θεωρείται θρύλος για τα παγκόσμια αθλητικά δεδομένα καθώς στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ (1976) και της Μόσχας (1980) κατέκτησε συνολικά εννέα μετάλλια εκ των οποίων τα πέντε χρυσά.

    Ο Κόνερ είναι χρυσός Ολυμπιονίκης καθώς στους Ολυμπιακούς του Λος Άντζελες (1984) κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 5 June 2006 - 20:54:09 UTC