Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-07-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιδράσεις για τροπολογία
  • [02] Επικρίσεις για θέματα παλιννοστούντων
  • [03] Νεκρός 14χρονος ορειβάτης
  • [04] Μητέρα στα 62 της χρόνια
  • [05] Νέο βίντεο με τον Αλ Ζαουάχρι
  • [06] "Καθαρές" οι εκλογές στο Μεξικό, λέει η Ε.Ε.
  • [07] Διπλωματικός πυρετός για τη Β.Κορέα
  • [08] Απέτυχαν στις έρευνες για τη Χαντίθα
  • [09] Υεμένη: Αθωώθηκαν 19 πιθανολογούμενα μέλη της Αλ Κάιντα
  • [10] Η Μορεσμό κατέκτησε το Γουίμπλετον
  • [11] Προστασία με παρακεταμόλη
  • [12] Μία ακόμη μέρα για το Ντισκάβερι

    [01] Πολιτική

    Για τον επανακαθορισμό των βαρέων και ανθυγιεινών

    Αντιδράσεις για τροπολογία

    8/7/2006 6:02:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Για συνεχιζόμενη επίθεση στα δικαιώματα των ασφαλιστικά δικαιώματα εργαζομένων, κάνει λόγο με ανακοίνωση του το ΚΚΕ, με αφορμή τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή η κυβέρνηση, για την αλλαγή του κανονισμού των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

    "H τροπολογία που αφορά τον επανακαθορισμό των βαρέων και ανθυγιεινών του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, της ΔΕΗ και άλλων φορέων κοινωνικής ασφάλισης αποτελεί βήμα εφαρμογής του αντεργατικού νόμου 3029 του 2002, που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ" σημειώνεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι "η τροπολογία στοχεύει στον αποχαρακτηρισμό δεκάδων επαγγελμάτων που κατατάσσονται σήμερα στα βαρέα και ανθυγιεινά. Αυτό σημαίνει νέα αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και μείωση των συντάξεων για χιλιάδες εργαζομένους".

    Στο ίδιο μήκος κύματος και η αντίδραση του ΣΥΝ, δια στόματος του μέλους της πολιτικής γραμματείας του κόμματος Δημ. Στρατούλη, που ζήτησε απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας. Η κυβένρηση "συνεχίζει από εκεί που άρχισε το ΠΑΣΟΚ. Αλλάζει, μάλιστα τη ρύθμιση, προς το χειρότερο, αφού επεκτείνει την εφαρμογή της από το ΙΚΑ και στη ΔΕΗ και στους άλλους ασφαλιστικούς φορείς. Επίσης αφαιρεί τη σύμφωνη γνώμη της επιτροπής για τον επανακαθορισμό των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων (...). Το γεγονός ότι η ρύθμιση αυτή θα ισχύσει για όσους ασφαλιστούν μετά την 1/1/2008 σηματοδοτεί μια νέα επίθεση στη νεολαία που της επιφυλάσσουν έναν ασφαλιστικό, μισθολογικό και εργασιακό καιάδα" σημείωσε.

    [02] Πολιτική

    Και αυστηρό μήνυμα προς Άγκυρα για το Κυπριακό

    Επικρίσεις για θέματα παλιννοστούντων

    8/7/2006 5:13:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την ευρωπαϊκή οικογένεια έστειλε ο Γιώργος Παπανδρέου ενθαρρύνοντας ταυτοχρόνως τις προσπάθειες του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το βήμα του 6oυ συνεδρίου Ποντιακού Ελληνισμού δεσμεύθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ θα δουλέψει πιο αποφασιστικά για την αποκατάσταση των Ποντίων, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έκανε τίποτα γι αυτό το θέμα.

    "Χαμένες ευκαιρίες στα εθνικά θέματα"

    "Υπάρχει ένα εμφανές έλλειμμα στρατηγικής από την πλευρά της κυβέρνησης, και αυτό οδηγεί σε σοβαρά λάθη και σοβαρές χαμένες ευκαιρίες, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στα εθνικά μας θέματα. Ειδικότερα για την Τουρκία, είπε, ότι χρειάζονται πρωτοβουλίες, εγρήγορση και δυναμικές προτάσεις υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση έχασε σε δύο περιπτώσεις- τον Δεκέμβριο του 2004, όταν αποφάσιζε η ΕΕ εάν θα δώσει και πότε την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, και το 2005, λίγο πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία - δύο μεγάλες ιστορικές ευκαιρίες.

    Για μας, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, "το Κυπριακό παραμένει διεθνές πρόβλημα και πρόβλημα κατοχής. Και δε θα εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες επανένωσης του νησιού. Και πρέπει να ενθαρρύνουμε όλες τις προσπάθειες του ΟΗΕ για νέες πρωτοβουλίες, εφόσον πραγματικά φανεί ότι και η Τουρκία θέλει να μπει στο δρόμο μιας ουσιαστικής λύσης".

    Όσον αφορά στους Πόντιους ομογενείς, ο κ. Παπανδρέου δεσμεύθηκε από το βήμα του συνεδρίου ότι το ΠΑΣΟΚ θα δουλέψει πιο αποφασιστικά μαζί τους στο θέμα της απονομής ιθαγένειας.

    Στρεφόμενος προς την κυβέρνηση ο κ. Παπανδρέου άσκησε κριτική τονίζοντας ότι δεν υπάρχει ένα μέτρο που να έχει αποφασίσει η κυβέρνηση υπέρ των Ποντίων, προσθέτοντας κάτι στα ήδη υπάρχοντα μέτρα.

    Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εδώ και δύο χρόνια σταμάτησε το στεγαστικό πρόγραμμα αποκατάστασης όπως και πολλές άλλες δημιουργικές προσπάθειες που είχαν ξεκινήσει επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ ενώ έκανε ειδική αναφορά στα Κέντρα Υγείας στις περιοχές του Πόντου και την πλήρη άρση των χρηματοδοτικών ενισχύσεων τους. Είπε επίσης ότι παρατηρούνται γραφειοκρατικές δυσχέρειες στη χορήγηση ιθαγένειας, ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί στην ουσία και όχι στους τύπους.

    Αντίδραση Ρουσόπουλου

    "Όλοι οι Έλληνες πλέον αντιλαμβάνονται ότι ο κ. Παπανδρέου έχει επιλέξει το στείρο δρόμο του λαϊκισμού" δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος, σχετικά με τη ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και τόνισε: "Όταν όμως ακολουθεί αυτό το δρόμο ακόμη και στα ευαίσθητα εθνικά θέματα, τότε ο ίδιος αποκαλύπτει σε όλος της το εύρος την ανευθυνότητα που χαρακτηρίζει σταθερά τον πολιτικό λόγο του ΠΑΣΟΚ".

    Εστία των Ποντίων στην Αγία Βαρβάρα

    Στο πλαίσιο του 6ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Ποντιακού Ελληνισμού που πραγματοποιείται μέχρι τις 9 Ιουλίου στην Αθήνα εγκαινιάστηκε χθες η Εστία των Ποντίων, στο νέο πολιτιστικό κέντρο του δήμου Αγίας Βαρβάρας.

    Στην τελετή τιμήθηκε ο Γιάννης Κανίδης, ο ήρωας δάσκαλος του Μπεσλάν και η μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων της Εστίας πήρε το όνομα του. Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν και οι δύο γιοι του Γιάννη Κανίδη.

    [03] Κοινωνία

    Νεκρός 14χρονος ορειβάτης

    8/7/2006 2:28:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Οικογενειακή τραγωδία το πρωί στον Όλυμπο. Ένας 14χρονος ορειβάτης τραυματίστηκε θανάσιμα όταν έπεσε σε χαράδρα στη θέση Λούκια, πολύ κοντά στην κορυφή Μύτικας. Το 14χρονο αγόρι είχε πάει για ορειβασία με τον πατέρα του και δύο ακόμη ορειβάτες. Στην περιοχή σύμφωνα με πληροφορίες επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες. Στο σημείο βρίσκονται μέλη ορειβατικών συλλόγων ενώ σπεύδουν και δυνάμεις της Πυροσβεστικής για να ανασύρουν το πτώμα του άτυχου παιδιού.

    [04] Κόσμος

    Η πιο ηλικιωμένη γυναίκα στη Βρετανία

    Μητέρα στα 62 της χρόνια

    8/7/2006 12:43:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Μια Βρετανίδα 62 χρόνων έγινε την Τετάρτη η πιο ηλικιωμένη γυναίκα στη Βρετανία που γέννησε παιδί, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμα της η εφημερίδα "Ντέιλι Μέιλ". Η Πατρίσια "Πάτι" Ράσμπρουκ, παιδοψυχολόγος, έφερε στον κόσμο το πρωί της Τετάρτης με καισαρική ένα αγοράκι 3 κιλών στο νοσοκομείο της κομητείας του Σάσεξ στο Μπράιτον, στη νότια ακτή της Αγγλίας, έπειτα από τεχνητή γονιμοποίηση και ορμονοθεραπεία, διευκρινίζει η εφημερίδα. Η Ράσμπρουκ και ο σύζυγός της Τζον Φάραντ, 60 χρόνων, δήλωσαν στην εφημερίδα, η οποία αφιερώνει τρεις σελίδες στο γεγονός, πως ο γιος τους, τον οποίο ονόμασαν Τζέι-Τζέι (JJ), είναι "απολύτως υπέροχος" και πως η γέννησή του ενίσχυσε τη σχέση τους. Ο Φάραντ, ο οποίος εργάζεται ως σύμβουλος, δεν είχε παιδιά όταν έγινε ο δεύτερος σύζυγος της Ράσμπρουκ, που ήταν ήδη μητέρα τριών παιδιών. Δήλωσε πως έχυσε "δάκρυα απόλυτης χαράς" και πρόσθεσε: "Με ένα εξαίσιο θαύμα, έγινα πατέρας". Οι ενώσεις κατά των αμβλώσεων έχουν καταδικάσει αυτό τον τύπο των επεμβάσεων, τις οποίες χαρακτηρίζουν "εγωιστικές", αλλά η Βρετανική Αρχή Εμβρυολογίας (HFEA) έχει αποφανθεί πως η ηλικία δεν αποτελεί κριτήριο για να υποβληθεί μια γυναίκα σε θεραπεία γονιμότητας.

    Με τη βοήθεια του Σεβερίνο Αντινόρι

    Η Ράσμπρουκ πραγματοποίησε επέμβαση τεχνητής γονιμοποίησης χάρη στον αμφιλεγόμενο Ιταλό γυναικολόγο Σεβερίνο Αντινόρι, πρόεδρο της Παγκόσμιας Ένωσης Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (WARM), ο οποίος έχει πραγματοποιήσει πολλές παρόμοιες επεμβάσεις σε γυναίκες ηλικίας άνω των 60 χρόνων.

    Ως τώρα η Βρετανίδα που είχε φέρει στον κόσμο παιδί στην πιο προχωρημένη ηλικία ήταν η Λιζ Μπατλ, η οποία γέννησε σε ηλικία 60 ετών, το 1997. Το ρεκόρ έχει μια Ρουμάνα, η Αντριάνα Ιλιέσκου, που έγινε μητέρα μιας κόρης τον περασμένο Ιανουάριο σε ηλικία 67 ετών.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Briton becomes new mother at 62

    The Daily Mail: World exclusive: the first pictures of Britain's oldest mum

    [05] Κόσμος

    "Δύο βομβιστές εκπαιδεύτηκαν απ΄ την Αλ Κάιντα"

    Νέο βίντεο με τον Αλ Ζαουάχρι

    8/7/2006 12:05:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ένα χρόνο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο, ο υπαρχηγός της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι με μήνυμά του στο διαδίκτυο υποστηρίζει πως δυο από τους βομβιστές της 7ης Ιουλίου εκπαιδεύτηκαν σε στρατόπεδα της Αλ Κάιντα. "Γι αυτό το λόγο ο Σεζαντ Τανουίρ ήρθε στη βάση της Αλ Κάιντα και πέρασε ένα μεγάλο διάστημα δίπλα στον Μοχάμεντ Σιντίκ. Και οι δύο έψαχναν τον τρόπο να γίνουν μάρτυρες και θέλησαν να πάρουν μέρος σε επιχείρηση. Στο ίδιο βίντεο εμφανίζεται και ένας εκ των δύο βομβιστών ο οποίος απευθύνεται στους μη μουσουλμάνους του Λονδίνου τονίζοντας πως αφορμή για τις επιθέσεις ήταν η υποστήριξη της Κυβέρνησης Μπλερ στον πόλεμο του Ιράκ. Το βίντεο περιλαμβάνει επίσης ένα απόσπασμα στο οποίο μιλάει ένας γενειοφόρος με αμερικανική προφορά που φοράει μαύρο τουρμπάνι και ο οποίος προσδιορίστηκε ως ο αδελφός Αζάμ ο Αμερικανός. Στο μεταξύ συνωμοσία για την ανατίναξη του υπογείου συστήματος μεταφορών που συνδέει το Μανχάταν με το Νιου Τζέρσι , απέτρεψαν οι αμερικανικές αρχές, σύμφωνα με ανακοίνωση του FBI στη Νέα Υόρκη. Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Μάρκ Μέρσον το σχέδιο, που βρισκόταν στο αρχικό του στάδιο, ανακαλύφθηκε στη διάρκεια ελέγχων σε ιστοσελίδες που χρησιμοποιούνται από εξτρεμιστικές οργανώσεις. "Πιστεύουμε ότι παρεμποδίσαμε αυτή την ομάδα στην αρχή των της συνωμοσίας της και ότι το όλο σχέδιο απετράπη. Έχουμε αναγνωρίσει αρκετά μέλη της ομάδας αυτής, μερικοί από τους οποίους έχουν τεθεί υπό κράτηση σε ξένα κράτη", δήλωσε ο Μέρσον και πρόσθεσε ότι "τρεις ύποπτοι κρατούνται , ο ένας εκ των οποίων έχει ομολογήσει την ανάμιξή του. Πρόκειται για τον Ασέμ Χαμούντ, μέλος της Αλ Κάιντα στον οποίο ήδη έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Η επίθεση είχε σχεδιαστεί να γίνει τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο.

    Το βίντεο

    Το βίντεο με το Ζαουάχρι μεταδόθηκε την Παρασκευή από το διαδίκτυο. Πριν από ένα χρόνο, στις 7 Ιουλίου 2005, τέσσερις βομβιστές αυτοκτονίας επιτέθηκαν στο συγκοινωνιακό σύστημα του Λονδίνου, σκοτώνοντας 52 ανθρώπους. Ο Ζαουάχρι είπε πως ο Σεχζάντ Τανουίρ και ο Μοχάμαντ Σιντίκε Χαν είχαν εκπαιδευθεί σε στρατόπεδα της Αλ Κάιντα. "Το κίνητρο του Σεχζάντ για να πάει στις βάσεις της Κάιντα αλ Τζιχάντ ήταν η καταστολή που διαπράττουν οι Βρετανοί στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και την Παλαιστίνη", ανέφερε στο βίντεο που "ανέβηκε" σε ιστοσελίδα η οποία χρησιμοποιείται συχνά από ισλαμιστές. "Αυτός είναι ο λόγος που ο Σεχζάντ ήρθε στις βάσεις της οργάνωσης Κάιντα αλ Τζιχάντ και πέρασε κάποιο διάστημα με τον Μοχάμεντ Σιντίκε".

    "Επέστρεψαν... στη Βρετανία, όπου μετέδωσαν ό,τι είχαν μάθει στους αδελφούς τους και σχεδίασαν το επιτυχές πλήγμα τους που προκάλεσε ταραχή στη Βρετανία", ανέφερε ο Ζαουάχρι.

    Το βίντεο δείχνει επίσης πλάνα του Τανουίρ, ο οποίος προειδοποιεί και για άλλες επιθέσεις, εκτός εάν οι ξένες δυνάμεις αποσυρθούν από το Αφγανιστάν και το Ιράκ, σταματήσει η οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη προς το Ισραήλ και τις ΗΠΑ και απελευθερωθούν οι μουσουλμάνοι κρατούμενοι. "Δεν θα έχετε ποτέ ειρήνη έως ότου τα παιδιά μας στην Παλαιστίνη, οι μητέρες και οι αδελφές μας στο Κασμίρ και οι αδελφοί μας στο Αφγανιστάν και το Ιράκ νιώσουν την ειρήνη", είπε ο Τανουίρ.

    Το διαρκείας 31 λεπτών βίντεο δείχνει μασκοφόρους να πραγματοποιούν επιστημονικά πειράματα σε σκεύη και να δοκιμάζουν ένα μικρό εκρηκτικό μηχανισμό. Παρουσιάζει επίσης συνεντεύξεις με δύο τραυματίες που φαίνεται να είναι ένας Ιρακινός και ένας Παλαιστίνιος, οι οποίοι μιλούν για τη βία από ξένους στρατιώτες οι οποίοι βρίσκονται γύρω τους. Ο σχολιασμός του βίντεο παραπέμπει επίσης στις επιθέσεις του Λονδίνου.

    "Αφού συμπλήρωσαν την εκπαίδευση και την προετοιμασία τους οι ιππότες αναχώρησαν για το πεδίο των επιχειρήσεων". Το βίντεο φαίνεται να είναι τμήμα εκείνου που μετέδωσε την Πέμπτη η τηλεόραση του Αλ Τζαζίρα.

    Σε κάποια σημεία του βίντεο ακούγεται επίσης ο ηγέτης της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν. Μερικές από τις παρατηρήσεις που κάνει μοιάζουν με εκείνες που είχε κάνει σε μια ηχητική ταινία τον Ιανουάριο. "[...] Οι μουτζαχεντίν κατάφεραν, με το θέλημα του Θεού, να εισχωρήσουν ξανά και ξανά σε όλα τα μέτρα ασφαλείας που πήραν οι καταπιεστικές χώρες της συμμαχίας, όπως μαρτυρούν αυτά που έχετε δει στους βομβαρδισμούς πρωτευουσών των πιο σημαντικών ευρωπαϊκών κρατών σε αυτήν τη συμμαχία της επιθετικότητας".

    Το βίντεο περιλαμβάνει επίσης ένα απόσπασμα στο οποίο μιλάει ένας γενειοφόρος με αμερικανική προφορά που φοράει μαύρο τουρμπάνι και ο οποίος προσδιορίστηκε ως ο αΑδελφός Αζάμ ο Αμερικανός.

    Η Intelcenter, μια οργάνωση με έδρα τις ΗΠΑ που ελέγχει τις ισλαμικές ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, είχε αναφέρει προηγουμένως πως ανέμενε την εμφάνιση ενός άνδρα με αυτό το όνομα στο βίντεο. Είπε πως είναι επίσης γνωστός με το όνομα Άνταμ Γιαχίε Γκαντάν, ένας προσήλυτος στο Ισλάμ από την Καλιφόρνια, ο οποίος καταζητείται για ανάκριση από το FBI.

    "Αυτό που λέω είναι ότι όταν βομβαρδίζουμε αυτές τις πόλεις και τους πολίτες, όπως κάνουν εκείνοι με τους δικούς μας ή καταστρέφουμε τις υποδομές και τα μέσα μεταφοράς τους, όπως εκείνοι καταστρέφουν τα δικά μας ή απάγουμε μη-μαχητές, όπως εκείνοι απάγουν δικούς μας [...], κανείς εχέφρων μουσουλμάνος δεν πρέπει να ρίξει δάκρυα γι αυτούς", αναφέρει ο άνδρας.

    Αυτό το απόσπασμα φαίνεται να ηχογραφήθηκε πρόσφατα, καθώς ο άνδρας αναφέρεται στην ιρακινή πόλη Μαχμουντίγια που έχει γίνει το επίκεντρο της προσοχής έπειτα από κατηγορίες για βιασμό και δολοφονία μιας Ιρακινής εφήβου και τη δολοφονία της οικογένειάς της από στρατιώτη των ΗΠΑ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Απέτρεψαν επίθεση στο μετρό της Νέας Υόρκης

    Ημέρα μνήμης

    Βίντεο με έναν από τους βομβιστές του Λονδίνου

    [06] Κόσμος

    "Καθαρές" οι εκλογές στο Μεξικό, λέει η Ε.Ε.

    8/7/2006 1:13:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/7/2006 1:56:01 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Δεν υπήρξε σημαντική νοθεία ούτε παρατυπία στις προεδρικές εκλογές του Μεξικού, δήλωσαν χθες Παρασκευή οι παρατηρητές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά τη δικαστική αμφισβήτηση του αποτελέσματος από τον αριστερό υποψήφιο που ήρθε δεύτερος. Παρατηρητές της Ε.Ε. που επισκέφθηκαν το ένα τρίτο των 300 εκλογικών περιφερειών της χώρας στη διάρκεια της ψηφοφορίας την περασμένη Κυριακή "δεν ανέφεραν επεισόδια ούτε παρατυπίες που θα μπορούσαν να σκιάσουν τη διαφάνεια της διαδικασίας της καταμέτρησης ή να επηρεάσουν τα αποτελέσματα", δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Ιγκνάσιο Σαλαφράνκα, επικεφαλής της ομάδας της Ε.Ε. Έπειτα από μια ανακαταμέτρηση των ψήφων, που έγινε σε τεταμένη ατμόσφαιρα, ο συντηρητικός Φελίπε Καλντερόν ανακηρύχθηκε νικητής επί του αριστερού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραντόρ, ο οποίος υποστηρίζει πως έγιναν σημαντικές παρατυπίες και καταφεύγει στα δικαστήρια. Υπήρξαν μικρά προβλήματα στην καταμέτρηση των ψήφων, αλλά τίποτε που θα μπορούσε να αλλάξει το αποτέλεσμα, δήλωσε ο Σαλαφράνκα, συντηρητικός βουλευτής στο Ευρωκοινοβούλιο. Στο μεταξύ ο Ομπραδόρ "παίζει το δυνατό του χαρτί" σήμερα, συγκεντρώνοντας τους οπαδούς του στην κεντρική πλατεία του Μεξικού, ελπίζοντας ότι θα έτσι αποδώσουν οι πιέσεις για ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος.

    Ο Ομπραδόρ θα μιλήσει στους οπαδούς του στην πλατεία Ζόκαλο, περιμένοντας ότι και μόνο η συγκέντρωση περίπου 100.000 ανθρώπων θα αποδειχτεί ένα ισχυρό πολιτικό όπλο. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 5 το απόγευμα (τοπική ώρα), με κύριο σύνθημα την ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος στο εκλογοδικείο, καθώς η διαφορά των ψήφων με την οποία η εκλογική επιτροπή ανακήρυξε τον Καλδερόν νικητή είναι μικρότερη του 1%. Πάντως ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Μπους και ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο, συνεχάρησαν τον συντηρητικό Καλδερόν για την εκλογική του νίκη. Ο Ομπραδόν όμως λέει ότι έχει να παρουσιάσει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι έγινε μεγάλης κλίμακας νοθεία.

    Ο Λόπες Ομπραδόρ, που προτίμησε να αποφύγει τις δημόσιες εμφανίσεις τις τελευταίες δύο ημέρες, επισημαίνει στους υποστηρικτές του ότι πρέπει να αποφύγουν τις βίαιες αντιδράσεις. "Θα ακολουθήσουμε τη νομική και ειρηνική οδό", διαβεβαιώνει ο Χεράρδο Φερνάντες, εκπρόσωπος του Κόμματος Δημοκρατικής Επανάστασης του Ομπραδόρ. Η Αριστερά αξιώνει επανακαταμέτρηση κάθε ψηφοδελτίου και όχι την απλή επιβεβαίωση των συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων ανά εκλογικό τμήμα, όπως έγινε αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο η εκλογική νομοθεσία δεν προβλέπει τη δυνατότητα επανακαταμέτρησης κάθε ψηφοδελτίου.

    Η ομοσπονδιακή εκλογική επιτροπή, που έχει την ευθύνη για τη διενέργεια των εκλογών, επισημαίνει ότι στην επιβεβαίωση των συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων ήταν παρόντες αξιωματούχοι όλων των κομμάτων και εντοπίστηκαν ελάχιστα προβλήματα. Το εκλογοδικείο πρέπει μέχρι τις 31 Αυγούστου να εκδώσει απόφαση για τα όσα υποστηρίζει ο Λόπες Ομπραδόρ για νοθεία και μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να ανακηρυχθεί και επισήμως ο νικητής των προεδρικών εκλογών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νικητής ο Καλντερόν

    [07] Κόσμος

    Λόγω της κρίσης των πυραύλων στον Ειρηνικό

    Διπλωματικός πυρετός για τη Β.Κορέα

    8/7/2006 12:37:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Η κρίση των πυραύλων στον Ειρηνικό έχει οδηγήσει σε πυρετό διπλωματικών διαβουλεύσεων προκειμένου να πειστεί η Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις δοκιμαστικές εκτοξεύσεις που μπορεί να δημιουργήσουν ένα νέο θερμό μέτωπο στον πλανήτη. Το καθεστώς της Πιονγιάνγκ δεν δείχνει προς το παρόν διατεθειμένο να αλλάξει τα σχέδιά του, αντιθέτως απειλεί την Ιαπωνία με ισχυρά αντίποινα εάν δεν αποσύρει τις κυρώσεις που της επέβαλε. Αντίμετρα για την προκλητική τακτική της Βόρειας Κορέας αποφάσισε και η Σεούλ. Στο μεταξύ ο κύριος Αμερικανός διαπραγματευτής για το θέμα της Βόρειας Κορέας, ο Κρίστοφερ Χιλ, κάλεσε σήμερα την Κίνα, πιστή σύμμαχο της Βόρειας Κορέας, να μιλήσουν "με μια φωνή" με την Ουάσιγνκτον για να ασκήσουν πίεση στην Πιονγιάνγκ μετά τις πυραυλικές δοκιμές της. "Είχαμε πολύ καλές συζητήσεις με τους Κινέζους και κάναμε γνωστή με σαφήνεια τη βαθιά ανησυχία μας γι αυτό που συμβαίνει και κάλεσα τους Κινέζους να καταλάβουν πως θα είμαστε πολύ περισσότερο αποτελεσματικοί αν μιλάμε με μία μόνο φωνή", δήλωσε ο Χιλ από τη Σεούλ, δεύτερο σταθμό μιας περιφερειακής περιοδείας του, στο πλαίσιο της οποίας μετέβη την Παρασκευή στο Πεκίνο.

    "Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να επικεντρώσει την προσοχή της στις διπλωματικές προσπάθειες και όχι τόσο στην επιβολή κυρώσεων για να επιλύσει το θέμα που έχει προκύψει με τις πυραυλικές δοκιμές της Πιονγιανγκ", εκτίμησε ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της Νότια Κορέας στις πολυμερείς διαπραγματεύσεις.

    "Είναι η στιγμή να επικεντρωθούμε στη διπλωματία και όχι τόσο στα εξαναγκαστικά μέτρα", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρεσβευτής Τσουν Γιουνγκ-Γου, επικεφαλής των Νοτιοκορεατών διαπραγματευτών στις πολυμερείς διαπραγματεύσεις.

    Οι διαπραγματεύσεις αυτές, που έχουν αρχίσει πριν από τρία χρόνια, έχουν στόχο να πείσουν τη Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει τις πυρηνικές φιλοδοξίες της.

    Δε θα ψηφισθεί σήμερα στο Σ.Α. το ιαπωνικό σχέδιο

    Στο μεταξύ η Ιαπωνία παρουσίασε επισήμως σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Βόρειας Κορέας, με αφορμή τις πυραυλικές δοκιμές, παρά τις αντιρρήσεις της Κίνας και της Ρωσίας, που έχουν δικαίωμα βέτο. Όμως οι πρεσβευτές της Ιαπωνίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ διευκρίνισαν ότι δεν πρόκειται να γίνει ψηφοφορία επί του ιαπωνικού σχεδίου μέχρι τη Δευτέρα. Η Ιαπωνία αρχικώς ασκούσε πιέσεις για να τεθεί σήμερα σε ψηφοφορία η πρότασή της. "Κάποιες αντιπροσωπείες ζήτησαν από τους υποστηρικτές (της πρότασης) να μην γίνει ψηφοφορία το Σάββατο ή την Κυριακή", δήλωσε ο πρεσβευτής της Γαλλίας, Ζαν Μαρκ ντε λα Σαμπλιέρ, ο οποίος προεδρεύει του Συμβουλίου.

    Ο Βρετανός πρεσβευτής, Τζόουνς Πάρι δήλωσε ότι οι αντιπροσωπείες ζήτησαν χρόνο για να λάβουν οδηγίες από τις κυβερνήσεις τους, αλλά δεν υπάρχουν σχέδια για αλλαγές στο κείμενο που προτείνει η ιαπωνική πλευρά.

    Ο πρεσβευτής της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη, Ουάνγκ Γκουανγκία δήλωσε ότι εάν το σχέδιο ψηφίσματος τεθεί προς ψηφοφορία "δεν θα υπάρξει ενότητα" στο συμβούλιο. Όμως απέφυγε να διευκρινίσει εάν η χώρα του προτίθεται να ασκήσει βέτο. "Όλες οι πιθανότητες είναι στο τραπέζι", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κινέζος διπλωμάτης.

    Η ιαπωνική πρόταση, που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία, αναφέρει ότι καμία χώρα δεν θα μπορεί να παράγει πυραύλους ή "αντικείμενα, πρώτες ύλες και τεχνολογία" που έχουν σχέση με πυραυλικά συστήματα για τη Βόρεια Κορέα, ή να μεταφέρει οικονομικούς πόρους στο απομονωμένο βορειοκορεατικό κράτος για την εξυπηρέτηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων του.

    Ο πρεσβευτής της Ιαπωνίας στον ΟΗΕ, Κένζο Οσίμα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι για το Τόκιο, η επιβολή κυρώσεων σύμφωνα με το άρθρο 7 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, είναι αποφασιστικής σημασίας για να δοθεί μία κατηγορηματική απάντηση στα σχέδια της Πιονγιανγκ.

    Πέραν των κυρώσεων, με το ιαπωνικό σχέδιο ψηφίσματος καταδικάζεται η πολιτική της Πιονγιανγκ να πραγματοποιεί πυραυλικές δοκιμές και επισημαίνεται ότι η Βόρεια Κορέα πρέπει "αμέσως να σταματήσει την ανάπτυξη, δοκιμή και διασπορά βαλιστικών πυραύλων".

    Ο Αμερικανός Ππρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους ομολόγους του της Κίνας και της Ρωσίας, από τους οποίους ζήτησε να τον υποστηρίξουν για να δοθεί μια κατηγορηματική απάντηση στη Βόρεια Κορέα. Ωστόσο είναι αδιευκρίνιστο ποιες είναι οι απαντήσεις που έλαβε από τον Βλάντιμιρ Πούτιν και τον Χου Ζιντάο.

    Αυστραλέζικο δημοσίευμα

    Έτοιμη να προτείνει στη Βόρεια Κορέα μία συμφωνία για την πώληση φτηνής ενέργειας, υπό τον όρο ότι θα δεχτεί να επιστρέψει στις ειρηνευτικές συνομιλίες, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την επίλυση της πυραυλικής κρίσης είναι η Αυστραλία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "The Australian", επικαλούμενη πηγή που δεν κατονομάζεται.

    "Η Αυστραλία έχει μελετήσει την ανάληψη ρόλου στην επίτευξη μίας τέτοιας συμφωνίας και θα βοηθήσει με την πώληση κάρβουνου εάν αυτό θα συνέβαλε στην επίλυση του αδιεξόδου", γράφει η εφημερίδα.

    Εκπρόσωπος του Αυστραλού πρωθυπουργού, Τζον Χάουαρντ απέφυγε να σχολιάσει το δημοσίευμα. Όμως η εφημερίδα αναφέρεται στην πρόταση που έχουν κάνει προ καιρού οι ΗΠΑ για την παροχή ενεργειακής βοήθειας στη Βόρεια Κορέα, με αντάλλαγμα την συνεργασία της στο πλαίσιο των πολυμερών διαπραγματεύσεων. Η Αυστραλία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα μπορούσε να αναλάβει ουσιαστικό ρόλο καθώς είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο σε εξαγωγές άνθρακα.

    [08] Ιράκ

    Σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού στρατού

    Απέτυχαν στις έρευνες για τη Χαντίθα

    8/7/2006 12:57:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Έκθεση του αμερικανικού στρατού για τους φόνους των 24 Ιρακινών αμάχων πέρυσι στη Χαντίθα διαπίστωσε πως οι αξιωματικοί των Πεζοναυτών, όλων των βαθμίδων, δεν ερεύνησαν αντικρουόμενες και ψευδείς αναφορές για τους φόνους, μετέδωσε σήμερα το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS. Παρά τα στοιχεία ότι οι αρχικές αναφορές πως οι άμαχοι σκοτώθηκαν σε επίθεση με βόμβα τοποθετημένη στην άκρη του δρόμου ήταν ψευδείς, από την έρευνα διαπιστώθηκε πως ουδείς αξιωματικός των Πεζοναυτών σε όλη την αλυσίδα της διοίκησης αμφισβήτησε την αρχική εκδοχή, μετέδωσε το CBS. Ιρακινοί αξιωματούχοι κατηγορούν Πεζοναύτες ότι πυροβόλησαν και σκότωσαν τους 24 ανθρώπους στη Χαντίθα, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών μέσα στο σπίτι τους, αφού ένας Πεζοναύτης σκοτώθηκε σε επίθεση με βόμβα τοποθετημένη στην άκρη δρόμου. Αν αποδειχθεί, θα είναι η χειρότερη γνωστή περίπτωση κατάχρησης από πλευράς Αμερικανών στρατιωτικών στο Ιράκ από την αρχή της εισβολής, το 2003. Ο στρατός ανακοίνωσε νωρίτερα χθες Παρασκευή πως ο στρατηγός Τζορτζ Κέισι, ο ανώτατος Αμερικανός στρατιωτικός διοικητής στο Ιράκ, παρέλαβε μια έκθεση για το αν υπήρξε συγκάλυψη της ανάμιξης Πεζοναυτών στους φόνους. Το πόρισμα της έκθεσης δεν αποκαλύφθηκε.

    Σχετικά Links:

    CBS¨Haditha Probe Reveals 'Red Flags'

    BBC: US 'finds Iraq killing failings'

    [09] Μ. Ανατολή

    Υεμένη: Αθωώθηκαν 19 πιθανολογούμενα μέλη της Αλ Κάιντα

    8/7/2006 2:43:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Δικαστήριο της Υεμένης απήλλαξε σήμερα μια ομάδα 19 πιθανολογούμενων μελών της οργάνωσης Αλ Κάιντα -ανάμεσά τους και τέσσερις Σαουδάραβες- που είναι γνωστή με την ονομασία "Ομάδα Ζαρκάουι", και είχε κατηγορηθεί ότι είχε προετοιμάσει αντιαμερικανικές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Υεμένη. Ένας δικαστής που ειδικεύεται σε υποθέσεις ασφαλείας του κράτους και τρομοκρατίας, ο Μοχάμαντ αλ Μπααντάνι, δικαιολόγησε την ετυμηγορία του με την "έλλειψη αποδείξεων" για τις κατηγορίες "της συμμετοχής στον σχηματισμό ένοπλης ομάδας" και για "τον προγραμματισμό επιθέσεων κατά Αμερικανών και Υεμενιτών που συνδέονται με αυτούς", τις οποίες τους είχε απαγγείλει ο Εισαγγελέας. Ο εκπρόσωπος του γενικού εισαγγελέα Χάλεντ αλ Μαουάρι, δήλωσε αμέσως ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση αυτή. Οι κατηγορούμενοι χαιρέτισαν την απόφαση φωνάζοντας ο "θεός είναι μεγάλος". Τα 19 μέλη της οργάνωσης κατηγορούνταν ότι προετοίμασαν αντιαμερικανικές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Υεμένη μετά από αίτημα του επικεφαλής του τρομοκρατικού δικτύου στο Ιράκ, Αμπου Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, ο οποίος σκοτώθηκε σε επιδρομή στο βόριο τμήμα της Βαγδάτης. Στο μεταξύ έξι Σαουδάραβες και ένας Υεμενίτης, που κρατούνταν στη Σαουδική Αραβία κατηγορούμενοι για παραβίαση της νομοθεσίας για την εθνική ασφάλεια της χώρας, δραπέτευσαν από φυλακή στην πρωτεύουσα Ριάντ, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA. "Επτά κρατούμενοι στις φυλακές Μαλάζ, στο Ριάντ, που κρατούνταν σε σχέση με υποθέσεις εθνικής ασφάλειας, κατάφεραν να δραπετεύσουν από τη φυλακή", μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων SPA, επικαλούμενο ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών. Σύμφωνα με το Σσουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, οι επτά δραπέτες ήταν ύποπτοι για συμμετοχή στο δίκτυο της Αλ Κάιντα.

    [10] Η Μορεσμό κατέκτησε το Γουίμπλετον

    8/7/2006 7:31:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στην κορυφή του Γουίμπλετον ανέβηκε η Αμελί Μορεσμό. Η Γαλλίδα τενίστρια Νο 1 στην παγκόσμιο κατάταξη, μετά από έναν δυνατό τελικό και αν και βρέθηκε να χάνει με 1-0 σετ, επικράτησε με 2-1 σετ της Βελγίδας Ζιστίν Ενάν-Αρντέν (Νο 3 στην παγκόσμια κατάταξη) στον τελικό και κατέκτησε για πρώτη φορά στην καριέρα της το τρόπαιο του πιο ιστορικού γκραντ σλαμ στον κόσμο. Τα σετ 2-6, 6-3, 6-4.

    [11] Υγεία

    Ενδιαφέρουσα έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών

    Προστασία με παρακεταμόλη

    8/7/2006 6:52:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/7/2006 7:25:02 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    H παρακεταμόλη, ουσία που περιέχεται στα περισσότερα αντιπυρετικά και αναλγητικά, όπως το Depon και το Panadol, μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών, σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασαν οι επιστήμονες του Τμήματος Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, αναλύοντας στοιχεία από σχετικές μελέτες που έχουν δημοσιευτεί τα τελευταία έξι χρόνια. Σύμφωνα με τον κ. Στεφανο Μπονοβα, γιατρό-επιδημιολόγο, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, οι γυναίκες που κάνουν χρήση παρακεταμόλης έχουν μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο των ωοθηκών σε ποσοστό που κυμαίνεται από 15 έως 30 %.

    Αν και τα αποτελέσματα της έρευνας δίνουν νέες ελπίδες για την καταπολέμηση του καρκίνου των ωοθηκών, είναι νωρίς να μιλάμε για ασφαλή συμπεράσματα. "Πρέπει να γίνουν περαιτέρω μελέτες πάνω στη σχέση παρακεταμόλης και καρκίνου των ωοθηκών. Σε καμία περίπτωση το αποτέλεσμα της έρευνας δεν αποτελεί σύσταση να χρησιμοποιούν οι γυναίκες παρακεταμόλη για το σκοπό αυτό", τονίζει ο κ. Μπονοβας.

    Σημειωτέον ότι ο καρκίνος των ωοθηκών έχει υψηλά ποσοστά θνησιμότητας, γεγονός που αποδίδεται στο γεγονός ότι δεν προκαλεί συμπτώματα και κατά συνέπεια αργεί η διάγνωσή του. Υπολογίζεται ότι μία στις 60 γυναίκες θα προσβληθεί από την ασθένεια κάποια στιγμή στη ζωή της. Στην Ελλάδα, ειδικότερα, προσβάλλονται από τη νόσο περισσότερες από 700 γυναίκες κάθε χρόνο.

    [12] Τεχνολογία

    Μία ακόμη μέρα για το Ντισκάβερι

    8/7/2006 1:27:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Κατά μία ημέρα παρέτεινε η NASA την αποστολή σε τροχιά του διαστημικού λεωφορείου Ντισκάβερι, ώστε να μπορέσουν δύο αστροναύτες να πραγματοποιήσουν μια τρίτη έξοδο στο διάστημα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, Τζον Σάνον. Η αναμενόμενη αυτή απόφαση επιμηκύνει από 12 σε 13 ημέρες τη διάρκεια της αποστολής του Ντισκάβερι και του πληρώματός του, που θα μειωθεί στο εξής στους έξι, αφού ο Γερμανός αστροναύτης Τόμας Ρέιτερ θα πρέπει να παραμείνει στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), στον οποίο προσδέθηκε χθες το σκάφος. Το Ντισκάβερι, που εκτοξεύθηκε στις 4 Ιουλίου από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, κοντά στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα, αναμένεται να επιστρέψει στη γη τη Δευτέρα 17 Ιουλίου γύρω στις 9:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδας) αντί για την Κυριακή 16 Ιουλίου, όπως είχε προβλεφθεί αρχικά. Η τρίτη έξοδος στο διάστημα θα επιτρέψει στους αστροναύτες, τον Μάικ Φόσουμ και τον Πιρς Σέλερς, να δοκιμάσουν μια νέα τεχνική επισκευής μικρών ρωγμών στη θερμική ασπίδα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 8 July 2006 - 16:53:10 UTC