Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-06-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τα ελληνοτουρκικά στο επίκεντρο
  • [02] Συνάντηση Μεϊμαράκη με προκατόχους
  • [03] "Αποκλειστικά δημόσια η Υγεία"
  • [04] Συνάντηση Σκανδαλίδη-Έβερτ
  • [05] Ανακλήσεις προϊόντων και πρόστιμα
  • [06] Κατέθεσαν δύο ανήλικοι
  • [07] Κατεδάφισαν τα παράνομα
  • [08] "Άτομα με αναπηρία και ΜΜΕ"
  • [09] Οκτώ χρόνια στον Παντελεήμονα
  • [10] Νέες ακυρώσεις πτήσεων
  • [11] Εκβιασμό καταγγέλλει ο Θ. Αγγελόπουλος
  • [12] Εις θάνατον ο Σαντάμ
  • [13] Αυξήσεις επιτοκίων από την Εθνική
  • [14] Συγχώνευση Nokia-Siemens
  • [15] Περισσότερα κονδύλια για τους πτηνοτρόφους
  • [16] Δώρο του ...χρόνου η ευτυχία
  • [17] Ληστής και τζέντλεμαν
  • [18] Στα ίχνη του Ρομπέν των Δασών

    [01] Πολιτική

    Συνάντηση Παπανδρέου - Στεφανόπουλου

    Τα ελληνοτουρκικά στο επίκεντρο

    19/6/2006 12:20:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/6/2006 4:36:42 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8

    Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά την ωριαία συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο. Ο κ. Παπανδρέου απηύθυνε μήνυμα προς την Άγκυρα ότι πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της και τις υποσχέσεις της απέναντι στην ΕΕ, ενώ παράλληλα εξέφρασε τον προβληματισμό του για την διστακτικότητα της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την Κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό για λάθος πολιτικές και εγκατάλειψη του Ελσίνκι. Επίσης, υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει με σκοπό να ξεφύγει η χώρα από την ατολμία και την ακινησία και από την λογική της κυβέρνησης ότι η μη πολιτική είναι πολιτική. Αναφερόμενος στον κίνδυνο νέων εντάσεων, τόνισε ότι ο ελληνικός λαός θα συνεχίσει να ζει στην ανασφάλεια και να πληρώνει τους εξοπλισμούς. Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι υπάρχει άλλος δρόμος, που συνίσταται σε δύο άξονες: πρώτος, η προστασία, η προώθηση και η προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και δεύτερος η εμπέδωση ειρήνης και συνεργασίας με την Τουρκία.

    "Δεδομένη η εξωτερική πολιτική της χώρας"

    Αναφορικά με τις επισημάνσεις του Γ. Παπανδρέου, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την ανάγκη "νέας στρατηγικής" έναντι της Τουρκίας, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι "η στρατηγική στην εξωτερική πολιτική της χώρας είναι δεδομένη".

    Σε συναφή ερώτηση για την κριτική του κ. Παπανδρέου προς την κυβέρνηση, πως είναι "άτολμη" στα εξωτερικά θέματα, ο Ευάγγελος Αντώναρος υπογράμμισε ότι "η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης είναι συνεπής και αποτελεσματική. Αυτό άλλωστε φάνηκε ξεκάθαρα την περασμένη εβδομάδα με τη θέση της Ε.Ε. πως η Τουρκία πρέπει να έχει σχέσεις καλής γειτονίας, να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της και να συμπεριφερθεί ως μια χώρα που επιθυμεί την ευρωπαϊκή της προσαρμογή".

    [02] Πολιτική

    Επι τάπητος θέματα του Υπουργείου Αμύνης

    Συνάντηση Μεϊμαράκη με προκατόχους

    19/6/2006 5:07:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων καθώς και η προοπτική προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ήταν τα θέματα που τέθηκαν προς συζήτηση στην συνάντηση που είχε ο υπουργός Άμυνας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης με τους προκατόχους του. Το "παρών" έδωσαν όλοι οι προηγούμενοι υπουργοί των τελευταίων ετών, ο Θ. Ντεγιάννης, Ι. Χαραλαμπόπουλος, Τζαννής Τζαννετάκης, Ι. Βαρβιτσιώτης, Γερ. Αρσένης, Α. Τσοχατζόπουλος, Γιάννος Παπαντωνίου και Σπ. Σπηλιωτόπουλος, ενώ παρίσταντο επίσης οι δύο υφυπουργοί Β. Μιχαλολιάκος και Ι. Λαμπρόπουλος. Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας η συζήτηση διεξήχθη σε κλίμα εθνικής συνεννόησης και εκτός των παραπάνω θεμάτων, επίσης συζητήθηκε το πρόγραμμα εξοπλισμών, το θέμα των στρατοπέδων, τοσο από την πλευρά της άσκησης κοινωνικής πολιτικής μέσα από την παραχώρησή τους στις τοπικές κοινωνίες, όσο και από την πλευρά της ενίσχυσης της αμυντικής θωράκισης της χώρας.

    [03] Πολιτική

    Αναγκαίος ένας γενικός πολιτικός αγώνας

    "Αποκλειστικά δημόσια η Υγεία"

    19/6/2006 2:41:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Κενή περιεχομένου χαρακτήρισε η Γ.Γ. του ΚΚΕ τη θέση των άλλων κομμάτων για το δημόσιο σύστημα Υγείας, κατά την επίσκεψή της τη Δευτέρα στο Εθνικό Ίδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων και το εκεί φιλοξενούμενο τμήμα του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς. Η Αλέκα Παπαρήγα κατηγόρησε την Κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση ότι μετατρέπουν την Υγεία και την Παιδεία στις πιο προσοδοφόρες δραστηριότητες για το κεφάλαιο και τόνισε πως το ΚΚΕ διεκδικεί αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας, με κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής δραστηριότητας στο χώρο, διεκδικεί, δηλαδή, μια "πραγματική λαϊκή δωρεάν Υγεία".

    "Αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων "

    Εξάλλου, η Γ.Γ. του ΚΚΕ τόνισε πως "είναι αίσχος ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να επαίρονται για το ΕΣΥ, τη στιγμή που πανελλαδικά υπάρχει μόνο ένα κέντρο αποκατάστασης αναπήρων, ενώ στο ογκολογικό παραμένουν ακόμη τα προβλήματα από το σεισμό του '99".

    Παράλληλα, η κα Παπαρήγα έκανε λόγο για την ανάγκη ενός γενικού πολιτικού αγώνα, εδραιωμένου πάνω στα πραγματικά προβλήματα και την ενότητα των εργαζομένων, μιλώντας σε συγκέντρωση στο Εθνικό Ίδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων.

    Επιπλέον, κάλεσε τα λαϊκά στρώματα να εγκαταλείψουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας: "Αυτό που θα φοβίσει τα κόμματα του κεφαλαίου, δεν είναι η λαϊκή δυσαρέσκεια αλλά η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο. Θα τους φοβίσει ένα μαζικό λαϊκό ρεύμα, που θα φουντώνει με στόχο να τους ανατρέψει".

    [04] Πολιτική

    Στο πλαίσιο των επαφών με πρώην δημάρχους

    Συνάντηση Σκανδαλίδη-Έβερτ

    19/6/2006 3:31:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Ιδιαιτέρως χρήσιμη χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον πρώην δήμαρχο Αθηναίων, Μιλτιάδη Έβερτ, ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ για τη δημαρχία, Κώστας Σκανδαλίδης, που συνεχίζει τις επαφές του με τους πρώην δημάρχους της πρωτεύουσας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΝΔ, συζητήθηκαν διάφορα θέματα και προβλήματα, που απασχολούν το Δήμο της Αθήνας. Την Πέμπτη, ο κ. Σκανδαλίδης θα συναντηθεί με την υπουργό Εξωτερικών και τέως δήμαρχο Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει και συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συναντήσεις υποψηφίων και πρώην δημάρχων

    Συνάντηση Μπεχράκη-Σκανδαλίδη

    [05] Κοινωνία

    Πρόστιμα ύψους 132.500 ευρώ επέβαλε ο Ε.Φ.Ε.Τ.

    Ανακλήσεις προϊόντων και πρόστιμα

    19/6/2006 6:28:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Για προληπτικούς λόγους ασφαλείας αποσύρθηκε από τα ράφια των καταστημάτων Jumbo κρεμάστρας πιπίλας με την ονομασία "Happy Angel". Το εν λόγω προϊόν ανακλήθηκε εθελοντικά από την ίδια την εταιρεία, όταν από δειγματοληπτικό έλεγχο του υπουργείου Ανάπτυξης διαπιστώθηκε ότι αφενός δεν φέρει τις προβλεπόμενες ενδείξεις επί της συσκευασίας στα ελληνικά, αφετέρου προσομοιάζει αρκετά με άλλο αντίστοιχο προϊόν, το οποίο επίσης δεν πληρούσε τις απαιτήσεις ασφαλείας και αποσύρθηκε από την ελληνική αγορά. Η Jumbo προέβη σε απόσυρση περίπου 5.600 τεμαχίων μέχρι να ολοκληρωθούν οι δοκιμές ασφαλείας του εν λόγω προϊόντος. Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή συστήνει σε όσους έχουν στην κατοχή τους το συγκεκριμένο προϊόν, να σταματήσουν να το χρησιμοποιούν και να επικοινωνήσουν με τα καταστήματα Jumbo, σε περίπτωση που επιθυμούν αντικατάσταση του προϊόντος ή επιστροφή του αντίτιμου αγοράς, κάτι που μπορεί να γίνει με προσκόμιση της απόδειξης αγοράς.

    Εν τω μεταξύ και ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε την επιβολή προστίμων ύψους 132.500 ευρώ σε οκτώ επιχειρήσεις τροφίμων, για παράβαση των γενικών κανόνων για την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων. Αναλυτικότερα, επιβλήθηκαν:

    50.000 ευρώ στην εταιρεία Master Martini Ελλάς Μονοπρόσωπη ΕΠΕ, (Βλαχερνών 21 Παλλήνη), διότι στα πλαίσια διερεύνησης καταγγελίας παρεμποδίστηκε ο έλεγχος του κλιμακίου από τους υπεύθυνους της επιχείρησης. 15.000 ευρώ στην επιχείρηση ΚΡΕΜΕΛ ΑΕ, (Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου οδός Λ), διότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Γενικού Χημείου του Κράτους δείγματα μελιού από θυμάρι με σήματα "Κρήτης Γη" και "Θυμάρι" βρέθηκαν μη κανονικά και νοθευμένα. 3.000 ευρώ στην επιχείρηση QUICK-Κολοβός Σπυρίδων, αναψυκτήριο-οβελιστήριο, (Ρούσβελτ και Πατρόκλου Λάρισα), διότι κατά τον επανέλεγχο διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση δεν είχε συμμορφωθεί με τις υποδείξεις των υγειονομικών αρχών. 8.000 ευρώ στην επιχείρηση Αρβανιτίδης Α.Ε.Ε.Ε, υπεραγορά τροφίμων, (Βασ. Όλγας 89, Θεσσαλονίκη), διότι κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση δεν τηρεί τις απαιτούμενες συνθήκες για τη διατήρηση των τροφίμων, ενώ δεν διαθέτει άδεια ίδρυσης και λειτουργίας. 1.500 ευρώ στην επιχείρηση Ν. Λάλας-Ν. Κων/νίδης ΟΕ "Devido", οβελιστήριο, (25ης Μαρτίου 23 Θεσσαλονίκη), διότι κατά τον επανέλεγχο διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων μη συμμόρφωση στις συστάσεις διορθωτικών μέτρων υγιεινής και ασφαλείας. 40.000 ευρώ σε βάρος της επιχείρησης Αρβανιτίδης Α.Ε.Ε.Ε, εμπορία τροφίμων και Σούπερ Μάρκετ Αρβανιτίδης Α.Ε.Ε.Ε., (4ο χλμ. Βέροιας-Νάουσας και οδό Κοζάνης 1 Μακροχώρι Ημαθίας) για νοθεία και αντιποίηση καταχωρημένης ονομασίας προέλευσης σε τυροκομικά προϊόντα. 5.000 ευρώ στην επιχείρηση ΠΑΡΙΝΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ "Το Τσάμπουρο", οινομαγειρείο, (Βαγδαμάλη 2, Θεσσαλονίκη) διότι κατά τον επανέλεγχο διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση παρουσιάζει σοβαρές παραβάσεις με αποτέλεσμα να μη διασφαλίζεται η δημόσια υγεία. 10.000 ευρώ στην επιχείρηση ΒΙΓΛΑ Α.Ε.Β.Ε., τυροκομείο, (3ο χλμ. Ελασσόνας Δεσκάτης) για νοθεία

    Σχετικά Links:

    Υπουργείο Ανάπτυξης

    ΕΦΕΤ

    Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

    [06] Κοινωνία

    Κατέθεσαν δύο ανήλικοι

    19/6/2006 6:21:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Δύο από τους πέντε ανήλικους που εμπλέκονται στην εξαφάνιση του 11χρονου Άλεξ προσήλθαν το πρωί της Δευτέρας στην Ασφάλεια Βέροιας και κατέθεσαν όσα στοιχεία γνωρίζουν για την υπόθεση, για πρώτη φορά ως ύποπτοι. Παρουσία εισαγγελέως, οι δυο ανήλικοι επανέλαβαν στους αστυνομικούς όσα είχαν πει στην πρώτη τους κατάθεση για τις συνθήκες της περίπλοκης υπόθεσης. Οι άλλοι τρεις ανήλικοι ζήτησαν και πήραν 48ωρη προθεσμία προκειμένου να ενημερωθούν οι συνήγοροί τους για το περιεχόμενο της ογκώδους δικογραφίας που αριθμεί περί τις 1.250 σελίδες. Μέσα στην εβδομάδα και μόλις ολοκληρωθούν οι καταθέσεις των πέντε ανηλίκων, αναμένεται να οριστεί και η ομάδα παιδοψυχιάτρων και παιδοψυχολόγων, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν την συμπεριφορά των παιδιών για τουλάχιστον τρεις μήνες.

    [07] Κοινωνία

    Στο τείχος Κόνωνα στην Πειραϊκή

    Κατεδάφισαν τα παράνομα

    19/6/2006 5:46:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Στην κατεδάφιση παράνομων κτισμάτων που βρίσκονταν πάνω στο ιστορικό τείχος του Κόνωνα, στην Πειραϊκή, προχώρησαν το πρωί της Δευτέρας, συνεργεία του Δήμου Πειραιά. Οι κατασκευές που αποτελούσαν επεκτάσεις έξι καταστημάτων αναψυχής, είχαν κριθεί παράνομες με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Η κατεδάφιση έγινε, παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, καθώς την τελευταία φορά που τα συνεργεία επιχείρησαν να γκρεμίσουν τα αυθαίρετα, εμποδίστηκαν από τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι αντέδρασαν. Ο χώρος, αφού ολοκληρωθεί η ανάπλασή του, θα μετατραπεί σε πάρκο αναψυχής για τους κατοίκους του Πειραιά. Ο χώρος αναμένεται να παραδοθεί προς χρήση στο κοινό, αφού ολοκληρωθούν τα έργα ανάδειξης.

    [08] Κοινωνία

    Διημερίδα της Γ.Γ. Επικοινωνίας και Ενημέρωσης

    "Άτομα με αναπηρία και ΜΜΕ"

    19/6/2006 3:04:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/6/2006 3:25:01 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Διημερίδα για τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ), διοργανώνει η Γ.Γ. Επικοινωνίας-Ενημέρωσης, με αφορμή την έκθεση της ειδικής Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που απασχολούν τα ΑΜΕΑ. Την έναρξη της διημερίδας κήρυξε ο υπουργός Επικρατείας, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, που τόνισε ότι είναι καιρός να περάσουμε από τα λόγια στα έργα και πρόσθεσε ότι η έκθεση της Επιτροπής θα πρέπει να αποτελέσει το γνώμονα για δράσεις της κυβέρνησης και της κοινωνίας. Παράλληλα, σημείωσε ότι τα ΜΜΕ πρέπει να πρωτοστατήσουν στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τα θέμα και αναφέρθηκε στη λειτουργία του ψηφιακού καναλιού ΠΡΙΣΜΑ+ της ΕΡΤ, για το οποίο είπε ότι στόχος είναι να αποτελέσει σημείο αναφοράς και παράδειγμα προς μίμηση. Για το ΠΡΙΣΜΑ+ μίλησε και ο πρόεδρος της διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Α.Ε., Χρήστος Παναγόπουλος, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία υπόσχεση προς τα ΑΜΕΑ, που υλοποιήθηκε. Από την πλευρά της, η βουλευτής της ΝΔ, Ευαγγέλια Μπερνιδάκη, ζήτησε τη σύνδεση της αδειοδότησης των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, με το βαθμό προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία στα προγράμματά τους σημειώνοντας ότι "η ενημέρωση και η ψυχαγωγία είναι κοινωνικό δικαίωμα για όλους".

    [09] Κοινωνία

    Οκτώ χρόνια στον Παντελεήμονα

    19/6/2006 1:08:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/6/2006 5:10:12 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Σε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών καταδίκασε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, τον μητροπολίτη πρώην Αττικής Παντελεήμονα για υπεξαίρεση περίπου 66 εκατομμυρίων δραχμών από τη μονή Οσίου Εφραίμ στη Νέα Μάκρη. Το δικαστήριο αναγνώρισε στον κ. Παντελεήμονα το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και αποφάσισε να δοθεί ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεσή του και αφέθηκε ελεύθερος. Ο κ. Παντελεήμονας, σε δηλώσεις του, χαρακτήρισε άδικη την απόφαση και τόνισε ότι θα αποδειχθεί η αλήθεια στο Εφετείο.

    [10] Κοινωνία

    Των Ολυμπιακών Αερογραμμών

    Νέες ακυρώσεις πτήσεων

    19/6/2006 11:04:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Δώδεκα πτήσεις των Ολυμπιακών Αερογραμμών από και προς Μόναχο, Άμστερνταμ, Μαδρίτη, Λάρνακα, Ρόδο και Μυτιλήνη ματαιώθηκαν το πρωί στο "Ελευθέριος Βενιζέλος", λόγω έλλειψης ιπταμένων συνοδών και φροντιστών, που αποφάσισαν να μην εργάζονται στα ρεπό τους. Οι επιβάτες που επρόκειτο να ταξιδέψουν με αυτές τις πτήσεις είχαν ενημερωθεί εγκαίρως. Ωστόσο δεν έλειψαν και αυτοί που πήγαν σήμερα στο αεροδρόμιο νομίζοντας ότι θα πετάξουν. Οι υπόλοιπες πτήσεις που περιλαμβάνονται στο σημερινό πρόγραμμα θα εκτελεστούν κανονικά, καθώς οι υπεύθυνοι των Ολυμπιακών Αερογραμμών αναγκάστηκαν να κάνουν αναπροσαρμογή των δρομολογίων, ώστε οι πτήσεις να γίνουν με το υπάρχον προσωπικό.

    Πρόσληψη εποχικών

    Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, οι Ολυμπιακές Αερογραμμές προχώρησαν τις προηγούμενες ημέρες στην πρόσληψη εκατό εποχικών ιπταμένων συνοδών φροντιστών με οκτάμηνη σύμβαση.

    Όμως οι προσληφθέντες, δεν αναμένεται να ενταχθούν στην παραγωγική διαδικασία πριν από τις 10 Ιουλίου καθώς πρέπει να προηγηθεί η απαραίτητη εκπαίδευση τους.

    Μέχρι τότε η εταιρεία θα ακυρώνει εκ των πρότερων κάποιες πτήσεις , ενώ συνεχίζονται και οι συζητήσεις μεταξύ διοίκησης και ιπταμένων συνοδών φροντιστών, ώστε οι εργαζόμενοι να δεχτούν να παραχωρήσουν κάποια από τα ρεπό τους.

    Ερωτώμενος σχετικά με το πρόβλμα που έχει δημιουργηθεί στις πτήσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, δήλωσε ότι σύμφωαν με την πληροφόρηση που είχε από το Υπουργείο Μεταφορών, "Η Διοίκηση της Ο.Α. βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με τους εκπροσώπους των εργαζομένων προκειμένου να καλυφθούν οι όποιες ανάγκες προκύπτουν κατά τη θερινή περίοδο αιχμής. Όλοι ελπίζουν φυσικά, ότι αυτός ο διάλογος θα αποβεί καρποφόρος σε πολύ σύντομο χρόνο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το Σαβατοκύριακο παρουσιάστηκαν όντως πολλά κενά στη στελέχωση πτήσεων την τελευταία στιγμή και προωθείται η εποχική πρόσληψη 100 φροντιστών".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Καθυστερήσεις στις πτήσεις της Ο.Α

    [11] Κοινωνία

    Η δίκη του Γρ. Μιχαλόπουλου

    Εκβιασμό καταγγέλλει ο Θ. Αγγελόπουλος

    19/6/2006 4:51:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Άρχισε το πρωί της Δευτέρας στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας η δίκη του εκδότη της εφημερίδας "Ελεύθερη Ώρα", Γρηγόρη Μιχαλόπουλου, ο οποίος πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 18 χρόνια φυλάκισης, χωρίς ελαφρυντικά, για απόπειρα εκβίασης κατά μελών των οικογενειών Αγγελόπουλου και Λάτση και πλαστογραφίας. Η διαδικασία ξεκίνησε με την κατάθεση του επιχειρηματία Θεόδωρου Αγγελόπουλου, ο οποίος είπε ότι ο κατηγορούμενος εκβίαζε την οικογένειά του, με πρόσχημα ότι μέλη της ήταν υποψήφια θύματα της "17 Νοέμβρη" , και απαιτούσε χρήματα προκειμένου, όπως έλεγε, να μεσολαβήσει ώστε να διαγραφούν από τις λίστες της οργάνωσης. Στη συνέχεια, η Μαριάννα Λάτση αναφέρθηκε σε σειρά δημοσιευμάτων του κατηγορούμενου, που όπως τόνισε, είχαν σκοπό να αναγκάσουν τον Γιάννη Λάτση να δώσει χρήματα στον κατηγορούμενο, προκειμένου να μην συκοφαντείται. Σύμφωνα με την κ. Λάτση , ο Γρ. Μιχαλόπουλος εκβίαζε τον πατέρα της, μέσω τρίτων προσώπων, να πληρώσει για να μην εκδώσει βιβλίο για την ζωή του. Το επίμαχο βιβλίο τελικά εκδόθηκε το 1990 και, όπως κατέθεσε η κ. Λάτση, δημόσια τότε ο πατέρας της είχε σχολιάσει το γεγονός χαρακτηρίζοντας τον συγγραφέα "εκβιαστή".Υπενθυμίζεται ότι ο Γρ. Μιχαλόπουλους είναι ελεύθερος για λόγους υγείας.

    "Απειλές για συκοφαντικά δημοσιεύματα"

    Στη συνέχεια, ο επιχειρηματίας κατέθεσε ότι ο θείος του Δημήτρης Αγγελόπουλος, ένα χρόνο πριν δολοφονηθεί από τη "17 Ν" είχε δώσει χρήματα στον κ. Μιχαλόπουλο για να διαγραφεί από τις λίστες των υποψήφιων στόχων της οργάνωσης.

    Σύμφωνα με τον κ. Αγγελόπουλο, μία ακόμη προσφιλής τακτική του κατηγορούμενου για να αποσπά χρηματικά ποσά ήταν η απειλή συκοφαντικών δημοσιευμάτων στην εφημερίδα του "Ελεύθερη Ώρα" ή η έκδοση βιβλίων συκοφαντικού περιεχομένου.

    Πλαστά έγγραφα

    Στην κατάθεσή της, η κ. Λάτση αναφέρθηκε και σε έγγραφο που φέρεται να είχε χρησιμοποιήσει ο κ. Μιχαλόπουλος, το οποίο εμφανίζει τον Γιάννη Λάτση να έχει δώσει χρήματα για να διαγραφεί από τις λίστες υποψήφιων θυμάτων της "17Ν".

    Η μάρτυρας χαρακτήρισε το επίμαχο έγγραφο πλαστό και κατασκευασμένο. Όπως είπε η κ. Λάτση, με το έγγραφο αυτό ο κ. Μιχαλόπουλος είχε σκοπό να πείσει τον κ. Θ. Αγγελόπουλο να του δώσει πιο πολλά χρήματα.

    Κάποιες παρεμβάσεις των συνηγόρων υπεράσπισης του κ. Μιχαλόπουλου εκνεύρισαν την μάρτυρα η οποία τους απάντησε: "Όταν πέθανε ο πατέρας μου, έκλαψε όλη η Ελλάδα. Όταν θα πεθάνει ο κ. Μιχαλόπουλος θα πούνε πέθανε ο εκβιαστής".

    Στην φράση της αυτή, ο κατηγορούμενος απάντησε πως ο δικός του πατέρας "δεν φόρεσε γερμανική στολή".

    Η δίκη θα συνεχιστεί την Τετάρτη το πρωί, ενώ, στο δικαστήριο έχουν κληθεί να καταθέσουν και ο μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος, ο δήμαρχος Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρης Κασιδόκωστας, ο επιχειρηματίας κ. Αργύρης Σαλιαρέλης κ. ά.

    [12] Ιράκ

    Την έσχατη πονή ζήτησε ο Εισαγγελέας

    Εις θάνατον ο Σαντάμ

    19/6/2006 5:54:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/6/2006 7:08:09 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Την ποινή του θανάτου για τον Σαντάμ Χουσέιν και για δύο συγκατηγορούμενούς του, του ετεροθαλούς αδελφού του Μπαρζάν αλ-Τικρίτι και του πρώην αντιπροέδρου Ταχά Γιασίν Ραμαντάν, ζήτησε σήμερα ο Εισαγγελέας, του ειδικού δικαστηρίου στο Ιράκ, καθώς ολοκληρώθηκε η ακροαματική διαδικασία. Σύμφωνα με τον Εισαγγελέα Τζααφάρ αλ-Μουσάουι, ο Σαντάμ, ο αλ-Τικρίτι και ο Ραμαντάν είναι υπεύθυνοι για τη σφαγή 148 σιιτών χωρικών στο χωριό Ντουτζέιλ, στη δεκαετία του 1980. Με ειρωνικό τρόπο αντέδρασε ο Σαντάμ Χουσείν. "Τελειώσαμε" σχολίασε σχεδόν σαρκαστικά μην κάνοντας περαιτέρω δηλώσεις. Στις 10 Ιουλίου οι συνήγοροι του πρώην δικτάτορα θα πάρουν τον λόγο, για να αντικρούσουν την κατηγορία ότι διέπραξε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Παράλληλα, ο Εισαγγελέας, απάλλαξε των κατηγοριών το στέλεχος του κόμματος Μπααθ, Μοχάμεντ Αλί, ζητώντας την απελευθέρωσή του χωρίς όρους, ενώ για τους Αμπντουλά Ραιντ, Αλι Νταεμ Αλι και Μιζερ Ραιντ ζήτησε την επιείκεια του δικαστηρίου.

    [13] Οικονομία

    Μετά την αντίστοιχη αύξηση της ΕΚΤ

    Αυξήσεις επιτοκίων από την Εθνική

    19/6/2006 6:35:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στην αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και ορισμένων δανειακών προϊόντων προχώρησε την Δευτέρα, η Εθνική Τράπεζα, εναρμονιζόμενη με τις αυξήσεις που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Ειδικότερα η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε την αύξηση επιτοκίων Ταμιευτηρίου μέχρι 0,25%, αλλά και των καταθέσεων του λογαριασμού "Μισθοδοτικός Plus", κατά 0,50%, που κυμαίνονται πλέον από 1,25% έως 2,15% ανάλογα με το ποσό. Η Τράπεζα είχε προβεί σε ανάλογες προσαρμογές και στις δύο προηγούμενες αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ. Στα δανειακά προϊόντα, και καθώς η Εθνική, στις δύο τελευταίες αυξήσεις του επιτοκίου της ΕΚΤ, δεν είχε προχωρήσει σε αναπροσαρμογές απορροφώντας το σχετικό κόστος, προβαίνει σε περιορισμένου ύψους αυξήσεις σε ορισμένα από τα προϊόντα, κατά 0,25%, ενώ αφήνει αμετάβλητο το καθοριζόμενο από την Τράπεζα κυμαινόμενο επιτόκιο στεγαστικών δανείων.

    Στην επιχειρηματική πίστη η Τράπεζα αυξάνει όλα τα προϊόντα κυμαινόμενου επιτοκίου κατά 0,25%.

    Στην καταναλωτική πίστη, αμετάβλητο παραμένει το επιτόκιο της "Άρσης Βαρών", που αφορά τη συγκέντρωση υπολοίπων από άλλα δάνεια και κάρτες σε ένα δάνειο. Το επιτόκιο πιστωτικών καρτών, καθώς και το επιτόκιο χρεωστικού υπολοίπου από δικαίωμα υπερανάληψης, αυξάνονται κατά 0,25%. Τα επιτόκια των υφιστάμενων κλιμάκων Ανοιχτού Δανείου αναπροσαρμόζονται κατά 0,32% (μέση σταθμισμένη αύξηση).

    Στην στεγαστική πίστη, το κυμαινόμενο επιτόκιο στεγαστικών δανείων που καθορίζεται από την Τράπεζα, παραμένει αμετάβλητο. Το επιτόκιο των δανείων που συμβατικά συνδέεται με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ, αναπροσαρμόσθηκε ανάλογα κατά 0,25%.

    [14] Οικονομία

    Επανάσταση στη κινητή τηλεφωνία

    Συγχώνευση Nokia-Siemens

    19/6/2006 6:17:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Επανάσταση στο χώρο της κινητής τηλεφωνία αναμένεται να φέρει η συμφωνηθείσα συγχώνευση των θυγατρικών μονάδων της φινλανδικής Nokia και της γερμανικής Siemens. Η νέα εταιρεία που δημιουργείται για να χτυπηθεί ο έταιρος κολοσσός της σουηδικής Ericsson και θα ανήκει εξίσου στη Nokia και τη Siemens θα φέρει την επωνυμία Nokia Siemens Networks. Σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές η συγχώνευση αυτή θα δημιουργήσει αυτομάτως την τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στο κόσμο. Οι ειδικοί αναμένουν ότι μόνο τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του νέου κολοσσού ο κύκλος εργασιών του θα ξεπεράσει τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

    [15] Οικονομία

    Ομόφωνα αποδεκτές οι προτάσεις Μπασιάκου

    Περισσότερα κονδύλια για τους πτηνοτρόφους

    19/6/2006 5:32:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/6/2006 5:54:18 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Την άμεση διάθεση επιπλέον κονδυλίων από τον κοινοτικό προϋπολογισμό στους πτηνοτρόφους που επλήγησαν από το θόρυβο της γρίπης των πτηνών, ζήτησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Μπασιάκος . Ο κ. Μπασιάκος έθεσε πρώτος το θέμα στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαικής Ένωσης στο Λουξεμβούργο και οι προτάσεις του έγιναν ομόφωνα αποδεκτές από όλους τους ομολόγους του. Η χώρα μας έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 46 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της ελληνικής πτηνοτροφίας, ενώ ακόμη 46 εκατ. ευρώ έχουν ήδη εξασφαλιστεί και θα δοθούν από εθνικούς πόρους. Επιπλέον, εξασφαλίστηκαν και χρηματοδοτήσεις από το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας για τη χώρα μας, για την περίοδο 2007-2013. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα θέματα που συζητήθηκαν, ο κ. Μπασιάκος ζήτησε από το Συμβούλιο οι εφαρμοστικές διατάξεις του νέου καθεστώτος της ζάχαρης να μην επιβαρύνουν επιπλέον τη Βιομηχανία Ζάχαρης και απαίτησε οι διαθέσιμοι πόροι να χορηγούνται έγκαιρα και χωρίς περικοπές.

    Δράσεις για την αλιεία

    Μετά από μακρές διαπραγματεύσεις, το Συμβούλιο κατέληξε σε συμφωνία σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας από το οποίο θα χρηματοδοτηθούν οι δράσεις του Αλιευτικού Τομέα κατά την προγραμματική περίοδο 2007-2013. Οι δράσεις αυτές είναι σε γενικές γραμμές οι εξής:

    εκσυγχρονισμός αλιευτικών σκαφών συμπεριλαμβανομένης της αντικατάστασης των κινητήρων των σκαφών, κατασκευή, επέκταση και εκσυγχρονισμός των επιχειρήσεων υδατοκαλλιέργειας, κατασκευή, επέκταση και εκσυγχρονισμός των επιχειρήσεων μεταποίησης και εμπορίας αλιευτικών προϊόντων του ελλαδικού χώρου, μέτρα στήριξης για τους νέους αλιείς, για την αγορά του πρώτου αλιευτικού τους σκάφους.

    Ο Ελληνας υπουργός υποστήριξε, ακόμη, στο Συμβούλιο την ανάγκη θέσπισης μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την προστασία του Δασικού Τομέα και των προϊόντων του, ζήτησε τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των δασών της Μεσογείου και πρότεινε στο Συμβούλιο τη δημιουργία Ειδικού Κοινοτικού Ταμείου που θα χρηματοδοτεί τα μέτρα στήριξης των δασών.

    Σχετικά Links:

    Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

    [16] Υγεία

    Νέα έρευνα Αυστραλών επιστημόνων

    Δώρο του ...χρόνου η ευτυχία

    19/6/2006 1:24:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: New Scientist

    Την ευτυχία τη φέρνουν τα χρόνια, σύμφωνα και με νέα έρευνα Αυστραλών επιστημόνων. Σύμφωνα με την Λιν Γουίλιαμς και τους συναδέλφους της από το Νοσοκομείο Westmead, οι ηλικιωμένοι αντιλαμβάνονται και βιώνουν καλύτερα την ευτυχία, ενώ αντιστρόφως ανάλογη είναι η σχέση τους με το συναίσθημα του φόβου. Συγκεκριμένα η ερευνητική ομάδα, ζήτησε από 242 εθελοντές ηλικίας 12-79 ετών να δουν μια σειρά φωτογραφιών, στις οποίες απεικονίζονταν άνθρωποι με διαφορετικές εκφράσεις και στη συνέχεια να ξεχωρίσουν αυτές που δείχνουν φόβο και ευτυχία από εκείνες, που δείχνουν θυμό, απέχθεια και λύπη. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας η εγκεφαλική τους λειτουργία καταγραφόταν από ειδικό τομογράφο τύπου: fMRI. Τα αποτελέσματα έδειξαν, ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ήταν πιο ακριβείς στην επιλογή των φωτογραφιών με τις χαρούμενες εκφράσεις, ενώ οι έφηβοι ξεχώριζαν ευκολότερα τις εκφράσεις φόβου.

    Αναζητούν την αιτία

    Τα αποτελέσματα του τομογράφου κατέδειξαν ακόμα, ότι η περιοχή του εγκεφάλου, που σχετίζεται με τον έλεγχο των συναισθημάτων, ήταν πιο ενεργητική στους ηλικιωμένους, όταν αντίκριζαν πρόσωπα με εκφράσεις φόβου, από ότι στους νεότερους. Μάλιστα, η συγκεκριμένη περιοχή έχει αποδειχτεί, ότι "μπλοκάρει", μια άλλη περιοχή του εγκεφάλου, την αμυγδαλή, υπεύθυνη για το συναίσθημα του φόβου.

    Αδιευκρίνιστη, όμως, παραμένει η αιτία, που προκαλεί αυτή τη συναισθηματική διαφορά μεταξύ νεαρών και ηλικιωμένων, ωστόσο πειράματα σε τρωκτικά έχουν δείξει, ότι μπορεί να προκαλείται από την επίδραση συγκεκριμένων ορμονών με την πάροδο των χρόνων.

    Από την πλευρά της, η Έλεν Φίσερ, ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο Ράτζερς στο Νιου Μπρουνσγουΐκ του Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ, θεωρεί, ότι η εν λόγω διαφορά αποτελεί ένα προνόμιο, που φέρνει η ωριμότητα.

    Μάλιστα, υποστήριξε, ότι οι πρωτόγονοι μπορεί επωφελήθηκαν από αυτή τη διαφορά καθώς οι γεροντότεροι, έχοντας καλύτερη αντίληψη της ευτυχίας μπορούσαν να επιλύσουν με μεγαλύτερη συναισθηματική ωριμότητα τις διαφορές, που προέκυπταν στις μικρές κοινωνίες.

    [17] Παράξενα

    Στο στόχαστρο της βρετανικής Αστυνομίας

    Ληστής και τζέντλεμαν

    19/6/2006 11:19:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Έναν ληστή αλλιώτικο από όσους είχε μέχρι σήμερα αντιμετωπίσει, "κυνηγά" η βρετανική Αστυνομία. Αυτό, που κάνει τον συγκεκριμένο ληστή να ξεχωρίζει δεν είναι η αγριότητα ή η βιαιότητά του, αλλά η λεπτότητα και η ευγένεια με την οποία διαπράττει τις ληστείες του. Μπορεί να μπαίνει στις τράπεζες και τα καταστήματα και απειλώντας με το όπλο του να ζητά το περιεχόμενο των ταμείων τους δεν παραλείπει, όμως ποτέ να πει παρακαλώ και ευχαριστώ στους ταμίες και τους πελάτες για τη συνεργασία τους. Μάλιστα, σύμφωνα με αναφορές από αυτόπτες μάρτυρες σε μία από τις ληστείες ζήτησε "εγκάρδια" συγγνώμη από μία μητέρα, επειδή έσπρωξε το παιδί της. Ο τζέντλεμαν ληστής έχει ήδη χτυπήσει τέσσερις φορές στην περιοχή του Στοκπορτ και εκτός από την ευγένειά του ξεχωρίζει για την κάλτσα, που φορά για να καλύπτει το πρόσωπό του και τα πλαστικά γάντια στα χέρια του. Ωστόσο, με τους καλούς του τρόπους κάθε άλλο παρά έχει ...καλοπιάσει την Αστυνομία, που έχει βάλει στόχο της να τον συλάβει.

    [18] Παράξενα

    Στα ίχνη του Ρομπέν των Δασών

    19/6/2006 4:07:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Τα ερείπια του σπιτιού του θρυλικού Ρομπέν των Δασών ισχυρίζονται πως εντόπισαν, Βρετανοί αρχαιολόγοι. Αν και ο μύθος συνέδεε το Ρομπέν με το Νότιγχαμ, οι επιστήμονες υποστηρίζουν, ότι η κατοικία του βρισκόταν νότιο Γιορκσάιρ και πιο συγκεκριμένα στο χωριό Μπόλστερστόουν. Κι αν αναρωτιέστε πως ο Ρομπέν των Δασών, που θεωρείται μυθικό πρόσωπο μπορεί να είχε ένα πραγματικό σπίτι οι αρχαιολόγοι του Σέφιλντ έχουν, ήδη, μία απάντηση. Όπως ισχυρίζονται ακόμη κι αν ο Ρομπέν δεν υπήρξε έτσι, όπως, τον γνωρίσαμε, έζησε ως προσωπικότητα και αποτέλεσε την έμπνευση για τον μύθο, που κατόπιν δημιουργήθηκε. Ήταν, όπως λένε, τοξοβόλος, λεγόταν Ρόμπερτ Φιτζγουόλτερ, αλλά έμεινε γνωστός ως Ρομπέν των Δασών. Μάλιστα, ήταν γιος του ο Γουόλθιοφ, Κόμη του Χάντιγκντον, ο οποίος αντιστάθηκε σφόδρα στην επιδρομή των Νορμανδών. Οι αρχαιολόγοι έχουν, ήδη ξεκινήσει τις ανασκαφές σε ένα κάστρο του 11ου αιώνα Μπόλστερστόουν και θεωρούν, ότι αν βγουν αληθινοί τότε θα μιλάμε για ένα αξιοθέατο μεγάλης ιστορικής σημασίας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 19 June 2006 - 16:51:27 UTC