Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-07-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άριστη η συνεργασία
  • [02] Άπαντηση η συστράτευση
  • [03] Συνάντησεις Παπανδρέου κοινωνικούς εταίρους
  • [04] Στη Βουλή στοιχεία της ΑΔΑΕ
  • [05] Επαφές Παπαδόπουλου
  • [06] Αερογέφυρα ζωής
  • [07] Άρχισε η υποβολή των μηχανογραφικών
  • [08] Ταλαιπωρία για δεκάδες ταξιδιώτες
  • [09] Σε "καλό δρόμο" τα έργα στο Μαλιακό
  • [10] Μετ' εμποδίων οι συναλλαγές
  • [11] Στα Μεσόγεια το Μετρό
  • [12] Έσβησε η φωτιά στο Κτήμα Συγγρού
  • [13] Καιρός... φθινοπωρινός!
  • [14] Αγώνας ζωής για 7χρονο αγόρι
  • [15] Παραβίαση μυστήριο
  • [16] Σκοτώθηκε ο Μπασάγιεφ
  • [17] Κατέρρευσε κτήριο στη Νέα Υόρκη
  • [18] Αναζωπυρώνονται οι ταραχές στη Σομαλία
  • [19] ΠΓΔΜ: Καταρχήν συμφωνία για τον σχηματισμό Κυβέρνησης
  • [20] Διαρροή τοξικού αερίου
  • [21] Αεροπορική τραγωδία
  • [22] Πιέζουν για κυρώσεις
  • [23] Κάηκαν πυροσβέστες στην Πορτογαλία
  • [24] Φονικό πέρασμα τυφώνα
  • [25] Αντίποινα στα αντίποινα...
  • [26] Έφηβοι τα νέα θύματα
  • [27] Νέα ισραηλινή επιδρομή
  • [28] Απώλειες και αυξήσεις
  • [29] Συνεχίζει για έναν χρόνο ο Ζαγοράκης
  • [30] Μπάγερν για Φαν Νιστελρόι
  • [31] Αποθέωση στη Ρώμη
  • [32] Επιστροφή στην πατρίδα
  • [33] Γιορτές της Γης
  • [34] Τεστ πρόγνωσης Αλτσχάιμερ
  • [35] Νέα στέγη για το Οφθαλμιατρείο
  • [36] Το διαδίκτυο διδάσκει κινέζικα
  • [37] Όλα καλά για το Ντισκάβερι
  • [38] Φοβού τους Γερμανούς
  • [39] Απολόγηθηκε ο Μιχαλόπουλος

    [01] Πολιτική

    Ελλάδας και Κύπρου

    Άριστη η συνεργασία

    10/7/2006 2:57:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/7/2006 10:03:50 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, και τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, είχε, τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, που βρίσκεται στην Αθήνα για επαφές με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται η πρόσφατη συμφωνία του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, για άμεση έναρξη διακοινοτικών συνομιλιών σε τεχνικό επίπεδο, με στόχο τη συνολική λύση του Κυπριακού. Θετικό βήμα για την εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού χαρακτήρισαν τη συμφωνία ο κ. Παπαδόπουλος και ο κ. Καραμανλής και έκαναν λόγο για άριστη και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας. Ο Κύπριος Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα οι εξελίξεις μετά την επίσκεψη του αναπληρωτή γ.γ. του ΟΗΕ, Ιμπραήμ Γκαμπάρι, να έχουν συνέχεια και να ακολουθήσουν και άλλα βήματα προς τη συνολική λύση του Κυπριακού. Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός, που χαρακτήρισε "μυθεύματα" ό,τι ακούγεται για κρίση στις σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου, τόνισε ότι μια νέα προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη και χωρίς χρονικές πιέσεις, διευκρίνισε ότι το Κυπριακό και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην Ε.Ε. είναι δύο διαφορετικά θέματα και πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει αναλάβει υποχρεώσεις απέναντι στην Ε.Ε., που οφείλει να εκπληρώσει.

    Καμία παράταση

    Σε καλό κλίμα έγινε νωρίτερα στο Προεδρικό Μέγαρο και η συνάντηση του Κύπριου Πρόεδρου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη και Γιώργου Λιλλήκα.

    Κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Την ικανοποίησή του για το θετικό αποτέλεσμα της αποστολής του Ιμπραχίμ Γκαμπάρι στην Κύπρο, εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Όλι Ρεν, επισημαίνοντας ότι υπάρχει προοπτική για επανέναρξη μιας νέας διαδικασίας με στόχο την επίλυση του Κυπριακού.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, είπε ότι η επίσκεψη εργασίας του κ. Παπαδόπουλου εντάσσεται στη διαδικασία της "στενής και τακτικής συνεργασίας και συνεννόησης, που έχουν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών".

    Επίσης, τόνισε ότι η ελληνική Κυβέρνηση υποστηρίζει τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα "περιμένει από την Τουρκία να εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ε.Ε., "εντός του συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου".

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο υπουργός Αμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, παρέστησαν σε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων το 74 στην Κύπρο, που τελέστηκε στο μνημείο Πεσόντων στο Γουδί.

    Ανακοίνωση του ΟΗΕ

    Εν τω μεταξύ ο ΟΗΕ με ανακοίνωσή του χαρακτήρισε απαράδεκτο το στάτους κβο στην Κύπρο, τονίζοντας ότι η συνέχισή του θα έχει αρνητικές συνέπειες τόσο για τους Τουρκοκύπριους όσο και τους Ελληνοκύπριους,

    Αναφερόμενη στη συμφωνία του Σαββάτου, μεταξύ του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, η βοηθός εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μαρί Οκάμπε, τόνισε επίσης ότι οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν να προχωρήσουν έως το τέλος Ιουλίου με τεχνικές συνομιλίες και συμφώνησαν σε γενικότερες αρχές για την ανάγκη εξεύρεσης μιας συνολικής διευθέτησης.

    "Αυτή η δέσμη αρχών περιλαμβάνει δέσμευση για την επανένωση της Κύπρου στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και της πολιτικής ισότητας, όπως προβλέπεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας" πρόσθεσε .

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επαφές Παπαδόπουλου

    [02] Πολιτική

    Άπαντηση η συστράτευση

    10/7/2006 10:21:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Τα πρώτα 42 ονόματα του ψηφοδελτίου της δημοτικής παράταξης "Πειραιάς-Αναγέννηση" παρουσίασε το απόγευμα σε αίθουσα του δημαρχείου Πειραιά η υποψήφια Δήμαρχος Ελπίδα Παντελάκη. Η κ. Παντελάκη κάλεσε τους πολίτες του Πειραιά να στηρίξουν την προσπάθειά της και να δώσουν πολιτική απάντηση στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που μιλάνε, όπως είπε, για προβλήματα χωρίς να αναφέρουν ποιοι είναι υπεύθυνοι γι αυτά. Στη παρουσίαση του ψηφοδελτίου παραβρέθηκε και η Γενική Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Αλέκα Παπαρήγα, η οποία στην ομιλία της τόνισε, ότι ο ανταγωνισμός της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ είναι επικίνδυνος και εγκλωβίζει τους πολίτες. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πως η μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών θα πρέπει να αξιοποιηθεί σωστά για να φέρει ουσιαστική αλλαγή στο εκλογικό αποτέλεσμα.

    [03] Πολιτική

    Συνάντησεις Παπανδρέου κοινωνικούς εταίρους

    10/7/2006 3:24:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/7/2006 11:00:12 μμ)

    Συναντήσεις με κοινωνικούς εταίρους είχε το πρωί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Αρχικά συναντήθηκε με την Επιτροπή Ανταγωνισμού και το προεδρείο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και στη συνέχεια με εκπροσώπους της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής(ΟΚΕ), που έχει αναλάβει το διάλογο για το Ασφαλιστικό. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Αλαβάνος δήλωσε ότι η αντιπροσωπεία του Επιμελητηρίου συζήτησε με τον κ. Παπανδρέου τις σχέσεις ΤΕΕ-ΠΑΣΟΚ, για τις οποίες είπε ότι πρέπει να καλλιεργηθούν, καθώς, όπως σημείωσε, η στενή συνεργασία ΤΕΕ και ΠΑΣΟΚ θα βοηθήσει τόσο στη διατύπωση των θέσεων του ΤΕΕ, όσο και στη συμβολή του Επιμελητηρίου στις προτάσεις που θα κάνει το ΠΑΣΟΚ. Το δεύτερο ζήτημα που συζήτησαν ήταν η αναθεώρηση των άρθρων 16 και 24 του Συντάγματος, με το πρώτο να αφορά θέματα Παιδείας και το δεύτερο θέματα Χωροταξίας - Πολεοδομίας-Περιβάλλοντος και Δασών. Όπως είπε ο κ. Αλαβάνος, το ΤΕΕ υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να υπάρξουν τροποποιήσεις στα άρθρα αυτά. Ειδικότερα για το άρθρο 16, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι πρέπει να υπάρχει δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της Παιδείας, συμπεριλαμβανομένων των μεταπτυχιακών, εξέφρασε δε την αντίρρησή του στη διαφοροποίηση ανώτατης και ανώτερης Παιδείας και εκτίμησε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ύπαρξης ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα σήμερα. Το τρίτο ζήτημα που συζήτησαν αφορούσε στην ανάπτυξη της χώρας και όπως είπε ο κ. Αλαβάνος, οι εκπρόσωποι του Τεχνικού Επιμελητηρίου υπογράμμισαν στον κ. Παπανδρέου την ανησυχία τους για την κατάσταση του δευτερογενούς τομέα στην Ελλάδα, όπως και για την απορροφητικότητα κονδυλίων από το Γ και Δ ΚΠΣ. Επίσης, όπως είπε ο κ. Αλαβάνος, συζήτησαν την έλλειψη κοινών κανόνων για την ανάληψη δημοσίων έργων και τόνισε την αναγκαιότητα προώθησης του μητρώου κατασκευαστών.

    Το ζήτημα της προσέγγισης της στρατηγικής της Λισσαβόνας, το θέμα της Παιδείας, η ανάγκη διαμόρφωσης συνθηκών κοινωνικής ασφάλειας για τους εργαζόμενους με ταυτόχρονη ευελιξία των επιχειρήσεων και το ασφαλιστικό κυριάρχησαν στη συζήτηση που είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου με τους τρεις αντιπροέδρους της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) και τον πρόεδρό της Νίκο Αναλυτή, σύμφωνα με δηλώσεις του τελευταίου. Ο κ. Αναλυτής ανέφερε ότι η ΟΚΕ έχει δημιουργήσει ένα παρατηρητήριο για τη στρατηγική της Λισαβόνας, είπε ότι η Επιτροπή θα γνωμοδοτήσει επί του νομοσχεδίου για την παιδεία και τόνισε την αναγκαιότητα της ισορροπίας μεταξύ των συνθηκών ασφαλείας για τους εργαζόμενους και της ευελιξίας των επιχειρήσεων, προσθέτοντας ότι ίσως χρειάζεται ευρύτατη κοινωνική συμφωνία για τα ζητήματα αυτά, καθώς αν δεν εξασφαλιστεί η απαραίτητη ισορροπία η χώρα δεν θα πάει πολύ μακριά.

    Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό κ. Αναλυτής είπε ότι εκείνο που συζητήθηκε περισσότερο ήταν το κατά πόσον θα έχει ο ίδιος ένα ρόλο εφόσον συσταθεί η Τεχνική Επιτροπή, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το αν δέχθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να είναι εκείνος επικεφαλής της Επιτροπής, είπε ότι: "Δεν ζήτησα την άδεια αν θα δεχθώ ή δεν θα δεχθώ, δεν μπορώ να απαντήσω έτσι, το θέμα είναι αν θα έλθει το ΠΑΣΟΚ. Απ΄ότι μου είπαν στη Βουλή γίνεται ήδη συζήτηση στην οποία συμμετέχει η κα Δαμανάκη". Ο πρόεδρος της ΟΚΕ μετέφερε την εκτίμησή του ότι υπάρχει σκεπτικισμός στο ΠΑΣΟΚ για το αν θα μπορέσει να λειτουργήσει η Επιτροπή και τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση ότι στο ασφαλιστικό πρέπει να κουβαλήσουμε όλοι μας ένα αίσθημα ευθύνης.

    "Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε για μια ακόμη φορά αυτό που σταθερά λέμε: Βεβαίως και είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε διάλογο και για το ασφαλιστικό και για οποιοδήποτε θέμα", δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση η υπεύθυνη του τομέα κοινωνικών υποθέσεων του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μαρία Δαμανάκη.

    "Θέλουμε όμως από τη μεριά της κυβέρνησης να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις της, να υπάρχει ένα σχέδιο για το οποίο θα συζητήσουμε", είπε η κα Δαμανάκη, προσθέτοντας ότι "αυτό προσπαθούμε να θέσουμε και εδώ στην Επιτροπή της Βουλής και ζητάμε από την κυβέρνηση, να καταθέσει συγκεκριμένα τις προτάσεις της διότι όπως αντιλαμβάνεστε και για μας ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος".

    [04] Πολιτική

    Για τις υποκλοπές

    Στη Βουλή στοιχεία της ΑΔΑΕ

    10/7/2006 9:56:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/7/2006 10:18:34 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής αποφάσισε να αποστείλει η ΑΔΑΕ, τα στοιχεία με τα ονόματα και τους αριθμούς των 82 συνδρομητών που διαπιστώθηκε ότι επικοινωνούσαν με καρτοκινητά σκιές της Vodafone. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία, μετά από το αίτημα της επιτροπής της Βουλής. Να σημειωθεί ότι η ΑΔΑE, δεν είχε δημοσιοποιήσει τα στοιχεία αυτά μαζί με το πόρισμα των υποκλοπών την προηγούμενη εβδομάδα και τα είχε αποστείλει ως απόρρητα στοιχεία στον εισαγγελέα τοy Αρείου Πάγου.

    [05] Πολιτική

    Στην Αθήνα

    Επαφές Παπαδόπουλου

    10/7/2006 10:03:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/7/2006 3:17:58 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Η συμφωνία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, για άμεση έναρξη διακοινοτικών συνομιλιών σε τεχνικό επίπεδο, με στόχο μία συνολική λύση του Κυπριακού, θα βρεθεί στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, με την Πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας σήμερα και αύριο. Το πρωί ο κ. Παπαδόπουλος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ενώ στις 11 παρέστη σε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων στην Κύπρο το 1974, όπου κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο. Τον κ. Παπαδόπουλο συνόδευε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενώ παρέστη σύσσωμη η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Στη συνέχεια, ο Κύπριος Πρόεδρος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή. Θετικό βήμα χαρακτήρισαν οι δύο άνδρες τη συμφωνία με τον Αλί Ταλάτ για άμεση έναρξη διακοινοτικών συνομιλιών σε τεχνικό επίπεδο, με στόχο τη συνολική λύση του Κυπριακού και έκαναν λόγο για άριστη και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας. Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός είχε συνεργασία με την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη. Αύριο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχει επαφές με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Θετικό βήμα για το Κυπριακό

    [06] Κοινωνία

    Άμεση ανταπόκριση του υπουργείου Υγείας

    Αερογέφυρα ζωής

    10/7/2006 7:17:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Με το πρωθυπουργικό σκάφος μεταφέρθηκε το πρωί από την Ελευσίνα στη Βιέννη ο 20χρονος Αλέξανδρος, ο οποίος πάσχει από ιστυοκίτωση, μία σπάνια ασθένεια των πνευμόνων και πρέπει να υποβληθεί σε διπλή μεταμόσχευση πνευμόνων σε νοσοκομείο της αυστριακής πρωτεύουσας. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε πέντε χρόνια που ο Αλέξανδρος υποβάλλεται σε μεταμόσχευση. Η ασθένεια είχε χτυπήσει για πρώτη φορά τους πνεύμονες του Αλέξανδρου πριν από πέντε χρόνια και του έγινε διπλή μεταμόσχευση στην Πανεπιστημιακή κλινική της Βιέννης, που θεωρείται η καλύτερη στην Ευρώπη στον τομέα μεταμόσχευσης πνευμόνων. Όμως, τον περασμένο Νοέμβριο όμως η ασθένεια τον ξαναχτύπησε. Ο θεράπων ιατρός του στο Σωτηρία έκρινε πως ο νεαρός έπρεπε άμεσα να μεταφερθεί για μία ακόμα φορά στην Βιέννη. Η οικογένεια του ζήτησε από το Υπουργείο Υγείας να βοηθήσει στην μεταφορά, αφού οι γιατροί έκριναν πως δεν μπορούσε να ταξιδέψει συμβατικά. Η συνεργασία του Υπουργείου Υγείας με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπήρξε άμεση. Τον Αλέξανδρο, στο ταξίδι της ζωής, συνοδεύει η μητέρα του αλλά και οι ευχές όλων μας να σταθεί τυχερός.

    [07] Κοινωνία

    Έως τις 21 Ιουλίου η προθεσμία

    Άρχισε η υποβολή των μηχανογραφικών

    10/7/2006 11:05:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/7/2006 11:48:22 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Οι επιδόσεις στις εξετάσεις εισαγωγής, αλλά και η ζήτηση των σχολών, αποτελούν το συνδυασμό που διασφαλίζει μια θέση στα Ανώτατα και Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Η προθεσμία για την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων λήγει στις 21 Ιουλίου και δικαίωμα να τα καταθέσουν έχουν, όχι μόνο όσοι συμπλήρωσαν μέσο όρο βαθμολογίας "10", αλλά όλοι οι κάτοχοι της βεβαίωσης πρόσβασης. Η εκτίμηση είναι ότι στο πρώτο επιστημονικό πεδίο οι βάσεις εισαγωγής είναι φέτος υψηλότερες.

    Η ζήτηση της κάθε σχολής είναι σημαντικός παράγοντας για τη διαμόρφωση της βάσης εισαγωγής σε αυτήν.

    Οι μαθητές λοιπόν πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί φροντίζοντας να κάνουν σωστή ιεράρχηση των επιλογών τους στο μηχανογραφικό δελτίο, έτσι ώστε να μην αποκλείσουν σχολές για τις οποίες η βαθμολογία τους θα ήταν αρκετή.

    Οι μαθητές κάθε κατεύθυνσης έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μέχρι 2 επιστημονικά πεδία.

    Μαζί με το μηχανογραφικό δελτίο οι υποψήφιοι πρέπει να καταθέσουν, επικυρωμένο αντίγραφο του απολυτηρίου και φωτοαντίγραφο της βεβαίωσης με τους Βαθμούς Πρόσβασης το οποίο επικυρώνεται μόνο με την επίδειξη του πρωτοτύπου.

    Το δελτίο υποβάλλεται αυτοπροσώπως από τον ενδιαφερόμενο ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του, στην επιτροπή που συγκροτείται και λειτουργεί στη Διεύθυνση ή στο γραφείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο οποίο υπάγεται το Λύκειο αποφοίτησης.

    Οι απόφοιτοι προηγούμενων ετών πρέπει να υποβάλλουν το μηχανογραφικό τους στο Λύκειο όπου υπέβαλαν την αίτηση συμμετοχής τους στις εξετάσεις της Γ Λυκείου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Υποβολή μηχανογραφικών

    [08] Κοινωνία

    Λόγω βλαβών και κακοκαιρίας

    Ταλαιπωρία για δεκάδες ταξιδιώτες

    10/7/2006 6:44:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/7/2006 8:04:12 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Πολλές ώρες αναμονής περίμεναν 285 επιβάτες, που επρόκειτο να ταξιδέψουν, τη Δευτέρα, με τα πλοία "Άγιος Γεώργιος" και "High Speed 3". Λόγω βλάβης, τα πλοία ακινητοποιήθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά με αποτέλεσμα οι επιβάτες να αναχωρήσουν για τους προορισμούς τους με άλλα πλοία που δρομολογήθηκαν εκτάκτως. Με παρέμβαση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας από την Τρίτη και για όλη την εβδομάδα τα δρομολόγια του "Άγιος Γεώργιος" θα εκτελούνται από το πλοίο "Ταξιάρχης", ενώ το δρομολόγιο της Δευτέρας προς τις δυτικές Κυκλάδες πραγματοποίησε το πλοίο "Δημητρούλα", που απέπλευσε με καθυστέρηση έξι ωρών. Σχεδόν χωρίς καθυστέρηση αναχώρησαν για Τήνο, Μύκονο, Πάρο και Νάξο οι επιβάτες του "High Speed 3", που μετέβησαν στους προορισμούς τους με το πλοίο "Εξπρές Αθηνά". Πολύωρη ταλαιπωρία, όμως, περίμενε και τους επιβάτες του πλοίου "Θεόφιλος", που εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών, αναχώρησε από τη Θεσσαλονίκη με 11 ώρες καθυστέρηση για Λήμνο-Μυτιλήνη-Χίο-Πειραιά. Πάντως, παρά τις προβλέψεις της ΕΜΥ για φθινοπωρινό σκηνικό και τις καθυστερήσεις στα δρομολόγια, η κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά παραμένει αυξημένη. Τα προβλήματα στην ακτοπλοΐα είχαν και πολιτικές προεκτάσεις καθώς προκάλεσαν την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ.

    Πολιτική αντιπαράθεση

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, έκανε λόγο για "μεμονωμένες περιπτώσεις", που δεν μπορούν "να σκιάσουν το γεγονός ότι η μεγάλη πλειονότητα των ακτοπλοϊκών συνδέσεων εξελίσσεται πολύ ομαλά". Επίσης, διευκρίνισε ότι οι πλοιοκτήτριες εταιρείες υποχρεούνται να ενημερώνουν τους επιβάτες για τυχόν προβλήματα στα δρομολόγια και πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για να διαπιστωθεί εάν στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπου παρουσιάστηκαν προβλήματα, οι εταιρείες έκαναν αυτά που έπρεπε.

    Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, εκτίμησε ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι χειρότερο από το περσινό, όσον αφορά τα προβλήματα στην ακτοπλοΐα, επιρρίπτοντας ευθύνες στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για τα προβλήματα, τα οποία, όπως είπε, "είναι αποτέλεσμα της ανοχής στην ασυδοσία, τις αθέμιτες πρακτικές και στην ανυπαρξία προγραμματισμού από το ΥΕΝ".

    [09] Κοινωνία

    Επιθεώρηση Σουφλιά στα έργα

    Σε "καλό δρόμο" τα έργα στο Μαλιακό

    10/7/2006 6:19:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Το καλοκαίρι του 2007 αναμένεται να δοθούν σταδιακά στην κυκλοφορία οι παρακαμπτήριες αρτηρίες στον Άγιο Κωνσταντίνο και τα Καμένα Βούρλα Φθιώτιδας. Πρόκειται για τις σημαντικότερες παρεμβάσεις στο φονικό πέταλο του Μαλιακού, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη έργα, μήκους 77 χιλιομέτρων. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς επισκέφθηκε το πρωί την περιοχή και ενημερώθηκε για την πορεία των έργων. " Το ΥΠΕΧΩΔΕ, τα δύο τελευταία χρόνια καταβάλλει πολύ σημαντικές προσπάθειες να μετατρέψει με γοργούς ρυθμούς το Πέταλο του Μαλιακού σε έναν ασφαλή και σύγχρονο αυτοκινητόδρομο ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Είναι πολύ σημαντική η ταχύτερη δυνατή παράδοση των έργων για την προστασία των πολιτών. ", τόνισε ο κ. Σουφλιάς. Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων στην περιοχή του Μαλιακού ανέρχεται στα 800. 000. 000 ευρώ.

    [10] Κοινωνία

    Προειδοποιούν για "θερμό καλοκαίρι"

    Μετ' εμποδίων οι συναλλαγές

    10/7/2006 6:12:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Προβλήματα αντιμετώπισαν οι συναλλασσόμενοι με τις τράπεζες, λόγω της 24ωρης απεργίας που είχε κηρύξει για σήμερα, Δευτέρα, η ΟΤΟΕ. Τα περισσότερα προβλήματα αντιμετώπισαν οι πελάτες των κρατικών τραπεζών, όπου τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία ήταν μεγαλύτερα από τις ιδιωτικές. Μάλιστα, το πρωί, εκπρόσωποι της ΟΤΟΕ πραγματοποίησαν συμβολική περιφρούρηση έξω από το κτήριο του Νομισματοκοπείου στη λεωφόρο Μεσογείων. Η απεργία πραγματοποιήθηκε λόγω της εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή κλαδικής σύμβασης, από την άρνηση των τραπεζιτών να ορίσουν εκπροσώπους που θα διεξάγουν τις συνομιλίες με τους εργαζόμενους. Οι κρατικές τράπεζες, που δίνουν εξουσιοδοτήσεις σε διαπραγματευτές για να αρχίσουν οι συνομιλίες έχουν το 40% των εργαζομένων, ενώ επιβάλλεται να διαθέτουν το 70% των εκπροσώπων των τραπεζών. Από την πλευρά του υπουργείου Απασχόλησης καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο και να οριστούν διαπραγματευτές από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

    Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Δημήτρης Τσουκαλάς, τόνισε πως η σημερινή απεργία είναι απεργία διαμαρτυρίας, ενώ ο αντιπρόεδρος της ΟΤΟΕ, Ζώης Πέπες, δήλωσε, πως το καλοκαίρι αναμένεται θερμό, υπογραμμίζοντας πως "είμαστε διατεθειμένοι να αγωνιστούμε και να υπογράψουμε".

    Σύμφωνα με τα στοιχεία των εργαζομένων, η συμμετοχή στην απεργία στις τράπεζες Εθνική, Αγροτική, Εμπορική και Ελλάδος προσέγγισε το 70%, ενώ στις ιδιωτικές είχε διακυμάνσεις.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κλειστές τη Δευτέρα οι τράπεζες

    [11] Κοινωνία

    Με στάσεις σε Κορωπί και Κάντζα

    Στα Μεσόγεια το Μετρό

    10/7/2006 2:41:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/7/2006 6:42:04 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ, Υπουργείο Μεταφορών

    Σημαντική διευκόλυνση στις μετακινήσεις των κατοίκων στα Μεσόγεια αναμένεται να παρέσχει το Μετρό, που από τις 10 Ιουλίου, κάνει στάσεις στους σταθμούς Κορωπίου και Κάντζας του Προαστιακού. Με απόφαση του υπουργού Μεταφορών, Μιχάλη Λιάπη, η εταιρεία "Αττικό Μετρό" πραγματοποίησε τεχνικές παρεμβάσεις στις αποβάθρες του Προαστιακού, προκειμένου από τους ίδιους σταθμούς να μπορεί να διέρχεται και το Μετρό, ενώ από τον Αύγουστο, θα φτάνει και στην Παλλήνη. Τη Δευτέρα, ο κ. Λιάπης, συνοδευόμενος από το γενικό διευθυντή της ΑΜΕΛ, Βασίλη Οικονομόπουλο, και το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Θόδωρο Πάγκαλο, επισκέφθηκε τους δύο σταθμούς, όπου πραγματοποιήθηκαν οι τεχνικές παρεμβάσεις, και εγκαινίασε την έναρξη λειτουργίας των στάσεων του Μετρό. Για να μπορεί το Μετρό να σταματά σε αυτούς τους σταθμούς, οι αποβάθρες επεκτάθηκαν κατά 105 μέτρα και είναι ανυψωμένες σε σχέση με αυτές του Προαστιακού. Μάλιστα, ειδικά στην Κάντζα, λειτουργεί πιλοτικά σύστημα αυτοματοποιημένης γεφύρωσης προκειμένου να καλύπτεται το κενό μεταξύ αποβάθρας και συρμού. Λίγο πριν φτάσει στο σταθμό, ο συρμός γίνεται αντιληπτός από ειδικούς αισθητήρες, που δίνουν εντολή να ανοίξει μια ειδική πλατφόρμα.

    Δεν αποκλείεται μείωση του εισιτηρίου

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Λιάπης είπε ότι με την επέκταση των δρομολογίων, θα εξυπηρετούνται όχι μόνο οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και οι ταξιδιώτες από το λιμάνι του Λαυρίου, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του εισιτηρίου, που σήμερα κοστίζει 3 ευρώ.

    "Σε λίγους μήνες, αφού τελειώσει ο Προαστιακός και θα έχουμε δρομολόγια Κιάτο-Κόρινθο-Αθήνα-Αεροδρόμιο, θα αναθεωρήσουμε όλη τη στρατηγική μας για την τιμολογιακή πολιτική αυτών των δύο μέσων σταθερής τροχιάς", είπε ο κ. Λιάπης.

    Η διαδρομή από το Σύνταγμα έως την Καντζα διαρκεί 28 λεπτά και έως το Κορωπί 36 λεπτά. Τα δρομολόγια πραγματοποιούνται συνδυαστικά με Μετρό και Προαστιακό, ανά 5 έως 15 λεπτά, ενώ με τα λεωφορεία, που έχει δρομολογήσει ο ΟΑΣΑ, οι επιβάτες μπορούν να συνεχίσουν προς Αγία Μαρίνα, Σπάτα, Γλυκά Νερά και Αρτέμιδα, με το ίδιο εισιτήριο.

    Σχετικά Links:

    Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών

    [12] Κοινωνία

    Άγνωστα παραμένουν τα αίτια της πυρκαγιάς

    Έσβησε η φωτιά στο Κτήμα Συγγρού

    10/7/2006 1:36:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Έσβησε η μεγάλη πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει λίγο μετά τις 11.30 το πρωί στο Κτήμα Συγγρού στο Μαρούσι, χάρη στην έγκαιρη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής. Από τη φωτιά δεν κινδύνευσαν κατοικίες παρακείμενες του Κτήματος. Για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκε ισχυρή πυροσβεστική δύναμη αποτελούμενη από 13 οχήματα με 40 πυροσβέστες ενώ πήρε μέρος κι ένα πεζοπόρο τμήμα 20 ατόμων. Από αέρος συμμετείχαν στην κατάσβεση δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Άγνωστα παραμένουν μέχρι στιγμής τα αίτια της πυρκαγιάς.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πυρκαγιά στο Άλσος Συγγρού

    [13] Κοινωνία

    Καιρός... φθινοπωρινός!

    10/7/2006 1:29:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Άστατος προβλέπεται, σύμφωνα με την ΕΜΥ, ο καιρός και αυτή την εβδομάδα, θυμίζοντας φθινόπωρο, με βοριάδες και σποραδικές βροχές. Εξάλλου, στον... ύπνο πιάστηκαν οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, αφού όταν ξύπνησαν σήμερα διαπίστωσαν πως το ξαφνικό μπουρίνι που έπληξε την πόλη και κυρίως τις δυτικές περιοχές, άφησε τα σημάδια του. Η ισχυρή βροχόπτωση διήρκησε είκοσι λεπτά, τα οποία, όμως, ήταν αρκετά για να πλημμυρίσουν σπίτια και καταστήματα στον Εύοσμο και το Κορδελιό.

    Για σήμερα, τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού είναι ισχυροί βοριάδες στις ανατολικές περιοχές της χώρας και πρόσκαιρες καταιγίδες στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία.

    Οι μετεωρολόγοι για τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας προβλέπουν φθινοπωρινό καιρό και χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες στα βόρεια.

    Συγκεκριμένα, για αύριο Τρίτη, προβλέπονται λίγες νεφώσεις, οι οποίες βαθμιαία στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές ή καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και βόρεια, τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι μέχρι ισχυροί και στο Αιγαίο τοπικά θα είναι πολύ ισχυροί.

    [14] Κοινωνία

    Έκκληση για συμβατό δότη μυελού

    Αγώνας ζωής για 7χρονο αγόρι

    10/7/2006 11:52:00 πμ

    Δραματική έκκληση απευθύνουν οι γονείς ενός 7χρονου αγοριού από τη Θεσσαλονίκη για να βρεθεί συμβατός δότης μυελού των οστών και να υποβληθεί σε μεταμόσχευση. Ο μικρός Λευτέρης, προσβλήθηκε από μία σπάνια ασθένεια που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει την όρασή του και να κινδυνεύει τώρα να μείνει και παράλυτος. Σύμφωνα με τους γιατρούς η συμβατότητα προκειμένου να βρεθεί δότης μυελού των οστών για τον μικρό Λευτέρη διαπιστώνεται με μια απλή εξέταση αίματος. Οι γονείς του μικρού απευθύνουν έκκληση σε όσους ενδιαφέρονται ότι μπορούν να απευθυνθούν στη Θεσσαλονίκη στο "Γ. Παπανικολάου", στην Αθήνα στο "Γεώργιος Γεννηματάς" και στο Παίδων "Αγία Σοφία", καθώς και σε οποιοδήποτε νοσοκομείο στις άλλες πόλεις της Ελλάδας.

    [15] Κοινωνία

    Στο αυτοκίνητο του πατριού του Άλεξ

    Παραβίαση μυστήριο

    10/7/2006 9:44:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/7/2006 9:53:43 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Παραβιασμένο βρήκε την Δευτέρα το πρωί το αυτοκίνητο του ο πάτριος του μικρού Αλεξ στη Βέροια. Οι άγνωστοι διαρρήκτες άνοιξαν την πόρτα του αυτοκινήτου του Δημήτρη Σιαΐνη, που ήταν σταθμευμένο κάτω από το σπίτι του, χωρίς όμως να αφαιρέσουν κάποια έγγραφα ή να προκαλέσουν ζημιές. Τσαλάκωσαν ένα πακέτο τσιγάρα, έκοψαν με αιχμηρό αντικείμενο έναν πλαστικό αναπτήρα και έφυγαν χωρίς να αφήσουν κάποιο απειλητικό σημείωμα. Η αστυνομία που ερεύνησε τον χώρο δεν εντόπισε αποτυπώματα των δραστών. Οι δράστες αναζητούνται ενώ δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί αν πρόκειται για τυχαίο γεγονός ή αν το περιστατικό συνδέεται άμεσα με την υπόθεση. Ο πατριός του μικρού Άλεξ ωστόσο, χαρακτηρίζει την πράξη αυτή ως μήνυμα από κάποιους που τους έχει ενοχλήσει η στάση που κρατά μαζί με την σύζυγό του όλους αυτούς τους μήνες. Ο κ. Σιαΐνης, κατέθεσε μήνυση κατ αγνώστων για την διάρρηξη στο αυτοκίνητό του.

    Συνεχίζονται οι έρευνες

    Σήμερα εξάλλου εξετάστηκαν από την τεχνική σύμβουλο της οικογένειας του μικρού Άλεξ παρουσία δύο ανακριτικών υπαλλήλων, τα δύο ελληνόπουλα που εμπλέκονται στην υπόθεση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η Χριστίνα Αντωνοπούλου, προσπάθησε να δημιουργήσει στην αίθουσα όπου διεξαγόταν η συνεδρία με τους δύο ανήλικους, κλίμα όμοιο με αυτό της αναπαράστασης προκειμένου να καταγράψει τις αντιδράσεις των δύο παιδιών.

    Στη Θεσσαλονίκη, στο ιατροπαιδαγωγικό κέντρο εξετάστηκε από τους πέντε ειδικούς πραγματογνώμονες ο ανήλικος από τη Βόρεια Ήπειρο.

    Στα χέρια των αρχών βρέθηκε και εξετάζεται και το ημερολόγιο του, στο οποίο ο μικρός περιγράφει τη σχέση του με τον Άλεξ και τα υπόλοιπα παιδιά, το πώς γνωρίστηκαν και πώς περνούσαν τις μέρες μαζί.

    Το ημερολόγιο παρέδωσε στην αστυνομική διεύθυνση Ημαθίας ο δικηγόρος του παιδιού ενώ η μητέρα του δεν γνώριζε την ύπαρξή του.

    Οι καταθέσεις στην ασφάλεια της Βέροιας συνεχίζονται και τώρα αυτό που αναμένεται είναι το ποτέ θα ασκηθούν διώξεις ,σε ποιους και σε ποιον βαθμό.

    [16] Κόσμος

    Για δίκαιη τιμωρία μιλά ο Πούτιν

    Σκοτώθηκε ο Μπασάγιεφ

    10/7/2006 4:58:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/7/2006 9:56:34 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC, Reuters, NET

    Ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος στη Ρωσία, ο Τσετσένος πολέμαρχος Σαμίλ Μπασάγεφ, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια νυχτερινής επιχείρησης επίλεκτων ρωσικών δυνάμεων στην Ινγκουσετία, κοντά στην Τσετσενία, όπως ανέφερε ο επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της Ρωσίας, Νικολάι Πατρούσεφ. Σύμφωνα με τον επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας, εκτός από τον Μπασάγιεφ σκοτώθηκαν και άλλοι αντάρτες, που ήταν προετοιμασμένοι να διενεργήσουν τρομοκρατική επίθεση στη νότια Ρωσία, εν όψει της συνόδου κορυφής των G8, των οκτώ πλουσιότερων βιομηχανικά χωρών του κόσμου, που θα λάβει χώρα αυτό το Σαββατοκύριακο στη Ρωσία. Αναφερόμενος στο θάνατο του Μπασάγιεφ, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είπε πως πρόκειται για μία δίκαιη τιμωρία, για τις τρομοκρατικές επιθέσεις που είχε σχεδιάσει. Ο φιλορώσος Τσετσένος πρωθυπουργός, Ραμζάν Καντίροφ δήλωσε ότι η ανακοίνωση του θανάτου του Μπασάγιεφ "προκαλεί μεγάλη χαρά σε όλη την Τσετσενία και τη Ρωσία" αλλά εκφράζει τη λύπη του που δεν τον σκότωσε ο ίδιος. "Γνωρίζω ποιοί σκότωσαν τον Μπασάγιεφ αλλά επειδή ήταν προσωπικός μου εχθρός (σε επίθεση του Μπασάγιεφ στο Γκρόζνι έχασε τη ζωή του ο πατέρας του πρωθυπουργού τον Μάιο του 2004) είχα υποσχεθεί να τον εξαφανίσω εγώ και γι αυτό λυπάμαι που δεν τον σκότωσα με τα ίδια μου τα χέρια και γιατί δεν συμμετείχα στην επιχείρηση της εξόντωσής του" προσθέτει ο Καντίροφ.

    Αιματηρές επιθέσεις και ομηρίες

    Ο Σαμίλ Μπασάγιεφ ήταν ο πρώτος Τσετσένος, που ξεκίνησε τις τρομοκρατικές επιθέσεις με ομηρίες πολιτών. Η πρώτη ήταν το 1995 σε νοσοκομείο της πόλης Μπουντιονόβσκφ στη νότια Ρωσία, με 100 νεκρούς. Ο ίδιος είχε σχεδιάσει και την ομηρία στο σχολείο στο Μπεσλάν, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 331 ανθρώπους, οι μισοί από τους οποίους ήταν γυναικόπαιδα. Ο Μπασάγιεφ είχε αναλάβει την ευθύνη για την ομηρία, αλλά είχε αρνηθεί πως ευθύνεται για τους θανάτους, τους οποίους είχε αποδώσει στην επέμβαση των ρωσικών δυνάμεων. Επίσης, είχε σχεδιάσει και την ομηρία στο θέατρο της Μόσχας το 2002, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 129 ανθρώπους, ενώ ήταν υπεύθυνος και για επιθέσεις αυτοκτονίας.

    Αργά το απόγευμα, οι Τσετσένοι αντάρτες επιβεβαίωσαν μέσω της ιστοσελίδας τους, το θάνατο του Μπασάγιεφ που σκοτώθηκε, όπως ισχυρίζονται, "κατά λάθος", κατά την έκρηξη ενός οχήματος γεμάτου με εκρηκτικά και όχι στη διάρκεια ειδικής επιχείρησης των ρωσικών δυνάμεων. "Ο Τσετσένος διοικητής είναι νεκρός συνεπεία τυχαίας έκρηξης ενός οχήματος γεμάτου με εκρηκτικά. Ο θάνατός του σημειώθηκε στις 10 Ιουλίου 2006 κοντά στο χωριό Εκάγιεβο στην Ινκγουσετία. Ο Σαμίλ έγινε μάρτυρας" αναφέρει η ανακοίνωση των ανταρτών.

    Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε "τρομοκράτη" τον Μπασάγιεφ, χωρίς να είναι σε θέση, όπως τονίζει η ανακοίνωση, να επιβεβαιώσει ακόμα το θάνατό του.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Chechen warlord Basayev 'killed'

    Reuters: Russia kills Chechen leader Basayev on eve of G8

    [17] Κόσμος

    Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο έκρηξης

    Κατέρρευσε κτήριο στη Νέα Υόρκη

    10/7/2006 4:44:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/7/2006 6:51:41 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Έκρηξη που κατά τα φαινόμενα οφείλεται σε διαρροή φυσικού αερίου προκάλεσε την κατάρρευσε ενός τριώροφου κτηρίου στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον τέσσερα άτομα. Η έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν τις 9 το πρωί, τοπική ώρα. "Δεχτήκαμε μια κλήση από γειτονικό κτήριο που μας ανέφερε ότι υπήρχε έντονη οσμή αερίου. Στείλαμε τεχνικούς που βρίσκονταν ήδη στο σημείο όταν έγινε η έκρηξη", δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού Con Edison, Τζόε Πέτα. Αρχικά οι Αρχές δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο η κατάρρευση να οφείλεται σε έκρηξη, αν και ο Λευκός Οίκος απέκλεισε το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας. "Απ όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, δεν σχετίζεται με τρομοκρατία", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τόνι Σνόου. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το κτίριο που κατέρρευσε και ορισμένα γειτονικά κτίρια εκκενώθηκαν, αλλά "δεν αναφέρονται τραυματισμοί", αν και όπως είπε, πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης κάνουν λόγο περί ανθρώπων παγιδευμένων στα ερείπια. Αλλά και ο αρχηγός της Πυροσβεστικής της Νέας Υόρκης Νίκολας Σκοπέτα δήλωσε στο CNN ότι κατά τα φαινόμενα η κατάρρευση προκλήθηκε από έκρηξη αερίου.

    Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης τουλάχιστον τέσσερα άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο Θεόδωρος Μυλωνάς, έκανε λόγο για τέσσερις τραυματίες. "Είδα το κτίριο να καταρρέει, ακούστηκε μία εκκωφαντική έκρηξη", είπε ο Μυλωνάς. "Πιστεύω -αν και δεν είμαι ειδικός- ότι δεν επρόκειτο για έκρηξη αερίου". "Είδα πολύ καπνό και κόσμο να τρέχει προς όλες τις κατευθύνσεις", δήλωσε ο τηλεπαρουσιαστής του CNN Λάρι Κινγκ, ο οποίος βρέθηκε στον τόπο της κατάρρευσης. "Ακούστηκε ένα τεράστιο μπαμ...Ήταν ένας ήχος που έμοιαζε με βομβαρδισμό, όπως ο βομβαρδισμός του Λονδίνου το Β Παγκόσμιο Πόλεμο", πρόσθεσε. "Ήταν μια τεράστια έκρηξη. Νομίσαμε ότι έγινε κάποια επίθεση στη Νέα Υόρκη. Ήταν τρομακτικό", είπε από την πλευρά της μία άλλη αυτόπτης μάρτυρας, η Βίβιαν Χόραν. Το τριώροφο κτίριο στην 62η Οδό στο Άνω Ανατολικό Μανχάταν στέγαζε ένα ινστιτούτο καλλονής και ορισμένα ιατρεία.

    [18] Κόσμος

    Τουλάχιστον 60 οι νεκροί και 100 οι τραυματίες

    Αναζωπυρώνονται οι ταραχές στη Σομαλία

    10/7/2006 8:54:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΒΒC

    Τουλάχιστον 60 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι 100 έχουν τραυματιστεί τις δύο τελευταίες μέρες από τις σφοδρές μάχες που έχουν ξεσπάσει στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου, μεταξύ ισλαμιστών μαχητών και των αντιπάλων τους πιστών του σημερινού επικεφαλής πολέμαρχου Αμπντι Χάσαν Αουάλ Κέιμπιντ. Οι ταραχές ξέσπασαν με στόχο τον απόλυτο έλεγχο της πρωτεύουσας Μογκαντίσου. Όπως είπε ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου "Μαντίνα", Αμπντικαντίρ Σέιχ, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με ξένα πρακτορεία, παντού επικρατούν "χάος και πανικός, ενώ το κεντρικό νοσοκομείο έχει κτυπηθεί από βόμβες, το προσωπικό έχει εγκαταλείψει τις θέσεις του και η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή". Νωρίτερα, ο προσωρινός πρωθυπουργός της Σομαλίας, Αλί Μοχάμεντ Γκεντί κατηγόρησε ορισμένα μέλη των Ισλαμικών Δικαστηρίων, ότι έσπασαν την κατάπαυση του πυρός, που είχαν συνάψει στο Σουδάν τον περασμένο μήνα, τονίζοντας πως η προσωρινή κυβέρνηση δε σκοπεύει να διαπραγματευτεί με κάποιους από τους επικεφαλής των Ισλαμικών Δικαστηρίων, τους οποίους χαρακτήρισε ως τρομοκράτες. Μάλιστα, είπε, πως θα έχει διαπραγματεύσεις μόνο με πιο μετριοπαθείς ομάδες και τους πολίτες. Επίσης, ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να άρει το εμπάργκο, επιτρέποντας στη μεταβατική κυβέρνηση της Σομαλίας, να αγοράσει όπλα.

    Το Μογκαντίσου, μετά από αιματηρές συγκρούσεις που κράτησαν τέσσερις μήνες, έπεσε στις 5 Ιουνίου στα χέρια των ισλαμιστών μαχητών που μάχονται τους πολέμαρχους της Συμμαχίας για την αποκατάσταση της ειρήνης και κατά της τρομοκρατίας (APRCT) που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων ανά τον κόσμο. Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει την Ένωση Ισλαμικών Δικαστηρίων, ότι έχει δεσμούς με την Αλ Κάιντα, κάτι που η Ένωση αρνείται.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Fresh fighting in Somalia capital

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Άνοιξαν πυρ εναντίον θεατών στη Σομαλία

    Επαφές ΟΗΕ-Ισλαμιστών στη Σομαλία

    [19] Κόσμος

    ΠΓΔΜ: Καταρχήν συμφωνία για τον σχηματισμό Κυβέρνησης

    10/7/2006 3:44:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σε καταρχήν συμφωνία για τον σχηματισμό Κυβέρνησης κατέληξαν ο κεντροδεξιός συνασπισμός, του οποίου ηγείται το VMRO-DPMNE, του Νίκολα Γκρούεφσκι και των "Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών" (DPA) του Αρμπέν Τζαφέρι, "Νέο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα" (NSDP) του Τίτο Πέτκοφσκι, "DOM" της Λίλιανα Πόποφσκα και "Κόμμα Ευρωπαϊκού Μέλλοντος" (PEI) του Φίατ Τσάνοφσκι, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE, Αλεξάνταρ Μπιτισκλίσκι. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, μετά τις βουλευτικές εκλογές της 5ης Ιουλίου, τα παραπάνω κόμματα διαθέτουν στη νέα Βουλή 64 από τις 120 έδρες που αριθμεί το Σώμα (VMRO-DPMNE 44, DPA 11, NSDP 7, DOM 1, PEI 1), που είναι αρκετές για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Πηγές του VMRO-DPMNE δήλωσαν ότι θα υπάρξουν συνομιλίες για τη συμμετοχή στη νέα κυβέρνηση και του συνασπισμού "Ένωση για τη Δημοκρατική Ένταξη" (DUI) του Αλί Αχμέτι - "Κόμμα Δημοκρατικής Ευημερίας"(PDP) του Αμπντουλάντι Βεϊσέλι - που ήρθε πρώτος και μάλιστα με αρκετή διαφορά- μεταξύ των αλβανικών κομμάτων. "Πρέπει πρώτα να δούμε τι σκέπτεται το DUI για το μέλλον της χώρας καθώς και τα αιτήματα του κόμματος αυτού και μετά να ληφθεί η όποια απόφαση", δήλωσε ο Μπιτισκλίσκι. Από το DUI σημειώνουν ότι αναφορικά με τον σχηματισμό της νέας Κυβέρνησης, πρέπει να γίνει σεβαστή η βούληση της πλειοψηφίας των Αλβανών ψηφοφόρων και στην κυβέρνηση πρέπει να συμμετέχει ο συνασπισμός DUI-PDP που ήρθε πρώτος, καταλαμβάνοντας 18 έδρες στη νέα Βουλή.

    Ο Γκρούεφσκι είχε δηλώσει προεκλογικά ότι θα προτιμούσε να σχηματίσει Κυβέρνηση με τον "παραδοσιακό" εταίρο του VMRO-DPMNE από το αλβανικό πολιτικό μπλοκ, που είναι το DPA. Όμως, είχε προσθέσει ότι τα πάντα θα εξαρτηθούν από το εκλογικό αποτέλεσμα.

    Οι αναλυτές και δυτικοί διπλωμάτες στα Σκόπια, θεωρούσαν ότι ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, θα στρεφόταν προς το κόμμα του Αχμέτι για τον σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς ήταν σίγουρο ότι ο συνασπισμός DUI-PDP θα ερχόταν πρώτος, μεταξύ των αλβανικών κομμάτων, στις εκλογές της προηγούμενης Τετάρτης.

    Ακόμη, από το VMRO-DPMNE ανέφεραν ότι οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων της ΠΓΔΜ συμφώνησαν, η συνεδρίαση για την σύσταση σε Σώμα της νέας Βουλής να διεξαχθεί στις 19 Ιουλίου.

    Στη συνέχεια αναμένεται, ο Γκρούεφσκι να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι. Μετά απ΄αυτό θα έχει 20 ημέρες στην διάθεση του να σχηματίσει την κυβέρνησή του την οποία θα παρουσιάσει στη Βουλή για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.

    Τέλος, ένας από τους πλέον γνωστούς πολιτικούς της ΠΓΔΜ, ο Βάσιλ Τουπουρκόφσκι, γνωστοποίησε ότι αποχωρεί από την πολιτική σκηνή, μετά από 25 χρόνια παρουσίας σε αυτήν.

    Το κόμμα του Τουπουρκόφσκι, η "Δημοκρατική Εναλλαγή", δεν κατόρθωσε, ούτε στις εκλογές αυτές, να εισέλθει στη Βουλή, καταλαμβάνοντας ποσοστό, μόνο 1,1%.

    [20] Κόσμος

    Διαρροή τοξικού αερίου

    10/7/2006 12:21:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Γερμανικό Πρακτορείο - BBC

    Τουλάχιστον 164 άνθρωποι παρουσίασαν προβλήματα υγείας μετά τη διαρροή χλωριούχου αερίου από κατεστραμμένο αγωγό χημικού εργοστασίου στην περιοχή Νιγκσία της βορειοδυτικής Κίνας, όπως μεταδίδουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Μάλιστα, ένας από αυτούς βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση από την εισπνοή των δηλητηριωδών αναθυμιάσεων που κάλυψαν όλη την κατοικημένη περιοχή Νινσιά της επαρχίας Γιντσουάν.

    Οι κάτοικοι άρχισαν να διαμαρτύρονται για μια έντονη μυρωδιά στον αέρα από το απόγευμα της Κυριακής και το νοσοκομείο του Γιντσουάν δέχθηκε τηλεφώνημα που ενημέρωνε για πιθανή διαρροή χλωριούχου αερίου.

    Τοπικοί αξιωματούχοι ανακάλυψαν ότι το αέριο είχε διαρρεύσει από σκουριασμένο αγωγό από το χημικό εργοστάσιο Σινέτρε. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες όσον αφορά την ποσότητα που διέρρευσε.

    Σημειώνεται ότι περίπου 210.000 άνθρωποι ζουν στη συγκεκριμένη επαρχία.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Reuters: Gas leak sends 164 to hospital in northwest China

    BBC: China toxic leak hospitalises 160

    [21] Κόσμος

    Αεροπορική τραγωδία

    10/7/2006 11:50:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters

    Αεροσκάφος Fokker των Πακιστανικών Αερογραμμών με 41 επιβάτες και τετραμελές πλήρωμα συνετρίβη το πρωί της Δευτέρας κοντά στην πόλη Μουλτάν του κεντρικού Πακιστάν, και όπως όλα δείχνουν, δεν υπάρχουν επιζώντες.

    Το δικινητήριο αεροσκάφος της Pakistan International Airlines (ΡΙΑ), το οποίο είχε προορισμό τη Λαχόρη και το Ισλαμαμπάντ, δύο λεπτά αφότου απογειώθηκε έχασε την επαφή με τον πύργο ελέγχου και εξερράγη.

    Μέχρι στιγμής, δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια του δυστυχήματος.

    Το νέο αυτό τραγικό αεροπορικό δυστύχημα, σημειώνεται μία μόλις ημέρα μετά τη συντριβή του αεροσκάφους της Sibir Airlines, που κόστισε τη ζωή σε περίπου 150 ανθρώπους.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Reuters: Plane crashes in central Pakistan, 45 dead

    BBC: Pakistan passenger plane crashes

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εκατόμβη θυμάτων

    [22] Κόσμος

    Πιέζουν για κυρώσεις

    10/7/2006 9:30:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/7/2006 8:31:50 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters - BBC - ΑΠΕ

    Ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να εκφρασθεί η θέληση της διεθνούς κοινότητας έναντι της τελευταίας δοκιμής βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρειο Κορέα είναι μία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό δηλώνει το Τόκυο, πιέζοντας το Σ.Α. να συμφωνήσει με το σχέδιο ψηφίσματός του όπου προτείνονται κυρώσεις κατά της Πιόνγιάνγκ, κάτι που βρίσκει αντίθετες την Κίνα, τη Ρωσία και τη Νότια Κορέα. Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ προτρέπουν την Κίνα να ασκήσει την επιρροή της στη Β. Κορέα, ώστε να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών, καθώς το Πεκίνο είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος της απομονωμένης Πιόνγιάνγκ. Εξάλλου, ο Αμερικανός διαπραγματευτής για το ζήτημα της Β. Κορέας βρίσκεται στο Τόκυο, συνεχίζοντας την περιοδεία του στην ευρύτερη περιοχή, ενώ, είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί ακόμη και σήμερα σχετική ψηφοφορία στο Σ.Α. επί του ιαπωνικού σχεδίου ψηφίσματος.

    "Παραβίαση των συμφωνηθέντων"

    "Οι Κινέζοι ασκούν επιρροή (σ.σ. στην Πιόνγιάνγκ) σαφώς μεγαλύτερη από τις ΗΠΑ και άλλα μέλη της διεθνούς κοινότητας, όσον αφορά αυτό το πρόβλημα", δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Νίκολας Μπερνς.

    Μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου NBC, ο Μπερνς δήλωσε πως η απόφαση της Κίνας να στείλει βαρυσήμαντη αποστολή στην Πιονγιάνγκ αποτελεί "πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη", καθώς η Κίνα έχει τη δυνατότητα να στείλει ένα άμεσο μήνυμα στη Β. Κορέα πως οι πυραυλικές της δοκιμές δεν είναι ανεκτές, τόνισε ο ίδιος.

    Ο Μπερνς πρόσθεσε πως οι Βορειοκορεάτες θα πρέπει να εγκαταλείψουν το πυρηνικό τους πρόγραμμα και να συμμορφωθούν με τη συμφωνία που έχουν υπογράψει κατά τις εξαμερείς διαπραγματεύσεις, και πρόσθεσε ότι η πυραυλική δοκιμή της Τετάρτης ήταν μία "κατάφωρη παραβίαση" της συμφωνίας αυτής.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: US urges unity over N Korea tests

    Reuters: Japan persists in push for UN resolution on N.Korea

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διπλωματικός πυρετός για τη Β.Κορέα

    [23] Κόσμος

    Στην προσπάθεια τους να κατασβέσουν πυρκαγιά

    Κάηκαν πυροσβέστες στην Πορτογαλία

    10/7/2006 9:06:00 πμ

    Έξι πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους την ώρα που επιχειρούσαν μαζί με δεκάδες συναδέλφους τους να θέσουν υπό έλεγχο πυρκαγιά που ξέσπασε σε δάσος στην κεντρική Πορτογαλία, όπως έγινε γνωστό από τα τοπικά ΜΜΕ. Οι νεκροί είναι πέντε Χιλιανοί και ένας Πορτογάλος, που κάηκαν ζωντανοί όταν περικυκλώθηκαν από τις φλόγες και εγκλωβίστηκαν με τρόπο που ήταν αδύνατον να ξεφύγουν ή να δεχτούν βοήθεια από άλλους πυροσβέστες. "Μόνο η έρευνα που θα διεξαχθεί θα δείξει εάν η πυροσβεστική ομάδα είχε αναπτυχθεί στο σωστό σημείο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και εάν η επιχείρηση είχε οργανωθεί με τον πρέποντα τρόπο", δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας εθνικής προστασίας της χώρας, Τζιλ Μάρτινς μιλώντας στο πορτογαλικό πρακτορείο Lusa. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι οι Χιλιανοί βρίσκονταν στην Πορτογαλία για να βοηθήσουν τις αρμόδιες πορτογαλικές υπηρεσίες να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές του καλοκαιριού. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι από τις πυρκαγιές καταστράφηκαν πολλά δάση στην Πορτογαλία. Φέτος, βοηθούντος και του ήπιου καιρού, οι πυρκαγιές είναι μέχρι στιγμής ελάχιστες στη χώρα.

    [24] Κόσμος

    Στην Κίνα

    Φονικό πέρασμα τυφώνα

    10/7/2006 7:53:00 πμ

    Πάνω από 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Κίνα, τις τελευταίες ημέρες, από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις, ενώ περίπου 40.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, μεταδίδουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ενώ παράλληλα ο τυφώνας Εγουϊνιάρ, που επαπειλούσε τις ανατολικές ακτές, παρέμεινε στα ανοικτά και εκφυλίστηκε σε τροπική καταιγίδα. Επτά εργαζόμενοι σε πετρελαιοπηγή έχασαν τη ζωή τους από κατολίσθηση που σημειώθηκε την Πέμπτη στη βορειοδυτική επαρχία Γκανσού, τονίζει η εφημερίδα Κινεζική Ημερησία. Επίσης, 16 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο στην νοτιοδυτική επαρχία Γιουνάν την Πέμπτη και Παρασκευή, ενώ το Σάββατο από κατολισθήσεις που έγιναν στα προάστια της Ταιγιουάν, πρωτεύουσας της βορινής επαρχίας Σανζί, έχασαν τη ζωή τους 11 μετανάστες σε ορυχείο μετάλλου.

    [25] Ιράκ

    Αντίποινα στα αντίποινα...

    10/7/2006 10:25:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/7/2006 8:31:14 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters - BBC

    Αντίποινα για το χθεσινό μακελειό φαίνεται ότι αποτελεί η πρωινή διπλή επίθεση με παγιδευμένα οχήματα στη σιιτική συνοικία Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης, όπου έχασαν τη ζωή τους επτά άνθρωποι και τουλάχιστον 17 τραυματίστηκαν. Οι εκρήξεις αυτές σημειώνονται μία ημέρα μετά την επίθεση ενόπλων στην περιοχή Τζιχάντ, στα δυτικά της ιρακινής πρωτεύουσας, κατά την οποία εκτελέστηκαν εν ψυχρώ 40 σουνίτες. Ωστόσο, η παραστρατιωτική οργάνωση του σιιτή κληρικού Μοκτάντα αλ Σαντρ αρνείται κάθε ανάμειξή της στο χθεσινό μακελειό.

    Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε σε συνεργείο αυτοκινήτων, όπου τραυματίστηκαν έξι πολίτες, και η δεύτερη μόλις 200μ. μακριά, όπου ο βομβιστής οδήγησε το παγιδευμένο αυτοκίνητό του πάνω στο πλήθος που είχε μαζευτεί, σκοτώνοντας επτά ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 11.

    Ωστόσο, υπάρχουν πληροφορίες και για τρίτη επίθεση στη Βαγδάτη, όμως, μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί κάτι σχετικό.

    Τους τελευταίους μήνες εκφράζονται φόβοι για ξέσπασμα εμφυλίου πολέμου, καθώς οι συγκρούσεις μεταξύ των θρησκευτικών ομάδων έχουν αυξηθεί.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Bombs strike Shia area of Baghdad

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μακελειό στο Ιράκ

    [26] Μ. Ανατολή

    Νέα επίθεση στη Γάζα

    Έφηβοι τα νέα θύματα

    10/7/2006 2:42:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/7/2006 10:49:56 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τέσσερις Παλαιστίνιοι έφηβοι έχασαν τη ζωή τους κι άλλοι τέσσερις τραυματίσθηκαν απόψε κατά τη διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στην πόλη Μπέιτ Χανούν στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, ανακοινώθηκε από παλαιστινιακές ιατρικές πηγές .Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, οι νεαροί έπαιζαν ποδόσφαιρο σε ένα χωράφι κοντά στο σημείο απ΄όπου παλαιστίνιοι μαχητές είχαν εκτοξεύσει πυραύλους κατά του Ισραήλ λίγη ώρα νωρίτερα. Νωρίτερα το Ισραήλ κλιμακώνοντας τις επιθέσεις του έπληξε με δύο πυραύλους την πόλη Χαν Γιούνις, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο Παλαιστίνιοι μαχητές, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Σύμφωνα με την ίδια πηγή τα θύματα ήταν μέλη της Ισλαμικής Τζιχάντ, αλλά η ταυτότητά τους δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστή. Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε την επίθεση.

    Επιμένει στην ανταλλαγή η Χαμάς

    Ως "αιχμάλωτο πολέμου" χαρακτήρισε τον Ισραηλινό στρατιώτη που συνελήφθη στις 25 Ιουνίου από παλαιστινιακές οργανώσεις ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Χάλεντ Μεσάλ, σε συνέντευξή του στη Δαμασκό, όπου ζει εξόριστος και ως εκ τούτου, όπως τόνισε, "θα διαφυλάξουμε τη ζωή του".

    Παράλληλα όμως ο Μεσάλ τόνισε ότι το Ισραήλ πρέπει να απελευθερώσει Παλαιστίνιους κρατούμενους σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη.

    "Ο λαός μας... επιμένει ενωμένος ότι ο κρατούμενος στρατιώτης πρέπει να ανταλλαγεί με κρατουμένους στις φυλακές του σιωνιστή εχθρού", είπε ο Μεσάλ στην ίδια συνέντευξη.

    Ο υπουργός Εσωτερικών του Ισραήλ, Ρόνι Μπαρ Ον, δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να απελευθερώσει ορισμένους Παλαιστίνιους κρατούμενους αν αφεθεί ελεύθερος ο Ισραηλινός στρατιώτης.

    "Ο πρωθυπουργός Όλμερτ, στην τελευταία συνάντησή του με τον Μαχμούντ Αμπάς στην Ιορδανία, είχε αναφερθεί στην πιθανή απελευθέρωση των νέων, των γυναικών και των ασθενών και αυτό δεν ήταν απλώς θεωρητικό. Όμως το σχέδιο αυτό σαρώθηκε από την επίθεση της 25ης Ιουνίου. Η επιστροφή του στρατιώτη, σώου και αβλαβούς, θα έθετε και πάλι το σενάριο αυτό στην ημερήσια διάταξη", εξήγησε ο υπουργός που είναι ένας εκ των πιο στενών συνεργατών του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

    Η υπουργός Εξωτερικών, Τζίπι Λίβνι, επιβεβαίωσε από την πλευρά της ότι στη συνάντηση που είχαν στις 22 Ιουνίου στην Πέτρα της Ιορδανίας οι Όλμερτ και Αμπάς, τέθηκε το ζήτημα της απελευθέρωσης Παλαιστίνιων κρατουμένων.

    Ωστόσο, και οι δύο υπουργοί υπογράμμισαν ότι το Ισραήλ αρνείται να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση του στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ καθώς δεν θέλει να έχει συνομιλίες με τους "τρομοκράτες" της Χαμάς.

    Ο ίδιος ο Ολμέρτ, ερωτώμενος σήμερα για τον ηγέτη της Χαμάς, Χαλέντ Μεσάαλ, που ζει εξόριστος στη Δαμασκό, τον χαρακτήρισε "τρομοκράτη που έχει βάψει με αίμα τα χέρια του". "Δεν θα διαπραγματευτώ με τη Χαμάς, δεν διαπραγματεύομαι και δεν διαπραγματεύτηκα ποτέ", πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι η οργάνωση αυτή εισηγείται την "καταστροφή του Ισραήλ".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέα ισραηλινή επιδρομή

    Στο χείλος της απελπισίας

    [27] Μ. Ανατολή

    Στη Γάζα

    Νέα ισραηλινή επιδρομή

    10/7/2006 7:24:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/7/2006 3:04:58 μμ)

    Ένα στέλεχος της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς σκοτώθηκε και άλλοι τέσσερις Παλαιστίνιοι μαχητές τραυματίσθηκαν σοβαρά από την επιδρομή της ισραηλινής αεροπορίας τα ξημερώματα στη Γάζα, ανακοίνωσαν ιατρικές πηγές. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως στόχος του ήταν μία ομάδα μαχητών, η οποία εκτόξευε πυραύλους εναντίον του ισραηλινού εδάφους. Η σημερινή επίθεση έγινε μία μόλις ημέρα μετά από τη δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Εχούντ Ολμέρτ ότι θα συνεχιστούν οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα επ αόριστον και απέρριψε την πρόταση της Χαμάς για διακοπή, ζητώντας πρώτα την απελευθέρωση του νεαρού Ισραηλινού δεκανέα που κρατείται μετά από την απαγωγή του από ενόπλους Παλαιστίνιους στις 25 Ιουνίου.

    Ανήσυχη η ΕΕ για την ανθρωπιστική κατάσταση

    Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και προέτρεψε το Ισραήλ να βοηθήσει να φτάσει εκεί η ανθρωπιστική βοήθεια. "Η προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκφράζει τη βαθύτατη ανησυχία της για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας" , αναφέρεται σε ανακοίνωση της Φινλανδίας, η οποία ασκεί το τρέχον εξάμηνο της προεδρίας της ΕΕ. Παράλληλα η ΕΕ καλεί για την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη και για τον τερματισμό των παλαιστινιακών επιθέσεων κατά του Ισραήλ. Στην ίδια ανακοίνωση καλείται το Ισραήλ να απελευθερώσει αμέσως τους Παλαιστίνιους πολιτικούς και υπουργούς που κρατούνται στο ισραηλινό έδαφος. Τέλος, στην ανακοίνωση κατηγορείται το Ισραήλ για δυσανάλογη χρήση βίας κατά των Παλαιστίνιων και για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στα παλαστινιακά εδάφη.

    [28] Οικονομία

    Έρευνα του Πολυτεχνείου

    Απώλειες και αυξήσεις

    10/7/2006 8:17:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Λιγότερη βενζίνη από όση πληρώνουμε βάζουν επτά στα 10 πρατήρια του νομού Αττικής, συμφωνά με αποκαλυπτική έρευνα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Από τις δειγματοληψίες προέκυψε ότι στα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων μπαίνει έως και 14% λιγότερη βενζίνη, ενώ μονό στο 29,3% των περιπτώσεων, η βενζίνη αντιστοιχούσε στα χρήματα που πληρώθηκαν. Την ίδια ώρα όπως διαπιστώθηκε μετά από μετρήσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή της αμόλυβδης αυξήθηκε 3,7 λεπτά σε μία εβδομάδα κι έφτασε στα 1,075 ευρώ το λίτρο, για το σύνολο της χώρας. Την ακριβότερη αμόλυβδη πληρώνουν στη Θεσπρωτία, προς 1,165 το λίτρο. Η σούπερ αμόλυβδη ανέβηκε στα 1,224 το λίτρο και ειδικότερα στη Χίο ξεπέρασε τα 1,31 ευρώ.

    Σοκ για τους καταναλωτές προκαλεί η έρευνα του Πολυτεχνείου σύμφωνα με την οποία διαπιστώνεται ότι 7 στα 10 βενζινάδικα της Αττικής, έχουν πειραγμένες αντλίες που κλέβουν ποσότητα βενζίνης κατά την παράδοση του καυσίμου.

    Σύμφωνα με την έρευνα, από τα 392 βενζινάδικα που ελέγχτηκαν 247 παρέδιδαν έως 1,7% λιγότερο καύσιμο, ενώ 19 παρέδιδαν έως και 14% , λιγότερη ποσότητα.

    Συμφωνά με το νόμο στους μετρητές αντλιών πρέπει να υπάρχει μολυβδόσφραγίδα και να γίνεται τακτικός έλεγχος . Ο καταναλωτής πολύ δύσκολα μπορεί να αντιληφτεί ότι τον κλέβουν.

    Η κλοπή στην αντλία γίνεται συνήθως με μικροτσίπ στον εγκέφαλο & τηλεχειριστήριο για να τρέχουν γρήγορα οι μονάδες, με ηλεκτροβαλβίδα στην έξοδο του μετρητή, από αντλία σουπερ αμόλυβδης διοχετεύεται απλή αμόλυβδη

    Για το λόγο αυτό οι επαγγελματίες οδηγοί, προτιμούν να βάζουν βενζίνη σε πρατήριο που γνωρίζουν καλά.

    Οι βενζινοπώλες υποστηρίζουν ότι η έρευνα τους αδικεί.

    Το περασμένο φθινόπωρο 21 βενζινοπώλες παραπεμφθήκαν στον εισαγγελέα γιατί είχαν πειραγμένες αντλίες. Κατέγραφαν μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που παρέδιδαν στον καταναλωτή.

    [29] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Συνεχίζει για έναν χρόνο ο Ζαγοράκης

    10/7/2006 5:49:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Την απόφαση να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον ΠΑΟΚ μέσα από τον αγωνιστικό χώρο κι όχι από κάποιο διοιητικό πόστο, γνωστοποίησε σήμερα ο Θοδωρής Ζαγοράκης, μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου. Ο αρχηγός του "δικεφάλου" στάθηκε με έμφαση στην ανάγκη στήριξης που έχει στην παρούσα φάση η ομάδα από τους φιλάθλους της για να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες που περνά.

    "Θα συνεχίσω να παίζω όσο κρίνω ότι μπορώ να βοηθήσω. Δε θα γίνω βάρος ποτέ σε αυτήν την ομάδα. Μου ζητήθηκε κάποιες φορές να σταματήσω, χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις και δεν ήμουν σίγουρος τι θα κάνω. Τώρα είμαι βέβαιος και αυτό είναι το σωστό», είπε ο Ζαγοράκης και συνέχισε: «Εκτιμώ το ότι ο κόσμος με αγαπάει και είναι αμοιβαίο. Δεν είχα αρχηγικές τάσεις, ούτε ήθελα να διοικήσω. Αγαπάω τον ΠΑΟΚ και το ποδόσφαιρο. Ο ΠΑΟΚ θα παραμείνει μεγάλη ομάδα επειδή έχει τη στήριξη των φιλάθλων του, την οποία τώρα χρειάζεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Οι ποδοσφαιριστές άφησαν το προσωπικό ζήτημα και κοίταξαν το ομαδικό συμφέρον, κάτι για το οποίο τους αξίζουν συγχαρητήρια και γι' αυτήν τους την προσπάθεια έχουν ανάγκη στήριξης. Υπάρχουν τέσσερα -πέντε άτομα που μοχθούν για το καλό του ΠΑΟΚ. Ας τους δείξουμε εμπιστοσύνη. Ξέρουμε όλοι ότι η ομάδα δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι για πολύ. Η λύση για τη βιωσιμότητα της είναι ένας μεγάλος επενδυτής. Αν δε βρεθεί, θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα Επαφές έγιναν πολλές, αλλά δεν αξίζει τον κόπο να μπούμε σε ονόματα, από τη στιγμή που δεν συνέβη τελικά τίποτα".

    Η απώλεια της συμμετοχής στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ αποτέλεσε επίσης ζήτημα αναφοράς του Ζαγοράκη. "Είναι άδικο να μην παίξουμε. Υπάρχουν ακόμη ελπίδες ν' ανατραπεί το δεδομένο", είπε και πρόσθεσε: "Το ότι μείναμε παίκτες πρωτοκλασάτοι στην ομάδα λέει πολλά. Πιστεύω μάλιστα ότι θα έρθουν και άλλα μεγάλα ονόματα, γιατί θα έρθουν στον ΠΑΟΚ. Συμφωνώντας πέρσι με την ομάδα ήξερα που ερχόμουν. Γνώριζα ότι ο ΠΑΟΚ δεν ήταν έτοιμος για το μεγάλο βήμα. Κάποιοι ονειροβατούσαν. Ηταν εύκολο να πω ότι φεύγω. Δε νομίζω ότι είναι αντρίκιο να τα παρατήσεις. Το ρόστερ είναι πολύ καλό, αν το δει ένας που ξέρει από ποδόσφαιρο, θα καταλάβει. Και δε μιλώ ούτε για πρωταθλήματα, ούτε για Τσάμπιονς Λιγκ. Το κλίμα είναι καλό, υπάρχει διάθεση, δίψα για κάτι καλύτερο και αυτό τα καλύπτει όλα. Το ότι είναι παίκτες οκτώ -δέκα μήνες απλήρωτοι και προπονούνται, δείχνοντας διάθεση για διακανονισμό των πληρωμών, τους τιμάει. Ο κ. Ντουμιτρέσκου μέχρι πριν λίγο καιρό δεν ήξερε ότι όντως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην ομάδα. Είναι νεαρός και μπαίνει εύκολα στην ψυχολογία του παίκτη. Βοήθησε αρκετά, προτρέποντας να μείνουμε ενωμένοι".

    Ερωτηθείς, μεταξύ άλλων, για τον εφοπλιστή Γιάννη Καμπάνη και την τοποθέτηση που έκανε αυτός για τον ίδιο όταν πρωτοεμφανίστηκε στο προσκήνιο, ο Ζαγοράκης τόνισε: "Προφανώς κάποιος τον πληροφόρησε λάθος. Με την προσωπική μου ζωή, όμως, δεν επιτρέπω σε κανέναν ν' ασχολείται". Καταλήγοντας, δε, αναφέρθηκε στον τελικό του παγκόσμιου πρωταθλήματος και την αποβολή του Ζινεντίν Ζιντάν, αλλά και την προσωρινή τιμωρία της ΕΠΟ από την ΦΙΦΑ: "Στενοχωρήθηκα με την ενέργεια του Ζιντάν, γιατί είναι ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές του κόσμου. Όταν είσαι, όμως, στο δεύτερο μέρος της παράτασης, οι σφυγμοί ανεβαίνουν, σου λέει και κάτι ο αντίπαλος, διότι ο Ματεράτσι ίσως κάτι να του είπε, αντιδράς. Όμως, δεν έπρεπε να τελειώσει έτσι αυτός ο ποδοσφαιριστής. Η Εθνική μας είχε θέση σε αυτό το Μουντιάλ. Νομίζω, από εκεί και πέρα, ότι πρέπει να καταλάβει η Πολιτεία ότι το ποδόσφαιρο ανήκει κάπου. Αδικα ξεφτιλιζόμαστε συνέχεια. Δεν είναι πρέπον αυτό το πράγμα".

    [30] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Μπάγερν για Φαν Νιστελρόι

    10/7/2006 4:11:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Η διοίκηση της Μπάγερν είναι έτοιμη να κινηθεί για την απόκτηση του Ρούουντ Φαν Νιστελρόι, όπως δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος των Βαυαρών, Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε. "Ο παίκτης θέλει να έρθει στην ομάδα μας και το ξέρουμε", είπε χαρακτηριστικά ο διοικητικός ηγέτης των νταμπλούχων Γερμανίας και πρόσθεσε: "Μένει να προσεγγίσουμε την υπόθεση με την απαραίτητη ηρεμία. Θα μιλήσουμε με τον παίκτη και φυσικά με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ". Παρά το γεγονός ότι πέτυχε 21 γκολ για τους «κόκκινους διαβόλους» την περίοδο που ολοκληρώθηκε, ο 30χρονος Ολλανδός επιθετικός φαίνεται πως δεν βρίσκεται στα βασικά πλάνα του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον και θεωρείται βέβαιο ότι θα αποχωρήσει από την ομάδα του Μάντσεστερ.

    [31] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Τιμές για τους πρωταθλητές κόσμου

    Αποθέωση στη Ρώμη

    10/7/2006 9:09:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/7/2006 9:23:33 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Η Ιταλία πανηγυρίζει για το τέταρτο παγκόσμιο κύπελλο στην ποδοσφαιρική ιστορία της, αγωνιώντας ταυτόχρονα για τις παρενέργειες στο "Καμπιονάτο" από το μεγάλο σκάνδαλο με τα στημένα παιχνίδια. Διθυραμβική ήταν η υποδοχή στους παίκτες και τον προπονητή των "Ατζούρι", τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης παραληρούν και οι ανά τον κόσμο οπαδοί της εθνικής Ιταλίας είναι ακόμη μεθυσμένοι από το θρίαμβο. Πολλοί από τους τροπαιούχους του Μουντιάλ της Γερμανίας κινδυνεύουν να παίζουν την επόμενη σεζόν στη δεύτερη και την τρίτη κατηγορία του ιταλικού Καμπιονάτο, εάν τελικά υποβιβαστούν οι ομάδες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο με τους στημένους αγώνες. Η ετυμηγορία της αθλητικής δικαιοσύνης θα γίνει γνωστή μέσα στο επόμενο 24ωρο και την τρέμουν η Γιουβέντους, η Μίλαν, η Φιορεντίνα και η Λάτσιο. Η Ιταλία ζει μέρες του 82, όταν και τότε η κατάκτηση του παγκόσμιου κυπέλλου συνοδευόταν από ανάλογο σκάνδαλο.

    Ψάχνουν την αιτία

    Στη γαλλική όχθη, περισσότερο κι από την ήττα φάνηκε να μετράει η "κόκκινη" αυλαία για τον Ζινεντίν Ζιντάν. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Γκάρντιαν" και τη γαλλική "Λ Εκιπ", ο Μάρκο Ματεράτσι αποκάλεσε "τρομοκράτη" τον αρχηγό των Τρικολόρ, προκαλώντας την οργή του.

    Ο μάνατζερ του Γάλλου άσσου δήλωσε απόψε στο BBC, ότι ο Ζιντάν θα λύσει τις επόμενες ημέρες τη σιωπή του και θα εξηγήσει δημοσίως τι προκάλεσε την οργισμένη αντίδρασή του κατά του Μάρκου Ματεράτσι, στον τελευταίο αγώνα της καριέρας του.

    Ο "Ζιζού" παρέστη στη δεξίωση του Ζακ Σιράκ για τους παίκτες της εθνικής Γαλλίας, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει την παραμικρή εξήγηση για τη βίαια αντίδρασή του μέσα στο γήπεδο.

    [32] Πολιτισμός

    Για δύο αρχαιότητες, από το μουσείο Getty

    Επιστροφή στην πατρίδα

    10/7/2006 5:04:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/7/2006 6:38:14 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ, Υπουργείο Πολιτισμού

    Δύο ελληνικές αρχαιότητες, εκθέματα του μουσείου Getty του Λος Άντζελες, επιστρέφουν στην Ελλάδα, μετά από συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και του διευθυντή του μουσείου, καθηγητή Μάικλ Μπραντ. Την ανακοίνωση για τον επαναπατρισμό των αρχαιοελληνικών αντικειμένων έκανε, τη Δευτέρα, ο υπουργός Πολιτισμού, Γιώργος Βουλγαράκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Πρόκειται για μία ενεπίγραφη βοιωτική στήλη των κλασικών χρόνων (4ου αιώνα π.Χ.) από μαύρο πέτρωμα και ένα αρχαϊκό αναθηματικό ανάγλυφο από τη Θάσο (6ου αιώνα π.Χ.), που είχε κλαπεί από αποθήκη των ανασκαφών της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής και είχε βγει παράνομα από την Ελλάδα στις αρχές του 20ου αιώνα. Όπως τόνισε ο κ. Βουλγαράκης, πρόκειται για την "απαρχή μιας συντεταγμένης και χρονικά οριοθετημένης διαδικασίας συζητήσεων και διαλόγου, που αφορούσε τον επαναπατρισμό των διεκδικούμενων ελληνικών αρχαιοτήτων, που βρίσκονται στο μουσείο Getty" και τα οποία διεκδικούσε η Ελλάδα εδώ και 10 χρόνια. Στη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Βουλγαράκης αναφέρθηκε και στις ανασκαφές στο αρχαίο Θέατρο Λάρισας, όπου βρέθηκε ένα μαρμάρινο άγαλμα της θεάς Αρτέμιδος.

    Το μεγάλο ταξίδι δύο αριστουργημάτων

    Δίνοντας περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αρχαιοελληνικά αντικείμενα, ο κ. Βουλγαράκης είπε ότι το Ανάγλυφο της Θάσου, με παράσταση θεότητας και λατρευτών, είχε κλαπεί από την αποθήκη ανασκαφών της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολή και είχε περιέλθει στην κατοχή του Πολ Γκετί, το 1955. Όταν το 1995, το Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθήνας ενημερώνει την Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ) Καβάλας ότι το Getty έχει αποκτήσει αρχαϊκό αναθηματικό ανάγλυφο, η Εφορεία επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για το αντικείμενο, που είχε κλαπεί.

    Στη συνέχεια, το Υπουργείο Πολιτισμού ενημέρωσε την ελληνική πρεσβεία στη Ουάσιγκτον και ζητήθηκε η ανάληψη δράσης για τη διεκδίκηση της αρχαιότητας με τη διπλωματική οδό. Ένα χρόνο μετά, το Υπουργείο Πολιτισμού ζητάει με επιστολή του τον επαναπατρισμό του αναγλύφου από το μουσείο Getty, το οποίο απάντησε ότι θα μπορούσε να συζητήσει το θέμα, χωρίς να προβεί σε καμία ενέργεια. Ο επαναπατρισμός του αναγλύφου επετεύχθη όταν, μετά από διαπραγματεύσεις, που διεξήχθησαν μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και του διευθυντή του μουσείου, που ήρθε στην Ελλάδα, κατόπιν πρόσκλησης.

    Όσον αφορά την κλασικών χρόνων βοιωτική στήλη, ο Υπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι το μουσείο σε επίσημη έκδοσή του, την οποία παρουσίασε, την αναγνωρίζει και την συγκαταλέγει ανάμεσα στα αριστουργήματά του. Η στήλη, από μαύρο πέτρωμα, φέρει εγχάρακτη παράσταση πολεμιστή και το όνομα Αθανίας και έχει ύψος 116 εκ.

    Η διαδικασία επαναπατρισμού της στήλης ξεκίνησε το 1993, οπότε και ο δικηγόρος του Getty, πριν την αγορά του αρχαίου από το Μουσείο, υπέβαλε ερώτημα στο Υπουργείο Πολιτισμού σχετικά με τη γνησιότητα και την προέλευσή του. Η τότε αρμόδια Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων απάντησε, ότι πρόκειται για τύπο στήλης που εμφανίζεται με μεγάλη συχνότητα στην περιοχή της Βοιωτίας και, ως εκ τούτου, το Υπουργείο επιφυλάσσεται παντός δικαιώματός του.

    Στη συνέχεια, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού συγκέντρωσαν διάφορα στοιχεία για τη στήλη, τα οποία απέστειλαν στο μουσείο Getty, σύμφωνα με τα οποία, το αντικείμενο προέρχεται από λαθρανασκαφές στον άξονα Θηβών-Τανάγρας.

    Ελπίδες για τον επαναπατρισμό και άλλων αντικειμένων

    Το Δ.Σ. του Ιδρύματος Getty συμφώνησε να επιστραφούν τα δύο αρχαία αντικείμενα στην Ελλάδα και οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν στα τέλη Αυγούστου. Όπως σημείωσε ο κ. Βουλγαράκης, θα συνεχιστούν οι συζητήσεις για την επιστροφή ενός μακεδονικού στεφανιού και μίας κόρης καθώς και η διεκδίκηση μίας σειράς ελληνικών αρχαιοτήτων, που υπάρχουν σε διαφορετικά μέρη του κόσμου.

    Ο κ. Βουλγαράκης ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην προσπάθεια επαναπατρισμού των αντικειμένων και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο μέλλον θα υπάρξουν ανάλογα αποτελέσματα και για τις άλλες αρχαιότητες, που διεκδικεί η χώρα μας.

    Τέλος, όσον αφορά τις ανασκαφές στο αρχαίο Θέατρο Λάρισας, ο κ. Βουλγαράκης είπε ότι στις 4 Ιουλίου βρέθηκε ο κορμός ενός μαρμάρινου αγάλματος της Θεάς Αρτέμιδος, με ύψος 0,82 μ. και πλάτος 0,47 μ., που μεταφέρθηκε στα εργαστήρια του Μουσείου της Λάρισας. Μεταξύ άλλων, έχουν βρεθεί πάνω από 100 σημαντικές επιγραφές, που δίνουν σημαντικά στοιχεία για την περιοχή, καθώς και μία μνημειώδης μαρμάρινη σκάλα, που οδηγούσε τους θεατές προς το θέατρο.

    Σχετικά Links:

    Ίδρυμα Getty

    Yπουργείο Πολιτισμού

    [33] Πολιτισμός

    Στη Βλάστη Κοζάνης

    Γιορτές της Γης

    10/7/2006 3:40:00 μμ

    Η "εναλλακτική πρόταση" του φετινού καλοκαιριού, οι Γιορτές της Γης (The Earth Festival), για έκτη συνεχή χρονιά προσκαλούν παλιούς και νέους φίλους από την Τετάρτη 12 έως και την Κυριακή 16 Ιουλίου 2006 στο πανέμορφο ορεινό τοπίο της Βλάστης Κοζάνης. Σε υψόμετρο 1.240 μέτρων, Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες θα δώσουν το "παρών" σε μια πολυπολιτισμική γιορτή, που συνδυάζει και πλήθος παράλληλων δραστηριοτήτων, με γνώμονα την αγάπη και το σεβασμό για το περιβάλλον. Όλες οι συναυλίες και άλλες δραστηριότητες που διοργανώνονται με την ευθύνη της Κοινότητας Βλάστης και τη συνεργασία της Εταιρείας Περιβαλλοντικής Έρευνας και Ενημέρωσης Οικοτοπία, έχουν ελεύθερη είσοδο για όλους τους επισκέπτες.

    Το συναυλιακό πρόγραμμα του φεστιβάλ

    Tετάρτη 12 Ιουλίου Τα τύμπανα της Ομάδας Κρουστών του Μουσικού Τμήματος του Ε.Μ.Π. θα σημάνουν την έναρξη των Γιορτών της Γης, στους δρόμους της Βλάστης. Η Ομάδα Κρουστών θα παρουσιάσει ένα πρωτότυπο υλικό από οργανωμένες συνθέσεις για κρουστά, με πλήθος διαφορετικών οργάνων, διαμορφώνοντας ένα δυναμικό και ιδιαίτερα προσωπικό ύφος. Θα είναι όμως κοντά μας σε όλη την διάρκεια του φεστιβάλ με καθημερινές εμφανίσεις, επιδείξεις και σεμινάρια. Και στη συνέχεια, παραδοσιακό γλέντι στην πλατεία του χωριού.

    Πέμπτη 13 Ιουλίου Την σκυτάλη παίρνει το Τρίο του Theodosii Spassov, του βούλγαρου δεξιοτέχνη του καβάλ, ενός ξύλινου "ποιμενικού" φλάουτου με 8 τρύπες, που είναι ένα από τα παλιότερα όργανα της Eυρώπης, πλούσιο στον τόνο και σε τεχνικές δυνατότητες. O Theodosii Spassov ανέπτυξε τον δικό του μοναδικό τρόπο παιξίματος του οργάνου συνδυάζοντας την παραδοσιακή με την jazz, την fusion και την κλασσική μουσική, ξεπερνώντας τα σύνορα της Ευρώπης και δημιουργώντας, όπως έγραψε ο διεθνής τύπος, ένα νέο μουσικό είδος. Μαζί του ο Rumen Toskov στο πιάνο και ο Hristo Yotzov στα κρουστά. Στη συνέχεια ο Παναγιώτης Δόβας και οι Εναλλάξ-Band, ένα νέο σχήμα στη μουσική σκηνή της Θεσσαλονίκης που έχει εισπράξει τις καλύτερες κριτικές όπου έχει εμφανιστεί, θα μας κρατήσουν συντροφιά με αγαπημένα μας έντεχνα και ροκ ελληνικά τραγούδια.

    Παρασκευή 14 Ιουλίου Από την παράδοση στο έντεχνο, είναι ο τίτλος της συναυλίας του Χρίστου Τσιαμούλη, ενός ιδιαίτερα δημιουργικού καλλιτέχνη που περιπλανιέται από την αρχή της ζωής του στα μονοπάτια της Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Ξεκίνησε το 1985, με τις "Δυνάμεις του Αιγαίου" εξερευνώντας τις μουσικές δυνατότητες της παράδοσης αλλά και τις τάσεις του σύγχρονου τραγουδιού, και συνεχίζει την δημιουργική του πορεία συνδυάζοντας σύγχρονα στοιχεία με μοτίβα της ελληνικής μουσικής αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου. Στη συναυλία του, στην οποία συμμετέχει μαζί του και η εκφραστική τραγουδίστρια Σοφία Παπάζογλου, θα παρουσιάσει παλιά και νέα κομμάτια από την δισκογραφία του και την ελληνική παράδοση και άλλα οργανικά με αυτοσχεδιασμούς. Οι Ματ Σε Δύο Υφέσεις, που θα ακολουθήσουν, συνδυάζουν ανατολίτικα ιδιώματα, ηχοχρώματα της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και τζαζ τεχνοτροπία. Ο ήχος τους είναι κυρίως ακουστικός με διακριτική παρουσία του ηλεκτρικού και μια ευρεία γκάμα οργάνων τόσο παραδοσιακών (λαούτο, λύρες, μπεντίρ κ.λ.π.) όσο και σύγχρονων (όπως ηλεκτρική κιθάρα, synths κ.λ.π.). Σε συνδυασμό με τις φρέσκιες, αλλά ιδιαίτερα αισθαντικές φωνές θα γευθούμε έναν υπέροχο συνδυασμό παραδοσιακής, ethnic και jazz μουσικής που θα μας αφήσει σίγουρα με τις καλύτερες εντυπώσεις.

    Σάββατο 15 Ιουλίου Μια δαιμονική 12μελής τσιγγάνικη μπάντα χάλκινων πνευστών από τη Ρουμανία, οι Fanfare Ciocarlia, έρχονται να πυροδοτήσουν μια μουσική έκρηξη, ξεδιπλώνοντας με απίστευτο ταλέντο περίπλοκους ρυθμούς. Οι δημιουργοί του Balkan Funk που έκαναν όλο τον πλανήτη να χορέψει στους δαιμονισμένους ρυθμούς τους είναι αναμφισβήτητα η διασημότερη και δυναμικότερη brass band παγκοσμίως: τον φετεινό Απρίλιο ανακηρύχθηκαν από το ραδιόφωνο του BBC ως η καλύτερη ευρωπαϊκή μπάντα στον πλανήτη. Με βαθιές ρίζες στην βαλκανική παράδοση, η μουσική των Fanfare είναι ανηλεής στο ρυθμό και άγρια στην απόδοση, μουσική που τροφοδοτείται από τη μεγάλη τους καρδιά και την επιθυμία ο καθένας να συμμετέχει στο πάρτυ. Έτσι οι Fanfare δημιούργησαν ένα φανατικό κοινό πέρα από τον κύκλο της world music: rockers και φαν της techno παρασύρθηκαν επίσης από το άγριο groove της μουσικής τους. Και οι χοροί συνεχίζονται με τους (Green) Onions, ένα σχήμα που ξεκίνησε φλερτάροντας μεταξύ του ηλεκτρικού Blues ήχου και της ψυχεδέλειας και πλέον πειραματίζεται σε παραδοσιακές φόρμες με ηλεκτρικά ξεσπάσματα, κοιτώντας αμοιβαία στην Ανατολή και στη Δύση.

    Κυριακή 16 Ιουλίου Έλληνες και Σουηδοί μουσικοί με μεράκι για την ελληνική μουσική παράδοση δημιούργησαν το 1989 την ορχήστρα "Ταχιμι". Με έδρα τη μακρινή Στοκχόλμη οι μουσικοί της ορχήστρας θεωρούν ότι αποτελούν ένα κρίκο στην αλυσίδα της αντίστασης, θέλοντας να αποδείξουν ότι το απλό περιέχει γνησιότητα και παγκοσμιότητα και το λαϊκό την πιο ευγενική και πλήρη μορφή έκφρασης. Σμυρνέικα, ρεμπέτικα, δημοτικά αλλά και αξιόλογα λαϊκά τραγούδια παιγμένα με γνήσια παραδοσιακά όργανα και αυτοσχεδιασμούς, αποφεύγοντας την υπερβολική "ηλεκτροποίηση". Μαζί τους η Ρούλα Μανισσάνου, μια αθόρυβη παρουσία με καταπληκτική φωνή και παλιά μας γνώριμη από τους "Άγαμους Θύτες".

    Το πρόγραμμα συμπληρώνεται με μουσικά χάπενινγκ, Dj set και απρόοπτες μεσημεριανές συναυλίες στον χώρο του κάμπινγκ, συζητήσεις και σεμινάρια, εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές (αφιέρωμα στην κωμωδία με ταινίες των Jacques Tati, Charlie Chaplin και Buster Keaton), παζάρι βιολογικών προϊόντων και χειροτεχνιών, παιδότοπο με παραστάσεις Καραγκιόζη, παρουσιάσεις της δράσης Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, ορεινή πεζοπορία με αναβάσεις στο Σινιάτσικο (2.111 μ.) και στο Μουρίκι (1.800 μ.), τουρνουά ποδοσφαίρου 5Χ5 και πολλές ακόμη δραστηριότητες.

    Προσφέρεται επίσης και η δυνατότητα δωρεάν διαμονής, σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, στο κάμπινγκ που λειτουργεί για τις μέρες των γιορτών στον λόφο του Προφήτη Ηλία, δίπλα στο χωριό, ένα φυσικό πλάτωμα κατάφυτο από οξυές και βελανιδιές, που διαθέτει στοιχειώδεις ανακαινισμένες υποδομές, όπως πόσιμο νερό, τουαλέτες και ντουζ, κυλικείο, ενώ τον ηλεκτρισμό παρέχει ο ήλιος με τη χρήση σύγχρονων φωτοβολταϊκών συστημάτων.

    Που;

    Η Βλάστη βρίσκεται στο Ν. Κοζάνης, στο όρος Σινιάτσικο που δεσπόζει πάνω από την Πτολεμαΐδα και σε απόσταση 24 χλμ. από αυτήν. Συνολικά απέχει 160 χλμ. περίπου από τη Θεσσαλονίκη και περίπου 500 χλμ. από την Αθήνα (στη Λάρισα ακολουθούμε τη διασταύρωση για Κοζάνη). Με την Εγνατία οδό η απόσταση έχει μειωθεί αισθητά και σε λιγότερο από δυο ώρες ο επισκέπτης μπορεί να βρεθεί, ξεκούραστα, από τη Θεσσαλονίκη στη Βλάστη.

    Σχετικά Links:

    Οικοτοπία

    [34] Υγεία

    Στο μικροσκόπιο δύο αμυλοειδείς πρωτεΐνες

    Τεστ πρόγνωσης Αλτσχάιμερ

    10/7/2006 12:26:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: BBC

    Η διάγνωση της νόσου του Αλτσχάιμερ σε πρώιμο στάδιο παραμένει ακόμα και σήμερα γρίφος για την ιατρική. Η αιτιολογία της συνηθέστερης μορφής γεροντικής άνοιας, που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, δεν έχει πλήρως ταυτοποιηθεί και η έγκαιρη διάγνωση της αποτελεί δύσκολη και περίπλοκη διαδικασία. Τα συμπτώματα της μεταφράζονται ως απώλεια μνήμης, διαταραχές στη συμπεριφορά, αδυναμία αντίληψης και κρίσης, που κάνουν το άτομο δυσλειτουργικό στην καθημερινότητα του. Το γεγονός αυτό κάνει την έγκαιρη διάγνωση εξαιρετικά χρήσιμη για τον ασθενή, καθώς μπορεί να αναζητήσει υπηρεσίες υποστήριξης, πληροφορίες και φάρμακα, που θα τον βοηθήσουν

    Υπό αυτά τα δεδομένα, τα ευρήματα μιας έρευνας Ολλανδών επιστημόνων, που καταδεικνύουν τη σημασία της συγκέντρωσης δύο συγκεκριμένων πρωτεϊνών στο ανθρώπινο αίμα, έρχεται να ρίξει φως στο πρόβλημα.

    Η ερευνητική ομάδα του Ιατρικού Κέντρου Εράσμους παρακολουθώντας τις περιπτώσεις 1.756 ατόμων που κινδύνευαν από τη νόσο. Μέσα σε μία οκταετία οι 392 ανέπτυξαν άνοια. Εστιάζοντας στις συγκεντρώσεις δύο συγκεκριμένων αμυλοειδών πρωτεϊνών της Aβ1-40 και της Aβ1-42 παρατήρησαν ότι όταν συμβαίνει ταυτόχρονα τα επίπεδα της πρώτης να είναι υψηλά στο αίμα και της δεύτερης χαμηλά, οι πιθανότητες εμφάνισης της νόσου αυξάνονταν σημαντικά.

    Οι ερευνητές ομολογούν πως δεν μπορούν να εξηγήσουν το γιατί συμβαίνει, δηλώνουν πεπεισμένοι όμως πως έχουν να κάνουν ενδεχομένως με έναν δείκτη για την ύπαρξη της νόσου του Αλτσχάιμερ σε πρώιμο στάδιο. Αισιοδοξούν ότι τα αποτελέσματα της δουλειάς τους ως βάση περαιτέρω έρευνας ίσως μετατρέψουν μελλοντικά την εξέταση αίματος σε χρήσιμο διαγνωστικό εργαλείο για την συγκεκριμένη ασθένεια.

    [35] Υγεία

    Μετά τις ζημιές από το σεισμό του 1999

    Νέα στέγη για το Οφθαλμιατρείο

    10/7/2006 4:17:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/7/2006 4:59:19 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Εγκαινιάστηκαν, τη Δευτέρα, από τον υπουργό Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, οι νέοι χώροι του Οφθαλμιατρείου Αθηνών, το οποίο μετεγκαταστάθηκε σε γειτονικό κτήριο λόγω ζημιών, που υπέστη το ιστορικό κτήριο στην Πανεπιστημίου, από το σεισμό του 1999. Όπως σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος, παράλληλα με τη μεταστέγαση των χειρουργείων, του αναισθησιολογικού, παθολογικού και καρδιολογικού τμήματος και των ειδικών τμημάτων των οφθαλμολογικών κλινικών, ξεκινά και η ανάπλαση του παλιού ιστορικού κτηρίου προκειμένου να ξαναλειτουργήσει κανονικά. "Ένα από τα ιστορικά νοσοκομεία της Αθήνας, το Οφθαλμιατρείο Αθηνών, σήμερα εγκαινιάζει μια καινούργια εποχή, με σύγχρονο εξοπλισμό, σύγχρονες εγκαταστάσεις, πάντοτε όμως, υποστηριζόμενο από ένα εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό και από ευσυνείδητο νοσηλευτικό προσωπικό", τόνισε ο Υπουργός Υγείας, που συνοδευόταν από την υπερνομάρχη Αθηνών-Πειραιώς, Φώφη Γεννημάτά, και το πρόεδρο του σωματείου "Οι φίλοι του Οφθαλμιατρείου", Σπήλιο Χαραμή.

    Σχετικά Links:

    Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

    [36] Τεχνολογία

    Το διαδίκτυο διδάσκει κινέζικα

    10/7/2006 2:09:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Δωρεάν online μαθήματα κινεζικής προσφέρει ο διαδικτυακός τόπος www.linese.com που εγκαινιάστηκε την περασμένη Κυριακή, στο πλαίσιο της εκστρατείας του κινεζικού υπουργείου Παιδείας για την προώθηση της μελέτης και της χρήσης της γλώσσας, στο εξωτερικό.

    Μέσα από τα ηλεκτρονικά μαθήματα, τις οπτικοακουστικές παρουσιάσεις, τις διαδραστικές ασκήσεις, που συνοδεύονται από συμβουλές καθηγητών της μανδαρίνικης διαλέκτου, οι τηλε-μαθητές μπορούν να πάρουν και μια γεύση κινεζικής κουλτούρας, καθώς καλούνται να εξασκηθούν σε φράσεις όπως "πως μπορείς να γίνεις ήρωας αν είσαι άοπλος" ή "διαπιστώνω πως οι Θιβετιανοί αρέσκονται να λατρεύουν ήρωες". Κι όλα αυτά με φόντο, φωτογραφίες από πολιτιστικά σύμβολα του ασιατικού γίγαντα, όπως το Σινικό Τείχος, αλλά και από σύγχρονα "είδωλα", όπως ο ηθοποιός-μετρ του κουνγκ φου Τζάκι Τσαν και ο μπασκετμπολίστας Γιάο Μινγκ.

    Ο ιστοχώρος αυτή τη στιγμή διατίθεται μόνο στα κινέζικα και στα αγγλικά, όμως σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua, στα σκαριά βρίσκονται εκδοχές στα ιαπωνικά και τα κορεατικά.

    Η Κίνα αδημονεί παράλληλα με την αχαλίνωτη οικονομική της ανάπτυξη να ενισχύσει και την πολιτισμική της επιρροή. Αυτή τη στιγμή, οι άνθρωποι που διδάσκονται τα κινέζικα ως ξένη γλώσσα, υπολογίζονται σε 30 εκατομμύρια, διεθνώς, ενώ περισσότερα από 2.500 πανεπιστήμια σε 100 χώρες προσφέρουν μαθήματα του είδους. Σε αυτό το πνεύμα ιδρύεται και δίκτυο Κομφουκιανικών Ινστιτούτων.

    Σχετικά Links:

    http://www.linese.com

    [37] Τεχνολογία

    Δεν υπάρχει βλάβη στη θερμική ασπίδα

    Όλα καλά για το Ντισκάβερι

    10/7/2006 9:48:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η ΝΑSA ανακοίνωσε χθες πως το διαστημικό λεωφορείο Ντισκάβερι έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει στη Γη σύμφωνα με το πρόγραμμα, καθώς η θερμική ασπίδα του δεν έχει υποστεί καμία ζημιά κατά την εκτόξευσή του στις 4 Ιουλίου, μία απόφαση που ανακούφισε τους αστροναύτες.

    "Το σύστημα θερμικής προστασίας είναι 100% ικανό για την επιστροφή" στην ατμόσφαιρα, δήλωσε χθες υπεύθυνος του κέντρου ελέγχου της αποστολής στο Χιούστον του Τέξας, κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε με το πλήρωμα, η οποία αναμεταδιδόταν ζωντανά από το τηλεοπτικό κύκλωμα της NASA. "Είναι ένα σπουδαίο νέο, είναι φανταστικό", ήταν η αντίδραση του κυβερνήτη του Ντισκάβερι Στιβ Λίντσεϊ. Με βάση τις θερμικές κι αεροδυναμικές αναλύσεις "δεν υπάρχει κάποιος καταναγκασμός για την επιστροφή" του διαστημικού λεωφορείου, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο τεχνικός υπεύθυνος της αποστολής Στιβ Πούλος.

    Οι τεχνικοί της διαστημικής υπηρεσίας εργάσθηκαν όλη τη νύκτα για να πραγματοποιήσουν τις τελευταίες θερμικές κι αεροδυναμικές δοκιμές στα δύο τελευταία αμφίβολα σημεία που εμφανίζονταν στις φωτογραφίες και τις ταινίες από τη θερμική ασπίδα.

    Μία προεξέχουσα σύνδεση ανάμεσα σε δύο λαμαρίνες στο κήτος του Ντισκάβερι αποτελεί τη μεγάλη ανησυχία των τεχνικών για τη φάση της επιστροφής του διαστημικού λεωφορείου, κατά την οποία αναπτύσσονται μεγάλες ταχύτητες κι οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 1500 βαθμούς λόγω της τριβής με τον αέρα.

    [38] Παράξενα

    Φοβού τους Γερμανούς

    10/7/2006 3:18:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Η γνωστή ρήση του ιερέα των Τρώων, Λαοκόωντα, με την οποία μάταια προσπαθούσε να πείσει τους συμπατριώτες του να μη μεταφέρουν τον Δούρειο Ίππο μέσα στην Τροία, θα μπορούσε να είχε φανεί πολύ χρήσιμη σε έναν Γερμανό οδηγό λεωφορείου, που πλήρωσε με ελαφρύ τραυματισμό τις απόψεις του για την ήττα της Γερμανίας από την Ιταλία στο φετινό Μουντιάλ.

    Δανάος, ένας Γερμανός οπαδός ο οποίος επιβιβάστηκε στο όχημα, κάπου στο νοτιοδυτικό Βερολίνο, λίγες ώρες μετά το παιχνίδι, τα ξημερώματα του Σαββάτου. Οι δύο τους ήταν οι μοναδικοί επιβάτες, οπότε η κουβέντα για το φλέγον ζήτημα της ημέρας προέκυψε μοιραία. Όμως, ο διάλογος και η γόνιμη ανταλλαγή απόψεων, δεν ήταν όπως φάνηκε στις προθέσεις του νεαρού. Μόλις άκουσε τη γνώμη του οδηγού ότι "οι Γερμανοί παίκτες απλά δεν ήταν αρκετά καλοί" εξουσιοδότησε το μπουκάλι μπύρας που κρατούσε στα χέρια του, σε ρόλο επίσημου εκπροσώπου του, αφού όμως πρώτα σημάδεψε το κεφάλι του διαφωνούντα.

    Ο ανυποψίαστος οδηγός μόλις δέχθηκε το "γκολ", έχασε τον έλεγχο του λεωφορείου και προσέκρουσε σε μια παρκαρισμένη μερσεντές. Η μικρή ταχύτητα που είχε προφύλαξε τόσον τον ίδιο από σοβαρούς τραυματισμούς, όσο και τον 20χρονο θερμοκέφαλο, που φρόντισε να εξαφανιστεί από την έξοδο κινδύνου.

    Η αστυνομία πλέον αναζητά έναν 20χρονο που φορούσε εμφάνιση της εθνικής Γερμανίας με τον αριθμό 20, τον αριθμό του Ποντόλσκι. Ακόμα ψάχνει...

    [39] Κοινωνία

    Την Τρίτη η αγόρευση του Εισαγγελέα

    Απολόγηθηκε ο Μιχαλόπουλος

    10/7/2006 8:37:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Με την αγόρευση του εισαγγελέα της έδρας Φώτη Μακρή, θα συνεχιστεί την Τρίτη η δίκη του εκδότη Γρηγόρη Μιχαλόπουλου, για την υπόθεση εκβιασμού σε βάρος επιχειρηματιών στο όνομα της 17 Νοέμβρη. Απολογούμενος, ο Γρηγόρης Μιχαλόπουλος, αρνήθηκε τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, παρομοιάζοντας μάλιστα τον εαυτό του με ένα μικρό σκάφος απέναντι σε αεροπλανοφόρα όπως χαρακτηριστικά ισχυρίστηκε. Ο κατηγορούμενος, υποστήριξε ότι η εφημερίδα του είναι τόσο μικρή και "μικρού βεληνεκούς" που ποτέ δεν θα μπορούσε να φτάσει στο σημείο να εκβιάσει επιχειρηματίες όπως ο κ. Γιάννης Λάτσης ή ο κ. Θόδωρος Αγγελόπουλος. Ανέφερε επίσης ο κατηγορούμενος ότι ενώ πολλοί φίλοι του επιχειρηματίες ήταν πρόθυμοι να καταθέσουν υπέρ του, "αγνοήθηκαν" από την Δικαιοσύνη. Τέλος αναφερόμενος ειδικότερα στις σχέσεις που είχε με την οικογένεια Αγγελοπούλου, ο Μιχαλόπουλος υποστήριξε ότι διερράγησαν μετά τον γάμο του κ. Θόδ. Αγγγελόπουλου με την κ. Γιάννα Αγγελοπούλου.Σε πρώτο βαθμό ο κ. Μιχαλόπουλος έχει καταδικαστεί σε 18ετή κάθειρξη.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 10 July 2006 - 20:51:17 UTC