Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-06-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ζητούν εξεταστική για τις απαγωγές
  • [02] Προτάσεις ΚΚΕ για ανεργία
  • [03] Συνάντηση Μπεχράκη-Σκανδαλίδη
  • [04] Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις
  • [05] Ισχυρό θεμέλιο το εθελοντικό αιμοδοτικό κίνημα
  • [06] Θα εξετάσουν τεχνικούς
  • [07] Ανακαλούνται επικίνδυνα προϊόντα
  • [08] Κρούσματα μηνιγγίτιδας στην Αμαλιάδα
  • [09] Ελεύθερος ο Μπασίρ
  • [10] Επιφυλάξεις για την Εμπορική
  • [11] Στη Βουλή το χρονοδιάγραμμα
  • [12] Πρόστιμο στη Coca Cola-3E
  • [13] Ριάλιτι για παίκτες σκέτες… γάτες

    [01] Πολιτική

    Κοινή πρόταση ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ-Προταση και του ΚΚΕ

    Ζητούν εξεταστική για τις απαγωγές

    14/6/2006 3:19:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/6/2006 6:20:08 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Κοινή πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, που θα διερευνήσει την υπόθεση της ανάκρισης Πακιστανών, κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμός, ενώ τη δική τους ανάλογη πρόταση κατέθεσαν οι βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος. Η πρόταση θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, προκειμένου να αποφασιστεί η σύσταση ή όχι της εξεταστικής.

    Όπως αναφέρουν σε επιστολή τους προς την πρόεδρο της Βουλής, οι 66 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και οι πέντε του Συνασπισμού, η εξεταστική επιτροπή πρέπει να διερευνήσει το θέμα της καταπάτησης θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την αδικαιολόγητη καθυστέρηση έναρξης της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης, την ανάμιξη Ελληνικών υπηρεσιών στο όλο θέμα, τις καταγγελθείσες απειλές και απόπειρες χρηματισμού των απαχθέντων προκειμένου να αλλάξουν τις καταθέσεις τους και τα συμπεράσματα επί της υπόθεσης του Κοινοβουλίου της Μεγάλης Βρετανίας, το οποίο ασχολήθηκε σχετικά.

    Η πρόταση υπογράφεται από τον απαιτούμενο αριθμό των 60 βουλευτών (πλέον του ενός πέμπτου του συνόλου των βουλευτών), ωστόσο η απόφαση της ολομέλειας για τη σύσταση της, λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών (120/300).

    Αντίστοιχη πρόταση κατέθεσαν το σύνολο των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ τονίζοντας ότι "το θέμα των απαγωγών των Πακιστανών αποτελεί σοβαρότατο πολιτικό ζήτημα, που αφορά στα στοιχειώδη ατομικά δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες".

    [02] Πολιτική

    Προτάσεις ΚΚΕ για ανεργία

    14/6/2006 2:28:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Δέσμη προτάσεων για την αντιμετώπιση της ανεργίας παρουσίασε σήμερα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα την κατάθεση σχετικής πρότασης νόμου στη Βουλή. Μεταξύ των μέτρων προβλέπεται, η παροχή επιδόματος σε όλους τους ανέργους, χωρίς τις προϋποθέσεις και τους περιορισμούς της ισχύουσας νομοθεσίας, ο καθαρισμός του επιδόματος σε ποσοστό 80% επί του βασικού μισθού, η αναγνώριση του χρονικού διαστήματος της ανεργίας ως συντάξιμου, και η πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για τον άνεργο και μέλη της οικογενείας του. Επίσης, προτείνεται όσοι άνεργοι έχουν συμπληρώσει τα 50 τους χρόνια και έχουν 4.050 ημέρες ασφάλισης και παραμένουν εκτός εργασίας επί δύο χρόνια να δικαιούνται πλήρη σύνταξη. Η Γραμματέας του ΚΚΕ δήλωσε ότι η δέσμη προτάσεων που προτείνει το κόμμα της, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανακούφιση των ανέργων στη χώρα μας, διευκρινίζοντας, ότι το κόστος από την εφαρμογή των μέτρων που προτείνονται θα βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και μπορούν να καλυφθούν με αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων.

    [03] Πολιτική

    Για τα προβλήματα του Δήμου Αθηναίων

    Συνάντηση Μπεχράκη-Σκανδαλίδη

    14/6/2006 4:09:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πρωτεύουσα, όπως το κυκλοφοριακό και τα σκουπίδια, αλλά και θέματα που έχουν να κάνουν με το πρόγραμμα ανακύκλωσης, το πράσινο και την ανάπλαση που θα γίνει στον Ελαιώνα και τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχε ο δήμαρχος Αθηναίων Θεόδωρος Μπεχράκης με τον υποψήφιο για τη δημαρχία Κώστα Σκανδαλίδη. Ο πρώην υπουργός , στη συνέχεια συναντήθηκε και με τον πρώην δήμαρχο Αθήνας, κατά την περίοδο 1978-1986, Δημήτρη Μπέη.

    Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Μπεχράκης είπε ότι έγινε μία εποικοδομητική συζήτηση για όλα τα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα οποία γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Σκανδαλίδης, γιατί έχει ασχοληθεί με αυτά για χρόνια.

    "Η συνεννόηση μαζί του για τα μεγάλα θέματα της Αθήνας είναι εξαιρετικά εύκολη, αλλά και εξαιρετικά χρήσιμη. Μείναμε σύμφωνοι ότι θα έχουμε συνεχείς συναντήσεις και του ευχήθηκα καλό αγώνα και καλή αντοχή", τόνισε.

    Από την πλευρά του, ο κ. Σκανδαλίδης εξέφρασε τη συγκίνησή του που μετά από τόσα χρόνια επισκέφθηκε ένα τόσο πολύ οικείο χώρο, αυτή τη φορά ως υποψήφιος δήμαρχος.

    Με την ευκαιρία αυτή, ο κ. Σκανδαλίδης χαρακτήρισε απαράδεκτο μία ιστορική ομάδα της πόλης, ο Παναθηναϊκός να μην έχει γήπεδο, δηλώνοντας ότι αν η πρόταση που θα καταθέσει στη Βουλή, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς κινείται στη σωστή κατεύθυνση θα την ψηφίσει προκειμένου ο Παναθηναϊκός να αποκτήσει γρήγορα γήπεδο.

    Αμέσως μετά ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ τον πρώην δήμαρχο Αθηναίων, Δημήτρη Μπέη στο σπίτι του, για να συζητήσει μαζί του τα προβλήματα της Αθήνας, αλλά και να τον συμβουλευθεί για μία σειρά από θέματα που αφορούν την Αθήνα.

    Ο κ. Σκανδαλίδης χαρακτήρισε τον κ. Μπέη ως τον τελευταίο "πραγματικό δήμαρχο της Αθήνας", που είχε "σηκώσει τα μανίκια για δουλειά και έχει αφήσει σημαντικό έργο στην πόλη".

    [04] Κοινωνία

    Ψάχνουν διέξοδο για την εξεταστική

    Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

    14/6/2006 3:25:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Ανυποχώρητοι δηλώνουν φοιτητές και πανεπιστημιακοί καθηγητές, παρά την κυβερνητική ανακοίνωση για αναβολή της κατάθεσης του νομοσχεδίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση, με το προγραμματισμένο για αύριο συλλαλητήριο να πραγματοποιείται κανονικά. Πάντως, ορισμένοι φοιτητικοί σύλλογοι προτείνουν να διεξαχθεί η εξεταστική τουλάχιστον για τους φοιτητές επί πτυχίω. Την Τρίτη, η υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι το προσχέδιο νόμου για τα πανεπιστήμια θα τεθεί σε δημόσιο διάλογο την ερχόμενη εβδομάδα και αναμένεται να κατατεθεί το φθινόπωρο οπότε και θα συζητηθεί από την Ολομέλεια της Βουλής. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να ιδιωτικοποιήσει, βαθύτερα, τομείς της Παιδείας, τόνισε η Γ.Γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, ζητά να μην επαναληφθούν τα έκτροπα της περασμένης εβδομάδας.

    Κριτική από την Αριστερά

    Ο κίνδυνος να χαθεί η εξεταστική του Ιουνίου είναι πλέον ορατός, καθώς φοιτητές που έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις σχολών δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις. Εξάλλου, σε παράταση της απεργίας για μια εβδομάδα προσανατολίζονται και οι πανεπιστημιακοί καθηγητές.

    Η αδιάλλακτη αυτή στάση 24 ώρες μετά την πρόταση της υπουργού Παιδείας για δημόσιο διάλογο μόλις δημοσιοποιηθεί το προσχέδιο νόμου, προκαλεί αντιδράσεις στους φοιτητικούς κόλπους. Φοιτητικοί σύλλογοι προτείνουν να διεξαχθεί η εξεταστική τουλάχιστον για τους πτυχιακούς φοιτητές.

    Από την πλευρά τους, τα κόμματα της Αριστεράς άσκησαν κριτική στους χειρισμούς της Κυβέρνησης.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις χθεσινές ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας για το νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ, η κα Παπαρήγα δήλωσε ότι η κυβέρνηση υπαναχώρησε κάτω από την πίεση του φοιτητικού κινήματος. Ωστόσο, πρόσθεσε, η εξέλιξη αυτή δεν μας πείθει ότι η Κυβέρνηση παραιτείται από την επιδίωξή της για ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Παιδείας. Στόχος είναι, σύμφωνα με τη Γ.Γ. του ΚΚΕ, να κερδίσει χρόνο, να τραβήξει την προσοχή του κόσμου με τον διάλογο και να επανέλθει.

    Το θέμα είναι, είπε η κ. Παπαρήγα, να μην κατατεθεί ποτέ αυτό το νομοσχέδιο και κατά συνέπεια ο αγώνας συνεχίζεται. Μια γενική πολιτική απεργία ίσως εμπόδιζε την κυβέρνηση να επαναφέρει το νόμο πλαίσιο, κατέληξε η κα Παπαρήγα.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, χαιρέτισε το φοιτητικό κίνημα και τόνισε: "Καλούμε την κυβέρνηση να μην επαναλάβει τα έκτροπα της προηγούμενης εβδομάδας στην αυριανή κινητοποίηση και να εξασφαλίσει το δικαίωμα των φοιτητών, των μαθητών να εκδηλώσουν ειρηνικά τις απόψεις τους".

    "Απαραίτητες αλλαγές"

    Όπως τόνισε στη ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός Παιδείας, Σπύρος Ταλιαδούρος, στόχος είναι να προχωρήσουν οι απαιτούμενες αλλαγές, ώστε τα ελληνικά πανεπιστήμια να μπορούν να συναγωνιστούν τα ευρωπαϊκά.

    Η Μαρία Δαμανάκη, μιλώντας στον ίδιο σταθμό, κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι δεν φέρνει για ρύθμιση θέματα ουσίας και πρόσθεσε ότι στόχος πρέπει να είναι αυτοτελή πανεπιστήμια, με αυξημένη χρηματοδότηση και αξιολόγηση.

    Από την πλευρά του ΣΥΝ, ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης, μιλώντας στην ΝΕΤ 105,8, υπογράμμισε τη νίκη του φοιτητικού κινήματος, τονίζοντας, ωστόσο, ότι το αίτημα δεν μπορεί να είναι "να μην αλλάξει τίποτα".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διάλογος για την Παιδεία

    [05] Κοινωνία

    Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας

    Ισχυρό θεμέλιο το εθελοντικό αιμοδοτικό κίνημα

    14/6/2006 7:04:00 μμ

    Πηγή: AΠE, NET

    Εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, με επίκεντρο το Ζάππειο, πραγματοποιεί το υπουργείο Υγείας και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αιμοδοτών με την ευκαιρία τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα Εθελοντή Αιμοδότη. Το πρωί στο Ζάππειο ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος και οι υφυπουργοί, Αθανάσιος Γιαννόπουλος και Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, έδωσαν αίμα με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν όλους τους πολίτες και να τονίσουν, ότι η σημερινή μέρα είναι μέρα ελπίδας και πανανθρώπινης αλληλεγγύης όπως χαρακτηρίστηκε φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας. Σε μήνυμά του, ο κ. Αβραμόπουλος, αναφέρει ότι για την Ελλάδα η σημερινή ημέρα έχει ξεχωριστή σημασία, καθώς το Εθνικό Σύστημα Υγείας προσφέρει πλέον την δυνατότητα ασφαλούς και ποιοτικού ελέγχου του αίματος, μέσω της μοριακής μεθόδου. Ο υπουργός τόνισε, πως το εθελοντικό αιμοδοτικό κίνημα είναι ένα ισχυρό θεμέλιο της κοινωνίας και του Εθνικού Συστήματος Υγείας και στηρίζεται στην προσφορά χιλιάδων εθελοντών αιμοδοτών που με την ανιδιοτελή συμβολή τους αποδεικνύουν έμπρακτα δομές όπως η κοινωνική συνοχή, η ευαισθησία και η αλληλεγγύη. Ακόμα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του σε όλους τους εθελοντές αιμοδότες και κάλεσε τους εργαζόμενους στην αιμοδοσία να συνεχίσουν με αυταπάρνηση να προσφέρουν στον συνάνθρωπο.

    Σχετικά Links:

    Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

    [06] Κοινωνία

    Η Επιτροπή της Βουλής για τις υποκλοπές

    Θα εξετάσουν τεχνικούς

    14/6/2006 4:34:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8-ΑΠΕ

    Δυο τεχνικοί της Vodafone και ένας τεχνικός της Ericsson, θα βρεθούν ενώπιων της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη στα πλαίσια διερεύνησης της υπόθεσης των υποκλοπών. Η Επιτροπή έχει ήδη ζητήσει από την ΑΔΑΕ, τα πρακτικά των καταθέσεων των συγκεκριμένων στελεχών, προκειμένου να έχει πιο σαφή εικόνα επί των όσων θα υποστηρίξουν. Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής, βουλευτές όλων των κομμάτων διαμαρτυρήθηκαν έντονα για δημοσίευμα, με το οποίο φέρεται η ΑΔΑΕ να ταυτοποίησε δύο από τους δράστες των τηλεφωνικών υποκλοπών. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Βασίλης Μαγγίνας, χαρακτήρισε ανεύθυνη και αντιδεοντολογική τη δημοσιοποίηση στοιχείων της έρευνας, χωρίς προηγουμένως να έχει ενημερωθεί η αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ωστόσο πηγές της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών χαρακτήρισαν τα δημοσιεύματα αυτά ψευδή και ανυπόστατα .

    Στα τέλη Ιουνίου το πόρισμα της ΑΔΑΕ

    Το πρωί εξάλλου συνήλθε η ολομέλεια της ΑΔΑΕ, προκειμένου να εξετάσει την πορεία των ερευνών.

    Όπως έγινε γνωστό το πορισμέ για την υπόθεση των υποκλοπών δε θα είναι έτοιμο πριν το τέλος Ιουνίου, ενώ τα πρόστιμα για τους εμπλεκομένους θα ανακοινωθούν αργότερα, περίπου στα τέλη Ιουλίου.

    Τις επόμενες ήμερες εμπειρογνώμονες της Αρχής θα πραγματοποιήσουν μια ακόμη αυτοψία στις κεντρικές εγκαταστάσεις της Vodafone στο Χαλάνδρι.

    [07] Κοινωνία

    Μετά από ελέγχους της Γ.Γ. Καταναλωτή

    Ανακαλούνται επικίνδυνα προϊόντα

    14/6/2006 1:10:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Την ανάκληση ακατάλληλων προς χρήση αντικολλητικών τηγανιών ανακοίνωσε, την Τετάρτη, η Γ.Γ. Καταναλωτή. Κατόπιν δειγματοληπτικού ελέγχου, διαπιστώθηκε ότι τα σκεύη του σετ τριών τεμαχίων με γραμμοκώδικα 4892561269127 και REF: ΑM-011, που πωλείται από την εταιρεία CARREFOUR ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, υφίσταται αλλοιώσεις όταν έρχεται σε επαφή με όξινα τρόφιμα και, επομένως, επιφέρει αλλοιώσεις στην ποιότητα των τροφίμων με αποτέλεσμα να μεταφέρει στο τρόφιμο χημικές ουσίες σε επίπεδο μεγαλύτερο του ανώτατου επιτρεπόμενου ορίου. Στην ελληνική αγορά έχουν διατεθεί περίπου 2900 τεμάχια, ενώ όσοι το έχουν προμηθευτεί θα πρέπει να διακόψουν τη χρήση του και να το επιστρέψουν στο κατάστημα από το οποίο το έχουν αγοράσει, προκειμένου να τους επιστραφούν τα χρήματά τους. Παράλληλα, απαγορεύθηκε η κυκλοφορία του φούρνου μικροκυμάτων με αντίσταση θέρμανσης (grill) μάρκας UNITED, τύπος MWO 5107, προέλευσης Κίνας, επειδή πάνω στο προϊόν δεν αναγράφονταν οι υποχρεωτικές σημάνσεις ασφαλείας. Συστήνεται στους καταναλωτές, που έχουν στη κατοχή τους το συγκεκριμένο προϊόν, να μην το χρησιμοποιούν.

    [08] Κοινωνία

    Σε βρεφονηπιακό σταθμό

    Κρούσματα μηνιγγίτιδας στην Αμαλιάδα

    14/6/2006 12:08:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/6/2006 2:27:40 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Εκτός κινδύνου νοσηλεύονται στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο της Πάτρας τρία παιδάκια, δύο κορίτσια και ένα αγόριπου μεταφέρθηκαν από βρεφονηπιακό σταθμό του Δήμου Αμαλιάδας, με συμπτώματα μηνιγγίτιδας. Όπως διαπίστωσαν οι θεράποντες ιατροί, πρόκειται για ιογενή μηνιγγίτιδα και δεν απειλεί τη ζωή τους, ενώ τα παιδιά αναμένεται να πάρουν εξιτήριο τις επόμενες 72 ώρες. Σήμερα, Τετάρτη, ο βρεφονηπιακός σταθμός παρέμεινε κλειστός για προληπτικούς λόγους, ενώ οι ειδικοί έκριναν ότι δε χρειάζεται η απολύμανση των χώρων του σταθμού.

    Το πρώτο παιδί διακομίστηκε στο νοσοκομείο το περασμένο Σάββατο και τις επόμενες ημέρες τα άλλα δύο.

    Σήμερα το πρωί και μετά την επίσημη επιβεβαίωση των κρουσμάτων της μηνιγγίτιδας κλιμάκιο της Νομαρχίας Ηλείας μετέβη στον βρεφονηπιακό σταθμό, όπου ενημέρωσε τους γονείς, την διευθύντρια και το προσωπικό του σταθμού.

    Όπως ειπώθηκε, επειδή πρόκειται για κρούσματα ιογενούς μηνιγγίτιδας δεν χρειάζεται απολύμανση του χώρου, ούτε η λήψη προληπτικής φαρμακευτικής αγωγής.

    Οι υγειονομικές αρχές, ωστόσο έκαναν σύσταση για σχολαστική καθαριότητα, ενώ επισημάνθηκε στους γονείς να πηγαίνουν αμέσως τα παιδιά στο γιατρό, αν δουν ύποπτα συμπτώματα.

    Πάντως ο βρεφονηπιακός σταθμός παρέμεινε σήμερα κλειστός, επειδή οι γονείς ανησύχησαν και δεν έστειλαν τα παιδιά τους.

    [09] Κόσμος

    Μετά από 26 μήνες στη φυλακή

    Ελεύθερος ο Μπασίρ

    14/6/2006 11:49:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ελεύθερος αφέθηκε από τις φυλακές της Τζακάρτα ο Ινδονήσιος κληρικός Αμπού Μπακάρ Μπασίρ που είχε κατηγορηθεί για τη βομβιστική επίθεση στο Μπαλί το 2002, όπου είχαν χάσει τη ζωή τους 202 άτομα. Ο Μπασίρ, που θεωρείται από τη Δύση ως ο πνευματικός ηγέτης της συνδεόμενης με την Αλ Κάιντα οργάνωσης Τζαμάα Ισλαμίγια ,παρέμεινε στη φυλακή 26 μήνες, αν και είχε αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμιξη. "Ας ενισχύσουμε την ισλαμική αδελφότητα. Ενισχύουμε την ενότητά μας για ένα σκοπό, την ισλαμική Σαρία (νόμο)", δήλωσε ο Μπασίρ απευθυνόμενος προς τους εκατοντάδες οπαδούς του που τον περίμεναν έξω από τη φυλακή φωνάζοντας "ο Θεός είναι μεγάλος". "Η Ινδονησία και άλλες χώρες που σήμερα είναι στο σκοτάδι, μπορούν να σωθούν με την εφαρμογή των ισλαμικών κανόνων", πρόσθεσε ο Μπασίρ.

    Ο 67χρονος Μπασίρ ,που είχε αποκαλέσει τον Οσάμα μπιν Λάντεν "πραγματικό μαχητή του Ισλάμ", είχε συλληφθεί αμέσως μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στο Μπαλί αλλά με την κατηγορία της παράνομης μετανάστευσης και εξέτισε ποινή φυλάκισης 18 μηνών. Όταν απελευθερώθηκε τον Απρίλιο του 2004, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 30 μηνών με την κατηγορία της συμμετοχής σε συνωμοσία που οδήγησε στις βομβιστικές επιθέσεις στο Μπαλί. Η ποινή του Μπασίρ μειώθηκε κατά τέσσερις μήνες λόγω της " καλής συμπεριφοράς" που επέδειξε στη φυλακή.

    Την απογοήτευσή του για την αποφυλάκιση του Μπασίρ εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζον Χάουαρντ. "Θέλω να καταλάβουν οι αρχές της Ινδονησίας πόσο απογοητευμένοι και στενοχωρημένοι είναι εκατομμύρια Αυστραλοί για την απελευθέρωσή του", τόνισε ο Χάουαρντ.

    Στις βομβιστικές επιθέσεις στο Μπαλί είχαν σκοτωθεί 88 Αυστραλοί τουρίστες.

    [10] Οικονομία

    Από το ΠΑΣΟΚ

    Επιφυλάξεις για την Εμπορική

    14/6/2006 5:59:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Επιφυλάξεις για την πρόταση της Credit Agricole για την εξαγορά της Εμπορική Τράπεζας εξέφρασε το ΠΑΣΟΚ, θέτοντας θέμα εισαγγελικής παρέμβασης. Η στάση του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Αλογοσκούφη, ο οποίος κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να μην υιοθετεί τις θέσεις των ανταγωνιστριών τραπεζών. Την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε κίνηση αποκρατικοποίησης της Εμπορικής εξέφρασαν οι εργαζόμενοι. Η διοίκηση της Τράπεζας, πάντως, δηλώνει ότι το διοικητικό συμβούλιο θα δημοσιοποιήσει την γνώμη του, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα της Τράπεζας, του συνόλου των μετόχων και των εργαζομένων.

    Η Κυβέρνηση εξετάζει την πρόταση

    Ανέβηκαν σήμερα οι τόνοι στη Βουλή, όταν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για το Ασφαλιστικό, η Βάσω Παπανδρέου, εξέφρασε επιφυλάξεις για την πρόταση που κατέθεσε η γαλλική τράπεζα Credit Agricole για την εξαγορά του συνολικού πακέτου μετοχών της Εμπορικής.

    Παράλληλα ζήτησε την επέμβαση Εισαγγελέα τόσο για το θέμα της εξαγοράς της τουρκικής Finans Bank από την Εθνική, όσο και για την πώληση της Εμπορικής, λέγοντας πως είτε πωλείται φτηνά η Εμπορική, είτε εξαγοράζεται ακριβά η τουρκική τράπεζα.

    Απαντώντας ο κ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη την πρόταση που της γαλλικής τράπεζας.

    Παράλληλα πρόσθεσε ότι, η Κυβέρνηση θα εξετάσει την πρόταση με προσοχή, όπως θα εξετάσει και τυχόν ανταγωνιστικές και συγκρίσιμες προτάσεις, έχοντας την σταθερή επιθυμία να προχωρήσει στην πώληση της Εμπορικής μέσα στο 2006.

    Η Αξιωματική Αντιπολίτευση λειτουργεί για μια ακόμη φορά ως σύμβουλος επενδύσεων, τόνισε λίγο αργότερα, προσθέτοντας πως όποτε το έκανε αυτό είχε καταστροφικά αποτελέσματα.

    Το πρωί εκπρόσωποι των εργαζομένων της Εμπορικής, συναντήθηκαν με εκπροσώπους της γαλλικής τράπεζας, οι οποίοι τους ενημέρωσαν για τα σχέδια του ομίλου.

    Δεσμεύτηκαν, δε, να απαντήσουν σε σειρά ερωτημάτων που τους έθεσαν οι συνδικαλιστές, οι οποίοι το επόμενο διάστημα θα συναντηθούν με τη διοίκηση της Εμπορικής, τον κ. Αλογοσκούφη και τον κ. Τσιτουρίδη.

    Ωστόσο οι εκπρόσωποι των εργαζομένων εξέφρασαν την αντιθεσή τους, στο ενδεχόμενο πώλησης της τράπεζας στους Γάλλους επενδυτές, τονίζοντας ότι για μια τέτοια σχετική απόφαση θα έπρεπε πρώτα να ερωτηθούν.

    Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων, στην Εμπορική Τράπεζα, ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η διαδικασία της αποκρατικοποίησης, είναι προς όφελος της τράπεζας, των ίδιων και της οικονομίας γενικότερα.

    Τέλος, υποστήριξε ότι μέσα από την ανταλλαγή απόψεων και διαλόγου, μπορούν να βρεθούν λύσεις και να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα και οι όποιες παρεξηγήσεις, που τυχόν υπάρχουν.

    [11] Οικονομία

    Του διαλόγου για το Ασφαλιστικό

    Στη Βουλή το χρονοδιάγραμμα

    14/6/2006 12:22:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/6/2006 7:26:03 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105.8

    Το χρονοδιάγραμμα του διαλόγου για το Ασφαλιστικό παρουσίασαν την Τετάρτη στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, οι υπουργοί Οικονομίας και Απασχόλησης, Γιώργος Αλογοσκούφης και Σάββας Τσιτουρίδης. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομίας ανακοίνωσε τη σύσταση Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η οποία θα προετοιμάσει τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, Νίκο Αναλυτή. Το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε τη διαφωνία του με τη σύσταση της επιτροπής και δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει, ενώ ΚΚΕ και Συνασπισμός έχουν ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα λάβουν μέρος στο διάλογο. Σημειώνεται ότι οι συναρμόδιοι υπουργοί επανέλαβαν ότι δεν τίθεται θέμα ορίων ηλικίας και μείωσης συντάξεων.

    Εθνικό Μητρώο Ασφαλισμένων και περιουσία ασφαλιστικών ταμείων

    Τα επόμενα βήματα της για την αποτύπωση των προβλημάτων του ασφαλιστικού ανακοίνωσε η κυβέρνηση .

    Ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι αυτός ο διάλογος δεν αφορά καμία άμεση πρωτοβουλία σε σχέση με το Ασφαλιστικό, αλλά πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν από την επόμενη Κυβέρνηση. Όπως σημείωσε ο ίδιος, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, θα βοηθήσει τη Βουλή, με το να αποτυπώσει αντικειμενικά τα στοιχεία του Ασφαλιστικού, και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση και τους κοινωνικούς εταίρους να ορίσουν εκπροσώπους.

    Επιπλέον, οι υπουργοί Οικονομίας και Απασχόλησης θα αποστείλουν επιστολές προς τους κοινωνικούς εταίρους να ορίσουν εκπρόσωπους τους.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Απασχόλησης ανακοίνωσε την εισαγωγή τροπολογίας μέσα στο καλοκαίρι, προκειμένου να συσταθεί Επιτροπή που θα επανακαθορίσει τη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, και τη σύσταση Επιτροπής που θα διαμορφώσει, εντός του καλοκαιριού, προτάσεις για τη διαχείριση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.

    Επίσης, ο Σάββας Τσιτουρίδης δεσμεύθηκε να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2007, η κατάρτιση του Εθνικού Μητρώου Ασφαλισμένων και της Κάρτας Κοινωνικής Ασφάλισης - "μετά από 14 χρόνια καθυστέρησης" - και η κωδικοποίηση (μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2007) των κανονισμών ασφάλισης όλων των ασφαλιστικών Ταμείων.

    Επικριτική η αντιπολίτευση

    Επικριτική στάση τήρησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης που θα απόσχουν από το διάλογο, ενώ το ΠΑΣΟΚ δεν θα συμμετάσχει στην επιτροπή χαρακτηρίζοντάς την τεχνική και χωρίς πολιτική κατεύθυνση

    Συγκεκριμένα, η αξιωματική αντιπολίτευση απορρίπτει την πρόταση της κυβέρνησης για συγκρότηση Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, επιμένοντας το έργο αυτό να το αναλάβει η Εθνική Αναλογιστική Αρχή.

    Ο υπεύθυνος του ΠΑΣΟΚ επί των Κοινωνικών Υποθέσεων, Ευάγγελος Βενιζέλος, υποστήριξε ότι πρόκειται για "Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων της Εκτελεστικής Εξουσίας" και να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι "επιχειρεί να κρυφτεί από πίσω της".

    "Συζητάμε για το ασφαλιστικό, ενώ η πολιτική της ΝΔ είναι ενάντια στα ασφαλιστικά ταμεία", παρατήρησε η Βάσω Παπανδρέου, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι αφ ενός δεν εγγράφει στον Προϋπολογισμό τις δαπάνες 1,2 δις ευρώ που αναλογούν (βάσει του 'νόμου Ρέππα') στη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος, αφ' ετέρου κινείται για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, η οποία, στην περίπτωση του ΙΚΑ, έχει φθάσει στα 4,5 δις ευρώ, έχοντας αυξηθεί κατά 20% τα τελευταία δύο χρόνια.

    Αντιθέτως, τόνισε η κα Παπανδρέου, η κυβέρνηση επιβάρυνε το σύστημα με τις εθελούσιες εξόδους στον ΟΤΕ και τις Τράπεζες.

    Η συντονίστρια Κοινωνικών Υποθέσεων της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Παρασκευή Χριστοφιλοπούλου, επικαλέστηκε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία επίκειται νομοσχέδιο απαλλαγής χρεών προς το ΙΚΑ, με 18 μήνες αναστολή της πληρωμής τους.

    "Είχατε πει ότι η ρύθμιση χρεών είναι η τελευταία. Και τώρα έρχεστε να ρυθμίσετε εκ νέου - προεκλογικά άραγε;", αναρωτήθηκε.

    "Η χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού από τον Προϋπολογισμό, επί διακυβέρνησης ΝΔ είναι αυξημένη κατά 1% επί του ΑΕΠ - μια σημαντική αύξηση που γίνεται σε μία περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής", απάντησε ο κ. Αλογοσκούφης. "Το σύνολο των δαπανών για συντάξεις, έφθασε το 22,6 δις ευρώ το 2005 - 12,5% του ΑΕΠ. Είναι ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ και αυξημένο κατά σχεδόν 1,5% του ΑΕΠ σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας. Οι δαπάνες λοιπόν για συντάξεις αυξάνονται", συμπλήρωσε.

    Απαντώντας στον υπουργό, ο κ. Βενιζέλος, σχολίασε λέγοντας ότι ο κ. Αλογοσκούφης "έκανε αναφορά στην Έκθεση της Επιτροπής και ήρθε να υιοθετήσει τις παραδοχές της, αυξάνοντας την κινδυνολογία, ενώ ο ίδιος έχει την ευθύνη για όσα έχουν συμβεί".

    "Είπε ο κ. Βενιζέλος ότι θα πληρώσει ο εργαζόμενος το πρόβλημα. Αυτό είναι ένα λογικό και πολιτικό άλμα. Ουδεμία στιγμή είπε η κυβέρνηση ότι τις αδικίες και τις μη ορθολογικές ρυθμίσεις του συστήματος θα πληρώσουν εκείνοι που έδωσαν τα πάντα τα προηγούμενα χρόνια και στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης", απάντησε ο υπουργός Απασχόλησης, Σάββας Τσιτουρίδης.

    Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Μανώλης, επέμεινε στη διενέργεια διαλόγου, όμως, τάχθηκε κατά των "εύκολων λύσεων", όπως είναι η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και των εισφορών.

    Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Απασχόλησης, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ένα δικαιότερο ασφαλιστικό σύστημα, ενώ διευκρίνισε ότι όρια ηλικίας και εισφορές δεν τίθενται προς συζήτηση.

    [12] Οικονομία

    Πρόστιμο στη Coca Cola-3E

    14/6/2006 3:45:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Πρόστιμο 8.662.644 ευρώ επέβαλε στην Coca Cola-3E η Επιτροπή Ανταγωνισμού, διότι η εταιρία δεν συμμορφώθηκε με τους όρους που της είχαν τεθεί από το 2002, όσον αφορά τη διακριτική μεταχείριση των λιανοπωλητών και των χονδρεμπόρων διακίνησης των αναψυκτικών της. Συγκεκριμένα, η επιτροπή έκρινε ότι η Coca Cola- 3E, θέτει όρο αποκλειστικότητας στη χρήση των ψυγείων, στα τελικά σημεία πώλησης, ακόμη κι όταν δεν υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης πρόσθετου ανταγωνιστικού ψυγείου αναψυκτικών και εφαρμόζει μεθόδους διακριτικής μεταχείρισης των χονδρεμπόρων πρατηριούχων προς όφελος αυτών που συνεργάζονταν αποκλειστικά με την ίδια

    [13] Παράξενα

    Ριάλιτι για παίκτες σκέτες γάτες

    14/6/2006 6:14:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/6/2006 6:39:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC

    Πως θα σας φαινόταν να βλέπατε ένα ριάλιτι τηλεπαιχνίδι που οι παίκτες θα γουργούριζαν, θα νιαούριζαν και θα κυκλοφορούσαν όλη μέρα στα τέσσερα. Όχι δεν πρόκειται για μία από τις πιο extreme ιδέες που έχουν κατά καιρούς οι παραγωγοί των συγκεκριμένων τηλεοπτικών προγραμμάτων, αλλά για ένα ριάλιτι με πρωταγωνιστές 10 όμορφες γατούλες. Στο πρόγραμμα που θα αρχίσει να προβάλλεται στις ΗΠΑ στις 16 Ιουνίου, οι γατούλες θα διαγωνιστούν για να βρουν τον καλύτερο ιδιοκτήτη. Όλα τα ζωάκια προέρχονται από φιλοζωικές οργανώσεις που φιλοξενούν ζώα και μέχρι τις 23 Ιουνίου σπίτι τους θα είναι μία μεγάλη βιτρίνα στη Madison Avenue της Νέας Υόρκης. Όπως γίνεται σε όλα τα ριάλιτι τηλεπαιχνίδια, το "σπίτι" είναι γεμάτο κάμερες, που παρακολουθούν 24 ώρες το 24ωρο τις γάτες. Η βιτρίνα είναι ειδικά διαμορφωμένη για τις γατούλες, με έπιπλα στα μέτρα τους, παιχνίδια, ακόμη και ένα ενυδρείο με ψεύτικα ψάρια.

    Με στόχο να βρουν ένα ζεστό σπιτικό

    Μη νομίζετε όμως πως τα όμορφα ζωάκια την περνάνε ζωή και κότα. Πρέπει να φέρουν εις πέρας ορισμένες αποστολές, ενώ θα βαθμολογούνται στο πιάσιμο ψεύτικων ποντικιών και στο γουργούρισμα. Κάθε μέρα θα φεύγει από το σπίτι ένα γατάκι, μέχρι να μείνει ο ένας και μοναδικός νικητής.

    Σε αυτό το παιχνίδι πάντως, τα γατάκια δε θα επιλέγουν τους προτεινόμενους για αποχώρηση, αλλά ο κόσμος θα επιλέγει το αγαπημένο του γατάκι, είτε ψηφίζοντας στο κατάστημα, είτε μέσω internet.

    Όμως μη νομίζετε πως τα γατάκια που δε θα κερδίσουν θα βρεθούν στο δρόμο, καθώς όλες οι γάτες θα υιοθετηθούν. Αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπός του παιχνιδιού, όπως λένε οι παραγωγοί. Να προωθήσουν την υιοθεσία ζώων.

    Τις γάτες παρακολουθεί και ο οργανισμός American Humane Association, προκειμένου να σιγουρευτεί πως τα ζωάκια δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα. Το πρόγραμμα θα μεταδίδεται από το αμερικανικό καλωδιακό κανάλι Animal Planet, ενώ όσοι δε χορταίνουν να βλέπουν τις γατούλες, μπορούν να τις βλέπουν συνέχεια, μέσω internet, από τις webcams που έχει το σπίτι.

    Σχετικά Links:

    The Meow Mix House


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 14 June 2006 - 16:50:33 UTC