Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-07-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυβερνητική για τα εθνικά
  • [02] Δείπνο κορυφής
  • [03] Δεξίωση για την εθνική επέτειο
  • [04] Παραιτήθηκε ο Νομάρχης Δράμας
  • [05] Διάρρηξη στο γραφείο της Λ. Κανέλλη
  • [06] Εφ' όλης της ύλης
  • [07] Οι νέοι υπαστυνόμοι Β'
  • [08] Θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Μαξίμου
  • [09] Τραγωδία με δύο νεκρούς
  • [10] Θυελλώδεις άνεμοι
  • [11] Επανήλθε το Internet στη Β. Ελλάδα
  • [12] Αιτήσεις για επιδότηση ενοικίου
  • [13] Θρήνος στην Ισπανία
  • [14] Επαφές ΟΗΕ-Ισλαμιστών στη Σομαλία
  • [15] Υψηλές θερμοκρασίες και πλημμύρες
  • [16] Σιδηροδρομική τραγωδία
  • [17] Πολύνεκρες επιθέσεις στο Ιράκ
  • [18] Κρίσιμες ώρες στη Μ. Ανατολή
  • [19] Αισιοδοξία Αλογοσκούφη
  • [20] Επανεξελέγη ο Ανατολιωτάκης
  • [21] Πρώτη με μεταγραφές
  • [22] Αποθέωση στην πρώτη του Πανιωνίου
  • [23] Πρώτη με αισιοδοξία!
  • [24] Χωρίς τρεις η "πρώτη" της Ξάνθης
  • [25] Συγκέντρωση χωρίς προπόνηση
  • [26] "Πρώτη" του ΠΑΟΚ με ελλείψεις
  • [27] Πρώτη με ένταση στον ΟΦΗ
  • [28] Υπέγραψε ο Μαυρογενίδης
  • [29] Η FIFA απέβαλλε την ΕΠΟ
  • [30] ΠΑΟ: "Έδεσε" δύο, πάει για τρεις
  • [31] Σημαντικές επιδόσεις στα "Τσικλητήρεια"
  • [32] Μαγικές βραδιές στο Ηρώδειο
  • [33] Άσκηση για τη γρίπη των πτηνών
  • [34] Φάρμακο κατά του καρκίνου του στομάχου
  • [35] Κανονικά η εκτόξευση
  • [36] Πέρασε αλλά δεν... ακούμπησε!
  • [37] Νόμιμη η... μαγεία!

    [01] Πολιτική

    Υπό τον Πρωθυπουργό

    Κυβερνητική για τα εθνικά

    4/7/2006 9:02:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/7/2006 11:41:11 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Τα εθνικά θέματα με επίκεντρο τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό πρόκειται να συζητήσει η Κυβερνητική Επιτροπή, η οποία συνεδριάζει αυτή την ώρα υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού. Οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την πορεία των εθνικών μας θεμάτων, καθώς αναμένεται αύριο στην Αθήνα, ο αναπληρωτής γγ του ΟΗΕ, Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, στο πλαίσιο των επαφών του για επανέναρξη των συνομιλιών, ενώ την προσεχή Δευτέρα είναι προγραμματισμένη η επίσκεψη του Κύπριου Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου. Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται και η χθεσινή συνάντηση, η πρώτη μετά το δημοψήφισμα του 2004, του Τάσου Παπαδόπουλου με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Πάντως, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας διευκρίνισε ότι κατά τη συνάντηση, που έγινε στην "πράσινη γραμμή" δεν μπορεί, να θεωρηθεί ότι υπήρξε νέο άνοιγμα και νέα αρχή.

    Στο μεταξύ σε μία ιδιαίτερη πολιτική συγκυρία, με τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα να τρέχουν, ο Πρωθυπουργός παρέθεσε χθες βράδυ δείπνο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παρουσία και των συζύγων των δύο ανδρών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δείπνο κορυφής

    Κινητικότητα για το Κυπριακό

    [02] Πολιτική

    Του Κάρολου Παπούλια με τον Πρωθυπουργό

    Δείπνο κορυφής

    3/7/2006 9:48:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/7/2006 9:59:57 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Δείπνο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, και τη σύζυγό του Μαρία Πάνου παρέθεσε την Δευτέρα, σε ψαροταβέρνα της Ραφήνας ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τη σύζυγό του Νατάσα. Σύμφωνα με πληροφορίες το δείπνο είχε συμφωνηθεί σε μια από τις πρόσφατες συναντήσεις που είχε ο κ. Καραμανλής με τον κ. Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο. Η συζήτηση έγινε σε χαλαρή ατμόσφαιρα και το μενού περιελάμβανε παραδοσιακές κρητικές γεύσεις για ορεκτικά, ψητό φαγκρί για κυρίως γεύμα και σπιτική καρυδόπιτα για επιδόρπιο. Μετά το δείπνο, δεν έγιναν δηλώσεις, ωστόσο ο χρόνος που πραγματοποιήθηκε με τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα να τρέχουν, θα προκαλέσει ενδιαφέροντες συζητήσεις. Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε την οικία του Πρωθυπουργού.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κινητικότητα για το Κυπριακό

    [03] Πολιτική

    Στην κατοικία του Αμερικανού πρέσβη

    Δεξίωση για την εθνική επέτειο

    3/7/2006 9:22:00 μμ

    Δεξίωση για την επέτειο Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών, παράθεσε την Δευτέρα ο Αμερικανός πρέσβης Τσαρλς Ρις στους κήπους της κατοικίας του, στο κέντρο της Αθήνας. Στη δεξίωση παρευρέθησαν από πλευράς κυβέρνησης οι υπουργοί Ντόρα Μπακογιάννη, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Δημήτρης Σιούφας, Ευάγγελος Μπασιάκος, Σάββας Τσιτουρίδης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Βύρων Πολύδωρας, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, Θόδωρος Κασίμης, ενώ από το ΠΑΣΟΚ τίμησαν την αμερικανική δεξίωση οι Χρήστος Παπουτσής, Γιάννος Παπαντωνίου, Γρηγόρης Νιώτης και Λάμπρος Κανελλόπουλος. Στη δεξίωση, παραβρέθηκαν, επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο πρώην πρωθυπουργός Τζαννής Τζαννετάκης και διακεκριμένοι εκπρόσωποι από τον επιχειρηματικό, ακαδημαϊκό και διπλωματικό κόσμο.

    Ο Αμερικανός πρέσβης σε δήλωσή του εξήρε το επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, τονίζοντας πως είναι "ευχαρίστησή του" να βρίσκεται στην Ελλάδα. Αναφερόμενος, στο ρόλο της χώρας μας ως "στρατηγικού εταίρου των Ηνωμένων Πολιτειών", ο κ. Ρις παρατήρησε πως "η παρουσία τόσων φίλων και διακεκριμένων μελών της ελληνικής κοινωνίας στη δεξίωση της αμερικανικής πρεσβείας σήμερα, αποδεικνύει την ποιότητα της επικοινωνίας και της συνεργασίας των δύο χωρών".

    Ο κ. Τσάρλς Ρις επίσης τόνισε ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά σε όλα τα επίπεδα, αναφέροντας ενδεικτικά τα Βαλκάνια, το Ιράν και το Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Η δεξίωση ξεκίνησε με τη δημοτικό σύμβουλο Αθηναίων Ιβέτ Τζάρβις να ψάλλει τον αμερικανικό εθνικό ύμνο και τον Ελληνοαμερικανό σύμβουλο της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα Νικ Γκράνιες να ψάλλει αντιστοίχως τον ελληνικό εθνικό ύμνο.

    [04] Πολιτική

    Παραιτήθηκε ο Νομάρχης Δράμας

    3/7/2006 4:48:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Την παραίτηση του στο γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών υπέβαλε ο Νομάρχης Δράμας Κωνσταντίνος Ευμοιρίδης σε μια προσπάθεια άσκησης πίεσης για την απόσχιση της πρώην κοινότητας Βόλακα από το δήμο Νευροκοπίου. Το υπουργείο Εσωτερικών σύμφωνα με πληροφορίες δεν προτίθεται να κάνει αποδεκτή την παραίτηση.

    [05] Πολιτική

    Του περιοδικού "Νέμεσις"

    Διάρρηξη στο γραφείο της Λ. Κανέλλη

    3/7/2006 2:57:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/7/2006 3:40:42 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια έγιναν στόχος επίθεσης τα γραφεία του περιοδικού "Νέμεσις", ιδιοκτησίας της βουλευτή του ΚΚΕ, Λιάνας Κανέλλη. Διαρρήκτες εισέβαλαν το απόγευμα της Κυριακής στο χώρο και, αφού αναστάτωσαν τα γραφεία, αφαίρεσαν ένα φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή. Οι δράστες έφτασαν στο 2ο όροφο της πολυκατοικίας, στην οδό Πινδάρου, σκαρφαλώνοντας σε μία σκαλωσιά, και μπήκαν στα γραφεία του περιοδικού από το παράθυρο του μπάνιου. Όπως δήλωσε η κ. Κανέλλη, οι άγνωστοι πήραν μόνο ένα φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή χωρίς να αφαιρέσουν τίποτα άλλο, και πρόσθεσε: "Αυτοί ήταν μαντατοφόροι και όχι διαρρήκτες [] Αυτοί στέλνουν μήνυμα ότι είναι εδώ κι εγώ τους λέω ότι είμαι εδώ και θα συνεχίσω να μιλώ και να γράφω". Οι διαρρήκτες μπήκαν και σε ένα δικηγορικό γραφείο του 1ου ορόφου, απ όπου αφαίρεσαν, επίσης, ένα φορητό υπολογιστή. Σημειώνεται ότι μετά την εμπρηστική επίθεση του 2002, εναντίον του περιοδικού, η είσοδος της πολυκατοικίας φυλάσσεται από ειδικούς φρουρούς, οι οποίοι δεν είχαν βάρδιες, καθώς τα Σαββατοκύριακα τα γραφεία είναι κλειστά.

    [06] Πολιτική

    Εφ' όλης της ύλης

    3/7/2006 2:07:00 μμ

    Εφ' όλης της ύλης συζήτηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή είχε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, στο Μέγαρο Μαξίμου. Κατά την έξοδό του ο κ. Σιούφας αναφέρθηκε στις διεθνείς εξελίξεις για τις τιμές των καυσίμων. Το "ράλι" των τιμών των καυσίμων διεθνώς συνεχίζεται, είπε ο κ. Σιούφας και πρόσθεσε ότι από το 2004 οι διεθνείς τιμές έχουν αυξηθεί κατά 140%. Στη χώρα μας οι τιμές των καυσίμων έχουν αυξηθεί μόνο κατά 40%, που είναι η ελάχιστη αύξηση και είναι 20 έως 22% κάτω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Η νέα προσαρμογή θα φέρει επιβάρυνση κατά 2 λεπτά το λίτρο, είπε ο κ. Σιούφας και σημείωσε ότι επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού η χώρα μας για 30 μήνες δεν το είχε κάνει. Ο κ. Σιούφας ρωτήθηκε για την πετρελαιοκίνηση στα μεγάλα εθνικά κέντρα και είπε ότι για το θέμα αυτό γίνεται μελέτη στο ΥΠΕΧΩ, το οποίο εκτιμά τις επιπτώσεις της πετρελαιοκίνησης στην ποιότητα ζωής των πολιτών. Ρωτήθηκε ακόμη για το ενδεχόμενο "μπλακ άουτ" και είπε ότι το υπουργείο και η ΔΕΗ παίρνουν μέτρα για επαρκή ηλεκτροδότηση. Τόνισε ότι η ΔΕΗ διαθέτει 800 εκατ. ευρώ το χρόνο για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος ηλεκτροδότησης. Έχουν δημιουργηθεί δύο μεγάλες μονάδες, καθώς επίσης και νέα κέντρα διανομής. Ο κ. Σιούφας κατέληξε λέγοντας ότι η περίπτωση "μπλακ άουτ" είναι μία στο δισεκατομμύριο.

    [07] Πολιτική

    Οι νέοι υπαστυνόμοι Β'

    3/7/2006 2:07:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Είναι σημαντικό ο ελληνικός λαός να εμπιστεύεται τους δικαστικούς λειτουργούς στο έργο τους, διαμήνυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους πέντε δικαστικών ενώσεων, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για τα προβλήματα στο χώρο της Δικαιοσύνης αλλά και του κλάδου εν όψει της συνταγματικής αναθεώρησης. Ο Κάρολος Παπούλιας σημείωσε ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον υπουργό Δικαιοσύνης για την προσπάθεια εξυγίανσης στο χώρο της δικαιοσύνης και απευθυνόμενος στους δικαστικούς λειτουργούς ζήτησε την καταδίκη ορισμένων φαινομένων που αμαυρώνουν το έργο τους. Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παραβρέθηκε στην τελετή ορκωμοσίας των νέων αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας δίνοντας τα ξίφη στους υπαστυνόμους Β'. Την ορκωμοσία και την τελετή παράδοσης στις αστυνομικές σχολές στους Θρακομακεδόνες, παρακολούθησαν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας, η υπουργός Παιδείας Μαριέτα Γιαννάκου, η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και πλήθος φίλων και συγγενών των νέων αξιωματικών.

    [08] Πολιτική

    Συνάντηση Καραμανλή- Κακλαμάνη

    Θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Μαξίμου

    3/7/2006 11:51:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Θεσμικά και οικονομικά ζητήματα του Δήμου Αθηναίων συζήτησε ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Νικήτας Κακλαμάνης με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, σε συνάντηση που είχε μαζί του, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στην ωριαία συνάντηση, που έγινε με αίτημα του κ. Κακλαμάνη, ο υποψήφιος δήμαρχος ανέπτυξε στον Πρωθυπουργό τί περιμένει ο ίδιος, αλλά και γενικότερα ο δήμος Αθηναίων, από την κυβέρνηση ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι νικητής της αναμέτρησης.

    Στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι συζητήθηκαν οι θεσμικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν, με κυρίαρχη τη μητροπολιτική δομή του δήμου.

    Πρόσθεσε, ότι συζητήθηκαν και τα οικονομικά και κυρίως τί θα μπορέσει να διεκδικήσει και να πάρει ο δήμος από το ΔΚΠΣ, θέμα το οποίο ο κ. Κακλαμάνης θα συζητήσει με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη. Σημείωσε, δε, ότι θα δημιουργηθούν χώροι πρασίνου.

    Ο κ. Κακλαμάνης ευχαρίστησε τον κ. Αλογοσκούφη και τον κ. Σουφλιά για τη χρηματοδότηση της ανάπλασης του Βοτανικού που συμπεριλαμβάνει και τη δημιουργία γηπέδου για την ομάδα της πόλης.

    Είπε ακόμη, ότι θα συζητήσει με τον κ. Γ. Σουφλιά το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της πόλης, την περιβαλλοντική στρατηγική που αφορά όχι μόνο την καθαριότητα αλλά και το συγκοινωνιακό και το πράσινο γενικότερα στην Αθήνα και στην Αττική.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κακλαμάνης εκτίμησε ότι με το νέο εκλογικό νόμο και το 42% δεν θα υπάρξει δεύτερος γύρος στην αναμέτρηση. Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ο ίδιος θα κερδίσει τη μάχη της Αθήνας και προέβλεψε ακόμη ότι στη Θεσσαλονίκη θα επικρατήσει ο κ. Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και στον Πειραιά ο κ. Χρήστος Αγραπίδης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αντιπαράθεση υποψηφίων για το β' γύρο

    [09] Κοινωνία

    Από πυρκαγιά σε διαμέρισμα

    Τραγωδία με δύο νεκρούς

    4/7/2006 7:58:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/7/2006 10:19:52 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8

    Δύο νεαρά αδέλφια, πενταμελούς οικογένειας αλβανικής καταγωγής, απανθρακώθηκαν από πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα στο διαμέρισμα όπου διέμεναν στην Καισαριανή. Η φωτιά, η οποία εκδηλώθηκε από άγνωστη -μέχρι στιγμής- αιτία στο ισόγειο διαμέρισμα της τετραώροφης πολυκατοικίας, που βρίσκεται στην οδό Σμύρνης 38, εξαπλώθηκε αμέσως με αποτέλεσμα οι γονείς των παιδιών να υποστούν σοβαρά εγκαύματα. Από τις φλόγες γλίτωσε η 16χρονη κόρη της οικογένειας, η οποία προφανώς πρόλαβε και βγήκε εγκαίρως. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς συμμετείχαν 21 πυροσβέστες με επτά οχήματα.

    [10] Κοινωνία

    Θυελλώδεις άνεμοι

    4/7/2006 10:35:00 πμ

    Πηγή: NET - NET 105,8 - ΑΠΕ

    Με κύριο χαρακτηριστικό του καιρού τους πολύ ισχυρούς έως θυελλώδεις βόρειους ανέμους και την πτώση της θερμοκρασίας, θα κυλήσει σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ η σημερινή ημέρα, μετά από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που προκάλεσαν καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες στη βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο, τα τελευταία 24ωρα. Την ίδια ώρα, τα συνεργεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προχωρούν στην καταγραφή των ζημιών, που προκάλεσε το μπουρίνι της Κυριακής. Στο μεταξύ, μικροπροβλήματα σημειώνονται σε δρομολόγια πλοίων από τους ισχυρούς και κατά τόπους θυελλώδεις ανέμους που πνέουν στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα, δεν πραγματοποιήθηκε το δρομολόγιο των 7.40 του SEA JET από Ραφήνα για Τήνο-Μύκονο-Πάρο, καθώς και το πρωινό δρομολόγιο από Άγιο Κωνσταντίνο για Αλόννησο και Βόρειες Σποράδες. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, ουσιαστική βελτίωση του καιρού αναμένεται από την Πέμπτη.

    Καταστροφές από την κακοκαιρία

    Σε όλη την Ελλάδα, το χαλάζι κατέστρεψε συνολικά 500.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

    Μεγάλες καταστροφές προκάλεσε η χθεσινή χαλαζόπτωση στα εσπεριδοειδή και τα κηπευτικά της Αργολίδας. Την περιοχή επισκέφθηκε άμεσα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Μπασιάκος και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Νίκος Κατσαρός. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, πολύ σύντομα θα ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις των ζημιών και οι πληγέντες αγρότες θα αποζημιωθούν.

    Εξάλλου, από σήμερα αρχίζει η καταβολή από τον ΕΛΓΑ 588.934 ευρώ σε 855 παραγωγούς, για ζημιές που υπέστησαν εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων την περίοδο Νοεμβρίου 2001 - Ιανουαρίου 2002.

    Παράλληλα, η πυροσβεστική δέχθηκε πάνω από 200 κλήσεις σε όλη τη χώρα για άντληση υδάτων από σπίτια, υπόγεια και αποθήκες.

    Στο Κιλκίς και στα χωριά Άγιος Πέτρος και Ποντοηράκλεια, οι δρόμοι μετατράπηκαν σε χείμαρρους.

    Παρά τις περιοδικές διακοπές ρεύματος που παρουσιάστηκαν τις προηγούμενες ημέρες, το υπουργείο Ανάπτυξης και η ΔΕΗ λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επαρκή ηλεκτροδότηση διαβεβαίωσε ο υπουργός Δημήτρης Σιούφας.

    Τα έντονα καιρικά φαινόμενα οφείλονται σύμφωνα με του ειδικούς στις παγκόσμιες αλλαγές του κλίματος, για τις οποίες συνυπεύθυνη είναι η ανθρώπινη παρέμβαση.

    Σε ετοιμότητα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα οποιαδήποτε προβλήματα δημιουργήσουν οι ισχυροί άνεμοι.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Καλοκαιρινά μπουρίνια

    [11] Κοινωνία

    Αποκαταστάθηκε η λειτουργία του δικτύου του ΟΤΕ

    Επανήλθε το Internet στη Β. Ελλάδα

    3/7/2006 4:09:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/7/2006 8:04:26 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ, ΟΤΕ

    Αποκαταστάθηκε, το απόγευμα της Δευτέρας, η λειτουργία του τηλεπικοινωνιακού δικτύου του ΟΤΕ, στη Βόρειο Ελλάδα, που είχε ως αποτέλεσμα ολόκληρη η περιοχή να μείνει χωρίς Internet και χιλιάδες συνδρομητές να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν. Στην ανακοίνωσή του, ο ΟΤΕ είχε επισημάνει ότι η καλωδιακή βλάβη στο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο είχε προκληθεί από χωματουργικές εργασίες τρίτων, που είχε ως αποτέλεσμα να διακοπούν η κύρια και η εναλλακτική όδευση, που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με την Αθήνα στα σημεία μεταξύ Θεσσαλονίκης-Αιγινίου και μεταξύ Γρεβενών-Μετσόβου. Λόγω της βλάβης, για πολλές ώρες ήταν αδύνατη η πρόσβαση στο Internet μέσω απλών γραμμών (PSTN, ISDN) αλλά και μέσω ADSL, καθώς και στις υπηρεσίες ΑΤΜ.

    Σχετικά Links:

    http://www.ote.gr/

    [12] Κοινωνία

    Ξεκίνησε η διαδικασία

    Αιτήσεις για επιδότηση ενοικίου

    3/7/2006 1:14:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-Υπ. Απασχόλησης

    Τις αιτήσεις τους για να πάρουν επιδότηση ενοικίου μπορούν να υποβάλουν από σήμερα οι δικαιούχοι τού Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί στις 15 Δεκεμβρίου και αφορά 80 έως 100 χιλιάδες οικογένειες που θα λάβουν επιδότηση από 1.800 έως 2.000 ευρώ ετησίως. Υπενθυμίζεται ότι αφορά εργαζόμενους και συνταξιούχους που το ετήσιο καθαρό οικογενειακό τους εισόδημα κατά το οικονομικό έτος 2005 δεν υπερβαίνει τα 11.000 ευρώ. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε ένα προστατευόμενο παιδί.

    Το ποσό της επιδότησης καθορίζεται μηνιαίως ως εξής: Σε 105 ευρώ για μεμονωμένα άτομα και έγγαμους δικαιούχους. Σε 130 ευρώ για δικαιούχους με ένα προστατευόμενο παιδί. Σε 155 ευρώ για δικαιούχους με δυο προστατευόμενα παιδιά. Σε 205 ευρώ για δικαιούχους με τρία και τέσσερα προστατευόμενα παιδιά. Το ανωτέρω ποσό των 205 ευρώ προσαυξάνεται κατά 25 ευρώ μηνιαίως για κάθε προστατευόμενο παιδί από το πέμπτο και άνω.

    Το ποσό της επιδότησης ενοικίου προσαυξάνεται κατά 50% ανά κατηγορία για τους κατωτέρω δικαιούχους: Μακροχρόνια ανέργους καθώς και δικαιούχους που έμειναν άνεργοι λόγω καταγγελίας της σύμβασης εργασίας τους εντός του έτους 2005. Δικαιούχους που ήταν άνεργοι και μετακινήθηκαν εντός του έτους 2005 από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους και βρήκαν εργασία σε περιοχές άλλων Νομών . Δικαιούχους που το καθαρό οικογενειακό τους εισόδημα του οικονομικού έτους 2005 είναι μικρότερο των 7.500 ευρώ.

    Οι δικαιούχοι των Νομών Αττικής, Θεσσαλονίκης και Αχαΐας θα καταθέτουν τις αιτήσεις τους αποκλειστικά στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, ενώ στις άλλες περιοχές στα γραφεία του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.

    [13] Κόσμος

    Δεκάδες νεκροί και τραυματίες

    Θρήνος στην Ισπανία

    4/7/2006 9:03:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters - Associated Press - BBC

    Σε 41 νεκρούς και 47 τραυματίες ανέρχεται μέχρι στιγμής ο τραγικός απολογισμός του δυστυχήματος στο μετρό της πόλης Βαλένθια της Ισπανίας, που σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, όταν δύο βαγόνια εκτροχιάστηκαν και ανατράπηκαν κοντά στο σταθμό "Jesus". Ωστόσο, όπως δήλωσε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ο εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης, Βισέντε Ράμπλα, είναι δύσκολο να δοθεί ακριβής και τελικός απολογισμός, εξαιτίας της "μη αναγνωρίσιμης" όψης των σορών των θυμάτων. Στη Βαλένθια κηρύχθηκε τριήμερο πένθος, ενώ, ο πρωθυπουργός της χώρας, Χοσέ Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, διέκοψε την επίσκεψη που πραγματοποιούσε στην Ινδία για να επιστρέψει στην Ισπανία, όπου και αναμένεται να παραστεί σε λειτουργία στη μνήμη των θυμάτων, το βράδυ της Τρίτης.

    Τραγικές μνήμες

    Σύμφωνα με τις αρχές αλλά και με αυτόπτες μάρτυρες, ο συρμός είχε αναπτύξει υπερβολική ταχύτητα, με αποτέλεσμα το σπάσιμο ενός τροχού και τον εκτροχιασμό των βαγονιών.

    Το πολύνεκρο δυστύχημα συνέβη λίγο πριν την υποδοχή του Πάπα Βενέδικτου του ΙΣΤ' στην περιοχή, όπου ήδη δεκάδες πιστοί έχουν αρχίσει να καταφθάνουν.

    Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2005, σημειώθηκε σύγκρουση τρένων στην ίδια γραμμή του μετρό, κατά την οποία είχαν τραυματιστεί 29 άνθρωποι.

    Το σιδηροδρομικό δυστύχημα ξύπνησε μνήμες από την τρομοκρατική επίθεση του 2004, στη Μαδρίτη, η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε 191 άτομα.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Spain mourns train crash victims

    Guardian Unlimited: At least 41 die in Spanish metro crash

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σιδηροδρομική τραγωδία

    [14] Κόσμος

    Για την ασφάλεια στο Μογκαντίσου

    Επαφές ΟΗΕ-Ισλαμιστών στη Σομαλία

    3/7/2006 9:26:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: BBC

    Συνάντηση με τους ηγέτες της Ένωσης Ισλαμικών Δικαστηρίων, που έχουν τον έλεγχο της σομαλικής πρωτεύουσας, Μογκαντίσου είχε μια ομάδα δύο μελών των Ηνωμένων Εθνών. Είναι η πρώτη συνάντηση μεταξύ αντιπροσώπων του ΟΗΕ και των Ισλαμιστών εδώ και ένα μήνα που διοικούν το Μογκαντίσου. Ο Ύπατος Σύμβουλος Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Σομαλία, Τζο Γκόρντον συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Ένωσης Ισλαμικών Δικαστηρίων, Σεΐκ Σαρίφεΐκ Αχμέντ και ξεναγήθηκε κάτω από αυστηρά μέτρα ασφάλειας σε διάφορα σημεία της πόλης μεταξύ των οποίων το λιμάνι και το αεροδρόμιο. "Η αντιπροσωπεία θέλει να ελέγξει την ασφάλεια στην πόλη πριν οι υπηρεσίας του ΟΗΕ να ξαναρχίσουν τις εργασίες τους", δήλωσε ο στενός συνεργάτης του Αχμέντ. Την ίδια ώρα ένα άλλο μέλος της ηγεσίας των ισλαμιστών, ο Σεΐκ Χασάν Νταχίρ Αβεΐς διαβεβαίωσε, ότι η Ένωση των Ισλαμικών Δικαστηρίων δεν έχει καμία σχέση με την αλ Κάιντα. Η δήλωση του αυτή ήρθε μετά και από ηχητικό μήνυμα του Μπιν Λάντεν στο οποίο προειδοποιούσε τη διεθνή κοινότητα να μη στείλει στρατεύματα στη Σομαλία υπακούοντας τις ΗΠΑ.

    [15] Κόσμος

    Απότομη εναλλαγή καιρικών συνθηκών

    Υψηλές θερμοκρασίες και πλημμύρες

    3/7/2006 5:25:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/7/2006 9:49:19 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ακραία καιρικά φαινόμενα σαρώνουν τις τελευταίες ημέρες πολλές χώρες της Ευρώπης. Τουλάχιστον 28 άτομα έχασαν τη ζωή τους από τις φονικές πλημμύρες στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και στη Ρουμανία. Η απότομη εναλλαγή των καιρικών συνθηκών αποτελεί δείγμα της αποσταθεροποίησης του κλίματος σε ολόκληρη την Ευρώπη. Καταρρακτώδεις βροχές πλήττουν τη βόρεια Ρουμανία, με αποτέλεσμα δέκα άτομα να χάσουν τη ζωή τους, δυο να αγνοούνται και εξακόσιοι να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Η εκτίμηση των ζημιών είναι δύσκολη, καθώς πολλοί δρόμοι έχουν καταστεί αδιάβατοι αφού έχουν πλημμυρίσει από τα νερά. Στη Βουλγαρία, οι παραθεριστές εγκαταλείπουν τα τουριστικά θέρετρα. Ξενοδοχεία και σπίτια πλημμύρισαν, μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που αναμένεται να συνεχιστούν. Στην περιοχή της Καλαβρίας στην Ιταλία, λόγω της κακοκαιρίας, πέντε άνθρωποι ανάμεσά τους κι ένα κοριτσάκι έχασαν τη ζωή τους. Ειδικότερα το 15 μηνών κοριτσάκι πνίγηκ,ε όταν το αυτοκίνητό στο οποίο επέβαινε με τον πατέρα του παρασύρθηκε από τα νερά και κατέπεσε σε γκρεμό. Ο πατέρας βρέθηκε ζωντανός με πολλά τραύματα μετά από πολλές ώρες ερευνών, αλλά το παιδί παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες των σωστικών συνεργείων, έχει εξαφανιστεί κάτω από τόνους υδάτων. Παράλληλα, η Βρετανία, η Γαλλία και το Βέλγιο δοκιμάζεται από τις ασυνήθιστες υψηλές θερμοκρασίες. Στο Λονδίνο, ο υδράργυρος έφτασε τους 32 βαθμούς, θερμοκρασία ρεκόρ για την εποχή, ενώ οι πολίτες καλούνται να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευτούν από τη ζέστη. Στο Παρίσι, η ζέστη είναι αφόρητη, ενώ οι Αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση, καθώς θυμούνται τον καύσωνα του 2003, που στοίχισε στη Γαλλία περισσότερες από 11.000 ζωές. Σε διάφορες περιοχές του Βελγίου τα επίπεδα ρύπων ανεβαίνουν επικίνδυνα, ενώ η ζέστη δεν υποχωρεί.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Φονικές πλημμύρες σε Ρουμανία-Τουρκία

    [16] Κόσμος

    Συγκλονίζει την Ισπανία

    Σιδηροδρομική τραγωδία

    3/7/2006 4:33:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/7/2006 9:20:09 πμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ, BBC

    Τουλάχιστον 34 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 21 τραυματίστηκαν σοβαρά, τη Δευτέρα, στην Ισπανία, όταν δύο βαγόνια του μετρό εκτροχιάστηκαν και ανατράπηκαν κοντά στο σταθμό "Ιησούς", στη Βαλένθια. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, Λουίζ Φελίπε Μαρτίνες, το συμβάν οφείλεται στην υπερβολική ταχύτητα και το σπάσιμο ενός τροχού, λίγο πριν το τρένο φτάσει στο σταθμό, ενώ ένα άλλο σενάριο κάνει λόγο για κατάρρευση ενός τοίχου της σήραγγας.

    Ο εκτροχιασμός του τρένου ξύπνησε τις τραγικές μνήμες της τρομοκρατικής επίθεσης του 2004, στη Μαδρίτη, που στοίχισε τη ζωή σε 191 άτομα.

    Πάντως, οι Αρχές έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας.

    Ο πρωθυπουργός της χώρας, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, που βρίσκεται σε επίσκεψη στην Ινδία, ενημερώθηκε για το δυστύχημα ενώ ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις Αρχές της Βαλένθια.

    Το πολύνεκρο δυστύχημα συνέβη καθώς η περιοχή προετοιμάζει την υποδοχή του Πάπα Βενέδικτου, που φτάνει το Σάββατο, ενώ ήδη δεκάδες πιστοί έχουν αρχίσει να καταφθάνουν στην παραλιακή πόλη.

    Τα συλλυπητήριά του, αλλά και "την αλληλεγγύη του προς τον λαό της Βαλένθια", εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο στον ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο.

    [17] Ιράκ

    Πολύνεκρες επιθέσεις στο Ιράκ

    3/7/2006 2:27:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 42 τραυματίστηκαν από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη Μοσούλη στο βόρειο Ιράκ και την επίθεση με βλήματα όλμου σε αγορά στη Μαχμουντίγια, νότια της Βαγδάτης. "Τέσσερις άμαχοι και ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν και 28 άτομα τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων πέντε αστυνομικοί, από την έκρηξη του παγιδευμένου αυτοκινήτου" στη Μοσούλη, ανέφερε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας. Η επίθεση είχε στόχο αστυνομική περίπολο και εκδηλώθηκε στις 10:00 το πρωί τοπική ώρα στο κέντρο της πόλης αυτής που βρίσκεται 375 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης. Στη Μαχμουντίγια, 30 χιλιόμετρα νότια της ιρακινής πρωτεύουσας, τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν και 14 άτομα τραυματίστηκαν από την εκτόξευση βλήματος όλμου σε αγορά, ανέφερε η ίδια πηγή και υπενθύμισε ότι στην ίδια αγορά είχε σημειωθεί επίθεση και χθες με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρία και να τραυματιστούν 18 άτομα. Στη Βαγδάτη, δέκα άμαχοι τραυματίστηκαν από δύο βλήματα όλμων που εκτοξεύθηκαν σε αγορά στη περιοχή Σάαμπ όπου ζουν κυρίως Σιίτες, όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία.

    [18] Μ. Ανατολή

    Μετά τη λήξη της διορίας

    Κρίσιμες ώρες στη Μ. Ανατολή

    4/7/2006 7:13:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/7/2006 9:46:12 πμ)

    Αμετακίνητοι στις θέσεις τους μένουν Ισραήλ και Παλαιστίνη μετά τη λήξη της διορίας -στις 6 το πρωί- που είχαν δώσει τρεις παλαιστινιακές οργανώσεις στο Ισραήλ, οι οποίες ζητούν την απελευθέρωση Παλαιστίνιων γυναικών και ανηλίκων από τις ισραηλινές φυλακές με αντάλλαγμα την απελευθέρωση του 19χρονου Ισραηλινού δεκανέα. Το Ισραήλ, αρνείται να συζητήσει την ανταλλαγή κρατουμένων και απειλεί με κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των Παλαιστινίων, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Ρόνι Μπαρ-Ον, προανήγγειλε "συστηματική και κλιμακούμενη" αντίδραση εκ μέρους του Ισραήλ. Κατά τη διάρκεια της νύχτας σε αεροπορική επιδρομή σκοτώθηκε ένας Παλαιστίνιος και τραυματίστηκαν άλλοι δύο που, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, σχεδίαζαν να τοποθετήσουν βόμβες. Επίσης, στην πόλη της Γάζας, ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο. Ο στρατός υποστηρίζει ότι το κτήριο όπου στεγάζεται το ίδρυμα χρησιμοποιείτο από τη Χαμάς για το σχεδιασμό επιθέσεων. Την ίδια ώρα, μία από τις παλαιστινιακές οργανώσεις -που έχουν αναλάβει την ευθύνη για την απαγωγή του Ισραηλινού στρατιώτη- ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να δώσει άλλες πληροφορίες για την τύχη του μετά τη λήξη της διορίας. "Η συζήτηση έκλεισε. Είτε τον σκοτώσουμε είτε όχι, δεν θα αποκαλύψουμε πληροφορίες για την τύχη του", δήλωσε ο Αμπού αλ-Μουτάνα, εκπρόσωπος του Ισλαμικού Στρατού στη Λωρίδα της Γάζας.

    Στο μεταξύ, η αραβική εφημερίδα "Αλ Χαγιάτ" στην ιστοσελίδα της αναφέρει ότι οι Παλαιστίνιοι εξετάζουν μία πρόταση με βάση την οποία θα παραδώσουν στην Αίγυπτο ή στη Γαλλία τον Ισραηλινό στρατιώτη που έχουν απαγάγει παίρνοντας ως αντάλλαγμα εγγυήσεις από το Ισραήλ για την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων. Η εφημερίδα, που εκδίδεται στο Λονδίνο με σαουδαραβικά κεφάλαια, δεν διευκρινίζει ποιος έκανε αυτήν την πρόταση, επισημαίνει όμως ότι καλά πληροφορημένες παλαιστινιακές πηγές είπαν ότι οι Παλαιστίνιοι μελετούν την πρόταση να δώσουν τον Γκιλάντ Σαλίτ στην Αίγυπτο ή στη Γαλλία. Σε αντάλλαγμα ζητούν από το Ισραήλ την απελευθέρωση ορισμένων κρατουμένων και τον τερματισμό των επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας και του αποκλεισμού των παλαιστινιακών εδαφών, την αποχώρηση των δυνάμεων κατοχής από την περιοχή και την εγκατάλειψη της πολιτικής των δολοφονιών, υποσχόμενοι ότι θα σταματήσει η εκτόξευση πυραύλων προς το Ισραήλ.

    Την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη ζήτησε για άλλη μια φορά ο Λευκός Οίκος. Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τόνι Σνόου επεσήμανε ότι παρακολουθούμε με πολλή περίσκεψη την κατάσταση και ευελπιστούμε πως οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια, ή να βαδίσουν προς την ειρήνη και την ασφάλεια το ταχύτερο δυνατόν. Κι αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει με την επιστροφή του ισραηλινού στρατιώτη".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τελεσίγραφο στο Ισραήλ

    [19] Οικονομία

    Αισιοδοξία Αλογοσκούφη

    3/7/2006 12:38:00 μμ

    Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής Οικονομίας εμφανίστηκε ο υπουργός Γιώργος Αλογοσκούφης σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου. "Η κατάσταση της Οικονομίας εξελίσσεται ικανοποιητικά, όπως φαίνεται και από τον ρυθμό ανάπτυξης αλλά και από τη μείωση της ανεργίας", δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης. Πρόσθεσε ότι η υλοποίηση του Προϋπολογισμού κινείται εντός των προβλέψεων για το πρώτο εξάμηνο και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα πάει ακόμη καλύτερα στη συνέχεια. Σημείωσε ότι υπάρχει βελτίωση στους οικονομικούς δείκτες που θα φανεί και στις δυνατότητες ικανοποίησης κοινωνικών αιτημάτων στο πλαίσιο του προγράμματος της ΝΔ. Διευκρίνισε πάντως ότι η λογική των παροχών και της παροχολογίας είναι έξω από την λογική της παρούσας κυβέρνησης.

    Υπέρ των μεταρρυθμίσεων ο Γκαργκάνας

    Την ίδια ώρα όμως αντιδράσεις πυροδότησαν οι δηλώσεις του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, για την ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών που θα είναι -όπως είπε- επώδυνες και όχι διακοσμητικού χαρακτήρα.

    Μάλιστα ο κ. Γκαργκάνας, μίλησε για ευθύνες των κυβερνήσεων, αλλά και για μυωπία της ελληνικής κοινωνίας.

    Ο διοικητής της ΤτΕ, απέδωσε τις αντιδράσεις, στην κουλτούρα αντιπαράθεσης που έχει επικυριαρχήσει και ανέφερε για παράδειγμα την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προχώρησε προσφάτως στη Δανία σε κλίμα συναίνεσης παρά τους επαχθείς όρους που επέφερε

    Παράλληλα, έκανε την αυτοκριτική του για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η Τράπεζα της Ελλάδος επικοινωνιακά την έλευση του ευρώ.

    Ωστόσο υπεραμύνθηκε του ενιαίου νομίσματος αναφέροντας, ότι το ευρώ δεν έφερε την ακρίβεια, αλλά οι πρακτικές που ακολούθησαν ορισμένες κοινωνικές ομάδες.

    Τέλος αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, ο κ. Γκαργκάνας ιεράρχησε ως πρώτη προτεραιότητα την ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας, μέσω της διασφάλισης της δημοσιονομικής εξυγίανσης και τη βελτίωση της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας.

    Οι απόψεις του κ. Γκαργκάνα δεν έτυχαν θερμής υποδοχής, από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Η υπεύθυνη του Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου, άσκησε έντονη κριτική λέγοντας ότι: "Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος φαίνεται ότι έχει παρεξηγήσει το ρόλο του. Συνήθως μιλάει για όλα εκτός από τον τομέα της κύριας ευθύνης του, που είναι η εποπτεία του τραπεζικού συστήματος, όπου παρατηρείται έλλειψη ανταγωνισμού, υπερβολικές ή παράτυπες προμήθειες, επιβάρυνση των δανειοληπτών και υπερβολικά κέρδη των τραπεζών. Η προσπάθειά του να στηρίξει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης είναι εμφανής αλλά ατελέσφορη".

    "Ο Διοικητής της ΤτΕ με τη σημερινή ομιλία του ξεπέρασε κάθε όριο του θεσμικού του ρόλου και ξέσπασε σε ένα πρωτοφανές αντικοινωνικό κήρυγμα", δήλωσε από την πλευρά του ο υπεύθυνος Οικονομίας του Συνασπισμού, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

    [20] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Επανεξελέγη ο Ανατολιωτάκης

    4/7/2006 10:39:00 πμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ο Ανδρέας Ανατολιωτάκης ήταν ο νικητής στις εκλογές της ερασιτεχνικής ΑΕΚ, καθώς η επιμονή του για την κατασκευή γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια του εξασφάλισε την πλειοψηφία και θα συνεχίσει την θητεία του στην προεδρική καρέκλα. Δεύτερος κατετάγη ο συνδυασμός των Κουρέπη - Ζαχόπουλου, τρίτος ο Γρανίτσας και τέταρτος ο Παπασταύρου.

    Οι συνδυασμοί έλαβαν: 1. ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΝΩΣΙΤΩΝ ΓΙΑ ΓΗΠΕΔΟ ΣΤΗ Ν.ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.Κ. (Ανατολιωτάκης): 173 ψήφους, 6 έδρες.

    2. ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Α.Ε.Κ (Ζαχόπουλος - Κουρέπης): 120 ψήφους, 5 έδρες.

    3. ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΙΩΑΝΝΗ ΓΡΑΝΙΤΣΑ: 64 ψήφους, 2 έδρες.

    4. ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ A.E.K. - NEA ΕΠΟΧΗ (Παπασταύρου): 58 ψήφους, 2 έδρες.

    ΛΕΥΚΑ: 2

    [21] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Πρώτη με μεταγραφές

    3/7/2006 10:44:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με έντονο άρωμα Λατινικής Αμερικής ξεκίνησε σήμερα την προετοιμασία του για τη νέα περίοδο ο Αρης. Το απογευματινό ραντεβού παικτών, τεχνικού επιτελείου και διοίκησης ήταν ορισμένο στις εγκαταστάσεις του Ν. Ρυσίου, στο οποίο βρέθηκαν άπαντες πλην των νεοποκτηθέντων Βραζιλιάνων Βαϊσχάιμερ, Σίλβα, Νασιμέντο, Πάουλο Κόστα, και του Δημήτρη Καρατζιοβαλή. Ο Ελληνας τερματοφύλακας ζήτησε και πήρε δύο μέρες επιπλέον άδεια.

    "Όλοι όσοι βρισκόμαστε εδώ θα δώσουμε το καλύτερο δυνατό για τον Αρη. Θα δώσουμε όλο μας το πάθος, την ένταση και την αγάπη. Με τη φώτιση του Θεού και της Παναγίας πιστεύω ότι θα έχουμε μία καλή χρονιά. Περιμένουμε να έρθουν οι Βραζιλιάνοι και κάποιοι ακόμη παίκτες που θέλουμε, ώστε να δουλέψουμε όλοι μαζί», τόνισε ο Γκιγέρμο Ογιος, ο οποίος αποκάλυψε ότι στο δυναμικό των "κίτρινων" θα προστεθούν άλλοι τρεις Ισπανοί ποδοσφαιριστές (σ.σ. επί του παρόντος στο ρόστερ οι καινούργιοι είναι τέσσερις Βραζιλιάνοι και ένας Ισπανός). "Συζητάμε με ακόμη έναν παίκτη που παίζει στην Μπαρτσελόνα και δύο στην Ρεάλ Μαδρίτης. Και οι τρεις αγωνίζονται στις δεύτερες ομάδες", είπε ο νέος προπονητής του Αρη. Υπενθυμίζεται ότι στην οικογένεια των "κίτρινων" προϋπάρχουν οι λατινοαμερικάνοι, Σανχούρχο και Γκαρσία.

    "Αυτό που ξέρω να κάνω καλύτερα είναι να τροφοδοτώ τους επιθετικούς για να σκοράρουν. Όταν, όμως, μου δίνεται η ευκαιρία, σκοράρω και εγώ. Η παρουσία του κ. Ογιος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφαση μου να έρθω στον Άρη, τόνισε μεταξύ άλλων ο νεοαποκτηθείς από τους Θεσσαλονικείς Ισπανός, Φρανσίσκο Χαβιέρ Περάλ Περιάντε ή εν συντομία Χαβίτο. "Είναι φανερό ότι γίνεται κάτι διαφορετικό φέτος στον Αρη. Είναι νωρίς ακόμη για να μιλήσουμε για στόχους. Υπάρχει όρεξη για πολύ δουλειά", είπε με τη σειρά του ο Κώστας Νεμπεγλέρας.

    [22] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Αποθέωση στην πρώτη του Πανιωνίου

    3/7/2006 10:17:00 μμ

    Περισσότεροι από 1.000 φίλαθλοι των "κυανέρυθρων" βρέθηκαν στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης για να παρακολούθησαν την "πρώτη" του Πανιωνίου, εν όψει της προετοιμασίας για τη νέα περίοδο. Πέραν από τους παίκτες, την αποθέωση γνώρισε ο νέος τεχνικός της ομάδας, Έβαλντ Λίνεν. Μάλιστα οι νέοι παίκτες Ενσαλίβα, Πλετς και Δωροβίνης έδειξαν να εκπλήσσονται με το κλίμα που δημιούργησαν οι φίλαθλοι του Πανιωνίου, που με την παρουσία τους έδωσαν ένα πολύ ελπιδοφόρο μήνυμα για την χρονιά που έρχεται. Παρών στην πρώτη της ομάδας ήταν και ο νέος πρόεδρος, Κωνσταντίνος Τσακίρης, ο οποίος προανήγγειλε σε δηλώσεις του αρκετές ακόμα μεταγραφές. Οι φίλαθλοι του Πανιωνίου δημιούργησαν φανταστική ατμόσφαιρα ενώ δεν ξέχασαν και τον Μπόμπαν Γιάνκοβιτς για τον οποίο ακούστηκαν συνθήματα ενώ κρατήθηκε και ενός λεπτού σιγή.

    Ο νέος πρόεδρος του Πανιωνίου δήλωσε: "Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω τους φιλάθλους, που μας στήριξαν και διατηρούν τον ρομαντισμό, σε μία εποχή που όλα έχουν αλλάξει. Παράλληλα, αλλαγή υπήρξε και στο διοικητικό επίπεδο, καθώς έχει έρθει αλλαγή σε όλα. Θα ήθελα πάντως να ευχαριστήσω και τους άμεσους συνεργάτες μου, αλλά και τον προπονητή που δούλευε 24 ώρες την ημέρα και 7 ημέρες την εβδομάδα. Το σημαντικό είναι ότι αν και ακόμα δεν έχουν γίνει σημαντικές μεταγραφές, έχουν έρθει οι οπαδοί και δίνουν βροντερό παρών. Θα κάνουμε πέντε ακόμα μεταγραφές. Βιαζόμαστε και άμεσα θα έχουμε ανακοινώσεις. Είναι άσχημο να στήνεις ομάδα μέσω DVD και το καλύτερο είναι να δοκιμάζεις και να πληροφορείσαι. Πάντως, δεν πρόκειται να αργήσουμε να κάνουμε μεταγραφές. Ήδη έρχεται ένας Βραζιλιάνος".

    [23] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Πρώτη με αισιοδοξία!

    3/7/2006 10:06:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Η σεζόν 2006/2007 άρχισε σήμερα για τον Παναθηναϊκό με την πρώτη συγκέντρωση της ομάδας στις εγκαταστάσεις της Παιανίας. Οι μοναδικοί που έλειπαν ήταν οι δύο παίκτες που βρίσκονταν στις αποστολές των εθνικών τους ομάδων για το μουντιάλ, Μίκαελ Νίλσον και Αντονι Σέριτς (επιστρέφουν την άλλη Δευτέρα), αλλά και ο Σεμπάστιαν Ρομέρο που θα πρέπει να θεωρείται παίκτης των «πρασίνων». Σήμερα επήλθε η οριστική συμφωνία για συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές, όμως η απόκτησή του δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη.

    Έτσι, τα "φώτα" έπεσαν στον Μίκαελ Αντονσον που μέχρι στιγμής αποτελεί το μοναδικό μεταγραφικό απόκτημα του Παναθηναϊκού. "Τα γήπεδα και όλοι οι χώροι είναι καταπληκτικά. Ξέρω ότι πρέπει να δώσω μάχη για μια θέση στην ομάδα και είμαι έτοιμος για σκληρή δουλειά", είπε ο Σουηδός. Ο Εζέκιελ Γκονζάλες δήλωσε: "Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δουλέψουμε σκληρά και να τα δώσουμε όλα ώστε να δώσουμε στον κόσμο μας τη χαρά ενός τίτλου. Στόχοι μας είναι το νταμπλ στην Ελλάδα και μια καλή πορεία στην Ευρώπη", ενώ ο Δημήτρης Παπαδόπουλος επεσήμανε: "Είμαι πολύ ικανοποιημένος που έμεινα στον Παναθηναϊκό. Πιστεύω ότι τη νέα σεζόν θα έχουμε την απαραίτητη ομοιογένεια και συνοχή ώστε να πετύχουμε αυτό που θέλουμε". Οι προπονήσεις υπό τις οδηγίες του Χανς Μπάκε θα είναι διπλές έως την Παρασκευή.

    [24] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Χωρίς τρεις η "πρώτη" της Ξάνθης

    3/7/2006 10:04:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με τρεις απουσίες πραγματοποιήθηκε σήμερα η πρώτη συγκέντρωση της Ξάνθης για τη νέα περίοδο, αφού έλειπαν οι Πιζανόφσκι, Τσικίνιο και Σίκοφ. Τα βλέμματα ήταν στραμμένα στα νέα αποκτήματα της ακριτικής ομάδας, ενώ οι παίκτες και το τεχνικό τιμ έδωσαν ραντεβού στα Πηγάδια, όπου θα ξεκινήσει το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας. Ο τεχνικός της Ξάνθης, Γιάννης Ματζουράκης, καλωσόρισε τους ποδοσφαιριστές κι ευχήθηκε σε όλους να έχουν υγεία, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει η Ξάνθη. Από εκεί και πέρα ακολούθησε ελαφριά προπόνηση, την οποία παρακολούθησε σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΠΑΕ, Αριστείδη Πιαλόγλου. Παράλληλα, δόθηκε στους παίκτες και το πρόγραμμα των επόμενων ημερών, το οποίο σε πρώτη φάση περιλαμβάνει εργομετρικές και αιματολογικές εξετάσεις, οι οποίες θα ολοκληρωθούν μέχρι την Πέμπτη.

    Ο αρχηγός της ομάδας, Γιάννης Παπαδημητρίου, έκανε τις παρακάτω δηλώσεις: "Θα ήθελα να καλωσορίσω τα παιδιά που ήρθαν στην ομάδα και να τους ευχηθώ ότι καλύτερο. Ξεκινάει μια δύσκολη χρονιά και θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει. Είχαμε αρκετές μέρες να ηρεμήσουμε και να πάρουμε τις απαραίτητες δυνάμεις ώστε να αντεπεξέλθουμε στις δυσκολίες και πιστεύω πως με αρκετή υπομονή και επιμονή θα τα καταφέρουμε".

    [25] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Συγκέντρωση χωρίς προπόνηση

    3/7/2006 9:31:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Χωρίς την παρουσία οπαδών πραγματοποιήθηκε σήμερα η πρώτη συγκέντρωση των παικτών του Ολυμπιακού. Οι "ερυθρόλευκοι" δεν έκαναν προπόνηση κι αυτός ήταν ένας από τους λόγους που αποφασίστηκε να γίνει η συγκέντρωση κεκλεισμένων των θυρών. Συν το γεγονός ότι απουσίαζαν επτά παίκτες και συγκεκριμένα οι... Μουντιαλικοί, Μπόρχα, Τζόρτζεβιτς, Ζεβλάκοφ, Μπούτινα, Τουρέ, καθώς και οι Ριβάλντο ο οποίος έρχεται αύριο στην Ελλάδα και ο Μάρκο Νε που πρέπει να τακτοποιηθούν κάποιες λεπτομέρειες με την βίζα του. Στα μεταγραφικά δεν σημειώθηκε κάποια ουσιαστική εξέλιξη. Ο Βραζιλιάνος αμυντικός της μεξικάνικης Τίγκρες, Ζούλιο Σέζαρ, θεωρείται «κλεισμένος» από τους «ερυθρόλευκους» και μέσα στις επόμενες ημέρες θ` ανακοινωθεί η μεταγραφή του, ενώ για τον Ζε Ρομπέρτο ισχύει αυτό που είναι γνωστό εδώ και μέρες. Οι άνθρωποι του Ολυμπιακού περιμένουν την απόφαση του Βραζιλιάνου μέσου, για το που θα συνεχίσει την καριέρα του.

    [26] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    "Πρώτη" του ΠΑΟΚ με ελλείψεις

    3/7/2006 9:12:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με δεκαεπτά ποδοσφαιριστές που βρέθηκαν το απόγευμα στις αθλητικές εγκαταστάσεις της Σουρωτής και υπό τις οδηγίες του Ίλιε Ντουμιτρέσκου, ξεκίνησε η προετοιμασία του ΠΑΟΚ για τη νέα περίοδο. Εκεί ήταν οι Ζαγοράκης, Κυριακίδης, Χαραλάμπους, Μίετσελ, Γιασουμή, Τσουλάκος, Αραμπατζής, Μελίσσης, Μουμίν, Μπαλάφας, Χασιώτης, Ηλιάδης, Σαλπιγγίδης, Χριστοδουλόπουλος, Καρυπίδης, Βαγγελής, Μαλεζάς. Αντίθετα με τους Τοχούρογλου, Κωνσταντινίδη, Φερνάντεζ, Μέγκαχεντ, Σικαμπάλα, Φουτσίνι, Ουντέζε, Μαλαδένη, Εγκωμίτη, που για διαφορετικούς λόγους πήραν απουσία. Δεδομένο, σε ότι αφορά τους τελευταίους, είναι ότι με την υπόλοιπη ομάδα θα ενσωματωθεί κανονικά ο Φερνάντεζ, ο οποίος ζήτησε και του παρασχέθηκαν δύο επιπλέον μέρες άδεια. Πριν τη προπόνηση ο Ρουμάνος τεχνικός συναντήθηκε με τον Κώστα Ορφανό έχοντας διεξοδική συζήτηση γύρω από θέματα της ομάδας. Εν συνεχεία, ο τεχνικός του ΠΑΟΚ, μίλησε για τις απουσίες από την "πρώτη" της ομάδας, λέγοντας πως όποιος δεν σέβεται την ομάδα, δεν πρόκειται να τον υπολογίζει αλλά και τα τέσσερα σημαντικά θέματα που αφορούν την ομάδα.

    Οι δηλώσεις

    "Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη και ξεκινάμε την προετοιμασία, όπως επίσης και το ότι μπόρεσα να μιλήσω και με έναν άλλο άνθρωπο σήμερα για τον ΠΑΟΚ". Όσον αφορά την συνάντηση με τον Κώστα Ορφανό είπε: "Μιλήσαμε για τα τέσσερα σημαντικά πράγματα που αφορούν τον ΠΑΟΚ. Την αδειοδότηση που χρειάζεται για τη συμμετοχή στο πρωτάθλημα, τους παίκτες που πρέπει να πληρωθούν αύριο, την προετοιμασία, την αντικατάσταση του γυμναστή.

    Ο Φαμπρίτσιο Μαρτίνο, λόγω οικογενειακού προβλήματος, δεν μπορεί να συνεχίσει. Ο νέος γυμναστής θα είναι Ιταλός και θα έχει τελειώσει σχολή Κονβερτσιάνο στην Ιταλία, όπως και ο Μαρτίνο. Το ζήτημα θα τελειώσει μέσα στην εβδομάδα".

    Ο Ιλιε Ντουμιστρέσκου στάθηκε, μεταξύ άλλων, στις απουσίες από την «πρώτη», στις μεταγραφές αλλά και το βασικό κομμάτι της προετοιμασίας.

    "Βλέπω ότι λείπουν κάποιοι. Όποιος δεν σέβεται την ομάδα δεν τον υπολογίζω, είναι ιστορία για μένα ακόμη και αν είναι ο Ρονάλντο ή Ροναλντίνιο. Οσοι αγαπούν την ομάδα είναι εδώ. Ακόμη και με αυτούς τους δεκαεπτά, πάντως, δεν φοβάμαι να πω ότι στόχος μας είναι το ΟΥΕΦΑ. Δεν μπορούμε να μιλάμε για μεταγραφές. Πρέπει να τακτοποιηθούν οικονομικά πρώτα τα παιδιά που έχουμε, αλλά και τ άλλα επείγοντα ζητήματα.

    Για το βασικό κομμάτι της προετοιμασίας θα πάμε στη Γαλλία, με την προϋπόθεση ότι θα δώσουμε εκεί, όπως έχουμε υπολογίσει δυνατά φιλικά. Διαφορετικά είναι προτιμότερο να μείνουμε στην Ελλάδα".

    [27] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Πρώτη με ένταση στον ΟΦΗ

    3/7/2006 8:30:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Το κλίμα αναταραχής που επικρατεί στις τάξεις των οπαδών του ΟΦΗ, με αφορμή την απομάκρυνση του Νίκου Μαχλά από την ομάδα, μεταφέρθηκε σήμερα και στην πρώτη συγκέντρωση των παικτών εν όψει της νέας περιόδου. Λίγο πριν την έναρξη της καθιερωμένης προπόνησης, μερίδα των οπαδών του ΟΦΗ μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και προχώρησαν σε ειρηνική κατάληψη, γεγονός που ανάγκασε το βοηθό προπονητή, Παύλο Αδάμο, να πάρει τους ποδοσφαιριστές και να κατευθυνθούν στα αποδυτήρια. Οι φίλαθλοι της κρητικής ομάδας αποχώρησαν μετά από λίγο, αλλά δεν δίστασαν να κλειδώσουν τις πόρτες του Βαρδινογιάννειου Αθλητικού Κέντρου, όπου βρίσκονται μέσα οι παίκτες και το προπονητικό τιμ. Στον περιβάλλοντα χώρο υπήρχαν και δύο περιπολικά της αστυνομίας, αλλά δεν χρειάστηκε η επέμβαση των οργάνων της τάξης, καθώς ο κόσμος αποχώρησε χωρίς να προβεί σε ακρότητες. Δεν έλειψαν, πάντως, οι αποδοκιμασίες προς τη διοίκηση και τον Φανούρη Βατσινά.

    [28] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Υπέγραψε ο Μαυρογενίδης

    3/7/2006 8:21:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Στο δυναμικό του Ηρακλή ανήκει από σήμερα, ο Δημήτρης Μαυρογενίδης. Ο 30χρονος αμυντικός, ο οποίος πριν από μερικές ημέρες έμεινε ελεύθερος από τον Ολυμπιακό, μετά από συζητήσεις που είχε με τον προπονητή του "γηραιού", Σάββα Κωφίδη και αφού διευθετήθηκαν οι λεπτομέρειες σχετικά με τη μεταγραφή του, υπέγραψε το νέο συμβόλαιό του διάρκειας δύο ετών και πήρε μέρος στην "πρώτη" της ομάδας. Μια "πρώτη" που κύλησε με επεισόδιο ανάμεσα στους φίλους του μακεδονικού συγκροτήματος και τον αντιπρόεδρο της ΠΑΕ Γιάννη Σερηκεχαγιά αναφορικά με την δεχόμενη μεταγραφή του Παναγιώτη Λαγού στην ΑΕΚ. Οι οπαδοί του Ηρακλή επιτέθηκαν στον παράγοντα της ομάδας, απειλώντας ακόμα και τη ζωή του αν τελικά προβεί στην παραχώρηση του Παναγιώτη Λαγού στην ΑΕΚ. Επίσης υπήρξαν αποδοκιμασίες και στο πρόσωπο του Γιώργου Γεωργιάδη με αφορμή δημοσιεύματα που τον θέλουν να επιστρέφει στον ΠΑΟΚ. Μετά από όλα αυτά ο Σάββας Κωφίδης, ο οποίος γνώρισε την αποθέωση και του ζητήθηκε να... "πάρει την ΠΑΕ", δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι άλλο από το να διακόψει την προπόνηση.

    [29] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Η FIFA απέβαλλε την ΕΠΟ

    3/7/2006 7:51:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΕΡΑ

    Τον αποκλεισμό όλων των ελληνικών ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις αποφάσισε αιφνιδιαστικά η FIFA με επιστολή της προς την ΕΠΟ. Η ενέργεια αυτή προκαλεί εντύπωση δεδομένου ότι μόλις αύριο εισάγεται προς συζήτηση στη Βουλή το επίμαχο νομοσχέδιο αναφορικά με τη νέα δομή των επαγγελματικών πρωταθλημάτων. Παράλληλα αποβάλλονται και όλα τα μέλη της ΕΠΟ, (σωματεία, ποδοσφαιριστές, μέλη επιτροπών κτλ) και από όλες τις διεθνείς επαφές (συμμετοχή σε διεθνείς διοργανώσεις σε όλα τα επίπεδα, οργάνωση διεθνών αγώνων στην Ελλάδα, ορισμός μελών επιτροπών σε διεθνή καθήκοντα κτλ), πράγμα που σημαίνει ότι αν διατηρηθεί αυτή η απόφαση τόσο η εθνική ομάδα όσο και οι ελληνικές ομάδες και η Εθνική Ελλάδας δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν σε διεθνείς διοργανώσεις.

    Αναλυτικά το κείμενο που έστειλε η Παγκόσμια Ομοσπονδία στην ΕΠΟ έχει ως εξής:

    "Η FIFA θα ήθελε να ενημερώσει την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ότι η Επιτροπή Εκτάκτων Υποθέσεων της, που αποτελείται από πέντε προέδρους και έναν αντιπρόσωπο των έξι Συνομοσπονδιών της FIFA, συζήτησε την κατάσταση της Ομοσπονδίας σας και ομόφωνα αποφάσισε να αποβάλλει την ΕΠΟ από σήμερα. Οι αρχές που διατηρούνται στο καταστατικό της FIFA καθορίζουν σαφώς την ανεξαρτησία των ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών και την ανεξαρτησία της διαδικασίας λήψης αποφάσεων των οργάνων που διοικούν το ποδόσφαιρο και συνθέτουν την πυραμίδα του ποδοσφαίρου σε κάθε χώρα. Σε πολλές περιστάσεις από το 2004, αυτές οι αρχές έχουν επαναβεβαιωθεί από την FIFA και την UEFA μέσω διαφόρων οδών και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια αρκετών συναντήσεων με τον Υφυπουργό Πολιτισμού υπεύθυνο για θέματα Αθλητισμού, Γεώργιο Ορφανό, η τελευταία εκ των οποίων διοργανώθηκε στη Ζυρίχη στις 29 Μαΐου 2006 παρόντος εμού και του αντιπροσώπου της UEFA, Τζόζεφ Μίφσουντ".

    Η επιστολή καταλήγει ως εξής: "Επιπλέον, το Σεπτέμβριο του 2005, η Εκτελεστική Επιτροπή της FΙFA πήρε την απόφαση να δώσει σε τρεις ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, προθεσμία μέχρι τις 15 Ιουλίου 2006 να διασφαλίσουν από τις κυβερνήσεις τους τις τροποποιήσεις στους διάφορους εθνικούς νόμους για τον αθλητισμό, που θα καθιστούσαν δυνατόν να συμμορφωθούν αυτές οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες με τις αρχές του Καταστατικού της FIFAκαθώς και τους κανονισμούς της UEFA σε αρκετά θέματα. Δυστυχώς, η FIFA σημειώνει ότι, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις, η δέσμευση του Υφυπουργού, Γιώργου Ορφανού, στην επιστολή του της 4ης Ιουνίου, να τροποποιήσει τον αθλητικό νόμο κατά τρόπο τέτοιο ώστε να αναγνωρίζεται ανεπιφύλακτα ότι για τα ποδοσφαιρικά θέματα μπορεί να αποφασίζει μόνο η ΕΠΟ και τα όργανά της, δεν έχει γίνει σεβαστή. Ακόμα χειρότερα, το σχέδιο του νέου νόμου περί επαγγελματικών ενώσεων που παρουσιάστηκε πρόσφατα στοιχειοθετεί ένα ακόμα παράδειγμα κατάφωρης παρέμβασης στα ποδοσφαιρικά θέματα. Σαν συνέπεια της απόφασης που ελήφθη από την Επιτροπή Εκτάκτων Υποθέσεων, η ΕΠΟ και όλα τα μέλη της (σωματεία, ποδοσφαιριστές, μέλη επιτροπών κτλ) αποβάλλονται από όλες τις διεθνείς επαφές (συμμετοχή σε διεθνείς διοργανώσεις σε όλα τα επίπεδα, οργάνωση διεθνών αγώνων στην Ελλάδα, ορισμός μελών επιτροπών σε διεθνή καθήκοντα κτλ)".

    [30] Μπάσκετ

    ΠΑΟ: "Έδεσε" δύο, πάει για τρεις

    3/7/2006 8:40:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε να φτιάχνει το ρόστερ για τη νέα περίοδο. Ήδη οι "πράσινοι" προχώρησαν σε δύο μεταγραφικές κινήσεις το σαββατοκύριακο, αρχικά με την ανανέωση της συνεργασίας με τον Γιάκα Λάκοβιτς για 2+1 χρόνια και την υπογραφή τριετούς συμβολαίου χθες από τον Λιθουανό Ραμούνας Σισκάουσκας με ετήσιες απολαβές ένα εκατομμύριο ευρώ. Συνεχίζοντας το μοντάρισμα, οι νταμπλούχοι Ελλάδας κοιτάνε για τρεις παίκτες. Τα τρία ονόματα, αυτά των Δήμου Ντικούδη, Άρβιντας Ματσιγιάουσκας και Λουκά Μαυροκεφαλίδη απασχολούν τη διοίκηση του Παναθηναϊκού και τον τεχνικό Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ενώ δεδομένη είναι και η ανανέωση του συμβολαίου με τον αρχηγό Φραγκίσκο Αλβέρτη μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

    Αναμονή

    Αρχικά είναι ο Δήμος Ντικούδης. Ο Παναθηναϊκός και ο Έλληνας διεθνής φόργουορντ βρίσκονται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων, αλλά ακόμα δεν έχει επέλθει οριστική συμφωνία. Ο Έλληνας διεθνής φόργουορντ εξετάζει την επίσημη πρόταση της ΚΑΕ Παναθηναϊκός και αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να δώσει την οριστική απάντησή του.

    Από εκεί και περά δεδομένη είναι η επιθυμία του Παναθηναϊκού να αποκτήσει τον Άρβιντας Ματσιγιάουσκας, Ο Λιθουανός αποτελεί "μήλον της έριδος", αφού όπως δήλωσε και ο ίδιος, έχει επίσημη πρόταση τόσο από τους "πράσινους" όσο και από αιώνιο αντίπαλο Ολυμπιακό. Ο Ματσιγιάουσκας, ο οποίος αγωνίζεται στο ΝΒΑ, έχει πει πως θέλει να επιστρέψει στην Ευρώπη και πως πρόκειται να πάρει τις αποφάσεις του το επόμενο εφταήμερο. Ο Παναθηναϊκός διαπραγματεύεται απευθείας με τον Αμερικανό ατζέντη του Λιθουανού, Μαρκ Φλάισερ. Πάντως η περίπτωση του Λιθουανού δεν είναι εύκολη, καθώς έχει συμβόλαιο σε ισχύ με τους Χόρνετς της Νέας Ορλεάνης για έναν ακόμη χρόνο. Σε περίπτωση που δεν προχωρήσει, τότε οι "πράσινοι»" μάλλον θα προχωρήσουν σε αναζήτηση για έναν ακόμα σέντερ.

    Στο προσκήνιο ήρθε και το όνομα του Λουκά Μαυροκεφαλίδη. Ο ΠΑΟ έχει δηλώσει το ενδιαφέρον του για την περίπτωση απόκτηση του άσου του ΠΑΟΚ, με τον 22χρονο σέντερ να έχει συμβόλαιο σε ισχύ για έναν ακόμη χρόνο με τον "Δικέφαλο του Βορρά". Πράγμα που σημαίνει πως οι "πράσινοι" θα πρέπει να τον "αγοράσουν". Την Κυριακή επέστρεψε πάντως από τις ΗΠΑ ο ταλαντούχος παίκτης, όπου επιλέχτηκε στο Νο57 των ντραφτ από τους Μινεσότα Τίμπεργουλβς. Ο Μαυροκεφαλίδης βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, αλλά την Τετάρτη θα ταξιδέψει στην Αθήνα, καθώς αποδέχτηκε την πρόσκληση του Θοδωρή Παπαλουκά να διδάξει στο γνωστό καμπ του που ξεκίνησε σήμερα στο ΟΑΚΑ και τότε αναμένεται να συναντηθεί με τον εκπρόσωπό του για να συζητήσουν. Εξελίξεις, λοιπόν αναμένονται από Πέμπτη.

    [31] Σημαντικές επιδόσεις στα "Τσικλητήρεια"

    3/7/2006 11:48:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Παρουσία αρκετών μεγάλων αστεριών του κλασικού αθλητισμού, ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Σούπερ Γκραν Πρι "Τσικλητήρεια 2006". Αρκετές οι σημαντικές επιδόσεις που έγιναν στο Ολυμπιακό Στάδιο. Την παράσταση έκλεψε ο Δημήτρης Γράβαλος (ΕΛΛΑΔΑ) στα 400μ. ο οποίος πήρε την πρώτη θέση με χρόνο 45.94, πετυχαίνοντας μάλιστα και ατομικό ρεκόρ. Μεγάλη μάχη έγινε και στο τριπλούν των γυναικών, όπου τελικά την πρώτη θέση πήρε η Τατιάνα Λεμπέντεβα (Ρωσία) 15.23, αφήνοντας πίσω την συμπατριώτισσα της Α.Πιάτιχ, με 15.17. Από ελληνικής συμμετοχής, η Ολυμπιονίκης Χρυσοπηγή Δεβετζή κατετάγη 4η με άλμα στα 14.88μ.

    Αναλυτικά, τα αποτελέσματα στο Σούπερ Γκραν Πρι «Τσικλητήρεια 2006»:

    100μ. εμπόδια (Γ): 1. Κίρστεν Μπολμ (Γερμανία) 12.69, 2. Ντ.Ενις-Λόντον (Τζαμάικα) 12.81, 3. Λ.Τζόουνς (ΗΠΑ) 12.83, 4. Τζ.Άνταμς (ΗΠΑ) 12.83, 5. Ντ.ΟΡουρκ (Ιρλανδία) 13.03, 6. Αλεξάνδρα Κόμνου (ΕΛΛΑΔΑ) 13.13 (α.ρ.), 7. Α.Κίρκλαντ (ΗΠΑ) 13.50, Ρ.Φ.Οκορί (Γαλλία) εγκατέλειψε, Φλώρα Ρεντούμη (ΕΛΛΑΔΑ) δεν αγωνίστηκε.

    100μ. (Α)-1η ημιτελική σειρά: 1. Ντέζι Αλιού (Νιγηρία) 10.07, 2. Ο.Φασούμπα (Νιγηρία) 10.08, 3. Τζ.Σμουτς (ΗΠΑ) 10.08, 4. Ντ.Κουκ (Πολωνία) 10.27, 5. Α.Χένρι (Καναδάς) 10.29, 6. Παναγιώτης Σαρρής (ΕΛΛΑΔΑ) 10.39, 7. Αριστείδης Πετρίδης (ΕΛΛΑΔΑ) 10.58, 8. Ευάγγελος Χαλασταρας (ΕΛΛΑΔΑ) 10.61, Ντ.Φίλιπς (ΗΠΑ) ακυρώθηκε. (Προκρίθηκαν οι 4 πρώτοι).

    100μ. (Α)-2η ημιτελική σειρά: 1. Φράνσις Ομπικβέλου (Πορτογαλία) 10.04, 2. Ντ.Τόμας (Τζαμάικα) 10.14, 3. Μ.Ντέβονις (Βρετανία) 10.16, 4. Μ.Οσόβνικαρ (Σλοβενία) 10.21, 5. Μ.Μπερνς (Τρίνινταντ & Τομπάγκο) 10.23, 6. Γιάννης Πολίτης (ΕΛΛΑΔΑ) 10.54, 7. Ν.Μιχαήλ (Κύπρος) 10.59, 8. Ανδρέας Καραγιάννης (ΕΛΛΑΔΑ) 10.60, 9. Βασίλης Σέγκος (ΕΛΛΑΔΑ) 10.63. (Προκρίθηκαν οι 5 πρώτοι).

    400μ. εμπόδια (Γ): 1. Λασίντα Ντέμους (ΗΠΑ) 53.02 (ρ.α.), 2. Φανή Χαλκιά (ΕΛΛΑΔΑ) 53.71, 3. Σ.Γκλόβερ (ΗΠΑ) 54.15, 4. Τ.Τέρεστσουκ (Ρωσία) 54.47, 5. Α.Γέσιεν (Πολωνία) 54.56, 6. Σ.Τζόνσον (ΗΠΑ) 54.72, 7. Τ.Ρος Γουίλιαμς (ΗΠΑ) 54.99, 8. Μ.Τζέιμς (ΗΠΑ) 55.78, 9. Α.Σιάλου (Κύπρος) 55.87.

    400μ. εμπόδια (Α): 1. Μπέρσοου Τζάκσον (ΗΠΑ) 48.00 (ρ.α.), 2. Περικλής Ιακωβάκης (ΕΛΛΑΔΑ) 48.33, 3. Α.Μάιμπεργκ (Ν.Αφρική) 48.37, 4. Λ.Βαν Ζιλ (Ν.Αφρική) 48.38, 5. Τζ.Κάρτερ (ΗΠΑ) 49.03, 6. Ν.Κεϊτά (Γαλλία) 49.07, 7. Ο.Σίλιερς (Ν.Αφρική) 49.31, 8. Κ.Κλέμεντ (ΗΠΑ) 49.32, 9. Μηνάς Αλοζίδης (ΕΛΛΑΔΑ) 49.36 (α.ρ.).

    Ακοντισμός (Γ): 1. Κριστίνα Ομπεργκφολ (Γερμανία) 66.91, 2. Στ.Νέριους (Γερμανία) 63.63, 3. Ο.Μενέντες (Κούβα) 62.84, 4. Μπ.Σποτάκοβα (Τσεχία) 62.66, 5. Σ.Μπίσετ (Κούβα) 62.66, 6. Μπ.Μαντεζτσιουκ (Πολωνία) 60.02, 7. Ο.Γκρόμοβα (Ρωσία) 59.74, 8. Κ.Κρέινερ (ΗΠΑ) 58.87, 9. Κρ.Σέργουιν (Δανία) 57.74, 10. Σάβα Λύκα (ΕΛΛΑΔΑ) 56.93, 11. Ν.Μπρεζτσοβα (Τσεχία) 56.88, 12. Αγγελική Τσιολακούδη (ΕΛΛΑΔΑ) 56.20, Ζ.Μπάνι (Ιταλία) δεν αγωνίστηκε.

    800μ. (Γ): 1. Όλγκα Κοτλιάροβα (Ρωσία) 1:57.86, 2. Τ.Πέτλιουκ (Ουκρανία) 1:57.93, 3. Τζ.Καλαταγιούντ (Κούβα) 1:57,94, 4. Σ.Τσερκάσοβα (Ρωσία) 1:58.00, 5. Κ.Σινκλέρ (Τζαμάικα) 1:58.38, 6. Σ.Κλιούκα (Ρωσία) 1:58.64, 7. Μ.Γιαμάλ (Μπαχρέιν) 1:59.04, 8. Α.Σμιτ (ΗΠΑ) 1:59.43, 9. Ρ.Γκαρσία (Κολομβία) 1:59.58, 10. Τζ.Γιεπκοσγκέι (Κένυα) 2:00.03, 11. Ελένη Φιλάνδρα (ΕΛΛΑΔΑ) 2:03.86, Σ.Σπένσερ (ΗΠΑ) εγκατέλειψε, Τ.Λεβίνα (Ρωσία) εγκατέλειψε.

    100μ. (Γ): 1. Τόρι Έντουαρντς (ΗΠΑ) 11.14, 2. Ντ.Φέργκιουσον (Μπαχάμες) 11.17, 3. Γεωργία Κοκλώνη (ΕΛΛΑΔΑ) 11.33, 4. Λ.Τζόουνς (ΗΠΑ) 11.36, 5. Λ.Γουίλιαμς (ΗΠΑ) 11.39, 6. Τζ.Πίλεϊ (Ν.Αφρική) 11.40, 7. Ζ.Μπλοκ (Ουκρανία) 11.41, 8. Μ.Κίσλοβα (Ρωσία) 11.55.

    100μ. (Α): 1. Φράνσις Ομπικβέλου (Πορτογαλία) 10.03, 2. Μ.Μπερνς (Τρίνινταντ & Τομπάγκο) 10.13, 3. Τζ.Σμουτς (ΗΠΑ) 10.13, 4. Ο.Φασούμπα (Νιγηρία) 10.19, 5. Ντ.Αλιου (Νιγηρία) 10.20, 6. Μ.Ντέβονις (Βρετανία) 10.21, 7. Ντ.Τόμας (Τζαμάικα) 10.22, 8. Μ.Οσόβνικαρ (Σλοβενία) 10.36, 9. Ντ.Κουκ (Πολωνία) 10.39.

    Ύψος (Γ): 1. Κάισα Μπέργκβιστ (Σουηδία) 2.00 (ρ.α.), 2. Μπ.Βλάσιτς (Κροατία) 1.94, 3. Α.Τσιτσέροβα (Ρωσία) 1.94, 4. Μπ.Λαλάκοβα (Τσεχία), Τ.Εφιμένκο (Κιργκιστάν) 1.94, 6. Ο.Καλιτούρινα (Ρωσία) 1.90, 7. Τ.Κιβιμιάγκι (Ρωσία), Β.Στιόπινα (Ουκρανία) 1.90, 9. Ντ.Γκιόρφι (Ουγγαρία), Ι.Στράκοβα (Τσεχία) 1.85, 11. Μαρούλα Παπαγεωργίου (ΕΛΛΑΔΑ) 1.85, 12. Περσεφόνη Χατζηνάκου (ΕΛΛΑΔΑ), Αντωνία Στεργίου (ΕΛΛΑΔΑ), Α.Ακάφ (ΗΠΑ) 1.80.

    800μ. (Α): 1. Γιούρι Μπορζακόβσκι (Ρωσία) 1:43.42 (ρ.α.), 2. Γουίλφρεντ Μπανγκέι (Κένια) 1:43.59, 3. Ντ.Μίλκεβιτς (Λετονία) 1:43.67, 4. Γ.Σ.Καμέλ (Μπαχρέιν) 1:43.75, 5. Μ.Αλ Αζίμι (Κουβέιτ) 1:44.13, 6. Μ.Τσεχίμπι (Μαρόκο) 1:44.16, 7. Κ.Ρόμπινσον (ΗΠΑ) 1:44.21, 8. Ντ.Μπογκντάνοφ (Ρωσία) 1:44.33, 9. Ευθύμιος Παπαδόπουλος (ΕΛΛΑΔΑ) 1:46.56 (α.ρ.), 10. Μ.Σαϊντ Σουλτάν (Κατάρ) 1:47.46, 11. Ντ.Σαϊντ Γκουερνί (Αλγερία) 1:49.36, 12. Παύλος Φαρουγγιάς (ΕΛΛΑΔΑ) 1:52.56, Ο.Ντος Σάντος (Βραζιλία) εγκατέλειψε.

    Τριπλούν (Γ): 1. Τατιάνα Λεμπέντεβα (Ρωσία) 15.19, 2. Α.Πιάτιχ (Ρωσία) 15.17, 3. Γ.Σαβίνε (Κούβα) 14.91, 4. Χρυσοπηγή Δεβετζή (ΕΛΛΑΔΑ) 14.88, 5. Τρ.Σμιθ (Τζαμάικα) 14.74, 6. Γ.Αλντάμα (Σουδάν) 14.71, 7. Β.Γκούροβα (Ρωσία) 14.44, 8. Ο.Σαλαντούκα (Ουκρανία) 14.25, 9. Ε.Ολεϊνίκοβα (Ρωσία) 14.19, 10. Μ.Μαρτίνεζ (Ιταλία) 14.09, 11. Σ.Λα Μάντια (Ιταλία) 13.86, 12. Ειρήνη Δημητράκη (ΕΛΛΑΔΑ) 13.80, 13. Ο.Ρόγκοβα (Ρωσία) 13.62, 14. Όλγα Βασδέκη (ΕΛΛΑΔΑ) 13.06.

    1.500μ. (Α): 1. Ντάνιελ Κόμεν Κίπτσιρτσιρ (Κένια) 3:30.27, 2. Ι.Χέσκο (Ουκρανία) 3:31.78, 3. Τ.Μπουκένσα (Αλγερία) 3:31.85, 4. Ν.Γουίλις (Νέα Ζηλανδία) 3:32.93, 5. Μπ.Κίπτουμ (Κένια) 3:33.23, 6. Ρούι Σίλβα (Πορτογαλία) 3:34.00, 7. Ν.Μπράνεν (Καναδάς) 3:34.88, 8. Σ.Γκαγιάρδο (Ισπανία) 3:34.95, 9. Κ.Λούκεζιτς (ΗΠΑ) 3:34.96, 10. Κ.Μπουλαχφάνε (Αλγερία) 3:35.29, 11. Τζ.Νόλαν (Ιρλανδία) 3:37.96, 12. Κ.Τσιρτσίρ (Κένια) 3:39.93, 13. Ντ.Ν.Μπασίρ (Κατάρ) 3:46.33, Φ.Κιμουτάι (Κένια) εγκατέλειψε, Γκ.Κιπτσόγκε (Κένια) εγκατέλειψε.

    3.000μ. στιπλ (Γ): 1. Βιολέτα Γιανόβσκα (Πολωνία) 9:17.15, 2. Λ.Ιβάνοβα (Ρωσία) 9:21.94, 3. Τ.Πέτροβα (Ρωσία) 9:22.96, 4. Β.Μίτσελ (Αυστραλία) 9:30.84, 5. Λ.Τοτ (Ουγγαρία) 9:31.50, 6. Σ.Τσεπτσούμπα (Κένια) 9:37.93, 7. Γκ.Κιπκεμπόι (Κένια) 9:38.68, 8. Τζ.Λεχτίνεν (Φινλανδία) 9:40.28, 9. Κ.Μέσνερ (ΗΠΑ) 9:50.52, 10. Χ.Ντιν (Βρετανία) 9:51.12, 11. Μ.Μπούνστρα (Ολλανδία) 9:51.13, 12. Ρ.ΜακΓκέτιγκαν (Ιρλανδία) 9:55.22, 13. Τζ.Μπακ (Πολωνία) 9:58.11, 14. Ειρήνη Κοκκινάριου (ΕΛΛΑΔΑ) 9:58.25, 15. Ν.Ιζμοντένοβα (Ρωσία) 10:04.02, 16. Ι.Μοντέιρο (Πορτογαλία) 10:04.16.

    1.500μ. (Γ): 1. Γιέλενα Σομπόλεβα (Ρωσία) 3:56.74, 2. Γ.Τσιζένκο (Ρωσία) 3:58.02, 3. Ι.Λιστσίνσκα (Ουκρανία) 4:00.04, 4. Τ.Τομάσοβα (Ρωσία) 4:01.94, 5. Ο.Γιεγκόροβα (Ρωσία) 4:02.46, 6. Χ.Ντεχιμπά (Γαλλία) 4:02.74, 7. Μπ.Γκεζιελέ Μπενταμί (Γαλλία) 4:04.74, 8. Α.Αλμίνοβα (Ρωσία) 4:06.10, 9. Χ.Τούλετ (Βρετανία) 4:06.34, 10. Ι.Κρακόβιακ (Λιθουανία) 4:06.73, 11. Ο.Χουμάκοβα (Ρωσία) 4:07.05, 12. Κ.Ντούμα Χουσάρ (Καναδάς) 4:07.34, 13. Λ.Ντομπρίνσκι (Βρετανία) 4:07.55, 14. Κρ.Γούερθ Τόμας (ΗΠΑ) 4:07.88, 15. Γ.Κανάλες (Ρωσία) 4:08.07, 16. Κ.Ντουμπραβεάν (Ρουμανία) 4:09.06, 17. Ε.Κλίθροου (Βρετανία) 4:10.14, 18. Α.Γιάκουμπτσακ (Πολωνία) 4:18.64.

    Δισκοβολία (Α): 1. Βιργκίλιους Αλέκνα (Λιθουανία) 69.36 (ρ.α.), 2. Ζ.Κοβάγκο (Ουγγαρία) 67.78, 3. Γκ.Κάντερ (Εσθονία) 67.04, 4. Ι.Γουόλτζ (ΗΠΑ) 65.10, 5. Π.Μαλατσόβσκι (Πολωνία) 64.88, 6. Μ.Πεστάνο (Ισπανία) 64.79, 7. Τζ.Ρομ (ΗΠΑ) 63.41, 8. Λ.Ρίντελ (Γερμανία) 63.06, 9. Μ.Μέλενμπεκ (Γερμανία) 62.10, 10. Γ.Μπαλιένγκο (Αργεντινή) 60.74, 11. Φρ.Κρούγκερ (Ν.Αφρική) 60.71, 12. Στέφανος Κώνστας (ΕΛΛΑΔΑ) 57.42.

    3.000μ. στιπλ (Α): 1. Σαϊφ Σαϊντ Σαχίν (Κατάρ) 7:56.32, 2. Ρ.Κόσγκεϊ (Κένια) 8:08.79, 3. Α.Χιμένεθ (Ισπανία) 8:16.24, 4. Τ.Μ.Ταχέρ (Μπαχρέιν) 8:17.63, 5. Σ.Βρέμεν (Ολλανδία) 8:18.14, 6. Ε.Μάρτιν (Ισπανία) 8:18.91, 7. Ντ.Τσεμουένο (Κένια) 8:19.34, 8. Μ.Κιπιέγκο (Κένια) 8:19.43, 9. Α.Εζινέ (Μαρόκο) 8:19.56, 10. Ρ.Ποπλάβσκι (Πολωνία) 8:24.43, 11. Κ.Κόσγκεϊ (Κένια) 8:27.54, 12. Γ.Κίπροτιτς (Κένια) 8:28.53, 13. Κ.Ενγκέτιχ (Κένια) 8:29.27, 14. Στ.Σλατέρι (ΗΠΑ) 8:30.04, 15. Χ.Λ.Μπλάνκο (Ισπανία) 8:32.29, 16. Ναϊμ Ακρουτ (ΕΛΛΑΔΑ) 8:44.68 (α.ρ.), 17. Θεόδωρος Αναγνώστου (ΕΛΛΑΔΑ) 8:49.54 (α.ρ.), 18. Αλέξανδρος Λίτσι (ΕΛΛΑΔΑ) 8:54.87.

    Μήκος (Α): 1. Ίρβινγκ Σαλαντίνο (Παναμάς) 8.65, 2. Ντ.Φίλιπς (ΗΠΑ) 8:30, 3. Λούης Τσάτουμας (ΕΛΛΑΔΑ) 8.26, 4. Ι.Νιμά (Αλγερία) 8.21, 5. Ι.Γκαϊσα (Γκάνα) 8.18, 6. Μ.Πάτε (ΗΠΑ) 8.17, 7. Ντ.Σαπίνσκι (Ρωσία) 8.15, 8. Λ.Φ.Μελίζ (Κούβα) 8.02, 9. Γκ.Μοκοένα (Ν.Αφρική) 7.86, 10. Ι.Καμέγιο (Κούβα) 7.73, 11. Στέργιος Νούσσιος (ΕΛΛΑΔΑ) 7.71.

    Επί κοντώ (Α): 1. Τιμ Λόμπινγκερ (Γερμανία) 5.80, 2. Τζ.Τζιμπιλίσκο (Ιταλία) 5.80, 3. Π.Μπέργκες (Αυστραλία) 5.75, 4. Τ.Στίβενσον (ΗΠΑ) 5.70, 5. Α.Αβερμπουκ (Ισραήλ) 5.65, 6. Φ.Σουλτζ (Γερμανία) 5.60, 7. Μ.Μαζούρικ (Ουκρανία) 5.60, 8. Λ.Μπέργκελιν (Γερμανία) 5.50, 9. Κωνσταντίνος Φιλιππίδης (ΕΛΛΑΔΑ) 5.50, 10. Ντ.Μάρκοφ (Αυστραλία) 5.40, 11. Μάριος Ευαγγέλου (ΕΛΛΑΔΑ), Νίκος Συντιχάκης (ΕΛΛΑΔΑ) 5.20.

    200μ. (Α): 1. Μάρλον Ντέβονις (Βρετανία) 20.53, 2. Παναγιώτης Σαρρής (ΕΛΛΑΔΑ) 20.94, 3. Ιωάννης Τζώγας (ΕΛΛΑΔΑ) 21.28 (α.ρ.), 4. Γιώργος Κουτσοθεοδώρου (ΕΛΛΑΔΑ) 21.36, 5. Χρήστος Βάσσου (ΕΛΛΑΔΑ) 21.64, 6. Ευάγγελος Χαλασταρας (ΕΛΛΑΔΑ) 21.97.

    400μ. (Α): 1. Δημήτρης Γράβαλος (ΕΛΛΑΔΑ) 45.94 (α.ρ.), 2. Παντελής Μελαχροινούδης (ΕΛΛΑΔΑ) 46.16 (α.ρ.), 3. Ο.Σίλιερς (Ν.Αφρική) 46.56, 4. Σωτήρης Ιακωβάκης (ΕΛΛΑΔΑ) 46.60 (α.ρ.), 5. Κωνσταντίνος Αναστασίου (ΕΛΛΑΔΑ) 47.43 (α.ρ.), 6. Ιωάννης Πίτσας (ΕΛΛΑΔΑ) 47.88 (α.ρ.), 7. Κωνσταντίνος Παπαντωνούδης (ΕΛΛΑΔΑ) 48.49 (α.ρ.).

    [32] Πολιτισμός

    Μαγικές βραδιές στο Ηρώδειο

    3/7/2006 2:54:00 μμ

    Πηγή: www.cultureguide.gr

    Πενήντα χρόνια αφότου ο Ζαν Κοκτώ δημιούργησε μία από τις σημαντικότερες ταινίες του, "Η Πεντάμορφη και το Τέρας" (1946), ο σπουδαίος δημιουργός Φίλιπ Γκλας αποφάσισε να "ντύσει" την ταινία με τη δική του μουσική σύνθεση, που εκτελείται ζωντανά από το μουσικό σύνολό του, σε συνδυασμό με έναν αριθμό τραγουδιστών που συγχρονίζουν το τραγούδι τους με τους διαλόγους της ταινίας. Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ιταλία, το 1994. Όσοι επιθυμούν, μπορούν να απολαύσουν το μαγευτικό αυτό ταξίδι στις 3 και 4 Ιουλίου στο Ηρώδειο, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών 2006. Εισιτήρια μπορείτε να προμηθευτείτε στα εκδοτήρια της Πανεπιστημίου (Πανεπιστημίου 39) και στα ταμεία του Ηρωδείου. Περισσότερες πληροφορίες: 210-92.82.900.

    Ονειρικές εικόνες και επιβλητική ατμόσφαιρα

    Πρόκειται για τη δεύτερη όπερα του συνθέτη που απαρτίζει την "Τριλογία του Κοκτώ" -οι άλλες δύο είναι ο "Ορφέας" (1993) και "Τα τρομερά παιδιά" (1996)- που συνδυάζει την προβολή της πρωτότυπης ταινίας - από όπου έχουν εξαλειφθεί η αρχική μουσική επένδυση της ταινίας και οι διάλογοι των ηθοποιών - με τη ζωντανή εκτέλεση της μουσικής σύνθεσης του Φίλιπ Γκλας.

    Ονειρικές εικόνες έντονα επηρεασμένες από το κίνημα του σουρεαλισμού, έντονοι συμβολισμοί και επιβλητική, θεατρική ατμόσφαιρα, χαρακτηρίζουν την ταινία του Κοκτώ, που βασίζεται στο δημοφιλές παραμύθι του 18ου αιώνα.

    Σχετικά Links:

    Ελληνικό Φεστιβάλ

    [33] Υγεία

    Στο Αττικό Νοσοκομείο

    Άσκηση για τη γρίπη των πτηνών

    3/7/2006 8:05:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη άσκηση ετοιμότητας για τη γρίπη των πτηνών, στο Αττικό Νοσοκομείο. Σύμφωνα με το σκεπτικό της άσκησης, ο ασθενής, μόλις έχει επιστρέψει από χώρα της Άπω Ανατολής, με συμπτώματα υψηλού πυρετού και βήχα και οι γιατροί του παίρνουν το ιστορικό και κρίνουν, ότι πρέπει να νοσηλευθεί ως ύποπτο κρούσμα για γρίπη πτηνών . Κατόπιν φορώντας ειδικές στολές και μάσκες οι γιατροί και του κάνουν ακτινογραφία θώρακος. Στη συνέχεια μέσα από έναν απομονωμένο διάδρομο τον οδηγούν στη Μονάδα Λοιμώξεων του Νοσοκομείου, σε θάλαμο Αρνητικής Πίεσης. Σημειώνουμε, ότι το Αττικό Νοσοκομείο διαθέτει οχτώ κλίνες στη Μονάδα Λοιμώξεων, ενώ ανάλογες ασκήσεις θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται στα νοσοκομεία μέχρι το φθινόπωρο. Την άσκηση παρακολούθησε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, στο Αττικό νοσοκομείο, ο οποίος μετά την ολοκλήρωσή της δήλωσε, ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι σε ετοιμότητα και οι Έλληνες μπορούν να αισθάνονται ασφάλεια.

    [34] Υγεία

    Φάρμακο κατά του καρκίνου του στομάχου

    3/7/2006 3:16:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Η ντοσεταξέλη, το φάρμακο που έχει σώσει ήδη χιλιάδες καρκινοπαθείς, δίνει ελπίδες και σε όσους πάσχουν από τον καρκίνο του στομάχου και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, όπως αποδεικνύουν μακροχρόνιες έρευνες. Συγκεκριμένα, η ντοσεταξέλη μειώνει κατά 23% τον κίνδυνο θνησιμότητας σε ασθενείς με καρκίνο του στομάχου.

    Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο εμφανίζονται στην Ευρώπη περισσότερες από 192.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του στομάχου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο καρκίνος του στομάχου είναι η πέμπτη πιο συχνή μορφή.

    Τα αίτια της νόσου είναι γονιδιακά, ενώ η ανθυγιεινή διατροφή μπορεί να προκαλέσει την εμφάνισή του.

    Οι ειδικοί επισημαίνουν την αναγκαιότητα της έγκαιρης διάγνωσης, καθώς στους περισσότερους ασθενείς διαγιγνώσκεται όταν ο καρκίνος είναι σε προχωρημένο στάδιο.

    [35] Τεχνολογία

    Κανονικά η εκτόξευση

    4/7/2006 9:41:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: BBC

    Στην εκτόξευση του διαστημικού λεωφορείου Discovery ανακοίνωσε η NASA ότι θα προχωρήσει την Τρίτη, όπως ήταν προγραμματισμένο, παρά το γεγονός ότι παρουσιάστηκε ρωγμή στο μονωτικό υλικό της εξωτερικής δεξαμενής καυσίμων. Σύμφωνα με αξιωματούχους της διαστημικής υπηρεσίας των ΗΠΑ, η ρωγμή - διαστάσεων 12,7 εκατοστών μήκους και 1 πλάτους - δεν χρειάζεται επιδιόρθωση. Το σκάφος αναμένεται να εκτοξευτεί από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα στις 20:38 (ώρα Ελλάδος), μετά από δύο συνεχόμενες αναβολές λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Προορισμός του Discovery είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS).

    Η ρωγμή, που εντοπίστηκε κατά τον καθιερωμένο έλεγχο δίπλα σε ένα υποστήριγμα στο πάνω μέρος της δεξαμενής, προκάλεσε έντονη ανησυχία, καθώς ένα παρόμοιο πρόβλημα είχε οδηγήσει στο τραγικό δυστύχημα του Columbia, το 2003, κατά το οποίο είχαν χάσει τη ζωή τους τα επτά μέλη του πληρώματος.

    Τότε, τμήμα μονωτικού αφρού αποκολλήθηκε κατά την εκτόξευση και προσέκρουσε στην αριστερή πτέρυγα του σκάφους.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Discovery ruled safe for lift-off

    ABC News: Shuttle to Launch Despite Damaged Foam

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Καθηλωμένο το Discovery

    Σχετικά Links:

    NASA

    [36] Τεχνολογία

    Πέρασε αλλά δεν... ακούμπησε!

    3/7/2006 12:59:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Ένας αστεροειδής εν δυνάμει επικίνδυνος για τον πλανήτη μας πέρασε από τη "γειτονιά" μας, το πρωί της Δευτέρας, δίχως να σημειωθεί το παραμικρό πρόβλημα, όπως ακριβώς είχαν προβλέψει οι επιστήμονες. Συγκεκριμένα, στις 06.44 (ώρα Ελλάδας) ο γιγαντιαίων διαστάσεων 2004 XP14 προσέγγισε τη Γη στα 432.709 χλμ., πάνω από τις δυτικές ακτές της βόρειας Αμερικής. Ο αστεροειδής ανακαλύφθηκε τον Δεκέμβριο του 2004 από το πρόγραμμα Linear (Lincoln Near Earth Asteroid Research), το οποίο έχει στόχο τον εντοπισμό αστεροειδών που αποτελούν κίνδυνο για τη Γη.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Asteroid due for close approach

    Σχετικά Links:

    LINEAR

    [37] Παράξενα

    Νόμιμη η... μαγεία!

    3/7/2006 12:33:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: BBC

    Την ύπαρξη των υπερφυσικών δυνάμεων αναγνωρίζει πλέον η κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε, μετά από άρση νομοθεσίας που ποινικοποιούσε την πρακτική της μαγείας. Έτσι, όποιος το επιθυμεί, μπορεί να κάνει χρήση διαφόρων πρακτικών, αρκεί να μην έχει σκοπό να βλάψει συνάνθρωπό του.

    Το 1889 οι αποικιοκράτες θέσπισαν νόμο σύμφωνα με τον οποίο εκτελούσαν όποιον κατηγορείτο για μαγεία. Ωστόσο, η πλειοψηφία των κατοίκων της χώρας πίστευαν - και εξακολουθούν να πιστεύουν - στην ύπαρξη του υπερφυσικού, και, ακόμη και σήμερα, όλοι έχουν μια ιστορία να διηγηθούν.

    Με τη νέα νομοθεσία, η οποία έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας, νομιμοποιούνται πολλές πρακτικές παραδοσιακών θεραπευτών, όπως η προεπιλογή φύλου ενός παιδιού, αλλά και η πρόβλεψη του μέλλοντος καθώς και η προσπάθεια επικοινωνίας με τους νεκρούς.

    Ανεξάρτητα, πάντως, από τις όποιες αντιδράσεις, πρόκειται για μία κίνηση της κυβέρνησης της Ζιμπάμπουε, που δείχνει την πρόθεση της να απομακρυνθεί από τις δυτικές αξίες και να επιστρέψει σε παραδόσεις της χώρας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 4 July 2006 - 8:51:14 UTC