Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-06-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Στην Ελλάδα υπάρχει μόνο μουσουλμανική μειονότητα"
  • [02] Στα Δωδεκάνησα ο Κ. Παπούλιας
  • [03] Επίσκεψη Παπαρήγα σε Ξάνθη και Ροδόπη
  • [04] Παρέμβαση Καραμανλή για την Παιδεία
  • [05] Στην Κρήτη ο Γ. Βουλγαράκης
  • [06] Ζητούν την επιστροφή του Λάλας
  • [07] Επιστρέφουν τα παρκόμετρα
  • [08] "Καίει" 52 υπαλλήλους του ΥΠΑΝ
  • [09] Στο Εφετείο ο Μιχαλόπουλος
  • [10] Φάρσα η βόμβα
  • [11] 1,4 δισ. κάτοικοι το 2020 στις παραγκουπόλεις
  • [12] Πέτυχε και η δεύτερη επέμβαση
  • [13] Πολύνεκρη επίθεση σε σιιτικό τέμενος
  • [14] "Ένα βήμα μπροστά"
  • [15] Αιματηρές επιθέσεις στη Γάζα
  • [16] Νέα διαχείριση στον "Αστέρα Βουλιαγμένης"
  • [17] Ορφανός εφ' όλης της ύλης
  • [18] Ο μύθος των Σαολίν ζωντανεύει
  • [19] Συστάσεις προς Τουρκία

    [01] Πολιτική

    Διαμηνύει η Κυβέρνηση

    "Στην Ελλάδα υπάρχει μόνο μουσουλμανική μειονότητα"

    16/6/2006 5:21:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    "Στην Ελλάδα υπάρχει αναγνωρισμένη μία και μοναδική μειονότητα, η οποία απαρτίζεται από Έλληνες πολίτες, Μουσουλμάνους στο θρήσκευμα", απάντησε, την Παρασκευή, η Κυβέρνηση, δια στόματος του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου, Ευάγγελου Αντώναρου, στις δηλώσεις του Τούρκου πρώην υπουργού Εξωτερικών, Γιασάρ Γιακίς, που από τη Θράκη, όπου βρίσκεται, έκανε λόγο για ύπαρξη τουρκικής μειονότητας στην περιοχή. Ο κ. Γιακίς, που επισκέπτεται τη χώρα μας, ως επικεφαλής της Επιτροπής Εναρμόνισης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, είχε δηλώσει φτάνοντας στη Θράκη ότι επρόκειτο να έχει συνομιλίες με εκπροσώπους της τουρκικής μειονότητας. Η επίσκεψη της τουρκικής κοινοβουλευτικής επιτροπής θα ολοκληρωθεί το Σάββατο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στη Θράκη ο Γιακίς

    [02] Πολιτική

    Στα Δωδεκάνησα ο Κ. Παπούλιας

    16/6/2006 4:48:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Στην Κω, τον πρώτο σταθμό της περιοδείας του στα Δωδεκάνησα, έφτασε, το μεσημέρι της Παρασκευής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας. Στο αεροδρόμιο του νησιού, τον υποδέχθηκαν ο υπουργός Αιγαίου, Αριστοτέλης Παυλίδης, ο νομάρχης Δωδεκανήσου, Γιάννης Μαχαιρίδης, η έπαρχος Κω, Μαρία Κυπραίου, και βουλευτές Δωδεκανήσου. Στη συνέχεια, ο κ. Παπούλιας αναχώρησε για τη Νίσυρο, όπου θα διανυκτερεύσει, και ξεναγήθηκε στο νησί. Το βράδυ, θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Νισύρου και θα του επιδοθεί το Μετάλλιο της πόλης, ενώ το Σάββατο, πριν την αναχώρησή του για Τήλο, θα επισκεφθεί το ηφαίστειο. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το απόγευμα της Δευτέρας θα επισκεφθεί τη Σύμη και την Τετάρτη θα επιστρέψει στη Ρόδο, απ όπου θα αναχωρήσει για Αθήνα. Σε όλα τα νησιά έχουν προγραμματιστεί επισκέψεις του κ. Παπούλια σε αξιοθέατα καθώς και εκδηλώσεις φιλοξενίας των δημοτικών Αρχών, ενώ θα ανακηρυχθεί, επίσης, επίτιμος δημότης Τήλου και Σύμης.

    [03] Πολιτική

    Στις 23 και 24 Ιουνίου

    Επίσκεψη Παπαρήγα σε Ξάνθη και Ροδόπη

    16/6/2006 12:57:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τους Νομούς Ξάνθης και Ροδόπης θα επισκεφθεί στις 23 και 24 Ιουνίου, η Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ. Η κα Αλέκα Παπαρήγα θα επισκεφθεί την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και την ΣΕΚΑΠ, ενώ θα μιλήσει σε συγκέντρωση στον Κένταυρο. Στην Κομοτηνή θα επισκεφθεί τη μονάδα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας "Άγιος Γεώργιος'', θα συναντηθεί με τους εργαζόμενους και θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην Οργάνη. Η κα Παπαρήγα θα ολοκληρώσει την περιοδεία της στη Θράκη με δυο ομιλίες. Μια στην Κεντρική Πλατεία της Ξάνθης και μια στην Κεντρική Πλατεία της Κομοτηνής όπου και θα αναφερθεί στις θέσεις του ΚΚΕ για τις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές.

    [04] Κοινωνία

    Σταθερή η βούλησή μας για μεταρρύθμιση

    Παρέμβαση Καραμανλή για την Παιδεία

    16/6/2006 1:58:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/6/2006 4:21:54 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕτ 105,8-ΑΠΕ

    Είμαστε σταθεροί στη βούλησή μας για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση τόνισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής από τις Βρυξέλλες για την αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί στο χώρο της Παιδείας, με αφορμή το νέο νόμο πλαίσιο. Ο κ. Καραμανλής κάλεσε όλους τους ενδιαφερόμενους να θέσουν επί τάπητος τις απόψεις τους, τονίζοντας όμως ότι η δημόσια διαβούλευση δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για να μην προχωρήσουν οι αλλαγές. "Σέβομαι όποια γνώμη υπάρχει. Είμαστε ανοιχτοί σε οποία εποικοδομητική πρόταση", τόνισε προσθέτοντας ότι ελληνικά Πανεπιστήμια πρέπει να γίνουν ανταγωνιστικά. Το πρωί κόντρα ξέσπασε στη Βουλή μεταξύ της υπουργού Παιδείας και του Νίκου Κωνσταντόπουλου, με αφορμή ερώτηση του τέως προέδρου του Συνασπισμού για τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις στην ανώτατη εκπαίδευση. Εν τω μεταξύ, με νέες κινητοποιήσεις αναμένεται να απαντήσουν στη αναμενόμενη δημοσιοποίηση την ερχόμενη εβδομάδα, του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, φοιτητές και πανεπιστημιακοί.

    "Πράξεις και όχι λόγια"

    Στη Βουλή η Υπουργός Παιδείας, απατώντας σε ερώτηση του βουλευτή του Συνασπισμού, Νίκου Κωνσταντόπουλου, επανέλαβε ότι το προσχέδιο θα δοθεί προς διαβούλευση και ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί όσο χρειαστεί.

    Η κ. Γιαννάκου, κάλεσε επίσης όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να αποδείξουν, όχι με γενικές επιθέσεις αλλά με πράξεις, αν πράγματι θέλουν να διορθωθεί η κατάσταση στον χώρο της παιδείας.

    "Προσωπικά, είχα πει επανειλημμένα ότι τον Ιούνιο θα έρθει προς διαβούλευση το προσχέδιο. ΜΜΕ, ενδιαφερόμενοι και άλλοι, παίρνοντας ένα τμήμα των δηλώσεων μου εμφανίζουν άλλη πραγματικότητα. Όμως οι βουλευτές, πρέπει να λαμβάνουν ως αληθείς, τις επίσημες δηλώσεις. Η απόδοση αλαζονείας σε μένα είναι πολύ μεγάλο λάθος γιατί διακατέχομαι μόνο από ευθύνη και γνωρίζω ότι το 2010 δεν θέλω να δω τα ελληνικά πανεπιστήμια να είναι έξω από τα καλά της Ευρώπης", υπογράμμισε χαρακτηριστικά η κ Γιαννάκου.

    Από την πλευρά του, ο κ Κωνσταντόπουλος κατηγόρησε την υπουργό Παιδείας ότι "επιμένει στη στάση του πολιτικού αυταρχισμού και της κυβερνητικής αυταρέσκειας" ενώ, επιτέθηκε και στον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, Θάνο Βερέμη, λέγοντας ότι "φαίνεται να βιάζεται να ανταλλάξει την πανεπιστημιακή του τήβεννο με την κομματική πορφύρα".

    Κλείνοντας ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε ότι οι φοιτητές δεν θα επιτρέψουν να εκχωρηθούν τα πανεπιστήμια σε ιδιωτικά συμφέροντα.

    Ανταπαντώντας, η κ Γιαννάκου αντέτεινε ότι είναι η πρώτη φορά που έγινε τέτοια διαβούλευση στο Εθνικό Συμβούλιο, απέρριψε το επιχείρημα για επιχειρηματίες που θα αναλάβουν τα πανεπιστήμια και τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ένα ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο.

    Μιλώντας στο 18ο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου στο Δημόσιο, ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέκος Αλάβανος ότι ο αγώνας των φοιτητών έχει τόσο εκπαιδευτικό όσο και κοινωνικό χαρακτήρα, προσθέτοντας ότι η νέα γενιά, η γενιά του άρθρου 16, θα δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες για το μέλλον.

    Η ΓΣΕΕ, εκδηλώνοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη της προς το Κίνημα των φοιτητών και των πανεπιστημιακών, αποφάσισε να κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας στην Αττική, για την Πέμπτη, 22 Ιουνίου από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι.

    Την ίδια ώρα στον αέρα βρίσκεται η εξεταστική περίοδος του Ιουνίου.

    Στα ΤΕΙ αποφασίστηκε ότι θα μεταφερθεί το Σεπτέμβριο αφού τα μαθήματα δεν προλαβαίνουν πλέον να ολοκληρωθούν και το ίδιο αναμένεται να συμβεί σε αρκετές πανεπιστημιακές σχολές.

    Φοιτητές και καθηγητές πάντως έχουν δεσμευτεί ότι θα διευκολυνθούν με κάθε τρόπο οι τελειόφοιτοι.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια

    [05] Κοινωνία

    Ξεκινά σειρά επισκέψεων σε αρχαιολογικούς χώρους

    Στην Κρήτη ο Γ. Βουλγαράκης

    16/6/2006 6:24:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Στην Κρήτη, βρίσκεται, από την Παρασκευή, ο υπουργός Πολιτισμού, Γιώργος Βουλγαράκης, που ξεκινά σειρά επισκέψεων σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μονές όλης της χώρας. Ο κ. Βουλγαράκης επισκέφθηκε το Ανάκτορο Μαλλίων και την Παναγία Κερά και τόνισε την ανάγκη να αποκατασταθούν οι αρχαιολογικοί χώροι της ανατολικής Κρήτης, να προστατευθούν οι ανασκαφές και να ενισχυθούν οι υποδομές. Σειρά ξεναγήσεων περιλαμβάνει και το αυριανό πρόγραμμα του κ. Βουλγαράκη, που θα επισκεφθεί τα μουσεία Αγίου Νικολάου και Σητείας, τη Μονή Τοπλού καθώς και τους αρχαιολογικούς χώρους Πετρά και Λατούς.

    [06] Κοινωνία

    Ζητούν την επιστροφή του Λάλας

    16/6/2006 5:12:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Την επιστροφή του καταδικασμένου στις ΗΠΑ για κατασκοπία υπέρ της Ελλάδας Στήβεν Λάλας, προκειμένου να εκτίσει στη χώρα μας το υπόλοιπο της παρεπόμενης ποινής του, ζητά με επιστολή προς τον ομόλογό του Γενικό Εισαγγελέα των ΗΠΑ, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας. Ο Στήβεν Λάλας, ο οποίος είναι Αμερικανός πολίτης ελληνικής καταγωγής, έχει ήδη εκτίσει την 14 ετών ποινή φυλάκισης που του είχε επιβληθεί από τα αμερικανικά δικαστήρια. Ο κ. Παπαληγούρας, με την επιστολή του ζητά, για ανθρωπιστικούς λόγους, ο κ. Λάλας να εκτίσει στην Ελλάδα, όπου έχει εγκατασταθεί και η οικογένειά του, το υπόλοιπο της παρεπόμενης 5ετους ποινής ελεύθερης διαμονής υπό όρους, που του έχει επιβληθεί.

    [07] Κοινωνία

    Από 50 λεπτά για 30' έως 6 ευρώ για 3 ώρες

    Επιστρέφουν τα παρκόμετρα

    16/6/2006 5:04:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Επιστρέφουν από τον επόμενο μήνα τα παρκόμετρα στο κέντρο της Αθήνας. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται περισσότερες από πέντε χιλιάδες θέσεις στάθμευσης. Το αντίτιμο για μια θέση θα ξεκινά από 50 λεπτά για μισή ώρα και θα φτάνει τα 6 ευρώ για τρεις ώρες, που είναι το ανώτατο όριο. Η ελεγχόμενη στάθμευση που θα εφαρμοστεί μέσα στον επόμενο μήνα υπόσχεται να βελτιώσει την κατάσταση για τους οδηγούς που ψάχνουν απεγνωσμένα να παρκάρουν στο κέντρο της Αθήνας. Δημιουργούνται έξι ζώνες ελεγχόμενης στάθμευσης στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο: το Σύνταγμα, το Κολωνάκι, την Ομόνοια, την Πλάκα, τα Εξάρχεια και το Λυκαβηττό. οι θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης θα οριοθετούνται με ειδικές διαγραμμίσεις στο οδόστρωμα ενώ ξεχωριστή σήμανση θα ισχύει για τους μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι θα προμηθευθούν από τον δήμο ειδική κάρτα, το αντίτιμο της οποίας έχει οριστεί στα 10 ευρώ το χρόνο.

    [08] Κοινωνία

    Το πόρισμα των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης

    "Καίει" 52 υπαλλήλους του ΥΠΑΝ

    16/6/2006 4:51:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Πειθαρχικές διώξεις και παραπομπή στον Εισαγγελέα περιλαμβάνει το πόρισμα των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης σε βάρος υπαλλήλων του Υπουργείου Ανάπτυξης. Στο πόρισμα διαπιστώνεται ότι 52 υπάλληλοι, που είναι μέλη συνεργείων ελέγχου της Διεύθυνσης Μετρολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, και οι οποίοι έκαναν 1400 έλεγχους σε βυτιοφόρα μεταφοράς πετρελαίου, κυρίως θέρμανσης, κατά το 2005:

    - προωθούσαν επιλεκτικά υποθέσεις παραβάσεων στον Εισαγγελέα, ενώ δεν παρέπεμπαν μεταφορείς που δεν τηρούσαν βιβλία καταγραφής της ποσότητας των καυσίμων που διακινούσαν,

    - δεν τηρούσαν σωστά τα πρωτόκολλα ελέγχων με αποτέλεσμα να μη μπορούν να στοιχειοθετηθούν διώξεις, ενώ,

    - συνολικά 21 άτομα μεταξύ των οποίων 12 στελέχη της Διεύθυνσης Μετρολογίας εισέπρατταν πλασματικές υπερωρίες. Τώρα πρέπει να επιστρέψουν στο Υπουργείο τα χρήματα αυτά.

    Το πόρισμα βρίσκεται στα χέρια του υφυπουργού Ανάπτυξης Γιάννη Παπαθανασίου για άσκηση πειθαρχικών διώξεων ενώ ο Εισαγγελέας Εφετών θα διερευνήσει αν υπάρχουν και ποινικά αδικήματα. Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Μετρολογίας έχει υποβάλει την παραίτηση του από τον περασμένο Φεβρουάριο όταν ο Γιάννης Παπαθανασίου δεν έμεινε ικανοποιημένος από την ένορκη διοικητική εξέταση που ζήτησε να γίνει και κάλεσε το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης να ερευνήσει περαιτέρω την υπόθεση.

    [09] Κοινωνία

    Τη Δευτέρα συνεχίζεται η δίκη

    Στο Εφετείο ο Μιχαλόπουλος

    16/6/2006 3:44:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Για την Δευτέρα διέκοψε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων την εκδίκαση, σε δεύτερο βαθμό, της υπόθεσης του εκδότη Γρηγόρη Μιχαλόπουλου που κατηγορείται για απόπειρα εκβίασης σε βάρος των οικογενειών Λάτση και Αγγελόπουλου. Ο εκδότης έχει καταδικαστεί πρωτόδικα σε ποινή κάθειρξης 18 ετών για περιπτώσεις απόπειρας εκβίασης, με την επίκληση της τρομοκρατικής οργάνωσης "17Ν", του εκλιπόντος εφοπλιστή Γιάννη Λάτση καθώς και του επιχειρηματία Θεόδωρου Αγγελόπουλου και της συζύγου του Γιάννας. Επιπλέον είχε κριθεί ένοχος και δικάζεται εκ νέου, για την πλαστογράφηση εγγράφου που εμφάνιζε τον Γιάννη Λάτση να έχει δώσει χρήματα προκειμένου να μην είναι στόχος της "17Ν". Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε απαλλάξει τον κ. Μιχαλόπουλο για τις υποθέσεις εκβίασης και απόπειρας εκβίασης κατά των Γρηγόρη Κασιδόκωστα, Αργύρη Σαλιαρέλη, μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομο και ακόμη δύο κληρικών από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

    [10] Κοινωνία

    Στο κρουαζιερόπλοιο "Sea Diamond"

    Φάρσα η βόμβα

    16/6/2006 2:36:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Φάρσα αποδείχτηκε το τηλεφώνημα για βόμβα στο κρουαζιερόπλοιο "Sea Diamond", που θα απέπλεε στις έντεκα το πρωί από την ακτή Ξαβερίου στον Πειραιά. Το πλοίο θα πραγματοποιούσε τριήμερη κρουαζιέρα σε Αιγαίο και Τουρκία. Ο άγνωστος που τηλεφώνησε ισχυρίστηκε ότι προέρχεται από την οργάνωση "Τουρκικός Απελευθερωτικός Αγώνας", που διαφωνεί με το πρόσφατο βέτο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κακόγουστη φάρσα αποδείχθηκε περίτρανα, όταν μετά την εκκένωση του κρουαζιερόπλοιου από τους 1.500 αλλοδαπούς επιβάτες του, η εξονυχιστική έρευνα από ομάδα βατραχανθρώπων και των ειδικών σκύλων του λιμενικού είχαν αρνητικά αποτελέσματα.

    Εκκένωση και έρευνα

    Στην άμεση εφαρμογή του αντιτρομοκρατικού σχεδίου "Λαβίς" προχώρησαν οι λιμενικές αρχές του Πειραιά, όταν στις 10.20 το πρωί άγνωστη γυναίκα τηλεφώνησε σε απογευματινή εφημερίδα, προειδοποιώντας για την τοποθέτηση βόμβας στο υπό ελληνική σημαία κρουαζιερόπλοιο "Sea Diamond", το οποίο με περίπου 1.500 αλλοδαπούς επιβάτες ετοιμαζόταν να αποπλεύσει από το λιμάνι του Πειραιά για τετραήμερη κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά και τη γειτονική Τουρκία.

    Αμέσως και με το δεδομένο ότι η άγνωστη γυναίκα δήλωσε ότι εκπροσωπεί την οργάνωση "Τουρκικός Απελευθερωτικός Αγώνας", ο αρχηγός του Λιμενικού Αντιναύαρχος Ηλίας Σιωνίδης και αφού πρώτα ενημέρωσε την πλοιοκτήτρια εταιρία "Louis Cruises", διέταξε την πλήρη εκκένωση του πλοίου.

    Το πλοίο και ερευνήθηκε εξονυχιστικά από άνδρες των ειδικών δυνάμεων με αρνητικά αποτελέσματα, ενώ λίγο αργότερα απέπλευσε κανονικά για την περιήγησή του στα ελληνικά νησιά και τη γείτονα Τουρκία.

    [11] Κόσμος

    Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ

    1,4 δισ. κάτοικοι το 2020 στις παραγκουπόλεις

    16/6/2006 3:05:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σε 1,4 δισεκατομμύρια θα ανέρχεται το 2020 ο πληθυσμός των παραγκουπόλεων ανά τον πλανήτη, δηλαδή όσος είναι ο πληθυσμός της Κίνας σήμερα, ανακοίνωσε η υπηρεσία του ΟΗΕ για την κατοικία, επισημαίνοντας ότι οι Κυβερνήσεις ενισχύσουν μια μη αναστρέψιμη αστικοποίηση παρά επιδιώκουν να την σταματήσουν. Σήμερα, η Γη έχει σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους συγκεντρωμένους στις παραγκουπόλεις, δηλαδή σχεδόν ένας κάτοικος πόλης στους τρεις, υπογραμμίζει το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για τις ανθρώπινες κατοικίες (UN-Habitat) στην έκθεσή του για την κατάσταση των πόλεων του κόσμου 2006-2007. Ο πληθυσμός στις παραγκουπόλεις αυξάνεται κατά 2,2% ετησίως, κυρίως στη υποσαχάρια Αφρική όπου το ποσοστό της ετήσιας αύξησης ξεπερνά το 4,5%, σύμφωνα με την έκθεση αυτή που εκδίδεται ανά διετία. Ο παγκόσμιος ρυθμός επιταχύνεται: από σήμερα έως το 2020, αυτές οι φτωχές συνοικίες αναμένεται ν αυξάνουν τον πληθυσμό τους κάθε χρόνο με 27 εκατομμύρια κατοίκους επιπλέον, έναντι 18 εκατομμυρίων ετησίως που ήταν κατά μέσο όρο την περίοδο 1990-2001.

    Σχεδόν 5 δισ. το 2030

    Στις αρχές του 2007, ο αριθμός των κατοίκων των αστικών κέντρων θα πρέπει για πρώτη φορά να ισοδυναμεί με εκείνον των αγροτών παγκοσμίως. Αν αυτό έχει παρατηρηθεί στην Ευρώπη μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο, η Αφρική και η Ασία δεν αναμένεται να ξεπεράσουν αυτό το όριο πριν από το 2020.

    Όσον αφορά τις αναπτυσσόμενες χώρες, τουλάχιστον το 95% της αστικής ανάπτυξης θα καταγραφεί στις χώρες του νότου και το 2030, οι κάτοικοι των αστικών κέντρων θα φθάνουν σχεδόν τα πέντε δισεκατομμύρια επί συνολικού πληθυσμού 8,1 δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

    Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τις ανθρώπινες κατοικίες έχει ως στόχο να μεριμνήσει ώστε ο πληθυσμός των παραγκουπόλεων να μειωθεί στα 700 εκατομμύρια μέχρι το 2020.

    "Η οικονομική ανάπτυξη δεν οδηγεί αυτομάτως στη μείωση των παραγκουπόλεων", παρατήρησε ο Εντουάρντο Μορένο, εκ των συντακτών της Έκθεσης, ο οποίος ζήτησε να εφαρμοστεί μια εθελοντική πολιτική βελτίωσης της αστικής κατοικίας.

    Οι χώρες της Βόρειας Αφρικής, κυρίως η Αίγυπτος, που υιοθέτησε τα τελευταία πέντε με δέκα χρόνια αυτό το είδος της πολιτικής, βλέπουν αποτελέσματα και ο πληθυσμός στις παραγκουπόλεις έχει αρχίσει να μειώνεται σ αυτή την περιοχή, υπογράμμισε, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

    Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι Κυβερνήσεις βελτιώνουν τις συνθήκες ζωής στις παραγκουπόλεις παρέχοντας νερό, σύστημα αποχέτευσης, ηλεκτρικό ρεύμα ή ακόμη τεχνική βοήθεια στην κατασκευή των καταλυμάτων. Αλλά όταν οι συνοικίες κτίζονται σε επικίνδυνες ζώνες που κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν, για παράδειγμα, δεν υπάρχει άλλη επιλογή για τους κατοίκους από το να μετακομίζουν αλλού, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ.

    Αντίθετα με αυτό που πιστεύεται, η ζωή στις φτωχές αστικές ζώνες δεν είναι καλύτερη από τη ζωή στις αγροτικές περιοχές, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ, η οποία για τη διενέργεια της μελέτης της συνυπολόγισε αρκετούς δείκτες ανθρώπινης ανάπτυξης.

    Στις φτωχές χώρες, σε αυτές τις παραγκουπόλεις ζει το 40% των υποσιτιζόμενων παιδιών, δηλαδή το ίδιο ποσοστό που καταγράφεται στα παιδιά που ζουν στην ύπαιθρο. Τα ποσοστά της παιδικής θνησιμότητας είναι όμοια μεταξύ τους, ενώ η συχνότητα των κρουσμάτων AIDS και διαρροϊκών ασθενειών είναι χαμηλότερα από εκείνα στις αστικές περιοχές. Δεν τίθεται θέμα να εξαναγκαστούν οι κάτοικοι να επιστρέψουν στην ύπαιθρο, ανέφερε ο Σάραντ Κανκαρντάς, εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ.

    "Οι πόλεις προσφέρουν ευκαιρίες για εξεύρεση εργασίας. Η μετάβαση στην πόλη είναι το πρώτο βήμα προς την έξοδο από τη φτώχια για πολύ κόσμο που έρχεται από την ύπαιθρο", αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης.

    [12] Κόσμος

    Αισιόδοξοι οι γιατροί

    Πέτυχε και η δεύτερη επέμβαση

    16/6/2006 1:28:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/6/2006 2:08:25 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, BBC, ΑΠΕ

    Σοβαρή αλλά σταθερή χαρακτηρίζεται η κατάσταση των σιαμαίων κοριτσιών ηλικίας 10 μηνών από το Μεξικό, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης των επεμβάσεων, στο νοσοκομείο Παίδων του Λος Άντζελες, με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 80 γιατρούς. Η δεύτερη φάση που διήρκησε 12 ώρες, περιελάμβανε αποκατάσταση οργάνων και μια σειρά πλαστικών εγχειρίσεων. Παράλληλα, με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη, η πρώτη φάση των επεμβάσεων για τον διαχωρισμό τους, μετά από 24 ώρες. Η Ρενάτα και η Ρεγγίνα Σαλίνας Φιέρος, που γεννήθηκαν τον περασμένο Αύγουστο στο Λος Άντζελες ενωμένες από το στήθος μέχρι τη λεκάνη, έχουν μεταφερθεί στη μονάδα εντατικής παρακολούθησης και όπως είπαν οι γιατροί βλέποντας τα κοριτσάκια, που αρχίζουν να ξυπνούν, να κινούνται και να ανταποκρίνονται, νοιώθουμε μεγάλο ενθουσιασμό. Τα κοριτσάκια θα παραμείνουν στο νοσοκομείο για αρκετές εβδομάδες. Οι γιατροί επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στο να μην παρουσιαστούν συμπτώματα ψυχολογικών διαταραχών λόγω του διαχωρισμού και πιστεύουν ότι μετά από αρκετές φυσικοθεραπείες και κάποιες πρόσθετες χειρουργικές επεμβάσεις τα κοριτσάκια θα μπορέσουν να μεγαλώσουν φυσιολογικά.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Με επιτυχία ο διαχωρισμός των σιαμαίων

    [13] Ιράκ

    Τουλάχιστον 12 νεκροί και 25 τραυματίες

    Πολύνεκρη επίθεση σε σιιτικό τέμενος

    16/6/2006 2:35:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/6/2006 7:29:58 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ, BBC

    Δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον άλλοι 25 τραυματίστηκαν κατά την επίθεση αυτοκτονίας στο σιιτικό τέμενος Μπουράτα στο κέντρο της Βαγδάτης, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοινώθηκε από τις ιρακινές υπηρεσίες ασφαλείας. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στο εσωτερικό του τεμένους, την ώρα που είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται οι πιστοί για τη μεγάλη προσευχή της Παρασκευής. Αν και δεν έχουν γίνει γνωστές οι συνθήκες της επίθεσης, εικάζεται ότι ο καμικάζι εισήλθε στο τέμενος είτε ντυμένος σαν γυναίκα είτε σαν σιίτης πιστός. Το τέμενος Μπουράτα είχε γίνει τον Απρίλιο στόχος τριπλής επίθεσης αυτοκτονίας. Τότε η αστυνομία είχε οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι οι καμικάζι είχαν ντυθεί με γυναικεία ρούχα, ώστε να μην ερευνηθούν κατά την είσοδό τους. Λίγη ώρα μετά την επίθεση αυτοκτονίας βλήματα όλμου έπληξαν κατοικίες και καταστήματα στα περίχωρα της ιρακινής πρωτεύουσας, σκοτώνοντας τουλάχιστον τρεις ανθρώπους. Οι σημερινή επίθεση αυτοκτονίας σημειώνεται δύο ημέρες μετά την εφαρμογή του σχεδίου ασφαλείας με την κωδική ονομασία "Μαζί Μπροστά της ιρακινής Κυβέρνησης, και στο οποίο συμμετέχουν 50.000 άνδρες της ιρακινής αστυνομίας και του στρατού καθώς και Αμερικανοί στρατιώτες ασφαλείας που αποσκοπεί στην καταστολή της βίας στην ιρακινή πρωτεύουσα.

    [14] Μ. Ανατολή

    Δηλώσεις του Ιρανού προέδρου για τη δέσμη κινήτρων

    "Ένα βήμα μπροστά"

    16/6/2006 1:47:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters-BBC

    Θετική υποδοχή επεφύλαξε ο Ιρανός πρόεδρος στη δέσμη κινήτρων μέτρων που προσφέρονται στην Τεχεράνη προκειμένου να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα. Σε συνέντευξη τύπου στη Σανγκάη, ο Ιρανός πρόεδρος, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ χαρακτήρισε το πακέτο των προτεινόμενων μέτρων εκ μέρους των ΗΠΑ, ΕΕ. Ρωσίας και Κίνας ως "ένα βήμα μπροστά", διευκρίνισε πως οι σύμβουλοι του μελετούν με προσοχή το θέμα και επιφυλάχθηκε να απαντήσει "στο προσεχές διάστημα".

    Πιθανολογείται ότι πακέτο περιλαμβάνει εγγυήσεις για θέματα εμπορίου και ασφάλειας, σε αντάλλαγμα με τον τερματισμό του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου, μια πυρηνική δυνατότητα την οποία

    Η Δύση πιστεύει πως το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου από το Ιράν μπορεί να οδηγήσει στην κατασκευή πυρηνικών όπλων, αλλά η Τεχεράνη επιμένει πως το κάνει καθαρά για ειρηνικούς σκοπούς. "Βασικά δεν προσπαθούμε να κατασκευάσουμε πυρηνικά όπλα", τόνισε ο Αχμαντινετζάντ και όταν ρωτήθηκε για τις πυρηνικές δυνατότητες του Ισραήλ, απάντησε πως "η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν έχει τη δυνατότητα να αμυνθεί".

    Πάντως, σύμφωνα με ορισμένους διπλωμάτες η προτεινομένη συμφωνία αφήνει στην Τεχεράνη ανοιχτό το ενδεχόμενο να ασκήσει μελλοντικά την πυρηνική δυνατότητα του εμπλουτισμού ουρανίου, αρκεί να το κάνει πληρώντας τις διεθνείς προδιαγραφές.

    Ο Ιρανός πρόεδρος, που παρακολούθησε ως παρατηρητής τη Σύνοδο των χωρών της Κεντρικής Ασίας, υπογράμμισε πως δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα σε Εβραίους, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους και πως "όλοι τους έχουν το δικαίωμα να τους σέβονται". Δήλωσε επίσης ότι δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο να γίνει ισραηλινή επίθεση με στόχο τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

    [15] Μ. Ανατολή

    Τρεις νεκροί από πυρά ισραηλινών

    Αιματηρές επιθέσεις στη Γάζα

    16/6/2006 12:10:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ, Reuters

    Πέντε ρουκέτες εκτόξευσαν τις πρώτες πρωινές ώρες ένοπλοι Παλαιστίνιοι από τη Λωρίδα της Γάζας, στο νότιο Ισραήλ. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. Μετά την επίθεση, Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα εναντίον των ενόπλων Παλαιστινίων και τους εξανάγκασαν να απομακρυνθούν από την περιοχή των συνόρων, δήλωσε του ισραηλινού στρατού. Χθες, 10 ρουκέτες εξερράγησαν στο ισραηλινό έδαφος με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας άνθρωπος. Την ευθύνη για τις τελευταίες επιθέσεις με ρουκέτες στο ισραηλινό έδαφος έχει αναλάβει η ισλαμική "Τζιχάντ". Νωρίτερα, τρεις ένοπλοι Παλαιστίνιοι, οι οποίοι επιχείρησαν να τοποθετήσουν εκρηκτικό μηχανισμό στο τείχος ασφαλείας, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, σκοτώθηκαν από τα πυρά του ισραηλινού στρατού. Σύμφωνα με το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού, στόχος των Παλαιστίνιων ήταν πιθανότατα τα στρατιωτικά οχήματα που διέρχονται τακτικά από το σημείο αυτό.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συμφωνία εκτόνωσης

    [16] Οικονομία

    Αναλαμβάνει η "Starwood Hotels & Resorts"

    Νέα διαχείριση στον "Αστέρα Βουλιαγμένης"

    16/6/2006 12:48:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Αλλάζει χέρια η διαχείριση του Αστέρα Βουλιαγμένης, ενός ξενοδοχείου θρύλου και περνάει στην "Starwood Hotels & Resorts", μια αμερικανική εταιρεία κολοσσό που δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια και στην χώρα μας. Το ξενοδοχείο παραμένει στην ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας και ο διοικητής της Τάκης Αράπογλου, χαρακτήρισε την κίνηση ωφέλιμη, τόσο για τον Αστέρα, όσο και για την τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδας.

    Σχετικά Links:

    Αστέρας Βουλιαγμένης

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ορφανός εφ' όλης της ύλης

    16/6/2006 6:22:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Πηγή: ΓΓΑ

    Σε μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, στην ΕΤ3 και στην εκπομπή "ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ", αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε τρία σημαντικά θέματα, που απασχολούν έντονα τον ελληνικό αθλητισμό και ειδικότερα τον χώρο του ποδοσφαίρου. Ερωτώμενος για το θέμα της βίας που ταλανίζει τα ελληνικά γήπεδα ο κ. Ορφανός εκτίμησε ότι η πορεία προς την πάταξή της είναι θετική, χωρίς όμως να έχουν γίνει ακόμη όλα όσα χρειάζονται για την εξάλειψη της. Στο θέμα των γηπέδων ο Υπουργός Αθλητισμού τόνισε ότι η Πολιτεία κάνει μια συντονισμένη προσπάθεια, ενώ για το θέμα των χρεών του ΠΑΟΚ, που έχουν φέρει τον ιστορικό σύλλογο της Θεσσαλονίκης στα όρια της απόγνωσης, ο κ.Ορφανός τόνισε ότι "η Πολιτεία, όσο σκληρό κι αν είναι, δεν μπορεί να διαθέτει χρήματα για ανώνυμες εταιρίες".

    Σημαντική μείωση των επεισοδίων

    Σε ερώτηση με αφορμή όσα δυσάρεστα επεισόδιαδιαδραματίστηκαν στον αγώνα μπάσκετ Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού, ο κ. Ορφανός απάντησε: Ξέρω ότι για τα Μ.Μ.Ε, ένα τέτοιο γεγονός γίνεται κεντρικό. Επειδή όμως εγώ πρέπει να αποτιμήσω από πού ξεκινήσαμε και πού βρισκόμαστε, γιατί έχει μεσολαβήσει μια διαδρομή, μπορώ να πω ότι από το 2004 που άρχισε η προσπάθειά μας, μέχρι το 2006, είχαμε μια μείωση των επεισοδίων, σε αγώνες Α΄ Εθνικής κατά 45% και Β΄ Εθνικής κατά 36%. Παράλληλα είχαμε περισσότερες συλλήψεις .

    Βέβαια δεν μπορώ να πω ότι έχουν γίνει όλα όσα πρέπει. Όμως είχαμε, όπως ανέφερα, σημαντική μείωση των επεισοδίων και αύξηση των εισιτηρίων κατά 220% περίπου και το σημαντικότερο, τα επεισόδια έγιναν εκτός γηπέδου. Εκτιμούμε λοιπόν, ότι η πορεία είναι θετική.

    Σκεφτείτε ότι στην Αγγλία χρειάστηκαν εννιά χρόνια για να καταπολεμηθεί το πρόβλημα, οκτώ στην Ολλανδία και επτά στη Γερμανία. Εμείς θα φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα πολύ γρηγορότερα.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί δεν έγινε ευθύς εξ αρχής αυτό που αποφασίσατε με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, να μην υπάρχει η ευχέρεια αναστολής εκτέλεσης της ποινής;

    Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ: Όταν κάναμε τον 3262/2004 είχα προτείνει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ως καθ΄ ύλην αρμόδιο, τρία μέτρα: Την αυτόφωρη διαδικασία, το αμετάτρεπτο των ποινών και να μη δίδεται αναστολή εκτέλεσής τους.

    Οι δικαστικοί, για το τρίτο μέτρο, είπαν ότι δεν είναι έτοιμη η κοινωνία να αγνοήσει τα τυχόν ελαφρυντικά. Το γεγονός αυτό άφηνε ένα παράθυρο που το εκμεταλλεύτηκαν με δύο τρόπους, με το λευκό ποινικό μητρώο και την υποβολή έφεσης. Τώρα με τη διάταξη που γίνεται, κλείνει αυτός ο δρόμος.

    Συνολικά με τα μέτρα που λαμβάνονται με τα Υπουργεία, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και την τοποθέτηση των καμερών, πιστεύω ότι θα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα. Μέχρι τέλος Ιουνίου θα γίνει ο διαγωνισμός για την τοποθέτηση τους σε 22 γήπεδα.

    Στόχος μας με το αθλητικό νομοσχέδιο είναι να εκλείψουν τελείως τα επεισόδια από τα γήπεδα. Να έρθουν οι οικογένειες, να γίνεται η διασκέδαση χωρίς το φόβο επεισοδίων, τόσο μέσα στα γήπεδα, όσο και στον περιβάλλοντα χώρο.

    Συντονισμένη η προσπάθεια της Πολιτείας

    Αναφερόμενος στα γήπεδα ο κ. Ορφανός τόνισε ότι η Πολιτεία κάνει μια συντονισμένη προσπάθεια και εξήγησε: "Το πρώτο βήμα έγινε με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οπότε έγιναν τα τέσσερα περιφερειακά: Θεσσαλικό, Παγκρήτιο, Καυτανζόγλειο και Πανπελλοπονησιακό. Αν προσθέσουμε σε αυτά, τα δύο της Αθήνας, Καραϊσκάκη και Ολυμπιακό Στάδιο, έχουμε 6 σύγχρονα γήπεδα. Επίσης με τα έργα που έγιναν στην Τούμπα, έχουμε μια πολύ καλή εικόνα για αυτό το γήπεδο. Ακόμη το ίδιο συνέβη και με το γήπεδο του Άρη, το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί σύγχρονο.

    Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο θεσμοθέτησης για το γήπεδο της Λάρισας για να προχωρήσει η κατασκευή του. Υπάρχει και το γήπεδο της SKODA-ΞΑΝΘΗ. Αντιλαμβάνεστε ότι προχωρούμε.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Αφού λοιπόν προχωράμε καλά, γιατί γίνεται η Σούπερ Λίγκα; Η ΕΠΑΕ δεν απέδωσε καλά;

    Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ: Γιατί θέλουμε να κάνουμε, το επόμενο βήμα, της διοργάνωσης του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Η ΕΠΑΕ είχε εξαντλήσει τα όριά της. Δεν μπορούσε να δώσει κάτι το διαφορετικό και εκείνοι που την αποτελούσαν, την αντιμετώπιζαν με δυσπιστία. Τώρα ξεκινάει μια προσπάθεια καλύτερης οργάνωσης του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

    Το κράτος απομακρύνεται, τους παρακολουθεί και τους ελέγχει. Οικονομικά στοχεύουν στο να πάρουν περισσότερα χρήματα, γεγονός που σημαίνει καλύτεροι παίκτες, ομορφότερο θέαμα. Αλλά και η οπτική των ανθρώπων των ΠΑΕ είναι διαφορετική. Κινούνται σε κατεύθυνση νέας δομής, την οποία θα στηρίξει η Πολιτεία.

    Όπως λοιπόν η Α΄ Εθνική θα λειτουργήσει με μια μορφή συνεταιριστική, το ίδιο θα συμβεί και με τη Β΄ και Γ΄ Εθνική. Εκπρόσωποι των ομάδων τους θα αποτελέσουν τη διοίκηση του οργάνου. Νομοθετικά τους δίνουμε την ευκαιρία να ακολουθήσουν τα βήματα της Α΄ Εθνικής.

    Σε 120 δόσεις η ρύθμιση των χρεών του ΠΑΟΚ

    Σε ερώτηση "πώς προέκυψε το χρέος του ΠΑΟΚ και αν Πολιτεία δεν του έκανε έλεγχο, αφού στις 31 Δεκ. 2005, ήταν "καθαρός" και στις 30 Μαΐου 2006, ο ΠΑΟΚ βρέθηκε με 23 εκατ. Ευρώ χρέη" ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού εξήγησε:

    Αυτά λένε στους φιλάθλους που δεν είναι ενημερωμένοι. Τα χρέη είναι κυρίως τα οφειλόμενα προς το Δημόσιο, από, Φ.Π.Α., φόρο μισθωτών υπηρεσιών, φόρο μετεγγραφών, γενικά δικαιώματα της Πολιτείας, από πράξεις που κάνει μια ΠΑΕ. Η Πολιτεία έκανε τον έλεγχό της και βρέθηκαν τα χρέη. Μέχρι το τέλος του 2005, αυτά ανέρχονταν σε 13-14 εκατ. Ευρώ. Δεν μπορώ να σας πω ακριβώς, γιατί δεν μου έχουν σταλεί όλα τα στοιχεία. Ένα κομμάτι από αυτά είναι ρυθμισμένα. Οι οφειλές μέχρι το τέλος του 2004, μπορούν να ρυθμιστούν σε 120 δόσεις.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχει σανίδα σωτηρίας; Τι μπορεί να κάνει η Πολιτεία από την πλευρά της;

    Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ: Όπως γνωρίζετε, το άρθρο 44, γιατί αναφέρατε και την ΑΕΚ, έχει καταργηθεί. Αλλά και αν ίσχυε, δεν θα μπορούσε να ενταχθεί σε αυτό ο ΠΑΟΚ, γιατί η διάταξη απαιτούσε, το 60% των πιστωτών, να προσυπογράφουν μείωση των απαιτήσεών τους, σε κάθε επίπεδο.

    Πέραν αυτού, το μεγαλύτερο μέρος του χρέους είναι προς το Δημόσιο, το οποίο δεν θα μπορούσε να συναινέσει, γιατί αυτοί που θα το έκαναν, θα αντιμετώπιζαν την κατηγορία της απιστίας. Πάντως το Δημόσιο έχει κάνει τις κινήσεις που μπορούσε, όπως αυτή που σας ανέφερα προηγουμένως. Της ρύθμισης εξόφλησης σε δόσεις.

    Η Πολιτεία, όσο σκληρό κι αν είναι, δεν μπορεί να διαθέτει χρήματα για ανώνυμες εταιρίες.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Μα στο παρελθόν, έγιναν τέτοιες κινήσεις. Δίνονταν χρήματα μέσω των ερασιτεχνικών συλλόγων.

    Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ: Ξέρετε ότι για τέτοιες ενέργειες υποχρεώθηκα, ως εκπρόσωπος της Πολιτείας, να στείλω απαντήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση γι΄ αυτές τις πράξεις των προηγούμενων; Εμείς, ως φιλοσοφία θέλουμε ένα πρωτάθλημα στο οποίο η Περιφέρεια θα παίξει βασικό ρόλο. Θέλουμε λοιπόν δυνατές τις ομάδες της Θεσσαλονίκης, να είναι κοντά στις μεγάλες ομάδες του Κέντρου. Αυτό όμως, πρέπει να υλοποιηθεί από τους ανθρώπους της κάθε ομάδας.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Το θέμα με την ΟΥΕΦΑ; Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ: Το θέμα της εγγυητικής έχει ξεφύγει από τα όρια της ελληνικής επικράτειας. Την εγγυητική ο ΠΑΟΚ την πέτυχε με δικές του δυνάμεις. Απλά χειρίστηκε λάθος την υπόθεση. Έπρεπε να την εξασφαλίσει 20 ημέρες νωρίτερα και όχι να την επιδιώξει το τελευταίο λεπτό.

    Πρόκληση στο "Μπρούνο Τζάουλι"

    Τέλος για το "Μπρούνο Τζάουλι", μια από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις του στίβου που φιλοξενείται αύριο και μεθαύριο στο Καυτανζόγλειο ο κ. Ορφανός παρότρυνε τους Θεσσαλονικείς φιλάθλους και όχι μόνο, να γεμίσουν το στάδιο (μετά τις 5:00 μ.μ.) και να ενισχύσουν τις προσπάθειες των αθλητών και αθλητριών μας, να πετύχουν το στόχο τους στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο Στίβου, που είναι η άνοδος στη μεγαλύτερη κατηγορία.

    [18] Πολιτισμός

    Θέατρο Λυκαβηττού, 12 -13 Ιουλίου

    Ο μύθος των Σαολίν ζωντανεύει

    16/6/2006 3:19:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Τα γνήσια πνευματικά παιδιά του Bodhidarma, του θρυλικού βουδιστή μοναχού που ίδρυσε το Ναό Σαολίν στην Κίνα, σκαρφαλώνουν στη σκηνή του θεάτρου Λυκαβηττού. Στις 12 και 13 Ιουλίου, 30 μοναχοί Σαολίν θα διηγηθούν με το σώμα τους μια ιστορία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, προσφέροντας στο κοινό δύο νύχτες, ποτισμένες με ήχους και χρώματα της Άπω Ανατολής. Σώματα που καταργούν το νόμο της βαρύτητας, απόλυτα πειθαρχημένα στο νου, φυσικές εκφράσεις του συγχρονισμού, της ακρίβειας και της ευλυγισίας, θα δώσουν μια οπτική αφήγηση του αέναου ταξιδιού προς τη "θεία αρμονία".

    Θέατρο, χορός και πολεμικές τέχνες αντιπαραβάλλονται και αλληλοσυμπληρώνονται επί σκηνής για εξηγήσουν στους θεατές την παράδοση και τις φιλοσοφίες των μοναχών που συμπεριλαμβάνονται στις τάξεις των διάσημων μοναστηριών της επαρχίας Χενάν και του όρους Σονγκσάν. Εκεί όπου στέκει εδώ και 1500 χρόνια ο διάσημος ναός, που ίδρυσε ο Bodhidarma το 540 μ.X., εγκαινιάζοντας ένα σύστημα ψυχοσωματικής πειθαρχίας το οποίο αργότερα μετασχηματίστηκε στα διάφορα γνωστά είδη πολεμικών τεχνών που επικρατούν στην Ανατολή. Η ύπαρξη των περίφημων μοναχών πολεμιστών δεν αμφισβητείται ιστορικά και τα κατορθώματα τους φθάνουν τα όρια του μύθου.

    Η ομάδα που θα έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει το κοινό θεωρείται ίσως η καλύτερη ομάδα Σαολίν που υπάρχει. Είναι η μοναδική που χαίρει της έγκρισης της κινέζικης κυβέρνησης και έρχεται για πρώτη φορά. Μάλιστα, η επικρατέστερη για την παρουσίαση ενός μοναδικού show στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων του Πεκίνου. Με τριάντα άτομα επί σκηνής, μαγικά κουστούμια και εντυπωσιακά σκηνικά, ο μύθος των Σαολίν δν μπορεί παρά να συναρπάσει...

    Θέατρο Λυκαβηττού, 12 -13 Ιουλίου. Πληροφορίες Τηλ. 210-9315600

    [19] Με έμφαση στις σχέσεις καλής γειτονίας

    Συστάσεις προς Τουρκία

    16/6/2006 7:31:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/6/2006 3:36:02 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ 105.8

    Τα βήματα που θα διαμορφώσουν το πρόσωπο της ΕΕ μελλοντικά εξετάζουν οι Ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στο πλαίσιο της Συνόδου που συνεχίζεται σήμερα στις Βρυξέλλες. Στο πλαίσιο αυτό μελετώνται μείζονα θέματα όπως το Ευρωσύνταγμα και η ευρωπαϊκή διεύρυνση. Τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων συγκεντρώνονται σε κείμενο συμπερασμάτων, που θα δοθεί αργότερα σήμερα στη δημοσιότητα, το οποίο αναμένεται να περιλαμβάνει και αυστηρές συστάσεις προς την Άγκυρα για σχέσεις καλής γειτονίας και για την επίλυση με ειρηνικά μέσα των διαφορών της με χώρες της Ένωσης. Στο κείμενο θα γίνεται ρητή αναφορά και στο ζήτημα του Πρωτοκόλλου που αφορά και την Κύπρο, ενώ η ελληνική πλευρά έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις και επιδιώκει την πλέον δεσμευτική διατύπωση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να παγώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, εάν η Άγκυρα δεν ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, έως το τέλος του 2006, πρότεινε σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα La Croix, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι η Λευκωσία τάσσεται υπέρ της συνέχισης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι των "25". Σήμερα το πρωί , ο Κ. Καραμανλής είχε συνάντηση με τον κ. Τ. Παπαδόπουλο, στο περιθώριο της Συνόδου. Κατά τη συζήτηση η οποία έγινε σε πολύ καλό κλίμα, διαπιστώθηκε η καλή συνεργασία και ο συντονισμός ανάμεσα στις δυο κυβερνήσεις, ενώ ο κ. Καραμανλής κάλεσε τον Κύπριο πρόεδρο να επισκεφθεί την Αθήνα εντός του Ιουλίου.

    Αυστηρό πλαίσιο

    Συγκεκριμένα οι "25" αναμένεται, μεταξύ άλλων, να απευθύνουν προειδοποίηση στην Τουρκία να συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για την επέκταση του Πρωτοκόλλου της Τελωνειακής Ένωσης στα 10 νέα κράτη - μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας και να επιταχύνει τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων και εκδημοκρατισμού της χώρας.

    Επίσης θα τονίσουν ότι η πλήρης εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου θα αξιολογηθεί το 2006, όπως συμφωνήθηκε στη δήλωση της ΕΕ και των κρατών - μελών της στις 21 Σεπτεμβρίου 2005.

    Θα επισημαίνεται ακόμη ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει την πρόοδο που θα γίνει στο πλαίσιο της διαδικασίας εναρμόνισης της Τουρκίας προς το κοινοτικό κεκτημένο, ενώ παράλληλα θα καλωσορίσει και την έναρξη των ουσιαστικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία.

    Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα τονίσουν ακόμη πως αναμένουν από την Τουρκία να προσαρμοσθεί στις αξίες, τους στόχους και την έννομη τάξη που περιλαμβάνουν οι κοινοτικές Συνθήκες.

    Επίσης αναμένεται να επαναλάβουν ότι η ΕΕ έχει δεσμευτεί να στηρίξει την Τουρκία στις προσπάθειές της να ευθυγραμμιστεί με τα κοινοτικά πρότυπα, συμπεριλαμβανομένων των κριτηρίων της Κοπεγχάγης.

    Η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται ακόμη να καταστήσει σαφές ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία,όπως και με κάθε άλλη υποψήφια χώρα, βασίζονται στις ικανότητες της κάθε χώρας και ότι ο ρυθμός με τον οποίο διεξάγονται θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που πραγματοποιεί κάθε χώρα στην προετοιμασία για την προσχώρηση.

    Ανάν για Κυπριακό

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, τόνισε ότι η κατάσταση έχει περιπλεχθεί ακόμη περισσότερο από τη στιγμή που η Κύπρος είναι μέλος της Ε.Ε. και η Τουρκία υποψήφια προς ένταξη. Η Λευκωσία απάντησε ήδη με διάβημα διαμαρτυρίας. Σε δηλώσεις του προς το ΑΠΕ, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης χαρακτήρισε "ατυχή" την αναφορά του κ. Ανάν."Δεν μπορούν οι προσπάθειες για λύση του Κυπριακού να είναι όμηροι της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Δεν πιστεύουμε ότι αυτή η προσέγγιση είναι ορθή" τόνισε.

    Χθες, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανανεώθηκε η θητεία των κυανοκράνων στην Κύπρο για άλλους έξι μήνες, με σχετικό ψήφισμα, το οποίο όμως όπως ανέφερε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης δεν στέλνει "ξεκάθαρο και ισχυρό μήνυμα" ως προς τη βάση, το πλαίσιο και τους σκοπούς της προσπάθειας του ΟΗΕ για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος.

    Πάντως ο Κόφι Άναν διαβεβαίωσε ότι δεν σταματάει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και γι΄ αυτό σύντομα αναμένεται σε Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας- αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις, Ιμπραχήμ Γκαμπάρι.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Η ώρα των υποψηφίων


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 16 June 2006 - 16:51:00 UTC