Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-06-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Έφυγε" η Γιολάντα Τερέντσιο
  • [02] Ματωμένος γάμος
  • [03] Εγκληματική επιδρομή
  • [04] Υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων
  • [05] Επιδότηση επιτοκίου
  • [06] "Νοσταλγία" για την "Ανδρομέδα "
  • [07] Καλοκαιράκι στο Αττικό Θέατρο

    [01] Κοινωνία

    Η "φωνή του BBC" στα χρόνια της χούντας

    "Έφυγε" η Γιολάντα Τερέντσιο

    13/6/2006 9:40:00 μμ

    Μια από τις πιο εξέχουσες μορφές της ελληνικής δημοσιογραφίας, η Γιολάντα Τερέντσιο, άφησε την Τρίτη την τελευταία της πνοή έπειτα από μακρά ασθένεια. Η Τερέντσιο γνωστή και ως η "η φωνή του BBC στα χρόνια της δικτατορίας", διακρίθηκε για το ήθος της και τη συνέπειά της, αλλά και για την έντιμη, συνεπή και αγωνιστική άσκηση του λειτουργήματος της δημοσιογραφίας. Τα συλλυπητήρια της στους οικείους της εξέφρασε με ανακοίνωσή της η ΠΟΕΣΥ και η ΕΣΗΕΑ. Η κηδεία της θα γίνει την Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2006 από το Πρώτο Νεκροταφείο.

    Η Γιολάντα Τερέντσιο γεννήθηκε στην Αθήνα το 1922. Αφού ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές της σπουδές στην Γερμανική Σχολή Αθηνών εισήχθη στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δεν μπόρεσε, όμως, να ολοκληρώσει τις σπουδές της, γιατί κατά τη διάρκεια της χιτλερικής Κατοχής συνελήφθη από τους Γερμανούς και κρατήθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Αυστρία έως το τέλος του πολέμου. Μετά τον πόλεμο αποφοίτησε από την Ανωτέρα Σχολή Δημοσιογραφίας του Παρισιού.

    Τη δημοσιογραφική της σταδιοδρομία ξεκίνησε ως ανταποκρίτρια του "Ταχυδρόμου" της Αλεξάνδρειας το 1948. Από το 1954 έως το 1967 εργάστηκε στο "Βήμα", στα "Νέα" και στον "Ταχυδρόμο". Τον Νοέμβριο του 1967 έφυγε για το Λονδίνο όπου εργάστηκε ως δημοσιογράφος στο BBC σε όλη τη διάρκεια της δικτατορίας. Οι δημοσιογραφικές εκπομπές και ανταποκρίσεις της Γιολάντας Τερέντσιο κατά τη διάρκεια της επταετίας βοήθησαν αποφασιστικά στην ενημέρωση του ελληνικού λαού, της διεθνούς κοινής γνώμης, αλλά και στην τόνωση του δημοκρατικού φρονήματος των Ελλήνων.

    Από τη Μεταπολίτευση και μετά η Γιολάντα Τερέντσιο εργάστηκε στην "Καθημερινή" στην αρχή ως ανταποκρίτρια από το Λονδίνο και μετά ως μέλος της συντακτικής ομάδας της εφημερίδας αρθρογραφώντας και κάνοντας έρευνες.

    Η προσφορά της Γιολάντας Τερέντσιο, κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας, αναγνωρίστηκε από όλο τον ελληνικό λαό και για την προσφορά της τιμήθηκε επανειλημμένα. Στην εκδήλωση διαμαρτυρίας για τη διακοπή λειτουργίας της ελληνικής εκπομπής του BBC, που οργάνωσαν στις 22 Νοεμβρίου 2005, η ΠΟΕΣΥ, οι Ενώσεις Συντακτών και τα Τμήματα Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Παντείου και του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η προβολή του ντοκιμαντέρ της Πέπης Ρηγοπούλου: "Γιολάντα Τερέντσιο, η φωνή του BBC στα χρόνια της δικτατορίας", ζωντανεύοντας ιστορικές μνήμες αλλά και πρότυπα συνεπούς δημοσιογραφικής διαδρομής.

    [02] Κόσμος

    Σαράντα οκτώ καλεσμένοι σκοτώθηκαν σε τροχαίο

    Ματωμένος γάμος

    13/6/2006 8:14:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters-BBC

    Με αίμα βάφτηκε μια γαμήλια γιορτή στο κρατίδιο των Ιμαλαΐων, Ουταρανσάλ, στη βόρεια ινδική επικράτεια. Αιτία η ανατροπή και πτώση μέσα σε βαθιά χαράδρα, ενός φορτηγού που μετέφερε τους καλεσμένους στο χώρο της γιορτής. Σαράντα πέντε πολίτες ανασύρθηκαν νεκροί από τις απότομες πλαγιές, τρεις υπέκυψαν κατά τη μεταφορά τους στο κοντινότερο νοσοκομείο, ενώ άλλοι 18 νοσηλεύονται αρκετοί από αυτούς σε σοβαρή κατάσταση. Οι τοπικές αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο τραγικός απολογισμός θα αυξηθεί κι άλλο, καθώς τα σωστικά συνεργεία αναγκάστηκαν να τερματίσουν τις έρευνες τους για σήμερα, λόγω της νύχτας. Επίσης, αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του φορτηγού.

    Τέτοιους είδους περιστατικά δεν είναι ασυνήθιστα στην Ινδία και συνήθως αποδίδονται στην απρόσεκτη οδήγηση, τους κακοσυντηρημένους δρόμους και στην ακαταλληλότητα αρκετών μεταφορικών μέσων.

    Πρόκειται για το δεύτερο πολύνεκρο δυστύχημα που συμβαίνει στην περιοχή εδώ και τρεις μήνες. Τον περαμένο Απρίλιο ένα λεωφορείο είχε κάνει βουτιά θανάτου σε φαράγγι, παρασύροντας 14 ανθρώπους στο θάνατο. Την ίδια ημέρα σε άλλο ινδικό κρατίδιο, στο Ασαμ 50 καλεσμένοι σε γάμο πνίγηκαν μέσα σε κανάλι, όταν παρουσιάστηκε βλάβη στα φρένα.

    [03] Μ. Ανατολή

    Ρουκέτες εναντίον αμάχων στη Γάζα

    Εγκληματική επιδρομή

    13/6/2006 11:28:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Εννέα Παλαιστίνιοι πολίτες, ανάμεσά τους και δύο παιδιά, σκοτώθηκαν και 42 τραυματίσθηκαν σήμερα το μεσημέρι κατά τη διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, με στόχο ένα αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν δύο νεαρά μέλη της Ισλαμική Τζιχάντ. Στέλεχος της οργάνωσης επιβεβαίωσε αργότερα τους θανάτους των δύο ανδρών και τον τραυματισμό ενός τρίτου, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι το όχημα επλήγη αρχικά από δύο ρουκέτες. Όπως δήλωσε, και μία τρίτη ρουκέτα έπληξε το όχημα λίγα λεπτά αργότερα και αφού περίεργοι είχαν συγκεντρωθεί γύρω του, με αποτέλεσμα το θάνατο αμάχων. Συνολικά 11 άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή σήμερα στη Τζαμπαλίγια.

    Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε ότι ισραηλινό αεροσκάφος πραγματοποίησε επιδρομή εναντίον οχήματος που μετέφερε ενόπλους, οι οποίοι επρόκειτο να εκτοξεύσουν ρουκέτες εναντίον του ισραηλινού εδάφους.

    Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε την επιδρομή χαρακτηρίζοντάς την "ισραηλινό έγκλημα εναντίον αμάχων σε κατοικημένη περιοχή" και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επέμβει αμέσως για να τεθεί τέρμα στην κλιμάκωση που επιχειρεί το Ισραήλ.

    Ο ισραηλινός υπουργός Αμύνης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο των Παλαιστινίων πολιτών κατά τη σημερινή επιδρομή. Εντούτοις, λίγη ώρα αργότερα ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε και δεύτερη επιδρομή εναντίον οχήματος στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας προκαλώντας τον ελαφρύ τραυματισμό τεσσάρων ατόμων, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Ο ισραηλινός στρατός δεν επιβεβαίωσε το γεγονός.

    [04] Οικονομία

    Υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων

    13/6/2006 8:41:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/6/2006 8:46:14 μμ)

    Πηγή: ΝΕτ 105.8

    Από σήμερα Τρίτη θα μπορούν να καταθέτουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών- προμηθευτών οικονομικού έτους 2006. Η υποβολή γίνεται ηλεκτρονικά από τους φορολογουμένους, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ και οι προθεσμίες λήγουν στο διάστημα 30 Σεπτεμβρίου έως 21 Οκτωβρίου.

    [05] Οικονομία

    Για μικρές επιχειρήσεις

    Επιδότηση επιτοκίου

    13/6/2006 8:18:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/6/2006 9:20:25 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8

    Πρόσβαση σε φθηνό τραπεζικό χρήμα αποκτούν τουλάχιστον 2.500 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, προκειμένου να εκσυγχρονιστούν και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα, θα επιδοτείται κατά 4% το επιτόκιο των δανείων τους από το Ταμείο Εγγυοδοσίας μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται μετά από 10 μέρες να αρχίσουν να προσέρχονται στις τράπεζες, για να καταθέσουν αίτηση. Δικαιούχοι της ενίσχυσης θα είναι οικονομικά υγιείς επιχειρήσεις, εκτός από αυτές που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της γεωργίας, της αλιείας και των μεταφορών. Το κατώτατο ποσό του δανείου που θα επιδοτείται, είναι 10.000 ευρώ και το ανώτατο 400.000 ευρώ.

    [06] Πολιτισμός

    Θ. Παπακωνσταντίνου σε Λυκαβηττό και Θέατρο Δάσους

    "Νοσταλγία" για την "Ανδρομέδα "

    13/6/2006 10:58:00 μμ

    Μ' ένα καινούργιο δίσκο στις αποσκευές του, με τίτλο" Η βροχή από κάτω", ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, έχοντας ήδη συμπληρώσει δώδεκα χρόνια στην δισκογραφία, συνεχίζει όπως αρμόζει: απρόσμενα και με αμετροέπεια.

    Μαζί με μία φοβερή ομάδα συνεργατών καλλιτεχνών μουσικών, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου παρουσιάζει ένα πρόγραμμα τρίωρης διάρκειας, στις 23 Ιουνίου στην Αθήνα, στο Θέατρο Λυκαβηττού και στις 29 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο Δάσους, όπου ακούγονται τραγούδια από όλη την δισκογραφία του: "Αγία Νοσταλγία" (1993), "Στην Ανδρομέδα και στη γη" (1995), "Της αγάπης γερακάρης" (1996), "Λάφυρα" (1998), "Βραχνός Προφήτης" (2000), "Αγρύπνια" (2002), "Τα ζωντανά" (2004) και "Η βροχή από κάτω" (2006). Μαζί του όπως πάντα η Μάρθα Φριντζήλα

    Το ηχητικό αποτέλεσμα που βγαίνει από την σύμπραξη τόσων δημιουργικών μουσικών, που μάλιστα προέρχονται από διαφορετικά θα λέγαμε μουσικά ύφη, οδηγεί σε κάτι νέο, που δεν μπορεί να καλυφθεί από την υπάρχουσα μουσική ορολογία.

    Η μπάντα απαρτίζεται από τους: Γιώργο Μπαντούκ Αποστολάκη (κιθάρες, φυσαρμόνικα, φωνή), Αλέξη Αποστολάκη (τύμπανα), Δημήτρη Μπασλάμ (ακουστικό μπάσο), Δημήτρης Μυστακίδη (κιθάρα φωνή), Φώτη Σιώτα (βιολί - βιόλα - πλήκτρα φωνή). Μαζί τους φέτος ο Florian Micuta (Mode Plagal) και ο Μιχάλης Χανιώτης στο μπουζούκι. Αποτέλεσμα, μια μπάντα που συνδέει το ροκ με την παράδοση, τους free jazz αυτοσχεδιασμούς με την λαϊκή μπαλάντα, την Δύση με την Ανατολή.

    [07] Πολιτισμός

    Καλοκαιράκι στο Αττικό Θέατρο

    13/6/2006 10:24:00 μμ

    Ξεκινάνε την Πέμπτη 15 Ιουνίου οι εκδηλώσεις στο Θέατρο του Αττικού Άλσους με ένα μεγάλο αφιέρωμα στο Βασίλη Τσιτσάνη από τον Παντελή Αμπαζή και τη Νίκη Τσαϊρέλη.

    Το πρόγραμμα μέχρι και την Κυριακή 18 Ιουνίου έχει ως εξής:

    Παρασκευή 16: Αφιέρωμα στη Βίκυ Μοσχολιού με τον Θανάση Πολυκανδριώτη και την ορχήστρα του Σάββατο 17: Μουσική βραδιά με τον Σπύρο Πολυκανδριώτη Κυριακή 18: Μουσική βραδιά "άρωμα γυναίκας" με την Ελεάνα Ζενίκογλου

    Τις εκδηλώσεις οργανώνει ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αθηνών Πειραιώς, η οποία παραχωρεί το Αττικό Θέατρο για τους καλοκαιρινούς μήνες δωρεάν.

    Ώρα έναρξης των εκδηλώσεων 9μ.μ. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

    O ΟΑΣΑ για την εξυπηρέτηση των δημοτών θα δρομολογήσει μια γραμμή ειδικά για το Θέατρο του Αττικού Άλσους, το οποίο θα ξεκινάει στις 8.30μ.μ. από την Πλ. Κάνιγγος και στις 11.30μ.μ. από το Αττικό Θέατρο.

    Η είσοδος στο θέατρο του Αττικού ΄Αλσους είναι από την οδό Καρπενησιώτη. Η πρόσβαση στο Θέατρο γίνεται από τον κόμβο Κηφισίας Κατεχάκη μέσω της οδού Μουσών (μπροστά από το ΛΗΤΩ) ή από την οδό Πατησίων μέσω της Λεωφόρου Γαλατσίου, Πρωτοπαπαδάκη.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 13 June 2006 - 20:50:26 UTC