Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-07-31

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι άξονες της εξωτερικής πολιτικής
  • [02] Οι επενδύσεις της ναυτιλίας
  • [03] Πιο γρήγορα οι "πράσινες κάρτες"
  • [04] Παπανδρέου για Μ. Ανατολή
  • [05] Έκκληση προς όλους τους Έλληνες
  • [06] Φωτιά στο Άλσος Βεΐκου
  • [07] Απεργούν στην Εμπορική
  • [08] Τραγικός θάνατος σε εργοτάξιο
  • [09] "Δεν κλείνουν τα ΤΕΙ"
  • [10] Δεκαπεντάχρονος ασελγούσε σε 7χρονο
  • [11] Κατάσχεση ναρκωτικών στη Πάτρα
  • [12] Νέα συγκλονιστικά στοιχεία
  • [13] Έγκλημα στην Καισαριανή
  • [14] Ζήτησε την ενοχή του Λ. Στάθη
  • [15] Έκρηξη στη Τζαλαλαμπάντ
  • [16] Αναστολή με εξαιρέσεις
  • [17] Επεκτείνεται η παραμονή της UNIFIL
  • [18] Αποτροπιασμός και θλίψη
  • [19] 48 ώρες προθεσμία
  • [20] Απεργούν στην Εμπορική
  • [21] Απομακρύνεται ο Νταλα Μπόνα
  • [22] Διακοπή συμβολαίου στον Χριστοδουλόπουλο
  • [23] Παρουσίασε χορηγό και φανέλες η ΑΕΚ
  • [24] Εντυπωσιακή πρεμιέρα στο Ακρόπολις
  • [25] Νίκη της Γαλλίας στην αυλαία
  • [26] Γρηγοριάδης για βάθρο
  • [27] Δύο πανελλήνια ρεκόρ με το... καλημέρα
  • [28] "Σφραγίζει" την πρόκριση η Χαρτς
  • [29] "Κλείνει" την πόρτα στους Τούρκους ο Κάρλος
  • [30] "Carmen" με την Aida Gomez στο Ηρώδειο

    [01] Πολιτική

    Σύνοδος πρεσβευτών στο Υπουργείο Εξωτερικών

    Οι άξονες της εξωτερικής πολιτικής

    31/7/2006 12:55:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/7/2006 5:15:05 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Για την κρίση στη Μέση Ανατολή, την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και το Κυπριακό, μίλησε, τη Δευτέρα, η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, ανοίγοντας τις εργασίες της Συνόδου των πρεσβευτών της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο. Η Υπουργός απέστειλε διπλό μήνυμα σε Άγκυρα και Σκόπια να σεβαστούν τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και τις Αρχές καλής γειτονίας και αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην ύπαρξη εναλλακτικού σχεδίου, που επεξεργάζεται το Υπουργείο Εξωτερικών, σε περίπτωση, που δεν ολοκληρωθεί η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Νωρίτερα, η κ. Μπακογιάννη, μετά τη συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό, δήλωσε τον αποτροπιασμό της για την τραγωδία στην Κάνα, απευθύνοντας έκκληση προς όλους τους Έλληνες πολίτες, επιχειρηματίες και μη κυβερνητικές οργανώσεις να συμβάλουν στη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για το Λίβανο. Την Τρίτη, η Υπουργός, που συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του ΣΥΝ και παιδιά από το Κόσοβο, θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, για τη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., με θέμα τα γεγονότα στο Λίβανο, και, στη συνέχεια, θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, ενόψει της σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Δηλώσεις Μπακογιάννη

    Στην ομιλία της η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε στην πολιτική με την Τουρκία τονίζοντας ότι "προτεραιότητά μας είναι να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας δίνει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός προσαρμογής της Τουρκίας και ταυτόχρονα προωθούμε τα θέματά μας και σε άλλα πεδία αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία γι αυτό. Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας".

    Όσον αφορά το Κυπριακό , η ΥΠΕΞ είπε ότι "μένουμε προσηλωμένοι στην αναζήτηση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη βάση της δικοινοτικής και διζωνικής ομοσπονδίας, η οποία πρέπει να στηρίζεται στις αποφάσεις του ΟΗΕ, στο έργο που επετέλεσε έως τώρα ο Γ.Γ., και στη νέα πραγματικότητα της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. Η πρόσφατη συμφωνία Παπαδόπουλου-Ταλάτ υπό την αιγίδα του Γκαμπάρι συνιστά θετική και ενθαρρυντική εξέλιξη προς την κατεύθυνση της εφαρμογής των συμφωνηθέντων στο Παρίσι μεταξύ Παπαδόπουλου-Ανάν".

    Για τη θέση της Ελλάδας στη φλεγόμενη περιοχή της Μέσης Ανατολής , η κ. Μπακογιάννη υπενθύμισε ότι η χώρα μας ήταν μεταξύ των πρώτων που ζήτησαν άμεση κατάπαυση του πυρός και η πρώτη που έστειλε βοήθεια για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων και ξένων υπηκόων καθώς και ανθρωπιστική βοήθεια και διαβεβαίωσε ότι "θα μείνουμε στην πρώτη γραμμή των χωρών που θέλουν και μπορούν να συμβάλουν ενεργώς στην αντιμετώπιση της κατάστασης και στη δημιουργία μιας ειρηνικής Μ Ανατολής αύριο".

    Μιλώντας για την ΠΓΔΜ, η Υπουργός τόνισε ότι το θέμα της ονομασίας αποτελεί σοβαρό εμπόδιο στις σχέσεις των δύο χωρών.

    Επίσης, η κ. Μπακογιάννη μίλησε για τη δυναμική ελληνική παρουσία οικονομική και πολιτική στα Βαλκάνια . "Στόχος μας είναι η ένταξη των Βαλκανίων στις ευρωατλαντικές δομές", είπε χαρακτηριστικά.

    Τέλος, υπογράμμισε τη μέγιστη σημασία που δίνει η ελληνική εξωτερική πολιτική στην οικονομική διπλωματία , η οποία θα αποτελέσει βασικό κριτήριο αξιολόγησης όλων, αλλά και στην πολιτιστική διπλωματία , προσθέτοντας ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί η ομογένεια και η ορθόδοξη εκκλησία και οι πρεσβείες να γίνουν χώροι συνάθροισης διανοουμένων και καλλιτεχνών.

    Σε αυστηρό τόνο απευθύνθηκε στην Άγκυρα και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενώ, ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, μίλησε για το σημαντικό έργο, που επιτελείται στον ενεργειακό τομέα. Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Κασσίμης , αναφέρθηκε σε θέματα αποδήμου ελληνισμού, εκκλησιών και πολιτιστικής πολιτικής.

    Στο ΥΠΕΞ παιδιά από το Κόσοβο

    Το πρωί, η κ. Μπακογιάννη συναντήθηκε με 40 παιδιά, από το Κόσοβο, που φιλοξενούνται στις κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων.

    Η Υπουργός συζήτησε με τα παιδιά για την κατάσταση, που επικρατεί στην πατρίδα τους, τονίζοντας ότι η περιοχή των Βαλκανίων είναι μια γειτονιά στην οποία όλοι θέλουμε να ζούμε ειρηνικά .

    [02] Πολιτική

    Οι επενδύσεις της ναυτιλίας

    31/7/2006 12:20:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τα αναπτυξιακά έργα και οι επενδύσεις στο τομέα της ναυτιλίας σε συνεργασία με την Κίνα, βρέθηκαν στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή με την συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη, Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη και του υφ. Εξωτερικών Ευρυπίδη Στυλιανίδη. Μετά το τέλος της σύσκεψης ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε ότι "οι μεγάλες επενδύσεις ξεκινούν από τα ελληνικά λιμάνια, αυτό το εγγυάται το αμέριστο ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού, το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο που υπεγράφη με την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων ύψους 3 δις για έργα 6 δις ευρώ και το ενδιαφέρον απο τις μεγαλύτερες εταιρίες του κόσμου, για την ανάπτυξη των μεγάλων λιμανιών της χώρας μας. Στόχος είναι να μετατραπεί η Ελλάδα σε διαμετακομιστικό κέντρο και κόμβο για την νοτιοανατολική Μεσόγειο".

    [03] Πολιτική

    Για τους Αλβανούς υπηκόους

    Πιο γρήγορα οι "πράσινες κάρτες"

    31/7/2006 3:21:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/7/2006 5:19:38 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Λιγότερη ταλαιπωρία και γραφειοκρατία για την έκδοση των απαραίτητων δικαιολογητικών θα περιμένουν στο εξής τους Αλβανούς υπηκόους, που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας. Τη Δευτέρα, ο υπουργός Απασχόλησης, Σάββας Τσιτουρίδης, είχε συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του, Κόστας Μπάρκα, κατά την οποία συμφωνήθηκε η υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας, για την επίλυση των εργασιακών και ασφαλιστικών τους θεμάτων καθώς και όλων των εκκρεμοτήτων που τους αφορούν. Παράλληλα, όπως δήλωσε ο κ. Τσιτουρίδης, σύντομα, τα απαραίτητα πιστοποιητικά, για την έκδοση "πράσινης κάρτας" των Αλβανών υπηκόων, θα εκδίδονται σε μικρότερο χρονικό διάστημα, από αυτό που χρειάζεται σήμερα.

    [04] Πολιτική

    Από τη Ζάκυνθο

    Παπανδρέου για Μ. Ανατολή

    31/7/2006 8:58:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου καταδίκασε από την Ζάκυνθο, κατά την διάρκεια ομιλίας του χθες σε ανοικτή πολιτική συγκέντρωση στην πλατεία του Αγίου Μάρκου την επίθεση στην Κανά. "Όσο διαρκεί ο πόλεμος θα θρηνούμε αμάχους", είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε πως "αυτός ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει τώρα και ο δρόμος για την ειρήνη πρέπει να στρωθεί με την βοήθεια όλης της διεθνούς κοινότητας

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε, ότι λίγο νωρίτερα είχε επικοινωνήσει με τον πρόεδρο του Λιβάνου και ο οποίος του ζήτησε να πάρει πρωτοβουλίες για τον τερματισμό του πολέμου, ενώ άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί στην κρίση στη Μέση Ανατολή. "Παρακολουθεί ανήμπορη τα όσα συμβαίνουν" είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συμπλήρωσε ότι "η φωνή της Ελλάδας τρεμοσβήνει στη διεθνή σκηνή", υπογραμμίζοντας πως χωρίς πρωτοβουλίες η χώρα είναι καταδικασμένη στην απομόνωση.

    Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αντιπροτείνει μια "νέα στρατηγική στην εξωτερική πολιτική, που θα διασφαλίσει το μέρισμα της ειρήνης από την ισόρροπη μείωση των αμυντικών δαπανών για να επενδυθούν περισσότερα χρήματα στην παιδεία, στην υγεία και στο κοινωνικό κράτος".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεων και επέκρινε τους χειρισμούς της στα θέματα της απαγωγής των Πακιστανών και των υποκλοπών.

    Όσον αφορά στην οικονομική πολιτική σημείωσε πως "ο κ. Καραμανλής στέλνει τον λογαριασμό στον πολίτη", έκανε λόγο για "νέο φοροεισπρακτικό γύρο" χαρακτήρισε την κυβέρνηση "αναξιόπιστη και επικίνδυνη" και καταλόγισε ανευθυνότητα στο χειρισμό του ασφαλιστικού.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στη Ζάκυνθο ο Γ. Παπανδρέου

    [05] Κοινωνία

    Από την ΥΠΕΞ για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας

    Έκκληση προς όλους τους Έλληνες

    31/7/2006 4:47:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/7/2006 7:23:25 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Τον αποτροπιασμό της για την τραγωδία στην Κάνα του Λιβάνου, εξέφρασε, τη Δευτέρα, η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, μετά τη συνάντηση, που είχε, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, επαναλαμβάνοντας τη θέση της χώρας μας, για άμεση κατάπαυση του πυρός. Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση προς όλους τους φορείς, τις εταιρείες και τους Έλληνες πολίτες να έρθουν σε επαφή με το Υπουργείο Εξωτερικών, που έχει ξεκινήσει προσπάθεια συντονισμού της ανθρωπιστικής βοήθειας, για το Λίβανο, ώστε να ενημερωθούν για το είδος της βοήθειας, που μπορεί να στείλει η Ελλάδα, και να συμβάλουν στην προσπάθεια. Στη συνέχεια, η κ. Μπακογιάννη είχε συνάντηση, με αντιπροσωπεία του ΣΥΝ, που της επέδωσε το ψήφισμα με τις θέσεις του κόμματος της "Ευρωπαϊκής Αριστεράς", μέλη της οποίας είχαν επισκεφθεί το Λίβανο. Μετά τη συνάντηση, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας και βουλευτής του ΣΥΝ, Θανάσης Λεβέντης, τόνισε ότι η Ευρώπη "πρέπει να πάρει σαφή θέση και να την προωθήσει ενεργά ανταποκρινόμενη στη θέληση των λαών της". Οι επιθέσεις εναντίον αμάχων και παιδιών δεν μπορούν να δικαιολογηθούν, επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης. Από την άλλη πλευρά, το ΚΚΕ καταδίκασε την εγκληματική σφαγή στην Κάνα ζητώντας τον τερματισμό των ισραηλινών επιθέσεων κατά του Λιβάνου "χωρίς όρους".

    Ενεργός ο ρόλος της Ελλάδας

    Η Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο ρόλο, που διαδραμάτισε και διαδραματίζει η χώρα μας, στη φλεγόμενη Μέση Ανατολή, και στην ομιλία της στη συνεδρίαση των πρεσβευτών της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο. Η κ. Μπακογιάννη υπενθύμισε ότι η Ελλάδα ήταν μεταξύ των πρώτων, που ζήτησαν άμεση κατάπαυση του πυρός, και η πρώτη, που έστειλε βοήθεια για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων και ξένων υπηκόων, καθώς και ανθρωπιστική βοήθεια και διαβεβαίωσε ότι "θα μείνουμε στην πρώτη γραμμή των χωρών, που θέλουν και μπορούν να συμβάλουν ενεργώς στην αντιμετώπιση της κατάστασης και στη δημιουργία μιας ειρηνικής Μέσης Ανατολής, αύριο".

    Την Τρίτη, η κ. Μπακογιάννη, που εξέφρασε την ελπίδα να συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ "το ταχύτερο δυνατόν" για να βρεθεί μια λύση, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες , για τη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., ενώ, στη συνέχεια, θα αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, ενόψει της σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Μετά τη συνάντηση με την ΥΠΕΞ, η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ επισκέφθηκε τα γραφεία της Επιτροπής της Ε.Ε. στην Αθήνα, όπου συναντήθηκε με τον επικεφαλής Ιερόθεο Παπαδόπουλο, στον οποίο επέδωσε την κοινή δήλωση της "Ευρωπαϊκής Αριστεράς".

    Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η Διεθνής Αποστολή Αλληλεγγύης στο Λίβανο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων κοινωνικών και πολιτικών φορέων από τη Γαλλία, την Αυστρία, τη Νότια Αφρική, την Ινδία και την Ελλάδα. Τη Δευτέρα, τα μέλη της αποστολής συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του Λιβάνου, Εμίλ Λαχούντ , ο οποίος καταδίκασε την ισραηλινή επίθεση και στηλίτευσε τη στάση των ΗΠΑ τονίζοντας την ανάγκη εθνικής ενότητας των Λιβανέζων.

    Βοηθήστε κι εσείς

    Παράλληλα, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός συνεχίζει τις αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στο Λίβανο. Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, η νέα αποστολή, που πραγματοποιήθηκε με μέριμνα του Υπουργείου Εξωτερικών, στις 29 Ιουλίου, περιελάμβανε 4,6 τόνους ανθρωπιστικού υλικού σε τρόφιμα, είδη ατομικής υγιεινής, υγειονομικό υλικό και κουβέρτες.

    Όσοι επιθυμούν να συνεισφέρουν μπορούν να κάνουν καταθέσεις στους εξής λογαριασμούς:

    Αγροτική: 017.04.005402.82 Alpha: 101-00-2002-005560 Αττικής: 069/84298361 Citibank: 0506687357 Eurobank: 0026.0240.33.0200055949

    Οι καταθέσεις πρέπει να φέρουν την ένδειξη "Λίβανος"

    Για περισσότερες πληροφορίες:

    Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων, τηλ. 210-3621681 και 210-3615606.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αναστολή με εξαιρέσεις

    Οι άξονες της εξωτερικής πολιτικής

    Παπανδρέου για Μ. Ανατολή

    48 ώρες προθεσμία

    Αποτροπιασμός και θλίψη

    [06] Κοινωνία

    Απείλησε σπίτια

    Φωτιά στο Άλσος Βεΐκου

    31/7/2006 9:41:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Η άμεση αντίδραση της Πυροσβεστικής, απέτρεψε την επέκταση της φωτιάς, που ξέσπασε το απόγευμα στο Άλσος Βεΐκου, στα σύνορα του Γαλατσίου με το Ψυχικό, η οποία μάλιστα απείλησε σπίτια. Η φωτιά έφτασε μέχρι την αυλή του πρώτου σπιτιού, πριν τεθεί υπό έλεγχο. Χρειάστηκε, μάλιστα να επιχειρήσουν τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα, ώστε να μην πάρει διαστάσεις η φωτιά που εκδηλώθηκε σε έκταση, που είχε δενδροφυτευθεί από τους κατοίκους. Στάχτη έγιναν περίπου 10 στρέμματα με χαμηλά δενδράκια, που μόλις είχαν αρχίσει να αναπτύσσονται. Αδιευκρίνιστα είναι, για την ώρα, τα αίτια της πυρκαγιάς που ξεκίνησε από ερημική περιοχή.

    [07] Κοινωνία

    Την Τρίτη και την Τετάρτη

    Απεργούν στην Εμπορική

    31/7/2006 6:48:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/7/2006 6:52:09 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ, ΟΤΟΕ

    Κλειστά θα παραμείνουν την Τρίτη (1/8) και την Τετάρτη (2/8) τα καταστήματα της Εμπορικής Τράπεζας λόγω της απεργίας, που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πώληση της τράπεζας στην Credit Agricole. Με ανακοίνωσή της, η ΟΤΟΕ εκφράζει τη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους και χαρακτηρίζει "άστοχη από κάθε άποψη" την πώληση της τράπεζας. Από την πλευρά του, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εμπορικής, που συνεδρίασε, τη Δευτέρα, χαρακτήρισε "θετική εξέλιξη" τη βελτιωμένη προσφορά της Credit Agricole, που προσφέρει 25 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή 1,5 ευρώ επιπλέον ανά μετοχή σε σχέση με την αρχική προσφορά. Στο μεταξύ, η γαλλική τράπεζα αύξησε, μέσω του χρηματιστηρίου, το ποσοστό, που κατέχει στην Εμπορική, στο 12,21%, από 11,09%, που κατείχε μέχρι πρότινος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εφαλτήριο για ανάπτυξη στα Βαλκάνια

    [08] Κοινωνία

    Πυρκαγιά με θύματα εργαζόμενους

    Τραγικός θάνατος σε εργοτάξιο

    31/7/2006 5:50:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/7/2006 10:17:46 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Δύο εργαζόμενοι έχασαν αργά το μεσημέρι της Δευτέρας τη ζωής του σε μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε σε υπό κατασκευή χώρου διασκέδασης στο Παλαιό Φάληρο. Η πυρκαγιά, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις εκδηλώθηκε στον πρώτο όροφο του τεράστιου κτηρίου όπου γίνονταν εργασίες και πιθανολογείται ότι προκλήθηκε από κάποιο σπινθήρα κατά τη διάρκεια των εργασιών. Οι φλόγες, λόγω των εύφλεκτων υλικών που υπήρχαν πήραν γρήγορα μεγάλες διαστάσεις με αποτέλεσμα να επεκταθούν και στο δεύτερο όροφο.

    Εγκλωβίστηκαν στο κτήριο

    Η πυρκαγιά έγινε αντιληπτή λίγο μετά τη μία και μισή και εκείνη την ώρα βρίσκονταν στο κτήριο περισσότεροι από τετρακόσιοι εργάτες.

    Τις πρώτες στιγμές επικράτησε πανικός, με τους εργαζόμενους να απομακρύνονται μέσα από τους πυκνούς καπνούς που ήταν ορατοί από μεγάλη απόσταση.

    Επί τόπου έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής με επικεφαλής τον υπαρχηγό του Σώματος Γιώργο Καρδάρα κα τον περιφερειάρχη Αττικής Στέλιο Στεφανίδη οι οποίες κατάφεραν να τη θέσουν αρχικά υπό έλεγχο και μετά να την κατασβέσουν.

    Ωστόσο παρά την έγκαιρη κινητοποίηση δυο άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο, καθώς δεν πρόλαβαν να απομακρυνθούν εγκαίρως, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν από τις φλόγες, που πήραν ταχύτατα μεγάλες διαστάσεις, λόγω των εύφλεκτων υλικών.

    Στον πολυχώρο επρόκειτο μεταξύ άλλων να λειτουργήσουν αίθουσες μπόουλινγκ, σινεμά και άλλοι χώροι αναψυχής.

    Έρευνες για τα ακριβή αίτια της φωτιάς θα πραγματοποιήσει επιτροπή πραγματογνωμόνων που θα οριστεί από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

    [09] Κοινωνία

    Της Περιφέρειας, δήλωσε η Υπ. Παιδείας

    "Δεν κλείνουν τα ΤΕΙ"

    31/7/2006 3:50:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/7/2006 4:16:49 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Επίσκεψη στην Αιτωλοακαρνανία πραγματοποίησε η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε σειρά επαφών με τις τοπικές Αρχές. Από το Μεσολόγγι, η κ. Γιαννάκου δήλωσε ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσουν τα περιφερειακά ΤΕΙ, αντίθετα, μελετά την αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών και τρόπους για να γίνουν πιο ελκυστικά για τους σπουδαστές. Παράλληλα, μετά τη συνάντηση με το Νομάρχη, εξήγγειλε την αυτονόμηση του Πανεπιστημίου Αιτωλοακαρνανίας από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και είπε ότι, από το επόμενο έτος, ορισμένα τμήματα του ΤΕΙ Αθήνας θα μεταφερθούν σε περιφερειακά ιδρύματα. Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι έχει ήδη βρεθεί το οικόπεδο όπου θα στεγαστεί το Ίδρυμα, σε περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο του Αγρινίου. Η κ. Γιαννάκου συναντήθηκε με το δήμαρχο Μεσολογγίου, Γιώργο Πρεβεζάνο, και το Μητροπολίτη Αιτωλοακαρνανίας, Κοσμά, και διαβεβαίωσε ότι με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς βιβλία, δάσκαλοι και καθηγητές "θα βρίσκονται στη θέση τους".

    [10] Κοινωνία

    Σε χωριό της Κρήτης

    Δεκαπεντάχρονος ασελγούσε σε 7χρονο

    31/7/2006 2:31:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/7/2006 3:00:27 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σοκ στην τοπική κοινωνία της Μεσαράς έχει προκαλέσει η σύλληψη ενός 15χρονου από τον Κόκκινο Πύργο που κατηγορείται ότι βίασε ένα 7χρονο γειτονόπουλό του. Μάλιστα, όπως αποκαλύφθηκε, οι ασελγείς πράξεις σε βάρος του μικρού είχαν ξεκινήσει προ 2ετίας! Τα όσα συνέβαιναν "κάτω από τη μύτη" των 2 οικογενειών, τα σπίτια των οποίων απέχουν μόλις μερικά μέτρα, ήρθαν στο φως με δραματικό τρόπο από τον πατέρα του 7χρονου, ο οποίος έπιασε σχεδόν επ αυτοφώρω τους ανήλικους σε ποταμάκι κοντά σε αλσύλλιο του Κόκκινου Πύργου.

    Δύο χρόνια ασέλγειας

    Η υπόθεση ανακαλύφθηκε από συγκυρίες.

    Σύμφωνα με την Αστυνομία, τα δύο παιδιά έπαιζαν χαρτιά σε ταβέρνα της περιοχής, όταν κάποια στιγμή ο μεγαλύτερος παρότρυνε το φίλο του να κατέβουν στο ποτάμι, δήθεν για να μαζέψουν πέτρες και ξύλα.

    Είχαν περάσει λίγα λεπτά όταν ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας άκουσε το μεγαλύτερο παιδί να λέει στο 7χρονο: "Κοίτα τι βρήκα εκεί μέσα. Πάμε να το πάρουμε;".

    Ο άνθρωπος θεώρησε ότι ίσως εμπλέκονταν σε κάποια κλοπή και έκρινε σκόπιμο να ενημερώσει το γείτονα και πατέρα του 7χρονου, ο οποίος έσπευσε να αναζητήσει το παιδί.

    Πλησιάζοντας στο αλσύλλιο αντίκρισε τα 2 παιδιά να ανεβαίνουν προς τη μεριά του, να σηκώνουν τα παντελόνια τους και το γιο του να κλαίει.

    Όταν ρώτησε τι είχε συμβεί, απάντηση δεν πήρε.

    Ο 15χρονος το έβαλε στα πόδια, ενώ ο 7χρονος το μόνο που μπόρεσε να ψελλίσει ήταν ότι είχαν κάνει τη φυσική τους ανάγκη γι αυτό και είχαν κατεβάσει τα παντελόνια τους.

    Ο πατέρας όμως δεν άφησε το θέμα εκεί και το ίδιο βράδυ ανέθεσε στη θεία του παιδιού να το ξεμοναχιάσει.

    Το αγοράκι της εκμυστηρεύτηκε ότι τα δύο τελευταία χρόνια ο 15χρονος ασελγούσε σε βάρους του με διάφορους τρόπους, ενώ το μεσημέρι της ίδιας ημέρας τον είχε βιάσει, αφού προηγουμένως τον υποχρέωσε να του θωπεύσει τα γεννητικά του όργανα. Μάλιστα, όπως είπε στη θεία του, επειδή πόνεσε προσπάθησε να διαφύγει, όμως ο 15χρονος φέρεται να τον χτύπησε στη μέση και τον καθήλωσε.

    Στο άκουσμα των ανατριχιαστικών αποκαλύψεων, ο πατέρας του 7χρονου έγινε έξαλλος. Αμέσως μετέβη στο Αστυνομικό Τμήμα Μοιρών, όπου κατήγγειλε το 15χρονο.

    Αστυνομικοί του Τμήματος Μοιρών και της ΟΠΚΕ Μεσαράς συνέλαβαν το 15χρονο, αλλά και τη μητέρα του για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.

    Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο 7χρονος υποστήριξε ότι ο 15χρονος είχε προβεί τουλάχιστον 5 φορές σε παρά φύση ασελγείς πράξεις σε βάρος του και μάλιστα ανέφερε ότι σε κάποιες από αυτές του έδινε και χαρτζιλίκι.

    Ο συλληφθείς, από την πλευρά του, παραδέχτηκε ότι αυτό είχε συμβεί 3 φορές μετά από πίεση του 7χρονου. Μάλιστα, φέρεται να σόκαρε τους αστυνομικούς όταν άρχισε να κοκορεύεται για τα σωματικά του προσόντα, λέγοντας ότι ο ίδιος είχε αρκετές φίλες και δεν είχε ανάγκη το φίλο του.

    Ωστόσο, όπως είπε, ο 7χρονος επέμενε, κι έτσι ενέδωσε. Στο κινητό του τηλέφωνο οι αστυνομικοί βρήκαν και διάφορα βίντεο πορνογραφικού περιεχομένου.

    Ο 7χρονος αλλά και ο συλληφθείς αναμένεται να εξεταστούν από τον ιατροδικαστή Γιάννη Στειακάκη.

    Ο δεκαπεντάχρονος μαζί με την μητέρα του κρατούνται και αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον του εισαγγελέα.

    Υπό το φόβο επεισοδίων μεταξύ των δύο οικογενειών, αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή.

    [11] Κοινωνία

    Μεγάλη ποσότητα υδροπονικής κάνναβης

    Κατάσχεση ναρκωτικών στη Πάτρα

    31/7/2006 2:12:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Την μεγαλύτερη ποσότητα υδροπονικής κάνναβης κατέσχεσαν στην Πάτρα αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής. Κατά την επιχείρηση συνελήφθησαν τρία άτομα δύο Έλληνες και ένας Αλβανός, ενώ αναζητούνται δύο ακόμη Έλληνες μελή του κυκλώματος. Η υδροπονική κάνναβη ή σκανκ όπως λέγεται καλλιεργείται σε κλειστούς χώρους με χαμηλό φωτισμό για να μην εντοπίζεται εύκολα από τις αστυνομικές αρχές. Έχει τις ίδιες παρενέργειες με το χασίς αλλά είναι πιο ακριβή τη τιμή της. Σύμφωνα με τον διευθυντή της Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγο Δρόσο Πουγούδη, τα ναρκωτικά έρχονταν στην Ελλάδα από την Ολλανδία, μέσω εταιρίας εισαγωγής κατεψυγμένων κρεάτων.

    Αξιοποίησαν πληροφορίες

    Οι αστυνομικοί ενήργησαν μετά από πληροφορίες, ότι επρόκειτο να εισαχθεί μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών με φορτηγό αυτοκίνητο.

    Μετά από συντονισμένες ενέργειες το Σάββατο 29 Ιουλίου, εντοπίστηκε ένα φορτηγό ψυγείο στο λιμάνι της Πάτρας, της συγκεκριμένης εταιρίας εισαγωγών που είχε έρθει από την Ολλανδία με οδηγό τον 45χρονο ιδιοκτήτη.

    Στην Πάτρα, ο 45χρονος παρέδωσε το φορτίο σε Αλβανό συνεργό του, ο οποίος το μετέφερε στο εξοχικό σπίτι που διατηρεί ο Ελληνας κατηγορούμενος έξω από την Κόρινθο.

    Εκεί έγινε έφοδος όπου συνελήφθησαν οι δύο μαζί με τον τρίτο συνεργό.

    Μέσα στο φορτηγό μαζί με κατεψυγμένα κοτόπουλα, βρέθηκαν 21 χάρτινα κιβώτια με κάνναβη υδροπονικής καλλιέργειας συνολικού βάρους 100 κιλών και 253 γραμμαρίων.

    Επίσης κατασχέθηκαν 35 γραμμάρια κατεργασμένη κάνναβη μικροποσότητα κοκαΐνης, ένα πιστόλι με γεμιστήρα και 17 φυσίγγια, 10 πλαστά χαρτονομίσματα των 50 ευρώ κι ένα των 100 ευρώ, 31.610 ευρώ, 271 δολάρια ΗΠΑ και 5 δολάρια Καναδά, το φορτηγό ψυγείο, ένα ΙΧ φορτηγό, μια ζυγαριά ακριβείας, 12 κινητά τηλέφωνα, δύο ηλεκτρονικοί υπολογιστές και βιβλιάρια καταθέσεων.

    Ως εγκέφαλος της σπείρας φέρεται ένας 27χρονος Έλληνας, ο οποίος κατηγορείται μαζί με ένα ακόμη άτομο και αναζητούνται. Σύμφωνα με την αστυνομία η σπείρα εισήγαγε ναρκωτικά εδώ και δύο χρόνια στη χώρα μας και μόνο στους δέκα τελευταίους μήνες είχε κάνει 4 μεταφορές.

    Οι τρεις συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα ενώ η έρευνα συνεχίζεται.

    [12] Κοινωνία

    Για τον 37χρονο παιδοψυχολόγο

    Νέα συγκλονιστικά στοιχεία

    31/7/2006 1:41:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/7/2006 10:13:59 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Μεγαλύτερες διαστάσεις από αυτές που αρχικά φάνηκαν παίρνει η υπόθεση της ασέλγειας σε ανήλικους από 37χρονο παιδοψυχολόγο, στις κατασκηνώσεις στον Άγιο Ανδρέα. Σε dvd που βρέθηκαν στο σπίτι του, μετά από έρευνα της ασφάλειας, αποκαλύπτονται συγκλονιστικές σκηνές με παιδιά στα οποία ασελγούσε ή που τα υποχρέωνε να έρχονται σε σεξουαλική επαφή. Τα στοιχεία αυτά, παραδόθηκαν ήδη από την αστυνομία στον εισαγγελέα και είναι στη διάθεση της τακτικής ανάκρισης ενώ οι έρευνες συνεχίζονται. Πάντως αυτό που προκαλεί πραγματικά σοκ είναι το γεγονός, ότι ο παιδοψυχολόγος δραστηριοποιούνταν σε αποπλάνηση ανηλίκων από τότε που ήταν 15 ετών, το 1984. Το σημαντικό αυτό στοιχείο έγινε γνωστό από την αστυνομία, όπως επίσης και το γεγονός πως πριν από οκτώ χρόνια, ο παιδοψυχολόγος κατηγορήθηκε για τη συμμετοχή σε κύκλο Ολλανδών παιδόφιλων. Ωστόσο δεν αποδόθηκαν κατηγορίες εναντίον του καθώς δεν προέκυψαν στοιχεία εις βάρος του. Την Τρίτη ο κατηγορούμενος θα οδηγηθεί στον ανακριτή.

    Με αφορμή την ανατριχιαστική υπόθεση, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, Κώστας Σκανδαλίδης, άφησε αιχμές για το Δήμο Αθήνας, λέγοντας, πως τα στοιχεία "δείχνουν ένα καθεστώς που δε μπορεί να επιλέξει αξιοκρατικά τα στελέχη...να διασφαλίσει την αρμονική λειτουργία της κατασκήνωσης. Είναι αδιανόητο ένας άνθρωπος που εδώ και οκτώ χρόνια κατηγορήθηκε για παιδοφιλία, να γίνεται υπαρχηγός σε κατασκήνωση. Αυτό είναι το πελώριο θέμα που ανακύπτει και αυτό το καθεστώς πρέπει να ανατραπεί".

    Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Θεόδωρος Μπεχράκης, απάντησε, ότι "ο Δήμος Αθηναίων από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε για την εγκληματική πράξη συνέβαλε, με όλες του τις δυνάμεις στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης ώστε να αποκαλυφθούν όλες οι πτυχές της και να τιμωρηθούν οι ένοχοι, φροντίζοντας παράλληλα να μην διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία της κατασκήνωσης" και πρόσθεσε ότι "ο Δήμος Αθηναίων λειτούργησε σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος στις προσλήψεις στελεχών συμπεριλαμβανομένου και του συγκεκριμένου προσώπου, δεδομένου ότι από πουθενά δεν προέκυπτε η παραβατική του συμπεριφορά".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παιδοψυχολόγος ασελγούσε σε ανήλικους

    [13] Κοινωνία

    Έγκλημα στην Καισαριανή

    31/7/2006 9:31:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/7/2006 10:18:06 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Δυο Αλβανοί πυροβόλησαν και σκότωσαν ομοεθνή τους, για ξεκαθάρισμα λογαριασμών, την Κυριακή το βράδυ, στο πάρκο του Σκοπευτηρίου Καισαριανής. Θύμα ο 27χρονος, Κόστα Χαρούνι, ο οποίος στο παρελθόν είχε συλληφθεί για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Σε προσωπικές διαφορές αποδίδει η Αστυνομία το έγκλημα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες το θύμα λογομαχούσε με δύο άλλα άτομα και πάνω στον καυγά ο ένας τον πυροβόλησε τουλάχιστον τέσσερις φορές με περίστροφο με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει θανάσιμα. Οι δράστες μετά την πράξη τους εξαφανίστηκαν και αναζητούνται.

    [14] Κοινωνία

    Ο Εισαγγελέας του Εφετείου

    Ζήτησε την ενοχή του Λ. Στάθη

    31/7/2006 6:17:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Την ένοχη του πρώην δικαστή Λεωνίδα Στάθη, και των έξι από τους δέκα δικηγόρους συγκατηγορούμενους του, που κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους στο παραδικαστικό κύκλωμα για τα αδικήματα της δωροδοκίας και ξέπλυματος βρώμικου χρήματος, πρότεινε ο Εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Γιώργος Τσούλκας. Ο Λεωνίδας Στάθης, ήταν ο πρώτος δικαστής το όνομα του οποίου ενεπλάκη στο λεγόμενο παραδικαστικό κύκλωμα και κρατείται από τον περασμένο Μάιο στις φυλακές Κορυδαλλού. Κατά την αγόρευσή του ο Εισαγγελέας τόνισε ότι ο πρώην δικαστικός με τις πράξεις του έπληξε ανεπανόρθωτα το κύρος της δικαιοσύνης. Στο πλαίσιο τώρα της κύριας ανάκρισης από τους εφέτες ανακριτές για το παραδικαστικό κύκλωμα, η δικηγόρος Χριστίνα Βαληνάκη κατέθεσε ως μάρτυρας την Δευτέρα, για την υπόθεση Κεστέκογλου, την οποία είχε χειριστεί το γραφείο Κεχαγιόγλου, στο οποίο εργαζόταν εκείνη την περιόδο. Την ίδια ώρα κλήση για να απολογηθούν πήραν ο πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης , η εφέτης Γαρουφαλιά Σταματελοπούλου και οι επιχειρηματίες Κώστας Αβραμίδης, Γιώργος και Δημήτρης Τσιτσιρίγκος.Οι δύο δικαστές φέρονταν να πίεσαν συναδέλφους τους για να τύχουν ευνοϊκής δικαστικής μεταχείρισης οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες.

    [15] Κόσμος

    6 νεκροί - 16 τραυματίες

    Έκρηξη στη Τζαλαλαμπάντ

    31/7/2006 10:19:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/7/2006 1:56:45 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκαέξι τραυματίστηκαν, όταν εξερράγη παγιδευμένο αυτοκίνητο την Δευτέρα το πρωί έξω από τζαμί της πόλης Τζαλαλαμπάντ, ανατολικά του Αφγανιστάν. Στόχος της επίθεσης ήταν ο κυβερνήτης της επαρχίας Νινγκαρχάρ, Γκιούλ Αφγκά Σερζάι, ο οποίος δεν έπαθε το παραμικρό. Ο Σερζάι ήταν μεταξύ χιλιάδων ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το τζαμί. "Εγώ ήμουν ο στόχος και ήταν έργο των εχθρών του Αφγανιστάν", δήλωσε ο Σερζάι αναφερόμενος στους αντάρτες Ταλιμπάν και στους συμμάχους τους της Αλ Κάιντα. Εν τω μεταξύ, το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει τη διοίκηση των επιχειρήσεων στο νότιο Αφγανιστάν. Ο Αμερικανός στρατηγός Καρλ Έικενμπερι, επικεφαλής της συμμαχικής δύναμης στο Αφγανιστάν θα παραδώσει τη σκυτάλη στον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Ρίτσαρντς, ο οποίος διοικεί την Διεθνή Δύναμη Αρωγής στην Ασφάλεια (ISAF) του ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα, ο στρατηγός Ρίτσαρντς θα έχει υπό τις διαταγές του 8.000 οπλίτες, διπλάσιους απ ότι το 2005, ενώ θα μπορεί να υπολογίζει και στις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας.

    Στόχος οι συνθήκες ασφάλειας

    Πρωταρχικός στόχος της Συμμαχίας θα είναι η οικονομική ανάπτυξη του νότιου Αφγανιστάν κι η ενίσχυση του ελέγχου στην περιοχή από την κεντρική κυβέρνηση. Πρόκειται για μία επιχείρηση "να κατακτηθούν οι καρδιές και το πνεύμα" ενός πληθυσμού, ο οποίος συχνά διάκειται φιλικά προς τους Ταλιμπάν και επιφυλακτικά προς τους ξένους, αλλά επίσης επιθυμεί διακαώς να ζει σε συνθήκες ασφάλειας.

    Η τελετή παράδοσης θα πραγματοποιηθεί στη στρατιωτική βάση του Κανταχάρ, τη μεγαλύτερη σε μία περιοχή που αποτελεί γενέθλιο γη του κινήματος των Ταλιμπάν, οι οποίοι εμφανίζονται αναγεννημένοι από τις στάχτες τους και περισσότερο οργανωμένοι απ ότι στο παρελθόν.

    Ωστόσο, οι αντάρτες εξακολουθούν να υφίστανται μεγάλες αριθμητικές απώλειες στις άμεσες αντιπαραθέσεις τους. Το λαθρεμπόριο ναρκωτικών αποτελεί μία από τις πηγές της βίας στην περιοχή, η οποία έχει επωφεληθεί από τη διεθνή βοήθεια που έχει εισρεύσει στο Αφγανιστάν έπειτα από την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν το 2001.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Reuters: Six killed in car bomb blast in east Afghanistan

    Reuters: NATO takes over security in Afghan south

    [16] Μ. Ανατολή

    Συνεχίζονται οι επιθέσεις στο Ν. Λίβανο

    Αναστολή με εξαιρέσεις

    31/7/2006 4:14:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/7/2006 10:49:11 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters-Associated-ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Παρά τη διεθνή κατακραυγή από τον θάνατο 54 αμάχων, μεταξύ των οποίων 37 παιδιών στην Κάνα και την απόφαση του Ισραήλ για 48ωρη αναστολή των επιδρομών, οι εχθροπραξίες συνεχίστηκαν και την Δευτέρα στο Νότιο Λίβανο. Η ισραηλινή αεροπορία εξαπέλυσε επιθέσεις εναντίον θέσεων της Χεζμπολάχ και βομβάρδισε με μονάδες του ναυτικού τη Τύρο. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, μάλιστα δήλωσε ότι η ισραηλινή αεροπορία θα συνεχίσει τα πλήγματα σε περίπτωση που επισημανθούν αντάρτες της Χεζμπολάχ να προετοιμάζουν επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον του βορείου Ισραήλ. Επίθεση δέχτηκε και η Γάζα με αποτέλεσμα ένας 16χρονος να σκοτωθεί και ένα νήπιο ηλικίας 2 ετών να τραυματιστεί. Την ίδια ώρα στην Κνεσέτ τη Βουλή του Ισραήλ, εν μέσω έντονων αντιδράσεων, από την πλευρά των αραβο-ισραηλινών βουλευτών, ο υπουργός Άμυνας Αμίρ Περέτζ δήλωνε ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να αποδεχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο, ανάβοντας το "πράσινο φως" για τη συνέχιση των επιχειρήσεων. Παράλληλα, το ΣΑ του ΟΗΕ επέκτεινε για ένα ακόμα μήνα τη θητεία της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο (Finul), που αποτελείται από περίπου 2.000 στρατιώτες, ώστε να δοθεί χρόνος να συζητηθεί η δημιουργία μίας πολυεθνικής δύναμης.

    "Κράξιμο" αλλά και αδιαλλαξία

    Έντονες αντιδράσεις και μέσα στο ίδιο το Ισραήλ, έχει προκαλέσει ο βομβαρδισμός αμάχων στην πόλη της Κάνα.

    Το Ισραήλ μετά από πιέσεις δέχτηκε να αναστείλει τις αεροπορικές επιδρομές στο Λίβανο για 48 ώρες με σκοπό να απομακρυνθούν από τις εμπόλεμες περιοχές, όλοι οι άμαχοι αλλά και να διερευνηθούν οι αιτίες του μακελειού.

    Ωστόσο σε μια θυελλώδη συνεδρίαση της Ισραηλινής βουλής, ο υπουργός Άμυνας, Αμίρ Περέτζ, δεν άφησε περιθώρια ελπίδας για μια οριστική κατάπαυση του πυρός στην περιοχή.

    Εν μέσω έντονων αντιδράσεων αραβο-ισραηλινών βουλευτών που τον κατηγορούσαν ως δολοφόνο παιδιών, για τον βομβαρδισμό στην Κάνα, ο Πέρετζ, κατηγόρησε τη Χεζμπολάχ ως κύρια υπεύθυνη για την κατάσταση που επικρατεί στη περιοχή και διατράνωσε την αποφασιστικότητα του ισραηλινού στρατού να δώσει μέσω των όπλων τη οριστική λύση για ειρήνευση στη περιοχή.

    Παρουσία ισραηλινών στρατιωτών που είχαν προσκληθεί, ως τιμώμενα πρόσωπα, ο Υπουργός Άμυνας συνέδεσε την ισλαμική οργάνωση, με το Ιράν και υποσχέθηκε διεύρυνση των επιχειρήσεων, έως την τελική νίκη.

    "Θα πολεμήσουμε την Χεζμπολάχ που δεν είναι τίποτε άλλο παρά η εμπροσθοφυλακή του εξτρεμιστικού καθεστώτος της Τεχεράνης που ενθαρρύνει και χρηματοδοτεί τις δολοφονικές της δραστηριότητες. Αυτός ο πόλεμος θα αλλάξει την πραγματικότητα της περιοχής. Είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε αυτήν την κρίσιμη μάχη για τις εστίες μας", δήλωσε ο Αμίρ Περέτζ στη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης.

    Παράλληλα υψηλόβαθμοι ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση προτίθεται να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιθέσεις έως την άφιξη μιας διεθνούς δύναμης, διότι οποιαδήποτε διακοπή θα αξιοποιηθεί από την Χεζμπολάχ για να ενισχύσει τις θέσεις της στο νότιο Λίβανο.

    Εάν εντός της τρέχουσας εβδομάδας η δύναμη εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας, τα πρώτα τμήματα της θα μπορούσαν να αποσταλούν στο νότιο Λίβανο σε διάστημα ημερών, πιθανώς και την ερχόμενη εβδομάδα, εκτίμησαν οι ίδιοι αξιωματούχοι και δυτικές διπλωματικές πηγές.

    Το Ισραήλ "δεν απολογείται"

    Αλλά και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Όλμερτ, αποσαφήνισε ότι ο πόλεμος δεν πρόκειται να τελειώσει, μέχρις ότου απαλειφθεί η πυραυλική απειλή για το βόρειο Ισραήλ και αφεθούν ελεύθεροι οι Ισραηλινοί στρατιώτες. "Θα προχωρήσουμε καταστρέφοντας τις δομές των τρομοκρατών στο Λίβανο", είπε ο Όλμερτ, μιλώντας στους δημάρχους του βορείου Ισραήλ, επισημαίνοντας, ότι η ισραηλινή επίθεση έχει αποφέρει τόσο σοβαρό πλήγμα στη Χεζμπολαχ, που ενδέχεται ποτέ να μην μπορέσει να συνέλθει εντελώς από αυτό. "Θα τους καταδιώκουμε παντού και πάντοτε", υπογράμμισε.

    Απευθυνόμενος στους Λιβανέζους, είπε μεν ότι αισθάνεται λύπη για τον πόνο που τους προκλήθηκε από τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ "δεν απολογείται" επειδή επιτέθηκε στην Χεζμπολάχ.

    Θετική αλλά όχι επαρκής

    Η τραγωδία της Κάνα, έχει προβληματίσει τη διεθνή κοινότητα, που ψάχνει μια φόρμουλα για άμεση κατάπαυση του πυρός.

    Η Ε.Ε. χαρακτήρισε θετική την απόφαση του Ισραήλ για αναστολή των αεροπορικών επιδρομών για 48 ώρες, ωστόσο, έκρινε ότι τελικός στόχος πρέπει να είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός και η μόνιμη λύση στις συγκρούσεις.

    " Πρώτο βήμα, αλλά ανεπαρκές", χαρακτήρισε την απόφαση η Γαλλία με δεδομένη τη σημερινή κατάσταση.

    Στη Βηρυτό, ο υπουργός Εξωτερικών, Φιλίπ Ντουστ-Μπλαζί απέκλεισε το ενδεχόμενο ανάπτυξης διεθνούς δύναμης σταθεροποίησης ανάμεσα στο Ισραήλ και τον Λίβανο, εάν δεν υπάρξει πολιτική συμφωνία όλων των πλευρών.

    Για άμεση κατάπαυση του πυρός, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μιχαήλ Καμίνιν χαρακτηρίζοντας το δράμα της Κάνα ως μία χονδροειδή παραβίαση του ανθρωπιστικού δικαίου

    Από την πλευρά του, ο Σύριος Πρόεδρος, Μπασάρ αλ Ασαντ επισήμανε ότι η Συρία, θα συνεχίζει να υποστηρίζει την παλαιστινιακή και λιβανική αντίσταση "παρά όλες τις απειλές από τις δυνάμεις που υποστηρίζουν το Ισραήλ", όπως μετέδωσε το συριακό πρακτορείο SANA.

    Στη Λιβανική πρωτεύουσα, έφτασε αργά το απόγευμα της Δευτέρας για συνομιλίες με αξιωματούχους ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί, στην πρώτη του επίσκεψη στην περιοχή από την έναρξη των εχθροπραξιών στις 12 Ιουλίου.

    Παρά τις διεθνείς πιέσεις για άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών μετά την αιματοχυσία της Κάνα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους επανέλαβε την πάγια θέση του περί βιώσιμης κατάπαυσης του πυρός στο Λίβανο.

    Από το Μαϊάμι της Φλόριδας, ο Τζορτζ Μπους ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός, στα πλαίσια μια απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που να εγγυάται μια ειρήνη "διαρκή και βιώσιμη".

    Παράλληλα, είπε ότι το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του από τις επιθέσεις των ανταρτών της Χεζμπολάχ.

    Στην ομιλία του Αμερικανός πρόεδρος, κατηγόρησε επίσης το Ιράν ότι προσφέρει όπλα και οικονομική υποστήριξη στους Χεζμπολάχ του Λιβάνου και ζήτησε από την Τεχεράνη να σταματήσει αυτή την τακτική.

    Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις

    Την ίδια ώρα οι χερσαίες επιχειρήσεις συνεχίζονταν στο Νότιο Λίβανο, με επιθέσεις του ισραηλινού στρατού σε χωριά όπου υπάρχουν δυνάμεις της Χεζμπολάχ.

    Οι αντάρτες της ισλαμικής οργάνωσης χτύπησαν σε αντίποινα με ρουκέτες την πόλη Μετούλα.

    Επίθεση έγινε και στη Τύρο, από τις ναυτικές δυνάμεις του Ισραήλ, όπου σκοτώθηκε ένας Λιβανέζος στρατιώτης.

    Ο ισραηλινός στρατός εξέφρασε τη λύπη του για τον θάνατο του Λιβανέζου στρατιώτη διευκρινίζοντας ότι τα πυρά είχαν στόχο ένα όχημα που πιστευόταν ότι μετέφερε μέλη της Χεζμπολάχ.

    Σύμφωνα με τη λιβανική αστυνομία ο βομβαρδισμός, από τον οποίο τραυματίστηκαν άλλοι τρεις Λιβανέζοι στρατιώτες, έπληξε στρατιωτικό φυλάκιο κοντά στη γέφυρα τη Κασιμίγε, βόρεια του λιμανιού της Τύρου.

    Πάντως, σύμφωνα με ανακοίνωση της Χεζμπολάχ, η σιιτική οργάνωση κατέστρεψε ισραηλινό πολεμικό πλοίο στη θαλάσσια περιοχή της Τύρου, κάτι που διαψεύδει το Ισραήλ.

    Το απόγευμα, τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν δύο επιδρομές σε συνοριακά φυλάκια μεταξύ του Λιβάνου και της Συρίας, στο πέρασμα Μασνάα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πέντε πολίτες, τέσσερις εκ των οποίων είναι Λιβανέζοι συνοριακοί φύλακες. Παράλληλα, ισραηλινά τζετ σφυροκοπούσαν θέσεις στο νότιο Λίβανο, στην επαρχία Μπιντ Τζμπέιλ, που εικάζεται ότι βρίσκονταν μαχητές της Χεζμπολάχ, ενώ ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού αναφέρει ότι χερσαίες δυνάμεις επιχειρούν το απόγευμα της Δευτέρας στο χωριό Αϊτα ας Σαμπ, λίγα χιλιόμετρα δυτικά του Μπιντ Τζμπέιλ.

    Επίσης, όπως ανακοίνωσε η ισραηλινή δημόσια τηλεόραση, συριακή βόμβα εξερράγη στην άκρη του δρόμου, από τον οποίο διερχόταν ισραηλινή στρατιωτική περίπολος, στα Υψώματα του Γκολάν. Κανένας στρατιώτης δεν τραυματίστηκε, ενώ όπως μετέδωσε το κανάλι, "προφανώς επρόκειτο για πράξη αλληλεγγύης προς την Χεζμπολάχ του Λιβάνου".

    Εν τω μεταξύ, εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία της προσωρινής αναστολής των αεροπορικών επιδρομών, συνεργεία της λιβανέζικης Ερυθράς Ημισελήνου εντόπισαν και ανέσυραν μέσα από τα ερείπια χωριών του νοτίου Λιβάνου τουλάχιστον 28 πτώματα αμάχων.

    Την ίδια ώρα δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι του νότιου Λιβάνου, αναχωρούν μαζικά προς τις του βορειότερες περιοχές της χώρας, για να αποφύγουν τους σφοδρούς βομβαρδισμούς και με κύριους προορισμούς τις πόλεις Σιδώνα και την πρωτεύουσα Βηρυτό.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έκκληση προς όλους τους Έλληνες

    Οι άξονες της εξωτερικής πολιτικής

    Παπανδρέου για Μ. Ανατολή

    48 ώρες προθεσμία

    Αποτροπιασμός και θλίψη

    [17] Μ. Ανατολή

    Ζητούν διεθνή έρευνα για το μακελειό της Κάνα

    Επεκτείνεται η παραμονή της UNIFIL

    31/7/2006 10:51:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/7/2006 11:39:11 μμ)

    Την παραμονή, για ένα ακόμα μήνα, της UNIFIL, της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο, που αποτελείται από περίπου 2.000 στρατιώτες, επέκτεινε τη Δευτέρα το Συμβούλιο Ασφαλείας, ώστε να δοθεί χρόνος να συζητηθεί η δημιουργία μια πολυεθνικής δύναμης πιο ισχυρής, που ενδέχεται να αποσταλεί στην φλεγόμενη περιοχή. Σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης, που υιοθετήθηκε ομόφωνα, "το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσισε την επέκταση για ένα ακόμα μήνα της θητείας της Finul μέχρι τις 31 Αυγούστου του 2006". Από την πλευρά του, ο μεταβατικός Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών, Τάρεκ Μίτρι, ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να ξεκινήσει μία διεθνής έρευνα για το δράμα της Κάνα. Επίσης, αξίωσε να επιβληθεί μία εκεχειρία στις συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ. Το Ισραήλ ανακοίνωσε χθες πως θα ξεκινούσε έρευνα για τις συνθήκες του βομβαρδισμού της πόλης Κάνα, που έστειλε στον θάνατο πάνω από 50 αμάχους, προκαλώντας αποτροπιασμό σε όλον τον κόσμο.Το Συμβούλιο Ασφαλείας συνήλθε τη Δευτέρα με αντικείμενο τη σύρραξη στον Λίβανο, αλλά και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, για δεύτερη φορά μέσα σε 24 ώρες. Την Κυριακή, μετά το μακελειό στην πόλη Κάνα, συνήλθε εκτάκτως και σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε τα ξημερώματα της Δευτέρας, εξέφρασε "απώτατο σοκ και θλίψη" για τους θανάτους αμάχων στην Κάνα, χωρίς ωστόσο να ζητήσει άμεση κατάπαυση του πυρός.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, επιβεβαίωσε ότι "μάλλον δεν πρόκειται" να συμμετάσχουν Αμερικανοί στρατιώτες στη διεθνή ειρηνευτική δύναμη που σχεδιάζεται να αναπτυχθεί στο Λίβανο. "Θα είμαστε ευτυχείς να συμμετάσχουμε στην επιμελητεία, στη διοίκηση, ή στον έλεγχο", τόνισε ωστόσο.

    Απορρίπτει την απόφαση το Ιράν

    Στο μεταξύ, όσον αφορά στο θέμα του Ιράν, το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε απόφαση, με την οποία δίνει ένα μήνα διορία στο Ιράν, μέχρι δηλαδή τις 31 Αυγούστου, για να σταματήσει τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου, ειδάλλως θα του επιβληθούν κυρώσεις. Από την πλευρά του το Ιράν, απέρριψε την απόφαση. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων κι ασφάλειας του ιρανικού Κοινοβουλίου, Κάζεμ Τζαλάλι, "η απόφαση δεν έχει νομική βάση και συνεπώς κρίνεται απαράδεκτη από το Ιράν".

    Στην απόφαση, το ΣΑ "απαιτεί όπως το Ιράν σταματήσει αμέσως κάθε δραστηριότητα εμπλουτισμού και επεξεργασίας, περιλαμβανόμενης της έρευνας και της ανάπτυξης, κάτι που πρέπει να επαληθευτεί από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέγειας (ΙΑΕΑ)".

    Η απόφαση υιοθετήθηκε με 14 ψήφους υπέρ έναντι μιας κατά, αυτής του Κατάρ.

    Το σχέδιο κατατέθηκε από τη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία, η οποία αν και δεν κατέχει έδρα στο ΣΑ, μαζί με Γαλλία και Βρετανία μετέχει στις διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη.

    Την απόφαση χαιρέτησε ο Τζορτζ Μπους, λέγοντας, πως πρόκειται για μία απόφαση "ισχυρή" και πως "οι Ιρανοί πρέπει να ακούσουν σοβαρά το μήνυμα".

    Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μάργκαρετ Μπέκετ, είχε πιέσει το Ιράν να ανταποκριθεί θετικά, τονίζοντας, ότι "η διεθνής κοινότητα είναι ενωμένη και αποφασισμένη και διαβεβαιώνει ότι το Ιράν θα παρεμποδιστεί να αποκτήσει τα μέσα για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αναστολή με εξαιρέσεις

    48 ώρες προθεσμία

    Αποτροπιασμός και θλίψη

    Στο "κόκκινο" και η διπλωματία

    Μακελειό στην Κάνα

    [18] Μ. Ανατολή

    Για τη σφαγή στην Κάνα

    Αποτροπιασμός και θλίψη

    31/7/2006 7:36:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/7/2006 11:17:42 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters-Associated Press-BBC

    Με μια δήλωση που εκφράζει "απώτατο σοκ και θλίψη" για τους θανάτους αμάχων, ως επί το πλείστον παιδιών, στη χθεσινό ισραηλινό βομβαρδισμό της λιβανέζικης πόλης Κάνα, όχι όμως και με αίτημα για άμεση κατάπαυση του πυρός έληξε τα ξημερώματα η έκτακτη συνέλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οι σχετικές εκκλήσεις του Γ.Γ. του Οργανισμού Κόφι Αναν για μια πιο αυστηρή στάση του Σώματος απέναντι στις βιαιότητες, έπεσαν για άλλη μια φορά στο κενό, καθώς συνάντησαν την αντίθεση των ΗΠΑ. Η ανακοίνωση, που έλαβε την ομόφωνη έγκριση των 15 μελών του Συμβουλίου, υπογραμμίζει παράλληλα την αποφασιστικότητα του Σώματος να εργασθεί πιο εντατικά για μία απόφασης προς την κατεύθυνση "μίας μόνιμης διευθέτησης της κρίσης". Υποχωρώντας απέναντι στη φρίκη της κοινής γνώμης για το μακελειό το Ισραήλ δεσμεύτηκε για 48ωρη παύση των επιχειρήσεων προκειμένου να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια και να απομακρυνθούν οι κάτοικοι της Κάνα. Σήμερα, το Συμβούλιο συνέρχεται και πάλι με αντικείμενο τη σύρραξη στον Λίβανο, αλλά και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Στο πλαίσιο της συνεδρίασης αναμένεται να συζητηθεί και το γαλλικό σχέδιο απόφασης, που προτείνει τα βήματα για τη επίτευξη μιας βιώσιμης εκεχειρίας, απαιτώντας ως προϋπόθεση μια επί της αρχής συμφωνία μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών για σχέδιο-πλαίσιο μόνιμης κατάπαυσης του πυρός. Παράλληλα κάνει λόγο για προετοιμασία της εγκατάστασης μιας πολυεθνικής δύναμης στη μεθόριο του Νοτίου Λιβάνου. Για σήμερα εξάλλου έχει προγραμματισθεί και συνάντηση των χωρών που φέρονται διατεθειμένες να συμβάλλουν στη συγκρότηση αυτής της δύναμης, της οποίας δεν αποκλείεται να ηγηθεί η Γαλλία.

    Προς αναζήτηση απόφασης

    Το Συμβούλιο σκοπεύει να ανανεώσει για ακόμα ένα μήνα την εντολής παραμονής της Μεταβατικής Δύναμης 2.000 οπλιτών του ΟΗΕ στον Λίβανο (FINUL), προκειμένου να υπάρξει χρόνος για τη λήψη οριστικών αποφάσεων, στον απόηχο της πρόσφατης φονικής επίθεσης των Ισραηλινών, που κόστισε τις ζωές τεσσάρων παρατηρητών.

    Στη διάρκεια των χθεσινών εργασιών του Συμβουλίου Ασφάλειας, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Νταν Γκίλερμαν, κατηγόρησε την οργάνωση Χεζμπολάχ ότι "θυσιάζει τον ίδιο της το λαό ως ανθρώπινη ασπίδα", όμως οι εικόνες από δεκάδες παιδικά κορμάκια, τυλιγμένα σε σακούλες, να στοιβάζονται σε φορτηγά ψυγεία (διότι η Κάνα δεν διαθέτει ρεύμα), εικόνες-ντοκουμέντα μιας ανείπωτης φρίκης που έκαναν το γύρο του κόσμου, δεν αφήνουν περιθώρια για δικαιολογίες.

    Σε δηλώσεις του, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, δήλωσε ότι ελπίζει να συνεργαστεί με τα Ηνωμένα Έθνη για μια "σταθερή ειρήνη". "Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να εργαστούν με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη λήψη μιας απόφασης που θα επιτρέψει στην περιοχή να βιώσει μια διαρκή ειρήνη, που θα επιτρέψει στις μητέρες και τους πατέρες να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σε έναν κόσμο όπου θα υπάρχει ελπίδα" είπε ο Μπους, χωρίς βέβαια να ζητήσει ρητά την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις μια διαρκής λύση στη λιβανική κρίση είναι δυνατό να δοθεί ακόμα και μέσα στην εβδομάδα. Η Ράις δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Ιερουσαλήμ ότι θα ζητήσει από τον ΟΗΕ, εντός των ημερών, την ψήφιση απόφασης για κατάπαυση του πυρός και για ανάπτυξη διεθνούς δύναμης σταθεροποίησης. Ο Λευκός Οίκος διέψευσε χθες πως κωλυσιεργεί σκόπιμα στο ζήτημα του Λιβάνου, διαβεβαίωσε ωστόσο πως ο πολυαίμακτος βομβαρδισμός της Κάνα δεν πρόκειται ν αλλάξει τον ρυθμό της διπλωματίας, η οποία πορεύεται "όσο είναι δυνατόν ταχύτερα".

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν. "Θα πρέπει να εργαστούμε στη Νέα Υόρκη πάνω στις προϋποθέσεις μιας τέτοιας εκεχειρίας που αποτελεί μια πολιτική συμφωνία βασισμένη στην πλήρη εφαρμογή της απόφασης 1559" του ΣΑ του ΟΗΕ, σημείωσαν σε κοινό ανακοινωθέν τους. Η απόφαση 1559 του 2004 προβλέπει τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ και την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το Λίβανο.

    Επί τάπητος και τα πυρηνικά του Ιράν

    Εκτός από την πολεμική αντιπαράθεση στο Λίβανο και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα βρεθεί στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων στη σημερινή συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ

    Το Συμβούλιο, αναμένεται να υιοθετήσει απόφαση που θα απαιτεί από την Τεχεράνη να αναστείλει όλες τις δραστηριότητές της που σχετίζονται με τον εμπλουτισμό ουρανίου έως τις 31 Αυγούστου.

    Το σχέδιο της απόφασης, καρπός της συμφωνίας ανάμεσα στους πέντε "μεγάλους" του ΣΑ με δικαίωμα βέτο (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία) και τη Γερμανία, προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση που το Ιράν δεν συμμορφωθεί.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στο "κόκκινο" και η διπλωματία

    Μακελειό στην Κάνα

    [19] Μ. Ανατολή

    Προσωρινή κατάπαυση του πυρός

    48 ώρες προθεσμία

    31/7/2006 8:42:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters-BBC

    Ο άδικος χαμός των αθώων της Κάνα μπροστά στα μάτια της σοκαρισμένης διεθνούς κοινής γνώμης, έκανε το Ισραήλ να μαλακώσει για λίγο την ακαμψία του. Οι θάνατοι των 54 παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων οι οποίοι είχαν αναζητήσει μοιραίο καταφύγιο στο κτήριο, που ισοπεδώθηκε από τα ισραηλινά πυρά ως "άντρο" της Χεζμπολάχ, έκανε την κυβέρνηση του Τελ Αβίβ να υπαναχωρήσει προσωρινά. Συγκατένευσε σε 48ωρη αναστολή των αεροπορικών βομβαρδισμών στο νότιο Λίβανο ώστε αφενός να μπορέσουν να προσεγγίσουν τα ανθρωπιστικά συνεργεία, αφετέρου να γίνει έρευνα που θα ρίξει φως στις συνθήκες της αιματηρής επίθεσης στην Κάνα, επιφυλασσόμενο του δικαιώματός του για επίθεση σε περίπτωση που υπάρξουν προκλήσεις από τους αντάρτες Χεζμπολάχ. Πάντως, χθες τη νύχτα ισραηλινά αεροσκάφη σφυροκόπησαν περιοχές στα σύνορα με την Συρία και τα ξημερώματα την πόλη Μπααλμπέκ, που θεωρείται προπύργιο της οργάνωσης, στον ανατολικό Λίβανο. Σήμερα η Χεζμπολάχ επιτέθηκε με ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ.

    Το Ισραήλ διατηρεί το δικαίωμα της άμυνας

    Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντη 48ωρη "οδός διαφυγής" προς τους κατοίκους του νότιου Λιβάνου άνοιξε κατόπιν εντατικής διαβούλευσης που είχε η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, με Ισραηλινούς αξιωματούχους προτού φύγει από την Ιερουσαλήμ. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άνταμ Έρελι διευκρίνισε ότι το Ισραήλ, μολονότι σταματά τις αεροπορικές επιδρομές, μπορεί "να αναλάβει δράση εναντίον στόχων που ετοιμάζουν επιθέσεις εναντίον του", επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της Ουάσινγκτον ότι δικαιούται να αμύνεται.

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχουντ Ολμέρτ υποσχέθηκε ότι θα επιτρέψει την προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας στα θύματα του ισραηλινού βομβαρδισμού στην πόλη Κανά, απορρίπτοντας ταυτόχρονα κάθε πιθανότητα άμεσης εκεχειρίας.

    Ο ισραηλινός υπουργός Δικαιοσύνης Χαΐμ Ραμόν, που την προηγούμενη εβδομάδα είχε προκαλέσει επικρίσεις ερμηνεύοντας το αποτέλεσμα της Διάσκεψης της Ρώμης ως "πράσινο φως" της διεθνούς κοινότητας για τη συνέχιση της πολεμικής εκστρατείας, έσπευσε να δήλωσει σήμερα ότι η αναστολή των αεροπορικών επιδρομών δε σημαίνει το "τέλος" του πολέμου κατά της Χεζμπολάχ.

    Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε σήμερα πως το Τελ Αβίβ έθεσε από χθες σε ισχύ την προσωρινή κατάπαυση του πυρός, δημιουργώντας μια "ζώνη ασφαλείας" πλάτους 2 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων με το Λίβανο, προκειμένου να επιτραπεί στον πληθυσμό του νοτίου τμήματος να εγκαταλείψουν την περιοχή.

    Στο μεταξύ, η επομένη των βομβαρδισμών στην Κάνα βρίσκει το Λίβανο βυθισμένο στο πένθος. Όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και οι τράπεζες είναι κλειστές και οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες.

    Νυχτερινές επιχειρήσεις

    Όμως, σύμφωνα με τη λιβανέζικη αστυνομία η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε χθες τη νύχτα, θέσεις κοντά στην πόλη Μπααλμπέκ, που θεωρείται προπύργιο της Χεζμπολάχ, στον ανατολικό Λίβανο, και σήμερα νωρίς το πρωί την περιοχή της Μασνάα, στα σύνορα του Λιβάνου με τη Συρία, για δεύτερη φορά μέσα σε δύο ημέρες. Χθες τα ξημερώματα στην ίδια περιοχή, στο δρόμο που συνδέει τη Βηρυτό με τη Δαμασκό, είχε τραυματιστεί από τους βομβαρδισμούς ο οδηγός ενός αυτοκινήτου με συριακές πινακίδες. Από τις βόμβες δημιουργήθηκαν τεράστιοι κρατήρες, βάθους έξι μέτρων, σε απόσταση περίπου 600 μέτρων από το τελωνείο και το αστυνομικό φυλάκιο του Λιβάνου. Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε τις επιδρομές, υποστήριξε ότι μοναδικός στόχος των βομβαρδισμών είναι να εμποδιστεί ο εφοδιασμός της Χεζμπολάχ με όπλα και είπε πως σημειώθηκαν προτού τεθεί σε ισχύ η προσωρινή εκεχειρία.

    Εξάλλου, Λιβανέζοι στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον ισραηλινών ελικοπτέρων που επιχείρησαν να προσγειωθούν κοντά στην πόλη Γιαμούνι στην κοιλάδα Μπεκάα. Όπως ανέφεραν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας και αυτόπτες μάρτυρες, τα τέσσερα ελικόπτερα αναχαιτίστηκαν όμως στη συνέχεια πολεμικά αεροσκάφη ξεκίνησαν αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή.

    Στο μεταξύ πριν από λίγο έγινε γνωστό από τον ισραηλινό στρατό, πως ρουκέτες της Χεζμπολάχ έπληξαν σήμερα την πόλη Κιριάτ Σμόνα του βορείου Ισραήλ. Δεν έγινε γνωστό εάν προκλήθηκαν θύματα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αποτροπιασμός και θλίψη

    Στο "κόκκινο" και η διπλωματία

    Μακελειό στην Κάνα

    [20] Οικονομία

    Την Τρίτη και την Τετάρτη

    Απεργούν στην Εμπορική

    31/7/2006 6:48:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/7/2006 7:01:23 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ, ΟΤΟΕ

    Κλειστά θα παραμείνουν την Τρίτη (1/8) και την Τετάρτη (2/8) τα καταστήματα της Εμπορικής Τράπεζας λόγω της απεργίας, που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πώληση της τράπεζας στην Credit Agricole. Με ανακοίνωσή της, η ΟΤΟΕ εκφράζει τη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους και χαρακτηρίζει "άστοχη από κάθε άποψη" την πώληση της τράπεζας. Από την πλευρά του, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εμπορικής, που συνεδρίασε, τη Δευτέρα, χαρακτήρισε "θετική εξέλιξη" τη βελτιωμένη προσφορά της Credit Agricole, που προσφέρει 25 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή 1,5 ευρώ επιπλέον ανά μετοχή σε σχέση με την αρχική προσφορά. Στο μεταξύ, η γαλλική τράπεζα αύξησε, μέσω του χρηματιστηρίου, το ποσοστό, που κατέχει στην Εμπορική, στο 12,21%, από 11,09%, που κατείχε μέχρι πρότινος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εφαλτήριο για ανάπτυξη στα Βαλκάνια

    [21] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Απομακρύνεται ο Νταλα Μπόνα

    31/7/2006 10:30:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Η σιγουριά που υπήρχε στην ΑΕΚ για την απόκτηση του Σαμουέλε Ντάλα Μπόνα μετατράπηκε μέσα σε 48 ώρες σε διαφαινόμενο ναυάγιο. Ο Ιταλός άσος ήρθε στην Αθήνα, συναντήθηκε με τους ανθρώπους της Ένωσης, έφυγε με τις καλύτερες εντυπώσεις και με δηλώσεις... του τύπου «όλα θα πάνε καλά», ωστόσο, φαίνεται ότι το ξανασκέφτηκε στην πατρίδα του. Σήμερα, ιταλικό σάιτ αναφέρει ότι ο Ιταλός άσος της Μίλαν επιθυμεί να παραμείνει στην πατρίδα του και περιμένει πρόταση από ιταλική ομάδα (σ.σ. πιθανότατα την Κιέβο Βερόνα). Οι Ιταλοί αναφέρουν ότι ο παίκτης απάντησε αρνητικά στην ΑΕΚ, ωστόσο, επίσημα αυτό δεν έγινε γνωστό από την ΠΑΕ. Ίσως να περιμένουν κάτι διαφορετικό οι «κιτρινόμαυροι», αν και από νωρίς το μεσημέρι φέρονται να ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με τις εναλλακτικές λύσεις που έχουν στα χέρια τους. Στο Ολυμπιακό Στάδιο προπονήθηκαν το απόγευμα οι ποδοσφαιριστές της Ένωσης, όπου αύριο το βράδυ θα αντιμετωπίσουν τη Μπενφίκα στο πιο δυνατό φιλικό που έχουν δώσει μέχρι τώρα στο διάστημα της προετοιμασίας τους (20:00, Supersport). Πριν την έναρξη του αγώνα η κιτρινόμαυρη ΠΑΕ θα τιμήσει τον Φερνάντο Σάντος και τον Κώστα Κατσουράνη.

    [22] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Διακοπή συμβολαίου στον Χριστοδουλόπουλο

    31/7/2006 7:36:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Επί ελληνικού εδάφους βρίσκεται από σήμερα ο ΠΑΟΚ, ύστερα από μια εβδομάδα παραμονής στη Γαλλία για φιλικά παιχνίδια. Ο Ιλιε Ντουμιτρέσκου έβγαλε τα πρώτα συμπεράσματά του για το υλικό που έχει στη διάθεση του και αναζητά, πλέον, άνθρωπο στη διοίκηση για να συζητήσει για μεταγραφικά ζητήματα. Τούτο αποτέλεσε απορία και των δύο Περουβιανών ποδοσφαιριστών, Ρεμπόσιο και Σεγκάρα, οι οποίοι υποβλήθηκαν σήμερα σε ιατρικές εξετάσεις, βρέθηκαν στα γραφεία της ΠΑΕ, αλλά δεν υπήρχε κάποιος εκεί για να τους μιλήσει επίσημα. Στο μεταξύ, με τετράμηνη διακοπή συμβολαίου τιμωρήθηκε ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ για την απουσία του το τελευταίο διάστημα από τις υποχρεώσεις του «Δικέφαλου του βορρά». Ο νεαρός επιθετικός κλήθηκε σε απολογία από τους «ασπρόμαυρους» την περασμένη εβδομάδα, στην οποία ανταποκρίθηκε με την κατάθεση υπομνήματος. Ακόμη, σήμερα γνωστοποιήθηκε από την ΠΑΕ πως επιστράφηκαν στον επιχειρηματία κ. Μαμιδάκη, με τη μορφή επιταγών, οι 30.000 ευρώ που είχε λάβει τις προηγούμενες ημέρες η εταιρεία, χρήματα με τα οποία διευκολύνθηκαν οι Θεσσαλονικείς για την εξόφληση δόσης στον Δημήτρη Σαλπιγγίδη.

    [23] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Παρουσίασε χορηγό και φανέλες η ΑΕΚ

    31/7/2006 3:22:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Την μεγαλύτερη εμπορικά συμφωνία στην ιστορία του συλλόγου και παράλληλα τις νέες εμφανίσεις της ομάδας για την αγωνιστική περίοδο 2006-2007 που σχεδίασε η Αdidas αποκλειστικά για την ΑΕΚ παρουσίασε σήμερα το μεσημέρι σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας η "Ένωση". Μετά τη συνεργασία της ομάδας με τον ασφαλιστικό Όμιλο INTERAMERICAN η ΑΕΚ από σήμερα και για τα επόμενα δύο χρόνια έχει κάτι κοινό με την αγγλική Λίβερπουλ και τη γαλλική Λιόν. Τον μέγα χορηγό LG Electronics Hellas.

    Σε τρία νέα χρώματα οι εμφανίσεις

    Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής της ομάδας, Γιώργος Ρόκκας χαρακτήρισε μεγάλη τιμή που ένας παγκόσμιος κολοσσός, που συνεργάζεται με συλλόγους όπως η Λυών και η Λίβερπουλ, είναι ο μέγας χορηγός και της δικής μας ομάδας".

    Από την πλευρά του πρόεδρος της LG Hellas, Παρκ, ο οποίος πήρε ως δώρο μία νέα φανέλα με το Νο 10 και το όνομά του, εξήγησε τους λόγους για την συνεργασία της εταιρείας με τους κιτρινόμαυρους. "Επιλέξαμε την ΑΕΚ και για ένα επιπλέον λόγο. Βρήκαμε στην ομάδα κάποια χαρακτηριστικά επιτυχίας, όπως η δυναμική της παρουσία, το όραμα και η οργανωμένη προσπάθεια για να είμαστε οι καλύτεροι. Επιπλέον, με τα παιχνίδια που δίνει η ομάδα σε Ελλάδα κι Ευρώπη, θα δίνει τη δυνατότητα στην LG να φαίνεται περισσότερο, να τη γνωρίσει ο κόσμος καλύτερα και να βελτιώσει τις πωλήσεις της και την θέση της στην ελληνική αγορά" τόνισε ο κ. Παρκ.

    Λίγο πριν το τέλος, οι τρεις αρχηγοί της ΑΕΚ, Λυμπερόπουλος, Δέλλας και Χιώτης, παρουσίασαν τις νέες φανέλες της ομάδας, που έχουν τρία χρώματα, μία κίτρινη, μια μαύρη και μία γαλάζια.

    [24] Μπάσκετ

    Εντυπωσιακή πρεμιέρα στο Ακρόπολις

    31/7/2006 11:00:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Εντυπωσίασε η Εθνική μας Ομάδα μπάσκετ των Ανδρών στην πρεμιέρα του 20ου τουρνουά «Ακρόπολις», που διεξάγεται στο ΟΑΚΑ. Το συγκρότημα του Παναγιώτη Γιαννάκη «συνέτριψε» 79-54 την Κροατία και κέρδισε το χειροκρότημα των -περίπου- 5.000 φιλάθλων που βρέθηκαν στο γήπεδο για να θαυμάσουν την πρωταθλήτρια Ευρώπης. Αύριο η Εθνική μας θα αντιμετωπίσει την Ιταλία (21.00), που σήμερα γνώρισε την ήττα (66-59) από την Γαλλία του Τόνι Πάρκερ.

    Το... μουδιασμένο ξεκίνημα της Εθνικής μας, που έβρισκε λύσεις στην επίθεση μόνο από τους δίδυμο της Ντιναμό Μόσχας, Παπαδόπουλο-Φώτση, έδωσε την ευκαιρία στην Κροατία να παραμένει κοντά στο σκορ. Το συγκρότημα του Γιασμίν Ρέπεσα εφαρμόζοντας άμυνα με προσαρμογές στους διεθνείς μας και περνώντας τη μπάλα στους ψηλούς, δυσκόλεψε σημαντικά το έργο τους, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα οι δύο ομάδες να συμβαδίζουν στο σκορ. Ωστόσο, οι παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη με ασφυκτική άμυνα σε όλο το γήπεδο και στήνοντας... παγίδες στην αντίπαλη επίθεση, μπόρεσαν να... σηκώσουν κεφάλι στο σκορ. Όταν μάλιστα ο «δράκος» παρέταξε στον αγωνιστικό χώρο τρεις γκαρντ (Παπαλουκά, Ζήση, Σπανούλη) η Εθνική μας πάτησε... γκάζι και πολύ γρήγορα πέτυχε σερί 7-0, το ο οποίο διαμορφώθηκε από τρίποντο του Ντικούδη στην εκπνοή της πρώτης περιόδου. Το πρώτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με την πρωταθλήτρια Ευρώπης στο +7 (19-12).

    Η... φόρα που είχε πάρει η Εθνική μας συνεχίστηκε και με την έναρξη της δεύτερης περιόδου. Πολύ γρήγορα οι διεθνείς μας εκτόξευσαν για πρώτη φορά τη διαφορά σε διψήφιο αριθμό πόντων (24-14), δίνοντας συνέχεια στο σερί του α' δεκαλέπτου (12-2). Στο 15ο λεπτό του αγώνα και μετά από λέι απ του Βασιλόπουλου (31-18) οι διεθνείς μας μπήκαν πρόωρα σε... τροχιά νίκης, καθώς βασιζόμενοι στον επιθετικό πλουραλισμό της ομάδας και στο γρήγορο ρυθμό έθεσαν νοκ-άουτ την Κροατία. Στα αξιοσημείωτα του δευτέρου δεκαλέπτου ήταν το «καλάθι-βόμβα» του Δημήτρη Διαμαντίδη στην εκπνοή του ημιχρόνου, όταν ευστόχησε σε σουτ από την άλλη άκρη του γηπέδου (λίγο μετά την κορυφή του τρίποντου της ελληνικής πλευράς).

    Στο δεύτερο ημίχρονο, το αγωνιστικό πέρασε σε δεύτερη μοίρα και το παιχνίδι εξελίχθηκε σε επίδειξη δύναμης των διεθνών μας. Η Εθνική μας με αυτοματισμούς σε άμυνα και επίθεση, άψογη συνεργασία μεταξύ των διεθνών και σαφώς πιο γρήγορο ρυθμό από αυτόν που μας έχει συνηθίσει προσέφερε στους -περίπου- 5.000 φιλαθλους που βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ ένα... χορταστικό θέαμα. Το συγκρότημα του Παναγιώτη Γιαννάκη, με τον «δράκο» να δίνει χρόνο συμμετοχής σε όλους τους παίκτες, έφτασε άνετα στο τελικό 79-54, «σκορπώντας» χαμόγελα ικανοποίησης τόσο στο τεχνικό τιμ της Εθνικής μας, όσο και στους απανταχού φιλάθλους της πρωταθλήτριας Ευρώπης.

    Τα δεκάλεπτα: 19-12, 44-25, 59-37, 79-54.

    ΕΛΛΑΔΑ (ΠΑΝΑΓΙΏΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ): Παπαλουκάς 7, Μαυροκεφαλίδης 2, Ζήσης 4, Σπανούλης 4, Βασιλόπουλος 6, Φώτσης 8, Χατζηβρέττας 2, Ντικούδης 8 (1), Τσαρτσαρής 9 (2), Διαμαντίδης 3 (1), Παπαδόπουλος 16 (7/7 δίποντα), Κακιούζης 10. ΚΡΟΑΤΙΑΣ (ΓΙΑΣΜΙΝ ΡΕΠΕΣΑ): Ούκιτς 4, Κους 2, Μίλκοβιτς 10 (2), Λόνγκιν 2, Πρκάτσιν 2, Τόμας 3 (1), Πλάνινιτς 11 (1), Πάσαλιτς, Βρμπαντς 8 (2), Μπάνιτς, Κασούν 10, Μαρκοτα 2.

    [25] Μπάσκετ

    Νίκη της Γαλλίας στην αυλαία

    31/7/2006 10:06:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με νίκη της Γαλλίας επί της Ιταλίας άνοιξε η αυλαία του 20ου τουρνουά Ακρόπολις, που διεξάγεται στο ΟΑΚΑ. Οι «τρικολόρ» χωρίς να... ιδρώσουν έφτασαν άνετα στη νίκη με 66-59 επί του συγκροτήματος του Κάρλο Ρεκαλκάτι. Από τους «χάλκινους» στο Ευρωμπάσκετ του 2005 ξεχώρισε με την απόδοση του ο ΝΒΑερ, Τόνι Πάρκερ, με 23 πόντους, ενώ από τους Ιταλούς πρώτος σκόρερ ήταν ο Μάρκο Μπελινέλι, με 14π. Τα σωστά σχεδιασμένα αμυντικά συστήματα των «τρικολόρ» και το πρόβλημα της εθνικής ομάδας της Ιταλίας στην ανάπτυξη ήταν τα χαρακτηριστικά του πρώτου ημιχρόνου. Το συγκρότημα του Κλοντ Μπερζό, καθοδηγούμενο επιθετικά στο 1ο δεκάλεπτο από τους Πάρκερ και Μ. Πιετρούς, πήρε από τα πρώτα λεπτά τα ηνία της πρωτοπορίας στο σκορ και δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στην Ιταλία. Από τους παίκτες του Κάρλο Ρεκαλκάτι ο Πετσίλε έδειχνε απελπιστικά μόνος στην επίθεση, ενώ η εθνική είχε πρόβλημα στην ολοκλήρωση των φάσεων κοντά στο καλάθι και στα σουτ τριών πόντων. Από τους Γάλλους, ο Βάις ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος της ρακέτας και του ελέγχου των ριμπάουντ, και το πρώτο δεκάλεπτο έκλεισε με τους τυπικά φιλοξενούμενους στο +6 (16-22).

    Στο δεύτερο δεκάλεπτο η εικόνα του παιχνιδιού όχι μόνο δεν άλλαξε, αλλά ο δις πρωταθλητής ΝΒΑ με τους Σαν Αντόνιο Σπερς, Τόνι Πάρκερ, φρόντισε με τον επιθετικό οίστρο του να «εκτοξεύσει» τη διαφορά στο +11 (25-36) με τη λήξη της δεύτερης περιόδου. Ο ΝΒΑερ κατάφερε να μετατρέψει το παιχνίδι σε «one man show», καθώς ήταν η μόνιμη απειλή του αντίπαλου καλαθιού, ενώ από τους 14 πόντους της Γαλλίας στο δεύτερο δεκάλεπτο ο Πάρκερ σημείωσε τους 9. Οι Γάλλοι έχοντας εξασφαλίσει μία σταθερή διαφορά πόντων και εκμεταλλευόμενοι τις αδυναμίες της Ιταλίας από το πρώτο ημίχρονο, διατήρησαν την κυριαρχία τους και στο δεύτερο ημίχρονο. Στο δεύτερο μέρος του αγώνα οι «τρικολόρ» επέβαλαν το γρήγορο ρυθμό τους, και χωρίς να απειληθούν έφτασαν άνετα στο τελικό 66-59.

    Τα δεκάλεπτα: 16-22, 25-36, 47-58, 59-66.

    ΙΤΑΛΙΑ (Κάρλο Ρεκαλκάτι): Ντι Μπέλα 3 (1), Μπαζίλε 6 (1), Μαντσινέλι 1, Σοράνια 2, Μαρκονάτο 2, Μπελινέλι 14 (3), Πετσίλε 6, Μικελόρι, Ντι Τζιουλιομαρία 4, Μορντέντε 4, Γκάρι 6 (1), Τζίλι 11 (3). ΓΑΛΛΙΑ (Κλοντ Μπερζό): Γκομί 3 (1), Ζελαμπάλ, Ζενό 5 (1), Φουαρέ, Μ. Πιετρούς 11, Πάρκερ 23 (1), Ντιαρά 5 (1), Φ. Πιετρούς 5, Ζουλιάν, Ντιό 2, Πετρο 4, Βάις 8.

    [26] Γρηγοριάδης για βάθρο

    31/7/2006 8:50:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Το παγκόσμιο ρεκόρ της Γερμανίας στα 4Χ100μ. ελεύθερο των γυναικών κυριάρχησε στους τελικούς της 1ης ημέρας του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος κολύμβησης, που διεξάγεται στη Βουδαπέστη. Οι Πέτρα Ντάλμαν, Ντανιέλα Γκετς, Μπρίτα Στέφεν και Ανίκα Λιμπς σημείωσαν χρόνο 3:35.22 και κατέρριψαν το προηγούμενο ρεκόρ, που κρατούσε η Αυστραλία από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας (14 Αυγούστου 2004) με 3:35.94. Το προηγούμενο ρεκόρ Ευρώπης ανήκε και πάλι στη Γερμανία (3:36.00) και το είχε πετύχει στις 29 Ιουλίου 2002, στο Ευρωπαϊκό του Βερολίνου.

    Ο Γιούρι Πριλούκοφ ήταν ο κυρίαρχος στα 400μ. ελεύθερο, ξεπερνώντας στα τελευταία μέτρα τον Μασιμιλιάνο Ροσολίνο, που προηγείτο μέχρι τότε. Ο Ρώσος σημείωσε επίδοση 3:45.73, που είναι ρεκόρ αγώνων και η καλύτερη φέτος στον κόσμο και πρόσθεσε τον τίτλο αυτό στους δύο που έχει κατακτήσει στα 1.500μ. στις δύο προηγούμενες διοργανώσεις (Βερολίνο και Μαδρίτη). Ο Σπύρος Γιαννιώτης κατετάγη όγδοος, αλλά και μόνο η συμμετοχή τους στον τελικό ξεπέρασε τις προσδοκίες του ίδιου και του προπονητή του.

    Ιταλικό θρίαμβο είχαμε στους άλλους δύο τελικούς της ημέρας, με την Αλέσια Φιλίπι να κερδίζει άνετα το χρυσό μετάλλιο στα 400μ. μικτή ατομική και μάλιστα με πολύ σπουδαίο χρόνο, 4:35.80, που είναι ο καλύτερος φέτος στον κόσμο και τη φέρνει στην τέταρτη θέση της λίστας των κορυφαίων όλων των εποχών. Η Φιλίπι πάντως, κουρασμένη από την υπερπροσπάθειά της, αποκλείστηκε αργότερα από τον τελικό των 200μ. ύπτιο (έμεινε 10η), αν και έχει την καλύτερη φετινή επίδοση στην Ευρώπη. Η Σουζάνα Γιάκαμπος απογοήτευσε τους συμπατριώτες της αφού, αν και είχε τη δεύτερη επίδοση από τις συμμετέχουσες στα 400μ. μικτή, δεν κατάφερε να ανέβει στο βάθρο (έμεινε τέταρτη). Θυμίζουμε ότι το μεγάλο όνομα των αγώνων, η Γαλλίδα Λορ Μανοντού, καταποντίστηκε στα προκριματικά και αποκλείστηκε.

    Οι Ιταλοί επιβεβαίωσαν τα προγνωστικά και πήραν τη νίκη και στα 4Χ100μ. ελεύθερο των ανδρών, για δεύτερη συνεχή διοργάνωση. Οι Αλεσάντρο Κάλβι, Κριστιάν Γκαλέντα, Λορέντσο Βισμάρα και Φίλιπο Μανίνι πέτυχαν ρεκόρ αγώνων και εθνικό ρεκόρ με 3:15.23 και πήραν το χρυσό μετάλλιο, σε μία κούρσα που σημαδεύτηκε από τις ακυρώσεις δύο ισχυρών ομάδων, της Βρετανίας και της Ολλανδίας.

    Σε ό,τι αφορά τους ημιτελικούς, αξιοσημείωτα είναι τα δύο διαδοχικά ρεκόρ αγώνων στα 100μ. ύπτιο. Ο Αυστριακός Μάρκους Ρόγκαν στην πρώτη σειρά έκανε 54.27 και κατέρριψε το 54.42 του Γερμανού Στεφ Τελόκε από το Βερολίνο (2002), όμως λίγα λεπτά αργότερα ο Ρώσος Αρκάντι Βιατσάνιν με 53.91 πήρε το ρεκόρ και έδειξε τα... δόντια του ενόψει του αυριανού τελικού. Ο Αρης Γρηγοριάδης ήταν τρίτος συνολικά με 54.59 και ελπίζει αύριο να ανέβει στο βάθρο. Τέλος, αίσθηση προκάλεσε η ακύρωση της Γερμανίδας Αντγε Μπουσούλτε στα 50μ. πεταλούδα, όπου το πρωί είχε πετύχει τον καλύτερο χρόνο των προκριματικών.

    Τα αποτελέσματα των τελικών

    400μ. ελεύθερο ανδρών 1. Γιούρι Πριλούκοφ (Ρωσία) 3:45.73 (Ρεκόρ αγώνων) 2. Μασιμιλιάνο Ροσολίνο (Ιταλία) 3:46.87 3. Νικολά Ροστουσέ (Γαλλία) 3:47.04 4. Πρζέμισλαβ Στάντζικ (Πολωνία) 3:47.77 5. Ντέιβιντ Κάρι (Μ.Βρετανία) 3:48.71 6. Ματέους Σαβρίμοβιτς (Πολωνία) 3:49.00 7. Φεντερίκο Κολμπερτάλδο (Ιταλία) 3:49.07 8. Σπύρος Γιαννιώτης (ΕΛΛΑΔΑ) 3:51.40

    400μ. μικτή ατομική γυναικών 1. Αλέσια Φιλίπι (Ιταλία) 4:35.80 2. Νικόλ Χέτσερ (Γερμανία) 4:37.97 3. Καταρζίνα Μπαρανόβσκα (Πολωνία) 4:40.02 4. Σουζάνα Γιάκαμπος (Ουγγαρία) 4:42.75 5. Γιάνα Μαρτίνοβα (Ρωσία) 4:44.04 6. Ρεμπέκα Κουκ (Μ.Βρετανία) 4:45.13 7. Χάνα Μάιλι (Μ.Βρετανία) 4:47.51 - . Τζούλιε Χιορτ-Χάνσεν (Δανία) 4:47.51

    4Χ100μ. ελεύθερο γυναικών 1. Γερμανία 3:35.22 (Παγκόσμιο ρεκόρ) 2. Ολλανδία 3:37.04 3. Γαλλία 3:38.83 4. Σουηδία 3:41.12 5. Μ.Βρετανία 3:41.44 6. Ιταλία 3:42.59 7. Βέλγιο 3:45.34 8. Ισπανία 3:45.64

    4Χ100μ. ελεύθερο ανδρών 1. Ιταλία 3:15.23 (Ρεκόρ αγώνων) 2. Ρωσία 3:16.47 3. Γαλλία 3:16.53 4. Σουηδία 3:17.01 5. Γερμανία 3:18.21 6. Λιθουανία 3:22.40 ** Μεγάλη Βρετανία και Ολλανδία ακυρώθηκαν.

    [27] Δύο πανελλήνια ρεκόρ με το... καλημέρα

    31/7/2006 2:32:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με τον καλύτερο τρόπο άνοιξε σήμερα για τα "ελληνικά χρώματα" η αυλαία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος κολύμβησης της Βουδαπέστης, καθώς δύο αθλητές μας μαζί με την πρόκρισή τους στους απογευματινούς αγώνες πέτυχαν και ισάριθμα πανελλήνια ρεκόρ. Ο λόγος για τους Σπύρο Γιαννιώτη και τον παγκόσμιο πρωταθλητή των 50μ. Άρη Γρηγοριάδη, που θα προσπαθήσουν πλέον στα επόμενα ραντεβού των αγωνισμάτων τους να μπούνε στα μετάλλια. Μάλιστα η χώρα μας έχασε μία ακόμη ευκαιρία για διάκριση, αφού ο Ρωμανός Αλυφαντής, που είχε ως σήμερα την καλύτερη φετινή επίδοση στην Ευρώπη με 1:00.74, δεν κατέβηκε να αγωνιστεί στα προκριματικά των 100μ. πρόσθιο, χάνοντας την ευκαιρία να διεκδικήσει ένα μετάλλιο που φαινόταν μέσα στις δυνατότητές του.

    Ταχύτερος όλων ο Γρηγοριάδης

    Από το πρώτο κιόλας αγώνισμα της διοργάνωσης οι Έλληνες κολυμβητές έδειξαν ότι δεν ήρθαν στην Ουγγαρία για τουρισμό. Ο Σπύρος Γιαννιώτης, κολυμπώντας στην 5η και τελευταία προκριματική σειρά των 400μ. ελεύθερο, σημείωσε πανελλήνιο ρεκόρ με 3:48.67 (προηγούμενο δικό του με 3:48.77 από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας) και κατετάγη 9ος στο σύνολο.

    Επειδή όμως στην οκτάδα βρέθηκαν τρεις Πολωνοί, ενώ ο κανονισμός επιτρέπει μόνο σε δύο κολυμβητές από κάθε χώρα να προκρίνονται στα ημιτελικά ή στον τελικό, ο πρωταθλητής του Ολυμπιακού πέρασε ως πρώτος επιλαχών στον απογευματινό τελικό, από τον οποίο έμειναν έξω σπουδαία ονόματα όπως ο Ιταλός Εμιλιάνο Μπρεμπίλα, ο Γάλλος Σεμπαστιάν Ρουό, ο Πολωνός Πάβελ Κορζενιόφσκι και ο Ρουμάνος Ντράγκος Κόμαν.

    "Δεν το περίμενα, αλλά όλα γίνονται" ήταν τα πρώτα λόγια του Έλληνα πρωταθλητή, ο οποίος συνέχισε: "Βασικός μου στόχος είναι τα 1.500μ., αλλά κάθε φορά που το λέω αυτό, πάω καλά στο 400άρι", σχολίασε ο Γιαννιώτης, που στον τελικό θα έχει ως αντιπάλους τους Γιούρι Πριλούκοφ (Ρωσία, 3:47.20 στον προκριματικό), Ματέους Σαβρίμοβιτς (Πολωνία, 3:48.02), Νικολά Ροστουσέ (Γαλλία, 3:48.08), Πρζέμισλαβ Στάντζικ (Πολωνία, 3:48.10), Ντέιβιντ Κάρι (Μ.Βρετανία, 3:48.14), Μασιμιλιάνο Ροσολίνο (Ιταλία, 3:48.41) και Φεντερίκο Κολμπερτάλδο (Ιταλία, 3:48.56).

    Συνεπής στο ραντεβού του με τη διάκριση έδειξε στις πισίνες της Ουγγαρίας και ο Άρης Γρηγοριάδης, που πέρασε στον ημιτελικό. Το "δελφίνι" από τη Θεσσαλονίκη, μετά από μία εντυπωσιακή κούρσα στα προκριματικά των 100μ. ύπτιο πέτυχε τον ταχύτερο χρόνο από τους 39 κολυμβητές που μετείχαν στον προκριματικό και με 54.51 ξεπέρασε τον εαυτό του και το 54.61, που είχε πετύχει από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Μόντρεαλ το 2005. Η επίδοση αυτή σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο Γερμανός Χέλγκε Μέουβ, που πριν περίπου ένα μήνα πέτυχε ρεκόρ Ευρώπης με 53.46, πέρασε μόλις έκτος με 55.15, αυξάνει τις ελπίδες μας για να δούμε τον πρωταθλητή του Άρη Θεσσαλονίκης ξανά στο βάθρο.

    "Είδα ότι στην προηγούμενη σειρά, υπήρχαν δύο που κολύμπησαν κάτω από τα 55 δευτερόλεπτα (σ.σ. ο Αυστριακός Μάρκους Ρόγκαν και ο Βρετανός Λίαμ Τάνκοκ) και αποφάσισα να κολυμπήσω γρήγορα. Με "τράβηξε" και η μονομαχία με τον Λάζλο Τσεχ. Πάμε βήμα-βήμα και τώρα θέλω να κάνω δυνατή κούρσα και στον ημιτελικό", ήταν τα λόγια του παγκόσμιου πρωταθλητή των 50μ.

    Δεν πέρασαν παρά... τρίχα

    Αντίθετα με τους δύο παραπάνω πρωταθλητές μας την πρόκριση για την επόμενη φάση των αγώνων άγγιξαν , αλλά δεν κατάφεραν να την κρατήσουν τρεις ακόμη διεθνείς μας. Στα 50μ. πεταλούδα γυναικών, η Ειρήνη Καβαρνού κολύμπησε πολύ κοντά στο φετινό της ρεκόρ (27.54), έκανε 27.57 και πήρε τη 18η θέση ανάμεσα σε 46 κολυμβήτριες, ενώ και η 17η, η Ρωσίδα Ναταλία Σουτιάγκινα, πέρασε στον ημιτελικό με 27.53, καθώς στη 16αδα υπήρχαν τρεις Ολλανδές. Η πρωταθλήτρια του Ολυμπιακού πάντως δεν ήταν απογοητευμένη: "Δεν πειράζει που δεν πέρασα. Είμαι ικανοποιημένη από το χρόνο μου. Είδα τα 50μ. περισσότερο σαν μία καλή προπόνηση για το 100άρι, που είναι ο βασικός στόχος μου".

    Στο αντίστοιχο αγώνισμα των ανδρών, ο Σωτήρης Πάστρας σημείωσε ατομικό ρεκόρ με 24.52, άλλα έμεινε για τρία εκατοστά εκτός ημιτελικών, αφού κατετάγη 17ος στο σύνολο μεταξύ 51 κολυμβητών. "Γκαντεμιά", μονολογούσε αμέσως μετά την ολοκλήρωση και της τελευταίας προκριματικής σειράς ο 20χρονος πρωταθλητής μας, που όμως ήταν πολύ ικανοποιημένος από την εμφάνισή του, την οποία χαρακτήρισε "... το καλύτερο δυνατό σημάδι για το 100άρι, που είναι ο βασικός μου στόχος". Στο ίδιο αγώνισμα, ο Γιώργος Βαϊου έμεινε μακριά από τον καλό του εαυτό και με 24.74 κατετάγη 25ος. "Ταλαιπωρήθηκα επί μία εβδομάδα με ίωση, μόλις προχθές συνήλθα και ήμουν πολύ αδύναμος", εξήγησε ο κολυμβητής του ΠΑΟΚ.

    Αν και έμεινε περίπου τέσσερα δευτερόλεπτα μακριά από τον φετινό της χρόνο, η Στέλλα Μπούμη έφτασε κοντά στην πρόκριση στα ημιτελικά των 200μ. ύπτιο. Με επίδοση 2:17.28, η 18χρονη πρωταθλήτριά μας κατετάγη 17η σε σύνολο 26 κοριτσιών, ενώ 16η ήταν η Ανια Κάρμαν από τη Σλοβενία με 2:16.59. "Περίμενα να πάω πολύ καλύτερα, δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένη. Είχα πολύ άγχος, αφού ήταν η πρώτη εμφάνισή μου σε Ευρωπαϊκό γυναικών", δήλωσε η Μπούμη.

    Την αυλαία των ελληνικών συμμετοχών είχε ανοίξει ο Δημήτρης Μαγγανάς στα 400μ. ελεύθερο (έπεσε μία σειρά πριν τον Γιαννιώτη). Ο αθλητής του Ολυμπιακού σημείωσε χρόνο 3:54.07, που είναι η καλύτερη φετινή του επίδοση, και κατετάγη 23ος μεταξύ 37 κολυμβητών που συμμετείχαν. "Περίμενα καλύτερο χρόνο, γύρω στο 3:51-3:52. Για μένα ήταν μία κούρσα προετοιμασίας ενόψει της σκυτάλης (σ.σ. 4Χ200μ. ελεύθερο)", επισήμανε ο Μαγγανάς.

    [28] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Σφραγίζει" την πρόκριση η Χαρτς

    31/7/2006 12:20:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Στην αναμέτρηση της Βοσνίας, όπου η γηπεδούχος Σιρόκι υποδέχεται μεθαύριο τη σκοτσέζικη Χαρτς με στόχο την ανατροπή του 0-3 του Εδιμβούργου, είναι επικεντρωμένο το ενδιαφέρον των ανθρώπων της ΑΕΚ. Η "αυλαία" πάντως των αγώνων ρεβάνς του β προκριματικού γύρου του Τσάμπιονς Λιγκ, ανοίγει αύριο με την συνάντηση της Τόρσαβν με την Φενέρμπαχτσέ στα νησιά Φερόε, όπου μετά το 4-0 των Τούρκων στην έδρα τους αναμένεται να έχει διαδικαστικό χαρακτήρα. Πιο δύσκολο έργο θα έχει την Τετάρτη στη Σερβία ο Ερυθρός Αστέρας του γνωστού στο ελληνικό κοινό από τη θητεία του σε ΑΕΚ, Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, Ντούσαν Μπάγεβιτς, καθώς η ομάδα του Σερβοέλληνα τεχνικού, καλείται να διαφυλάξει κόντρα στην Ιρλανδική Κόρκ Σίτι, το 1-0, που είχε πετύχει στο πρώτο ματς.

    Το πρόγραμμα των επαναληπτικών της β' φάσης

    ΤΡΙΤΗ

    Β36 Τόρσαβν (Νησιά Φαρόε)-Φενερμπαχτσέ (Τουρκία) 0-4

    ΤΕΤΑΡΤΗ

    Ντιναμό Ζάγκρεμπ (Κροατία)-Εκράνας (Λιθουανία) 4-1 Στεάουα Βουκουρεστίου (Ρουμανία)-Νόβα Γκόριτσα (Σλοβενία) 2-0 Σιόνι Μπόλνισι (Γεωργία)-Λέφσκι Σόφιας (Βουλγαρία) 0-2 Σάλτσμπουργκ (Αυστρία)-Ζυρίχη (Ελβετία) 1-2 Ρουζόμπεροκ (Σλοβακία)Τζουργκάρντεν (Σουηδία) 0-1 Ραμποτνίσκι Σκοπίων (ΠΓΔΜ)-Ντέμπρετσεν (Ουγγαρία) 1-1 Ερυθρός Αστέρας (Σερβία)-Κορκ Σίτι (Ιρλανδία) 1-0 Βαλερένγκα (Νορβηγία)-Μλάντα Μπόλεσλαβ (Τσεχία) 1-3 Σπαρτάκ Μόσχας (Ρωσία)-Σερίφ Τιράσπολ (Μολδαβία) 1-1 Ντιναμό Κιέβου (Ουκρανία)-Μέταλουργκς Λιεπάγια (Λετονία) 4-1 Λέγκια Βαρσοβίας (Πολωνία)-Χαφναρφιόρντουρ (Ισλανδία) 1-0 Μιλικόσκι (Φινλανδία)-Κοπεγχάγη (Δανία) 0-2 Σιρόκι Μπρίγεγκ (Βοσνία/Ερζεγοβίνη)-Χαρτς (Σκωτία) 0-3

    [29] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Κλείνει" την πόρτα στους Τούρκους ο Κάρλος

    31/7/2006 10:34:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    "Όνειρο θερινής νυκτός" αποδεικνύεται μάλλον για την τουρκική Φενέρμπαχτσέ η απόκτηση του Βραζιλιάνου άσου της Ρεάλ Μαδρίτης, Ρομπέρτο Κάρλος. Παρά την γενναιόδωρη πρόταση 5 εκατομμυρίων ευρώ των Τούρκων στη "βασίλισσα" για τριεέτες συμβόλαιο στον παίκτη, ο Ρομπέρτο Κάρλος, δεν θέλει ακόμη να αποχωρήσει από τους "μερένγκες", καθώς έχει συνεργασία για ένα χρόνο ακόμη με την ομάδα της Μαδρίτης. "Μίλησα με τον κόουτς (Καπέλο) και του είπα ότι θέλω να μείνω", δήλωσε σχετικά ο 33χρονος άσος της "σελεσάο" και κατέληξε: "Έχω ένα ακόμη χρόνο συμβόλαιο και πιστεύω ότι μπορώ να βοηθήσω την ομάδα".

    [30] Πολιτισμός

    Σε σκηνοθεσία Emilio Sagi

    "Carmen" με την Aida Gomez στο Ηρώδειο

    31/7/2006 8:02:00 μμ

    Η μούσα του Carlos Saura, Aida Gomez, πρωταγωνιστεί στην συγκλονιστική μουσικοχορευτική παράσταση flamenco "Carmen" σε σκηνοθεσία του Emilio Sagi, την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2006 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Η πρεμιέρα της παράστασης δόθηκε με εξαιρετική επιτυχία στις 9 Μαρτίου στο 10ο Διεθνές Φεστιβάλ του Jerez της Ισπανίας. Μετά τη θριαμβευτική πρεμιέρα η "Carmen" περιόδευσε με μεγάλη επιτυχία ήδη, στην Ιαπωνία για ένα μήνα και ακολούθησε η Ταϊβάν, ενώ οι παραστάσεις συνεχίζονται στην Ισπανία και από την Αθήνα αρχίζει η μεγάλη Ευρωπαϊκή περιοδεία και θα ακολουθήσει το Μεξικό και η Αμερική.

    Λίγα λόγια για την παράσταση

    H Aida Gomez, χορεύτρια και χορογράφος, η οποία είχε συναρπάσει το ελληνικό κοινό προ τριετίας με τη σαγηνευτική "Σαλώμη", έχει διατελέσει επί σειρά ετών καλλιτεχνική Διευθύντρια του Εθνικού Μπαλέτου της Ισπανίας (Ballet Nacional de Εspa&#241;a). Τη μουσική διεύθυνση - προσαρμογές παρεμβάσεις μουσικής flamenco έχει ο σημαντικός συνθέτης και συνεργάτης του Ballet Nacional de Εspa&#241;a, Jose Antonio Rodriguez στον οποίο οφείλεται και η τελευταία παραγωγή του Ballet Nacional de Εspa&#241;a με τίτλο La Leyenda.

    Ο σκηνοθέτης Emilio Sagi είναι ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Teatro Zarzuela και Teatro Real της Μαδρίτης. Τους βασικούς ρόλους ερμηνεύουν (πλην της Aida Gomez) 5 σολίστ του Εθνικού Μπαλέτου της Ισπανίας και συνοδεύει το 20μελές συγκρότημά της, Compa&#241;ia De Danza Espa&#241;ola.

    Πρόκειται για τη συγχώνευση του ταλέντου των δημιουργών της παράστασης και όλου του καλλιτεχνικού επιτελείου, που πλαισίωσε την προσπάθεια αυτή και το αποτέλεσμα ασφαλώς είναι μια μεγαλειώδης παραγωγή ένα θέαμα ιδιαίτερης ομορφιάς γεμάτο από ελκυστική ένταση.

    Ο βασικός στόχος δεν είναι βέβαια η παρουσίαση μιας ιστορίας που είναι λίγο ως πολύ γνωστή σε όλους, αλλά η ερμηνεία μέσα από τη μοναδική γλώσσα του σώματος. Η κίνηση, το πρόσωπο σαν μοναδικός καθρέφτης της ψυχής, η μουσική, η χορογραφία, τα κοστούμια και τα φωτιστικά εφέ μας μεταφέρουν με μοναδικό τρόπο στην εποχή που διαδραματίζονται τα γεγονότα κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή από την αρχή μέχρι το τέλος.

    Η χαρισματική Aida Gomez ερμηνεύει με τον καλύτερο τρόπο το ρόλο της Carmen συνδυάζοντας σε βαθμό τελειότητας τη χορευτική της δεινότητα στο φλαμένκο με τις γνώσεις της στον κλασσικό χορό.

    Η ιστορία σκιαγραφεί το πορτρέτο μιας ερωτευμένης γυναίκας αισθησιακής και προκλητικής, γεμάτης ένταση και πάθος που είναι αποφασισμένη για όλα. "Γιατί, όπως επισημαίνει η Aida Gomez, χωρίς αγάπη δεν υπάρχει ζωή".

    Η ταυτότητα της παράστασης:

    Συντελεστές Carmen: Αida Gomez Don Jose: Jose Huertas Escamillo: Primitivo Daza Manuelita: Montse Videl Zuniga: Fermin Calvo de Mopa Lilias Pastia: Eduardo Carranza και 20μελές Corps de Ballet Σκηνοθεσία: Emilio Sagi (Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Teatro Zarzuela και Teatro Real της Μαδρίτης) Μουσική: Georges Bizet και Jose Antonio Rodriguez Χορογραφίες: Aida Gomez Κοστούμια: Miguel Crespi Σχεδιασμός φωτισμού: Nicolas Fischtel

    Τιμές εισιτηρίων Διακεκριμένη ζώνη : 100 ευρώ Ζώνη Α : 85 ευρώ Ζώνη Β : 70 ευρώ Ζώνη Γ : 55 ευρώ Άνω διάζωμα : 38 ευρώ

    Προπώληση εισιτηρίων:

    Ταμεία Ελληνικού Φεστιβάλ από 7 Αυγούστου Πανεπιστημίου 39, Τηλ. : 210 - 3272000 ΕΛΒΑ (Έχει ήδη αρχίσει) Τηλ.: 210 6728079, 210 6728080 Οn Line Aγορά (Έχει ήδη αρχίσει) www.ticketservices.gr Τηλεφωνική Αγορά (Έχει ήδη αρχίσει) Τηλ. : 210 7234567


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 31 July 2006 - 20:51:03 UTC