Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-07-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άμεση κατάπαυση του πυρός
  • [02] Αρωγός και συμπαραστάτης της Ι. Κοινότητας
  • [03] Εφ' όλης της ύλης κριτική
  • [04] Συγκέντρωση συμπαράστασης
  • [05] Σβήνουν οι ελπίδες για τον 7χρονο
  • [06] Τραγικό δυστύχημα
  • [07] Ποινικές διώξεις για τα απόρρητα έγγραφα
  • [08] Στο Φανάρι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ
  • [09] Στο "σφυρί" η ακριβότερη εφημερίδα
  • [10] Σείστηκε η Ταϊβάν
  • [11] Αυτόνομα τα ταμεία
  • [12] Αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ
  • [13] Με Χάρτς ή Σιρόκι η ΑΕΚ
  • [14] Φερέρ: "Μοιρασμένες οι πιθανότητες πρόκρισης"
  • [15] "Πόντιος" ο Μουράτι
  • [16] Και τυπικά "πράσινος" ο Μπετσίροβιτς
  • [17] Κατακέφαλο... σουξέ
  • [18] Φύσσας: "Φαβορί η ΑΕΚ"
  • [19] Κυπροτουρκική "μάχη" στο UEFA
  • [20] "Ντελίριο" στις ΗΠΑ για Μπαρτσελόνα
  • [21] Πανηγύρισαν δις οι Κύπριοι στο UEFA
  • [22] Προσοχή στις υπέρυθρες ακτινοβολίες

    [01] Πολιτική

    Επανέλαβε η Ν. Μπακογιάννη για τη Μ. Ανατολή

    Άμεση κατάπαυση του πυρός

    28/7/2006 5:37:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Λίγες ημέρες πριν τη σύγκλιση της Έκτακτης Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εξελίξεις στο Λίβανο, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη επανέλαβε από τα Γιάννενα, ότι πρώτιστος σκοπός της ελληνικής διπλωματίας, είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή. Την ίδια ώρα, την παρέμβαση των ευρωπαίων ηγετών για τον τερματισμό της κρίσης, ζήτησαν μέλη της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που επέστρεψαν την Παρασκευή από τη Βηρυτό.

    Απαισιόδοξη για την εκτόνωση της κρίσης

    Την ερχόμενη Τρίτη στις Βρυξέλλες συνεδριάζουν οι υπουργοί εξωτερικών των 25 με θέμα τις δραματικές εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και την οργάνωση ανθρωπιστικης βοήθειας.

    Η Ντόρα Μπακογιάννη από τα Γιάννενα εμφανίστηκε απαισιόδοξη για τον τερματισμό της κρίσης

    "Θα μπορούσα πάρα πολύ εύκολα να σας πω ότι βλέπω μια λύση σύντομα. Δεν είμαι όμως σε θέση ακόμη να το πω αυτό. Οι προσπάθειες συνεχίζουν να είναι πυρετώδεις. Είμαστε όλοι σε συνεχείς διαβουλεύσεις, νυχθημερόν θα έλεγα. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να πείσουμε τα εμπλεκόμενα μέρη, ότι ο πόλεμος δεν μπορεί να είναι λύση. Λύση μπορεί να είναι μόνο η πολιτική και η διπλωματία" τόνισε η Υπουργός Εξωτερικών.

    Παράλληλα χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της συνδιάσκεψης της Ρώμης, σημαντικά καθώς υπήρξε συμφωνία για άμεση ανθρωπιστική παρέμβαση και ένα καλύτερο συντονισμό όλων των χωρών, ούτως ώστε η ανθρωπιστική βοήθεια να φθάσει στον ταλαιπωρημένο λαό του Λιβάνου.

    "Δεν έχουμε καθόλου περιθώρια απώλειας χρόνου" επισήμανε.

    Στις Βρυξέλλες σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη, η ελληνική διπλωματία θα ταχθεί ξεκάθαρα για μία ακόμα φορά υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός, δίνοντας προτεραιότητα στην ανθρωπιστική βοήθεια.

    Συγκλονισμένοι με τα όσα είδαν στην Βηρυτό επέστρεψαν στην Αθήνα τα μέλη της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που ζήτησαν την παρέμβαση των ευρωπαίων ηγετών για να τερματιστεί ο πόλεμος.

    Στη Βηρυτό βρίσκεται αντιπροσωπεία του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού που θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου

    Τη νύχτα της Πέμπτης, οργανώσεις γυναικών πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ, ζητώντας "να σταματήσει τώρα ο πόλεμος, να σταματήσουν οι μαζικές δολοφονίες αμάχων γυναικών και παιδιών και να διοργανωθεί Διεθνής Διάσκεψη στα πλαίσια του ΟΗΕ, για τη δημιουργία βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνεχίζονται οι επιδρομές

    [02] Πολιτική

    Ο Πρωθυπουργός στο Άγιο Όρος

    Αρωγός και συμπαραστάτης της Ι. Κοινότητας

    28/7/2006 4:18:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/7/2006 5:20:43 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Η κυβέρνηση στέκεται συμπαραστάτης και αρωγός στο έργο των αγιορειτών μοναχών, τόνισε ο Κώστας Καραμανλής, που πραγματοποιεί για πρώτη φορά ως Πρωθυπουργός περιοδεία στο Άγιο Όρος. Ο Πρωθυπουργός, που έγινε δεκτός στις Καρυές, σε μια θερμή τελετή και συναντήθηκε στο Πρωτάτο, με τους ηγούμενους των Μονών, χαρακτήρισε το Άγιο Όρος "πνευματικό σημείο αναφοράς του Ορθόδοξου χριστιανικού πολιτισμού και συνάμα σύμβολο εξύψωσης της ανθρώπινης ύπαρξης".

    Ανάγκη να διασφαλιστεί το αυτοδιοίκητο

    Σε υπόμνημα που επέδωσε στον Πρωθυπουργό, για λογαριασμό της Ιεράς Κοινότητας, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας, Ελισαίος, οι μοναχοί επισήμαναν την ανάγκη για την διασφάλιση του γνήσιου του αγιορείτικου βίου, μέσω της περιφρούρησης του συνταγματικώς προστατευόμενου αυτοδιοίκητου προνομιακού καθεστώτος, της προστασίας των αγιορείτικων κειμηλίων, αλλά και τη διασφάλιση και την επιτήρηση της ασφάλειας της Αγίας Κοινότητας.

    Όσον αφορά στις "δράσεις υλικής υποστηρίξεως" η Ιερά Κοινότητα, αφού εξέφρασε τις "ολοθέρμους ευχαριστίας" την συνέχιση του προγράμματος ΑΘΩΣ ζήτησε την πρωθυπουργική στήριξη για την ένταξη της προγραμματικής ενότητας για το Άγιο Όρος στο Δ ΚΠΣ, αλλά και τη διάθεση υπολειμμάτων εκ του Γ ΚΠΣ .

    Ειδική αναφορά γίνεται και στο ζήτημα των ζηλωτών μοναχών της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου που βρίσκονται σε τροχιά απόσχισης με τους αγιορείτες να ζητούν την ευκρινή δημόσια τοποθέτηση της πολιτείας.

    Ο Πρωθυπουργός απατώντας διαβεβαίωσε ότι στο πλαίσιο του Δ ΚΠΣ θα διασφαλιστούν οι αναστηλώσεις των αρχιτεκτονημάτων, η συντήρηση των κειμηλίων και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, προσθέτοντας ότι όλα τα σημαντικά θεσμικά θέματα που αφορούν στο ειδικό καθεστώς που διέπει το Άγιο Όρος, θα τύχουν ιδιαίτερης προσοχής και προστασίας.

    Ο κ. Καραμανλής έφτασε στις Καρυές οδικώς, από το λιμανάκι της Δάφνης, στις 12:30 το μεσημέρι με τους μοναχούς να του επιφυλάσσουν λαμπρή υποδοχή αποδίδοντάς του -κατά το αγιορείτικο τυπικό- τιμές αρχηγού κράτους.

    Ο Πρωθυπουργός παρέστη στη δοξολογία που τελέσθηκε προς τιμήν του στο Πρωτάτο και στη συνέχεια ο πρωτεπιστάτης του έδειξε τον "Τράγο", το δέρμα, δηλαδή, στο οποίο είναι γραμμένο -το 972 μ.Χ.- το πρώτο αγιορείτικο τυπικό και το οποίο επιδεικνύεται σπανίως και μόνο σε υψηλές προσωπικότητες.

    Αμέσως μετά, ο κ. Καραμανλής και η συνοδεία του παρακάθισαν σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν τους η Ιερά Κοινότητα και αργότερα αναχώρησαν για την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, από όπου το βράδυ θα μεταβούν στη Μονή Βατοπεδίου, όπου και θα διανυκτερεύσουν.

    Το επίσημο πρόγραμμα του πρωθυπουργού ολοκληρώνεται αύριο το μεσημέρι με επίσκεψη στην Ιερά Μονή Ιβήρων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στο Αγ. Όρος ο Πρωθυπουργός

    [03] Πολιτική

    Από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

    Εφ' όλης της ύλης κριτική

    28/7/2006 3:23:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/7/2006 5:36:28 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Κριτική στην κυβέρνηση, άσκησε μετά τη συνάντηση που είχε το με τον Συνήγορο του Πολίτη Γιώργο Καμίνη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος Παπανδρέου, κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδιαφάνεια και κακοδιοίκηση προσθέτοντας ότι στόχος της είναι η επανίδρυση του κράτους και του παρακράτους της δεξιάς. Παράλληλα με αφορμή τις ανακοινώσεις για αυξήσεις στα τσιγάρα, την κινητή τηλεφωνία και τα τιμολόγια της ΔΕΗ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε πως η κυβέρνηση πλήττει τα νοικοκυριά και δίνει σήμα στους κερδοσκόπους για ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις.

    Επικριτικός και για τις παραλίες

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην πώληση της Εμπορικής Τράπεζας, επαναλαμβάνοντας την αντίθετη του και τονίζοντας ότι η κυβέρνηση αγοράζει ακριβά και πουλά φθηνά.

    Παράλληλα εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του ΠΑΣΟΚ στην πολιτική της κυβέρνηση για την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων και του αιγιαλού, υπογραμμίζοντας ότι η πρόσβαση των πολιτών, πρέπει να είναι ελεύθερη.

    Ανάλογη άποψη εξέφρασαν στο Γιώργο Παπανδρέου και οι εκπρόσωποι της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αττικής, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν νωρίτερα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου από την πλευρά του εξέφρασε την συμπαράστασή του στον αγώνα της ΤΕΔΚΝΑ για τους ελεύθερους χώρους και τις παραλίες τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα δώσει αγώνα μαζί με την ΤΕΔΚΝΑ για να μην περάσει η πολιτική της ΝΔ.

    [04] Κοινωνία

    Συγκέντρωση συμπαράστασης

    28/7/2006 6:36:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ένταση προκλήθηκε στη Βέροια, σε συγκέντρωση συμπαράστασης στο πρόσωπο της μητέρας του μικρού Άλεξ, Νατέλα Μεσχισβίλι, που πραγματοποιούν στο κέντρο της Βέροιας, μητέρες της πόλης. "Οι μάνες δεν ξεχνούν", "Οι μάνες αναζητούν την αλήθεια", "Όχι ένοχη σιωπή" αναγράφονταν μεταξύ άλλων στα πλακάτ που κρατούσαν δεκάδες γυναίκες. Οργισμένοι κάτοικοι, επιτέθηκαν στον δικηγόρο του Βορειοηπειρώτη ανήλικου. Την ίδια ώρα, σταθερή, χωρίς να εμπνέει καμιά ανησυχία, είναι σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς, η κατάσταση της υγείας της Νατέλα Μεσχισβίλι, που νοσηλεύεται από χθες στο νοσοκομείο της Βέροιας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διώξεις για την υπόθεση "Άλεξ"

    [05] Κοινωνία

    Η κατάσταση θεωρείται μη αναστρέψιμη

    Σβήνουν οι ελπίδες για τον 7χρονο

    28/7/2006 5:43:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Εγκεφαλικά νεκρό θεωρείται το 7χρονο παιδάκι, που νοσηλεύεται από χθες, στην εντατική του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης, αποτέλεσμα της βάναυσης κακοποίησης που υπέστη από την ίδια του τη μητέρα, η οποία το χτύπησε πιθανότατα με βέργα. Το παιδί θα παραμείνει διασωληνωμένο για 48ωρες όπως ορίζει ο νόμος. Οι γονείς, που σύμφωνα με την αστυνομία, κακοποιούσαν συστηματικά το παιδί τους και στο παρελθόν του είχαν προκαλέσει κάταγμα στο κεφάλι, έχουν συλληφθεί και τη Δευτέρα θα οδηγηθούν στον ανακριτή για να απολογηθούν. Το παιδί επισκέφθηκε στο νοσοκομείο και ο υφυπουργός υγείας, Γιώργος Κωνσταντόπουλος. Ο υφυπουργός αφού ενημερώθηκε από τους θεράποντες γιατρούς, χαρακτήρισε την κατάσταση του παιδιού "μη αναστρέψιμη". "Στα πάνω από 20 χρόνια που ασχολούμαι με το θέμα αυτό ως γιατρός, δεν έχω δει τέτοια εικόνα ξανά" δήλωσε συγκλονισμένος ο κ. Κωνσταντόπουλος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κακοποιήθηκε 7χρονος

    [06] Κοινωνία

    Με θύμα 45χρονο οικογενειάρχη

    Τραγικό δυστύχημα

    28/7/2006 2:38:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Τραγικό θάνατο βρήκε στις 9 το πρωί ένας 45χρονος βιοτέχνης, πατέρας δυο παιδιών στο γήπεδο της Άνοιξης. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 45χρονος έκανε τζόκινγκ στο γήπεδο κάποια στιγμή πιθανότατα επιχείρησε να κάνει μονόζυγο σε ένα από τα μεταλλικά μετακινούμενα γκολπόστ του γηπέδου. Όμως το δοκάρι γύρισε και τον χτύπησε θανάσιμα στο λαιμό. Ο άτυχος άνδρας διακομίστηκε με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Για το περιστατικό διενεργείται προανάκριση.

    [07] Κοινωνία

    Ποινικές διώξεις για τα απόρρητα έγγραφα

    28/7/2006 12:30:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για τα κακουργήματα της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας από πρόθεση και της πλαστογραφίας με σκοπό τη βλάβη τρίτου, άσκησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Παναγιώτης Πούλιος. Η δίωξη ασκήθηκε μετά την ολοκλήρωση της προκαταρτικής εξέτασης, που διενήργησε, ύστερα από καταγγελίες για ανεύρεση απορρήτων εγγράφων του Υπουργείου Εξωτερικών στα σκουπίδια μεταξύ των οποίων υπήρχε λίστα με ονόματα δημοσιογράφων, που φέρονται να εισέπρατταν μυστικά κονδύλια. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι η συγκεκριμένη λίστα ήταν πλαστή και στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης θα ελεγχθούν ποια πρόσωπα είχαν πρόσβαση στα συγκεκριμένα έγγραφα.

    [08] Κοινωνία

    Στο Φανάρι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ

    28/7/2006 11:14:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/7/2006 12:53:52 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Το Φανάρι επισκέφθηκε το πρωί ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Παναγιώτης Χηνοφώτης, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην Τουρκία. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η επίσκεψη του ναυάρχου Χηνοφώτη, του πρώτου Έλληνα αρχηγού ΓΕΕΘΑ που επισκέπτεται την Τουρκία μετά από τρεις δεκαετίες, συμβάλλει αποτελεσματικά στη νέα πορεία που έχουν πάρει τα τελευταία χρόνια οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο νάυαρχος Χηνοφώτης υπέβαλε τα προσωπικά του σέβη αλλά και τον σεβασμό των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και προς το κέντρο της Ορθοδοξίας στο Φανάρι. Ο Πατριάρχης πρόσφερε στον υψηλό επισκέπτη τον αργυρό δίσκο με την υπογραφή του, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ανταπέδωσε με μία καλαίσθητη έκδοση που περιέχει γκραβούρες του Πειραιά και των άλλων λιμένων της Μεσογείου. Ο ναύαρχος και η συνοδεία του ήταν ιδιαίτερα συγκινημένοι από την επίσκεψή τους στο Φανάρι και το προσκύνημα στο ναό του Αγίου Γεωργίου. Αργότερα ο ναύαρχος κατευθύνθηκε προς το αεροδρόμιο από όπου επιστρέφει στην Αθήνα. Ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Άγκυρα, είχε επίσημες συναντήσεις με τον αρχηγό του τουρκικού επιτελείου, στρατηγό Χιλμί Οσκιόκ και άλλα μέλη της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας.

    [09] Κόσμος

    Στο "σφυρί" η ακριβότερη εφημερίδα

    28/7/2006 3:49:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η "Zimbrulu si Vulturulu", η ακριβότερη εφημερίδα στον κόσμο, που τυπώθηκε πριν από 148 χρόνια, στο Ισάσιο της ανατολικής Ρουμανίας και φέρει στο εξώφυλλό της τρία σπάνια γραμματόσημα που απεικονίζουν κεφαλή βούβαλου, βγαίνει στο "σφυρί" τον προσεχή Νοέμβριο και υπολογίζεται η αξία της σε 300.000 ευρώ. Τα γραμματόσημα αυτά τυπώθηκαν στις 22 Αυγούστου του 1858. Η εφημερίδα αυτή αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών φιλοτελιστών σε όλο τον κόσμο. Η δημοπρασία θα γίνει στην Ουάσιγκτον, ενώ διοργανωτής είναι ο οίκος David Feldman της Γενεύης.

    Σχετικά Links:

    David Feldman

    [10] Κόσμος

    Από σεισμό μεγέθους 6,1 Ρίχτερ

    Σείστηκε η Ταϊβάν

    28/7/2006 11:28:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/7/2006 12:01:17 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ

    Αναστάτωση προκάλεσε στην Ταϊβάν η σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 15:40 (τοπική ώρα), την Παρασκευή. Ο σεισμός, που το επίκεντρό του ήταν στην επαρχία του Ιλάν και το εστιακό του βάθος τα 5 χλμ, έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην πρωτεύουσα Ταϊπέι, όπου βρίσκεται και το ψηλότερο κτήριο στον κόσμο, ο ουρανοξύστης "Taipei 101". Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές. Οι σεισμοί είναι αρκετά συχνοί στην Ταϊβάν καθώς βρίσκεται σε ενεργή σεισμογενή περιοχή. Η χειρότερη σεισμική δόνηση, που έπληξε τη χώρα, σημειώθηκε το Σεπτέμβριο του 1999, με αποτέλεσμα πάνω από 2.400 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και να καταστραφούν 50.000 κτήρια.

    [11] Οικονομία

    Αυτόνομα τα ταμεία

    28/7/2006 4:20:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Μήνυμα στα ασφαλιστικά ταμεία να μην πουλήσουν τις μετοχές της Εμπορικής στέλνουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων. Ο Σύλλογος υπαλλήλων της Εμπορικής Τράπεζας έχει εξαγγείλει 48ωρη απεργία για την ερχόμενη Τρίτη και την Τετάρτη αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίηση της τράπεζας. Τα ασφαλιστικά ταμεία είναι αυτόνομοι οργανισμοί και μπορούν να κρίνουν αν τους συμφέρει ή όχι να πουλήσουν τις μετοχές τους ξεκαθάρισε ο υπουργός Απασχόλησης. Στο μεταξύ, η Credit Agricole αύξησε το ποσοστό συμμετοχής στην Εμπορική στο 11,09% από 8,83% που κατείχε μέχρι πρότινος. Το οριστικό "ναι" του ελληνικού Δημοσίου στην Credit Agricole θα δοθεί από τη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων στις αρχές της εβδομάδας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέα πρόταση Credit Agricole

    [12] Οικονομία

    Θα ισχύσουν από την 1η Αυγούστου

    Αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

    28/7/2006 3:43:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/7/2006 5:02:31 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Κλιμακωτές αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος έως 6,5 % ανάλογα με την κατανάλωση, αλλά και οικονομικά κίνητρα για την εξοικονόμηση ενέργειας, που θα ισχύσουν από την 1η Αυγούστου ανακοίνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης. Ειδική μέριμνα, έχει ληφθεί για όσους έχουν μικρές καταναλώσεις. Έτσι το 46% των καταναλωτών θα έχουν μηδενική αύξηση. Αναπροσαρμογές προβλέπονται και στα πάγια. Αντίθετη με την αύξηση η αντιπολίτευση.

    Νέες τιμές πρόσθετα μέτρα

    Έτσι σύμφωνα με τα όσα θα ισχύσουν από την 1η Αυγούστου τα οικιακό τιμολόγια, εξαιρουμένων των πολυτέκνων, ανά κλιμάκιο κατανάλωσης, διαμορφώνονται ως εξής:

    Από 1-800 kWh ανά 4μηνο μηδενική αύξηση, από 801-2.000 kWh αύξηση 3,5%, από 2.001-3.000 kWh αύξηση 4,5%, από 3.001-4.400 kWh αύξηση 5,5% , από 4.400 και άνω kWh ανά 4μηνο αύξηση 6,5%

    Κλιμακωτή είναι η αύξηση και στο πάγιο των οικιακών τιμολογίων και συγκεκριμένα:

    Από 1-800 για το μονοφασικό 3 ευρώ και για το τριφασικό 8 ευρώ, από 801-1.600 για το μονοφασικό 8 ευρώ και για το τριφασικό 16 ευρώ, από 1.601-2.000 για το μονοφασικό 12 ευρώ και για το τριφασικό 30 ευρώ, από 2.001-3.000 για το μονοφασικό 36 ευρώ και για το τριφασικό 50 ευρώ, από 3.001-4.400 για το μονοφασικό 40 ευρώ και για το τριφασικό 50 ευρώ και από 4.400 και άνω 50 ευρώ και για τις δύο κατηγορίες.

    Τόσο το πάγιο όσο και η χρέωση ενέργειας του τιμολογίου των πολυτέκνων και του αγροτικού τιμολογίου της ΔΕΗ, αυξάνονται ομοιόμορφα κατά 2,5%.

    Στο 4% κατά μέσο όρο αυξάνονται τα εμπορικά τιμολόγια (εμπορικά, επαγγελματικά, γραφεία, ξενοδοχεία, κοινόχρηστα πολυκατοικιών), ενώ το βιομηχανικό, νυχτερινό κλπ, η αύξηση όλων ανέρχεται σε ποσοστό 4,5%.

    Παράλληλα θεσπίζονται για πρώτη φορά σημαντικά οικονομικά κίνητρα με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας για τους οικιακούς καταναλωτές.

    Συγκεκριμένα, όσοι οικιακοί καταναλωτές μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας συνολικά στο επόμενο δωδεκάμηνο από 4% έως και 6%, σε σχέση με την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο, θα τύχουν επιστροφής που θα είναι ίση με το 5% επί της συνολικής δαπάνης τους για κατανάλωση ενέργειας και παγίου.

    Πλήττονται τα λαϊκά στρώματα

    Κάθετα αντίθετος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, δήλωσε ότι η κυβέρνηση με τους νέους φόρους στα τσιγάρα και στα κινητά τηλέφωνα και τις μεγάλες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, πλήττει τα ελληνικά νοικοκυριά και δίνει η ίδια με αποφάσεις της, σήμα στους κερδοσκόπους για ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια στην αγορά.

    "Η κυβέρνηση της ΝΔ ολοκληρώνει το ξεπούλημα της Εμπορικής Τράπεζας και εξαπολύει νέα επιδρομή σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων με την αύξηση του παγίου της ΔΕΗ και της τιμής της κιλοβατώρας κατά 3,5% - 6,5%, όπως επίσης και των τελών κινητής τηλεφωνίας, προς όφελος της οικονομικής ολιγαρχίας που νέμεται τη ΔΕΗ και τις τηλεπικοινωνίες", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    "Αντί η κυβέρνηση να λάβει μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων από την αισχροκέρδεια στα καύσιμα και το γενικότερο κλίμα ακρίβειας, λαμβάνει συνεχώς μέτρα αφαίμαξης των λαϊκών εισοδημάτων, την ώρα μάλιστα που εφαρμόζει σκληρή μονόπλευρη λιτότητα με αυξήσεις κάτω του πληθωρισμού για μισθούς και συντάξεις", αναφέρει ο Συνασπισμός.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εφ' όλης της ύλης κριτική

    [13] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Με Χάρτς ή Σιρόκι η ΑΕΚ

    28/7/2006 1:15:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Αντιμέτωπη με την νέα ομάδα του Τάκη Φύσσα, τη σκοτσέζικη Χαρτς ή την ομάδα της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης Σιρόκι, θα βρεθεί στους αγώνες του γ προκριματικού γύρου του Τσάμπιονς Λίγκ η ΑΕΚ, μετά την "βατή" κλήρωση της UEFA, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγα λεπτά στην ελβετική Νιόν. Η ανερχόμενη δύναμη του σκοτσέζικου πρωταθλήματος από το Εδιμβούργο, στο πρώτο ματς με τη Σιρόκι επικράτησε με 3-0 των αντιπάλων της και φαντάζει πλέον ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τη μάχη με τους "κιτρινόμαυρους", που πλέον βλέπουν ανοιχτό το δρόμο της πρόκρισης. Στις14:00 ο Ισπανός τεχνικός της "Ένωσης", Λορένσο Φερέρ θα κάνει δηλώσεις για την κλήρωση της ομάδας του.

    "Ψηλά τον πήχη" οι Σκοτσέζοι

    Ο "Δικέφαλος" θα δώσει την πρώτη του αναμέτρηση για την πρόκριση στους χρυσοφόρους ομίλου της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης στη Σκωτία ή τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη στις 8 ή 9 Αυγούστου, ενώ ο αγώνας ρεβάνς θα διεξαχθεί στις 22 ή 23 Αυγούστου στο ΟΑΚΑ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Χαρτς, που αγωνίζεται πρώτη φορά στη διοργάνωση του Τσάμπιονς Λίγκ, δεν έχει βρεθεί ποτέ στο παρελθόν αντιμέτωπη με ελληνική ομάδα. Πέρυσι η ομάδα του Ρώσου τραπεζίτη, Βλαντιμίρ Ρομανόφ είχε μία πολύ καλή χρονιά στο σκοτσέζικο πρωτάθλημα και ο πρόεδρός της είναι πολύ φιλόδοξος και διατεθειμένος να ξοδέψει αρκετά χρήματα, προκειμένου να δει το σύλλογό του να "σπάει" εντός συνόρων το μονοπώλιο της Ρεϊντζερς και να πραγματοποιεί μία καλή πορεία στους ομίλους του Τσάμπιονς Λίγκ.

    Στην πολυετή Ιστορία της, η Χαρτς έχει κατακτήσει τέσσερις φορές το πρωτάθλημα (1895, 1897, 1758, 1960), επτά φορές το κύπελλο (1891, 1896, 1901, 1906, 1956, 1998, 2006) και τέσσερις φορές το Λιγκ Καπ (1955, 1959, 1960, 1963). Εδρα της, είναι το "Ταινκαστλ" χωρητικότητας περίπου 18.000 θεατών, ωστόσο θα υποδεθχεί την ΑΕΚ σε μεγαλύτερο γήπεδο του Εδιμβούργου, προκειμένου να έχει την συμπαράσταση περισσοτέρων φίλων της.

    Όσον αφορά στον τομέα της αγωνιστικής ετοιμότητας, οι Σκοτσέζοι θα εμφανιστούν κόντρα στην ΑΕΚ με πιο πολλά παιχνίδια "στα πόδια τους", καθώς αύριο το απόγευμα, οι "Καρδούλες" ρίχνονατι στη μάχη του τίτλου του εγχώριου πρωταθλήματος. Στην πρεμιέρα της σκοτσέζικης Premier League θα αγωνιστεί εκτός έδρας με την Ντανφέρμλιν.

    Η ταυτότητα της Χαρτς:

    Ετος ίδρυσης: 1874

    Εδρα : Εδιμβούργο

    Γήπεδο : "Τάινκαστλ", χωρητικότητα 18.000 θεατές

    Χρώματα : Μπορντό-Λευκό

    Πρόεδρος : Βλαντιμίρ Ρομανόφ

    Προπονητής : Βάλντας Ιβανάουσκας

    Πρωταθλήματα: 4

    Κύπελλα : 7

    Λιγκ Καπ : 4

    Το "έμψυχο δυναμικό"

    ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ

    Κρεγκ Γκόρντον Σκοτσέζος 31/12/1982

    Στιβ Μπανκς Αγγλος 09/02/1972

    Τζέιμι ΜακΝτόναλντ Σκοτσέζος 01/05/1978

    ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ

    Τάκης Φύσσας Ελληνας 12/06/1973

    Ρόμπι Νίλσον Σκοτσέζος 19/06/1980

    Στίβεν Πρίσλεϊ Σκοτσέζος 11/10/1973

    Αντι Γουέμπστερ Σκοτσέζος 23/04/1982

    Τζέιμι ΜακΑλιστερ Σκοτσέζος 26/04/1978

    Κριστόφ Μπερά Σκοτσέζος 31/01/1985

    Κρεγκ Σάιβς Σκοτσέζος 09/04/1986

    Ιμπραϊμ Ταλ Σενεγαλέζος 23/06/1981

    Νέριους Μπαράσα Λιθουανός 01/06/1978

    Ζοζέ Γκονσάλβες Πορτογάλος 17/09/1975

    Μάρτιν Πετρας Σλοβάκος 02/11/1979

    ΜΕΣΟΙ

    Σάμουελ Καματσόλα Βραζιλιάνος 30/08/1982

    Λι Τζόνσον Αγγλος 07/06/1981

    Ρούντολφ Σκάτσελ Τσέχος 17/07/1979

    Μιρσάντ Μπεσλίγια Βόσνιος 06/07/1979

    Κρις Χάκετ Αγγλος 01/03/1983

    Ντεϊβίντας Τσεσναούσκις Λιθουανός 30/06/1981

    Λι Γουάλας Σκοτσέζος 21/08/1987

    Γκάρι Τιέρνεϊ Σκοτσέζος 08/11/1984

    Ζουλιέν Μπρελιέρ Γάλλος 10/01/1982

    Νιλ ΜακΚαν Σκοτσέζος 11/08/1974

    Μπρούνο Αγκουϊαρ Πορτογάλος 20/06/1982

    Αντριου Ντράιβερ Σκοτσέζος 21/12/1984

    ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ

    Εντγκαρ Γιανκάουσκας Λιθουανός 12/03/1975

    Πολ Χάρτλεϊ Σκοτσέζος 19/10/1976

    Ρομάν Μπεντνάρ Τσέχος 26/03/1983

    Σαούλιους Μικολιούνας Λιθουανός 02/05/1984

    Γκρέιαμ Γουέιρ Σκοτσέζος 10/07/1984

    Μιχαλ Πόσπισιλ Τσέχος 03/05/1979

    Κάλουμ Ελιοτ Σκοτσέζος 30/03/1987

    Χαλμαρ Ισλανδός 16/02/1986

    Γιούχο Μάκελα Φινλανδός 23/06/1983

    Η κλήρωση του Γ` προκριματικού γύρου του Τσάμπιονς Λιγκ

    Σερίφ Τιρασπολ (Μολδαβία) ή Σπαρτάκ Μόσχας (Ρωσία)-Σλόβαν Λίμπερετς (Τσεχία) Σαχτάρ (Ουκρανία)-Λέγκια (Πολωνία) ή Χαφναρφιορντούρ (Ισλανδία) Ζυρίχη (Ελβετία) ή Σάλτσμπουργκ (Αυστρία)-Βαλένθια (Ισπανία) Λέφσκι Σόφιας (Βουλγαρία) ή Σιόνι (Γεωργία)-Κιέβο (Ιταλία) Χαρτς (Σκοτία) ή Σιρόκι (Βοσνία/Ερζεγοβίνη)-ΑΕΚ ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)-Τζουργκάρντεν (Σουηδία) ή Ρουζόμπεροκ (Σλοβακία) Μίλαν (Ιταλία)-Κορκ (Ιρλανδία) ή Ερυθρός Αστέρας (Σερβία) Γαλατασαράι (Τουρκία)-Μλάντα Μπόλεσλαβ (Τσεχία) ή Βαλερένγκα (Νορβηγία) Σταντάρ Λιέγης (Βέλγιο)-Γκόριτσα (Σλοβενία) ή Στεάουα Βουκουρεστίου (Ρουμανία) Αούστρια Βιέννης (Αυστρία)-Μπενφίκα (Πορτογαλία) Εκράνας (Λιθουανία) ή Ντιναμό Ζάγκρεμπ (Κροατία)-Αρσεναλ (Αγγλία) Κοπεγχάγη (Δανία) ή Μιλικόσκι (Φινλανδία)-Αγιαξ (Ολλανδία) Αμβούργο (Γερμανία)-Οσασούνα (Ισπανία) Μεταλουργκς Λιέπαγια (Λετονία) ή Ντιναμό Κιέβου (Ουκρανία)-Φενερμπαχτσέ (Τουρκία) ή Τόρσαβν (Ν. Φερόε) Λίβερπουλ (Αγγλία)-Μακάμπι Χάιφα (Ισραήλ) Λιλ (Γαλλία)-Ντέμπρετσεν (Ουγγαρία) ή Ραμποτνίτσκι (ΠΓΔΜ)

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Φύσσας: "Φαβορί η ΑΕΚ"

    [14] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Φερέρ: "Μοιρασμένες οι πιθανότητες πρόκρισης"

    28/7/2006 2:51:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Για την αναμέτρηση με τη σκοτσέζικη Χαρτς, που μαζί την Σιρόκι έβγαλε πριν από λίγη ώρα η κληρωτίδα του γ γύρου των προκριματικών του Τσάμπιονς Λίγκ, ετοιμάζεται η ΑΕΚ, σύμφωνα τις δηλώσεις του Ισπανού τεχνικού της "Ένωσης", Λορένσο Φερέρ, στην σημερινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο ΟΑΚΑ. Ο κ. Φερέρ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι δύσκολα θα χάσουν την πρόκριση οι Σκοτσέζοι από την ομάδα της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης και τόνισε ότι μολονότι η παράδοση με συλλόγους της Σκοτίας ευνοούν την ομάδα του οι πιθανότητες πρόκρισης στους χρυσοφόρους ομίλους της διοργάνωσης είναι μοιρασμένες: "Περιμένουμε τους αγώνες με τη Χαρτς με σεβασμό και συγκέντρωση. Οι πιθανότητες πρόκρισης των δύο ομάδων είναι 50-50, όμως, όλα θα φανούν στο γήπεδο. Η ομάδα δεν είναι έτοιμη ακόμη, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό. Ελπίζω να συνεχιστεί η καλή παράδοση που έχει η ΑΕΚ με σκωτσέζικες ομάδες".

    Ζήτησε μετεγγραφές

    Όσον αφορά την ετοιμότητα της Ένωσης εν όψει των δύο αναμετρήσεων με την ομάδα του Τάκη Φύσσα, ο Φερέρ παραδέχτηκε ότι σ αυτό το χρονικό σημείο που βρισκόμαστε η ΑΕΚ δεν είναι στο μέγιστο βαθμό ετοιμότητας, αλλά δεν έδειξε ν ανησυχεί: "Εγώ βλέπω στην ομάδα μας αρκετά καλά στοιχεία. Δέχεται πολύ καλά τον φόρτο δουλειάς που έχουμε επιβάλλει, έχει ένα όραμα να μαθαίνει, να είναι συνεχώς έτοιμη. Βλέπω την ομάδα να έχει περιθώρια βελτίωσης. Μπροστά μας έχουμε αρκετές μέρες για να διορθώσουμε κάποια πράγματα. Η ομάδα δεν είναι ακόμα στο μέγιστο βαθμό ετοιμότητας, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό, έτσι δεν είναι;" αναρωτήθηκε ο Ισπανός τεχνικός

    Για το αν θα γίνουν μεταγραφές εν όψει των δύο προκριματικών με την Χαρτς, ο προπονητής της ΑΕΚ είπε: "Δεν βλέπουμε τι πρέπει να κάνει η ΑΕΚ γι αυτό το ματς, πρέπει να κάνουμε μετεγγραφές διότι η ομάδα έχει όραμα και φιλοδοξίες για μεγάλα πράγματα. Για να έρθει ένας ποδοσφαιριστής θα πρέπει να εναρμονίζεται με το σύνολο και να έχει τα στοιχεία που απαιτούνται για να βοηθήσει την ομάδα".

    Η παράδοση της ΑΕΚ απέναντι στους Σκωτσέζους είναι πάρα πολύ καλή, αφού σε δύο αναμετρήσεις με ομάδες της χώρας (Ρέϊντζερς, Χιμπέρνιαν) η Ένωση πανηγύρισε την πρόκριση. Ο Φερέρ ρωτήθηκε αν πιστεύει στις παραδόσεις και με χαμόγελο απάντησε: "Τώρα πιστεύω γιατί με βολεύει αυτό. Δεν θα πρέπει, όμως, να δίνουμε μεγάλη σημασία στα στατιστικά, διότι αυτά σπάνε ή συνεχίζονται μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Μ ευχαριστεί, πάντως, που η κατάσταση είναι έτσι και μένει να δούμε αν θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε την καλή παράδοση".

    Για το αν αποτελεί ντεζαβαντάζ το γεγονός ότι ο πρώτος αγώνας θα γίνει στη Σκωτία και μέχρι τότε η ΑΕΚ δεν θα έχει δώσει κάποιο επίσημο παιχνίδι, ο Φερέρ δεν έδειξε ν ανησυχεί: "Πρέπει να το αποδεχτούμε και δεν αποτελεί μειονέκτημα. Σε τέτοιο επίπεδο δεν θα πρέπει να υπάρχουν τέτοιες δικαιολογίες. Πρέπει να υπάρχει νοοτροπία δυνατή, θαραλλέα και στέρεα. Αν εμείς πιστέψουμε πως ο αντίπαλός μας έχει κάποια πλεονεκτήματα, ταυτόχρονα θα έχουμε χάσει αρκετά πράγματα" ολοκλήρωσε ο Λορέντσο Σέρα Φερέρ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Με Χάρτς ή Σιρόκι η ΑΕΚ

    [15] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    "Πόντιος" ο Μουράτι

    28/7/2006 6:49:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε προφορική συμφωνία με τον Εντβιν Μουράτι κατέληξε σήμερα ο Απόλλων Καλαμαριάς. Ο Αλβανός μέσος δέχτηκε τελικά την πρόταση των "Ποντίων", που είχαν κάνει εδώ και αρκετές μέρες και από τη νέα σεζόν θα ενισχύσει το συγκρότημα του Θωμά Κατσαβάκη. Οι δύο πλευρές έκαναν αμοιβαίες υποχωρήσεις στον οικονομικό τομέα, που ήταν και το "αγκάθι" και πλέον τις επόμενες μέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί και τυπικά το θέμα, όταν θα "πέσουν" οι υπογραφές.

    Παράλληλα στα πλαίσια της προετοιμασίας, ο Σερραίος τεχνικός δοκιμάζει στις προπονήσεις αλλά και στα φιλικά παιχνίδια επιθετικούς παίκτες, ενώ το τελευταίο 24ωρο εντάσσονται δύο Αλβανοί, οι οποίοι εκτός απροόπτου θα χρησιμοποιηθούν στο αυριανό τεστ με την Καλλιθέα. "Βλέπουμε παίκτες κι ελπίζουμε μέσα από τις δοκιμές να εντοπίσουμε κάτι καλό. Έχουμε μια θέση ξένου διαθέσιμη και επιθυμούμε γι αυτή να αποκτήσουμε έναν όσο γίνεται περισσότερο πιο έτοιμο ποδοσφαιριστή", είναι τα λόγια του προπονητή της Καλαμαριάς, ο οποίος σήμερα θα δει τους νεαρότερους σε ηλικία παίκτες της ομάδας σε φιλικό αγώνα με τον Απόλλωνα Λιτοχώρου.

    [16] Μπάσκετ

    Και τυπικά "πράσινος" ο Μπετσίροβιτς

    28/7/2006 5:08:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Την απόκτηση του Σόνι Μπετσίροβιτς ανακοίνωσε η ΚΑΕ Παναθηναϊκός. Ο 25χρονος Σλοβένος γκαρντ υπέγραψε με τους "πράσινους" συμβόλαιο συνεργασίας 1+1 χρόνια, χωρίς να γίνουν γνωστές οι οικονομικές απολαβές του. Ο ύψους 1.95μ, γκαρντ προορίζεται για να καλύψει το ένα από τα δύο κενά που προέκειψαν στην περιφέρεια των "πράσινων", μετά από την αποχώρηση των Σπανούλη και Λάκοβιτς. Πέρυσι ο Μπετσίροβιτς αγωνιζόταν στην Φορτιτούντο Μπολόνια, ενώ στο παρελθόν έχει παίξει στις ΚΚ Μπίστριτσα, Μάριμπορ, Πιβοβάρνα Λάσκο, Ολίμπια Λιουμπλιάνας, Βίρτους Μπολόνια και Κρκα Νόβο Μέστο.

    Το who is who

    Ημέρα γέννησης: 19/05/81

    Η καριέρα του: Γκ. Μπίστριτσα (1995-96), Μάριμπορ (1996-97), Πιβοβάρνα Λάσκο (1997-99), Ολίμπια Λουμπλιάνας (1999-2001), Κίντερ Μπολόνια (2001-03), Κρκα Νόβο Μέστο (2003-04), Μέτις Βαρέζε (2004-05), Κλιμάμιο Μπολόνια (2005-06).

    Τίτλοι, διακρίσεις:

    Ένα πρωτάθλημα Σλοβενίας με την Ολίμπια Λουμπλιάνας

    Ένα Κύπελλο Σλοβενίας με την Ολίμπια Λουμπλιάνας

    MVP στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων το 1988

    [17] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Κατακέφαλο... σουξέ

    28/7/2006 1:44:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ο τελικός της 9ης Ιουνίου του Μουντιάλ, Γαλλίας-Ιταλίας, που αν μη τι άλλο θα μείνει στην ιστορία για την κουτουλιά του Γάλλου Ζινεντίν Ζιντάν στον Ιταλό Ματεράτσι και το άδοξο φινάλε της καριέρας του μετά την αποβολή του, αποτελεί πλέον παρελθόν. Για πολλές ημέρες οι δύο πρωταγωνιστές του επεισοδίου μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ, ενώ κάποιοι προσπάθησαν να δώσουν ένα χιουμοριστικό τόνο στην ιστορία, ανεβάζοντας στο διαδίκτυο, παιχνίδι όπου ο Ζιντάν προσπαθεί να "ξαπλώσει" στο χορτάρι, όσους περισσότερους Ιταλούς παίκτες μπορεί, φυσικά με "όπλο" του το κεφάλι. Μετά λοιπόν από τις χιουμοριστικές φωτογραφίες και τα βιντεάκια, που είδαμε, μία παρέα τριών νεαρών Γάλλων, κυκλοφόρησαν ένα σχετικό τραγούδι, το οποίο εκτοξεύτηκε στην κορυφή των πωλήσεων.

    "Πουλάει τρελά" από Γαλλία μέχρι Ιαπωνία

    Οι τρεις λοιπόν επαγγελματίες μουσικοί, Eμανουέλ και Σεμπαστιάν Λιπζίκ ιδιοκτήτες της δισκογραφικής εταιρείας " Plage Records" και στιχουργοί μαζί με τον συνθέτη της μουσικής, Φράνκ Λακόμπ, αφού είδαν αρχικά την ιστοσελίδα που φιλοξένησε το τραγούδι τους με τίτλο "Coupe de Boule" να μετράει πάνω από 80 χιλιάδες "χτυπήματα", αποφάσισαν να το "ρίξουν" στην μουσική αγορά. Και δεν το μετάνιωσαν

    Πηγές αναφέρουν, ότι ήδη το τραγούδι τους από την περασμένη Τρίτη έχει πουλήσει περίπου 17.000 αντίτυπα και βρίσκεται ήδη στο Νο 2 των γαλλικών "charts" κάτι που έχει κάνει ευτυχισμένους τους εμπνευστές του τραγουδιού, αφού οι πωλήσεις έχουν ξεπεράσει τα γαλλικά σύνορα και έχουν φτάσει μέχρι την Ιαπωνία και τις Φιλιπίνες. Σίγουρα μία μεγάλη επιτυχία για την παρέα των Γάλλων, που όπως δήλωσαν έγραψαν αυτό το καλοκαιρινό σουξέ μόλις σε μισή ώρα.

    Σχετικά Links:

    Ακούστε το τραγούδι του Ζιντάν

    [18] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Φύσσας: "Φαβορί η ΑΕΚ"

    28/7/2006 7:15:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στο άκουσμα πως η ΑΕΚ θα είναι αντίπαλος της Χαρτς στα προκριματικό γύρο που θα κρίνει ποια ομάδα θα πάρει την πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, ο Τάκης Φύσσας δήλωσε πως δεν το περίμενε και έχρισε φαβορί την "Ένωση". Ο διεθνής έμπειρος παίκτης της Σκωτσέζικης ομάδας, σε δηλώσεις του τόνισε πως η ΑΕΚ έχει τον πρώτο λόγο όσον αφορά το θέμα πρόκριση, ενώ τόνισε πως κατά τη γνώμη του η Χαρτς θα βρίσκεται σε καλύτερο επίπεδο ετοιμότητας στους δυο προκριματικούς. "Όταν άκουσα ότι κληρωθήκαμε με την ΑΕΚ δεν το πίστευα γιατί είχα άλλες ομάδες στο κεφάλι μου. Σίγουρα το φαβορί είναι η ΑΕΚ, επειδή έχει περισσότερη εμπειρία από εμάς. Η Χαρτς είναι μια νέα ομάδα. Πέρσι κάναμε μια καλή χρονιά, καταφέραμε να βγούμε στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ κατακτήσαμε και το κύπελλο. Όλοι οι παίκτες έχουμε φιλοδοξίες, αλλά στις δυο μεταξύ μας αναμετρήσεις φαβορί είναι η ΑΕΚ".

    Το πρώτο παιχνίδι λογικά θα γίνει στην Σκωτία με τον Έλληνα αμυντικό να δείχνει πως δεν τον προβληματίζει ιδιαίτερα. Το αντίθετο μάλιστα, αφού η ομάδα του θεωρεί πως θα είναι πιο έτοιμη, αφού θα έχει παίξει ήδη σε 4-5 παιχνίδια. "Θα είμαστε πιο έτοιμοι, έχοντας παίξει 4-5 παιχνίδια. Επειδή όμως έχω ζήσει παρόμοιες καταστάσεις με τον Παναθηναϊκό δεν παίζει τόσο ρόλο αυτό, αλλά η πίεση που θα υπάρχει. Επίσης και η εμπειρία παίζει πολύ μεγάλο ρόλο σε αυτά τα παιχνίδια. Θα έλεγα ότι είναι προτιμότερο που παίζουμε το πρώτο παιχνίδι στην έδρα μας. Αν παίζαμε στο μικρό μας το γήπεδο θα ήταν ακόμα καλύτερα για μας. Θα πρέπει να κυνηγήσουμε την πρόκριση στο πρώτο παιχνίδι στην έδρα μας. Όλα όμως είναι ρευστά, σίγουρα κάποιος θα στενοχωρηθεί, αφού όλοι μου οι φίλοι εδώ είναι Αεκτζήδες, κάποιοι μπορεί να στενοχωρηθούνε".

    Ο έμπειρος παίκτης θα έχει αρκετά πράγματα να πει στον προπονητή του: "Σίγουρα θα τον βοηθήσω, επειδή γνωρίζω τη ΑΕΚ, από εκεί και πέρα όλα αυτά όμως είναι στα χαρτιά, θα υπάρχει πολύ άγχος και στα δυο παιχνίδια, από την πλευρά μου πρέπει να σκεφτώ πως θα δώσουμε τα πάντα για να περάσουμε, όπως και η ΑΕΚ".

    [19] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Κυπροτουρκική "μάχη" στο UEFA

    28/7/2006 5:15:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ολοκληρώθηκε η κλήρωση του β προκριματικού γύρου του Κυπέλου UEFA που έγινε στην Νιόν της Ελβετίας. Σε αυτή προέκυψε "κυπροτουρκική μονομαχία" καθώς στις 10 και 24 Αυγούστου θ' αναμετρηθούν ο ΑΠΟΕΛ και η Τραμπζονσπόρ. Η πρώτη συνάντηση θα γίνει στην Κύπρο και ο επαναληπτικός στην Τραπεζούντα. Παράλληλα, η Ομόνοια κληρώθηκε με την βουλγαρική Λίτεξ Λόβετς, ενώ ο Εθνικός Αχνας θα αντιμετωπίσει την βελγική Ροζελάρ.

    Αναλυτικά τα ζευγάρια

    ΑΠΟΕΛ (Κύπρος)-Τραμπζονσπόρ (Τουρκία)

    Ομόνοια (Κύπρος)-Λίτεξ Λόβετς (Βουλγαρία)

    Ροζελάρ (Βέλγιο)-Εθνικός Αχνας (Κύπρος)

    Μπνέι Γιαχούντα (Ισραήλ)-Λοκομοτίβ Σόφιας (Βουλγαρία)

    ΤΣΣΚΑ Σόφιας (Βουλγαρία)-Χάιντουκ Κούλα (Σερβία)

    Ντιναμό Βουκουρεστίου (Ρουμανία)-Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ (Ισραήλ)

    Κάουνας (Λιθουανία)-Ράντερς (Δανία)

    Αρτμέντια (Σλοβακία)-Ντιναμό Μινσκ (Λευκορωσία)

    Βασιλεία (Ελβετία)-Βαντούζ (Λιχτενστάιν)

    Βιντεότον (Ουγγαρία)-Γκρασχόπερς (Ελβετία)

    Τβέντε (Ολλανδία)-Λεβάντια Ταλίν (Εσθονία)

    Τσερνομόρετς (Ουκρανία)-Βίσλα Πλοκ (Πολωνία)

    Καρβάν Εβλάκ (Αζερμπαϊτζάν)-Σλάβια Πράγας (Τσεχία)

    Σαράγεβο (Βοσνία)-Ραπίντ Βουκουρεστίου (Ρουμανία)

    Βέντσπιλς (Λετονία)-Νιουκάστλ (Αγγλία)

    Φλόρα Ταλίν (Εσθονία)-Μπρόντμπι (Δανία)

    Γκρέτνα (Σκοτία)-Ντέρι (Ιρλανδία)

    Χάποελ Τελ Αβίβ (Ισραήλ)-Ντομζάλε (Σλοβενία)

    Χέρτα Βερολίνου (Γερμανία)-Αμέρι Τιφλίδας (Γεωργία)

    Σταρτ (Νορβηγία)-Ντροχέντα (Ιρλανδία)

    Μόλντε (Νορβηγία)-Σκόντο Ρίγα (Λετονία)

    Οντένσε (Δανία)-Λανέλι (Ουαλία)

    OFK Βελιγραδίου (Σερβία)-Οσέρ (Γαλλία)

    Μαρσέιγ (Γαλλία)-Γιουνγκ Μπόις (Ελβετία)

    Παρτιζάν Βελιγραδίου (Σερβία)-Μάριμπορ (Σλοβενία)

    Ρούμπιν Καζάν (Ρωσία)-BAΤΕ Μπορίσοφ (Λευκορωσία)

    Μπραν (Νορβηγία)-Αντβίνταμπεργκ (Σουηδία)

    Τίρανα (Αλβανία)-Καϊσερίσπορ (Τουρκία)

    Σαντούβα (Λιθουανία)-Μπριζ (Βέλγιο)

    Μάτερσμπουργκ (Αυστρία)-Βίσλα Κρακοβίας (Πολωνία)

    Ριντ (Αυστρία)-Σιόν (Ελβετία)

    Ζίμπρου Κισινάου (Μολδαβία)-Μέταλουργκ Ζαπορίζια (Ουκρανία)

    [20] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Ντελίριο" στις ΗΠΑ για Μπαρτσελόνα

    28/7/2006 12:13:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ανάρπαστα έγιναν από τις πρώτες μέρες της διάθεσής τους στις ΗΠΑ, τα εισιτήρια των φιλικών αγώνων της ισπανικής Μπαρτσελόνα με ομάδες της Αμερικής και του Μεξικού. Τα αστέρια της πρωταθλήτριας Ευρώπης, Ροναλντίνιο, Μέσι, Ντέκο, Εντμιλσον αλλά και οι νεοπαοκτηθέντες άσοι της Γιουβέντους, Τζαμπρότα και Τουράμ αποτελούν για τους Αμερικανούς φιλάθλους τεράστιο πόλο έλξης, όπως υποδηλώνει το γεγονός, ότι πάνω από 100.000 εισιτήρια για τους φιλικούς αγώνες των "μπλαουγκράνα" έχουν κάνει φτερά. Οι πρωταθλητές Ισπανίας θα αρχίσουν τους αγώνες στις 4 Αυγούστου με αντίπαλο την Μεξικάνικη Τίγκρες και στις 7 Αυγούστου θα αντιμετωπίσουν την Τσίβας Γκουαναταλαχάρα. Τρεις μέρες αργότερα θα παίξουν με την "οικοδέσποινα" Αμέρικα, ενώ το τελευταίο φιλικό της "Μπάρτσα" θα διεξαχθεί στις 12 Αυγούστου στο Νιού Τζέρσεϊ με τους Ρεντ Μπουλς της Νέας Υόρκης.

    [21] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Πανηγύρισαν δις οι Κύπριοι στο UEFA

    28/7/2006 10:46:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Με δύο ομάδες, την ΑΠΟΕΛ και την Ομόνοια, θα εκπροσωπηθεί η Κύπρος στη σημερινή κλήρωση της Νιόν, για τη β φάση του Κυπέλλου UEFA, μετά τις χθεσινοβραδινές προκρίσεις που εξασφάλισαν οι δύο εκπρόσωποί της με την ολοκλήρωση των επαναληπτικών αγώνων της διοργάνωσης. Η Ομόνοια που στην Κροατία, είχε αποσπάσει ισοπαλία 2-2 από την Ριέκα, χθες επιβλήθηκε της αντιπάλου της με 2-1. Ακόμη πιο εύκολα όμως ήταν τα πράγματα για την ΑΠΟΕΛ, που μετά το εντός έδρας 3-1 "φιλοδώρησε" χθες στο Σαν Μαρίνο με 4-0 την τοπική Μουράτα και προκρίθηκε πανηγυρικά στο β γύρο της διοργάνωσης.

    Τα αποτελέσματα των επαναληπτικών

    KF Τίρανα (Αλβανία)-Βάρτεκς (Κροατία) 2-0 (1-1) ΤΣΣΚΑ Σόφιας (Βουλγαρία)-Ντιναμό Τιράνων (Αλβανία) 4-1 (1-0) Λίτεξ Λόβετς (Βουλγαρία)-Κόπερ (Σλοβενία) 5-0 (1-0) FC Ρέιντζερς (Ανδόρα)-FK Σαράγεβο (Βοσνία/Ερζεγοβίνη) 0-2 (0-3) Ντομζάλε (Σλοβενία)-Οράσιε (Βοσνία/Ερζεγοβίνη) 5-0 (2-0) Ντιναμό Βουκουρεστίου (Ρουμανία)-Χιμπέρνιανς (Μάλτα) 5-1 (4-0) Μουράτα (Σαν Μαρίνο)-ΑΠΟΕΛ (ΚΥΠΡΟΣ) 0-4 (1-3) Ομόνοια (ΚΥΠΡΟΣ)-Ριέκα (Κροατία) 2-1 (2-2) FK Σκοπίων (ΠΓΔΜ)-Λοκομοτίβ Σόφιας (Βουλγαρία) 1-1 (0-2) Ροζελάρ (Βέλγιο)-Βαρντάρ Σκοπίων (ΠΓΔΜ) 5-1 (2-1) Σλιέμα Γουόντερερς (Μάλτα)-Ραπίντ Βουκουρεστίου (Ρουμανία) 0-1 (0-5) Βαντούζ (Λιχτενστάιν)-Ουίπεστ (Ουγγαρία) 0-1 (4-0) Καραμπάχ (Αζερμπαϊτζάν)-Ζίμπρου Κισινάου (Μολδαβία) 1-2πρτ. (1-1) Γιούνγκ Μπόις (Ελβετία)-ΜΙΚΑ (Αρμενία) 1-0 (3-1) Καϊράτ Αλμάτι (Καζακστάν)-Φεχέρβαρ (Ουγγαρία) 2-1 (0-1) Ντιναμό Μινσκ (Λευκορωσία)-Ζαγκλέμπιε (Πολωνία) 0-0 (1-1) Σπαρτάκ Τρνάβα (Σλοβακία)-Καρβάν Εβλάκ (Αζερμπαϊτζάν) 0-1 (0-1) Μπάναντς (Αρμενία)-Αμέρι Τιφλίδας (Γεωργία) 1-2 (1-0) Νίστρου Οτάτσι (Μολδαβία)-BATE Μπορίσοφ (Λευκορωσία) 0-1 (0-2) Τόμπολ Κοστανάι (Καζακστάν)-Βασιλεία (Ελβετία) 0-0 (1-3) WIT Γεωργίας (Γεωργία)-Αρτμέντια Μπρατισλάβας (Σλοβακία) 2-1 (0-2) Ντροχέντα (Ιρλανδία)-Ελσίνκι (Φινλανδία) 3-1πρτ. (1-1) Βαλούρ Ρέικιαβικ (Ισλανδία)-Μπρόντμπι (Δανία) 0-0 (1-3) Λανέλι (Ουαλία)-Γκέφλε (Σουηδία) 0-0 (2-1) Σκόντο Ρίγα (Λετονία)-Ζενές Ες (Λουξεμβούργο) 3-0 (2-0) Ετζέλα Ετελμπρουκ (Λουξεμβούργο)-Ατβίνταμπεργκ (Σουηδία) 0-3 (0-4) Γκότα (Νήσοι Φαρόε)-Βέντσπιλς (Λετονία) 0-2 (1-2) Μπραν (Νορβηγία)-Γκλέντοραν (Β. Ιρλανδία) 1-0 (1-0) Ακράνες (Ισλανδία)-Ράντερς (Δανία) 2-1 (0-1) Κάουνας (Λιθουανία)-Πορταντάουν (Β. Ιρλανδία) 1-0 (3-1) Σούντουβα (Λιθουανία)-Ριλ (Ουαλία) 2-1 (0-0) Χάκα (Φινλανδία)-Λεβάντια Ταλίν (Εσθονία) 1-0 (0-2) Σταρτ (Νορβηγία)-Σκάλα Ιτροταρφελάγκ (Νήσοι Φαρόε) 3-0 (1-0) Φλόρα Ταλίν (Εσθονία)-Λιν (Νορβηγία) 0-0 (1-1) Ντέρι (Ιρλανδία)-Γκέτεμποργκ (Σουηδία) 1-0 (1-0)

    ***Σε παρένθεση τα αποτελέσματα των πρώτων αναμετρήσεων

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κληρώνει για την Ευρωπαία ΑΕΚ

    [22] Υγεία

    Σύμφωνα με έκθεση του Π.Ο.Υ

    Προσοχή στις υπέρυθρες ακτινοβολίες

    28/7/2006 2:16:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: World Health Organization, ΝΕΤ

    Εξήντα χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν από κακόηθες μελάνωμα και άλλα είδη καρκίνου του δέρματος, λόγω της υπεριώδης ακτινοβολίας του ήλιου (UVA και UVB), αναφέρει έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που για πρώτη φορά αποτιμά τις επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας. Κάθε χρόνο καταγράφονται 48.000 θάνατοι από μελάνωμα και 12.000 από άλλους κακοήθεις όγκους του δέρματος. Πρώτη και βασική αιτία τα ηλιακά εγκαύματα από τη βρεφική ηλικία μέχρι τα 20. Στη χώρα μας, κάθε χρόνο γίνονται 5.000 νέες διαγνώσεις για καρκίνο του δέρματος και οι 500 είναι διαγνώσεις για μελάνωμα. Η μέτρια έκθεση στον ήλιο μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική για την υγεία, επειδή ο οργανισμός μας διατηρεί τα ποσοστά της βιταμίνης D σε επιθυμητά επίπεδα και προστατεύονται τα οστά. Τα μέτρα προφύλαξης είναι γνωστά: σκιά και αντηλιακό με δείκτη προστασίας πάνω από 15. Το προτιμότερο είναι να κάνουμε ηλιοθεραπεία πριν τις 11 το πρωί ή μετά τις 4 το απόγευμα. Να σημειωθεί ότι ένας σκουρόχρωμος άνθρωπος έχει τριπλάσια αντοχή στον ήλιο από τον ανοιχτόχρωμο. Συγκεκριμένα, 50.000 ώρες σε όλη του τη ζωή μπορεί να εκτεθεί στον ήλιο ο ανοιχτόχρωμος, ενώ 150.000 ώρες ο σκουρόχρωμος.

    Σχετικά Links:

    World Health Organization


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 28 July 2006 - 16:50:49 UTC