Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-08-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Oλονύχτιες επιθέσεις

    [01] Μ. Ανατολή

    Μεγαλώνει ο κατάλογος των θυμάτων

    Oλονύχτιες επιθέσεις

    5/8/2006 10:07:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/8/2006 11:22:32 πμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: BBC, Reuters, ΑΠΕ

    Την ώρα που ο διπλωματικός πυρετός ανεβαίνει για την άμβλυνση των διαφορών στο σχέδιο ψηφίσματος του ΟΗΕ και την κατάπαυση του πυρός, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση το σφυροκόπημα στόχων στο Λίβανο αλλά και οι "απαντήσεις" της Χεζμπολάχ, με τη ρίψη ρουκετών εναντίον του Ισραήλ. Μία ακόμη εφιαλτική νύχτα πέρασε ο Λίβανος, με τα νότια προάστια της Βηρυτού και την παραλιακή Τύρο να βρίσκονται στο επίκεντρο των ισραηλινών επιδρομών. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε ότι η αεροπορία έπληξε πάνω από 70 στόχους, ενώ, δύο μονάδες των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα, στην Τύρο, όπου συγκρούονται με μαχητές της σιιτικής οργάνωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερις Λιβανέζοι πολίτες και ένας στρατιώτης σκοτώθηκαν, ενώ, η Χεζμπολάχ κάνει λόγο για ένα νεκρό Ισραηλινό στρατιώτη και πολλούς τραυματίες. Οι κάτοικοι της πόλης είναι ανάστατοι καθώς φοβούνται ότι το Ισραήλ ετοιμάζεται για ευρείας έκτασης επίθεση. Στην άλλη πλευρά των συνόρων, πέντε Ισραηλινοί τραυματίστηκαν από ρουκέτες της Χεζμπολάχ, που, το βράδυ της Παρασκευής, εκτόξευσε ρουκέτες και εναντίον της Χαντέρα, που απέχει μόλις 40 χλμ από το Τελ Αβίβ.

    Συζητήσεις στον απόηχο των βομβαρδισμών

    Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου έκανε γνωστό ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, επικοινώνησε τηλεφωνικά με το γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν , σχετικά με την επικείμενη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, για το Λίβανο, χωρίς, ωστόσο, να ανακοινώσει το περιεχόμενο της συνομιλίας.

    Πάντως, τις τελευταίες ημέρες, πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Γαλλία, έχουν εκφράσει επανειλημμένως την πεποίθησή τους ότι τα επόμενα 24ωρα θα υπάρξει συμφωνία στο Σ.Α. επί του θέματος, που θα θέσει τέλος στη βία.

    Η κρίση στο Λίβανο θα απασχολήσει και την έκτακτη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, τη Δευτέρα στη Βηρυτό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύνοδος θα ταχθεί υπέρ του σχεδίου του Λιβανέζου πρωθυπουργού, Φουάντ Σινιόρα, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από τη λιβανική κυβέρνηση.

    Τι προβλέπει το Σχέδιο Σινιόρα

    Άμεση κατάπαυση του πυρός Ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ Αποστολή λιβανικού στρατού στο νότιο Λίβανο, κάτι που ντε φάκτο σημαίνει τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ Ενίσχυση της υπάρχουσας δύναμης του ΟΗΕ στην περιοχή Ένταξη των Αγροκτημάτων της Σεμπάα υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ Επανενεργοποίηση των συμφωνιών αμνηστίας του 1949 μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ

    Βαρύς ο φόρος αίματος

    Μέχρι σήμερα, 25 ημέρες μετά την έναρξη των επιχειρήσεων στο Λίβανο, τις οποίες πυροδότησε η απαγωγή δύο Ισραηλινών στρατιωτών από τη Χεζμπολάχ, έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 967 Λιβανέζοι και άλλοι 3.293 έχουν τραυματιστεί.

    Το 30% των θυμάτων είναι μικρά παιδιά, κάτω των 12 ετών, ενώ οι άμαχοι νεκροί ανέρχονται σε 880. Οι συγκρούσεις έχουν οδηγήσει πάνω από 800.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ 220.000 εγκατέλειψαν το Λίβανο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δίχως έλεος

    Διπλωματικός πυρετός


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 5 August 2006 - 8:50:29 UTC