Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-07-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μήνυμα από τη Λευκάδα
  • [02] Σε εγρήγορση για τους Έλληνες
  • [03] Η Α. Παπαρήγα για τις δημοτικές εκλογές
  • [04] Στο φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ ο Πρωθυπουργός
  • [05] "Στους δρόμους" οι υποψήφιοι
  • [06] Επί ποδός στα λιμάνια
  • [07] Για τα τέλη του κτηματολογίου
  • [08] Σε ποιον ανήκουν οι λακκούβες
  • [09] "Χτενίζουν" τον Τριπόταμο
  • [10] Καταδίκη υπεύθυνου γηροκομείου
  • [11] Ένοχος και από το Εφετείο
  • [12] Κανονικά τα δρομολόγια του Προαστιακού
  • [13] Νέα τροπή
  • [14] Μήνυση κατά Τσένι
  • [15] Ύποπτος φάκελος στη New York Times
  • [16] "Θετικός ο απολογισμός"
  • [17] Σε πύρινο κλοιό
  • [18] Δίχως τέλος
  • [19] Κλιμάκωση των επιχειρήσεων
  • [20] Σκηνικό πολέμου
  • [21] Αποκλεισμένος ο Λίβανος
  • [22] Στις φλόγες η Βηρυτός
  • [23] Στα ύψη το πετρέλαιο
  • [24] ΑΕΚ: Υπάρχει διαφορά για Βάργκας
  • [25] Ανανέωσε με ΠΑΟΚ ο Τοχούρογλου
  • [26] "Ψήλωσε" το Αιγάλεω
  • [27] Προσωρινός αποκλεισμός για Σάντοβα
  • [28] Απόφαση "κόλαφος" για το καμπιονάτο
  • [29] Η ώρα του Ιντερτότο για τη Λάρισα
  • [30] Διέκοψε τον αγώνα λόγω …πυραύλου
  • [31] "Κοιτάζει" Ριμπερί η Μπάγερν Μονάχου
  • [32] Προφορική συμφωνία Νίστελροϊ-Ρεάλ;
  • [33] Η ιταλική δικαιοσύνη απεφάνθη
  • [34] Τέλη Αυγούστου ορίστηκε η ακρόαση

    [01] Πολιτική

    Ομιλία του Πρωθυπουργού στο φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ

    Μήνυμα από τη Λευκάδα

    14/7/2006 9:23:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/7/2006 10:37:54 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Μήνυμα αισιοδοξίας για την πορεία της χώρας, έστειλε ο Κώστας Καραμανλής από τη Λευκάδα, όπου μίλησε στο Φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ, το οποίο ξεκίνησε σήμερα τις τριήμερες εργασίες του. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την βούληση του να προχωρήσει σε αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση του δημόσιου Πανεπιστημίου. Συγκεκριμένα, τόνισε, πως βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση της Παιδείας και η αναβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου, τονίζοντας, πως η Κυβέρνηση, προωθεί "μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν τον κοινωνικό ρόλο της ανώτατης εκπαίδευσης, εγγυώνται περισσότερες ευκαιρίες, εξασφαλίζουν πτυχία για δουλειά, επιτυχία, κοινωνική και επαγγελματική καταξίωση, πτυχία που να έχουν αναβαθμισμένη αξία". Ο Πρωθυπουργός, τόνισε επίσης, πως χρειάζονται αλλαγές, γιατί κανένα εκπαιδευτικό σύστημα "δεν μπορεί να παραμένει στατικό και να παράγει ανέργους πτυχιούχους".

    Στόχος η ενίσχυση της Περιφέρειας και της ΤΑ

    Αναφερόμενος στους νέους της ΟΝΝΕΔ, τόνισε, ότι στέλνουν από τη Λευκάδα ένα "πανίσχυρο και ξεκάθαρο μήνυμα Το μήνυμα της σιγουριάς, της αυτοπεποίθησης, της αισιοδοξίας. Το μήνυμα ότι η Ελλάδα αλλάζει. Αναπτύσσεται παντού. Διασφαλίζει νέα προοπτική για όλες και όλους".

    Ο Πρωθυπουργός, για την Περιφέρεια, δήλωσε, ότι πλέον η πολιτική του διαχωρισμού σε "δύο Ελλάδες" είναι παρελθόν και μιλώντας για την επιλογή ΄της ΟΝΝΕΔ το φεστιβάλ να γίνει στη Λευκάδα, τόνισε, πως "παραμερίζετε, με επιλογές σαν κι αυτή, την αντίληψη της 'μιας' και της 'άλλης' Ελλάδας. Θυμίζετε, σε όλους, ότι η καρδιά της Ελλάδας εδώ βρίσκεται: Στην ελληνική Περιφέρεια. Προσθέτω ένα μόνο: Το αύριο της Ελλάδας στα νιάτα βρίσκεται. Εσείς ορίζετε το μέλλον που διεκδικούμε: Οι μαθητές, οι σπουδαστές, οι φοιτητές, οι εργαζόμενες νέες, οι εργαζόμενοι νέοι μας".

    Επίσης, υπογράμμισε, ότι "η εθνική στρατηγική για την περιφερειακή ανάπτυξη είναι γεγονός σε πλήρη εξέλιξη" και πρόσθεσε ότι "οι περισσότεροι από τους πόρους του επόμενου Κοινοτικού Πλαισίου που συνολικά ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ, κατευθύνονται στην Περιφέρεια".

    Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είπε ότι στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι η διαρκής ενίσχυσή της, τονίζοντας πως η ΝΔ εξασφάλισε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση την οικονομική της αυτοτέλεια, με στόχο "να ανταποκρίνεται, πιο αποτελεσματικά, στον αναπτυξιακό ρόλο της. Να αναπτύσσει δράσεις κοινωνικής ευθύνης. Να δημιουργεί υποδομές που βελτιώνουν τις συνθήκες ζωής στις γειτονιές, τις πόλεις και τα χωριά".

    "Οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται"

    Μιλώντας για την κυβερνητική πολιτική, είπε πως "βάλαμε υψηλούς στόχους και έναν - έναν τους κατακτούμε", αναφέροντας χαρακτηριστικά, πως "τα δραματικά ελλείμματα του παρελθόντος περιορίζονται δραστικά. Η ανάπτυξη κινείται με ρυθμούς υπερδιπλάσιους του μέσου όρου της ευρωζώνης, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, μετά από πολύχρονη υποχώρηση, ήδη κέρδισε τη χρονιά που πέρασε οχτώ θέσεις στη διεθνή κατάταξη, η εξωστρέφεια της οικονομίας γίνεται πραγματικότητα, οι εξαγωγές αυξάνονται με πρωτόγνωρους ρυθμούς, η τουριστική βιομηχανία καταγράφει σημαντική άνοδο, η ανεργία άρχισε να μειώνεται, η απασχόληση αυξάνεται, το κλίμα βελτιώνεται σε ολόκληρη τη χώρα και η Ελλάδα βρίσκεται σε νέα αναπτυξιακή τροχιά".

    Επίσης, είπε, πως συνεχίζονται οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις στις δομές της Διοίκησης και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. Συγκεκριμένα τόνισε, πως "προβλήματα που διαιωνίζονταν για πολλά χρόνια, έχουν ήδη λυθεί.Οι διαδικασίες απλοποιούνται. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις εξυπηρετούνται πιο άμεσα. Η διαφάνεια στις λειτουργίες και τις συναλλαγές του Κράτους ενδυναμώνεται σταθερά".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στο φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ ο Πρωθυπουργός

    [02] Πολιτική

    Που ζουν στο Λίβανο, βρίσκεται το Υπ. Εξωτερικών

    Σε εγρήγορση για τους Έλληνες

    14/7/2006 1:34:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/7/2006 11:17:03 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Επί ποδός βρίσκεται το Υπουργείο Εξωτερικών για τους Έλληνες, που ζουν στο Λίβανο, και δοκιμάζονται από τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Το βράδυ της Πέμπτης, 115 Έλληνες και Κύπριοι έφυγαν από τη Βηρυτό, με έκτακτη πτήση των Κυπριακών Αερογραμμών, αφού πρώτα μεταφέρθηκαν οδικώς στη Δαμασκό. Υπενθυμίζεται ότι μετά τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Βηρυτού, έχει διακοπεί η λειτουργία του, ενώ ζημιές έχει υποστεί και το οδικό δίκτυο, που συνδέει τη λιβανική πρωτεύουσα με την πρωτεύουσα της Συρίας. Με παρέμβαση της υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη, πραγραμματίστηκε ειδική πτήση των "Ολυμπιακών Αερογραμμών", που θα αναχωρήσει τα ξημερώματα, για τη Δαμασκό, Έλληνες, Κύπριους και άλλους Ευρωπαίους. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Θόδωρος Κασσίμης ολοκληρώθηκαν συνεννοήσεις με όλες τις εμπλεκόμενες κυβερνήσεις, εστάλησαν τα σχετικά έγγραφα "και ήδη αναχώρησαν δύο πούλμαν από την Πρεσβεία μας στη Βηρυττό με ελληνικές σημαίες, των οποίων προηγείται ένα αυτοκίνητο της λιβανικής αστυνομίας". Τα πούλμαν, όπως πρόσθεσε ο κ. Κασσίμης θα οδηγηθούν στα σύνορα με τη Συρία, όπου θα παραληφθούν από Έλληνες διπλωμάτες σε Συριακό έδαφος και θα οδηγηθούν στο αεροδρόμιο της Δαμασκού. Εκεί, θα ακολουθήσει επιβίβαση σε ένα αεροπλάνο της Ολυμπιακής. Το αεροσκάφος κατά την επιστροφή, ζητήθηκε από την κυπριακή Κυβέρνηση, να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Λάρνακας για να αποβιβάσει τους Κύπριους που θα μεταφέρει, και στη συνέχεια θα έρθει στην Αθήνα. Το σχέδιο πτήσης, είναι συμφωνημένο με τις κυβερνήσεις οι οποίες εμπλέκονται. Στο μεταξύ, το μεσημέρι της Παρασκευής, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, είχε συνάντηση με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Μανουσέρ Μοτακί, και τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννη Βαληνάκη με αντικείμενο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, είχε, την Παρασκευή,

    Συζητήσεις για την αποκλιμάκωση της έντασης

    Μετά τη συνάντηση στην οποία συζητήθηκε η ανάγκη να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες από όλες τις πλευρές για την αποκλιμάκωση της κρίσης, ο κ. Μοτακί ζήτησε την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας και του ΟΗΕ "για να σταματήσει αυτό το έγκλημα ". Απαντώντας σε ερώτηση εάν η χώρα του στηρίζει τη Χεζμπολάχ, όπως την κατηγορεί το Ισραήλ, ο ΥΠΕΞ είπε ότι "το Ισραήλ πάντα κατηγορούσε άλλους για τις δικές του ενέργειες" προσθέτοντας ότι δεν τηρεί τις δεσμεύσεις του σύμφωνα με τις οποίες δε θα επιτίθετο σε κατοικημένες περιοχές και θα συνεργαζόταν για την ανταλλαγή αιχμαλώτων.

    Επίσης, τόνισε ότι το Ισραήλ οφείλει να απαντήσει για την απαγωγή και την εξαφάνιση των Ιρανών διπλωματών, πριν από 25 χρόνια, συμπληρώνοντας ότι πάνω από 10.500 Παλαιστίνιοι και εκατοντάδες Λιβανέζοι είναι φυλακισμένοι στις ισραηλινές φυλακές, πολλοί εκ των οποίων επί δεκαετίες.

    "Και οι Παλαιστίνιοι και οι Λιβανέζοι έχουν δηλώσει την ετοιμότητά τους να προχωρήσουν στην ανταλλαγή των αιχμαλώτων. Πιστεύουμε ότι η πιο λογική λύση είναι να εισακουστούν οι λογικές και δίκαιες φωνές των Παλαιστινίων και Λιβανέζων, κάτι για το οποίο είχε δεσμευτεί το σιωνιστικό καθεστώς", κατέληξε ο κ. Μοτακί.

    Έκκληση για λύση μέσω της διπλωματίας

    Σε δήλωσή της, σχετικά με την κατάσταση στην περιοχή, η κ. Μπακογιάννη εκτιμά ότι η "εκτός ορίων στρατιωτική δράση [] μπορεί να καταστήσει ανεξέλεγκτη την ήδη εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή" και χαρακτηρίζει καταδικαστέες τις επιχειρήσεις και τις επιθέσεις κατά αμάχων και υποδομών.

    "Η Ελλάδα, ως χώρα που έχει αγωνισθεί και ενδιαφέρεται για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ως μέλος της Ε.Ε. και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καλεί όλους να συνειδητοποιήσουν ότι η βία δε λύνει, αλλά επιτείνει και διαιωνίζει προβλήματα και αδιέξοδα και τους καλεί να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και σύνεση, να επιλέξουν τον δρόμο της λογικής και της ειρήνης και να επιδιώξουν λύσεις μέσω της διπλωματικής οδού", σημειώνει η κ. Μπακογιάννη.

    Από το απόγευμα της Παρασκευής τέθηκε σε λειτουργία ειδικό τηλεφωνικό κέντρο στην Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ. Στο τηλέφωνο 210-3681912 μπορούν να καλούν όσοι έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για Έλληνες, που βρίσκονται στο Λίβανο.

    Επίσης, όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών, κατόπιν συνεννόησης του υφυπουργού, Θόδωρου Κασσίμη, με τις "Ολυμπιακές Αερογραμμές", υπάρχει επιπλέον διαθεσιμότητα για πτήσεις με προορισμό το Αμμάν και τη Δαμασκό, από όπου θα είναι δυνατός ο επαναπατρισμός Ελλήνων και άλλων Ευρωπαίων πολιτών.

    Παράλληλα, με εντολή του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, ναύαρχου Παναγιώτη Χηνοφώτη, ένα επιβατηγό πλοίο βρίσκεται σε ετοιμότητα ώστε εάν χρειαστεί να πλεύσει στο Λίβανο συνοδεία ανδρών των ειδικών δυνάμεων για να παραλάβει Έλληνες, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην εμπόλεμη ζώνη.

    "Είναι ένα θέμα που παρακολουθούμε πολύ στενά. Όποτε έχουμε σχετικές πληροφορίες θα τις δίνουμε αμέσως στα ΜΜΕ. Να είστε βέβαιοι ότι θα κάνουμε ό,τι απαιτείται ώστε να παρασχεθεί όλη η βοήθεια, που χρειάζονται οι Έλληνες συμπατριώτες μας ή οι ομογενείς", δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, τονίζοντας ότι έχουν ενεργοποιηθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών.

    Επαφές Παπανδρέου

    Στο μεταξύ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου , είχε τηλεφωνική επικοινωνία, με τον αρμόδιο της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Ασφάλεια και Άμυνα, Χαβιέ Σολάνα, με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Αμπρ Μούσα και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ρομάνο Πρόντι.

    Με τον Χαβιέ Σολάνα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε μακρά συνομιλία για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ύστερα από την επίθεση που δέχθηκε ο Λίβανος από τον Ισραηλινό στρατό, την γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στη περιοχή καθώς επίσης, και τις εξελίξεις στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

    Τα ίδια θέματα συζήτησε ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Αμπρ Μούσα, με τον οποίο συμφώνησαν να έχουν και νέα επικοινωνία αύριο, καθώς συνεδριάζουν και η Σοσιαλιστική Διεθνής, στη Σάμο και ο Αραβικός Σύνδεσμος, στο Κάιρο.

    Στην τηλεφωνική επικοινωνία, που είχε με τον Ρομάνο Πρόντι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενημερώθηκε για την τηλεφωνική επικοινωνία, που είχε ο πρώτος με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, ενώ εκτιμήθηκε ότι, θα ήταν χρήσιμη η επικοινωνία του Ρομάνο Πρόντι με τον Πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ Αλ Ασσάντ.

    Συνελήφθη Ελληνίδα ακτιβίστρια στο Ισραήλ

    Αναφερόμενη στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η γ.γ. του ΚΚΕ , Αλέκα Παπαρήγα, ζήτησε από την ελληνική Κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ να πάρουν θέση και να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ για να σταματήσει τις επιχειρήσεις σε παλαιστινιακά και λιβανικά εδάφη.

    Την ανάληψη πρωτοβουλιών από την ελληνική Κυβέρνηση ζήτησε και ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος.

    Μετά τη συνάντηση, που είχε, με Κοινωνικές Οργανώσεις από Αραβικές χώρες στην Ελλάδα, που προωθούν τη δημιουργία Παναραβικού Συνδέσμου, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις και υποστήριξε ότι υποκινητής των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή είναι οι ΗΠΑ.

    Παράλληλα, κατήγγειλε τη σύλληψη της ακτιβίστριας Μαρίας Νικηφόρου , στο αεροδρόμιο του Ισραήλ, τονίζοντας ότι ο ΣΥΝ έχει κάνει διάβημα στο Υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να παρέμβει για την απελευθέρωσή της.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αποκλεισμένος ο Λίβανος

    Στις φλόγες η Βηρυτός

    Με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή

    [03] Πολιτική

    Περιοδεία στο Βόλο

    Η Α. Παπαρήγα για τις δημοτικές εκλογές

    14/7/2006 10:29:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/7/2006 10:41:56 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Στο Βόλο περιόδευσε την Παρασκευή η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Η κα. Παπαρήγα συνομίλησε με τους εργαζομένους του ΟΣΕ τάχθηκε κατά των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ κατηγόρησε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση για διαστρέβλωση του περιεχομένου των πρόσφατων κινητοποιήσεων στα πανεπιστήμια. Έπειτα, η ΓΓ του ΚΚΕ, μίλησε σε ανοιχτή συγκέντρωση στην παραλία του Βόλου για τις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Η κα. Παπαρήγα τόνισε, πως το ΚΚΕ θέτει το εξής ζήτημα: "ως πότε ένα τόσο μεγάλο ποσοστό εργαζομένων που υποφέρει πραγματικά θα αφήνει να κυλάει ο χρόνος, χωρίς να κάνει το πιο ρεαλιστικό και αποφασιστικό βήμα που χρειάζεται", υπογραμμίζοντας, ότι στις επικείμενες νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές, η ψήφος στα μεγάλα κόμματα είναι "άφεση αμαρτιών, είναι ανοχή, είναι νομιμοποίηση, είναι πράσινο φως για τα χειρότερα". "Οι εργαζόμενοι πρέπει να αρχίσουν να ανιχνεύουν την εναλλακτική λύση που χρειάζονται, να γνωρίσουν τις θέσεις του ΚΚΕ για την συγκρότηση του μετώπου, για την πάλη για λαική εξουσία και οικονομία", είπε η κα. Παπαρήγα, κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ για "υποκρισία". Επίσης, κατηγόρησε τις "τοπικές αρχές προερχόμενες από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αλλά και από την συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ", ότι "δεν είναι τίποτε άλλο παρά μηχανισμοί της κρατικής και κυβερνητικής εξουσίας μέσω των οποίων διοχετεύεται η αντιλαϊκή πολιτική". "Έχει πλήρως αλλοιωθεί ο όποιος έστω συρρικνωμένος ή λειψός κοινωνικός ρόλος που ασκούσε ή υπήρχε δυνατότητα να ασκήσει η τοπική αυτοδιοίκηση" υπογράμμισε η ΓΓ του ΚΚΕ.

    [04] Πολιτική

    Στη Λευκάδα

    Στο φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ ο Πρωθυπουργός

    14/7/2006 5:18:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/7/2006 9:37:35 μμ)

    Στη Λευκάδα μίλησει απόψε ο Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στα πλαίσια του τριήμερου φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ, "Παρουσίες 2006: Γιορτή Πολιτικής και Πολιτισμού". Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός πραγματοποίησε επίσκεψη στο Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και Θρησκευτικών Κειμηλίων της Ιεράς Μονής Παναγίας Φανερωμένης Λευκάδας. Στο φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ θα διεξαχθούν τέσσερις πολιτικές συζητήσεις, με εισηγητές τους κκ. Παυλόπουλο, Γιαννάκου, Πετραλιά και Ορφανό. Αύριο Σάββατο, ο Πρωθυπουργός, θα συναντηθεί με το Νομάρχη Λευκάδας, Χρήστο Λαζάρη, ενώ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στα έργα αποκατάστασης οδικών κατολισθήσεων λόγω σεισμού, στην περιοχή του Αγίου Νικήτα.

    Στις 17:30, την Παρασκευή έγινε πολιτική συζήτηση με θέμα: "Τα όνειρα μας αρχίζουν εδώ", με κεντρικό εισηγητή τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Προκόπη Παυλόπουλο.

    Το Σάββατο, θα διεξαχθεί πολιτική συζήτηση με θέμα: "Οι σύγχρονες απαιτήσεις στο χώρο της Παιδείας", με κεντρική εισηγήτρια την υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου. Στη συνέχεια ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, θα μιλήσει για το "ρόλο του Αθλητισμού στη διαπαιδαγώγηση των νέων", ενώ αργότερα θα διεξαχθεί πολιτική συζήτηση με θέμα: "Περιφερειακή και Τουριστική Ανάπτυξη", με κεντρική εισηγήτρια την υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης Φάνη Πάλλη - Πετραλιά.

    Στις πολιτικές συζητήσεις, που θα διεξαχθούν κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα λάβουν μέρος υπουργοί, βουλευτές, προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό χώρο, καθ ύλην αρμόδιοι για τις παραπάνω θεματικές ενότητες και εκπρόσωποι της νεολαίας.

    Επίσης, θα πραγματοποιηθούν συναυλίες, μουσικοχορευτικά δρώμενα, εκθέσεις ζωγραφικής, καθώς και βράβευση του ζωγράφου Αλέκου Φασιανού, για τη συμβολή του στην ελληνική τέχνη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Το Φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ στη Λευκάδα

    Σχετικά Links:

    ΟΝΝΕΔ

    [05] Πολιτική

    Των δημοτικών εκλογών

    "Στους δρόμους" οι υποψήφιοι

    14/7/2006 2:56:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/7/2006 6:44:08 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Πληθαίνουν οι συναντήσεις και επαφές των υποψηφίων των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Περιοδεία στον Άγιο Ελευθέριο έκανε, την Παρασκευή, ο υποψήφιος της ΝΔ για το Δήμο Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, που επισκέφθηκε τη Λέσχη Φιλίας της περιοχής και συνομίλησε με τους ηλικιωμένους. Ο κ. Κακλαμάνης αναφέρθηκε στην ανάγκη αναβάθμισης των 19 Λεσχών Φιλίας του Δήμου και εξήγγειλε έργα για την αναβάθμιση της περιοχής. Το Δημαρχιακό Μέγαρο επισκέφθηκε ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, που συναντήθηκε με τους εργαζόμενους και το γ.γ. του Δημοτικού Συμβουλίου, Γρηγόρη Αποστολάκο, και τόνισε την ανάγκη ριζικών αλλαγών στη διάταξη και τη δομή του Οργανισμού του Δήμου. Ο υποψήφιος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δημήτρη Τσάτσο, και ενημερώθηκε για το έργο του Ινστιτούτου. Στο γεμάτο από κόσμο λιμάνι του Πειραιά βρέθηκε η υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς, Φώφη Γεννηματά, που συνοδευόμενη από το νομάρχη Αθηνών, Γιάννη Μίχα, μοιράσε στους ταξιδιώτες φυλλάδια για τα δικαιώματά τους.

    Έντονα αντέδρασε στην κίνηση αυτή ο υποψήφιος υπερνομάρχης της ΝΔ, Αργύρης Ντινόπουλος, που είχε επισκεφθεί μία ημέρα πριν το λιμάνι του Πειραιά. "Σήμερα, η κ. Γεννήματα σπεύδει να ενημερώσει τους πολίτες για τα δικαιώματά τους. Δε μας λέει, όμως, γιατί επί τέσσερα χρόνια, δεν έκανε τίποτα για να τους προστατέψει, όπως άλλωστε ήταν υποχρεωμένη. Λυπάμαι που τις υποχρεώσεις της τις θυμάται μόνο λίγο πριν τις εκλογές", δήλωσε ο κ. Ντινόπουλος.

    Επίθεση στην εξαπέλυσε και ο υποψήφιος του ΚΚΕ, Γιώργος Μαυρίκος, που χαρακτήρισε "φιέστα" την επίσκεψη της κ. Γεννηματά και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι ως κυβέρνηση στήριξε τα εφοπλιστικά κέρδη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στήριξη των καταναλωτών

    [06] Κοινωνία

    Επί ποδός στα λιμάνια

    14/7/2006 11:02:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/7/2006 3:58:34 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105.8 - ΑΠΕ

    Ομαλοποιείται η κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά, με τα δρομολόγια των πλοίων να εκτελούνται σήμερα χωρίς προβλήματα. Μιλώντας στην ΝΕΤ και την εκπομπή "Πρώτη Γραμμή", ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, τόνισε πως τα 6 εκατομμύρια ταξιδιωτών που αναμένεται να μετακινηθούν με τα πλοία την καλοκαιρινή περίοδο θα εξυπηρετηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Παράλληλα, επεσήμανε πως βρίσκονται σε εξέλιξη έργα υποδομής που θα αλλάξουν την εικόνα στα λιμάνια όλης της χώρας. Εξάλλου, μετά τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τον Πρωθυπουργό, ο κ. Κεφαλογιάννης χαρακτήρισε μεμονωμένα περιστατικά τις βλάβες που παρουσιάζουν κάποια πλοία. Υπάρχει μέριμνα, δήλωσε, αυτά να αντικαθίστανται αμέσως από αλλά της ίδιας εταιρείας. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την ανακοίνωση της πλοιοκτήτριας εταιρείας, το πλοίο "Speed Runner" θα εκτελεί τα δρομολόγια του με 3 μηχανές και μειωμένη ταχύτητα και για το λόγο αυτό θα γίνεται έκπτωση εισιτηρίων της τάξης του 30%. Επίσης, το "Αγ. Γεώργιος" θα επιστρέψει στη γραμμή από σήμερα στις 3 το μεσημέρι, ενώ, με καθυστέρηση 5 ωρών αναμένεται να φτάσει αργά το βράδυ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το πλοίο "Βιτσέντζος Κορνάρος" από τη Ρόδο. Το πλοίο προσέκρουσε στο λιμάνι της Καρπάθου, με αποτέλεσμα να υποστεί ελαφρές ζημιές στην πλώρη.

    Αυστηροί και συνεχείς έλεγχοι

    Η μειωμένη τουριστική κίνηση δεν οφείλεται στην ακτοπλοΐα, δήλωσε μιλώντας στη ΝΕΤ ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας.

    Αναφερόμενος στα προβλήματα με τις καθυστερήσεις ή ματαιώσεις δρομολογίων, ο κ. Κεφαλογιάννης έκανε λόγο για μεμονωμένα περιστατικά που αντιμετωπίσθηκαν άμεσα ύστερα από την παρέμβαση του υπουργείου.

    Ο υπουργός υπογράμμισε ότι το λιμάνι του Πειραιά λειτουργεί καλύτερα σε σχέση με άλλα χρόνια, επεσήμανε ότι οι Κυκλάδες συνδέονται καθημερινά με τον Πειραιά με 12 δρομολόγια και απέδωσε τις διαμαρτυρίες των κατοίκων των νησιών στη δικαιολογημένη, όπως τη χαρακτήρισε, ανασφάλεια που νιώθουν αλλά και σε μικροκομματικές σκοπιμότητες λόγω των επερχόμενων δημοτικών εκλογών.

    Κύριο μέλημα μας είναι η ασφάλεια στις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις, τόνισε ο κ. Κεφαλογιάννης και πρόσθεσε ότι οι έλεγχοι είναι αυστηροί και συνεχείς.

    Βολές κατά Κεφαλογιάννη

    Σφοδρή κριτική στον κ. Κεφαλογιάννη άσκησε ο αρμόδιος τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος έκανε λόγο για συνωμοσία του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας με ορισμένους ακτοπλόους σε βάρος του ελληνικού λαού.

    Απαντώντας στις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου, το ΥΕΝ τονίζει:

    "Οι όψιμοι τιμητές της αξιωματικής αντιπολίτευσης άφησαν για χρόνια ολόκληρα την ακτοπλοΐα έρμαιο συμφερόντων, χρηματιστηριακών παιχνιδιών και διαπλοκής. Όσο για τον κ. Πάγκαλο, οι ύβρεις του χαρακτηρίζουν τον ίδιο, την ιδιόρρυθμη και αγενή συμπεριφορά του και συμπάσχουμε μαζί του. Ο διάλογος είναι δημόσιος. Ο κ. Πάγκαλος διάλεξε, για άλλη μια φορά, το δρόμο του αυτοεξευτελισμού".

    "Όποιος κάνει χαρακτηρισμούς, τον χαρακτηρίζουν", παρατήρησε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευ. Αντώναρος, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με πρόσφατες δηλώσεις του κ. Πάγκαλου.

    "Όσοι για λόγους μικροκομματικής σκοπιμότητας παριστάνουν τους όψιμους τιμητές, μηδενίζουν το έργο της ακτοπλοΐας και των ανθρώπων της, εκθέτουν διεθνώς τη χώρα, αμαυρώνουν την εικόνα της, πλήττουν τον τουρισμό της. Για πολλά χρόνια άφησαν την ακτοπλοΐα έρμαιο συμφερόντων και διαπλοκών. Ας επιδείξουν τουλάχιστον τώρα, έστω και τη στοιχειώδη υπευθυνότητα», τόνισε ο κ. Αντώναρος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Άγκυρα ...για δύο πλοία

    [07] Κοινωνία

    Για τα τέλη του κτηματολογίου

    14/7/2006 11:41:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Δυο εκατομμύρια επτακόσιες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, σε περιοχές, που εντάσσονται στο κτηματολόγιο, υποχρεούνται να καταβάλουν το ανταποδοτικό τέλος, ύψους 20 ή 35 ευρώ. Σε περιπτώσεις μεταβιβάσεων και πωλήσεων, η υποχρέωση δεν βαρύνει τους αγοραστές ή τους νέους δικαιούχους, αλλά τους αρχικούς ιδιοκτήτες. Επίσης, η νέα νομοθετική ρύθμιση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, η μη καταβολή του ανταποδοτικού τέλους να μπλοκάρει μεταβιβάσεις ή έκδοση οικοδομικών αδειών. Όλοι όσοι πρέπει να καταβάλουν το ανταποδοτικό τέλος, θα ενημερωθούν με επιστολή, από τις υπηρεσίες του Εθνικού Κτηματολογίου. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ktimatologio.gr μπορεί να δει κάποιος, αν το ακίνητο του έχει ενταχθεί στο Κτηματολόγιο.

    [08] Κοινωνία

    Την απάντηση δίνει τροπολογία του ΥΠΕΧΩΔΕ

    Σε ποιον ανήκουν οι λακκούβες

    14/7/2006 9:52:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Απάντηση στο ερώτημα "ποιός είναι αρμόδιος για τη λακκούβα" που έχει ταλαιπωρήσει πολλούς οδηγούς, ακόμα και στις δικαστικές αίθουσες, δίνει τροπολογία του ΥΠΕΧΩΔΕ, που αναμένεται να ψηφιστεί στις αρχές της εβδομάδας στη Βουλή. Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, στο ΥΠΕΧΩΔΕ ανήκουν οι δρόμοι της Αθήνας με καθοριστική σημασία για την κυκλοφορία και οι υπόλοιποι στους δήμους. Στην υπόλοιπη χώρα οι περιφερειάρχες θα πρέπει να ορίσουν μέσα σε έξι μήνες ποιοι δρόμοι ανήκουν στη νομαρχία και ποιοί στην περιφέρεια. Οι υπόλοιποι βρίσκονται στην αρμοδιότητα δήμων και κοινοτήτων. Στην τροπολογία προβλέπεται, ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες, όταν ειδοποιηθούν για την ύπαρξη λακκούβας είναι υποχρεωμένες να κάνουν αυτοψία μέσα σε δύο ημέρες. Μάλιστα, αν υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος θα πρέπει να αποκαταστήσουν τη βλάβη στο δρόμο εντός 10 ημερών.

    [09] Κοινωνία

    "Χτενίζουν" τον Τριπόταμο

    14/7/2006 9:38:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Χωρίς αποτέλεσμα απέβησαν και σήμερα οι έρευνες των ανδρών της αστυνομίας και των δυτών της ΕΜΑΚ, που, μαζί με εκπαιδευμένους σκύλους, "χτένιζαν" τον ποταμό Τριπόταμο, στην περιοχή Μπαρμπούτα της Βέροιας, προκειμένου να εντοπίσουν κάποιο στοιχείο, που θα ρίξει φως στην υπόθεση της εξαφάνισης του μικρού Άλεξ. Πάντως, οι κάτοικοι της περιοχής θεωρούν εξαιρετικά δύσκολο να κατάφεραν οι πέντε ανήλικοι να μεταφέρουν τον Άλεξ στο ποτάμι χωρίς να τους δει κάνεις. Οι έρευνες συνεχίζονται σε άλλο σημείο του ποταμού. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ασφάλεια Ημαθίας ερευνά την εμπλοκή τουλάχιστον ενός ενήλικα, ο όποιος φέρεται να υπέδειξε στους πέντε ανήλικους τον τρόπο για να εξαφανίσουν τον 11χρονο μαθητή.

    Ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση

    Η αστυνομία ξεκίνησε τις έρευνες στο ποτάμι, μετά την υπόδειξη της μητέρας του παιδιού από τη Βόρεια Ήπειρο, ενός από τα πέντε παιδιά, που εμπλέκονται στην υπόθεση. Μετά την εξέλιξη αυτή ο δικηγόρος της οικογένειας των Βορειοηπειρωτών υπέβαλε την παραίτησή του και με ανακοίνωση του έκανε λόγο για ύποπτα παρασκήνια.

    Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε σήμερα, Παρασκευή και η δεύτερη φάση των συναντήσεων των παιδοψυχολόγων με τους πέντε ανήλικους και τις οικογένειες τους. Μέχρι τις 26 Ιουλίου, οι ειδικοί θα εργαστούν πάνω στα στοιχεία που έχουν συλλέξει και στη συνεχεία θα παραδώσουν το πόρισμα τους στον εισαγγελέα, ο όποιος με τη σειρά του αναμένεται να ασκήσει ποινικές διώξεις.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έρευνες και στο ποτάμι

    [10] Κοινωνία

    Παρά το ιδιωτικό συμφωνητικό

    Καταδίκη υπεύθυνου γηροκομείου

    14/7/2006 7:31:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, με πρόσφατη απόφασή του, ανατρέπει μια μακροχρόνια πρακτική όλων των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, που όριζε ότι ο οίκος ευγηρίας δε φέρει καμία ευθύνη για τη σωματική ακεραιότητα των ηλικιωμένων, που μένουν σε αυτόν. Τον Αύγουστο του 2004 μία 80χρονη τρόφιμος γηροκομείου, που είχε ξεφύγει από την προσοχή των υπευθύνων, βρέθηκε νεκρή σε οικόπεδο, που ήταν σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου μακριά από το Κέντρο. Οι συγγενείς της ηλικιωμένης προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη παρότι, όπως ισχυρίστηκε ο κατηγορούμενος, είχαν υπογράψει το ιδιωτικό συμφωνητικό και είχαν αποδεχθεί τους όρους του. Το Πλημμελειοδικείο, όμως, δε δέχθηκε το συμφωνητικό και καταδίκασε τον υπεύθυνο γηροκομείου σε φυλάκιση ενός έτους με αναστολή, για ανθρωποκτονία από αμέλεια, δημιουργώντας με την απόφαση αυτή, νομικό προηγούμενο.

    [11] Κοινωνία

    Ένοχος και από το Εφετείο

    14/7/2006 6:40:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Στη φυλακή οδηγήθηκε ο εκδότης Γρηγόρης Μιχαλόπουλος, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη εννέα ετών για απόπειρα εκβίασης των Θεόδωρου Αγγελόπουλου και Γιάννη Λάτση και για πλαστογραφία, καθώς κρίθηκε ένοχος και από το Εφετείο. Παράλληλα, αθωώθηκε για απόπειρα εκβίασης, κατά του πρώην δημάρχου Βούλας Γρηγόρη Κασιδόκωστα. Το δικαστήριο, παρότι μείωσε την ποινή του από τα 18 χρόνια που είχε καταδικαστεί πρωτόδικα, σε εννέα, δεν του χορήγησε αναστολή εκτέλεσης ποινής, όπως είχε ζητήσει για λόγους υγείας και έτσι οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού. Νωρίτερα, το πενταμελές Εφετείο, με άλλη σύνθεση, έκρινε αβάσιμη την αίτηση εξαίρεσης, που είχε υποβάλλει το πρωί, πριν την έκδοση της απόφασης, ο κατηγορούμενος σε βάρος του προέδρου κ. Ζαχάροφ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέα τροπή

    [12] Κοινωνία

    Παρά τις στάσεις εργασίας

    Κανονικά τα δρομολόγια του Προαστιακού

    14/7/2006 3:19:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/7/2006 10:50:28 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Κανονικά θα διεξαχθούν τα δρομολόγια του Σαββάτου 15 Ιουλίου του Προαστιακού σιδηρόδρομου, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση της Προαστιακός Α.Ε., παρά τις στάσεις εργασίας που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι. Πιο συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε δύο στάσεις εργασίας, από τις 5:30 π.μ. έως τις 8:30 π.μ. και από τις 18:30 έως τις 21:30. Οι εργαζόμενοι ζητούν την ικανοποίηση αιτημάτων τους, που αφορούν τη φύλαξη των σταθμών και τις συνθήκες υγιεινής επιβατών και υπαλλήλων.

    Σχετικά Links:

    http://www.proastiakos.gr/

    [13] Κοινωνία

    Νέα τροπή

    14/7/2006 12:57:00 μμ

    Συζητείται ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η αίτηση εξαίρεσης κατά του προέδρου του δικαστηρίου, που υπέβαλε ο εκδότης Γρηγόρης Μιχαλόπουλος που δικάζεται για την υπόθεση της απόπειρας εκβίασης κατά μελών των οικογενειών Λάτση και Αγγελόπουλου με την επίκληση της οργάνωσης 17Ν. Σήμερα επρόκειτο το δικαστήριο να ανακοινώσει την απόφαση του για την υπόθεση του εκδότη , την ενοχή του οποίου όπως και πρωτόδικα έχει ζητήσει ο εισαγγελέας της έδρας. Ο κατηγορούμενος, που πρωτόδικα καταδικάστηκε σε κάθειρξη 18 ετών, στήριξε την αίτηση σε βάρος του κ. Ζαχάρωφ σε δημοσίευμα μηνιαίου περιοδικού σύμφωνα με το οποίο ο πατέρας του εφέτη είχε συνεργαστεί με την κατοχική κυβέρνηση. Η πολιτική αγωγή από τη μεριά της υπενθύμισε ότι ο εκδότης του συγκεκριμένου περιοδικού ήταν μάρτυρας υπεράσπισης του Μιχαλόπουλου στην παρούσα υπόθεση.

    [14] Κόσμος

    Μήνυση κατά Τσένι

    14/7/2006 1:08:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters - BBC

    Τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Ντικ Τσένι, μήνυσαν η πρώην πράκτορας της CIA, Βάλερι Πλαμ, και ο σύζυγός της, Τζόζεφ Γουίλσον, πρώην πρεσβευτής, ισχυριζόμενοι ότι παραβιάστηκαν τα συνταγματικά και νομικά δικαιώματά τους. Παράλληλα, κατάθεσαν μήνυση και κατά του συμβούλου του Αμερικανού αντιπροέδρου, Καρλ Ρόουβ, καθώς και άλλων ατόμων, για το ρόλο που διαδραμάτισαν στη διαρροή του ονόματός της Βάλερι Πλαμ στον Τύπο.

    Ο Γουίλσον είχε κατηγορήσει την αμερικανική κυβέρνηση ότι "αποκάλυψε" την ταυτότητα της συζύγου του για να εκδικηθεί τον ίδιο επειδή αντιτάχθηκε στον πόλεμο κατά του Ιράκ και αμφισβήτησε τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για όπλα μαζικής καταστροφής. Μέχρι σήμερα μοναδικός κατηγορούμενος για την υπόθεση αυτή είναι ο σύμβουλος του Τσένι, Λιούις "Σκούτερ" Λίμπι.

    Οι Πλαμ και Γουίλσον στη μήνυσή τους κάνουν λόγο για "συνωμοσία μεταξύ νυν και πρώην υψηλόβαθμων αξιωματούχων του Λευκού Οίκου" με σκοπό τη "δυσφήμιση, τιμωρία και εκδίκηση" του πρώην διπλωμάτη.

    Το ζευγάρι ζητά αποζημίωση, χωρίς ωστόσο να αναφέρει συγκεκριμένο ποσό.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Cheney sued in CIA identity case

    CNN: Former CIA officer sues Cheney, Libby, Rove over leak

    [15] Κόσμος

    Ύποπτος φάκελος στη New York Times

    14/7/2006 10:24:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Επιστολή, που περιείχε λευκή σκόνη αναστάτωσε την εφημερίδα "New York Times", ξυπνώντας μνήμες από τις αλλεπάλληλες επιθέσεις με το βακτήριο του άνθρακα, που είχαν σημειωθεί στα τέλη του 2001 εναντίον μέσων ενημέρωσης και άλλων υπηρεσιών στις ΗΠΑ. Η εκπρόσωπος της εφημερίδας, Κάθριν Μάθις, δήλωσε, ότι το μεσημέρι ένας υπάλληλος άνοιξε το φάκελο, που όπως διαπιστώθηκε περιείχε μια λευκή σκόνη, η σύσταση της οποίας ερευνάται. Ο φάκελος ήταν χειρόγραφος, απευθυνόταν γενικώς στην εφημερίδα και όχι σε κάποιο συγκεκριμένο άτομο και δεν υπήρχε διεύθυνση αποστολέα. Από τη σφραγίδα ταχυδρομείου φαίνεται, ότι είχε σταλεί από τη Φιλαδέλφεια.

    [16] Κόσμος

    Λέει η Μέρκελ για την επίσκεψη Μπους στη Γερμανία

    "Θετικός ο απολογισμός"

    14/7/2006 12:26:00 μμ

    Ένα θετικό απολογισμό της συνάντησής της με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, χθες Πέμπτη στη Γερμανία, έκανε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, που όπως επισήμανε, έδειξε πως οι δύο ηγέτες έχουν κοινά συμφέροντα και ενίσχυσε τις προσωπικές τους σχέσεις. Η Μέρκελ εξέφρασε, σε συνέντευξή της στην κρατική τηλεόραση, την ικανοποίηση της γιατί έχει "κοινά συμφέροντα με τον Αμερικανό Πρόεδρο σε πολλά σημεία". "Μιλήσαμε για το Ιράν, τη Μέση Ανατολή, το θέμα της Βόρειας Κορέας και της Κίνας", είπε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος. Η Μέρκελ είπε ακόμα πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους στο Στράλσουντ της ανατολικής Γερμανίας -εκλογική περιφέρεια της Μέρκελ- ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει με κατοίκους της περιοχής. "Ήταν ακριβώς η ατμόσφαιρα που ήθελα να δημιουργηθεί και πιστεύω πως λειτούργησε καλά", πρόσθεσε. Στο μεταξύ οι δύο ηγέτες γιόρτασαν τη συνάντησή τους μ ένα παραδοσιακό γερμανικό μπάρμπεκιου. Ο Αμερικανός Πρόεδρος περίμενε με τόση ανυπομονησία τη γιορτή που αναφέρθηκε σε αυτή αρκετές φορές στην κοινή συνέντευξη Τύπου που είχαν παραχωρήσει νωρίτερα. Ο Τζορτζ Μπους αναχώρησε σήμερα από τη Γερμανία με προορισμό τη Ρωσία, για να συμμετάσχει στη Σύνοδο των G8, η εργασίες της οποίας αρχίζουν αύριο Σάββατοστην Πετρούπολη. Τον Αμερικανό Πρόεδρο συνοδεύει η σύζυγός του Λόρα και η υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις.

    [17] Κόσμος

    Σε πύρινο κλοιό

    14/7/2006 9:46:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/7/2006 2:12:36 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters - ΑΠΕ

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε την κομητεία του Σαν Μπερναντίνο ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ, καθώς δύο πύρινα μέτωπα μαίνονται ανεξέλεγκτα καταστρέφοντας τεράστιες δασικές εκτάσεις. Οι πυροσβέστες αδυνατούν να ελέγξουν το μέτωπο κοντά στο Λος Άντζελες, όπου οι φλόγες έχουν καταστρέψει 100 κατοικίες στην Κοιλάδα Μορόγκο. Οι αρχές υποχρεώθηκαν να απομακρύνουν από τα σπίτια τους 300 κατοίκους της περιοχής, καθώς η φωτιά απείλησε μία κοινότητα. Σημειώνεται ότι η πυρκαγιά αυτή ξέσπασε πριν από πέντε ημέρες και μέχρι τώρα έχει αποτεφρώσει περίπου 160.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων, με το δεύτερο μέτωπο να έχει καταστρέψει περίπου 8.000 στρέμματα δασών.

    Φόβοι για επέκταση

    Οι αρχές φοβούνται ότι οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα να διευρυνθεί το πύρινο μέτωπο, παρότι έχουν κινητοποιηθεί περισσότεροι από 1.300 πυροσβέστες.

    Μέχρι στιγμής, μόνο το 20% της πυρκαγιάς έχει τεθεί υπό έλεγχο, ενώ, δύο πολίτες και εννιά πυροσβέστες έχουν εισαχθεί για νοσηλεία.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: California fire emergency called

    ABC News: Huge Calif. fire sweeps toward resort town, forest

    [18] Ιράκ

    Δίχως τέλος

    14/7/2006 2:51:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Έκρηξη βόμβας τοποθετημένης στο δρόμο στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον επτά ανθρώπους και προκάλεσε τον τραυματισμό πέντε, την ώρα που έφευγαν από το σουνιτικό τζαμί Ισμαήλ αλ-Κουμπάισι, στη βόρεια Βαγδάτη, μετά τις προσευχές της Παρασκευής. Περίπου την ίδια ώρα, έξι βλήματα όλμου έπληξαν ένα σιιτικό τζαμί στο Μπαλάντ Ρουζ, ΒΑ της πρωτεύουσας, προκαλώντας το θάνατο δύο ανθρώπων και τραυματίζοντας άλλους πέντε. Πολλοί άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά την τελευταία εβδομάδα σε βίαια επεισόδια μεταξύ σιιτών και σουνιτών στην ιρακινή πρωτεύουσα. Σουνιτικά και σιιτικά τεμένη έγιναν στόχοι επιθέσεων με βόμβες και όλμους μετά τις προσευχές της Παρασκευής την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και να τραυματιστούν δεκάδες άνθρωποι. Οι επιθέσεις αυτές προκάλεσαν έξαρση της βίας αυτή την εβδομάδα, η οποία τροφοδότησε νέους φόβους ότι το Ιράκ διολισθαίνει σε εμφύλιο πόλεμο.

    [19] Μ. Ανατολή

    Διπλωματικός μαραθώνιος σε εξέλιξη

    Κλιμάκωση των επιχειρήσεων

    15/7/2006 10:30:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/7/2006 11:41:50 πμ)

    Φόβοι για γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή, εκφράζονται από τη διεθνή κοινότητα, λόγω των συνεχιζόμενων επιχειρήσεων του Ισραήλ κατά του Λιβάνου, για τέταρτη ημέρα, που έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 70 αμάχων και τον τραυματισμό περίπου 200, όπως και τεράστιες καταστροφές στις υποδομές της χώρας. Η ισραηλινή αεροπορία έχει επεκτείνει τις επιθέσεις της σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου. Ισραηλινά αεροσκάφη έριξαν ρουκέτες κοντά το στρατόπεδο παλαιστινίων προσφύγων Νάχερ αλ Μπαρντ, στο βόρειο Λίβανο, ανακοίνωσαν οι τοπικές υπηρεσίες ασφαλείας. Τα ξημερώματα, η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε πέντε νέες επιδρομές σε διάφορους στόχους στη Σάιντα, την κυριότερη πόλη του νοτίου Λιβάνου, κοντά σε θέσεις του λιβανικού στρατού αλλά και νοτιότερα, στην περιοχή όπου βρίσκεται η κατοικία του προέδρου του Κοινοβουλίου της χώρας. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές του Λιβάνου, τα ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν τη γέφυρα στον ποταμό Αουάλι, στη βόρεια είσοδο της Σάιντα, που είχε ήδη καταστραφεί σε προηγούμενες επιδρομές και όπου υπάρχει ένα φυλάκιο του στρατού. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα. Άλλες δύο επιδρομές σημειώθηκαν στον οδικό άξονα στη νότια είσοδο της πόλης που οδηγεί στον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό Αΐν Χελουέ, τον μεγαλύτερο στο Λίβανο, όπου κατοικούν περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι. Τρεις ή τέσσερις πολίτες σκοτώθηκαν σήμερα μετά από ισραηλινή αεροπορική επίθεση στην περιοχή Χερμέλ στα ανατολικά του Λιβάνου, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Ισραηλινά αεροσκάφη έριξαν ρουκέτες κοντά το στρατόπεδο παλαιστινίων προσφύγων Νάχερ αλ Μπαρντ, στο βόρειο Λίβανο. Στον ανατολικό Λίβανο, τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν περιοχές γύρω από την αρχαία πόλη της Μπααλμπέκ. Η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε επίσης νωρίς σήμερα επιδρομή στην πόλη της Τρίπολης του Λιβάνου, 90 χιλιόμετρα βόρεια της Βηρυτού. Χθες μία γυναίκα και ένα παιδί σκοτώθηκαν στο βόρειο Ισραήλ, εναντίον του οποίου η Χεζμπολάχ εκτόξευσε 100 ρουκέτες Κατιούσα. Τα ξημερώματα, εξάλλου, ένας 18χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από τις βολές ισραηλινού ελικοπτέρου στη Γάζα, ενώ τη νύχτα βομβαρδίστηκε το παλαιστινιακό υπουργείο Οικονομικών, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Η διεθνής κοινή γνώμη παρακολουθεί με αγωνία και ανησυχία τα γεγονότα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται διπλωματικός μαραθώνιος για την εκτόνωση της έντασης. Το θέμα απασχόλησε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σε επείγουσα σύνοδό του, ύστερα από αίτημα του Λιβάνου. Ο γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν απέστειλε στην περιοχή τριμελή επιτροπή για την εκτόνωση της κρίσης, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση και η G8 ανέλαβαν διπλωματική πρωτοβουλία, στέλνοντας σήμερα στην περιοχή τον Ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα. Επίσης, στο Κάιρο πρόκειται να συνεδριάσουν οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, ενώ την υποστήριξή του στη Χεζμπολάχ και το Λίβανο, γνωστοποίησε το κυβερνών κόμμα της Συρίας, Μπάαθ. Επίσης, την υποστήριξη της στον Λίβανο εξέφρασε η Γαλλία. Στο μεταξύ, νέα αύξηση σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου, με το αμερικανικό αργό να κλείνει στα 77,03 δολάρια το βαρέλι και το μπρεντ στα 77,27 δολάρια.

    Ανελέητο σφυροκόπημα

    Χθες, βομβαρδίστηκαν για τρίτη φορά τα νότια προάστια της Βηρυτού και μεταξύ άλλων επλήγη το σπίτι του ηγέτη της Χεζμπολάχ σεΐχη Νασραλά, ο οποίος, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα κήρυξε ανοιχτό πόλεμο κατά του Ισραήλ, ενώδύο πύραυλοι έπεσαν σε απόσταση λίγων δεκάδων μέτρων από το νοσοκομείο της Τύρου. Παράλληλα, ένα εμπορικό αιγυπτιακό σκάφος επλήγη από πύραυλο που είχε στόχο ισραηλινό πολεμικό πλοίο, χωρίς να είναι γνωστό αν υπάρχουν θύματα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός. Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς αγνοούνται τέσσερα μέλη του πληρώματος ισραηλινής πυραυλακάτου, η οποία υπέστη σοβαρές ζημιές. Χθες, μία γυναίκα και ένα παιδί σκοτώθηκαν στο βόρειο Ισραήλ, εναντίον του οποίου η Χεζμπολάχ εκτόξευσε 100 ρουκέτες Κατιούσα.

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ, έθεσε ως όρους για την κατάπαυση του πυρός την απελευθέρωση των δύο απαχθέντων Ισραηλινών στρατιωτών, τον τερματισμό των επιθέσεων με ρουκέτες εναντίον της χώρας του και τον αφοπλισμό της σιιτικής οργάνωσης. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Φουάντ Σινιόρα, χαρακτήρισε την ισραηλινή επέμβαση "δυσανάλογη" και ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός.

    Επιστροφή Ελλήνων και Κυπρίων υπηκόων

    Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση εκφράζει την ανησυχία της για τις εξελίξεις, ενώ το θέμα θα τεθεί και στη συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς υπό τον Γιώργο Παπανδρέου, σήμερα και αύριο στη Σάμο. Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, το μέλος της πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ Μιχάλης Παπαγιαννάκης, τόνισε ότι στόχος του Ισραήλ είναι η αποφυγή της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, ενώ ο ανεξάρτητος βουλευτής Στέφανος Μάνος, σημείωσε ότι όλα ξεκινούν από την απόλυτη αδυναμία των δύο εθνοτήτων να ζήσουν μαζί.

    Αεροσκάφος των Ολυμπιακών Αερογραμμών μετέβη τη νύχτα στη Δαμασκό κι αναμένεται στην Αθήνα, με ενδιάμεσο σταθμό στη Λάρνακα, μεταφέροντας 46 Έλληνες, 30 Κύπριους και άλλους επτά Ευρωπαίους υπηκόους, που πήγαν οδικώς από το Λίβανο στη συριακή πρωτεύουσα. Παράλληλα, απόψε θα πραγματοποιηθεί και δεύτερη έκτακτη πτήση.

    Για πληροφορίες σχετικά με τους Έλληνες υπηκόους που βρίσκονται στο Λίβανο, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο ειδικό τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου Εξωτερικών, στον αριθμό 210-3681912.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σκηνικό πολέμου

    Αποκλεισμένος ο Λίβανος

    Στις φλόγες η Βηρυτός

    [20] Μ. Ανατολή

    Κορυφώνεται η κρίση

    Σκηνικό πολέμου

    14/7/2006 7:21:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/7/2006 11:41:59 πμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: Reuters- BBC- CNN- ΑΠΕ

    Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Το Ισραήλ εντατικοποιεί τις επιθέσεις του εναντίον του Λιβάνου. Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν εκ νέου, τα νότια προάστια της Βηρυτού, όπου βρίσκεται το αρχηγείο της Χεζμπολάχ και κατέστρεψαν το κτήριο στο οποίο στεγαζόταν το σπίτι του ηγέτη της, σεΐχη Χάσαν Νασράλα. Η ισραηλινή τηλεόραση ανέφερε, ότι στόχος της επιδρομής ήταν η δολοφονία του Νασράλα, ωστόσο, η εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά. "Επιτεθήκαν σε δύο κτήρι,α που χρησιμοποιούνται από την ηγεσία της Χεζμπολάχ", δήλωσε, η ίδια προσθέτοντας, ότι οι πολίτες είχαν προειδοποιηθεί να εγκαταλείψουν την περιοχή. Σύμφωνα, πάντως, με τον εκπρόσωπο της Χεζμπολάχ, ο Νασράλα δεν τραυματίστηκε. Επίσης, κατά τις επιθέσεις χτυπήθηκε και ο ραδιοφωνικός σταθμός της οργάνωσης. Παράλληλα, ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν με τουλάχιστον δύο πυραύλους τη δυτική είσοδο της πόλης Στάουρα, στον ανατολικό Λίβανο, σε απόσταση μόλις 20 χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη Συρία, ενώ νωρίτερα, στο στόχαστρο είχε βρεθεί το διεθνές αεροδρόμιο του Λιβάνου. Η Χεζμπολάχ από την πλευρά της έπληξε με πυραύλους το βόρειο τμήμα του Ισραήλ. Όπως αναφέρουν ισραηλινές νοσοκομειακές πηγές, οι επιθέσεις στοίχισαν τη ζωή σε δύο ανθρώπους, μία γυναίκα και ένα παιδί. Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή περίπου 100 πύραυλοι έπληξαν κοινότητες κατά μήκος των συνόρων με το Λίβανο και τουλάχιστον 44 άνθρωποι, οι περισσότεροι σε κατάσταση σοκ, χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομεία για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Επίσης πολλά σπίτια καταστράφηκαν, ενώ από τις εκρήξεις προκλήθηκαν πυρκαγιές. Σύμφωνα με άλλη ισραηλινή στρατιωτική πηγή, πύραυλοι έπληξαν και την πόλη Σάφεντ, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά ένα άτομο.

    Κάλεσμα σε ανοιχτό πόλεμο από Νασράλα

    Στο μεταξύ, μετά την ισραηλινή επίθεση εναντίον της κατοικίας του ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χάσαν Νασράλα απηύθυνε ηχητικό μήνυμά μέσω του τηλεοπτικού σταθμού της οργάνωσης, καλώντας το λιβανέζικο λαό σε ανοιχτό πόλεμο εναντίον του Ισραήλ. Επίσης, προειδοποίησε τη χώρα, ότι θα αισθανθεί την απάντηση της Χεζμπολάχ όχι μόνο στη Χάιφα, αλλά και σε άλλες περιοχές.

    Απευθυνόμενος στο Ισραήλ τόνισε: "Θέλατε ανοιχτό πόλεμο. Προχωράμε σε ανοιχτό πόλεμο". "Επιλέξατε να κάνετε ανοιχτό πόλεμο με ένα κράτος που έχει την ικανότητα, την εμπειρία και το κουράγιο".

    Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ επιτέθηκε και εναντίον της λιβανέζικης ηγεσίας, την οποία χαρακτήρισε ανόητη και την κατηγόρησε, ότι δε διαθέτει την εμπειρία να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

    Επίσης, υποστήριξε, ότι ένα από τα ισραηλινά πλοία, που έχουν αποκλείσει από θαλάσσης τον Λίβανο, έχει πληγεί και βυθίζεται.

    Τον ισχυρισμό του επιβεβαίωσαν και στρατιωτικές πηγές του Λιβάνου, αναφέροντας, ότι ισραηλινό πλοίο χτυπήθηκε από δύο πυραύλους.

    Ωστόσο, η εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού έκανε λόγο για μικρή ζημιά σε πλοίο του Ισραήλ έξω από το Λίβανο, ενώ πρόσθεσε, ότι δεν έχει τραυματιστεί. Ωστόσο, την εν λόγω είδηση δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της, η ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα το πλοίο όχι μόνο χτυπήθηκε σοβαρά, αλλά αγνοούνται τέσσερις Ισραηλινοί στρατιώτες, που επέβαιναν σε αυτό. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του δικτύου στην περιοχή, ισραηλινή στρατιωτική πηγή του ανέφερε, ότι διεξάγεται έρευνα από τις ισραηλινές δυνάμεις για τον εντοπισμό των στρατιωτών. Ωστόσο, ο ισραηλινός στρατός ούτε επιβεβαίωσε, άλλου ούτε αρνήθηκε την πληροφορία.

    Δε ζήτησε κατάπαυση του πυρός ο ΟΗΕ

    Στο μεταξύ χωρίς να ζητήσει κατάπαυση του πυρός, ολοκλήρωσε τις εργασίες του, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνήλθε εκτάκτως έπειτα από αίτημα του Λιβάνου, με αντικείμενο την κλιμάκωση της κρίσης.

    Στην πολύ σύντομη ανακοίνωση που διαβάστηκε από τον προεδρεύοντα, Γάλλο πρεσβευτή, Ζαν Μάρκ ντε λα Σαμπλιέρ, το Συμβούλιο "εκφράζει την ικανοποίηση" του για την αποστολή από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν μιας αποστολής καλών υπηρεσιών στη Μέση Ανατολή.

    Επίσης "ζητά από όλα τα κράτη και από τα ενδιαφερόμενα μέρη να συνεργαστούν πλήρως με την αποστολή αυτή".

    Ακόμη, το Συμβούλιο Ασφαλείας "αναμένει με ενδιαφέρον την έκθεση για την αποστολή της ομάδας αυτής, την οποία ελπίζει ότι θα λάβει το συντομότερο δυνατό".

    Κατά την έναρξη, της συνεδρίασης του Συμβουλίου διασταύρωσαν τα ξίφη τους οι πρέσβεις του Ισραήλ και του Λιβάνου στον ΟΗΕ .

    Ειδικότερα, ο πρεσβευτής του Λιβάνου, Νουάντ Μαχμούντ αφού επεσήμανε, ότι η ισραηλινή επίθεση έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 60 ανθρώπους, έχει καταστρέψει δίκτυα υποδομής και αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία τόνισε, ότι αποτελεί για "μία παραβίαση όλων των ψηφισμάτων, των νόμων, των συμφωνιών και των διεθνών συμβάσεων".

    Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής του Ισραήλ, Νταν Γκίλερμαν υποστήριξε, ότι η χώρα του δεν είχε άλλη επιλογή από το να αντιδράσει. "Οι ενέργειες του Ισραήλ είναι μόα άμεση απάντηση σε μία πολεμική ενέργεια", πρόσθεσε.

    Επίσης, ο Ισραηλινός διπλωμάτης διαβεβαίωσε, ότι οι επιδρομές αποτελούν μια "απάντηση που επικεντρώνεται κατά της Χεζμπολάχ" και υπαινίχθηκε, ότι η Συρία και το Ιράν ευθύνονται για την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.

    "Η πραγματική δύναμη κατοχής στο Λίβανο είναι η τρομοκρατία", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Την ίδια ώρα, απελπιστική χαρακτήρισε την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ρομάνο Πρόντι και όπως τόνισε σε συνέντευξη του, αν και το θέμα αυτό δεν ήταν στην ημερησία διάταξη της διάσκεψης των G8, θα αποτελέσει κυρίαρχο ζήτημα στο τραπέζι των συνομιλιών.

    Στήριξη της αποστολής ζήτησε η Ράις

    Επικοινωνία με την ισραηλινή και την παλαιστινιακή ηγεσία είχε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις ενόψει της μετάβασης της αποστολής καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή.

    Ειδικότερα η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επικοινώνησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ, τον Πρόεδρο της παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, αλλά και τον Λιβανέζο πρωθυπουργό, Φουάντ Σινιόρα.

    Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Σιν Μακόρμακ η Ράις ζήτησε από τους συνομιλητές της να υποστηρίξουν την αποστολή του ΟΗΕ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε εγρήγορση για τους Έλληνες

    Αποκλεισμένος ο Λίβανος

    Στις φλόγες η Βηρυτός

    [21] Μ. Ανατολή

    Από θαλάσσης, αέρος και εδάφους

    Αποκλεισμένος ο Λίβανος

    14/7/2006 12:08:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/7/2006 7:50:47 μμ)

    Συνεχίζεται το σφυροκόπημα του Λιβάνου από το Ισραήλ αλλά και του βόρειου Ισραήλ από τη Χεζμπολάχ. Οι καταστροφές είναι τεράστιες στα προάστια της λιβανικής πρωτεύουσας, όπως και στο δίκτυο που συνδέει τη Βηρυτό με τη Δαμασκό, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την έξοδο από τη χώρα. Νωρίτερα, ισραηλινά μαχητικά προχώρησαν στη ρίψη δύο πυραύλων σε διάδρομο του αεροδρομίου της Βηρυτού, που παραμένει κλειστό μετά τον πρώτο βομβαρδισμό, την Πέμπτη. Ωστόσο, λίγο πριν την τελευταία επίθεση, τέσσερα αεροσκάφη της λιβανικής Middle East Airlines απογειώθηκαν χωρίς επιβάτες για το Αμμάν. Συνολικά, περίπου 60 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Λίβανο, σχεδόν όλοι πολίτες, ενώ δεκάδες έχουν τραυματιστεί. Στο Ισραήλ, από τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ, έχουν χάσει τη ζωή τους δύο πολίτες και έχουν τραυματιστεί πάνω από 100. Παράλληλα, το απόγευμα ξεκίνησε η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατόπιν αιτήματος της λιβανικής κυβέρνησης. Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Όλμερτ, έθεσε ως όρους για την κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο την απελευθέρωση των δύο ομήρων, τον τερματισμό των επιθέσεων με ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ και την εφαρμογή απόφασης του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ. Το απόγευμα, έγινε γνωστό ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους ηγέτες του Λιβάνου, της Ιορδανίας και της Αιγύπτου.

    Ο Σολάνα στη Μέση Ανατολή

    Ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι ο Μπους επικοινώνησε, καθ οδόν προς τη Ρωσία για τη Σύνοδο των G8, με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Φουάντ Σινιόρα, τον Ιορδανό βασιλιά, Αμπντάλα, και τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, χωρίς, ωστόσο, να ανακοινωθεί το περιεχόμενο των συνομιλιών.

    Πάντως, η Βηρυτός ανακοίνωσε ότι ο Μπους διαβεβαίωσε το Σινιόρα ότι ασκεί πίεση στο Ισραήλ για να "περιορίσει τη ζημιά" και να αποφύγει τις απώλειες μεταξύ των αμάχων, ενώ ο Σινιόρα ζήτησε από τον Μπους να πείσει το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις, να συμφωνήσει σε μια κατάπαυση του πυρός και να άρει τον αποκλεισμό.

    Στο μεταξύ ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, Χαβιέ Σολάνα, θα μεταβεί το Σάββατο στη Μέση Ανατολή, στο πλαίσιο των προσπαθειών του ΟΗΕ για αποκλιμάκωση της βίας, όπως ανακοίνωσε ο Έρκι Τουομιόγια, υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, η οποία ασκεί αυτήν την περίοδο την Προεδρία της Ε.Ε.

    Ο εκπρόσωπος του Σολάνα είχε δηλώσει, την Πέμπτη, ότι ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ετοιμάζεται να μεταβεί στην περιοχή, αλλά δεν ανέφερε ακριβή ημερομηνία της αναχώρησής του.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε εγρήγορση για τους Έλληνες

    Στις φλόγες η Βηρυτός

    [22] Μ. Ανατολή

    Αποκλεισμένος ο Λίβανος

    Στις φλόγες η Βηρυτός

    14/7/2006 7:43:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/7/2006 12:17:30 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Δραματική είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με τον Λίβανο να βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας και το συνεχές σφυροκόπημα της Βηρυτού από την ισραηλινή αεροπορία, μετά και την εντολή του πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ για κλιμάκωση των επιθέσεων. Η απόφαση του Ισραήλ ελήφθη στη διάρκεια συνεδρίασης της πολιτικής ηγεσίας με τους επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, ένα 24ωρο μετά τον πλήρη αποκλεισμό των λιβανικών λιμανιών και τον βομβαρδισμό του διεθνούς αεροδρομίου της Βηρυτού. Οι επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων έχουν ως συνέπεια να έχει αποκλειστεί πλήρως ο Λίβανος, από αέρος, ξηράς και θαλάσσης. "Ελήφθη απόφαση να ενταθούν οι επιχειρήσεις στο Λίβανο", ανέφεραν πολιτικές πηγές στον ραδιοφωνικό σταθμό των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν τα ξημερώματα σε νότιο προάστιο της λιβανικής πρωτεύουσας, ανεβάζοντας των αριθμό των αμάχων που έχουν χάσει τη ζωή τους στους 55, όπως μεταδίδει ο τηλεοπτικός σταθμός Αλ Μανάρ, που ελέγχεται από τη Χεζμπολάχ. Στόχος των επιθέσεων ήταν ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Οι Ισραηλινοί επιχειρούν όχι μόνο να πλήξουν προάστια, που θεωρούνται προπύργια της Χεζμπολάχ, αλλά και να καταστρέψουν τις βασικές υποδομές της χώρας, την οποία έχουν πλέον αποκλείσει από αέρα, έδαφος και θάλασσα. Δεκάδες γέφυρες έχουν βομβαρδιστεί, όπως και ο κεντρικός αυτοκινητόδρομος που συνδέει τη Βηρυτό με τη Δαμασκό, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις άνθρωποι ενώ στην περιοχή Τζιγέχ, λίγο έξω από την πρωτεύουσα, δεξαμενές καυσίμων έχουν τυλιχθεί στις φλόγες. Με ρουκέτες απαντά η Χεζμπολάχ, η οποία πάντως αρνείται ότι ευθύνεται για την επίθεση κατά της Χάιφα. Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ισραήλ, και αν τελικά ευθύνεται η λιβανέζικη οργάνωση για τη χθεσινή επίθεση, θα είναι η πρώτη φορά που καταφέρει πλήγμα 30 και πλέον χιλιόμετρα μέσα από τα σύνορα του Ισραήλ. Παράλληλα, με τις επιχειρήσεις όμως σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και ο πόλεμος δηλώσεων.

    Χτύπημα στις βασικές υποδομές

    Το Ισραήλ καταγγέλλει ευθέως τη Συρία και το Ιράν για την κρίση, ενώ η Τεχεράνη από την πλευρά της διαμηνύει ότι μία επίθεση κατά της Δαμασκού θα αποτελούσε πλήγμα κατά του μουσουλμανικού κόσμου, που δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο. Η Ε.Ε. από την πλευρά της καταδικάζει τις ισραηλινές επιχειρήσεις, κάνοντας λόγο για υπέρμετρη χρήση βίας, ενώ σήμερα αναμένεται και η συνολική αντίδραση των ισχυρών του ΟΗΕ, καθώς συνεδριάζει εκτάκτως το απόγευμα το Συμβούλιο Ασφαλείας, ύστερα από αίτημα της Κυβέρνησης του Λιβάνου. Αργά χθες το βράδυ πάντως οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος, που είχε υποβάλει το Κατάρ και το οποίο καταδίκαζε τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

    Επτά επιδρομές στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει τη Βηρυτό με τη Δαμασκό πραγματοποίησε απόψε η ισραηλινή αεροπορία, όπως ανακοίνωσε οι αστυνομικές Αρχές του Λιβάνου. Οι δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου είχαν διακόψει την κυκλοφορία στο δρόμο αυτό. Ωστόσο, τρεις άνθρωποι, επιβάτες ενός αυτοκινήτου, τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επιδρομής και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της Στάουρα, στην ανατολική κοιλάδα Μπεκάα. Τα ισραηλινά βομβαρδιστικά έπληξαν με πυραύλους ένα τμήμα περίπου 20 χιλιομέτρων του δρόμου, από το παραθεριστικό κέντρο Σοφάρ, στο βουνό που δεσπόζει στη Βηρυτό, μέχρι τη Στάουρα. Στο στόχαστρο των πυραύλων βρέθηκαν τρεις γέφυρες, μία στον παλιό δρόμο Βηρυτού-Δαμασκού, στο ύψος του Σοφάρ, τη γέφυρα Ναμλίγιε που συνδέει τη Στάουρα με το ορεινό πέρασμα Μπαϊντάρ και τη γέφυρα Μντεϊρέτζ, ανάμεσα στο Σοφάρ και τους λόφους της Χαμάνα, λίγο βορειότερα. Συνολικά, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν βομβαρδίσει 18 γέφυρες που συνδέουν διάφορες περιοχές του νοτίου Λιβάνου αλλά και το νότιο Λίβανο με την υπόλοιπη χώρα.

    Τη νύχτα οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν στόχους της Χεζμπολάχ στα περίχωρα της πόλη Χιρμίλ, στα σύνορα του Λιβάνου με τη Συρία, στα ανατολικά της χώρας, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. Είναι η πρώτη φορά που η περιοχή αυτή τίθεται στο στόχαστρο της ισραηλινής αεροπορίας. Στο μεταξύ ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν προάστιο στη νότια Βηρυτό, όπου βρίσκονται γραφεία της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Η ισραηλινή αεροπορία έπληξε επίσης μία γέφυρα στην ίδια περιοχή, που θεωρείται προπύργιο της Χεζμπολάχ και δεξαμενές καυσίμων στο εργοστάσιο ηλεκτροδότησης Τζιγέχ, που βρίσκεται νοτίως της Βηρυτού. Ο λιβανικός στρατός απάντησε με αντιαεροπορικά πυρά. Κάτοικοι της Βηρυτού ανέφεραν ότι ακούστηκαν τουλάχιστον τρεις ισχυρές εκρήξεις.

    Νωρίτερα η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε μία βάση της φιλοσυριακής παλαιστινιακής οργάνωσης FPLP-CG στην κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου, όπως έγινε γνωστό από πηγές της λιβανικής αστυνομίας. Νωρίτερα είχε πραγματοποίησε σειρά επιθέσεων στην περιοχή και ειδικά στην ορεινή οδική αρτηρία που ανάμεσα στη Βηρυτό και τη Δαμασκό, είχε ως στόχο στρατιωτική βάση του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης-Κεντρική Διοίκηση του Αχμάντ Τζιμπρίλ στην Κουσάγια, περίπου δύο χιλιόμετρα από τα σύνορα της Συρίας. Ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν κατά τη διάρκεια της νύχτας το δρόμο που συνδέει τις δύο πρωτεύουσες καθιστώντας αδύνατη την κυκλοφορία των οχημάτων. Εξάλλου η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού και το νότιο τμήμα της χώρας, όπως ανέφεραν πηγές των δυνάμεων ασφαλείας. Ο λιβανικός στρατός απάντησε με αντιαεροπορικά πυρά. Το διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού έχει ήδη κλείσει από χτες, όταν επλήγη ο διάδρομος προσγείωσης.

    "Καλοκαιρινή καταιγίδα"

    Στο μεταξύ συνεχίζεται η επιχείρηση "Καλοκαιρινή Καταιγίδα" στη Λωρίδα της Γάζας καθώς τα ξημερώματα ισραηλινό αεροσκάφος βομβάρδισε τα γραφεία πέντε βουλευτών του ισλαμικού κινήματος της Χαμάς. Από την επίθεση αυτή δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα. Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ένα αεροσκάφος έπληξε με πύραυλο τετραόροφο κτήριο στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια, καταστρέφοντας ολοσχερώς τον τρίτο όροφο όπου βρίσκονταν τα γραφεία των βουλευτών της Χαμάς. Νωρίτερα, ισραηλινό άρμα μάχης είχε χτυπήσει ένα αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν δύο Παλαιστίνιοι, στην περιοχή Ντέιρ αλ-Μπάλαχ, στον κεντρικό τομέα της Λωρίδας της Γάζας. Από τα πυρά των Ισραηλινών σκοτώθηκε ο οδηγός του οχήματος και τραυματίστηκε ο συνοδηγός. Οι δύο Παλαιστίνιοι ήταν άοπλοι, όπως ανέφεραν πηγές των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας. Χθες το βράδυ ισραηλινά F-16 κατέστρεψαν με πυραύλους μία γέφυρα που συνδέει το νότιο τμήμα της Πόλης της Γάζας με τον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, στον κεντρικό τομέα της Λωρίδας της Γάζας. Στο μεταξύ αποχώρησαν σήμερα το πρωί τα ισραηλινά άρματα μάχης από το Ντεΐρ αλ-Μπάλαχ και το Χαν Γιούνες στο κέντρο της νότιας Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσαν κάτοικοι της περιοχής. Τα άρματα μάχης είχαν αναπτυχθεί πριν δύο ημέρες στο δρόμο που συνδέει τη βόρεια με τη νότια Λωρίδα της Γάζας. Στο μεταξύ, το Ισραήλ πραγματοποίησε σήμερα τα ξημερώματα αεροπορική επιδρομή με στόχο κατοικία βουλευτή της Χαμάς στο Μπέιτ Λαχία, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσαν παλαιστινιακές πηγές ασφαλείας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι Ισραηλινοί πραγματοποίησαν και άλλη επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφεί γέφυρα κοντά στον καταυλισμό προσφύγων της Νουσεϊράτ.

    Η Χεζμπολάχ, από την άλλη πλευρά, απάντησε πλήττοντας με ρουκέτες το βόρειο Ισραήλ, όπου έχουν σκοτωθεί δύο Ισραηλινοί πολίτες και 95 έχουν τραυματιστεί.

    Δύο ρουκέτες έπληξαν χτες το λιμάνι της Χάιφα. Η ισραηλινή Κυβέρνηση χαρακτήρισε την επίθεση αυτή "σοβαρή κλιμάκωση" και επέρριψε τις ευθύνες στη Χεζμπολάχ, η οποία όμως υποστηρίζει ότι δεν έβαλε εναντίον της τρίτης μεγαλύτερης πόλης του Ισραήλ, που βρίσκεται 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Λίβανο.

    Στη Βηρυτό και στα άλλα αστικά κέντρα του Λιβάνου οι πολίτες έχουν πανικοβληθεί και σπεύδουν να αποθηκεύσουν τρόφιμα και νερό, καθώς φοβούνται ότι οι επιθέσεις των Ισραηλινών θα ενταθούν. Τα περισσότερα καταστήματα στη Βηρυτό ήταν χτες κλειστά και εκατοντάδες τουρίστες αναζητούν τρόπο για να φύγουν από τη χώρα.

    Ισραηλινά αεροσκάφη έριξαν φυλλάδια σε προάστια της Βηρυτού και σε πόλεις στο νότιο τμήμα της χώρας, προειδοποιώντας τους πολίτες να μείνουν μακριά από περιοχές όπου βρίσκονται γραφεία της Χεζμπολάχ. Η ενέργεια αυτή ερμηνεύεται ως προειδοποίηση ότι επίκειται επίθεση με στόχο τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Σαγιέντ Χασάν Νασράλα. Εξάλλου ο Ισραηλινός υπουργός Εσωτερικών Ρον Μπαρ Ον απείλησε σήμερα με θάνατο τον ηγέτη της Χεζμπολάχ μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο. "Ο ίδιος ο Νασράλα χάραξε τη μοίρα του", είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός και επισήμανε πως "θα λογαριαστούμε μαζί του όταν έρθει η ώρα.

    Ανησυχίες για τη Συρία

    Η κλιμάκωση της βίας προκαλεί ανησυχίες ότι ο επόμενος στόχος είναι η Συρία, η οποία κατηγορείται ότι μαζί με το Ιράν υποστηρίζουν τη Χεζμπολάχ. Από την Τεχεράνη, ο Ιρανός Πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ προειδοποίησε το Ισραήλ να μην χτυπήσει τη Συρία, διότι μία τέτοια ενέργεια θα θεωρηθεί ως επίθεση εναντίον του ισλαμικού κόσμου και θα προκαλέσει "σκληρή απάντηση".

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, ο οποίος επισκέπτεται τη Γερμανία, εξέφρασε ανησυχίες ότι η κλιμάκωση της βίας απειλεί την αντι-συριακή κυβέρνηση του Λιβάνου, αλλά απέφυγε να επικρίνει το Ισραήλ για την τακτική του. Αντιθέτως δήλωσε ότι "το Ισραήλ έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας". Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κοντολίζα Ράις, από την πλευρά της, κάλεσε το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, αλλά επέκρινε τη Συρία, ζητώντας από τη Δαμασκό να πιέσει τη Χεζμπολάχ για να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ. Ο πρεσβευτής της Συρίας στις ΗΠΑ, κάλεσε την Ουάσινγκτον να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και ζήτησε την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλίων.

    Στο μεταξύ το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών έδωσε εντολή στις οικογένειες των υπαλλήλων της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Λίβανο να εγκαταλείψουν τη Βηρυτό και κάλεσε τους Αμερικανούς να αποφύγουν τα ταξίδια στο Λίβανο, λόγω της κλιμάκωσης της βίας στην περιοχή. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε επίσης άδεια σε ορισμένους υπαλλήλους της πρεσβείας να φύγουν από τη Βηρυτό, καθώς οι Ισραηλινοί έχουν επιβάλλει τον πλήρη αποκλεισμό του Λιβάνου. "Οι Αμερικανοί πολίτες καλούνται να εκτιμήσουν την προσωπική τους ασφάλεια και να εξετάσουν την αναχώρησή τους λόγω της τρέχουσας κατάστασης στο Λίβανο", αναφέρει ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. "Υπό το φως των γεγονότων της 12ης Ιουλίου στο νότιο Λίβανο και της κλιμάκωσης της έντασης που ακολούθησε στο Λίβανο, περιλαμβανομένου του αποκλεισμού του Διεθνούς Αεροδρομίου της Βηρυτού και του Λιμανιού της Βηρυτού, οι Αμερικανοί πολίτες καλούνται να αποφύγουν τις μη απαραίτητες επισκέψεις στο Λίβανο", προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Και η Σαουδική Αραβία επέκρινε εμμέσως τις ενέργειες της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, χαρακτηρίζοντάς τις "τυχοδιωκτικές", μετά τη απαγωγή δύο Ισραηλινών στρατιωτών που είχε ως αποτέλεσμα την έναρξη μεγάλων στρατιωτικών επιχειρήσεων από τις ισραηλινές δυνάμεις στο Λίβανο.

    Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο SPA, που επικαλείται μια "αρμόδια πηγή", το Ριάντ "παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τα θλιβερά και αιματηρά γεγονότα στο Λίβανο και στην Παλαιστίνη". "Η Σαουδική Αραβία θεωρεί απαραίτητο να κάνει διαχωρισμό μεταξύ της νόμιμης αντίστασης και του ανεύθυνου τυχοδιωκτισμού που υιοθετούν ορισμένα στοιχεία εντός του κράτους εν αγνοία του, χωρίς να αναφέρονται στις νόμιμες αρχές και χωρίς συντονισμό με τις άλλες αραβικές χώρες" προστίθεται στο κείμενο.

    Καθοριστικό χτύπημα δέχτηκε η τουριστική βιομηχανία του Λιβάνου από την επίθεση που εξαπέλυσαν οι ισραηλινές δυνάμεις και ο υπουργός Τουρισμού της χώρας, Τζόζεφ Σαρκίς, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι εξανεμίστηκαν οι ελπίδες για "μία καλή τουριστική περίοδο" αυτό το καλοκαίρι.

    "Οι ισραηλινές επιδρομές και οι επιθέσεις έχουν γκρεμίσει τις ελπίδες ότι θα είχαμε μία καλή τουριστική περίοδο στο Λίβανο", δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ο Τζόζεφ Σαρκίς. Εκατοντάδες Άραβες τουρίστες που βρίσκονταν ήδη στο Λίβανο για τις θερινές διακοπές τους έσπευσαν να φύγουν από τα ξενοδοχεία και κατευθύνονται οδικώς προς τη Συρία, απ όπου θα επιστρέψουν αεροπορικώς στις χώρες τους. Ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας των ξενοδόχων του Λιβάνου, Πιέρ Ασκάρ, δήλωσε ότι "όλοι οι τουρίστες αφήνουν τα δωμάτιά τους και φεύγουν οδικώς για τη Συρία". Τα τελευταία χρόνια η τουριστική βιομηχανία στο Λίβανο γνώρισε σημαντική άνοδο, καθώς η χώρα άφησε πίσω της τα χρόνια του εμφυλίου και άρχισε να αποδίδει καρπούς η προσπάθεια ανοικοδόμησης.

    Υπέρ του σχεδίου απόφασης η Ελλάδα

    Κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Ελλάδα ψήφισε υπέρ του σχεδίου απόφασης, με το οποίο καταδικάζονταν οι επιθέσεις του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας και ζητείτο η απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη.

    Μετά από το βέτο που άσκησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν κατάφερε να υιοθετήσει την πρόταση που υπέβαλε το Κατάρ.

    Δέκα χώρες ψήφισαν υπέρ του σχεδίου και άλλες τέσσερις απείχαν. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, το καταψήφισε.

    Υπέρ ψήφισαν η Αργεντινή, η Κίνα, το Κονγκό, η Γαλλία, η Γκάνα, η Ελλάδα, η Ιαπωνία, το Κατάρ, η Ρωσία και η Τανζανία, ενώ η Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Περού και η Σλοβακία δήλωσαν αποχή.

    Το σχέδιο απόφασης ζητούσε, μεταξύ άλλων, την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη που απήχθη από ένοπλες Παλαιστινιακές ομάδες, καλούσε την Παλαιστινιακή Αρχή να λάβει άμεσα μέτρα για τον τερματισμό της βίας και ζητούσε από το Ισραήλ να σταματήσει τη δυσανάλογη χρήση βίας, η οποία θέτει σε κίνδυνο τον άμαχο Παλαιστινιακό πληθυσμό, αποσύροντας τις δυνάμεις του από τη Λωρίδα της Γάζας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Χτύπημα στη Χάιφα

    Φουντώνει η διεθνής ανησυχία

    Σε ισραηλινό κλοιό

    Βομβάρδισαν το αεροδρόμιο

    [23] Οικονομία

    Λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή

    Στα ύψη το πετρέλαιο

    14/7/2006 9:28:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/7/2006 10:28:05 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ξεπέρασε τα 78 δολάρια το βαρέλι του αργού πετρελαίου στην αγορά της Νέας Υόρκης, λόγω της κλιμάκωσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή, της έντασης στο Ιράν, αλλά και των ανησυχιών για την απρόσκοπτη ροή του μαύρου χρυσού από τη Νιγηρία, όπου έγιναν δύο εκρήξεις σε πετρελαιαγωγό. "Οι γεωπολιτικές εντάσεις κλιμακώνονται - μπαίνουμε σε νέα φάση στο Ιράν και το Ισραήλ", δήλωσε ο Μάικ Γουίτνερ, της επενδυτικής τράπεζας Calyon, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους το πετρέλαιο έφτασε σε νέα ύψη-ρεκόρ. Το αμερικανικό αργό αυξήθηκε κατά 1,70 δολάρια, φθάνοντας μέχρι τα 78,40 δολάρια το βαρέλι πριν κλείσει στα 76,70. Στο μεταξύ η τιμή του πετρελαίου Brent ξεπέρασε σήμερα στην αγορά του Λονδίνου για πρώτη φορά στα χρονικά τα 78 δολάρια το βαρέλι, εξ αιτίας της κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων. Οι αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι αν συνεχιστεί η κρίση στη Μέση Ανατολή οι τιμές του πετρελαίου θα αυξηθούν περισσότερο. "Η επόμενη στάση είναι στα 80 δολάρια. Προς αυτή την τιμή βλέπει τώρα η αγορά", δήλωσε ο Μαρκ Ματίας, στέλεχος της επενδυτικής εταιρίας Dawnay Day Quantum. Ο υπουργός Πετρελαίων του Κατάρ, Αμπντάλα αλ-Ατίγια επισήμανε πάντως ότι δεν υπάρχει έλλειψη αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, αλλά η αύξηση των τιμών οφείλεται στις γεωπολιτικές εντάσεις. "Οι κερδοσκόποι εκμεταλλεύονται την γεωπολιτική κατάσταση για να κερδίσουν και βλέπουμε πως αντιδρούν οι τιμές του πετρελαίου", δήλωσε ο Αμπντάλα αλ-Ατίγια, διαβεβαιώνοντας ότι "δεν υπάρχει έλλειψη (πετρελαίου) στην αγορά".

    [24] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    ΑΕΚ: Υπάρχει διαφορά για Βάργκας

    14/7/2006 3:58:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στην απόκτηση του Γκονζάλο Βάργκας έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον της η ΑΕΚ. Τα πράγματα φαίνεται να "κολλάνε" αφού, όπως δηλώνουν τα αργεντίνικα ΜΜΕ αναφέρουν πως η προσφορά της "Ένωσης" για την απόκτηση του Ουρουγουανού επιθετικού πρέπει να αυξηθεί. Συγκεκριμένα η εφημερίδα Diario Hoy, η οποία εδρεύει στη Λα Πλάτα αναφέρεται στο θέμα με τον τίτλο: "Η ΑΕΚ πρέπει να ανεβάσει την προσφορά της", ενώ στο κείμενο γίνεται λόγος για "εμπλοκή" ιταλικής ομάδας. Χαρακτηριστικά αναφέρει: "Χθες έγινε τηλεφώνημα από την Ελλάδα στον Βάργκας για να ενημερωθεί για την ΑΕΚ. Αυτό, όμως, δεν άλλαξε και πολλά. Η προσφορά που έχει κάνει η ελληνική ομάδα για την αγορά του επιθετικού είναι πολύ μακριά από τα 4 εκ. δολάρια που απαιτεί ο σύλλογος και χρειάζεται να περιμένουμε μερικές ώρες, πριν μάθουμε το μέλλον του Ουρουγουανού", ενώ σε άλλη τοπική εφημερίδα την Diario El Dia, στο παιχνίδι της απόκτησης του Βάργκας φαίνεται να μπήκε και μεγάλη ιταλική ομάδα, το όνομα της οποίας δεν γνωστοποιήθηκε. Μάλιστα, υπάρχουν και δηλώσεις του ίδιου του ποδοσφαιριστή, ο οποίος δεν αναφέρει καθόλου την "Ένωση", ενώ τονίζει πως προτιμά το ισπανικό πρωτάθλημα. Περιμένω κάτι καλό, είμαι ήρεμος. Η αίσθηση είναι ότι θα φύγω. Και οι άνθρωποι του συλλόγου μου έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα κοιτάξουν τι είναι καλό για την ομάδα, χωρίς να αγνοήσουν το δικό μου συμφέρον. Μου αρέσει ο τρόπος παιχνιδιού του ισπανικού πρωταθλήματος και μου ταιριάζει περισσότερο, συν του ότι είναι ωραίο μέρος να ζεις".

    Ετοιμάζεται για το δεύτερο φιλικό

    Από εκεί και πέρα η ΑΕΚ προετοιμάζεται για το δεύτερο φιλικό τεστ επί του αυστριακού εδάφους, όπου το Σάββατο θα αντιμετωπίσει την γερμανική Μπουργκχάουζεν η οποία στο τελευταίο πρωτάθλημα της β κατηγορίας της Γερμανίας κατέλαβε την 8η θέση, (19:00 στο Φλακάου). Σαφώς πιο δυνατό τεστ από αυτό εναντίον της Γκρόντιγκ. Η δυναμικότητα της γερμανικής ομάδας θα δώσει πάντως τη δυνατότητα στο Λορέντσο Σέρα Φερέρ να δοκιμάσει κάποια πράγματα και να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι παίκτες του. Παράλληλα ενδέχεται να δώσει αρκετό χρόνο συμμετοχής στους περισσότερους παίκτες που έχει ση διάθεση του.

    Όσον αφορά τα προβλήματα, άτυχος στάθηκε ο Γιάννης Αραμπατζής. Ο νεαρός γκολκίπερ υπέστη κάκωση οπίσθιου μηριαίου και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα μείνει εκτός προπονήσεων για περίπου 10 ημέρες. Πρόγραμμα αποθεραπείας ακολούθησε και ο Γιώργος Αλεξόπουλος, ενώ στη διάθεση του Ισπανού προπονητή της "Ένωσης" τέθηκε ο Βασίλης Πλιάτσικας, ο οποίος προπονήθηκε κανονικά και έδειξε πως ξεπέρασε το πρόβλημα τραυματισμού του.

    [25] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ανανέωσε με ΠΑΟΚ ο Τοχούρογλου

    14/7/2006 10:03:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Εν αναμονή του πολυπόθητου πιστοποιητικού συμμετοχής στο νέο πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ κράτησε στο ρόστερ της ομάδας τον τερματοφύλακα Κυριάκο Τοχούρλογλου για άλλα δύο χρόνια. Ο "φύλακας άγγελος" της... ασπρόμαυρης εστίας τα τελευταία έξι χρόνια, συμφώνησε σήμερα με τον υπεύθυνο της Επιτροπής Διαχείρισης του ΠΑΟΚ, Κώστα Ορφανό, έναντι 150 χιλιάδων ευρώ να συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δίχτυα του "Δικέφαλου της Θεσσαλονίκης". Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο 34χρονος πορτιέρο, που αύριο θα περάσει από ιατρικό έλεγχο και εργομετρικό τεστ, προκειμένου τη Δευτέρα να ενσωματωθεί στην προετοιμασία της ομάδας, είχε πρόταση και από ομάδα της μακρινής Αυστραλίας. Τέλος στον ΠΑΟΚ εξετάζουν και πρόταση για την συμμετοχή σε τουρνουά φιλικών αγώνων στην Γαλλία με τρεις ομάδες του γαλλικού πρωταθλήματος, την πρωταθλήτρια Λιόν, την Τρουά και τη Σοσό.

    [26] Μπάσκετ

    "Ψήλωσε" το Αιγάλεω

    14/7/2006 6:34:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Έναν "πύργο" έβαλε στο δυναμικό του το Αιγάλεω, εν όψει της νέας περιόδου στην Α1 μπάσκετ των ανδρών. Οι "νεοφώτιστοι" στα μεγάλα σαλόνια προχώρησαν στην απόκτηση του Μπγιορν Σου (25, 2.13). Ο Γερμανός σέντερ αποφοίτησε εφέτος από το Νόρδερν Στέιτ, το οποίο ανήκει στη δεύτερη κατηγορία του NCAA, με μέσο όρο 6.6 πόντους και 3.2 ριμπάουντ ανά αγώνα. Στο καμπ της Φρανκφούρτης είχε μέσο όρο 15 πόντους και 7 ριμπάουντ.

    [27] Προσωρινός αποκλεισμός για Σάντοβα

    14/7/2006 5:43:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Και το δεύτερο δείγμα της Ρωσίδας αθλήτριας, Ναταλία Σάντοβα, που ελήφθη στις 28 Μάιου στο μίτινγκ του Χένγκελο (Ολλανδία) ανιχνεύθηκε η ουσία μεθαντιενόνη. Μετά από αυτό, μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση, η αθλήτρια τίθεται, βάσει του κανονισμού της η IAAF σε προσωρινό αποκλεισμό από τους αγώνες. Η Σάντοβα, από την πλευρά της, αρνήθηκε ότι εσκεμμένα έκανε χρήση της απαγορευμένης ουσίας και απέδωσε την ανίχνευσή της στο δείγμα που έδωσε, σε φαρμακευτικό σκεύασμα ή συμπλήρωμα διατροφής που κατανάλωσε. Η 34χρονη αθλήτρια, σε περίπτωση που κριθεί ένοχη, κινδυνεύει με αποκλεισμό δύο χρόνων.

    [28] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Απόφαση "κόλαφος" για το καμπιονάτο

    14/7/2006 10:34:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Eξοντωτικές ήταν για τέσσερις μεγάλες ομάδες του καμπιονάτο και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου οι ποινές που ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα η πειθαρχική επιτροπή της ιταλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, σχετικά με το σκάνδαλο των "στημένων" αγώνων γνωστό και ως "Calciopoli". Οι ποινές δεν απείχαν και πολύ από αυτές που είχε δημοσιεύσει σήμερα η ιταλική εφημερίδα Gazzetta dello Sport, καθώς με υποβιβασμό στη Β΄ κατηγορία και αφαίρεση βαθμών τιμωρήθηκαν οι Γιουβέντους, Φιορεντίνα και Λάτσιο, ενώ η Μίλαν παρέμεινε στην Serie A , αλλά δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Έτσι τις θέσεις των Γιουβέντους, Μίλαν και Φιορεντίνα θα πάρουν στο Τσάμπιονς Λίγκ της ερχόμενης περιόδου οι Ρόμα, Παλέρμο και Κιέβο, με τις δύο τελευταίες να μετέχουν στα προκριματικά. Παράλληλα με ποινές αποκλεισμού από κάθε αθλητική δραστηριότητα από ένα έως πέντε χρόνια τιμωρήθηκαν τα πρόσωπα που ήταν μπλεγμένα στην υπόθεση που έπληξε το ιταλικό ποδόσφαιρο. Μόλις ανακοινώθηκε ηη ετυμηγορία χιλιάδες τιφόζι των ιταλικών τεσσάρων ιταλικών ομάδων διαμαρτυρήθηκαν για τις καταδικαστικές αποφάσεις της ιταλικής δικαιοσύνης.

    Ξεπεσμένη... Κυρία

    "Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς" της πειθαρχικής επιτροπής της ιταλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας στην "Κυρία" του ιταλικού ποοδσφαίρου, Γιουβέντους. Η πιο επιτυχημένη ομάδα του καμπιονάτο, υποβιβάστηκε στην Serie B και παράλληλα έχασε τους δύο τελευταίους τίτλους της (2004-05 και 2005-06). Στο νέο πρωτάθλημα της Β κατηγορίας η "Βέκια Σινιόρα" με αφαίρεση 30 βαθμών και ασφαλώς χωρίς πολλούς άσους της, οι οποίοι μοιραία θα αναζητήσουν την τύχη τους σε κάποια άλλη ομάδα του εξωτερικού.

    Ανάλογη τύχη με τους "μπιανκονέρι" είχαν και η Φιορεντίνα, Λάτσιο, οποίες θα αρχίσουν το επόμενο πρωτάθλημα στη Β κατηγορία με -12 και -7 βαθμούς, αντίστοιχα.

    Αντίο Ευρώπη για τη Μίλαν

    Τυχερή μέσα στην ατυχία της θα μπορούσε να πει κανείς, ότι στάθηκε η Μίλαν. Οι "ροσονέρι" ήταν μοναδική ομάδα που παρέμεινε στην α κατηγορία, αλλά θα της αφαιρεθούν 44 βαθμοί από το προηγούμενο πρωτάθλημα, όπερ σημαίνει ότι και αυτή θα χάνει το "εισιτήριο" για το Τσάμπιονς Λιγκ της ερχόμενης περιόδου, ενώ θα αρχίσει τη νέα σεζόν με -15 βαθμούς.

    Μοναδικές "κερδισμένες" των παραπάνω αποφάσεων αποδείχθηκαν οι Ρόμα, Παλέρμο και Κιέβο, που θα πάρουν αντίστοιχα τις θέσεις των Γιουβέντους, Μίλαν και Φιορεντίνα αντίστοιχα, στο Τσάμπιονς Λίγκ της ερχόμενης περιόδου. Εκτός όμως των "Ρωμαίων" που θα τοποθετηθούν απευθείας σε όμιλο, Παλέρμο και Κιέβο θα κυνηγήσουν την πρόκρισή τους στους χρυσοφόρους ομίλους της διοργάνωσης, μέσω των προκριματικών

    Αποκλεισμοί και πρόστιμα στους πρωταγωνιστές

    Σε ό,τι αφορά στους υπόλοιπους "πρωταγωνιστές", ο πρώην γενικός διευθυντής της Γιουβέντους, Λουτσιάνο Μότζι, τιμωρήθηκε με πενταετή αποκλεισμό απο κάθε αθλητική δραστηριότητα και πρόστιμο 50.000 ευρώ.

    Ο Αντόνιο Τζιραούντο (πρώην εκτελεστικός διευθυντής) τιμωρήθηκε με 5 χρόνια αποκλεισμό απο κάθε αθλητική δραστηριότητα και με 20.000 ευρώ πρόστιμο.

    Ο Αντριάνο Γκαλιάνι (αντιπρόεδρος της Μίλαν και πρώην πρόεδρος της ιταλικής λίγκας) τιμωρήθηκε με 1 χρόνο αποκλεισμό απο κάθε αθλητική δραστηριότητα.

    Ο Φράνκο Καράρο (πρώην πρόεδρος της ιταλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας) τιμωρήθηκε με αποκλεισμό 4,5 χρόνων απο κάθε αθλητική δραστηριότητα.

    Ο Ντιέγκο Ντέλα Βάλε (ιδιοκτήτης της Φιορεντίνα) τιμωρήθηκε με 4 χρόνια αποκλεισμό απο κάθε αθλητική δραστηριότητα, ενώ ο αδελφός του και πρόεδρος των "βιόλα", Αντρέα, τιμωρήθηκε με αποκλεισμό 3,5 ετών από κάθε αθλητική δραστηριότητα.

    Ο Κλαούντιο Λοτίτο (πρόεδρος και μεγαλομέτοχος της Λάτσιο) τιμωρήθηκε με 3,5 χρόνια αποκλεισμό απο κάθε αθλητική δραστηριότητα.

    Ο Μάσιμο Ντε Σάντις (διαιτητής) τιμωρήθηκε με 4,5 χρόνια αποκλεισμό απο κάθε αθλητική δραστηριότητα. Ο Πάολο Ντονταρίνι (διαιτητής) τιμωρήθηκε με 3,5 χρόνια αποκλεισμό από κάθε αθλητική δραστηριότητα και ο Τζιανλούκα Παπαρέστα με 3 χρόνια αποκλεισμό. Οι δύο βοηθοί διαιτητή, Κλαούντιο Πουλίζι και Φαμπρίτσιο Μπαμπίνι, τιμωρήθηκαν με ένα χρόνο αποκλεισμό από κάθε αθλητική δραστηριότητα έκαστος. Αντίθετα, απαλλάχθηκαν από τις εναντίον κατηγορίες τους οι διαιτητές Πασκουάλε Ροντομόντι, Πάολο Μπερτίνι, Ντομένικο Μεσίνα, Τζιανλούκα Ρόκι και Πάολο Ταλιαβέντο.

    Από εκεί και πέρα, ο Ινοτσέντζο Ματσίνι (πρώην αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας) τιμωρήθηκε με πενταετή αποκλεισμό από κάθε αθλητική δραστηριότητα. Ο Λεονάρντο Μεάνι (μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Μίλαν) τιμωρήθηκε με 3,5 χρόνια αποκλεισμό από κάθε αθλητική δραστηριότητα. Ο Πάολο Μπέργκαμο (πρώην παράγοντας της ομοσπονδίας, που ασχολήθηκε με τον ορισμό διαιτητών) τιμωρήθηκε με αφαίρεση ιδιότητας. Ο Πιερλουϊτζι Παϊρέτο (υπεύθυνος ορισμού διαιτητών στη Serie A την περίοδο 2004-05) τιμωρήθηκε με αποκλεισμό 2,5 ετών από κάθε αθλητική δραστηριότητα. Ο Τούλιο Λανέζε (πρώην πρόεδρος της Ενωσης διαιτητών) τιμωρήθηκε με 2,5 χρόνια αποκλεισμό από κάθε αθλητική δραστηριότητα. Ο Τζενάρο Ματσέι (υπεύθυνος ορισμού βοηθών διαιτητή) τιμωρήθηκε με ένα χρόνο αποκλεισμό από κάθε αθλητική δραστηριότητα. Τέλος, ο Πιέτρο Ινγκαρτζιόλα (παρατηρητής διαιτησίας) τιμωρήθηκε με επίπληξη.

    Άπαντες διατηρούν το δικαίωμα να καταθέσουν έφεση μέχρι τη Δευτέρα, ενώ η οριστική απόφαση αναμένεται να γίνει γνωστή πριν από τα τέλη Ιουλίου, καθώς η UEFA έχει ζητήσει από την ιταλική λίγκα να δηλώσει μέχρι τις 25 Ιουλίου τις ομάδες της για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Η ιταλική δικαιοσύνη απεφάνθη

    [29] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Η ώρα του Ιντερτότο για τη Λάρισα

    14/7/2006 1:34:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Οι τελικοί του Κυπέλλου Ιντερτότο έφτασαν. Το επόμενο διήμερο διεξάγονται οι πρώτες αναμετρήσεις για τον γ γύρο, με τις 22 ομάδες που μετέχουν στη διοργάνωση να διεκδικούν το "εισιτήριο" για τον β προκριματικό γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Εκεί αρχίζει και το ευρωπαϊκό όνειρο της Λάρισας, η οποία στο πρώτο παιχνίδι θα αντιμετωπίσει στο "Πανθεσσαλικό" στάδιο του Βόλου το Σάββατο την τουρκική Καϊσερίσπορ (ΝΕΤ 21:45). Η ομάδα του Γιώργου Δώνη θέλει να πάρει ένα θετικό αποτέλεσμα, για να έχει ένα σημαντικό προβάδισμα εν όψει του αγώνα ρεβάνς στην Τουρκία την ερχόμενη εβδομάδα, στο οποίο και θα κριθεί πια από τις δύο ομάδες θα δώσει το "παρών" στην κλήρωση για τον β προκριματικό γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, που θα διεξαχθεί στη Νιόν στις 28 Ιουλίου. Την αυριανή αναμέτρηση θα διευθύνει ο Ιταλός Τιτζιάνο Πιέρι.

    Το πρόγραμμα των πρώτων αναμετρήσεων για τον γ γύρο του Κυπέλλου Ιντερτότο (οι αγώνες ρεβάνς θα διεξαχθούν στις 22 Ιουλίου) έχει ως εξής:

    Οσέρ (Γαλλία)-Φάρουλ Κονστάντσα (Ρουμανία) 15/7

    Λάρισα (ΕΛΛΑΔΑ)-Καϊσερίσπορ (Τουρκία) 15/7

    Βιγιαρεάλ (Ισπανία)-Μάριμπορ (Σλοβενία) 15/7

    Μακάμπι Πετάχ Τίκβα (Ισραήλ)-Εθνικός Αχνας (Κύπρος) 15/7

    Γκρασχόπερς (Ελβετία)-Γάνδη (Βέλγιο) 15/7

    Μαρσέιγ (Γαλλία)-Ντνίπρο (Ουκρανία) 15/7

    Ριντ (Αυστρία)-Τιρασπόλ (Μολδαβία) 15/7

    Νιούκαστλ (Αγγλία)-Λίλεστρομ (Νορβηγία) 15/7

    Κάλμαρ (Σουηδία)-Τβέντε (Ολλανδία) 15/7

    Οντένσε (Δανία)-Χιμπέρνιαν (Σκωτία) 15/7

    Χέρτα Βερολίνου (Γερμανία)-FK Μόσχας (Ρωσία) 16/7

    [30] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Διέκοψε τον αγώνα λόγω πυραύλου

    14/7/2006 5:08:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/7/2006 5:32:14 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο Μπεν-Χαμό διηύθυνε το φιλικό προετοιμασίας ανάμεσα στην Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ και την (ομάδα Β΄ κατηγορίας) Χάποελ Κιριάτ Σμόνα, το οποίο διεξήχθη στην πόλη Μπέιτ Σεαν. Ενώ το παιχνίδι παιζόταν, ο Ισραηλινός διαιτητής αποφάσισε να διακόψει την αναμέτρηση, λέγοντας ότι δεν μπορούσε να συγκεντρωθεί, καθώς ένας πύραυλος που εκτοξεύθηκε από το Λίβανο "προσγειώθηκε" κοντά στο σπίτι του. Την είδηση αναφέρουν σήμερα τα ΜΜΕ της χώρας, τα οποία φιλοξενούν και δηλώσεις του Γιαακόβ Μπεν-Χαμό. "Λυπάμαι, αλλά δεν μπορώ να συνεχίσω" φέρεται να είπε ο Ισραηλινός διατητής, όταν έμαθε ότι ένας πύραυλος "προσγειώθηκε" κοντά στο σπίτι του στη Χάιφα, στη διάρκεια εχθροπραξιών ανάμεσα στις δυνάμεις της χώρας και τη Χεσμπολάχ.

    [31] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Κοιτάζει" Ριμπερί η Μπάγερν Μονάχου

    14/7/2006 2:34:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Και η Μπάγερν Μονάχου φαίνεται να μπαίνει στο κόλπο της διεκδίκησης για την απόκτηση του Φρανκ Ριμπερί. Η πολύ καλή παρουσία του Γάλλου μεσοεπιθετικού της Μαρσέιγ στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον σε πολλούς συλλόγους της Ευρώπης, (Άρσεναλ, Ρεάλ Μαδρίτης, Λυον), και φαίνεται πως και οι "Βαυαροί" θέλουν τον αποκτήσουν. Αυτό φαίνεται από τις δηλώσεις του προπονητή των πρωταθλητών και κυπελλούχων Γερμανίας, Φέλιξ Μάγκατ, στην γερμανική εφημερίδα "Bild". "Είναι ένας παίκτης πολύ, πολύ ενδιαφέρων. Έκανε ένα πολύ καλό Παγκόσμιο Κύπελλο και βελτιώθηκε πολύ την προηγούμενη σεζόν στη Μαρσέιγ". Δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο γενικός διευθυντής του βαυαρικού συλλόγου, Ούλι Χένες, ο οποίος υπογράμμισε: "Ο Ριμπερί μας εντυπωσίασε πολύ στη διάρκεια του Μουντιάλ. Είναι εξαιρετικός στις ντρίπλες, παίρνει ρίσκα και δεν φοβάται να μπει στις μονομαχίες". Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο μεγαλομέτοχος της Μαρσέιγ, Ρομπέρ Λουίς-Ντρεϊφούς, δήλωσε ότι ο Γάλλος διεθνής "δεν μπορεί να παραχωρηθεί".

    [32] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Προφορική συμφωνία Νίστελροϊ-Ρεάλ;

    14/7/2006 1:59:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε συμφωνία με τη Ρεάλ Μαδρίτης έφτασε ο Ρούουντ Φαν Νίστελροϊ, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα ολλανδικής εφημερίδας. Συγκεκριμένα η "Telegraaf", στο φύλλο της Παρασκευής αναφέρει πως ο στράικερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ " έφτασε σε προφορική συμφωνία με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ο παίκτης της εθνικής Ολλανδίας θα υπογράψει συμβόλαιο διάρκειας τριών ετών στην ισπανική πρωτεύουσα". Ωστόσο, όπως συνεχίζει, πως η απόκτηση του Ολλανδού επιθετικού στους "μερένγκες" και η αποχώρηση του από του "Όλντ Τράφορντ" εξαρτάται από τις διαπραγματεύσεις του ισπανικού συλλόγου με τους "κόκκινους διαβόλους", στην ομάδα που ανήκει. Μάλιστα αναφέρει πως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ φέρεται να ζητάει 15 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να παραχωρήσει τον 30χρονο επιθετικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ατζέντης του "Van the Man" δεν θέλησε να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα της εφημερίδας.

    [33] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Η ιταλική δικαιοσύνη απεφάνθη

    14/7/2006 12:21:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αμείλικτη ήταν η ιταλική δικαιοσύνη για το σκάνδαλο "Calciopoli" που αφορά τους "στημένους" αγώνες στο ιταλικό πρωτάθλημα. Σύμφωνα με το σημερινό δημοσίευμα της "Gazetta dello Sport", η ετυμηγορία για τις ομάδες που εμπλέκονται ήταν "βαριές". Συγκεκριμένα η Γιουβέντους, η Φιορεντίνα και η Λάτσιο υποβιβάζονται στη δεύτερη κατηγορία (Serie B), ενώ η Μίλαν θα παραμείνει στην Serie A, αλλά δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στο ερχόμενο Τσάμπιονς Λιγκ. Η "Γιούβε" παράλληλα εκτός από τον υποβιβασμό στη Serie B, θα της επιβληθεί και αφαίρεση 20 βαθμών από την επόμενη σεζόν. Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι η Φιορεντίνα θα "πέσει" στη δεύτερη κατηγορία και θα της επιβληθεί αφαίρεση κοντά στους 6-9 βαθμούς, όπως και στη Λάτσιο, "η οποία θα χάσει 10 με 12 βαθμούς". Επίσης, η "Gazetta dello Sport" υπογραμμίζει ότι η Μίλαν θα είναι η μόνη ομάδα που θα μπορέσει να μετάσχει στο πρωτάθλημα της Serie A, αλλά θα χάσει το δικαίωμα να αγωνιστεί στο Τσάμπιονς Λιγκ και θα αρχίσει τη νέα περίοδο με μειονέκτημα 10-15 βαθμών. Καταλήγοντας, η ιταλική εφημερίδα τονίζει ότι η ετυμηγορία "θα είναι αυτή, εάν δεν μάθουμε ότι υπάρχει κάποια αλλαγή μέσα στις τελευταίες ώρες". Στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη ότι απόψε το βράδυ θα γίνουν γνωστές οι ποινές, με την ανακοίνωση της ετυμηγορίας να μεταδίδεται ζωντανά από την τηλεόραση. Στη συνέχεια οι σύλλογοι θα έχουν προθεσμία τριών ημερών, προκειμένου να καταθέσουν έφεση στο Ομοσπονδιακό Διαιτητικό Δικαστήριο, το οποίο αναμένεται να εκδώσει την τελική ετυμηγορία του έως τις 24 Ιουλίου.

    [34] Ελλάδα

    Της Vodafone για την υπόθεση των υποκλοπών

    Τέλη Αυγούστου ορίστηκε η ακρόαση

    14/7/2006 10:20:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σε ακρόαση στις 30 Αυγούστου κάλεσε η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών τη "Vodafone", προκειμένου να απαντήσει στις έξι κατηγορίες, στις οποίες κατέληξε ομόφωνα, κατά τη σημερινή της συνεδρίαση η ανεξάρτητη αρχή. Ενώπιων της ΑΔΑΕ, μπορεί να βρεθεί οποιοσδήποτε νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας. Ωστόσο, κατά πάσα πιθανότητα θα παραστεί ο ίδιος ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της, Γιώργος Κορωνιάς. Όπως αναφέρουν πηγές της "Vodafone", ανέφεραν ότι η εταιρία έχει ισχυρά επιχειρήματα, για να αντικρούσει τις κατηγορίες. Η ΑΔΑΕ, συνεκτιμώντας την ακρόαση, αλλά και το γραπτό υπόμνημα της εταιρείας, θα ανακοινώσει, στα τέλη Σεπτεμβρίου, εάν και ποιές ποινές, θα επιβάλει στη "Vodafone".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 15 July 2006 - 8:51:00 UTC