Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-06-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Αδικαιολόγητη" η απαγόρευση εισόδου
  • [02] Ανέβηκαν οι τόνοι για την απόδραση
  • [03] Εποικοδομητική συνάντηση
  • [04] Συναντήσεις Προέδρου της Δημοκρατίας
  • [05] Ληστεία μετά πυροβολισμών
  • [06] Ελεύθεροι οι τέσσερις φοιτητές
  • [07] Εξαρθρώθηκε κύκλωμα τοκογλυφίας
  • [08] Διακοπή κυκλοφορίας
  • [09] Έθεσαν προθεσμία
  • [10] Νέο μήνυμα του Ζαουάχρι
  • [11] Ανατινάχθηκε εργαστήριο δυναμίτη
  • [12] Βυθίστηκε σκάφος με λαθρομετανάστες
  • [13] Στοιχειώνει τη Βαγδάτη
  • [14] Υπέγραψε το διάταγμα για το δημοψήφισμα ο Αμπάς
  • [15] Ενεργειακή συνεργασία
  • [16] Πρωταθλήτρια Τύπου η ΕΡΤ
  • [17] Στο UEFA ο ΠΑΟΚ
  • [18] Στο "Τεχνόπολις" το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Αθήνας
  • [19] Βαυαρικό καλοσώρισμα στο Μουντιάλ 2006
  • [20] Επίπληξη των "25"στην Τουρκία

    [01] Πολιτική

    "Μου απαγορεύθηκε η είσοδος χωρίς αιτιολογία"

    "Αδικαιολόγητη" η απαγόρευση εισόδου

    9/6/2006 7:29:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Απολύτως αδικαιολόγητη χαρακτηρίζει ο Συνασπισμός την κράτηση, ανάκριση από άνδρες του FBI και στη συνέχεια απαγόρευση της εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες, του στελέχους του κόμματος, καθηγητή του Πολυτεχνείου Γιάννη Μηλιού, στο αεροδρόμιο Τζον Κένεντι της Νέας Υόρκης. Ο κ. Μηλιός, ήταν προσκεκλημένος σε επιστημονικό συνέδριο του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Ο καθηγητής έφθασε σήμερα το απόγευμα στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος". Όπως είπε, στο αεροδρόμιο Κένεντι τον συνέλαβαν και τον κράτησαν για περίπου πέντε ώρες και τον ανέκριναν άνδρες του FBI. Όταν τελείωσε η ανάκριση, αν και, όπως σημείωσε, οι άνδρες του FBI του είπαν ότι δεν είχαν πρόβλημα μαζί του, η συνοριακή αστυνομία των ΗΠΑ ανέστειλε τη βίζα του που είχε εκδοθεί τον Νοέμβριο του 1996 και είχε δεκαετή διάρκεια. "Το τρομερό είναι ότι μου απαγορεύθηκε η είσοδος χωρίς αιτιολογία", τόνισε ο κ. Μηλιός. Ακόμα, ανέφερε, ότι κατά την ανάκριση, εκτός από τα στοιχεία του τον ρώτησαν για τα πολιτικά του φρονήματα και πως αυτά εκφράζονται, δηλαδή ειρηνικά ή ακτιβιστικά, ενώ τόνισε, ότι κράτησαν αντίγραφα όλων των εγγράφων που έφερε μαζί του.

    Αντιδράσεις

    Έντονη ήταν η αντίδραση του Συνασπισμού, που όπως σημειώνει σε ανακοίνωση ότι "οι αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών υλοποιούν το δόγμα της μηδενικής ανοχής και στρέφονται εναντίον όλων όσων δεν συμφωνούν απολύτως ή δεν σιωπούν για την κραυγαλέα αντιδημοκρατική πολιτική της ηγεσίας Μπους".

    Ακόμα, ο Συνασπισμός καλεί την κυβέρνηση να ζητήσει εξηγήσεις από τις αμερικανικές αρχές.

    Για "ενέργεια απαράδεκτη και αντιδημοκρατική από κάθε άποψη. Πολύ περισσότερο, που ο Γιάννης Μηλιός, ήταν προσκεκλημένος σε συνέδριο του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης" έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

    [02] Πολιτική

    "Κόντρα" Παπαληγούρα-Παπαϊωάννου στη Βουλή

    Ανέβηκαν οι τόνοι για την απόδραση

    9/6/2006 5:28:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Αντικείμενο αντιπαράθεσης στη Βουλή έγινε η πρόσφατη θεαματική απόδραση από τον Κορυδαλλό, με αφορμή ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιλτιάδη Παπαϊωάννου προς τον πρωθυπουργό, στην οποία έκανε λόγο για πολιτικές ευθύνες. Ο κ. Παπαϊωάννου του χαρακτήρισε την απόδραση "κωμικοτραγική", ενώ διαμαρτυρήθηκε έντονα για την παρουσία του υπουργού και όχι του πρωθυπουργού και τόνισε ότι θα επανακαταθέσει την ερώτηση. Μάλιστα, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, αποχώρησαν από τη Βουλή, διαμαρτυρόμενοι απουσία του πρωθυπουργού. "Η πολιτική ευθύνη μίας κυβέρνησης και ενός υπουργού, συνίσταται στην αντιμετώπιση των προβλημάτων" απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας. "Ενήργησα όπως επιβαλλόταν άμεσα και παραδειγματικά" τόνισε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αναβάθμιση του σωφρονιστικού συστήματος και τόνισε, ότι η παρουσία του για να απαντήσει ο ίδιος στη Βουλή, "είναι απολύτως μέσα στα πλαίσια που του δίνει ο κανονισμός" και πρόσθεσε ότι είναι συνηθέστατη πρακτική.

    [03] Πολιτική

    Παπανδρέου - Παπαρήγα

    Εποικοδομητική συνάντηση

    9/6/2006 1:08:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΝΕΤ

    Συνάντηση με τη γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα είχε το πρωί της Παρασκευής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, στο πλαίσιο των συναντήσεων του με τους αρχηγούς των κομμάτων με θέμα τα ελληνοτουρκικά. Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι "έχουμε λάβει μια πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση νέας εθνικής στρατηγικής. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι μπορούμε να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για την άσκηση όλων των δικαιωμάτων μας και παράλληλα για τη διαμόρφωση κλίματος ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή. Θα επιμείνουμε στην ανάγκη συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων για να φτάσουμε σε μια παρόμοια εθνική στρατηγική και το μέρισμα της ειρήνης που θα αποδώσει να επενδυθεί στη νέα γενιά και την παιδεία". Από την πλευρά της, η κα. Παπαρήγα δήλωσε ότι "το ΚΚΕ είναι υπέρ της προσπάθειας διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έξω από τα πλαίσια και τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ γιατί σε αυτούς του οργανισμούς υπάρχει ανοχή έως νομιμοποίηση των αξιώσεων της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων". Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ενώ την προσεχή Τρίτη θα συναντηθεί με με τον πρόεδρο του Συνασπισμού Αλέκο Αλαβάνο.

    Για την Παιδεία

    Για την κατάσταση στο χώρο της Παιδείας, με αφορμή και τα χθεσινά επεισόδια, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι "οι σκηνές βίας που είδαμε πρέπει να προβληματίσουν την Κυβέρνηση γιατί μειώνει την προοπτική ενίσχυσης της δημόσιας παιδείας και των δημόσιων πανεπιστημίων", ενώ ζήτησε να μην ψηφιστεί ο νόμος πλαίσιο μέσα στο καλοκαίρι και να υπάρξει διάλογος ώστε να φτάσουμε και στο θέμα της παιδείας σε μια εθνική στρατηγική.

    Για το ίδιο θέμα η γγ του ΚΚΕ είπε ότι οι αγώνες των φοιτητών και καθηγητών είναι δίκαιοι, συμφωνούμε να μην ψηφιστεί ο νόμος-πλαίσιο, να καταδικαστεί η πρόθεση για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων αλλά και η επιδίωξη να λειτουργούν τα δημόσια πανεπιστήμια σαν ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ερωτηθείσα αν συζήτησε με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ζητήματα συνεργασίας με τον ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές το διέψευσε κατηγορηματικά, λέγοντας ότι έχουμε κύριο μέτωπο στις εκλογές και κατά της Ν.Δ και κατά του ΠΑΣΟΚ.

    [04] Πολιτική

    Συναντήσεις Προέδρου της Δημοκρατίας

    9/6/2006 6:04:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Για τις νέες τεχνολογίες που μπαίνουν πλέον δυναμικά στη δημόσια διοίκηση, ενημέρωσε σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ο υφυπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Απόστολος Ανδρεουλάκος. Ο υφυπουργός, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή με το e-kep υλοποιείται το μεγαλύτερο έργο νέων τεχνολογιών και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η δημόσια διοίκηση θα περάσει δυναμικά σε μία νέα φάση με κερδισμένο τον Πολίτη. Παράλληλα, ο κ. Παπούλιας δέχθηκε και τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρο Ρακιντζή, ο οποίος του παρέδωσε την ετήσια έκθεσή του για το 2005, με τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποίησε στη δημόσια διοίκηση και την αυτοδιοίκηση. Ο κ. Ρακιντζής, είπε στον Πρόεδρο, πως "πάμε καλά" και "είμαστε σε καλό δρόμο", ενώ ακόμα προσέθεσε, ότι "οι δείκτες που έχει η Έκθεση είναι πιο ενθαρρυντικοί" και επεσήμανε πως "έχουμε πάρα πολλές περιπτώσεις που αυξήθηκαν οι αποφάσεις των πειθαρχικών συμβουλίων".

    [05] Κοινωνία

    Τέσσερις ελαφρά τραυματίες

    Ληστεία μετά πυροβολισμών

    9/6/2006 3:36:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/6/2006 6:30:20 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Ένοπλη συμπλοκή μεταξύ αστυνομικών και ληστών έγινε σήμερα το μεσημέρι, λίγο μετά τις δύο, σε υποκατάστημα της τράπεζας Εurobank στην οδό Πατησίων, στο ύψος της πλατείας Αμερικής. Δύο ληστές εισέβαλλαν στο υποκατάστημα και ένας συνεργός τους, τους περίμενε έξω με μία μηχανή. Ενώ η ληστεία βρισκόταν σε εξέλιξη, έφθασε περιπολικό της αστυνομίας και πολύ γρήγορα η περιοχή κυκλώθηκε από αστυνομικούς. Οι ληστές προσπάθησαν να διαφύγουν και οι αστυνομικοί τους καταδίωξαν και άρχισαν να πέφτουν πυροβολισμοί και από τις δύο πλευρές. Μάλιστα, ο ένας ληστής, στην προσπάθειά του να ξεφύγει, άρπαξε, ως ανθρώπινη ασπίδα ένα φοιτητή, που την ώρα της ληστείας βρισκόταν μέσα στην τράπεζα. Κατά τη διάρκεια της καταδίωξης τραυματίστηκαν ελαφρά δύο αστυνομικοί, ο ένας στο πόδι και ο άλλος στο πρόσωπο και ο ένας ληστής, στο πόδι. Ο φοιτητής, που είχε κρατηθεί ως ασπίδα, τραυματίστηκε από θραύσματα τζαμιών. Ο νεαρός κατάφερε να ξεφύγει, αφού αφόπλισε και χτύπησε τον ληστή. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν το ληστή, που είχε πάρει όμηρο το νεαρό και τον ληστή που τραυματίστηκε. Ο τρίτος κατάφερε να ξεφύγει και αναζητείται, ενώ η αστυνομία έχει εντοπίσει τη μηχανή του.

    [06] Κοινωνία

    Θα δικαστούν στο Αυτόφωρο στις 21 Ιουνίου

    Ελεύθεροι οι τέσσερις φοιτητές

    9/6/2006 2:11:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/6/2006 5:02:54 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8-ΑΠΕ

    Στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας παραπέμφθηκαν να δικαστούν στις 21 Ιουνίου οι τέσσερις φοιτητές, που συνελήφθησαν, χθες, στα επεισόδια που έγιναν στη διάρκεια του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν, μετά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε εναντίον τους, είναι επικίνδυνες σωματικές βλάβες, απρόκλητες διακεκριμένες φθορές, αντίσταση κατά της αρχής και παράνομη οπλοφορία- οπλοχρησία. Αμέσως μετά την αναβολή της δίκης τους, το δικαστήριο διέταξε να αφεθούν ελεύθεροι οι τέσσερις φοιτητές. Παράλληλα, στην εισαγγελία θα διαβιβαστεί η δικογραφία που σχηματίστηκε κατά αγνώστων δραστών και αναμένεται να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου, για έκρηξη και άλλα αδικήματα. Στο μεταξύ, στις 12 το μεσημέρι, σε αρκετά κτήρια της Ευελπίδων διακόπηκαν οι δίκες, καθώς υπήρξε τηλεφώνημα αγνώστου για τοποθέτηση βόμβας. Άμεση ήταν η κινητοποίηση της αστυνομίας, όπου προχώρησε σε ελέγχους στους χώρους των δικαστηρίων. Τελικά το τηλεφώνημα αποδείχτηκε φάρσα και διάδικοι, δικηγόροι και δικαστές επανήλθαν στις αίθουσες που είχαν εκκενωθεί και οι δίκες συνεχίστηκαν.

    Αντώναρος: "Η Κυβέρνηση προχωρά στις μεταρρυθμίσεις"

    Το μεσημέρι, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος αναφερόμενος στο νόμο- πλαίσιο για την Παιδεία, τόνισε ότι η Κυβέρνηση με αίσθημα ευθύνης και χωρίς αιφνιδιασμούς, με διάλογο αλλά και με αποφασιστικότητα, προχωρεί μαζί με τους πολίτες στο δρόμο που εκείνοι άνοιξαν, στο δρόμο των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση έχει την ευθύνη να νομοθετήσει και όταν ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση θα προχωρήσει στην κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου. Επίσης, δήλωσε ότι η κοινωνία δεν αντιδρά, αλλά αντίθετα επικροτεί και χαιρετίζει τις αλλαγές της Κυβέρνησης, όπως φαίνεται και από την εφαρμογή των νομοσχεδίων, που καταθέτει, μετά την ψήφισή τους. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι τα κονδύλια για την τριτοβάθμια εκπαίδευση έχουν αυξηθεί σε ποσοστό πάνω από 10% και ότι τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι το καλό δημόσιο πανεπιστήμιο που θα μπορεί να συγκριθεί με τα καλύτερα ιδρύματα διεθνώς.

    Ερωτηθείς για τα χθεσινά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας ανέφερε ότι η αστυνομία είναι επιφορτισμένη με μια δύσκολη αποστολή, να διασφαλίσει την κοινωνική τάξη και να προστατεύσει την περιουσία των πολιτών. Ο ρόλος της είναι αμυντικός και δεν συγκρούεται με κανέναν, είπε, πρόσθεσε δε ότι εκπλήσσει η σφοδρότητα με την οποία έγιναν επιθέσεις εναντίον των ακίνητων ομάδων των αστυνομικών. Ο κ. Αντώναρος είπε επίσης ότι η Κυβέρνηση έχει κάνει ευρύ διάλογο και με διάρκεια, με όλους τους ενδιαφερόμενους, έχουν συζητηθεί τα πάντα και προκαλεί ερωτηματικά γιατί ομάδες, όχι πολύ μεγάλες, προχωρούν σε κινητοποιήσεις.

    Το υπουργείο Παιδείας απαντώντας σε δημοσιεύματα σχετικά με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι "όπως κατ' επανάληψη έχει τονίσει η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, 'στρατηγικός στόχος της Κυβέρνησης, είναι το καλό Δημόσιο Πανεπιστήμιο, ικανό να συγκριθεί με τα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο'". Προς την κατεύθυνση αυτή -προστίθεται στην ανακοίνωση- κινείται το Σχέδιο Νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση. "Επαναλαμβάνουμε ότι μόλις ολοκληρωθεί η επεξεργασία του αυτό θα δοθεί στη δημοσιότητα και στους αρμόδιους φορείς της εκπαίδευσης για διαβούλευση. Αυτό θα αποτελεί το μόνο πραγματικό και αξιόπιστο κείμενο από το οποίο φορείς, φοιτητές, αλλά και ολόκληρη η κοινωνία θα ενημερωθεί για τις προτάσεις της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας. Με την ευκαιρία αυτή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ζητά από όλους και ιδιαίτερα από τους εκπροσώπους του Τύπου να συμβάλουν θετικά στην προσπάθεια προαγωγής της ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση αποφεύγοντας φραστικές ακρότητες, υπερβολές, καθώς και αποσπασματικές δημοσιοποιήσεις απόψεων, θέσεων ή προτάσεων οι οποίες είναι δυνατόν να δημιουργήσουν σύγχυση και στρεβλή εικόνα στην κοινή γνώμη".

    Για εθνική στρατηγική και στο χώρο της Παιδείας έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μετά τη συνάντησή του με την Αλέκα Παπαρήγα και κάλεσε την κυβέρνηση να μην καταθέσει μέσα στο καλοκαίρι το νόμο πλαίσιο. Την ίδια πρόταση απηύθυνε η Αλέκα Παπαρήγα, επισημαίνοντας την ανάγκη για δωρεάν παιδεία, ενώ κατηγόρησε την Κυβέρνηση για αυταρχισμό.

    Ο Συνασπισμός με ανακοίνωσή του καταγγέλλει "απερίφραστα την εκτεταμένη και χωρίς όριο χρήση αστυνομικής βίας, τα δακρυγόνα και χημικά που προκάλεσαν τραυματισμούς, τις πολυάριθμες συλλήψεις ειρηνικών διαδηλωτών." Μεθοδευμένα, χαρακτήρισε τα χτεσινά επεισόδια μέσω του ραδιοφώνου της ΝΕΤ, ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Ανδρέας Ανδρεόπουλος και προέβλεψε ότι οι αντιδράσεις της πανεπιστημιακής και φοιτητικής κοινότητας θα συνεχιστούν.

    Το Υπουργείο Παιδείας, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις, έκανε λόγο για κατευθυνόμενες ενέργειες και παρανόηση των προθέσεών του.

    Τα επεισόδια έγιναν αντικείμενο αντιπαράθεσης στην ολομέλεια της Βουλής.

    Οι φοιτητές και η πανεπιστημιακή κοινότητα αντιδρούν στον προωθούμενο νόμο-πλαίσιο για την Παιδεία και στην ίδρυση Μη Κρατικών Πανεπιστήμιων. Πάνω από 300 σχολές τελούν αυτή τη στιγμή υπό κατάληψη, ενώ η εξεταστική περίοδος κινδυνεύει να χαθεί. Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται και σήμερα στις 7.30 έξω από τη Βουλή. Εξάλλου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα, έκαναν λόγο για απρόκλητη βιαιότητα από την πλευρά της Αστυνομίας, σε σχέση με τα χθεσινά επεισόδια. Επίσης, ζήτησαν να παραιτηθεί η υπουργός Παιδείας και η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ κάλεσαν τον υπουργό Δημόσιας Τάξης να αναλάβει τις ευθύνες του ακόμη και αν αυτό σημαίνει την παραίτησή του, όπως ανέφεραν.

    Οι πανεπιστημιακοί καθηγητές στις 16 Ιουνίου θα επανεκτιμήσουν τη στάση τους, ενώ εκείνες τις ημέρες και οι διδάσκοντες στα ΤΕΙ αναμένεται να λάβουν τις αποφάσεις τους περί απεργίας διαρκείας.

    Στο μεταξύ, νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας θα πραγματοποιήσουν την ερχόμενη Πέμπτη οι φοιτητές και οι σπουδαστές.

    Εκτεταμένες ζημιές

    Βομβαρδισμένο τοπίο αντίκρισαν το πρωί στο κέντρο της Αθήνας καταστηματάρχες και πολίτες μετά τα μεγάλης έκτασης και έντασης επεισόδια που σημειώθηκαν μετά την πορεία των φοιτητών.

    Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι από τη βιαιότητα των επιθέσεων που δέχθηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις πέραν του κινδύνου ζωής και σωματικής ακεραιότητας που διέτρεξαν, προκλήθηκαν φθορές σε δημόσια είδη και στολές προσωπικού.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συλλήψεις και τραυματισμοί

    [07] Κοινωνία

    Εξετάζεται το ενδεχόμενο αρχαιοκαπηλίας

    Εξαρθρώθηκε κύκλωμα τοκογλυφίας

    9/6/2006 6:50:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Στα χέρια της υπηρεσίας ειδικών ελέγχων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών βρίσκεται κύκλωμα τοκογλυφίας που δρούσε επί μια δεκαετία στην Ζάκυνθο. Ως υπεύθυνος του κυκλώματος φέρεται επιχειρηματίας του νησιού. Ο επιχειρηματίας δάνειζε τους συντοπίτες του με τόκο που μηνιαίως έφτανε ακόμα και το 6%. Σε έρευνα στο σπίτι του που έκαναν άνδρες της υπηρεσίας ειδικών ελέγχων, βρέθηκαν κρυμμένες μέσα σε γλάστρα επιταγές ύψους έξι εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και πλήθος λευκών επιταγών. Επίσης, βρέθηκαν χρυσές λίρες, κοσμήματα και άλλα πολύτιμα αντικείμενα, που σύμφωνα με τους άνδρες της υπηρεσίας ειδικών ελέγχων, αποτελούν ενέχυρα παράνομου δανεισμού. Στο σπίτι του επιχειρηματία βρέθηκε ακόμα και μια παλιά εικόνα, του 15ου αιώνα, χωρίς τα νομότυπα έγγραφα και εξετάζεται το ενδεχόμενο αρχαιοκαπηλίας. Για το λόγο αυτό έχει ενημερωθεί και η Ιντερπόλ. Η υπηρεσία ειδικών ελέγχων και η εισαγγελία εξετάζουν και την εμπλοκή άλλων προσώπων στο κύκλωμα.

    [08] Κοινωνία

    Το Σαββατοκύριακο

    Διακοπή κυκλοφορίας

    9/6/2006 12:20:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ

    Διακόπτεται από τις 9 το πρωί του Σαββάτου μέχρι την ίδια ώρα το πρωί της Κυριακής, η κυκλοφορία των οχημάτων στον επαρχιακό δρόμο Φλώρινας - Καστοριάς, μέσω Βιτσίου, λόγω τεχνικών έργων. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομαρχίας Φλώρινας, θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα σήμανσης και ασφάλειας.

    [09] Κόσμος

    ΕΕ και ΗΠΑ στο Ιράν για απάντηση

    Έθεσαν προθεσμία

    9/6/2006 7:02:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters

    Διορία εβδομάδων και όχι μηνών έδωσε σήμερα στη Τεχεράνη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, για να απαντήσει στην πρόταση που έχει γίνει στο Ιράν όσον αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα. Παράλληλα επανέλαβε ότι οι Ιρανοί θα πρέπει να διακόψουν το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου, αλλιώς στην αντίθετη περίπτωση θα υποστούν κυρώσεις. Θέτοντας τα όρια του χρονοδιαγράμματος, ο Αυστριακός καγκελάριος και προεδρεύων αυτή την περίοδο της Ε.Ε., Βόλφγκανγκ Σούσελ, τόνισε ότι η απάντηση της Τεχεράνης θα πρέπει να δοθεί έως τη σύνοδο της G8, στην Αγία Πετρούπολη στ μέσα Ιουλίου. "Αν η ιρανική ηγεσία είναι σοβαρή όταν λέει ότι δεν επιθυμεί πυρηνικά , πρέπει να το αποδείξει με πράξεις", επισήμανε ο κ. Σούσελ. Η δήλωση του Αυστριακού καγκελάριου, αποτελεί την πρώτη ρητή προθεσμία που τίθεται προς το Ιράν για να απαντήσει στην πρόταση, η οποία εκπονήθηκε από τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα.

    [10] Κόσμος

    Προς τους μουσουλμάνους

    Νέο μήνυμα του Ζαουάχρι

    9/6/2006 3:41:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/6/2006 4:01:12 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Νέο απειλητικό μήνυμα του Αιμάν Αλ Ζαουάχρι, μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, ένα 24ωρο αφότου έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι. Ο υπαρχηγός της Αλ Καιντα καλεί μεταξύ άλλων τους Παλαιστίνιους να απορρίψουν το δημοψήφισμα που προτίθεται να προκηρύξει ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς επί σχεδίου που προβλέπει την έμμεση αναγνώριση του Ισραήλ. "Τους καλώ να αρνηθούν οποιοδήποτε δημοψήφισμα για την Παλαιστίνη, η Παλαιστίνη δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο παζαρέματος ή δημοπράτησης", τονίζει το δεξί χέρι του Οσάμα Μπιν Λάντεν, στο διάγγελμά του προς τους μουσουλμάνους.

    Σημειώνεται ότι το κείμενο εθνικής συμφωνίας, το οποίο συνέταξαν στελέχη διαφόρων παλαιστινιακών οργανώσεων προβλέπει τον τερματισμό των επιθέσεων κατά του Ισραήλ και την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους με έμμεση αναγνώριση του εβραϊκού κράτους, πράγμα το οποίο απορρίπτει η Χαμάς. Στο μήνυμά του ο Αλ Ζαουάχρι στηλιτεύει επίσης, την κυβέρνηση του Σουδάν για το Νταρφούρ. "Στο Σουδάν, οι σταυροφόροι του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισαν να στείλουν στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες στο Νταρφούρ, προετοιμάζοντας την κατοχή και διχοτόμησή του", λέει. "Η άβουλη σουδανική κυβέρνηση... συνεργάζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες στη διχοτόμηση του Σουδάν για να παραμείνει στην εξουσία".

    Η βιντεοταινία μαγνητοσκοπήθηκε πριν από το θάνατο, προχθές Τετάρτη του ηγέτη της Αλ Κάιντα στο Ιράκ Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, καθώς ο Αλ Ζαουάχρι εξαίρει τη δράση του, χωρίς να αναφερθεί στο θάνατο του, σε αεροπορική επιδρομή.

    [11] Κόσμος

    Δέκα νεκροί

    Ανατινάχθηκε εργαστήριο δυναμίτη

    9/6/2006 12:58:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Μοιραία στάθηκε για δέκα ανθρώπους η απασχόληση τους σε παράνομο εργαστήριο κατασκευής δυναμίτη, στην πλούσια σε κοιτάσματα άνθρακα, επαρχία Σανζί, στη βόρεια Κίνα. Στις εγκαταστάσεις της οικογενειακής επιχείρησης που βρισκόταν στην πόλη Σαχέ, εργάζονταν 12 άτομα, την ώρα, που για άγνωστες μέχρι στιγμής αιτίες, σημειώθηκε η φοβερή έκρηξη. Οι εννέα από το προσωπικό που βρίσκονταν στα πέντε δωμάτια του εργαστηρίου πέθαναν ακαιαία, όπως και μία ηλικιωμένη ένοικος παρακείμενου κτηρίου, ενώ άλλος ένα άτομο υπέστη σοβαρότατα εγκαύματα και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Οι κινεζικές αρχές διεξάγουν ανακρίσεις για να εξακριβώσουν για που προορίζονταν τα εκρηκτικά, ενώ οι ιδιοκτήτες του εργαστηρίου διέφυγαν τη σύλληψη. Η πόλη Σαχέ, διαθέτει χρυσωρυχεία, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί σταυροδρόμι απ όπου διέρχεται το σύνολο των εξαγωγών άνθρακα της επαρχίας, γεγονός που κάνει τις αρχές να πιστεύουν ότι οι εκρηκτικές ύλες προορίζοντας για εργασίες εξόρυξης.

    [12] Κόσμος

    Μεταξύ Σικελίας και Μάλτας

    Βυθίστηκε σκάφος με λαθρομετανάστες

    9/6/2006 12:06:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ

    Βυθίστηκε σκάφος με λαθρομετανάστες στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Σικελία και τη Μάλτα. Τρια άτομα πνίγηκαν, οκτώ αγνοούνται, ενώ 16 διασώθηκαν, ανακοίνωσαν πηγές της ιταλικής ακτοφυλακής. Το ιταλικό πολεμικό ναυτικό έστειλε στην περιοχή σκάφη προκειμένου να ερευνήσουν για τους αγνοούμενους. Οι δεκαέξι διασώθηκαν τη νύχτα από ιταλικό αλιευτικό σκάφος. Η κατάσταση τεσσάρων εξ αυτών είναι κρίσιμη. Σύμφωνα με την ιταλική ακτοφυλακή, ο καιρός ήταν καλός, ενώ πιθανολογείται ότι το σκάφος βυθίστηκε επειδή ήταν υπερφορτωμένο.

    [13] Ιράκ

    Ο θάνατος του Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι

    Στοιχειώνει τη Βαγδάτη

    9/6/2006 12:29:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/6/2006 7:26:29 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Με ανάμικτα συναισθήματα υποδέχθηκαν οι Ιρακινοί τα νέα για το θάνατο του Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι. Η αρχής της "νέας εποχής ασφάλειας και ειρήνης" για το Ιράκ, όπως τη χαρακτήρισε ο άρτι διορισθείς υπουργός Εσωτερικών της χώρας, εγκαινιάστηκε με απαγόρευση κυκλοφορίας για όλα τα οχήματα σε Βαγδάτη και Μπακούμπα από τις 10.00 έως τις 16.00 (ώρα Ελλάδος) υπό το φόβο νέων αντιποίνων για τη δολοφονία του. Χθες βράδυ, τουλάχιστον 31 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους σε τέσσερις επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα, που σημειώθηκαν σε σιϊτικές συνοικίες της Βαγδάτης. Αμερικανικές πηγές ανέφεραν ότι ήταν έργο της οργάνωσης του Ζαρκάουι που θέλησε να δείξει ότι συνεχίζει να δρα παρά το χαμό του ηγέτη της. Κι ενώ οι πολίτες δεν διατηρούν ψευδαισθήσεις για τον άμεσο τερματισμό της βίας (άποψη την οποία συμμερίζονται τόσο η Ουάσινγκτον, όσο και το Λονδίνο), η ιρακινή κυβέρνηση δεν έκρυψε την ανακούφιση της, καθώς μέσα στη δίνη των ραγδαίων εξελίξεων κατάφερε να συμπληρώσει τα κενά χαρτοφυλάκια των νευραλγικών υπουργείων Εσωτερικών και Άμυνας.

    "Ισχυρό πλήγμα" βλέπει ο Ράμσφελντ

    "Πρόκειται για ισχυρό πλήγμα στο σύστημα της Αλ Κάιντα. Ακριβώς την ημέρα που σκοτώθηκε, ολοκληρώνεται το ιρακινό κυβερνητικό σχήμα", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ επιστρέφοντας στην Ουάσινγκτον από τις Βρυξέλλες, όπου η είδηση για το θάνατο του Ζαρκάουι έκανε αίσθηση σε υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ.

    Η αντικατάσταση του Ζαρκάουι, ο οποίος ήταν ο καθοριστικός κρίκος μεταξύ της Αλ Κάιντα στο Ιράκ και του ευρύτερου δικτύου του Οσάμα μπιν Λάντεν, "δεν είναι αδύνατη, αλλά θα χρειαστεί χρόνο", πρόσθεσε ο Ράμσφελντ. Όσο για τη διαδοχή στην ηγεσία, σημείωσε πως οι άνθρωποι των μυστικών υπηρεσιών έχουν τις πληροφορίες τους. Από την Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του Πενταγώνου σημείωσε ότι ο θάνατος του Ζαρκάουι έλυσε τα χέρια των διωκτών του ώστε να μπορέσουν να επικεντρωθούν πλέον σε άλλους στόχους.

    Το Πεντάγωνο έδωσε λεπτομέρειες για το επιχειρησιακό μέρος της επίθεσης, λέγοντας οι πληροφορίες για τον εντοπισμό του καταζητούμενου προήλθαν από το στενό περιβάλλον. Από το απομονωμένο σπίτι που κρυβόταν, 8 χιλιόμετρα βορείως της Μπαακούμπα, μετά τον βομβαρδισμό δεν απέμεινε παρά ένας κρατήρας, κομμάτια τσιμέντου και σίδερα, σύμφωνα με τα βίντεο που έδειξε στους δημοσιογράφους ο αμερικανικός στρατός. Στην επίθεση, εκτός από τον Αλ Ζαρκάουι, σκοτώθηκαν πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων μία γυναίκα και ένα παιδί. Νεκρός φέρεται επίσης να είναι και ο σεϊχης Αμπντέλ Ραχμάν, ο φερόμενος ως πνευματικός ηγέτης της οργάνωσης. Τα ίχνη του Ζαρκάουι εντοπίστηκαν κυρίως μετά από παρακολούθηση του Ραχμάν.

    Το θέμα απασχολεί σήμερα τα βρετανικά πρωτοσέλιδα που εμφανίζονται πάντως διχασμένα αναφορικά με τις επιπτώσεις του θανάτου του. Αρκετές εφημερίδες, όπως ο Independent, σημειώνουν ότι η εξόντωση του Ζαρκάουι μπορεί να ανεβάσει ψυχολογικά το ηθικό των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων στο Ιράκ, αλλά ελάχιστα θα αλλάξει την κατάσταση στο έδαφος, καθώς πολλοί άλλοι μαχητές ήταν έτοιμοι να πάρουν τη θέση του. Άλλες εφημερίδες, μεταξύ αυτών οι Financial Times δίνουν πάντως έναν πιο αισιόδοξο τόνο, εκτιμώντας ότι ο θάνατος του Ζαρκάουι αποτελεί ένα ισχυρό πλήγμα στο δίκτυο της Αλ Κάιντα και συνιστά μία από τις πιό θετικές εξελίξεις στο Ιράκ, μετά τη σύλληψη του Σαντάμ Χουσέιν τον Δεκέμβριο του 2003.

    Από το Αφγανιστάν, ο ηγέτης των Ταλιμπάν, μουλάς Μοχάμαντ Ομάρ δήλωσε σήμερα ότι ο θάνατος του Ζαρκάουι δεν θα εξασθενήσει τις προσπάθειες των μουσουλμάνων και το κίνημα της αντίστασης στο Ιράκ. Σε γραπτή ανακοίνωση του την οποία αναμετέδωσε το αφγανικό Ισλαμικό Πρακτορείο, που εδρεύει στο Πακιστάν, σημειώνει ότι πάρα πολλοί νέοι άνθρωποι μπορούν να γίνουν "Ζαρκάουι". "Οι διάδοχοί του μπορούν να είναι πιο ισχυροί απο αυτόν" πρόσθεσε ο μουλάς Ομάρ.

    Τη σορό του Ζαρκάουϊ ζητά ο αδελφός του από τις αμερικανικές Αρχές

    Τη σορό του Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουϊ προκειμένου να ταφεί, ζήτησε σήμερα από τις αμερικανικές αρχές ο μεγαλύτερος αδελφός του, εξ ονόματος όλης της 10μελούς οικογενείας του, ζητώντας τους να σεβαστούν το δικαίωμα της οικογένειας αλλά και τη μουσουλμανική παράδοση. Ο 40χρονος Μοχάμεντ Φάντχιλ αλ Χαλάϊλεχ, που διαμένει στην κωμόπολη Ζάρκα, με εργατικό πληθυσμό, περίπου 25 χλμ. βορειοανατολικά της ιορδανικής πρωτεύουσας, δήλωσε ότι οι αμερικανικές Αρχές δεν μπορούν να αποστερήσουν την οικογένεια από το δικαίωμά της αυτό, της παραλαβής της σορού του θανόντος, και υπογράμμισε ότι το όλον θέμα άπτεται της αξιοπρεπούς συμπεριφοράς των αμερικανικών Αρχών. Δήλωσε επίσης ότι δεν ξανασυναντήθηκε ποτέ με τον αδελφό του, που σκοτώθηκε χθες από τους Αμερικανούς, αφότου ο Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουϊ, ο "μάρτυρας Αμπού Μουσάμπ" όπως τον αποκαλεί, εγκατέλειψε την Ιορδανία και δραστηριοποιήθηκε ως ισλαμιστής μαχητής, στη διάρκεια του έτους 2000, αρχικώς στο Αφγανιστάν. "Είμαι υπερήφανος για τον αδελφό μου. Πολέμησε για το καλό που θέλει ο Θεός μας, αρχικά στο Αφγανιστάν, μετά στο Ιράκ. Το μαρτύριό του το ζητούσε (ο Αμπού Μουσαμπ) από τον Θεό μας και αυτός του το χάρισε", κατέληξε.

    Θύμα απαγωγής αξιωματούχος του υπουργείου Πετρελαίου

    Ένοπλοι απήγαγαν σήμερα στη Βαγδάτη ανώτερο αξιωματούχο του ιρακινού υπουργείου Πετρελαίου, ανακοίνωσαν η αστυνομία και πηγές του υπουργείου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Μουτάνα-αλ Μπουντάιρι, γενικός διευθυντής της Κρατικής Εταιρίας Πετρελαϊκών Προγραμμάτων (SCOP) κατευθυνόταν στο σπίτι του μετά το πέρας της εργασίας του, στη σουνιτική περιοχή Ανταμίγια, όταν ένοπλοι που επέβαιναν σε τέσσερα αυτοκίνητα σταμάτησαν το αυτοκίνητό του και τον απήγαγαν αφήνοντας ελεύθερο τον οδηγό του.

    Στη Μοσούλη, ένοπλοι δολοφόνησαν εν ψυχρών τον αδερφό του κυβερνήτη της επαρχίας. Στο Ραμάντι ένοπλοι επιτέθηκαν σε φορτηγό που μετέφερε οικοδομικά υλικά και απήγαγαν τους οδηγούς, ενώ στη Φαλούτζα άγνωστοι σκότωσαν έναν Ιρακινό πολίτη.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    ΒΒC-Zarqawi raids uncover new leads

    [14] Μ. Ανατολή

    Ορίζεται σύμφωνα με πληροφορίες για τις 31 Ιουλίου

    Υπέγραψε το διάταγμα για το δημοψήφισμα ο Αμπάς

    9/6/2006 7:34:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Το διάταγμα για τη διεξαγωγή στις 31 Ιουλίου δημοψηφίσματος με στόχο τον τερματισμό της ενδοπαλαιστινιακής κρίσης υπέγραψε σήμερα ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, όπως έγινε γνωστό από αξιωματούχους. Ο Αμπάς πρόκειται να ανακοινώσει επισήμως την ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος αύριο Σάββατο σε συνέντευξη Τύπου, διευκρίνισαν οι αξιωματούχοι, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν. Το δημοψήφισμα, το οποίο ο Αμπάς αποφάσισε να οργανώσει μετά την αποτυχία ενός "εθνικού διαλόγου" στον οποίο συμμετείχαν κυρίως το κόμμα του, η Φάταχ, και το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, το οποίο ηγείται της παλαιστινιακής Κυβέρνησης, αφορά ένα έγγραφο "εθνικής συνεννόησης". Το έγγραφο αυτό, το οποίο επεξεργάστηκαν στελέχη διαφόρων παλαιστινιακών οργανώσεων που είναι φυλακισμένα στο Ισραήλ, προβλέπει το τέλος των επιθέσεων στο Ισραήλ και μια έμμεση αναγνώριση του εβραϊκού κράτους, πράγμα που η Χαμάς απορρίπτει ενώ απηύθυνε και έκκληση της τελευταίας στιγμής προς τον Μαχμούντ Αμπάς να παραιτηθεί από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

    Εξάλλου ο πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανίγια κάλεσε τον Αμπάς να υποχωρήσει για χάρη της παλαιστινιακής ενότητας μετά το φόνο από το Ισραήλ, την περασμένη νύχτα, του Τζαμάλ Αμπού Σαμχαντάνα, στελέχους της Χαμάς. "Αδελφέ Πρόεδρε, απευθύνομαι σε σένα στο όνομα του Ισλάμ [...] και σου ζητώ να υποστηρίξεις το διάλογο και όχι ένα δημοψήφισμα", γράφει ο Χανίγια σε τετρασέλιδη επιστολή του προς τον Αμπάς. "Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον επικείμενο κίνδυνο και να ενωθούμε μπροστά στην άδικη πολιορκία". Ο Χανίγια υπογραμμίζει ακόμη πως το δημοψήφισμα "δεν έχει νομική και συνταγματική βάση". Ο συνεργάτης του Αμπάς, Σαέμπ Ερεκάτ απέρριψε πάντως την έκκληση του Χανίγια.

    Στο μεταξύ τουλάχιστον έξι Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά, έχασαν τη ζωή τους ενώ περισσότεροι από 35 τραυματίστηκαν όταν ισραηλινά πολεμικά πλοία έβαλαν με οβίδες σε μια παραλία στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπως έγινε γνωστό από παλαιστινιακές ιατρικές πηγές. Σύμφωνα με τις πηγές αυτές οι Παλαιστίνιοι βρίσκονταν στην ακρογιαλιά, σε μια περιοχή που ονομάζεται Σουντάνια, όταν χτυπήθηκαν από τις οβίδες. Η Παρασκευή είναι αργία για τους μουσουλμάνους και πολλοί από αυτούς είχαν πάει να την περάσουν στην παραλία. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ο στόχος των πλοίων ήταν μαχητές που εκτόξευαν ρουκέτες στο Ισραήλ. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Γάζας και της Τζαμπαλίγια.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ένταση στα σύνορα Γάζας-Ισραήλ

    [15] Οικονομία

    Μεταξύ Ελλάδας και Βικτόρια της Αυστραλίας

    Ενεργειακή συνεργασία

    9/6/2006 5:03:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον τομέα της μείωσης εκπομπής ρίπων στην καύση λιγνίτη για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας συμφώνησαν σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και ο ομόλογός του της πολιτείας Βικτόρια της Αυστραλίας Τεό Θεοφάνους, ο οποίος είναι κυπριακής καταγωγής. Τόσο η Ελλάδα όσο και η πολιτεία της Βικτόρια χρησιμοποιούν ως βασική πρώτη ύλη για την παραγωγή ενέργειας το λιγνίτη και αυτό δημιουργεί προϋποθέσεις για στενότερη συνεργασία στον τομέα της τεχνογνωσίας. Ο κ. Σιούφας χαρακτήρισε δημιουργική τη συνάντηση και πρόσθεσε ότι τέθηκαν οι βάσεις της συνεργασίας στον τομέα αυτό μεταξύ των δύο πλευρών. Ο κ. Θεοφάνους ανάφερε ότι η χρήση του λιγνίτη δημιουργεί προβλήματα στο περιβάλλον και αναζητούνται τρόποι αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος.

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Πρωταθλήτρια Τύπου η ΕΡΤ

    9/6/2006 4:55:00 μμ

    Η ποδοσφαιρική ομάδα της ΕΡΤ είναι και πάλι Πρωταθλήτρια, μετά από 12 χρόνια. Η ΕΡΤ επικράτησε στον τελικό της διοργάνωσης του ΣΤΑΡ με 5-2 και κατάκτησε το τρίτο Πρωτάθλημα Τύπου στην ιστορία της. Το πρώτο το είχε κατακτήσει το 1991-1992 και το δεύτερο το 1993-1994. Μάλιστα την περυσινή περίοδο ήταν φιναλίστ, αλλά στον τελικό ηττήθηκε από το Supersport-fm στα πέναλτι.

    Την ομάδα αποτελούν

    Γάτας Άρης

    Γεωργιάδης Νίκος

    Δημαράς Νέστωρας

    Δρακωτός Τάσος

    Ευαγγελάτος Γιώργος

    Θεοδωρίδης Δημήτρης

    Θεοδοσίου Μίλτος

    Θεολογίτης Δημήτρης

    Καμενίδης Αντρέας

    Καψιμάλλης Κώστας

    Κοκορές Αρης

    Κωνσταντινίδης Δημήτρης

    Λίγγρης Γιώργος

    Μαχιμάρης Γιώργος

    Μόσχος Σωκράτης

    Μπακόπουλος Βασίλης

    Μπαλάσκας Αναστάσιος

    Νάκος Φώτης

    Παγιωτέλης Νίκος

    Τζουβάρας Δημήτρης

    Χατζηπαναγιώτης Θεόδωρος

    Ο προπονητής

    Καντας Θόδωρος

    Υπεύθυνοι ομάδας: ΚΟΥΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΦΥΛΟΠΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Στο UEFA ο ΠΑΟΚ

    9/6/2006 1:12:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο ΠΑΟΚ θα δώσει το παρών το Κύπελλο UEFA. Η αίτηση της αναψηλάφησης που είχε καταθέσει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ έγινε δεκτή από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ, και η οποία ήταν κατά της απόφασης της Επιτροπής Αδειοδότησης της Ομοσπονδίας, με την οποία ετίθετο εκτός του Κυπέλλου UEFA για την αγωνιστική περίοδο 2006-07. Μετά την εκδίκαση της υπόθεσης, η Επιτροπή δέχτηκε το σκεπτικό του ΠΑΟΚ και ο "δικέφαλος του Βορρά" θα μπορέσει να λάβει κανονικά μέρος στο Κύπελλο UEFA αλλά και στην στην διοργάνωση του πρωταθλήματος της Α Εθνικής. Η ανακοίνωση της ΕΠΟ αναφέρει: "Η Επιτροπή Εφέσεων έκανε δεκτή την αίτηση επανεκτίμησης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ κατά της υπ΄ αριθμ. 149/2.6.2006 απόφασής της και επιτρέπει τη συμμετοχή της ομάδας στις διοργανώσεις της UEFA 2006-07, καθώς και στη διοργάνωση του πρωταθλήματος Α΄ Εθνικής".

    Στη διάρκεια της εκδίκασης, οι εκπρόσωποι των δυο πλευρών, είχαν εκ διαμέτρου, όπως αναμενόταν, αντίθετες απόψεις. Ο μεν αντιπρόεδρος του Ατρομήτου Βασίλης Μπαταγιάννης είπε: "Με τον ΠΑΟΚ δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Μέχρι την απόφαση της προηγούμενης Παρασκευής, δεν κάναμε καμία κίνηση. Ήρθαμε εδώ γιατί έχουμε έννομο συμφέρον και το δίκιο είναι με το μέρος μας", για να του απαντήσει ο νομικός σύμβουλος του "δικέφαλου", Δημοσθένης Στάμος: "Το δίκιο είναι με το δικό μας μέρος μας. Στην ουσία, δώσαμε έξι εκατομμύρια ευρώ για να τακτοποιηθούν οι οφειλές μας. Μιλάμε για δύο δισεκατομμύρια δραχμές".

    [18] Πολιτισμός

    1-14 Ιουλίου 2006

    Στο "Τεχνόπολις" το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Αθήνας

    9/6/2006 5:07:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Κορυφαία διεθνή ονόματα της σύγχρονης χορευτικής δημιουργίας προσκαλεί και αυτό το καλοκαίρι στην ανοιχτή σκηνή της "Τεχνόπολις" στο Γκάζι ο Δήμος Αθηναίων στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Αθήνας. Μετά από την πολύ μεγάλη ανταπόκριση που είχε το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Αθήνας -το 2005 η πληρότητα σε όλες τις παραστάσεις ήταν 100%-, το φετινό πρόγραμμα συνεχίζει να προτείνει παραστάσεις υψηλών προδιαγραφών. Το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Αθήνας καθιερώνει την Αθήνα ως μία ακόμη ευρωπαϊκή πόλη με αξιοσημείωτες πολιτιστικές διοργανώσεις. Για 14 μέρες το κοινό του Φεστιβάλ θα απολαύσει σημαντικά έργα επώνυμων ευρωπαϊκών συγκροτημάτων. Σχήματα χορού με μεγάλη ή και μικρότερη ιστορία, όλα όμως παρόντα στον διεθνή χώρο καθώς και αντιπροσωπευτικά των τάσεων που κυριαρχούν θα εμφανιστούν στην φετινή διοργάνωση. Ταυτόχρονα οι χορευτές και σπουδαστές χορού μπορούν να παρακολουθήσουν το επιμορφωτικό σεμινάριο, που θα παραδώσουν οι προσκεκλημένοι χορογράφοι.

    Το Φεστιβάλ πρωτοτυπεί φέτος και θέλοντας να δείξει την υποστήριξη του στις νεότερες γενιές χορογράφων, δίνει τη δυνατότητα σε νέους Έλληνες καλλιτέχνες απόφοιτους ή τελειόφοιτους ανωτέρων σχολών χορού της ημεδαπής και της αλλοδαπής να παρουσιάσουν την χορογραφική τους δουλειά παράλληλα με το κεντρικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

    Πέρυσι, το αθηναϊκό κοινό ανταποκρίθηκε με μεγάλο ενθουσιασμό στο κάλεσμα του Φεστιβάλ κατακλύζοντας τους ειδικά διαμορφωμένους χώρους της "Τεχνόπολις" στο Γκάζι για να παρακολουθήσει έργα μερικών από τα μεγαλύτερα ονόματα του σύγχρονου χορού, που η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ κα Μαργκώ Περδίκη-Αρχοντάκη είχε προσκαλέσει για πρώτη φορά στην Αθήνα: τον χορογράφο-χορευτή Emio Greco, την Amanda Miller, τους χορευτές του Suzanne Dellal Centre από το Ισραήλ σε χορογραφία του Javier de Frutos, και άλλους.

    Φέτος το πρόγραμμα αποτελείται από α) μεγάλα σχήματα του εξωτερικού σε χορογραφίες καλλιτεχνών πρωτοεμφανιζόμενων στο ελληνικό κοινό αλλά και ήδη γνωστών χορογράφων σε καινούργιες χορογραφίες, β) Έλληνες χορογράφους που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, και γ) πρωτοεμφανιζόμενους χορογράφους που διακρίνονται για το υψηλό επίπεδο της δουλειάς τους.

    Το Φεστιβάλ ανοίγει και κλείνει με δύο μεγάλα σχήματα του σύγχρονου ευρωπαϊκού χορού.

    H κορυφαία βρετανική ομάδα χοροθεάτρου Phoenix Dance Theatre σε ένα μεικτό πρόγραμμα παρουσιάζει έργα των:

    Henri Oguike, ενός Βρετανού χορογράφου που διακρίνεται για την μουσική του ευαισθησία, Javier de Frutos, καλλιτεχνικού διευθυντή της ομάδας Phoenix, τον οποίο πέρυσι γνωρίσαμε με το έργο But the Virgin was More Available, σε μία πλούσια και αναπάντεχη χορογραφία, Darshan Singh Bhuller, με το έργο του Laal που πρωτοπαρουσιάστηκε στον εορτασμό των 25 ετών της ομάδας Phoenix, και Ben Duke & Raquel Meseguer, ένα δίδυμο πολυβραβευμένων και ανερχόμενων χορογράφων που διακρίνονται για το χιούμορ και την εφευρετικότητά τους.

    Τις τελευταίες μέρες το κοινό του φεστιβάλ θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει τα έργα τριών κορυφαίων σύγχρονων χορογράφων μέσα από τα Μπαλέτα του Μεγάλου Θεάτρου της Γενεύης (Ballet de Grande Theatre de Geneve), μία ομάδα με εξαιρετικούς χορευτές που μπορούν να ανταποκριθούν με την ίδια ακρίβεια σε έργα τεσσάρων διαφορετικών χορογράφων:

    του πολυβραβευμένου Ιάπωνα Saburo Teshigawara ο οποίος διακρίνεται για την άρτια αισθητική του προσέγγιση τόσο στο κινητικό μέρος των χορογραφιών του όσο και στο εικαστικό, και είναι ο επιλεγμένος χορογράφος στο πρόγραμμα The Rolex Mentor and Protege Arts Initiative, της ανερχόμενης και δυναμικής Annabelle Lopez Ochoa, του Michel Kelemenis, ενός από τους χαρισματικότερους Γάλλους χορογράφους που προσεγγίζει με ιδιαίτερη ευαισθησία το διάλογο μεταξύ σύγχρονου χορού και μουσικής, και του Αντώνη Φωνιαδάκη, ήδη γνωστού στο αθηναϊκό κοινό από δουλειές του που έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και από το περσινό 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού του Δήμου Αθηναίων.

    Δύο ακόμη Έλληνες που εργάζονται στο εξωτερικό παρουσιάζουν δουλειά τους. H Toula Limnaios, καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας cie Toula Limnaios από το Βερολίνο παρουσιάζει το "Short Stories", μικρές ιδιωτικές στιγμές δωματίου, όπως τις περιγράφει η ίδια. Επίσης, ο Γιάννης Μανταφούνης, χορευτής στην ομάδα του William Forsythe, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει ξεχωρίσει και για την χορογραφική του δουλειά, θα παρουσιάσει σε συνεργασία με την Κατερίνα Σκιαδά και τον Αναστάση Γούλιαρη μία καινούργια χορογραφία που ετοιμάστηκε ειδικά για την σκηνή της "Τεχνόπολις".

    Άλλος ένας γνωστός χορευτής από την ομάδα του William Forsythe o Richard Siegal, ο οποίος ξεχωρίζει για το εξαιρετικής ποιότητας κινητικό λεξιλόγιο και το εύγλωττο σώμα του που του προσδίδει ένα μοναδικό ύφος στον τρόπο που χορεύει, εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με την νεοσύστατη ομάδα του The Bakery.

    Επίσης ο Niv Sheinfeld, που ξεκίνησε την καριέρα του ως χορευτής στην ισραηλινή ομάδα χορού Liat Dror & Nir Ben-Gal Co, πριν ασχοληθεί με την χορογραφία. Θα παρουσιάσει δύο χορογραφίες: "Covariance" και "Don Quixote", άρτια δουλεμένα έργα στα οποία κάθε κινητική λεπτομέρεια μοιάζει να ελέγχεται απόλυτα, συμπληρώνοντας έτσι τις φετινές επιλογές του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Αθήνας οι οποίες διακρίνονται για το υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο και την χορογραφική αρτιότητα.

    Σχετικά Links:

    Δήμος Αθηναίων

    [19] Βαυαρικό καλοσώρισμα στο Μουντιάλ 2006

    9/6/2006 6:04:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/6/2006 7:03:15 μμ)

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Στη Γερμανία "χτυπά" από σήμερα η καρδιά του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Με μία φαντασμαγορική τελετή στο κατάμεστο "Αλιάντζ Αρίνα" του Μονάχου" άνοιξε απόψε η αυλαία του 18ου Μουντιάλ που θα ολοκληρωθεί στις 9 Ιουλίου, με τη στέψη της Παγκόσμιας πρωταθλήτριας. Πρωταγωνιστές της βραδιάς ο για πολλούς θεούς του ποδοσφαίρου, το "μαύρο διαμάντι", Πελέ και το τοπ μόντελ, η Γερμναίδα Κλόντια Σίφερ, αλλά και πολλά ονόματα θρύλοι του βασιλιά των σπορ, όπως ο Μπόμπι Μουρ, ο Εουσέμπιο, ο Μπέργκομι, ο Αντωνιόνι, Φραντς Μπεκενμπάουερ κ.α οι Γερμανοί διοργανωτές καλωσόρισαν τους φίλους του αθλήματος από όλο τον κόσμο σε αυτό το σπουδαίο αθλητικό-κοινωνικό γεγονός, που ενώνει τους λαούς. Στις 19:00 ο Αργεντίνος διαιτητής Ελιζόντο θα δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα στο οποίο δύο παίκτες από τη Γερμανία ή την Κόστα Ρίκα θα ανταλλάξουν τις παρθνικές πάσες της διοργάνωσης.

    Στα χέρια των Πελέ, Σίφερ η "κούπα"

    Με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από 182 τυπικούς Βαυαρούς "Schuplattlers" πραγματοποιήθηκε σήμερα στην έδρα της Μπάγερν Μονάχου, η τελετή έναρξης του 18ου Παγκοσμίου Κυπέλλου. Με αυτόν τον τρόπο η οικοδέσποινα Γερμανία καλωσόρισε στη χώρα της τους χιλιάδες καλεσμένους στη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική γιορτή της τετραετίας.Στη συνέχεια το γήπεδο του Μονάχου άρχισε σιγά σιγά να εξαφανίζεται και τη θέση του πήρε ένα τεράστιο "κόκκινο χαλί", που στρώθηκε για να υποδεχθεί τις 32 καλύτερες ομάδες του κόσμου. Έπειτα δύο παιδάκια, ένα κοριτσάκι και ένα αγοράκι, με παραδοσιακές φορεσιές βγήκαν και χαιρετήσουν τον κόσμο.

    Πάνω στο κόκκινο χαλί εκτός από μουσικοχορευτικά φολκλόρ συγκροτήματα που ανέβασαν στα ύψη το κέφι των περίπου 60.000 θεατών στις κερκίδες, βάδισαν στη συνέχεια τα δύο τιμώμενα πρόσωπα ο Βραζιλιάνος θρύλος της μπάλας, Πελέ και η Γερμανίδα καλλονή, Κλόντια Σίφερ, που προκάλεσαν κυριολεκτικά ντελίριο ενθουσιασμό σηκώνοντας στον ουρανό του Μονάχου το βαρύτιμο ολόχρυσο αγαλματίδιο της FIFA.

    Αναβίωσε το ένδοξο παρελθόν

    Σε μία αναδρομή των διοργανωτών στο ένδοξο παρελθόν του θεσμού πραγματοποιήθηκε η παρέλαση των εν ζωή κατόχων του τροπαίου από το 1930 και μετά. Μεταξύ αυτών ήταν οι Τσάρλτον, Καρεμπέ, Μπλαν, Ντεσάμπ, Κέμπες, Αρντίλες, Μπέργκομι, Αντονιόνι, Όβερατ, Χάινκες, Φογκτς, Ματέους, Πελέ, Μπεμπέτο, Λεονάρντο, Ζαϊρζίνιο κ.α. συνοδευόμενοι από παιδιά ντυμένα με τις εθνικές εμφανίσεις των χωρών, σκορπίζοντας κύματα συγκίνησης στους παρευρισκομένους.

    Στο φινάλε της τελετής έκαναν την εμφάνισή τους ο πρόεδρος της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ, ο "Καϊζερ του γερμανικού ποδοσφαίρου Φράντς Μπεκενμπάουερ και ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής δημοκρατίας της Γερμανίας, Χέρστ Κόλερ, οι οποίοι με τη σειρά τους καλωσόρισαν όλους τους λαούς στην φιέστα του 18ου Παγκόσμιου Κυπέλλου και ευχήθηκαν πλούσιο θέαμα και καλή επιτυχία στις ομάδες. Ο επίλογος της εντυπωσιακής γιορτής γράφτηκε από την επιβλητική παρέλαση των 32 ομάδων που μετέχουν στη φετινή διοργάνωση με τις σημαίες τους, που κέρδισαν, πριν καλά καλά ανταλλάξουν την πρώτη τους πάσα, το θερμό χειροκρότημα του κόσμου.

    [20] Ιδιαίτερη αναφορά στη σύγκρουση των F16

    Επίπληξη των "25"στην Τουρκία

    8/6/2006 9:22:00 μμ

    Πηγή: NET- NET 105,8- ΑΠΕ

    Θετικές αναφορές για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό περιλαμβάνει το κείμενο της κοινής θέσης, που θα παρουσιάσουν οι "25" στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ στο πλαίσιο του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο. Η συμβιβαστική λύση για την τελική διατύπωση του κειμένου δόθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής των Μονίμων Αντιπροσώπων που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. Η συμφωνία για την κοινή θέση των "25" ικανοποιεί βασικά ελληνικά και κυπριακά αιτήματα και ζητά τον περιορισμό του ρόλου του στρατού στην Τουρκία. Επίσης, η αυστριακή προεδρία αναμένεται να καταστήσει σαφές στην τουρκική πλευρά. ότι συμβάντα όπως αυτό της σύγκρουσης του τουρκικού και ελληνικού αεροσκάφους ανατολικά της Καρπάθου, που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια ενός Έλληνα πιλότου έχουν αρνητική επίπτωση στις σχέσεις καλής γειτονίας.

    Με την κοινή τους θέση οι 25 ζητούν ακόμη από την Τουρκία να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες τις για τη διευθέτηση των συνοριακών διαφορών , που εκκρεμούν με όλους τους γείτονες τις, σύμφωνα με την αρχή της ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών και συμπεριλαμβανομένης, αν κριθεί αναγκαίο της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

    Στην κοινή θέση των "25" ζητείται ακόμη από την Άγκυρα η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και γίνεται ειδική αναφορά στην ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνικη μειονότητα στην Ίμβρο και την Τένεδο.

    Η ΕΕ ζητά ακόμη από την Τουρκία να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της κοινότητας για την Κύπρο , όπως είναι η εφαρμογή του πρωτοκόλλου της τελωνειακής ένωσης με το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα και καλεί την Άγκυρα να κάνει συγκεκριμένα βήματα για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων.

    Τέλος εκφράζει τη λύπη για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει αλλάξει την πολιτική της στο θέμα της συμμετοχής της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αισιοδοξία για τη συνάντηση


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 9 June 2006 - 16:51:08 UTC