Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-08-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ξεκίνησε η διανομή των εισιτηρίων
  • [02] Σταθερή η κατάσταση του Κάστρο
  • [03] Έκρηξη στην Καμπούλ
  • [04] Συνεχίζεται η ένταση στο Ιράκ
  • [05] Συνέλαβαν μέλη της Χεζμπολάχ
  • [06] "Έκλεισε" Μπόβιο ο Παναθηναϊκός
  • [07] Miss Κακόγουστη η Ράις
  • [08] Άμεσο τερματισμό εχθροπραξιών

    [01] Κοινωνία

    Για τα τριήμερα στον Αργοσαρωνικό

    Ξεκίνησε η διανομή των εισιτηρίων

    2/8/2006 11:04:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Σήμερα ξεκίνησε η δωρεάν διανομή των εισιτηρίων για τις τριήμερες εκδρομές στα νησιά του Αργοσαρωνικού για 5.000 δικαιούχους του Οργανισμού Εργατικής Εστίας. Η διανομή θα γίνεται κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή, μέχρι να εξαντηληθούν τα εισιτήρια, από τις 08:00 - 14:30 απο όλα τα γραφεία διανομής του Οργανισμού Εργατικής Εστίας στην Αττική, με την προσκόμιση των απαραίτητων κατά περίπτωση δικαιολογητικών.

    [02] Κόσμος

    Σταθερή η κατάσταση του Κάστρο

    2/8/2006 8:19:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ, BBC

    Ο ίδιος δεν εμφανίστηκε στην τηλεόραση, με μήνυμά του, όμως που ανακοινώθηκε στο λαό της Κούβας, ο Φιντέλ Κάστρο δήλωσε ότι βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση και σε "καλή διάθεση" μετά τη χειρουργική επέμβαση που υπεβλήθη στο στομάχι. Επίσης, ο Κάστρο, ευχαρίστησε όλους όσους του έστειλαν τις ευχές τους, από όλο τον κόσμο και προέτρεψε τους Κουβανούς να συνεχίσουν κανονικά τη ζωή τους, λέγοντας, πως "όλοι χρειάζονται να προσπαθούν και να δουλεύουν". Ο Κάστρο που ηγείται της Κούβας από το 1959 και που στις 13 Αυγούστου θα κλείσει τα 80 του χρόνια, μεταβίβασε χθες προσωρινά την εξουσία στον αδελφό του Ραούλ, καθώς υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για να σταματήσει αιμορραγία στο έντερο. Νωρίτερα, ο Ρικάρντο Αλαρκόν πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Κούβας, είχε δηλώσει ότι οι τελευταίες μέρες του Φιντέλ Κάστρο είναι ακόμα πολύ μακριά, επισημαίνοντας, πως ο Κουβανός ηγέτης "πάντα θα μάχεται μέχρι την τελευταία στιγμή". Πάντως, δεν έχει ξεκαθαριστεί αν συνεχίζει να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ή έχει επιστρέψει στο σπίτι του.

    Στο μεταξύ όλοι οι σύμμαχοι της Κούβας είναι εξαιρετικά ανήσυχοι για πιθανή ξένη ανάμιξη στη χώρα, μετά την προσωρινή απομάκρυνση του Φιντέλ Κάστρο από την εξουσία. "Η κύρια ανησυχία των εκπροσώπων των φίλων χωρών προς την Κούβα, είναι να μπορέσουν οι Κουβανοί να αποφασίσουν για το μέλλον τους, χωρίς αναμίξεις ξένων", δήλωσε Τίλντεν Σαντιάγκο, πρεσβευτής της Βραζιλίας στην Αβάνα. "Θα ήταν πολύ άσχημο να δούμε να εκδηλώνονται παρεμβατικές στάσεις στην Κούβα, σε ένα κόσμο που έχει δει να διαδραματίζονται γεγονότα όπως αυτά στο Ιράκ" πρόσθεσε ο Σαντιάγκο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πρόβλημα υγείας για τον Φ. Κάστρο

    [03] Κόσμος

    Έκρηξη στην Καμπούλ

    2/8/2006 9:42:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Νεκρός είναι ο καμικάζι που επέβαινε σε παγιδευμένο αυτοκίνητο και πυροδότησε τα εκρηκτικά, ενώ τον καταδίωκε η Αστυνομία, στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. Τραυματίστηκε ένας πολίτης, δήλωσε εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Εσωτερικών. Η αστυνομία καταδίωκε το ύποπτο αυτοκίνητο και όταν επιχείρησε να το σταματήσει για έλεγχο ο οδηγός του πυροδότησε τα εκρηκτικά.

    [04] Ιράκ

    Συνεχίζεται η ένταση στο Ιράκ

    2/8/2006 8:43:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ, Reuters

    Μετά τις χθεσινές επιθέσεις, που στοίχισαν τη ζωή σε 61 ανθρώπους στο Ιράκ, νέες εκρήξεις σκορπίζουν το θάνατο στην ιρακινή πρωτεύουσα. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ισάριθμες εκρήξεις βομβών, που είχαν τοποθετηθεί στην άκρη δρόμων στην κεντρική Βαγδάτη σήμερα Δευτέρα, κοντά σε μια ομάδα εργαζομένων που αναζητούσαν, όπως κάθε ημέρα, εργασία. Άλλοι εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν. Οι εργάτες γίνονται συχνά στόχος βομβιστικών επιθέσεων, σε μια εκστρατεία με στόχο την ανατροπή της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ κυβέρνησης. Επίσης, στην επαρχία Ταλ Αφάρ, 420 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Βαγδάτης, ένοπλοι επιτέθηκαν εναντίον αστυνομικού τμήματος, τραυματίζοντας έναν αστυνομικό. Στην Ντιουανίγια, 180 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης, ένοπλοι σκότωσαν μέσα στο σπίτι του, έναν υπάλληλο σε οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ μία βόμβα που είχε τοποθετηθεί στην άκρη του δρόμου, προκάλεσε των τραυματισμό δύο Αμερικανών στρατιωτών. Παράλληλα, ο στρατός των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε στην εξεγερμένη επαρχία αλ Άνμπαρ. Τις επτά τελευταίες ημέρες έχουν βρει το θάνατο εννέα Αμερικανοί στρατιώτες στην ίδια επαρχία, που συνορεύει με την Συρία και την Ιορδανία. Σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, το οποίο επικαλείται επίσημες ανακοινώσεις του Πενταγώνου, από την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ, τον Μάρτιο του 2003, έχουν βρει το θάνατο 2.579 Αμερικανοί στρατιωτικοί.

    [05] Μ. Ανατολή

    Ράις: Ίσως εντός της εβδομάδας η εκεχειρία

    Συνέλαβαν μέλη της Χεζμπολάχ

    2/8/2006 7:32:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/8/2006 11:25:31 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ, Reuters

    Με αίμα αμάχων γράφτηκαν οι βομβαρδισμοί που εξαπέλυσαν τη νύχτα Τρίτης προς Τετάρτη τα ισραηλινά βομβαρδιστικά αεροσκάφη κοντά στην Μπααλμπέκ. Τουλάχιστον 11 πολίτες σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν στο χωριό Τζαμαλίγιε, όπως αναφέρουν πηγές ασφαλείας. Κατά τις ίδιες πηγές, οι πέντε από τους νεκρούς είναι μέλη της ίδιας οικογένειας. Επίσης, σύμφωνα με τις πηγές, ο βομβαρδισμός σημειώθηκε στη διάρκεια μάχης ανάμεσα σε Ισραηλινούς κομάντος και μαχητές της Χεζμπολάχ, με αποτέλεσμα να καταστραφούν πολλές κατοικίες. Άλλος ένας Λιβανέζος πολίτης σκοτώθηκε από ισραηλινό πλήγμα στην Χερμέλ στο βορρά. Στο μεταξύ, στην Μπααλμπέκ, κατά τη διάρκεια νυχτερινών επιχειρήσεων, Ισραηλινοί κομάντος συνέλαβαν τρία μέλη της Χεζμπολάχ. Οι ισραηλινοί κομάντος προσγειώθηκαν στην πόλη με αλεξίπτωτα. Σύμφωνα με τις ισραηλινές πηγές ασφαλείας, οι συλληφθέντες είναι οι Χουσέιν Νασράλα, Χουσέιν αλ Μπούρτζι και Άχμεντ Αλ Γκότα, χαμηλόβαθμα μέλη της οργάνωσης. Όπως διευκρινίστηκε, ο συλληφθείς Χουσέιν Νασράλα, δεν έχει σχέση με τον ηγέτη της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, αλλά πρόκειται για συνωνυμία. Παράλληλα, σήμερα, σε νέα ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο χωριό Σάρμπα, κοντά στη Σιδώνα, σκοτώθηκαν τρεις Λιβανέζοι στρατιώτες. Από την πλευρά της η Χεζμπολάχ, απάντησε με τη ρίψη 50 περίπου ρουκετών στο βόρειο Ισραήλ. Οι ρουκέτες έπεσαν κυρίως στις περιοχές Σαφέντ, Μααλότ, Τιβεριάδα, Καρμιέλ, Κιριάτ Σμόνα, Ναχαρίγια και Ρος Πίνα. Από τη ρίψη των ρουκετών δεν υπήρξαν θύματα, αλλά πολλά κτήρια υπέστησαν ζημιές, ενώ προκλήθηκαν και πυρκαγιές.

    Πάντως, παρά τις διεθνείς πιέσεις για εκεχειρία το συντομότερο δυνατό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, δήλωσε ότι η στρατιωτική επιχείρηση μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες. Όμως, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι μπορεί εντός των ημερών να επιτευχθεί η εκεχειρία. "Είναι πολύ πιθανό ακόμα και εντός της εβδομάδας. Σίγουρα μιλάμε για ημέρες και όχι για εβδομάδες" είπε χαρακτηριστικά η Αμερικανίδα υπουργός στην εκπομπή του PBS "Newshour". Ωστόσο, υπογράμμισε, ότι πριν από την επίτευξη της κατάπαυσης του πυρός πρέπει να τεθούν συγκεκριμένοι όροι, τονίζοντας ιδιαίτερα την ενίσχυση του λιβανικού ελέγχου στο νότιο μέρος της χώρας για να αποτραπούν οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Άμεσο τερματισμό εχθροπραξιών

    Επέκταση των επιχειρήσεων

    [06] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    "Έκλεισε" Μπόβιο ο Παναθηναϊκός

    2/8/2006 10:55:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Στο πρόσωπο του Βραζιλιάνου άσου της Μάλαγα, Ρικάρντο Σόουζα Μπόβιο, φαίνεται ότι βρήκε ο Παναθηναϊκός τον αντι Σαβιόλα της φετινής ομάδας. Οι "πράσινοι" μετά το φλερτ της ολλανδικής Αϊντχόφεν με τον "Πιμπίτο", που έδειχνε τον Αργεντίνο αστέρα να απομακρύνεται ακόμη περισσότερο από το "τριφύλλι" δεν τα "έβαψαν μαύρα" και με αστραπιαίες κινήσεις συμφώνησαν με τον κεντρικό χαφ της ισπανικής ομάδας να δοθεί στον Παναθηναϊκό την πρώτη χρονιά ως δανεικός με οψιόν αγοράς για τα επόμενα τρία χρόνια. Μάλιστα μέσα στις επόμενες μέρες ο πρώην άσος της βραζιλιάνικης Σάντος αναμένεται να έρθει στην Αθήνα για να περάσει από ιατρικές εξετάσεις και να υπογράψει το νέο του συμβόλαιο. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η απόκτηση του Μπόβιο δεν θα είναι η τελευταία για το "τριφύλλι", καθώς ο Γιάννης Βαρδινογιάννης ετοιμάζεται για μία ακόμη μετεγγραφική κίνηση, που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την ομάδα του Χάνς Μπάκε.

    [07] Ζωής ...σΤάσεις

    Σύμφωνα με το "Vanity Fair"

    Miss Κακόγουστη η Ράις

    2/8/2006 12:33:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις από φέτος εισήλθε πανηγυρικά στον κατάλογο των δέκα πλέον κακόγουστα ντυμένων γυναικών στον κόσμο, σύμφωνα με την ετήσια προσαρμογή του τοπ-10, του 67ου μέχρι σήμερα αφότου ξεκίνησε αυτός ο αρνητικός κατάλογος από το γνωστό αμερικανικό περιοδικό "Vanity Fair".

    Το περιοδικό "χαιρετίζει" την κ. Ράις "για το τελείως τυπικό, χωρίς καθόλου γούστο και έμπνευση ντύσιμό της, που θυμίζει τις γυναίκες με τις μαύρες μπότες που επιζητούν να κυριαρχούν σε όλους".

    Μαζί της στον κατάλογο των πιό κακοντυμένων γυναικών περιλαμβάνονται στο τοπ-τεν η Αμερικανίδα σταρ της τηλεόρασης., Οπρα Ουίνφρεϊ, η Καρολίνα του Μονακό, η πριγκίπισσα κόρη της, Σαρλότ Κασιράγκι, η ηθοποιός Ρενέ Ζελβεγκέρ καθώς και η σκηνοθέτης Σοφία Κόπολα.

    Αντιθέτως στον κατάλογο του ίδιου περιοδικού για τους πλέον καλοντυμένους άνδρες τα πρωτεία έχει ο Ντέιβιντ Μπέκαμ με δεύτερο τον ηθοποιό Τζορτζ Κλούνι, ακολουθούμενους από τον πρίγκιπα Ουίλιαμ της Βρετανίας, και τον διάσημο Αμερικανό δημοσιογράφο Αντερσον Κούπερ.

    Στις γυναίκες η πιο καλοντυμένη ψηφίστηκε ομόφωνα η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας, με δεύτερη το γνωστό μανεκέν Κέιτ Μος.

    [08] Ζητούν οι ΥΠΕΞ της ΕΕ

    Άμεσο τερματισμό εχθροπραξιών

    1/8/2006 6:42:00 μμ

    Έκκληση για άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών στο Λίβανο, που θα οδηγήσει σε μια βιώσιμη εκεχειρία απευθύνουν οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, μετά την έκτακτη σύνοδό τους στις Βρυξέλλες. Οι "25" κατέληξαν σε αυτή την απόφαση μετριάζοντας τη διατύπωση περί άμεσης κατάπαυσης του πυρός που είχε προτείνει σε προσχέδιο δήλωσης η φιλανδική προεδρία, μετά τη διαφωνία που εξέφρασαν Βρετανία, Γερμανία, Πολωνία και Τσεχία. Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου ζητείται η άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ώστε να καθοριστεί το πολιτικό πλαίσιο για μία βιώσιμη λύση που θα συμφωνηθεί από όλες τις πλευρές, κάτι όπως υποστηρίζουν οι "25", αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στην περιοχή. Μια τέτοια απόφαση, σύμφωνα με τους "25", απαιτεί την ισχυρή εντολή του ΟΗΕ και υπογραμμίζεται ότι εφόσον καθοριστεί αυτό το πλαίσιο, τα κράτη-μέλη της ΕΕ δηλώνουν την ετοιμότητα τους σε μια τέτοια επιχείρηση μαζί με διεθνείς εταίρους. Εξάλλου, το Συμβούλιο ανέθεσε στον Χαβιέρ Σολάνα να βρίσκεται σε επαφή με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές συμπεριλαμβανομένων της Συρίας και του Ιράν με στόχο την επίτευξη ευρύτερης συναίνεσης για την επίλυση της κρίσης.

    Αναγκαία μια πολιτική συμφωνία

    Ο Φιλανδός υπουργός Εξωτερικών, Ερκι Τουομιόγια αρνήθηκε ενώπιον του Τύπου, να σταθεί στις λεπτομέρειες της διαφοράς μεταξύ των δύο επίμαχων εκφράσεων, υπογραμμίζοντας ότι "το σημαντικότερο πράγμα είναι να αρθεί η παρούσα απειλή των όπλων, είτε εάν αυτή προέρχεται από τους πυραύλους της Χεζμπολάχ, είτε από τον ισραηλινό στρατό, είτε από οτιδήποτε άλλο. Δεν θα πρέπει να εξαπολύονται πλέον πυρά, ούτε να υπάρχουν σφαγές". "Όταν μιλάμε για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός, αυτό θα πει ότι θα πρέπει να υπάρξει και μια πολιτική συμφωνία που θα εφαρμοστεί από όλες τις πλευρές", πρόσθεσε ο κ. Τουομιόγια.

    Επίσης, ο Ερκι Τουομιόγια δήλωσε ότι η ΕΕ δεν έχει πρόθεση προς το παρόν να προσθέσει και την λιβανική σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ στον κατάλογό της με τις τρομοκρατικές οργανώσεις στον κόσμο. Η δήλωση του Φιλανδού υπουργού Εξωτερικών θεωρείται απάντηση στο αίτημα 213 μελών του αμερικανικού κογκρέσου, που εστάλη στον επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Χαβιέρ Σολάνα, με το οποίο ζητείται από την ΕΕ να προσθέσει στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων και την οργάνωση Χεζμπολάχ.

    Από την πλευρά του, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας, Χαβιέρ Σολάνα τόνισε ότι η διακοπή των εχθροπραξιών σημαίνει το σταμάτημα του πολέμου μεταξύ των δύο πλευρών. "Στη διάρκεια αυτής της διακοπής, θα πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες διαπραγματεύσεις για να επιτευχθεί μια διαρκής κατάπαυση του πυρός", είπε ο Σολάνα. Λίγη ώρα αργότερα, ο κ. Σολάνα ανακοίνωσε ότι ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος θα μεταβεί αύριο Τετάρτη ή το αργότερο την Πέμπτη στη Συρία εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για να συζητήσει την κατάσταση στο Λίβανο.

    Ικανοποίηση της Ελλάδας για την απόφαση

    Την ικανοποίησή της για την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ εξέφρασε η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών, μετά την έκτακτη σύνοδο.

    Η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι η ΕΕ είχε σήμερα μπροστά της μια διπλή πρόκληση στην οποία ανταποκρίθηκε με επιτυχία. Από τη μια πλευρά διατήρησε την πολιτική συνοχή της, ενώ από την άλλη απέστειλε σαφές μήνυμα υπέρ της παύσης των εχθροπραξιών χαράσσοντας έτσι τα επόμενα βήματα. Παράλληλα, υπογράμμισε η απόφαση των "25" ικανοποιεί την ελληνική διπλωματία στο βαθμό που βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με την πρόταση των πέντε σημείων, την οποία η Αθήνα έχει από καιρό καταθέσει.

    Αναφερόμενη στο αποτέλεσμα της Συνόδου, επεσήμανε ότι οι "25" τάχθηκαν υπέρ της παύσης των εχθροπραξιών στη Μ. Ανατολή, ώστε να μπορέσει στη συνέχεια το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις, αρχής γενομένης από την ανάπτυξη διεθνούς στρατιωτικής δύναμης στην περιοχή. Επί της προοπτικής αυτής η υπουργός Εξωτερικών αποσαφήνισε ότι η διεθνής ειρηνευτική δύναμη δεν θα είναι νατοϊκή, δεν πρόκειται να αναπτυχθεί σε εμπόλεμη ζώνη και ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβει το πράσινο φως από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι η παύση των εχθροπραξιών ένθεν κακείθεν.

    Σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα επιθυμεί την ταχύτερη δυνατή σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας και ότι σε γενικές γραμμές συμφωνεί με την πρόταση που υπέβαλε πρόσφατα η Γαλλία αναφορικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Το γεγονός ότι μετά τη σημερινή συνεδρίαση των 25 υπουργών Εξωτερικών η ΕΕ θα τοποθετείται πλέον με μια φωνή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποτελεί μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη, τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη.

    Η υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι για να επιλυθεί η κρίση στη Μέση Ανατολή θα πρέπει να συμμετάσχουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων της Συρίας και του Ιράν και εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι ο Χαβιέρ Σολάνα έλαβε εντολή από το Συμβούλιο να έλθει σε συνεννοήσεις με όλους τους παράγοντες στη Μέση Ανατολή.

    Τέλος, αναφερόμενη στην προοπτική αποστολής της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης στο Λίβανο, η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι η δύναμη αυτή θα πρέπει να είναι η ευρύτερη δυνατή και να μην είναι μόνο "χριστιανική", αλλά να συμπεριλάβει όσο το δυνατό περισσότερες μουσουλμανικές και αραβικές χώρες.

    Νωρίτερα, η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις της προσερχόμενη στη Σύνοδο, είχε επαναλάβει την ελληνική θέση για άμεση κατάπαυση του πυρός ώστε να δημιουργηθούν, όπως είπε, οι προϋποθέσεις για την επίλυση μέσω της διπλωματικής οδού των προβλημάτων στη Μέση Ανατολή. Μιλώντας στους εκπροσώπους του διεθνούς Τύπου η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι η Ελλάδα συντάσσεται με τις χώρες που επιθυμούν την άμεση κατάπαυση του πυρός, διότι "αλλιώς κανένα ουσιαστικό βήμα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί". Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, η Ελλάδα θεωρεί πως από τη στιγμή που θα αποφασισθεί η κατάπαυση του πυρός θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και να αποφασίσει την αποστολή διεθνούς στρατιωτικής δύναμης στο Λίβανο.

    Αντιδράσεις ΚΚΕ και ΣΥΝ για την απόφαση των "25"

    Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για την απόφαση των 25 υπουργών της ΕΕ επισημαίνει ότι για πολλοστή φορά η ΕΕ αποδείχνει την ιμπεριαλιστική της φύση, καθώς και τις αντιθέσεις συμφερόντων που τη μαστίζουν, σε σημείο ώστε ακόμα και για ακραία γεγονότα να μην παίρνει μια στάση διευκολυντική, έστω για τα μάτια του κόσμου. Όπως υπογραμμίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, "κατάπαυση του πυρός σημαίνει υποστήριξη του Ισραήλ, αφού το Ισραήλ είναι ο επιτιθέμενος και αδίκως. Αν σταματήσει η επίθεση θα σταματήσει και ο πόλεμος. Εκεί που βεβαίως επίσης ομονοούν οι "25", είναι η αποστολή στρατιωτικής δύναμης καταστολής της αντίστασης του Λιβανέζικου λαού, που την ονομάζουν "ειρηνευτική δύναμη"!

    Ο ΣΥΝ στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι η απόφαση αυτή αποτυπώνει ανάγλυφα τις εσωτερικές αντιφάσεις και τις αντιθέσεις της Ένωσης, την πλήρη αδυναμία της να διαδραματίσει ένα θετικό ρόλο και να διαμορφώσει μια διαφορετική πολιτική από αυτή της ηγεσίας των ΗΠΑ. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η ΕΕ εμφανίζεται να μην καταδικάζει τον επιτιθέμενο και εισβολέα, δηλαδή το Ισραήλ, να μην καταδικάζει ρητά τα εγκλήματα πολέμου, τα οποία διαπράττονται εναντίον των λαών της Παλαιστίνης και του Λιβάνου, να μην ζητάει την άμεση κατάπαυση του πυρός, μέσα από μια θολή, εσκεμμένη αναφορά της απόφασης σε "εχθροπραξίες". Σχολιάζοντας τα περί αποστολής "ειρηνευτικής δύναμης", ο ΣΥΝ αναφέρει ότι η ΕΕ βρίσκεται εκτεθειμένη στη συμμετοχή σε μια στρατιωτική δύναμη, που επί της ουσίας θα υποκαθιστά τις ισραηλινές δυνάμεις.

    Τέλος, χαρακτηρίζει άκρως αρνητική εξέλιξη το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ζήτημα της ελληνικής συμμετοχής σε μια τέτοια "ειρηνευτική δύναμη".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κανένα αίτημα για στρατιωτική αποστολή

    Επέκταση των επιχειρήσεων


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 2 August 2006 - 8:50:35 UTC