Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-08-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η Πολιτεία κηρύσσει πόλεμο στην παιδοφιλία"
  • [02] Σε ένα μήνα το πόρισμα για το "Helios"
  • [03] Προσλήψεις στο ΕΚΑΒ
  • [04] Τραγωδία στο Γαλάτσι
  • [05] Μαίνονται πυρκαγιές
  • [06] Έγκλημα ο θάνατος του ποδοσφαιριστή
  • [07] Νέα δεδομένα στη διπλωματία
  • [08] Ικανοποίηση για την Εμπορική
  • [09] Έφτασε στην Κίνα η Ελλάδα
  • [10] Στον τελικό και η Δεβετζή
  • [11] Ανοιχτοί οι αρχαιολογικοί χώροι για την πανσέληνο

    [01] Πολιτική

    Τονίζει ο Υπουργός Δικαιοσύνης

    "Η Πολιτεία κηρύσσει πόλεμο στην παιδοφιλία"

    8/8/2006 3:34:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/8/2006 4:21:55 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Την πρόσθεση τροπολογίας στο νομοσχέδιο για την ενδοοικογενειακή βία, για την καταπολέμηση των σύγχρονων μορφών παιδοφιλίας, ανακοίνωσε, την Τρίτη, σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας. Νωρίτερα, ο κ. Παπαληγούρας είχε παρουσιάσει το νομοσχέδιο, που έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή, στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής. "Όταν το κακό χτυπάει την πόρτα μας η σιωπή και η αδράνεια ισοδυναμούν με συνενοχή", τόνισε ο Υπουργός αναφερόμενος στην παιδοφιλία απέναντι στην οποία, όπως είπε, δεν μπορούμε να στρουθοκαμηλίζουμε. Μιλώντας για το φαινόμενο της ενδοοικογενειακή βίας, τόνισε ότι ταλανίζει μία στις τρεις ελληνικές οικογένειες, γεγονός το οποίο, όπως είπε, δεν μπορεί να ανεχθεί μια σύγχρονη Πολιτεία.

    Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει ως έγκλημα ενδοοικογενειακής βίας τον εξαναγκασμό σε ερωτική πράξη, απαγορεύει τη σωματική βία σε βάρος ανηλίκων ως μέσου σωφρονισμού, θεωρεί ως τεκμήριο κλονισμού του γάμου την άσκηση ενδοοικογενειακής βίας, ενώ όλα τα μέτρα εφαρμόζονται και στις περιπτώσεις σταθερής συμβίωσης εκτός γάμου.

    Οι ποινές, που προβλέπονται είναι:

    Φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους για απλή σωματική βλάβη Φυλάκιση τουλάχιστον 2 ετών για επικίνδυνη ή βαριά σωματική βλάβη και Κάθειρξη έως 10 ετών σε περιπτώσεις, που επακολουθήσει βαριά σωματική ή διανοητική πάθηση

    Επίσης, θεσπίζονται έξι νέες εγκληματικές συμπεριφορές, που μέχρι σήμερα δε θεωρούνταν αξιόποινες πράξεις σε ενδοοικογενειακό επίπεδο. Έτσι, με φυλάκιση τουλάχιστον 2 ετών τιμωρούνται πράξεις ενδοοικογενειακής βίας, που τελούνται ενώπιον ανηλίκου, σε βάρους εγκύου ή σε βάρος μέλους, που δεν είναι σε θέση υπερασπιστεί τον εαυτό του, όπως οι υπερήλικες και οι ανάπηροι.

    Εάν το θύμα είναι ανήλικος, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών, σε περιπτώσεις μεθοδευμένης πρόκλησης έντονου σωματικού πόνου, σωματικής εξάντλησης επικίνδυνης για την υγεία και ψυχικού πόνου ικανού να επιφέρει σοβαρή ψυχική βλάβη.

    Τα ίδια ισχύουν και όταν ο δράστης εργάζεται σε φορέα παροχής κοινωνικής μέριμνας και η πράξη του στρέφεται κατά προσώπου, που δέχεται τις υπηρεσίες του.

    Παράλληλα, προβλέπεται η στήριξη των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας καθώς και η ενεργή συμμετοχή φορέων και οργανισμών, όπως είναι η Αστυνομία, το σχολείο, η Εκκλησία κ.ο.κ.

    Αυστηρές ποινές και για τους παιδόφιλους

    Με την τροπολογία κατά της παιδοφιλίας, αναθεωρείται το άρθρο 342 του Ποινικού Κώδικα έτσι ώστε ο ενήλικος, που προβαίνει σε ασελγείς πράξεις με ανήλικο, τον οποίο επιβλέπει ή φυλάσσει, τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών, εάν το θύμα είναι κάτω των 14 ετών, και με κάθειρξη εάν το θύμα είναι κάτω των 18 ετών.

    Ακόμα, συνιστά επιβαρυντική περίσταση η τέλεση της πιο πάνω πράξης εφόσον προέρχεται από οικείο πρόσωπο, από άτομο, που συνοικεί με τον ανήλικο ή διατηρεί φιλικές σχέσεις με τους οικείους του, από πρόσωπο που του παραδίδει μαθήματα ή δέχεται τις υπηρεσίες του ανηλίκου (οικιακή βοηθός), από κληρικό με τον οποίο ο ανήλικος διατηρεί πνευματική σχέση, από ψυχολόγο, γιατρό και νοσοκόμο.

    Επίσης, η τροπολογία προβλέπει ότι ο ενήλικος, που προσβάλει την αιδώ ανηλίκου, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών , ενώ εάν αποκτά επαφή, μέσω διαδικτύου ή άλλου μέσου επικοινωνίας, με πρόσωπο που δε συμπλήρωσε τα 16 έτη, και προσβάλει την αιδώ του, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους.

    "Οδηγός μας είναι η αγωνία και η οργή των γονιών-και γονείς είμαστε όλοι. Η Πολιτεία είναι αποφασισμένη να κερδίσει τη μάχη αυτή εν ονόματι της κοινωνίας", κατέληξε ο κ. Παπαληγούρας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στο Μαξίμου η ενδοοικογενειακή βία

    [02] Κοινωνία

    Σε ένα μήνα το πόρισμα για το "Helios"

    8/8/2006 1:44:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/8/2006 2:18:17 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Λίγες ημέρες μετά την πρώτη θλιβερή επέτειο, από το μεγαλύτερο αεροπορικό δυστύχημα όλων των εποχών, που σημειώθηκε επί ελληνικού εδάφους, θα είναι έτοιμο το πόρισμα της Ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων, για τη συντριβή του Boeing 737 της "Helios", στο Γραμματικό, που παρέσυρε στο θάνατο τους 121 επιβαίνοντες. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ακριβός Τσολάκης, είπε η καθυστέρηση, που παρατηρήθηκε, οφείλεται στο γεγονός ότι γίνεται λεπτομερής αξιολόγηση των σχολίων, που διατύπωσαν τα εμπλεκόμενα μέρη στο προκαταρκτικό πόρισμα και τόνισε ότι τα μέλη της Επιτροπής εργάζονται εντατικά προκειμένου να εκδοθεί ένα "δίκαιο και σαφές πόρισμα χωρίς γκρίζες ζώνες και σκιές". Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα αποδίδει τις ευθύνες του δυστυχήματος κατά κύριο λόγο στον ανθρώπινο παράγοντα.

    Ευθύνες σε πιλότους και τεχνικούς

    Πιο συγκεκριμένα, πρωτευόντως ευθύνονται ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης διότι αφενός δεν άλλαξαν τη θέση της βαλβίδας συμπίεσης από χειροκίνητη σε αυτόματη και αφετέρου, όταν σήμανε συναγερμός, λόγω της μερικής αποσυμπίεσης δεν αντελήφθησαν για πιο λόγο χτύπησε ο συναγερμός. Υπενθυμίζεται ότι η αποσυμπίεση προκάλεσε στους πιλότους υπεροξυγοναιμία με αποτέλεσμα να πέσουν σε λήθαργο.

    Δευτερευόντως, ευθύνες φέρουν και οι μηχανικοί, που πραγματοποίησαν τον τελευταίο έλεγχο, πριν τη μοιραία πτήση επειδή ξέχασαν τη βαλβίδα συμπίεσης σε χειροκίνητη θέση.

    [03] Κοινωνία

    Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών

    Προσλήψεις στο ΕΚΑΒ

    8/8/2006 6:54:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Την πρόσληψη 402 ατόμων στο ΕΚΑΒ προβλέπει απόφαση που υπέγραψε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας μετά από σχετικό αίτημα που απέστειλε πρόσφατα το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Οι θέσεις αφορούν τα πληρώματα ασθενοφόρων ώστε να αντιμετωπιστούν σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα εύρυθμης λειτουργίας του ΕΚΑΒ σε ολόκληρη τη χώρα.

    [04] Κοινωνία

    Τον πυροβόλησε και αυτοκτόνησε

    Τραγωδία στο Γαλάτσι

    8/8/2006 5:12:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με ελαφρά τραύματα γλύτωσε υπάλληλος του ΗΛΠΑΠ (Ηλεκτροκίνητα Λεωφορεία Περιοχής Αθηνών Πειραιώς), από τα πυρά συναδέλφου του, ο οποίος στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Συγκεκριμένα, το περιστατικό συνέβη τα ξημερώματα της Τρίτης στο Γαλάτσι, όταν ο 32χρονος οδηγός του ΗΛΠΑΠ πυροβόλησε πέντε φορές και τραυμάτισε τον 59χρονο σταθμάρχη, την ώρα που αυτός έβγαινε από μπαρ. Στη συνέχεια, ο δράστης πήγε στο σπίτι του, στην οδό Δράμας στον Κόκκινο Μύλο και αυτοκτόνησε με το ίδιο όπλο. Η Αστυνομία αποδίδει την απόπειρα δολοφονίας σε προσωπικές διαφορές μεταξύ δράστη και αυτόχειρα και θύματος. Ο 59χρονος σταθμάρχης νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στον Ευαγγελισμό. Όπως δήλωσε στους αστυνομικούς, ο 59χρονος σταθμάρχης, την Δευτέρα είχε προσβάλει άσχημα τον οδηγό και αυτό πιθανότατα ήταν η αιτία που "όπλισε" το χέρι του 32χρονου. Προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών που λαμβάνει καταθέσεις από συναδέλφους του δράστη και του θύματος, για να διευκρινιστούν πλήρως τα κίνητρα.

    [05] Κοινωνία

    Μαίνονται πυρκαγιές

    8/8/2006 4:53:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/8/2006 6:58:21 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σε εξέλιξη βρίσκονται από το μεσημέρι της Τρίτης, μεγάλες πυρκαγιές στην Κόρινθο, στην Πρέβεζα και στην Αιτολωκαρνανία. Η πρώτη φωτιά ξέσπασε σε έκταση με αγροτικές καλλιέργειες και πεύκα στον Πύργο Ευρωστίνης Κορινθίας. Σύμφωνα με την πυροσβεστική η πυρκαγιά δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές. Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη, 1 ελικόπτερο και 40 πυροσβέστες με 12 οχήματα. Η δεύτερη πυρκαγιά σημειώθηκε στο δημοτικό διαμέρισμα Καναλάκι του δήμου Κλεισούρας στην Πρέβεζα. Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 5 οχήματα με 15 πυροσβέστες, ένα ελικόπτερο και ένα πεζοπόρο με 10 άτομα. Και η τρίτη ξέσπασε στο δήμο Αστακού στο δημοτικό διαμέρισμα Αγραμπέλου στην Αιτολωκαρνανία. Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 7 οχήματα με 20 πυροσβέστες, 2 αεροσκάφη και ένα πεζοπόρο με 20 άτομα.

    [06] Κοινωνία

    Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση

    Έγκλημα ο θάνατος του ποδοσφαιριστή

    8/8/2006 3:41:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/8/2006 4:52:06 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ

    Θύμα εγκληματικής ενέργειας από έναν ή περισσότερους δράστες, φαίνεται ότι έπεσε ο ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής Θανάσης Παναγούλιας, ο οποίος βρέθηκε την Κυριακή 30 Ιουλίου σοβαρά τραυματισμένος στις ράγες του τρένου στην περιοχή της Ακράτας. Τρεις ημέρες αργότερα υπέκυψε από βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, αποκλείονται ατύχημα ή αυτοκτονία. Όπως δήλωσε η ιατροδικαστής Αγγελική Τζιόλα, όλα τα ευρήματα συνηγορούν ότι πρόκειται για δολοφονική ενέργεια. Το πόρισμα της ιατροδικαστού διαβιβάζεται στις αστυνομικές αρχές του Αιγίου, προκειμένου να ξεκινήσουν έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών που φέρονται να δολοφόνησαν τον 22χρονο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νεκρός στις ράγες

    [07] Μ. Ανατολή

    Στο τραπέζι νέα πρόταση του Λίβανου

    Νέα δεδομένα στη διπλωματία

    8/8/2006 11:52:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/8/2006 3:30:24 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters-Associated-Γαλλικό Πρακτορείο

    Συνεχείς διπλωματικές διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στη Νέα Υόρκη, καθώς μετά την άρνηση του Λιβάνου και της Χεζμπολάχ, να αποδεχτούν το σχέδιο ψηφίσματος, που εκπόνησαν Γαλλία και ΗΠΑ, για την εκτόνωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, οι αντιπρόσωποι των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, προσπαθούν να βρουν μια κοινή φόρμουλα που θα ικανοποιεί και τις δυο πλευρές. Στην έδρα του ΟΗΕ, μεταβαίνει αντιπροσωπεία του Αραβικού Συνδέσμου, με επικεφαλής το γ.γ. Αμρ Μούσα, ζητώντας την άμεση αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από το νότιο Λίβανο, ώστε να αναλάβει τον έλεγχο της περιοχής δύναμη 15.000 ανδρών του λιβανικού στρατού. Την πρόταση διατύπωσε, τη Δευτέρα, η Λιβανική κυβέρνηση και την αποδέχτηκε η Χεζμπολάχ. Ενδιαφέρουσα τη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Ολμέρτ. Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται και η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, για να λάβει μέρος στην κρίσιμη συνεδρίαση.

    Νέα πρόταση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

    Λίγο μετά τη λήξη της συνδιάσκεψης του Αραβικού Συνδέσμου, στη Βηρυτό, όπου οι υπουργοί Εξωτερικών εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους στο σχέδιο επτά σημείων του πρωθυπουργού του Λιβάνου, Φουάντ Σινιόρα, για τον τερματισμό των συγκρούσεων, η Λιβανική κυβέρνηση έθεσε μια νέα πρόταση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Σύμφωνα με αυτή, ο Λίβανος δηλώνει έτοιμος σε συνεργασία με την UNIFIL, (προσωρινή δύναμη του ΟΗΕ στο Λίβανο), να αναπτύξει 15.000 στρατιώτες στις νότιες περιοχές, με μόνη προϋπόθεση την άμεση αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων.

    Η δύναμη αυτή θα είναι το μόνο ένοπλο τμήμα στρατού στην περιοχή, αποκλείοντας έτσι την παρουσία της Χεζμπολάχ στη μεθόριο.

    Με την πρόταση συμφώνησε και η Χεζμπολάχ.

    "Ενδιαφέρον βήμα" χαρακτήρισε την πρόταση ο Iσραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, συμπληρώνοντας ότι θα μελετηθεί και θα εξεταστεί αν και σε ποιο βαθμό μπορεί να εφαρμοστεί σε λογικό χρόνο. Ωστόσο, συνέδεσε την παρουσία της δύναμης στο νότιο Λίβανο, με την ταυτόχρονη παρουσία διεθνούς μάχιμης δύναμης και τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ.

    Νωρίτερα πάντως, ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου, Αβί Πάζνερ, είχε εκφράσει τη δυσπιστία του για τη Λιβανική πρόταση, τονίζοντας ότι αυτή μπορεί απλώς να αποτελεί έναν τακτικό ελιγμό πριν τη σύνοδο του Σ.Α.

    Να σκουπίσει τα δάκρυά του και να αναλάβει δράση για ένα καλύτερο μέλλον, κάλεσε, την Τρίτη, τον Λιβανέζο Πρωθυπουργό, η υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Τζίπι Λίβνι. Μιλώντας στη βουλή, η Λίβνι είπε ότι και το Ισραήλ θρηνεί τους νεκρούς του και τόνισε ότι το μέλλον της περιοχής εξαρτάται κυρίως από τις αποφάσεις και τις πράξεις του Σινιόρα και, δευτερευόντως, από τη διεθνή κοινότητα "και από το εάν θα έχει την επιθυμία και τη βούληση να λάβει και να επιβάλει λύσεις σχετικά με το Λίβανο".

    Συνεχείς διαβουλεύσεις στη Νέα Υόρκη

    Την ίδια ώρα συνεχείς είναι οι διαβουλεύσεις στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στον αραβικό κόσμο, αλλά και μέσα στους κόλπους του Σ.Α., το προτεινόμενο σχέδιο ψηφίσματος, που εκπόνησαν η Γαλλία και οι ΗΠΑ.

    Ρωσία και Κίνα έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους, ζητώντας τροποποιήσεις.

    Το βράδυ της Δευτέρας, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Φιλίπ Ντούστ-Μπλαζί, σε μια προσπάθεια να συγκεραστούν οι διαφορετικές απόψεις, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του τάσσεται υπέρ της καθυστέρησης υποβολής του σχεδίου απόφασης, ώστε να περιληφθούν σε αυτό τροπολογίες, όπως η απόσυρση του ισραηλινού στρατού από το νότιο Λίβανο ή να γίνει μία διαφορετική ρύθμιση για τα αγροκτήματα Σεμπάα (ανάμεσα σε Λίβανο, Συρία, Ισραήλ).

    Ωστόσο, ο υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, δηλώνει -χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες- πως τα μέλη του Σ.Α. έχουν φτάσει σε συμφωνία.

    Το βέβαιο είναι ότι, ΗΠΑ και Γαλλία, συντάκτες του αρχικού σχεδίου, θέλουν να δουν την όποια τροποποιημένη εκδοχή του να ψηφίζεται σύντομα, γιατί αλλιώς φοβούνται πως το όλο πράγμα θα καταρρεύσει.

    Καταδίκη για την Κάνα

    Την ώρα που οι διαβουλεύσεις για εκτόνωση στη Μέση Ανατολή συνεχίζονται ο Κόφι Ανάν ταράζει τα νερά δίνοντας στην δημοσιότητα την προκαταρκτική έκθεση του ΟΗΕ, για το φονικό βομβαρδισμό του χωριού Κάνα στο Λίβανο, στις 30 Ιουλίου.

    Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, χαρακτηρίζει το γεγονός ως "καθρέφτη της τάσης παραβίασης του διεθνούς δικαίου", καταδικάζοντας απερίφραστα την ενέργεια.

    "Η επίθεση στην Κάνα πρέπει να ιδωθεί, με βάση τις πληροφορίες που διαθέτουν τα Ηνωμένα Έθνη -- συμπεριλαμβανομένων και των αφηγήσεων των μαρτύρων -- ως μια τάση παραβίασης της διεθνούς νομοθεσίας που περιλαμβάνει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και τις διεθνείς αρχές των δικαιωμάτων του ανθρώπου" σημειώνει ο Ανάν στην έκθεση, η οποία απευθύνεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σκληρές μάχες στο Ν. Λίβανο

    Δραματική έκκληση από τη Βηρυτό

    Να λύσει τη σιωπή του το Σ.Α.

    [08] Οικονομία

    Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης

    Ικανοποίηση για την Εμπορική

    8/8/2006 4:32:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/8/2006 6:47:17 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Με τη συνέντευξη Τύπου των υπουργών Οικονομίας και Απασχόλησης, Γιώργου Αλογοσκούφη και Σάββα Τσιτουρίδη, ολοκληρώθηκε και επίσημα η διαδικασία εξαγοράς της Εμπορικής Τράπεζας από την Credit Agricole. Αν και τα επίσημα στοιχεία θα ανακοινωθούν, την Τετάρτη, σύμφωνα με εκτιμήσεις η γαλλική τράπεζα έχει συγκεντρώσει ποσοστό, που ίσως αγγίζει και το 70%. Οι δύο Υπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την αποκρατικοποίηση της Τράπεζας, κατά την οποία τηρήθηκε διαφανής διαδικασία και προστατεύτηκε το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον των μετόχων. Ο κ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε την εξαγορά ως τη μεγαλύτερη ξένη επένδυση, που έχει γίνει στη χώρα, γεγονός το οποίο, όπως είπε, αποτελεί σαφή ένδειξη πως υπάρχει εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, πρόσθεσε ότι πρέπει να αναγνωριστεί η συμβολή της προηγούμενης κυβέρνησης στην αποκρατικοποίηση της Τράπεζας. Με την ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής, ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για το 2006, που απέφερε στο Δημόσιο 1,74 δις ευρώ, έναντι αρχικού στόχου 1,65 δις ευρώ.

    Δεν έρχονται νέα μέτρα

    Από την πλευρά του, ο κ. Τσιτουρίδης επεσήμανε ότι από τους 47 οργανισμούς και εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Απασχόλησης, που κατείχαν μετοχές της Εμπορικής, συνεδρίασαν 42 Δ.Σ., εκ των οποίων τα 31 αποφάσισαν να πουλήσουν τις μετοχές τους και τα 11 να τις κρατήσουν. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι ο ρόλος του Υπουργείου Απασχόλησης ήταν να ενημερώσει για τις διαδικασίες πώλησης και να μεριμνήσει για την τήρηση των διαδικασιών και τα Δ.Σ. των οργανισμών και των φορέων, οποιαδήποτε κι αν ήταν η απόφασή τους.

    Τέλος, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι ο προϋπολογισμός εκτελείται κανονικά και δεν προβλέπονται νέα μέτρα, ενώ σε ερώτηση για το ύψος της αμοιβής του συμβούλου του Δημοσίου για την αποκρατικοποίηση της Εμπορικής, είπε ότι αυτά τα στοιχεία δε δημοσιοποιούνται, προσθέτοντας ότι το τίμημα είναι πολύ χαμηλότερο από το μέσο όρο των αμοιβών των προηγουμένων χρόνων για παρόμοιες περιπτώσεις.

    Ερωτηθείς για τη χθεσινή τοποθέτηση του Γιάννου Παπαντωνίου, με την οποία ο πρώην υπουργός εξέφρασε τη συμφωνία του στην πλήρη αποκρατικοποίηση της Εμπορικής, εξήρε τη συμβολή της προηγούμενης κυβέρνησης στην επιτυχή ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας.

    Αντιδράσεις κομμάτων

    Η παρέμβαση του Γιάννου Παπαντωνίου προκαλεί ωστόσο τριβές στο ΠΑΣΟΚ. Ο εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Αθανασάκης δήλωσε ότι είναι πρόβλημα του κυρίου Παπαντωνίου και όχι του ΠΑΣΟΚ, το γεγονός ότι ο πρώην υπουργός δηλώνει πως δεν κατανοεί τα σημεία αιχμής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από την άλλη, η υπεύθυνη Οικονομίας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου, κατηγόρησε την Κυβέρνηση για ξεπούλημα της Εμπορικής Τράπεζας, καθώς και για μεθοδεύσεις και εκβιασμούς σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων για να παραχωρήσουν τις μετοχές τους στο γαλλικό Όμιλο. Η κ. Παπανδρέου επισημαίνει ακόμη ότι η Δικαιοσύνη έχει το λόγο για τις αποφάσεις ορισμένων Διοικητικών Συμβουλίων Ταμείων, που ελήφθησαν με αδιαφανείς διαδικασίες.

    Άμεση ήταν και η αντίδραση των κομμάτων της Αριστεράς για την εξαγορά της Εμπορικής.

    Με ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ εκτιμά ότι το πέρασμα του ελέγχου της Εμπορικής στην Credit Agricole αναδεικνύει "το πόσο επικίνδυνο είναι για τους εργαζόμενους να βρίσκονται τα ασφαλιστικά τους ταμεία ενταγμένα στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας ή στο χρηματιστήριο". Επίσης, τονίζει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν ως μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση και την ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου και γίνονται πάντα σε βάρος των εργαζομένων.

    Από την πλευρά του, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης , έκανε λόγο για ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και χαρακτήρισε την εξαγορά της Εμπορικής "μέγα πολιτικό και οικονομικό έγκλημα, που θα έχει επώδυνες στρατηγικές πολιτικές και οικονομικές συνέπειες για το μέλλον του τόπου", καθώς το ληστρικό χρηματοπιστωτικό σύστημα θα γίνει ακόμα πιο ανεξέλεγκτο.

    "Η Ελλάδα μετατρέπεται γοργά σε μπανανία της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης με τις εργασιακές σχέσεις να οδηγούνται έναν αιώνα πίσω. Η Κυβέρνηση, σπέρνοντας ανέμους, θα θερίσει κοινωνικές θύελλες", καταλήγει ο κ. Λαφαζάνης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνέντευξη Τύπου για την Εμπορική

    [09] Μπάσκετ

    Έφτασε στην Κίνα η Ελλάδα

    8/8/2006 5:20:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Στην πόλη Νάιτζινγκ βρίσκεται η αποστολή της Εθνικής μπάσκετ των ανδρών, η οποία έφτασε ύστερα από ταξίδι περίπου 24 ωρών, προκειμένου να λάβει μέρος στο 2ο «Stankovic Continental Champion Cup», που αποτελεί την «πρόβα τζενεράλε» του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος ενόψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Ιαπωνίας. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης έφτασε με τρίωρη καθυστέρηση στη Σανγκάη από τη Φρανκφούρτη, ενώ στη συνέχεια μετέβη με πούλμαν στη Νάιτζινγκ, ύστερα από 3,5 ώρες. Στη Νάιτζινγκ, όπου κατέλυσε η ελληνική αποστολή, η θερμοκρασία είναι 35 βαθμούς Κελσίου, ενώ υπάρχει μεγάλο ποσοστό υγρασίας.

    "Ήταν ένα δύσκολο ταξίδι, αλλά θέλουμε να προσαρμοστούμε στις κλιματολογικές συνθήκες που θα επικρατούν και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Θα συνεχίσουμε τη δουλειά που κάναμε στα δυο πρώτα στάδια της προετοιμασίας μας και θα βελτιώσουμε τις όποιες αδυναμίες έχουμε παρουσιάσει. Πιστεύω ότι τα παιδιά θα προσαρμοστούν όσο το δυνατόν συντομότερα στις κλιματολογικές συνθήκες", τόνισε ο προπονητής της Εθνικής, Παναγιώτης Γιαννάκης. Την αποστολή της πρωταθλήτριας Ευρώπης υποδέχτηκαν στη Νάιτζινγκ περίπου 50 παιδιά, τα οποία ζήτησαν αυτόγραφα από τους διεθνείς. Προβλήματα τραυματισμών δεν υπάρχουν στην Εθνική ομάδα, η οποία θα πραγματοποιήσει την πρώτη προπόνηση της στις 19:30 (ώρα Ελλάδας). Ο πρώτος αγώνας της Εθνικής ομάδας στο τουρνουά είναι την Παρασκευή (11/8) με την Αυστραλία.

    [10] Στον τελικό και η Δεβετζή

    8/8/2006 3:35:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Στον τελικό του τριπλούν προκρίθηκε η Χρυσοπηγή Δεβετζή, στη δεύτερη ημέρα του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στίβου, που διεξάγεται στο Γκέτεμποργκ. Η Ελληνίδα αθλήτρια με άλμα στα 14,64 μέτρα στη δεύτερη προσπάθειά της πέρασε κατά πολύ το όριο (το οποίο ήταν στα 14,05 μέτρα) και δεν χρειάστηκε να επιχειρήσει τρίτο άλμα. Μάλιστα, η επίδοση της Δεβετζή ήταν η καλύτερη που σημειώθηκε και στα δύο προκριματικά γκρουπ. Αντιθέτως, η Δήμητρα Μάρκου δεν κατάφερε να προκριθεί, καθώς κατετάγη συνολικά 13η με άλμα στα 13,86 μέτρα. Οι 12 αθλήτριες του τελικού: Δεβετζή 14,64μ., Λεμπέντεβα (Ρωσία) 14,36μ., Μπουφάλοβα (Ρωσία) 14,34μ., Σαφρόναβα (Λευκορωσία) 14,21μ., Μαρίνοβα (Βουλγαρία) 14,17μ., Πιάτιχ (Ρωσία) 14,11μ., Καστρεγιάνα (Ισπανία) 14,08μ., Νζολά Μεσό (Γαλλία) 14,07μ., Σαλάντουχα (Ουκρανία) 14,06μ., Γκαβρίλα (Ρουμανία) 14,00μ., Γιόχανσον (Σουηδία) 13,94μ., Τριμπάνσκα (Πολωνία) 13,93μ.

    Εκτός ημιτελικού στα 400μ. γυναικών έμεινε η Δήμητρα Ντόβα. Η αθλήτρια του Παναθηναϊκού έμεινε μακρυά τόσο από το εφετινό της (52.85), όσο και από το ατομικό της (51.89) ρεκόρ και με επίδοση 53.24 κατέκτησε την 5η θέση στην 3η προκριματική σειρά. Αυτή η επίδοση την έφερε στην 20η θέση της τελικής κατάταξης μεταξύ των 26 αθλητριών που έλαβαν μέρος στα προκριματικά. Τον καλύτερο χρόνο των προκριματικών πέτυχε η Βουλγάρα Βάνια Σταμπόλοβα με 50.39.

    Στη 10η θέση της γενικής κατάταξης παρέμεινε η Αργυρώ Στρατάκη μετά και την ολοκλήρωση του μήκους, του πέμπτου κατά σειρά αγωνίσματος για το έπταθλο. Η Στρατάκη, με την τρίτη προσπάθεια "προσγειώθηκε" στα 6 μέτρα και 21 εκατοστά και κατέκτησε την 8η θέση στο α` γκρουπ, τη στιγμή που η έτερη Ελληνίδα αθλήτρια που παίρνει μέρος στο αγώνισμα, η Βασιλική Δεληνικόλα, ήταν 14η στο β` γκρουπ με 5,66μ. Έτσι η Στρατάκη παρέμεινε στη 10η θέση της γενικής κατάταξης με 4.527 β., ενώ η Δεληνικόλα, από την 13η στην οποία βρισκόταν χθες, "έπεσε" στην 20η θέση με 4307 βαθμούς. Το απόγευμα το έπταθλο θα ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγή του ακοντισμού και των 800 μέτρων. Αδιαφιλονίκητο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Γκέτεμποργκ είναι η Σουηδέζα "χρυσή" Ολυμπιονίκης της Αθήνας, Καρολίνα Κλουφτ.

    [11] Πολιτισμός

    Στις 9 Αυγούστου

    Ανοιχτοί οι αρχαιολογικοί χώροι για την πανσέληνο

    8/8/2006 7:33:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/8/2006 7:42:00 μμ)

    Ανοιχτοί θα είναι και φέτος, το βράδυ της πανσελήνου, 9 Αυγούστου 2006 (έως τη 01:00) με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία σε όλη τη χώρα. Η είσοδος του κοινού θα είναι ελεύθερη. Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία που θα είναι ανοιχτοί το βράδυ της Τετάρτης, είναι: Ακρόπολη, Σούνιο, Κεραμεικός - Ολυμπιείο, Ακρόπολη Μυκηνών, Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών, αρχαιολογικός χώρος Ολυμπίας και Δόλιανης, Αρχαίο Στάδιο Δελφών, αύλειος χώρος Μουσείου Ερέτριας, αρχαιολογικός χώρος Δωδώνης, Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού, Κάστρο Λαμίας, αρχαιολογικός χώρος Πέλλας - Βεργίνας, Θάσου, Σαμοθράκης και Μέσων - Εμπορειό Χίου- Πολιόχνη Λήμνου, Κιόνια Τήνου, αρχαιολογικός χώρος Δήλου, αύλειος χώρος Μουσείου Προϊστορικής Θήρας, αρχαιολογικός χώρος Υρίων Νάξου και Ηραίου Σάμου, Ασκληπιείο Κω, αρχαιολογικός χώρος Μαλίων και Απτέρας, Δίον Πιερίας, αρχαιολογικός χώρος Αμφίπολης, Αρχαία Πόλη Φλώρινας, αρχαιολογικός χώρος Αιανής Κοζάνης (Αρχαία Πόλη - Νεκρόπολη), Πύργος Κιερίου, Ρωμαϊκές Θέρμες, αρχαιολογικός χώρος Νεμέας και ανάκτορο Νέστορος.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 8 August 2006 - 16:50:43 UTC