Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-06-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο επίκεντρο τα εθνικά
  • [02] Διαρκής αγώνας κατά της τρομοκρατίας
  • [03] Ενημέρωση για τις απαγωγές Πακιστανών
  • [04] Κριτική και Αναθεώρηση
  • [05] Συνάντηση Πρωθυπουργού με ΚΕΔΚΕ
  • [06] Νέος κύκλος ερευνών
  • [07] Κορυφώνονται οι έρευνες
  • [08] Η ΕΡΤ πιο κοντά στους πολίτες
  • [09] Διαδοχικές συναντήσεις
  • [10] Βίαια επεισόδια στη Βραζιλία
  • [11] Στη δημοσιότητα έκθεση για τη CIA
  • [12] Απαγωγές εργατών στη Νιγηρία
  • [13] "Θετικό βήμα η ανταπόκριση του Ιράν"
  • [14] Συναγερμός για το Μεράπι
  • [15] Νέες επιθέσεις στη Βαγδάτη
  • [16] Συνάντηση Αλογοσκούφη-Αλμούνια
  • [17] Πολιτισμικές παρεμβάσεις
  • [18] Μειώνονται οι ΔΥΠΕ

    [01] Πολιτική

    Στη συνάντηση Καραμανλή-Παπανδρέου

    Στο επίκεντρο τα εθνικά

    7/6/2006 7:38:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/6/2006 3:24:02 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Την πρότασή του για χάραξη νέας εθνικής στρατηγικής με επίκεντρο τα ελληνοτουρκικά παρουσίασε στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, στη συνάντηση που είχαν το πρωί της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας στην Κ.Ο. του κόμματός του αμέσως μετά, τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πάει στο Διεθνές Δικαστήριο, μόνο για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και αφού πρώτα έχει ασκήσει το δικαίωμα, για επέκταση των χωρικών της υδάτων. Σαφείς αποστάσεις από την πρόταση του κ. Στεφανόπουλου για παραπομπή των ελληνοτουρκικών στη Χάγη, αλλά και από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, για τη χάραξη νέας εθνικής στρατηγικής, κράτησε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

    Ζήτησε επέκταση των χωρικών υδάτων

    Την άσκηση εκ μέρους της Ελλάδας του δικαιώματός της για επέκταση των χωρικών της υδάτων μέσα στο πλαίσιο των διεθνών συνθηκών, προτού προχωρήσουμε σε οποιοδήποτε συνυποσχετικό με την Τουρκία, πρότεινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου, πρότεινε επίσης να υπάρξει συγκεκριμένος πολιτικός διάλογος με την γείτονα, για την παραπομπή μόνο του θέματος της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης , πράξη συνέχεια της οποίας θα είναι η σύναψη συμφώνου ειρήνης και ασφάλειας με την Τουρκία, για να ακολουθήσει η ισόρροπη μείωση των στρατιωτικών δαπανών.

    Έτσι, είπε, θα μπορέσει να υπάρξει το "μέρισμα ειρήνης" που θα βοηθήσει την ανάπτυξη και των δύο χωρών.

    Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε επίσης ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα στρατηγική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι υπάρχει μεγάλο έλλειμμα στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική με αποτέλεσμα να χαθούν σημαντικές ευκαιρίες.

    "Μέγιστη δυνατή συναίνεση"

    "Η κυβέρνηση επιδιώκει σταθερά την οικοδόμηση της μέγιστης δυνατής συναίνεσης στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. Ο Πρωθυπουργός άκουσε με προσοχή τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αν και πολλές από τις θέσεις που ακούστηκαν στη συνάντηση είναι ήδη γνωστές. Υπάρχει πάντα μια σειρά ερωτημάτων που θα πρέπει να απαντηθούν. ", τόνισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.

    Ο κ. Αντώναρος πρόσθεσε ότι "πυρήνας της στρατηγικής της χώρας τα τελευταία χρόνια είναι η ενθάρρυνση της ευρωπαϊκής προσαρμογής της Τουρκίας στον δρόμο προς την ένταξή της στην ΕΕ και ταυτοχρόνως - σε διμερές επίπεδο - πρέπει να συνεχιστεί η οικοδόμηση εμπιστοσύνης, η οικονομική συνεργασία σε διαφόρους τομείς και η διαδικασία των διερευνητικών επαφών".

    Παράλληλα τόνισε ότι η Ελλάδα, συνεχίζει σταθερά την προσπάθεια δημιουργίας των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν την προσφυγή στη Χάγη, διευκρινίζοντας ότι "η προσφυγή είναι ένα εργαλείο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, και αφορά αποκλειστικά το θέμα της υφαλοκρηπίδας.

    "Υπάρχει Εθνική Στρατηγική"

    Οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα, βρέθηκαν και στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, με τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

    Εθνική στρατηγική υπάρχει και έχει συμφωνηθεί από το 1992, στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τόνισε σχετικά ο κ. Μητσοτάκης.

    Συμφωνήσαμε ότι θα ακολουθήσουμε πολιτική διαλόγου βάσει και των αρχών που είχαν συμφωνηθεί με τον τότε Τούρκο πρόεδρο Ντεμιρέλ ανέφερε, υπενθυμίζοντας πως οι αρχές αφορούσαν στο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας ,των διεθνών συνθηκών και του διεθνούς δικαίου. Με βάση αυτές τις αρχές γίνεται και θα γίνεται διάλογος που θα λύσει κάποια στιγμή τις διμερείς διαφορές, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης γι να τονίσει ότι αυτή η πολιτική άντεξε και μετά τα Ιμια και ακολουθήθηκε από τις επόμενες κυβερνήσεις και από τον τότε υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου.

    Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο παραπομπής στη Χάγη, λέγοντας ότι το Διεθνές Δικαστήριο δεν είναι η αρχή, αλλά η κατάληξη μιας διαδικασίας,

    Πρόσθεσε δε ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής άφησε μια παρακαταθήκη για τη Χάγη, και σύμφωνα με αυτή μπορούμε στο Διεθνές Δικαστήριο να παραπέμψουμε τα ζητήματα όπως η υφαλοκρηπίδα, αλλά δεν μπορούμε να πάμε για την οχύρωση των νησιών μας που είναι θέμα εθνικής ασφάλειας.

    Θετικό βήμα η αναβολή της άσκησης

    Ως θετικό βήμα, χαρακτήρισε την αναβολή της τουρκικής αεροναυτικής άσκησης, λίγα εικοσιτετράωρα πριν το ταξίδι της υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη, στην Κωνσταντινούπολη, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ 105,8.

    Αναφερόμενος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ο κ. Κουμουτσάκος, επισήμανε ότι η Ελλάδα περιμένει την στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας με την παράλληλη διασφάλιση των Ελληνικών δικαιωμάτων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συζήτησαν τις λεπτομέρειες

    [02] Πολιτική

    Δήλωση Βουλγαράκη για την προκήρυξη

    Διαρκής αγώνας κατά της τρομοκρατίας

    7/6/2006 3:29:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/6/2006 6:33:14 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Για διαρκή αγώνα κατά των ενεργειών που στοχεύουν την Δημοκρατία, έκανε λόγο ο Γιώργος Βουλγαράκης, ερωτώμενος σχετικά με το περιεχόμενο της προκήρυξης της οργάνωσης "Επαναστατικού Αγώνα", που ανέλαβε την ευθύνη της βομβιστικής ενέργειας κοντά στο σπίτι του και στην οποία αναφέρεται πως στόχος των τρομοκρατών ήταν να πέσει νεκρός ο υπουργός Πολιτισμού. Ωστόσο ο κ. Βουλγαράκης αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο της προκήρυξης. Θέση στο ζήτημα πήραν και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος επισημαίνοντας πως οι ενέργειες των τρομοκρατών στρέφονται κατά της Δημοκρατίας, αλλά και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης εκφράζοντας την ανησυχία του για το μέλλον της τρομοκρατίας στην Ελλάδα.

    Στόχος ο Γ. Βουλγαράκης

    Την Τρίτη το βράδυ η οργάνωση "Επαναστατικός Αγώνας" ανέλαβε την ευθύνη της βομβιστικής επίθεσης κοντά στην κατοικία του υπουργού Πολιτισμού, Γιώργου Βουλγαράκη, με προκήρυξη που έστειλε στην εβδομαδιαία εφημερίδα "Το Ποντίκι". Στην πρώτη παράγραφο της προκύρηξης, που είναι χτυπημένη με έντονα τυπογραφικά στοιχεία ο Επαναστατικός αγώνας τονίζει :

    "Ο Επαναστατικός Αγώνας αναλαμβάνει την ευθύνη με τηλεχειριζόμενο μηχανισμό, για την απόπειρα εκτέλεσης κατά του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης και νύν υπουργό πολιτισμού Γεωργίου Βουλγαράκη, ενός απο τα πιο σημαντικά μέλη του κυβερνώντος κόμματος της Ν.Δ, στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή και θερμού υποστηρικτή της Νέας Τάξης."

    Όπως αναφέρει η οργάνωση ο νυν υπουργός Πολιτισμού, επιλέχθηκε ως στόχος λόγω της εμπλοκής του ονόματός του στις υποθέσεις των πακιστανών και των υποκλοπών.

    "Αυτός είναι υπεύθυνος για την έναρξη, τη συνέχισή τους αυτός είναι υπεύθυνος για την παραχώρηση της άδειας στους εγκληματίες των αμερικανικών υπηρεσιών CIA και ΝSΑ. Η ευθύνη του πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή σε αυτή την ιστορία, ως πολιτικός προϊστάμενος του Βουλγαράκη είναι για μας δεδομένη."

    Ολόκληρη η πρώτη σελίδα καλύπτεται από την περιγραφή των λεπτομερειών της επίθεσης σε ύφος που επιμελώς προσπαθεί να αντιγράψει τις προκηρύξεις της 17Ν, αφού γίνεται αναφορά στις συνθήκες παρακολούθησης, την αστυνομική συνοδεία του υπουργού, ακόμη και την αρχική αναβολή της έκρηξης επειδή διερχόταν απο το σημείο κάποιος περαστικός.

    Ισχυρίζονται ακόμη ότι είχαν οργανώσει την επίθεση έχοντας λάβει μέτρα για την αποφυγή τραυματισμού διερχόμενων, θυμίζοντας το ύφος των προκηρύξεων της 17Ν.

    Η αναφορά τους όμως στα μέλη της οικογένειας του υπουργού επιδέχεται πάντως διπλή ερμηνεία : Είτε ομολογούν κυνικά ότι αποτελούσαν επίσης στόχο είτε ακριβώς το αντίθετο :

    "Δεν υπήρχε καμία πιθανότητα να κινδυνέψουν παιδιά ούτε κανείς άλλος (εννοείται ότι δεν μας απασχολούσε η σύζυγος του υπουργού ή τα παιδιά του) αφού δεν θα πυροδοτούσαμε το μηχανισμό αν υπήρχε κοντά πεζός ή μηχανοκίνητο"

    Όπως ισχυρίζεται ο συντάκτης της προκήρυξης, τελικά στις 30 Μαΐου πυροδότησαν τη βόμβα πριν εμφανιστεί ο υπουργός πολιτισμού, επειδή διενεργούσε έλεγχο αστυνομικός του Τμήματος Εξουδετέρωσης εκρηκτικών και υπήρχε πιθανότητα να εντοπίσει τη βόμβα.

    Στην προκήρυξη περιλαμβάνονται απειλές και αναφορές στο όνομα του Πρωθυπουργού, των υπουργών Εξωτερικών, Άμυνας και Δημόσιας Τάξης καθώς και άλλων προσώπων.

    Προβληματισμός στην ΕΛ.ΑΣ.

    Η προκήρυξη της οργάνωσης "Επαναστατικός Αγώνας" έχει γραφτεί με σκληρό και κυνικό ύφος, επισημαίνει στη ΝΕΤ, αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας έχουν από χθες βράδυ στα χέρια τους, την πολυσέλιδη προκήρυξη, ενώ οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εμφανίζονται προβληματισμένοι και ανήσυχοι, καθώς οι τρομοκράτες δηλώνουν ανοικτά ότι θα χτυπήσουν και πάλι.

    Δεν αποκλείουν να βρίσκονται μπροστά σε μια νεα γενιά τρομοκρατών, που συστάθηκε με τη συνδρομή από μέλη της λεγομένης 3ης γενιάς της 17Ν που μετείχαν σε επιθέσεις, ως εκπαιδευόμενοι στο παρελθόν και τώρα ανέλαβαν τα ηνία του "Επαναστατικού Αγώνα".

    Οι αρχές μάλιστα, θεωρούν δεδομένο ότι η νέα αυτή οργάνωση ακολουθεί πιστά το εκτελεστικό ύφος της 17Ν, χωρίς όμως να έχει το ίδιο ιδεολογικό υπόβαθρο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ανάληψη ευθύνης

    [03] Πολιτική

    Από τους Υπουργούς Δημ. Τάξης και Δικαιοσύνης

    Ενημέρωση για τις απαγωγές Πακιστανών

    7/6/2006 6:31:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Τη βεβαιότητα ότι τα στελέχη της ΕΥΠ δεν προέβησαν σε παράνομες πράξεις εξέφρασε, την Τετάρτη, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βύρων Πολύδωρας, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, την οποία ενημέρωσε μαζί με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αναστάσιο Παπαληγούρα, για την υπόθεση της απαγωγής των Πακιστανών. Μάλιστα, επανέλαβε, ότι η παραίτησή του είναι μονόδρομος αν αποδειχθεί το αντίθετο. Ο κ. Πολύδωρας επικαλέστηκε 13 δικογραφίες από τις οποίες αποδεικνύεται ότι έχουν γίνει απαγωγές Πακιστανών από συμπατριώτες τους, ενώ αναφερόμενος στο εισαγγελικό πόρισμα είπε ότι προκύπτει ένα "νομικό παράδοξο" και διευκρίνισε: "Η αναφορά παρουσιάζει το ζητούμενο ως δεδομένο. Δεν έκανε το κόπο ο εισαγγελέας να μας πει με ποια στοιχεία έγιναν οι πράξεις. Ανατρέπεται το τεκμήριο της αθωότητας, καθώς η αναφορά λέει "αποδείξτε ότι είστε αθώοι". Από την εισαγγελική αναφορά προκύπτει ένα νομικό παράδοξο. Να υπάρχουν ευθύνες για δύο στελέχη της ΕΥΠ περιγραφόμενα περίπου ως ηθικοί αυτουργοί και να μην υπάρχουν φυσικοί αυτουργοί". Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση αμφισβήτησε το άλλοθι των στελεχών της ΕΥΠ, ενώ ο Συνασπισμός ζήτησε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συνυπογράψουν την πρότασή του.

    [04] Πολιτική

    Από τον Γ. Παπανδρέου στην Κ.Ο.

    Κριτική και Αναθεώρηση

    7/6/2006 4:49:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του γιατί αδυνατεί -όπως είπε- να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα του ελληνικού λαού. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσιάζοντας τις προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ζήτησε ουσιαστικό διάλογο και όχι επικοινωνιακά τεχνάσματα, ενώ μεταξύ άλλων αναφέρθηκε, στην κατοχύρωση ενός ελάχιστου εγγυημένου επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης, των δικαιωμάτων των αλλοδαπών, στην απαγόρευση του προσηλυτισμού, της ίδρυσης μη κερδοσκοπικών μη κρατικών πανεπιστημίων, και των δημοψηφισμάτων. Όσον αφορά στο θέμα της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Παπανδρέου επανέφερε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ το 2001, για αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την απειλή διάλυσης της Βουλής.

    Το βασικό δίλλημα που θα τεθεί στο λαό στις επόμενες εκλογές είναι πιο κόμμα διασφαλίζει και σέβεται το κράτους δικαίου, τόνισε ο κ. Παπανδρέου στην ΚΟ του κόμματος, σχετικά με την επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση, κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό με αφορμή τις υποθέσεις των υποκλοπών και των πακιστανών και της απαξίωσης των θεσμών ότι παραβιάζει συνεχώς το Σύνταγμα.

    "Ο Έλληνας πολίτης νοιώθει ότι διαλύεται το κράτος, καθώς η ΝΔ μόνον αποδομεί και έχει απαξιώσει όλες τις παραμέτρους ασφαλείας", συνέχισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στην τρέχουσα πολιτική συγκυρία και στα γεγονότα της τελευταίας εβδομάδας που έχουν συγκλονίσει την κοινή γνώμη.

    Ο κ. Παπανδρέου εκτίμησε ότι η ανασφάλεια επεκτείνεται και στη νέα γενιά και αναφερόμενος στις καταλήψεις των ΑΕΙ και ΤΕΙ, είπε ότι αυτές εκφράζουν μια κραυγή διαμαρτυρίας των νέων απέναντι σε ένα αβέβαιο μέλλον, απέναντι στην υποβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου και απέναντι σε αποφάσεις που λαμβάνονται χωρίς κανένα διάλογο.

    Πρότεινε δε η κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει τις προτάσεις για το νόμο - πλαίσιο των ΑΕΙ, ο νόμος αυτός να μη συζητηθεί με κλειστά πανεπιστήμια και η κυβέρνηση να δώσει περιθώρια διαλόγου σε φοιτητές και καθηγητές.

    Με αφορμή το βαρύ κλίμα που υπάρχει στους κόλπους τους κόμματος, μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τα στελέχη και τους βουλευτές να επιδείξουν ενότητα ήθος και αγωνιστικότητα, καθώς ο ελληνικός λαός περιμένει πολλά από το ΠΑΣΟΚ και στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την αισιοδοξία του για τ αποτελέσματα στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

    [05] Πολιτική

    Διάλογος για τη διοικητική αναδιάρθρωση

    Συνάντηση Πρωθυπουργού με ΚΕΔΚΕ

    7/6/2006 3:00:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/6/2006 4:15:23 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Συνάντηση με το προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ), παρουσία του υπουργού Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλου, είχε, την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στο πλαίσιο του διαλόγου για τη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, επιβεβαιώθηκε η βούληση της κυβέρνησης να θεσμοθετηθούν ως μητροπολιτικοί οι Δήμοι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι μια ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση, που σημαίνει ενίσχυση της ποιότητας της δημοκρατίας και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας, και πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσει συνάντηση και με την ΕΝΑΕ. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Πάρις Κουκουλόπουλος, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη χρηματοδότηση των Δήμων και Κοινοτήτων τονίζοντας ότι κινδυνεύουν με χρεοκοπία και ζητώντας αλλαγή του θεσμικού πλαισίου.

    [06] Κοινωνία

    Για τον 11χρονο Άλεξ

    Νέος κύκλος ερευνών

    7/6/2006 9:31:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/6/2006 4:19:15 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Με επαναξιολόγηση και επανεξέταση όλων των στοιχείων και εξονυχιστικές έρευνες προς κάθε κατεύθυνση, συνεχίζεται το θρίλερ για την τύχη του μικρού Άλεξ. Τα πρώτα αποτελέσματα του DNA δεν ταυτοποιούν τις κηλίδες αίματος με το γενετικό υλικό του παιδιού, ενώ στα εργαστήρια της αστυνομίας εξετάζονται και τα υπόλοιπα ευρήματα που εντοπίστηκαν στο εγκαταλελειμμένο κτήριο της Βέροιας. Παράλληλα, οι αστυνομικοί ζήτησαν από τη μητέρα να τους δώσει ρούχα του μικρού, που δεν έχουν πλυθεί, και σύμφωνα με την ίδια, τους παρέδωσε ένα σκουφάκι, που βρήκε. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι καταθέσεις του συγγενικού περιβάλλοντος των πέντε παιδιών που εμπλέκονται στην υπόθεση, ενώ οι μάρτυρες θα επανεξεταστούν, τα στοιχεία θα επαναξιολογηθούν και οι έρευνες θα στραφούν και προς άλλες κατευθύνσεις. Αστυνομικοί μετέφεραν στη Θεσσαλονίκη τον 58χρονο παππού των δύο ανήλικων παιδιών και τον ανέκριναν μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης, ενώ νωρίτερα έδωσε και νέα κατάθεση στην ασφάλεια Βέροιας η μητέρα του 11χρονου, Νατέλα. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, απηύθυνε εκ νέου έκκληση σε όσους γνωρίζουν κάτι για την υπόθεση να δώσουν πληροφορίες στις Αρχές, στις οποίες εξέφρασε την εμπιστοσύνη της, και είπε ότι ελπίζει πως το παιδί της ζει, ζητώντας από όλους να μιλούν γι αυτό "σε χρόνο ενεστώτα".

    Στην υπόθεση της Βέροιας, αναφέρθηκε, την Τετάρτη, και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κ.Ο. του κόμματος.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι την επόμενη εβδομάδα το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει πρόταση νόμου για την στελέχωση των μεγάλων σχολικών μονάδων με παιδοψυχολόγους και θα προγραμματίσει καμπάνια στην τηλεόραση κατά της παιδικής βίας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δεν ταυτίζεται το DNA

    [07] Κοινωνία

    Για τον εντοπισμό των δραπετών

    Κορυφώνονται οι έρευνες

    7/6/2006 12:56:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/6/2006 6:24:20 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Συνεχίζονται προς κάθε κατεύθυνση οι έρευνες για τον εντοπισμό του Βασίλη Παλιοκώστα και του Αλβανού, Αλκέτ Ριζάι, καθώς και των συνεργών τους. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι αστυνομικές Αρχές έχουν αξιοποιήσιμα στοιχεία όσον αφορά τους δεύτερους. Μάλιστα, παρακολουθούνται κάποια σπίτια στην περιοχή του Πειραιά, όπου πιστεύεται, ότι βρίσκονται συνεργάτες του Ριζάι. Ο Αλβανός βαρυποινίτης εκτιμάται, ότι έχει ακολουθήσει διαφορετική πορεία διαφυγής από τον Βασίλη Παλαιοκώστα, ο οποίος πιστεύεται, ότι έχει διαφύγει εκτός Αττικής. Στο μεταξύ, η Αστυνομία έχει αναγνωρίσει τις δύο γυναίκες, που μαζί με έναν από τους δύο συνεργούς μίσθωσαν την πρώτη φορά το ελικόπτερο.

    Όπως προκύπτει η μία από τις γυναίκες είναι φίλη του Βασίλη Παλαιοκώστα και τον επισκεπτόταν συχνά στις φυλακές Κορυδαλλού.

    Κατάθεση έδωσαν και οι δύο υπάλληλοι της εταιρίας από την οποία μισθώθηκε το ελικόπτερο με το οποίο δραπέτευσαν οι δύο βαρυποινίτες, ενώ κατέθεσε και ο μικρός αδερφός των Βασίλη και Νίκου Παλαιοκώστα. Ωστόσο, η κατάθεσή του δε φαίνεται να προσέφερε σημαντικά στοιχεία στην υπόθεση.

    Την ίδια ώρα, με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται και η προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά, προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η απόδραση, αλλά και αν υπάρχουν ευθύνες των σωφρονιστικών υπαλλήλων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εντατικές έρευνες

    [08] Κοινωνία

    Μέσω του ΚΕΕΠ

    Η ΕΡΤ πιο κοντά στους πολίτες

    7/6/2006 4:35:00 μμ

    Τη λειτουργία του Κέντρου Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Πολιτών (ΚΕΕΠ) της ΕΡΤ ανακοίνωσε, την Τετάρτη, σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ Α.Ε., Χρήστος Παναγόπουλος, μαζί με τον εντεταλμένο σύμβουλο Κώστα Κέκη και το συντονιστή του ΚΕΕΠ, Περικλή Βασιλόπουλο. Ο κ. Παναγόπουλος χαρακτήρισε τη λειτουργία του ΚΕΕΠ ως μία σημαντική δράση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, η οποία, όπως είπε, "προέκυψε από τις ανάγκες για άμεση επικοινωνία του πολίτη με την ΕΡΤ, ώστε να παρέχονται έγκυρες και σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματα και τα αιτήματά του". Ο Πρόεδρος της ΕΡΤ επισήμανε ότι "η λειτουργία του ΚΕΕΠ είναι μια καλή βάση επικοινωνίας και για τη διοίκηση, γιατί κάθε εβδομάδα υπάρχει πληροφόρηση για το τι θέλει και τι ζητάει ο Έλληνας πολίτης".

    Πολυδύναμο κέντρο για άμεση ενημέρωση

    Ο κ. Βασιλόπουλος, αναφερόμενος στη λειτουργία της νέας υπηρεσίας της ΕΡΤ, είπε ότι αποτελεί ένα πολυδύναμο κέντρο, το οποίο παρέχει άμεση ενημέρωση και δέχεται τις προτάσεις, τις παρατηρήσεις και τα παράπονα των τηλεθεατών, ενώ παράλληλα προσφέρει χρηστικές πληροφορίες και δευτερογενή επεξεργασία του ειδησεογραφικού υλικού της ΕΡΤ.

    Ακόμα είπε ότι "το καινούργιο που φέρνει το ΚΕΕΠ είναι ότι πάει ένα βήμα παραπέρα από την απλή ενημέρωση. Έχει δημιουργηθεί μια ομάδα, η οποία έχει ειδικευτεί ώστε να απαντά και να διεκπεραιώνει τις ερωτήσεις και τα ερωτήματα των πολιτών για το έργο της ΕΡΤ. Στόχος είναι να ανοίξει ένας νέος δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και του Έλληνα πολίτη και να εγκαινιαστεί έτσι μία νέα κουλτούρα στην ΕΡΤ".

    Τρόποι επικοινωνίας

    Το ΚΕΕΠ στους τέσσερις πρώτους μήνες της πιλοτικής λειτουργίας του δέχτηκε και εξυπηρέτησε 17.110 τηλεφωνήματα, γεγονός που αποδεικνύει την αποδοχή της νέας αυτής υπηρεσίας από τους Έλληνες πολίτες.

    Από τα τηλεφωνήματα αυτά 8.950 αφορούσαν την ψηφιακή τηλεόραση, 4.050 τη Eurovision, ενώ 4.110 γενικές πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα.

    Το ΚΕΕΠ απάντησε τηλεφωνικώς σε 260 πολίτες μετά τη διεκπεραίωση των τηλεφωνημάτων τους, ενώ απέστειλε και πολλές απαντήσεις μέσω e-mail.

    Στο άμεσο μέλλον, μέσω του ΚΕΕΠ θα διατίθεται οπτικοακουστικό υλικό για τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα καθώς και DVD/CD προγραμμάτων, που παράγει η ΕΡΤ.

    Το Κέντρο Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της ΕΡΤ λειτουργεί από Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή, από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικώς στο 210-7407070 ή στο τηλεφωνικό κέντρο της ΕΡΤ (210-6066000 εκτροπή ΚΕΕΠ), καθώς και μέσω e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση keep@ert.gr ή αποστέλλοντας επιστολή στη διεύθυνση Μουρούζη και Ρηγίλλης 4, Τ.Κ. 10674 Αθήνα.

    [09] Κοινωνία

    Με τον Πρωθυπουργό και την Υπ. Εξωτερικών

    Διαδοχικές συναντήσεις

    7/6/2006 11:32:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/6/2006 3:37:15 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, και την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, συναντήθηκε, την Τετάρτη, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Θεόφιλος, που πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα μετά την ενθρόνισή του. Ο Πατριάρχης ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία για τις προσπάθειες, που γίνονται στα Ιεροσόλυμα, προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα, που αφορούν στην αναγνώρισή του από την ισραηλινή Κυβέρνηση, καθώς και για τις ενέργειες του Πατριαρχείου για να επιλυθούν τα προβλήματα, που είχαν δημιουργηθεί. Από την πλευρά της, η κ. Μπακογιάννη εξήρε τις προσπάθειες που γίνονται από τον κ. Θεόφιλο και την Αγιοταφική Αδελφότητα ώστε το Πατριαρχείο να επιτελέσει τον σημαντικό του ρόλο σε μια δύσκολη εποχή. Στη συνέχεια, η Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας, Αναστάσιο, με τον οποίο συζήτησαν θέματα, που αφορούν την Εκκλησία της Αλβανίας, καθώς και ζητήματα της μειονότητας.

    [10] Κόσμος

    Μεταξύ αγροτών και αστυνομικών

    Βίαια επεισόδια στη Βραζιλία

    7/6/2006 8:18:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/6/2006 8:40:13 πμ)

    Τουλάχιστον 26 άτομα τραυματίστηκαν από τις σφοδρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν όταν διαδηλωτές του Κινήματος για την Απελευθέρωση των Άκληρων Αγροτών (MLST) επιχείρησαν να εισέλθουν στην Κάτω Βουλή της Βραζιλίας, προκειμένου να επιδώσουν κείμενο με τα αιτήματά τους στους βουλευτές αλλά απωθήθηκαν βίαια από τους φρουρούς. Ανάμεσα στους τραυματίες φέρεται να βρίσκεται και ο επικεφαλής του σώματος φρούρησης της Βουλής, με σοβαρά τραύματα στο κεφάλι. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι περίπου 1.200 διαδηλωτές αντεπιτέθηκαν και κατέλαβαν για περίπου μία ώρα την αίθουσα συνεδριάσεων στο κτήριο της Κάτω Βουλής, προκαλώντας υλικές ζημιές στο κτήριο, σε εξοπλισμό όπως ηλεκτρονικοί υπολογιστές κ.ά. Οι αγρότες ανέτρεψαν ένα αυτοκίνητο και ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας. Η αστυνομία προέβη σε τουλάχιστον 400 συλλήψεις, περιλαμβανομένου και του ηγετικού στελέχους του αγροτικού κινήματος Μπρούνο Μαρανιάου.

    Οι αγρότες αξιώνουν περισσότερα κεφάλαια, τροποποίηση ενός νόμου ο οποίος απαγορεύει την κατάληψη γης από άκληρους αγρότες, και ταχύτερη προώθηση της νομοθεσίας για την αναδιανομή της καλλιεργήσιμης γης από το κράτος. Στην αγροτική μεταρρύθμιση αντιτίθενται σθεναρά οι γαιοκτήμονες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν προστατεύει τις ιδιοκτησίες τους έναντι των καταληψιών και ασκούν επίσης πιέσεις στην κυβέρνηση.

    Άκληροι αγρότες και εργάτες, που παραδοσιακά στηρίζουν το κυβερνών Εργατικό Κόμμα (PT), ασκούν σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προεκλογικών της υποσχέσεων για αγροτική μεταρρύθμιση. Πολλές ομάδες άκληρων αγροτών κατέλαβαν αγροκτήματα και κτηνοτροφικές μονάδες νωρίτερα εφέτος.

    [11] Κόσμος

    Από το Συμβούλιο της Ευρώπης

    Στη δημοσιότητα έκθεση για τη CIA

    7/6/2006 12:15:00 μμ

    Κόλαφο αποτελεί η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις μυστικές πτήσεις της CIA και τη μεταφορά υπόπτων για τρομοκρατία, υπόθεση στην οποία φέρονται να εμπλέκονται δεκατέσσερα ευρωπαϊκά κράτη. Στηριγμένη σε στοιχεία του Eurocontrol, της υπηρεσίας ελέγχου πτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μαρτυρίες ανθρώπων που καταγγέλλουν ότι απήχθηκαν από Αμερικανούς πράκτορες και στα πρακτικά δικαστικών και κοινοβουλευτικών ερευνών διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών, η έκθεση υποδεικνύει συγκεκριμένες χώρες ως εμπλεκόμενες στις παράνομες δραστηριότητες της CIA στην Ευρώπη. Ως συνεργοί στη διακίνηση υπόπτων καταγράφονται η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Σουηδία, η Βοσνία η ΠΓΔΜ, η Τουρκία, η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία και η Πολωνία, η Ελλάδα, η Κύπρος.

    "Να εξακριβωθεί η αλήθεια"

    Τις σοβαρότερες παραβιάσεις φέρονται να έχουν κάνει η Ρουμανία και η Πολωνία, όπου στην έκθεση αναφέρεται πως υπάρχουν "ισχυρές ενδείξεις" ότι υπήρξαν μυστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

    Η Γερμανία, η Τουρκία, η Ισπανία η Κύπρος και το Αζερμπαϊτζάν καταγράφονται ως οι χώρες που παρείχαν "διευκολύνσεις" στη CIA, ενώ η Ελλάδα αναφέρεται στην έκθεση μαζί με άλλα ευρωπαϊκά κράτη πως ήταν "ενδιάμεση στάση".

    Κάποιες χώρες, επισημαίνεται στην έκθεση, συνεργάστηκαν ενεργά με τις αμερικανικές υπηρεσίες, άλλες έστρεψαν το κεφάλι ενώ εκείνες επιδίδονταν στις καταγγελλόμενες δραστηριότητές τους, ενώ άλλες χώρες προτίμησαν να μην ξέρουν τίποτα.

    Οι 14 ευρωπαϊκές χώρες, "έχουν χρέος να πραγματοποιήσουν μία σοβαρή και διαφανή έρευνα για την υπόθεση αυτή, προκειμένου να εξακριβωθεί η αλήθεια", δήλωσε o Ντικ Μάρτι, καταγγέλλοντας παράλληλα την απουσία πνεύματος συνεργασίας που, επέδειξαν πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

    Τα στοιχεία της έκθεσης Μαρτί πάσχουν όσον αφορά την πληρότητα της αξιοπιστίας τους. Όμως έρχονται να συμπληρώσουν τα ευρήματα της έρευνας του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, σύμφωνα με τα οποία 1000 και πλέον πτήσεις της CIA έκαναν στάσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος από την 11 Σεπτεμβρίου και μετά.

    Αρνούνται τη συμμετοχή

    Δήλωση για το θέμα έκανε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.

    "Όλες οι κινήσεις αεροσκαφών από και προς την Ελλάδα γίνονται με πλήρη και αυστηρό σεβασμό των νόμων, των κανονισμών και των διεθνών συνθηκών που διέπουν τη διεθνή αεροπλοΐα", τόνισε.

    Σε δήλωση προέβη και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Πάγκαλος, τονίζοντας πως από την έκθεση εγείρονται ποινικές και μέγιστες πολιτικές ευθύνες, καθώς οι υπουργοί αρνούνται να πουν την αλήθεια και ανέφερε πως οι μεταφορές έγιναν χωρίς να τηρηθούν οι νόμοι και οι διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα.

    Η Πολωνία, η Ρουμανία και η Ισπανία έσπευσαν σήμερα να διαψεύσουν τα όσα τους καταλογίζει η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, είτε για μυστικές πτήσεις μέσω του εναερίου χώρου τους, είτε για μυστικά κέντρα κράτησης υπόπτων τρομοκρατών της CIA στο έδαφός τους.

    "Αυτές οι κατηγορίες είναι συκοφαντικές...Δεν βασίζονται σε γεγονότα και αυτό είναι το μόνο που γνωρίζω και το μόνο που έχω να πω", δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Μαρτσινκίεβιτς.

    Από το Βουκουρέστι, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής διερεύνησης του θέματος, Νορίτσα Νικολάι, υπογράμμισε την ανυπαρξία αποδείξεων ότι η Ρουμανία διατήρησε μυστικά κέντρα κράτησης της CIA στο έδαφός της.

    " Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα αεροπλάνα που προσγειώθηκαν στη Ρουμανία ανήκουν στη CIA, ούτε ότι υπάρχουν φυλακές της CIA στη χώρα", δήλωσε η κυρία Νικολάι.

    Στη Μαδρίτη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών απέρριψε κατηγορηματικά τα συμπεράσματα της έκθεσης.

    "Η Ισπανία δεν μετείχε επ ουδενί τρόπω, ενεργό ή παθητικό, σε επιχειρήσεις μεταφοράς κρατουμένων", δήλωσε, τονίζοντας ότι η χώρα του "δεν είχε την παραμικρή πληροφόρηση επί του θέματος αυτού".

    "Δεν υπάρχει τίποτα το καινούργιο στα συμπεράσματα του Συμβουλίου", τόνισε από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ.

    "Είπαμε ό,τι είχαμε να πούμε πάνω στο θέμα αυτό και δεν έχουμε να προσθέσουμε το παραμικρό", τόνισε ο Μπλερ στη διάρκεια της εβδομαδιαίας "ώρας του πρωθυπουργού" στη Βουλή των Κοινοτήτων.

    [12] Κόσμος

    Απήχθησαν πέντε Νοτιοκορεάτες

    Απαγωγές εργατών στη Νιγηρία

    7/6/2006 10:15:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Ένοπλοι επιτέθηκαν σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Δέλτα του Νίγηρα και απήγαγαν πέντε Νοτιοκορεάτες εργάτες. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε μια συμμαχία παραστρατιωτικών οργανώσεων, που αυτοαποκαλείται Κοινό Επαναστατικό Συμβούλιο. Μάλιστα σε ανακοίνωση, που έστειλε μέσω e-mail αναφέρει, ότι εκτός από τις απαγωγές, από την επίθεση βυθίστηκε ένα κανονιοφόρο, ενώ καταστράφηκε και μια εγκατάσταση γεώτρησης. Στην ίδια ανακοίνωση, η επίθεση χαρακτηρίζεται ως απάντηση στην απόφαση δικαστηρίου την Τρίτη με την οποία δε δόθηκε το δικαίωμα καταβολής εγγύησης στον φυλακισμένο παραστρατιωτικό ηγέτη Μοτζαχίντ Ντοκούμπο Αζάρι, που κατηγορείται για προδοσία. Στο μεταξύ, στη Σεούλ, εκπρόσωπος του υπουργού Εξωτερικών επιβεβαίωσε την απαγωγή των πέντε εργατών.

    [13] Κόσμος

    Δήλωσε ο Τζορτζ Μπους

    "Θετικό βήμα η ανταπόκριση του Ιράν"

    7/6/2006 8:41:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/6/2006 5:40:05 μμ)

    Θετικό βήμα θεωρεί ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους την αρχική ανταπόκριση του Ιράν στο πακέτο κινήτρων που προτείνουν οι ΗΠΑ. Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την επίσκεψη του σε σημείο ελέγχου των συνόρων ο Μπους δήλωσε "σε μένα φαίνεται ως θετικό βήμα. Θα δούμε εάν οι Ιρανοί παίρνουν την προσφορά μας σοβαρά". Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μανουσέρ Μοτακί τόνισε ότι η Τεχεράνη προτιμά τη συνεργασία και όχι την σύγκρουση, και θα μελετήσει σοβαρά τις προτάσεις που υπέβαλλε εκ μέρους των πέντε χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Γερμανίας σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα. "Η διπλωματία, αν υπάρχει καλή θέληση, θα επιτρέψει να βρεθεί έδαφος για μια συμφωνία", είπε ο Μοτακί. "Θα μελετήσουμε προσεκτικά τις προτάσεις που υπέβαλε ο κ. Σολάνα", τόνισε ο Μοτακί και πρόσθεσε ότι " με τις διπλωματικές διαβουλεύσεις, και αν υπάρχει καλή θέληση, θα μπορέσουμε να βρούμε κοινό έδαφος". Στη διάρκεια των επαφών που είχε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέρ Σολάνα στην Τεχεράνη, οι Ιρανοί αξιωματούχοι ζήτησαν να συνεχιστεί ο διάλογος" για να ολοκληρωθούν οι προτάσεις" των μεγάλων δυνάμεων, παίρνοντας υπόψη τις θέσεις του Ιράν. "Οι προτάσεις είναι τώρα στο τραπέζι. Ελπίζουμε να λάβουμε θετική απάντηση κάτι που θα είναι επωφελές και για τις δύο πλευρές", τόνισε ο Σολάνα στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί.

    Εξάλλου, όπως δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ η Τεχεράνη ίσως δώσει την απάντησή της στις προτάσεις των έξι χωρών για το πυρηνικό της πρόγραμμα ως το τέλος Ιουνίου. "Δεν έχουν τεθεί χρονοδιαγράμματα, αλλά περιμένουμε ότι ως το τέλος Ιουνίου οι Ιρανοί ίσως δώσουν μια απάντηση στις προτάσεις που τους έγιναν", φέρεται ότι τόνισε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ειδήσεων RIA.

    Ο Ρώσος ΥΠΕΞ δήλωσε επίσης ότι η πρόταση των έξι χωρών για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα προβλέπει τη διακοπή από την Τεχεράνη της διαδικασίας εμπλουτισμού του ουρανίου στο διάστημα που θα συζητείται η πρόταση αυτή και τόνισε ότι η Ρωσία δε θα εγκρίνει την επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν παρά μόνον εάν η Τεχεράνη δε σεβαστεί τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων.

    "Τα μέτρα που η Ρωσία μπορεί να υποστηρίξει στο Συμβούλιο Ασφαλείας (του ΟΗΕ) αφορούν αποκλειστικά περιπτώσεις κατά τις οποίες το Ιράν θα αθετήσει τις δεσμεύσεις του που απορρέουν από τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων", τόνισε ο Λαβρόφ απευθυνόμενος σε Ρώσους βουλευτές. "Αυτή τη στιγμή δε γίνεται λόγος για κυρώσεις κατά του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας", υπογράμμισε ο Ρώσος υπουργός.

    Στο μεταξύ ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας είναι πιθανό να έχει περισσότερες συνομιλίες με το Ιράν επί των προτάσεων που αποσκοπούν στην επίλυση της κρίσης για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Σολάνα εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι απαραίτητος ένας νέος γύρος συνομιλιών με τους Ιρανούς ηγέτες. Ωστόσο, Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν ότι δεν είναι σαφές εάν ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών θα πραγματοποιηθεί στην Τεχεράνη.

    Ο Στάινμάιερ χαρακτήρισε "δίκαιη προσφορά" το πακέτο των προτάσεων προς την Τεχεράνη, αλλά εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος όσον αφορά τις πιθανότητες να υπάρξει μια θετική απάντηση από την πλευρά του Ιράν. "Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να είμαστε πολύ αισιόδοξοι", τόνισε ο Γερμανός Υπουργός.

    "Οι προτάσεις που διατυπώθηκαν στο Ιράν με σκοπό να επιλυθεί η κρίση όσον αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, αλλά μόνον εάν προηγουμένως η Τεχεράνη διακόψει τη διαδικασία εμπλουτισμού του ουρανίου", δήλωσε σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ.

    "Αυτή είναι μια προσφορά για την έναρξη διαπραγματεύσεων, αλλά πρέπει πρώρα να διακόψει η Τεχεράνη τη διαδικασία εμπλουτισμού του ουρανίου", τόνισε η Μέρκελ λίγο πριν συναντηθεί με τον Ευρωπαίο διπλωμάτη Χαβιέρ Σολάνα. "Είναι μια ευρεία και περιεκτική προσφορά. Πιστεύω ότι είναι μια τεράστια ευκαιρία και ελπίζω ότι θα υπάρξουν διαπργαματεύσεις", πρόσθεσε.

    [14] Κόσμος

    Φόβοι για έκρηξη

    Συναγερμός για το Μεράπι

    7/6/2006 8:05:00 πμ

    Οι αρχές της Ινδονησίας συνεχίζουν να απομακρύνουν χιλιάδες κατοίκους δεκατεσσάρων περιοχών που θεωρούνται επικίνδυνες γύρω από το ηφαίστειο Μεράπι, καθώς έχει αυξηθεί ο κίνδυνος να εκραγεί. Σύμφωνα με αξιωματούχους, περίπου 3.000 κάτοικοι της περιοχής Μαγκελάνγκ απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους την Τετάρτη - αυξάνοντας το συνολικό αριθμό όσων εκκενώθηκαν αυτή την εβδομάδα σε περίπου 11.000. Οι περισσότεροι εξ αυτών εγκατέλειψαν τις κατοικίες τους για δεύτερη φορά μετά την επαναδραστηριοποίηση του ηφαιστείου, το οποίο χαρακτηρίζεται "απρόβλεπτο" και "επικίνδυνο" από τους ηφαιστειολόγους. Η πιο πολύνεκρη έκρηξη του ηφαιστείου Μεράπι ("βουνό της φωτιάς") είχε σημειωθεί το 1930, όταν είχαν χάσει την ζωή τους 1.370 άνθρωποι. Τουλάχιστον 66 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από την έκρηξη του ηφαιστείου το 1994. Η Ινδονησία έχει την μεγαλύτερη πυκνότητα ηφαιστείων, με 500 να βρίσκονται στο "Δαχτυλίδι της Φωτιάς", εκ των οποίων τα 128 είναι ενεργά.

    [15] Ιράκ

    Με δύο νεκρούς και τέσσερις τραυματίες

    Νέες επιθέσεις στη Βαγδάτη

    7/6/2006 9:11:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: BBC -ΑΠΕ

    Δύο νέες επιθέσεις σημειώθηκαν σήμερα στα ανατολικά της Βαγδάτης. Στην πρώτη περίπτωση, ένας αστυνομικός διευθυντής και ένας συνταγματάρχης της Αστυνομίας έχασαν τη ζωή τους, όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου τους, τραυματίζοντας δύο ακόμη αστυνομικούς. Επίσης από την έκρηξη όλμου σε κατοικία στη συνοικία Αλ Μπαλαντίγια, ένας πολίτης σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίσθηκαν. Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από το κεντρικό νεκροτομείο της Βαγδάτης, από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα έχει δεχτεί πάνω από 6000 πτώματα, ανθρώπων, που πέθαναν κάτω από βίαιες συνθήκες. Τα περισσότερα από τα θύματα πιστεύεται, ότι προέρχονται από φυλετικές διαμάχες. Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νουρί Μαλίκι ανακοίνωσε, ότι σκοπεύει να απελευθερώσει 2.500 κρατουμένους, στα πλαίσια μιας χειρονομίας "εθνικής συμφιλίωσης". Σύμφωνα με Ιρακινούς αξιωματούχους πλειονότητα των κρατουμένων αυτών είναι Άραβες σουνίτες.

    Ελεύθεροι μετά από βασανιστήρια

    Στο μεταξύ, ελεύθεροι αφέθηκαν 17 από τους 50 εργαζομένους σε εταιρίες μεταφορών, που είχαν απαχθεί στη Βαγδάτη τη Δευτέρα.

    Σύμφωνα με όσα δήλωσε εκπρόσωπος του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών, στην πλειονότητά τους φαίνεται να έχουν υποστεί βασανιστήρια από τους απαγωγείς τους. "Χθες το βράδυ, μία περίπολος της Αστυνομίας εντόπισε αρχικά μία ομάδα 8 ομήρων στη συνοικία Κανάλ, στην ανατολική Βαγδάτη. Όλοι τους έφεραν σημάδια βασανιστηρίων" εξήγησε ο ίδιος και σημείωσε, πώς οι όμηροι ανέφεραν, ότι είχαν απαχθεί τη Δευτέρα από αγνώστους ενόπλους, οι οποίοι τους βασάνισαν κατηγορώντας τους ότι είναι τρομοκράτες".

    "Στην ίδια συνοικία αναπτύχθηκαν αμέσως και άλλες αστυνομικές δυνάμεις που εντόπισαν άλλους 9 πρώην ομήρους σε μικρές ομάδες. Τρεις από τους ομήρους είχαν πυροβοληθεί στα πόδια", πρόσθεσε. Δεκατρείς από τους πρώην ομήρους νοσηλεύονται στο νοσοκομείο αλ Κίντι της Βαγδάτης.

    [16] Οικονομία

    Στο περιθώρειο του Eurogroup και Ecofin

    Συνάντηση Αλογοσκούφη-Αλμούνια

    7/6/2006 6:00:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Τη σαφή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε το δημοσιονομικό έλλειμμα να είναι κάτω από το τρία τοις εκατό του ΑΕΠ το 2006 και το 2007, υπογράμμισε ο Υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, στη συνάντηση που είχε στο Λουξεμβούργο, με τον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο Χοακίμ Αλμούνια στο περιθώριο των εργασιών του Eurogroup και του Συμβουλίου Ecofin. Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα των εργασιών, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι ι επιβεβαιώθηκε η οικονομική ανάκαμψη που υπάρχει στην Ευρώπη, παρά τους κινδύνους που παρουσιάζονται από το διεθνές περιβάλλον, κυρίως από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου και τη γενικότερη αναταραχή που υπάρχει στις χρηματαγορές.

    Ο Υπουργός Οικονομίας, επεσήμανε επίσης ότι συζητήθηκε η διεύρυνση της Ευρωζώνης, όπου αποφασίστηκε, με βάση τη σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η ένταξη της Σλοβενίας, απόφαση την οποία χαρακτήρισε ?πολύ σημαντική.

    "Υπάρχει σαφής προτίμηση από τις νέες χώρες μέλη να συμμετέχουν στην Ευρωζώνη και ελπίζω αυτό να συμβεί και για όλες τις παλαιές χώρες μέλη το συντομότερο δυνατόν, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα είναι προς όφελος της ευρωπαϊκής οικονομίας γενικότερα", κατέληξε ο κ.Αλογοσκούφης.

    Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου, ο Γ. Αλογοσκούφης εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας, καθώς όπως τόνισε σε μια μεγάλη οικονομική περιοχή, όπως είναι η Ευρωζώνη ή η ΕΕ, η ισοτιμία αυτή δεν επηρεάζει με καθοριστικό τρόπο τις οικονομικές εξελίξεις.

    [17] Πολιτισμός

    Προτάσεις ΥΠΠΟ για τον πολιτισμό

    Πολιτισμικές παρεμβάσεις

    7/6/2006 5:13:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Σύσταση Συμβουλίου Πολιτισμού, ίδρυση Εθνικού Κέντρου Θεάτρου και Χορού καθώς και λειτουργία Κεντρικού Συμβουλίου Μουσείων, είναι μερικές από τις θεσμικές παρεμβάσεις που έχει ήδη δρομολογήσει το Υπουργείο Πολιτισμού. Ο κ. Βουλγαράκης μίλησε το πρωί για τις δράσεις του Υπουργείου, τους τελευταίους τέσσερις μήνες, που έχουν ως στόχο την εφαρμογή μιας μακροχρόνιας και συνεπούς εθνικής πολιτιστικής πολιτικής. Ανάμεσα στους στόχους είναι και η προστασία και διεκδίκηση των ελληνικών αρχαιοτήτων που βρίσκονται παράνομα στο εξωτερικό.

    Για την Ακαδημία Τεχνών, που έχει εξαγγελθεί από την προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΠΟ, ο κ. Βουλγαράκης δήλωσε ότι η νομοπαρασκευαστική επιτροπή, "προχωρά το ζήτημα λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του εγχειρήματος, που αφορούν κυρίως στο είδος του πιστοποιητικού που θα χορηγεί η Ακαδημία, σε σχέση με αυτά που χορηγούν οι σχολές του Υπουργείου Παιδείας".

    Τέλος, όπως τόνισε με στόχο την διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των αρχαιολογικών και μουσειακών χώρων, προκειμένου να αυξηθεί η επισκεψιμότητά τους, έχουν εξασφαλιστεί πιστώσεις ύψους 5εκ. ευρώ, για την πρόσληψη, μέσω ΑΣΕΠ, 543 ατόμων για την ημερήσια φύλαξη, 100 για την νυχτερινή και 72 ατόμων για την καθαριότητα .

    Οι προσλήψεις αυτές αφορούν στην εφαρμογή της Α΄ζώνης ωραρίου (8π.μ-19;30μ.μ) για την χρονική περίοδο από 12/4/2006 έως 31/10/2006.

    [18] Υγεία

    Με απόφαση του Υπουργού Υγείας

    Μειώνονται οι ΔΥΠΕ

    7/6/2006 5:50:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: NET, AΠΕ

    Τη μείωση των 17 Διοικητικών Υγειονομικών Περιφερειών (ΔΥΠΕ) σε επτά με απώτερο στόχο την πλήρη κατάργησή τους, ανακοίνωσε, την Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε για την αναδιάρθρωση των Διοικητικών Υγειονομικών Περιφερειών. Η κατάργηση των ΔΥΠΕ θα γίνει με νομοθετική ρύθμιση, ενώ το προσωπικό τους θα μεταταχθεί μετατάσσεται κατόπιν αιτήσεώς του σε νοσοκομεία και μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας με διασφάλιση των συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών του δικαιωμάτων. Όπως εκτιμά το Υπουργείο Υγείας, οι ΔΥΠΕ αποτελούν "υπερβολική πολυτέλεια" για το σύστημα Υγείας, ενώ ήταν κέντρο διαπλοκής και διακίνησης προμηθειών. Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, η συγχώνευση των ΔΥΠΕ σε επτά υγειονομικές περιφέρειες θα συμβάλλει στη μείωση της γραφειοκρατίας και της πολυπλοκότητας του συστήματος καθώς και στην ενίσχυση των νοσοκομειακών μονάδων και των μονάδων πρόνοιας με πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό. Επίσης, εισάγεται για πρώτη φορά ο θεσμός των ορκωτών ελεγκτών στις ΔΥΠΕ, ενώ θα είναι στο εξής υποχρεωτικοί οι ετήσιοι αναλυτικοί προϋπολογισμοί στα νοσοκομεία.

    "Δεσμευτήκαμε να καταργήσουμε τα πολυδάπανα ΠΕΣΥΠ και να τα αντικαταστήσουμε με ένα νέο διοικητικό πλαίσιο, πιο ευέλικτο, λιγότερο γραφειοκρατικό και πιο προσφιλές στον πολίτη", είπε ο κ. Αβραμόπουλος σημειώνοντας ότι γίνεται "ένα ακόμα βήμα μπροστά στο δρόμο προς την ολοκληρωτική διοικητική αυτοτέλεια των δημόσιων νοσοκομείων και την εκπλήρωση του κυβερνητικού προγράμματος".

    Ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε, ακόμη, την τοποθέτηση ενός νέου προσώπου στο Υπουργείο, που αναλαμβάνει το βάρος της ψυχικής Υγείας. Πρόκειται για τη νέα ειδική γραμματέα Ψυχικής Υγείας, Μαρία Τροχάνη, που αναλαμβάνει το έργο της προώθησης προγραμμάτων για την αποασυλοποίηση και την κοινωνική επανένταξη όσων βρίσκονται σε κίνδυνο.

    Στην αρχή της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Αβραμόπουλος παρέδωσε τις επιταγές, συνολικού ύψους 687.000 ευρώ, που συγκεντρώθηκαν από τις 28 Φεβρουαρίου έως την 1η Μαρτίου σε μια σειρά εκδηλώσεων με τον τίτλο "STOP AIDS". Αποδέκτες των χρημάτων ήταν τα ειδικά προγράμματα UNAIDS, η "Ελληνική Δράση Αφρικής" και συγκεκριμένα το Ορφανοτροφείο HELLAS στην Ακτή Ελεφαντοστού που φιλοξενεί ορφανά παιδιά-φορείς του Aids, καθώς και η μη κερδοσκοπική οργάνωση "Κέντρο Ζωής".

    Σε πρώτη φάση, ανακοινώθηκε η συγχώνευση των παρακάτω ΔΥΠΕ:

    Α και Β ΔΥΠΕ Αττικής, οι αρμοδιότητες των οποίων περιέρχονται στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής (έδρα Αθήνα) Γ ΔΥΠΕ Αττικής και ΔΥΠΕ Βορείου Αιγαίου, Α και Β Νοτίου Αιγαίου, οι αρμοδιότητες των οποίων περιέρχονται στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου (έδρα Πειραιάς) Α ΔΥΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας και ΔΥΠΕ Δυτικής Μακεδονίας, οι αρμοδιότητες των οποίων περιέρχονται στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας (έδρα Θεσσαλονίκη) Β ΔΥΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας και ΔΥΠΕ Αν. Μακεδονίας και Θράκης, οι αρμοδιότητες των οποίων περιέρχονται στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης (έδρα Θεσσαλονίκη) ΔΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, οι αρμοδιότητες των οποίων περιέρχονται στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας (έδρα Λάρισα) ΔΥΠΕ Πελοποννήσου, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας, οι αρμοδιότητες των οποίων περιέρχονται στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας (έδρα Πάτρα) Τέλος, η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης (έδρα Ηράκλειο) συνεχίζει να έχει τις αρμοδιότητες της ΔΥΠΕ Κρήτης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 7 June 2006 - 16:51:04 UTC