Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-06-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μήνυμα ειρήνης και συνεργασίας
  • [02] Επέτειος μνήμης στο Δίστομο
  • [03] Αναζητούν την άκρη του μίτου
  • [04] Μοιραία πτώση σε καταρράκτη
  • [05] "Αδειάζει" η πρωτεύουσα
  • [06] "Οι ΗΠΑ δε θα αναγνωρίσουν το τουρκοκυπριακό κράτος"
  • [07] Δεκάδες νεκροί από βροχοπτώσεις
  • [08] Θα επιβεβαιωθεί και με DNA
  • [09] Πένθος μετά τις επιθέσεις
  • [10] "Πολύτιμη παράδοση"
  • [11] Ελπίδα για καρκινοπαθείς

    [01] Πολιτική

    Απηύθυνε από την Αλβανία ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

    Μήνυμα ειρήνης και συνεργασίας

    10/6/2006 5:31:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8

    Στην ειρηνική συνύπαρξη και την ευημερία των λαών αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το βήμα του 10ο Συνεδρίου του Σοσιαλιστικού κόμματος της Αλβανίας. Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε με έμφαση ότι οι κοινωνίες στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια έχουν προοδευτική κατεύθυνση και προέβλεψε ότι τόσο στην Αλβανία όσο και στην Ελλάδα θα κερδίσουν τα σοσιαλιστικά κόμματα.

    Αναγνώρισε την προσφορά των οικονομικών μεταναστών στη χώρα μας και υπογράμμισε την ανάγκη να οικοδομηθούν σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας. Παράλληλα έκανε λόγο για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των μεταναστών στην Ελλάδα, ενώ μιλώντας ειδικότερα για την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, τόνισε ότι αποτελεί "πλούτο" για τη γειτονική χώρα.

    Το μεσημέρι ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιο του οποίου εξήρε το έργο στη γειτονική χώρα, ενώ υπογράμμισε τη συμβολή του στη βελτίωση και τη σύσφιξη των διμερών σχέσεων.

    [02] Πολιτική

    Παρουσία του Κάρολου Παπούλια

    Επέτειος μνήμης στο Δίστομο

    10/6/2006 3:39:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, πραγματοποιήθηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις μνήμης στο Δίστομο Βοιωτίας, για την 62η επέτειο της σφαγής των 218 κατοίκων του από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο μαυσωλείο όπου φυλάσσονται τα οστά των σφαγιασθέντων, ενώ ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια ενός επιβλητικού γλυπτού ύψους επτά μέτρων, στην είσοδο της μαρτυρικής πόλης, με την ονομασία "Παγκόσμιο Φιλί", που φιλοτέχνησε ο καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών, Γεώργιος Καλακάλας και σύμφωνα με τον καλλιτέχνη, συμβολίζει την ειρήνη και την φιλία των λαών. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος, ενώ παρέστησαν ο αγωνιστής Μανώλης Γλέζος, οι βουλευτές και οι αρχές του νομού, όπως και πλήθος κόσμου. Νωρίτερα, ο κ. Παπούλιας παρέστη σε μνημόσυνο στο μητροπολιτικό ναό της περιοχής.

    [03] Κοινωνία

    Στην συγκλονιστική υπόθεση της εξαφάνισης του Αλεξ

    Αναζητούν την άκρη του μίτου

    10/6/2006 6:09:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Τον ογκώδη φάκελο της δικογραφίας για την εξαφάνιση του μικρού Αλεξ, που περιλαμβάνει 200 και πλέον καταθέσεις, μελετά ο αντεισαγγελέας Βέροιας, προτού ασκήσει τις πρώτες ποινικές διώξεις πιθανότατα την ερχόμενη Τετάρτη- και την παραδώσει στον αρμόδιο ανακριτή. Η αστυνομία ενημέρωσε χθες τη μητέρα του Αλεξ για τα συμπεράσματα των ερευνών, ενώ εξακολουθεί να εξετάζει κάθε πληροφορία που αντικρούει τους αρχικούς ισχυρισμούς των εμπλεκομένων στη συγκλονιστική υπόθεση. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες η υπερασπιστική γραμμή κάποιων από τους πέντε ανηλίκους επιδιώκει να διαχωρίσει τη στάση τους μετά τη συμπλοκή με το 11χρονο παιδί.

    Εν αναμονή των διώξεων

    Η αγωνία για την τύχη του μικρού Αλεξ παρατείνεται. Η διερεύνηση της μυστηριώδους υπόθεσης επικεντρώνεται στην επαναξιολόγηση των περίπου 200 καταθέσεων που ελήφθησαν από τους πέντε ανήλικους, από συγγενικά τους πρόσωπα και κατοίκους της Βέροιας.

    Ψηλά στον φάκελο βρίσκονται οι αρχικές καταθέσεις των πέντε ανηλίκων που έγιναν στην Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτές τα αγόρια παραδέχθηκαν ότι κυνήγησαν τον Αλεξ από την πλατεία της Ελιάς. Τον κορόιδευαν, ενώ όταν έφτασαν στο Δημαρχείο, κοντά στη βρύση του έβαλαν τρικλοποδιά. Ο Αλεξ έπεσε, χτύπησε το κεφάλι του, μάτωσε και έμεινε αναίσθητος. Στη συνέχεια τον έσυραν προς το εγκαταλειμμένο σπίτι, όπου τον ανέβασαν στον δεύτερο όροφο, τον σκέπασαν με κουβέρτες και έφυγαν.

    Πάντως, συνομήλικοι του Άλεξ πιστεύουν ότι ο 11χρονος συνάντησε τα πέντε εμπλεκόμενα παιδιά, στο πάρκο της Ελιάς, το οποίο χρησιμοποιούσε για να κόβει δρόμο. Οι περιοχές του πάρκου θεωρούνται σχετικά απομονωμένες.

    Εξάλλου, μία ημέρα μετά την πρώτη κατάθεση των παιδιών εκδηλώθηκε μεγάλη πυρκαγιά, χωρίς πιθανή αιτία σύμφωνα με τους κατοίκους, στη χωματερή της Βέροιας. Η πυροσβεστική ωστόσο τονίζει ότι τα δύο συμβάντα δεν συνδέονται. Βέβαιο ωστόσο θεωρείται ότι για την υπόθεση του 11χρονου θα ασκηθούν διώξεις, τόσο κατά των ανηλίκων όσο και των ενήλικων συγγενών τους για πλημμελή κηδεμονία.

    Η τοπική κοινωνία της Βέροιας εξακολουθεί να παραμένει ανάστατη. Σήμερα οικολόγοι ακτιβιστές ανάρτησαν πανό στο κτήριο της Νομαρχίας το οποίο ανέγραφε: "Δεν φταίνε αυτοί, ούτε οι άλλοι. Φταίμε εμείς". Μερίδα των κατοίκων της περιοχής αντέδρασε στην ενέργεια, καταλογίζοντας τους ότι επιδιώκουν την αυτοπροβολή.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στα χέρια του Εισαγγελέα

    [04] Κοινωνία

    Εντοπίστηκε νεκρή Ολλανδή τουρίστρια

    Μοιραία πτώση σε καταρράκτη

    10/6/2006 4:32:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/6/2006 5:22:28 μμ)

    Μοιραία στάθηκε για μία τουρίστρια από την Ολλανδία η πτώση από ύψος 15-20 μέτρων σε καταρράκτη της Έδεσσας. Οι αιτίες και οι συνθήκες του δυστυχήματος που συνέβη σήμερα το πρωί παραμένουν μέχρι στιγμής άγνωστοι. Έρευνες για τον εντοπισμό της ξεκίνησαν αμέσως μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό, από τους άνδρες της Αστυνομικής Διεύθυνσης της περιοχής και της Πυροσβεστικής. Δυστυχώς νωρίς το απόγευμα επιβεβαιώθηκε το χειρότερο σενάριο, όταν εντοπίστηκε το πτώμα της άτυχης γυναίκας.

    [05] Κοινωνία

    Αυστηρά τα μέτρα της Τροχαίας

    "Αδειάζει" η πρωτεύουσα

    10/6/2006 2:02:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις των μετεωρολόγων, με κάθε μέσο εγκαταλείπουν από χθες τα αστικά κέντρα οι εκδρομείς για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Η έξοδος κορυφώνεται σήμερα και με την κίνηση να είναι αυξημένη στις εθνικές οδούς στα λιμάνια, τα ΚΤΕΛ του Κηφισού, τους σταθμούς του ΟΣΕ και τα αεροδρόμια. Η Τροχαία έχει ήδη λάβει όλα τα μέτρα για τη διευκόλυνση των εκδρομέων και άνδρες της τροχαίας βρίσκονται σε πολλά σημεία των εθνικών διευκολύνοντας την κίνηση των οχημάτων. Ως τώρα η έξοδος διεξάγεται χωρίς προβλήματα, όμως τα νέα για τον καιρό δεν είναι τόσο καλά. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν πτώση της θερμοκρασίας, τοπικές βροχές, καταιγίδες και ενίσχυση των ανέμων, οι οποίοι, ωστόσο, δε θα δημιουργήσουν προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Τα τελευταία 24ωρα, χιόνισε στα ορεινά της Δράμας και τον Όλυμπο, ενώ στη Μαγνησία, σημειώθηκε ισχυρή χαλαζόπτωση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Άστατο" τριήμερο

    [06] Κόσμος

    Τονίζει ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

    "Οι ΗΠΑ δε θα αναγνωρίσουν το τουρκοκυπριακό κράτος"

    10/6/2006 3:14:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ

    "Ξεκάθαρη και συνεπής" είναι η αμερικανική πολιτική στο Κυπριακό, δηλώνει ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για υποθέσεις Ευρώπης και Ευρασίας, Ντάνιελ Φριντ, σε ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο της κυπριακής ομογενειακής οργάνωσης ΠΣΕΚΑ. "Επιτρέψτε μου να σας υπογραμμίσω κατηγορηματικά ότι δεν αναγνωρίζουμε ούτε θα αναγνωρίσουμε άλλη κυβέρνηση εκτός αυτής της Κυπριακής Δημοκρατίας", τόνισε ο κ. Φριντ και σημειώνοντας, ότι η οι δύο μεριές θα πρέπει να λάβουν "δύσκολες αποφάσεις" για την επίτευξη αμοιβαίως αποδεκτής λύσης, αποδεκτής από τις πλειοψηφίες των δυο κοινοτήτων. "Θα θέλαμε να δούμε τις δυο πλευρές να εξετάσουν το τελικό καθεστώς το οποίο επιθυμούν -διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία- και να εργαστούν έπειτα για την επίτευξή του", πρόσθεσε ο Αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών. Σε ό,τι αφορά στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, ο κ. Φριντ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν τη σύσφιξη των σχέσεων τους με την Κύπρο, την οποία χαρακτήρισε σημαντική φίλη και σύμμαχο σε θέματα ζωτικής σημασίας, όπως η ασφάλεια και η αντι-τρομοκρατική συνεργασία, καθώς και την αύξηση των επενδύσεων και των εμπορικών συναλλαγών. Σχετικά με την Τουρκία, επεσήμανε ότι πρόκειται για μια χώρα σημαντική για την ευρωτλαντική οικογένεια, της οποίας η ένταξη στην ΕΕ εκτιμάται ότι θα αποτελέσει θετική εξέλιξη για τις ΗΠΑ, αλλά και την Κύπρο, υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι "η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει την υποχρέωσή της να επεκτείνει την εφαρμογή της συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης με την Κύπρο".

    [07] Κόσμος

    Ξηρασία στη βόρεια Κίνα

    Δεκάδες νεκροί από βροχοπτώσεις

    10/6/2006 1:36:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το θάνατο 93 ανθρώπων έχουν προκαλέσει οι σφοδρές βροχοπτώσεις που πλήττουν τη νότια Κίνα τις δύο τελευταίες εβδομάδες, ενώ τουλάχιστον 560.000 κάτοικοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Σύμφωνα με το υπουργείο Υποθέσεων του Πολίτη οι αγνοούμενοι είναι 11, ενώ συνολικά οι βροχοπτώσεις έχουν πλήξει σχεδόν 12 εκατομμύρια κατοίκους από εννέα επαρχίες και περιοχές. Τις περισσότερες πληγές μετρά η νοτιοανατολική επαρχία Φουτζιάν, όπου 45 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τα τέλη Μαΐου. Οι άμεσες οικονομικές της ζημιές ανέρχονται στα 7,66 δισεκατομμύρια γιουάν (957 εκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με τις πρώτες επίσημες εκτιμήσεις. Στην πόλη Νανπίνγκ το επίπεδο των υδάτων έχει φθάσει τα έξι μέτρα, σε ορισμένα σημεία. Αντίθετα, κύμα ξηρασίας μαστίζει αρκετές βόρειες επαρχίες της χώρας, με σοβαρή την έλλειψη νερού για τουλάχιστον επτά εκατομμύρια κατοίκους, σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα.

    [08] Ιράκ

    Η ταυτότητα του Ζαρκάουι

    Θα επιβεβαιωθεί και με DNA

    10/6/2006 1:10:00 μμ

    Εντός δύο ή τριών ημερών αναμένει ο αμερικανικός στρατός τα αποτελέσματα των αναλύσεων DNA με τα οποία θα επιβεβαιωθεί η ταυτότητα του Ιορδανού τρομοκράτη Αμπού Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουι, που σκοτώθηκε την Πέμπτη σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή βόρεια της Βαγδάτης. Επίσης, η Ιντερπόλ ανακοίνωσε ότι ζήτησε να της διαβιβαστούν τα δακτυλικά αποτυπώματα που λήφθηκαν από τον Ζαρκάουι προκειμένου να επιβεβαιώσει την ταυτότητά του. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Πολυεθνούς Δύναμης στο Ιράκ, μπόρεσαν να διαπιστώσουν ότι επρόκειτο για τον Ζαρκάουι από τα δακτυλικά του αποτυπώματα, το πρόσωπό του και τις ουλές που έφερε. Αλλά και το δίκτυο της Αλ-Κάιντα επιβεβαίωσε την ίδια ημέρα σε ιστοσελίδα ισλαμιστών το θάνατο του Ζαρκάουι. Στο μεταξύ, όπως δήλωσε χθες ο υποστράτηγος Ουίλιαμ Κάλντγουελ, εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων στη Βαγδάτη, ο Ζαρκάουι ήταν ακόμη ζωντανός ενώ ήταν σε εξέλιξη η αεροπορική επιδρομή και είχε επαρκώς τις αισθήσεις του για να προσπαθήσει να σηκωθεί από το φορείο του και να διαφύγει, όταν Αμερικανοί στρατιώτες έφθασαν επί τόπου. Σύμφωνα με τον αμερικανό στρατιωτικό, οι άνδρες της ιρακινής αστυνομίας έφτασαν πρώτες στο σημείο της αεροπορικής επίθεσης και έβαλαν τον Ζαρκάουι σε φορείο. Κατόπιν έφτασαν οι αμερικανικές δυνάμεις και αναγνώρισαν τον Ζαρκάουι, ο οποίος εξέπνευσε λίγο μετά.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στοιχειώνει τη Βαγδάτη

    [09] Μ. Ανατολή

    Προειδοποιεί η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς

    Πένθος μετά τις επιθέσεις

    10/6/2006 11:43:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Τριήμερο πένθος κήρυξε χθες στα παλαιστινιακά εδάφη ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, έπειτα από τους βομβαρδισμούς και τις ισραηλινές επιδρομές της Παρασκευής που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 10 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά. Οι επτά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά το βομβαρδισμό μιας παραλίας στη Γάζα όπου συνηθίζουν να κάνουν τον περίπατό τους οικογένειες. Παράλληλα, ο Μαχμούντ Αμπάς απηύθυνε επίσης έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να υποχρεώσει το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις του. "Αγνοώ τους λόγους που οδηγούν την ισραηλινή κυβέρνηση να διαπράττει τέτοια ειδεχθή εγκλήματα εναντίον του παλαιστινιακού λαού", τονίζει ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος. "Αυτές οι σφαγές και οι δολοφονίες δεν θα καταφέρουν παρά να ενδυναμώσουν την ενότητα του λαού μας" επισημαίνει από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, προσθέτοντας, πως "πρόκειται για εγκλήματα πολέμου με την αληθινή έννοια του όρου" και καλώντας "διεθνή κοινότητα, το Κουαρτέτο, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και όλες τις χώρες που έχουν σχέσεις με το Ισραήλ να επέμβουν προκειμένου να σταματήσουν αυτές οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις".

    Στο μεταξύ, σήμερα το πρωί, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ-Κάσαμ, εκτόξευσαν από τη Λωρίδα της Γάζας ρουκέτες κατά του Ισραήλ, μετά από 16 μήνες εκεχειρίας. Σύμφωνα με την οργάνωση, επαναλαμβάνει τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ, μετά τις χθεσινές αιματηρές εκρήξεις.

    "Αυτή είναι μόνο η αρχή και η εκτόξευση ρουκετών θα συνεχιστεί", είπε ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Εζεντίν Αλ-Κάσαμ, απειλώντας, πως "την επόμενη φορά, οι ρουκέτες θα πλήξουν τοποθεσίες στο βάθος της σιωνιστικής οντότητας".

    Καταδικάζουν Ρωσία, Ισπανία, Αίγυπτος και Γαλλία

    Τις χθεσινές επιθέσεις καταδίκασαν η Ρωσία, η Ισπανία, η Αίγυπτος και η Γαλλία. "Αυτό που συμβαίνει επιβεβαιώνει τον απαράδεκτο χαρακτήρα της δυσανάλογης προσφυγής στη βία, κυρίως επειδή στο τέλος χάνονται αθώοι Παλαιστίνιοι", αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    "Η ισπανική κυβέρνηση ήταν πάντα αντίθετη στη χρήση της βίας ως μέσου για την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης. Δεν είναι αυτός ο κατάλληλος δρόμος", τονίζει ο ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών.

    "Αντίθετη με το διεθνές δίκαιο η υπερβολική χρήση βίας από το Ισραήλ σε πυκνοκατοικημένες περιοχές" υπογραμμίζει η Αίγυπτος, προσθέτοντας, πως "η χρήση βίας από το Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη είναι από μόνη της απαράδεκτη ως αρχή και η ευθύνη για την ασφάλεια στα εδάφη είναι υπόθεση της Παλαιστινιακής Αρχής".

    Η Γαλλία "λυπάται για τον ισραηλινό βομβαρδισμό μιας παραλίας της λωρίδας της Γάζας, ο δυσανάλογος χαρακτήρας του οποίου κόστισε τη ζωή σε πολλούς αμάχους και προκάλεσε τον τραυματισμό πολλών άλλων", τονίζει το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, καλώντας τα δύο μέρη "να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να θέσουν τέρμα στην κλιμάκωση της βίας".

    Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ, απέφυγαν να καταδικάσουν τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, υπογραμμίζοντας ότι το Ισραήλ "έχει δικαίωμα να αμυνθεί". "Προτρέπουμε το Ισραήλ να σκεφθεί τις συνέπειες των ενεργειών του" δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σον Μακόρμακ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Υπέγραψε το διάταγμα για το δημοψήφισμα ο Αμπάς

    [10] Πολιτισμός

    Στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

    "Πολύτιμη παράδοση"

    10/6/2006 7:03:00 μμ

    Πηγή: Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

    Πολύτιμα κοσμήματα, στολίδια και φυλαχτά από τις Συλλογές του Λαογραφικού Μουσείου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα παρουσιαστούν στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, στην περιοδική έκθεση με τίτλο "Τα πολύτιμα της παράδοσης" η οποία θα εγκαινιαστεί στις 6 Ιουλίου 2006.

    Η έκθεση αποκαλύπτει τη συνέχεια των τεχνικών, της εικονογραφίας και των συμβολισμών που διατρέχουν τον ελληνικό πολιτισμό από τα βυζαντινά μέχρι και τα νεώτερα χρόνια, παρουσιάζοντας επιλεγμένα αντικείμενα από τη συλλογή του Λαογραφικού Μουσείου του Α.Π.Θ. σε συνδυασμό με αντίστοιχα εκθέματα από τις συλλογές του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.

    Η "διαλεκτική σχέση" ανάμεσα στα κοσμήματα του παρελθόντος και σε αυτά της σύγχρονης εποχής αναδεικνύεται επιπλέον μέσω της εικαστικής δημιουργίας, η οποία εκπροσωπείται στην έκθεση από τα κοσμήματα-γλυπτά της κ. Αφροδίτης Λίτη. Υπό τον τίτλο "Εκθέτοντας δαχτυλίδια σε διάλογο", τα γλυπτά δαχτυλίδια-εγκαταστάσεις θα λειτουργούν ως υπόδειξη της έκθεσης στον επισκέπτη στο αίθριο του Μουσείου, ενώ η παρουσίασή τους θα συνεχίζεται στον χώρο των περιοδικών εκθέσεων.

    Στον χώρο της έκθεσης θα προβάλλεται ακόμη οπτικοακουστικό υλικό παραγωγής του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος και του Λαογραφικού Μουσείου Ναυπλίου, με θέμα τα στολίδια στον ελληνικό παραδοσιακό πολιτισμό. Με εκθέματά του συμμετέχει και το Μουσείο Μπενάκη, το οποίο παραχώρησε πολύτιμα παιδικά κοσμήματα και κούκλες για την αντίστοιχη ενότητα της έκθεσης.

    Το Λαογραφικό Μουσείο του Α.Π.Θ. είναι το πρώτο πανεπιστημιακό λαογραφικό μουσείο στην Ελλάδα και η συλλογή του καλύπτει την περίοδο από 17ο έως και 20ο αιώνα. Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.

    Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Λεωφόρος Στρατού 2, 54640 Θεσσαλονίκη Διεύθυνση αλληλογραφίας: Τ.Θ. 50047, 54013 Θεσσαλονίκη τηλ. κέντρο 2310 868570

    Σχετικά Links:

    Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

    [11] Υγεία

    Σωτήρια η χρήση διεγχειρητικού μαγνήτη

    Ελπίδα για καρκινοπαθείς

    10/6/2006 6:54:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ελπιδοφόρο μήνυμα για την επιβίωση ασθενών με κακοήθεις πρωτοπαθείς όγκους εγκεφάλου (γλοιώματα), έστειλαν, παρουσιάζοντας την ανάπτυξη νέων χειρουργικών τεχνικών, οι διεθνούς φήμης νευροχειρούργοι Πίτερ Μπλάκ, καθηγητής από το Χάρβαρντ και Ρούντολφ Φάλχμπους, από το Ανόβερο της Γερμανίας, στη διάρκεια του 20ου Πανελληνίου Νευροχειρουργικού Συνεδρίου, που πραγματοποιείται στη Χαλκιδική μέχρι τις 11 Ιουνίου.

    Οι δύο καθηγητές ανέπτυξαν τις σύγχρονες μεθόδους διάγνωσης των γλοιωμάτων με τον μαγνήτη και την εφαρμογή του κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Σε αρκετά νευροχειρουργικά κέντρα του κόσμου υπάρχουν εγκαταστημένοι μαγνήτες στα χειρουργεία, που βοηθούν σημαντικά στην αφαίρεση των όγκων. Και αυτό γιατί ο χειρούργος έχει τη δυνατότητα να βλέπει και να ελέγχει περιοχές στις οποίες δεν είναι δυνατόν να έχει άμεση οπτική επαφή. Η μέθοδος αυτή οδηγεί σε ολικές αφαιρέσεις όγκων με βελτίωση της επιβίωσης. Αυτή τη στιγμή καμία νευροχειρουργική κλινική στη Ελλάδα δεν διαθέτει τον διεγχειρητικό μαγνήτη.

    Κατά τις εργασίες του συνεδρίου προέκυψε ότι καινούργιες τεχνικές χαρτογράφησης του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, επιτρέπουν τη διαφύλαξη κρίσιμων περιοχών που αφορούν στην ομιλία, στην κινητικότητα, στην όραση και στη μνήμη. Ο συνδυασμός των καινούργιων τεχνικών οδηγεί σήμερα σε απολύτως ασφαλή αποτελέσματα αφαίρεσης όγκων, όπου εφαρμόζεται. Σήμερα είναι δυνατόν να αναγνωρίζονται αυτοί οι όγκοι και ένας ασθενής μπορεί, στη διάρκεια της ζωής του, με ασφάλεια να περιμένει εξελίξεις από την έρευνα, που φέρνει συνεχώς καινούργια στοιχεία προς αξιοποίηση.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 10 June 2006 - 16:50:25 UTC