Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-06-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια
  • [02] 80 χρόνια Κολλέγιο Αθηνών
  • [03] Αποσύρεται υγραντήρας
  • [04] Ανταλλαγή πυρών σε σχολείο
  • [05] Συλλήψεις από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
  • [06] Αρνείται να υπηρετήσει στο Ιράκ
  • [07] Ένταση στα σύνορα Γάζας-Ισραήλ
  • [08] Πτωτικός ο "μαύρος χρυσός"
  • [09] Ο Φερέρ στο "τιμόνι" της ΑΕΚ
  • [10] Νέα εστία H5N1 στην Κίνα

    [01] Κοινωνία

    Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια

    8/6/2006 9:09:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/6/2006 9:20:20 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΝΕΤ

    Αναβρασμός εξακολουθεί να επικρατεί στο μέτωπο της Παιδείας. Καθηγητές και φοιτητές, που κρατούν κλειστές δεκάδες σχολές στη χώρα, κατεβαίνουν και σήμερα στους δρόμους, αντιδρώντας στις προωθούμενες αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Παράλληλα, στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια που πραγματοποιούνται σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, συμμετέχουν και δάσκαλοι και καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, καθώς η Διδασκαλική Oμοσπονδία και η OΛΜΕ έχουν κηρύξει στάση εργασίας τις τρεις τελευταίες ώρες της πρωινής και τις τρεις πρώτες της απογευματινής βάρδιας. Σημειώνεται ότι περισσότερα από 210 τμήματα στα ΑΕΙ και 60 σε ΤΕΙ τελούν υπό κατάληψη, ενώ, η εξεταστική περίοδος κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα, με τους επί πτυχίω φοιτητές να αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα.

    [02] Κοινωνία

    80 χρόνια Κολλέγιο Αθηνών

    8/6/2006 12:07:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Καρόλου Παπούλια, γιόρτασε σήμερα τα 80 του χρόνια το Κολλέγιο Αθηνών. Ο εορτασμός της επετείου κορυφώθηκε με επίσημη τελετή που έγινε το στο Θέατρο του Κολλεγίου στο Ψυχικό. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μέλη της Κυβέρνησης, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, βουλευτές, εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας και πολλά μέλη της οικογένειας του Κολλεγίου. Κατά την έναρξη της τελετής, απηύθυνε χαιρετισμό η υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Μαριέτα Γιαννάκου, υπογραμμίζοντας την σημασία του εκτεταμένου Προγράμματος Υποτροφιών που παρέχει το Κολλέγιο στους μαθητές. Την εκδήλωση πλαισίωσε έκθεση βιβλίων ιστορικής αξίας και άλλων εντύπων του Κολλεγίου από το 1925 μέχρι σήμερα.

    [03] Κοινωνία

    Αποσύρεται υγραντήρας

    7/6/2006 11:40:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Την απόσυρση από την από τη αγορά του κινεζικής προελεύσεως υγραντήρα με ονομασία Air Humidifier MV-003, ανακοίνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης και συστήνει στους καταναλωτές που έχουν στην κατοχή τους τη συγκεκριμένη συσκευή να μην τη χρησιμοποιούν καθώς υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας. Συγκεκριμένα, μετά από εργαστηριακές δοκιμές διαπιστώθηκε, ότι το φις της συσκευής δεν είχε γείωση και οι αντιστάσεις, που ήταν σε επαφή με το νερό δεν ήταν μονωμένες. Το προϊόν εισάγεται από την Jumbo ΑΕ.

    [04] Κόσμος

    Σε φαβέλα του Ρίο

    Ανταλλαγή πυρών σε σχολείο

    8/6/2006 7:13:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/6/2006 7:26:08 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters

    Τουλάχιστον 17 παιδιά τραυματίστηκαν, όταν έμποροι ναρκωτικών άρχισαν να ανταλλάσσουν πυρά με αστυνομικούς, κοντά σε ένα σχολείο σε παραγκούπολη του Ρίο ντε Ζανέιρο. Παρά το γεγονός ότι οι δάσκαλοι είπαν στους μαθητές να καλυφθούν μένοντας στο πάτωμα της αίθουσας, ορισμένοι πανικοβλήθηκαν και άρχισαν να τρέχουν έξω από την τάξη τους. Όπως έγινε γνωστό από τις αρχές, οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον αστυνομικών, οι οποίοι είχαν σταματήσει για έλεγχο έναν οδηγό, στο πλαίσιο έρευνας για τον εντοπισμό κλεμμένων αυτοκινήτων. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι άνδρες της δεν απάντησαν στα πυρά των λαθρεμπόρων. Οκτώ παιδιά νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, από τα οποία τα πέντε χρειάστηκε να υποβληθούν σε επεμβάσεις, ενώ, άλλα εννέα παιδιά τραυματίστηκαν ελαφρά. Την ώρα εκείνη, στο σχολείο βρίσκονταν περίπου 300 μαθητές ηλικίας από 6 έως 14 ετών.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Forbes

    [05] Κόσμος

    Συλλήψεις από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

    8/6/2006 8:01:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/6/2006 9:17:03 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ - Γερμανικό Πρακτορείο

    Να δοθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) η εξουσία να προβαίνει σε συλλήψεις καταζητούμενων για εγκλήματα πολέμου, ζητά η εισαγγελέας Κάρλα ντελ Πόντε, με το σκεπτικό ότι, όπως τόνισε η ίδια, οι κυβερνήσεις χωρών των Βαλκανίων αποτυγχάνουν να το κάνουν. Η ντελ Πόντε αξιώνει την σύλληψη πολλών κατηγορουμένων από το ΔΠΔ ως εγκληματιών πολέμου, ειδικά στον πόλεμο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, με πιο γνωστούς τους Σερβοβόσνιους Ράτκο Μλάντιτς και Ράντοβαν Κάρατζιτς, οι οποίοι, όπως υποστήριξε, προστατεύονται από το Βελιγράδι. Σε ομιλία της προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, η ντελ Πόντε κάλεσε να της διατεθούν η ισχύς και οι πόροι να συλλάβει τους φυγόδικους "οπουδήποτε κι αν βρίσκονται". "Σε τελευταία ανάλυση, δεν βλέπω άλλο τρόπο το ΔΠΔ να εκπληρώσει την αποστολή του και να ικανοποιήσει τις θεμιτές προσδοκίες των θυμάτων", είπε στο Σ.Α.

    "Έλλειψη συνεργασίας"

    Η ίδια πρόσθεσε ότι θεωρεί χάσιμο χρόνου την προσπάθεια να πεισθεί το Βελιγράδι να συλλάβει τον Μλάντιτς, πρώην στρατηγό των ενόπλων δυνάμεων της Σερβίας ο οποίος φέρεται να ζει στην χώρα και κατηγόρησε το Βελιγράδι ότι "κρύβει" τον Ράντοβαν Κάρατζιτς.

    Η ντελ Πόντε είπε ότι η Σερβία, οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ και η αστυνομική δύναμη της Ε.Ε. στα Βαλκάνια μοιράζονται την υπευθυνότητα για την σύλληψη των δύο αυτών υπόπτων, που κατηγορούνται για τους θανάτους χιλιάδων Βόσνιων Μουσουλμάνων από το 1992 έως το 2005.

    Στις αρχές της Σερβίας έχουν παραδοθεί εντάλματα σύλληψης για τουλάχιστον έξι υπόπτους για εγκλήματα πολέμου, περιλαμβανομενων των Μλάντιτς και Κάρατζιτς, ενώ το ΔΠΔ αναζητεί και τον Βλάστιμιρ Τζόρτζεβιτς, άλλον έναν φερόμενο ως εγκληματία πολέμου που πιθανότατα να ζει στη Ρωσία.

    Η ντελ Πόντε αναφέρθηκε και στην "έλλειψη συνεργασίας" από τις στρατιωτικές και πολιτικές αρχές της Σερβίας όσον αφορά την προσπάθεια σύλληψης των κατηγορουμένων.

    Εξάλλου, έκανε για πρώτη φορά λόγο για άρνηση του προσωπικού του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο να παραδώσει έγγραφα και αυτόπτες μάρτυρες σχετικά με εγκλήματα πολέμου που φέρονται να διέπραξαν Αλβανοί στο Κόσοβο.

    Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να παρακρατήσει ποσό 7 εκατ. δολαρίων από τη βοήθεια προς την Σερβία, λόγω της έλλειψης συνεργασίας του Βελιγραδίου με το ΔΠΔ.

    Σχετικά Links:

    ICTY

    [06] Ιράκ

    Αμερικανός αξιωματικός

    Αρνείται να υπηρετήσει στο Ιράκ

    8/6/2006 9:23:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Αμερικανός αξιωματικός αρνείται να υπηρετήσει στο Ιράκ υποστηρίζοντας ότι ο πόλεμος που διεξάγεται στη χώρα θα τον καταστήσει "συμμέτοχο σε εγκλήματα πολέμου". Πρόκειται για τον 28χρονο υπολοχαγό Ιχρεν Ουατάντα που είναι ο πρώτος αξιωματικός που αρνείται να υπηρετήσει στο Ιράκ. "Η χωρίς διακρίσεις σφαγή και κακομεταχείριση του ιρακινού λαού δεν αποτελεί μόνο μια τρομακτική ηθική αδικία αλλά αντιβαίνει και στους στρατιωτικούς κανόνες πολέμου. Ενδεχόμενη συμμετοχή μου σε κάτι τέτοιο θα με καθιστούσε συμμέτοχο σε εγκλήματα πολέμου", ανέφερε ο υπολοχαγός Ουατάντα σε μαγνητοφωνημένη δήλωσή του που μεταδόθηκε σε συνέντευξη Τύπου που οργάνωσαν οι υποστηρικτές του. Η διοίκηση της βάσης Φορτ Λιούις που υπηρετεί ο Ουατάντα δεν του επέτρεψαν να παραστεί στη συνέντευξη.

    Ο υπολοχαγός επρόκειτο να αναχωρήσει για το Ιράκ εντός του μήνα. "Οι ηθικές και νομικές υποχρεώσεις που απορρέουν από το αμερικανικό σύνταγμα δεν επιτρέπουν την έκδοση παράνομων διαταγών", ανέφερε ο Ουατάντα.

    Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι η υπόθεση του Ουατάντα θα επαναξεταστεί, προσθέτοντας ότι "δεν είναι η πρώτη, ούτε η μοναδική".

    [07] Μ. Ανατολή

    Τρεις νεκροί, πέντε τραυματίες

    Ένταση στα σύνορα Γάζας-Ισραήλ

    8/6/2006 12:25:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/6/2006 12:41:14 πμ)

    Την ώρα που η Φάταχ του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς και η Χαμάς συμφώνησαν να σταματήσουν τις συγκρούσεις μεταξύ τους, η ένταση στη μεθόριο Γάζας-Ισραήλ κλιμακώνεται, καθώς Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν ένα Παλαιστίνιο αστυνομικό και δύο πολίτες και τραυμάτισαν άλλους πέντε, όπως έγινε γνωστό από παλαιστινιακές πηγές. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον τριών ανδρών, για τους οποίους υπήρχαν υποψίες ότι προσπαθούσαν να διεισδύσουν στο ισραηλινό έδαφος, κοντά στον μεθοριακό σταθμό Κάρνι. Όμως αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι στρατιώτες πυροβόλησαν περισσότερες από μία φορές και χρησιμοποίησαν πυρά πυροβολικού και ένα πύραυλο που εκτοξεύτηκε από μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές ορισμένα από τα τραύματα που έχουν υποστεί τα θύματα δείχνουν πως έγινε χρήση πυρών πυροβολικού, κάτι όμως που αρνείται ο ισραηλινός στρατός. Ακόμα, Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν επίσης ότι ο ισραηλινός στρατός έπληξε με το πυροβολικό και άλλους στόχους στη Γάζα, προφανώς σε αντίποινα για τις πρόσφατες εκτοξεύσεις ρουκετών από την παλαιστινιακή πλευρά.

    Προειδοποιεί με δημοψήφισμα ο Αμπάς

    Στο μεταξύ, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος έδωσε προθεσμία στην κυβέρνηση της Χαμάς, μέχρι το τέλος της εβδομάδας για να αποδεχτεί την πρόταση που προβλέπει την συνύπαρξη του ισραηλινού και του παλαιστινιακού κράτους. Ο Αμπάς προειδοποίησε ότι αν η πρόταση δε γίνει δεκτή θα υπογράψει το Σάββατο διάταγμα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, κάτι που αν τελικά γίνει, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση της βίας.

    Ωστόσο, Χαμάς και Φάταχ έκαναν μία προσπάθεια να εκτονώσουν την ένταση. Μετά τη συνάντηση εκπροσώπων τους στη Γάζα, που έγινε με αιγυπτιακή μεσολάβηση, συμφωνήθηκε να σταματήσουν οι συγκρούσεις.

    [08] Οικονομία

    Στις αγορές της Ασίας

    Πτωτικός ο "μαύρος χρυσός"

    8/6/2006 9:17:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πτωτικά κινούνται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις αγορές της Ασίας καθώς μειώνεται η ανησυχία των επενδυτών για την κρίση στο Ιράν αλλά και για τον εφοδιασμό καυσίμων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην αγορά της Σιγκαπούρης η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου είχε πέσει κατά 30 σεντς στα 70,52 δολάρια από τα 70,82 δολάρια που έκλεισε χθες στη Νέα Υόρκη. Τους φόβους των επενδυτών καθησύχασε η ανακοίνωση της αύξησης των αποθεμάτων πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 1,1 εκατομμύρια βαρέλια τη στιγμή που η αγορά περίμενε μείωσή τους, ενώ τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού Υπουργείου Ενεργείας. "Τα στοιχεία αυτά οδήγησαν σε πτώση των διεθνών τιμών", δήλωσε ο αναλυτής Τέτσου Εμόρι της εταιρίας Mitsui Bussan Futures στο Τόκιο.

    [09] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ο Φερέρ στο "τιμόνι" της ΑΕΚ

    8/6/2006 10:14:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μετά από διαρκής αναζήτηση η ΑΕΚ βρήκε στο πρόσωπο του Ισπανού Λορέντσο Σέρα Φερέρ το διάδοχο του Φερνάντο Σάντος. Χθες αργά το βράδι, ο πρόεδρος της "Ένωσης", Ντέμης Νικολαϊδης, υπέγραψε συμβόλαιο με τον Φερέρ για τα δύο επόμενα χρόνια και ανακοίνωσε και επίσημα τη συνεργασία της με το Ισπανό τεχνικό. Ο 53χρονος προπονητής που μετά τη λήξη της φετινής περιόδου, αποχώρησε από την Μπέτις, αναμένεται να πιάσει σύντομα δουλειά, καθώς τον Αύγουστο οι "κιτρινόμαυροι" θα διεκδικήσουν την πρόκρισή τους στους χρυσοφόρους ομίλους του Τσάμπιονς Λίγκ της νέας περιόδου.

    Κυπελλούχος με τη Μπέτις

    Ο γεννημένος στη Μαγιόρκα στις 5 Μαρτίου 1953, Λορέντσο Σέρα Φερέρ στο ντεμπούτο της καριέρας του ανέλαβε το 1983 το τιμόνι της Μαγιόρκα, τα ηνία της τεχνικής ηγεσίας κρατούσε μέχρι το 1993. Στη συνέχεια μεταπήδησε στον πάγκο της Μπέτις, ενώ το 1997 συμμετείχε στο τεχνικό επιτελείο της Μπαρτσελόνα. Μερτά από τέσσερα χρόνια, η αποχώρηση του Λούις Φαν Γκάαλ έδωσε την ευκαιρία στο Φερέρ να αναλάβει τα καθήκοντα του πρώτου προπονητή των μπλαουγκράνα, ενώ με τον ερχομό του Ραϊκαρντ, αρκέστηκε στη θέση του τεχνικού διευθυντή, όπου και παρέμεινε για άλλα δύο χρόνια.

    Για να κερδίσει το πρώτο τρόπαιο της καριέρας του χρειάστηκε να επιστρέψει το καλοκαίρι του 2004 στον πάγκο της Μπέτις, την οποία οδήγησε στην κατάκτηση του «Κόπα ντελ Ρεϊ» και παράλληλα στην τέταρτη θέση του πρωταθλήματος, που της χάρισε τη συμμετοχή της στο Τσάμπιονς Λιγκ

    [10] Υγεία

    Σε εκτροφείο πουλερικών στην κομητεία Χετιάν

    Νέα εστία H5N1 στην Κίνα

    8/6/2006 9:32:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ένα νέο ξέσπασμα του παθογόνου ιού H5N1 της γρίπης των πτηνών σε πουλερικά στην δυτική επαρχία Ζινγκγιάνγκ επιβεβαίωσαν χθες Τετάρτη οι αρχές της Κίνας. Σύμφωνα με το επίσημο κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα το κινεζικό Υπουργείο Γεωργίας επιβεβαίωσε ότι πουλερικά σε εκτροφείο στην κομητεία Χετιάν πέθαναν από τον ιό της γρίπης των πτηνών αλλά χωρίς να διευκρινίζει πόσα πουλερικά μολύνθηκαν. Το Υπουργείο Γεωργίας απέστειλε ειδικούς στην Χετιάν για να ελέγξουν το ξέσπασμα της ασθένειας. Αξιωματούχοι ελέγχουν και απολυμαίνουν ανθρώπους και οχήματα που διέρχονται, εισέρχονται ή εξέρχονται από την περιοχή όπου σημειώθηκε, σύμφωνα με το Νέα Κίνα. Στην Κίνα σημειώθηκαν περίπου 40 ξεσπάσματα της γρίπης των πτηνών σε πουλερικά το 2005, και τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχει επιβεβαιωθεί ότι πέθαναν από την ασθένεια. Άλλοι έξι άνθρωποι που μολύνθηκαν επέζησαν. Επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία ότι ο ιός H5N1 μπορεί να μεταλλαχθεί σε μια μορφή μεταδόσιμη από άνθρωπο σε άνθρωπο, προκαλώντας έτσι ένα θανάσιμο, τεραστίων διαστάσεων ξέσπασμα της ασθένειας σε μια εκτεταμένη γεωγραφική περιοχή. Στα τέλη Μαΐου, οι αρχές της Κίνας ανέφεραν ότι ο ιός της γρίπης των πτηνών σκότωσε περίπου 400 άγρια πουλιά στην απομακρυσμένη επαρχία Κινγκάι και στο Θιβέτ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 8 June 2006 - 8:50:38 UTC