Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-06-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ζημιές σε υποκατάστημα τράπεζας
  • [02] Ρίχτερ στον Ειρηνικό
  • [03] Γράφει ο Ηλίας Βλάχος
  • [04] "Διψασμένοι" για διάκριση οι Τσέχοι

    [01] Κοινωνία

    Φωτιά από βόμβες μολότοφ

    Ζημιές σε υποκατάστημα τράπεζας

    12/6/2006 11:04:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Εκτεταμένες υλικές ζημιές υπέστη χθες τη νύχτα υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς, στη διασταύρωση Χαριλάου Τρικούπη και Αλεξάνδρας στα Εξάρχεια, όταν άγνωστοι έσπασαν το τζάμι της τράπεζας και έριξαν στο εσωτερικό βόμβες μολότοφ. Ακολούθησε πυρκαγιά η οποία σβήστηκε έπειτα από την επέμβαση της Πυροσβεστικής. Οι δράστες αναζητούνται από την Αστυνομία.

    [02] Κόσμος

    6,2 Ρίχτερ στην Ιαπωνία - 5,9 Ρίχτερ στη Σουμάτρα

    Ρίχτερ στον Ειρηνικό

    12/6/2006 10:37:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-BBC-Γαλλ.Πρακτορείο

    Ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε τα ξημερώματα τη δυτική Ιαπωνία, με πρώτο απολογισμό τουλάχιστον οκτώ τραυματίες. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίσθηκε στη νήσο Κιούσου, στην επαρχία Όιτα, 800 χλμ από το Τόκιο, σε βάθος 146 χιλιομέτρων. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στη Χιροσίμα, ωστόσο δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι. Σεισμολόγοι προειδοποίησαν για μετασεισμούς, οι οποίοι όμως θα είναι μικρής ισχύος. Τρεις ώρες αργότερα ένας δεύτερος σεισμός, της τάξης των 4,8 βαθμών Ρίχτερ, αναφέρθηκε στη βόρεια Ιαπωνία, στην επαρχία Αομόρι, 650 χλμ. βόρεια του Τόκιο, σε βάθος 70 χλμ., χωρίς να προκαλέσει θύματα ή ζημιές. Περίπου την ίδια ώρα και η Ινδονησία ξυπνούσε από σεισμική δόνηση μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στην επαρχία Λαμπούνγκ της νήσου Σουμάτρας, χωρίς πάντως να προκαλέσει θύματα ή ζημιές, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, από τη Τζακάρτα. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στον υποθαλάσσιο χώρο, 530 χλμ. δυτικά της επαρχιακής πρωτεύουσας Ταντζουνγκαράνγκ.

    "Πρωταθλήτρια" στη σεισμική θωράκιση η Ιαπωνία

    Τα γεγονότα αποδεικνύουν για άλλη μια φορά την πρωτοκαθεδρία της Ιαπωνίας όσον αφορά στα ζητήματα σεισμικής θωράκισης και οργάνωσης για αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης.

    Οι επιπτώσεις του σημερινού σεισμού, που σύμφωνα με το κέντρο γεωλογικών μελετών των ΗΠΑ (USGS) ήταν λίγο μεγαλύτερος, στα 6,3 Ρίχτερ, μεταφράστηκαν σε προσωρινή διακοπή των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών. Αντίθετα, τα πυρηνικά εργοστάσια συνέχισαν κανονικά την λειτουργία τους. Όσο για τους τραυματίες, πρόκειται κυρίως για ηλικιωμένους που γλίστρησαν και έπεσαν ή που χτυπήθηκαν από πτώσεις αντικειμένων. Όπως ανέφεραν ιατρικές πηγές όλοι τους νοσηλεύονται εκτός κινδύνου.

    Υπενθυμίζεται ότι σεισμός ίδιας έντασης έπληξε στις 27η Μαΐου τη νήσο της Ιάβας στην Ινδονησία. Εκεί όμως οι καταστροφές ήταν διαφορετικές. Το μεγαλύτερο μέρος της πόλης Γιογκιακάρτα ισοπεδώθηκε θάβοντας κάτω από τα ερείπια τουλάχιστον 5.855 ανθρώπου, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό.

    Φυσικά και η Ιαπωνία έχει θρηνήσει στο παρελθόν θύματα από τη μανία του Εγκέλαδου. ’λλωστε κατέχει θέση σε μια από τις πλέον ενεργές σεισμικά ζώνες της γης, γεγονός που της κληροδοτεί σε ετήσια βάση, ποσοστιαίως πάνω από το 20% των σεισμών που είναι μεγαλύτεροι των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

    Οι δύο φονικότεροι σεισμοί που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια ήταν αυτός στην περιοχή Νιιγκάτα της βόρειας Ιαπωνίας τον Οκτώβριο του 2004, με μέγεθος 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που κόστισε τις ζωές περίπου 40 ανθρώπων και τους τραυματισμούς άλλων 3.000 και ο σεισμός που σημειώθηκε στο Κόμπε το 1995, μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος είχε κοστίσει τουλάχιστον 6.400 ζωές.

    [03] Γράφει ο Ηλίας Βλάχος

    12/6/2006 11:04:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/6/2006 11:30:16 πμ)

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Το βασίλειο της Αγκόλα.

    Χωρίς να θέλουμε να μειώσουμε την αναμέτρηση της Ιταλίας με τη Γκάνα το Ανόβερο κινείται σε διαφορετικούς ρυθμούς. Στους ρυθμούς της Αγκόλα Μετά τα γερμανικά, τα πορτογαλικά είναι η γλώσσα που κυριαρχεί σε μια πόλη καταπράσινη και υπερβολικά ήσυχη. Μια πόλη βασίλειο για όσους θέλουν να βρουν λίγη ηρεμία.

    Το Ανόβερο πάντως έχει προβληματιστεί τις τελευταίες ημέρες καθώς υπάρχουν κάποιοι που προσπαθούν και έχουν καταφέρει σε μεγάλο ποσοστό να αλλάξουν τους ρυθμούς της πόλης.

    Αν και η Αγκόλα δεν έρχεται στο Ανόβερο μέχρι τις 15 Ιουνίου παίζει στις 16 με το Μεξικό οι φίλαθλοι της ομάδας είναι ήδη εδώ. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η πόλη τους ανήκει και αυτό γιατί οι γερμανοί που μένουν στο Ανόβερο φαίνεται ότι δεν έχουν καμία διάθεση να ασχοληθούν με χορό και τραγούδι.

    Το αντίπαλο δέος θα είναι οι Μεξικανοί που θα μετακομίσουν στο Ανόβερο στις 14 Ιουνίου μετά την αναμέτρηση με το Ιράν και τότε η πόλη θα πάρει φωτιά. Για την ώρα όσοι βρίσκονται στο Ανόβερο απολαμβάνουν μια βόλτα στην λίμνη Μασχ, δίπλα στην Αρένα, και την μουσική στο «παγκόσμιο χωριό» που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, κοντά στο σταθμό του τρένου. Εκεί θα παρελάσουν 48 συγκροτήματα, από όλες τις χώρες που μετέχουν στην διοργάνωση, ελπίζοντας να δώσουν διαφορετικό χρώμα και να αφυπνίσουν μια πόλη που απλά απολαμβάνει την ηρεμία της.

    Το πρώτο παιχνίδι πάντως αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οι Ιταλοί σιγά σιγά μαζεύονται στο Ανόβερο και ετοιμάζουν «πορεία» στο γήπεδο με τα ποδήλατα που έχουν νοικιάσει. Αν αναρωτιέστε, ναι, υπάρχει ειδικό πάρκινγκ στην Αρένα του Ανόβερο για όσους επιθυμούν να μεταβούν στο γήπεδο με ποδήλατο.

    Μην πιστέψετε πάντως ούτε για ένα δευτερόλεπτο ότι η Γκάνα θα είναι αβοήθητη. Οι φίλαθλοι των «μαύρων αστεριών» δέκα χιλιάδες έδωσαν το παρών στην τελευταία προπόνηση της ομάδας στο Βούρτσμπουργκ αναμένεται να καταφτάσουν την ημέρα του αγώνα και σίγουρα θα κάνουν την διαφορά στις κερκίδες.

    Η Ιταλία δικαιολογημένα είναι το φαβορί για την αναμέτρηση λόγω ονόματος, ιστορίας και ποιότητας αλλά έχει προβλήματα. Κανείς δεν ξέρει αν θα αγωνιστεί ο Τότι Σίγουρα εκτός αγώνα είναι οι Τζαμπρότα και Γκατούζο ενώ και η συμμετοχή του Νέστα θα κριθεί την τελευταία στιγμή αν και το πιθανότερο είναι να αγωνιστεί.

    Η Γκάνα είναι έτοιμη για το ντεμπούτο της στο παγκόσμιο κύπελλο και μάλιστα χωρίς κανένα πρόβλημα. Δύναμη είναι η μεσαία γραμμή με τους Εσιέν, ’πια, Μουντάρι και Ντραμάνι να συνθέτουν μια εντυπωσιακή τετράδα που σίγουρα μπορεί να κοιτάξει στα μάτια την Ιταλική των Πίρλο, Ντε Ρόσι, Καμορανέσι και μάλλον Ντελ Πιέρο ο οποίος θα καλύψει το κενό του Τότι αν ο Ρωμαίος δεν αγωνιστεί.

    Τα υπόλοιπα; Εντός γηπέδου, γιατί εκτός δύσκολα θα μπορούσε να αντιληφθεί κανείς ότι το παγκόσμιο κύπελλο ήρθε στην Γερμανία, ίσως μετά το πρώτο ματς όλα να αλλάξουν.

    Ηλίας Βλάχος

    [04] "Διψασμένοι" για διάκριση οι Τσέχοι

    12/6/2006 11:08:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/6/2006 11:28:29 πμ)

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Με πολλές φιλοδοξίες αλλά και ένα πλήρες σύνολο μετά και την επιστροφή του Νέντβεντ, η Τσεχία αντιμετωπίζει απόψε στις 19:00 (ΝΕΤ) την ομάδα των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του 5ου ομίλου. Στο στάδιο του Γκελζελκίρχεν "’ουφσάλκε Αρίνα" η Αμερική θεωρείται σίγουρα το αουτσαϊντερ στην αναμέτρηση με τους φιλόδοξους Τσέχους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το σύνολο του Μπρους Αρίνα, δεν είναι ικανό να μπλοκάρει την ομάδα του Κάρελ Μπρούκνερ, που στην προσπάθειά της να περάσει όσο πιο ανώδυνα γίνεται το σημερινό παιχνίδι, ενδέχεται να στερηθεί των υπηρεσιών του Μίλαν Μπάρος.

    Αμφίβολος ο Μπάρος

    Με το μυαλό στο επόμενο ματς κόντρα στους Ιταλούς, που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πρόκριση στην επόμενη φάση, ξεκινάνε απόψε στην έδρα της "Σάλκε" τη συμμετοχή οι Τσέχοι στο Μουντιάλ της Γερμανίας. Η ομάδα του Κάρελ Μπρούκνερ, ικανή για μεγάλα πράγματα, όπως είχε δείξει και στο Euro 2004, αποκλείοντας τις Γερμανία και Ολλανδία, για πολλούς μπορεί να φτάσει μακριά. Και γιατί όχι αφού διαθέτει έναν από τους καλύτερους τερματοφύλακες, τον Πέτερ Τσεχ, μία εντυπωσιακή μεσαία γραμμή με τους Πομπόρσκι και Γκάλασεκ και μία επίθεση φωτιά με τους Κόλερ και Μπάρος, να σου κάνουν τη ζημιά εκεί που δεν το περιμένεις. ’λλωστε η επιστροφή και μόνο του Νέντβεντ στο αντιπροσωπευτικό τςη χώρας του για το Μουντιάλ της Γερμανίας, ενώ είχε αποφασίσει να αποσυρθεί, αντικατοπτρίζει πλήρως το πάθος και τη δίψα που έχει η ομάδα για να φτάσει ψηλά.

    Τα προβλήματα πάντως δεν λείπουν από την πρεμιέρα για τους Τσέχους, αφού αμφίβολη με τους Αμερικανούς θεωρείται η συμμετοχή του Μπάρος. Ο επιθετικός της ’στον Βίλα, προσπάθησε να πάρει μέρος στην προπόνηση της Παρασκευής, αλλά αποχώρησε αφού ένιωσε ενοχλήσεις στο τραυματισμένο του πόδι και εκτός εξαιρετικού απρόοπτου τη θέση του στην επίθεση, δίπλα στον Κόλερ θα πάρει ένας εκ των Μάρεκ Χάιντζ και Γίρι Στάινερ. Παράλληλα ο κ. Μπρούκνερ προσανατολίζεται να παρατάξει στον αγώνα σχήμα με μόνο επιθετικό, τον Κόλερ και να περάσει στο κέντρο ο Λίμπορ Σιόνκο.

    Ελπίζουν σε κάτι καλό οι "γιάνκηδες"

    Για τους Αμερικανούς το ποδόσφαιρο σε σχέση με άλλα ομαδικά αθλήματα δεν θα έλεγε κανείς ότι είναι και το πιο αντιπροσωπευτικό τους. Κι όμως οι ΗΠΑ στον πρώτο τους αποψινό αγώνα του 5ου ομίλου με την Τσεχία, όπως και σε ολόκληρη τη φετινή διοργάνωση, στοχεύουν σε μία αξιοπρεπή παρουσία, που θα τους χαρίσει περισσότερες εμπειρίες για το μέλλον αλλά και θα κάνει περισσότερους φιλάθλους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού να αγαπήσουν τον "βασιλιά των σπορ".

    Και δικαίως μάλιστα καθώς η ομάδα του Μπρους Αρίνα διαθέτει εξαιρετική φυσική κατάσταση και ταχύτητα, μαζί με δύο επικίνδυνους κυνηγούς τον Τσίνγκ και τον Μπίσλεϊ. Παράλληλα στα πρόσωπα των 33χρονων Ρεϊνα, Πόουπ, του34χρονου ΜακΜπραϊντ και του 37χρονου Κέλερ μπορεί κανείς να βρει συμπυκνωμένη όλη την εμπειρία αυτής της ομάδας, από την οποία όμως δεν λείπουν και κάποια νέα ταλέντα.

    Η ταυτότητα της αναμέτρησης

    Πόλη : Γκελζενκίρχεν

    Γήπεδο : "Αουφσάλκε Αρίνα"

    ΩΡΑ : 19:00 (ΝΕΤ)

    Διαιτητής: Κάρλος Αμαρίγια (Παραγουάη)

    Βοηθοί : Αντίνο, Μπερνάλ (Παραγουάη)

    Οι πιθανές συνθέσεις

    ΗΠΑ (Μπρους Αρίνα): Κέλερ, Τσερούντολο, Πόουπ, Ονιέγου, Λιούις, Ρέινα

    Μαστροένι, Μπίσλεϊ, Ντόνοβαν, Κόνβεϊ, ΜακΜπράιντ

    ΤΣΕΧΙΑ (Κάρελ Μπρούκνερ): Τσεχ, Γκριγκέρα, Ρόζεναλ, Ουϊφαλούσι, Γιανκουλόφσκι,

    Γκαλάσεκ, Πόλακ, Νέντβεντ, Ροζίτσκι, Πομπόρσκι, Κόλερ


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 12 June 2006 - 8:50:32 UTC