Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-06-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με τη στήριξη ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ
  • [02] Ένοπλη ληστεία σε χρηματαποστολή
  • [03] Σφραγίζεται παιδικός σταθμός
  • [04] Γυναίκα στην ηγεσία της Επισκοπικής Εκκλησίας
  • [05] Ερευνούν το ενδεχόμενο ρατσιστικής επίθεσης
  • [06] "Si" στη διευρυμένη αυτονομία
  • [07] Ηotspot για δωρεάν Internet
  • [08] Σκληρή γλώσσα σε Γιακίς
  • [09] Σχέδιο επανένωσης

    [01] Κοινωνία

    Ξεκινούν οι γενικές συνελεύσεις

    Με τη στήριξη ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

    19/6/2006 10:15:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Αποχή και αυτή την εβδομάδα από τα καθήκοντά τους έχουν αποφασίσει οι πανεπιστημιακοί, ενώ από σήμερα αρχίζουν οι γενικές συνελεύσεις των φοιτητών, οι οποίοι εμμένουν μέχρι στιγμής στις καταλήψεις. Την Πέμπτη, ημέρα που κατά πάσα πιθανότητα δημοσιοποιείται το προσχέδιο του επίμαχου νόμου, έχει προγραμματιστεί το νέο συλλαλητήριο. Στο πλευρό των φοιτητών βρίσκονται τόσο η AΔEΔY, όσο και η ΓΣΕΕ. Η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει 24ωρη απεργία για την ημέρα του συλλαλητηρίου και η Συνομοσπονδία τρίωρη στάση εργασίας από τις 12.00 έως τις 3.00. Πάντως, το υπουργείο παιδείας δηλώνει ότι επιθυμεί ουσιαστικό διάλογο. "Τώρα είναι η χρυσή ευκαιρία για αλλαγές στην εκπαίδευση. Όλα τα κόμματα πρέπει να αρθούν στο ύψος των ευθυνών τους και να συνεπικουρήσουν για ένα καλύτερο δημόσιο πανεπιστήμιο", δήλωσε στη ΝΕΤ 105.8 η βουλευτής της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα. "Όλοι δέχονται ότι χρειάζονται αλλαγές, δε συμφωνούν όμως στο περιεχόμενό τους" ,είπε στη ΝΕΤ 105.8 ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Δημαράς, προσθέτοντας ότι "πρέπει η κοινωνία να ενημερωθεί για τις προτάσεις, ώστε να μπορέσει να στηρίξει τις όποιες μεταρρυθμίσεις".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Ναι" στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

    [02] Κοινωνία

    Ένοπλη ληστεία σε χρηματαποστολή

    19/6/2006 7:58:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/6/2006 9:56:49 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Με άγνωστο χρηματικό ποσό διέφυγαν οι τέσσερις δράστες, που σήμερα το πρωί, στις 7:15, λήστεψαν χρηματαποστολή, στη λεωφόρο Αθηνών. Το φορτηγάκι της χρηματαποστολής είχε σταθμεύσει σε πρατήριο υγρών καυσίμων, προκειμένου να προμηθευτεί βενζίνη. Οι δράστες, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες ήταν οπλισμένοι με καλάσνικοφ, αιφνιδίασαν τους υπάλληλους της χρηματαποστολής, άρπαξαν το ποσό και διέφυγαν με τζιπ. Το αυτοκίνητο με το οποίο διέφυγαν οι δράστες βρέθηκε εγκαταλελειμμένο σε μικρή απόσταση από τον τόπο της ληστείας, στην περιοχή του Κολωνού. Οι δράστες αναζητούνται.

    [03] Κοινωνία

    Σφραγίζεται παιδικός σταθμός

    19/6/2006 11:43:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Με εντολή του νομάρχη Αθηνών, Γιάννη Σγουρού, σφραγίζεται σήμερα ιδιωτικός παιδικός σταθμός, που δεν έχει άδεια λειτουργίας και δεν πληροί τις προϋποθέσεις ασφάλειας για τα παιδιά. Πρόκειται για τον παιδικό σταθμό "Νέο γαλάζιο πορτοκάλι" που βρίσκεται στην οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης 23, στον Άγιο Δημήτριο Μπραχαμίου. Το συνεργείο της νομαρχίας έλεγξε και διαπίστωσε τις παρανομίες μετά από καταγγελίες κατοίκων της περιοχής.

    [04] Κόσμος

    Στις ΗΠΑ

    Γυναίκα στην ηγεσία της Επισκοπικής Εκκλησίας

    19/6/2006 8:15:00 πμ

    Η πρώτη γυναίκα που θα ηγηθεί των 2,3 εκατομμυρίων πιστών της Επισκοπικής Εκκλησίας των ΗΠΑ, από τότε που ιδρύθηκε την εποχή των αποίκων, επελέγη στις 18 Ιουνίου. Πρόκειται για την Επίσκοπο Κάθριν Σκόρι, η οποία έχει πτυχία στη Βιολογία και την Ωκεανογραφία, ενώ δίδαξε θρησκευτικές σπουδές στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον πριν από τη χειροτονία της, το 1994. Η εκλογή της πραγματοποιείται 30 χρόνια αφού η Επισκοπική Εκκλησία, όπως ονομάζεται η Αγγλικανική Εκκλησία στις ΗΠΑ, ενέκρινε τη χειροτονία γυναικών στην ιεροσύνη. Η Σκόρι, 52 χρόνων, εξελέγη έπειτα από έξι ψηφοφορίες και ήταν το φαβορί από την πρώτη, δήλωσαν εκκλησιαστικοί αξιωματούχοι. Είναι επίσκοπος της Νεβάδα και θα ενθρονιστεί στη διάρκεια τελετής που θα πραγματοποιηθεί αργότερα φέτος στον Εθνικό Καθεδρικό Ναό της Ουάσινγκτον.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC NEWS:"Female chief makes Church history "

    [05] Κόσμος

    Στη Γερμανία με θύμα νεαρό Αιθίοπα

    Ερευνούν το ενδεχόμενο ρατσιστικής επίθεσης

    19/6/2006 8:49:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με σοβαρά τραύματα στο κεφάλι νοσηλεύεται ένας νεαρός Αιθίοπας μετανάστης, μετά από επεισόδιο που έγινε κοντά στο Βερολίνο, για το οποίο, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, εξετάζεται το ενδεχόμενο να έχει ρατσιστικά κίνητρα. Ο Αιθίοπας μετανάστης τραυματίστηκε μετά τη σύγκρουση δύο ομάδων νεαρών στην περιοχή Σοενφελντ, στα περίχωρα του Βερολίνου. "Θα διεξαχθεί έρευνα για το κατά πόσο υπάρχουν ξενοφοβικά κίνητρα στο επεισόδιο που έγινε" ανακοίνωσε η αστυνομία του Βράντενμπουργκ. Από την ίδια επίθεση τραυματίστηκαν ελαφρά δύο μέλη της ομάδας, που πιστεύεται ότι προκάλεσε το επεισόδιο και νοσηλεύονται υπό αστυνομική επιτήρηση, ενώ άλλα δύο άτομα ανακρίνονται από τις αρχές. Μετά την επανένωση της Γερμανίας, το 1990, περίπου 100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από ρατσιστικές επιθέσεις, που συνήθως έχουν στόχο μαύρους που ζουν στις ανατολικές πολιτείες της χώρας. Τον Απρίλιο είχε γίνει ρατσιστική επίθεση με θύμα έναν 37χρονο Αιθίοπα στο Πότσνταμ.

    [06] Κόσμος

    "Si" στη διευρυμένη αυτονομία

    19/6/2006 7:34:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/6/2006 9:01:04 πμ)

    Πηγή: AΠΕ, ΝΕΤ

    "Ναι" στο καθεστώς διευρυμένης αυτονομίας είπε την Κυριακή το 73,98% των Καταλανών που προσήλθαν στις κάλπες, προκειμένου να πουν τη γνώμη τους για το νέο καθεστώς, που ενισχύει την ταυτότητα της Καταλονίας και της χορηγεί περισσότερες φορολογικές και διοικητικές αρμοδιότητες. Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα άγγιξε το 49% και το "ναι" κερδίζει με 73,98% έναντι 20,73% του "όχι" και 5,34% λευκών ψηφοδελτίων. Το νέο καθεστώς θα φέρει μια "μεγαλύτερη αναγνώριση της ταυτότητας" της Καταλονίας, η οποία θα διαθέτει ένα "καλύτερο εργαλείο" για να αναπτύξει τις δραστηριότητές της, είπε χαρακτηριστικά ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο. Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την "ευρεία υποστήριξη" που έδειξαν οι Καταλανοί ψηφοφόροι προς το καθεστώς διευρυμένης αυτονομίας. Οι Καταλανοί "μίλησαν καθαρά" και με τρόπο "ευρύτατα πλειοψηφικό" υπέρ του νέου καθεστώτος, δήλωσε ο κ. Θαπατέρο, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ του νέου καθεστώτος, που επικρίνεται έντονα από τη συντηρητική ισπανική αντιπολίτευση. Το αντιπολιτευόμενο δεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) κατηγορεί την κυβέρνηση ότι θέλει να "διαμελίσει" ή να "βαλκανιοποιήσει" την Ισπανία ενισχύοντας τις εξουσίες των αυτόνομων περιφερειών της.

    Στην Καταλονία ζει λιγότερο από το ένα έκτο του πληθυσμού, όμως η επαρχία αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο της οικονομίας της χώρας.

    Η Καταλονία κυβερνάται από τρικομματική κυβέρνηση συνασπισμού στην οποία συμμετέχουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Αριστερό Κόμμα της Καταλονίας και οι Πράσινοι. Πρόεδρος της Καταλονίας είναι ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πασκουάλ Μαραγκάλ.

    [07] Τεχνολογία

    Στο Σύνταγμα το πρώτο WiFi public hotspot

    Ηotspot για δωρεάν Internet

    19/6/2006 11:10:00 πμ

    Πηγή: NET

    Δωρεάν πρόσβαση στο Internet σε 84 σημεία σε όλη την Ελλάδα, έως το τέλος του 2007, θα μπορούν να έχουν οι πολίτες, μέσω του προγράμματος για το ασύρματο Internet, που παρουσίασε το πρωί ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης. Όπως είπε ο υπουργός, πρόκειται για δράση της Κοινωνίας της Πληροφορίας, που εντάσσεται στο πλαίσιο της προώθησης της νέας ψηφιακής στρατηγικής και ειδικά της ευρυζωνικότητας. Το πρώτο ασύρματο δίκτυο ελεύθερης πρόσβασης ασύρματο δίκτυο ελεύθερης πρόσβασης στο Internet (WiFi public hotspot), ή "Δημόσιο Δίκτυο Ασύρματης Πρόσβασης στο Διαδίκτυο στην Πλατεία Συντάγματος" όπως είναι το πλήρες όνομά του, εν συντομία athenswifi, λειτουργεί στο κέντρο της Αθήνας, στην Πλατεία Συντάγματος. Η πρόσβαση στο Internet είναι ελεύθερη μέχρι το τέλος του 2007 σε όλους τους πολίτες, αρκεί να διαθέτουν τα κατάλληλα τερματικά, όπως ένα laptop ή έναν υπολογιστή χειρός τα οποία να υποστηρίζουν τεχνολογίες WiFi. Για να μπει κανείς στο Internet χρειάζεται μόνο να πληκτρολογήσει τον αριθμό που θα εμφανιστεί στην οθόνη μόλις προσπαθήσει για πρώτη φορά να "μπει" σε μια ιστοσελίδα. Η ταχύτητα ασύρματης διασύνδεσης είναι ιδιαίτερα γρήγορη, ενώ η συνολική χωρητικότητα της γραμμής με το Internet είναι 4Mbps.

    [08] Σκληρή γλώσσα σε Γιακίς

    18/6/2006 9:05:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/6/2006 10:32:20 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Το δρόμο της Ευρώπης δείχνει να ψάχνει η Τουρκία σύμφωνα με τα έντυπα ενημερωτικά μέσα της χώρας. Σύμφωνα με την CumΗurriyet η ευρωπαϊκή έκθεση προόδου για την Άγκυρα που αναμένεται τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο θα περιλαμβάνει επικρίσεις, για τις σχέσεις με την Κύπρο και την άρνηση εφαρμογής της Τελωνειακής Ένωσης και την στρατιωτική επιρροή στην πολιτική. Εν τω μεταξύ, για πρώτη φορά ο Αυστριακός καγκελάριος και προεδρεύων της Ε.Ε. Βόλφγκανγκ Σιούσελ τάσσεται ανοιχτά υπέρ μίας "ειδικής σχέσης" μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας. Την ίδια ώρα, από τη Θράκη ο εκπρόσωπος του τουρκικού κοινοβουλίου Γιασάρ Γιακίς αμφισβήτησε ευθέως την Οικουμενικότητα του Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη, όπως και το ρόλο του κ. Βαρθολομαίου, που θέλησε να τον παραλληλίσει με εκείνο των μουφτήδων. Το υπουργείο Εξωτερικών απάντησε με σκληρό τρόπο επισημαίνοντας ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες ανεξαρτήτως θρησκεύματος δεν χρειάζονται αυτόκλητους συνηγόρους "Η ρητορεία του κ. Γιακίς είναι εκτός πραγματικότητας. Δεν συμβάλλει στην ενίσχυση και βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων όπως ειλικρινά το επιθυμεί η Ελλάδα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γιώργος Κουμουτσάκος.

    [09] Προαναγγέλλει η Ντ. Μπακογιάννη

    Σχέδιο επανένωσης

    18/6/2006 10:24:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/6/2006 10:31:02 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105.8

    Νέο σχέδιο για την επανένωση της Κύπρου μέσω του ΟΗΕ προαναγγέλλει με συνέντευξή της στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", η Υπουργός Εξωτερικών. Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη επισημαίνει ότι το "Σχέδιο της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Κύπρου" θα προκύψει από τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών και θα βασιστεί πρώτον σε στοιχεία της εργασίας, η οποία έχει γίνει σε επίπεδο γενικού γραμματέα. Δεύτερον στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα την οποία βιώνει η Κύπρος τα τελευταία 2,5 χρόνια και τρίτον στη βούληση των δυο κοινοτήτων. Επίσης τονίζει ότι υπάρχει νέα κινητικότητα για το Κυπριακό, μετά τη συνάντηση Ανάν-Παπαδόπουλου ενώ εκφράζει την ελπίδα να ξεκινήσουν γρήγορα οι συνομιλίες στο επίπεδο των τεχνικών επιτροπών. Αναφερόμενη στις σχέσεις της με τον Τάσσο Παπαδόπουλο, επισημαίνει ότι σε προσωπικό επίπεδο είναι καλές και φιλικές, ενώ όσον αφορά στη διαφορετικότητα των αντιλήψεων υπογραμμίζει ότι ο διάλογος σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η καλύτερη συνταγή, καθώς η στρατηγική είναι κοινή. Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τις αιτιάσεις του εναντίον της ΕΕ, ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις της προς τους Τουρκοκυπρίους, ενώ απέρριψε κάθε πίεση προκειμένου να εκπληρώσει η χώρα του τις υποχρεώσεις της ως προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ντόρα Μπακογιάννη "Σχέδιο ενιαίας ευρωπαϊκής Κύπρου"

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αυστηρό μήνυμα της ΕΕ


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 19 June 2006 - 8:51:12 UTC