Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-06-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Παιδεία στο επίκεντρο
  • [02] Συνάντηση Μπακογιάννη-Λαβρόφ
  • [03] "Εκτός ΠΑΣΟΚ οι αντάρτες"
  • [04] Ευθύνες σε Vodafone και Ericsson
  • [05] Θετικοί στα μη κρατικά Πανεπιστήμια
  • [06] Κινδυνεύει ο 4χρονος
  • [07] Στόχος ένα αποτελεσματικό ΕΣΥ
  • [08] Πυρκαγιά με νεκρό στα Άνω Λιόσια
  • [09] Δεν υπάρχει κίνδυνος μπλακ άουτ
  • [10] Υπερσύγχρονη ΜΕΘ στο "Αγλαΐα Κυριακού"
  • [11] Νέο παραδικαστικό κύκλωμα
  • [12] Πενθεί το Βέλγιο
  • [13] Διάλογο με την ΕΤΑ
  • [14] Εκλογές-σταθμός για το Κουβέιτ
  • [15] Σε ασφυκτικό κλοιό
  • [16] Εντείνονται οι φοροέλεγχοι
  • [17] Ετοιμάζεται το νέο σπίτι του ΠΑΟ
  • [18] Βαθύ χάσμα!
  • [19] Καλό ταξίδι... Μπόμπαν
  • [20] Στο ντραφτ του ΝΒΑ ο Μαυροκεφαλίδης
  • [21] Πανιώνιος: Νέα εποχή με Τσακίρη

    [01] Πολιτική

    Νέο συλλαλητήριο

    Η Παιδεία στο επίκεντρο

    29/6/2006 4:01:00 μμ

    Πηγή: NET - ΑΠΕ

    Η Παιδεία και η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, την Πέμπτη, με αφορμή τη συζήτηση για τη συγκρότηση της Επιτροπής η οποία θα επεξεργαστεί τις προτάσεις αναθεώρησης του Συντάγματος. "Η Παιδεία ήταν και παραμένει δημόσιο αγαθό", τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ζήτησε ενίσχυση του ρόλου του κράτους για τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Κριτική σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ άσκησε η Γ.Γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, κάλεσε τα κόμματα να ακούσουν τα αιτήματα των φοιτητών. Την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, πανεπιστημιακοί καθηγητές, φοιτητές και μέλη του ΠΑΜΕ, πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή.

    "Δημόσιο αγαθό η Παιδεία"

    Η ΝΔ επιζητά τη συνεννόηση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, την αξιοποίηση κάθε γόνιμης ιδέας και τη συμπόρευση μακριά από ιδεοληψίες και εφήμερες σκοπιμότητες. Αυτό τόνισε ο Κώστας Καραμανλής κατά τη συνεδρίαση της Βουλής.

    "Η Παιδεία ήταν και παραμένει δημόσιο αγαθό", τόνισε ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι αυτό που ενδιαφέρει την Κυβέρνηση είναι να ρυθμίσει καθαρό νομικό πλαίσιο για να προλάβει η χωρά τις παγκόσμιες εξελίξεις και συμπλήρωσε πως πρέπει να οριοθετηθούν οι κανόνες και στο δημόσιο και στο μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε ότι προτείνεται να οριοθετηθεί η έννοια της Ανώτατης Εκπαίδευσης, να διευκρινιστεί η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας ΑΕΙ μη κρατικού και, οπωσδήποτε, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, σε θεσμοθετημένο πλαίσιο λειτουργίας, να είναι απόλυτα σαφές ότι η παροχή Ανώτατης Εκπαίδευσης από μη δημόσιους φορείς γίνεται μόνο κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, με αυστηρή εποπτεία του κράτους και να προβλέπεται ρητά ότι τα προσόντα των διδασκόντων στα μη κρατικά ιδρύματα θα είναι αντίστοιχα με εκείνα των διδασκόντων στα κρατικά.

    Τέλος, ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι η συνταγματική αναθεώρηση συνιστά κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, που απαιτεί δημιουργική και γόνιμη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων.

    Μέτρα για τη λειτουργία των πανεπιστημίων

    Κατά την ομιλία του, ο Γιώργος Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τα μέτρα που προτείνει για την Παιδεία είναι ταξικά και πρόσθεσε ότι προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ είναι η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα και η απελευθέρωση των πανεπιστημίων από τη γραφειοκρατία.

    Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων υπό την προϋπόθεση ότι το κράτος θα παρέχει λύσεις για να μη κινδυνεύσουν τα δημόσια και να μην είναι ασύδοτα τα ιδιωτικά. Παράλληλα, ζήτησε το ποσοστό για την Παιδεία να φθάσει στο 5% του προϋπολογισμού και στο 40% από το Δ΄ ΚΠΣ.

    "Εμείς δεσμευόμαστε ότι, ως κυβέρνηση, θα συζητήσουμε εξαντλητικά την κάθε αλλαγή στο εκπαιδευτικό σύστημα με τη νεολαία, προκειμένου, είτε να μας πείσει, είτε να την πείσουμε", σημείωσε ο κ. Παπανδρέου. Επανέλαβε, πάντως, τις θέσεις του υπέρ της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, βάσει συμφωνιών τετραετίας των ΑΕΙ και ΤΕΙ με το κράτος και τις τοπικές κοινωνίες, και υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος, καθώς "η μη ρύθμιση της λειτουργίας των ιδιωτικών μονάδων, σημαίνει ιδιωτική ασυδοσία".

    Γενικότερα σε ό,τι αφορά την πρόταση της ΝΔ για την συνταγματική αναθεώρηση και την ομιλία του Πρωθυπουργού, ο κ. Παπανδρέου παρατήρησε αρχικώς ότι "τα Συντάγματα έχουν αξία όταν τηρούνται".

    "Επιχείρηση η τριτοβάθμια εκπαίδευση"

    "Είναι φανερό ότι η Αναθεώρηση του Συντάγματος κινείται σε πιο συντηρητική και αυταρχική κατεύθυνση", υποστήριξε η Γ.Γ. του ΚΚΕ.

    "Στην ουσία, η κυβέρνηση της ΝΔ ανοίγει τις μισάνοιχτες πόρτες που άφησε πίσω του το ΠΑΣΟΚ. Ουσιαστικές διαφορές δεν υπάρχουν ανάμεσα στις προτάσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ιδιαίτερα για την παιδεία ψάχνω να βρω πού είναι οι διαφορές", σημείωσε χαρακτηριστικά η Αλέκα Παπαρήγα.

    Η κα Παπαρήγα επιτέθηκε σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κάνοντας λόγο ότι με την αναθεώρηση του Συντάγματος επιχειρούν την μετατροπή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε επιχειρηματική δραστηριότητα.

    Το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της δωρεάν εκπαίδευσης χωρίς εξαιρέσεις, τόνισε η ίδια, ενώ τάχθηκε εναντίον της ρύθμισης που προωθεί η ΝΔ και προβλέπει να σταματήσει η ιδιωτική χρηματοδότηση προς τα κόμματα.

    "Ακούστε τους φοιτητές"

    Ο Αλέκος Αλαβάνος, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, κάλεσε τα κόμματα να ακούσουν τα αιτήματα των φοιτητών που διαδηλώνουν.

    Εξάλλου, κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων τάχθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, ο οποίος προέβλεψε ότι η δράση του φοιτητικού κινήματος θα επηρεάσει την Συνταγματική αναθεώρηση και θα γίνουν ανατροπές κατά το πρότυπο της Γαλλίας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Θετικοί στα μη κρατικά Πανεπιστήμια

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

    [02] Πολιτική

    Στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο για το Κυπριακό

    Συνάντηση Μπακογιάννη-Λαβρόφ

    29/6/2006 8:53:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Με το Ρώσο ομόλογό της, Σεργκέϊ Λαβρόφ συναντήθηκε στη Μόσχα η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Κατά τη συνάντηση επαναβεβαιώθηκε η στήριξη της Ρωσίας σε Λευκωσία και Αθήνα για το Κυπριακό. Επίσης στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο υπουργών Εξωτερικών βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η Ευρώπη και τα ενεργειακά ζητήματα. Νωρίτερα η κ Μπακογιάννη είχε συναντηθεί με τον γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Ιγκόρ Ιβανόφ και τον Πατριάρχη Μόσχας, Αλέξιο.

    [03] Πολιτική

    "Εκτός ΠΑΣΟΚ οι αντάρτες"

    29/6/2006 8:14:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Την πρώτη της συνεδρίαση είχε σήμερα, Πέμπτη, στο ΠΑΣΟΚ η Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του κόμματος έδωσε τις πρώτες κατευθύνσεις στα στελέχη του για τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές. Σε παράλληλη συνεδρίαση της η επιτροπή καταστατικού και πιστοποίησης του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε την αναστολή της κομματικής ιδιότητας 13 αποκαλούμενων ανταρτών, που σκοπεύουν να κατέλθουν υποψήφιοι απέναντι στους επίσημους υποψηφίους που υποστηρίζει το κόμμα τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναστολή της κομματικής ιδιότητας, ως ποινή, θα ανακληθεί στην περίπτωση που δεν κατατεθεί αντάρτικο ψηφοδέλτιο, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα μετατραπεί αυτόματα σε διαγραφή. Συγκεκριμένα, σε πρώτη φάση αποφασίστηκε η αναστολή της κομματικής ιδιότητας σε 10 περιπτώσεις δήμων που είναι πρωτεύουσες νομών, καθώς και στις περιπτώσεις των κυρίων Βουνάτσου στη Λέσβο, Γαβριηλίδη στην Ημαθία και Σαλεσιώτη στην Αργολίδα. Από την πλευρά του, ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος, μέλος της επιτροπής εκλογικού αγώνα, κάλεσε όσους έχουν δηλώσει ότι θα συγκροτήσουν αντάρτικα ψηφοδέλτια να σεβαστούν τους κανόνες και τις κομματικές διαδικασίες. "Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ξέφραγο αμπέλι" δήλωσε η Άννα Διαμαντοπούλου, παίρνοντας θέση υπέρ πιο σκληρών μέτρων για τους αντάρτες. Η Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου τη Δευτέρα.

    [04] Πολιτική

    Προκύπτουν από το πόρισμα για τις υποκλοπές

    Ευθύνες σε Vodafone και Ericsson

    29/6/2006 1:14:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/6/2006 2:39:07 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Στα χέρια του προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Αναστάσιου Καραμάριου, βρίσκεται από την Τετάρτη το πόρισμα της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) για τις υποκλοπές. Από το 84 σελίδων κείμενο, που διανεμήθηκε, την Πέμπτη, στους βουλευτές-μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής, προκύπτουν μοιρασμένες ευθύνες στις εταιρείες Vodafone και Ericsson. Παράλληλα, ανακύπτει ότι το παρείσακτο λογισμικό, που χαρακτηρίζεται ως πολύ εξελιγμένο, τοποθετήθηκε εξ αποστάσεως μέσω της πλατφόρμας διαχείρισης των ψηφιακών κέντρων της Vodafone, για την εισαγωγή και ενεργοποίηση του οποίου ήταν απαραίτητη η συνδρομή πρόσωπου, με πρόσβαση στο δίκτυο της εταιρείας. Το πόρισμα θα συζητηθεί στην επιτροπή, την ερχόμενη Τετάρτη, ενώ σε ένα περίπου μήνα αναμένεται να ανακοινωθούν και τα πρόστιμα.

    Σύμφωνα με το πόρισμα, οι υποκλοπές ξεκίνησαν λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα 14 καρτοκινητά-σκιές, που χρησιμοποιήθηκαν για τις παρακολουθήσεις, ήταν χωρισμένα σε δύο ομάδες, ενώ τα κινητά της κάθε ομάδας επικοινωνούσαν μέσω κλήσεων ή γραπτών μηνυμάτων μόνο με κινητά της ίδιας ομάδας.

    Τα καρτοκινητά αυτά είχαν δεχτεί γραπτά μηνύματα από τη Μεγάλη Βρετανία, την Αυστραλία, τη Σουηδία και την Ινδία, ενώ ένα καρτοκινητό δέχτηκε εισερχόμενες κλήσεις από ΗΠΑ και Αλβανία. Παράλληλα, εντοπιστήκαν τρία καρτοκινητά της ΤΙΜ, που επικοινωνούσαν και μεταξύ τους και με καρτοκινητά-σκιές, ενώ ένα από τα καρτοκινητά της ΤΙΜ επικοινώνησε με δύο τηλεφωνικούς αριθμούς στις ΗΠΑ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Το πόρισμα για τις υποκλοπές

    [05] Κοινωνία

    Δημοσκόπηση της VPRC

    Θετικοί στα μη κρατικά Πανεπιστήμια

    29/6/2006 10:34:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Θετικά τάσσεται το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων στη λειτουργία ιδιωτικών μη κρατικών Πανεπιστημίων. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας VPRC, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Καθημερινή" το 59% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά στη λειτουργία ιδιωτικών μη κρατικών πανεπιστημίων και το 31% αρνητικά. Ξεκάθαρη είναι και η δυσαρέσκεια για τον τρόπο που λειτουργούν σήμερα τα Πανεπιστήμια, με το 68% των ερωτηθέντων να δηλώνουν δυσαρεστημένοι και μόλις το 25% να εκφράζει την ικανοποίησή του. Σε ό,τι αφορά τις συνεχιζόμενες καταλήψεις στα Πανεπιστήμια οι γνώμες διχάζονται, καθώς το 48% των ερωτηθέντων θεωρεί δικαιολογημένες τις καταλήψεις και το 42% αδικαιολόγητες. Πάντως, το 55% πιστεύει ότι πρέπει να σταματήσουν οι φοιτητές τις καταλήψεις και το 39% ότι πρέπει να συνεχίσουν. Το 84% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος για τις αλλαγές στα Πανεπιστήμια ενώ μόλις το 10% θεωρεί ότι το νομοσχέδιο πρέπει να κατατεθεί τώρα. Ακόμα, μεγάλο ποσοστό της κοινής γνώμης θεωρεί ότι είναι αυξημένος ο αριθμός των φοιτητών στην Ελλάδα, ότι πρέπει να περιοριστούν τα έτη φοίτησης και να καταργηθεί το φαινόμενο των λεγόμενων αιωνίων φοιτητών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Η Παιδεία στο επίκεντρο

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

    [06] Κοινωνία

    Τον επισκέφθηκε ο Υπουργός Υγείας

    Κινδυνεύει ο 4χρονος

    29/6/2006 3:19:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/6/2006 4:11:54 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σταθερά κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της υγείας του 4χρονου, ο οποίος νοσηλεύεται για δεύτερη μέρα στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού", με βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και τραύματα σε όλο του το σώμα. Σύμφωνα με τους γιατρούς, η κατάσταση της υγείας του 4χρονου φαίνεται να μην είναι αναστρέψιμη. Σήμερα μετέβη στο "Αγλαΐα Κυριακού" ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας του μικρού αγοριού. Ο κ. Αβραμόπουλος σε δηλώσεις του αμέσως μετά, τόνισε ότι δεν είναι αισιόδοξα τα μηνύματα. Στο μεταξύ, χθες, ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στη μητέρα του 4χρονου και τον φίλο της, οι οποίοι κακοποίησαν βάναυσα τον μικρό.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κακοποίηση ανηλίκου

    [07] Κοινωνία

    Στόχος ένα αποτελεσματικό ΕΣΥ

    29/6/2006 11:37:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Σειρά μέτρων, που τίθενται σταδιακά σε εφαρμογή, προκειμένου να επιτευχθεί η εξοικονόμηση πόρων και η αποτελεσματικότερη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ανακοίνωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά την επίσκεψή του σε σεμινάριο του Ινστιτούτου Προληπτικής Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής. Σχετικά με το πρόβλημα των ελλείψεων προσωπικού ο κ. Αβραμόπουλος πρότεινε την απελευθέρωση των προσλήψεων στο χώρο της Υγείας. "Με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται αυτή την περίοδο, μπορούμε να οδηγηθούμε σύντομα στο να δώσουμε τέλος σε αυτή την κατάσταση. Μια κατάσταση η οποία στερεί από το ελληνικό Εθνικό Σύστημα Υγείας την επάρκεια και την αποτελεσματικότητα", τόνισε σχετικά ο υπουργός. Επίσης, υπογράμμισε, ότι το 10% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος διατίθεται για την υγεία.

    Παράλληλα, κατά την έναρξη των εργασιών του 3ου Συνεδρίου για τα Οικονομικά της Υγείας, ο υπουργός διαβεβαίωσε, ότι ως το τέλος της τετραετίας όλοι οι Έλληνες πολίτες θα έχουν ηλεκτρονική κάρτα υγείας. Για το ΕΣΥ είπε πως "δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας. Το αντίθετο, βρίσκεται στα όριά του. Θα πρέπει όμως να το ενισχύσουμε και να το βελτιώσουμε". "Πιστεύω, ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο, όταν θα ανοίξουμε το διάλογο -και θέλω να πιστεύω ότι θα ανταποκριθούν και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης- θα οδηγηθούμε σε αυτό το συμπέρασμα. Δηλαδή, να χαραχτεί μια σε βάθος χρόνου στρατηγική, τουλάχιστον δεκαετίας, που θα επιτρέψει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, να προσαρμόζει και να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται", τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

    [08] Κοινωνία

    Πυρκαγιά με νεκρό στα Άνω Λιόσια

    29/6/2006 10:53:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του σε πυρκαγιά, που ξέσπασε αργά το απόγευμα της Πέμπτης σε αποθήκη ξυλείας στα Άνω Λιόσια. Η φωτιά έλαβε αμέσως μεγάλες διαστάσεις, ωστόσο οι ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατάφεραν να εμποδίσουν την εξάπλωση της φωτιάς σε παρακείμενες εγκαταστάσεις του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού και λίγο πριν τις εννιά το βράδυ την έθεσαν υπό έλεγχο. Κατά την επιχείρηση κατάσβεσης τραυματίστηκαν δύο εργαζόμενοι.

    [09] Κοινωνία

    Καλή η κατάσταση στο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας

    Δεν υπάρχει κίνδυνος μπλακ άουτ

    29/6/2006 9:28:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης της βλάβης στην 4η μονάδα του ατμοηλεκτρικού σταθμού της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, μετά την έκρηξη, που σημειώθηκε την Τετάρτη. Η απώλεια από την έκρηξη μεταφράζεται σε 300 μεγαβάτ για τον επόμενο μήνα. Οι αρμόδιοι, πάντως, διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μπλακ άουτ. Επίσης, προσθέτουν, ότι η κατάσταση στο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας είναι καλή, ενώ οι συνδικαλιστές αποδίδουν σε ιδιωτικά συμφέροντα τα σενάρια, που κάνουν λόγο για γενικευμένο μπλακ- άουτ. Εξάλλου, η ΔΕΗ βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση, ενόψει και της αναμενόμενης ανόδου της θερμοκρασίας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έκρηξη σε ατμοηλεκτρικό σταθμό της ΔΕΗ

    [10] Κοινωνία

    Δυναμικότητας 8 κλινών

    Υπερσύγχρονη ΜΕΘ στο "Αγλαΐα Κυριακού"

    29/6/2006 6:25:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/6/2006 6:44:11 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Τα εγκαίνια της ανακαινισμένης μονάδας εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού" έγιναν το μεσημέρι παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου. Πρόκειται για μια μονάδα που ανακαινίστηκε πρόσφατα με δωρεά του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος" και του σωματείου "Πνοή" και έχει δυναμικότητα 8 κλινών, όπου μπορούν να νοσηλεύονται βαριά περιστατικά. Στην ομιλία του ο Υπουργός Υγείας είπε ότι και ο ίδιος εμπιστεύτηκε στα δημόσια νοσοκομεία "Παίδων" την υγεία των παιδιών του και ανέφερε ότι το έργο αυτό θα καλύψει με τον πιο σύγχρονο τρόπο τις ανάγκες που προκύπτουν στον τομέα της εντατικής θεραπείας παιδιών. Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία των δωρητών είπε ότι αναδεικνύει το σύγχρονο κοινωνικό πρόσωπο της πατρίδας μας. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέδωσε τιμητικές πλακέτες στον πρόεδρο του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος", Ανδρέα Δρακόπουλο, ανιψιό του Σταύρου Νιάρχου, καθώς και στον πρόεδρο του Συλλόγου "Πνοή" Ιωάννη Νικολαΐδη.

    [11] Κοινωνία

    Ποινικές διώξεις κατά 14 προσώπων

    Νέο παραδικαστικό κύκλωμα

    29/6/2006 1:48:00 μμ

    Νέες διαστάσεις παίρνει το θέμα του παραδικαστικού κυκλώματος μετά την παραγγελία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά στον εφέτη ειδικό ανακριτή Ιωάννη Σίδερη για άσκηση ποινικών διώξεων κατά 14 ατόμων. Συγκεκριμένα, η παραγγελία του Σανιδά είναι κατά εννέα δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, τριών δικηγόρων Αθηνών, ενός τέως γραμματέα του Εφετείου Αθηνών και ενός ιδιώτη. Από τους εννέα δικαστικούς λειτουργούς οι πέντε είναι εφέτες, ο ένας εισαγγελέας Εφετών, ένας πρόεδρος Πρωτοδικών και δύο πρωτοδίκες. Μεταξύ των δικαστικών είναι και δύο πρώην προϊστάμενοι του Πρωτοδικείου Αθηνών. Από τους εννέα δικαστές οι τέσσερις είναι γυναίκες. Οι ποινικές διώξεις είναι για κακουργηματική απάτη κατ' εξακολούθηση, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες, παράβαση καθήκοντος, αποσιώπηση λόγου εξαίρεσης, ψευδορκία μάρτυρα και ηθική αυτουργία σε ψευδορκία. Τα αδικήματα διαπράχθηκαν σε υποθέσεις ασφαλιστικών μέτρων αλλά και σε υποθέσεις τακτικής διαδικασίας που είχαν μεγάλο οικονομικό αντικείμενο.

    [12] Κόσμος

    Το χαμό της Στέισι και της Ναταλί

    Πενθεί το Βέλγιο

    29/6/2006 9:07:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ, BBC

    Θρήνος και οργή για την αποτρόπαια δολοφονία των δύο μικρών κοριτσιών στη Λιέγη, κυριαρχούν σε ολόκληρο το Βέλγιο. Αν και οι δικαστικές αρχές αρνήθηκαν να δημοσιοποιήσουν την έκθεση των ιατροδικαστών, έγκυρη πηγή έδωσε την πληροφορία ότι οι δύο ετεροθαλείς αδελφούλες η Στέισι Λέμενς, 7 χρόνων η Ναταλί Μαχί 10 ετών, είχαν στραγγαλιστεί. Η Ναταλία μάλιστα, είχε πέσει και θύμα βιασμού. Η βελγική αστυνομία ωστόσο, έχει ανακοινώσει ότι λόγω του απορρήτου της υπόθεσης δεν σκοπεύει να δώσει στη δημοσιότητα τα πλήρη αποτελέσματα των νεκροψιών. Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται ένας ύποπτος, ο 38χρονος Βέλγος, μαροκινής καταγωγής, Αμπντελάχ Αΐτ Ουντ, αλλά από την πρώτη εξέταση DNA φαίνεται ότι δεν προκύπτουν ενοχοποιητικά στοιχεία. Τα άψυχα κορμάκια των δύο κοριτσιών, βρέθηκαν την Τετάρτη, έπειτα από 18 ημέρες εντατικών ερευνών σε φρεάτια ομβρίων υδάτων κοντά στη σιδηροδρομική γραμμή στη λαϊκή συνοικία Σεν-Λεονάρ της Λιέγης όπου τα δύο παιδιά είχαν εξαφανιστεί τη νύκτα της 9ης προς τη 10η Ιουνίου. Τα δύο κοριτσάκια ενώ έπαιζαν έξω από μπυραρία, κατά τη διάρκεια μιας γιορτής στη συνοικία Σαν Λεονάρ της Λιέγης, μιας από τις πιο υποβαθμισμένες και φτωχές περιοχές του Βελγίου. Οι έρευνες της αστυνομίας για τον εντοπισμό των μικρών κοριτσιών, ξεκίνησαν την ίδια στιγμή.

    Προτεραιότητα ο εντοπισμός των υπόπτων

    Ο βασικός ύποπτος, Αΐτ Ουντ, ο οποίος κατά το παρελθόν είχε κατηγορηθεί για βιασμούς ανηλίκων και είχε νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική, ήταν τακτικός θαμώνα της μπυραρίας, όπου κάτοικοι της περιοχής είδαν για τελευταία φορά τα δύο αδελφάκια. Την επόμενη μέρα εμφανίστηκε στην αστυνομία και αρνήθηκε κάθε κατηγορία. Οι έρευνες της αστυνομίας στο σπίτι του υπόπτου, καθώς και οι αναλύσεις DNA σε αίμα και σε σπέρμα που εντοπίστηκαν στο σπίτι του, δεν απέδειξαν την εμπλοκή του στην υπόθεση. Όμως, σύμφωνα με μαρτυρίες, το βράδυ της εξαφάνισης, ο Ουντ βρισκόταν μεθυσμένος στην μπυραρία, ενώ και το σπίτι του αλλά και η μπυραρία είναι κοντά στο σημείο όπου βρέθηκαν τα πτώματα των δύο κοριτσιών.

    Ο βελγικός Τύπος, πάντως, αναφέρει ότι υπάρχουν υποψίες πως ο δράστης δεν ήταν μόνο ένας, αλλά περισσότεροι, ενώ η αστυνομία συνεχίζει να κρατεί τον Ουντ, ενώ παράλληλα ανακρίνει το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον των κοριτσιών.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, τα κοριτσάκια δολοφονήθηκαν πριν πολλές ημέρες, ίσως την ίδια κιόλας νύχτα της εξαφάνισής τους. Αναπάντητα όμως παραμένουν το ερωτήματα, πού ακριβώς έγιναν οι φόνοι και αν οι δράστες ήταν ένας ή περισσότεροι.

    Αναφερόμενος στον τραγικό χαμό των μικρών κοριτσιών, ο Βέλγος πρωθυπουργός, Γκι Φέρχοφσταντ, τόνισε ότι τα τραγικά νέα γεμίζουν τις καρδιές όλων με αισθήματα απέχθειας, λύπης, αλλά και αδυναμίας. "Δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι οδηγεί τους ανθρώπους σε τέτοιες πράξεις", τόνισε ο Βέλγος πρωθυπουργός, στέλνοντας παράλληλα τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των κοριτσιών και υπογραμμίζοντας πως ο εντοπισμός του δράστη ή των δραστών είναι προτεραιότητα.

    Η κηδεία της μικρής Ναταλί θα γίνει το Σάββατο και της μικρής Σέισι τη Δευτέρα.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Belgian sisters 'were strangled'

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τραγικό τέλος στην εξαφάνιση των δύο κοριτσιών

    Θρίλερ με την εξαφάνιση δύο κοριτσιών

    [13] Κόσμος

    Ξεκινά η ισπανική κυβέρνηση

    Διάλογο με την ΕΤΑ

    29/6/2006 6:25:00 μμ

    Ειρηνευτικές συνομιλίες με την ETA θα ξεκινήσει η ισπανική κυβέρνηση, ανακοίνωσε σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο. "Υπό την αιγίδα" μιας απόφασης, που υιοθετήθηκε τον Μάιο του 2005 από τους Ισπανούς βουλευτές, πλην εκείνων του (δεξιού) Λαϊκού Κόμματος, και εγκρίνει ένα διάλογο με την ETA μόλις αυτή εγκαταλείψει τη βία, ο Θαπατέρο ανακοίνωσε πως η κυβέρνησή του "θα αρχίσει διάλογο με την οργάνωση, διατηρώντας την απαραβίαστη αρχή σύμφωνα με την οποία τα πολιτικά ζητήματα δεν επιλύονται παρά μόνον με τους νόμιμους εκπροσώπους της λαϊκής βούλησης". "Η δημοκρατία δεν θα πληρώσει κανένα πολιτικό τίμημα για να φθάσουμε στην ειρήνη", πρόσθεσε ο Ισπανός πρωθυπουργός. Ο Θαπατέρο έκανε τη δήλωση αυτή κατά την τελευταία ημέρα της κοινοβουλευτικής συνόδου, έπειτα από πολλές αναβολές και εβδομάδες εικασιών για τη μορφή της ανακοίνωσης αυτής.

    Αντίθετο το δεξιό Λαϊκό Κόμμα

    Πριν από τη δήλωση του Θαπατέρο, ο υπουργός Εσωτερικών Αλφρέντο Πέρες Ρομπαλκάμπα είχε δεχθεί χωριστά τους εκπροσώπους των 11 πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο, για να τους ενημερώσει για την κατάσταση της κατάπαυσης του πυρός που κήρυξε η ένοπλη βασκική αυτονομιστική οργάνωση, η οποία έχει σκοτώσει από το 1968 περισσότερους από 800 ανθρώπους. Η ισπανική κυβέρνηση στις 22 Μαΐου είχε ανακοινώσει πως η κατάπαυση πυρός της ETA είναι "πλήρης και πραγματική".

    Την αντίθεσή του στο διάλογο με τη βασκική αυτονομιστική οργάνωση ETA ανακοίνωσε το αντιπολιτευόμενο δεξιό ισπανικό Λαϊκό Κόμμα (PP), επισημαίνοντας πως δεν υποστηρίζει τη διαδικασία, την οποία ξεκίνησε η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο. "Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε τη διαδικασία που άνοιξε η κυβέρνηση", δήλωσε ο πρόεδρος του PP Μαριάνο Ραχόι λίγα λεπτά αφού ο Θαπατέρο ανακοίνωσε πως η κυβέρνησή του "θα αρχίσει ένα διάλογο με την ETA". "Καμιά πολιτική συζήτηση με μια τρομοκρατική οργάνωση δεν είναι αποδεκτή", πρόσθεσε ο Ραχόι. "Πρέπει να μιλήσετε με την ETA για να εγκαταλείψει οριστικά τα όπλα", δήλωσε ακόμη απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο Μαριάνο Ραχόι, προσθέτοντας πως δεν υπήρξαν "σημαντικά καινούρια πράγματα μετά την ανακοίνωση της εκεχειρίας της ETA", στις 22 Μαρτίου.

    Η διαρκής κατάπαυση του πυρός ισχύει από τις 24 Μαρτίου.

    [14] Κόσμος

    Εκλογές-σταθμός για το Κουβέιτ

    29/6/2006 2:44:00 μμ

    Για πρώτη φορά στην ιστορία του εμιράτου, οι γυναίκες του Κουβέιτ προσέρχονται στις κάλπες σήμερα για να εκλέξουν το νέο κοινοβούλιο της χώρας. Οι υποψήφιες που διεκδικούν κάποια από τις 50 έδρες της βουλής είναι 28. "Η συμμετοχή των γυναικών στις εκλογές καθιστά την σημερινή, μία ιστορική μέρα για το Κουβέιτ", δήλωσε η Φατίμα αλ - Αμπντάλι, μία εκ των υποψηφίων βουλευτών, η οποία έχει σπουδάσει στις ΗΠΑ. "Η επιτυχία κάθε γυναίκας θα είναι ένας θρίαμβος για όλες τις γυναίκες στο Κουβέιτ, στον Κόλπο και στον Αραβικό κόσμο", πρόσθεσε. Είναι πολύ πιθανό μία ή δύο από τις υποψήφιες να καταλάβουν έδρανα στη Βουλή, καθώς οι γυναίκες αποτελούν το 57% του εκλογικού σώματος, που είναι 340.000 άτομα.

    Οι εκλογές προκηρύχθηκαν μετά τη διάλυση του κοινοβουλίου από τον εμίρη Σεϊχ Σαμπάχ αλ-Αχμαντ αλ-Σαμπάχ, τον περασμένο μήνα, ύστερα από τη διαφωνία μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τις μεταρρυθμίσεις στο εκλογικό σύστημα.

    Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση, που είναι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, ότι επιχειρεί να αφαιρέσει αρμοδιότητες από την εθνική αντιπροσωπεία, αλλά η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι παραμένει προσηλωμένη στο στόχο των μεταρρυθμίσεων.

    Η αντιπολίτευση είναι μία χαλαρή συμμαχία 29 πρώην βουλευτών που τάσσονται υπέρ των μεταρρυθμίσεων, ισλαμιστών και φιλελεύθερων πολιτικών, των οποίων η δράση είναι αποδεκτή σε μία χώρα όπου απαγορεύεται η λειτουργία κομμάτων.

    [15] Μ. Ανατολή

    Η Γάζα μετρά τις πληγές της

    Σε ασφυκτικό κλοιό

    29/6/2006 12:13:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/6/2006 10:30:41 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Σε κλοιό τρόμου βρίσκονται εγκλωβισμένα τα παλαιστινιακά εδάφη. Η εκδίκηση των Ισραηλινών για την απαγωγή του 19χρονου στρατιώτη μεταφράστηκε την Τετάρτη σε ανελέητο σφυροκόπημα της Λωρίδας της Γάζας, με επιχειρήσεις από εδάφους και αέρος, η οποία άφησε πίσω της σοβαρά πλήγματα σε ζωτικές υποδομές και τρομοκρατημένους πολίτες. Τα ξημερώματα της Πέμπτης οι δυνάμεις των Ισραηλινών κατέλαβαν νέες θέσεις μάχης, προοιωνίζοντας το άνοιγμα νέου μετώπου εισβολής στα εδάφη της Λωρίδας της Γάζας. Επίσης τη νύχτα της Τετάρτης οι Ισραηλινοί εξαπέλυσαν "επιχείρηση σκούπα" σε διάφορες περιοχές της Δυτικής Όχθης, συλλαμβάνοντας εννέα υπουργούς, 20 βουλευτές και 35 αξιωματούχους της Χαμάς. Στο μεταξύ, εντοπίστηκε στη Ραμάλα το πτώμα ενός 18χρονου εβραίου εποίκου που είχε πέσει θύμα απαγωγής την περασμένη Κυριακή, όταν έκανε οτοστόπ βόρεια της Ιερουσαλήμ για να μεταβεί στο σπίτι του.

    Εντοπίστηκε η σορός 18χρονου εποίκου

    Το σημείο όπου είχε ενταφιαστεί ο 18χρονος Ελιγιάου Ασέρι εντοπίστηκε έπειτα από έρευνες του ισραηλινού στρατού σε χωριό έξω από τη Ραμάλα. Ο νεαρός έφερε μία σφαίρα στο κεφάλι. Την ευθύνη για την εκτέλεση του ανέλαβαν οι Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης (PRC) οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι τον δολοφόνησαν έπειτα από την άρνηση του Ισραήλ να σταματήσει την επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας. Οι ίδιοι απείλησαν με νέες απαγωγές Ισραηλινών στρατιωτών και διαβεβαίωσαν ότι το σύνολο των ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων αποφάσισε να συγκροτήσει "ειδική μονάδα" που θα έχει αυτήν ακριβώς την αποστολή. Ο ισραηλινός στρατός δεν σχολίασε την ανάληψη της ευθύνης.

    Το περασμένο βράδυ, όμως, προχώρησε σε μαζικές συλλήψεις Παλαιστίνιων αξιωματούχων στη Δυτική Όχθη. Ο υπουργός Οικονομικών και άλλοι οκτώ υπουργοί, 20 βουλευτές και 35 αξιωματούχοι της Χαμάς, μεταξύ αυτών ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος της Καλκιλίγια, κρατούνται από τις δυνάμεις των Ισραηλινών.

    "Το μέτρο αυτό ελήφθη γιατί αποδείχθηκε πως η Χαμάς εμπλέκεται στην τρομοκρατία", τόνισε ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

    Ο αντιπρόεδρος του παλαιστινιακού κοινοβουλίου κατηγόρησε το Ισραήλ ότι επιδιώκει τον αφανισμό της κυβέρνησης της Χαμάς.

    "Δεν πρόκειται για μια κυβέρνηση, αλλά για μια οργάνωση δολοφόνων και ο αρχηγός της βρίσκεται στη Δαμασκό", είπε ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικών Υποδομών Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ, αναφερόμενος στον επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ που έχει τη βάση του στην Συρία. Εάν η Χαμάς "έχει αποφασίσει να χρησιμοποιήσει ένα νέο όπλο προχωρώντας σε απαγωγές, θα της δείξουμε πως είμαστε επαγγελματίες στο τομέα αυτό". Εδώ να σημειωθεί ότι ισραηλινά αεροσκάφη εκτέλεσαν χαμηλές πτήσεις πάνω από ένα από τα μέγαρα του Σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ -Άσαντ, για να προειδοποιήσουν τη Δαμασκό να μην υποστηρίξει τους Παλαιστίνιους ενόπλους. Οι Σύριοι απάντησαν με αντιαεροπορικά πυρά.

    Σύμφωνα με το Reuters, ανώτεροι αξιωματούχοι των Ισραηλινών έχουν υπαινιχθεί ότι μπορεί να πραγματοποιηθούν στοχευμένες επιθέσεις εναντίον των επικεφαλής της Χαμάς, ακόμη και του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού Ισμαήλ Χανίγιε.

    Στο μεταξύ, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε τη σύλληψη των υπουργών και βουλευτών της Χαμάς και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και το Κουαρτέτο να παρέμβουν επειγόντως.

    "Οι υπουργοί και οι βουλευτές της Χαμάς δεν πρέπει να θεωρούνται όμηροι που θα χρησιμοποιηθούν για να απελευθερωθεί ο Ισραηλινός στρατιώτης γιατί αυτό θα προκαλέσει την απόλυτη κατάρρευση" της κατάστασης, επισήμανε ο επικεφαλής των παλαιστίνιων διαπραγματευτών Σαέμπ Ερακάτ

    Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Φιλίπ Ντουστ Μπλαζί καταδίκασε και αυτός τις συλλήψεις, αλλά και κάθε μορφή βίας, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός από την πολιτική διαδικασία και πως στην πραγματικότητα η βία είναι η χειρότερη απάντηση. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν κάλεσε τους ενόπλους της Χαμάς να απελευθερώσουν τον απαχθέντα Ισραηλινό στρατιώτη, προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση.

    Σε θέσεις μάχης

    Την ίδια ώρα η Γάζα μετρά τις πληγές της, αλλά και τις ώρες μέχρι τη δεύτερη επαπειλούμενη επίθεση του ισραηλινού στρατού. Προς το παρόν το μεγαλύτερο μέρος της Γάζας παραμένει χωρίς ηλεκτρισμό, μετά το βομβαρδισμό ηλεκτροπαραγωγικών εγκαταστάσεων, αρκετές γέφυρες και το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα από την εισβολή.

    Οι πολίτες εφοδιάζονται με τρόφιμα, κεριά και μπαταρίες για να ανταπεξέλθουν στη δοκιμασία, ενώ οι στρατιωτικές δυνάμεις των Ισραηλινών έχουν παραταχθεί σε νέες θέσεις μάχης στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Η κατάσταση παραμένει εκρηκτική

    Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων Αλ Ακσά, ανακοινώνει ότι ένοπλοι εκτόξευσαν σήμερα το πρωί μία ρουκέτα με χημική κεφαλή του Ισραήλ.

    Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανέφερε ότι δεν εντοπίστηκε τέτοια ρουκέτα ούτε υπάρχει προς το παρόν καμία σχετική πληροφορία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε τεντωμένο σχοινί

    Εισβολή στη Γάζα

    [16] Οικονομία

    "Κοινός στόχος"

    Εντείνονται οι φοροέλεγχοι

    29/6/2006 6:26:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Εντείνονται οι έλεγχοι στους τομείς της αγοράς όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη φοροδιαφυγή, τόνισε ο υφυπουργός Οικονομίας, Αντώνη Μπέζας, ο οποίος είχε σύσκεψη με τους επικεφαλής των περιφερειακών διευθύνσεων της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ). Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο υφυπουργός ζήτησε και τη συνδρομή των πολιτών στην προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής, επισημαίνοντας ότι ο αγώνας στην κατεύθυνση αυτή είναι κοινός, λέγοντας χαρακτηριστικά, πως "πολιτεία και πολίτες πρέπει να πορεύονται μαζί". "Η πολιτική μας στον τομέα της πάταξης της φοροδιαφυγής δεν είναι μια πολιτική η οποία χαρακτηρίζεται από κινήσεις εντυπωσιασμού. Είναι μια πολιτική η οποία χαρακτηρίζεται από συνέπεια και συνέχεια", τόνισε ο υπουργός, επισημαίνοντας, πως σημαντική είναι και η βοήθεια των ειδικών συνεργείων προληπτικού ελέγχου, που ήδη ξεκίνησαν τη δράση τους από το περασμένο Σαββατοκύριακο σε διάφορες περιοχές της χώρας. Μάλιστα, είπε, πως τα αποτελέσματα είναι θετικά.

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ετοιμάζεται το νέο σπίτι του ΠΑΟ

    29/6/2006 8:50:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στο "σπίτι" του, τον Βοτανικό, αναμένεται να κάνει τα γενέθλια των 100 χρόνων από το έτος ίδρυσης του ο Παναθηναϊκός. Οι τελευταίες λεπτομέρειες συζητήθηκαν σε σημερινή συνάντηση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά με τον δήμαρχο Αθηναίων Θ. Μπεχράκη και τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιάννη Βαρδινογιάννη και αύριο ή το αργότερο τη Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή η τροπολογία για το νέο γήπεδο της "πράσινης" ΠΑΕ που προβλέπει διπλή ανάπλαση στην περιοχή του Ελαιώνα και στη λεωφόρου Αλεξάνδρας. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Βαρδινογιάννης, τα έργα αναμένεται να αρχίσουν μέσα στο 2007 και το νέο γήπεδο θα είναι έτοιμο το 2008, τότε που ο Παναθηναϊκός θα κλείσει 100 χρόνια ζωής. , Η πλευρά του Παναθηναϊκού εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή της για τους χειρισμούς του υπουργού, ενώ ο κ. Σουφλιάς -γνωστός για τα φιλοπαναθηναϊκά του αισθήματα- απευθυνόμενος στον κ. Γιάννη Βαρδινογιάννη του είπε με νόημα: "Και τώρα δώστα όλα και φέρε τον Σαβιόλα". Αμέσως μετά την συνάντηση, ο κ. Σουφλιάς δήλωσε ότι σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα για τους πολίτες της Αθήνας, για την Παναθηναϊκή οικογένεια αλλά και για το ΥΠΕΧΩΔΕ.

    Η ρύθμιση προβλέπει μία εξαιρετικά σημαντική Μητροπολιτική Παρέμβαση και τη συνδυασμένη αστική ανάπλαση και ανάπτυξη των περιοχών λεωφόρου Αλεξάνδρας και Βοτανικού του Δήμου Αθηναίων και αποβλέπει ιδίως:

    α. Στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πρωτεύουσα.

    β. Στη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων πρασίνου και αναψυχής στο ιδιαίτερα επιβαρημένο τμήμα της πόλης των Αμπελοκήπων στο οποίο συγκεντρώνονται σημαντικές δημόσιες δραστηριότητες (Νοσοκομεία, Δικαστήρια, Δημόσιες Υπηρεσίες, κλπ)

    γ. Στη δημιουργία μεγάλου πόλου αναψυχής, αθλητισμού και πολιτιστικών λειτουργιών που θα εξυπηρετεί ζωτικές λειτουργίες ολόκληρου του Μητροπολιτικού Συγκροτήματος της Αθήνας και τον εκσυγχρονισμό παραδοσιακών περιοχών βιομηχανικής συγκέντρωσης. Ο νέος πόλος πολλαπλών λειτουργιών στον Βοτανικό, θα τροφοδοτήσει οικονομικά την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων σε μια περιοχή που σήμερα βρίσκεται σε αδράνεια, με παράλληλη εξασφάλιση των απαραίτητων κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου.

    Όπως τόνισε ο υπουργός, η προτεινόμενη μητροπολιτική παρέμβαση είναι στρατηγικής σημασίας, αφού θα λειτουργήσει ως μοχλός για να τεθεί σε εφαρμογή και να συγκεκριμενοποιηθεί το πρόγραμμα ενοποίησης των χώρων πρασίνου και οι γενικοί στόχοι ανάπλασης της περιοχής Αμπελοκήπων.

    Παράλληλα, η καθιέρωση της περιοχής Βοτανικού ως νέου πόλου πολλαπλών λειτουργιών και η αρμονική ένταξή του στην πόλη θα δώσει την απαιτούμενη ώθηση για την εξυγίανση, τόνωση και αναζωογόνηση μιας ιδιαίτερα υποβαθμισμένης περιοχής του Ελαιώνα με τις προτεινόμενες σύγχρονες αθλητικές, εμπορικές και πολιτιστικές χρήσεις, με την προϋπόθεση δημιουργίας ελεύθερων χώρων πρασίνου και ενοποίησης με τους ευρύτερους χώρους αναψυχής.

    Ο υπουργός διευκρίνισε ότι η επιτρεπόμενη μέχρι σήμερα δόμηση των 60.000 τμ που αντιστοιχεί στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, μεταφέρεται στο Βοτανικό, σε μία περιοχή χωροταξικά, πολεοδομικά και περιβαλλοντικά πλέον συμβατή για την υποδοχή αυτού του κτιριακού όγκου. Πρόκειται για μία έκταση με παλιά βιομηχανικά κτίρια, που απομακρύνονται και διαμορφώνεται κατάλληλος χώρος για την υποδοχή του γηπέδου.

    Με την απομάκρυνση του γηπέδου από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας γίνεται επιτέλους δυνατή, πρόσθεσε, η έναρξη των διαδικασιών υλοποίησης του προγράμματος Ενοποίησης Χώρων Αστικού Πρασίνου στην ανατολική πλευρά του Λυκαβηττού που θα αναβαθμίσει μία ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη περιοχή της Αθήνας. Η παρέμβαση αυτή ενοποιεί τους χώρους πρασίνου του Λυκαβηττού με τις προσφυγικές πολυκατοικίες προσθέτοντας συνολικά 100 στρ. κοινόχρηστου πράσινου στην περιοχή αυτή. Ο υπουργός επανέλαβε και σήμερα, πως αρκεί η διατήρηση 2 από τις 8 προσφυγικές πολυκατοικίες. Έτσι, είπε, και θα διατηρηθεί αυτό το σημαντικό στοιχείο ιστορικής μνήμης και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, αλλά και θα δοθεί η δυνατότητα να ολοκληρωθεί αυτός ο σπουδαίος χώρος πρασίνου, βυθίζοντας ταυτόχρονα στο σημείο αυτό τη λεωφόρο Αλεξάνδρας. "Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί να αντιδρά οποιοσδήποτε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο", σημείωσε.

    Το πρόγραμμα της ταυτόχρονης ανάπλασης υποστηρίζουν οι παρακάτω ειδικές μελέτες:

    - Περιβαλλοντική έκθεση όπου και αναφέρονται οι εναλλακτικές θέσεις που είχαν εξετασθεί για τη μετεγκατάσταση του γηπέδου και κυρίως οι επιπτώσεις του προγράμματος στην ευρύτερη περιοχή

    - Κυκλοφοριακή προμελέτη για την κατ αρχήν θεώρηση και ρύθμιση των κυκλοφοριακών απαιτήσεων του προγράμματος

    - Κτηματογραφική μελέτη

    - Γεωτεχνική Έρευνα.

    Σύμφωνα με τον υπουργό, στον Βοτανικό, σε μία συνολική περιοχή περίπου 180.000 τμ, θα επιτραπεί κάλυψη 40% και η δομημένη επιφάνεια θα καλύπτει: για το γήπεδο ποδοσφαίρου 53.000 τμ, το κλειστό γήπεδο μπάσκετ και βόλεϊ 8.500 τμ και το Δημοτικό Πολυλειτουργικό Κτίριο 42.500 τμ. Στο γήπεδο ποδοσφαίρου, οι συνοδευτικές αθλητικών δραστηριότητες θα είναι σε ποσοστό 17,5% επί του συνόλου δηλαδή 9.275 τμ και οι εμπορικές δραστηριότητες θα είναι επίσης σε ποσοστό 17,5% επί του συνόλου, δηλαδή 9.275 τμ.

    Για τη γενικότερη αναβάθμιση και ομαλή λειτουργία της περιοχής, λόγω του ότι προβλέπεται να φορτιστεί με τη χρήση του γηπέδου, προωθείται παράλληλα και επισπεύδονται οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης και διάνοιξης των βασικών κυκλοφοριακών αξόνων και απαιτούμενων έργων υποδομής που θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμα και σημαντικά και για όλη την περιοχή του Ελαιώνα, όπως:

    α. Η ανακατασκευή και διαπλάτυνση της οδού Αγ.Άννης από την Ιερά Οδό έως την Π.Ράλλη

    β. Η κατασκευή λεωφ. Πρ.Δανιήλ από την Π.Ράλλη έως την Λεωφ. Αθηνών

    γ. Η διαπλάτυνση οδού Αγ.Πολυκάρπου από την Αγ.Αννης έως την Λεωφ. Πρ. Δανιήλ

    δ. Η διαπλάτυνση οδού Ορφέως από την Αγ.Αννης έως την Λεωφ. Πρ.Δανιήλ

    ε. Η ανακατασκευή και διαπλάτυνση της οδού Μαρκόνι από την Ιερά Οδό έως την Λεωφ. Αθηνών

    στ. Η διαμόρφωση - διευθέτηση συλλεκτήριου κλειστού ορθογωνικού αγωγού Πρ.Δανιήλ και

    ζ. Η διαμόρφωση χώρων πρασίνου.

    Με όλα τα παραπάνω, κατέληξε ο κ. Σουφλιάς, είμαστε συνεπείς με τις δεσμεύσεις μας. "Χρόνια προβλήματα επιτέλους βρίσκουν λύση. Ξέρετε ότι είμαι οπαδός του Παναθηναϊκού και αυτό ίσως με κάνει ακόμα πιο ικανοποιημένο. Ξέρετε καλά όμως και κάτι άλλο: Ότι όσα έκανα δεν τα έκανα ως οπαδός του Παναθηναϊκού, αλλά ως υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Ήταν απόλυτη ανάγκη να προχωρήσουμε στην ανάπλαση της λεωφόρου Αλεξάνδρας, όπως και να φτιάξουμε αυτόν τον πολυλειτουργικό πόλο στο Βοτανικό, ώστε να αρχίσει και εκεί η αναβάθμιση αυτής της περιοχής. Και φυσικά, έπρεπε επιτέλους να αποκτήσει ένα σύγχρονο γήπεδο ο Παναθηναϊκός".

    [18] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Βαθύ χάσμα!

    29/6/2006 6:09:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Βαθύ και αγεφύρωτο μοιάζει το χάσμα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στον Γιάγια Τουρέ και τον Ολυμπιακό. Ο Ιβοριανός αμυντικός μέσος των ερυθρολεύκων μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό "Sportime Radio" εξέφρασε με ιδιαίτερη έμφαση την απογοήτευσή του από τους ανθρώπους που περιστοιχίζουν τον Σωκράτη Κόκκαλη και τόνισε πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα κυρίως με τα έγγραφα διαμονής στην Ελλάδα, τόσο για εκείνον, όσο και για την οικογένειά του. Μίλησε με καλά λόγια για τον ίδιο τον πρόεδρο του Ολυμπιακού και τους οπαδούς της ομάδας, για τους οποίους μάλιστα είπε πως θα είναι ο μοναδικός λόγος επιστροφής του στην Ελλάδα, ενώ επεσήμανε πως δεν έχει πληρωθεί τον μισθό του Ιουνίου, κάτι για το οποίο ο Ολυμπιακός είχε εκδώσει πριν μερικές ημέρες ανακοίνωση. Στην συγκεκριμένη ανακοίνωση μάλιστα αναφερόταν χαρακτηριστικά πως αν οι δηλώσεις που φερόταν να έχει κάνει ο παίκτης τότε, επιβεβαιώνονταν (κάτι που στην ουσία έγινε σήμερα) η ΠΑΕ θα τις αντιμετώπιζε βάσει των όσων προβλέπει ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας της ομάδας.

    Αρχικά μίλησε για το θέμα της πληρωμής του, λέγοντας: «Είναι λίγο απογοητευτικό αυτό που συμβαίνει, γιατί μου αρέσει ο Ολυμπιακός και οι οπαδοί του. Όμως ο Ολυμπιακός δεν μου έχει πληρώσει το μισθό, δεν μου έχει δώσει το πριμ και υπάρχει πρόβλημα με τα χαρτιά μου, που λήγουν στις 30 Ιουνίου».

    Σε παρατήρηση πως ο Ολυμπιακός ισχυρίζεται ότι έχει πληρωθεί, ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία καταβολής του πριμ και σε ερώτηση αν έχει κάποια χαρτιά που να αποδεικνύουν το αντίθετο, απάντησε: «Ασφαλώς κι έχω χαρτιά. Τον Ιούνιο πρέπει να πληρωθώ, αλλά δεν έχει γίνει. Σέβομαι τους ανθρώπους του Ολυμπιακού και είναι κρίμα που συμβαίνει αυτό. Είμαι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και όλοι οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές έχουν μαζί τις οικογένειες του. Εγώ είμαι μόνος μου και έχω ανανεώσει τέσσερις φορές τη βίζα μου, χωρίς να βοηθήσει ο Ολυμπιακός. Μου λένε ότι πρέπει να είμαι στις 2 Ιουλίου στην Αθήνα, αλλά πώς να είμαι χωρίς βίζα;»

    Αναφερόμενος στον ερχομό του πέρυσι το καλοκαίρι, τόνισε: «Όταν ήρθα στον Ολυμπιακό, είχα προτάσεις από Μπενφίκα και Πόρτο. Για μένα, ο Ντμιτρι είναι δικός μου άνθρωπος. Εκείνος που είπε να έρθω στον Ολυμπιακό, γιατί θα ήταν καλύτερα για μένα. Αυτούς τους έξι μήνες που είμαι εδώ, ζητάω κάποια πράγματα για τη γυναίκα μου και δεν τα κάνουν. Δείχνουν ότι δεν με σέβονται. Θα ήθελα να τα ξεχάσουμε όλα, αλλά δεν γίνεται. Αν δείτε τα τελευταία δύο παιχνίδια, δεν ήμουν καλός, γιατί έπρεπε να τρέχω για κάποια άλλα πράγματα. Η οικογένεια είναι αυτή που βοηθάει τον ποδοσφαιριστή να παίξει. Χάρη στην οικογένειά μου, παίζω. Όταν βλέπω τους οπαδούς του Ολυμπιακού, σκέφτομαι ότι δεν θα ήθελα να φτάσουμε εκεί. Είναι φανταστικοί. Ο πρόεδρος είναι φανταστικός, αλλά το πρόβλημα είναι οι άνθρωποι γύρω από τον πρόεδρο. Αν ήταν άλλοι, ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να είναι πολύ μεγάλη ομάδα στην Ευρώπη. Δεν μιλάω για χρήματα. Τον Ιούνιο θα τα πάρω έτσι κι αλλιώς, υπάρχει συμβόλαιο και θα μου τα δώσει ο Ολυμπιακός. Το πρόβλημα είναι τα χαρτιά μου, μιλάω συνεχώς με τον Ντμιτρι. Είναι πρόβλημα για μένα αυτό».

    Πάνω στο θέμα της βίζας, πρόσθεσε: «Κάθε φορά που πήγαινα εγώ, δεν γινόταν τίποτα. Μετά το Τσαμπιονς Λιγκ πολλές ομάδες ήρθαν και χτύπησαν την πόρτα μου, αλλά εγώ τους έλεγα ότι είμαι καλά στον Ολυμπιακό. Το θέμα δεν είναι αν θα υπάρχουν χαρτιά για να μείνω δύο χρόνια στην Ελλάδα, αλλά αν σε αυτά τα δύο χρόνια θα μπορώ να είμαι άνετος και να κάνω τις μετακινήσεις μου. Το πρόβλημα έχει πάει πολύ μακριά. Το αν θα γυρίσω στον Ολυμπιακό δεν θα το πω στον αέρα, είναι κάτι που θα το συζητήσω με τον Ντμιτρι, που είναι σαν πατέρας μου. Όταν κάποιος έχει πρόβλημα με τον Ντμιτρι, έχει πρόβλημα και με μένα. Ό,τι λέει ο Ντμιτρι είναι σαν να το λέω εγώ. Και οι σχέσεις του Ολυμπιακού με τον Ντμιτρι δεν είναι τώρα καλές».

    Ο Τουρέ έχει δώσει το όνομα του Ντιμίτρι Σέλουκ στο δεύτερο παιδί του. «Το έκανα για να τον ευχαριστήσω» είπε και στη συνέχεια τόνισε: «Νόμιζα ότι με είχαν πουλήσει στη Λόκερεν, αλλά ο Ντμίτρι με πήρε στη Μέταλουργκ. Και ήταν εκείνος που με έφερε στον Ολυμπιακό, όπου έπαιξα πολύ καλά. Νομίζω ότι ο Ντμίτρι ήταν αυτός που με βοήθησε πιο πολύ στη Μέταλουργκ με τη γλώσσα. Γι΄ αυτό έδωσα στο γιο μου το όνομά του. Είναι φίλος μου καλός και τον σέβομαι. Πιστεύω πλέον ότι ο Ολυμπιακός θα λύσει το πρόβλημά μου και όλα θα πάνε καλά, γιατί αγαπώ τους οπαδούς του».

    Στο σημείο αυτό ρωτήθηκε για το αν αισθάνεται ότι χρωστά και ο ίδιος κάτι στον Ολυμπιακό, καθώς αυτό το χρόνο ανέβηκε κατακόρυφα η αξία του στη διεθνή αγορά. Η απάντησή του ήταν: «Το να φύγω δεν είναι τόσο εύκολο, είναι μπερδεμένο. Βλέπω τους οπαδούς που μου φέρονται άψογα, γιατί καταλαβαίνουν ότι έχω προσφέρει. Τους οφείλω, όπως και στον κ. Κόκκαλη, το μίνιμουμ του σεβασμού. Αν δεν αλλάξουν τα πράγματα, οφείλω να ζητήσω να φύγω. Οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες, δεν γίνονται μέσα σε λίγες ημέρες. Εγώ δεν μπορώ να παίζω με την πίεση πάνω από το κεφάλι μου».

    Σχετικά με τη συνάντηση που είχε με τον Σωκράτη Κόκκαλη, λίγο πριν φύγει για το Παγκόσμιο Κύπελλο, είπε: «Μιλήσαμε για πολλά πράγματα σε εκείνο το ραντεβού και μου είπε πως όλα θα πάνε καλά. Με έχει βοηθήσει πολύ και τον σέβομαι. Είπα, μάλιστα, στον Ντμιτρι να τον πάρει τηλέφωνο, για να συζητήσουν όσα είχε πει και σε μένα. Μετά, όμως, στο αεροδρόμιο με σταμάτησαν και μου είπαν ότι δεν έχω βίζα. Τους έδειξα το χαρτί που είχα από τον Ολυμπιακό και μου είπαν ότι το χαρτί έλεγε πως θα πάρω βίζα. Αναγκάστηκα να φύγω εγώ, αλλά κράτησαν τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου στο αεροδρόμιο. Μου δημιούργησε πρόβλημα στην προετοιμασία με την Εθνική. Εμένα μου είχαν πει ότι τα χαρτιά ήταν εντάξει, όμως δεν ήταν. Εσείς στη θέση μου τι θα κάνατε; Δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβη. Όταν, μάλιστα, ήρθε ο φίλος μου ο Απόστολος στο σπίτι μου, του είπα το πρόβλημά μου και με πήγε εκείνος και το λύσαμε. Δεν είναι δουλειά ενός οπαδού, είναι η δουλειά της ομάδας».

    Ο Γιάγια Τουρέ έδειξε να μην γνωρίζει ότι, για όσους αγωνίστηκαν στο Μουντιάλ, η επιστροφή τους στου Ρέντη ορίστηκε για τις 10 Ιουλίου. «Από εσάς το μαθαίνω» είπε και συνέχισε: «Δεν μου έχει πει κανείς τίποτα από τον Ολυμπιακό. Η αλήθεια είναι ότι είχα κλειστό το κινητό μου, γιατί δεν ήθελα να μιλάω με δημοσιογράφους, είτε από την Ελλάδα, είτε από το εξωτερικό. Όσοι με έβρισκαν και με ρωτούσαν τι έκανα, έλεγα ότι θέλω να μείνω στον Ολυμπιακό».

    Και τότε έγινε το κρίσιμο ερώτημα: «Θέλεις να μείνεις στον Ολυμπιακό;» Και ο Τουρέ απάντησε: «Το πρόβλημά μου είναι πια πολύ σοβαρό. Μιλάω στο ραδιόφωνο, γιατί κάτι πρέπει να γίνει. Δεν έχω πρόβλημα με τον πρόεδρο και τους οπαδούς. Η διοίκηση δεν έκανε όσα πρέπει. Η γυναίκα μου νιώθει ταπεινωμένη με ό,τι συνέβη στο Παρίσι, όπου παραλίγο να τη συλλάβουν. Έχω υποχρέωση να φύγω. Αν γυρίσω στην ομάδα, θα το κάνω μόνο για τους οπαδούς, αλλά ο Ολυμπιακός πρέπει να με αφήσει να φύγω».

    Στο τέλος κατέληξε: «Δεν έχω πρόβλημα αν θα πάω σε άλλη ευρωπαϊκή ομάδα ή αν θα γυρίσω στην Ουκρανία. Εκεί τουλάχιστον τα χαρτιά μου ήταν πάντα εντάξει. Προτιμώ να γυρίσω στην Ουκρανία ή να πάω στην Ευρώπη. Θέλω να πάω κάπου, όπου δεν θα υπάρχει πρόβλημα με τα χαρτιά μου και τα λεφτά μου».

    [19] Μπάσκετ

    Καλό ταξίδι... Μπόμπαν

    29/6/2006 11:46:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/6/2006 12:49:10 μμ)

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το θάνατο του 43χρονου Μπόμπαν Γιάνκοβιτς θρηνεί το ελληνικό μπάσκετ. Ο πρώην άσος της ομάδας του Πανιωνίου, που πριν από 13 χρόνια είχε συγκλονίσει με τον τραυματισμό του, που τον είχε αφήσει παράλυτο, υπέστη εν πλω χθες το απόγευμα καρδιακή προσβολή και κατέληξε, ενώ ταξίδευε προς τη Ρόδο. Ο άτυχος άνδρας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού αισθάνθηκε αδιαθεσία και προτού προλάβουν να κινητοποιηθούν οι γιατροί του πλοίου, το οποίο βρισκόταν ανοιχτά της Σύρου, ξεψύχησε. Στη συνέχεια διακομίστηκε στο νοσοκομείο του νησιού, αλλά ήταν ήδη αργά. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας, σήμερα θα γίνει νεκροψία και νεκροτομή, ενώ θα διενεργηθεί και προανάκριση από το λιμεναρχείο Σύρου. Η σορός του παρέμεινε στη Σύρο και σήμερα θα μεταφερθεί στην Αθήνα.

    Άσχημο το παιχνίδι της μοίρας

    Εδώ και 13 χρόνια το όνομα του Μπόμπαν Γιάνκοβιτς ήταν συνώνυμο με τη μάχη και την αγάπη για τη ζωή. Ήταν 28η Απριλίου του 1993, όταν ο πρώην παίκτης του Πανιωνίου, κατά τη διάρκεια του αγώνα με τον Παναθηναϊκό για την ημιτελική φάση των πλέι οφ στην Α1 μπάσκετ ανδρών, χρεώθηκε από τους διαιτητές με το πέμπτο του φάουλ. Εκνευρισμένος από αυτή την απόφαση σε μία απερίσκεπτη κίνηση χτύπησε εκνευρισμένος το κεφάλι του στην μπασκέτα, με αποτέλεσμα το κεφάλι του να διαπεράσει τα προστατευτικά και να χτυπήσει με δύναμη πάνω στο σίδερο. Όσοι ήταν στο γήπεδο, αλλά και όσοι παρακολουθούσαν το ματς από την τηλεόραση, είχαν πάθει σοκ βλέποντας τον Γιάνκοβιτς να πέφτει αιμόφυρτος στο παρκέ. Η μοίρα του έπαιξε άσχημο παιχνίδι, καθώς τον καταδίκασε να μείνει παράλυτος και καθηλωμένος σε ένα αναπηρικό καροτσάκι για το υπόλοιπο της ζωής του.

    Ο Σλόμπονταν Γιάνκοβιτς γεννήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 1963 στο Βελιγράδι. Φόρεσε τη φανέλα του Ερυθρού Αστέρα Βελιγραδίου το διάστημα 1986-1990, ενώ την περίοδο 1990-91 αγωνίστηκε στη Βοϊβοντίνα. Τη σεζόν 1992-93 ο τότε προπονητής του Πανιωνίου, Βλάντο Τζούροβιτς, τον επέλεξε ως πρώτο ξένο. Με τα "κυανέρυθρα" ο Γιάνκοβιτς αγωνίσθηκε σε 32 ματς πρωταθλήματος τη σεζόν 1992-93, έχοντας 17,9 πόντους μέσο όρο, με 54% ευστοχία στα δίποντα και 30% ευστοχία στα τρίποντα.

    Ο εκλιπών άφησε πίσω του τον γιό του, Βλαδίμηρο, ο οποίος αγωνίζεται στον Πανιώνιο, ενώ έχει κληθεί στην προετοιμασία της εθνικής παίδων για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, που θα διεξαχθεί 11-20 Αυγούστου στην Ισπανία.

    [20] Μπάσκετ

    Στο ντραφτ του ΝΒΑ ο Μαυροκεφαλίδης

    29/6/2006 12:32:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Για μια ακόμη φορά από το ντραφτ του ΝΒΑ, που διεξήχθη τα ξημερώματα στο "Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν" της Νέας Υόρκης, δεν έλειψε η "ελληνική νότα". Ο παίκτης του ΠΑΟΚ, Λουκάς Μαυροκεφαλίδης επιλέχθηκε από τη Μινεσότα στο νούμερο 57, ενώ στο νούμερο 1 του Τορόντο, ήταν ο 20χρονος Ιταλός της πένετον Τρεβίζο, Αντρέα Μπαρνιάνι. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συμπαίκτης του δικού μας Νίκου Ζήση, στο τρεβίζο, έγινε έτσι ο δεύτερος μη Αμερικανός παίκτης στην Ιστορία, μετά το 2002 και τον Κινέζο Γιάο Μινγκ, ο οποίος επελέγη στο Νο 1 του ντραφτ του "θαυμαστού κόσμου" του ΝΒΑ.

    [21] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Πανιώνιος: Νέα εποχή με Τσακίρη

    29/6/2006 6:43:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/6/2006 6:55:26 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ Πανιώνιος ολοκληρώθηκε και νέος ιδιοκτήτης είναι ο Κωνσταντίνος Τσακίρης. Ο απερχόμενος πρόεδρος Αχιλλέας Μπέος είπε μεταξύ άλλων πως στα χρόνια της παρουσίας του "ήμουν ο παράγοντας που δημιούργησα, αλλά και άλλαξα πολλά πράγματα στον Πανιώνιο", τόνισε πως ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι Πανιώνιος και κάλεσε όλους να στηρίξουν τον νέο ιδιοκτήτη. Κλείνοντας, ευχήθηκε καλή επιτυχία στον κ. Τσακίρη και να συνεχίσει το έργο του.

    Οι δηλώσεις

    "Η μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών ολοκληρώθηκε και επίσημα. Αποχωρώντας σήμερα από τον Πανιώνιο, θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα σε όλους τους φιλάθλους του συλλόγου. Τα τελευταία χρόνια ήμουν ο παράγοντας που δημιούργησα, αλλά και άλλαξα πολλά πράγματα στον Πανιώνιο. Έδωσα στο σύλλογο μία διαφορετική δυναμική και τον έκανα υπολογίσιμο στο χώρο του ποδοσφαίρου, δημιουργώντας στέρεες βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον σε σχέση με το παρελθόν.

    Ήμουν, είμαι και θα συνεχίσω να είμαι Πανιώνιος και θα βρίσκομαι διαρκώς στο πλευρό της αγαπημένης μου ομάδας. Καλώ όλους τους Πανιώνιους να στηρίξουν το νέο ιδιοκτήτη της ΠΑΕ, κ. Κωνσταντίνο Τσακίρη, και συγχρόνως να αποδείξουν ότι η παρουσία μου και η ενασχόληση μου στα διοικητικά της αγαπημένης μου ομάδας ήταν η αιτία της απουσίας τους από το γήπεδο. Ο Πανιώνιος έχει ανάγκη τη στήριξη όλων μας.

    Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ στον κ. Τσακίρη και στους συνεργάτες του καλή επιτυχία και ελπίζω να συνεχίσουν το έργο που ξεκίνησα, να μεγαλώσουν το οικοδόμημα που τους αφήνω, προσθέτοντας και αυτοί ένα ακόμη πετραδάκι και να καταφέρουν ότι δεν κατάφερα εγώ".

    Πήρε Ατσάλη ο Ιωνικός

    Στην απόκτηση του Βασίλη Ατσάλη, του 22χρονου επιθετικού που αγωνιζόταν μέχρι πέρυσι στον Απόλλωνα Αθηνών, προχώρησε ο Ιωνικός. Αυτή ήταν η 8η μεταγραφή για τους «μπλε» που θα αρχίσουν να προετοιμάζονται για τη νέα περίοδο.

    Ο 22χρονος επιθετικός (έχει γεννηθεί στις 7 Σεπτεμβρίου 1984) με τα πλούσια σωματικά προσόντα, αφού έχει ύψος 1,90μ και βάρος 83 κιλά, έπαιξε σε 22 ματς στην σεζόν που τελείωσε, σημειώνοντας 5 τέρματα. Προηγουμένως αγωνιζόταν στην Α.Ε. Ηρακλείου, με την οποία στο πρωτάθλημα της Δ Εθνικής κατηγορίας έπαιξε σε 30 αγώνες και σημείωσε 7 γκολ.

    Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την υπογραφή του συμβολαίου του, τόνισε: «Ευχαριστώ τους ανθρώπους του Ιωνικού για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό μου. Από τις πρώτες κιόλας στιγμές που συναντήθηκα μαζί τους, διαπίστωσα τη σοβαρότητα, τον επαγγελματισμό και το οικογενειακό κλίμα που επικρατεί στον Ιωνικό, πράγματα πρωτόγνωρα για μένα. Οι άνθρωποι του Ιωνικού σε κοιτάζουν στα μάτια και μιλάνε ξεκάθαρα, ντόμπρα και αντρίκεια μαζί σου, κάτι που αντιμετωπίζω για πρώτη φορά στην καριέρα μου. Ήταν όνειρό μου να παίξω στα σαλόνια της πρώτης κατηγορίας και θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να βοηθήσω τον Ιωνικό και να βοηθηθώ και εγώ. Υπόσχομαι να δουλέψω πολύ σκληρά για μένα και τη νέα ομάδα μου».

    Ο Ατσάλης θα ενσωματωθεί στην ομάδα αύριο, όταν θα υποβληθεί σε αιματολογικές και ιατρικές εξετάσεις, ενώ το Σαββατοκύριακο θα περάσει τα εργομετρικά τεστ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 29 June 2006 - 20:50:37 UTC