Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-08-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μία ανάσα από τους 40οC
  • [02] Ανελέητο σφυροκόπημα
  • [03] Βραζιλιάνικος "εμφύλιος" στο Λιμπερταδόρες
  • [04] Με "τριάρα" ξεκίνησε η περιοδεία στις ΗΠΑ

    [01] Κοινωνία

    Μίνι καύσωνας και νέφος

    Μία ανάσα από τους 40οC

    4/8/2006 11:01:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/8/2006 11:46:03 πμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Με τον υδράργυρο να πλησιάζει απειλητικά τους 40 βαθμούς Κελσίου, πολλές είναι σήμερα οι περιοχές της χώρας, που αντιμετωπίζουν συνθήκες καύσωνα. Στην Αθήνα, η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τη ρύπανση, την υγρασία και τους μικρής έντασης ανέμους έχουν δημιουργήσει ένα μαύρο πέπλο νέφους πάνω από την πόλη. Αίθριος είναι ο καιρός και στη Θεσσαλονίκη με τη θερμοκρασία να φτάνει τους 35 βαθμούς. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες σημειώνονται σε Λαμία, Τρίκαλα και Σπάρτη, ενώ οι μετεωρολόγοι συνιστούν υπομονή έως και την Κυριακή οπότε ο υδράργυρος θα αρχίσει να κατεβαίνει. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδεικνύουν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι ασθενείς και οι ηλικιωμένοι.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αρχίζει να ανεβαίνει ο υδράργυρος

    [02] Μ. Ανατολή

    Χτυπήθηκε χριστιανική περιοχή στη Βηρυτό

    Ανελέητο σφυροκόπημα

    4/8/2006 8:36:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/8/2006 11:37:51 πμ)

    Την ώρα που η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, λέει πως η υιοθέτηση απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Λίβανο είναι κοντά, το Ισραήλ συνεχίζει το από αέρος σφυροκόπημα της Βηρυτού. Στο επίκεντρο των επιθέσεων βρέθηκε η συνοικία της νότιας Βηρυτού Ουζάι, από την οποία διέρχεται η εθνική οδός που κατευθύνεται προς τον νότιο Λίβανο. Μάλιστα, τα ισραηλινά βομβαρδιστικά έσπασαν το φράγμα του ήχου, πετώντας σε χαμηλό ύψος επάνω από τη Βηρυτό, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους. Στη συνοικία Ουζάι τα ισραηλινά βομβαρδιστικά έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 30 επιδρομές, χωρίς η λιβανική αστυνομία να είναι σε θέση να προσδιορίσει τους στόχους τους, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμετοχής του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού στους βομβαρδισμούς. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της συνοικίας, οι βομβαρδισμοί φαίνεται να έχουν έναν και μοναδικό στόχο, τον οποίο δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν. Αποτέλεσμα των βομβαρδισμών, ήταν να σκοτωθεί ένας Λιβανέζος στρατιώτης και να τραυματιστούν άλλοι τρεις.

    Στο στόχαστρο υποδομές

    Παράλληλα, η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε τρεις γέφυρες. Οι δύο βρίσκονταν στην παραλιακή οδική αρτηρία που συνδέει τη Βηρυτό με τον βόρειο Λίβανο, στο ύψος του λιμανιού Ζουνίγε, που βρίσκεται σε χριστιανική περιοχή. Νωρίτερα είχε βομβαρδιστεί άλλη μία γέφυρα που βρισκόταν στην ίδια οδική αρτηρία. Με τις επιθέσεις αυτές, το Ισραήλ για πρώτη φορά, από τη 12η Ιουλίου, οπότε άρχισε η συστηματική καταστροφή των υποδομών του Λιβάνου, πλήττει τη χριστιανική περιοχή βόρεια της λιβανικής πρωτεύουσας. Η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε επίσης εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτεί τον νότιο τομέα της κοιλάδας Μπεκάα και μεγάλο μέρος του νοτίου Λιβάνου, αλλά και οδικές αρτηρίες στον κεντρικό Λίβανο, κοντά στο Μπααλμπέκ.

    Στο μεταξύ, την Πέμπτη, το Ισραήλ απείλησε να επεκτείνει τις αεροπορικές επιδρομές σε συνοικίες της Βηρυτού που μέχρι σήμερα δεν είχαν πληγεί (Χάρετ Χρέικ, Μπιρ αλ Αμπεντ, Χάι Μάντι και Ρουέις, αλλά όχι το Ουζάι) και με φέιγ βολάν που ρίχθηκαν από αεροπλάνα, κάλεσε τους κατοίκους να απομακρυνθούν.

    Χθες, στις συγκρούσεις που διεξήχθησαν στο νότιο Λίβανο, σκοτώθηκαν τέσσερις Ισραηλινοί στρατιώτες και 15 μέλη της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του ισραηλινού στρατού. Συνολικά έξι Λιβανέζοι, εκ των οποίων δύο μέλη της σιιτικής οργάνωσης, πιάστηκαν αιχμάλωτοι. Αργά το βράδυ, στο χωριό Μπουντάι, κοντά στην Μπααλμπέκ, από αεροπορική επιδρομή, σκοτώθηκε μια νεαρή κοπέλα και τραυματίστηκαν άλλοι τρεις άμαχοι.

    Παράλληλα, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Φουάντ Σινιόρα, σε συνέντευξή του στο BBC, προειδοποίησε, ότι ο Λίβανος κινδυνεύει να μείνει από καύσιμα μέσα σε μία εβδομάδα, από το ναυτικό και αεροπορικό αποκλεισμό που έχει επιβάλλει το Ισραήλ στο Λίβανο τις τρεις τελευταίες εβδομάδες. Χθες αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε ότι δύο δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν πετρέλαιο στη Βηρυτό και την Τρίπολη παραμένουν αγκυροβολημένα στην Κύπρο, ζητώντας από το Ισραήλ να εγγυηθεί την ασφάλειά τους. Το ένα σκάφος είναι φορτωμένο με 50.000 τόνους πετρελαίου και το άλλο με 37.000 τόνους ντίζελ, που θεωρείται ζωτικής σημασίας ώστε να συνεχίσουν τις αποστολές τους τα φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια στους αμάχους.

    Σε ετοιμότητα ο στρατός

    Το νέο μπαράζ επιθέσεων από πλευράς Ισραήλ, έρχεται μία ημέρα μετά τις απειλές του ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα -για επιθέσεις στο Τελ Αβίλ αν οι Ισραηλινοί επιτεθούν στη Βηρυτό- και την απάντηση από ισραηλινής πλευράς, ότι σε μία τέτοια περίπτωση, το Ισραήλ θα καταστρέψει πολιτικές δομές του Λιβάνου.

    Αργότερα, μία εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, γνωστοποίησε, ότι ο ισραηλινός στρατός έλαβε διαταγή από τον υπουργό Άμυνας, Αμίρ Πέρετζ, να είναι σε ετοιμότητα για την περίπτωση που θα κληθεί να αναλάβει τον έλεγχο του νοτίου Λιβάνου μέχρι τον ποταμό Λιτάνι.

    Η ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ, στην ιστοσελίδα της, υποστηρίζει ότι η απόφαση αυτή ελήφθη μετά το θάνατο, την Πέμπτη, οκτώ πολιτών από πυραύλους που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ. Ωστόσο, η απόφαση να τεθεί υπό ισραηλινό έλεγχο το λιβανικό έδαφος δεν μπορεί να ληφθεί παρά μόνο από το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διαφωνούν για τη γαλλική πρόταση

    Απειλεί η Χεζμπολάχ

    Κατάπαυση του πυρός ζητούν οι Ισλαμιστές

    Επιθέσεις Ισραηλινών στη Γάζα

    Ξανά στόχος η Βηρυτός

    [03] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Βραζιλιάνικος "εμφύλιος" στο Λιμπερταδόρες

    4/8/2006 11:18:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Για άλλη μια χρονιά ο τελικός του Κόπα Λιμπερταδόρες, της κορυφαίας διασυλλογικής ποδοσφαιρικής διοργάνωσης της Νότιας Αμερικής, θα είναι βραζιλιάνικη υπόθεση. Χθες η Ιντερνασιονάλ νίκησε 2-0 στη Βραζιλία τη Λιμπερτάδ της Παραγουάης και σε συνδυασμό με τη "λευκή" ισοπαλία που απέσπασε πριν από μια εβδομάδα εκτός έδρας, σφράγισε την πρόκρισή της για τον τελικό της διοργάνωσης. Τα γκολ της βραζιλιάνικης ομάδας σημείωσαν στο 63' ο Άλεξ και στο 68' ο Φερνάντο, ενώ για τους φιλοξενούμενους ο -πρώην παίκτης της ΑΕΚ- Κάρλος Γκαμάρα έχασε σημαντικές ευκαιρίες για γκολ. Στον τελικό της διοργάνωσης περιμένει εδώ και λίγες μέρες η κάτοχος του τρόπαιου, Σαό Πάουλο, που δείχνει έτοιμη να υπερασπιστεί τον τίτλο της στους δύο "εμφύλιους" της "χώρας του καφέ", που θα διεξαχθούν στις 9 και 16 Αυγούστου.

    [04] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Με "τριάρα" ξεκίνησε η περιοδεία στις ΗΠΑ

    4/8/2006 10:43:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Λίγες ώρες μετά το ευγενικό "κλείσιμο της πόρτας" στην πρόταση της Μίλαν, λέγοντας ότι είναι ευτυχισμένος και θέλει να παραμείνει στη Μπαρτσελόνα, ο Βραζιλιάνος άσος Ροναλντίνιο οδήγησε την ομάδα του στη νίκη με 3-0 επί της Μεξικάνικης Τίγκρες. Στο Μεξικό η πρώην ομάδα του νεοαποκτηθέντα Βραζιλιάνου άσου του Ολυμπιακού, Χούλιο Σέζαρ δεν κατάφερε να προβάλει σθεναρή αντίσταση στους "μπλαουγκράνα", που ξεκίνησαν με τον καλύτερο τρόπο τα φιλικά τους στην Αμερικάνικη Ήπειρο. Τα τέρματα των πρωταθλητών Ευρώπης και Ισπανίας σημείωσαν οι Μπαλντέρας (7΄ αυτογκόλ), Ροναλντίνιο (70΄) και Γκούντγιονσεν (78΄).

    Φινάλε στη Νέα Υόρκη

    Σήμερα η αποστολή της "Μπάρτσα" πέταξε για το Λος Άντζελες, όπου στις 7 Αυγούστου θα δώσει έναν ακόμη φιλικό αγώνα στο πλαίσιο της περιοδείας στις ΗΠΑ, κόντρα σε ομάδα του Μεξικού. τη Γκουαναταλαχάρα. Το επόμενο ματς θα είναι στις 9 Αυγούστου στο Χιούστον με αντίπαλο την Αμέρικα, ενώ η αυλαία της περιοδείας των πρωταθλητών Ευρώπης θα πέσει στη Νέα Υόρκη, στις 12 Αυγούστου απέναντι στην γηπεδούχο ομάδα του "Μεγάλου Μήλου", Νιου Γιόρκ Ρεντ Μπουλς. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φίλοι της παρέας του Ροναλντίνιο έχουν εξαφανίσει εδώ και μέρες τα "μαγικά χαρτάκια" των φιλικών αγώνων της Μπαρτσελόνα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 4 August 2006 - 8:50:10 UTC